StapAf Zomer 2012

32
stapaf GRATIS FIETS- EN WANDELMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN Zomer 2012 www.tov.be Actrice Jits Van Belle bezoekt Aalst TRACK spoort door het andere Gent Praktisch: routeplanning Onthaasten in het Meetjesland Nieuw wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken 5 uitneembare fietsroute- kaarten een verblijf in het Meetjesland

description

Halfjaarlijks fiets- en wandelmagazine

Transcript of StapAf Zomer 2012

stapafGRATIS FIETS- En wAndElMAGAZInE VAn TOERISME OOST-VlAAndEREn

Zomer 2012

www.tov.be

Actrice

Jits Van Belle bezoekt Aalst

TRACK spoort door het andere Gent

Praktisch: routeplanning

Onthaasten in het MeetjeslandNieuw wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken

5uitneembare

fietsroute-

kaarten

een verblijf in het Meetjesland

adv-StapAf-mei2012-eo.indd 1 25/05/2012 9:50:22

Beste lezer,

Meer dan ooit wordt Oost-Vlaanderen deze zomer dé place to be voor wie houdt van cultuur en

ontspanning. Met het kunstparcours TRACK organiseert S.M.A.K. in Gent hét Belgische kunstevenement van het jaar, en ook in de groene regio's rond de stad viert kunst en cultuur de komende maanden hoogtij. Logisch dus dat we in deze zomereditie van StapAf S.M.A.K.-curator Philippe Van Cauteren uitgebreid aan het woord laten, en je ook wegwijs maken in de rest van het Oost-Vlaamse cultuuraanbod voor de zomer.

Naar een thema voor onze hoofdreportage hoefden we niet lang te zoeken: wandelen door het verrassende Meetjesland. Met het spiksplinternieuwe Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken, dat eind juni gelanceerd wordt, doe je dat voortaan helemaal op jouw maat, langs meer dan 500 km veilige en aantrekkelijke wandel-paden. Mario, Sofie en hun kinderen Jonas en Kato gingen het wandelnetwerk in avant-première uitproberen, en maakten tijdens hun weekendtrip meteen ook een fietstocht door de regio.

Naar goede gewoonte bevat deze StapAf weer 5 uitneembare routekaarten waarmee je zelf in het zadel klimt, voorzien van tips van fietsgrage lezers. Handig om mee te nemen en leuk om te lezen! Met actrice Jits Van Belle kan je mee op dagtrip in en rond Aalst, waar volop 100 jaar Louis Paul Boon wordt gevierd, en het laatste woord is aan florist Kris Floré, specialist in mini-azalea's uit Lochristi. In die bloemenregio kan je nog tot september de Floraliëntochten van Toerisme Oost-Vlaanderen fietsen.

Alvast een heel mooie fiets-, wandel- én cultuurzomer gewenst in onze provincie!

stapaf Vooraf

Eddy CouckuytGedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderenbevoegd voor onder meer Toerisme

stapafGRATIS FIETS- EN WANDELMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN

Zomer 2012

www.tov.be

Actrice

Jits Van Belle bezoekt Aalst

TRACK spoort door

het andere Gent

Praktisch: routeplanning

Onthaasten in

het Meetjesland

Nieuw wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken

5uitneembare

fi etsroute-

kaarten

een verblijf in

het Meetjesland

CoverfotoEen gezin uit West-Vlaanderen wandelt op het nieuwe wandel-netwerk Meetjeslandse Kreken.

03

In dit nummer

stapaf REPORTAGE

08 Onthaasten langs de kreken Een West-Vlaams gezin ging wandelen en fietsen in

het Meetjesland, door polders en langs kreken.

stapaf PRAkTisch

14 Fietsen en wandelen wordt maatwerk Je route plannen doe je met een kaart of... online. We lichten de

nieuwe digitale routeplanner voor wandelaars en fietsers toe.

stapaf EROPUiT

16 Lezers tekenden vijf routes uit Vijf lezers van StapAf stelden zelf hun route op het fietsnetwerk

van Oost-Vlaanderen samen. Ze beschrijven hun ‘hotspots’.

stapaf OP PAd mET

23 Jits Van Belle Actrice Jits Van Belle bezoekt Aalst en omgeving,

de regio van Louis-Paul Boon.

stapaf dE Gids

26 TRAck toont een ander Gent De Arteveldestad kan je nog tot 16 september op een ‘andere’

manier ontdekken via de kunstexpo TRACK.

stapaf AGENdA

28 stap en trap in Oost-Vlaanderen Wandelen? Fietsen? Of beide? Wij lijsten voor jou de leukste

fiets- en wandeltochten van Oost-Vlaanderen op.

COlOFOnStapAf is een magazine van vzw Toerisme Oost-Vlaanderen en verschijnt twee keer per jaar. De provinciale vereniging Toerisme Oost-Vlaanderen vzw staat in voor de ontwikkeling en uitwerking van het toeristisch beleid van en voor de provincie en staat onder voorzitterschap van de Gedeputeerde, bevoegd voor toerisme • Verantwoordelijke uitgever: Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Ni-klaasstraat 2, 9000 Gent • Redactie en realisatie: Grinta! Publicaties, Tielt • Foto’s: Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Leiestreek, Bas Bogaerts, Marco Mertens, Dirk Pauwels, David Stockman, Ruth Wytinck, Martin De Baerdemaeker • Cartografie: Toerisme Oost-Vlaanderen • Drukkerij: Geers Offset, Oostakker • Redactie: Frederik Backelandt, Patrick Cornillie, Thomas Eeckhout, Ken Lam-beets • Lay-out: Bart Gielen, Koen Volckaert, Mieke Deroo

Abonneer je gratis op stapaf!

Wil je op de hoogte blijven van alle fiets- en wandelnieuws in Oost-Vlaanderen? Neem dan een gratis abonnement op StapAf. Stuur een e-mail met je adresgegevens naar [email protected] met als onderwerp ‘abonnement StapAf’ en je krijgt de toekomstige edities van ons magazine gratis in je brievenbus.

adv-StapAf-mei2012-eo.indd 1 25/05/2012 9:50:22

stapaf ontdek

04 stapaf

In een museum reiken verleden en heden elkaar de hand. Zo ook in het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. De geschiedenis van de stad en de streek komt er als het ware tot leven. Via de combinatie van verschillende media en historische stukken kan je kennismaken met de verha-len van en over de inwoners van Oudenaar-de door de eeuwen heen. Bekende streekge-zichten, onder andere dichter Jotie T’Hooft en ex-scheidsrechter Frank De Bleeckere, leggen uit wat hen zo fascineert in de stad Oudenaarde. Een andere bezienswaardig-heid zijn de portretten van de hand van topfotograaf Stephan Vanfleteren, waarop karakterkoppen geportretteerd staan als historische personen.

Hét kenmerk van het museum is de wissel-werking tussen nieuwe media en traditi-onele museumstukken. Het hedendaagse karakter staat in contrast met het verleden. Een middeleeuws handschrift ligt naast een hypermoderne multitouchtafel. Interac-tieve maquettes volgen op archeologische vondsten en een wand met honderden prentbriefkaarten loopt zomaar over op een videowall. Ook de locatie van het museum staat in schril contrast met de multifunc-tionele hedendaagse technologie. Het MOU bevindt zich in de 14de-eeuwse lakenhalle, het oudste deel van het stadhuis. Wie wil kan in de bovenlakenhalle vijftien originele Oudenaardse wandtapijten gaan bekijken en in de drie andere stadhuiszalen kunnen liefhebbers de collectie De Boever-Alligo-ridès, een van de grootste zilvercollecties in Vlaanderen, bewonderen. Kortom: een bonte verzameling van verleden, heden en toekomst.

Noteer alvast in je agenda: zaterdag 30 juni (kinderactiviteiten tijdens de Ka-deefeesten) en zaterdag 18 augustus (eerste museumnacht).

www.mou-oudenaarde.be

MOU Oudenaarde: Heden naast verleden

In de voetsporen van Mercator500 jaar geleden werd Mercator in Rupel-monde geboren. Het Waasland laat deze verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan. Vandaar dat er een geocachewandeling in het centrum van Sint-Niklaas en een inleefwandeling in Rupelmonde wordt georganiseerd. In Sint-Niklaas kan je met een hand-gps (je eigen toestel of je kan er eentje huren) op zoek naar de Mercator-schat. In Rupelmonde leidt een kompas je langs de belangrijke plaatsen uit Mercators leven. Kortom: twee unieke kansen om in de voetsporen van 's werelds beroemdste cartograaf te wandelen!

www.toerismewaasland.be/mercator2012

Telex Vurig Feest

Op zaterdag 8 september viert Velzeke vu-rig feest met een spectaculaire vuurshow. Vuurspuwers, zwaarddansers en vuurwerk zullen het spektakel verzorgen onder Kelti-sche klanken. Er worden ook opnieuw 100 candle bags opgelaten, wat voor een schit-terend effect zal zorgen in het avondlicht. Info via www.pam-velzeke.be.

Fietsvriendelijk Oost-VlaanderenHet Fietsinfoboekje is een handige pocket die een overzicht bevat van alle erkende en gelabelde fietsverhuurcentra, fietsvriende-lijke logies en fietsvriendelijke café/restau-rants. Ook de veerdiensten, fietsinrijpunten en een overzicht van alle lusvormige fiets-routes en thematochten staan erin vermeld. Downloaden en bestellen via www.tov.be. Een extra service voor de knooppuntenfiet-ser is de bebording met de indicatie van fietsvriendelijke uitbatingen.

36 Nieuwe picknickplekjes langs netwerkenToerisme Oost-Vlaanderen richtte de voor-bije maanden 36 nieuwe picknickplekjes in langs de recreatieve fietsnetwerken van Vlaamse Ardennen, Leiestreek en Waasland. Toerisme Oost-Vlaanderen wil zo de kwa-liteit van de fietsnetwerken verhogen om de fietser nog beter te ontvangen in onze provincie. www.tov.be

05

Biënnale van de schilderkunstEerst en vooral is er de Biënnale van de schilderkunst. Dit evenement, dat aan zijn 3de editie toe is, ontstond vanuit de musea-le werking van het Roger Raveelmuseum en het Museum Dhondt-Dhaenens. De bedoe-ling is om het recente kunsthistorische verleden goed te kaderen. Deze keer wordt de schilderkunst vanuit een specifieke invalshoek benaderd. Dit jaar staat het mensbeeld centraal: Hoe hebben kunste-naars in de 20ste en de 21ste eeuw de mens voorgesteld en met welke bedoelingen? Het vertrekpunt van de Biënnale mag dan wel duidelijk afgelijnd zijn, beide musea vullen het elk op hun eigen manier in. Aan jou om het te ontdekken! De Biënnale is nog tot 7 oktober te bekijken.

Vanaf 1 juli 2012 beheerst kunst meer dan ooit de Leiestreek dankzij drie evenementen die de link tussen

rivier, de streek en kunst zullen benadrukken.

EfemeerNaast de Biënnale is er nog tot 9 september Efemeer, een concept waarbij 14 heden-daagse kunstenaars zich laten inspireren door de Leie in Deinze. Hiermee treden ze in de voetsporen van de Leieschilders uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. In contrast met het werk van de Leieschilders zijn de moderne werken vergankelijk en zullen ze opgaan in het landschap dat als inspiratiebron gebruikt wordt. Kunstenaars kunnen ingrepen doen in het landschap, daarbij gebruik makend van de basiselementen aarde, water, lucht, vuur, geur, geluid en licht. Op die manier wordt een ontdekkingsparcours gecreëerd dat met de fiets of per boot afgelegd kan worden. Het parcours zal zich uitstrekken langs de boorden van de Leie met als uiter-ste punten het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle en het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie. Het centrale punt van het parcours ligt in het Museum van Deinze en de Leiestreek. Het museum vormt tevens de uitvalsbasis van het evenement. Er is een fietskaart beschikbaar met een begeleidend gidsje over het evenement, de deelnemende kunstenaars en leuke stop-plaatsen onderweg.

Kunstzomer Leiestreek Nog tot 9 september loopt ook de Kunstzomer Leiestreek. De 4de editie van het evenement heeft dit jaar Domein de Campagne in Dron-gen als hoofdlocatie. De Kunstzomer strekt zich uit over verschillende Leiegemeenten en -steden. Daar worden werken tentoongesteld van 42 hedendaagse kunstenaars die uit de Leiestreek afkomstig zijn of een sterke band hebben met de streek. Het evenement gaat door onder de noemer ‘Kunst ontdekken in de Leiestreek’ en op plaatsen waar normaal ge-zien geen kunst getoond wordt. Op die manier vormen ze een mooie aanvulling op het rijke aanbod in de kunstmusea in de Leiestreek. De locaties zijn dit jaar Deinze, Drongen (Oost-Vlaanderen), Kortrijk, Wakken en Wervik (West-Vlaanderen).

3x Kunst in de Leiestreek

Wielersportcultuur in de huysmanhoeve

Nooit eerder werden de Flandrien en zijn supporters zo poëtisch in beeld gebracht. De tentoonstelling ‘WielerSportCultuur’ omvat meer dan 60 foto’s van Stephan Vanflete-ren met bijpassende teksten van Vlaamse, Nederlandse en Zuid-Afrikaanse dichters. Nog tot 19 augustus te bezichtigen in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo. Zie www.oost-vlaanderen.be.

Gewonnen!

