wervelwind voorjaar 2010

32
april 2009 clubblad van zeeverkennersgroep Karel Doorman

description

wervelwind, clubblad zeeverkennersgroep kareldoorman Bergen op zoom

Transcript of wervelwind voorjaar 2010

Page 1: wervelwind voorjaar 2010

april 2009

clubblad van zeeverkennersgroep Karel Doorman

Page 2: wervelwind voorjaar 2010

Dealer van oa.

Jos Boone Watersport

JOS BOONE B.V. is actief sinds 1975 en heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaand watersport-bedrijf. De winkel is gelegen óp het water, heeft een dieseltankstation en een eigen steiger voor bezoekers. We bieden een breed assortiment en advies op maat voor watersporter en vakman.

Gespecialiseerd in:

Maisbaai 1 - Jachthaven Middelburg | Tel. 0118 - 62 99 13 | www.josboone.nl

• navigatie-apparatuur • technische accessoires

elektrische systemen • dieselmotoren •

rubberboten • veiligheidsmiddelen •

verfsystemen • onderhoudsartikelen •

zeilkleding •boeken en kaarten •

nautische geschenken •

Page 3: wervelwind voorjaar 2010

Redactie-gepraatBeste verkenners, ouders en verzorg-ers,

Het is april en de zon komt weer door de winter heen. Voor de Karel Doorman is dit vaak ook een roerige tijd. Enerzijds het afwerken van het winterseizoen, maar tegelijkertijd doemen de kriebels op voor het aankomende zomerseizoen.

Voor jullie ligt de voorjaarseditie van de Wervelwind van 2010, die in het teken staat van die overgang. Deze

editie bevat enerzijds een terugblik op het winterseizoen, en de activ-iteiten daaromheen. En anderzijds een vooruitblik op de activiteiten in het begin van het komende zomer-seizoen.

Veel leesplezier!!! Met vriendelijke groeten,

De Redactie.

colofonZeeverkennersgroep Karel DoormanVermuidenweg 8 4612 PK Bergen op ZoomTel: 0164-258212

Bankgegevens: ABN-AMRO Bank te B.O.Z. Rek. Nr: 52.52.20.216 ZeeverkennersgroepBergen op Zoom

Contact speltakkenjongens @kareldoorman.nlmeisjes @kareldoorman.nldolfijne [email protected] @kareldoorman.nl

www. kareldoorman.nl

Voorzitter groepsbestuur Maarten Velthoen [email protected]

Oudervertegenwoordigers jongens: Danielle Hessels Tel: 0164-244174meisjes: Jan Homs Tel: 0164-681442Dolfijnen: Dirk Baauw Tel: 0164-252690

Wervelwind:[email protected]: Rens van den Berge

Dealer van oa.

Jos Boone Watersport

JOS BOONE B.V. is actief sinds 1975 en heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaand watersport-bedrijf. De winkel is gelegen óp het water, heeft een dieseltankstation en een eigen steiger voor bezoekers. We bieden een breed assortiment en advies op maat voor watersporter en vakman.

Gespecialiseerd in:

Maisbaai 1 - Jachthaven Middelburg | Tel. 0118 - 62 99 13 | www.josboone.nl

• navigatie-apparatuur • technische accessoires

elektrische systemen • dieselmotoren •

rubberboten • veiligheidsmiddelen •

verfsystemen • onderhoudsartikelen •

zeilkleding •boeken en kaarten •

nautische geschenken •

Page 4: wervelwind voorjaar 2010

Wat is dat…? De verkennerswet

de ervaringen van enkele ouders

Een verkenner is hulpvaardig een verken-ner is … en een verkenner helpt mensen hun boot naar de thuishaven te varen.

31-07-2009 de dag waarop ik de re-spectabele leeftijd van 40 jaar bereik, is een mijlpaal in ieders leven. Het is over het algemeen een leeftijd waar naar uitgekeken wordt, het leven gaat nu im-mers pas beginnen. Tenminste dat wordt beweerd ik weet inmiddels wel beter.

Aangezien de kids de gehele week al op zomerkamp zijn met de zeeverkenners besluiten wij, (Brigitte en ik) om er maar eens een lang weekend met de boot van te maken. Zo vaak komt deze al niet uit de box en het lijkt ons een uitgelezen kans om eens lekker een weekend te zeilen zonder gezeur m.b.t. gameboys, PSP’s, x-boxen en het missen van de favoriete televisieprogramma’s. Op vri-jdagavond vieren wij gezamenlijk mijn verjaardag bij ’t’ Loze vissertje’ en de volgende morgen vroeg de kooi uit want, we willen richting Scharrendijke zodat we in de buurt liggen voor de bezoekdag aan het kamp van de zeeverkenners.

Aangezien het lekker weer is en we door de Grevelingensluis moeten vertrekken we op tijd. De dag verloopt voorspoedig

en zelfs bij de sluis kunnen we als laatste mee zonder te hoeven wachten. Eind van de middag komen we aan in Scharren-dijke waarbij we onderweg ook enkele bakken gepasseerd zijn. Onze mannen hadden het blijkbaar goed naar hun zin want toen we de bak van Dennis tegen kwamen konden we schreeuwen wat we wilden, meneer had geen oog voor ons. Voor mij een bevestiging dat het prima ging, echter moeders had hier wat meer moeite mee.

Enfin, we waren in Scharrendijke aange-komen. Lekker borrelen in het avondzon-netje en een hapje eten en de avond is weer om. Naar bed dus. Het duurde niet lang voordat wij beide onder zeil waren. Maar naar anderhalf uur slapen wordt ik wakker met het gevoel of er een tank over me heen is gereden en we tegelijk-ertijd op open zee zitten met een flinke storm. Alles draait, schommelt en het zweet stroomt van mijn lijf af. Wat heb ik aan mijn fiets hangen denk ik bij mezelf. Het zal wel van de hitte komen, als ik even in de kuip ga zitten dan zal het wel over gaan. Maar ik blijf het gevoel houden dat de boot gigantisch ligt te schommelen, maar de mast beweegt toch geen millimeter? Ik heb te weinig vocht en suikers op vandaag tijdens het varen, dat is het natuurlijk, een glas cola doet wonderen. Jammer, want terwijl ik de cola naar binnen werk lijkt het of er 100 kilo aan mijn rechter arm hangt,

Page 5: wervelwind voorjaar 2010

wat zullen we nou krijgen. Nu begint het optelsommetje, misselijk, draaierig, zweten, zware arm ( dat moest dan toch links zijn??), de paniek slaat toe. Ik ga hier in F..king Scharrendijke toch niet de pijp uit denk ik nu bij mezelf.

