StapAf Zomer 2008

32
stapaf Nieuwe fietsnetwerken wachten op jou! GRATIS FIETSMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN Zomer 2008 www.tov.be Knooppunten Scheldeland en Waasland zijn af Twee overnachtingen in Scheldeland/ Waasland Gorki-zanger Luc De Vos ontdekt 4 musea 10 leuke fietsevents p.25

description

Fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, zomer 2008

Transcript of StapAf Zomer 2008

Page 1: StapAf Zomer 2008

1

stapafNieuwe fi etsnetwerken wachten op jou!

GRATIS FIETSMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN

Zomer 2008

www.tov.be

Knooppunten Scheldeland en Waasland zijn af

Twee overnachtingen in Scheldeland/

Waasland

Gorki-zanger Luc De Vos

ontdekt 4 musea

10 leuke

fi etsevents

p.25

Page 2: StapAf Zomer 2008

In dit nummerstapaf FIETSNET

04 Een knooppuntenroute fi etsen? Kinderspel!

De vriendinnetjes Lore en Laura fi etsten samen een knoop-puntenroute en leverden het bewijs dat het kinderspel is.

stapaf REPORTAGE

08 Langs het waterIn de regio’s Scheldeland en Waasland is er nu ook een fi etsnet-werk. Zes StapAf-lezers trokken er twee dagen op uit en reden de nieuwe knooppuntenroutes in. Van Berlare ging het naar Lokeren, Sint-Niklaas, Temse en Dendermonde. Fietsen langs het water was de leidraad van deze tweedaagse.

stapaf EROPUIT

14 6 fi etsroutes in de kijkerWe presenteren zes fi etsroutes: één voor elke Oost-Vlaamse regio (de uitgetekende trajecten vind je overigens terug in de bijlage van deze StapAf), plus een route rond het Gentse havengebied.

Beste lezer,

Het is zo ver. De fi etsnetwerken van het Waasland en Scheldeland zijn af. Voortaan

kunt u het hele grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen verkennen door van knooppunt naar knooppunt te fi etsen. Van de kreken in Sint-Laureins tot aan de heuvels rond Geraardsbergen. Van de Leie in Zulte tot aan fort Liefk enshoek aan de Westerschelde. En alles wat daar tussen ligt natuurlijk.

U was misschien wel één van die honderdduizenden fi etsers die de voorbije twee jaar kennis hebben gemaakt met de knooppunten van de Vlaamse Ardennen, de Leiestreek en het Meetjesland. Drie totaal verschillende regio’s met elk hun eigen troeven. En ze slaag-den er alledrie in om fi etsers te charmeren.

We twijfelen er niet aan dat de twee nieuwe fi etsnetwerken even-veel succes zullen hebben als hun drie voorgangers. De bolle ak-kers, knotwilgen en bossen van het Waasland of de jaagpaden, veerdiensten en talrijke restaurants van Scheldeland: het zijn maar een paar van de ingrediënten die deze twee regio’s op het menu van de fi etsers plaatsen. We laten u in deze StapAf uitge-breid kennismaken met de nieuwe netwerken en alles wat ze te bieden hebben.

Ik wens u alvast een stralende zomer en een heerlijk najaar toe, zodat u optimaal kan genieten van uw fi etstocht langs de Oost-Vlaamse knooppunten. En vergeet vooral niet om af en toe ook eens af te stappen en te genieten van al dat fraais!

04 14stapaf Fietsnet

stapaf Reportage

stapaf Vooraf

COLOFONStapAf is een magazine van vzw Toerisme Oost-Vlaanderen en verschijnt twee keer per jaar. De provinciale vereniging Toerisme Oost-Vlaanderen vzw staat in voor de ontwikkeling en uitwerking van het toeristisch beleid van en voor de provincie en staat onder voorzitterschap van de Gedeputeerde, bevoegd voor toerisme. • Verantwoordelijke uitgever: Pierre Goff aux, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent • Redactie en realisatie: Grinta! Publicaties, Tielt • Foto’s: Toerisme Gent, Gianni Barbieux, Marco Mertens, David Stockman, Ruth Wytinck, Toerisme Oost-Vlaanderen, Philip Vanoutrive, Daniel De Klevith • Cartoon: Francis Bekaert • Cartografi e: Toerisme Oost-Vlaanderen • Redactie: Frederik Backelandt, Gert Coone, Joke verbeke, Dieter Devriendt • Lay-out: Lore Vangheluwe, Lien Paret.

Eddy CouckuytGedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderenbevoegd voor onder meer Toerisme

1

stapafNieuwe fi etsnetwerken

wachten op jou!

GRATIS FIETSMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN

Zomer 2008

www.tov.be

Knooppunten Scheldeland en Waasland zijn af

Twee

overnachtingen

in Scheldeland/

Waasland

Gorki-zanger

Luc De Vos

ontdekt 4 musea

10 leuke

fi etsevents

p.25

CoverfotoDrie fi etskoppels fi etsen de nieuwe knooppuntenroutes Scheldeland/Waasland in.

02 stapaf

Page 3: StapAf Zomer 2008

22 stapafGezelschap 29 stapaf

Eerste keer

stapaf

Column

stapaf GEZELSCHAP

22 Actief ontdekken in Oost-VlaanderenLaurent en Godelieve zijn actieve ontdekkers. Fietsen doen zij niet alleen om kilometers af te malen maar om zo nu en dan af te stappen en de streek te ontdekken.

stapaf AGENDA

25 10 zomerse fi etsafsprakenOost-Vlaanderen grossiert de volgende maanden in fi etsevents. We zetten tien fi etsevenementen voor jou op een rij.

stapaf EERSTE KEER

29 Luc De Vos op de culturele toerGorki-zanger Luc De Vos bezoekt vier musea en bezoekerscentra in Oost-Vlaanderen. Van het oeuvre van Roger Raveel tot de archeo-logische site van Ename.

MIJN ALLES

Beste hunkerige fi etsers, genieters van de tweewieler, rustige pedaalrid-ders. Ik heb werkelijk alles te danken aan de fi ets: het is mijn broodwin-ning, het is mijn passie, het is mijn alles. Maar niet alleen van mij maar voor velen onder ons, niet in het minst voor de lezer van StapAf.

Fietsen... Ik krijg het schaamrood op de wan-gen als ik moet vertellen dat ik het te weinig doe maar ik zal jullie allen en mezelf blijven stimuleren om het meer en meer te doen. Eigenlijk zou ik een voorbeeld moeten zijn voor de meute fi etsende genieters want ik heb het voordeel – ja, zelfs de eer en het genoegen – in één van Vlaanderens mooiste dorpente wonen: Sint-Martens-Latem. Daarenboven ben ik geboren in Deinze, stad (nou ja, ‘stad’) aan de Leie. Kunt u zich voorstellen hoe mooi dat strookje fi etsweg is tussen mijn geboortestad en mijn stulpje in Latem? Een blik op de meanders van de Leie: enig is het, een streling voor het oog. Waar allerlei watergevogelte streepjes trekt in de huid van de zachtglijdende rivier. Waarlangs bomen staan met hun armen in het water en knuistige knotwilgen die de oevers bewonen. Mooier kan toch niet?

Het is een enig mooi decorum om er op de fi ets langs te glijden. Het is enig de geur op te snuiven van groene meersen met hun prachtig gevlekte koeien die je nastaren. Hoeveel dichters heb-ben deze natuurrijkdom niet beschreven? Hoeveel kunstschilders hebben dit niet vastgelegd op doek, om eeuwig te bewaren? Met éénvoud van woorden en pracht van kleuren is dit alles al mede-gedeeld. Ik kan innig genieten van de ‘Vlaamse klassiekers’ met hun sterke stenen en puntige puisten... Maar mijn Leie is net zo mooi!

Telkens ik er met vrouwlief langs peddel kan ik mijn ogen niet geloven, mijn hart niet begrijpen. Het plezier van het fi etsen, de schoonheid alom en de voldoening achteraf. Ik zou zeggen: géén ‘stap af’ maar eerder ‘stap op’! De kleine weggetjes dicht aan het water brengen je waar je wezen moet, een paradijs van natuurschoon. Hobbelig soms maar toch zo aangenaam. We moes-ten het veel meer doen want we beseff en pas op de fi ets wat we missen: de schoonheid, de pret, het gezonde, heerlijke fi etsen.

Je maakt ook wel iets mee op die tochtjes. Zo kwam ik met mijn voorwiel ooit eens in een ogenschijnlijk ongevaarlijk greppeltje terecht waardoor ik holderdebolder over de kop ging, recht in het lachende lis aan de oever. Het lis kon je niet horen maar de hel-dere lach van mijn Frieda des te meer. Een eer is het om in deze situatie te mogen verkeren, op je rug net niet in het water, dat aan de oever van de ‘Golden River’. Het fi etsen geeft toch zoveel vol-doening. Voldoening... tref ik daarin niet het woordje ‘doen’ aan? Jazeker, doen dus. Haal hem van stal die meesterlijke fi ets. Stuur hem langs de Leieboorden van Latem. Geniet van alle prachten. Zelfs bij bewolkt weer kijk je aan tegen een enig decor. En bij zon schijnt en schittert alles.

Beloof het me. Ik beloof het jullie: we gaan het meer doen!

Dirk Nachtergaele (57) masseert sinds 1979 benen van wielrenners. Fietsen doet hij zelf te weinig.

Abonneer je gratis op stapaf!

Wil je op de hoogte blijven van al het fi etsnieuws in Oost-Vlaanderen? Neem dan een gratis abonnement op StapAf. Stuur een e-mail met je adresgegevens naar [email protected] met als onderwerp ‘abonnement StapAf’ en je krijgt de toekomstige edities van ons magazine gratis in je brievenbus.

03

Page 4: StapAf Zomer 2008

Lore Vandenheede (12) woont in Sint-Martens-Latem, parel aan de Leie. In haar vrije tijd speelt ze dwarsfl uit, oefent ze haar fore-hand op het tenniscourt, is ze bij de jeugdbeweging en... houdt ze van fi etsen. Kortom: Lore is een bezige bij. Dat weet ook papa Bert die zich door zijn dochter en haar vriendinnetje Laura Bonte (12) op sleeptouw liet nemen op het fi etsnetwerk Leiestreek. “Knooppunten fi etsen is kinderspel”, zegt Lore overtuigd. Lore is niet aan haar proefstuk toe, weet ook papa Bert. “We deden dat eerder al in Limburg en West-Vlaanderen. Maar nog nooit in Oost-Vlaanderen. Dat was een primeur.”

Puzzelen en hoofdrekenen

Om een knooppuntenroute te rijden heb je in eerste instantie een fi etsnetwerkkaart nodig. “Laura en ik hebben zelf een route gepuzzeld”, zegt Lore trots. Bert knikt. “Ze waren al snel weg met het systeem. Veel uitleg hoefde ik niet te geven. Ik zag er

vooraf gewoon een beetje op toe dat de route niet te lang werd. De voorwaarde was dat ze een route maakten die startte en ein-digde in het centrum van Sint-Martens-Latem en een twintigtal kilometer lang was.” En dus zetten Laura en Lore zich aan het hoofdrekenen – ze dienden de afstanden tussen de punten op te tellen – en tekenden uiteindelijk een rit van zo’n 28 km uit. “Dat kon er nog net door. Ik liet ze hun gang maar gaan”, grijnst Bert.

74, 71, 72, 69, 65, ...

Lore noteerde alle nummertjes van de route netjes op een klein briefj e en stopte dat in haar achterzak. Op de trappers dan! En... fi etsen van cijfertje naar cijfertje. Kinderspel! “We startten op de parking bij de kerk van Sint-Martens-Latem”, zegt Bert. “Aan de molen!”, vult Lore aan. “Ja, aan de Koutermolen. Er staat een grote infozuil. Die plek is een perfecte uitvalsbasis voor wie de Leiestreek wil ontdekken.” Het gezelschap fi etste een paar kilometer langs de Leie, passeerde de Latemse meersen om dan in Baarle het veerpont te nemen. “Via Drongen en de rand rond

stapaf Fietsnet

04 stapaf

“Veel uitleg hoefde ik niet te geven. Lore was snel weg met het systeem” (papa Bert)

q Eerst een route uitstippelen en dan speuren naar de knooppunten-bordjes. Lore (links) en Laura zien het zitten.

