StapAf Zomer 2011

32
stapaf GRATIS FIETS- EN WANDELMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN Zomer 2011 www.tov.be Marathonman Stefaan Engels 4x onderweg (maar niet lopend) Zomeragenda 2011 Transportkarren in de kijker Fietsen en kamperen in Gent en Scheldeland 5 uitneembare fietsroute- kaarten een fietsarrangement in een trekkershut

description

Fiets- en wandelmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, zomer 2011

Transcript of StapAf Zomer 2011

Page 1: StapAf Zomer 2011

stapafGRATIS FIETS- En wAndElMAGAZInE VAn TOERISME OOST-VlAAndEREn

Zomer 2011

www.tov.be

Marathonman Stefaan Engels

4x onderweg (maar niet lopend)

Zomeragenda 2011

Transportkarren in de kijker

Fietsen en kamperen in Gent en Scheldeland

5uitneembare

fietsroute-

kaarten

een fietsarrangement in een trekkershut

Page 2: StapAf Zomer 2011

EEN VERANDA,DENK DECORANDA

INDUSTRIEZONE MALDEGEM | KROMMEWEGE 38 | +32 50 72 70 80

WWW.DECORANDA.BE | [email protected]

OPEN MA EN ZA 13U30-17U00 - DI TOT VRIJ 10U00-12U00 / 13U00-17U00

DE ZOMER…Dit seizoen zegeviert de zon. Het signaal voor elke fi etser om elke kans om zijn tweewieler

van stal te halen met beide handen te grijpen. Tussen de zonnestralen door genieten van de

pittoreske omgeving en de bloeiende natuur. Terug thuis vormt een Decoranda veranda het

natuurlijk verlengstuk van dat pure genot. Nagenieten van de ondergaande zon met een warm

zicht op uw tuin en een trappist in de hand. Decoranda veranda, geniet intenser van elk seizoen.

ww

w.k

liek.

be 11-14

04

EEN VERANDA,DENK DECORANDA

DE ZOMER…

Page 3: StapAf Zomer 2011

Beste lezer,

Zorgeloos fietsen of wandelen door een adem-benemend rivierenlandschap. Uitblazen met een fris

streekbiertje langs de waterkant. De groene oevers, pittoreske dorpjes en denderende steden aan je zien voorbijglijden, met je arm over de reling van een boot. Voor wie houdt van water, is het – zeker in de zomer – geweldig toeven in Oost-Vlaanderen. Onze provincie kan prat gaan op een uitgestrekt en uniek waterwe-gennet van liefst 400 kilometer bevaarbare rivieren en stromen. Om nog maar te zwijgen van de vele kreken, kanaaltjes, sloten, kasteelgrachten, (zwem)vijvers en zwembaden. Geen idealer plek dus om dicht bij huis te genieten van een deugddoende dag- of weekendtrip op het ritme van het water.

In deze zomereditie van StapAf maken we u alvast warm om Oost-Vlaanderen van op of langs het water te komen ontdekken. In de fietsreportage neemt een Nederlands gezin u mee op fietsweekend door de provincie. Ze ontdekten onder meer de geneugten van fietsen langs de Schelde, maakten kennis met het 'wateraanbod' in het historische centrum van Gent, gingen over en weer op de Scheldeveren en logeerden in comfortabele trekkershutten. In de reportagereeks 'Eerste keer' is marathonman Stefaan Engels voor een keertje niet al lopend op weg door Oost-Vlaanderen, maar ontdekt hij de provincie achtereenvolgens met een electroscooter, vanop een boot en een huifkar, en vanuit een luchtballon. 'De Gids' neemt u op sleeptouw door het visserijverleden van Boekhoute, en in de rubriek 'Eropuit' kan u op verkenning door de laatste zes gezellige steden van onze 'Elfstedentocht'. In de evenementen-kalender krijgt u tenslotte alle Oost-Vlaamse fiets-, wandel- en waterevents van de komende maanden netjes op een rijtje.

Heel veel leesplezier en zomerinspiratie met deze StapAf, en een mooie fiets- en wandelzomer (en een behouden vaart) toegewenst!

stapaf Vooraf

Eddy CouckuytGedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderenbevoegd voor onder meer Toerisme

CoverfotoEen Nederlands gezin langs de knooppunten in Gent en Scheldeland.

03

In dit nummer

stapaf AGENDA

07 Stap en trap De zomeragenda staat weer eivol fiets-, wandel- én waterevents!

stapaf REPORTAGE

10 Gezin ontdekt Gent & Scheldeland Een Nederlands gezin ging fietsen in Gent en Scheldeland.

Overnachten deden ze in trekkershutten.

stapaf EROPUIT

16 Elfstedentocht (slot) Net als in vorige StapAf trekken we van stad naar stad, deze keer

van Geraardsbergen tot Eeklo.

stapaf PRAkTISch

22 Fietskarren We staan stil bij het rijke aanbod. Praktisch of niet?

stapaf EERSTE kEER

24 Marathonman 4x onderweg Stefaan Engels gaat scooteren, varen, neemt plaats in de huifkar

en de ballonmand.

stapaf DE GIDS

29 Terug in het visserijverleden Twee leden van een hengelclub bezoeken het Bezoekerscentrum

van Boekhoute.

COlOFOnStapAf is een magazine van vzw Toerisme Oost-Vlaanderen en verschijnt twee keer per jaar. De provinciale vereniging Toerisme Oost-Vlaanderen vzw staat in voor de ontwikkeling en uitwerking van het toeristisch beleid van en voor de provincie en staat onder voorzitterschap van de Gedeputeerde, bevoegd voor toerisme • Verantwoordelijke uitgever: Pierre Goffaux, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent • Redactie en realisatie: Grinta! Publicaties, Tielt • Foto’s: Toerisme Oost-Vlaanderen, Marco Mertens, David Stockman, Gianni Barbieux, Thomas De Boever, Wouter Rawoens • Cartografie: Toerisme Oost-Vlaanderen • Drukkerij: Geers Offset Gent • Redactie: Frederik Backelandt, Michiel Verfaillie • Lay-out: Koen Meiresonne

Abonneer je gratis op stapaf!

Wil je op de hoogte blijven van alle fiets- en wandelnieuws in Oost-Vlaanderen? Neem dan een gratis abonnement op StapAf. Stuur een e-mail met je adresgegevens naar [email protected] met als onderwerp ‘abonnement StapAf’ en je krijgt de toekomstige edities van ons magazine gratis in je brievenbus.

Page 4: StapAf Zomer 2011

stapaf ontdek

04 stapaf

Reynaertmysterie in het WaaslandActieve gezinnen met kinderen vinden in het Waasland een gloednieuwe topattractie! Zowel fiets- als spelliefhebbers, zowel families als individuele ontdekkers, worden er immers verwend met ‘Het Reynaertmysterie’, een interactief spel op het Wase fietsnetwerk. Het fietsspel kan op twee verschillende uitge-werkte trajecten gespeeld worden: 24 km in Kruibeke en 26 km in Hulst.

Reynaertverhaal als leidraadAl trappend worden jong en oud door het echte Reynaertverhaal gegidst. Tijdens het fietsspel ga je op zoek naar een verborgen schat. Je krijgt de opdracht van koning Nobel om de schat te zoeken van Reynaert. Tijdens je fietstocht krijg je op een achttal plaatsen door tal van mini-games en raadsels de kans om een woord te vinden. Laat je dus leiden door Reynaert de vos en ontdek zo samen met het hele gezin de prachtige Wase en Zeeuwse na-tuur.