Yvette Wonnink uit Borsbeek en Simonne Van den Heede uit Aalter wonnen een verblijf in Scheldeland. En dat allemaal omdat ze het juiste antwoord gaven op de wedstrijdvraag in de vorige StapAf. Ze wisten dat, naast het stadhuis en de Ros Beiaardommegang, ook het Dendermondse Sint-Alexiusbegijnhof behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Gastenkamers ‘Mettes’ in Buggenhout en ‘Mirabella’ in Lede vergasten beide dames op een prettig verblijf in Scheldeland! Gefeliciteerd!

NOX.X:museumnacht Ename

Op zaterdag 7 juli vindt de elfde editie van de Museumnacht Ename plaats. Dit eve-nement speelt zich af rond drie elementen: woord, beeld en muziek. De museumnacht is gratis en combineert een feeërieke sfeer met muziek en het Enaamse erfgoed.Surf naar www.museumnacht-ename.be.

www.toerisme-leiestreek.be

06 stapaf

stapaf ontdek

Wie wordt de Oost-Vlaamse Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land voor de periode 2012-14 en volgt daarmee Sint-Laureins op? Laureaten Deinze, Dendermonde, Eeklo, Lo-keren en Oudenaarde zetten alvast hun beste beentje voor om het publiek te overtuigen van hun culinaire en toeristische troeven. De vijf gemeenten werkten daartoe elk een origineel toeristisch project uit waarmee ze hun streekproducten in de verf zetten. Deinze werkt rond de jenever van Filliers, Dender-monde profileert zich met haar Ros Beiaard-producten, Eeklo houdt het bij Eeklose zoetjes en de Herbakkerslegende, Lokeren pakt uit met haar kleurrijke streekproducten onder

de naam ‘fel naturel’ en Oudenaarde trekt de kaart van de biersoort oud bruin. Welke gemeente valt bij jou het meest in de smaak?

Stemmen op je favoriet kan tot eind augustus via de website van Radio 2.

www.vlaanderenlekkerland.be

Terwijl met de restauratie van ‘Het Lam Gods’ wordt gestart, blijft het mysterie rond het in 1934 gestolen paneel van ‘De Rechtvaardige Rechters’ intact. Jij kan het verhaal van de grootste kunstroof in de geschiedenis van België nu herbeleven via een digitale gids in Wetteren. Je wordt langs monumenten geleid die het verhaal van Arsene Goedertier, de ver-meende dief, en de diefstal van het schilderij vertellen. Aan de hand van getuigenissen, historische geluidsfragmenten en culinaire weetjes komen de jaren ’30 terug tot leven. De digitale wandeling werkt op elke digitale dra-ger en is online beschikbaar vanaf 1 septem-ber. Wie geen digitale drager ter beschikking heeft kan altijd terecht bij toerisme Wetteren voor de huur van een tablet.

www.beleefwetteren.be

De RechtvaardigeRechters: beleef het mysterie

Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land 2012-14

Nog tot 22 juli kan je aan de Scheldebrug in Gavere terecht op ‘Gavere Zomert’. Dit gratis evenement biedt ontspanningsmo-gelijkheden voor jong en oud. Zo zijn er per-manente attracties voor de kids (springkas-teel, klimtoren, …), volksspelen, een strand, en nog veel meer. Ook de sportliefhebbers

worden niet vergeten. Zo kan je elke dag op groot scherm kijken naar de Tour de France. Er is ook mogelijkheid voor een drankje na een fiets- of wandeltocht door de Schelde-vallei. Iedereen is welkom.

www.gavere.be

Gavere Zomert

Vanaf september start de restau-ratie van ‘Het Lam Gods’, het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck. De restauratie zal vijf jaar duren. De restauratie,

die 1,4 miljoen euro zal kosten, zal doorgaan in het Gentse Museum voor Schone Kunsten, waar een team van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zich over de panelen zal ontfermen. Het leuke is dat de bezoeker de restauratiewerken in het Museum voor Schone Kunsten op de voet kan volgen. Via projecties kan je ook in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent de werkzaamheden volgen.

www.mskgent.be en www.caermersklooster.be

‘Het Lam Gods’ wordt gerestaureerd

Op 6, 7 en 8 september vormt het Kasteel Ooidonk het decor voor de opera ‘Les contes d’Hoffmann’ van Jacques Offenbach. Het openluchtspektakel zal gekenmerkt worden door een magisch spel van licht. Bedoeling is opera toegankelijk te maken voor een breder publiek. Kaarten kosten € 25, € 30, € 35 of € 60 (VIP-formule). Je bestelt

ze via [email protected] of op het gsm-nummer 0475 55 85 69. De verzendingskosten van de tickets bedragen € 1. Goed nieuws: StapAf-lezers genieten een korting van maar liefst € 10 op de ver-melde prijzen!

www.ideefixe.be

Openluchtopera Ooidonk: € 10 korting!

De stad Deinze biedt voortaan vier sloepen aan waarmee iedereen de Leie kan verken-nen. Een vaarbrevet is niet nodig! Na een korte, duidelijke introductie met je vaartuig ben je klaar om de Leie te doorklieven. Wel wordt een waarborg van € 250 gevraagd. De sloepen worden aangedreven door een elektrische motor waardoor ze volledig eco-logisch zijn. De vaarroute is zo uitgetekend

Toerisme Oost-Vlaanderen introduceert enkele nieuwig-heden. Zo kreeg de Leiestreek fietsroute, één van de klassiekers onder de Oost-Vlaamse lusvor-mige fietsroutes, een uitgebreid en aangepast traject. Ook de bebording op het terrein werd aangepast. In samenwerking met de stad Deinze wordt een nieuwe wandelroute ontwikkeld die in september beschikbaar zal zijn. Deze Vlasroters wandelroute zal drie lussen bevatten die vertrekken in drie deelgemeenten van Deinze: Wontergem, Grammene en Gottem. De Oude Kalevallei-route vervangt de Sint-Bavoroute en zal uit twee lussen bestaan. Een laatste nieuwig-heid zijn de twee toeristische vaarkaarten ‘Leie & Schelde’ en ‘Zeeschelde & Rupel’, een ‘must have’ voor alle pleziervaarders. Aarzel niet om een kijkje te nemen op de website www.tov.be waar je meer infor-matie over al deze producten (én nog veel meer) kan terugvinden en waar je ze in een muisklik kan aanschaffen.

www.tov.be

De Knooppunterbox Oost-Vlaanderen bevat een Knooppunter stuurhouder, 5 Knooppun-ter fietsgidsen, de pocketbrochure ‘Fietsen langs het water, met toffe tussenstops en culinaire verrassingen’ en het Fietsinfo-boekje Oost-Vlaanderen. De Knooppunter is een handige wind- en waterbestendige houder waarin de route-kaartjes voor de fietsknooppunten passen. De houder is zo ontworpen dat hij op elk soort fietsstuur past en dat je op elk mo-ment van je fietstocht in één oogopslag kan

dat je als onervaren schipper voor geen enkele verrassing komt te staan. Zo worden sluizen of draaibruggen op de route verme-den. Reservatie en betaling gebeurt online. De sloepen zijn ook beschikbaar voor de Efemeer-tentoonstelling langs de Leie, tus-sen Deurle en Machelen-aan-de-Leie.

www.yachtcharterdeinze.be

zien waar je je precies bevindt. Ook gespot in de Knooppunterbox: de Knooppunter fietsgid-sen die je gewoon meeneemt bij het fietsen. Elke gids beschrijft 1 kant-en-klare route met telkens een vermelding van de belangrijkste bezienswaardigheden op het parcours. In de brochure ‘Fietsen langs het water, met toffe tussenstops en culinaire verrassingen’ vind je culinaire tips bij 5 knooppuntenroutes: ‘Schelde en Dender’ (Scheldeland), ‘Land van kreken en kanalen’ (Meetjesland), ‘Tussen watermolens’ (Vlaamse Ardennen), ‘Gents

Vaar zelf op de Leie Nieuwe routes nu beschikbaar

Bestel je Knooppunterbox Oost-Vlaanderen

Toerisme Oost-Vlaanderen blijft werken aan de kwaliteitsverbetering van de fietsnetwerken waardoor soms lichte en in uitzonderlijke gevallen grote trajectwijzi-gingen kunnen ontstaan. Bekijk dus zeker altijd www.tov.be/trajectwijzigingen voor je eropuit trekt! www.tov.be/trajectwijzigingen

Tip: check je route!

groen tussen Leie en Schelde’ (Gent en Lei-estreek) en ‘Fietsen langs Puyenbroeck, Zuidlede en Moervaart’ (Waasland). En wat ben je zonder het Fiets-infoboekje?Die bevat alles voor een ge-slaagde fietstocht in onze provincie.

www.tov.be

07

stapaf reportage

Onthaasten langs de kreken

08 stapaf

stapaf reportage

Het Meetjesland pakt vanaf eind juni uit met een splinternieuw wandelnetwerk. Een kolfje

naar de hand van het gezin Witdoek-Debaene dat een weekend lang ging onthaasten in

het Meetjesland om er te wandelen en te fietsen in de polders en langs de kreken.

Aan de molenkreek

Voor een IT-specialist gaat het leven er soms heel snel en stressy aan toe. “Een weekendje weg is dan ook af en toe welkom”, geeft Mario Witdoek (41) dan ook grif toe. Vandaar dat de West-Vlaming niet lang twijfelde om een weekendje te relaxen en te chillen in het Meetjesland, sa-men met zijn echtgenote Sofie Debaene (38), zoon Jonas (12) en dochter Kato (10). Het gezin uit Hooglede koos voor een verblijf in B&B ‘De Molenkreek’ in Sint-Margrie-te, een deelgemeente van Sint-Laureins. “Het lijkt hier wel in the middle of nowhere”, lacht Mario. “Is er hier WiFi?”, vraagt hij met een ietwat ongeruste blik aan uitbater Stefaan Van Maldeghem. Stefaan, die samen met echtgenote Christl Claeys ‘De Molenkreek’ uitbaat, glimlacht. “Ja, hoor. We hebben draadloos internet.” Het is vrijdagavond en het gezin Witdoek-Debaene instal-leert zich in ‘De Keete’, een vroeger ovenhuis dat door

Stefaan en Christl werd gerenoveerd. ‘De Molenkreek’ heeft zijn naam overigens niet gestolen want deze B&B/vakantiewoning paalt aan… de Molenkreek, een mini-natuurreservaat kan je het haast noemen. Laat het nu net de kreken zijn die het DNA van het Meetjesland vormen. “We waren op slag verliefd toen we hier 4 jaar geleden zelf voorbij fietsten”, zeggen uitbaters Stefaan en Christl die voor hun gasten nog een leuke tip hebben om deze avond meteen in de ‘Meetjeslandse’ sfeer te komen. Ze sturen hen naar ‘In den draaiput’, een taverne en eethuis wat verderop.

Paling als avondmaal

Wie Meetjesland zegt, zegt kreken maar ook… paling. Van oudsher is Sint-Laureins – en vooral dan deelge-meente Sint-Jan-in-Eremo – bekend om zijn paling. In de typische palinghuizen worden er authentieke paling-

DAG 1AANKOMST IN SINT-MARGRIETE

gerechten geserveerd. In 2010 kreeg Sint-Laureins voor zijn rijke palingtraditie zelfs de titel van ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’. Peter Van de Voorde, zaakvoerder van ‘In den draaiput’ ontvangt Mario, Sofie en de kinderen met open armen en promoot meteen enkele palinggerechten. “Nog nooit gegeten. Geen idee hoe het smaakt", klinkt het bij Mario en Sofie. Jonas en Kato halen intussen de neus op. Voor hen liever gar-naalkroketjes. “Of fishsticks”, grapt Mario. Toch kan Peter de kinderen overhalen om hem bij te staan bij een demonstratie palingroken. Kato durft de paling zelfs aan te raken. “En nu ben je een viswijf”, grapt papa Mario terwijl Kato het uitschatert. “Ik maak eerst de paling schoon”, gaat Peter intussen verder. “Dan verwijder ik de slijmlaag, stop ‘m in een pekelbad en daarna gaat hij voor 2 uur de oven in. Die wordt verwarmd met beuksnippers.” Kato en Jonas helpen voorbeeldig bij het voorbereidende werk. “Daar komt overigens nogal wat bij kijken”, waarschuwt Peter. “Het duurt toch pakweg 7 uur vooraleer de paling op het bord komt.” Gelukkig hoeven Mario en Sofie niet zolang te wachten. “Ik ben blij het geproefd te hebben”, zegt Sofie. En ook Mario knikt instemmend. Een eerste onderdompeling in het ‘Sentse’ (dialect voor Sint-Laureins, nvdr.) bad is een feit. En er liggen nog twee goed gevulde dagen in het verschiet.

dierentuin

Het is stil, muisstil, wanneer Mario ‘s ochtends één van de vensters van ‘De Keete’ openduwt. Onthaasten is hier écht wel aan de orde. Hij heeft zelfs zijn smartphone nog niet gecheckt. Het seintje ‘You’ve got mail’ is nu niet prioritair. Ontbijten met het gezin is dat wel. Mario en Sofie kozen voor de formule ‘B&B’ (en niet ‘Vakantiewo-ning’) en dus worden ze door Christl verrast met vers brood en koffie. Ook Kato en Jonas zijn al klaarwakker. Vooral Kato wil zo snel mogelijk de ezels en geitjes op het domein helpen voederen. Ze houdt van dieren.“Tja, dan kan ze haar hartje hier ophalen”, weet Christl. “We hebben ezels, geitjes, konijnen, een kat, kippen, noem maar op. Het lijkt wel een kleine dierentuin.” Niet alle geitjes hebben een naam en daar wil Kato wat aan doen. “Er zijn er nog drie zonder naam. Ik noem ze Max, Johnny en Sam”, stelt ze kordaat terwijl het drietal geit-jes bliksemsnel en enthousiast het voeder uit haar hand likt. Daarna zijn de ezels aan de beurt. Wanneer Christl en Stefaan het houten poortje openmaken, duurt het geen halve minuut of ze drummen al rond hen.