Knooppunten fi etsen is kinderspel!

Lore (12) en Laura (12) namen de proef op de som

Page 5: StapAf Zomer 2008

Koop nu je kaart!www.tov.be

De fi etsnetwerkkaarten (uit stevig en waterafstotend papier) zijn te koop via de website van Toerisme Oost-Vlaanderen (www.tov.be), bij de Oost-Vlaamse toeristische diensten of bij de boekhandel (kijk op www.tov.be voor een actuele lijst van verkooppunten).Je kan de fi etsnetwerkkaarten ook bestellen door onderstaand formulier volledig ingevuld te sturen naar:Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent.

Het totale bedrag van je bestelling kan je storten op rekeningnum-mer 737-0176819-31 (voor Nederland: 14.59.05.152) ter attentie van Toerisme Oost-Vlaanderen, met vermelding ‘Bestelling brochu-res’ en de naam die je op de bon hebt ingevuld. Zodra wij je betaling hebben ontvangen, sturen we je de kaarten op.

Ik bestel:Aantal Prijs Totaal… x Fietsnetwerkkaart Meetjesland € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Scheldeland (NIEUW!) € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Waasland (NIEUW!) € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Leiestreek Oost € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Leiestreek West € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen € 6,00 € …… x Brochure (thematocht) € 3,00 € … Bakens van kunst aan de Leie… x Brochure (thematocht) € 3,00 € … Fietsen langs meersen en meanders… x Brochure (thematocht) € 3,00 € … Lekker fi etsen in het spoor van Adriaen Brouwer… x StapAf 1 gratis… x StapAf 2 gratis … x StapAf 3 gratis Totaal brochures: € …Port - en verzendingskosten:voor 1 brochure: € 1,00voor 2 brochures: € 1,75voor 3 brochures of meer: € 2,50Port- en verzendingskosten: € … Totaal te betalen bedrag: € …

Naam: Voornaam: Straat: Nr.: Bus: Postcode: Gemeente: Land: Telefoon: E-mail: Datum:

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven van de activiteiten en de publicaties van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Je gegevens worden opgenomen in ons bestand.Kruis het vakje aan indien je dit niet wenst.

05

Gent keerden we zo terug naar Sint-Martens-Latem”, vervolledigt Bert.

Wedstrijdje

“Dit was véél leuker dan het rijden van een uitgepijlde fi ets-route”, oordeelt Lore na afl oop. “Het is vooral het zoeken naar de bordjes en de nummers van de knooppunten dat de meisjes interesseerde”, lacht Bert. “Ze maakten er soms zelfs

een wedstrijdje van, liepen haast vooruit op de zaak om toch maar zo snel mogelijk een nieuw nummertje te vinden.” Dat deze uitstap een vervolg krijgt, is voor Lore en Laura al een uitgemaakte zaak. En Bert volgt de meiden daarin. “Er is niets moeilijk aan een knooppuntenroute fi etsen, je weet dat je de verkeersdrukte vermijdt en je houdt de kilometers perfect in de hand. Wat wil je als fi etsrecreant nog meer?”

q Fietsen in de rand rond Gent: Laura en Lore vonden het tof.

“Rijden van nummertje naar nummertje. Dit is véél leuker dan een uitgepijlde route” (Lore)

NIEUW!

Page 6: StapAf Zomer 2008

stapaf ontdek

De Ronde verwent toeristen De actieve fi etser kan zijn hartje ophalen op de fonkelnieuwe website van de Ronde van Vlaanderen (RVV). Via www.rondevanvlaanderen.be leer en lees je niet alleen over het sportieve gebeuren (de koers zelf) maar ook (en vooral) over de toeristische troeven van de Vlaamse Ardennen. Klik gewoon door naar ‘Ronde van Vlaanderen Toerisme’ en een boeiende en informa-tieve wereld opent zich voor de actieve fi etser. Routes en fi etslussen ontdekken, percentages van de Ronde-hellingen opsnorren, herstel- en verhuurplaatsen voor de fi ets en leuke logies vinden: je doet het voortaan met één muisklik. Wie zélf wil fi etsen in de streek van de Ronde, kan een van de drie beweg-wijzerde RVV-fi etslussen voor zijn rekening nemen. Die ondergingen overigens enkele ingrijpende wijzigingen. De minder aantrekkelijke delen werden uit de lussen gehaald en vervangen door een mooier en veiliger alternatief.

Er is ook een nieuwe Ronde-kaart uit. Die is voor 2 euro onder meer te koop in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.

www.rondevanvlaanderen.be

06 stapaf

Culinair WaaslandDe Wase streekgerechtenwedstrijd is aan zijn 7de editie toe en dat wordt gevierd met de brochure eigenzinnige gerechten en fas-cinerende plekken. Daarin lees je alles over de deelnemende chefs: wat ze koken, welke ingrediënten ze gebruiken, hoe je de gerech-ten zelf klaarmaakt... Verder neemt iedere chef je ook mee naar zijn favoriete plekje in het Waasland onder het motto: “Waasland proeven en beleven”. De brochure geeft je ook telkens een aangepaste logeertip, om er een gastronomisch Waas weekend van te maken.

De brochure is digitaal beschikbaar op www.toerismewaasland.be, maar

kan ook aangevraagd worden bij [email protected].

Flashback naar 1708...Op 11 juli 1708 stond een alliantie van Engelsen en Duitsers in Oudenaarde te-genover het Frankrijk van Lodewijk XIV. Hoogtepunt van het herdenkingsjaar wordt een historische evocatie van de slag bij Oudenaarde op zaterdag 12 en zondag 13 juli.De hele zomer kan je ook fi etsen en wandelen over het vroegere slagveld. Een gids doet je de slag van 1708 herbeleven.

www.oudenaarde1708.be

Bezoekerscentrum Fort Liefk enshoekIn 2007 werd in Fort Liefk enshoek een nieuw bezoekerscentrum geopend. In de vier lokalen van de vroegere militaire vesting op Linkeroever valt veel te beleven. Je staat plots op het schom-melende dek van een schip, je zit middenin de woelige geschiedenis van het fort en je bevindt jezelf tussen hoog opgestapelde containers. De machtige Schelde en de omringende Waas-landhaven kan je bestuderen in de uitkijktoren. Ook Luc De Vos, zanger van de groep Gorki, was onder de indruk toen hij voor StapAf het Liefk ens-hoekfort bezocht. Meer daarover lees je vanaf blz. 29 in deze StapAf.

www.beveren.be

Page 7: StapAf Zomer 2008

07

Gewonnen! 4 StapAf-lezers wisten het correcte antwoord op de wed-strijdvraag in de vorige StapAf: het is de brouwerij Roman (antwoord a) die langs het trainingsparcours van ex-wielren-ners Peter Van Petegem en Serge Baguet ligt. Zij wonnen een overnachting met ontbijt in een gastenkamer of hotel in de Vlaamse Ardennen: Marleen Boydens uit Merksem (Horen-becca in Horebeke), Gwenda De Pril uit Ninove (’t Heufk e in Zwalm), Evy Van Rietvelde uit Melsbroek (Eyckenmolen in Lierde) en Laurent Pauwels uit Sint-Gillis-Waas (Stokerij Van Damme in Oosterzele).

Stille Waters in Scheldeland: 514 km wandelplezier! Midden april opent Toerisme Klein-Brabant-Scheldeland haar wandel-netwerk ‘In het Land van Stille Waters’. Het netwerk op basis van knooppunten strekt zich uit over Klein-Brabant (Bornem, Puurs en Sint-Amands) en delen van Buggenhout, Dendermonde en Hamme. Samen met het Heuvelland (West-Vlaanderen) en de Kempense Heuvelrug is dit een van de eerste wandelnetwerken in Vlaanderen.

Het netwerk telt 257 kilometer prima wandelpaden, in twee rich-tingen bewegwijzerd, of 514 kilometer puur wandelplezier. Het typische getijdenland-schap, de veerponten, de mooiste dorpen aan de water-kant, het verrassende erfgoed en de culinaire verwennerij zullen de wandelaars ongetwij-feld bekoren. Tijdens die wandelingen komen ook tal van locaties uit de popu-laire tv-reeks ‘Stille Waters’ aan bod.

De wandelkaart, uitgewerkt op stafk aart, is te koop (6 euro) bij Toerisme Scheldeland, Donklaan 93, 9290 Berlare

www.scheldeland.be

Watertanden langs Schelde, Dender en RupelEen dagje genieten van het Scheldeland? Dat kan nu met een brochure boordevol tips over streekproducten, paling, culinaire wandelingen,... De folder is thematisch opgebouwd: ‘water’ (Donkmeer en het ‘Land van Stille Waters’), ‘leven in de brouwerij’ (brouwerijbezoeken), ‘bruisende steden’ (Aalst en Dendermonde) en ‘de sfeer van weleer’ (volkscafés, volkssportenroute,…) komen aan bod. De geselecteerde horecazaken in de brochure geven aan groepjes vanaf 4 personen een extraatje bij het eten van een hoofdgerecht en voorgerecht/dessert.Brochure verkrijgbaar bij Toerisme Scheldeland, Donklaan 93, 9290 Berlare

www.scheldeland.be

Een mooie én aangename manier om Oost-Vlaanderen te ontdekken, is per boot. Wie zeker wil zijn van een plaatsje, kan maar beter tijdig reserveren, want de tochten zijn bijzonder populair.Van 18 juli t.e.m. 2 september serveren Toerisme Leiestreek en de deelnemende gemeenten langs de Leie je een gevarieerd aanbod aan tochten op de Golden River. Nieuw dit jaar zijn de ‘lekkere tochten’. Tijdens deze tochten kan je kennis maken met het vele lekkers dat de regio te bieden heeft . De bestemmingen voor 2008 zijn: Doornik, Ou-denaarde, Sint-Martens-Latem, Bachte-Maria-Leerne, Wambrechies, Wervik, Kortrijk, Rijsel, Deinze, Gent en Waregem.www.toerisme-leiestreek.be/boottochten. Wie de boottochtenbro-chure van Leiestreek wil bestellen, kan mailen naar [email protected] of bellen naar 056 24 99 95. Ook in Scheldeland kan je de komende maanden terecht voor een boottocht op de Schelde, de Dender of de Rupel, bekend als decor

Vaar door Oost-Vlaanderenvan de TV-serie ‘Stille Waters’.Meer info: Provinciaal Infokantoor Scheldeland Donkmeer, Donklaan 93, 9290 Berlare. Tel. 09 345 49 62, Fax 09 345 49 63, www.scheldeland.be, [email protected]. In het Waasland ten slotte kan je in juli en augustus met een passagiersboot over de Durme en de Moervaart van Lokeren naar het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Ook op deze boottocht kan je kiezen voor een culinair tintje. Meer info en reservaties op www.lokeren.be.

Page 8: StapAf Zomer 2008

stapaf reportage

Fietsnetwerk in Scheldeland en Waasland 6 StapAf-lezers fi etsten het in!

Eindeloos fi etsen

Drie fi etskoppels reden op vraag van Stap-Af het nieuwe fi etsnetwerk in Scheldeland en Waasland in. Het werd een tweedaagse tocht met twee routes in de regio Lokeren/Sint-Niklaas/Dendermonde. In het groen en langs stille waters...

