StapAf Voorjaar 2010

28
stapaf GRATIS FIETSMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN Voorjaar 2010 www.tov.be Lotte Pinoy ontdekt 4 groene hotspots Je fietsroute op je gsm Haal je fiets uit z’n winterslaap Fietsen met sier Langs bloemen, tuinen en groen Overnachtingen in Gent en Scheldeland! 5 uitneembare fietsroute- kaarten

description

Fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, voorjaar 2010

Transcript of StapAf Voorjaar 2010

Page 1: StapAf  Voorjaar 2010

1

stapafGRATIS FIETSMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN

Voorjaar 2010

www.tov.be

Lotte Pinoyontdekt

4 groene hotspots

Je fietsroute op je gsm

Haal je fiets uit z’n winterslaap

Fietsen met sierLangs bloemen, tuinen en groen

Overnachtingen in Gent en Scheldeland!

5

uitneembare

fietsroute-

kaarten

Page 2: StapAf  Voorjaar 2010

In dit nummer

stapaf FIETSNET

04 Fietsroutes op je gsm Wil je hulp bij het uitstippelen van je fietsroute? Maak dan gebruik

van een nieuwe sms-dienst en ontvang een route op je gsm!

stapaf REPORTAGE

08 In het wiel van flora Met de Gentse Floraliën 2010 in het achterhoofd, gaan Dirk en

An op de siertoer door Oost-Vlaanderen. Ze fietsen een route van Gent naar Laarne en weer terug, langs bloemen en tuinen.

stapaf EROPUIT

14 Vijf fietsroutes in de kijker We presenteren naar aloude traditie 5 fietsroutes op het Oost-Vlaamse fietsnet. We lieten de routes fietsen door StapAf-lezers en da’s nieuw. En met de uitneembare routes in deze StapAf kan je zo op pad!

Beste lezer,

Naar een thema voor deze eerste StapAf van 2010 hoefden we niet lang te zoeken: groen!

In april vormt Gent namelijk voor de 34ste keer het decor voor de unieke internationale bloemententoonstelling Flora-liën, die slechts om de vijf jaar plaatsvindt en telkens opnieuw een mooi uitstalraam biedt voor de beroemde Oost-Vlaamse sierteelt. Tien dagen lang tonen honderden exposanten uit binnen- en bui-tenland hun mooiste bloemen en planten in een immense binnen-tuin in Flanders Expo. Voor StapAf is dit een mooie aanleiding om u in de fietsreportage de mooiste groene plekjes van de stad voor te stellen, en u mee te nemen naar kwekerijen, tuinen en waar-devolle natuurlandschappen tussen Gent en Laarne. Met de jonge Gentse acteerbelofte Lotte Pinoy, bekend uit ‘Sara’ en ‘Los Zand’, gingen we dan weer vier verrassende groene locaties in onze pro-vincie ontdekken.

Verder stelt deze StapAf de laatste nieuwe functionaliteit van onze routeplanner voor: de sms-dienst. Via de website www.tov.be kan u al enige tijd snel en makkelijk een route op het Oost-Vlaamse fietsnetwerk uitstippelen, afdrukken of downloaden naar GPS. Sinds kort kan u ook fietsroutes ontvangen als sms op uw gsm.

De 5 uitneembare Eropuit-fietsroutes die u gewoontegetrouw in elke StapAf vindt, worden voortaan verkend door fietsgrage Vlamingen. Zij maken een verslagje van hun ervaringen, tips en favoriete plekjes. Verder maakten we voor u een selectie van eve-nementen die u de komende maanden niet mag missen in onze provincie. Voorop staat ongetwijfeld de Ros Beiaardommegang in Dendermonde, die maar één keer om de tien jaar wordt georgani-seerd en door Unesco werd erkend als Werelderfgoed.

Heel veel leesplezier met deze StapAf!

stapaf Vooraf

COLOFONStapAf is een magazine van vzw Toerisme Oost-Vlaanderen en verschijnt twee keer per jaar. De provinciale vereniging Toerisme Oost-Vlaanderen vzw staat in voor de ontwikkeling en uitwerking van het toeristisch beleid van en voor de pro-vincie en staat onder voorzitterschap van de Gedeputeerde, bevoegd voor toe-risme • Verantwoordelijke uitgever: Pierre Goffaux, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent • Redactie en realisatie: Grinta! Publicaties, Tielt • Foto’s: Toerisme Oost-Vlaanderen, Marco Mertens, Thomas De Boever, Mieke Cooman • Cartoon: Kurt Valkeneers • Cartografie: Toerisme Oost-Vlaanderen • Redactie: Frederik Backe-landt, Tijs Ruysschaert, Joke Verbeke • Lay-out: Kim de La Marche

Eddy CouckuytGedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderenbevoegd voor onder meer Toerisme

1

stapafGRATIS FIETSMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN

Voorjaar 2010

www.tov.be

Lotte Pinoyontdekt

4 groene hotspots

Je fietsroute

op je gsm

Haal je fiets

uit z’n winterslaap

In de ban van FloraFietsen langs bloemen en planten

Overnachtingen in

Gent en de Leiestreek!

5

uitneembare

fietsroute-

kaarten

CoverfotoDirk en Sofie fietsen van Gent naar Laarne en terug. dwars door de sierteeltstreek.

02 stapaf

04 08stapaf Fietsnet

stapaf Reportage

Page 3: StapAf  Voorjaar 2010

stapaf

Column

stapaf GEZELSCHAP

22 Wat een (studenten)leven! Een groepje studenten uit Gent trekt eropuit in Oost-Vlaanderen,

proeft streekbier, spot moderne kunst en smult van chocolade.

stapaf AGENDA

24 Je fiets uit zijn winterslaap Haal de tweewieler in het voorjaar van stal! Maar niet vooraleer hem

aan een grondige checkup te onderwerpen.

stapaf EERSTE KEER

28 Lotte Pinoy ontdekt 4 groene plekjes Actrice Lotte Pinoy woont in Antwerpen maar groeide op in Oost-

Vlaanderen. Ze was dan ook enthousiast om 4 groene hotspots in onze provincie te ontdekken.

Omdat HEt mOESt Van dE dOktEr

Je moet gaan fietsen. Fietsen op je eigen ritme, tegen je eigen tempo. Goed voor je bloeddruk. Fietsen dus. Tegen de zin begonnen. Omdat het moest van de dokter. 15 km. Saai be-vonden. Maar toch, die bloeddruk. Beter dat dan pillen.

Nog eens 15 km, ander parcours. Minder saai. Keer of drie herhaald. Begon wel vlot te lopen. Dus een blokje verder. Rond het provinciaal domein Puyenbroeck. Tiens, dertig kilometer, ongeveer. Ongeveer? Kilometerteller kopen. Fietsblad lezen. Koersbroek kopen. Erover pochen bij de collega’s op de krant. Ik fiets.

Uitnodiging voor een fietsreis. Omdat ik fiets, mocht ik gaan. Tos-cane. Mountainbike. Met jonge ondernemers. Tien jaar jonger dan mij. Yuppies die wilden presteren. Maar het lukte. Hier en daar een vervaarlijke afdaling. Maar vooral steile klimmetjes. Moeizaam. Maar toch, niet opgegeven. Ik kan nog wat.

Fietsvriendin. Dit wordt leuk. Gent-Damme-Gent. Keuvelen, fiet-sen. Niet koersen. Fietsvriendin organiseert fietsreizen. Of ik daar wil over schrijven. Inleefverhaal. Meefietsverhaal. Tuurlijk. Reims-Compostella. 1.800 km, 11 dagen. Zes maanden voorbereidings-tijd. Wintertraining. Trainingsschema. Maar half gevolgd. Maar toch maar gewaagd. Koersfiets gekocht. Middenklasse. De fiets-reis overleefd. Twee volle en twee halve ritten overgeslagen. Wel de grens verleggen, maar niet overmoedig zijn. Tweeduizend ki-lometer training, tegenover de reisgenoten (echte wielertoeristen met 10.000 km per jaar op de teller). Ik kan meer dan ik dacht.

Fietsvriendin fietst stukje van de wereld rond. Geen gezelschap meer. Fiets blijft meer en meer aan de haak. Geen fietsboekjes meer in handen. Fietskledij in een hoekje van de kast. Batterijen van kilometerteller plat. Banden plat. Begin nieuw seizoen. Ban-den opgepompt. Dertig kilometer. Daarna niets meer.

Begin nieuw seizoen. Banden weer plat. Weer opgepompt. Seizoen bijna achter de rug. Kilometerteller op 24 km. Spijtig toch. Denk dat ik die koerskledij toch maar weer eens in de wasmachine laat stoppen en alles weer fietsklaar maak. Laat maken. Ik wil gaan fietsen. Zonder dat het moet. Omdat ik het wil. In mijn buurt: Lochristi, Destelbergen, Schelde, Heusden, Schellebelle, Wetteren, Laarne. Enzomeer.

Rudy Tollenaere (56) is journalist bij de

Corelio mediagroep. Momenteel werkt hij op

de stadsredactie van ‘De Gentenaar’.

abonneer je gratis op stapaf!

Wil je op de hoogte blijven van al het fietsnieuws in Oost-Vlaanderen? Neem dan een gratis abonnement op StapAf. Stuur een e-mail met je adresgegevens naar [email protected] met als onderwerp ‘abonnement StapAf’ en je krijgt de toekomstige edities van ons magazine gratis in je brievenbus.

03

stapaf Reportage 22 stapaf

Gezelschap 28 stapaf Eerste keer

“Tegen de zin begonnen. Omdat het moest van de dokter. 15 km. Saai bevonden. Maar toch, die bloed-druk. Beter dat dan pillen. “

Page 4: StapAf  Voorjaar 2010

3 x wandelen in Oost-VlaanderenOost-Vlaanderen is niet alleen een fiets- maar ook een wandelparadijs. Dat bewijzen eens te meer deze drie gloed-nieuwe wandelproducten. Probeer ze zeker eens uit!

Stappen in de Vlaamse ardennen

Met de gloednieuwe thematische wan-delarrangementen van Toerisme Vlaam-se Ardennen ontdek je Vlaanderens Mooiste Landschap op je eigen tempo en naargelang je eigen interesses. Zo kan je een paar dagen de bekende hel-

lingen van de Ronde Van Vlaanderen afwandelen, stappen door pure natuurpracht, ‘literair’ gaan wandelen of een tocht maken met streekbieren als rode draad. Over je bagage hoef je je geen zorgen te maken want die wordt voor je bezorgd in de logies waar je de nacht doorbrengt.

www.toerismevlaamseardennen.be

Van en naar Groene HaltesWie resoluut kiest voor wandelen in het groen, hoeft niet langer met de wagen richting zijn/haar favoriete wandelbe-stemming. Er zijn nu de Groene Halte Wandelroutes van TreinTramBus, waar-

van er in Oost-Vlaanderen drie nieuwe werden gelanceerd: Langs Lieve en Leen (Meetjesland), In het Land van Stille Waters (Scheldeland) en Vlaamse Ardennen. Het is een-voudig: je reist met trein, tram of bus naar Groene Halte A, waar een wandeling vertrekt. Op het eindpunt van de wan-deling stap je aan Groene Halte B terug op het openbaar vervoer, richting thuis.

www.groenehalte.be, www.tov.be

Stropersbos wandelrouteHet Stropersbos is een waardevol natuurgebied van zo’n 300 Hectare in Stekene en Sint-Gillis-Waas in hartje Waasland. Door het gebied loopt De Linie, die tijdens de Spaanse Successieoorlog (1703) een belangrijke verdedigingswal

vormde tegen onze noorderburen. Naast de vroegere wandellus van 6,5 km kan je langs de provinciale Stropersbosroute nu ook een nieuwe lus van 4,5 km wandelen.