Op weg met de iPhoneJe kan het Reynaertmysterie alleen, in groep of zelfs tegen andere ploegen spelen. Per team (van 1 tot 4 personen) heb je een persoonlijke gids en schatkaart in de vorm van een iPhone. De toestellen worden verhuurd op de startplaatsen van de twee fietsspeltrajecten: Taverne Den Duivento-ren in Kruibeke en het infokantoor van VVV Hulst. Het hele pakket (iPhone, spelfolder én wedstrijdprijs) kost je amper 12 euro. Huur je twee toestellen dan betaal je slechts 10 euro. Bezitters van een iPhone kunnen het spel voor 3 euro downloaden via de App Store.

www.toerismewaasland.be/reynaertmysterie

Bladelin wandelroute in Middelburg

Wist je dat er in Oost-Vlaanderen een plaatsje met de naam Middelburg is? De Bla-delin wandeling (6,5 km lang met start aan het Bezoekerscen-trum van Middelburg) brengt je midden in dit dorp, de kleinste deelgemeente van Maldegem. Het is een pareltje aan de rand van het Meetjesland,

waar de wandelaar kan genieten van een groen, pittoresk landschap dat zachtjes herinneringen fluistert over een rijk histo-risch verleden en zijn stichter Pieter Bladelin. Deze rijke Brugse poorter, kind aan huis bij de Bourgondische koningen Filips De Goede en Karel De Stoute, richtte omstreeks 1450 zijn eigen kasteel op. Iets later stichtte hij ook het bijhorend stadje Middelburg en dit vlakbij de economische centra Brugge, Dam-me, Sluis en Aardenburg. Via de Bladelin wandelroute duik je het spannende smokkel-verleden binnen, bezoek je de restanten van Bladelins kasteel en traceer je de middel-eeuwse sporen van Middelburg.

www.toerismemeetjesland.be

Page 5: StapAf Zomer 2011

05

Buissestraat 34 - 9690 KluisbergenTel. 055 38.84.07 - [email protected] partner in bike technology

Service iS onS handelSmerkDe grootste fietsmerken (zowel race als mtb)Uitgebreide keuze onderdelen en accessoires Hersteldienst Meetlabo: jouw fiets op maat Promoties: kijk via www.jowan.be

Women’S corneraandacht voor de fietsende vrouw+w

ww

.klie

k.be

11-14

52

Gewonnen!Het correcte antwoord op de wedstrijdvraag in de vorige StapAf was 'Peetje en Meetje'. Zo heten de twee grote rotsblokken in het Kluisbos die de voetstukken vormen van een dolmen. Carine Noppe uit Opwijk wist dit en kwam als winnares uit de bus. Zij wint een weekendverblijf in 'Git(e)ane' in Maarkedal. Ze overnacht in Gite Ysebaert, geschikt voor maximum acht personen. Gefeliciteerd Carine!

Paling roken en proeven op Sentse fietslusSint-Laureins heeft met z'n palingtraditie en mooie krekengebied twee troeven in handen die het nu combineert in een 45,5 km lange 'Sentse fietslus'. Er wordt gestart aan hotel 'Het Godshuis' in Sint-Laureins, waar fietsers ook thuis zijn. Van daaruit gaat het naar het Plattelandscentrum Meetjesland. In de oude melkerij leer je er alles over hedendaagse land- en tuinbouw. Voor de echte demonstra-ties moet je verderop in Taverne 'In Den Draai-put' zijn. Daar tonen ze van juni tot en met september elke vrijdagavond vanaf 17 uur hoe je paling rookt. En… proeven is toegelaten! Op weg naar het Sint-Jan-de-Doperkerkje in Sint-Jan-in-Eremo trap je voorbij de grootste kreek in de gemeente: de Boerekreek. In de grillig gevormde waterpartij werd vroeger met platbodems en kruisnetten op paling gevist. In juni 2010 werd hier voor het eerst opnieuw 100 kg potaal uitgezet. Het resultaat? Je proeft het in ’t groen in Taverne 'De Roste Muis'. Of in een van de vele andere fietsvrien-delijke horecazaken die je van de route doen afdwalen. Gelukkig volstaat een klein gaatje om er nog even de kaviaar van de Noordzee te proeven: de enige echte Boekhoutse Garnaal. Al dan niet vergezeld van een Gîrnaertbiertje!

www.sint-laureins.be

Ginstberg bronwater erkend als streekproduct

Naast Kempense koffie, Moese patat en Belgische Elixir is voortaan ook het mine-raalwater uit de Vlaamse Ardennen erkend als Vlaams streekproduct. Wie het Vlaams erkenningslabel ‘streekproduct.be’ wil opstrijken, moet voldoen aan enkele erken-ningscriteria. Zo moet het product gemaakt zijn met (streek)eigen grondstoffen en moet het algemeen aanvaard zijn als een tradi-tioneel streekeigen product. Het natuurlijk mineraalwater uit de Vlaamse Ardennen dat geproduceerd wordt door Ginstberg in Oos-terzele voldoet aan alle criteria. De Vlaamse Ardennen zijn een bronrijk gebied. In 1897 ging de kasteelheer van kasteel Pierre Blanche op zoek naar waterwinning op zijn domein in Scheldewindeke. Het water uit de natuurlijk opwellende bronnen van Ginstberg werd dan ook meteen gebotteld en gecom-mercialiseerd.

www.streekproduct.bewww.ginstberg.be

10.000Zoveel stappen dien je per dag te zetten om 'gezond' bezig te zijn. Aldus de Japanse on-derzoeker Dr. Hatano. Gemiddeld zetten we 6.000 stappen per dag, dus door een extra wandeling te maken, kom je zo aan 10.000. Op www.tov.be kan je lezen hoeveel stap-pen sommige Oost-Vlaamse wandelroutes vergen. De Bladelin wandelroute doe je bijvoorbeeld in ongeveer 10.000 stappen!

Page 6: StapAf Zomer 2011

06 stapaf

stapaf ontdek

Vlaanderen Lekker Land

Het nieuwste nummer van het magazine 'Vlaan-deren Lekker Land' geeft een overzicht van de culinaire troeven van Vlaanderen aan de hand van toeristische fiets-informatie en de 25 laureaat-gemeenten.

Kortom: het magazine bevat concrete info waarmee de toerist een verblijf kan boeken, kan gaan fietsen of een daguitstap mee kan plannen.

www.vlaanderenlekkerland.be

Waterwijs langs Schelde en DenderDat rivieren een bijzondere aantrekkings-kracht uitoefenen op fietsers en wandelaars is niet nieuw. Wél helemaal nieuw zijn de 'schuilplaatsen' die Toerisme Oost-Vlaan-deren langs de Dender inrichtte. Rustig je picknick verorberen, schuilen voor een onver-wachte bui of gewoon even genieten van de omgeving: het kan voortaan in alle comfort in Dendermonde, Mespelare, Gijzegem, Pollare en Idegem. Geef toe: een denderend idee, niet? Je leert er meteen wat bij, want op elke plek krijg je weetjes over de Dender voorgescho-teld. Uiteraard worden de gebruikers van de waterweg niet vergeten: vanaf 1 juli kunnen pleziervaarders in Ninove aan de verplaatste en gerenoveerde aanlegsteiger aanmeren om de stad en het achterland te verkennen.

Lees de Dender op je smartphoneDe Dendervallei is ook klaar voor het smartphone-tijdperk. Aan de hand van het 'Augmented reality'-systeem, ook al toege-past om bijvoorbeeld het wandelnetwerk in de Vlaamse Ardennen interactief te ontdek-ken, wordt er een soort laagje op het scherm van je smartphone gelegd waarop je allerlei informatie over de omgeving te zien krijgt. Er worden als het ware toeristischgerelateerde data in het gezichtsveld van de gebruiker geprojecteerd door de werkelijke wereld te mixen met de virtuele. 'Landschapslezen voor

dummies' zouden we het kunnen noemen, want deze smartphone-applicatie maakt het voor iedereen mogelijk om het Denderland-schap letterlijk af te lezen!

Nieuwe vaarkaartWatertoerisme zit in de lift. Vanaf 1 juli is de nieuwe vaarkaart te verkrijgen bij Toerisme Oost-Vlaanderen & Toerisme Scheldeland. Daarin vind je alle mogelijke praktische en toeristische tips. De Dender inspireert deze

zomer dus meer dan ooit tot varen, fietsen en… ontdekken. Tijdens een boottocht op Schelde, Dender of Rupel leer je de regio van een heel andere kant kennen. Je leeft niet op het ritme van de klok, maar op dat van eb en vloed. De ultieme vorm van onthaasten. De nieuwe vaarkaart maakt je helemaal 'water-wijs' in Scheldeland en de Dendervallei.