Laurier, paling en ‘verkensblussers’“Ik zie het meteen: jullie zijn fi ets-toeristen in de échte zin van het woord, in hart en nieren. Zijn jullie er klaar voor?” Het zijn de woorden van meesterkok Guy Van Cauteren waarmee hij op vrijdagnamiddag de drie koppels verwelkomt: Paul en Marie-Jeanne, Frans en Marie-Christine en Jean-Marie en Marijke. Vooraleer zij op zaterdag beginnen aan hun tweedaagse fi etstocht in Waasland en Scheldeland, genieten zij eerst nog van een diner en overnachting in ’t Laurierblad, het gerenommeerde hotel-restaurant van Van Cauteren in Berlare. Op zaterdagmorgen zwaait Guy Van Cauteren hen dan uit, nadat eerst nog een groepsfoto in de tuin van ’t Laurierblad werd gemaakt. De zes poseren trots met de chef. “Meneer Van Cauteren, reserveer maar zes couverts voor morgenavond. We zullen er zijn”, grapt Frans terwijl hij zich op gang trekt. In zijn zog volgt zijn

echtgenote Marie-Christine. Die had geen moeite om haar broer Jean-Marie, zus Marie-Jeanne en hun partners te overhalen om Scheldeland en Waasland met de fi ets te verkennen en ontdekken. Met z’n zessen trekken ze er wel vaker op uit in Oost-Vlaanderen, hetzij met de fi ets,

hetzij met de wandelschoenen aan. “21 juli is onze vaste afspraak om eropuit te trekken met de fi ets. Maar altijd in de Vlaamse Ardennen.” Daar komt de volgende dagen dus verandering in. Het zestal zet koers richting Donkmeer (69-66). Vandaag is een zomerse, zonnige dag en dus heerst er een gezel-lige drukte. De zes zetten even voet aan de grond, slaan

08 stapaf

“Waarom ver reizen als er dichtbij zo veel mooie dingen te zien zijn?”

q Langs het Molsbroek in Lokeren.

DAG 1 (Berlare-Sint-Niklaas, afstand: 51,55 km)Knooppunten: 69-66-72-73-79-82-80-78-28-27-24-23-20-81-80-19-99-94-93-92-87-85-83-36

Page 9: StapAf Zomer 2008

de netwerkkaart ‘Scheldeland, langs Schelde en Dender’ open en genieten bovenal van de rust die het 86 hectaren grote meer uitstraalt. Marie-Christine is de eerste die weer de trappers opzoekt. “Voor paling in ’t groen is het nu nog wat te vroeg”, zegt ze. In de wijde omgeving is het Donkmeer vermaard om zijn heerlijke palinggerechten, vandaar. “Kom, we fi etsen verder ”, spoort ze de rest aan. Via het bos Berlare Broek (66-72) belandt het gezelschap in het natuurreservaat Molsbroek (28-27), bij Lokeren. “Zo dicht bij het centrum en de autosnelweg, maar toch is het hier bijzonder aangenaam fi etsen en wandelen”, merkt Marie-Jeanne op. Het Europees Natuurreservaat Molsbroek is met zijn 80 ha het grootste beschermde natuurgebied van de streek en is vooral gekend om zijn vogels en moerasplanten. In ‘de groene stad’ Lokeren (27-24) – stad van de verkensblussers notabene – is het dan tijd om wat te drinken. “Tijd om te aperitieven”, stelt Paul voor. En zijn voorstel wordt positief onthaald.

Aangename kennismakingEen terrasje in het stadshart van Lokeren kan wonderen doen. Het is genieten. Wanneer de cafébaas in de mot heeft dat zijn klanten fi etsfanaten zijn, stopt hij hen enkele fi etsroutekaarten toe. “Geloof me, je kan hier eindeloos fi etsen”, verzekert hij. “Vandaag en morgen houden we ons bij onze knooppuntenroute maar binnen-kort komen we zeker terug”, antwoordt Jean-Marie. Via Daknam en de Daknamse Meersen (23-20) gaat de tocht

verder over Eksaarde (81-80), Klein-Sinaai (99-94) en Sint-Pau-wels (87-85) waar even halt wordt gehouden aan de Roomanmolen, een stenen stellingmolen uit 1847 die zich de hoog-ste (24 meter) windmolen in Oost-Vlaanderen mag noemen. “Waar wij wonen, in de streek rond Zottegem en de Vlaamse Ardennen, vind je in de buurt een hele rist wind- en watermolens: de Bostmolen, Boembekemolen, de Zwalm-molen, de Vinkemolen,...” Het Waasland blijkt voor de zes echt wel een aangename kennismaking.

Na 51 km in het zadel komt Sint-Niklaas (36) in beeld. Hotel Serwir wordt daar de nieuwe uitvalsbasis. Het is een riant viersterrenhotel op een boogscheut van het centrum, ideaal voor wie ‘s avonds nog een de bruisende stad wil verkennen. Van hieruit wordt de volgende dag

09

“Totnogtoe fi etsten we alleen in de Vlaamse Ardennen. De knooppunten in Scheldeland en Waasland zijn een ontdekking”

q Even de route bestuderen aan het Donkmeer in Berlare.

q Lokeren laten we achter ons.

Page 10: StapAf Zomer 2008

10 stapaf

gestart met een tweede fi etsroute: over Temse, langs Durme en Schelde naar Dendermonde en Berlare. Maar daarvoor is het nu nog even wat te vroeg. Marie-Jeanne en Marijke zijn het met elkaar eens: Sint-Niklaas is een boeiende stad. De markt, het stadhuis, de musea: trek-pleisters en blikvangers zat. “Een mens gaat zo vaak zo ver op reis, terwijl er op een steenworp van zijn deur zo’n mooie dingen te zien zijn”, verwoordt Marijke het.

Droge overtochtDag twee zal het zestal weer van Waasland naar Schel-deland brengen. En ze hebben er opnieuw zin in, na een verkwikkende nachtrust. Via het centrum van Sint-Ni-klaas (45) fi etsen we niet meteen naar het zuiden. Via knooppunt 48 fl irten we nog even met het Recreatiepark De Ster om daarna echt koers te zetten richting Temse (99-75). Daar is het echt de moeite even halt te houden aan de Wilfordkaai. Wie van waterpret houdt, is hier aan het juiste adres. ‘De Kaailopers’, een beeldengroep van kunstenaar Valeer Peirsman, kijken er uit over de Schelde. Ze zullen vandaag navolging krijgen want ook voor de zes StapAf-fi etsers wordt de Schelde de rode draad tijdens hun fi etstocht. “We fi etsen door het decor van Stille Waters”, merkt Marie-Christine op. De tv-serie van een paar jaar geleden met Antje De Boeck en Jo De Meyere in de glansrollen, werd inderdaad in deze regio opgenomen.

Vanaf Temse fi etsen de zes een stukje langs de Schelde (75-76) naar Tielrode, een deelgemeente van Temse. Hier mondt de Durme uit in de Schelde en neemt de groep het fi etsveer (76-77) om (op een droge manier) de andere kant van de Durme te bereiken. Zo’n overtocht met het veerpont blijft in zekere zin een belevenis, afgaande op het enthousiasme van de groep. De lange rij fi etsen die overgezet worden is overigens indrukwekkend. “Het is eraan te zien dat het super fi etsweer is”, merkt Paul terecht op. “Ik geef hen alvast geen ongelijk. Wie er vandaag niet bij is: die heeft pas ongelijk!” Na ‘de kleine oversteek’ bevindt het zestal zich op grondgebied Hamme. Ze rijden, voor ze het goed beseff en, een nieuw natuurgebied binnen. Het gaat om het natuurgebied Den Bunt (78-69). Het typische landschap is ontstaan door de ontginning van de turfl agen die zich hier hebben gevormd.

stapaf reportage

Van natuurgebied naar kunstenaarsdorpjeHet unieke landschap van Den Bunt vormt samen met het nabijgelegen Drie-goten een echte

DAG 2 (Sint-Niklaas-Berlare, afstand: 54,04 km)Knooppunten: 45-48-99-75-76-77-78-69-51-57-58-91-89-84-87-77-76-74-69

q Dwars door het pittoreske Vlassenbroek.

q Een ijsje in Den Bunt: lekker!

Page 11: StapAf Zomer 2008

11

trekpleister tussen Schelde en Durme. Niet in het minst omwille van de vele tavernes en restaurants waar je even tot rust kan komen. Of wat dacht je van een ijsje onderweg...? Aan de monding van de Durme in de Schelde staat een monumentaal beeldhouwwerk dat is gewijd aan de Hamse schrijver Filip De Pillecyn (1891-1961). Het monument is opgebouwd met personages uit de drie romans van De Pillecyn. En net op deze plek genieten de StapAf-fi etsers van een ijsje. “Hiervoor doen we het, hé?”, zegt Marijke. De zon schijnt fel en deze verkwikkende verpozing was meer dan welkom. Maar al snel wordt er weer aan fi etsen gedacht. Het is nog een eind te gaan tot Berlare maar niemand die er tegenop ziet. Ter hoogte van knooppunt 57-58 staat de tweede van drie overtoch-ten met het fi etsveer op het programma: het fi etsveer Hamme (Moerzeke)-Baasrode. Na de overzet blijft het een negental kilometer fi etsen langs de Schelde (58-91),

in het natuurgebied van de Vlassenbroekse polder en door het pittoreske kunstenaarsdorpje Vlassenbroek. Jean-Marie neemt zijn gezellen op sleeptouw en leidt hen langs het charmante Sint-Gertrudiskerkje. “Dit is geen onbekend domein voor ons. Vlassenbroek deden we eerder al aan op een van onze fi etstochten. Een poos geleden fi etsten we immers ook langs de Schelde maar dan in de andere richting, vanuit Appels naar Temse.” Marijke knikt: “We blijven het een aparte en daarom aantrekkelijke streek vinden.”

‘Deijermonde’Een van de laatste echte ‘hotspots’ langs de route is ongetwijfeld Dendermonde (91-89), de fi ere Ros Beiaard-stad. Het is werkelijk koppen lopen in het gezellige, historische centrum. Een terrasje op de fraai vernieuwde Grote Markt kan niet uitblijven. Mét uitzicht op het middeleeuwse stadhuis met Belforttoren, sinds 1999 overigens erkend als Werelderfgoed. Er wordt geklonkenop een vlekkeloze tocht met een pittig abdijbiertje ‘Dendermonde’. “Deijermonde, zo spreek je het correct uit”, zegt een man aan een ander tafeltje in het sappige

Dendermondse dialect. Eén Dendermonde volstaat, de laatste loodjes wachten immers nog. Maar voor niemand weegt het zwaar. Het weer zit mee, de sfeer zit goed. Bij het buitenrijden van Dendermonde volgen we niet de Schelde maar doen we een klein stukje langs de Dender (84-87). Maar lang duurt dat niet. De laatste rechte lijn naar Berlare is ingezet (87-77-76). Het fi etsveer in Appels brengt de groep voor de allerlaatste keer naar de andere oever van de rivier. Via het natuurge-bied Scheldebroeken (76-74-69) belanden we in Berlare .

“Vlassenbroek is een wondermooi dorpje. Het is niet de eerste keer dat we hier komen”

q Water is de rode draad doorheen de twee routes.q Klinken op een geslaagde dag

met een ‘dendermonde.

q Drie keer op het veerpont

Page 12: StapAf Zomer 2008

12 stapaf

De magen rommelen maar het gesuggereerde etentje in ’t Laurierblad zit er vanavond niet meer in. “Te sportief gekleed. Zo wil ik niet aanzitten in het restaurant van Guy Van Cauteren”, argumenteert Frans. “Het zal voor een volgende keer zijn”, treedt Marie-Christine hem bij.

stapaf reportage

q Net vōōr het nemen van het fi etsveer Hamme-Baasrode: nog even de kaart bekijken..

“En die volgende keer komt er zeker. Voor ons was dit de allereerste keer dat we een fi etsroute buiten de Vlaamse Ardennen reden maar het is zondermeer een ontdekking. Voor herhaling vatbaar, zeker weten!”

Bestel de nieuwe netwerkkaarten Scheldeland en Waasland via www.tov.be of kijk op blz. 5.

ZOEK EN VIND EEN VERBLIJF! Op zoek naar een knus hotel, een comfortabele vakantiewoning of een gezellige gastenkamer?Surf dan naar www.tov.be of raadpleeg de brochure ‘Overnachten in Oost-Vlaanderen’ die je een compleet overzicht biedt van de overnachtings-mogelijkheden in de provincie. Je kan de brochure bestellen bij Toerisme Oost-Vlaanderen (Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent).