www.stropersbos.be, www.tov.be

stapaf ontdek

04 stapaf

Floraliën op het web

De themawebsite www.floralieningroep.be werd door Toerisme Oost-Vlaanderen ontwikkeld naar aanleiding van de Gentse Floraliën 2010. De site staat boordevol inspiratie om zelf je groepsuitstap samen te stellen. Je kan ook een kant-en-klaar Floraliënpakket boeken voor je groep, vereniging of school. De 34ste editie van de Gentse Floraliën vindt in 2010 plaats van 17 tot en met 25 april. In de grote reportage in dit nummer van StapAf lees je er meer over. Tickets voor het evene-ment kunnen nu al geboekt worden.

www.floralieningroep.be

Gent: te veel voor één nachtIn samenwerking met Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Gent en de Gentse hotelsector wordt de campagne ‘Gent: te veel voor één nacht’ gelanceerd. Kom zelf de Arteveldestad ontdekken en overnacht in Gent. Je betaalt voor één nacht en krijgt een tweede nacht aan halve prijs. Deze actie is enkel geldig als je via de website boekt. Op de webstek www.gentteveelvooreennacht.be kan je ook ideeën opdoen voor een Gentse trip. Kuier door Gent via Google Maps, luister naar de ervaringen van binnen- en buitenlandse toeristen en boek online jouw hotelkamer. Opgelet: de actie loopt slechts tot 28 februari. Dus wees er snel bij!

www.gentteveelvooreennacht.be

Page 5: StapAf  Voorjaar 2010

05

Het ros Beiaard doet zijn ronde

“’t Ros Beyaert doet zyn ronde in de Stadt van Dendermonde; Die van Aalst die syn zoo quaet, omdat hier ’t Ros Beyaert gaet.” Het Ros Beiaardlied zal op 30 mei 2010 door de straten van Dendermonde schallen, zoveel is zeker. Want dan vindt er de Ros Beiaard Omme-gang plaats, een zeldzame stoet die elk decennium wordt georgani-seerd. De broers Michiel (10), Dieter (13), Niels (15) en Maarten (19) Van Damme uit Oudegem zullen als de Vier Heemskinderen het Ros Beiaard bestijgen. Zij zijn de nieuwe Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout, de zonen van heer Aymon en Aye, de zuster van Karel de Grote. De Ros Beiaardommegang gaat terug tot de vroege negen-tiende eeuw. Bekijk de historiek en al het nieuws rond de Ommegang op de website.

www.rosbeiaard.be

‘Bierkenners’ in de prijzen! De Tripel Karmeliet werd in 2008 bekroond met een ‘World Beer Award’. Dat was ook het juiste antwoord op de wedstrijdvraag uit het vorige nummer van StapAf dat in het teken stond van het Jaar van het Bier. Wij mochten een aantal lezers gelukkig maken. Deze ‘bierkenners’ winnen een arrangement in Scheldeland: Carine Van den Broeke uit Leuven wint twee overnachtingen voor twee personen in B&B Boskapelhoeve; ronny Persyn uit Evergem wint één overnachting voor twee personen in B&B Mettes; robert Vervelghe uit Oostrozebeke wint één overnachting voor twee personen in B&B Pieter Pauwel; en Stef Spaan uit het Nederlandse Nieuwegein tenslotte wint één overnachting voor twee personen in Cosy Cottage B&B en mag bovendien gratis gebruik maken van de fietsen. Proficiat allemaal!

roomer: de droom van twee broers

RoomeR is een jonge en groeiende onderneming uit het Gentse die een alcoholisch vlierbloesemaperitief op de markt brengt. Een glaasje RoomeR heeft een friszoete smaak. Het is lekker bij een stukje gebak, als afsluiter van de dag of gewoon als je er zin in hebt. Het is het initiatief van twee broers, Jeroen en Maar-ten Michiels, die sinds hun vijftiende droomden van een eigen brouwsel. RoomeR is intussen een succesverhaal geworden. Vorige zomer was RoomeR één van de genomineerden voor de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties, een erkenning voor jonge initiatieven die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling. “Een ecologische aanpak, tewerkstelling bieden aan kansen-groepen: daar gaan we prat op”, aldus de RoomeR-broers.

www.roomer.be

Het wondere verhaal van de BalegemsezandsteenOp de vernieuwde Balegemse Steentocht van Toerisme Oost-Vlaan-deren fiets je 54 kilometer langs monumenten die werden opgetrok-ken in de bekende gelijknamige zandsteen. De thematocht maakt gebruik van de fietsknooppunten van het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen, en leidt je vanuit stokerij Van Damme in Balegem naar kapellen, kerken, monumenten en standbeelden in het historische Land van Rode. Er is ook een ingekorte route van 35,5 kilometer mogelijk. De brochure kost € 3 en is te bestellen via de StapAf Shopof www.tov.be.

de FloraliënthemarouteIn april wordt een nieuwe thematocht gelanceerd: de Floraliënfietsroute, door een stukje Waasland en Scheldeland.Hou onze website www.tov.be in de gaten!

Page 6: StapAf  Voorjaar 2010

tIP BEStEL VIa

Wil je ontdekken wat Oost-Vlaanderen te bieden heeft? Schaf dan één van de fiets-netwerkkaarten, brochures of boxen uit de StapAf Shop aan! Ook oude nummers van StapAf kan je nabestellen.

Product in de kijker

Wandelboxen: op stap door Oost-VlaanderenZin om te wandelen langs de bekende hotspots van onze provincie? Of maak je van een wandel-tocht liever een familie-event? Of mag je al wat langer onderweg zijn? Met onze drie wandelboxen (Stap door!, Stap mee! en Stap uit!) komt iedereen aan zijn trekken. Elke box bevat tien brochures met evenveel wandelroutes. Bestel ze nu!

Hoe bestellen?

1. Surf naar www.tov.be2. Klik op de bestelknop van het gewenste product3. In het ‘Winkelmandje’ vind je jouw bestelling(en)4. Vul alle gegevens in en bevestig

Een product bestellen uit de StapAf Shop kan niet alleen via www.tov.be. Je kan ook dit formulier in-vullen. Stuur het naar Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent. Het bedrag van je bestelling kan je storten op rekeningnummer 737-0176819-31 (voor Nederland: 14.59.05.152) t.a.v. Toerisme Oost-Vlaanderen, met vermelding ‘Bestelling Brochures’ en de naam die je op het formulier hebt ingevuld. Zodra wij de betaling hebben ontvangen, sturen we jouw bestelling op. Al onze producten zijn ook verkrijgbaar bij de Oost-Vlaamse toeristische diensten of bij de boekhandel.

Aantal Prijs TotaalFIEtSEnFietsnetwerken… x Fietsnetwerkkaart Meetjesland € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Scheldeland, langs Schelde en Dender € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Scheldeland, langs Schelde en Rupel € 5,00 € … … x Fietsnetwerkkaart Waasland € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Leiestreek Oost € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Leiestreek West € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Gent € 6,00 € …Thematochten… x Brochure Bakens van kunst aan de Leie € 3,00 € …… x Brochure Fietsen langs meersen en meanders € 3,00 € …… x Brochure Lekker fietsen in het spoor van Adriaen Brouwer € 3,00 € …… x Brochure Scheldeverentocht € 3,00 € …… x Brochure De Kreken Spreken € 3,00 € …… x Brochure De Ronde van Urbanus € 3,00 € …… x Brochure De Lieve vertelt € 3,00 € …… x Brochure Het wondere verhaal van de Balegemse zandsteen € 3,00 € …Fietsboxen… x Fietsbox ‘Trap Door!’ € 12,00 € …… x Fietsbox ‘Trap Mee!’ € 12,00 € …… x Fietsbox ‘Trap Uit!’ € 12,00 € …WandELEnWandelboxen… x Wandelbox ‘Stap Door!’ € 9,00 € …… x Wandelbox ‘Stap Mee!’ € 9,00 € …… x Wandelbox ‘Stap Uit!’ € 9,00 € …StaPaF maGaZInE… x StapAf 1 (voorjaar 2007) gratis… x StapAf 2 (zomer 2007) (UITGEPUT) … x StapAf 3 (voorjaar 2008) gratis… x StapAf 4 (zomer 2008) gratis… x StapAf 5 (voorjaar 2009) gratis… x StapAf 6 (zomer 2009) gratisPOrt- En VErZEndInGSkOStEnVoor 1 kaart of brochure: € 1,00Voor 2 kaarten of brochures: € 1,75Voor 3 of kaarten of brochures: € 2,50Bij bestelling 1 box en maximum 1 brochure: € 2,00Bij bestelling 1 box en 2 of meer brochures: € 2,50Bij bestelling van 2 of meer boxen: € 3,00

Totaal port- en verzendingskosten € …tOtaaL tE BEtaLEn BEdraG € …

naam en voornaam:...............................................................................................................straat en nr:.............................................................................................................................postcode en gemeente:..........................................................................................................land:..........................................................................................................................................telefoon:...................................................................................................................................email:........................................................................................................................................datum:......................................................................................................................................❏ JA ik wens op de hoogte te blijven van de activiteiten en de publicaties van Toerisme Oost-Vlaanderen.

❏ Je gegevens worden opgenomen in ons bestand , kruis het vakje aan indien je dit niet wenst.

NIEUW!

06 stapaf

Page 7: StapAf  Voorjaar 2010

2 Stel een sms-bericht samen

Typ eerst het woord FIETS, dan een spatie, dan het nummer van het knoop-punt (dat vind je op het grote infobord ter plekke), dan opnieuw een spatie, dan het aantal kilometers dat je wil fietsen. Indien het op het infobord is aangegeven, kan je nog een spatie toevoegen, gevolgd door de richting (N, O, Z of W) die je uitwil.

3 Stuur je sms naar 6033

Ontvang je fietsroute via sms

Nieuw! Fietsroutes op je gsm

De online fietsrouteplanner van Toerisme Oost-Vlaanderen was al een succesverhaal. Maar daar houdt het niet bij op. Toerisme Oost-Vlaanderen maakt met de lancering van een sms-dienst nu ook werk van de mobiele ontsluiting van het fietsnetwerk, dat voor meer dan 3.000 kilometer fietsple-zier staat. Hoe werkt deze sms-dienst precies? Heel eenvoudig! In vier stappen.

1 Start je tocht aan een fietsinrijpuntRij of fiets naar één van de ‘fietsinrijpun-ten’ op ons fietsnetwerk. Een lijst van de ongeveer 40 inrijpunten vind je in het Fietsinfoboekje, dat gratis te verkrijgen is via www.tov.be, of op de fietskaarten van de provincie.

Een sms versturen en kort erna een reeks nummers van fiets-knooppunten ontvangen. Geef toe, makkelijker kan het uit-stippelen van een fietstochtje toch niet zijn? Dankzij de nieuwe sms-dienst van Toerisme Oost-Vlaanderen wordt dit realiteit.

stapaf fietsnet

fiets 31 25

Z

87 94 55 51 54 57

Naar de RouteplannerOp onze website www.tov.be kan je uiter-aard nog altijd terecht om je route samen te stellen via de online fietsrouteplanner. Je kan zelf de route uittekenen of je kan een beroep doen op de trajectadviesfunc-tie door gewoon jouw startpunt en enkele voorkeuren in te brengen. De routeplan-ner doet dan zelf een suggestie. Nadat je jouw route hebt samengesteld of hebt gekregen, kan je die printen of downloa-den op je gps. Het werkt snel, efficiënt en eenvoudig. Doen!

