Stapaf | Lente 2015

24
FIETSEN EN WANDELEN IN DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN GRATIS MAGAZINE Lente 2015 VERBLIJF ECOLOGISCH LOGEREN OP STAP KUNST OP STRAAT AGENDA PLUK DE LENTE EXTRA ROUTEBOEKJE TRAPPEN EN STAPPEN 6 X Kuitenbijte OP STAP IN DE VLAAMSE ARDENNEN

description

Fiets- en wandelmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Transcript of Stapaf | Lente 2015

Page 1: Stapaf | Lente 2015

1

FIETSEN EN WANDELEN IN DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

GRATIS MAGAZINE

Lente 2015

VERBLIJFECOLOGISCH

LOGEREN

OP STAP KUNST

OP STRAAT

AGENDA PLUK

DE LENTE

EXTRAROUTEBOEKJE

TRAPPEN EN STAPPEN

6X

KuitenbijtersOP STAP

IN DE VLAAMSEARDENNEN

Page 2: Stapaf | Lente 2015

STAPAF2

ONTDEKNieuws uit de provincie

BELEEFOp stap in het land van de Ronde

VERBLIJFEcologisch logeren

DE GIDSDe Sint-Hermes-crypte in Ronse

SHOPErfgoed op het spoor

PROEFDr. Canarus brouwt bier

IN DIT NUMMER04 06 10 12 13 14ROUTE

BOEKJE

De Polders van Kruibeke is een uniek stukje natuur in het noorden van de provincie: ideaal voor een stevige wandeling of een verkwikken-de fietstocht. De streek laat zich sinds kort ook verkennen per quattrocycle, een flink uit de klui-ten gewassen familiefiets voor twee tot zeven personen. En de picknick? Die gaat gewoon mee op het bagagerek.

FIETSNETWERK WAASLAND KNOOPPUNT 47

WWW.PUBLI-RENT.BE/QUATTROCYCLE

X4Kwartet

IN BEELD

Page 3: Stapaf | Lente 2015

3

Nederlandse toeristen verwarren de Vlaamse Ardennen nog al te vaak met de gelijknamige regio in het zuiden van ons land. Tot je over de Muur, de Koppenberg of de Kwaremont begint: stuk voor stuk locaties waar een fraai stukje wielergeschiedenis werd geschreven. Jaarlijks lokken ze duizenden wielerliefhebbers naar onze provincie, niet alleen om de grote helden van de koers moed in te spreken, maar ook om zelf de flanken en kasseien van Vlaanderens nijdigste hellingen te bedwingen. Met een web-site (www.beleefjeeigenronde.be), een fietskaart en een gloednieuwe brochure geeft Toerisme Oost-Vlaanderen je alle tools in handen om het land van de Ronde op eigen kracht te verkennen. Doe je het liever te voet? Dan verwijzen we je door naar de wandelroute verderop in deze StapAf: een stevige kuitenbijter, of wat had je verwacht?

Ik wens je veel lees-, fiets- en wandelplezier!

OP STAPKunst op straat

KNOOPPUNT#4 Doornzele Dries

ONTMOETSchrijfster Eiréann Lorsung

16 18 24

EDDY COUCKUYTGEDEPUTEERDE

PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

BEVOEGD VOOR ONDER

MEER TOERISME

PROLOOG

RONDJE RONDE

Page 4: Stapaf | Lente 2015

STAPAF4

trap

— TUINJAN —

BAKFIETSPLEZIER

De Koppenberg ga je er niet mee bedwingen, maar voor verplaatsingen in de stad is de bakfiets een populair en handig vervoermiddel. Dat heeft ook de kleine zelfstandige goed begrepen. Naast fietsherstellers, cupcakeleveranciers en de obli-gate fietskoerier rijdt sinds kort ook een tuinman op drie wielen door de Gentse straten. Tuinjan – het groene alter ego van Jan Rédelé – verplaatst zich van klant naar klant met een elektrisch aan-gedreven vrachtfiets: milieuvriendelijk, filevrij en goed voor de kuiten! Bij Max Mobiel aan de Gentse stations kan je trouwens je eigen bakfiets huren. Ideaal voor een trip met het hele gezin!

WWW.TUINJAN.BE | WWW.MAX-MOBIEL.BE

ONTDEK

STAPAF4

GIDSDEMOOISTERONDESWielerfanaten, smeer de kuiten! Met de gloednieuwe pocket van Toerisme Oost-Vlaanderen ver-ken je het land van de Ronde op eigen kracht. Vier themati-sche routes op maat van ieders profiel nemen je mee langs de mooiste en sportiefste toppers in de regio, met een schat aan wieleranekdotes en praktische informatie als kers op de taart. De Mooiste Rondes wordt sa-men met de Ronde van Vlaan-deren Routekaart in één bundel verkocht voor € 9,95.

WWW.TOV.BE/DEMOOISTERONDES

EXPOVAN BOOMSTAM TOT ALTAARSTUK

EXPOTHE GOVERNOR’S MANSIONVan 5 februari tot 15 maart houdt Jan Briers, de Oost-Vlaamse gouver-neur, opendeur in zijn Ambtswoning aan de Gentse Vlasmarkt. De gouver-neurswoning wordt voor de gelegen-heid opgesmukt met werk van jonge kunstenaars: Benjamin Verhoeven (installatie), Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht (performance-instal-latie), Eva Vermeiren (collages), Nina Vrooman (video), Sven Dehens (video) en Melissa Verschelde (foto).

BIT.LY/GOVERNORSMANSION

Het Lam Gods wordt gerestau-reerd: een unieke kans om meer te weten te komen over de oor-sprong van het altaarstuk. Van Boomstam tot Altaarstuk is een

tijdelijke tentoonstelling die het onderzoek naar de werkmetho-des van de gebroeders van Eyck en het oorspronkelijke uitzicht van het Lam Gods op unieke wij-ze documenteert. Nog tot eind juni te ontdekken in het Gentse Caermersklooster.

WWW.CAERMERSKLOOSTER.BE

Page 5: Stapaf | Lente 2015

5

stap

— PAALKAMPEREN —

OP EEN STOKJE

Volbloed kampeerders slaan het liefst hun tentje op in de vrije natuur, en sinds kort is dat ook perfect legaal op een aantal locaties in Oost-Vlaanderen. Op zes bivakzones of zogenaamde ‘paalcampings’ kunnen trekkers de nacht doorbrengen met een waterpomp als enige vorm van comfort. Je krijgt er dan wel de rust en een prachtig stukje groen voor in de plaats. Paalkamperen is bedoeld voor individu-ele bivakkeerders en kleine groepjes met een trek-kerstent. De overnachting is gratis, op voorwaarde dat je niet langer dan achtenveertig uur op dezelfde plaats verblijft. Voor een overzicht van de locaties kan je terecht op de website van Bivakzone.

WWW.BIVAKZONE.BE

5

KAARTGRENZELOOSOmdat de Schelde niet ophoudt bij de provinciegrenzen, en Scheldeland veel meer te bieden heeft dan de rivier al-leen, is er nu ook een grensoverschrij-dende fietsnetwerkkaart beschikbaar die de mooiste locaties in de regio met behulp van knooppunten aan elkaar rijgt: goed voor uren fietsplezier tussen Gent, Antwerpen, Mechelen en Ninove langs de oevers van de Schelde, de Den-der en de Rupel. De fietsnetwerkkaart Scheldeland kost € 6 en is onder meer te koop in de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen.