De ezels zijn niet te houden en maken kabaal. Maar koppig zijn ze helemaal niet. ‘De Molenkreek’ lijkt wel een paradijs voor gezinnen met kinderen. “We hebben nog een grote speelruimte en een bakfiets ter beschik-king. Misschien kunnen jullie die morgen uittesten”, stelt Christl voor. Sofie gaat meteen akkoord: “Vandaag gaan we wandelen. Jullie hebben hier toch een nieuw wandel-netwerk, niet?”

“Ik had nog nooit paling gegeten. Toch blij dat ik het nu geproefd heb.”

DAG 2Op het wandelnetwerk Meetjeslandse KrekenKnooppunten:90-82-81-73-72-83-82-90 (9,25 km)

q Peter, zaakvoerder van 'In den draaiput', toont hoe een paling wordt schoongemaakt. Paling is de specialiteit van Sint-Laureins.

09

0 Sofie en Kato voederen de geitjes,

de mascottes van B&B 'De Molenkreek'.

kreken

Sofie had zich inderdaad goed geïnformeerd. Het nieuwe wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken is toegankelijk vanaf eind juni. Mario, Sofie en hun kinderen konden het in avant-première inwandelen. “Leuk. Eigenlijk kijken wij vooral uit naar de fietstocht maar toch ben ik benieuwd naar wat dit nieuwe netwerk te bieden heeft”, zegt Ma-rio. “Er staat toch te veel wind om te fietsen, dat doen we morgen wel”, vindt Jonas. De wandeltocht start aan

knooppunt 90, vlabij de Molenkreek. Verderop de goed 9 km lange wandeling zullen ze voorbij nog heel wat kreken wandelen. “Maar papa, wat zijn dat nu eigenlijk, kreken?”, merkt Jonas op. Een niet zo gekke vraag, na-tuurlijk. Een kreek is een kleine watergeul die ontstaat als gevolg van een dijkdoorbraak of het is een restant van een ingedijkte vroegere getijdengeul. In het Meetjes-land hebben zich tal van dergelijke kreken gevormd en ze worden gekenmerkt door een eigen typische vegeta-tie en fauna en flora.

10 stapaf

De Boerekreek is één van de mooiste kreken ten zuiden van de Westerschelde. Deze waterplas van 6 kilometer lang is een groot beschermd natuurreservaat. De provincie plantte er het Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek neer, met logiesaccomodatie voor grote groepen en een prachtige manège. Tal van sportactiviteiten zijn er mogelijk. www.boerekreek.be

Tip voor groepenProvinciaal Sportcentrum De Boerekreek

“Die uitgestrekte polders hier: het land-schap lijkt een beetje op de Westhoek.”

q Kuieren (of rennen) langs de kreken: het kan op het nieuwe wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken.

q Langs de wandel-route zijn er voor de kinderen voldoende toffe plekjes om te ravotten

11

De Molenkreek bijvoorbeeld is een oude getijdengeul die ontstaan is in de late Middeleeuwen (16de-17de eeuw) door overstromingen van de zoute Westerschelde. “Het lage waterpeil en de modderplaten in de kreek trekken steltlo-pers aan”, zegt Stefaan. Steltlopers? Mario en Sofie kijken elkaar vragend aan. “Het gaat om vogels”, lacht Stefaan. “Sommige vinden hier de ideale broedplaats, andere komen hier voedsel zoeken tijdens de winter- of doortrekperiode. De kluut is de meest opvallende vogel.”

Een stukje oorlogsgeschiedenis

Vier kilometer verderop, al bijna halverwege de wandeling, wijst Jonas naar het water, een uitloper van de Oostpolder- en Boerekreek. Ze zijn in het gezellige Waterland-Oudeman, vlakbij restaurant ‘De Roste Muis’. Midden op de plas prijkt een beeldengroep van beeldhouwer Chris Ferket die een vos en zes ganzen voorstelt. Jonas leest het bordje af: ‘Als de vos de passie preekt, boer, pas op je ganzen’. Een levensles om te onthouden. Na de lunch in ‘De Roste Muis’ wandelt het gezin verder in zuidelijke richting. De knooppunten brengen hen tot het Leopoldkanaal. Dat werd genoemd naar Leopold I en uitgegraven in het midden van de 19de eeuw. Het Leopoldkanaal speelde een rol op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de oktobermaand van 1944 kwam het rond het kanaal tot zware confron-taties tussen Canadese en Poolse divisies aan de ene kant en de Duitse bezetter aan de andere kant. Die wilde per se de Scheldemonding in handen houden. De intense strijd die hier ruim zes decen-nia geleden werd beslecht, wordt overigens herdacht in het Canadamu-seum in Adegem. In 1995 werd dit private museum opgericht ter nagedachtenis van en als eerbetoon aan de Canadese en Poolse soldaten die de streek in 1944 hadden bevrijd.Na een korte stop in café ‘Polderzicht’ voor een drankje – en in het geval van Kato voor een pannenkoek met ijs! – krijgen Mario, Sofie en de kids de Molenkreek alweer in het vizier. “Zo’n wandeldag kruipt echt wel in de kleren. Zeker als je het niet gewend bent”, aldus Sofie. Ook de kinderen hebben een goed gevulde en actieve dag ach-ter de rug. Toch kijkt Kato al erg uit naar de volgende dag. “Want dan mag ik in de bakfiets!” Iets waar papa Mario misschien wat minder enthousiast over is…

q De beeldengroep'Als de vos de passie preekt, boer, pas op je ganzen'.

q Het is een stralende dag: een fikse wandeling is dan allerminst een opgave!

12 stapaf

Voor een vleugje cultuur in de polders moet je deze zomer in Assenede zijn, waarvan het cen-trum niet ver van knooppunt 52 op de fietstocht ligt. Van 8 tot 12 augustus vindt er het gratis Festival Jazzenede plaats. En aan muziekcafé ‘De Strandpaal’ kan je zo goed als elke avond terecht voor een portie muziek. www.jazzenede.be

Tip om deze zomer te doen Muziek in Assenede

Bakfiets

Geen weekendje eropuit in het Meetjesland zonder ook gefietst te hebben op het fietsnetwerk. Ook daarvoor is ‘De Molenkreek’ ideaal gelegen. Vanaf knooppunt 42 fietst het gezin Witdoek-Debaene zich op zondagmor-gen op gang. De kinderen hebben hun eigen fietsen mee maar Mario en Sofie kunnen op pad met de fietsen die de B&B ter beschikking stelt. Eén van de tweewielers is zelfs getransformeerd tot een bakfiets.

Kato staat erop dat ze er zich even in kan nestelen. Enkele tientallen meters in de bakfiets is best wel leuk maar toch verkiest ze om met haar eigen fietsje de fietslus af te werken. “We zijn geoefende fietsers”, zegt Sofie. Ook Jonas knikt.

“Ik fiets ook dagelijks van en naar school. Van Hoog-lede naar Roeselare en weer terug.” Mario is dan weer een fervent wielertoerist. “Zeker nu ik 30 kilo ben kwijt gespeeld, ben ik tuk om meer in het zadel te zitten. Maar ik doe het om te beginnen nog rustig aan. Goed dat het vandaag allemaal vlak is.”

Vlaamse Primitief

Van Sint-Margriete sturen de knooppunten de vier fietsers naar Waterland-Oudeman en daarna naar Watervliet, waar de Onze-Lieve-Vrouwekerk toch wel een bezoekje waard is. Niet alleen omwille van zijn unieke orgel waarop orgelkunstenaars van heinde en ver komen concerteren, maar vooral ook voor het schilderij ‘Nood Gods’ uit 1520. Dit opvallende werk in de zijbeuk van de kerk wordt toegeschreven aan de Meester van Frankfurt, wiens echte naam verder onbekend is. Wat men wél weet, is dat de hofambtenaar van de Bour-gondische koningen (en tevens de opdrachtgever voor de bouw van de kerk) dit werk bestelde. “Ongelofelijk toch dat je deze Vlaamse Primitief zomaar vindt in Watervliet of all places”, staat Mario met zijn mond vol tanden.

DAG 3FIETSEN OP

HET NETWERK MEETJESLANDKnooppunten:

42-44-46-60-57-53-54-50-89-88-86-91-51-52-55-61-59-70-68-72-75-

43-42 (42,7 KM)

Dat het Krekengebied een ideaal décor is voor een leuke gezinsfietstocht hoeft uiteraard geen betoog meer. Via de thematochten ‘De Kreken Spreken’ (20 of 35 km) kan je de verhalen van dit gebied beleven op het fietsnetwerk. Je kan de geluidsfragmenten en de route als GPX-bestand downloaden op www.tov.be om vervolgens met je mp3-speler op pad te gaan voor een tocht boor-devol verhalen over smokkelaars, het grensge-bied, het ontstaan van de kreken en de Meetjes-landers. De kaart kan je bestellen voor € 3. www.tov.be

Tip voor fietsersThematochten ‘De Kreken Spreken’

q De knooppuntenroute brengt het gezin tot in Boekhoute.

q 'Hier zijn we!' In hartje Meetjesland.

13

‘Nood Gods’ is een triptiek en stelt de geseling, kruisaf-neming en verrijzenis van Christus voor. “Het schilder-werk getuigt natuurlijk van een aparte stijl. Maar ik kan het zeker appreciëren.”

Verkwikkend

De fietstocht trekt verder oostwaarts en tussen knoop-punt 57 en 53 besluiten Mario en Sofie om iets te eten in het Cleylantshof. Na de lunch blijkt het niet zo ver meer te zijn tot Boekhoute, waar je de restanten van de haven die er lag tot 1952 kan spotten. Kato en Jonas vinden het superleuk in het bezoekerscentrum ‘Boekhoute, Vissersdorp Zonder Haven’. Dat de digitale figuurtjes Peetjen Gîrnaert en Garry Garnaal hen mee op sleep-touw nemen, is daar natuurlijk niet vreemd aan. De fietsen gaan nu even opzij. Via een wandeling en met de hulp van een handcomputer wordt op een speelse manier kennis gemaakt met de toch wel bijzondere geschiedenis van dit voormalige vissersdorp. Boek-houte is zowat het uiterste punt van de fietstocht. Via de Rode en Grote Geul – jazeker, kreken alom – gaat het via Bassevelde terug richting Sint-Laureins. Het laatste deel van de fietstocht kenmerkt zich opnieuw door dat typische Meetjeslandse fietslandschap. “Toch doet het me erg denken aan de Westhoek. Die uitgestrekte pol-ders hier komen me echt wel bekend voor”, zegt Mario. Actiever konden ze de dag niet maken. “Net geen 43 km op de teller”, puft Jonas. “Zò véél?”, vraagt ook Kato om bevestiging. De tijd en de kilometers zijn voorbij gevlo-gen. Sofie, Mario en de kinderen zijn moe maar voldaan. “Het Meetjesland nam ons even weg van alles. Het is eens wat anders dan een weekendje aan de Kust, wat we wel vaker doen”, besluit Sofie. “Maar het is zeker net zo verkwikkend en voor herhaling vatbaar.”

Dankzij StapAf kan je een verblijf met 2 overnachtingen (op basis van kamer en ontbijt) voor 2 personen in ‘De Molenkreek’ winnen. Dé ge-knipte uitvalsbasis om via het wandel- en fietsnetwerk het Meetjesland te ontdekken. www.demolenkreek.be

de wedstrijdvraag Aan wie wordt ‘Nood Gods’ toegeschreven, het meesterwerk uit 1520 dat je in de Onze-Lieve-Vrouwekerk op het Stee van Watervliet kan bezichtigen?A. De Meester van PaduaB. De Meester van FrankfurtC. De Meester van Parijs

hoe neem je deel?Stuur je antwoord vòòr 31 oktober 2012 naar: Toerisme Oost-Vlaande-ren, Wedstrijd StapAf, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent (België). Mailen kan ook, met als onderwerp “Wedstrijd StapAf”, naar [email protected]. Vergeet je naam en je adresgegevens niet te vermelden. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden vermeld in het voor-jaarsnummer van 2013. Veel succes!

Win een verblijf in het Meetjesland!

3 Stefaan, Christl en

hun kinderen ontvan-

gen je in hun B&B 'De

Molenkreek'.

3 De B&B is fantastisch ge-

legen, in een oase van rust.

Dìt is het Meetjesland!

q De knooppuntenroute brengt het gezin tot in Boekhoute.

q In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Waterland-Oudeman hangt

het schilderij 'Nood Gods'.

Wie er een dagje te voet of met de fiets op uit wil in Oost-Vlaanderen, kan niet langer

zonder de fiets- en wandelrouteplanners van Toerisme Oost-Vlaanderen. Met de nieuwe

fietsrouteplanner kan je je fietstocht méér dan ooit aan je eigen wensen aanpassen.

