Open & Bloot Voorjaar 2010

24
Energie Nummer 1 Thema: Voorjaar 2010 •Het rode gevaar•Kopje suiker, buurvrouw?•Primula Politica •Wat is permacultuur•Geef ons kracht•Interview met een oud jd’er Ledenblad der Groninger Jonge Democraten retouradres: Groninger Jonge Democraten Bedumerstraat 173 9716 BJ Groningen Open & Bloot Wonders of monsters Busje komt zo

description

Ledenblad der Groninger Jonge Democraten Inhoud: En nu?, Nieuwe energiecentrales: Wonders of monsters? Busje komt zo, Het rode gevaar, De vrouwelijke energie in de Groninger JD, Karten en sneeuwpoppen maken, Wat is permacultuur, Geef ons kracht, Met een oud JD’er, Kopje suiker, buurvrouw, Bestuursnieuws, Primula Politica Wild op Wilders, Primula Politica Een leven aan het zweven & de zaadvraag Hoofdredacteur: Bernhard Brugman, Redactie: Joris Heijn Sander Schelhaas Chris-Jan Kamminga Gabe Sytema Arno Vos

Transcript of Open & Bloot Voorjaar 2010

Page 1: Open & Bloot Voorjaar 2010

Energie

Nummer 1

Thema:

Voorjaar 2010

•Het rode gevaar•Kopje suiker, buurvrouw?•Primula Politica •Wat is permacultuur•Geef ons kracht•Interview met een oud

jd’er

Ledenblad der Groninger Jonge Democraten

retouradres:Groninger Jonge DemocratenBedumerstraat 1739716 BJ Groningen

Open & Bloot

Wonders of monstersBusje komt zo

Page 2: Open & Bloot Voorjaar 2010

Colofon

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de redactie. Geplaatste stukken verschijnen op persoonlijke titel. Plaatsing betekent niet dat de mening van de redactie of van de vereniging tot uitdrukking wordt gebracht.

Hoofdredacteur

Redactie

Bernhard Brugman

Joris Heijn Sander Schelhaas Chris-Jan Kamminga Gabe Sytema Arno Vos

Opmaak

Oplage

Gabe Sytema

300 exemplaren

Open & Bloot Voorjaar 2010

[email protected]

Inhoudsopgave

Voorwoord | En nu? 3

Themabetoog| Nieuwe energiecentrales: Wonders of monsters? 4

Opinie | Busje komt zo 6

Lokaal | Het rode gevaar 8

Opinie | De vrouwelijke energie in de Groninger JD 11

Fotopagina| Karten en sneeuwpoppen maken 12

Beschouwing | Wat is permacultuur 14

Oroep | Geef ons kracht 16

Interview | Met een oud JD’er 18

Betoog | Kopje suiker, buurvrouw 20

Vereniging | Bestuursnieuws 21

Primula Politica | Wild op Wilders 22

Primula Politica | Een leven aan het zweven & de zaadvraag 23

Agenda | Juni - Augustus 2010 24

2

Page 3: Open & Bloot Voorjaar 2010

Door Bernhard Brugman

‘Le Roi et mort, vive le Roi!’ Met deze woorden werd vroeger aan het Franse hof respectievelijk afscheid en kennis genomen van een (nieuwe) koning.

Het idee hierbij draaide om conti-nuïteit, nooit was er een machts-vacuüm. Wanneer er een koning in den Here ontsliep was er altijd een vers exemplaar om zijn positie, taken en symbolische waarde over te nemen.

Helaas voorziet een democratie niet in zo’n heldere opvolgings-procedure. Het kabinet is gevallen, en terwijl u dit leest hebben we waarschijnlijk net de verkiezingen achter de rug. Verkiezingen zijn het leven en de ziel van een de-mocratie, maar het wordt soms wel lastig. Zo vonden wij onder de kandidaten dit keer schreeuwlelijk en verdwaalde cabaretier Wilders, ex-burgemeester Cohen, en de eindeloos gerecyclede Balkenende. Ik ben benieuwd wanneer we eens een D66 premier gaan zien, of misschien zelfs een vrouwe-

lijke D66 premier (première?). Dat zou in ieder geval weer eens wat nieuws zijn.

Wat de uitslag ook geworden is, de nieuwe Open & Bloot ligt in ieder geval weer voor uw bevallig reukorgaan. Het thema is ener-gie, terugkijkend op het congres, en energie vinden we overal. In mensen, in de natuur, in het hele universum. Echter, in de Open & Bloot zelf is zij schaars aanwezig, zo lijkt het. Misschien komt het u voor alsof dit nummer enigszins afwijkt in vorm en inhoud, maar dat is het gevolg van deze schaars-te. Wij hebben goeie schrijvers, maar helaas niet zo veel als we zouden willen. Onze oproep klinkt als vanouds en harder dan ooit, met de wanhoop en de smartelijke weeklacht van een arme zwerver met afkickverschijnselen: ‘Mag ik een euro voor…’ Ehh, nee. SCHRIJ-VERS MOETEN WE HEBBEN!!! Hoe het ook zij, zolang er leven is, is er hoop. Energie houdt ons op de been, en met een warme groet, pruttelend koffiezetapparaat en de hoop dat u zich zult kunnen vin-den in de frivoliteit van dit num-mer wens ik u veel leesplezier.

Voorwoord | En nu?

3

Page 4: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

koolstofarm te maken zonder black-outs te veroorzaken.