Inmiddels is Brigitte ook wakker ge-worden door dit tumult en gaat met mij weer in de kuip zitten. Wat nu? Dokter bellen, waar zit deze dan? Ik krijg het koud zo midden in de nacht en vraag aan Brigitte of ze mijn trui en brrr??? Brrr???k, wat is dit nu weer, ik wil mijn broek hebben maar krijg dit niet uitgesproken. Nu is de boot aan, geen HAP maar 112 wordt gebeld en na 20 minuten verschijnt er een ambulance. Na een aantal onderzoeken wordt ik afgevoerd naar het Oosterscheldezieken-huis in Goes. Was trouwens een pittig ritje waarbij Brigitte deze meer met de ogen dicht dan open heeft meegemaakt. Hier aangekomen wordt de voorlopige diagnose gesteld van een TIA. Wat is dat nu weer, ik ken alleen Tia Maria. Na enige uitleg besef ik dat ik voorlopig het ziekenhuis niet uit mag, maar ja wat nu?

De boot ligt in Scharrendijke en hoe komt deze weer in BOZ? Het is vandaag bezoekdag bij de verkenners op het eiland en Brigitte gaat hier naar toe. Hé wacht eens, zeeverkenners die zeilen toch ook? Dus eerst Karim gebeld met de vraag of hij ons kon helpen, uiter-

aard was deze bereidt om ons te helpen. De boot wordt in eerste instantie naar Brouwershaven gevaren, waarna eerst een bezoek wordt gebracht aan het kampeiland. Op dinsdag wordt deze door, ik meen Joost en Charlie teruggezeild naar de thuishaven BOZ en op het moment dat ik weer in de haven kom (woensdag 5 augustus mocht ik het ziekenhuis weer verlaten) ligt deze weer keurig netjes in de box. Trots ben ik dan ook dat mijn kinderen deel uitmaken van zo een club waarbij plezier, leren en hulpvaardigheid hoog in het vaandel staan. Inmiddels zijn de nodige vlaaien, koeken en bakken bier al verslonden, maar ik was van mening dat meer mensen moesten weten waar de mannen (en ongetwijfeld ook de dames) van de KD voor staan.

“Een verkenner is hulpvaardig, een verkenner is … en een verkenner vaart dus je boot naar de thuishaven als dat nodig is”.

Mannen nogmaals bedankt voor jullie hulp

Marco en Brigitte Vriens (oud-ers van Daan & Dennis).

Page 6: wervelwind voorjaar 2010

Leidingpraatje ZV-MHallo beste meiden, ouder(s)/verzorger(s) en iedereen die dit leest!

Zoals in elke editie van de Wervelwind, net voor of aan het begin van het vaar-seizoen, wordt er vooruitgeblikt op wat er ons allen komende de maanden te wachten staat. Dit keer zouden wij graag eerst het winterseizoen nog even kort aanstippen.

Nadat het sluiting vaarseizoen had plaatsgevonden hebben alle verken-ners de handen weer uit de mouwen gestoken en kon het schuren aan het houtwerk en de boten beginnen. Mis-schien is het niet altijd het leukste wat er zoal binnen de zeeverkenners plaats-vindt en kost het veelal ook veel tijd, het onderhoud aan de boten is toch altijd een goed gewaardeerd werkje. Immers zonder goed onderhoud aan de boten kunnen wij het zomerseizoen niet vanaf onze vletjes beleven. Voor het onderhoud aan de vletten hadden wij dit jaar iets minder tijd, waardoor een aantal verken-ners ook buiten de gewone troepdagen veel op het clubhuis aanwezig is gew-eest. Op het moment dat dit leiding-praatje op papier wordt gezet liggen de vletten nog binnen, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat zij er op zaterdag 10 april a.s. weer netjes bij liggen in de

haven. Dit alles mede dankzij: alle mei-den, Jan, Paul, Hendrik-Jan en iedereen die zich tijdens het winterseizoen heeft ingezet voor het onderhoud aan de vlet-ten.

Op zondag 21 maar jl. vond het EHBO-ex-amen plaats. Na een viertal theorieless-en te hebben gekregen van Ineke mocht iedereen op voor zijn of haar examen dat werd afgenomen door Anneke en Ineke. Ook dit jaar was het weer erg span-nend voor alle examenkandidaten. Een persoon op de grond met een verstoorde ademhaling, tja... wat doe je daar nu mee? De meeste kandidaten wisten direct hoe te handelen en konden na het oplossen van andere belangrijke punten

Page 7: wervelwind voorjaar 2010

hun diploma dan in de wacht slepen. Gefeliciteerd! Voor sommigen was dit echter niet het geval en zij gaan dan ook op 14 april voor de herkansingsmogelijk-heid. Succes hiermee!

Om de veiligheid van alle verkenners te waarborgen is er afgelopen wintersei-zoen weer hard gewerkt om alle verken-ners de nodige kennis bij te brengen van het reddend zwemmen. Alle verkenners zullen hun prestaties van het zwemsei-zoen dan ook meer dan waar moeten maken tijdens het afzwemmen dat plaatsvindt op zaterdag 24 april. Dus jongens en meiden, heel veel succes!!!!

Met het winterseizoen achter ons en komt het opening vaarseizoen weer in beeld. Dit vindt plaats op zaterdag 17 april. Verwacht wordt dat het ook dit jaar weer een groots spektakel zal worden, georganiseerd door de bootslieden. Maar het eindigt die dag niet enkel bij het ‘in-varen’ van de goed onderhouden boten, want ook ‘s avonds gaat het nog even door. Dan vindt namelijk een groot feest plaats, georganiseerd door de loodsen. Ook dit belooft een gezellige avond te worden. Informatie over deze dag vindt u op de Karel Doorman-site.