07

4 Je ontvangt een sms met je persoonlijke routeOp het scherm verschijnt een reeks getal-len die de nummers aangeven van de op-eenvolgende knooppunten. Je kan meteen op weg. De voorgestelde route is altijd lusvormig, met andere woorden: je komt altijd terug op je vertrekpunt.

Fietsroutes ontvangen op je GSM: wat kost het? Welgeteld 1 euro: 50 eurocent voor het versturen en net zo veel voor het ontvangen van een sms. Meer informatie over het gebruik van deze sms-dienst vind je opwww.tov.be. De sms-dienst is al actief in de regio’s Meetjesland, Vlaamse Ardennen en Leiestreek. Waasland en Scheldeland volgen binnenkort.

Page 8: StapAf  Voorjaar 2010

stapaf reportage

In het wiel van FloraTen oosten van Gent is het prettig fietsen. Dat ondervonden ook Sofie en Dirk, twee veertigers die een driedaagse planden in en rond de Floraliënstad. Het werd een fiets-tocht die helemaal in het teken stond van bloemen, planten en tuinen. In het wiel van Flora…

De groene draad

“Wat een panorama”, zegt Sofie Eerdekens (45) wan-neer ze door het venster van de hotelkamer tuurt. Ze heeft met haar vriend Dirk Stock (45) pas ingecheckt in het charmante viersterrenhotel Harmony. Vanuit hun hotelkamer in hartje Gent, aan het water en in de wijk Patershol, genieten ze van het adembenemende uitzicht over de oude binnenstad van Gent, met zijn drie torens: Sint-Baafskathedraal, Belfort en Sint-Niklaaskerk. Zicht op de Kuip van Gent: of hoe ‘a room with a view’ in dit geval een understatement is. Het blijft dit weekend echter niet bij kijken. Dirk en Sofie gaan ook trappen en… afstappen. Samen gaan ze drie dagen fietsen in Oost-Vlaanderen. “Vandaag langs de groene plekjes van de stad Gent, morgen van Gent naar Laarne en op de derde dag weer de omgekeerde weg richting Arteveldestad”, overloopt Dirk netjes het programma. Eigenlijk lijkt deze trip een beetje gek aangezien ze zelf allebei in de Gentse rand wonen. “Toch vonden we zo’n verlengd weekend in eigen streek een leuk idee”, corrigeert Dirk. “Sofie en ik wonen niet samen. Vandaar is het leuk om er af en toe

eens samen op uit te trekken. En waarom niet kiezen voor een arrangement dichtbij? Ik ben ervan overtuigd dat ik veel dingen op deze trip voor de eerste keer zal te zien krijgen.” Bovenaan het menu van hun driedaagse is een fietstocht door Gent. Sofie en Dirk halen hun tweewielers uit de aparte fietsenstalling van het hotel en kunnen meteen op weg. De rode (of eerder: groene) draad van de route zijn de groene plekjes in de stad. ‘Groen in de stad’ is één van de recent ontwikkelde fietsroutes die elk een andere kant van de stad belichten. “Groen in Gent? Het Citadelpark is zowat het enige belletje dat bij mij gaat rinkelen”, klinkt het. Welnu, het Citadelpark met het Floraliënpaleis is wel degelijk een halte op de route.

Dit was tot 1990 (toen het event naar Flanders Expo verhuisde) het kloppend hart van de Gentse Floraliën, een tentoonstelling van bloemen en planten die om de vijf jaar Gent en omgeving in de ban houdt. In 2008 vierden

08 stapaf

DAG 1 Fietsroute ‘Groen in de stad’ (Gent, afstand: 14,7 km)

“Ik hou wel van bloemen. Al is het maar om mijn terras thuis wat kleur te geven.”

Page 9: StapAf  Voorjaar 2010

de Floraliën nog hun 200-jarig jubileum. In de schaduw van het Citadelpark prijkt nog altijd het standbeeld van de bezieler van de Floraliën, Charles de Kerchove de Den-terghem. “Ik hou wel van bloemen”, zegt Sofie. “Al is het maar om wat kleur te geven aan mijn terras.” Een volgende stop is de universitaire Plantentuin van Gent. In de rubriek ‘Eerste Keer’ verderop in deze StapAf laat actrice Lotte Pinoy zich verrassen door de rijke col-lectie van exotische planten en bloemen die er aanwezig is. Dirk en Sofie vallen uit de lucht. “Een tropische serre? En we kunnen die bezoeken?” Daarna brengt de route hen naar het Sint-Pietersplein. Op het grote plein in de scha-duw van de boekentoren en de studentenbuurt trekt OLV Sint-Pieterskerk natuurlijk meteen de aandacht. “Waar is dat groen dan?”, vraagt Sofie zich af. De Gentse Belleman, toevallig in de buurt, helpt het duo een stap verder. Die vertelt dat het groen schuil gaat achter de gevels en de binnenkoer van de Sint-Pietersabdij. De tuinen van de

Sint-Pietersabdij vormen een heus pareltje natuur-groen waarvan weinigen weet hebben. “Volko-men onterecht”, zegt Dirk kordaat terwijl hij uitkijkt over de wijngaard en de kruidentuin. De ruïnes vermengen zich met het groen en zorgen voor een uniek decor. “Ik wist niet dat hier zo’n mooie tuin was. Ik heb meteen zin om me hier op een bankje te nestelen en te genieten. In stilte.” Sofie houdt even halt bij een vijgeboom. “Ik heb er thuis ook één staan” zegt ze. “Hij is al achttien jaar oud.” Bij de korte wandeling door de wijngaard proeven zowel Sofie als Dirk stiekem van de witte druiven. “Lekker zoet”, gniffelen ze. Het is de afsluiter van een toch wel verrassende dag waarbij ze geenszins de platgereden paden van Gent aandeden.

09

t Dirk en Sofie ontdekten, dankzij de tip van de

Belleman, verrassende groene plekjes in Gent.

Achter de Sint-Pietersabdij bijvoorbeeld vonden

ze een pareltje van een tuin met wijngaard.

Gentse Floraliën in 2010

Ken je één van de belangrijke verwezenlijkingen van Char-les de Kerchove de Denterghem (1819-1882), de man wiens

monument prijkt op de laan die naar hem werd genoemd? Toen De Kerchove de Gentse burgemeestersjerp droeg, ontpopte hij zich in 1875

tot promotor van de intussen internationaal vermaarde Floraliën. Van 17 tot 25 april 2010 organiseert de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw

en Plantkunde na vijf jaar een nieuwe editie van de Gentse Floraliën. Op deze 34ste editie van de prestigieuze bloemen- en plantententoonstelling zullen de siertelers je graag hun vakmanschap, kunnen en juweeltjes tonen. Maar ook tuinarchitecten, internationale floristen, creatieve ontwerpers en kunstenaars pakken er graag uit. Het wordt één grote groenbelevenis, met veel aandacht voor presentaties en het tuingebeuren. Je ontdekt meer dan ooit eigentijdse creaties die tonen wat je met eenvoudige bloemen en planten kan verwezenlijken. Je ziet toekomstgerichte visies op tuinarchitectuur en je merkt op een verras-

sende manier hoe sierteeltproducten verweven zitten in diverse luxepro-ducten zoals parfums en wellness.

Er zit maar één ding op: het zelf komen ontdekken in de tweede helft van april! Alle praktische informatie over de Gentse Floraliën vind je

op de website www.floralien.be. Nog een extra tip voor wie de Floraliën in groep wil bezoeken: surf naar de speciale

themawebsite www.floralieningroep.be.

“Ik wist niet dat de Sint-Pietersabdij zo’n mooie tuin had. Ik heb meteen zin om me hier op een bankje te nestelen en te genieten. In stilte.”

Page 10: StapAf  Voorjaar 2010

10 stapaf

Kastelen, sierteelt en tuindagen

Na een verkwikkende nachtrust en een stevig ontbijt, verlaten Dirk en Sofie Hotel Harmony. Na een drietal kilometer fietsen, hebben ze het aanknopingspunt voor de route van vandaag te pakken: knooppunt 6. Wat volgt is een passage langs de Schelde en een hele rist kastelen en historische hoeves langs het traject. Het Kasteel te Lande, Ter Meren, Krabbenbrug, Notax, Succa, Ter Lede,… Noem maar op. Dat de regio rond Gent vooral bekend staat voor haar sierteelt bewijzen ook de passages langs het proefcentrum voor Sierteelt (dat enkel in groep te bezoeken is), Id’Flor en de camelliakwekerij van Guy Van Rysseghem. In Lochristi, dan fietsen Sofie en Dirk al in het Waasland, staat het classicistische kasteel Rozelaar uit 1840. Het is de bakermat van de sierteelt. Kasteelheer Charles Vuylsteke richtte er in 1870 een tuinbouwbedrijf op, wat de start betekende voor de azalea- en begoniateelt in Lochristi. Een knooppunt verder ligt het Kasteelpark van Beervelde. Sofie en Dirk hebben het getroffen: de bekende Tuindagen van Beervelde vinden vandaag plaats. Van 7 tot 9 mei 2010 is dat opnieuw het geval.

“Ik ben hier eerder al geweest”, zegt Sofie. “Ik vind het best leuk om te snuffelen langs de kraampjes en hier en daar eens te blijven hangen.” Dat laatste doet Dirk ook want Sofie is hem na enkele meters al kwijt. “Ik was daar de verschillende soorten appels en peren aan het bestuderen. Interessant”, zegt Dirk wanneer hij plots weer opduikt. Het is Dirk duidelijk niet ontgaan dat de najaars-editie van de Tuindagen in het teken staat van appels en peren. Maar de Tuindagen van Beervelde hebben uiter-aard ook iets met bloemen. Overigens is er een connectie met de Gentse Floraliën, het bloemenevent waar Dirk en

Sofie tijdens de fietstocht van gisteren mee gecon-fronteerd werden. Organisator van de Tuindagen

is graaf Renaud de Kerchove de Denterghem en graaf André de Kerchove de Denterghem

is dan weer voorzitter van de vzw Gentse Floraliën. Het (blauwe) bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het koppel is onder de indruk van de Tuindagen. “Hier kan je een dag in ver-dwalen. Zonder problemen. En je hoeft eigenlijk helemaal niet zo’n tuinfreak te zijn. Het blijft sowieso boeien.” Een hele dag rondwandelen op de Tuindagen van Beervelde zit er vandaag echter niet in. Het programma van de dag vraagt

dat er weer in het zadel wordt gekropen. Vooraleer het kasteel van Laarne in het

vizier komt, passeren we langs de Aumans-

stapaf reportage

molen, een stenen korenwindmolen die vermoedelijk in het begin van de 19de eeuw werd gebouwd en tot in 1928 nog met windkracht maalde. Sinds 1995 is dit een be-schermd monument. Het wordt niet de enige molen van deze StapAf-tocht. Morgen, op de terugweg naar Gent, volgt er nog één. De Aumansmolen is sowieso een leuke plek om even af te stappen. En dat geldt ook voor de paardenmelkerij ‘t Kattenheye, waarvan enkel het winkel-tje voor individuele bezoekers toegankelijk is. Groepen kunnen het bedrijf bezoeken.