Hoe gaan deze twee centrales daaraan bijdragen? Allereerst kijken we eens naar de productie. Aangezien de centrales nog in aanbouw zijn, kunnen we slechts rekenen met de verwachte productiecijfers. Voor de Nuon Magnum wordt gerekend op 1.200 MW. De RWE-centrale zal 1.600 MW gaan produceren. In Nederland wordt nu op jaarbasis rond de 15.000 MW verbruikt. Daarvan komt momen-teel al 4.800 MW uit de Eemshaven, geproduceerd door twee centrales van Electrabel. Wanneer straks de Magnum en RWE-centrale daarbij ko-men produceert de Eemshaven 7.600 MW: meer dan de helft van de Neder-landse electriciteitsbehoefte.

Alleen, tegen welke kosten? Zowel Greenpeace als Mileudefensie heb-

Door Arno VosZoals elk land

ter wereld kampt Nederland met een voortdurend groeiende vraag naar energie (momenteel 2% per jaar), terwijl tegelijkertijd op Europees en

nationaal niveau ambitieuze doelen zijn gesteld voor een duurzamer ener-giebeleid. Zo wil de Nederlandse re-gering in 2020 in ieder geval 20% van alle energie duurzaam opwekken. De Europese Commissie (EC) heeft voor 2020 in haar Strategic Energy Techno-logy Plan (SET Plan) zes kernmetho-den aangewezen die gebruikt gaan worden om de Europese economie

Inmiddels is de bouw van twee grote energiecentrales in de Eemshaven goed op gang. NUON en RWE liggen inmid-dels op schema met de bouw, en naar verwachting zul-len beide centrales in 2014 in gebruik worden genomen. Nuon (projectnaam Magnum) en RWE kiezen allebei voor een andere techniek om hun centrale zo schoon mogelijk te laten produceren. Nuon kiest voor een multi-fuel cen-trale, waarbij verbranding van gas, biomassa en kolen ge-combineerd wordt. RWE kiest voor een centrale die draait op poederkool (gemalen steenkool) en biomassa.

Themabetoog | Nieuwe energiecentrales: Wonders of monsters ?

4

Page 5: Open & Bloot Voorjaar 2010

thoden de schoonst mogelijke zijn. RWE stelt dat door een vollediger verbranding van de gemalen kolen de uitstoot van de centrale kleiner is dan die van een vergelijkbare con-ventionele centrale. De aanpak van Nuon bestaat eruit dat kolen (samen met biomassa) worden vergast. Het op deze manier verkregen gas kan dan worden gebruikt voor elektrici-teitsproductie. Bijkomend voordeel is dat de installatie van Nuon de mo-gelijkheid biedt om in de toekomst co2 opvang en -opslag (CCS) te gaan toepassen. RWE heeft deze mogelijk-heid niet. Ook CCS is omstreden in de literatuur, maar lijkt een zekerder toe-komst te hebben omdat het SET Plan onder andere op deze techniek inzet.

Wat tot slot opvalt is dat de Nuon-centrale in twee delen gebouwd wordt. Op zich niet verwonderlijk, aangezien het nogal een project is. Wat echter wel verbazing wekt, is dat het conventionele op aardgas gestookte gedeelte als eerste in be-drijf wordt genomen. Pas daarna laat Nuon de marktomstandigheden mee-wegen in de beslissing omtrent de bouw van de vergassinginstallatie.

Al met al is het nog te vroeg om van monsters dan wel wonders te spraken. Zoals meestal zal de waar-heid in het midden liggen. Hopelijk bouwt Nuon de vergassinginstallatie sowieso, al is het maar om de resul-taten uit Buggenum niet verloren te laten gaan. En RWE ? Die zetten ge-lukkig ook zwaar in op windenergie.

ben geageerd tegen de bouw van de centrales. Opvallend genoeg ging het de organisaties vooral om de moge-lijke schade aan de Waddenzee, die inderdaad vlak om de hoek ligt. Eén argument is bijvoorbeeld dat koelwa-ter de watertemperaturen verhoogt. Ook wees Greenpeace op de slechte ervaringen met kolenvergassing (de methode die Nuon gebruikt) in de Verenigde Staten. De techniek, in het Engels bekend als IGCC, zorgde in Wasbah, Indiana voor een verlaagde CO2 uitstoot, maar de lozing van ar-senicum, selenium en cyanide in het rivierwater zorgde voor een milieuon-vriendelijke eindscore. Daarentegen loopt er een zeer succesvol GCC-project in Buggenum, waarbij 35 MW wordt opgewekt met brandstof van 30% biomassa.

Zowel poederkool als gasverbran-ding passen niet in het SET Plan. Dat draait vooral om duurzame kernsplij-ting, windenergie en zonne-energie. Biomassa speelt wel een rol in de plannen van de EC, maar beide cen-trales zullen op zijn hoogst 10% van hun capaciteit gaan winnen uit bio-massa, zo blijkt uit de websites van Nuon en RWE. Daarnaast signaleren zowel de Nederlandse overheid als de EC een toenemende mate van discus-sie over het gebruik van biomassa als brandstof, vanwege het mogelijk verstorende effect op de wereldvoed-selvoorziening.

Desalniettemin claimen zowel Nuon als RWE dat hun productieme-

5

Page 6: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

Opinie | Busje Komt Zo

Door Bernhard Brugman

De motieven van de daders wor-den in deze zaken eigenlijk nooit ver-meld, waardoor de berichten al heel snel onder het kop-je ‘zinloos geweld’ worden geschoven.