Het opening vaarseizoen vervolgens achter ons latende kan het vaarseizoen echt beginnen. Op de agenda staat

allereerst het ZeWaKa gepland. Dit zal plaatsvinden bij het Scoutcentrum Veere van vrijdagavond 21 mei t/m maandag 24 mei. Wederom verzamelen alle Zeeu-wse zeeverkennersgroepen zich hier om er met z’n allen een leuk Pinksterweek-end van te maken. Vervolgens vinden op zaterdag 12 juni de regionale zeilwedstri-jden plaats te Yerseke. Hier zullen onze verkenners in de junioren- en senioren-klasse tegen de andere Zeeuwse groepen strijden om de 1e en 2e plaats, met als beloning dat zij mogen deelnemen aan de Landelijke Zeilwedstrijden te Harder-haven. Van 24 juli t/m 3 augustus zullen wij met alle meiden neerstrijken op het scoutingeiland aan de Kagerplassen. Hierover in de loop van de tijd meer op de Karel Doorman-site en in de volgende Wervelwindeditie.

Meiden, ook dit vaarseizoen wordt er weer een om NIET te vergeten! Daar gaan we met z’n allen voor zorgen. Dus nog even hard aan de slag met het onderhoud en dan wensen wij jullie alvast een behouden vaart!!!!!!!!

Groetjes,

Kim, Willemijn, Sigrid, Lenneke, Martine en Fleur

Page 8: wervelwind voorjaar 2010

Van de Bakken

Beauty-avond

Zoals jullie weten hadden de meiden een beauty-avond. We werden helemaal vertroeteld en liepen weer stralend naar buiten.

We hadden 6 onderdelen, zoals:- een heerlijk voetenbad, - een nagelverzorging en een heerlijk maskertje met rustgevende muziek. Ook kregen we een fotoshoot van fo-tograaf Sigrid v/d Lienden. Maar op een echte meidenavond kan een filmpje met een bak ijs natuurlijk niet missen!

Als grande finale kregen we een hair make-over van kapster in opleiding Ger-aldine van der Spek.

Kortom het was een geslaagde avond. ‘kus’ de 1331

Het Winterseizoen De boten zijn weer het water uit, dat wordt weer werken aan onze schuit!

Met staalborstels, krabbers en schuur papier,gingen we aan het werk, met of zonder plezier.Aan de boten werkten de jongens veel te lang en jaagde daardoor de meiden op stang!Daarom hebben we enorme haast,maar we hopen dat de wind weer snel in ons zeiltje blaast!

We zijn met de onderkant begonnen,daarom hebben wij dit rijmpje verzon-nen!Hopelijk hebben jullie genotenen wij gaan straks weer varen met onze boten!

Er is weer een Nieuw Avontuur dat op ons wacht,groetjes de 1408!!!

Matthea, Iris, Marit, Michelle, Maud en Romana

Page 9: wervelwind voorjaar 2010

Opening vaarseizoen

Het winterseizoen is weer bijna afgelo-pen! En dat betekend dat opening vaar-seizoen er weer aan komt!

Dit jaar is het op zaterdag 17 april!

Wij de 1544 hebben er erg veel zin in, om weer lekker te gaan zeilen en alle andere activiteiten in het zomerseizoen.

Nog even een paar weken er tegen aan om de puntjes op de I te zetten en dan is ook de 1544 er weer klaar voor!

Om mee te doen aan het spel van de bootslieden!!En ‘s avonds een leuk feestje te vieren! Wij hopen op een gezellige dag met z’n alle en een lekker zeil weertje!Om goed te beginnen! Tot dan!

Groetjes de Zeewolf,

Laura, Carmen, Charlotte, Eefke, Quinty en Michelle

Jantje beton

10 maart was het weer zo ver. Jantje Beton. 1 keer per jaar geld ophalen zodat alle kindjes in Nederland vrolijk buiten kunnen spelen. Om half 7 goed ingepakt, verzamelen bij de Nettorama.

In groepjes vertrekken naar de opge-geven straten om te collecteren. Natu-urlijk was het zoals altijd weer heel leuk om te doen maar wel een beetje koud. Na 2 uur collecteren hebben we weer veel geld opgehaald. In totaal wel meer dan 1000 euro waarvan een deel naar onze groep ging!

We hebben al zin in volgend jaar!

Groetjes de 1543.

Page 10: wervelwind voorjaar 2010

Beautyavond ZV-M

Donderdag 21 januari hebben wij met de meiden een beautyavond gehouden. Dit zodat we weer fris & schoon het nieuwe jaar in konden gaan, en ook omdat we ons dan helemaal jong zouden voelen zo voor de Vastenavend, die toen dus voor de deur stond.

En je wilt echt niet weten, die avond was gewoon pure verwennerij voor alle dames. Nou ja, niet voor alle dames dan, de meisjesleiding had een zeer belan-grijke maar ook vermoeiende taak die

avond. Zij moesten er namelijk voor zor-gen dat alle verkenners, van laatste man tot bootsman, zich heerlijk konden onts-pannen. En dat hebben we geweten ook, het was zwoegen met zweten en tranen om de verkenners in al hun gemakken te voorzien. Om u even een kleine indruk te geven brengen we in het kort even verslag van deze avond, maar let wel op, dit is slechts een kleine impressie van deze avond, voor een echte belevenis zou u toch echt een keertje langs moeten komen bij Beautysalon de KD (prijs op aanvraag).

Page 11: wervelwind voorjaar 2010

Alle meiden konden een heerlijk voeten-badje nemen onder het genot van een heerlijk glaasje champagne (met suiker-randje om het glas) en ondertussen com-municeerden de verkenners met elkaar over de laatste roddels die ze konden vinden in de meidenbladen. Je kunt dus geloven, dit was een zeer gezellige boel.

Bij een andere stand in Beautysalon Dan hadden we ook nog het grote mask-eravontuur die avond, alle verkenners konden een heerlijk maskertje op hun gezicht smeren, waarna (de bedoeling was) dat hun huid weer zacht zou zijn als babybilletjes. Na het insmeren van het maskertje konden ze heerlijk genieten van een rustgevend muziekje, zodat ze helemaal tot rust zouden komen zodat het maskertje extra goed zijn werk had kunnen doen.

Wat natuurlijk niet kan missen aan een beautyavond is een heuse hairstylist, en die hadden wij voor deze avond dan ook speciaal uitgenodigd. Je kon je haren laten stylen, krullen, vlechten, föhnen, enz., door deze hairstylist. Maar je kon ook zelf je eigen creatieve brein zijn werk laten doen, en een achterlijk creatie op iemands hoofd fabriceren. De resultaten waren in ieder geval prachtig!