Fietsen en wandelen wordt maatwerk

De routeplanner van Toerisme Oost-Vlaanderen, die in totaal meer dan 3.000 km fietsroutes omvat, was al langer een succesverhaal. “Vooral de basisfunctionaliteiten zijn erg populair bij de bezoe-kers”, vertelt Tim Bottelberghe van Toerisme Oost-Vlaanderen. “De meeste bezoekers stippelden al klikkend een route uit als ondersteuning voor een fietstocht. Er ontbraken echter nog enkele functies in onze routeplanners die je in staat stelden een geperso-naliseerde tocht samen te stellen op basis van je eigen behoeften.”

de persoonlijke touchDe nieuwe fietsrouteplanner is nog steeds gekoppeld aan de knoop-punten van het welbekende fietsnetwerk. De nieuwste stap is de toevoeging van enkele extra functionaliteiten. Voortaan kunnen bezoekers hun fietstochten een nog grotere persoonlijke touch geven. Hou je bijvoorbeeld van musea of van monumenten of ben je meer te vinden voor een fietstocht in het groen? Ben je met de kinderen op stap en wil je hen onderweg even laten ravotten op een recreatiedo-mein? Het volstaat om je eigen interesses in te vullen om een fiets-tocht op maat samen te stellen. Bovendien kan je als bezoeker ook zelf de lengte van je gewenste fietstocht bepalen.

Fiets je liever op onverharde wegen of zweer je bij een harde onder-grond? De routeplanner plant een route die aan jouw eisen voldoet.

hoe werkt het?De nieuwe routeplanner is erg gebruiksvriendelijk. Wanneer je de planner opstart, krijg je een kaart met dezelfde basisfunctionali-teiten als Google Maps te zien. Nadat je een postcode of het adres van je woning of verblijf hebt ingevuld, zoomt de kaart in op de plaats in kwestie en komt het fietsnetwerk in beeld. Vervolgens vink je de knooppunten aan waarlangs je wil fietsen. Je kan zelf een route uittekenen of een beroep doen op de trajectadviesfunc-tie door het startpunt en enkele voorkeuren in te brengen. Tot slot kan je de route uitprinten of exporteren als GPX-formaat. Dit zijn de eenvoudige basisfuncties.

Optionele tabbladenMaar er is meer. Voortaan kan je een apart tabblad openen: de suggestiefunctie. Via schuifbalkjes kan je je persoonlijke voorkeu-ren opgeven. Wie bijvoorbeeld van cultuur houdt, kan het schuif-balkje ‘musea’ dat standaard op min staat, naar plus verschuiven.

stapaf praktisch

14 stapaf

Wanneer je daarna op ‘bereken route’ klikt, krijg je een route die is aangepast aan je opgegeven voorkeuren. Vervolgens kan je de route op kaart bekijken. Voor meer informatie over de musea of natuurparken, moet je op de bijhorende icoontjes klikken of door-klikken naar Wikipedia. Het volledige toeristische aanbod van de provincie zal in de routeplanner worden geïntegreerd.

Ook voor de wandelaars Ook wandelaars komen binnenkort aan hun trekken. Het wan-delnetwerk ‘Getuigenheuvels in de Vlaamse Ardennen’ wordt immers online raadpleegbaar. Deze routeplanner zal dezelfde functionaliteiten hebben als de fietsrouteplanner. Hetzelfde geldt voor het nieuwste wandelnetwerk, Meetjeslandse Kreken. “Een wandelrouteplanner is een uniek product. Er bestaan er nog niet veel in Vlaanderen”, weet Tim Bottelberghe. “Routeplanners zijn handige instrumenten die hun meerwaarde al ruimschoots heb-ben bewezen. Het is de bedoeling dat mensen aan de hand van de planners onze streek leren kennen, dat ze fietsen en wandelen op onze netwerken, dat ze onderweg afstappen en halt houden om een terrasje te doen of om een museum te bezoeken.”

Fietsen en wandelen wordt maatwerk Nòg meer routeplanning De uitgebreide mogelijkheden van onze fietsrouteplanner op www.tov.be hebben we in het artikel hiernaast uitvoerig toege-licht. Hieronder krijg je een kort overzicht van andere digitale planners, met hun specifieke mogelijkheden…

De website www.fietsnet.be bevat meer dan 24.000 kilometer aan fietspaden. Je klikt gewoon op de dichtstbijzijnde kaart. De fietsrouteplanner geeft eveneens aan welke routes langs een verharde weg lopen en voor welke trajecten je het best een mountainbike gebruikt. Eenmaal je de juiste route gevonden hebt, kan je het kaartje afprinten of rechtstreeks inladen in je GPS, als track. Hierdoor worden de trajecten steeds correct weergegeven, onafhankelijk van het gebruikte kaartmateriaal. Toch is het han-dig om steeds een kaart bij de hand te hebben tijdens de tocht. Je weet maar nooit dat er een bordje ontbreekt of ergens wegenwer-ken aan de gang zijn. Aan de hand van een kaart kan je je beter oriënteren en je route verderzetten.

Op de website www.routeyou.com kunnen gebruikers bestaande routes bekijken, afprinten of downloaden naar een GPS-toestel. Je kan kiezen tussen verschillende fietsritten. Op de kaart kan je klikken op toeristische bezienswaardigheden en bijkomende infor-matie krijgen in de vorm van foto’s en filmpjes. Op de routeplan-ner van de site kan je zelf voor cartograaf spelen. Aan de hand van gedetailleerde kaarten en luchtfoto’s kan je zelf een tocht samen-stellen langs de verschillende knooppunten. Ofwel plan je zelf de route straat per straat, ofwel berekent de computer een tocht in jouw plaats. Gebruikers kunnen bovendien foto’s, commentaren en oordelen toevoegen over een bepaald parcours.

Een website die voornamelijk aantrekkelijk is voor GPS-gebrui-kers, is www.GPSies.com. Hierop kies je zelf de startplaats en lengte van je fietstocht, het maximaal aantal hoogtemeters, het wegtype en enkele andere modaliteiten. Je kan zelfs aangeven of je route verlicht moet zijn. Vervolgens verschijnt het parcours op Google Earth en krijg je het hoogteprofiel van de rit. Je kan de trajecten downloaden of exporteren naar een Garmin of Falk GPS.

15

3 Je fiets- of wandelroute uitstippelen doe je

op de klassieke manier, met de kaart als gids.

Of... je kan je trip ook online uittekenen.

3 www.fietsnet.be

StapAf kun je stilaan een ‘interactief ma-gazine’ noemen. Andermaal konden vijf lezers immers aan de hand van de knoop-punten zelf een fietsroute uitstippelen en voorstellen. Van ons kregen ze enkel de start- en eindplaats, dit keer telkens een (provinciaal) recreatiedomein. Op de vol-gende pagina’s lees je het verslag van hun tocht. Stuk voor stuk mooie suggesties om hun spoor te volgen.

Route 1. Scheldeland (55,9 km)De paden langs de imposante Schelde bieden Robert Van de Velde kilometers fietsplezier. Hij flaneert ook in de sierteelt-regio, dan weer rond het Donkmeer of langs het imposante kasteel van Laarne.

Route 2. Leiestreek (50,6 km)Op een boogscheut van zijn woonplaats Gent ontdekt Joris De Keere de kronkels van de Leie. Het gebied is altijd al een inspiratie-bron geweest voor vele generaties kunste-naars. Fiets in Joris’ zog door het decor van de Latemse schilders.

Route 3. Meetjesland (33,6 km)Het West-Vlaamse koppel Hilde en Willy Vansteelandt stippelde een parcours uit door het Meetjesland. Ze genieten van de rust en de natuur in de buurt van Sint-Laureins en fietsen onbekommerd langs het Schipdonkkanaal.

Route 4. Vlaamse Ardennen (47,6 km)Marie-Louise Van Roy en Erik Verheyen wonen langs de Schelde maar laten zich dit keer bekoren door de Dender. Vanuit Geraardsbergen klimmen ze uit de vallei, richting Brakel, met de zalige gedachte dat het daarna weer bergaf loopt!

Route 5. Waasland (63,2 km)Met Reynaert de Vos als gids genieten Yvette en Gerard De Keyzer van idyllische jaagpaden in het ‘zoete land van Waas’. Over het prachtige Domein Puyenbroeck, start- en eindplaats van deze lus, raken ze maar niet uitgepraat…

Vijf lezers, vijf routes

stapaf eropuit

Fietsvrijwilligers

Sta je te popelen om voor de StapAf-lezers zelf ook eens een route uit te stip-pelen, te fietsen en in één van de volgende nummers voor te stellen? Dan luisteren we graag naar jouw voorstel.

Om je kandidaat te stellen volstaat het een mailtje te sturen naar [email protected], met als onderwerp: ‘Fietsvrijwilliger StapAf’. Gewoon doén!

Eindeloos 'netwerken'

UITNEEMBARE ROUTEKAARTENAndermaal kun je de routes die door de lezers uitgestippeld, gefietst en beschreven wor-den, zelf fietsen dankzij de handige uitneembare routekaarten in deze StapAf. Ze brengen je naar de vijf fietsregio’s in Oost-Vlaanderen. Goed voor evenveel mooie tochten.

16 stapaf

“Vlaanderen ken ik intussen als mijn broekzak. En toch… Altijd fiets ik weer langs plekjes waar ik nooit eerder kwam. Tijdens deze tocht voor StapAf was dit niet anders. Rond het Donkmeer fietsen is en blijft een magnifieke belevenis. De 86 hectare grote plas ontstond door de noeste arbeid van turfstekers. Logisch dus dat je langs het beeld van De Turfsteker komt.”

Eendenkooi

“Weinigen weten dat zich daar net voorbij, op je linkerkant, een eendenkooi bevindt. Net als de turf waren de eenden ooit een bron van inkomsten, want steevast eindig-den de beestjes in een braadpan. Vandaag verblijven ze in een mooi stukje natuur en zijn ze een langer leven beschoren.” Dwars door de beschermde Kalkense Meersen gaat het naar Laarne, met zijn imposante waterburcht. Even verder mag Robert kilo-meterslang ongehinderd langs de Schelde flaneren. Het oeverpad is een paradijs voor fietsers. “In Wetteren kun je naar de overkant van de rivier. Je moet er wel even voor van je fiets want het is een brug met trappen.”

Alles in bloei

Nu gaat de tocht richting Schellebelle. Net voorbij de kerk Sint-Jan Onthoofding staat een soort roephuisje, waar de veldwachter vroeger de gemeentelijke orders voorlas. Uniek in zijn soort. “De regio is bekend voor zijn bloemen- en plantenteelt”, vertelt Robert. “Je fietst dus om de haverklap in een prachtig decor. Alles staat in bloei, lange rijen planten rijgen zich als een patchwork aan elkaar, elk met hun eigen patroon en textuur, in alle kleurvariaties. Mooi!”

Langs de waterkant

In Schoonaarde pikt Robert weer in op het jaagpad langs de Schelde. “Bij knooppunt 68 ontdekte ik meteen een leuk fietscafé, Het Oud Brughuys, ooit de woonst van de bruggendraaier. Een kleine 4 km verder heb je in Appels Het Veerhuis, een al even charmante stopplaats langs de waterkant. Richting Ber-lare trotseer je tussen de knooppunten 73 en 72 een onverharde strook. Mooier was de his-torische Bareldonkkapel, vlak voor je weer bij het meer komt. Na deze tocht kan ik iedereen het educatief centrum Donkmeer aanbevelen. Je wordt er vriendelijk onthaald en leert er alles over de Schelde en hoe haar wisselende loop eeuwen geleden het landschap hertekende.”

“Je ontdekt steeds iets nieuws”Robert Van de Velde is van alle fietsmarkten thuis. In zijn geboor-teplaats Sint-Martens-Latem was hij ooit voorzitter van de plaat-selijke wielertoeristenclub Karel Van Wijnendaele. Sedert 20 jaar stippelt hij als wegkapitein van het Seniorencentrum in Brussel ook zelf fietstochten uit.

route1Scheldeland

55,9 km

Afstand: 55,9 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: Berlare, Overmere-Donk, knooppunt 66 (kruispunt Donklaan en Jachtstraat)Route: knooppunten 66-44-39-31-29-25-24-21-22-66-34-35-40-43-47-53-12-11-15-14-2-67-68-74-76-83-79-73-72-66Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart ‘Scheldeland, langs Schelde en Dender’ (€ 6). Kaarten bestellen via www.tov.be

Fietsenverhuur en info:Toerisme Berlare

donklaan 123, 9290 Berlare T 09 342 92 40 [email protected]

Praktisch

q Het veer in Schellebelle

De fietserNaam: Robert Van de Velde Leeftijd: 77Woonplaats: DeinzeBeroep: militair op rust

q Aan het Donkmeer

17

18 stapaf

“Tot nu toe was deze regio me niet zo be-kend. Van bij mij thuis in Sint-Amandsberg vertrek ik immers altijd noord- of oost-waarts, naar het Waas- en Scheldeland. Ik vrees trouwens dat weinig Gentenaars richting Leie fietsen want dan moeten ze dwars door de stad en dat gaat nu eenmaal niet altijd even gezwind. Met de auto naar Deinze rijden en van daaruit starten is dan voor mij de oplossing, weet ik nu."

machelen-aan-de-Leie

Recreatiedomein De Brielmeersen is de start-plek van de tocht. De eerste kilometers slinge-ren zich door landelijk gebied richting Olsene en Machelen. In laatstgenoemd dorp, dat van kunstenaar Roger Raveel, gaat Joris spontaan in de remmen voor zoveel moois. “Je moet ervoor van Gent zijn om daar, amper 25 km van je deur, voor het eerst te komen! Het zicht op de oude Leiebocht, met de gerenoveerde dorpskom die er letterlijk tegenaan leunt, lijkt wel een ansichtkaart. Machelen geldt voor mij als een openbaring.”

Ooidonk

In het al even kleine Gottem doet Joris alweer een ontdekking: de huisbrouwerij Sint-Cana-rus. “Een mooi plekje en, iets voor halfweg, ideaal om even ‘bij te tanken’.