Feesten is de 'bootschap'! Heb je plannen om binnenkort een feestje te organiseren? Ga je trouwen of wil je een babyborrel geven? Of staat dochter- of zoonlief dit jaar in de kijker? Of wil je je col-lega’s of klanten eens op een originele locatie uitnodigen voor een teambuilding, receptie of vergadering? Dan moet je beslist het aanbod aan feestmogelijkheden op een schip eens bekijken. In het magazine ‘Varen & fietsen’ lees je er alles over.

www.scheldeland.be

Gent en Oost-Vlaanderen als reisgids

Dat Gent een toffe stad is om te vertoeven, hoeft geen betoog. Z'n historische cen-trum, z'n musea, z'n bruisende uit-gaansleven en z'n Gentse Feesten: Gent hééft het. En wat dan gezegd van Oost-Vlaanderen met z'n diversiteit aan regio's, rijke culturele erfgoed

en tradities. In de Capitool Reisgids ‘Gent en Oost-Vlaanderen’ komt het allemaal aan bod. De reisgids kost 24,99 euro en telt maar liefst 256 bladzijden. Vanaf 17 juni te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen en in de boekhandel.

www.tov.be

Page 7: StapAf Zomer 2011

07

Roger Raveel krijgt wandelrouteOp 15 juli wordt Roger Raveel 90 jaar. De kunstenaar wordt die dag gevierd met de in-huldiging van een nieuwe wandelroute in zijn woonplaats Machelen-aan-de-Leie. De start van de 3,5 km lange route is aan het Roger Raveelmuseum in hartje Machelen. De route zelf geeft een beeld weer van de leefwereld van Raveel. Je wandelt ondermeer voorbij de gemeenteschool waar Raveel ooit zijn atelier had, langs het het door hem geïnspireerde 'Plein van de Nieuwe Visie', langs zijn huidige woning en langs de oude Leiearm. Wie een stukje van de route wil inwandelen met een gids, kan dat op de avond van 15 juli. Opgepast: de plaatsjes zijn beperkt. Vooraf inschrijven is vereist via www.toerisme-leiestreek.be.

Kunstige avondwandelingen Niet alleen het Machelen-aan-de-Leie van Raveel vormt deze zomer het decor van een reeks avondwandelingen in de Leiestreek. Er staan er nog drie op het programma waarbij telkens het accent ligt op kunst en cultuur. Niet onlogisch want de Leiestreek inspireerde onze grootste kunstenaars. De andere drie wandelingen gaan door op 24 juni (Gust de Smet wandelroute), 1 juli (Ooidonk wan-delroute) en 8 juli (Albijn van den Abeele wandelroute). Per avondwandeling worden maximum 150 personen (die worden opge-deeld in zes groepen) toegelaten. Ook hier is vooraf inschrijven dus vereist.

www.toerisme-leiestreek.be

AGENDAZomer en najaar 2011

Oost-Vlaanderen is de biotoop van fietsers en wandelaars. Gezien het aantal evenementen, zelfs méér dan ooit! Trap en stap er dus op los... en geniet!

Zoektochten

15 juni tot 15 septemberFietszoektocht Beveren-Waas Je vertrekt te voet of met de fiets vanaf de Grote Markt van Beveren-Waas. Onderweg krijg je vragen en informatie over de be-zienswaardigheden op de route. Deelnemen kost je 2,50 euro. www.beveren.be

Nog tot 11 septemberGezinsfietszoektocht WaasmunsterWie deelneemt, krijgt sowieso een aanden-ken mee. En de hoofdprijs is zelfs een fiets! Deelnemen kost je 5 euro. De route is 20 km lang. www.waasmunster.be

Nog tot 30 septemberFiets- en wandeltocht Gavere Fiets- en wandeltocht naar openluchtten-toonstelling in het Sint-Christianapark. De fietstocht (12 km) start aan ‘De Poort’ op de Markt van Gavere, de wandeltocht (9 km) in ‘De Kaaihoeve’ in Meilegem, een deelge-meente van Zwalm. www.kunstiggavere.be, www.gavere.be

1 juli tot en met 31 augustusFietszoektocht Zomers VerzetZin in een ludieke fietstocht met fijne zoekopdrachten? Waag je in dat geval op pad langsheen de mooiste plekjes van Ge-raardsbergen. De zoektocht is ongeveer 25 km lang, start aan het Provinciaal Domein De Gavers. Deelnemen is belangrijk... maar er zijn ook prijzen te winnen. De brochure kost 5 euro. www.optournee.be

3 juli tot en met 4 septemberZomerkunstroute LeiestreekOp deze Zomerkunstroute kan je op verschillende locaties in de Leiestreek kunstwerken zien van zo'n 30 hedendaagse kunstenaars uit de regio. Verwacht niet de grote namen uit de kunstwereld maar wel

mooi en verrassend werk van getalenteerde artiesten. www.zomerkunstroute.be, www.toerisme-leiestreek.be

Waterevents

Zondag 26 juni62ste Leiefestival en Bootjeswijding in AfsneeNiet te missen: de stadskermis van Afsnee. T 09 269 46 00

Zondag 10 juliBig Jump 2011Big Jump is een actie voor iedereen die propere en levende rivieren wil. Op precies hetzelfde tijdstip springen in heel Europa duizenden mensen in rivieren, waterlopen en meren om te tonen dat ze wakker liggen van proper water én dat ze daar iets willen aan doen.www.bigjump.be

Zaterdag 6 en zondag 7 augustusWaterfeesten BerlareOp het Donkmeer wordt tijdens dit weekend een totaalspektakel opgevoerd. Het feest start al op vrijdag maar het barst pas echt los op zaterdag en zondag met een watershow, wa-terballet, waterski, muziek, ... Alles in de stijl die vroeger als een 'Venetiaans Waterfeest' werd omschreven. Op zondagavond vormt een reusachtig vuurwerk de afsluiter.www.donkmeer.be

Van 19 augustus tot 3 septemberFestivaria, Donkmeer BerlareFestivaria presenteert van 19 augustus tot 3 september ‘My Fair Lady’. Een garantie voor een avond vol spektakel, spanning en romantiek aan de oevers van het Donkmeer in Berlare. Raadpleeg de website voor een overzicht van alle voorstellingen.www.festivaria.eu

07

Page 8: StapAf Zomer 2011

08 stapaf

Vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 september14de ScheldefeestenDe Scheldefeesten zijn er voor jong en oud. Je kan varen op de Schelde met oude botters. En er wordt gezongen en gedanst in de feest-tent op zaterdag en zondag, inclusief een spetterend vuurwerk. Kortom: ambiance op en rond de Schelde.www.scheldefeesten.be

Zaterdag 17 septemberOdeGandMet OdeGand, al aan zijn negende editie toe, knalt Gent Festival jaarlijks het culturele seizoen op gang. Een ode aan Gent met zijn prachtige gevels, sprookjesachtige kanalen en tal van gezellige plekjes. OdeGand bete-kent een hele dag muziek in elke cultuurtem-pel van Gent maar ook op en langs het water. Zowel internationaal als nationaal talent komt aan bod, net als een brede waaier aan muziekstijlen, van fado over jazz tot klas-siek… ’s Avonds geniet je van een oogverblin-dende show en oorstrelend concert op een drijvend podium aan de Gras- en Korenlei. Als kers op de taart is er een vuurwerk. www.gentfestival.be

komen, een hapje krijgen en een drankje kunnen nuttigen. Er zijn twee afstanden: 30 en 50 kilometer. Vertrek en aankomst zijn het centrum van Hamme-Sint-Anna of het Parochiaal Centrum Zele. www.buitentips.be

Zondag 17 juli en 21 augustusTot zondag… natuurlijk! Vanuit het Provinciaal Domein Den Blak-ken in Wetteren vertrekken deze zomer twee geleide wandelingen. Op zondag 17 juli staat de wandeling ‘Gewapende rovers’ op het programma, op zondag 21 augustus speur je naar sprinkhanen tijdens de geleide wande-ling ‘Spring in ’t veld’. www.wetteren.be

Zondag 24 juliGentse BuitenbandDe open ruimten van Gent, met hun prach-tige kouters, bloeiende landerijen en karak-tervolle boerderijen vormen de 21ste keer het decor van een heerlijke fietstocht voor het hele gezin.De pittoreske dorpen rond Gent staan dan garant voor een mooie afwisseling van landschappen in de schaduw van de Gentse binnenstad. Startplaatsen zijn Drongen, Oostakker/Desteldonk, Wondelgem en Zwijn-aarde. Er zijn afstanden van 25 tot 90 km. www.buitenband.be

Zondag 7 augustusDe Meetjesland-MeetjesbandDe fietshappening ‘Meetjesland-Meetjes-band’ voert je 25 of 50 km doorheen het prachtige Meetjeslandse landschap met zijn kreken, dijken, bossen en prachtige landbouwlandschappen. Alle deelnemers

Zin om de Vlaamse Ardennen actief te verkennen?Het regionaal toeristisch onthaalpunt De Poort zorgt voor een aangenaam onthaal voor toevallige passanten en dagjestoeristen.