Tussendoor als je even wilde uitrusten van al dat ‘ontspannen en verwen-

gedoe’ kon je even heerlijk wegzakken in één van de sofa’s die zich bevonden in Beautysalon de KD en ondertussen even genieten van melige meidenfilm, al hadden de meiden niet altijd heel veel oog voor deze film. Ze waren meer bezig met het zo snel opeten van de bak ijs die natuurlijk niet mocht ontbreken.

In Beautysalon de KD hadden we deze avond ook een speciale studio ingericht waar je op de foto kon worden gezet door onze professionele fotografe. Om helemaal fabulous op de foto te kun-nen, kon je kiezen uit een zeer ruime en chique garderobe en een aantal attrib-uten om de foto nét een extra tintje te geven. (want zeg nou zelf, alle meiden bij de zv-m zijn natuurlijk al fabulous van zich zelf) En tijdens deze fotosessie zijn er heel wat modellen gecast!

Kortom, deze beautyavond was er één om snel over te doen. Wij hebben hem met de meisjesleiding al gepland, we willen er alleen één kleine verandering in aanbrengen. Dat is dat nu de leiding verwend wordt door alle meiden!

Veel groetjes,

Beauty Team ZV-MVoor beauty en verwennerij moet u bij de meisjesleiding zijn!!

Page 12: wervelwind voorjaar 2010

Stuurboord? Bakboord ? Nee...Karel Doorman Monsterboord!Ben jij op zoek naar de beste en leukste kampjob?

Word Poiboy voor de dagelijkse poikoerier, elke ochtend tijdens het ontbijt breng jij de jongens het dagelijkse nieuws. En de rest van de dag vrij voor andere zaken. Ben jij en stoere boy, slim, sportief, niet te dik, niet te dun, klein en fijn! Schrijf je dan nu in als Poiboy voor het zomerkamp 2010. Voel jij er wat voor om dagelijks het nieuws aan de jongens te presenteren. Ben jij een ster in verhalen vertellen en heb je er geen problemen mee om in het middelpunt van de belangstelling te staan, dan zijn wij naar jou op zoek!

Minimale vereisten:- Duidelijk kunnen articuleren- Lef en daadkracht- Gevoel voor humor- Geen ochtend humeur

Denk jij over deze capaciteiten te beschikken schrijf je dan nu in door het volgende strookje in te leveren bij je leiding.

Naam: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Boot: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Motivatie waarom jij de Poiboy moet zijn:_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

* Op ZeWaKa wordt de uitslag bekend gemaakt na auditie

Wat hebben wij jou te bieden:- Een overheerlijke bak poi- vrijstelling voor het schoon maken van de HUDO!

Page 13: wervelwind voorjaar 2010

Zeiltermen voor aanboordAanslaan BevestigenAfvallen Van de wind af draaien.Bakboord LinksBeleggen Vast maken (van een val).Buiswater Golven die tegen de boeg klotsen, bij harde wind spat het soms de kuip in.Draaipunt Denkbeeldig punt waar de boot om draait (vlak achter de mast).Gijpen Het grootzeil overzetten als je voor de wind gaat.Hogerwal De wal waar de wind vanaf waait.Hozen Het water uit de boot scheppen.Huik Afdekkleed voor het zeil.Jagen De boot vanaf de wal voorttrekken.Killen van Het zeil klappert omdat de het zeil wind aan de verkeerde kant van het zeil.Lagerwal De wal waar de wind naar toe waait.Laveren Afwisselend over beide boegen hoog aan de wind zeilen. Is hetzelfde als ‘op kruisen’.Lijzijde De lage kant van de boot, de kant waar de wind naartoe waait.Loefzijde De hoge kant van de boot, de kant waar de wind vandaan komt.

Nachtklaar Het opruimen van de maken boot na het zeilen zodat je erin kan gaan slapen.Oploeven Naar de wind toe draaien.Opschieten Een lijn met de hand in grote lussen oprollen zonder dat de lijnen ge draaid komen te zitten.Overstag Met de voorkant van de boot door de wind draaien, zodat de zeilen over de andere zijde van de boot komen te staan.Rak De rechte lijn over het water van het ene punt naar het andere.Reven De oppervlakte van het zeil kleiner maken. Spring Een extra lijn waarmee de boot vastlegt zodat deze niet meer heen en weer kan schommelen.Strijken Een zeil naar beneden laten zakken.Stuurboord RechtsVerlijeren Zijwaarts geblazen worden (‘afdrijven’).Vieren Het losser zetten van schoot en zeil.Strietsen De vallen strak trekken door het eind boven de kikker naar je toe te trekken en met het laten gaan de val onder de kikker steeds een stukje verder aan te kunnen trekken.

Page 14: wervelwind voorjaar 2010

Schippers-praatje ZV-JMannen,

De stank van modder en zilt hing enkele weken geleden al in het clubhuis. Dat is altijd een goed teken zo aan het einde van het winterseizoen. Zo tussen de luchten van verf en stof, doet het me altijd denken aan ons zomerkamp! Nep-tunes, zwemmen en zeilen en ga zo maar door. De bootslieden en kwartiermeester zijn met enkele stuurlieden al op pad geweest! Ze hebben onze privé haven aan het Veerse Meer geprepareerd voor het zomerkamp dat in het verschiet ligt. Een prachtig moment wanneer ze terug komen en enthousiast zijn als kleine kin-deren die net een prachtig zandkasteel hebben gebouwd in hun zandbak. Grote verhalen over hoe diep de haven is en hoe goor ze wel niet waren.

Enkele van onze stuurlieden hebben een fantastisch spannend en verken-nend programma in elkaar gezet. En het mooie is dat jullie er helemaal klaar voor zijn om jezelf er helemaal in te gooien! Complimenten met de wederom mooi afgewerkte vletten, het behalen van de zwemmend redden diploma’s en de goede samenwerking die we hebben gezien. Het wordt een druk programma maar vooral een programma waar we veel gaan leren en plezier gaan hebben! Ik wil nogmaals benadrukken hoe be-langrijk het is dat je er zo vaak mogelijk

bent. Een vlet vaar je niet alleen, een vlet vaar je met de bak. Een seizoen beleef je niet alleen maar met een bak!Na een klein onderzoekje onder jullie, ben ik te weten gekomen dat er on-geveer 1,75 computer in het bezit is per verkenner. Van laptop tot 8 gb. werkge-heugen tellende mega-game-machine. Zeker Hyven, gamen, muziek download-en en MSN-en zijn favorieten. Ik hoorde zelfs van een verkenner, dat hij zo’n 4 tot 5 uur per dag achter een computer zit. Misschien dat we met de leiding maar een virtueel Zoommeer moeten laten ontwikkelen. Dan kan thuis iedereen inloggen en instappen op de virtuele lelievlet. Roeien met de spatiebalk en

Page 15: wervelwind voorjaar 2010

de schoot vieren met het scrol-wieltje op de muis. Praten over wat we hebben meegemaakt doen we via de chat, en afwassen zal het afwasmachine doen die in de keuken draait. Klinkt dit als muziek in de oren? Ik hoop het niet! Mannen ik probeer jullie niet te vertellen hoe je met je computer om moet gaan, maar ik probeer wel te vertellen hoe blij ik ben dat we iedere week offline het water op kunnen!