Op weg naar Nevele kwam ik langs ’t Hoveke, een al even gezellig terrasje van pottenbakker Paul Van Gompel in Meigem. Overigens valt het op dat hier nieuwe stop- en picknickplaat-sen werden ingericht.” Eenmaal het Schip-donkkanaal over volgt alweer een rustige, landelijke passage. Net voorbij Bachte-Maria-Leerne is het kasteel Ooidonk de volgende blikvanger op deze tocht. “Het inrijpoortje met de kasseiweg bezorgt je al een adellijk gevoel. En dan moet het mooiste nog komen. Met zijn vele torens, trapgevels en schoorste-nen heeft deze 16de-eeuwse waterburcht echt de allures van de Loirekastelen.”

Astene sas

Voorbij Kasteel Ooidonk krijg je een bijzon-der uitzicht over de Leiemeersen. Het smalle fietspad is onverhard maar goed berijdbaar. Je bereikt de Maaigemdijk en een oude rivierarm, die vandaag Vosselare Put heet. “Het is een authentieke en rustgevende omgeving”, vindt Joris, die deze tocht on-dernam met zijn echtgenote Ann Vander-kimpen. “Meteen daarna kom je trouwens bij een al even pittoresk plekje, dat van het sashuis en de beschermde, houten ophaal-brug uit 1861 over de Leie. De sasmeester is verantwoordelijk om voorbijkomende boten door te laten door het manueel omhoog zet-ten van de brug.”

“Dicht bij huis en toch verrassend”“Deze lus fietst echt makkelijk”, vertelt Joris De Keere over het traject dat hij uitstippelde voor StapAf. “Het is overal vlak en veilig en je krijgt amper onverharde wegen onder de wielen. Maar wat me het meeste bekoort, is het prachtige decor. Geen mens kan weerstaan aan de charmes van de Leie!”

route2Leiestreek

50,6 km

Afstand: 50,6 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: Deinze, Recreatiedomein De Brielmeersen, knooppunt 5 (kruis-punt Brielstraat, Markt, Emiel Claus-plein, Tolpoortstraat)Route: knooppunten 5-7-8-87-89-93-90-85-84-82-86-88-83-80-2-48-98-93-94-91-95-96-88-90-12-11-9-6-5 Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart ‘Leiestreek Oost’ (€ 6). Kaarten bestellen via www.tov.be Fietsenverhuur:Fietspunt DeinzeStationsstraat 759800 DeinzeT 0476 46 53 [email protected] www.fietspunten.be

VVV leiestreekAlbert Saveryspand, Emiel Clausplein 49800 deinzeT 09 380 46 [email protected]

Praktisch

De fietser

Naam: Joris De Keere

Leeftijd: 59Woonplaats:

Sint-Amandsberg

Beroep: sportleraar op rust

stapaf eropuit

q Op weg naar het Kasteel Ooidonk q Bij Astene Sas

19

's Zomers fietsen Hilde en Willy weke-lijks minstens één keer, regelmatig ook in Noord-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen. “We hebben in Bergen op Zoom een zoon wonen en Willy is lid van de golfclub in Oostburg. Terwijl hij een balletje slaat, klim ik in het zadel. Qua fietscomfort is Nederland onovertroffen. Het landschap sluit dan weer aan bij dat van het Meetjesland.”

Eeklo en kaprijke

Vanuit Het Leen rijden onze fietsvrijwilligers naar het centrum van Eeklo. Naast de vele geklasseerde gebouwen springt hen op het pleintje voor de Sint-Vincentiuskerk vooral het beeld van volkszanger Lionel Bauwens of ‘Tamboer’ in het oog. “Verderop kom je langs het streekbezoekerscentrum de Huysmanhoeve, een omwalde boerderij met middeleeuws poortgebouw. Sinds kort is er een prachtige beeldentuin, die de kinderen zeker zal aanspreken. Met zijn 17de-eeuwse stadhuis en groen en uitgestrekt dorpsplein vonden wij Kaprijke bijzonder fotogeniek. Een ontdekking was ook de beschermde Kleemkapel, omringd door 15 ommegang-kapelletjes.”

Godshuis

Hilde en Willy zijn echte natuurliefhebbers. In het krekengebied rond Sint-Laureins komen ze dan ook volop aan hun trekken. Eeuwenlang leed het Meetjesland onder grote overstro-mingsrampen. De grillige waterplassen bleven als ‘stille getuigen’ in het landschap achter. “In het dorp zelf kun je niet naast het impo-sante Godshuis kijken. Het dateert van half-weg de 19de eeuw en was ooit een thuis voor wezen, zieken en mensen met een beperking. Vandaag zijn er een hotel, wellnessfaciliteiten, feestzaal en brasserie.”

schipdonkkanaal

Vanaf de Celieburg fietsen Hilde en Willy op het jaagpad langs het Schipdonkkanaal. “Een prachtige en veilige passage. Je komt langs Balgerhoeke, waar een tank herinnert aan een bloederige passage uit WO II. Blikvanger op het dorpspleintje is de visualisatie van een ondergrondse schuilkelder. Verder langs het kanaal hielden we halt voor een lekker etentje in ’t Stadhuis van Raverschoot, een heel fietsvriendelijke zaak. Daarna gaat het weer richting Het Leen, waar de lente duidelijk aanwezig is in de ontluikende en bloeiende natuur. Een mooi slot van een leerrijke tocht.”

“Genieten van de natuur”“Alleen al het arboretum en het bosinfocentrum, de bloeiende magnolia, hamamelis, rododendron en azalea én de lekkere koffie met warme appeltaart in de cafetaria zijn goeie redenen om in Het Leen te blijven pleisteren”, onderstreept Hilde Vervaecke. “Maar het tochtje door het Meetjesland mag er evenzeer zijn.”

Afstand: 33,6 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: Eeklo, Provinciaal Domein Het Leen, knooppunt 57 (kruispunt Langestraat en Kraaiweg)Route: knooppunten 57-55-94-87-84-79-80-76-85-89-90-92-12-16-15-21-95-96-97-50-51-54-57Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart ‘Meetjesland’ (€ 6). Kaarten bestellen via www.tov.be

Toerisme MeetjeslandStationsstraat 219900 EekloT 09 377 86 [email protected]

Praktisch

route3Meetjesland

33,6 km

De fietserNaam: Hilde Vervaecke en Willy Vansteelandt Leeftijd: 67 en 68 jaarWoonplaats: LichterveldeBeroep: sofrologe en verzekeringsadviseur op rust

q Doorheen de poldersq Het stadhuis van Kaprijke

“Wij vertrokken op parking A van het do-mein De Gavers maar omdat van daaruit de bewegwijzering of een aanlooproute naar het fietsnetwerk ontbreekt, start je beter aan de jeugdherberg, langs de Kampstraat, vlakbij knooppunt 73”, verwittigt Marie-Louise. “Via het jaagpad langs de Dender gaat het naar Geraardsbergen. Aan knoop-punt 80 kun je even een ommetje maken langs de Markt, om er Manneken Pis te begroeten. Volgens de legende is het ouder dan dat van Brussel.”

mijnwerkerspad

Marie-Louise en Erik fietsen westwaarts, richting Deftinge en Parike. “We ontdek-ken er Het Leerhof, uitnodigend om eens terug te keren voor een meerdaags verblijf. Het landschap glooit en de wetenschap dat na elk klimmetje een zalige afdaling volgt, neemt alle vermoeidheid weg. Vanaf knoop-punt 99 fietsen we over het zogenaamde ‘Mijnwerkerspad’, een oude spoorbedding en dus zo goed als vlak. Aan het Stationsplein in Brakel verlaten we even de route om de innerlijke mens te versterken. Dan gaat het weer stevig bergop, naar de Toepkapel, gele-gen op een 86 meter hoge getuigenheuvel. Een mooi uitzicht is hier onze beloning.”

kartuizersite

Vervolgens belanden Marie-Louise en Erik in een voor hen onbekend stukje Vlaanderen: het kleine en rustige Sint-Martens-Lierde, dat met zijn Kartuizersite eeuwenlang een centrum van cultureel en religieus leven was. “Een halte in de fietsvriendelijke en ge-zellige horecazaak De Kartuizer is een must. Uiteraard proef je er een Kartuizer, een 8,5° sterk en lekker biertje. Erna gaat het fietsen eens zo vlot!”

hemelveerdegem

“Onze afwisselende tocht gaat daarna naar het hooggelegen Hemelveerdegem, als dorpsgezicht terecht beschermd. Je maakt er kennis met Den Dikken van Sesjans. We laten het graag aan de verbeelding van de lezer én de fietser over waar die voor staat… Langs het wachtbekken van de Molenbeek dalen we langzaam weer af naar de vallei van de Dender en Zandbergen. Via het jaagpad en de sluis van Grimminge komen we aan jeugdherberg ’t Schipken, waar we onze tocht letterlijk afronden. Nog even kuieren we door het uitgestrekte Provinciaal domein De Ga-vers. Goed om weten is dat je er elektrische fietsen kunt huren. En wie zelf een e-bike heeft, vindt er een oplaadpunt. Voldaan en een stukje cultuur rijker nemen we afscheid van deze verrassend mooie streek.”

“Pittige klimmetjes, zalige afdalingen”Marie-Louise en Erik fietsen vanuit Geraardsbergen naar Brakel, ooit klinkende namen in de Ronde van Vlaanderen. “De roemruchte Muur laten we aan de meer geoefende fietsers. Deze regio biedt immers naast pittoreske hoekjes en verrassende vergezichten ook zachtere heuveltjes. Dit is zondermeer een prachtige streek”, glundert Marie-Louise.

route4Vlaamse Ardennen

47,6 km

Afstand: 47,6 kmLandschap: glooiend tot steilUitvalsbasis: Geraardsbergen, Provinciaal Domein De Gavers, knooppunt 73 (Kampstraat)Route: knooppunten 73-80-81-82-84-87-95-96-98-99-91-90-89-92-85-79-71-70-69-66-67-74-73 Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart ‘Vlaamse Ardennen’ (€ 6). Kaarten bestellen via www.tov.be Fietsenverhuur:Provinciaal Domein De GaversOnkerzelestraat 280 9500 GeraardsbergenT 054 41 63 [email protected]

Toerisme GeraardsbergenMarkt9500 GeraardsbergenT 054 43 72 [email protected]

Praktisch

q De kerk van Hemelveerdegemq Het vertrekpunt: Prov. Domein De Gavers

De fietser

Naam: Marie-Louise Van Roy

en Erik Verheyen

Leeftijd: 54 en 58 jaar

Woonplaats: Sint-Amands

Beroep: kok en bediende

stapaf eropuit

20 stapaf

Aan het prachtige Provinciaal domein Puyenbroeck starten fietsfanaten Yvette en Gerard hun rondje Waasland, richting Moervaart. Typisch zijn de ophaalbrugjes langs deze waterweg. Zowel de Terwest- als de Dambrug zijn beschermd. “Verderop hangt een merkwaardige ijzeren constructie boven het kanaal. Het is een ophaalbrug van de vroegere spoorweg naar de NV Sucrerie de Moerbeke, een industrieel archeologisch pareltje, zij het helaas danig in verval. De bekende suikerfabriek werd recent volledig afgebroken.”

Reynaert de Vos

“Het jaagpad wisselen we voor de al even comfortabele spoorbedding van de voorma-lige lijn 77 naar Sint-Gillis-Waas. Hier hoef je evenmin autoverkeer te vrezen. Voorbij knooppunt 99 komen we bij een leuke pick-nickplaats met zicht op de Moervaart. In dit dorp fietsen we langs het oude stationsge-bouw. Het is goed bewaard, maar spijtig dat men er niks méér mee doet. Enkele pedaalsto-ten verder staat links een beeldengroep met de figuren uit het dierenepos dat hier in de re-gio alom present is: Reynaert de Vos, Tybeert de Kater, Grimbeert de Das enzovoort.”

de durme

Tussen knooppunt 85 en 87 rijden Yvette en Gerard langs de Romanmolen in Sint-Pauwels. “Een uniek exemplaar”, vindt Gerard. “Langs rustige wegen en paden fietsen we daarna verder naar Daknam, om dan langs de Durme Lokeren te bereiken. Aan de Grote Kaai ben je vlakbij de Markt. De gezellige terrasjes zijn een goeie reden om een kort ommetje te voorzien. Overigens zijn er op deze route verder niet zoveel gelegenheden om te eten of te drinken. Tenzij je natuurlijk zelf voldoende drank en eventueel een picknick meeneemt.”

Prachtig domein

“Wij zetten onze tocht verder naar Ouden-bos en Doorslaar, om terug Domein Puyen-broeck te bereiken. Het strekt zich uit over een oppervlakte van 500 ha en biedt voor alle leeftijden wat wils. De vijvers zijn voor-zien van fonteinen die voor een speelse sfeer zorgen. Voor de kleinsten is dé troefkaart ongetwijfeld het uitgestrekte speeldorp. Het park met boerderijdieren uit opa’s tijd zal hen evenzeer aanspreken. Recent werd in Puyenbroeck ook een nieuw bezoekerscen-trum en onthaalgebouw geopend.

“Veilig en vol afwisseling”“Bij het uitstippelen van deze lus keken we vooral uit naar veilige paden. Dat is ons aardig gelukt want ruim driekwart gaat over au-tovrije wegen. Tegelijk zijn er onderweg veel bezienswaardigheden, wat maakt dat dit een mooi uitstapje is vol afwisseling.” Voor deze StapAf-tocht zijn Yvette Cornelis en Gerard De Keyser de architec-ten van dienst.