WWW.SCHELDELAND.BE/FIETSKAART-

SCHELDELAND

APPWEBWEGWIJSEen citytrip naar Gent met je smartphone binnen handbe-reik? Laat je leiden door City-path, een digitale stadsgids boordevol info over hotels, ca-fés, shops en evenementen en zestien thematische wandelrou-tes die je naadloos langs al dat fraais loodsen. Citypath is ont-sproten aan het brein van twee jonge, Gentse ondernemers en is intussen ook voor Antwerpen en Brussel beschikbaar.

WWW.CITYPATH.EU

MEER DITJES EN DATJESUIT ONZE PROVINCIE?WWW.TOV.BE/NIEUWS

Page 6: Stapaf | Lente 2015

STAPAF6 STAPAF6

GENT

— VLAAMSE ARDENNEN —

DE GAVERS

KuitenBIJTERS

Page 7: Stapaf | Lente 2015

7

et 760 kilometer lan-ge Wandelnetwerk Pajottenland werd in

de zomer van 2014 officieel in gebruik genomen. Het gebied overlapt een stukje Vlaamse Ardennen dat vooral bij wieler-toeristen goed in de markt ligt, maar dat ook de moeite loont om te voet te ontdekken. Star-ten doe je bij Knooppunt 1 in

H

Provinciaal domein De Gavers. Vertrek bij voorkeur vroeg. Als de zon erdoor komt, kan het druk zijn in het park. Voor dag en dauw kom je er vooral konijn-tjes en een enkele jogger tegen.

KUITENBIJTERSDe tocht begint vlak, maar laat je niet verrassen. Er liggen kui-tenbijters in het verschiet! Een stukje Dender en de opkomende zon begeleiden je naar de eerste klim. Echte wielerfans dragen de Bosberg in het hart. Het is niet de lastigste helling van de Ron-de, wel de plaats waar in het ver-leden vaak de beslissingen vie-len. Zonder supporters langs de straatkant is de stilte er te snij-den. De Bosberg is meteen ook de eerste stop op onze route, tenzij je onderweg een bezoek-je aan Vlaams Kennis- en Vor-mingscentrum voor Natuur en

DOOR DE BEPALENDE ROL DIE ZE SPEELDEN

IN DE RONDE VAN VLAANDEREN, SPREKEN

DE BOSBERG EN DE MUUR VAN GERAARDS-

BERGEN VOORAL BIJ WIELERFANS TOT DE

VERBEELDING. WIJ GAAN DE TWEE LEGEN-

DARISCHE HELLINGEN ECHTER TE VOET TE

LIJF, GOED VOOR EEN STEVIGE WANDELING

VAN 15 KILOMETER.

BELEEF

7

Te voet over de Bosberg en de Muur. 15

KM

stap

Milieu De Helix in Stiltegebied Dender-Mark overweegt.

BOSANEMONENDe Bosberg heeft zijn naam al-vast niet gestolen. De flanken leiden je achtereenvolgens door het Raspaillebos en het Moerbe-kebos. Vooral in het voorjaar is het hier prachtig door de kleur-rijke boshyacinten en bosane-

HELLINGEN

Page 8: Stapaf | Lente 2015

STAPAF8

monen die dan in bloei staan. Even voorbij de Bosberg duik je opnieuw de open ruimte in, met prachtige vergezichten over de glooiende akkers en weilanden. Ook hier is de wielergekte ver te zoeken. Alleen een occasionele wielertoerist herinnert je nu en dan aan het sportieve karakter van de streek.

DE MUURNabij Geraardsbergen gaat het landschap opnieuw de hoogte in. Een nukkige kasseiweg doet vermoeden dat de beruchte Muur binnen bereik ligt. Op deze steile helling met een lengte van 1075 meter en een maximaal stijgingspercentage van 20% werd jarenlang Vlaamse wie-lergeschiedenis geschreven. Vandaag maakt De Muur niet langer deel uit van het Ron-de-parcours, maar tal van an-dere wielerwedstrijden worden hier wel nog steeds beslecht. De taverne in de schaduw van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Oudeberg vraagt om een tweede halte, met een lokaal biertje om de kuiten te smeren.

MANNEKEN PISVoor de dapperen behoort een

ommetje door het centrum van Geraardsbergen tot de opties. De stad heeft immers meer te bieden dan mattentaarten en een eigen Manneken Pis. Breng een bezoek aan de Grote Markt of wandel binnen in streekbe-zoekerscentrum De Permanens-je, waar je op een aantrekkelij-ke manier kennismaakt met de troeven van de Vlaamse Arden-nen. Hou zeker ook je uurwerk in de gaten: je hebt nog een derde van de tocht te gaan.

STAPAF8

GIESBAARGS MUURKENWielertoeristen hebben altijd dorst. In het land van de Ronde is er aan horecazaken dan ook geen gebrek. In El Faro op de Bosberg of in ’t Hemelrijck op De Muur kan je terecht voor een Giesbaargs Muurken, een blond of bruin bier, ongefilterd en hergist, met een alcoholpercentage van 7%.

WWW.EL-FARO.BE

WWW.TAVERNE-HEMELRIJCK.COM

PROEF

Prachtige vergezichten over akkers en weilanden: dit zijn de Vlaamse Ardennen.

Page 9: Stapaf | Lente 2015

9

PRAKTISCHROUTE WANDELNETWERK PAJOTTEN-

LAND. DE KNOOPPUNTEN VIND JE

TERUG IN HET ROUTEBOEKJE

START

PROVINCIAAL DOMEIN DE GAVERS

(KNOOPPUNT 1)

AFSTAND 14,9 KM

(IN TE KORTEN NAAR 10,3 KM)

BEWEGWIJZERING

KNOOPPUNTEN WANDELNETWERK

PAJOTTENLAND

TOEGANKELIJKHEID

HELLINGEN EN ONVERHARDE WEGEN.

VOOR GEOEFENDE STAPPERS.

9

Zin om te fietsen in het land-schap van de Ronde, maar liefst zonder al te steile hellingen en ruwe kasseien? De brochure ‘5 recreatieve thematochten in de Vlaamse Ardennen’ loodst je langs de favoriete plekjes van bekende fietsers. Evy Gruyaert verkende de streek rond Ninove. Benieuwd naar haar route? be-stel de brochure via de webshop van Toerisme Oost-Vlaanderen.

WWW.TOV.BE/WEBSHOP

IN HET SPOOR VAN EEN BVDE GAVERS

Het laatste stukje route brengt je via Onkerzele terug naar Provinciaal Domein De Gavers. Kruip niet meteen achter het stuur van je auto, want ook hier is het aangenaam verpozen tus-sen het groen. Een partijtje wa-terfietsen zit er na een wande-ling van dit niveau wellicht niet meer in. Een smakelijke afsluiter in de cafetaria met zicht op de Gaverplas des te meer. Je hebt het dik verdiend!