De pijn van de roeiblaren, de kou van de eerste duik van het seizoen, de wind door je haren, de zon op je gezicht, het klapperen van de zeilen en het echte zeeverkennersgevoel kan je toch enkel en alleen beleven door erbij te zijn! `De echte ervaring van een zeerverkenner is niet achter een beeldscherm te be-leven, zelfs niet uit te leggen, het is een belevenis. Dat is de reden dat ik altijd euforisch ben wanneer ik de combina-tie van modder en zilt en enthousiaste verkenners waarneem zo aan het einde van het winterseizoen. Dan weten we weer dat we erbij zijn en vol ertegen aan gaan!

Mannen, Een behouden vaart!Karim JumeletSchipper Zeeverkenners Jon-gens

nieuw leiding lid?Hallo allemaal,Na een geweldige periode bij de verk-enners te hebben gezeten, gaat mijn zeeverkennerscarrière verder bij de leiding!Rond oktober 2005 heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de zeeverkenners. Hiervoor had ik al enige zeilervaring in een optimist dus het was even wennen om die grote stalen bakken te zien! Na een geweldige tijd in de 1332 en de 258 te hebben gehad, werd ik in de 1065 geplaatst. Hier werd ik kwartiermeester en later werd ik bootsman. Ik blijf me verbazen over hoe geweldig het is om zo’n pad te doorlopen van laatste man, naar bootsman.

Na de beretocht van 2009, kwam de keuze of ik de leiding wou komen ver-sterken. Hier hoefde ik niet lang over na te denken, wat dat leek me hartstikke tof! En hier sta ik dan, in de Wervelwind om mezelf als nieuw leidinglid voor te stellen!

GroetjesJoost Duijm

Page 16: wervelwind voorjaar 2010

van de bakkenOpeningvaarseizoen

Na weken ploeteren aan de boot is het dan eindelijk zover! Het opening vaarsei-zoen zit het er weer aan te komen!

De schuurpapiertjes, krabbers, staalbor-stels, verf en kwasten mogen binnenkort terug de kast in wanneer de boten er weer piekfijn uit zien. Dit betekent dat het tijd is voor een spetterende opening van het vaarseizoen 2010!!!!!!!!

17 april zal een dag zijn die in teken staat van: de boten optuigen, openen, roeien naar de sluis, afvaren (het eerste zeilgevoel weer krijgen) en het OPENING VAARSEIZOEN-SPEL! Zorg dat je zaterdag 17 april om 08.30 uur allemaal op het clubhuis bent om je boot te gaan optuigen. Het spel zal de hele dag duren en zal om 17.30 uur klaar zijn.Neem genoeg boterhammetjes, snoepjes en drinken mee. Maar natuurlijk ook: Je regenpakje, compleet uniform en nog een extra trui. p.s Zorg dat je deze dag scherp bent en goed uit je doppen kijkt want jullie zul-len op deze dag hard nodig zijn! See you soon!De bootsliedenDagje met

Een dagje met de KD

WinterseizoenEen dagje winterseizoen begin natuur-lijk met een lekker eindje zwemmen. Daarna even snel omkleden en dan op de fiets naar de club. Als we dan op de club zijn gekomen krijgen we eerst een wel-verdiende pauze. Daarna trekken we ons overalletje aan en gaan we aan de boten werken. Dit jaar deden we eerst de boten en daarna de rest van de spullen die we aan boord nodig hebben. Dan hebben we tussendoor nog een pauze rond 4 uur. We werken dan nog een uurtje door om-dat we het zo leuk vinden en dan is het tijd. En als we er echt zin in hebben gaan we nog lekker even schilderen. Sommige mensen zullen nu denken: Is dit niet een beetje saai? Nee, want het is altijd gezel-lig met je bak.

ZomerseizoenAls het weer lekker weer wordt gaan we zeilen. Rond 1 uur verzamelen we en tuigen we de boten op. We trekken onze uniformpjes aan en dan eerst even openen en daarna gaan we met onze pas gelakte boten het water op. Eerst moeten we een stukje roeien door het kanaal. Daarna kunnen we onze zeilen hijsen en rond gaan varen. Als we geluk hebben schijnt de zon en kunnen we ook nog zwemmen. Dat is altijd heel gezellig want we maken veel lol. We zijn meestal rond 5 uur terug. Dan tuigen we de bo-ten af en ruimen we op. Daarna kunnen we gaan sluiten.

De 1006 en de 362

Page 17: wervelwind voorjaar 2010

Wereldjamboree 2011

De wereldjamboree is een grote bijeenkomst van

jeugdleden van Scouting uit landen van over de hele

wereld. Dit word sinds 1920 gehouden en is om de vier jaar. Iedereen die lid is van een scouting groep en tussen de 14 en 17 jaar is mag mee. Elke keer word het in een ander land gehouden. Zo was het vorige keer in Engeland en is het dit keer in Zweden. Het thema van deze jamboree is: Simply Scouting. Van onze zeeverkenners zijn ook een aantal deel-nemers voor de jamboree van 2011 die in zweden gehouden word. Robbin, Alexan-der, Carmen, Charlotte, Romy, Tosca en ik(Jan) hebben zich ingeschreven. In totaal zijn er 900 deelnemers uit Neder-land. Dit kan natuurlijk niet allemaal in een groep. Daarom is het opgedeeld in troepen van rond de 35 deelnemers. Deze troepen hebben allemaal een eigen naam. De troepnamen zijn gebaseerd op Oudhollands snoepgoed. Robbin, Alexander, Carmen en Charlotte zitten bij de schuimblokken en Romy en Tosca zitten bij de Tumtums. Voordat we op de jamboree zelf gaan is het natuurlijk belangrijk om de mensen uit je troep te leren kennen. Daarom zijn er voor de Jamboree een paar troepweekenden en is er nog een weekend voor heel het

Nederlands contingent. Het eerste troep-weekend was van 12 t/m 14 maart. Dit weekend stond vooral in het thema van het leren kennen van je troepgenoten. We hebben dan ook veel kennismaking spellen gedaan en verder was er nog een kampvuur en een opdracht in Terneuzen, waar ons weekend gehouden werd. Voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in de Wereld Jamboree en misschien volgende keer ook mee willen kunt u altijd infor-matie vinden op de site: www.wj2011.scouting.nl.