Afstand: 63,2 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: Wachtebeke, Provinciaal Domein Puyenbroeck, knooppunt 84 (Stenenbrug)Route: knooppunten 84-82-79-19-99-97-93-94-91-86-85-87-92-30-31-26-22-23-24-86-87-91-92-90-85-88-84Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart ‘Waasland’ (€ 6). Kaarten bestellen via www.tov.be Fietsenverhuur en info:

Provinciaal domein PuyenbroeckPuyenbrug 1a9185 wachtebekeT 09 342 42 [email protected]

Praktisch

q De Durme in Lokeren q Het Provinciaal Domein Puyenbroeck

route5Waasland

63,2 km

De fietserNaam: Yvette Cornelis en Gerard De Keyser Leeftijd: 60 en 62 jaarWoonplaats: UrselBeroep: medewerkster bij politiezone Maldegem en leraar-instructeur in het VTI O-L-V ter Duinen in Zeebrugge

21

DECORANDA MAAKT HET MOOIE WEER!

EEN VERANDADENK DECORANDA

In de zomer zegeviert de zon. Het signaal voor elke fi etser om elke kans om zijn tweewieler van stal te halen met beide handen te grijpen. Tussen de zonnestralen door genieten van de pittoreske omgeving en de bloeiende natuur. Terug thuis vormt een Decoranda veranda het natuurlijk verlengstuk van dat pure genot. Nagenieten van de ondergaande zon met een warm zicht op uw tuin en een trappist in de hand. Decoranda veranda, geniet intenser van elk seizoen.

ww

w.k

liek.

be 1

2 22

82

DECORANDA MAAKT HET MOOIE WEER!In de zomer zegeviert de zon. Het signaal voor elke fi etser om elke kans om zijn tweewieler van stal te halen met beide handen te grijpen. Tussen de zonnestralen door genieten van de pittoreske omgeving en de bloeiende natuur. Terug thuis vormt een Decoranda veranda het natuurlijk verlengstuk van dat pure genot. Nagenieten van de ondergaande zon met een warm zicht op uw tuin en een trappist in de hand. Decoranda veranda, geniet intenser van elk seizoen.

Showroom Maldegem | Industriezone Maldegem | Krommewege 38 Showroom Oostakker (vanaf sept. 2012) | Grote baan Lochristi | Antwerpsesteenweg 949

www.decoranda.be | [email protected] | +32 50 72 70 80 | open ma en za 13u30-17u00 - di tot vrij 10u00-12u00 / 13u00-17u00

AD_stapaf 2012.indd 1 29/05/12 08:27

Jits Van Belle Actrice bezoekt Aalst

23

Wie is Jits Van Belle? Misschien dat de naam Jits Van Belle (36) niet meteen een belletje doet rinkelen maar ongetwijfeld zag u deze goedlachse Oost-Vlaamse actrice al aan het werk op tv of in het theater. Ze studeerde in 2000 af aan het conservatorium van Gent. Jits is een podiumbeest en duivel-doet-al. Het grote publiek zag haar ondermeer bezig in ‘Aanrijding in Moskou’, ‘Emma’, ‘Hallelujah’ en de populaire telenovelle ‘Ella’. Ze is gangmaakster achter de spelersgroep ‘De Sprook’, werkt momenteel mee aan een kortfilm en zetelt in het Radio 2-programma ‘De Bende van de Radioterroristen’. Jits liep lagere school in Oosteeklo, verhuisde daarna naar Deinze en woont nu, als kersverse mama, aan de Scheldedijk in – “hier voel ik me echt thuis” – Gentbrugge.

stapaf op pad met

“Ik ga eerlijk zijn. Eigenlijk ben ik niet vertrouwd

met Aalst. Maar dat betekent niet dat ik niet

nieuwsgierig ben”, gniffelt Jits bij aanvang van

haar bezoek aan Aalst en omgeving. Ajuinen,

carnaval en Boon: dat zijn zowat de associaties

die Jits maakt met Aalst. De figuur van Louis-

Paul Boon, één van de grootste schrijvers die het

Nederlandse taalgebied ooit kende en die dit jaar

100 zou zijn geworden, wordt een rode draad

doorheen een groot deel van Jits’ dagtrip.

1 2

stapaf op pad met

Expo ‘Boon2012! Rebellen’

We hebben voor Jits een literaire Boonexpo in petto. In ‘t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst is nog tot 23 september de Boontentoon-stelling ‘Boon2012! Rebellen’ te bewonderen. Daarin worden Boons historische romans tegen het licht gehouden. De bekendste is mis-schien wel ‘Pieter Daens’ die bij Jits natuurlijk meteen de herinnering aan de verfilming uit 1992 door Stijn Coninx oproept. Vol bewonde-ring herbekijkt Jits het tv-verslag van de première van ‘Daens’.

“Jan Decleir is een fenomeen. Voor zo’n steengoede acteur kan je alleen maar het diepste respect hebben.” De expo ‘Boon2012! Rebellen’ belicht niet alleen Boons roman ‘Pieter Daens’ maar ook ‘Jan de Lichte’, ‘De Zwarte Hand’ en ‘Het Geuzenboek’. Conservator Luc Geeroms neemt Jits op sleeptouw doorheen de groene, rode en blauwe tentoonstellingsruimtes waarin beeld, klank en tastbaar artefact elkaar afwisselen. “Van deze expo gaat de vraag uit: was Boon nu een historicus dan wel een romanschrijver? De bood-schap die alvast steeds terugkomt in al die verhalen uit onze rijke geschiedenis is dat de Vlaming eigenlijk geen opstandeling of rebel is. De Vlaming plooit finaal altijd terug. Rebellie is tot mislukking gedoemd.” Jits lacht. “En dat terwijl Boon zelf toch geen doetje was en zich afzette tegen vanalles en nog wat. Hij wàs een rebel.”

www.boon2012.be

Streekgerechten proeven op de markt

De Oude Vismarkt, waar de Boontentoonstelling te bezichtigen is, ligt op een steenworp van de Aalsterse Grote Markt, de geknipte plek om even te verpozen voor een lunch. Aan gezellige etablissementen geen gebrek. “Jammer dat het weer vandaag wat tegenvalt”, zucht Jits, ook al verliest ze er geen moment haar glimlach bij. We stappen binnen in eetcafé ‘Graaf van Egmont’ dat uitkijkt op de Grote Markt, waar op 13 november 1748 de bandiet Jan de Lichte, hoofdperso-nage in Boons gelijknamige roman, werd geradbraakt. Terwijl Jits wacht op haar lunch, merkt ze het uitgestalde dodenmasker van Boon op, een geschilderd portret van de schrijver en het bidprentje van Pieter Daens. Boon is overal. Zou hij ook graag ajuinsoep met croûtons gegeten hebben of aan een Ondineke genipt hebben? Dit stadsbier is genoemd naar de heldin uit Boons ‘De Kapellekensbaan’, een roman die Jits ooit zelf las. “Meer nog, via de vzw Open Doek coach ik amateurs die een theateropleiding volgen.

Het toeval wil dat ‘De Kapellekensbaan’ het onderwerp is van onze opvoeringen.” Het bier en de ajuinsoep laat Jits vandaag aan zich voorbij gaan want ze verkiest de Aalsterse vlaai, ook al een typisch Aalsters streekproduct. “Op zich vind ik het best lekker ”, zegt Jits na een eerste hap. Je voelt echter dat er een ‘maar’ in de maak is. “Maar… de smaak van de kaneel blijft nogal lang hangen, vind ik”. En dan is het tijd voor een regenbui die de Grote Markt doet leeglopen. Jits haalt de paraplu boven. Ze schatert het uit. “Een Aalsterse vlaag in plaats van een vlaai!”

www.aalst.be

“Ajuinsoep, een Ondineke en vlaaien”

“Boon was een rebel”

24 stapaf

3 4Op de fiets: de Boontocht

Een fervent fietser kon je Louis-Paul Boon bezwaarlijk noemen maar zijn leefwereld en (historische) romans ontdekken, kan je perfect met de fiets. Zo is er de Boontocht op het fietsnetwerk Scheldeland. In een noordelijke (45 km) en zuidelijke (47 km) lus verken je Aalst en omge-ving in het spoor van Boontje. “Laten we de noordelijke lus doen”, stelt Jits voor na een snelle blik op de brochure van de Boontocht. Een fiets kan je huren bij Toerisme Aalst, vlakbij de Grote Markt. De noordelijke themaroute is vlak, start aan het knooppunt 33 en leidt je via Erpe, Erondegem, Lede, Hofstade, Herdersem en Moorsel terug naar Aalst. De zuidelijke route stuurt je tot in Ninove. “Ik ben meer een wande-laarster dan een fietsster”, bekent Jits. Aan knooppunt 41 houdt ze even halt. Hier staat het bronzen kunstwerk ‘Het Gebaar’ van kunste-naar Luc De Blok. ‘Het stelt een graankorrel voor, als symbool voor de kracht van de natuur en de vruchtbaarheid van de Faluintjesstreek’, leest Jits luidop voor uit de infobrochure.

“Faluintjes? Wat zou dat betekenen?”, vraagt ze zich af. Het antwoord zal ze later op de dag krijgen. Op de netwerkkaart heeft Jits gezien dat je, door nu even af te wijken van de route en de richting van knoop-punt 47 te volgen, langs het Waterkasteel van Moorsel kan fietsen. Dat wordt meermaals vermeld in ‘Het Geuzenboek’, de historische roman die Louis-Paul Boon beschouwde als het sluitstuk van zijn oeuvre. Boon beschrijft de belangrijke rol die het slot speelde in de Geuzen-strijd: vanuit dit kasteel probeerden de Geuzen in november 1581 Aalst te overvallen. Het Waterkasteel is momenteel privé-bezit en kan dus niet bezocht worden. De Boon-thematocht is ook virtueel beschik-baar. Voor mensen met een smartphone is StapAF1-app te downloa-den voor € 1,99 in de iTunes App Store of de Google Play Store. Deze app bevat samen met de Boon-thematocht nog vier andere routes.

www.tov.be

Hop en de Faluintjesstreek

Waar de naam ‘Faluintjes’ precies vandaan komt, blijft Jits bezig-houden. En dus haalt ze haar smartphone boven. “De Aalsterse deelgemeenten Baardegem, Moorsel, Herdersem en Meldert vormen samen de Faluintjesstreek”, meldt Jits. “De naam van de streek wordt ontleend aan het gelijknamige natuurgebied dat zich uitstrekt tus-sen de Abdij van Affligem en Moorsel. Etymologisch zou ‘faluintjes’ naar meerdere dingen kunnen verwijzen”, gaat ze verder. “Het kan van het Franse woord ‘falun’ komen dat schelpbank betekent of het kan refereren aan het middeleeuwse ‘falloerden’ wat takkenbossen en houtbussels betekent.” We houden een laatste stop in Meldert, één van de vier Faluintjesgemeenten. Daar maakt Tony Mergan sinds 2004 unieke hoppralines. Jits is verrast. “Hop? Dat gebruiken ze toch in bier?” Tony knikt. “Maar wij maken er ook de vulling van enkele van onze pralines mee.” Jits’ ogen beginnen alvast te fonke-len. “Ik ben niet echt een zoetekauw maar aan chocolade kan ik écht niet weerstaan. En dan vooral de donkere fondantchocolade.

Ik ben er verzot op.” Maar vooraleer geproefd wordt, wil Tony zijn gaste inwijden in de ambacht van het pralinemaken. “De samenstel-ling en dosering van zowel de chocolade als de vullingen is een vol-ledig eigen brouwsel. Het komt niet uit het boekje”, zegt Tony terwijl hij Jits de met chocolade overgoten mallen laat vasthouden en de groene hopvulling in de pralineschelpjes laat spuiten. “Dit is pure chemie”, zegt Jits. “Alle factoren moeten kloppen om de perfecte pra-line te maken.” Eindelijk is het tijd om te proeven en een dagje Aalst op een geslaagde manier af te sluiten. “Heel bijzonder ”, evalueert Jits de hoppraline. “Ik vind de smaak best zacht, niet al te bitter. Zeker een delicatesse.”

www.streekpralinesmergan.be

“Ik ben verzot op chocolade”“Meer wandelaarster dan fietsster ”

25

stapaf de gids

q Kunstenaars laten hun voetdruk achter in de Gentse wijken. In de Machariuswijk gaat Bart Lodewijks aan het werk.

Nog tot 16 september is Gent in de greep van TRACK, een uniek out- en indoor kunstfestival

dat je de Arteveldestad op een verrassende manier doet (her)ontdekken. S.M.A.K.-directeur

en TRACK-curator Philippe Van Cauteren gidste ons op de fiets door ‘het andere Gent’.

Tientallen hedendaagse kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld zochten én vonden inspiratie in Gent. Ze stellen op zo’n 40 plaatsen hun werk tentoon. Binnen, maar ook buiten, zodat Gent de hele zomer lang en dit tot half september een verrassend openluchtmuseum is. De kunstenaars werden door Philippe Van Cauteren en zijn medecurator Mirjam Varadinis uitgenodigd om hun ‘voetafdruk’ achter te laten in de verschillende stadswij-ken. Al deze kunstenaars (“de crème de la crème van wat er vandaag internationaal bezig is”, dixit een trotse Van Cauteren) konden aan de slag rond en binnen één van de zes inhoudelijke clusters die een historische en culturele doorsnede van Gent trachten te maken. Het resultaat is een (her)ontdekking van Gent. Want: deze keer niet langs de platgewandelde paden waarmee iedereen is vertrouwd. “Niet dat ik iets heb tegen dàt beeld van Gent maar we vonden het even belangrijk om met TRACK ook de andere, even boeiende facetten van de stad te belichten”, aldus Van Cauteren.

dialoogGent is niet aan zijn proefstuk toe als het om de organi-satie van grote kunstexpo’s gaat. In het verleden was er al ‘Chambres d’Amis’ (1986) en ‘Over The Edges’ in 2000 waaraan Van Cauteren ook zelf meewerkte. En nu is er dus TRACK. “In niets vergelijkbaar met de vorige twee”, aldus Van Cauteren terwijl we met hem door de stad fietsen. En hij licht toe: “Als ‘Chambres d’Amis’ fluisterde en ‘Over the Edges’ schreeuwde, dan is TRACK een exponent van de dialoog.” Die dialoog wordt op meerdere fronten gevoerd.