Naar Laarne

Wie Laarne zegt, denkt nagenoeg meteen aan zijn kasteel. Het wordt beschouwd als één van de best bewaarde mid-deleeuwse versterkte burchten van Vlaanderen. Vandaag is het ingericht als museum. Laarne is ook de woonplaats van veldritkampioen Albert Van Damme. ‘Berten’, alias ‘De Leeuw van Laarne’, combineerde in zijn hoogdagen in de jaren zestig en zeventig het leven van topcyclocros-ser met dat van… azaleakweker! En zo zijn bloemen en planten nooit ver weg op deze route. Er staat dik 40 km op de teller maar Dirk en Sofie zijn hoegenaamd niet onder de indruk. “We zijn allebei sportief”, zegt Dirk. “Ik ben triatleet en doe mee aan wedstrijden. En Sofie en ik gaan geregeld eens samen fietsen. Zowel in als buiten Oost-Vlaanderen.” Sofie knikt en voegt er meteen een straffe anekdote aan toe. “We hebben ooit samen gefietst naar de Ardennen. In één dag. Met de tandem. Dat was ongetwijfeld het meest intensieve fietsmoment uit mijn leven. (Puft) Lastig! Ik buig misschien maar ik breek niet. Ook toen niet.” De pretoogjes van Dirk spreken boekdelen. “Onze slogan is: als we aan iets beginnen, dan gaan we tot het uiterste om dat af te werken. En wie iets wil beleven, moet een inspanning doen.”Het tweetal strijkt neer in een Bed & Breakfast in Laarne met de veelbelovende naam ’t Groene Genoegen. Birgit De Clercq en Tom Van Damme baten hun B&B nu al vier jaar uit en ze hebben het zich nog geen seconde beklaagd. “Weet je wat er zo fijn aan is? Dat de wereld naar je toekomt. We ontvingen hier al meer dan veertig nationaliteiten. En iedereen heeft zijn eigen verhaal.”

DAG 2 (Gent-Laarne, afstand: 41,1 km) knooppunten: 6-7-8-9-10-19-26-27-29-25-20-15-14-21-24

“Je hoeft eigenlijk helemaal geen tuin-freak te zijn om een leuke dag te beleven tijdens de Tuindagen van Beervelde.”

0Tijdens de Tuindagen van Beervelde snuffelden Dirk en Sofie

langs de kraampjes.

qDaarna ging het met de fiets richting Laarne en zijn kasteel.

Page 11: StapAf  Voorjaar 2010

11

Page 12: StapAf  Voorjaar 2010

12 stapaf

Langs en over de Schelde

De volgende morgen wacht Dirk en Sofie een lekker ontbijt. Ze slaan nog een praatje met B&B-uitbaters Birgit en Tom en polsen naar de bezettingsgraad van hun hotelletje. “Zeventig procent, zeven dagen op zeven. Dus we klagen niet. Laarne is centraal gelegen. Zowel zaken-mensen als toeristen hebben ons ontdekt. En ook veel fietstoeristen, ja. Zeker nadat we vorig jaar aansluiting vonden op het knooppuntennetwerk.” Voor Dirk en Sofie aan hun laatste fietsdag starten, geeft Tom hen nog een tip mee. “Jullie fietsen langs groene plekjes?”, vraagt hij. “Bezoek dan zeker de tuin van mijn ouders, De Groene Bremders. Het is een open

landschapstuin die vrij toegankelijk is voor gasten van onze B&B. Het is vlakbij, al moet je even afwij-

ken van je knooppuntentraject.” Dirk en Sofie maken gebruik van de tip en hijsen zich in het

zadel. De Groene Bremders ligt er piekfijn bij. “Hier kan je lekker relaxen”, zegt Sofie, waarna ze zich samen met Dirk neerplant op een bankje middenin de tuin. Dirk maakt van de gelegenheid gebruik om iets op te biechten. “Eigenlijk heb ik totaal géén groene vingers. Mijn inbreng in de tuin beperkt zich tot het maaien van het gazon. (Lacht) Mijn moeder was nochtans wél fanatiek bezig in de tuin

maar de microbe heeft ze me duidelijk niet doorgegeven. Mijn vrije tijd is eerder

gevuld met fietsen… langs het groen.”Na die korte stop fietsen Dirk en Sofie vanwaar

ze gekomen zijn en sluiten weer aan op de uitge-stippelde route aan knooppuntenbordje 28. Enkele

kilometers verderop fietsen ze langs de Schelde. “In deze regio kom ik niet zo vaak fietsen”, zegt Dirk. “Wel in de Leiestreek, de andere kant van Gent. Ik organiseer zelf een fietstocht langs acht Leiegemeenten die geënt is op het fietsnetwerk. Maar fietsen langs de Schelde is net zo mooi.” Het decor wordt gevormd door het uitgestrekte en rijke natuurgebied van de Kalkense Meersen. Die hebben hun natuurlijke rijkdom te danken aan de Schelde die het gebied sinds mensenheugenis beïnvloedt. Ter hoogte van Schellebelle moeten Dirk en Sofie het veer nemen. En da’s altijd een belevenis. Het is wachten op de veerman. Een stevige ruk aan de bel en even later tekent hij present en brengt hij Sofie en Dirk naar de overkant. De route volgt nu opnieuw de Schelde. Het Provinciaal Domein Den Blakken ligt vlakbij. Het domein is een promotiecen-trum voor sierteelt, rozen en parkbomen en beschermd als landschap omwille van de aanwezigheid van de erg waardevolle en unieke rivierstuifduinen. Je vindt er ook een plantencentrum en thematuinen.

Op rozen

De laatste rechte lijn van de fietstocht loopt op rozen. Letterlijk. Want terwijl Laarne door iedereen geassocieerd wordt met zijn kasteel, is dat in het geval van Wetteren met rozen. De gemeente op zo’n 20 km van Gent heeft wereldfaam verworven in de rozenteelt. Verwonderlijk

is het dus niet dat Dirk en Sofie voorbij rozenvelden en rozenkwekerijen fietsen. De rozenkwekerij Carl Van Sante is overigens toegankelijk voor individuelen tijdens de bloeiperiode van mei tot september. Wist je dat het Wetterse rozenverhaal vooral is te danken aan ene Adolf Papeleu? Hij was de grondlegger van de boomkwekerij en de bijhorende rozenteelt in Wetteren, overleed precies 150 jaar geleden en werd vorige zomer nog gehuldigd. “Rozen?”, grinnikt Sofie. “Af en toe zegt Dirk het met een bloemetje en dat kan ik wel appreciëren. Meestal zijn het dan rozen. Ik hou wel van zo’n kleine attentie.” Eén van de laatste stopplaatsen van de dag en van dit groene fietsweekend, is de Van Hauwermeirsmolen aan de Molenbeek. De watermolen werd voor het eerst ver-meld op een kaart uit 1592, is een beschermd monument

sinds 1994 en werd volledig gerestaureerd in 2006. Sofie en Dirk ontmoeten er Jef Geldof, een vrijwillig molenaar die hen met hart en ziel inwijdt in de wondere wereld van de molens. “Het blijft ingenieus om zien hoe je op water-kracht graan kan malen”, zegt Dirk die ook aangetrokken wordt door een krijtbord waarop hij leest ‘Verse groent-selsoep met een schelle brood’. Een hapje of drankje is nu wel welkom. Het wordt een Wetterse ‘Uitzet’, een plaatselijk biertje dat Sofie en Dirk weer op krachten laat komen. Nog een dikke 25 km fietsen. De Schelde is opnieuw de gids en net zoals de tocht een dag eerder was begonnen met een passage langs enkele kastelen, is dat nu opnieuw het geval. In Gent blikken Sofie en Dirk terug op drie mooi gevulde fietsdagen. “Of ik nu meer in de tuin ga werken, kan ik niet beloven”, lacht Dirk. “Maar ik heb alleszins veel zin gekregen om te fietsen.”

DAG 3 (Laarne-Gent, afstand: 49,5 km)knooppunten: 28-36-37-41-42-43-40-61-67-35-34-66-22-17-16-78-79-99-1-3-6

“Mijn vrije tijd is gevuld met fietsen langs het groen.”

9 Relaxen in de

open landschapstuin

De Bremders.

9 Het veer in Schellebelle.

0 De Van Hauwermeirsmolen.

Page 13: StapAf  Voorjaar 2010

Begint het te kriebelen nu je de floristische fietsverhalen van Dirk en Sofie hebt gele-zen? Wil je hun bloemen- en tuinenroute ook nafietsen? Niemand houd je tegen! Doe je mee aan onze wedstrijd, dan win je misschien zelfs een verblijf in Hotel Harmony of B&B ‘t Groene Genoegen, de twee plekjes waar Dirk en Sofie overnachtten. Beantwoord de wedstrijdvraag correct en dan is het duimen!

Wat zit er in de prijzenpot?

1. Hotel Harmony**** (bij knooppunt 6)Kraanlei 37, 9000 GentT 09 324 26 80E [email protected] www.hotel-harmony.be

Schenkt 1 overnachting voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt. En stelt gedurende 1 dag 2 fietsen ter beschikking.

2. B&B ‘t Groene Genoegen (bij knooppunt 28)Termstraat 43, 9270 LaarneT 09 366 66 16E [email protected] www.groenegenoegen.be

Schenkt 1 overnachting voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt. En stelt gedurende 1 dag 2 fietsen ter beschikking.

De wedstrijdvraag

Welke gemeente wordt in de reportage geassocieerd met ‘rozen’?

a. BeerveldeB. LaarneC. Wetteren

Hoe neem je deel? Stuur je antwoord voor 30 april naar: Toerisme Oost-Vlaanderen, Wedstrijd StapAf,

Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent (België). Mailen kan ook, met als onderwerp “Wedstrijd StapAf”,

naar [email protected], ten laatste op 30 april 2010. Vergeet je naam en je adres-

gegevens niet te vermelden. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden vermeld in het

zomernummer van 2010. Veel succes!

Ga fietsen langs bloemen en tuinen! WIn een verblijf in Gent of Scheldeland!

1

1

2

13

Page 14: StapAf  Voorjaar 2010

14 stapaf

Eropuit

Het fietsnetwerk van de provincie Oost-Vlaan-deren is goed voor 3.000 kilometer fietsplezier. Genoeg inspiratie dus om opnieuw vijf routes in de vijf Oost-Vlaamse regio’s uit te tekenen. Nieuwigheid in deze StapAf: we hebben deze trajecten al eens laten infietsen door StapAf-lezers. Zij brengen verslag uit…

De brochure Wegwijs in Oost-Vlaanderen van Toerisme Oost-Vlaanderen biedt een overzicht van alle lusvormige routes.

StapAf brengt op de volgende bladzijden vijf nieuwe knooppuntenroutes in kaart. Maar we doen meer dan dat. We stuurden StapAf-lezers op pad om de routes reeds in te fietsen. Achteraf polsten we hoe de fietstocht hen is bevallen. Heb je zelf ook zin om in de volgende edities van StapAf een knooppun-tenroute in te fietsen? Stel je dan kandidaat door een mail te sturen naar [email protected] met als onderwerp ‘Fietsvrijwilliger StapAf’. De route in de Leiestreek (35,9 km) brengt je in het gebied tussen Leie en Schelde met ondermeer passages in Nazareth en De Pin-te. Deinzenaar Patrick Steyaert is ervarings-deskundige als het op fietsen aankomt en fietste voor ons maar al te graag van knoop-punt naar knooppunt door eigen streek. Voor de Vlaamse ardennen (36,7 km) spraken we Dirk Demolder en Martine Dumolin aan. Zij trotseerden voor StapAf de kasseien van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Mieke Van Dessel uit Brussel fietste een route in Scheldeland (34,2 km), langs verschillende natuurgebieden. Ongetwijfeld een verademing ten opzichte van de drukte van en het jachtige leven in de hoofdstad dat ze gewend is.

Elfriede De Puysseleyr uit Beveren trapte voor ons 48,5 km door het Waasland en vond een route waarbij je zowel kan afstap-pen in de stad om te shoppen als kan genie-ten van het groen. In het meetjesland (39,2 km) tenslotte trok Anne De Jaegher met haar gezin eropuit. Ze merkte hoe kindvriendelijk de route was. De knooppuntenbordjes leidden hen zelfs even-tjes tot voorbij de grens, in Nederland.