Met vriendelijke groeten,Jan de Kock

Hallo

Wij zijn van de 258, Dolfijn en willen jul-lie wat vertellen over onze bak:Marcel, hij is een baas en onze boots-man.Jelle, hij is cool en onze kwartiermeester.Maarten, misschien beter bekend als rus, is onze 3e manDennis, hij heeft altijd een grote bek, maar kan ook aardig zijn. hij is onze 4e manJeroen trekt altijd op met Youp en Julius, hij is de 5e man.Youp, is altijd in het gezelschap van Je-roen, Julius en Declean. Hij is de 6e man.Julius, zit er nog maar een half jaar bij. Hij wordt ook wel Ceasar genoemd. Hij is de laatste man (HOZEN!)

Groetjes,de 258!

Page 18: wervelwind voorjaar 2010

LoodsengebrabbelDe Grote BootOver een paar maandjes is het weer zover, het zomerseizoen staat voor de deur. De boten zijn bijna geschilderd, het weer wordt wat lekkerder en dat betekent dat ook de loodsen ontwaken uit hun winterslaap. Voor het winter-seizoen begon hebben we de Grote Boot van binnen bijna helemaal gestript en winterklaar gemaakt. Dat wil zeggen dat de boot helemaal leeg is gehaald en dat alles werd geschuurd en geschilderd.

Nadat de bilge lekker in de primer stond werd het iets kouder in ons kikkerlandje waardoor schilderen niet zoveel zin had en wij dat werk even moesten laten liggen. Gelukkig konden we een aantal

weken terug de kwasten weer tevoorsch-ijn halen en lekker aan het werk. Alles is nu netjes geschilderd en de watertanks zijn weer teruggeplaatst. De vlonders liggen er weer gelakt en gelikt in, de zeekaarten zijn bijna weer up-to-date en dat mooie dieseltje is klaar om weer te gaan pruttelen.

Dat is maar goed ook, want de vaara-genda van onze club (en daarbij van de Grote Boot) staat alweer helemaal vol. Zo heeft ze tijdens de meivakantie een reisje Engeland staan, een geweldig kamp van de verkenners en ook zullen natuurlijk dit jaar de Loodsen weer een aantal weken rondtrekken. We zitten er-aan te denken om dit jaar een reis naar

Page 19: wervelwind voorjaar 2010

Denemarken te gaan maken.

De nieuwe radarNatuurlijk proberen we elk jaar de Grote Boot zo veilig mogelijk te maken. De heer Wortel heeft ons daar dit jaar bij ge-holpen door ons een radar te schenken!! Bij deze willen we hem daar nogmaals voor bedanken!!

Naast en nieuw stukje apparatuur, dat zorgt voor veiligheid, betekent dit ook extra leermomenten voor onze verken-ners. Want sinds kort is het voor de verk-enners van onze groep (en hun ouders) mogelijk om een cursus klein vaarbewijs te volgen. Deze cursus wordt intern gegeven en met behulp van de rader kan het navigeren in de praktijk plaats vinden. En wat is er nu mooier dan het leren navigeren in de praktijk?!

De Ouder BerentochtOok zijn wij als loodsen weer druk met het organiseren van de Ouder Beren-tocht die op 23 mei zal plaatsvinden.

Voorlopig houden we nog even stil waar het is, maar we beloven dat het ook dit jaar weer een ouderwets gezellige OBT zal worden. Natuurlijk zullen er nog ouders zijn die dit niet willen missen en denken; “Daar wil ik bij zijn!!” Gelukkig zijn wij Loodsen erg flexibel en zouden wij het fijn vinden als ook u zich bij ons inschrijft want hoe meer zielen, hoe meer vreugd!!

Inschrijven is nog altijd mogelijk via [email protected].

We wensen alle verkenners een geweldig vaarseizoen! En ziet u het luik van de grote boot open staan? Schroom niet en wees welkom om eens een kijkje te nemen in:

“de Karel Doorman alias de Grote Boot”

Gegroet,de Loodsenamping WithThe Stars 2009

Page 20: wervelwind voorjaar 2010

InstructiewijshedenMatchracen

In februari is weer de America’s Cup gevaren. De America’s Cup is de oudste zeilrace en zelfs de oudste sportwed-strijd met een trofee ter wereld. De strijd is gewonnen door BMW-Oracle, met een enorme trimaran versloegen zij het team van Alinghi (kijk eens op YouTube). De wedstrijden die tussen deze twee boten werden gehouden zijn zogenaamde matchraces. Een matchrace is een wed-strijd die, in tegenstelling tot bijvoor-beeld de zeilwedstrijd in Yerseke, wordt gevaren door maar twee boten. De grootste verschillen zitten in de start-procedure, deze ziet er als volgt uit (zie ook de afbeeldingen):

• Tot het 6-minutensignaal: Alle twee de boten mogen overal vrij varen.• Na het 6-minutensignaal: De boten moeten aan de rechter- of lin-kerzijde (is van tevoren afgesproken) van

het ‘verboden gebied’ varen. Ze varen elk aan een andere kant.• Na het 4-minutensignaal: De boten mogen het ‘verboden gebied’ in varen en moeten binnen twee minuten over de startlijn heen gevaren zijn (langs de bovenkant).• Na het 2-minutensignaal: De boten zijn over de startlijn, blijven hier achter, en wachten op het startsig-naal.• Startsignaal: Nu mogen de boten starten, de boven-boei ronden, en finishen.