Enerzijds tussen de kunstenaar en de buurt waarin die werkt, anderzijds tussen de bezoeker en de stad. We arri-veren met de fiets in de Machariuswijk, een locatie waar de doorsnee toerist nooit komt. En een locatie die allicht ook

“TRACK toont een ander Gent”

"Nog tot 16 september maakt TRACK van Gent een verrassend openlucht-museum"

26 stapaf

27

q S.M.A.K.-directeur Philippe Van Cauteren: drijvende kracht achter TRACK.

veel Gentenaars onbekend is. Wie goed oplet, merkt dat kunstenaar Bart Lodewijks hier aan het werk is geweest. Zijn krijttekeningen prijken op een geparkeerde truck en op de stoep en wand van een woonhuis. “Het is zijn manier om ‘binnen te sluipen’ in dit stadsdeel. Bart is niet aan zijn proefstuk toe. Enkele jaren gelden was hij ook al in de wijk Moscou aan het werk.”

GulliverWe fietsen verder naar het rondpunt aan de Dampoort. We zetten de fietsen opzij en zakken af naar de spuikom. “Van deze plek zijn weinig Gentenaars op de hoogte. Ze vergaat in de dagdagelijkse verkeersdrukte”, zegt Van Cauteren. “Tijdens TRACK gebruikt de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata deze locatie om een soort sloppenwijk na te bouwen.” Aan de andere kant van de stad, aan het Sint-Pietersstation, heeft een andere Japanse kunstenaar, Tazu Rous, rond de klok van het station intussen een hotelka-mer gebouwd. “Alsof hij daarmee het station ‘onthoofdt’ en een stukje identiteit van de stad wegneemt.” En zo worden tientallen bekende en minder bekende plekjes in Gent deze zomer ingepalmd door TRACK. “Ik vergelijk het met de reus uit de roman ‘Gulliver’s Travels’ die zich neervlijt over de stad om te slapen. Rondom de reus is er heel wat activiteit wat ervoor zorgt dat zijn slaappatroon anders wordt. Zo is TRACK: de ingrepen van de diverse kunstenaars in de stad, zorgen ervoor dat de bewoners en de bezoekers van de stad Gent helemaal anders beleven.”

TRACK ontdek je zo:Rittenkaart voor € 10Ga nog tot 16 september op artistieke ontdekkingstocht in Gent. Voor nauwe-lijks € 10 koop je de TRACK-rittenkaart aan waarmee je alle kunstlocaties kan bezoeken en dit gedurende de volledige duur van de tentoonstelling. Kinderen tot 12 jaar bezoeken de kunstexpo gratis. www.track.be

Neem de fietsTRACK beperkt zich niet tot de Gentse binnenstad en dus kan een tweewieler handig zijn om diverse locaties op één dag te ontdekken. Via www.track.be/fiets

worden enkele fietsroutes voorgesteld die de TRACK-expo ontsluiten. Je kan er ook zelf een route samenstellen op basis van je eigen wensen.

Wie geen fiets heeft, kan er een huren bij Max Mobiel. Op vertoon van de TRACK-rittenkaart kan dat voor slechts € 6,50.

www.max-mobiel.be

download de appMet de TRACK Mobile app heb je je routeplanner én gids altijd bij de hand bij een bezoek aan de diverse kunstlocaties. In de meetingpoints is er gratis Wi-Fi! De mobiele applicatie is gratis te downloaden via www.track.be of iTunes.

TRACK&Stay arrangementVoor een vollédig geslaagd

bezoek aan Oost-Vlaanderen en TRACK kan je bij meer dan

40 hotels of gastenkamers een voordelig TRACK-arrangement

boeken. Je logeert niet alleen op een mooie locatie aan een interes-

sante prijs, je krijgt er een toegangstic-ket voor de tentoonstelling bovenop. Je kan

een bezoek aan TRACK combineren met een verblijf in een van de 5 groene regio’s rond de stad. Want ook daar gaat Oost-Vlaanderen deze zomer de artistieke toer op.www.trackandstay.be

Fiche GidsNaam: Philippe Van CauterenLeeftijd: 43Woonplaats: GentFunctie: artistiek directeur S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst), curator TRACK

AGENDAZONDAG 1 JULIRetro Ronde van VlaanderenWil je het Ronde van Vlaanderen-gevoel van weleer ervaren, gehuld in een wollen koers-broek en rijdend op een stalen ros van meer dan 30 jaar oud? Dat kan tijdens de Retro Ronde van Vlaanderen, een fietstocht van 40 of 70 km met start aan het Centrum Ronde van Vlaanderen en die uitsluitend gereden wordt op oldtimerfietsen. Wie niet zelf mee-doet, komt gewoon kijken! www.crvv.be

ZONDAG 1 JULIWord FlandrienDeze (gezins)fietstocht met start en aan-komst in Herzele biedt vier afstanden aan, gaande van 30 tot 110 km. Voor de tocht aan de rand van de Vlaamse Ardennen is geen voorinschrijving vereist. Wie wil deelnemen, betaalt € 10. Er is een korting van € 2 voor leden van Wielerbond Vlaanderen of de Vlaamse Wielrijdersbond.www.wordflandrien-cyclo.be

ZONDAG 1 JULIVakantiesneukeltochtDe 18de editie van dit evenement gaat van start onder het motto ‘Snoepend door de Leiestreek’. Vertrekken kan vrij tussen 11 en 14 uur en iedereen kan de volledig beweg-wijzerde tocht langs Leie en Schelde aan eigen tempo afwerken. Onderweg zijn er acht stopplaatsen waar genoeg eten en drinken aangeboden wordt. Deelname kost € 16.www.pasar.be/deinze

ZONDAG 8 JULILoVeLoDeze muzikale fietstocht gaat van start in Lokeren. Op het 28 km lange parcours fiets je van de ene muzikale sfeer in de andere. Elke deelnemer boven de 13 jaar betaalt € 11 (programmakrant en muziek inbegre-pen), kinderen van 4 tot 13 jaar betalen € 2, kinderen onder de 3 jaar nemen gratis deel.www.lokeren.be

ZONDAG 22 JULIGentse BuitenbandDe Gentse Buitenband staat bekend als één van de grotere fietsmanifestaties in Oost-Vlaanderen. Starten kan op vier plaatsen in de landelijke rand rond Gent: Drongen, Wondelgem, Desteldonk en Zwijnaarde. Van daaruit kunnen fietslief-hebbers kiezen tussen 25, 45 of 80 km. www.buitenband.be

ZONDAG 5 AUGUSTUSMeetjesbandVanuit startplaats Kaprijke kunnen fietsers kiezen voor een tocht van 25 of 50 km door het Meetjeslandse landschap. Fietsen langs de kreken, dijken, bossen en velden kan vanaf 10 uur tot 14 uur voor € 2 (voorinschrijving tot 1 augustus) of € 3 (dag zelf). Kinderen jonger dan 12 nemen gratis deel. www.landelijkegilden.be/buitentips

Stap en trap in Oost-Vlaanderen

Het aanbod aan wandel- en fietsactivi-teiten in onze povincie is en blijft enorm divers en verrassend, het hele jaar door. Ook deze zomer en in het najaar bruist Oost-Vlaanderen van de events! Eén boodschap: stap en/of trap!

FIETSEN

VAN 9 JUNI TOT 2 SEPTEMBERNationale streekzoektocht lande-lijke gilden in het MeetjeslandDit jaar kozen de landelijke gilden voor het Meetjesland als uitvalsbasis voor hun jaarlijkse nationale streekzoek-tocht. De 42 km lange zoektocht kan per fiets of per wagen gedaan worden. Ie-dereen kan deelnemen aan de zoektocht met een prijzenpot van € 6.000. Ook kinderen krijgen een eigen zoektocht met leuke prijzen.www.landelijkegilden.be/streekzoektocht

NOG TOT SEPTEMBERFloraliëntochtenDe 3 lussen van de Floraliëntochten zijn permanent toegankelijk maar op 24 juni, 29 juli, 26 augustus en 16 september kunnen geïnteresseerden aansluiten bij een groep en onder begeleiding een fietstocht maken waarbij onderweg ondermeer ook een sierteler of boomkweker wordt bezocht. En we hebben nog een extra tip voor de periode van 14 tot 16 september want dan gaat in Wetteren ‘Tuin 2012’ door waarbij de Markt omgetoverd wordt tot een bomen- en bloemententoonstelling.www.floralientocht.be

ZONDAG 24 JUNIFietsfeest LeiestreekDe laatste zondag van juni verwelkomen Toerisme Leiestreek, enkele Leiegemeenten en Pasar fietsliefhebbers voor het 9de Fiets-feest Leiestreek. Vanuit Deinze kan je drie fietstochten ondernemen doorheen de streek van Deinze, Zulte, Wielsbeke en Waregem. Deelnemen is gratis en kan tussen 9 en 14 uur aan de Brielpoort, waar iedereen een eigen traject kan kiezen.www.toerisme-leiestreek.be

q Tijdens de Retro Ronde van Vlaanderen op 1 juli

28 stapaf

ZONDAG 5 AUGUSTUSFietsdodentochtDe fietsvariant van de bekende Doden-tocht in Bornem telt, net als de wandel-tocht, 100 km. De fietstocht doet ook de provincie Oost-Vlaanderen aan. Deelne-men aan de 100 km kan vanaf 14 jaar, de gezinsfietstocht van 35 km is voor iedereen toegankelijk. Deelname kost € 4 in voorinschrijving (tot 18 juli) en € 5 op de dag zelf. Voor de gezinsfietstocht betaal je € 2. www.fietsdodentocht.be

ZONDAG 5 AUGUSTUSLeerzewegels en Jan FilliersrouteRadio Tequila organiseert al voor de 9de keer een sneukelfietstocht: ‘de Leerzewe-gels en Jan Filliersroute’. Die gaat over 3 verschillende afstanden: 20, 40 en 50 km. Deelnemen kost je respectievelijk € 6, 7 of 8. Kinderen fietsen mee voor € 5. Op elke stopplaats wordt er een hapje en een drankje voorzien.Inschrijven kan op de dag zelf of op voor-hand via www.radiotequila.be.

WOENSDAG 15 AUGUSTUS’t SneukelwielDeze fietstocht door de vijf dorpen van Wortegem-Petegem heeft twee afstan-den in petto: 25 en 40 km. De tocht telt verschillende stopplaatsen of ‘sneukelpun-ten’ waar je kan genieten van een gratis drankje en hapje met op de achtergrond verschillende optredens. De tocht is toe-gankelijk voor mensen met een beperking. Kinderen krijgen dan weer animatie in het Domein de Ghellinck (springkasteel, grime,…).www.tsneukelwiel.be ZONDAG 16 SEPTEMBER‘Over de heuveltjes van’Deze fietstocht in de streek rond Ninove vindt jaarlijks plaats in het derde week-end van september, deze keer zelfs op de Ninoofse autovrije zondag. De sportdienst van Ninove presenteert drie afstanden: 25, 45 en 75 km. Starten kan tussen 8 en 12 uur voor de 75 km en van 8 tot 14 uur voor de twee andere afstanden. Tijdens de fietstocht krijg je ook de mogelijkheid om je fiets gratis te laten graveren door de lokale politie. www.ninove.be

VAN 21 TOT 23 SEPTEMBERBelgian Cycling HappeningHet jaarlijks weerkerende fietsevenement van de KBWB doet dit jaar Herzele aan. De Belgian Cycling Happening biedt wegfiets-tochten en mountainbiketochten voor de actieve fietser, fietsrecreant en gezinnen met kinderen. Daarnaast is er ook plaats voor muzikale animatie, lokale en regionale toeristische attracties, trendsetters in de fietssportindustrie en een wielertentoon-stelling.http://bch.herzele.be/

ZONDAG 23 SEPTEMBERAvanti (Festival van Vlaanderen Gent)De 6de editie van deze muzikale fietstocht legt zich toe op de groene zone rond de Gentse haven. Het traject is ongeveer 25 km lang en laat de fietsers kennismaken met de

wereld- en klassieke muziek. Elk concert wordt drie keer herhaald zodat iedereen de 25 km kan afleggen in eigen tempo. Deel-name kost € 18 (tot 14 jaar betaal je € 2).www.gentfestival.be

OOK VOOR MOUNTAINBIKERSDe provincie Oost-Vlaanderen bracht een mountainbikekalender uit. Daarin staan alle zomerveldtoertochten (VTT’s) die tot en met 30 september in Oost-Vlaanderen worden georganiseerd. Een volledige kalender is te vinden op de website van de provincie Oost-Vlaanderen. Verder is er nog nieuws op het bikersfront: vanaf eind juni is het nieuwe mountainbikenetwerk Schelde-Durme een feit. www.oost-vlaanderen.be