Zin in een actieve uitstap met de fi ets door de Vlaamse Ardennen?Huur dan een dames- of herenfi ets (€ 10) of tandem (€ 15) voor een dagje plezier.

Reservatie is wenselijk voor groepen en meerdaagse verhuringen (liefst 1 week vooraf).We beschikken daarnaast over allerlei informatie en fi ets- en wandelkaarten uit de regio.

Je kan in De Poort ook een tijdelijke tentoonstelling bezichtigen.Kom alvast eens een kijkje nemen!

Zomerseactiviteiten

voor groot en kleinaan de Scheldebrug in de Brandweerstraat

Een organisatie van hetgemeentebestuur i.s.m.de gemeentelijke adviesraden, verenigingen en organisaties.

De Poort, regionaal toeristisch onthaalpunt Vlaamse Ardennen

Markt 1, 9890 Gavere - tel.: 09 389 60 [email protected] - www.gavere.be

Openingsuren: ma, di en do: 8.30 - 12 uurwo: 8.30 - 12 uur, 14.30 - 19 uur (september - juni) - 13.30 - 15 uur (juli - augustus)

vr: 8.30 - 12 uur (01/04 - 30/09: doorlopend tot 16 uur) / za-, zon- en feestdagen (01/04 - 30/09): 8.45 - 16 uur

van 1 t.e.m. 24 juli 2011Weekdagen: 13.30 - 22 uur

Weekend en feestdagen: 11 - 22 uur

Meer info: De Poort, Markt 1, 9890 Gavere - 09 389 60 97 - [email protected]

Volg de berichtgeving op www.gavere.be

ww

w.k

liek.

be 11-14

77

Fiets- en wandelevents

Zondag 26 juni Retroronde van VlaanderenDe vijfde Retroronde van Vlaanderen is stil-aan een klassieker aan het worden. Je kan deelnemen met fietsen die ouder zijn dan 25 jaar. Fiets in ware flandrienstijl en voor wie niet fietst... komt dat zien, komt dat zien! www.retroronde.be

Zondag 26 juniWalk & Bike TourWontergem bij Deinze is het dorp van oud-Tourwinnaar Lucien Buysse. Op 26 juni wordt er de eerste (Seniors) ‘Walk & Bike Tour’ georganiseerd. Er zijn diverse wandel- en fietstrajecten. www.walk-biketour.be

Zondag 3 juliFietsfeest LeiestreekAl voor de achtste keer wordt het gratis Fiets-feest Leiestreek georganiseerd. Starten kan in Drongen, Kortrijk, Roeselare en Waregem. Tij-dens jouw verkenningstocht op het fietsnet-werk geniet je op de verschillende halteplaat-sen van de couleur locale, een lekker hapje, drankje of een leuk animatieprogramma en maak je kennis met het rijke verleden van de streek. www.toerisme-leiestreek.be

Zondag 10 juliFietsen tussen Durme en ScheldeDe Schelde en de Durme in de streek van Hamme en Zele vormen een prachtig decor voor fietsers en wandelaars. Tijdens deze fietstocht zijn er een drietal stopplaatsen waar de deelnemers even op adem kunnen

Page 9: StapAf Zomer 2011

stapaf agenda

09

krijgen een Meetjeslandse versnapering en nemen tevens deel aan een tombola. Op het einde van de tocht wacht de deelnemers een verrassing. Starten gebeurt in Kaprijke voor afstanden van 25 of 50 km. www.buitentips.be

Zondag 14 augustus22ste Ronde van Vlaanderen voor wandelaars‘Vlaanderens Mooiste’ leg je niet alleen af op twee wielen maar ook... te voet. Stap de Ronde van Vlaanderen op 14 augustus. Er zijn afstanden van 5 tot 42 km. www.hanskedekrijger.be

Zaterdag 20 augustusOssaerttocht De KlingeWandelen door de Wase polders en het Stropersbos. De kids krijgen extra aandacht. Start in De Klinge. www.gasthofstappers.be

Zondag 21 augustus40ste Mars der Vlaamse ArdennenVanuit Ronse stap je 6, 10, 14, 21, 30 of 50 (!) kilometer door de Vlaamse Ardennen. www.marching.be

Zondag 28 augustusMaldegem wandelt, fietst, proeft en swingt Er zijn wandel-, fiets-, mountainbike- en skee-lertochten. De start van dit evenement is om 10 uur in het Sint-Annapark van Maldegem. Dit jaar is er een speciale natuurwandeling.www.maldegem.be

Zondag 4 septemberDe Gordel voor wielertoeristenOp de eerste zondag van september kan je weer gordelen. Vanuit Oudenaarde is er opnieuw een tocht voor wielertoeristen of geoefende fietsers voorzien. Kwestie van het Ronde van Vlaanderengevoel ook in het najaar eens te ervaren!www.de-gordel.be

Zondag 11 september9de Dwars door ZwalmDe Zwalmstreek is een parel om door te wandelen. Dat kan je op 11 september. Er zijn afstanden van 6 tot 30 km. De start is in Munkzwalm. www.marching.be

Zondag 25 septemberAvanti!Zin in een vleugje muziek afgewisseld met een fietstochtje? Ook dat kan tijdens Gent Festival van Vlaanderen. ‘Avanti!’, wat zoveel betekent als ‘Vooruit!’, leidt je door de pittoreske Leiestreek, langs kronkelende waterwegen, met haltes bij het Kasteel Ooidonk, de Brielmeersen, prachtige kerk-jes, verbluffende musea en tal van andere charmante plekjes. Je wordt ondergedom-peld in een verkwikkend bad van wereld- en klassieke muziek. De tocht telt 25 kilome-ter. Ook kinderen kunnen meefietsen.www.gentfestival.be

de Azalealus (34 km), de Begonialus (27 km) en de Boomkwekerijlus (44 km). De Floraliën-tocht dompelt je onder in de sfeer, de geuren en de kleuren van de Oost-Vlaamse siertelers en boomkwekers. De brochure van de Flora-liën fietsroute kost 3 euro.

Begeleide fietstochtenNaast deze permanente themafietsroute zetten Wetteren en Lochristi deze zomer nog eens extra de bloemetjes (en plantjes) bui-ten. Er worden immers een reeks begeleide fietstochten en bedrijfsbezoeken langs het traject van de Floraliëntocht georganiseerd. Zowel voor individuele fietsers als voor groe-pen. Samen met de gids fiets je langs velden met jonge boompjes, azalea's en begonia's. De geschiedenis van de sierteelt wordt in geuren en kleuren door de gids uitgelegd. De fietstocht wordt afgesloten met een drankje met zicht op de bloemen of planten.Noteer alvast volgende data in jullie agenda: zondag 26 juni (Lochristi), zondag 24 juli (Wetteren), zondag 28 augustus (Lochristi) en zondag 18 september (Wetteren). De startplaats in Lochristi is telkens het sier-teeltmuseum in Zaffelare-dorp. De start-plaats in Wetteren is het Provinciaal Domein Den Blakken. Deelnemen kost 2 euro. www.floralientocht.be