Uitneembare routekaartenLees de ervaringen en belevenissen van onze lezers en test daarna zelf het fietsnetwerk van de provincie Oost-Vlaanderen uit! Vijf uitneembare routekaarten, netjes in het midden van deze StapAf gelast, helpen je alvast op weg. Veel fietsplezier!

Lezers doen het je voor!

p.15Stad Gent

p.16De Leiestreek

p.17De Vlaamse Ardennen

p.18Scheldeland

p.19Het Waasland

p.20Het Meetjesland

Page 15: StapAf  Voorjaar 2010

15

EropuitGent = fietsstadFietsen in een bruisende stad: het is niet altijd even evident. Gent steekt echter een tandje bij en wil ook op (middel)lange ter-mijn investeren in een stad waar de actieve fietser zich thuisvoelt.

“Gent investeert in het fietsgebeuren en zal dat in de toekomst blijven doen. En wel op meerdere vlakken”, stelt Karin Temmerman, schepen van Stadsontwikkeling, Mobiliteit en Wonen van de Stad Gent. “We promoten niet alleen het fietsgebruik, we denken ook aan diefstalpreventie, werken aan een degelijke fietsinfrastructuur en aan de uitbouw van fietsverhuurplaatsen.”

1. Infrastructuurwerken

De meest zichtbare vorm van ‘investeringen’ ten voordele van de actieve fietser, zijn de infrastructuurwerken die de fietsmobiliteit moeten verbeteren. Er zijn er al heel wat uitgevoerd maar er zijn er nog een pak op til. “Meestal gaat het om infrastructuurwer-ken die de missing links, de ontbrekende schakels, wegwerken”, zegt Yves De Baets van de Dienst Mobiliteit van de Stad Gent. “Door bijvoorbeeld enkele honderden meter fiets-pad en een tunneltje aan te leggen, kan plots een fietsas ontstaan die twee delen van de stad verbindt. Het maakt het fietsnet van de stad meteen een stuk completer. Zo hebben fietsinfrastructuurwerken een fietsas doen ontstaan die het centrum van Gent verbindt met Gentbrugge en Heusden.” Motor achter de infrastructuurwerken is het zogenaamde ‘Fietsfonds’, een virtuele geldpot van de Stad Gent, het Vlaams Gewest en de Provincie Oost-Vlaanderen. Het Fietsfonds zorgt er-voor dat sneller kan overgegaan worden tot de uitvoering van nieuwe werken.

2. Digitale uitbouw fietsroutes

Fietsroutes kan je tegenwoordig zelf creëeren via een online routeplanner. Een fietsroute in Gent uittekenen op je computer is dus per-fect mogelijk. Die route achteraf downloaden op je gps is dat ook. Er is echter een ‘maar’, weet Yves De Baets. “Fietswegen zijn géén autowegen. 90% van de straten in Gent met eenrichtingsverkeer, zijn toegankelijk voor de fietser. Maar de klassieke gps-toestellen regi-

streren dit niet zo en volgen het patroon van de autowegen.” Kortom: aan de digitale beschikbaarheid en accuratesse van de Gentse fietsroutes moet nog worden gesleuteld. Dankzij de Routeplanner op www.tov.be kan de actieve fietser wél al zijn stads-route op maat uittekenen.

3. Diefstalpreventie

Een stad als Gent heeft meer dan kleinere steden of gemeenten te maken met diefstal van fietsen. De ‘fietskluizen’ en ‘fietstrom-mels’ zijn een deel van de oplossing. De Baets: “Een fietskluis op de openbare weg staat toe dat je jouw tweewieler achter slot en grendel kan opbergen. De fietstrommels zijn dan weer collectieve fietskluizen voor 5 tot 10 fietsen. Die komen in woongebieden waar weinig ruimte is om fietsen te stallen.”

4. Fietsverhuur

Wie door Gent wandelt of fietst, ziet af en toe wel een een gele tweewieler passeren. Het gaat dan om 1 van de pakweg 5.000 huurfietsen die de Stad Gent ter beschikking stelt van de studenten. Verder zijn er in Gent nog enkele fietsverhuurpunten, vaak zijn dat fietsenhandels. “Gent wil echter een lans breken voor de uitbouw van een netwerk van fietsverhuurpunten, verspreid over de hele stad. Een beetje zoals Brussel, Parijs en Lyon het aangepakt hebben. Daar werd het een succes.”

Tip: op www.tov.be vind je een lijstje met enkele fietsverhuurpunten.

Praktisch

Fietskaart Gent Prijs: € 6Verkrijgbaar via www.tov.be of in Fnac en Standaard Boekhandel of Toerisme Gent

Toerisme GentInfokantoor BelfortBotermarkt 17A9000 GentT 09 266 56 60www.visitgent.be

qDe fietser voelt zich thuis in Gent.

Gent op de fiets

De informatiefolder ‘Fietsstad Gent Prak-tisch’ is een must voor wie alle fietsac-commodatie van de Stad Gent wil leren kennen. Met de fietskaart ‘Gent en om-geving’ kan je dan weer makkelijk op weg langs het knooppuntennetwerk in Gent en omgeving. De kaart is te koop voor € 6 en te bestellen via www.tov.be. Wil je de Arte-veldestad tenslotte op een andere manier leren kennen? Er zijn 4 themaroutes be-schikbaar die je Gent op diverse manieren doen ontdekken. Meer info via de Dienst Toerisme van de Stad Gent.

Page 16: StapAf  Voorjaar 2010

16 stapaf

Eropuit

Praktisch

afstand: 35,9 kmLandschap: vlak Uitvalsbasis: De Pinteroute: knooppunten79 – 88 – 30 – 2 – 3 – 40 – 32 – 29 – 38 – 26 – 21 – 19 – 24 – 23 – 22 – 79Fietsenverhuur: • Fietshandel ‘t Veloken, Koperstraat 10a, 9830 Sint-Martens-Latem, T 09 282 36 88, www.tveloken.beBewegwijzering: knooppunten + fietsnetwerk-kaart Leiestreek Oost (€ 6)

VVV Leiestreek, Markt 46 bus 2, 9800 Deinze, T 09 380 46 01, [email protected], www.vvvleiestreek.be Meer info Leiestreek: www.toerisme-leiestreek.be

route135,9 km

De route start in De Pinte, waar bij het kasteel Viteux, op het kerkplein, recent nog een mooie nieuwe horecazaak werd geopend. “Lijkt me inderdaad een ideale plek om te blijven plakken. Het park rond het kasteel is ook een echte aanrader ”, weet Patrick Stey-aert, die voor ons het traject fietst. Patrick is

ervaringsdeskundige als het op fietsen aankomt. Hij is een bezige bij en voor-zitter van de lokale werking van Pasar in Deinze, het vroegere Vakantiegenoe-gens. “Ik organiseer zelf dus af en toe fietstochten in deze streek.”

Langs de Schelde

De fietstocht voert Patrick richting Sint-Martens-Latem, een pareltje langs de Leie. In het centrum van het kunstenaars-dorp komt hij echter niet. Wat Patrick voornamelijk opvalt aan het eerste deel van de route zijn de kasteeltjes waar hij langs fietst. Niet alleen het kasteel Viteux

kastelentocht De Leiestreek troont je mee naar het gebied tussen Leie en Schelde met onder andere Nazareth en De Pinte. Voor Patrick Steyaert uit Deinze geen onbekend terrein.

maar ook het kasteel Grand Noble, Hemelrijk, Boeregem en dat van Zwijnaarde. “Allemaal kasteeltjes van de Gentse textielbarons indertijd”, zegt Patrick, die met zijn echtge-note Nadine zichtbaar geniet van het stukje fietsen langs de Schelde. Halverwege de tocht maken ze gebruik van de rustbankjes. Ter hoogte van Zevergem passeren ze op een zucht van het Doornhammeke. Patrick kent het stukje groen langs de Schelde. “De Scheldebocht van het Doornhammeke is een stukje groen om in te lijsten. Ik ga er af en toe wandelen.” Ter hoogte van Gavere verlaten ze het jaagpad langs de Schelde en fietsen ze richting Nazareth, dat ook al met een kasteel-tje pronkt. Patrick geraakt onder de indruk van het groen op dit deel van de route. “In de buurt van Nazareth rij je door enkele wonder-mooie dreven. En daarna door de Hospicebos-sen”, aldus Patrick die deze ‘kastelentocht’ een knappe route vindt. “Al had ik nog meer kronkels in het traject gelegd. Soit, ik heb ervan genoten.”

qPatrick genoot van de mooie dreven op de route.

afsnee-keuze wandelroute

De Afsnee-Keuze wandelroute is een nieu-we route. Ze bestaat uit 2 lussen met als knooppunt de Goedingebrug. Het traject start in het dorpje Afsnee en verbindt de kouter van Afsnee met het natuurgebied de Keuzemeersen. In Afsnee wandel je door het laatste stukje open landbouwgebied, aan de andere kant van de Leie kan je vooral genieten van de natuur in de lager gelegen Keuzemeersen.

Start: kerk van Afsneeafstand: 9 kmPrijs: € 1,25

Te bestellen via www.tov.be

de fietser

naam: Patrick Steyaert

Leeftijd: 50 Woonplaats: Deinze

Beroep: Leerkracht

Page 17: StapAf  Voorjaar 2010

17

EropuitPraktisch

afstand: 36,7 kmLandschap: glooiend met enkele pittige hellingen Uitvalsbasis: Geraardsbergenroute: knooppunten 80 – 76 – 75 – 72 – 68 –

67 – 74 – 70 – 71 – 79 – 85 – 87 – 84 – 86 – 88 – 83 – 80

Fietsenverhuur: •Provinciaal Domein De Gavers, Onkerzelestraat

280, 9500 Geraardsbergen, T 054 41 63 24, [email protected], www.degavers.be

Bewegwijzering: knooppunten + fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen (€ 6)

Toerisme Vlaamse Ardennen, T 055 20 76 81, [email protected], www.toerismevlaamseardennen.be

route236,7 km

Dirk Demolder en Martine Dumolin gaan wel vaker samen fietsen. Ze wonen in het hartje van de Vlaamse Ardennen wat betekent dat niet echt opkijken van pittige routes. Van-daag is het niet anders. “Nauwelijks vertrok-ken en we krijgen de Muur van Geraardsber-gen al voorgeschoteld. Van een opwarmertje gesproken”, puft Dirk. Dat ze meewerken aan een ‘StapAf’-reportage, interpreteren Dirk en Martine op de Muur alvast letterlijk. Ze zetten voet aan de grond op de steile kas-seihelling waar Stijn Devolder vorig jaar zijn medevluchters uit het wiel reed. De Muur is niet de enige helling van de dag. Al snel volgt immers de Bosberg, de laatste helling uit ‘Vlaanderens Mooiste’. “Oei, nog zo’n kuiten-bijter ”, grijnst Martine.

De Permanensje

Vanaf Grimminge fietst het tweetal dan langs de Dender en rijdt het De Gavers voorbij, het provinciale recreatiedomein. Een

mattentaarten en Vlaanderens mooisteVanuit Geraardsbergen, stad van de mattentaarten en de bekende Muur uit de Ronde van Vlaanderen, trekken Dirk en Martine zich op gang voor een pittige tocht van net geen 40 km.

vlakkere passage waar Dirk en Martine niet echt rouwig om zijn. Via Vloerzegem, Ophas-selt en Lierde, komt Geraardsbergen al gauw weer in beeld. Op de markt van de Ouden-bergstad is het tijd om de innerlijke mens te versterken. Waarom niet met een streekbier-tje en een mattentaart? De Geraardsbergse mattentaart is een lekkernij die door de Europese Unie werd erkend als Europees streekproduct. Het is daarmee ook het eerste Vlaamse streekproduct met Europese erken-ning en bescherming.