Het tweede grote verschil met een normale zeilwedstrijd (fleetrace) zit in de manier waarop de regels worden gehandhaafd. De regels zijn precies hetzelfde als bij een fleetrace, alleen wanneer de ander een fout maakt moet je dit aangeven door een protestvlag te laten zien. De wedstrijdleiding zal dan direct aangeven of het protest terecht is door middel van een vlag. Op dat mo-ment heeft de boot een straf opgelopen,

Page 21: wervelwind voorjaar 2010

deze kan afgekocht worden door een rondje van 270° te varen. Wanneer de an-dere boot ook een straf oploopt worden de straffen tegen elkaar weggestreept en hoeft geen van beiden een rondje te ma-ken. Het kan dus tactisch zijn te wachten met een rondje maken.

Waarom zou je gaan matchracen? Er komt veel tactiek bij kijken omdat je

maar tegen één iemand vaart, je kunt iemand in fouten dwingen. Ook is bij de finish duidelijk wie er gewonnen heeft, er hoeven geen protesten meer afgehandeld te worden. Dit is voor de deelnemers en toeschouwers leuk. Dus, wanneer het vaarseizoen geopend is, daag eens iemand uit voor een echte wedstrijd!

Page 22: wervelwind voorjaar 2010

Seinvlaggen

Page 23: wervelwind voorjaar 2010

A Ik heb een duiker beneden; houd goed vrij van mij en matig uw snel heid.B Ik laad, los of vervoer gevaarlijke stoffen.C Ja (bevestiging).D Houd vrij van mij, ik kan moeilijk manoeuvreren.E Ik verander mijn koers naar stuurboord.F Ik ben ontredderd, stel u met mij in verbinding.G Ik verlang een loods.H Ik heb een loods aan boord.I Ik verander mijn koers naar bakboord.J Ik sta in brand en heb gevaarlijke lading aan boord, houd goed vrij van mij.K Ik wens met u in contact te treden.L U moeT uw schip onmiddellijk tot stilstand brengen.M Mijn schip ligt gestopt en maakt geen vaart meer door het water.

N Neen (ontkennend).O Man overboord.P In de haven: Allen die met het schip meegaan, moeten aan boord komen. Op zee: mijn netten zitten vast aan een obstakel.Q Quarantainevlag. Mijn schip is “gezond”, ik verzoek practica. (In sommige landen: Ik wil worden ingeklaard).R Ik heb uw laatste sein ontvangen.S Ik sla achteruit.T Houd vrij van mij; ik ben bezig met spanvisserij.U U stuurt een gevaarlijke koers.V Ik heb hulp nodig.W Ik heb medische hulp nodig.X Onderbreek het ten uitvoer brengen van uw voornemens en let op seinen van mij.Y Ik sleep met mijn anker over de grond.Z Ik heb een sleepboot nodig.

Page 24: wervelwind voorjaar 2010

EindsplitsDit voorkomt het uitrafelen van het touw. Eerst een nadeel van de eind-splits, bij het maken van een eind splits ontstaat er altijd een verdikking in het touw. Houd hier rek ning mee als hij door een katrol of blok moet.

We beginnen met het maken van een kruisknoop. Draai eerst het einde van het touw uit elkaar, ongeveer 10 cm. De kruisknoop gaat als op het hieronder getekende figuur, trek de uiteinden goed strak aan. Deze kruisknoop maak je door ieder uiteinde onder elk ander uiteinde te halen (in de richting van het touw).

Nu gaan we terug vlechten. We vlechten tegen de richting van het touw in. Zorg er hierbij voor dat ieder uiteinde onder zichzelf door gaat!

Vlecht nu door zodat je steeds over een streng gaat en dan weer onder een streng.Doe dit 3 tot 4 keer, nu kun je deze af-knippen.

Rol nu de eindsplits stevig tussen je twee handen. Eventjes de uiteinden netjes afbranden en Klaar!

Page 25: wervelwind voorjaar 2010

OuderinfoDeelnemers zomerkamp 2010

Met het zomerseizoen in het vooruitz-icht staat ook het zomerkamp weer voor de deur. Wij hopen er ook dit jaar voor iedereen weer een geweldig kamp van te kunnen maken. Voor de jongens en de meisjes zal het zomerkamp plaatsvinden tussen 24 juli en 3 augustus. De dolfijnen gaan van 24 juli t/m 28 juli op kamp.

Om de organisatie van dit kamp voor alle speltakken ook dit jaar weer in goede banen te kunnen leiden, zouden wij graag z.s.m. van u vernemen indien uw zoon of dochter dit jaar NIET zal

deelnemen aan het zomerkamp. Dit met name met het oog op het vaststellen van de kampkosten. Graag zouden wij deze kosten ruim voor het zomerkamp aan u als ouder(s)/verzorger(s) kenbaar maken, echter kunnen wij de kampkosten pas vaststellen indien wij inzicht hebben in het aantal verkenners of dolfijnen die aan het kamp zullen deelnemen.

Wij verzoeken u dan ook uiterlijk op 30 april a.s. aan de betreffende speltak door te geven dat uw zoon of dochter NIET zal deelnemen aan het zomerkamp. Indien wij niet van u vernemen gaan wij ervan uit dat uw zoon of dochter WEL aan het kamp zal deelnemen.

Bij voorbaat dank namens de gezamenli-jke leidingen.

Page 26: wervelwind voorjaar 2010

Van de bestuurstafelVan uw voorzitter,

Geachte leden,

’t Is gelukt!! mede met steun vanuit u de lezers, oud-ers en vele volwassen leden ben ik weer toegetreden tot de gemeenteraad van Bergen op Zoom. Daar ben ik ontzettend blij mee en dankbaar voor. Zelf heb ik alle andere leden van de Raad gefelic-iteerd met hun benoeming. Onze andere “voorzitter” (rechtspersoon eigenaar Stichting) was attent bij de eerste Raads-vergadering, nieuwe samenstelling en heeft namens de groep (= jullie allen) een felicitatiekaart uitgereikt, slim werk van Ad van Loon. Zet onze groep weer ff in de belangstelling.

De coalitieonderhandelingen.Nu lopen er de coalitieonderhandelin-gen, dat is spannend en zeer delicaat werk er moet een bouwwerk worden gemaakt voor de komende vier jaar waar er dankzij de economische crisis en probleempje in de Bergse Haven veel geld bezuinigd moet worden. Wij krijgen als gemeente geld uit het zogenoemde “gemeentefonds” onze grootste inkom-stenbron, die wordt, weten wij nu al, tussen de 16 en (als meerjaren ramingen zomer 2010) tegen zitten gekort met 25 miljoen €’s. Dat is heel veel geld zeker als je beseft dat 75% van de gemeentelijke

uitgaven via wettelijke regelingen vast zijn. Daar kunnen wij niet aan “sleu-telen”. Daarnaast de vraag wat te doen met de Binnenschelde als Zoommeer zout wordt, hoe verder met de Bergse Haven en wat kan er met de Jachthaven gebeuren.