Zomerboottochten in de LeiestreekHoe kan je de Leiestreek beter verkennen dan vanop het water? Toerisme Leiestreek en de deelnemende gemeenten serveren je een gevarieerd aanbod aan tochten. Al dob-berend op de Leie, de Schelde en de kanalen kan je kennis maken met de vele troeven die de regio rijk is. Wist je trouwens al dat je ook iemand anders gelukkig kan maken met een boottochtencheque? Verras je familie of vrienden met een waardebon voor één van de tochten. Je kan ze aankopen bij alle erkende diensten voor toerisme in de Leiestreek. De gratis boottochtenbrochure is te verkrijgen via de site of bij de diensten voor toerisme.www.toerisme-leiestreek.be

Fiets de bloemetjes buiten! Fietsen kan je met sier en zwier op het fiets-netwerk Scheldeland en Waasland. Sinds mei 2010 verbindt de Floraliëntocht immers heel wat sierteeltbedrijven langs het fietsknoop-puntennetwerk. De route bestaat uit drie lus-sen die je apart of gecombineerd kan fietsen:

Page 10: StapAf Zomer 2011

stapaf reportage

Onze noorderburen zijn, méér dan wij, een kampeervolk. En dus was het niet zo gek dat

een gezin met drie kinderen tuk was om gedurende vier dagen vanuit Gent en Zele

Scheldeland te ontdekken. Overnachten deden papa Cok, mama Joke en kinderen Roos,

Sterre en Cos in trekkershutten op twee campings. De rest van de tijd vulden ze met

fietsen langs het water en op het fietsnetwerk. En dit in prachtig zomerweer! “We konden

het niet beter treffen! Deze formule is een aanrader ”, klonk het unaniem positief bij onze

Nederlandse vrienden.

kennismaking met de trekkershut

Vrijdagnamiddag. Een wagen met gele nummerplaat dient zich aan voor de slagboom van Camping Blaar-meersen in Gent. De zon brandt. Het is razend druk op de camping. Cok, Joke en hun drie kinderen hebben er een autorit van goed twee uur opzitten vanuit Leiden. “De heenreis liep vlotjes. Maar nu hebben we wel zin om ons te settelen en al meteen het historische centrum van Gent te bezoeken”, zegt Cok Neven (43 en niet met c-o-c-k). Echtgenote Joke Snoeijers (43) herinnert zich zowaar dat ze in een ver verleden al eens op deze camping verbleef. “Weet je nog, Cok? Het moet al twintig jaar geleden zijn, toen nog zonder de kinderen.” Het grote verschil met toen is dat ze nu zullen overnachten in een zogenaamde ‘trekkershut’ en niet in een tent zoals het gezin door-gaans gewend is. De kids zijn superenthousiast. Zoontje Cos (9) en dochtertjes Sterre (10) en Roos (12) spurten naar de trekkershut met het nummer 150. Ze zullen zich hier ongetwijfeld in hun sas voelen. Met zijn grote vijver

en ontelbare sport- en recreatiemogelijkheden staan de Blaarmeersen immers garant voor puur plezier. Deze camping is de enige vijftsterrencamping van Oost-Vlaanderen. Jammer genoeg verblijven ze hier slechts één nacht. Niet in een tent, wel dus in zo’n trekkershut. Trekkershutten zijn houten huisjes die plaats bieden aan vier personen. Je vindt ze op campings (zoals hier op de Blaarmeersen) maar ook bij jeugdlogies of op provinciale domeinen en recreatiecentra. Aangezien ze doorgaans vlak aan fietsroutes en –netwerken palen, zijn ze het ideale (korte) verblijf voor een fietsvakantie. “Het is basic maar alles wat we nodig hebben, is er ”, zegt Cok wan-neer hij de deur van de blokhut opent en een blik op het interieur werpt. Er staat een tafel en een kookstel, er zijn stoelen en bedden. Cos heeft geen bed maar vindt het heus wel fijn en dapper om op een luchtmatras te slapen. “Kom, kinderen. Helpen jullie eerst de wagen uit te laden? Dan kunnen we straks de fiets op”, stelt Joke voor.

DAG 1AANKOMST IN GENT

Fietsen en kamperen in Gent en Scheldeland

10 stapaf

Page 11: StapAf Zomer 2011

9 Het gezin Neven overnacht in trekkershutten in Gent en Zele.

0 Langs het water in hartje Gent.

DAG 2Fietsen van Gent naar Zele (41 km) Knooppunten: 52-4-5-6-7-8-11-14-21-24-25-29-31-39-44

11

Zoals Leiden

Een uurtje later trekt het gezin zich op gang. Bestem-ming: Gent centrum. “Het zal er wel druk zijn”, vermoedt Joke. “Maar dat hebben we graag: gezellige drukte.” Op een steenworp van het Gravensteen, de middeleeuwse burcht in het hart van de historische binnenstad, kiezen Cok, Joke en co voor het terras van het gezellige cafeetje ‘Waterhuis aan de Bierkant’. De naam zegt het zelf, al gaat de redenering in omgekeerde richting: het is een bierhuis aan de waterkant. “Met zo’n warm weer gaat een fris biertje er wel in”, vindt Cok. Roos en Sterre fronsen de wenkbrauwen. “Geef ons maar appelsap”, lachen ze. Cok en Joke laten zich adviseren door de waardin en kiezen voor twee huisbiertjes, respectievelijk Gandavum en Mamme-lokker. De bierkaart omschrijft beide brouwsels als ‘het echte werk’. “Kom nou, zolang we de weg naar de camping terugvinden”, knipoogt Joke die de setting aan het water wondermooi vindt. “Gent heeft iets weg van Leiden, waar we wonen”, zegt Cok. “Het is ook een bruisende universi-teitsstad met traditie. En diezelfde gezellige drukte heerst ook bij ons. Al heeft Gent een rijker historisch verleden.” De Graslei ligt er beeldig bij. “Leuk, het water dat zo

doorheen de stad loopt”, vindt Roos terwijl ze wijst naar de kleine toeristenbootjes die de stad doorkruisen. De terrasjes zitten ook hier eivol en zien er aanlokkelijk uit. Het gezin kiest voor brasserie Bord’eau, aan de boorden van het water, in de Oude vismijn. Eerst stallen ze de fiet-sen veilig in de rekken van het Appelbrugparkje, daarna wandelen ze via de loopbrug naar de brasserie. “De me-nukaart ziet er alvast lekker uit. Voor elk wat wils.”

Plantrekkers

De volgende dag. De kinderen zijn vroeg uit de veren en gaan om klokslag acht uur de vijf bestelde ontbijtpakket-ten halen in het campingwinkeltje. Cok en Joke dekken intussen de tafel. Het belooft weer een stralende dag te worden en dus kan er buiten op het geïmproviseerde ter-ras worden ontbeten. “Gezellig, toch?”De fietstocht van vandaag brengt het gezin via de knoop-punten tot Zele, waar camping Groenpark de tweede schakel is van hun vierdaagse trektocht door Vlaanderen. “41 km, jongens! Zien jullie het zitten?”, vraagt Joke aan de kinderen. Natuurlijk! “Ach, ze zijn wel wat gewend. Wij gaan vaak fietsen met het gezin. In de zomer zelfs enkele weken. In Frankrijk bijvoorbeeld. Dan laten we de auto ergens achter en trekken we met de fiets en de tent enkele weken rond. We bezoeken onderweg dan steden, musea, festivals, … We overnachten telkens op campings waar de kinderen nieuwe vriendjes maken. Echt leuk. Zo’n vakanties zijn echt ons ding. Dat gevoel van vrijheid spreekt ons aan. Ja, we zijn ‘plantrekkers’.” De tent heb-ben ze op deze vierdaagse weliswaar thuisgelaten. “Zo’n trekkershut is wel een goed alternatief”, vindt Cok. “Het is toch net iets comfortabeler. Gaan we nog doen.”

“We houden van de gezellige drukte in Gent.”

Page 12: StapAf Zomer 2011

stapaf reportage

q Het Donkmeer is een

garantie op waterpret.