Page 13: StapAf Zomer 2008

individuele fiets- en wandelvakanties

www.vostravel.be051 - 240 340

individuele fiets- en wandelvakanties8080

Gratis brochure

Je kan één overnach-ting winnen voor twee personen (op basis van kamer en ontbijt) in Hotel ‘t Laurier-blad*** in Berlare (zie foto) en één in Hotel Serwir**** in Sint-Ni-klaas. Zo kan je twee dagen uittrekken voor alles wat het Waasland en Scheldeland te bieden hebben.

Wedstrijdvraag:Natuurgebied Den Bunt ligt aan de samenvloeiing van de Schelde met één van haar bijrivieren. Welke is dat?a) de Leieb) de Durmec) de Rupel

Hoe neem je deel?Stuur je antwoord vóór 31 oktober 2008 naar:Toerisme Oost-Vlaanderen, Wedstrijd StapAf, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent (België).Mailen kan ook, met als onderwerp “Wedstrijd StapAf ”, naar [email protected], ten laatste op 31 oktober 2008. Vergeet je naam en adresgegevens niet te vermelden. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden vermeld in het voorjaarnummer van 2009. Veel succes!

Hotel ‘t Laurierblad***Dorp 4, 9290 BerlareT: 052 42 48 01E: [email protected] W: www.laurierblad.com

Hotel Serwir****Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-NiklaasT: 03 778 05 11E: [email protected]: www.serwir.be

twee overnachtingen in Scheldeland/Waasland

Page 14: StapAf Zomer 2008

14 stapaf

Eropuit

Het fi etsnetwerk van de provincie Oost-Vlaanderen staat op punt... Of beter gezegd: op knooppunt! Met de komst van de gloed-nieuwe fi etsnetwerken van het Waasland en Scheldeland is de volledige provincie bedekt met fi etsnetwerken. Goed voor eindeloos fi etsplezier!

De brochure Wegwijs in Oost-Vlaanderen van Toerisme Oost-Vlaanderen biedt een overzicht van alle lusvormige routes.

Fietsen van de Westhoek in West-Vlaande-ren tot het Limburgse Haspengouw? Het is voortaan mogelijk. Met de komst van de fi etsnetwerken in de Oost-Vlaamse regio’s Waasland en Scheldeland wordt naadloos aangesloten bij de bestaande knooppunten-routes binnen én buiten Oost-Vlaanderen. Fietsen van knooppunt tot knooppunt is fi et-sen langs rustige, verkeersvrije wegen door boeiende decors. Maar fi etsen van knoop-punt tot knooppunt is ook eropuit trekken naar plekjes waar je tot voor kort enkel maar van droomde.

5 uitneembare fi etsroutesOp de volgende ‘Eropuit’-bladzijden stellen we per Oost-Vlaamse regio een knooppun-tenroute voor. De routes in Scheldeland en Waasland hebben nogal wat raakvlakken met de route die wordt ingefi etst in de grote reportage van deze StapAf. De route in Schel-deland doet het land van Dendermonde aan en de knooppuntenroute voor het Waasland heeft Sint-Niklaas als standplaats. Eropuit in de Leiestreek is niet alleen eropuit in het Oost-Vlaamse gedeelte. In de voorge-

stelde route gaan we immers even ‘over de schreef’, naar de West-Vlaamse Leiestreek. In het Meetjesland rijden we een kanaalroute en in de Vlaamse Ardennen loopt het, zoals dat eigen is aan deze streek, af en toe wat pitti-ger omhoog. Ook Gent wordt niet uit het oog verloren. StapAf kiende een route uit rond de Stad Gent. Deze keer is de Gentse haven de rode draad. Neem jouw tijd, fi ets... stap af en... geniet!

Alle routes, met uitzondering van de Stad Gent, werden uitgetekend op de uitneembare kaart in deze StapAf.

Fietsnetwerk Oost-Vlaanderen op punt! p.15

Stad Gent

p.16De Leiestreek

p.17De Vlaamse Ardennen

p.18Scheldeland

p.19Het Waasland

p.20Het Meetjesland

Page 15: StapAf Zomer 2008

15

EropuitFietsen door de Gentse haven

De Gentse haven is een brui-sende en boeiende locatie: een vat vol activiteiten. Maar, vergis je niet, ook de fi etser kan er zijn hart ophalen.

Alle aangrenzende Oost-Vlaamse fi etsnet-werken sluiten naadloos op elkaar aan. Ook die van het Meetjesland en het Waas-land. Deze twee landelijke regio’s zijn van elkaar gescheiden door het zeekanaal Gent-Terneuzen en het Gentse havengebied. Laat dat vooral geen bezwaar zijn om van de ene regio naar de andere door te steken. Meer nog... Fietsen door een havengebied heeft zo zijn charmes. Dat willen we bewijzen met deze tocht, die zich rond en door de Gentse haven slingert.

FabrieksdorpWe starten aan de Grote Markt van Zelzate, door schrijver en oud-inwoner Eriek Verpale steevast omschreven als ‘Fabrieksdorp’. Waarom, dat wordt meteen duidelijk als we naar de brug over het kanaal fi etsen, voorbij de chemische fabriek die haast letterlijk mid-den in het centrum staat. We fi etsen over de grootste ophaalbrug van ons land en komen zo uit op de wijk De Katte. Via Rieme komen we op het autovrije fi etspad langs de R4, de ring rond Gent. We fi etsen naar de historische dries van Doornzele, een groen plekje ingekneld tussen de havengronden, met de grote windmolens van de Kluizendokken op de achtergrond. ‘s Zomers is deze dries dé verzamelplaats voor alle krulbolders en boogschut-ters uit de omgeving, die er tal van wedstrijden uitvechten.

SchilderachtigIn Doornzele steken we opnieuw het kanaal over. Hier ligt geen brug. We maken gebruik van het motorveerpont, dat continu over en weer vaart tussen 4.30 en 23.20 uur en dat 365 dagen per jaar. Op de andere oever zijn we op het grondgebied van de stad Gent. We fi etsen door de haven tot we in het schilderachtige Mendonk komen, nog altijd op het grondgebied Gent. Dit dorpje aan de Moervaart telt amper 240 inwoners. Volgens de legende trok Sint-Bavo zich hier in de zevende eeuw terug als kluizenaar, midden tussen de moerassen. We fi etsen langs de Moervaart naar Wachtebeke, waar we enkele kilometers langs een andere waterloop rij-den: de Langelede. Langs de grens met Nederland rijden we terug naar de Grote Markt van Zelzate.

q Het ‘groot dok’ in het Gentse havengebied

kaartje

Praktisch

Afstand: 33,6 kmLandschap: volledig vlak Uitvalsbasis: Grote Markt Zelzate Route: knooppunten 92 – 96 – 97 – 3 – 43 – 46 – 47 – 4 – 97 – 96 – 89 – 69 – 82 - 84 (richting 92)Fietsenverhuur: • Fietshandel Saverwijns-De Baets, Kuiten-

bergstraat 118, 9940 Evergemtel. 09 253 80 80

Bewegwijzering: knooppunten van de fi etsnetwerken Meetjesland en Waasland + fi etsnetwerkkaart Leiestreek Oost (€ 6)

Toerisme Oost-Vlaanderen,Sint-Niklaasstraat 2, 9000 [email protected],www.oost-vlaanderen.be.

Page 16: StapAf Zomer 2008

16 stapaf

Eropuit

Gust De Smet Wandel-routeEind mei 2008 werd in Deurle (één van de 15 mooiste dorpen van Vlaanderen) de nieuwe Gust De Smet Wandelroute voor-gesteld. De Smet was één van de drie grote Vlaamse expressionisten, naast Constant Permeke en Frits Van den Berghe. Hij zocht inspiratie aan de oevers van de Leie. Daarom ging hij in 1927 in Deurle wonen. Hij ligt er begraven in de schaduw van de kerktoren. De Gust De Smet Wandelroute voert ons langs de favoriete plekjes van de kunstschilder. Langs het traject staan infopanelen.

Start: Dorp van Deurle (Sint-Martens-Latem)Afstand: 6 kmPrijs: € 1,25Te bestellen via www.tov.be

Praktisch

Afstand: 36,5 kmLandschap: volledig vlakUitvalsbasis: Machelen (Zulte)Route: knooppunten 85 – 84 – 7 – 5 – 3 – 2 – 80 – 83 – 81 – 1 – 50 – 51 – 4 – 3 – 5 – 94 – 95 –90 - 85Fietsenverhuur: • Fietshandel Het Verzet Nieuwstraat 41 9800 Astene [email protected] www.hetverzet.beBewegwijzering:

knooppunten + fi etsnet-werkkaart Leiestreek Oost (€ 6)

Toerisme Leiestreek,Huis van de streek ,Dam 71, bus 22,8500 Kortrijk, [email protected],www.toerisme-leiestreek.be

route136,5 km

We vatten onze tocht aan in Machelen. Het dorpje is, naast de woonplaats van wijlen schrijver Gerard Reve, ook de thuisbasis van beeldend kunstenaar Roger Raveel. Aan de nog steeds schilderende krasse tachtiger werd het Raveelmuseum gewijd. Verder vind je in Machelen ook nog ‘putten’, oude Leiearmen waarrond zonnekloppers, fi etsers, wandelaars en hengelaars zich in hun sas voelen. Langs de Leie gaat het van daaruit naar Deinze.

Recreatie in De Brielmeersen

We passeren het recreatiedomein De Briel-meersen, op een boogscheut van het centrum van Deinze. Dat terrein telt 35 hec-taren met een dierenpark, een speelplein, een joggingparcours, sportvelden en wandel-paden. Wie naast het natuurschoon ook nog wat cultuur wil opdoen, kan in Deinze zijn hartje ophalen met de Scheldegotische Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Museum van Deinze en de Leiestreek.

Over de schreefDe Leiestreek overlapt Oost- én West-Vlaanderen. Vandaar dat StapAf zich ‘over de schreef’ waagt en via deze route ook een stukje van de West-Vlaamse Leiestreek ontdekt.

Vierendeelbrug

Bij het buitenrijden van Deinze kiezen we voor de andere kant van de Leie en gaan we richting Grammene. Voor het binnenrijden van het stadje in de Vondelbeekvallei, zie je de Vierendeelbrug. Die spoorwegbrug is een beschermd monument. Vanuit Grammene fi etsen we verder.

Tourwinnaar

We rijden door het landelijke dorpje Wonter-gem, gelegen tegen de West-Vlaamse pro-vinciegrens en thuisbasis van het bekende wielergeslacht Buysse. Aan de kerk van Wontergem staat overigens een monument ter ere van Lucien Buysse, Tourwinnaar in 1926. We gaan in een wijde boog naar Dentergem. Daar vind je twee fi etsherstelplaatsen. Oeselgem, aan de oevers van de Leie, is onze volgende bestem-ming. Bij het bereiken van de Leie, hebben we met de waterweg weer een leidraad gevonden. Vanuit het Oeselgemse gehucht gaat het langs het water terug naar Machelen.

qDe Vierendeelbrug.

Page 17: StapAf Zomer 2008

17

EropuitPraktisch

Afstand: 43 kmLandschap: licht glooiend, zonder

steile hellingen Uitvalsbasis: centrum Kruishoutem

Route: knooppunten 49 – 95 – 97 – 89 – 90 – 47 – 48 – 46 – 44 – 4 – 38 – 42 – 45 – 37 –36 – 32 – 33 – 49Fietsenverhuur: • De Zandvlooi Passionistenstraat 48 9770 Kruishoutem Tel 09 386 35 49 www.dezandvlooi.be

Bewegwijzering: knoop-punten + fi etsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen (€ 6)

Toerisme Vlaamse Ardennen,tel. 055 20 76 81,[email protected],www.toerismevlaamseardennen.be

route243 km

In de eiergemeente Kruishoutem vinden jaarlijks met Pasen de Gulden Ei-feesten plaats. Ieder jaar verkiest Kruishoutem dan een eierkoningin en eierboer, die op paas-maandag een Gulden Ei vanuit de kerktoren in de menigte werpen. Naast eieren staat Kruishoutem ook bekend voor zijn cartoons. Om de twee jaar heb je er de “Euro-kartoenale”, een cartoon-wedstrijd. Sinds 2007 kan je de cartoons ook het hele jaar door bekijken, want in de Brugstraat opende het European Cartoon Center zijn deuren. Door de week kan je er groepsbezoe-ken doen, op zondag is het cartoonmuseum open voor individuele bezoekers.