– BOEKJE –Route

5 RECREATIEVE FIETSTOCHTEN IN DE VLAAMSE ARDENNEN

R I J D D E F I E T S K N O O P P U N T E N S A M E N M E TRIK VANWALLEGHEM

DANNY LAMARCQ

NIC BALTHAZAR

GUIDO BELCANTO

EVY GRUYAERT

THEMATOCHTEN

9 789491 414176

Met vijf thematochten doorheen de Vlaamse Ardennen biedt Toerisme Oost-Vlaanderen fietsplezier aan iedereen.

Rik Vanwalleghem, Danny Lamarcq, Nic Balthazar, Guido Belcanto en Evy Gruyaert nemen je mee op een tocht langs het parcours van de Ronde van

Vlaanderen, door dorpjes waar de tijd stil bleef staan. Ontdek het landschap van Vlaanderens Mooiste, duik in het verleden en geniet van al het

fraais en het lekkers dat dit prachtig stuk Oost-Vlaanderen te bieden heeft.

www.beleefjeeigenronde.be

Page 10: Stapaf | Lente 2015

STAPAF10

3

10 STAPAF

VERBLIJF

IN ’T GROEN!

VIER OOST-VLAAMSE VERBLIJVEN DIE HET KWALITEITSLABEL ‘GROENE SLEUTEL’ TROTS

IN HET VAANDEL DRAGEN. VIER GASTVRIJE ADRESSEN

WAAR JE OP EEN ECOLOGISCH VERANTWOORDE MANIER DE BATTERIJEN OPLAADT.

ONTDEK ZE ALLEMAAL, ERGENS ONDERWEG.

GENT

DE GROENE WEGIS EEN B&B MET EEN VOORLIEFDE VOOR DUURZAME MATERIALEN

IN HOTEL BEVEREN KRIJGT CULINAIR GENIETEN EEN ECOLOGISCHE DIMENSIE

1

1

4

2

3

ILLU

ST

RA

TIE

: JA

CQ

UE

S &

LIS

E

Page 11: Stapaf | Lente 2015

11

3

11

De jeugd is de toekomst en met sensibilise-ren kan je maar beter vroeg genoeg begin-nen: daarom zet groepsverblijf Moerkens-

heide alles op alles voor mens en milieu. Doorgedreven afvalselectie, energieverbruik beperken, zonneboiler, ecologische onderhoudspro-ducten, duurzaam beheer van het speelbos: tussen ontspanning en teambuilding maakt de jonge generatie hier werk van een betere wereld!

WWW.MOERKENSHEIDE.BE FIETSNETWERK LEIESTREEK KNOOPPUNT 24-79

Kamperen in het groen zonder een zware ecologische voetafdruk achter te laten: het kan in Camping Puyenbroeck. Zuinige

drukknopkranen, milieuvriendelijke wasproducten, het bestrijden van onkruid met heet water, een speelbos voor de kinderen… Het zijn maar enkele van de creatieve maatregelen die deze cam-ping treft om zorg te dragen voor de natuur. En voor de gasten, natuurlijk.

WWW.PUYENBROECK.BE FIETSNETWERK WAASLAND KNOOPPUNT 84

In Hotel Beveren werkt men dag en nacht aan duurzaamheid, ook in de keuken. Culi-nair genieten krijgt hier een extra dimensie

door het gebruik van lokale bioproducten, het schenken van het eigen, duurzame water en het presenteren van verse vis volgens het seizoen. Een eco-oplaadpunt voor je elektrische wagen of fiets maakt het groene plaatje compleet. Comfort en ecologie: een vier-sterrencombinatie!

WWW.HOTELBEVEREN.BE FIETSNETWERK WAASLAND KNOOPPUNT 3-4

Wie de groene wegen van de Vlaamse Ar-dennen volgt, komt vanzelf deze gezellige B&B tegen: een karaktervolle vierkantshoe-

ve met een voorliefde voor ecologische materialen, van vloer tot dak en van ontbijt tot poetsproduct. Wandelaars vinden er eenvoud, rust en natuur. Fervente fietsers trappen er een groot stuk uit de Ronde van Vlaanderen. Groene gastvrijheid die niet minder dan drie sterren verdient! WWW.DEGROENEWEG.BE

FIETSNETWERK VLAAMSE ARDENNEN KNOOPPUNT 96-98

EXCLUSIEF VOOR STAPAF-LEZERSOVERNACHT MET 15% VOORDEELIN ELK VAN DEZE VIER VERBLIJVENKIJK VOOR INFO EN VOORWAARDEN OP WWW.TOV.BE/STAPAF

JEUGDVERBLIJF MOERKENSHEIDE

ZET ALLES OP ALLES VOOR

MENS EN MILIEU

CAMPING PUYENBROECK

KAMPEREN IN HET GROEN ZONDER DE

NATUUR TE BELASTEN

JONG GELEERD DE PINTE

CREATIEFKAMPEREN WACHTEBEKE

LEVE DE LUXE BEVEREN

GASTVRIJ VAN NATURE BRAKEL

4

4

2

2

1

VOORDEEL15%ONTDEK ALLE

GROENESLEUTEL-VERBLIJVEN

WWW.GROENESLEUTEL.BE

Page 12: Stapaf | Lente 2015

STAPAF12

DE GIDS

“In de Sint-Hermescrypte van Ronse wor-den de relieken van de heilige Hermes bewaard, de patroonheilige van de gees-teszieken. Tijdens de Middeleeuwen kwamen pelgrims van heinde en verre naar Ronse om genezing te vragen. Daarbij hoor-de zowel een fysiek als een financieel offer. Het fysieke offer bestond uit een voettocht van minstens één dag. Bij aankomst werden de pelgrims met hun plaats van afkomst ge-registreerd in een zogenaamd Zottenboek, waarvan een kopie bewaard is gebleven. Het financiële offer was afhankelijk van hun li-chaamsgewicht. De pelgrims werden op een weegschaal geplaatst en moesten een even-redige hoeveelheid goederen aan de kerk schenken. De crypte, een fraai staaltje van Romaanse architectuur, is behoorlijk uniek. In heel Europa is slechts een twintigtal kerken aan Sint-Hermes gewijd. De bedevaarders zijn intussen verdwenen, maar de jaarlijk-se fiertelommegang in Ronse – waarbij het schrijn van de heilige Hermes rond de stad wordt gedragen – is wel nog steeds schat-plichtig aan die bijzondere traditie.”

FIETSNETWERK VLAAMSE ARDENNEN

KNOOPPUNT 34

12 STAPAF

ALLE GEKHEID

IN EEN BOEKJE

— VLAAMSE ARDENNEN —

SINT-HERMESCRYPTE

BIT.LY/HERMESCRYPTE

[email protected]

055 23 28 16

CHRISTOPHE VAN THUYNE

STADSGIDS

Page 13: Stapaf | Lente 2015

13

BOEK ‘HET LEVEN ZOALS HET WAS’ € 29,95EEN BOEIENDE TOCHT DOORHEEN VIER DECENNIA GESCHIEDENIS.