29

AGENDAOnder andere de Cuberdons, het Krüger exportbier en de speculoosfabrieken komen aan bod. Deze wandeling is op aanvraag steeds mogelijk voor groepen en kost € 18 per persoon. Op 23 juni zijn ook individuele personen en kleinere groepjes welkom. www.plattelandscentrum.be

ZATERDAG 14 JULIAdriaan BrouwertochtenDeze wandeltochten met start in Oudenaarde maken deel uit van de Vlaamse Biergordel. Wie wil deelnemen aan de tochten met verschil-lende afstanden (4-8-14-21-32-50 km) kan starten van 6.30 tot 15 uur. Voor wie de 50 km wandelt, is er bagagetransport voorzien. Iedere deelnemende wandelaar krijgt een gratis Adri-aan Brouwerbiertje!www.hanskedekrijger.be

JULI EN AUGUSTUSAvondwandelingen LeiestreekToerisme Leiestreek organiseert in juli en augustus avondwandelingen, telkens op vrij-dagavond (met start om 18 uur). Een lokale gids of verteller begeleidt de wandelingen. Zo is er op 13 juli bijvoorbeeld een wandeling gepland in Machelen-aan-de-leie, thuisbasis van Roger Raveel. Volwassenen betalen € 5, kinderen tot 12 jaar € 3. Onder de 3 jaar zijn de wandelingen gratis.www.toerisme-leiestreek.be

JULI EN AUGUSTUS Pasar zomert in de Vlaamse ArdennenElke woensdagavond in juli en augustus ver-trekt telkens vanuit een ander dorpje in de Vlaamse Ardennen een wandeling van om en bij de 8 km. Inschrijven kan vanaf 19 uur, starten gebeurt om 19.15 uur. Pasar-leden wandelen gratis mee, niet-leden betalen € 1,5. Kinderen onder de 12 jaar nemen gratis deel. www.pasar.be/regio-zuidoostvlaanderen

ZONDAG 19 AUGUSTUSMars der Vlaamse ArdennenDeze wandeltocht, die voor de 40ste keer ge-organiseerd wordt door wandelclub V.L.A.M. Ronse, gaat van start in Ronse. Starten kan tussen 7 en 15 uur. Er zijn verschillende afstanden: 6, 10, 14, 21 en 30 km. www.vlamronse.be

ZONDAG 16 SEPTEMBERCanteclaermarsen DeinzeDe Canteclaermarsen zijn dit jaar toe

aan hun 31ste uitgave. De ‘Gordel der Leiestreek’, zoals de wandeling ook wel genoemd wordt, voert de deelnemers van Deinze, langs oude Leiearmen, natuurge-bieden en landwegen, naar het kunste-naarsdorp Machelen-aan-de-Leie. Iedere wandelaar krijgt een gratis versnapering. Starten kan van 7 tot 15 uur. De te wande-len afstanden zijn: 6-12-18-24 en 32 km.www.wandelclubnatuurvriendendeinze.be

20 T.E.M. 22 SEPTEMBERWuitensmarsenActieve wandeldriedaagse vanuit Hamme. Op donderdag 20 september zijn er 2 wandelafstanden (8 en 15 km), starten kan van 17 tot 19 uur. Voor vrijdag 21 september staan dezelfde afstanden op het programma, starten kan wel al vanaf 13 uur. Op zaterdag 22 september zijn er drie afstanden, 8 en 15 km (start van 8.30 tot 14 uur) en een wandelroute van 25 km (start van 8.30 tot 11 uur). Deelnemers krijgen aan de start een rugzakje met een drankje, een versnapering en een gadget en betalen € 1,25.www.hamme.be

ZONDAG 11 NOVEMBERWandel Mee Dag De boodschap is kristalhelder: wandel mee! Deze wandeldag van wandelclub Hanske de Krijger start in Oudenaarde. Van 8 uur tot 15 uur kunnen wandelliefhebbers kiezen uit 4 afstanden (6-10-15 en 20 km). Een deel van de opbrengst gaat traditioneel naar 11-11-11.www.hanskedekrijger.be

WANDELEN EN FIETSEN

Davidsfonds zoektochten WaaslandVan 2 juni tot 16 september vindt de Davidsfonds auto-, fiets- en wandel-zoektocht plaats in het Waasland. De zomerzoektocht vertrekt vanuit Sint-Ni-klaas en neemt je mee op een speurtocht doorheen het Wase landschap. Er zijn een tiental stopplaatsen waar een korte zoekwandeling op het programma staat waarbij de deelnemers antwoorden op zoekvragen moeten zien te vinden. Hon-derden deelnemers vallen in de prijzen. De hoofdprijs is een cultuurreis van € 1.000. Ook de kinderen krijgen een eigen zoektocht op hetzelfde parcours

WANDELEN

NOG TOT DECEMBERThemawandelingen en activiteiten Het Leen Onder de titel ‘Weekend… natuurlijk’ biedt provinciaal domein Het Leen in Eek-lo van juni tot december themawandelin-gen aan. Alle wandelingen en activiteiten hebben met de natuur en natuurbeheer te maken. Deelnemen is gratis maar in-schrijven is verplicht en kan tot de laatste werkdag voor het evenement.www.hetleen.be

JUNI T.E.M. OKTOBERRonse op stap met de gidsElk jaar organiseert Toerisme Ronse een reeks wandelingen onder leiding van stadsgidsen. Je krijgt de gelegenheid om de stad Ronse op een originele manier te verkennen. De meeste wandelingen duren ongeveer 2 uur en kosten € 2, tenzij an-ders vermeld. Hieronder een overzicht van de activiteiten. www.ontdekronse.be

• Zondag 24 juni, 1 juli, 5 augustus, 16 september:

Art Decowandeling.• Zondag 17 juni, 15 juli en

19 augustus: Sint-Martinuskerk.• Zondag 8 juli en 12 augustus: Stationswandeling.• Zondag 22 juli en 26 augustus: ‘Ronssies in guiren en kluiren’

dialectenwandeling.• Zondag 9 september: Open Monumentendag.• Zondag 23 september, 28 oktober

en 4 november: Mythen en sagenwandeling.• Zaterdag 20 oktober: Nacht van de Duisternis, dwalen

door het duistere Muziekbos.• Zondag 21 oktober:

Trage Wegen-wandeling.

ZATERDAG 23 JUNIWandel-Mee-tje ‘van Export tot Cuberdon’Deze belevingswandeling kan nu uitzon-derlijk door iedereen geboekt worden. Onder leiding van een professionele gids kunnen geïnteresseerden vanaf 14 uur een 3 uur durende wandeling van 3 à 4 km maken met als leidraad de Eekloose producten van vroeger en nu.

30 stapaf

stapaf

Column

VAN KASTELEN EN DE GEHEIMEN TUSSEN HUN MUREN

Als een egel kom ik elke lente met spleetogen van het plotse licht ein-delijk terug naar buiten, na een ieder jaar langer lijkende, grijsgrauwe winter. Met elke welkome zonnestraal pompt de vitamine D door mijn bloedvaten, krijgen mijn hersencellen creatieve impulsen, wordt de fiets van stal gehaald, worden de tuindeuren opengegooid. Kortom: het leven herbegint voor mij elk jaar zo er-gens in april. Die heerlijke lange-dagen-zomer vol-tuin-barbecue-feestjes-clichés uit de ‘Goed gevoel’, ‘Flair’ en ‘Nest’ op een hoop. Love it. Als de knoppen openbarsten, de vogels kwinkelieren, de terrasjes zich vullen en de blote benen alles onveilig maken, ver-zoen ik me elk jaar weer met mijn land. De droom aan dat exotisch land waar het elke dag 30 graden is, wordt weer opgeborgen tot de volgende winter.

Die jaarlijkse hergeboorte brengt ook herontdekkingen. Alsof de wereld voor mij elk jaar nieuw is, het intense groen van de bla-deren, de geur van zon op je huid na een warme dag, de kleuren van veldbloemen, het gevoel van kriebelend gras aan je benen bij een picknick aan de Leie. Ik ben maar écht gelukkig met een snoeischaar in mijn hand in een gevecht met de ontembare wilde wingerd, gevolgd door een fris glas rosé dat je deelt met je gezin of toevallige vrienden die blijven ‘plakken’. Liefst zou ik een stolp zetten over het leven-zoals-het-nu-is en alle moderniteiten nege-ren van achter mijn zonnebril.

Wat goed om een stad als Gent te hebben waar rondstruinen in het verleden ongegeneerd mag. We realiseren ons te weinig wat Japanners en Amerikanen zien als ze in onze contreien ronddwa-len. Voor hen is Vlaanderen een tijdmachine die hen terug slingert naar een epoque die zij enkel kennen als bordkartonnen decors uit films. Wij leven in onze geschiedenis: levend erfgoed. En daar moeten we zorg voor dragen. Waar ter wereld kan je het ene week-end naar een wonderlijk bloemenfeest in het Kasteel van Beer-velde en het volgende naar een klassiek openluchtconcert in Kas-teel Ooidonk? En met wat geluk, ben je uitgenodigd op een feest ’s avonds in het Kasteel van Laarne.

Uit echt gemeend respect voor dat erfgoed, ben ik al een paar jaar met een collegaatje en ondertussen met een gans team in alle stilte aan het werken aan een internationale animatiereeks waar dat erfgoed een cruciale rol in speelt. Want wist u dat er koninklij-ke muizen wonen achter de muren van Kasteel Ooidonk? Over een paar jaar maken kinderen in heel veel landen over de hele wereld hopelijk kennis met die muizen en dus ook met dat magnifieke kasteel. En u en ik? Wij kunnen daar elke dag zomaar van gaan genieten. Als dat geen rijkdom is… En kijk goed rond, misschien ontdekt u wel de ingang van de geheime muizenwereld….

“We realiseren ons te weinig wat Japanners en Amerikanen zien als ze

in onze contreien ronddwalen.”

sabine de Vos (45)is afkomstig uit

lochristi en verdiende haar strepen als

presentatrice en schrijfster.

Er wordt een kunsttraject van 8 km aangelegd dat zich spreidt over de vier organiserende gemeenten: Wichelen, Laarne, Berlare en Wetteren. www.beeldenstroom.be

ZONDAG 8 JULIWaregemse GordelDe Waregemse Gordel biedt tal van fiets- en wandelroutes aan die stuk voor stuk starten en aankomen op de Markt van Waregem. Wandelaars kunnen kiezen tussen 5, 10 of 14 km. Fietsers kunnen kiezen tussen 15, 30, 50 en 80 km. De tochten flirten uiteraard met de West- en Oost-Vlaamse grens. www.waregemsegordel.be

ZONDAG 26 AUGUSTUSMaldegem wandelt, fietst, …Een dag vol recreatie langsheen de kanalen ‘Stinker en Blinker’, polders, houtkanten, rietkragen en veel meer. Dit wandel- en fietsevenement is toegankelijk voor wie wandelt, fietst of skee-lert. Het hart van het evenement bevindt zich in het Sint-Anna-park in Maldegem waar een horecadorp met streekspeci-aliteiten en gratis optredens opgetrokken wordt.www.maldegem.be

ZONDAG 7 OKTOBERNationale fiets- en wandeldagDe 36ste editie van de Nationale fiets- en wandeldag gaat door in Gent, naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de Sterrestappers en Sterretrappers. De wandel- en fietstochten starten en komen aan in de Gentse Blaarmeersen en verkennen de streek rond de Oost-Vlaamse hoofdstad. Nieuw is dit jaar een 10 km lange stadswandeling in Gent.www.vwofederatie.be

als dat van de volwassenen, maar met aangepaste vragen. De tocht loopt door pittoreske dorpjes, weilanden en de Sint-Niklase bin-nenstad. Deelnemerspakketten zijn te koop in het infokantoor van Toerisme Waasland en Toerisme Sint-Niklaas en kost € 14 (met Davidsfonds Cultuur-kaart) of € 19 (zonder Davidsfonds Cultuurkaart). www.davidsfonds.be en www.toerismewaasland.be

29 JUNI T.E.M. 22 JULIValeirzoektocht GavereDeze 15 km lange zoektocht die te voet, per fiets en per wagen kan ge-daan worden gaat door in de Gaverse deelgemeente Asper en is gratis.www.gavere.be

1 JULI T.E.M. 30 SEPTEMBER Beeldenstroom in de Kalkense MeersenDat de Kalkense Meersen een mooi decor vormen om in te fietsen en te wandelen, wisten we al. Maar ook kunst heeft er zijn plaats. Van 1 juli tot 30 september wordt dit natuurgebied immers omgetoverd tot een openluchtkunstpark, waarbij diverse kunstenaars aan de slag gaan met de locatie.

31

Kris FloréUit liefde voor de plantjes “Ik ben opgegroeid tussen de azalea’s. De liefde voor de plantjes heb ik van mijn vader. Dertig jaar geleden startte ik vanuit die passie mijn eigen sier-teeltbedrijf op, waar ik mij specialiseer in mini-azalea’s. Doorheen de jaren is het bedrijf in kwaliteit en omvang gegroeid en hebben we meer dan ooit oog voor het milieu en de omgeving. Ook de azalea, een echt streekproduct uit het Gentse, evolueerde mee. Zo ontwikkelden we ‘Belfleurken’, een innovatief bewateringssysteem dat de bloeikwaliteit van de azalea verbetert. Dankzij bedrijfsbezoeken voor groepen en verenigingen en ‘Op de Siertoer’ kunnen bezoekers hiermee kennismaken.” In de streek van Lochristi kan je van mei tot september de Floraliëntochten fietsen. Deze gidsen je door de streek van de siertelers.

stapaf laatste blik

www.belfleurken.be / www.floralientocht.be