Schietende sjampetter

We fi etsen van Kruishoutem naar het schil-derachtige dorpje Wannegem, deelgemeente van Lede. We rijden langs de Schietsjam-pettermolen, een houten staakmolen die oorspronkelijk in Houtave (West-Vlaanderen) stond. Toen de molen in de jaren zeventig werd verkocht en verhuisde, ging dat niet zonder slag of stoot. De plaatselijk veld-wachter lostte zelfs een schot. De kogel bleef steken in de houten molen, die daarmee een nieuwe naam had. We rijgen de mooie dorpjes aaneen tijdens deze trip. Na Ooike, al bewoond tijdens het Romeinse tijdperk, komen we aan in Moregem, een dorpje waarvan de geschiede-nis teruggaat tot het jaar 965. De hele dorps-kern met zijn eeuwenoude geschiedenis is geklasseerd. Via Petegem rijden we naar de

Tocht vol verrassingenEen tocht die vertrekt en aankomt in Kruishoutem met onderweg... veel geschiedenis, natuur maar ook... cartoons en eieren! Een tocht vol verrassingen dus.

restanten van de dertiende eeuwse, voorma-lige abdij Beaulieu.

Kasteelpark De Ghellinck

In de oude abdijgebouwen kunnen we even verpozen in de cafetaria. Daarna fi etsen we langs de oude Scheldemeander Het Anker, die is uitgegroeid tot een waardevol natuurgebied. De prachtige natuur schept een prachtig decor voor een partijtje golf op het aanpalende golft errein van Elsegem. In diezelfde gemeente kan je ook nog wandelen op het gemeentelijk domein De Ghellinck, een kasteelpark van 28 hectare. Het kasteel zelf werd zwaar beschadigd tijdens de twee wereldoorlogen en werd niet meer heropge-bouwd. De gerestaureerde kasteelhoeve doet wel nog dienst als café-restaurant.

Nokereberg: het laatste loodje

Vanuit Elsegem rijden we via Wortegem terug richting Kruishoutem. We komen eerst nog door deelgemeente Nokere, bekend om zijn kastelen: Kasteel Casier en Kasteel de Bonneval. Daar krijgen we ook de zwaarste klim van de dag onder onze wielen gescho-ven: Nokereberg, bekend van de wieler-wedstrijd Nokere Koerse. Maar geen nood, het einde van onze fi etstocht is nabij. De laatste kilometers naar het centrum van Kruishoutem gaan in dalende lijn en kan je freewheelend afl eggen.

qKasteelpark De Ghellinck. qHet schilderachtige Wannegem.

Scheldekant Wandel-routePetegem-aan-de-Schelde is een gemeente met een rijk verleden. Getuige daarvan is de middeleeuwse abdij Beaulieu, waarvan de poort en enkele gebouwen bewaard zijn gebleven. Beaulieu ligt op een steenworp van de Schelde. We wandelen door de meersen en langs de oude Scheldemean-der Het Anker. Een tweede lus trekt door gemeentelijk domein De Ghellinck, een indrukwekkend kasteelpark. Deze beweg-wijzerde provinciale wandelroute combi-neert het beste voor natuur- en cultuur-liefh ebbers.

Start: poortgebouw abdij van Beaulieu (Petegem) of de kerk van Elsegem (Worte-gem-Petegem)Afstand: twee lussen van respectievelijk 4 en 5,5 kmPrijs: € 1,25Te bestellen via www.tov.be

Page 18: StapAf Zomer 2008

18 stapaf

Eropuit

Den Bunt WandelrouteAan de Mira-brug in Hamme start de Den Bunt-wandelroute. De brug diende als de-cor voor de beroemde fi lm met Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy en dankt daar-aan haar naam. Ze is lang niet de enige bezienswaardigheid langs het traject. Den Bunt is een opvallend natuurgebied op de plaats waar de Durme uitmondt in de Schelde. Je vindt er de enige zoetwater-slikken en –schorren van Europa. De slikken lopen dagelijks onder bij hoog-water, de schorren alleen bij springtij. In de brochure die bij deze bewegwijzerde wandelroute hoort, lees je er alles over.

Start: Mirabrug in HammeAfstand: 7,5 kmPrijs: € 1,25Te bestellen via www.tov.be

Praktisch

Afstand: 51,6 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: Dendermonde Route: knooppunten 89 – 91 – 58 – 57 – 51 – 69 –78 – 77 - 91 – 9 – 50 – 68 – 57 – 58 –52 – 53 – 54 – 65 – 59 – 96 – 97 – 94 - 89Fietsenverhuur: • Dienst Toerisme en Stadspromotie

(stadhuis)Grote Markt, 9200 Dendermonde. tel. 052 21 39 56www.dendermonde.be

Bewegwijzering: knooppunten + fi etsnetwerkkaart Scheldeland (€ 6)Ter info, dienstregeling veer Hamme-Baasrode: van 1 april tot en met 30 september alle dagen open van 7 tot 21 uur; van 1 oktober tot en met 31 maart van 7 tot 18 uur. Overtochten op het uur en het halfuur.

Scheldeland Info,Postbus 11, 9290 Overmere,tel. 078 15 04 69 (B) of 0800 022 80 61 (NL) [email protected]

Dendermonde is de stad van het Ros Beiaard, het legendarische paard dat met de Vier Heemskinderen op zijn rug om de tien jaar in een folkloristi-sche stoet door het centrum trekt. De beste manier om het land van Dender-monde te ontdekken? Met het stalen ros natuurlijk!We starten onze fi etstocht in het cen-

trum van Dendermonde, de meest noorde-lijke van de drie zogenaamde “Denderende Steden” (Aalst, Ninove en Dendermonde). De autovrije Grote Markt is één van de mooiste van ons land. Zowel het stadhuis met belfort als het begijnhof zijn door de Unesco erkend als Werelderfgoed.

Driegoten en Buggenhout Bos

We fi etsen langs de Schelde tot aan het veer van Baasrode, waar we ons laten overzetten. Over het grondgebied van Hamme rijden we

Op het ros door het land van DendermondeHet fi etsnetwerk in Scheldeland is gloednieuw. Met deze route fi ets je door het land van Dendermonde. De stad van het Ros Beiaard fungeert als start- en aankomst-plaats van deze knooppuntenroute.

naar Den Bunt, een prachtig zoetwaterge-tijden-natuurgebied aan de monding van de Durme met de Schelde. Wie in het Waasland wil fi etsen, kan hier het veer nemen over de Durme naar Tielrode. Voor deze tocht doen we dat niet. We rijden opnieuw naar de oever van de Schelde en fi etsen naar het gehucht Driegoten, waar we kunnen stoppen voor een drankje en een hapje. We fi etsen nu kilometerslang langs de Schelde, tot we opnieuw aan het veer van Baasrode komen. We laten ons overzetten, volgen nog eventjes de rivier en trekken dan het binnenland in, tot aan Buggenhoutbos, één van de grootste trekpleisters van de streek. Dit gemengde bos is 160 hectare groot. Een bezoekje aan het arboretum is een echte aanrader. Ook hier hoeven we geen honger en dorst te lijden. Midden in het bos ligt de Boskapel, omringd door tal van horecazaken. Via Sint-Gillis rijden we op-nieuw naar Dendermonde.

route351,6 km

q ‘s Zomers is het op de koppen lopen in hartje Dendermonde

Page 19: StapAf Zomer 2008

19

Groene Putte Wandelroute

Op het bosrijke traject van deze wandelrou-te langs de Nederlandse grens in Stekene, wanen we ons eventjes smokkelaars. We stappen over paadjes en veldwegels die in de eerste helft van de vorige eeuw populair waren bij smokkelaars, wegens hun discreet karakter. Aan de stuifzandrug onderweg, kunnen we merken dat de zee vroeger tot hier kwam. Door de ontginning van het zand onstonden een aantal vijvers, waaronder de Groene Putte. Deze provinciale wandelroute is volledige bewegwijzerd. Er hoort ook een brochure bij.

Start: Het Speelhof aan de Nederlandse grens in StekeneAfstand: 6,5 kmPrijs: € 1,25Te bestellen via www.tov.be

Eropuit Praktisch

Afstand: 39 kmLandschap: volledig vlak, enkele onverharde stukken

Uitvalsbasis: Sint-NiklaasKnooppunten: 36 – 34 –87 – 92 – 93 – 94 – 96 –95 – 89 – 88 – 80 – 81 –82 – 83 – 36 Bewegwijzering: knooppunten + fi etsnetwerkkaart Waasland (€ 6)

Toerisme Waasland,Grote Markt 45,9100 Sint-Niklaas,tel. 03 760 92 62,[email protected],www.toerismewaasland.be

route439 kmWaar stropers

de plak zwaaienEen fi etstocht door de Wase bossen, waar stropers de plak zwaaiden. Je merkt ongetwijfeld dat deze tocht raakpunten heeft met de route die de drie fi etskoppels reden voor de reportage in deze StapAf (blz.8).

steenbakkerij. Nog voor we Belsele binnenrij-den, gaan we naar rechts, richting Sint-Pau-wels, een deelgemeente van Sint-Gillis-Waas. In Sint-Pauwels steelt de Roomanmolen de show. Het is de grootste stenen windmolen van ons land, gebouwd in 1847. Hij telt maar liefst zes zolders. In de zomermaanden kan je hem elke zondagnamiddag bezoeken. We fi etsen verder naar Kemzeke, sinds 1976 een deelgemeente van Stekene. Het grond-gebied van Kemzeke heeft een merkwaardige vorm: erg smal maar tegelijk lang uitgerekt van de Nederlandse grens tot aan Sint-Niklaas. Dat heeft het te danken aan graaf Diederik van de Elzas (1099-1168). Die had er een burcht die hij graag wou kunnen verlaten om naar de kerk te gaan zonder daarbij het grondgebied van het machtige Waasmunster te moeten betreden. Daarom richtte hij een zelfstandige parochie op.

Stropersbos

Ten noorden van de E34 komen we in het bosrijke deel van het Waasland terecht. We fi etsen dwars door het Stropersbos, een natuurgebied van 250 hectare met zowel loof- als naaldbomen. Dit is één van de populairste fi ets- en wandelgebieden van de streek.Vanuit het Stropersbos keren we in rechte lijn terug over de voormalige trambedding, die loopt tot in het hart van Sint-Niklaas.

q Startplaats Markt Sint-Niklaas.

Het centrum van Sint-Niklaas is niet toeval-lig het startpunt van deze fi etsroute. Het is vlot bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Maar er is meer. Het hart van de stad onderging de voorbije jaren een grondige opknapbeurt. Het station en de straten errond fl eurden weer helemaal op en

nodigen uit tot een gezellig dagje shoppen. Kers op de taart van de stadsvernieuwing was de herinrichting van de Grote Markt. Op de grootste marktplaats van het land verdwenen de geparkeerde auto’s onder het plein, zodat er ruimte ontstond om er probleemloos tal van evenementen te orga-niseren. De Vredesfeesten begin september zijn de bekendste. De Grote Markt van Sint-Niklaas is dan het decor van een indrukwek-kende ballonmeeting.

Roomanmolen en Stekene

We fi etsen van Sint-Niklaas richting Belsele. Links van ons zien we de kleiputten van de

q Het Stropersbos

Page 20: StapAf Zomer 2008

20 stapaf

Eropuit

Keigatbos Wandelroute

Je zou het Keigatbos een beetje oneerbiedig het kleine broertje kunnen noemen van het bekendere aanpalende Drongengoedbos. Maar dan doen we dit bosgebied te kort. Het Keigatbos heeft een eigen karakter, met schitterende dreven en grote loofb omen. De naam verwijst naar een bosrijke heuvelkam waarop veel keien te vinden zijn. Het bos ligt immers boven op de cuesta Oedelem-Zomer-gem, een verrassende verhevenheid in het elders volledig vlakke Meetjesland. Stevige wandelschoenen zijn aanbevolen voor deze fl inke boswandeling!