JEU DE L’ÉLASTIQUE € 7,95

BIKKELS € 14,95JONG GELEERD, OUD GEDAAN: SOMMIGE VOLKSSPELEN ZIJN NIET KAPOT TE KRIJGEN.

HARMONICA € 9,95

ONTPOP JEZELF TOT DE WETTIGE ERFGENAAM VAN DE ENIGE ECHTE TOOTS.

WANDEL-ROUTES TOERISME OOST-VLAANDEREN€ 2,00ROOIGEMSEBEEK GUST DE SMETLEMBEEKSE BOSSEN

WWW.TOV.BE

DIABOLO€ 19,95

JONGLEER-BALLEN

€ 9,95TEST JE BEHENDIGHEID

MET DEZE OEROUDE JONGLEERATTRIBUTEN.

POSTKAARTEN ARNOLD VANDER

HAEGHEN€ 1,00

FIETSEND GENT DOOR DE LENS VAN DE BEKENDE

AMATEURFOTOGRAAF

FIETSROUTES TOERISME

OOST-VLAANDEREN

€ 2,00LEIESTREEK FIETSROUTE

DE RONDE VAN URBANUSASPERGEROUTE

WWW.TOV.BE

FIETS- EN WANDELKAARTEN ZIJN TE KOOP VIA WWW.TOV.BE/WEBSHOP. DE PRODUCTEN VAN HET HUIS VAN ALIJN ZIJN TE KOOP IN DE MUSEUMSHOP.KRAANLEI 65, 9000 GENT, TEL. 09 269 23 50, WWW.HUISVANALIJN.BE/SHOP

DE BESTE MANIER OM EEN WANDEL- OF FIETSTOCHT LANGS OOST-VLAAMS ERFGOED AF TE RONDEN? EEN BEZOEK AAN DE MUSEUMSHOP VAN HET HUIS VAN ALIJN IN GENT!

shop

Page 14: Stapaf | Lente 2015

STAPAF14

PROEF

Tenzij je absoluut in kilt wilt klinken, hoef je niet naar Schotland voor een stevige single malt van het vat. In Brakel – in het hart van de Vlaamse Ardennen – rijpt in alle rust de eerste Belgische single malt cask strength whisky: San Graal. Vijf jaar rijpen op bourbon whiskyvaten geven deze gouden godendrank een intens vanillearoma. Om de sublieme smaak te behouden, wordt San Graal niet verdund, maar op vatsterkte (‘cask strength’) in flessen afgevuld met een alcohol-percentage van 63%vol. Hartverwarmend en toch zacht: net wat je nodig hebt na een paar

helse heuvels met een gemiddeld stijgings-percentage van 7%.

Wat hebben een matroos, een kleermaker, een been-houwer en een banketbakker met mosterd te maken? Ze vielen voor de artisanale graanmosterd van Vernim-men-De Lelie uit Hamme en deden er alles aan om dat streekproduct in ere te houden. Sinds 1840 is er veel veranderd, maar de receptuur en de manier van werken bleven dezelfde. Ga je daar vooral zelf van vergewissen in De Grote Napoleon, de enige molen die nog overblijft in de streek. Daar is niet alleen de productie van de ambachtelijke mosterd gevestigd, maar ook een bak-kersmuseum en een taverne/ijssalon. Al dat lekkers in één bezoek: straf!

— WWW.VERNIMMENDELELIE.BE

FIETSNETWERK SCHELDELAND KNOOPPUNT 49-60

STRAFFESINGLE

— VLAAMSE ARDENNEN —

HUISJES MET SMAAK

— WAASLAND —

MOSTERD HALEN— SCHELDELAND —

Gezond voor lichaam en geest door de vele eiwitten, vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. Ide-aal voor mensen met een tarweallergie door de eigen samenstelling en structuur van de gluten. Goed voor het milieu door de hoge resistentie tegen typische graanziekten. Overtuigd van de voordelen van spelt? Rep je naar De Stenen Molen in Ertvelde. Daar wordt Meetjeslandse spelt volgens aloude traditie met de

SPELT VAN ’T VELD

Aan de rand van het Heidebos in Moerbeke-Waas ligt de Meetjeshoeve. Het is de ideale stopplaats om even de benen te strekken en te

genieten van een glaasje wijn, frisdrank, koffie en… escar-gots. Jazeker, hier groeien huisjes met smaak. De ‘Helix As-persa Maxima’ of ‘Gros Gris’ wordt hier op extensieve wijze geteeld en met oog voor kwaliteit in de eigen keuken be-reid. De winkel met degustatieterras is open op zaterdag, een rondleiding op maat* reserveer je best vooraf. Tip: bezoek meteen ook het saffraanveld, want ook dat rode goud kweekt men in de Meetjeshoeve met hart en ziel.

— WWW.MEETJESHOEVE.BE

FIETSNETWERK WAASLAND

KNOOPPUNT 64-65

— MEETJESLAND —

*enkel voor groepen, vanaf minimum 6 personen

Page 15: Stapaf | Lente 2015

15

STRAFFESINGLE

— VLAAMSE ARDENNEN —

e Maeght van Got-tem is een zuiver natuurbier dat wij

hier in huis op ambachtelijke wijze brouwen. Daar komt heel wat handenarbeid bij kijken. Zo verplaats ik zelf alle dar-men bij het overpompen van het bier naar de filterkuip. De draf – het beslag van de mout – uitscheppen, gebeurt ook met de hand. Dat moutafval gaat daarna naar de boer, want dat is gezond voor de koeien. En het hoppebelletje dat je in elk flesje vindt, stop-pen wij er ook manueel in. We hebben net weer honderd bakken afgevuld. ‘Dry hopping’ noemt men dat. Dat hoppebelletje maakt De Maeght van Gottem extra bijzonder. Am-bachtelijk betekent bij ons ook dat wij geen extra producten aan ons bier toevoegen, bijvoorbeeld om de

schuimstabiliteit te behouden. Grote brouwerijen durven dat wel te doen, zeker voor com-merciële bieren, omdat het schuim dan langer en mooier in het glas blijft staan. Maar wij doen dat niet, alles gebeurt hier op traditionele wijze. We voeren ons bier intussen volop uit naar de buurlanden, zoals Nederland en Frankrijk. Wil je

De Maeght Van Gottem, de Sint Canarus Tripel, het stevige bruine Potteloereke of een van onze andere artisanale bieren proeven, dan kan je

elke zondag tussen 11 en 21 uur terecht in ons proeflokaal. Of je kan Dokter

Canarus en zijn biertriporteur boe-ken voor een feestje.”

WWW.SINTCANARUS.BE

FIETSNETWERK LEIESTREEK

KNOOPPUNT 86-88

DSPELT VAN ’T VELDwind op natuurstenen gemalen. Elke za-terdag van 10 tot 13 uur kan je er terecht voor een verse voorraad speltmeel (bruin) of speltbloem (wit). Brood, cake, pasta: spelt is goed voor elk!