Voor jullie geldt: Lekker varen!!Als jullie deze clubkrant weer in handen krijgen, dan staan wij aan het begin van ’t vaarseizoen. Zodra je het zilte vocht weer door je haren voelt tijdens het zeilen weet je waarvoor jij de winter doorstaan hebt. Niets zo mooi als lekker zeilen. Het gaat weer geweldig worden!! Plan vooral zaterdagen in om met de hele speltak uit varen te gaan op de Oosterschelde, daarom heb ik aan alle bootslieden een getijde boekje gegeven, daarin lees je wat het tij is op zo’n dag, met laag water is aanleggen op een zandplaat in de Oosterschelde is fantas-tisch. Gewoon doen zou ik zeggen!!

’t Zoommeer zout???Zelf was ik op 1 april op de bijeenkomst van het Krammer Volkerak (daar valt bestuurlijk ’t Zoommeer onder). Als jullie eens kijken op de site www.volkerak-zoommeer.nl dan kan je lezen dat er een MER studie inspraak NU loopt over de vraag hoe raken wij van de blauwalg af. Alle deskundigen zijn ’t daar over eens, enige goede oplossing is verzilten en gelukkig komt daar ook 30 cm “getij” bij los. Dus het waterpeil gaat 2 keer per dag 30 cm omhoog / omlaag. Van mij persoonlijk had dat veel meer mogen zijn, maar dan wordt het financieel vele

Page 27: wervelwind voorjaar 2010

malen duurder.

Geweldig bedankt!!!Aan iedereen die afgelopen winter zijn/haar knoesten heeft gebruikt om al onze schepen weer te doen glimmen, te ontdoen van butsen, te repareren zoals Paul van der spek en Jan Hermans dat alleen kunnen, maar ook jullie zelf, materiaalmeesters en baksleden, onze club draait alleen als iedereen zijn/haar handen gebruikt en dan geld zeker het spreekwoord, vele handen maken licht werk.

Kleine oproep inzake GELD!!Een van onze leden waar IEDEREEN wonderen van verwacht is onze pen-ningmeester Mark de Kramer. Hij heeft alleen te maken met het feit dat som-mige mensen het wel eens vergeten, de contributie te betalen of een bijdrage voor zwemmen / een kamp of iets anders leuks. Dat brengt hem dan weer in de problemen, die hij meestal wel

kan oplossen. Maar ook leden van de leiding zitten wel eens te bellen over de achterstanden, niet de reden waarom zijn graag bij onze club actief zijn. U treft daarom separaat een brief van aan in onze clubkrant, neem daar nota van. Ga meer automatisch betalen, is makkeli-jker voor u en voor ons als leiding / bestuur.

Hartelijk dank voor het lezen van boven-staande overwegingen, Veel plezier op het zilte nat de komende maanden, maak er een geweldig feest van,

Dan zien wij elkaar vat wel ergens op aan of in ’t water,

Maarten VelthoenUw Voorzitter.

Met een zilte groet,Maarten Velthoenvoorzitter.

Page 28: wervelwind voorjaar 2010

Attentieuw aandacht ivm de €’s

Achterstanden

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Als penningmeester van de groep heb ik helaas laatst alarm moeten slaan omdat de uitgaven de inkomsten ruimschoots overschreden.Daarover is in de afgelopen Algemene Ledenvergadering besloten dat we voor-taan strenger om zullen moeten gaan hiermee. Voortaan dienen de eventuele financiële bijdragen aan activiteiten uiterlijk 1 week voor aanvang voldaan te zijn.

Achterstanden A.U.B. inlopen.Hetzelfde geldt voor contributie. Nu staat er, schrik niet, nog bijna €1.500,- open over 2009 en ook in 2010 loopt dit al op. Dit willen we niet meer. Daarom verzoeken wij met klem om gewoon maandelijks vooraf de contributie te voldoen. U rekent er tenslotte op dat de groep investeert in een veilige vaart, dat lukt alleen als wij onze middelen efficiënt kunnen inzetten. Laten wij het bijhouden, dat maakt uw (en mijn) leven aangenamer.

A.U.B. maandelijks en automatisch betalen.Per 1 april dienen wij onze landelijke bijdrage aan Scouting Nederland te voldoen, die bijna gelijk is aan die drie maanden contributie van alle leden. U snapt dan ook dat als er mensen zijn die niet betaald hebben, de club dit moet voorschieten. Helaas gaat dan niet meer lukken omdat ook het winterseizoen zijn stempel drukt op de financiën. En dan

Page 29: wervelwind voorjaar 2010

maar te zwijgen van vaste kosten als € 304,- voorschot voor energie per maand. Dat is snel gerekend gelijk aan 1 maand contributie voor 24 verkenners om U een beeld te schetsen.

Vandaar mijn verzoek aan u allen om opgelopen achterstanden z.s.m. in te lopen. Indien u een opgave hiervan wilt, kunt u altijd een e-mail sturen aan: [email protected] Tevens wil ik u verzoeken om uw eigen bank opdracht te geven om aan het begin van de maand, de contributie ad.€ 12,50 over te maken op bankrekeningnummer 52.52.20.216 t.n.v. Karel Doorman Groep te Bergen op Zoom o.v.v. de naam van uw zoon/dochter.

Consequentie achterlopende betalingen.Gezien het bovenstaande heeft onze

Algemene Ledenvergadering het vol-gende besloten: Zodra er een achter-stand optreed van 3 maanden of meer, (contributie en/of bepaalde activiteit) zullen we dit de ouders (nogmaals) ken-baar maken en eventueel zelfs iemand tijdelijk op non actief moeten stellen tot achterstand is ingelopen dan wel dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over het inlopen.

Ik hoop op uw aller medewerking om de club gezond, veilig en draaiend te kun-nen houden.

Namens het groepsbestuur,

Met vriendelijke groet,Mark de Kramer (penningmeester

Page 30: wervelwind voorjaar 2010

Nieuws Foto’s Wervelwind Instructie Kalender Scheepsvaartberichten Links Marktplaats

En nog veel meer….

Page 31: wervelwind voorjaar 2010
Page 32: wervelwind voorjaar 2010