Start: kasteeldreef in Oostwinkel (Zomergem) of kerk van Ursel (Knesselare)Afstand: 10 kmPrijs: € 1,25Te bestellen via www.tov.be

Praktisch

Afstand: 60,5 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: AalterRoute: knooppunten 3 – 91 – 92 – 95 – 94 – 97 – 98 – 90 – 93 – 80 – 79 – 11 – 9 – 10 – 8 – 4 – 3 – 15 – 21 – 95 – 96 – 97 – 50 –51 – 54 – 56 – 59 – 4 – 7 – 10 – 12 – 18 – 2 –81 – 87 – 91 - 3Fietsenverhuur: • Fietshandel Jos Van Kerre-

broeck, Bellemstraat 29, 9880 Aalter, tel. 09 374 72 87 fi etsen.

[email protected]• vzw El Camino, Oostmolen-Zuid 28, 9880 Aalter, tel. 09 375 13 19 www.el-camino.beBewegwijzering: knoop-punten + fi etsnetwerkkaart Meetjesland (€ 6)

Toerisme Meetjesland, Stationsstraat 21, 9900 Eeklo, tel. 09 377 86 00, [email protected], www.toerismemeetjesland.be

De route die ons langs verschillende kanalen zal leiden, beginnen we in Aalter. Voor je plaatsneemt in het zadel zijn bezoekjes aan de Kraenepoel, een vijver van 22 hectaren, en het Kasteel van Poeke zeker de moeite waard. Na het bezichtigen van het historische en het natuurschoon, is het tijd om erop uit te trek-ken. Het eerste kanaal dat we tegenkomen, is dat tussen Gent en Oostende. De aanleg van de waterweg duurde 10 jaar en werd voltooid in 1623.

Knesselaarse bossen en Mal-degem

Eens het kanaal overgestoken, zetten we koers richting Knesselare. Deze landelijke gemeente is vooral gekend voor zijn bosrijke omgeving en vele wandelpaden. Deze twee kenmerken worden gecombineerd in het domein Drongengoed, een bosgebied vol wandelroutes. De wegen tussen de Knesse-laarse bossen leiden ons naar Maldegem. De Maldegemse bezienswaardigheden zijn talrijk: de dekenij in renaissancestijl, het kas-teel van Reesinghe, het Sint-Annakasteel,...

Stomend door het Meetjes-land

Een absolute aanrader vind je in het station van Maldegem. Daar staat een oude stoom-trein die, volgeladen met toeristen, nog steeds het spoortraject van en naar Eeklo afl egt. Op de harde houten banken van de tuff ende trein die door het groene Meetjes-land stoomt, vergeet je even het jachtige hedendaagse leven. Vanuit Maldegem gaat het langs het Schip-donkkanaal richting Deinze. Deze waterweg, die Deinze verbindt met het kanaal Gent-Brugge, werd in de 19de eeuw gegraven. Verdiept en verbreed begin 1980, kan het kanaal nu ook schepen tot 1.350 ton aan.

Meetjeslandse marathon

Een langere fi etstocht in het mooie Meetjesland hoeft niet meteen uitputtend te zijn. Dankzij de 37 fi etsvrien-delijk uitgebate cafeetjes en hotels in de regio kan je je bijna overal bevoorraden. Ook langs deze ‘kanaal-route’..

Wegelnetwerk

Fietsend langs het Schipdonkkanaal kruisen we het kanaal Gent-Brugge. Wat noordelijker van de kruising zijn we het dorpje Zomergemgepasseerd. Een toeristische attractie daar zijn de in ere herstelde ‘wegels’: kleine, meestal niet verharde paden die enkel voor fi etsers en voetgangers toegankelijk zijn. Het wegelnetwerk achterlatend slaan we op het kruispunt van de kanalen de weg in richting Bellem. De deelgemeente van Aalter heeft een Flor Grammens-museum, gewijd aan de promotor van de taalwetten. Verder staat in Bellem ook nog één van de drie zeld-zame duiventorens. Richting Aalter rijden we langs het natuurgebied Kanaalbermen. Deze zandige bermen aan de randen van het kanaal vormen de ideale voedingsbodem voor een unieke plantengroei.

route560,5 km

q Maldegem.

Page 21: StapAf Zomer 2008

21

Veiligheid primeert van zodra je de weg opgaat. De fi etser is een zwakke weggebruiker en moet wat dat betreft vaak extra op zijn hoede zijn. Voorkomen is echter beter dan genezen. Vandaar dat we vijf ‘veiligheidstips’ voor trippers meegeven.

stapaf fi etstips

5 tips om veilig op pad te gaan

1 Controleer het materiaal

Vóór je vertrekt is het raadzaam om jouw fi ets aan een checkup te onderwerpen. Func-tioneren de remmen nog goed? Zijn er geen nieuwe remblokjes nodig? Is er wat loos met de verlichting? Zo ja, breng ik dan niet best een bezoekje aan de fi etsenmaker? Hoe zit het met de kwaliteit van en de druk in de banden? Loopt de ketting gesmeerd? Wie met een fi ets vertrekt die piekfi jn in orde is, geniet dubbel zo veel van zijn fi etstrip.

2 Gezien worden

Wie zich in het verkeer begeeft , ook al is het op minder drukke wegen, moet zichtbaar zijn voor de andere

weggebruikers. Vandaar dat opvallende fi ets-kleding op zijn plaats kan zijn. Liefst geen donkere outfi t maar een licht kleurtje of kle-dij die voorzien is van refl ecterende strips. Een refl ecterende band die je vouwt rond je enkels is ook een gemakkelijke optie. Wie beter zicht-

baar is voor de andere weggebruikers, bouwt een extra veiligheid in.

3 Draag een valhelm

De tijd dat de valhelm oogde als een omge-keerde bloempot is al lang voorbij. De valhel-men van tegenwoordig zijn vederlicht, hebben

een goede ventilatie en zien er fl ashy uit. Bovendien is er keuze te over in kleuren en maten. Waarom zou u nog zonder een helm op de fi ets stappen?

4 Belgerinkel

Fietsroutes lopen niet zelden langs we-gen die enkel voor fi etsers en wandelaars

toegankelijk zijn. Om voor- of tegenliggers te verwittigen dat je in aantocht bent, kan een fi etsbel een handig middel zijn. Overigens is een fi etsbel verplicht. Ook op een racefi ets laten veel sportieve fi etsers het na een bel te installeren. Onterecht want een fi etsbel is in het belang van jouw veiligheid en die van an-deren.

5 Beveilig je fi ets

Alle voorzorgen genomen? Oké, dan kan je veilig op pad. Nog een ding: breng ook je fi ets in veiligheid van zodra je afstapt. Neem dus een fi etsslot mee en gebruik het. Het lijkt maar een banale maatregel maar de veilig-heid van je fi etsvehikel is ook van tel wanneer je beslist om onderweg halt te houden om een hapje te eten.

Page 22: StapAf Zomer 2008

22 stapaf

stapaf gezelschap

“Je zou kunnen zeggen: we fi etsen altijd hetzelfde traject. Maar dat klopt geenszins: elke fi etstrip is anders.” Laurent (68) en Godelieve (68) wonen aan de poort van de Vlaamse Ardennen en fi etsen dat het een lieve lust is.

Godelieve en Laurent waren vroeger fanatieke fi etsers. “Dan hadden we jaarlijks tot 6.000 km op de teller. Godelieve deed zelfs al haar huisbezoeken als bejaardenhelpster met de fi ets”, zegt Laurent. Nu zijn z’n echtgenote en hijzelf gepensioneerd maar toch trappen ze nog behoorlijk de pedalen rond. “3.000 kilometer per jaar ”, lacht Godelieve. “Wekelijks doen we toch zeker één tocht met ons twee-tjes. En als het haalbaar is om ergens met de fi ets heen te gaan of om een boodschap met de fi ets te doen, dan laten we dat niet na.”

Stilstaan

De Vlaamse Ardennen is hun thuisbasis en dat impliceert dat Lau-rent en Godelieve voor pittige tochtjes staan. Godelieve: “Temeer omdat we hier op een hoogte liggen. De Berendries ligt een steen-worp hiervandaan, dan weet je het wel. Dus als we terugkeren naar huis, moeten we steeds klimmen! Op onze leeft ijd is dat niet altijd even evident. Zeker als je er al zestig of zeventig kilometers hebt opzitten. Dan wegen de laatste loodjes écht wel zwaar.”

“We fi etsen dagelijks in Toscane”

60-plussers Laurent en Godelieve zijn actieve ontdekkers

Laurent treedt zijn vrouwtje bij. “We fi etsen om in conditie te blijven en als je in conditie bent, gaat het fi etsen nog zo vlot. We zijn niet meer van de jongste en dus is de snelheid er een beetje uit. We fi etsen op ons gemak, kijken rond. Ik kan je zo tientallen plekjes opsommen waar het echt de moeite waard is om eens stil te staan. Veel fi etsers doen dat niet: die vlammen maar! Da’s hun goed recht maar ze zouden beter moeten weten. Het landschap van de Vlaamse Ardennen verdient beter! Weet je, het landschap in de driehoek Oudenaarde-Ronse-Brakel lijkt net Toscane! Je kan zo beweren dat we dagelijks in Toscane fi etsen! (Lacht)”

Fiets-toerisme

‘Actief ontdekken’: da’s nog de beste omschrijving van de fi etstrips van Godelieve en Laurent. “Het woord ‘fi etstoerisme’ komt bij ons tot zijn volle recht”, verzekert Laurent. “Als we iets tegenkomen dat ons aanstaat, houden we halt en gaan we eens binnen. Onlangs bezochten we nog de Kaaihoeve, een natuureducatief centrum in Meilegem”, weet Godelieve. “Het kan ook gewoon gaan om een leuk, authentiek volkscafeetje. Of een oud boerderijtje waar de tijd is blijven stilstaan. Zo heb je er hier nog, hoor!”“En de Grote Markt van Oudenaarde is ook een van onze lievelings-stops”, vult Godelieve aan. “Als er iets te doen is, een tentoonstelling of zo, wippen we eens binnen in het schitterende stadhuis. Vorig jaar nog was er een expositie van het werk van Adriaen Brouwer, als ik me niet vergis. Zoiets pikken we dan graag mee. Een bezoekje

Page 23: StapAf Zomer 2008

23

aan het Centrum Ronde van Vlaanderen staat ook nog op onze ‘to do’-lijst. Oudenaarde vinden we zo mooi omdat het centrum een rijk historisch verleden uitademt.”

Zwalmstreek als draaischijf

“We hebben zo onze vaste toer ”, zegt Laurent, die dan als gids fungeert. “De tocht is veertig kilometer lang, gaat over kleine en rustige wegels. Maar elke week doen we ook eens een langere uitstap: naar Ronse, Gent of Aalst. We blijven overigens niet alleen in de Vlaamse Ardennen: ook het Scheldeland en de Denderstreek staan op het menu.”

De Zwalmstreek is en blijft hoe dan ook de draaischijf voor de ‘fi etsbeleving’ van Godelieve en Laurent. “Voordeel is dat je hier makkelijk de grote steenwegen links kan laten liggen.” Dat ze nogal vaak rondtoeren in deze streek, zou kunnen impliceren dat ze steeds langs dezelfde wegen moeten fi etsen. Maar dat ontkent het tweetal stellig. “Een fi etstocht is nooit hetzelfde! We fi etsen graag naar Oudenaarde, Ninove of Geraardsbergen maar je kan dat via tientallen trajecten doen. We wisselen af en houden het op die manier boeiend.”

“Veel fi etsers vlammen alles en iedereen voorbij: het landschap in de Vlaamse Ardennen verdient beter!”