— WWW.MOLEN-ERTVELDE.BE

FIETSNETWERK MEETJESLAND KNOOPPUNT 1-99

— LEIESTREEK —

BLONDEMaeght —

WWW.DEGRAAL.BE

FIETSNETWERK VLAAMSE ARDENNEN

KNOOPPUNT 91

MOEILIJK TE VINDEN ENMEER DAN DE MOEITE WAARD: DE MAEGHT

VAN GOTTEM. DOKTER CANARUS BROUWT HET

BLONDE BIER IN ZIJN EIGEN HUISBROUWERIJ, EEN VAN DE KLEINSTE

TER WERELD, ONDER DE KERKTOREN VAN GOTTEM.

Page 16: Stapaf | Lente 2015

STAPAF16

OP STAP

BJØRN VAN POUCKE IS HET BREIN ACHTER STREET ART BELGIUM,

DAT IN 2014 DE CONCRETE CANVAS TOUR LANCEERDE, EEN WANDEL- EN

FIETSROUTE LANGS STRAFFE STAALTJES

STREET ART IN GENT. MAAR OOK ELDERS

IN DE PROVINCIE KENT HIJ BIJZONDERE

PLEKJES…

“Roa is een Gentse street artist, bekend om zijn reusachtige dierenfiguren. Die baseert hij nauwgezet op prenten en schetsen uit anatomische handboeken. Ook in het bui-tenland gooit hij daarmee hoge ogen. Van-daag behoort Roa tot de absolute wereld-

top. Sinds hij vooral over de grenzen actief is, duiken zijn dieren niet zo vaak meer op in het Gentse straatbeeld, terwijl de oude werken gaandeweg verdwijnen. Street art is immers per definitie vergankelijk. Toch heeft dit schilderij, een reusachtige buffel op de hoek van een slagerij, de tand des tijds goed doorstaan. De locatie is ook goed gekozen. Om de hoek ligt de Nieuwe Beestenmarkt, waar vroeger slachtvee werd verhandeld. Toepasselijker kan bijna niet.”

ROA— STAD GENT —KUNST OP

STRAAT

1

STAPAF16

CONCRETE CANVAS TOURONTDEK SAMEN MET VISIT GENT DE MOOISTE

STREET ART IN GENT, TE VOET OF MET DE FIETS. BIT.LY/CONCRETECANVASTOUR WWW.STREETARTBELGIUM.COM

SPANJAARDSTRAAT9000 GENT

STREET ART IN OOST-VLAANDEREN

Page 17: Stapaf | Lente 2015

17

“De dorpskern van Doel was jarenlang een populair bedevaartsoort voor liefhebbers van street art. Eind de jaren negentig werd beslist dat het dorp plaats moest ruimen voor de uitbreiding van de Antwerpse ha-ven. De meeste bewoners trokken weg, en de leegstaande huizen werkten als een mag-neet op street artists van over de hele wereld. Intussen zijn hier al heel wat werken verdwe-nen en gebouwen gesloopt, maar Doel blijft wel een bijzondere plek voor wie street art een warm hart toedraagt. Je ziet hier bijvoor-beeld een oud werk van Roa en Resto, beiden afkomstig uit Gent. Nogal wat street artists houden ervan om samen te werken, ook op internationaal niveau. Ze wisselen contacten uit en helpen elkaar vooruit.”

“Steeds meer steden kiezen ervoor om een gedoogzone voor street art en graffiti in te richten, zoals deze muur aan de Stations-wegel in Sint-Niklaas: de grootste graffiti wall van het land. Jonge artiesten kunnen er naar hartenlust experimenteren. Helaas gaat het vaak om weinig zichtbare locaties, waardoor je er weinig grote namen aantreft, ook al lieten Dzia en Gijs Vanhee zich door deze muur tot een gezamenlijk werk verlei-den. Dzia schildert hoofdzakelijk dieren. Gijs heeft iets met mutanten. Toch vloeien hun stijlen hier zeer mooi samen, onder meer door het lijnenwerk en het kleurgebruik. Dat onderscheidt meteen ook de artiesten van de kliederaars: de wil om iets conceptueels neer te zetten waarover uitgebreid is nagedacht.”

“Het landelijke Sleidinge is niet meteen een plaats waar je street art zou verwachten. Toch mocht Klaas Van der Linden deze muur aan cultureel centrum De Stroming onder handen nemen. Klaas schildert vaak nachtelijke tafere-len, waarin hij zelf steevast de hoofdrol speelt. Door het spel van licht en schaduw ademen zijn werken vaak een mystieke sfeer, en dat is hier niet anders. Daarnaast is Klaas ook een begenadigd canvasschilder. Zijn huis staat vol met schilderijen, tegen elke muur een rij. Heel wat street artists zijn eigenlijk getalenteerde illustratoren die het moe zijn om de hele dag in hun atelier te zitten en de stad als canvas ge-bruiken. Zo hoeven ze geen expositie te organi-seren om hun werk aan de mensen te tonen.”

DZIA EN GIJS VANHEE

— WAASLAND —

DIVERSE ARTIESTEN

— WAASLAND —

KLAAS VAN DER LINDEN

— MEETJESLAND —

2 3 4

WESTSTRAAT 319940 EVERGEM-SLEIDINGEKNOOPPUNT 31-36

DORPSKERN9130 DOELKNOOPPUNT 15

STATIONSWEGEL9100 SINT-NIKLAASKNOOPPUNT 34-36

Page 18: Stapaf | Lente 2015

STAPAF18

02

01 JOKE & SUUS

“Terug naar Kluizen na een fiets-sneukeltocht in Moerbeke-Waas.”

02 ROBERT & MARIA

“Wij wonen vlakbij en maakten net een fietstochtje in de buurt.”

05 ANDRÉ

“In Terdonk naar de krulbolders gaan kijken en nu naar huis.”

06 PIETER

“Met vrienden een pint pakken in het café aan het veer.”

03 MARC & MYRIAM

“Gestart in Zelzate voor een ritje langs de fietsknooppunten.”

04 MEGAN

“Een bezoekje brengen aan een vriendin verderop in de straat.”

01

09

12

07

11

STAPAF18

4KNOOP

PUNT

MEETJESLAND

— EVERGEM —

DOORNZELE DRIESIN DE GENTSE KANAALZONE IS

DE INDUSTRIE NOOIT VERAF. TOCH VALT ER NOG VERRASSEND VEEL GROEN TE RAPEN VOOR EEN VERKWIKKENDE FIETSTOCHT…

Page 19: Stapaf | Lente 2015

19

03

07 RONNY & ROY

“Op weg naar een voetbalmatch in Sint-Kruis-Winkel.”

08 BEN, WOUT, LIZE & LIESBETH

“De fietsknooppunten volgen van Oostakker en terug.”

11 CHRIST

“Een partijtje kaarten in het ontmoe-tingscentrum op Doornzele Dries.”

12 ANN & RUDY

“Wij maken bijna elke week een fiets-tocht langs de knooppunten.”

13 KAREL

“Een wekelijkse rit met Zelzate als uitvalsbasis.”

14 DIDIER

“Vijftig kilometer in de kuiten en nu terug naar Gentbrugge.”

09 ANNE & WALTER

“Onderweg met de fiets van Zeveneken naar Wippelgem.”

10 BERNARD

“Een ommetje in de buurt om even uit te waaien.”