Martine kiest voor een bezoekje aan het kers-verse toeristisch infokantoor ‘De Perma-nensje’. Het is een streekbezoekerscentrum waar de troeven van Geraardsbergen en omgeving uit de doeken werden gedaan. “Al je zintuigen worden er aan het werk gezet”, aldus Dirk. Als bezoeker krijg je een multi-mediale beleving met video, klank en zelfs geuren. “Het is eens een andere manier om onze streek te leren kennen.”

qKasseitjes in hartje Geraardsbergen: de Ronde is niet ver weg.

Stiltepad dender/mark

Uit onderzoek dat dateert van eind jaren negentig, bleek dat het op de grens van Zuid-Oost-Vlaanderen en het zuidwestelijke deel van Vlaams-Brabant uitzonderlijk stil is. Men besloot om dit unieke karakter te vrijwaren en riep het 28 km2 grote ‘Dender-Markgebied’ uit tot het eerste officiële stiltegebied in Vlaande-ren. Door het stiltegebied lopen vier verschil-lende wandellussen. De auto parkeer je buiten het gebied, dan blijft het er voor iedereen rustig. Aanlooproutes brengen je van de par-keerplaatsen naar de wandelroutes.Start: kerk Nieuwenhove, kerk Vollezele, kerk Grimminge of markt Galmaarden

Afstand: 2 x 6 – 7,5 – 12 km Prijs: € 1,25

Te bestellen via www.tov.be

de fietsersnaam: Dirk Demolder & Martine DumolinLeeftijd: 50 & 48 Woonplaats: Zottegem Beroep: Begeleider bijzondere jeugdzorg & verpleegkundige

Page 18: StapAf  Voorjaar 2010

18 stapaf

Eropuit

Sombeke-Oude durme wandelrouteDe Durme splitst de Sombeke-Oude Durmeroute letterlijk in twee delen. Het noordelijke deel van de route start in Som-beke, een deelgemeente van Waasmun-ster. Via het kasteeldomein wandel je naar de slikken en schorren van de Durme. De zuidelijke lus ligt op het grondgebied van Hamme. Hier wandel je vooral op en langs de dijken. De Oude Durme is een kronke-lende, afgesneden arm van de Durme. Het stilstaande water is een paradijs voor zeldzame dier- en plantensoorten.

Start: Durmebrug (Waasmunster) afstand: 5 – 7 kmPrijs: € 1,25Te bestellen via www.tov.be

Praktisch

afstand: 34,2 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: Hamme route: knooppunten 49 - 90 - 78 - 77 - 91 - 6 - 8 - 76 - 67 - 68 - 50 - 9 - 69 - 55 - 60 - 98 - 93 - 40 - 46 - 43 - 49Fietsenverhuur: •VVVHamme,Marktplein1,9220Hamme,T052475605,[email protected], www.hamme.beBewegwijzering: knooppunten + fietsnetwerkkaart Scheldeland, langs Schelde en Dender (€ 6)

Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent, T 09 269 26 00, [email protected], www.tov.beMeer info Scheldeland: www.scheldeland.be

Vanuit startplaats Hamme is het voor Mieke eerst nog een stukje fietsen langs de Durme vooraleer ze de Schelde bereikt. Samen met haar echtgenoot Patrick en zoontje Ruben geniet ze van de natuurgebieden Den Bunt en Driegoten. Mooi allemaal maar het meeste plezier beleeft de zesjarige Ruben toch aan het ijsje dat hij mag oppeuzelen bij een ijsventer die zijn karretje langs de route heeft neer-geplant. Het weer zit mee. Het trio fietst de route op de laatste mooie najaarsdag van 2009.

2 keer het veer

Voor Ruben betekent vandaag niet alleen het ijsje dolle pret. “Ook de oversteek van

rust langs durme en ScheldeFietsen in Scheldeland betekent rust en natuur. Dat er-voer ook Mieke Van Dessel die woont en leeft in Brussel. Een dagje onthaasten in Scheldeland was welkom.

de Schelde met het veer is echt wel iets voor hem”, lacht Mieke. De eerste overtocht mis-sen ze op een haar na. “Geen erg, laten we de picknickmand bovenhalen”, stelt Mieke voor. Na de lunch en de oversteek fietsen ze verder richting Sint-Amands waar ze voor een tweede keer de veerpont nemen. Hier fietsen ze even op het grondgebied van Antwerpen. “In Brussel zijn er ook wel groene plekjes maar toch niet zo uitgesproken als hier. Het is dus best fijn om eens andere fietsoorden te ontdekken”, aldus Mieke die vooral de vari-atie van deze Scheldelrandroute prijst. “Niet te lang met enkele leuke elementen voor kids erin. En vooral: de groene accenten. Jammer dat we de extra lus vanaf knooppunt 60 niet meer kunnen doen. Ruben wordt wat moe. We kiezen dan maar voor de kortere weg, meteen richting ons vertrekpunt in Hamme.”

route334,2 km

q Mieke maakte er met zoontje Ruben een toffe fietsdag van.

de fietsernaam: Mieke Van DesselLeeftijd: 43 Woonplaats: Brussel Beroep: Journaliste

Page 19: StapAf  Voorjaar 2010

Elfriede De Puysseleyr is de Wase fietser van dienst. Als medewerker van Toerisme Beveren, de startplaats van de route, kent ze de streek als haar broekzak. Ze somt dan ook naadloos de kasteeltjes op die langs het netwerk liggen. “Al vrij snel komen met het Hof Ter Welle en het Hof Ter Saksen met z’n park (zie kaderstuk, nvdr.) twee van die kasteeltjes in beeld. Maar er volgt er nog één. In Sint-Gillis-Waas heb je immers nog het kasteel Vaulogé.”

Musea en natuur

Elfriede is ook geïnteresseerd in de geschie-denis van de streek. Vandaar dat ze een stop in het Heemmuseum van Nieuwkerken wel ziet zitten. “Je leert er alles over kleine am-bachten als kantklossen en klompenmaken. Het Huis van de Evolutie in Sint-Gillis-Waas vind ik net iets boeiender. Het is ook unieker

19

Het park van Hof ter Saksen

Het 18de-eeuwse classicistische kasteel Hof Ter Saksen is niet toegankelijk voor het publiek, het park rond het kasteel is dat gelukkig wel. Het Hof Ter Saksen heeft een rijk arboretum, een hoogstamboomgaard, een natuurtuin en een beekvallei. Meer dan een bezoekje waard. www.beveren.be

Praktisch

afstand: 48,5 kmLandschap: vlak

Uitvalsbasis: Beveren

route:knooppunten 7 – 9 – 95 – 4 – 3 – 77 – 78 – 76 – 82 – 81 – 80 – 73 – 75 – 74 – 72 – 71 – 2 – 5 – 6 - 7

Bewegwijzering: Fietsen Nico Lauwaert, Linden-laan 244, 9120 Beveren, T 03-775 43 45, [email protected], www.nicolauwaert.beknooppunten + fietsnetwerkkaart Waasland (€ 6)

Toerisme Waasland, Grote Markt 45, 9100 Sint-Niklaas, T 03 760 92 62, [email protected], www.toerismewaasland.be

route448,5 kmIn de schaduw

van de havenDe langste Eropuit-route is deze in het Waasland. Ze voert je langs kasteeltjes, enkele musea en verrassend groene zones. En dat in de schaduw van de Antwerpse haven.

want als enige museum in België herbergt het fossielen die tot 100.000 jaar oud zijn. Fascinerend.”Daarna loopt de route naar het noorden, langs de oude spoorwegbedding tussen Sint-Gillis-Waas en De Klinge, waarbij ze flirt met de rand van het Stropersbos. “Het Stropers-bos heeft leuke faciliteiten voor kinderen. Eigenlijk is deze route best kindvriendelijk. Ze is tamelijk lang maar kan makkelijk inge-kort worden.”

Het Stropersbos is niet het enige stukje natuur dat bijblijft. Er is immers nog het kre-kengebied van Saleghem: een uniek hoekje groen in de schaduw van de Antwerpse haven. Cultuur en natuur heb je nu al gehad. Terug in Beveren, kan je jezelf dan trakteren op een wandeling door het centrum. “Nog wat gaan shoppen en een koffietje drinken na de fietstocht: zalig, toch?”

q Het Stropersbos, een leuke plek om te vertoeven.

q Rond het kasteeltje ligt een mooi park..

Eropuit

de fietsernaam: Elfriede De Puysseleyr

Leeftijd: 51 Woonplaats: Beveren Beroep: Medewerker

Toerisme Beveren

Page 20: StapAf  Voorjaar 2010

20 stapaf

Eropuit

Boerenkreek wandelroute

De Boerenkreekroute start in Sint-Jan-in-Ere-mo, het dorpje met tegelijk de mooiste én de minst toepasselijke naam van Vlaanderen. ‘In Eremo’ betekent immers ‘in de woestijn’, terwijl het dorp omgeven is door kreken in een uitgestrekt polderlandschap. Je wandelt langs de Bentillekreek, Oostpolderkreek en Boerenkreek, met haar 39 ha de grootste van het Meetjesland. Deze stille waters zijn pleis-terplaatsen voor zeldzame vogelsoorten.

Start: kerk Sint-Jan-in-Eremoafstand: 8 kmPrijs: € 1,25Te bestellen via www.tov.be

Praktisch

afstand: 39,2 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: Maldegemroute: knooppunten 10 – 8 – 4 – 3 – 6 – 5 – 70 – 71 – 73 – 74 – 86 – 90 – 89 – 91 – 16 – 15 – 13 – 10Bewegwijzering: Toerisme Maldegem, Marktstraat 38, 9990 Maldegem, T 050 72 86 22, [email protected], www.maldegem.beBewegwijzering: knooppunten + fietsnetwerkkaart Meetjesland (€ 6)

Toerisme Meetjesland, Stationsstraat 21, 9900 Eeklo, T 09 377 86 00, [email protected], www.toerismemeetjesland.be

“Meteen mogen we al door een park fietsen. Da’s mooi”, vertelt Anne De Jaegher wanneer ze zich in Maldegem op gang trekt. Dit is het Sint-Annapark. Anne ging in op onze vraag om de route in het Meetjesland te fietsen samen met haar kindjes Carmilian en Mélianthe en haar man Daniël. “Met de kindjes in de aanhangfiets natuurlijk. Ik stond wel te popelen om deze route te fietsen. Het Meetjesland gaat nogal prat op zijn kindvriendelijkheid. En terecht, merk ik nu.”Van de korte passage door Zeeuws-Vlaande-ren met ondermeer Aardenburg en Sint-Kruis raakt Anne best wel onder de indruk. “Je merkt gewoon dat de Nederlandse overheid nòg meer werk maakt van de fietspaden. De fietser krijgt hier gewoon meer ruimte.”