Ten eerste vind ik het veelzeggend, zo niet verdacht, dat men nooit de kant van de ‘daders’ hoort, maar alleen van de ‘slachtoffers’. Ten tweede zou ik graag willen dat de zaak ook eens van de andere kant belicht wordt. Wie be-gon? Natuurlijk keur ik geweld tegen wie dan ook niet goed, maar sommige chauffeurs zouden serieus eens over hun manieren moeten nadenken.

Een willekeurige avond, in een bus van Groningen naar een naburige pro-vincie. De bus is nog niet vertrokken, en een jongen komt nog nahijgend binnen, blij dat hij het nog net ge-haald heeft. Hij heeft duidelijk haast,

is bijna in paniek. Iets met een ziek familielid, voor zover ik kan opvangen. Op het moment dat hij wil betalen, blijkt hij net één euro tekort te komen. Zonder excuses en verveeld weigert de chauffeur hem toegang, zelfs niet als de jongen belooft de resterende euro bij aankomst te voldoen. De jon-gen blijft aandringen, niet brutaal of dreigend, maar eerder smekend. De buschauffeur blijft weigeren, waarna de jongen weigert de bus te verlaten. De chauffeur, te laf om een andere oplossing te verzinnen, contacteert de beveiliging. Een andere passagier staat op, en geeft de jongen een euro. Hoe duidelijk is de ergernis in de ogen van de buschauffeur.

Moest dit nu echt zo gaan? Goed, formeel had de chauffeur gelijk, maar is het nu echt zo erg om in een bijna lege bus iemand die duidelijk in moei-lijkheden zit te matsen voor een euro? En kom op, de beveiliging bellen ter-wijl er geen sprake is van dreiging? Het komt op mij nogal onnodig over-

Er is een goede kans dat het je de laatste tijd wel eens opgevallen is: de aandacht voor agressie in het openbaar vervoer, en dan met name tegen buschauffeurs. Volgens de media is deze groep regelmatig het slachtoffer van ver-baal en fysiek geweld dat varieert van schelden, dreigen en spugen tot rake klappen. Wat gebeurt hier nu eigenlijk?

6

Page 7: Open & Bloot Voorjaar 2010

boodschappen van zowel liefde als haat, en kauwgom overal. Maakt mij niet uit, ik heb geen smetvrees en de kauwgom zie ik wel voordat ik erin ga zitten, maar wat kan er nu nog erg zijn aan een bekertje koffie mét knoei-deksel? Misschien de jaloezie van de buschauffeur? Morgen neem ik bier mee, dat mag wel.

Verder maak ik nog zo vaak mee dat sommige bus-

chauffeurs zich bij aanvang

al kortaf en soms ronduit onbeschoft gedragen. Snauwen bij elke opmer-king: “Ja, mag die doos aan de kant?” “WEG BIJ DIE DEUR!!!”

Goed, tot dusver zijn deze proleten in de minderheid, en vind ik de meeste chauffeurs en chauffeuses vaak juist uitermate vriendelijk en hulpvaardig. Dat maakt het misschien nog extra jammer dat die paar hufters voor hen de sfeer verzieken. Mensen worden rot behandeld, gaan dit vervolgens verwachten, en verliezen veel sneller hun geduld. Ik zou iedereen willen vragen: laat het zo ver niet komen. Gewoon iets meer begrip, en iets min-der ophef over kleinigheden. Leven en laten leven, minder frustratie, minder agressie.

dreven over, en de chauffeur wint er weinig bij.

Er zijn ook minder ernstige, maar toch ook vervelende voorbeelden. Laatst wilde ik de bus in met een kop-je koffie. Dit laatste was voorzien van zo’n plastic drinkdekseltje, het drinkt afschuwelijk en je loopt de meest helse brandwonden op aan je smoel als je niet uitkijkt, maar goed, het knoeit in ieder geval niet. “GEEN koffie in de bus!!!” roept de chauffeur, met alle charme en wellevend-heid van een Oost-Duitse grenswach-ter. Helaas. Terwijl later om mij heen in de bus links en rechts wordt gegeten en gedronken (voor mij zit er één met bier) kon ik mijn koffie weggooien (hetgeen ik dan ook deed, met een feeërieke smak in het kleine vuilnisbakje tegenover de buschauf-feur), of achterblijven. Ik zit achterin de bus, en kijk eens om me heen. Goh, wat schoon, zo fris en vrij van vlek-ken. Ha. Haha. Hahahaha. Koffie mag blijkbaar niet, maar aan de mij om-ringende ruïne te zien worden kauw-gom, permanent markers, zakmessen, vlammenwerpers en kettingzagen blijkbaar gedoogd. Bekraste stoelen, stukgesneden bekleding, diep zwarte

7

Page 8: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

Lokaal | Het Rode Gevaar ?!

Door Paul de Rook

Al snel na de uitslag werden de eerste stappen richting een nieuw te vormen college gezet. De uitslag liet wel zien dat met name een

glashard ‘Nee’ tegen de grote projecten in de stad succes had gehad, D66 was de enige ‘pro-partij’ die een zetel wist te winnen (2 zelfs). Dat wij ook tijdens de campagne bij ons inhoudelijke en genuanceerde verhaal zijn gebleven heeft ons misschien tijdens de campagne in de weg gezeten, maar tijdens de onderhandelingen leverde juist deze koers ons veel erkenning en vertrouwen op.