14

08

10

04 05 06

13

19

Page 20: Stapaf | Lente 2015

20 STAPAF

29.1 > 1.2LICHTFESTIVALGENT

Tijdens het jaarlijkse Licht-festival licht Gent op met het werk van internationale licht-kunstenaars. De Gentse nach-ten vormen het decor voor verrassend spektakel, ingeni-euze installaties, spectaculaire performances en evenementen met licht.

WWW.LICHTFESTIVALGENT.BE

FEB6.2 > 15.3THE GOVERNOR’S MANSIONGENTTentoonstelling van jonge Oost-Vlaamse kunstenaars in de ambtswoning van gouverneur Jan Briers aan de Gentse Vlas-markt: Benjamin Verhoeven (in-stallatie), Melissa Mabesoone en Oshin Albrecht (performance & installatie), Eva Vermeiren (col-lages), Nina Vrooman (video), Sven Dehens (video) en Melissa Verschelde (foto).

BIT.LY/GOVERNORSMANSION

14.2 > 31.12BE(K)LEEF HET LAM GODSMooss vzw werkte een educatief pakket uit rond het Lam Gods, dat verschillende locaties in

NOG TOT 15.2ZEITRAUMRAVEELMUSEUMMACHELEN-AAN-DE-LEIEIn de tentoonstelling Zeitraum wordt werk bijeengebracht van acht Belgische en Nederlandse beeldende kunstenaars voor wie het begrip tijd een cruciale rol speelt: Thomas Bogaert, Raoul De Keyser, Peter Morrens, Ro-ger Raveel, J.C.J. Vanderheyden, Daan Van Golden, Marijn van Kreij en Dan Van Severen.

WWW.ROGERRAVEELMUSEUM.BE

NOG TOT 1.3THE STILL HOUSE GROUPMUSEUM DHONDT-DHAENENS, DEURLEThe Still House Group werd op-gestart in 2007 door Isaac Brest en Alex Perweiler als online presentatieplatform voor jonge kunstenaars. Sinds 2010 be-schikken ze over een industrieel pand in Brooklyn (NYC) waar ze ateliers, residenties, lezingen en tentoonstellingen organiseren.

WWW.MUSEUMDD.BE

JAN25.1 > 22.2GEUTELINGENELST (BRAKEL)Een geuteling is een ovenkoek die wordt gebakken rond de feestdag van de H. Apollonia. In het museum kan je zien hoe deze in een bakstenen, met wil-genhout heetgestookte oven gebakken soort pannenkoek wordt gemaakt. Het geutelin-genseizoen loopt van 25 janu-ari tot 22 februari. Alle dagen te bezoeken, behalve op maandag. Op zondag zijn er demonstraties met uitleg.

WWW.GEUTELINGEN.BE

AGENDA

STAP, TRAP EN BELEEF

MEER ACTIVITEITEN

IN DE PROVINCIEWWW.TOV.BE/EVENEMENTEN

VAN MIJN ERF!‘Erf!’ is het thema van de 15e Erf-goeddag op 26 april. Erfenissen, er-ven, erfgenamen, maar ook erfgoed en de zorg ervoor staan die dag cen-traal. De Provincie zet de restaura-tie van werelderfgoed centraal met ‘Be(k)leef het Lam Gods’ voor gezin-nen met kinderen tussen 8 en 12 jaar in het Caermersklooster, het MSK en de Sint-Baafskathedraal in Gent. Eeklo zet in het Provinciaal Streek-centrum Huysmanhoeve de erfenis van uitvinder Polydoor Lippens in de spotlights. In het Erfgoedcentrum in Ename opent een tentoonstelling

Gent aandoet, waaronder het Museum voor Schone Kunsten, de Sint-Baafskathedraal en het Caermersklooster. Ook het STAM neem deel, maar dan online. Het mapje met opdrachten wordt op elke locatie aangevuld.

WWW.CAERMERSKLOOSTER.BE

21.2 > 31.5 DOOR DUITSE OGEN: WOI IN ETAPPENGEBIEDMUSEUM VAN DEINZE EN DE LEIESTREEK, DEINZEEen unieke fototentoonstel-ling over het leven achter het

Page 21: Stapaf | Lente 2015

21

22.2NATIONALE WANDELDAGALLE REGIO’S

Op zondag 22 februari binden duizenden wandelliefhebbers de stapschoenen aan ter gele-genheid van de AKTIVIA Natio-nale Wandeldag. Wandelafstan-den zijn er voor iedereen, van 5 kilometer, ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen, tot 35 kilometer voor de meer ge-oefende stappers.

WWW.NATIONALEWANDELDAG.BE

22.2KRAKELINGEN EN TONNEKENSBRANDGERAARDSBERGENDe Krakelingen en Tonnenkens-brand zijn geworteld in een ver en mythisch verleden en kondi-gen de lente aan. De Krakelingen-worp wordt voorafgegaan door een folkloristische stoet. Nadien wordt de winter verdreven door het aansteken van een groot vuur (Tonnekensbrand) op de Oudenberg, oorspronkelijk een plaats voor heidense rituelen.

WWW.GERAARDSBERGEN.BE/

KRAKELINGEN

MAA27.3 > 12.4PASSIESPEL MARIEKERKEHet vijfjaarlijkse Passiespel brengt het lijdensverhaal van Christus, waarbij de gebeurte-nissen verplaatst worden naar het begin van de 20e eeuw. Eerst en vooral is er het decor: de kerkberm met in het midden de kastanjeboom. En natuurlijk: het schilderachtige kerkje van Mariekerke op de achtergrond en in de rug de Schelde.

WWW.PASSIESPEL-MARIEKERKE.EU

29.3 > 27.9SEIZOENSOPENINGHUYSMANHOEVE EEKLOOp zondag 29 maart start Pro-vinciaal Streekcentrum Huys-manhoeve in Eeklo opnieuw met z’n activiteiten. Van april tot september valt er weer heel wat te beleven.

WWW.HUYSMANHOEVE.BE

APR4.4PAASEIERENFEESTPUYENBROECKWACHTEBEKENaar jaarlijkse gewoonte komen de paashazen op paaszaterdag met veel feestgedruis naar Puy-enbroeck afgezakt. Ze brengen voor elk kind tot tien jaar een gratis zakje paaseieren mee. Daarnaast ook poppentheater en circusacts, workshops en straatanimatie. Het grootste deel van de animatie is overdekt.

WWW.PAASEIERENFEEST.BE

6.4SCHELDEHAPPENINGSCHELDELAND EN WAASLAND

Op paasmaandag 6 april ontdek je al varend, fietsend en wandelend alle troeven van de

Schelderegio. Op heel wat loca-ties geniet je tijdens een geleide boottocht van het cruisegevoel.

WWW.SCHELDEHAPPENING.BE

11.4KLASSIEKER VAN HET GOEDE DOELZULTE

In 2005 organiseerden WTC de Leierenners en gouverneur André Denys voor het eerst de Rit van de Gouverneur: de start van een mooie traditie die al ruim € 60.000 opbracht voor verschillende goede doelen. In 2013 ruilden we de Rit van de Gouverneur in voor de Klassieker van het Goede Doel. Als blijvend eerbetoon aan onze fietsvriend zetten we die traditie verder met een familiefietstocht, een wegrit voor wielertoeristen en een mountainbiketocht.