Middelburg-in-VlaanderenMiddelburg, net op de landsgrens, vindt Anne dan weer een leuk dorp om een poos te vertoeven. In het Bezoekerscentrum Bladelin

Pitstop in Zeeuws-VlaanderenVanuit Maldegem brengt deze route je al gauw tot bij onze noorderburen, met een stukje Zeeuws-Vlaanderen, waar je een korte pitstop kan maken.

krijg je een prachtige inkijk in het verleden van Middelburg-in-Vlaanderen. Het centrum is genoemd naar de stichter van de stad: de rijke Bruggeling Pieter Bladelin, die kind aan huis was bij de Bourgondische koningen Fi-lips De Goede en Karel De Stoute. Omstreeks 1450 richtte Pieter Bladelin zijn eigen kas-teel op. Iets later stichtte hij ook Middelburg, netjes gelegen tussen de economische cen-tra Brugge, Damme, Aardenburg en Sluis. In het tweede deel van de route wordt voluit de kaart van de natuur getrokken met ondermeer een passage langs enkele kreken: de Hollanders Gatkreek, de Blokkreek en de Vrouwkeshoekkreek. “Wat een leuke namen”, lacht Anne, die erg te spreken is over de trip. “Het enige minpuntje: het is allemaal nogal rechttoe rechtaan. Wat mij betreft mocht de route wat meer geslingerd hebben. Jammer, want eigenlijk ben ik wel verlekkerd op van die kleine, kronkelende, onverharde paadjes.” Via Sint-Laureins brengt de route Anne en co terug naar Maldegem.

route539,2 km

q Carmelian en Mélianthe hielden samen met mama Anne halt bij een kreek.

de fietsernaam: Anne De Jaegher Leeftijd: 39 Woonplaats: Zingem

Beroep: Receptioniste

Page 21: StapAf  Voorjaar 2010

21

Wat is er mooier dan die eerste fietstocht plannenin het voorjaar? Maar voor je op weg kan, onderwerpje tweewieler toch maar even aan een grondige voorjaarscheckup.

stapaf fietstips

Je fiets uit zijn winterslaap

De koude tentakels van de winter kronkelen weg van onze rug. Zonnestralen halen ge-staag de bovenhand en, toeval of niet, we zien steeds meer lachende gezichten langs de weg. Ook de kalender geeft het aan: de lente staat opnieuw voor de deur. Ook ónze fiets hunkert terug naar die buitenlucht. En onze benen naar wat beweging. Maar vooraleer we onze fiets en benen tevredenstellen, verdie-nen ze een grondige controle. Zoniet kunnen knarsende knieën en kreunend staal een kra-kende combinatie opleveren. En dat kan de bedoeling niet zijn.

Denk preventief

Het doemscenario is dat je, na je laatste na-jaarsrit, je fiets voor lange tijd hebt gepar-keerd, zonder hem schoon te maken en op punt te stellen. Denk hier aan wanneer je de fiets maandenlang aan de kant laat staan in de ietwat dode wintertijd: voor je dat doet, neem hem nog eens goed onder handen en reinig hem grondig. Gebruik hiervoor een sopje van warm water met een scheutje al-ledaags afwasmiddel. Het afwasmiddel heeft een goede ontvettende werking maar is stuk-ken goedkoper dan de meeste speciale rei-nigingsmiddelen. Spoel je fiets goed na met helder water en neem vocht af met een zachte droge doek. Je kan frame, wielen en onderde-len nog eens extra verwennen door ze met een laagje universele autopolish te behandelen. Regelmatige behandeling hiermee creëert een filmlaagje dat vuil- en stofwerend is en dat onderhoud dus eenvoudiger maakt.

Checkup (1): de banden

Hoe kijk je nu na of je fiets rijklaar is? Er ge-woon mee naar de fietsenmaker stappen kan, inderdaad. Maar ook een doe-het-zelver kan deze klus klaren. Vraag is wat er allemaal onze aandacht verdient tijdens zo’n inspec-

tie. De banden nazien kan een begin zijn: kijk of de buitenband niet versleten is. Als die te-kenen van verval vertoont, zijn er twee mo-gelijkheden. Je kunt opteren voor onmiddel-lijke vervanging. Nog even verdergaan met de oude is de andere keus: de wegen liggen er na een gure winter vuil bij, waardoor materiaal afziet. Eerst je vorige (stel) buitenband(en) opgebruiken is dan een zuinig alternatief. Zorg tot slot voor een juiste bandenspanning: een te lage druk zorgt voor meer weerstand en dus voor versnelde slijtage.

Checkup (2): de remmen

Vergelijk deze checkup met een autokeuring: al vinden sommigen het tijdverlies, het doel is je eigen en andermans veiligheid waar-borgen. Om met een gerust hart van knoop-punt naar knooppunt te fietsen, willen we dan ook goed functionerende remmen. Kijk of de remblokken aan vernieuwing toe zijn: je moet minstens 1 mm groef zien. Schuur de remzijden van beide blokjes schoon en smeer de kabels opnieuw voor een goede geleiding. De geleiding van de versnellingskabel(s) zegt evenmin neen tegen een verse smering. Een-voudige kettingolie volstaat hiervoor.

Checkup (3): de aandrijving Ketting en tandwielen, zeg maar de aandrij-ving van de fiets, is een volgende fase in onze voorjaarscheckup. Eens je fiets doortrapt, dringt vervanging zich op. Het is echter aan-geraden er vroeger bij te zijn: de ketting goed onderhouden en die tijdig vernieuwen, verhoogt de levensduur van de tandwielen. Hier enkele visuele tips die aangeven dat een wissel zich opdringt: de tandjes zijn spits in plaats van afgestompt, de U tussen twee tanden is asymmetrisch, de ketting kan meer dan 0,5 cm van het voorblad getild worden. Na

deze controle op slijtage, verdienen ketting en tandwielen een smeerbeurt. Doe dit een tijd voor je eerste tocht: in een pas geoliede ket-ting blijft al het opspringend vuil plakken, wat voor een versnelde aftakeling zorgt. Ideali-ter poets je alles eerst op met ontvetter. Let daarna op dat zowel ketting als tandwielen volledig droog zijn vooraleer je de verse olie aanbrengt.En verder... Nog vlug een blik op de wielen: zit er geen ‘slag’ op? Voelt de spaak-spanning overal ongeveer gelijk aan? Zitten er nergens builen in de velg? En, het klinkt mis-schien voor de hand liggend, zitten de wielen nog stevig in de vork na al dat sleutelen? Even langsgaan bij de fietsenboer kan ook wonde-ren doen natuurlijk. Voilà, onze fiets is klaar voor de dienst. Nu de benen nog!

- buitenbanden controleren- remblokjes checken- ketting aan vernieuwing toe?- ketting behandelen- overweeg bezoek aan de fietsenmaker

VoorjaarscheckupHoe? Zo!

Page 22: StapAf  Voorjaar 2010

22 stapaf

stapaf gezelschap

Waar houden studenten zich zoal mee bezig? Pieter-Jan, Maxime en Jan zijn drie studenten die samen uitgaan in Gent maar elk jaar ook een aantal fiets-tochten ondernemen. Wij fietsten met hen mee van Gent naar Deinze, met op de weg: bier, kunst en cho-colade. Wat moet een student nog meer hebben?

Het regent pijpenstelen. Maar dat de eerste ‘stapaflocatie’ op de tocht de Gentse stadsbrouwerij Gruut is, verzacht de pijn wel wat. Het studentikoze gezelschap houdt wel van een proeverij. Maar ook van fietsen dus. Pieter-Jan gebruikt de fiets vooral om zich te ver-plaatsen, Maxime fietst al wat meer voor het plezier: “Op het einde van de zomervakantie ben ik vijf dagen in Zeeland gaan fietsen. Daar reden we toch zo’n 85 kilometer per dag.” De grote gangmaker blijkt echter Jan. “Ik ben aangesloten bij WTC D’Einse Trappers en ga dus elke week fietsen.” We stappen de brouwerij binnen, waar brouwer Jean-Pierre ons een uitgebreide uitleg geeft over het brouwproces. Wist je trouwens dat de naam ‘Gruut’ uit de tijd van Keizer Karel komt? De Leie verdeelde de stad Gent in twee delen. Op de rechteroe-ver gebruikten brouwers onder Duits gezag typische bieringrediënten zoals hop. De brouwers onder Frans bewind op de linkeroever brouw-

Studenten fietsen van Gent naar deinze

den met gruuten, een geheime mengeling van kruiden. Het kruidenmengsel dat deze brouwerij gebruikt blijft geheim. De jongens beginnen dan ook meteen te gissen naar de brouwers-formule. En Maxime, de ingenieur in het gezelschap, vraagt naar de zuurtegraad van het gebruikte water. De drie hebben even tijd nodig om te beslissen welke variëteit ze willen proeven, wit, amber of blond, maar over het bier zelf zijn ze het roerend eens: het is lekker!

Langs de Leie

Wanneer de glazen leeg zijn, blijkt dat het gestopt is met regenen. Ook al zijn Maxime en Pieter-Jan geen geoefende fietsers, ze zien het goed zitten. “Het is maar 30 kilometer.” Na drie kilometer heeft Pieter-Jan te-genslag: een lekke band. Hij rijdt terug naar zijn kot om een andere fiets op te halen. “Hij ziet er gammel uit maar rijdt wel goed”, verzekert hij. Een paar kilometer verder komt het trio aan in kunstenaarsgemeente Sint-Martens-Latem. Honger doet hen stoppen aan de aanlegsteiger in de Meersstraat, die een tijd geleden verkozen werd tot mooiste picknick-plek van Oost-Vlaanderen. Zelfs op deze druilerige dag blijkt het een erg mooi plekje. “Wat een mooi uitzicht!”, oppert Pieter-Jan. “Maar er zitten wel bijtgrage ganzen”, voegt Jan eraan toe.

In Deurle stoppen ze aan het Museum Dhondt-Dhaenens. Een ‘vrijhaven aan de Leie’. Het moderne gebouw valt meteen in de smaak. “Wat een ruimte en licht”, vinden de jongens. “Lekker strak”, zegt Maxime. “In veel

Bier, kunst en chocolade

Page 23: StapAf  Voorjaar 2010

23

Bier proeven, kunst kijken en chocolade smullen: we hoefden het geen twee keer te vragen aan dit drietal.

musea hangt de kunst te dicht op elkaar, maar hier is dat helemaal niet het geval”, aldus Pieter-Jan. Gewapend met een brochure over de tijdelijke tentoonstelling trekken ze op verkenning. Hier en daar ontspint zich een discussie over de betekenis van een werk. Het museum wil mensen anders naar kunst doen kijken en wil naar eigen zeggen een plek zijn waar een dialoog en reflectie over kunst kan ontstaan. Opdracht volbracht dus.

Chocolade proeven

Op naar de laatste stop dan, amper een paar kilometer verderop. Het is chocolatier ‘De Zwarte Vos’ in Astene. Het eerste wat opvalt, is de geur die er hangt. Verwonderd staart het drietal naar het grote assortiment prali-nes. Ze blijken vooral gefocust op de pralines met alcohol. Echte studen-ten dus! Eigenaar van ‘De Zwarte Vos’ is Bart Van Cauwenberghe, die fier de titel van ‘Belgian chocolate ambassador’ draagt. Die heeft hij vooral te danken aan de smaakcombinaties en texturen van zijn pralines. Bart laat zijn drie gasten een praline met sherry-azijn proeven, die in een ster-renrestaurant geserveerd wordt, en één met dragon. “Lekker ”, klinkt het eensgezind. Jan, Maxime en Pieter-Jan vuren heel wat vragen op Bart af en zijn (alweer) geïnteresseerd in de combinatie met dranken. Bart heeft bijvoorbeeld een praline die perfect past bij porto en foie gras en maakt ook koffies en cocktails op basis van zijn pralines. “Hier komen we terug”, grinniken de jongens. De route terug naar Gent loopt niet langs de kortste weg maar opnieuw langs dezelfde knooppunten. Want “het stuk langs de Leie was echt héél mooi.”

BIO Pieter-Jan Quinteyn

Geboren: 28 november 1989Woonplaats: GentbruggeStudies: 2de bachelor Nederlands-LatijnStapaf-tip: “Ik fiets graag naar het Gentse Keizerspark, vlakbij de Schelde. Het is knap aangelegd en er zijn zelfs enkele plekken waar je kan barbecuen.”