Aan D66 werd voorgesteld om een zogenaamd rompcollege te vormen met PvdA en GroenLinks, om alvast na te denken over enkele uitgangspunten van het beleid voor de komende jaren. Daarna zou gekeken worden welke partij hier het best bij zou kunnen aansluiten. Nadat wij samen met deze twee partijen tot een aantal uitgangspunten en prioriteiten waren gekomen begon de zoektocht naar de partij die ‘de romp aan een meerderheid zou helpen’.

Op 24 Maart kwam het verlossende bericht. Het college zou gaan bestaan uit de PvdA, GroenLinks, D66 en de SP. Weinig verrassend leidde deze mededeling tot enige verbazing onder sommige leden. “Wij zouden toch geen excuuspartij worden en wij wilden het toch anders?” en “Waarom is het niet gelukt met

Nadat de mist van de verkiezingsuitslag van 3 Maart was opgetrokken kwam D66 Groningen uit op 4 ze-tels. Al was de uitslag misschien niet zo verplette-rend als die in andere grote steden, wij waren tevre-den. Met 4 zetels konden we verder, en telden we ook in aantal weer helemaal mee.

8

Page 9: Open & Bloot Voorjaar 2010

verklaring in details die ik hier niet kan en uit fatsoen ook niet wil delen, maar de manier waarop de VVD hier vervolgens mee om is gegaan, waarbij naar buiten toe letterlijk werd geciteerd uit vertrouwelijke gesprekken, gaf aan dat een samenwerking op basis van wederzijds vertrouwen met de VVD ver te zoeken was. Bij de CDA/CU combinatie lag de moeilijkheid niet in het vormen van een

partijencombinatie, met eerder in het vinden van een bestuurder. De SP kwam tenslotte weer in beeld. Los van wat je van hun idealen vindt

heeft de SP zich de afgelopen jaren wel degelijk opgesteld als een betrouwbare collegepartner die niet bang is om over haar eigen grenzen heen te kijken. Omdat wij de inhoud nog steeds centraal stellen en de SP aangaf de uitgangspunten van de romp te delen is besloten om verder te praten met de SP.

“D66 geen excuuspartij voor extreemlinks 2”citeerde het Dagblad van het Noorden Lijsttrekker Ton Schroor tijdens de campagne. Ton gaf in het

de VVD?” waren veelgehoorde vragen die ik allemaal goed kan begrijpen. Ik hoop hieronder deze twee vragen te beantwoorden en de O&B lezer zo enigszins mee te nemen in het gevoel van vertrouwen dat de fractie erin heeft dat D66 in Groningen er goed aan doet om samen met deze partijen met de stad aan de slag te gaan.

Veel leden vroegen zich af hoe het rompcollege met onze invloed is uitgekomen bij de SP. In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat de SP inderdaad niet de eerste optie was, wat zij zelf ook al aangaven. Twee andere goede opties waren de VVD en een combinatie van ChristenUnie/CDA. Met name samenwerking met de VVD zagen veel leden wel zitten. Als we door de inhoudsarme campagne van de VVD heen zouden prikken waren het natuurlijk in de grond nog steeds liberalen die een groot deel van onze maatschappijvisie delen.

De reden waarom de onderhandelingen met de VVD zijn vastgelopen vinden hun

Wij zouden toch geen excuuspartij worden

en wij wilden het toch anders?!”

9

Page 10: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

collegeprogramma. Wij hebben er nog steeds het volste vertrouwen in dat deze twee uitgangspunten gerealiseerd worden. Wat ons betreft is er dan ook geen enkele reden om op basis van de inhoud aan te nemen dat D66 een excuuspartij zou zijn.

Paul de Rook is raadslid voor D66 in de stad. In deze rubriek doet hij verslag van wat er speelt aan de Grote Markt 1 Dit artikel werd geschreven in april 2010

uitgewerkte artikel aan dat D66 geen enkele partij uitsluit, maar dat wij niet zomaar de koers van het huidige college gaan voortzetten. Deze uitspraak zette hij nogmaals kracht bij tijdens een eerste openbare sessie over de onderhandelingen, net na 3 Maart. “Wij doen alleen mee

als er duidelijk sprake is van een herkenbaar andere koers in de stad”. Dit laatste is dan ook altijd ons uitgangspunt geweest tijdens de onderhandeling. Daarnaast hebben wij ook altijd aangegeven dat het geluid van D66 duidelijk moet doorklinken in het nieuwe

10

Page 11: Open & Bloot Voorjaar 2010

Opinie | De vrouwelijke energie in de Groninger JD

Door Susanne Dieudonné

Dat vrouwen niet geïnteresseerd zouden zijn in po-litiek is absoluut niet waar. Tegen-woordig zijn veel vrouwen politiek actief. Ook bij de landelijke JD en bij

D66 zien we veel vrouwen die poli-tiek betrokken zijn. Wat schrikt die Groningse vrouwen dan zo af? Heeft het te maken met de grote meerder-heid van de mannen, die wellicht een ontmoedigende werking heeft op vrouwelijke geïnteresseerden? Worden ze niet genoeg bij de pro-motie betrokken?

Misschien moet er een proactief beleid gevoerd worden om meer vrouwen te werven. Ik stel voor om vooral bij alfastudies en -facultei-

ten zoals psychologie en letteren, die voor 80% uit vrouwen bestaan, actief te gaan werven. Ludieke ac-ties moeten worden bedacht om vrouwen bij de JD te betrekken. Or-ganiseer bijvoorbeeld een keer een vrouwenavond, en laat daarbij alle huidige JD vrouwen al hun vriendin-nen meenemen. Zorg voor cham-pagne en een goede vrouwenfilm en de avond is compleet.