9 De route op de tweede dag volgt een stukje van de Scheldeverentocht

Langs de Schelde

De fietstocht leidt het gezelschap vandaag langs de Schelde tot aan het Donkmeer in Berlare, dat op een boogscheut van Camping Groenpark in Zele ligt. Onderweg worden ze getrakteerd op enkele mooie kastelen. “Het lijkt wel een kastelenroute”, zegt Joke. Het kasteel van Laarne, één van de best bewaarde waterburchten van België, is natuurlijk een absolute uitschieter. Een bezoekje waard, vinden onze Nederlandse vrienden. En terecht. ‘s Avonds, met de voorspelde 41 km in de kuiten, kiezen ze voor één van de zovele palingrestaurants aan het Donkmeer. Daarna gaat het naar Camping Groenpark. De naam zegt het zelf: het groene kader is niet weg te denken. Net als in de Camping Blaarmeersen zijn er prima voorzieningen en diverse verblijfsmogelijkheden. Ook hier zijn er een tiental trekkershutten. Eén van hen wordt deze nacht het verblijf van het gezin Neven. Eerst bergen ze hun fietsen op in de overdekte fietskluizen en hangen ze hun kledij te drogen. “Zo’n trekkershut is ideaal om van het campingleven te genieten zonder veel bagage of poespas”, besluit Cok.

Donkmeer

Fietsdag twee maar de kinderen mopperen geenszins. In-tegendeel. Nog voor ze aan het stevige fietswerk beginnen (52 km zullen straks op de teller staan) ravotten ze rond het Donkmeer. Op het meer zijn diverse ‘wateractiviteiten’ mogelijk maar Cos en Sterre breiden die wateractiviteiten uit naar de oevers van het meer en dollen aan de fontein. En dit terwijl Cok een… lekke band herstelt. “Hoe kan dat nou? Je hebt nog geen meter gefietst”, lacht Joke. Cok haalt de schouders op en begint op een ambachtelijke manier de lekke band te herstellen. Het lek traceren en dan dichten met een pleistertje, want een reserveband heeft hij niet bij. “Beter nu pech dan straks”, redeneert hij. De ‘Donk’ loopt intussen vol: het is eraan te zien dat dit

DAG 3Fietsen vanuit Zele (52 km)Knooppunten: 66-69-65-68-74-76-77-87-88-91-58-57-56-99-95-90-83-76-73-72-66

Fietsen (en kamperen) in Gent en ScheldelandBegint het te kriebelen wanneer je het verhaal van Cok, Joke, Cos, Sterre en Roos leest? Fiets dan zelf hun tocht of een deeltje ervan. De route kan je makkelijk fietsen via de knooppunten. Daarbij kan je beroep doen op de fietsnetwerkkaarten ‘Gent en omgeving’ en ‘Scheldeland, langs Schelde en Dender’ en de brochure van de Scheldeverentocht, waarin twee thematochten langs Schelde en veren worden beschreven. Dit alles is te bestellen via www.tov.be. Wie meer informatie wil over de trekkershutten die aan bod komen in deze reportage kan terecht bij: > Camping Blaarmeersen Zuiderlaan 12, 9000 Gent, T 09 266 81 60, [email protected], www.blaarmeersen.be > Camping Groenpark Gentsesteenweg 337, 9240 Zele, T 09 367 90 71, [email protected], www.campinggroenpark.be

12 stapaf

Page 13: StapAf Zomer 2011

13

9 Een ijsje bij 't Veerhuis,

aan het veer in Appels.

13

een toeristische trekpleister is. De roei- en motorbootjes dwarsen het meer en de talrijke tavernes met terrasjes en restaurants worden druk gefrequenteerd. Terwijl Cok zijn tweewieler weer op punt stelt, maken Joke en de kinde-ren van de gelegenheid gebruik om even een bezoekje te brengen aan de ‘Eendenkooi’, een klein dierenpark gelegen

in een bos met diverse soorten eenden, ganzen, zwanen, herten en geitjes. Ze doen dat te voet want fietsen zijn hier niet toegelaten. Vanuit Berlare gaat het dan met de fiets via de knooppunten en wat onverharde passages naar de Schelde. “Hebben we het goed voor en doen we nu een deeltje van de Scheldeverentocht?”, vraagt Joke zich luidop af. Dat klopt inderdaad. Het is vandaag overigens een ab-solute zomerdag én het is ‘Scheldehappening’ (een event met tal van fiets-, wandel- en vaaractiviteiten), wat maakt dat het extra druk is.

Dendermonde en Vlassenbroek

Ter hoogte van knooppunt 76, bij het Appelsveer, nodigt ‘Het veerhuis’ uit om een terrasje te doen. ‘Het veerhuis’ is niet de eerste de beste halte. Het werd verkozen tot ‘straf-ste café van Vlaanderen’ in de categorie ‘strafste locatie’. En Cok, Joke en de kinderen zijn duidelijk niet de enige

dorstigen die moeten gelaafd worden op deze straffe loca-tie. “Ik wil een ijsje!”, tiert Cos. En Sterre is duidelijk dezelfde mening toegedaan. Een klein half uurtje later is het tijd voor ‘de grote oversteek’ via het Ap-pelsveer. De fietsen worden netjes naast elkaar op het veer geplaatst en binnen de vijf minuten staat het gezelschap aan de andere oever. En hier is er zowaar een Hollandse link! De Nederlandse actrice Willeke van Ammelrooy nam hier een scène op voor de legendarische cultfilm ‘Mira’, gebaseerd op de roman ‘De teleurgang van de Waterhoek’ van Stijn Streuvels. “Echt? Wisten we niet!”Even verderop, in de laatste rechte lijn naar Dendermonde, fietsen Cok en zijn gezin voorbij de Sint-Onolfspolder, waar-van sommige percelen erkend zijn als natuurreservaat. Om het centrum van de Ros Beiaardstad te bereiken moeten ze even van de fiets, langs de sluizen. Dendermonde ligt er gezellig bij. De vernieuwde Grote Markt lijkt vandaag wel één groot terras. Wat wil je met zo’n schitterend weer. Gelukkig zorgen het stadhuis met Belfort en Lakenhalle en het Vleeshuis voor wat schaduw. Deze denderende stad wordt fel gesmaakt door onze Nederlandse vrienden. “Het lijkt wel Gent in het klein”, klinkt het.

“Zo’n trekkershut is het comfortabele alternatief voor een tent.”

0 Met het veer in Appels bereiken

onze fietsers de andere oever.

Page 14: StapAf Zomer 2011

9 Met het kerkje van Vlassenbroek als decor.

14 stapaf

Nauwelijks vier kilometer verderop ligt Vlassenbroek. Zoek ‘pittoresk’ op in de encyclopedie en mogelijk verschijnt dan een foto van het Sint-Gertrudiskerkje van Vlassen-broekdorp. “Charmant”, vindt Joke. Het dorp ligt aan de rand van het gelijknamige broekgebied ‘Vlassenbroek’. De tocht gaat nog verder tot Baasrode, waar even de tijd wordt genomen om het Scheepvaartmuseum te bezoeken, en dan wordt rechtsomkeer gemaakt. Opnieuw langs de Schelde en langs enkele natuurgebieden (Grembergen Broek en de Scheldebroeken) tot de camping in Zele. “Het traject is uiteraard gelijkaardig aan dat van vanmorgen maar het is toch weer anders”, vindt Cok. “Je geraakt er niet zomaar op uitgekeken.”

stapaf reportage

DAG 4Fietsen van Zele naar Gent (52 km)Knooppunten: 66-69-74-68-67-2-14-15-11-12-53-47-43-40-35-34-66-22-12-7-6-5-4-52

Gemoedelijker

Drie dagen fietsen kruipt in de kleren. Zeker bij een gezin met kinderen. “Valt wel mee”, zegt Roos wanneer ze voor-uitblikt op de slotdag van een nu al geslaagde Vlaamse vierdaagse. “Bij ons, in Zuid-Holland, is het ook mooi om te fietsen. Om gevarieerd te fietsen ook. Je kan heel snel de polders in”, pikt Joke in. Vandaag wordt opnieuw langs de Schelde gefietst, deze keer van Zele naar vertrekpunt Gent. Opnieuw door enkele natuurgebieden. Het provin-ciaal Domein Den Blakken, een promotiecentrum voor sierteelt, rozen en parkbomen, ligt ook vlakbij. Net als recreatiedomein De Warande. “Dit is echt wel een mooie streek, hoor ”, vindt Joke, die in fietsen een manier ziet om te onthaasten van het drukke beroepsleven. Zij is projectleider ICT, haar man is onderwijsmanager. “Af en toe trekken we er eens op uit en genieten we echt van elkaar. Dit voorjaar nog zijn we in Zeeuws-Vlaanderen op vakantie geweest, hebben we ook het Zwin en Brugge bezocht. En ik herinner me dat ik in de streek waarin we nu fietsen, Scheldeland, ook al eens ben geweest. Lang geleden. Ja, voor Nederlanders vertoeven we vrij veel in België”, maakt Cok zich de bedenking. “We hebben gelijk een ‘buitenland’-gevoel eens we over de grens rijden. Jullie taaltje is zo leuk. En het gaat er bij jullie allemaal gemoedelijker aan toe”, vindt Joke. Op het einde van de dag komt de Arteveldestad weer in beeld. Maar alvorens ze de auto oppikken op de parking van de camping en de fietsen erop kunnen monteren, komen de kids nog met een ultiem voorstel. “Misschien kunnen we nu wél nog een ijsje eten in de stad, iets wat we de eerste avond in Gent niet konden”, stelt Sterre voor. Joke en Cok zwichten onder de zachte druk. Het is een mooie (en vooral lekkere) afsluiter van een geslaagde vierdaagse.