BIO Jan Ramaen

Geboren: 22 januari 1990Woonplaats: VelzekeStudies: 3de bachelor Nederlands-LatijnStapaf-tip: “Ik vind de Watermolenroute in en rond Zwalm heel leuk. Elke watermolen is ook een café: er zijn dus genoeg stopplaatsen!”

BIO Maxime Van den Bossche

Geboren: 29 mei 1989Woonplaats: Sint-Lievens-EsseStudies: 3de bachelor burgerlijk ingenieur Stapaf-tip: “De Egmontroute rond Zot-tegem. Dat is in de buurt van waar ik woon. Je vindt er enkele mooie plekjes, zoals het Mijnwerkerspad, een rustiek paadje.”

Page 24: StapAf  Voorjaar 2010

stapaf eerste keer

24 stapaf

Lotte PinoyHoewel ze tegenwoordig met man en dochtertje in hartje Antwerpen woont, komt Lotte Pinoy (33) graag terug naar Oost-Vlaanderen en Gent. “Gent, dat is teruggaan naar mijn jeugd”, aldus Lotte, die opgroeide in Mariakerke en er tot haar twintigste woonde. Mama Marijke Pinoy, ook actrice, woont overigens nog steeds in het Gentse. Lotte heeft als actrice haar strepen al verdiend in talrijke theater- en televisieproducties. Het grote publiek kent haar vooral van de populaire telenovelle ‘Sara’ en de topreeks ‘Los Zand’. Binnenkort zie je haar opnieuw op het scherm in de nieuwe prestigieuze fictiereeks ‘Wolven’.

Page 25: StapAf  Voorjaar 2010

25

stapaf eerste keer

Acteren zit haar in de genen. Ook bloemen en planten? “Ik heb niet bepaald groene

vingers”, verontschuldigt Lotte zich. “Maar ik ben wel zot van al wat groen is”, voegt ze

eraan toe. Een dagje eropuit trekken door Oost-Vlaanderen op zoek naar vier groene

natuurpareltjes, zag ze meteen zitten.

Lotte Pinoy ontdekt

4 groene hotspots

“Ik zoek het groen graag op”

Page 26: StapAf  Voorjaar 2010

26 stapaf

de tuinen van adegem

Door een grote poort komen we terecht in de biotoop van Gilbert Van Landschoot, de bezieler van de Tuinen van Adegem. Die liggen in de schaduw van het Canadamuseum. “Ik heb alles zelf aangelegd. Dit is mijn levenswerk”, aldus spraakwaterval Gilbert. We wandelen de Franse rozentuin binnen. Links ligt de Japanse tuin, rechts de Engelse landschapstuin. Lotte is onder de indruk. “Ik hou van rozen. Meer nog, ik ben er helemaal wild van. Maar deze geuren niet.” Gilbert lacht en verklapt één van zijn vele weetjes: “Rozen geuren slechts 3 dagen voor volle maan.” Het begint zachtjes te druppelen maar dat deert niet. Gilbert leidt Lotte nu naar de Japanse tuin en

ontpopt zich tot een geboren entertainer. “De Japanse tuin stelt de levensweg voor. Hier zit alles in. Geen enkel rotsblok, geen enkele plant ligt of staat hier toevallig.” In geuren en kleuren vertelt en rijmt gids Gilbert alles over het ontstaan van ‘zijn’ tuinen. “Het probleem van de mens is dat hij te veel ingrijpt in de natuur, vaak op een foute manier.” Lotte knikt en hangt aan Gilberts lippen. “Die man zou je zo in een theater kunnen neerzetten en een one man show laten opvoe-ren”, grinnikt ze. De tuinen van de familie Van Landschoot zijn 3 hec-tare groot en zijn op zijn zachtst uitgedrukt ‘verrassend’. “Hier kom ik zeker terug, al was het maar om Gilbert bezig te horen. Had je me vooraf gezegd dat je dit allemaal in Adegem of all places kon zien, ik had je nooit geloofd!”, zegt Lotte terwijl ze de exotentuin passeert. Ze vraagt wat er zou gebeuren indien ze in de vijver zou plonsen. Gilbert waarschuwt: “Dat zou ik maar niet doen. De roodwangschildpadden zullen hun territorium verdedigen. Het zijn net piranha’s.” Lotte slikt even maar kan zich meteen vinden in het levensmotto van Gilbert: “Geniet van het leven, want het duurt maar even.”

www.canadamuseum.be

Plantentuin Gent

Tweede groene locatie op Lottes ‘Ronde van Oost-Vlaanderen’ is de Plantentuin van de Universiteit Gent, een brok natuur aan de rand van het Citadelpark. Op 2,75 hectare groeien ruim 10.000 plan-tensoorten. Geen onbekend terrein voor de actrice want in 2003 trad ze hier zelf op in het kader van de theaterproductie van Larf!, namelijk ‘Ikke en Dido’, een variatie op het Icarusverhaal. “De serre van de Plantentuin creëerde een gevoel van ruimte en vrijheid en daar draaide het stuk net om”, aldus Lotte, die ook andere herinne-ringen aan de Plantentuin heeft. “Ja! Hier vertoefde ik vroeger ook vaak samen met mijn eerste serieuze lief. Om maar te zeggen: een bezoek aan dit plekje is niet echt een eerste keer voor mij”, glimlacht ze. Chantal Dugardin, de hortulana van de Plantentuin, gidst ons door de serres. “De Gentse Plantentuin bestaat al 212 jaar. Vandaag bestaat het uit een arboretum, een rotsplantentuin en 26 serres waarvan er 3 toegankelijk zijn voor het publiek”, zegt Chantal. Lotte is onder de indruk wanneer ze de Victoriaserre binnenwandelt. Hier heerst een equatoriaal klimaat en groeit koffie, cacao, papaya en rijst. ‘s Zomers bloeien er reuzenwaterlelies. “Jullie treffen het. Er is net een witte bloem zichtbaar ”, wijst Chantal naar de water-plant. Verder zijn er nog serres die een mediterraan en een tropisch woudklimaat simuleren. “Dit is een levend museum. De zoo heeft zijn dieren, wij hebben een diversiteit aan planten.” Lotte laat al

haar zintuigen werken, snuift de exotische geuren op, voelt aan de planten. Chantal: “Als we groepen rondleiden door de Plantentuin, proberen we zo interactief mogelijk te zijn. De meest gestelde vraag? Of de vleesetende planten echt je vingers afbijten. (Lacht)”

www.plantentuin.ugent.be

1 2

“Ik ben wild van rozen”

“Hier heb ik zelf nog gespeeld”

stapaf eerste keer

Page 27: StapAf  Voorjaar 2010

27

stapaf eerste keer

domein Breivelde (Zottegem)

Net buiten het centrum van Zottegem, in de deelgemeente Groten-berge, aan de poort van de Vlaamse Ardennen, ligt het domein Brei-velde. Het is een 14 hectare groot park waarvan Lotte danig onder de indruk raakt wanneer ze het binnenwandelt. “Hoe mooi!”, klinkt het spontaan. Rechts staat het kasteel van Breivelde, tegenwoordig een brasserie/restaurant. Links kijk je uit over het park, een grasveld en de centrale vijver. Het Domein Breivelde is een typevoorbeeld van de 19de-eeuwse landschappelijke stijl. Al te strakke lijnen vind je niet: de formele tuin maakt plaats voor een romantisch ogend na-tuurpark. Het spreekt Lotte aan. “Ik ben opgegroeid in Mariakerke en aan onze woning was een grote tuin met alles erop en eraan. Hoewel ik geen groene vingers heb, ben ik dus zot van planten en alles wat

groen is. Ik zoek het groen graag op. Wat ik heb meegekregen in mijn jeugd, wil ik daarom ook doorgeven aan mijn dochtertje. Ik ga vaak met haar wandelen in de groene plekjes van Antwerpen. Het Middelheimpark bijvoorbeeld. Daar komen we aan onze trekken.” Het Domein Breivelde kan haar ook bekoren. “Het ziet er zo weids uit, het straalt rust uit.” Het Domein Breivelde, sinds 1982 beschermd landschap, herbergt een rijke bomenverscheidenheid en een heus ar-boretum. Er zitten enkele eigenzinnige soorten bij: een vleugelnoot, moerascypressen, 3 blauwe atlasceders, een apenboom en enkele mammoetbomen. Die laatste halen in Californië een hoogte tot 150 meter, deze in het park zijn ietwat bescheidener maar mogen er ook best zijn. Het Domein Breivelde lijkt zowel een leuke picknickplaats als een ideale locatie om een rustige wandeling tussen het groen te maken.

www.toerismevlaamseardennen.be

Hopvelden van de Faluintjesstreek (meldert)

Hop kennen we allemaal als één van de ingrediënten om bier te produceren. We nemen Lotte mee naar één van de weinige plekjes in Vlaanderen waar nog hop wordt geteeld. Meerbepaald in de Faluintjes- streek. Deze wordt gevormd door de Aalsterse deelgemeenten Baar-degem, Herdersem, Meldert en Moorsel. Onder invloed van de abdij Affligem groeide de hele regio tussen Aalst en de Vlaams-Brabantse gemeenten Asse, Aflligem, Opwijk en Ternat in de 14de eeuw uit tot dé hopregio van Vlaanderen. Vroeger kenmerkte het landschap zich hier door de metershoge hopstaken die in de zomermaanden begroeid waren met bloeiende hopplanten. Na 1950 verdween de hopteelt echter bijna volledig uit de regio door de hoge arbeidsintensiviteit van de teelt en de concurrentie van goedkope hop uit de Oostbloklanden. Maar met Europese steun integreerden de gemeenten Aalst, Asse en Affligem hop nu terug in het landschap. Ondermeer in Meldert,

op de grens tussen Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, wordt een hop draadveld gerenoveerd. Roger en Irma, de eigenaars van dit lapje grond, vertellen Lotte wat voor een strijd het is geweest om de hop-teelt nieuw leven in te blazen. Lotte luistert aandachtig en grijpt een paar hopbellen vast. “Aparte geur ”, zegt ze. “Wanneer je de geur diep opsnuift, geeft dat een hallucinerende werking”, verrast Irma. Dat hoef-de ze geen twee keer voor te stellen aan Lotte, die meteen een stevige trek neemt. Tenslotte vraagt Lotte zich af waar de speelse naam ‘Faluintjes’ vandaan komt. Het zou komen van het Franse ‘Falourdes’ of takkenbossen, waarmee de drassige vallei doorwaadbaar werd ge-maakt. Het kan ook een Keltische oorsprong hebben: ‘Faloen’ betekent steengroeve, een verwijzing naar de ondoordringbare laag kalkzand-steen die hier destijds werd ontgonnen. Sinds de lente van 2009 kan je de streek ontdekken dankzij de Faluintjesstreekwandelroutes.

www.scheldeland.be

3 4

“Wandelen in het park”“Wat een aparte geur ”

Page 28: StapAf  Voorjaar 2010

28 stapaf

stapaf laatste blik

daniël Ostinternationaal vermaard bloemkunstenaar In een StapAf die in het teken staat van Dame Flora, kan meester florist Daniël Ost (54) niet op de backcover ontbreken. Ost is geboren en getogen in Sint-Niklaas en ontpopte zich de voorbije decennia tot een gerenommeerd bloemsierkunstenaar met wereldfaam. Onlangs kwam ‘Invitations 2’ uit, een boek over zijn monumen-tale bloemencreaties tijdens glamoureuze feesten over heel de wereld. “Sommigen vergelijken mijn creaties met beeldhouwwerken. Ik heb er echter geen spijt van dat ik geen beeldhouwer ben geworden. De vergankelijkheid van mijn oeuvre en de materialen waarmee ik werk, vind ik net boeiend.” Ost poseert hier bij een creatie met dennennaalden en witte Nerine.

www.danielost.be