Kortom: laten we het mannenbol-werk van JD’ers in Groningen omver stoten en meer vrouwelijk schoon aantrekken. De Groninger jonge De-mocraten zijn meer dan ooit gebaat bij een proactief beleid voor vrou-wenwerving.

Graag deel ik mijn politieke me-ning niet alleen met mannen, maar ook met het vrouwelijke geslacht.

Als ik tegenwoordig op een reguliere dinsdagavond om me heen kijk in hotel de Doelen, dan voel ik mij als vrouw erg verloren. Vaak ben ik samen met één, en als ik geluk heb met twee andere dames aanwezig op de Groninger JD activiteiten. Ook van het huidige bestuur kan ik niet echt vrolijk worden; slechts één dame in het bestuur. Het vorige bestuur bestond schrikbarend genoeg zelfs uit geen enkele vrouw. Waar zijn de vrouwen in Groningen gebleven???

11

Page 12: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

Fotopagina

Vroeger leek ons logo nog niet op dat van het CDJA

Deden we nog gezellige dingen samen

En lazen we nog eens serieuze stukken bij de JD

12

Page 13: Open & Bloot Voorjaar 2010

Uit de oude doos

Ach gut Jd’ers in de sneeuw

Kunnen ze nu niet eens een gewone sneeuwpop maken?

Nou, ze lijken er zelf in elk geval wel blij mee

13

Page 14: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

Beschouwing | Wat is Permacultuur?

Door Douwe Beerda

Permacultuur is een vertaling van het Australische woord ‘permacul-ture’. Permaculture is als begrip sa-mengesteld uit de termen “Permanent Agriculture” en

“Permanent Culture”. Het is in de jaren 70 ontwikkeld aan de universiteit van Tasmanië, Australië, door Bill Mollison en David Holmgren. De bedenkers hebben permacultuur ontwikkeld om oplossingen te vinden voor een groot aantal van de problemen die een monocultuurlandbouw met zich meebrengt. Zo namen in Australië verwoestijning en bodemerosie schrik-barende vormen aan. Daarnaast zijn andere problemen, zoals kunstmest dat het grondwater vervuilt, te veel bestrijdingsmiddelen en grootschalige ziekten in monocultuurproducten we-reldwijd een groot probleem.

Permacultuur heeft voor deze pro-blemen oplossingen gevonden door

de ecologische wetten die opgaan voor een natuurlijk ecosysteem te be-studeren. Aan de hand van deze prin-cipes werd een systeem ontworpen dat functies heeft voor de mens, bijv. voedselvoorziening, met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Hierin verschilt permacultuur dan ook van biologische landbouw. Permacultuur is een ontwerpsysteem. Je ontwerpt de natuur letterlijk om de mens heen.

Een permacultuursysteem wordt gemaakt door te kijken naar de drie ecologische hoofdfactoren: zon, wa-ter en wind, en naar hoe deze in het systeem kunnen worden geïntegreerd met inachtneming van bodemstruc-tuur en -reliëf. In Nederland is het be-langrijk om het permacultuurontwerp zodanig te ontwerpen dat er veel zon wordt ingevangen, en dat sterke win-den worden omgeleid. In droge lan-den worden de ontwerpen vooral ge-maakt voor optimale wateropvang en -behoud. In Jordanië, vlakbij de dode zee, is men bezig een stuk woestijn te vergroenen met behulp van een goed ontworpen permacultuursysteem, en

Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en de haar omringende natuur, gericht op het over-leven van beide op de lange termijn. Met permacultuur ontwerp je een functioneel systeem om de mens heen, dat de sterkte en de veerkracht heeft van een ecosysteem.

14

Page 15: Open & Bloot Voorjaar 2010

ten, zaagsel, etc. kan er geen licht bij de grond komen waardoor onkruid minder snel ontspruit en minder snel groeit. Daarnaast houdt het dode organische materiaal goed vocht vast waardoor de bodem minder snel uitdroogt als de zon fel schijnt. In de winter beschermt deze laag de wortels tegen vorstschade. Als laatste pluspunt beginnen micro-organismen het dode organische materiaal te ver-teren en wordt dit afval omgezet in voedingstoffen voor de plant waar het omheen ligt. Mulchen heeft dus vele voordelen en het scheelt ook nog eens

veel schoffelwerk. In ontwikke-

lingslanden slaat permacultuur goed aan door de lage investeringskosten

en het positieve effect dat het op de langere termijn op het gebied heeft. Kijk voor een lijst van wereldwijde per-macultuurprojecten op: http://www.permaculture.org.uk/IntGroups.asp .

In het westen is er ook een voort-durend aantal mensen die het plezie-rig en leuk vinden om hun eigen fruit en groente te verbouwen. Ten eerste is dit het veiligst in dit tijdperk waar chemische middelen de landbouw overheersen, en ten tweede smaakt niets zo goed als aardbeien uit eigen tuin. Permacultuur is ontwerpen met èn smullen uit de natuur.

met succes. Dit kan bekeken worden in de korte film “Greening the Desert” die te zien is op de site

www.permaculture.org.au. Een uitgebreide uitleg over de

ecologische wetten waarop permacul-tuur gebaseerd is, is te vinden op de site www.permacultuurnederland.org, waar een gratis te downloaden cursus mensen bekend maakt met de belang-rijkste ontwerpprincipes van permacul-tuur. Van deze website komt ook het volgende voorbeeld.