Geboren: 1 november 1939 in ZottegemWoonplaats: Zottegem (Sint-Maria-Oudenhove) Beroep: vroeger ambtenaar bij Belgacom, nu gepensioneerd.StapAf-tips: “Zwalm is mijn topper. Zwalm is enig met de dorpskernen van zijn twaalf deelgemeenten. Daar vind je nog loslopende kiekens en ratelende boerenkarren!”

BIO Laurent Van Eff elterre

Geboren: 11 november 1939 in ZottegemWoonplaats: Zottegem (Sint-Maria-Oudenhove) Beroep: vroeger bejaardenhelpster bij Familiehulp, nu gepensioneerdStapAf-tips: “Van het fi etsen langs Schelde en Dender kan ik echt genieten. Je vindt er echt mooie plekjes. Het werkt geestesverruimend om daar eens voet aan de grond te zetten.”

BIO Godelieve De Smet

q Op de Grote Markt van Oudenaarde.

Page 24: StapAf Zomer 2008

24 stapaf

17-20/10/2008 Brussels Expo Hall 6& 9

vrijdag van 14.00 tot 21.00 uurzaterdag, zondag en maandag van 10.00 tot 18.00 uur

SPORTExpoVelo

w w w. e x p o - v e l o . b e

crea

tie w

ww.

med

ia-s

urpl

us.b

e

Page 25: StapAf Zomer 2008

25

stapaf agenda

Oost-Vlaanderen zomert op twee wielen

AGENDA

De stapaf-selectie:Met de fi etsknooppunten stippel je zelf je fi etstochten uit, waar en wanneer je maar wil. Toch kan het ook leuk zijn om eens deel te nemen aan een georganiseerde tocht. Je hebt ze in alle geuren en kleuren maar één ding hebben ze gemeen: je wordt getrakteerd op een onvergetelijke fi etsdag.

10 leuke

fi etsevents

Page 26: StapAf Zomer 2008

26 stapaf

stapaf agenda

Aardgashappening ‘Fietsen langs de Schelde’

Hotspots in Scheldeland

Op zondag 29 juni organiseren Natuurpunt en Vakantiegenoegens samen een grote fi etshappening langs de Schelde. Tijdens de fi etstocht laten we je de mooiste plekjes van het Scheldeland zien. Op verschillende plaatsen kom je landschapsposten tegen waar je uitleg kan krijgen over de Schelde en de prachtige natuur. Na de fi etstocht kan je uitblazen in ons speciale café in Temse. Daar vind je ook een grote tent met kinderanima-tie, muziek en diverse infostands. Autovrije fi etsdijken en pittoreske veerdiensten maken van je fi etstrip een ervaring die blijft nazinde-ren. Op de trappers!Doorlopend van 10 tot 15 uur: fi etstocht langs de Schelde, met onderweg diverse landschapsposten met uitleg over de Schelde en de natuur in het Scheldeland. Startplaatsen zijn: de Wilfordkaai in Temse, de Mirabrug: nabij Hamveer in Hamme, het Veerhuis (Kaai 22) in Sint-Amands, De Note-laer (Notelaardreef 2) in Bornem (Hingene) en tenslotte Parking Tolhuis op het einde van de Tolhuisstraat aan de Rupeldijk in Schelle.

29/6Zo

Fietszomer Scheldeland

Doen, proeven en beleven

Het fi etsknooppuntennetwerk in het Oost-Vlaamse Scheldeland is volledig afgewerkt, goed voor 840 kilometer fi etsplezier langs Schelde en Dender. Om dit te vieren, zijn er op vijf verschillende plaatsen in het Scheldeland deze zomer fi etsevenementen gepland. Het startschot van de Scheldeland Fietszomer wordt op 27 juli gegeven in Aalst. Daarna volgen Boom (3 augustus), Wetteren (17 augus-tus), Bornem (23–24 en 30–31 augustus) en Ninove (21 september). Op die data zal langs de uitgestippelde trajecten van alles te doen, te proeven en te beleven zijn. Voor de deelnemers van een evenement is een leuk gadget weggelegd en wie aan de vijf evenementen deelneemt krijgt een exclu-sief geschenk van Toerisme Scheldeland. Wie vooraf inschrijft via www.fi etszomer.be maakt ook nog eens kans op een week-end voor tien in Scheldeland

Het volledige programma vind je op www.fi etszomer.be.

Fietsfeest Leiestreek

Een lekker lustrum

Voor de vijfde maal op een rij organiseert Toerisme Leiestreek een heus fi etsfeest om je te laten proeven van het succesvolle fi etsnetwerk. De lustrumeditie wordt een extra lekkere editie, want dit jaar staat het fi etsfeest volledig in het teken van de lokale gastronomie. Aarzel dus niet en haal op zon-dag 29 juni je fi ets van stal om de zomerva-kantie gezond en lekker in te zetten. Via uitgestippelde tochten verken je de Leie-streek vanuit één van de 4 startplaatsen: de Brielpoort in Deinze, de Guldenbergabdij in Wevelgem,het Kasteelpark in Ingelmunsteren het provinciedomein De Gavers in Harelbeke.Op iedere startplaats kan je kiezen tussen vier trajecten van 20 tot 112 km. Aan de hand van een trajectbeschrijving, waar de te volgen knooppunten nauwkeurig op vermeld staan, kan je kennis maken met de toeris-tische troeven en lekkernijen van de streek. Onderweg kun je even halt houden op de verschillende halteplaatsen waar je vergast wordt op (kinder)muziek, enkele gratis proevertjes,... Starten kan tussen 9 en 15 uur, inschrijven doe je de dag zelf op de door jou uitverkoren startplaats.

www.toerismeleiestreek.be

29/6Zo

10 leuke

fi etsevents

Page 27: StapAf Zomer 2008

27

stapaf agenda

Word Flandrien

Bewegen en gezond eten

Een klassieker en een publiekstrekker in hart-je Vlaamse Ardennen met vorig jaar 11.000 deelnemers. Bewegen en gezond eten gaan hand in hand. Daarom staat Word Flandrien 2008 in het teken van gezonde voeding. Naast de talrijke mogelijkheden om – op of van de fi ets – uw conditie te meten, mag u zich verheugen op een unieke ‘Smaakbom’ van Frank Fol, een verrukkelijk potje groen-ten of fruit met een heerlijke légumaise! Uitvalsbasis is hartje Herzele (aan de Burcht).

www.wordfl andrien.be

6/7Zo

Fietszoektochten in het WaaslandIn Lokeren, Waasmunster, Beveren en Sint-Niklaas

Nog tot 16 augustus kan je in Lokeren terecht voor de toeristische fi etszoektocht Dwars door Lokeren. Kostprijs voor deelname is 5 euro. Info: Infopunt Toerisme, Markt 2, 9160 Loke-ren; [email protected]; tel. 09 340 94 09.

Van 1 juni tot 14 september staat er een fi etszoektocht van een twintigtal kilometer op het programma in Waasmunster.Info: VVV Waasmunster, Vierschaar 1, 9250 Waasmunster; tel. 052 46 95 23; [email protected]

Beveren, Nieuwkerken-Waas en Sint-Niklaas fungeren als mogelijke startplaatsen voor een tocht van zo’n 35 km. Deelname aan de

fi etszoektocht Beveren kost 2,50 euro. Nog tot half september. Info: Dienst toerisme, Grote Markt 2, 9120 Beveren; tel. 03 750 15 82; fax 03 755 61 76; [email protected]

Sint-Niklaas en omgeving kan je het best ontdekken tussen pot en pint. En laat dat nu net de idee zijn achter de gelijknamige fi ets-zoektocht ‘tussen Pot en Pint’ (van 14 juni tot 24 augustus). Het oplossen van vragen wordt afgewisseld met het proeven van een heerlijk streekbier op drie locaties. Fietsen doe je langs landelijke wegen, om fi naal te eindigen op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Deelnemingsformulieren zijn te koop bij de Toerisme Sint-Niklaas voor 6 euro.

Fietszoektocht rond het Donkmeer`

10de editie van ‘Donkomgeving’

Nog tot 24 augustus vindt in en om Berlare ‘Donkomgeving’ plaats, de tiende editie van de toeristische fi etszoektocht, met start en aankomst aan de Bareldonkkapel. Een nieuw gegeven is de uitgestippelde en gezinsvrien-delijke tocht van zo’n 25 km langs mooie en rustige plekjes rond het Donkmeer, maar ook in de omliggende gemeenten.

Deelnameformulieren (met wegbeschrijving) kosten 3 euro en zijn ondermeer te verkrijgen bij parcoursbouwer Etienne De Schrijver (Lin-destraat 79a), het VVV-secretariaat (Don-

klaan 163) en het provinciaal infokantoor (Donklaan 93).

De prijsuitreiking vindt plaats op 29 augustus

in camping Rodeo. Wie ter plaatse een fi ets wil huren kan terecht op tel. 09 345 49 62. Een initiatief van VVV

Donkmeer en CM-Fit.

Toerisme Sint-Niklaas, Grote Markt 45, 9100 Sint-Niklaas; tel. 03 760 92 60,

[email protected]

Fietsfeest Waasland

Picknicken en Knack Zomert

Zondag 13 juli 2008 staat in heel het Waasland in het teken van de fi ets en van de lancering van het recreatieve fi etsnet-werk in deze regio. Het hoogtepunt van deze fi etszondag is het evenement Knack Zomert in het provinciaal domein Puyenbroeck (Wachtebeke). Je kan er van 10 tot 14.30 uur vertrekken voor een fi ets- of wandeltocht in de omgeving. Daarnaast geniet je uiteraard uitgebreid van het domein en van de ani-matie op het evenementeneiland. Meer info vindt je op www.knack.be/zomerhappening.Op verschillende plaatsen in het Waasland kan je aansluiten voor een begeleide tocht naar Puyenbroeck. Bij aankomst op provinci-aal domein Puyenbroeck fi etsen alle groepen naar de ‘Waasland Weide’, om samen te pick-nicken. Boterhammen breng je zelf mee, voor een drankje en een dessertje zorgt Toerisme Waasland.

Info en inschrijvingen via www.waaslandfi etst.be

13/7Zo

Page 28: StapAf Zomer 2008

28 stapaf

stapaf agenda

Ringkarond Zottegem

Rondje wandelen en fi etsen rond ZottegemRingkarond is een oud Zottegems woord voor omloop of kring. Op zondag 24 augustus is de gelijknamige fi etshappening aan zijn 17de editie toe. Er zijn fi etstochten van 25, 35, 50 en 85 kilometer en wandeltochten van 6, 12 en 18 en 24 kilometer. Ook de moun-tainbikers worden niet vergeten, met twee routes van 40, 60 en 85 km. Inschrijven kan aan de Bevegemse Vijvers vanaf 7.30 uur.

www.sportakernzottegem.be

24/8Zo

Cyriel Buysse is geboren en getogen in Ne-vele maar toen zijn relatie met de dochter van een plaatselijk café-uitbater aan het licht kwam, zette zijn vader hem uit het huis. Hij zag de kans om een nieuw leven te beginnen en vertrok zelfverzekerd naar Amerika. Uiteindelijk strandde hij in Den Haag, waar hij met de Nederlandse Nelly Dyserlinck huwde. Daarna kwam hij nog regelmatig terug naar de streek waar hij opgroeide.Het was op aanraden van zijn tante dat hij begon te schrijven en blijkbaar was hij er goed in, want hij heeft veel erkenning gekregen, hoewel dat aanvankelijk niet het geval was. Zijn naturalistische schrijfstijl

Wie in Meetjesland gaat fi etsen, komt vol enthousiasme terug. Je kan er volop genieten van de rust en de authenticiteit. Het mach-tige landschap van de polders wisselt zich af met weelderige bossen in het noorden. Af en toe rijd je door een dorpskern, waar je de gastvrijheid van de bewoners aan den lijve zal ondervinden.Deze fi etszoektocht kwam tot stand dankzij het Davidsfonds, de grootste cultuurver-eniging van Vlaanderen. Een deelname aan de zoektocht is de ideale gelegenheid om al dat moois te ontdekken en wat ook niet onbelangrijk is: er valt voor 30.000 euro aan prijzen te winnen! Meetjesland is trouwens bekend als kindvriendelijke regio, dus ook een bijzondere kinderzoektocht kon er niet aan ontbreken.De zoektocht loopt elke dag, van zaterdag 7 juni tot zondag 5 oktober 2008. Het deelna-mepakket kost 17 euro (14 euro voor leden van het Davidfonds) en is verkrijgbaar bij Toerisme Meetjesland. In het pakket steekt ook de cultuurtoeristische streekgids Hét Meetjesland (ter waarde van 14,95 euro).