0 Fietsen langs het water betekent vooral genieten van de natuur.

Page 15: StapAf Zomer 2011

stapaf

Column

WATERTANDEN

Het net van rivieren en kanalen dat vanuit de stad Gent de provincie doorkruist, geeft toegang tot fraaie landschappen als de schilderachtige Leie, de Scheldevallei, de bosrijke oe-vers van de Brugse Vaart en de soms hallucinaire industriegebieden van het zeekanaal Gent-Terneuzen. Telkens als een andere uitweg naar zee ontstond, wer-den nieuwe binnenhavens ontwikkeld: de Gras- en Korenlei, de Lievekaai, de Coupure, de Muide, de Darsen. Sommigen behoren intussen tot de meest poëtische plek-jes van de historische stad. In de schaduw van het oude Gerechtshof ligt ‘De Gentse barge’, het pronkstuk van het Gentse varend erfgoed. De bouw van de barge is een unieke ambachtelijke reconstructie van een histo-risch schip van de 18de eeuw. Het houten boegbeeld, de vergulde ornamenten en het smeedwerk versierd met rozetten, werden vervaardigd volgens de regels van de oude kunstambachten. De barge ademt dan ook de grandeur van weleer uit.Het schip vervoer ooit goederen en reizigers langs de jaagpaden tussen Gent en Brugge en was daarmee de voorloper van de pas-sagiersvaart. De opkomst van de reiskoetsen en de stoomtreinen

betekende het einde van de dienstopdrachten van de barge. Van-daag brengt de bemanning de barge in gereedheid voor een vaart op de Leie of de ‘Gouden Rivier’, een naam die de Leie te danken heeft aan de vroegere vlasindustrie. De trossen worden losge-gooid en de houten trekschuit trekt zich op gang. Ter hoogte van de Bijlokekaai varen we voorbij het STAM, het gloednieuwe stadsmuseum en dé toegangspoort tot de stad. Onderweg worden we begeleid door zwaaiende voorbijgangers die zichtbaar onder de indruk zijn van de warme charme van het schip. Onder het waakzaam oog van de ‘Maagd Van Gent’ verla-ten we de stad, steken de Ringvaart over en glijden de natuur in. De Leie lijkt op de kaart niet meer dan een landelijk riviertje, een wandelende streep maar haar magische, haast wonderlijke aan-trekkingskracht straalt grootsheid uit. Met sierlijke kronkelingen varen we langs beemden en uitgestrek-te velden, tussen de schilderachtige Leieboorden met het lange gras en het oeverriet langzaam wiegend, een lust voor het oog van mens en dier. De barge lijkt wel te zweven boven het water-oppervlak onder de schaduw van de oude bomen in een aange-name stilte. We glijden voorbij het lieflijke kerkje van Astene en even verder zit een visser gebogen over zijn hengel, als vergroeid met het rustige landschap. De meanderende Leie onthult één voor één zijn pittoreske dorpjes: Latem, Deurle, Bachte-Maria-Leerne, Astene, … Stuk voor stuk lijken ze weggeplukt van een schilderij van een Vlaamse meester. De Leiestreek heeft dan ook uitzonder-lijk veel kunstenaars geïnspireerd.

We meren aan ter hoogte van het sas van Astene en blijven nog lang nagenieten van een scheepsdruppel in het piepkleine mu-seum in het sasmeesterhuis.

“De meanderende Leie onthult één voor één zijn pittoreske dorpjes”

Denise Belmans is bezielster van ‘de

Gentse barge’, een reconstructie van een

historische trekschuit die hoge ogen gooit op de Gentse wateren.

Win een verblijf in Gent en Scheldeland! Dankzij StapAf kan je een onvergetelijk verblijf in de trekkershutten op de Camping Blaarmeersen en Camping Groenpark winnen. Beide campings schenken immers aan drie winnaars één overnachting (voor maximum 4 personen). Ben je bij de winnaars, dan kan je vanuit beide campings, net als het Nederlandse gezin in de reportage, de fietsnetwerken ‘Gent en omgeving’ en ‘Scheldeland, langs Schelde en Dender’, ontdekken.

De wedstrijdvraagWil je kans maken om zo’n verblijf te winnen? Beantwoord dan volgende wedstrijdvraag correct. Naar welke heilige is het kerkje van Vlassenbroekdorp genoemd waar in de reportage even wordt halt gehouden?

A. Sint-BavoB. Sint-GertrudisC. Sint-Nikolaas

Hoe neem je deel? Stuur je antwoord vòòr 31 oktober 2011 naar: Toerisme Oost-Vlaanderen, Wedstrijd StapAf, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent (België). Mailen kan ook, met als onderwerp “Wedstrijd StapAf”, naar [email protected]. Vergeet je naam en je adresgegevens niet te vermelden. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden vermeld in het voorjaarsnummer van 2012. Veel succes!

15

Page 16: StapAf Zomer 2011

Van stad naar stad

Ontdek de Oost-Vlaamse logies! Wie wil fietsen van stad naar stad of enkele steden wil combineren, doet dat best op meerdere dagen. Hiervoor kan je terecht in de talrijke knusse verblijven in Oost-Vlaanderen. Voor een overzicht van het Oost-Vlaamse logiesaanbod, surf naar www.tov.be.

In het vorige nummer van StapAf kon je lezen hoe Freddy, André, Hugo, Lut en Theo het eerste deel van onze Oost-Vlaamse elfstedentocht afwerkten. Vijf nieuwe enthousiaste vrijwilligers wilden de Eropuit-missie voltooien en fietsen op de volgende bladzijden het laatste deel van onze fietslus. Van Geraardsbergen naar Zottegem. Van Zottegem naar Ronse. Van Ronse naar Oudenaarde. Van Oudenaarde naar Deinze. Van Deinze naar Eeklo. Dat zijn de laatste fietsroutes van onze fietsketting. Op die manier gidst StapAf je in 2011 per fiets door gans Oost-Vlaanderen. Een leuke manier om elf aangename steden op een originele manier te ontdekken. Claire en Bert, Sabrien, Gino, Piet en Mieke en Johan en Ingrid waanden zich fietsreporters en werkten hun opdracht zorgvuldig af.

Wil je ook meewerken en een StapAf-fietsroute rijden, stel je dan kandidaat door een mail te sturen naar [email protected] met als onderwerp ‘Fietsvrijwilliger StapAf’.

Route 1. Geraardsbergen – Zottegem (60 km)Claire Defoort en haar man Bert fietsen door de Vlaamse Ardennen en moeten op tijd en stond hun klimbenen aanspreken. Ze rijden langs een aaneenschakeling van pittoreske dorpjes en fietsen grotendeels door een groene omgeving.

Route 2. Zottegem – Ronse (68 km) De route van Zottegem naar Ronse is spek voor de bek van Sabrien Depypere. Het parcours is niet te onderschatten maar de schitterende vergezichten compenseren al dat gezweet en gepuf.