Men neme een aantal bomen met eromheen struiken in een halve cir-kel gericht op het zuiden. Hierdoor concurreren de bomen zo weinig mogelijk met el-kaar om het licht. Daarnaast wordt de noordenwind om het systeem heen geleid waardoor de warmte opgevangen wordt op de plaats waar het water is. Het water wordt hierdoor sneller warm en kan goed dienst doen als een zwemplaats voor mensen. Door slim te ontwerpen levert dit permacultuursysteem winst op voor de planten die erin staan, en voor de mensen die er gebruik van maken.

Een ander typisch permacultuur-begrip is mulchen. Mulchen is het be-dekken van de zwarte grond met or-ganisch materiaal. Doordat de grond bedekt wordt met organisch materiaal zoals bladeren, stro, dode plantenres-

“Je ontwerpt de natuur letterlijk om de mens

heen”

15

Page 16: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

Oproep | Geef ons kracht

ONS NIEUWS!!! Wij willen goeie, actuele artikelen, die de mensen aan het denken zetten en die uitnodigen tot debat. Wij willen meningen, te-gengestelde meningen, uiteenzettin-gen, brieven… Wij willen inhoud.

Onze kleine staf kan natuurlijk wel elke keer het hele blad vullen, maar is het daar nu echt voor be-

Zoals jullie hebben kunnen mer-ken verschijnt de Open & Bloot 3 keer per jaar, met steeds weer iets nieuws. Helaas is de datum van ver-schijnen nogal onvast. Het blijft voor velen moeilijk om deadlines te halen, maar we doen ons best. Wat wij echt zouden kunnen gebruiken zijn schrijvers! Zoals het nu is lukt het ons wel om elke keer ons blad uit te brengen, maar het wordt elke keer moeilijker, elke keer zwaarder.

De Groninger JD is één van de weinige afdelingen met een eigen le-denblad, en dat is een van de dingen die ons onderscheiden, die alle leden telkens weer laten zien dat Gronin-gen toch iets anders is! Natuurlijk willen wij niets liever dan dit in stand houden, en vandaar deze oproep, al lijkt hij misschien wanhopig: GEEF

16

Page 17: Open & Bloot Voorjaar 2010

doeld? Dit is een ledenblad, en dat is het voor een goede reden! Leden, laat van je horen!

De Open & Bloot rekent op jullie! Voor ons blad, voor onze afdeling, en uiteindelijk voor iedereen. Laat je mening horen, en wees niet bang om te schokken. Samen staan we immers sterk, en verenigd spreken wij ons uit!

Cartoons: Welmoed Brugman

17

Page 18: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

Op een mooie zondag had ik het genoegen om oud JD’er Edmond Wöltgens te mogen interviewen. Edmond heeft rond 1994 twee jaar in het bestuur van de Groninger JD gezeten,eerst als vicevoorzitter en daarna als voorzitter. De JD was in die tijd in vele opzichten niet zoveel anders dan nu. Ook de recalcitrantie ten opzichte van het landelijk be-stuur was eigenlijk in veel opzichten precies hetzelfde.

Door Susanne DieudonnéZo had de JD

Groningen zelfs zijn eigen intro-weekend georga-niseerd, vlak na de KEI week. In dit weekend werd on-der het genot van vele drankjes ken-

nis gemaakt met de nieuwe leden. Ook in de tijd van Edmond was er

een afdelingsblaadje. Het was meer een gekopieerd kerkboekje met een gekleurd papiertje als omslag. Het bestuur was hier aardig druk mee bezig, vooral het op de post doen van het blad nam veel tijd in beslag.

De JD activiteiten werden in die periode gehouden in een pand van het PPJK ( Provinciaal Politiek Jonge-rencontact Groningen). Omdat de meeste andere organisaties al een eigen pand hadden, maakte de JD het meeste gebruik van deze facili-

teit. Hier kon gebeld worden, en had men de beschikking over een com-puter.

De verhouding met andere PJO’s was vrij goed, alleen het net opge-richte DWARS kon inderdaad erg dwars zijn. Samen werd er tevens gewerkt aan grote thema-avonden, zoals het thema “de trechter van Dunning”.

Hoewel de samenwerking tus-sen de PJO’s onderling vrij goed verliep, was de band met D66 niet heel sterk. In die tijd wilde de JD weinig te maken hebben met D66. De Jonge Democraten vormden na-melijk een onafhankelijke vereniging. Bovendien deed de JD niet mee aan gemeentepolitiek. Landelijke thema’s werden wel weer meer lokaal uitge-dragen. In tegenstelling tot de Jonge Democraten was D66 in die tijd erg elitair. Door deze houding voelde de JD voelde zich totaal niet verbonden met het gedachtegoed van D66. Ook

Interview | met een oud-JD’er

18

Page 19: Open & Bloot Voorjaar 2010

om voor interessante activiteiten te zorgen veel groter. Voorbeelden hier-van waren de thema-avonden, die druk bezocht werden, en het intro-weekend.

Na zijn JD bestuur is Edmond af-gestudeerd en uiteindelijk verhuisd naar Den Haag. De oud JD’er is in-middels getrouwd met zijn vrouwe-lijke medebestuurslid. In zijn laatste studiejaar is Edmond lid geworden

van D66. Dat was ook de tijd dat de verhou-dingen tussen D66 en de JD in Groningen wat beter kwamen te liggen. In de woelige periode van D66 met Lousewies van der Laan is Edmond lid af ge-worden. Sinds een paar jaar is Edmond weer actief lid in Groningen.