Toerisme Meetjesland, Stationsstraat 21, 9900 Eeklo; tel. 09 377 86 00;

[email protected];www.toerismemeetjesland.be

werd eerst niet aanvaard, maar nu wordt hij wel eens vergeleken met meesters als Emile Zola. Hij heeft ons heel wat literair erfgoed nagelaten...In het Meetjesland en de Leiestreek vind je talloze verwijzingen naar de schrijver. Tijdens deze zoektocht van 50 km komt zijn oeuvre terug tot leven én wordt het geprojec-teerd op de hedendaagse feiten.Het deelnamepakket kost slechts 3 euro. De zoektocht duurt tot 19 september.

VVV Leiestreek, Markt 46/2, 9800 Deinze; tel. 09 380 46 01 of

09 380 46 02, [email protected], www.vvvleiestreek.be

Zomerzoektocht Meetjesland

Mét oog voor de kids

In het land van Cyriel Buysse

Speuren naar literair erfgoed7 juni

Lotto Reuzen van Vlaanderen

Uitdagende fi etstocht met heel wat hellin-gen en kasseien. Voor de lange tocht krijg je maar liefst 30 (!) kuitenbijters voor de wielen geschoven. Starten doe je in Ronse:140 km: 7-10 uur; 72 km: 7-12 uur. Info: www.lottocyclingtour.be 8 juni

Smaakroute

Gezinsfi etstocht (21 km) langs Herzeelse hoeve- en streekproducenten. En – niet onbelangrijk - mét proevertjes. In het kader van de Bioweek worden de biologische producenten extra in de kijker geplaatst. Starten kan op verschillende plaatsen op het parcours. Info: Toerisme Herzele, tel. 053 60 70 83, [email protected], www.herzele.be

29 juni

RetroRonde

Wielertocht met oude racefi etsen. De echte Flandrien kan zich uitleven op zijn oldti-merfi ets. Er is ook een stevig programma in de marge met de verkiezing van de Ravissantste Retroronderenner, de Adriaan Brouwer bierfeesten en de passage van de Ronde van Vlaanderen voor Oldtimers. Info: www.retroronde.be

10 juli

Zomeravondfi etstocht ‘De G-plekjes van Lokeren’Het betreft een gegidste fi etstocht door Lokeren-Noord waarbij het fi etsroutenet-werk op de route wordt voorgesteld. Eind-punt wordt telkens een Bed & Breakfast in Lokeren. Info: [email protected]

13 juli

1000 Zonnen en Garnalen in Beveren1000 Zonnen en Garnalen in Beveren, wan-delen en fi etsen in het kielzog van een BV. Met medewerking van Radio 2 en Eén. Info: Dienst toerisme (Grote Markt 2, 9120 Beveren); tel. 03 750 15 82; fax 03 755 61 76; [email protected]

Dit is maar een kleine greep uit

het aanbod van fi etsevenementen

tijdens deze zomer. Een volledig

overzicht kan je terugvinden in de

evenementenkalender op onze

website www.tov.be.

Zie ook www.tov.be

En verder…

Page 29: StapAf Zomer 2008

29

Oost-Vlaanderen telt talloze culturele beziens-waardigheden, bekende en minder bekende. Het waren vooral die onbekende plekken die zanger Luc De Vos eens wou bezoeken. Op een zonovergoten dag namen we hem mee naar 4 unieke locaties en dompelden hem onder in Oost-Vlaam-se kunst en geschiedenis.

stapaf Eerste keer

Herbeleven van het verleden

Luc De Vos bezoekt 4 culturele locaties

“”

“”

Page 30: StapAf Zomer 2008

30 stapaf

stapaf Eerste keer

Provinciaal Archeologisch Museum in Ename

De eerste halte is het Provinciaal Archeo-logisch Museum Ename. We stappen het museum binnen en worden 1.000 jaar in de geschiedenis teruggeslingerd. De authentieke gebruiksobjecten gunnen ons een blik op hoe het leven vroeger écht was. En dat is precies wat Luc hier zo aanspreekt. Vooral de ‘feestdis van 1.000 jaar’ geeft een goeie kijk op het dagelijkse leven van heren en knechten, abten en lekenbroeders en graven en gravinnen. “Dit vind ik echt leuk”, zegt Luc, “omdat je het verhaal van die mensen kan beleven. Want voor mij is de belangrijkste vraag: wat deden de mensen toen?” Als hij daarna de grondves-ten van de vroegere abdij bezoekt, is Luc nóg

enthousiaster. “Ik ben een beetje een melan-cholicus. Die oude stenen doen mij nadenken over de mensen die hier leefden. Stel je voor: je wordt geboren tijdens de Honderdjarige Oorlog en je ouders sterven aan de pest. Het is zoals The Smiths zingen: ‘All those people, all those lives, where are they now?’. De ruïnes laten me op een romantische manier terug-blikken op het verleden, en mijmeren over de toekomst.” Dit stille groene dorp aan de oevers van de Schelde heeft dus onverwacht veel te vertellen...

www.pam-ename.be

Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie

We keren terug naar de realiteit en rijden door naar Machelen (Zulte). In dat ene, grote, opvallende gebouw moeten we zijn: het Roger Raveelmuseum. Luc is meteen onder de indruk van de architectuur: “Ik droom ervan om in zo’n huis te wonen: ruim en licht, met 1 schilderij aan de muur.” Conservator Piet Coessens vertelt dat het museum is aangepast aan de structuur van

het dorpje: het verbindt als het ware twee delen. In de grote inkomhal zien we meteen de bekende ‘kar om de hemel te vervoeren’. Ook in de andere werken herken je meteen de hand van Raveel. “Ik vind zijn schilderijen heel mooi. Ik ben geen kunstkenner maar enkele werken zijn echt doorgedrongen tot het algemene bewustzijn: je kan ze echt niet verwarren met iets anders”, zegt Luc. Als hij poseert voor de foto aan een werk met een uitgesneden lichaamsvorm, wijst hij erop dat de fi guren die Raveel gebruikt ook heel herkenbaar zijn: “Echt Vlaams”, vindt Luc. “De oudere man die vaak terugkeert in zijn werk is zijn vader ”, vertelt de conservator, “die is tot zijn dood bij Raveel blijven wonen.” Opvallend is ook het gebruik van spiegels. “Die trekken de buitenwereld binnen in zijn werk, net zoals dit gebouw”, besluit Luc.

www.rogerraveelmuseum.be

1 2

“Ik kan me hier inleven in de geschiedenis”

“Hier zou ik willen wonen”

Luc De Vos (46) werd geboren in Wippel-gem (Evergem) en woont nu in Gent. Hij is de zanger van popgroep Gorki. Sinds kort ligt hun negende album in de winkel, ‘Voor rijpere jeugd’. Hij heeft het dus druk met optreden maar naar eigen zeggen kan hij zich geen leuker leven voorstellen. Luc verschijnt regelmatig als vaste gast op televisie. Hij is ook columnist en schrijver. Sinds zijn debuut in 2002 zijn al 4 boeken van hem verschenen: ‘Het Woord Bij De Daad’, ‘De rest is geschiedenis’, ‘De Volksmacht’ en ‘De Laatste Mammoet’. In zijn zo typische stijl schrijft hij verrassend vaak over het verleden.

www.gorki.be

Luc De Vos

Page 31: StapAf Zomer 2008

31

stapaf Eerste keer

Vleeshuismuseum in Dendermonde

Onze volgende halte is de Grote Markt in Dendermonde. Het gotische Vleeshuis springt meteen in het oog. Tegenwoordig is het Oudheidkundig Museum er gevestigd. “Tot mijn scha en schande moet ik bekennen dat ik nooit in zulke musea kom”, zegt Luc voor we binnengaan. Maar daar komt dus meteen verandering in. Op het gelijkvloers vinden we een deel van de attributen van de bekende Ros Beiaardommegang. Er loopt toevallig ook een tentoonstelling van gift en van inwoners: van oude grammofoonplaten tot schoenen en broodsnijmachines. “Dit is een museum van alles!”, roept Luc enthousiast. We gaan de trap op, en boven wijst onze gids ons op de oude bel van de bellenman en enkele plattegronden. “Ik hou echt van oude kaarten”, zegt Luc. “Thuis heb ik er 4 of 5 van Gent. Ook rivieren fascineren mij.” En meteen begint hij te vertellen over de Dender. Op de zolderverdieping liggen fossielen uitgestald en gebruiksvoorwerpen uit de Steentijd, de Metaaltijden en de Gallo-Romeinse tijd. Maar al onze aandacht gaat uit naar het bijna intacte geraamte van een mammoet, die

in 1972 opgedolven werd uit een zandwinningsput. Het dier is maar liefst 28.000 jaar oud. “Ik ben enorm geïnteresseerd in de Oertijd”, vertelt Luc. “Toen ik klein was speelde ik met mijn vriendjes oermens. Eigenlijk bén ik een beetje een oermens”.

www.dendermonde.be

Fort Liefk enshoek in Kallo

We komen aan in Kallo. In deze uithoek van Oost-Vlaan-deren moeten we even zoeken naar onze laatste bestem-ming, maar onze queeste blijkt absoluut de moeite waard te zijn. Luc is meteen onder de indruk van het fort Lief-kenshoek. “Dit is echt een groene oase van rust, middenin de haven van Antwerpen.” Naast het fort loopt de Schelde. “Machtig!”, vindt Luc. Ook het gebouw zelf valt in de smaak. “Het is een mooie geometrische fi guur: een halve cirkel. En die bakstenen... ik hou enorm van bakstenen!” Het fort staat in de steigers tijdens ons bezoek. We zijn dan ook aangenaam verrast

als we het gloednieuwe bezoekerscentrum binnengaan. We krijgen er een beeld van de omgeving van het fort. “De foto’s van de bedrijven in de buurt tonen dat fabrieken en industrie toch een schoonheid bezitten”, vindt Luc. We leren de verschillende functies kennen die het fort gehad heeft : het heeft nog gediend als marinebasis en als quarantainestation. Wat verder bevinden we ons opeens op een bewegende boot. “Hier kom ik zeker nog terug met mijn zoontje”, zegt Luc meteen. We sluiten de dag af met een bezoekje aan de uitkijktoren.Links van ons ligt het Deurganckdok, daarnaast zien we de kerncentrale van Doel en aan de overkant van de Schelde ligt het fort van Lillo. Als de conciërge ons naar buiten begeleidt, geeft hij Luc nog een hint: “Dit is een ideale plek voor optredens”. Waarop Luc meteen: “Ik ga er eens over nadenken!”

www.beveren.be

34

“Ik hou van bakstenen!”

“Ik ben een beetje een oermens”

Page 32: StapAf Zomer 2008

32 stapaf

stapaf Laatste blik

Lukas Van Bruwaene, bewaker van maritiem erfgoed in Astene

“’t Oud Sashuis aan de Leie in Astene is een ideale locatie om te verpozen. Het fungeert niet alleen als schipperscafeetje waar je van een lekkere goudblonde Skobiak kan genieten. Het is ook een mini-museum, met een verzameling van historische schippersattributen. Stokoude, authentieke maar weliswaar vaarklare schepen liggen hier vaak aan. Ons vlaggenschip is ‘Den Oeden Schobiak’, een his-torische tjalk uit 1899. Het is een schip zonder diepgang en dus grillig en moeilijk bestuurbaar. Vandaar ‘schobiak’ of ‘schobbejak’ wat ook ‘deugniet’ betekent.”

www.toerismeleiestreek.be