WWW.KLASSIEKERVANHETGOEDE-

DOEL.BE

13.4 > 24.6ASPERGEFESTIVALPUURS Het prachtige parkdomein Hof van Coolhem vormt met zijn educatieve aspergetuin en de-monstratiebermen de centrale plaats voor dit festival, dat start met de eerste aspergesteek. Naast gastronomische activi-teiten staan er ook asperge-

over kunstenaarswoningen en -ate-liers in de reeks #collectievissen. Verder nodigen dertien gemeenten de bezoekers uit om mee te schrijven aan het ‘Erfgoedtestament Vlaamse Ardennen’. Nog in Ename organiseert pam Ename een familiezoektocht naar de erfenis van Karel de Grote? Pam Velzeke huldigt verzamelaars die hun levenswerk nalieten aan het museum: stuk voor stuk boeiende archeologische verzamelingen.

WWW.OOST-VLAANDEREN.BE/CULTUUR

WWW.ERFGOEDDAG.BE

front, het zogenaamde Etap-pengebied, gezien door de lens van Duitse fotografen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vooral het dagelijkse leven, zowel van de bezetter als van een bezet volk, wordt getoond. Treffend is het schril contrast tussen bijvoorbeeld een groepje verpozende Duitsers aan de boorden van de Leie tegen-over de voedselbedeling voor de plaatselijke bevolking. Een omvangrijke private fotover-zameling vormt de basis voor deze expositie.

WWW.MUSEUMDEINZE.BE

in vlaanderen en brussel speciale vervoersvoorwaarden bij de lijn en nMbserfgoeddag is een initiatief van faro. vlaaMs steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in saMenwerking Met de erfgoedgeMeenschappen in vlaanderen en brussel.

schets_finaal.indd 1 19/11/14 08:44

Page 22: Stapaf | Lente 2015

STAPAF22

AGENDA

ALAAF!Tal van Oost-Vlaamse dorpen en steden trekken in februari en maart traditiegetrouw hun zotste carna-valspak aan. Het zwaartepunt van de festiviteiten ligt in carnavalstad Aalst, waar het eeuwenoude volksfeest en-kele jaren terug als UNESCO imma-terieel erfgoed werd erkend. Maar ook elders in de provincie gaat het er feestelijk aan toe, met kleurrijke optochten en praalwagens die re-cente gebeurtenissen en plaatselijke gezagsdragers op de korrel nemen.

15.2 AALST BIT.LY/AALST_CARNAVAL

15.2 LOKEREN BIT.LY/CARNAVAL_LOKEREN

22.2 ASSENEDE WWW.CARNAVALASSENEDE.BE

22.2 NINOVE WWW.CARNAVALNINOVE.BE

22.2 DENDERMONDE WWW.DENDERMONDECARNAVAL.BE

1.3 BELSELE BIT.LY/CARNAVAL_BELSELE

15.3 HAMME WWW.WUITENSFEESTEN.BE

wandeltochten en educatieve activiteiten op het programma.

WWW.ASPERGEFESTIVAL.BE

24.4 > 24.5DE SLAG BIJ TACÁMBARO – 150 JAAR LATEROUDENAARDEDe Slag bij Tacámbaro was een veldslag waarbij soldaten uit Oudenaarde en omgeving naar Mexico trokken om de keizerlij-ke troepen te versterken. In april 2015 wordt dit herdacht met een tentoonstelling, een toeristische wandeling en een internationale markt met streekproducten.

WWW.OUDENAARDE.BE

26.4VLAANDERENS MOOISTE WANDELTOCHTBRAKEL

Wandelen op en naast de hellingen van de Ronde van Vlaanderen. Verschillende wan-delingen zijn mogelijk, op ieders tempo: 6, 12, 18 en 25 kilometer.

WWW.TOERISME-BRAKEL.BE

MEI1.5DUVEL ON TOURSCHELDELAND

De 6e editie van Duvel on Tour voert je door het Schelde-land, een waterrijk gebied met

schilderachtige plekjes. Veerponten en bruggen brengen je van oever tot oever. Langs het traject geven informatieborden meer uitleg over de streek, aangevuld met weetjes over het brouwproces van Duvel. Tijdens de fietstocht staan er gratis con-certen, brouwerij- en museabe-zoeken op het programma.

WWW.DUVELONTOUR.BE

1.5 > 3.5STOOMFESTIVALSTOOMCENTRUMMALDEGEMEen weekend lang demonstra-ties van stoomlocomotieven uit binnen- en buitenland in het Stoomcentrum van Maldegem: een spektakel waar vele hon-derden kijklustigen op afkomen. Ritten op het smalspoor Malde-gem-Donk en op de museum-spoorlijn Maldegem-Eeklo.

WWW.STOOMCENTRUM.BE

8.5 > 10.5TUINDAGEN BEERVELDEMet meer dan 220 exposan-ten en 20.000 bezoekers zijn de tweejaarlijkse Tuindagen op het grafelijk kasteeldomein van Beervelde een begrip bij alle tuinliefhebbers. Je maakt er kennis met zeldzame planten en variëteiten terwijl je gezellig kuiert langs de vele standen.

WWW.PARKVANBEERVELDE.BE

17.5LENTEMARKTGROTE MARKT SINT-NIKLAASTuinders zetten sinds enkele ja-ren hun klok gelijk op de jaarlijk-se Lentemarkt. Van 10u tot 16u kan je op de Grote Markt terecht bij tientallen handelaars in bij-zondere bloemen en planten.

WWW.SINT-NIKLAAS.BE

23.5 > 25.5PALINGFESTIVALMARIEKERKE (BORNEM) Tijdens het Pinksterweekend kan je op het Kouterplein in Mariekerke genieten van een overheerlijke portie paling in ’t groen ‘op z’n Mariekerks’ ten voordele van verschillende cari-tatieve en culturele instellingen en verenigingen.

WWW.PALINGFESTIVAL.BE

25.5KUNST- EN AMBACHTENMARKTDAKNAM-DORPDe Kunstmarkt- en Ambach-tenmarkt van Reynaertkring Daknam is gekend tot over de grenzen van het Waasland. Meer dan 80 kunstenaars maken van het dorp één open kunstatelier.

BIT.LY/REYNAERTKRING

31.5ROMEINSE AMBACHTENMARKTVELZEKEIeder jaar komen ze terug, de Gallo-Romeinse ambachtslui en handelaren om hun tenten, eet-kraampjes en verkoopsstalletjes voor de deuren van het museum op te slaan. Zo kan u hen weer aan het werk zien tijdens het smeden, bewerken van been, leder en hout, weven, verven en nog veel meer. Zowel Galliërs, Romeinen als Vikingen bereiden hun favoriete maaltijden en laten de bezoeker graag proeven. Bij de handelaren kan u glas, aardewerk, schoenen of sieraden kopen.

WWW.PAM-OV.BE/VELZEKE

Page 23: Stapaf | Lente 2015

23

STAPEL OPSTAPAF?NEEM EEN GRATIS ABONNEMENT VIA

WWW.TOV.BE/STAPAF

Je ontvangt het magazine twee keer per jaar in je bus.