Edmond heeft zijn bestuurstijd bij de JD als een mooie tijd er-varen, waarin hij veel

geleerd heeft en waaraan hij veel waardevolle contacten heeft over-gehouden . Hij heeft nog steeds veel contact met zijn medebestuursge-noten, en zal de Jonge Democraten altijd een warm hart toedragen.

het combilidmaatschap bestond in die tijd nog niet.

In Edmond’s tweede bestuursjaar werden de banden met D66 iets meer aangehaald. De nacht van de democratie werd samen met D66 georganiseerd. Alleen, na het D66 gedeelte werd er gesteld dat het ‘formele gedeelte’ afgelopen was. Hier waren de JD’ers nogal pissig over. Een journalist had dit opge-merkt, en had in de krant geplaatst: ‘Jongeren voelen zich niet serieus geno-men’. Het heeft even wat lijmen gekost om de verhoudingen met D66 hierna weer glad te strijken. La-ter hebben nog veel JD’ers deelgenomen aan werkgroepen van D66. Deze waren de meest verbindende factor tussen D66 en de JD in Groningen.

Het grote verschil tussen de JD van nu en die van vroeger is dat er vroeger veel meer subsidie was om leuke dingen te organiseren. Vooral het PPJK leverde de JD veel financiële middelen op. Het tweede belangrijke verschil is dat de JD meer recalcitrant was ten opzichte van D66 dan te-genwoordig.

Door de ruimere financiële mid-delen was het vermogen van de JD

19

Page 20: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

Betoog | Kopje suiker, buurvrouw?

Door Jesper VerhoefDe gemeente

slaat hiermee de plank flink mis. Sterker nog: het linkse college pro-beert ons via deze campagne knollen voor citroenen te verkopen. Want

wat gebeurt: men stelt dat vanwege dit project onder andere ‘panden op brandveiligheid en achterstallig onderhoud geïnspecteerd worden en de gemeente fietsrekken plaatst om overlast te voorkomen’. Alsof brandveiligheid anders geen punt is, en fietsen maar gewoon op de straat neergegooid moeten – onzin natuurlijk.

Natuurlijk kan geen weldenkend mens tegen fatsoenlijke omgangs-vormen zijn, of deze nu tussen studenten onderling of tussen stu-

denten en stadjers zijn. Maar stop nu toch eens met die geldverslindende campagnes om dit in te peperen. Altijd weer dat betuttelende en be-voogdende toontje. Op leveninstad.nl lees ik: ‘Want behalve dat je de reservesleutel bij je buurvrouw ach-ter kan laten, kun je een kopje suiker bij elkaar lenen.’ Een kopje suiker? Zou de schrijver zulks werkelijk in een Donald Duck-verhaal leven?

De boodschap voor een nieuw te vormen college is simpel: stop met campagnes om studenten en stad-jers beter te laten samenleven. Het is duur en sorteert amper effect - stu-denten nemen er niet eens notie van. En zo ze dat al doen, dan laten ze zich echt geen rad voor ogen draaien met simpele en misleidende teksten.

Jesper Verhoef is D66-lid en stu-dent Geschiedenis

Op landelijk niveau is het sinds het aantreden van Bal-kenende een hot issue: normen en waarden. Want ‘Ne-derland wordt steeds asocialer’, aldus ook Sire, en daar moet wat aan gedaan worden. Op lokaal niveau speelde de gemeente hier nog recent op in met de campagne ‘le-ven in stad’. Het doel: een ‘eraan bijdragen dat studen-ten en buurtbewoners prettig met elkaar blijven samen leven in Groningen’.

20

Page 21: Open & Bloot Voorjaar 2010

Vereniging | Beste Jonge Democraat.

De afgelopen maanden is het be-stuur van de Groninger Jonge Demo-craten erg actief geweest.

Iedere dinsdagavond werd er een activiteit georganiseerd in hotel de Doelen. Dit varieerde van een Libera-lisme-zelftest, debattraining of een discussieavond tot een thema-avond over de NS, de regiotram of het Gro-ninger forum.

De campagne voor de gemeen-teraad kwam daar nog bij. Naast flink campagne voor D66 te hebben

gevoerd is er ook een debat over studentenhuisvesting georganiseerd, en, in samenwerking met de JOVD Groningen, een debat tussen de lijst-trekkers van de vijf grootste partijen.

Een enthousiaste groep JD’ers is bezig geweest om het congres te organiseren.

Het afdelingsbestuur wil ze via deze weg hiervoor hartelijk bedan-ken!

Het bestuur van de Groninger Jonge Democraten:

Nick, Dionne, Leon en Noud

Nu het congres alweer een paar weken achter ons ligt, kunnen wij als bestuur tevreden terugkijken op een suc-cesvolle en gevarieerde periode, waarin wij naast dit congres op allerlei manieren bezig zijn geweest voor onze leden.