DE VOLGENDE EDITIE VAN STAPAF VERSCHIJNT IN JUNI 2015.

NIEUWSBRIEFElke maand het toeristische nieuws uit Oost-Vlaanderen in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

WWW.TOV.BE/NIEUWSBRIEF

VOLG ONS

WWW.TOV.BE/STAPAF

WWW.FACEBOOK.COM/TOERISMEOOSTVLAANDEREN

@TOERISMEOVL

COLOFON StapAf is een magazine van vzw Toerisme Oost-Vlaanderen en verschijnt twee keer per jaar. De provinciale vereni-ging Toerisme Oost-Vlaanderen vzw staat in voor de ontwikkeling en uitwerking van het toeristisch beleid van en voor de pro-vincie en staat onder voorzitterschap van de Gedeputeerde, bevoegd voor toerisme.

VU Katia Versieck, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent REDACTIE EN REALISATIE Stapel Magazine makers www.stapel.be FOTO’S Toerisme Oost-Vlaanderen, Johan Martens CARTOGRAFIE Toerisme Oost-Vlaanderen

DRUKWERK Goekint Graphics

1

FIETSEN EN WANDELEN IN DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

GRATIS MAGAZINE

Lente 2015

VERBLIJFECOLOGISCHLOGEREN

OP STAP KUNSTOP STRAATAGENDA PLUK DE LENTE

EXTRAROUTEBOEKJE

TRAPPEN EN STAPPEN

6X

KuitenbijtersOP STAP DOOR HET LAND VAN DE RONDE

1

FIETSEN EN WANDELEN IN DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

GRATIS MAGAZINE

Lente 2015

VERBLIJFECOLOGISCHLOGEREN

OP STAP KUNSTOP STRAATAGENDA PLUK DE LENTE

EXTRAROUTEBOEKJE

TRAPPEN EN STAPPEN

6X

KuitenbijtersOP STAP IN DE VLAAMSEARDENNEN

MEER ACTIVITEITEN IN DE PROVINCIE OPWWW.TOV.BE/EVENEMENTEN

23

31.5FIERTELRONSE

Op Drievuldigheidzondag wordt het schrijn van de pa-troonheil ige van Ronse, Sint-Hermes, in een grote cirkel rond de stad gedragen. Op die manier wordt iedereen die zich binnen de cirkel bevindt, be-schermd tegen geestesziekten. De tocht is 32,6 km lang. Het is geen ommegang of processie van de geestelijkheid als dus-danig, maar wel een uiting van volksgeloof en devotie. Uitge-groeid tot een jaarlijks wandele-venement langs een permanent bewegwijzerd parcours.

WWW.FIERTEL.BE

31.5DAG VAN HET PARKALLE REGIO’SDe Dag van het Park is een jaar-lijks terugkerend evenement op de laatste zondag van mei. Met de Dag van het Park wordt op een positieve manier aandacht gevraagd voor groen in de stad. Bewoners kunnen (opnieuw) kennismaken met het park in hun directe woonomgeving. In de parken vinden diverse acti-viteiten plaats.

WWW.DAGVANHETPARK.BE

31.5PARKTHEATER-FESTIVALLOKERENJaarlijks openluchttheaterfes-tival voor amateurgroepen en (semi-)professionele theater-gezelschappen in het Prinses Joséphine-Charlottepark in Lo-keren. Het gratis Parktheater-festival is een van de grootste evenementen in de Lokerse re-gio, met jaarlijks 5.000 à 6.000 bezoekers.

WWW.LOKEREN.BE/PARKTHEATER

JUN13.6 > 14.6RETRORONDEOUDENAARDE

Op zaterdag vinden een cri-terium, een souper, een wieler-rommelmarkt en een swingend retrobal plaats. Op zondag wordt de RetroRonde gereden: een kleurrijk en gastronomisch fietsevenement met fietsers uit alle hoeken van Europa op retrofietsen en passende re-trokledij. Haal alvast die oude fiets van stal!

WWW.RETRORONDE.BE

20.6REPMOND ROCKRUPELMONDEToonaangevend muziekfestival met 6.000 bezoekers op een unieke historische site aan de oevers van de Schelde.

WWW.REPMONDROCK.BE

24.6POPEILANDPUYENBROECKWACHTEBEKEPopeiland sluit voor kinderen en jongeren het schooljaar op muzikale wijze af. Het jaarlijks dagfestival voor jong en oud(er) in het provinciaal domein Puy-

enbroeck in Wachtebeke brengt naast Vlaamse bekenden op het podium ook heel wat animatie op de rest van het eiland.

WWW.POPEILAND.BE

27.6 > 28.6VIS- EN FOLKLORE-FESTIVALMARIEKERKEDe Vis- en Folklorefeesten geven kleur aan de straatjes en pleinen van het voormalig vissersdorp Mariekerke langs de Schelde. De openbare verkoop van verse vis, volgens het aloude principe van de ‘visafslag’, op de plaats waar de vismijn ooit gestaan heeft, is een niet te missen schouwspel. Mariekerke oogt tijdens dit week-end als een vissersdorp van wel-eer. Daarvoor zorgen de vismijn, de vissersstoet en uiteraard veel vers en lekkers uit de zee.

FOLKLORE.MARIEKERKE.EU

28.6PASAR ’T STAD INAALSTIn 2015 trekt Pasar ’t Stad In. Van april tot oktober zal elke tweede en vierde zondag van de maand een andere stad in de kijker worden gezet. Voor Oost-Vlaanderen zijn dat Aalst (28 juni) en Oudenaarde (11 oktober). Op het program-ma: gegidste wandelingen rond de thema’s Daens, Boon, carnaval en algemene stads-verkenning, wandelingen en fietstochten, een kindgerichte wandelzoektocht, geocache en wandelingen in het kader van natuur en cultuur in de stad.

WWW.PASAR.BE

Page 24: Stapaf | Lente 2015

ONTMOET

WWW.TOV.BE/STAPAF

— LEIESTREEK —

WIE SCHRIJFT, VERBLIJFT

WWW.DICKINSONHOUSE.BE WWW.VISITGENT.BE/EN/BLOG

FIETSKAART LEIESTREEK KNOOPPUNT 90

Éireann Lorsung is een Amerikaanse schrijf-ster die haar hart en haar vriend Jonathan naar Olsene volgde, waar ze sinds de herfst van 2014 een literaire Bed & Breakfast uit-baat. “In Dickinson House verblijven schrij-vers en kunstenaars die zich in alle rust op hun werk willen concentreren”, zegt Éireann. “Daarnaast organiseren we regelmatig work-shops schrijven en handwerk. In principe is iedereen welkom die kunst en literatuur een warm hart toedraagt.” Wanneer Éirann niet met haar Bed & Breakfast in de weer is, doceert ze Engelse literatuur aan de Gentse universiteit en runt ze haar eigen uitgeve-rijtje. “Tussendoor probeer ik tijd te vinden om zelf te schrijven, maar dat is niet altijd eenvoudig. Gelukkig haal ik veel energie uit mijn literaire gasten, maar ook uit het weid-se landschap van de Leiestreek. De rust die hier hangt, valt niet te beschrijven…”