21

Page 22: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

Politieke (en Privé) Problemen | Primula Politica

Door Primula van Zeveren

In deze rubriek beantwoordt tante Primula van Zeve-ren in elk nummer jullie vragen en problemen met betrekking tot po-litiek, of met alle andere moeilijkhe-den die zich kun-

nen aandienen in het leven van een ijverig en hardwerkend JD-lid. Tante Primula is er voor jou wanneer je er zelf niet meer uitkomt, en wanneer het voelt alsof de hele wereld tegen je is. Met weloverwogen, liefdevol, komisch doch meestal kansloos ad-vies zal zij zich inzetten voor jullie welzijn. Verliefd? Wie weet kan tante Primula jou en je crush koppelen! Twijfel over je stemkeuze? Volg de raad van Primula! SOA? Ja zeg, ga zelf naar de dokter. Tante Primula is een nette dame. Omdat deze rubriek net nieuw is, is tante’s brievenbus pas vanaf het verschijnen van dit nummer voor jou geopend. Ter ken-

nismaking heeft tante Primula deze keer voor jullie een greep in haar ar-chief gedaan. (Wij hebben haar met veel moeite, pijn en sherry weten te headhunten)

Wild op Wilders

Lieve tante Primula. Ik ben al jaren een trouw CU-aanhangster, maar ik ben van mijn geloof geval-len geloof ik. Het komt door Wilders. Elke keer als ik hem op de TV zie voel ik mij helemaal warm worden van binnen. Dat haar, dat accent… Die stoere manier waarop hij alles zegt, en waarop hij de vijanden van ons geloof aanvalt… Mijn kamer is nu behangen met Wildersposters, plaat-jes, tekeningen… Ik kan niet meer zonder mijn Geert! Ik wil echter niet op hem stemmen, de CU is mij hei-lig. Waarom voelt het alsof ik mijn held verraad?

Liefs, een verward martelaresje.

De Open & Bloot is natuurlijk een leuk blad, maar er is al-tijd ruimte voor verbetering. Vanaf nu kunnen JD-leden niet alleen bij ons terecht met artikelen, ook brieven, vragen, roddels, etc. kunnen jullie bij ons kwijt. Wij pre-senteren met trots: Tante Primula!

22

Page 23: Open & Bloot Voorjaar 2010

mocratische beentjes weer veilig op de grond?

Knuffel, draaikontje

Beste draaikont,Ik weet precies wat je bedoelt. Er

is ook zoveel keus hè? Doe gewoon als tante: drink wat sherry (niet te veel, 1 of 2 flessen is al genoeg) en

ga naar het stem-bureau. Kleur ver-volgens je stembil-jet tot je geen zin meer hebt. Succes!

Tante Primula

De Zaadvraag

Elke keer geeft tante een zakje echt Primulazaad weg aan een ge-lukkige briefschrijver/-schrijfster. De mooiste brief, de beste, of gewoon de liefste verdient een aanmoediging van tante! Vertel tante wat je dwars zit, of vertel juist over je goede be-levenissen! Tante wil alles horen, en staat altijd voor je klaar. Vanaf dit nummer kunnen jullie brieven voor tante Primula sturen naar:

[email protected] Tot snel, lieve JD-ers!

Lief martelaresje,Hè, wat naar voor je lieve schat!

Ik snap hoe je je voelt, natuurlijk wil je stemmen op jouw blonde lache-bek, maar geloof me, er gaat niets boven trouw aan de partij. Zo’n man zal van je houden, eventjes. Hij zal er echter rap vandoor gaan zodra hij de kans krijgt. Mijn 7e echtgenoot ging naar dezelfde kap-per, zelfde verhaal. Droom van Geert, bid voor zijn red-ding, en blijf CU stemmen. De Here heeft jouw hart meer nodig dan Geert. Sterkte!

Tante Primulap.s. Posters? Lief kind, ga eens

naar een psycholoog.

Een leven aan ’t zweven

Snoezige tante Primula, ik heb misschien een beetje een stom pro-bleem. Ik kan niet stoppen met zwe-ven! Elke keer als er weer gestemd moet worden ga ik weer trouw het hokje in, maar ik heb nog nooit twee keer op dezelfde partij gestemd. Het is niet omdat ik geen mening heb, soms was ik het niet eens met mijn eigen stem! Het is net of ik in de snoepwinkel sta, en alles gewoon MOET proeven! Hoe krijg ik mijn de-

Droom van Geert, bid voor zijn redding, en blijf

CU stemmen

23

Page 24: Open & Bloot Voorjaar 2010

Open & Bloot Voorjaar 2010

Agenda | Juni - Augustus 2010

Juni

Di 22 20:00-0:00 Hotel de Doelen De stand van de Euro pese economie met drs Robert Inklaar

Di 29 20:00-0:00 ntb Einde Seizoensborrel

Augustus

ma 16 10:00-17:00 Vismarkt KEI infomarkt (stand) 18:00-21:00 ntb Pizza pils & politics, georga

niseerd door GPJK

Di 17 19:00-20:15 Binnenstad Kei Parade, spring op de GPJK kar, promoot de JD 20:30-23:00 Cafe de Sleutel Politiek Cafe, Georganiseerd door JOVD

wo 18 14:00-18:00 Huize Maas Student Politics 18:00-20:00 PvdA Pand KEI BBQ

do 19 12:00-14:00 Groenlinkspand Brakke brunch, samen met DWARS

18:00-21:00 PvdA pand Eat & Great BBQ 20:00-22:00 Cafe de Keijzer Pubquizvr 20 14:00-16:00 Stadhuis Rondleiding door Jan

Evenhuis

Locaties: Hotel de Doelen: Grote Markt 36-1, Huize Maas, Vismarkt 52, Cafe de Sleutel, Noorderhaven 72, Cafe De Keijzer, Turftorenstraat 4, PvdA pand, Had-dingerrstraat 10, Groenlinkspand, Coehoornsingel 87, Stadhuis, Grote Markt 1 n.t.b: (Nog Te Bepalen) wordt nog via de mail bekend gemaakt. Voor meer infor-matie over de hierboven weergegeven activiteiten kunt u altijd contact opnemen met het bestuur van de Groninger JD via: [email protected]

24