Route 3. Ronse – Oudenaarde (50 km) Gino Temmerman, een getrainde fietser uit Mere, neemt de derde route voor zijn reke-ning. Deze tocht met een mooi golvend reliëf omvat alles wat typerend is voor de Vlaamse Ardennen.

Route 4. Oudenaarde – Deinze (64 km)De StapAf-fietsers van dienst zijn Piet en Mieke. Dit sportieve koppel fietst van de Vlaamse Ardennen naar de Leiestreek en ontdekt dat je niet bang moet zijn om eens over de regiogrenzen heen te kijken.

10 routes, 11 steden (slot)

stapaf eropuit

Route 5. Deinze – Eeklo (68 km)Van de Leiestreek naar het Meetjesland en terug. Johan Vanbosseghem en Ingrid Cous-sens fietsen dit voor StapAf en merken dat het Schipdonkkanaal een grote rol speelt tijdens deze rit.

UITNEEMBARE ROUTEKAARTEN

Zoals in elke StapAf kan je de routes die be-schreven worden in de ‘Eropuit’-rubriek zelf fietsen dankzij de handige uitneembare rou-tekaarten. Je kan zelf meteen aan de slag en het tweede deel van de elfstedentocht door Oost-Vlaanderen aanvatten! Veel fietsplezier!

16 stapaf

Page 17: StapAf Zomer 2011

route1Geraardsbergen –

Zottegem 60 km

Bert Desmet en zijn echtgenote Claire Defoort zijn gepassioneerde fietsers. Samen hebben ze al talloze kilometers gemaald op hun tweewieler en voor StapAf wilden ze daar met veel plezier nog enkele kilometers aan toevoegen. En dus trokken ze naar start-plaats Geraardsbergen dat overigens niet alleen de Muur heeft maar ook een eigen... Manneken Pis. Die is zelfs 160 jaar ouder dan zijn evenbeeld in Brussel. De inwoners van Geraardsbergen zijn dan ook erg fier op

“Fietsen in een zalige stilte”‘De Muur’ is het eerste waar je aan denkt wanneer de naam Geraardsbergen valt. Elk jaar is deze helling een van de vele hoogte-punten tijdens de Ronde van Vlaanderen. Het hoeft geen betoog dat Geraardsbergen wielrennen ademt. Fietsers zijn er dan ook graag geziene gasten. Een ideaal vertrekpunt voor een fietslus richting Zottegem.

q Bert blaast even uit langs het traject.

De fietsers

Naam: Claire Defoort en

Bert Desmet

Leeftijd: 60

Woonplaats: Waregem

Beroep: onderwijzeres op

rust en champignonkweker

hun plassend beeldje, dat het leven zag in 1459. Vanuit Geraardsbergen fietsen Bert en Claire via lichte hellingen en zachte afda-lingen richting Hemelveerdegem. Dit dorpje, bij knooppunt 79, heeft zijn naam zeker niet gestolen. Dat bewijst onder andere het idyllische dorpspleintje met de Sint-Jan-de-Doperkerk. Sinds 1981 is de dorpskern een beschermd dorpsgezicht. Onderweg naar Sint-Antelinks genieten Bert en Claire van het groen en de stilte: “Het is heerlijk om te fietsen tussen bomen vol bloesems en met de geur van bloeiende bloemen in je neus als toemaatje, geniet je tegelijk van de prachtige vergezichten.”

Everbeekse bergen

Net voor Bert en Claire via tal van muisstille en autovrije wegen in Zottegem komen, stoppen ze in het fietsvriendelijke café ‘De Paling’ voor hun picknick. “De pauze is wel-gekomen want het hellende parcours vreet aan je energietank. Een cola met die extra suikers kunnen we goed gebruiken met het oog op wat komen gaat”, vertelt Claire. Volge-tankt en enthousiast om nog meer moois te ontdekken, fietsen ze verder richting Domein Breivelde. Claire: “Hier is het wel oppassen geblazen, want de kans bestaat dat je de pijlen richting het domein mist in de afdaling van de Grotenbergestraat.” Dat zou doodzon-de zijn, want domein Breivelde is de moeite waard. Het is een prachtige oase van rust, overgoten met groen en afgewerkt met schit-terende vijvers. Dicht bij Geraardsbergen en het einde van de tocht, steken Claire en Bert een tandje bij. En dat is nodig. “We wanen ons net in de bergen”, schatert Claire wanneer ze een blik werpt op de borden ‘Everbeek-boven’ en ‘Everbeek-beneden’. Gelukkig kan de omgeving, met op kop de Everbeekse bos-sen, de pijn in de benen wat verzachten. In Geraardsbergen blikt het koppel terug op een geslaagde tocht: “We zijn moe maar hebben 60 km genoten.”

Afstand: 60 kmLandschap: heuvelachtig, met enkele steile hellingenUitvalsbasis: Geraardsbergen, knoop-punt 80, kruispunt Brugstraat en KaaiRoute: knooppunten 80-81-82-79-71-70-69-39-37-33-31-26-25-22-30-29-28-24-23-89-92-96-98-97-88-83-81-80Bewegwijzering: Knooppunten + fiets-netwerkkaart Vlaamse Ardennen (€ 6)Kaarten bestellen via www.tov.beFietsenverhuur:Provinciaal Domein De GaversOnkerzelestraat 2809500 GeraardsbergenT 054 41 63 [email protected]

Toerisme GeraardsbergenMarkt, 9500 GeraardsbergenT 054 43 72 [email protected]

7 augustus is dag van de Mattentaart

De mattentaart is een traditioneel Geraardsbergs gebak dat intussen erkend werd als Europees streekproduct. Dat wordt jaarlijks gevierd op de eerste zondag van augustus. Dit jaar is dat op 7 augustus. Je kan die dag niet alleen de geschiedenis van de mattentaart ont-dekken en (uiteraard) proeven... Er is ook een heus omkaderingsprogramma met muziek en activiteiten en demonstraties.www.geraardsbergen.be

Praktisch

Tip

17

Page 18: StapAf Zomer 2011

18 stapaf

Lamoraal van Egmont waakt over het marktplein in Zottegem. Hij was in de 16de eeuw een generaal en staatsman in Vlaan-deren. Onder goedkeurend oog van deze ooit zeer machtige man vertrekt Sabrien Depypere naar de Berendries. Een helling die de meesten zullen kennen uit de Ronde van Vlaanderen. “De berg heeft een erg leuke en steile afdaling, gevolgd door een lange gestage klim richting Elst”, vertelt Sabrien. Elst staat bekend om zijn geutelingen. Die zijn te vergelijken met een pannenkoek maar toch is het niet hetzelfde. Want een geute-ling wordt niet gebakken in een pan maar wel 'gegoten' in een oven met langs beide kanten een houtvuur. Na de passage in Elst kleurt het parcours groen door de weelde-rige natuur en prachtige landschappen, een aangename constante tijdens de tocht. Net voor Ronse klimt Sabrien naar het Muziek-bos. “Na het bos heb je een steile afdaling en als je beneden links van het traject afwijkt, zie je ‘Het Ruddershof’. Daar heb je een mooi en groot terras.”

“Pluim voor de knooppunten”De poort naar de Vlaamse Ardennen, dat is de sierlijke titel waarmee Zottegem mag pronken. De Egmontstad vormt het decor voor de start van de StapAf-route naar Ronse en terug. Sabrien Depypere was de enthousiaste fietster.

Provinciaal Archeo logisch Museum Velzeke

Dit archeologisch museum heeft een permanente opstelling omtrent de pre-historie, de Gallo-Romeinse periode en de vroege Middeleeuwen. Bijzonder is dat je als bezoeker de tijd van toen kan beleven. Letterlijk dan door in de outfit van bijvoor-beeld een legionair te kruipen! Op Open Monumentendag in het bijzonder waan je je meer dan ooit in het oude Rome. www.pam-velzeke.be

q Sabrien vond de route 'adembenemend'.

De fietser

Naam: Sabrien Depypere

Leeftijd: 37

Woonplaats: Oostende

Beroep: aspirant-inspecteur

in opleiding

Molens en bier

Na het keerpunt Ronse is het molentijd. Op de terugweg kom je er vijf tegen en ook drankgelegenheden zijn er in overvloed. Eentje wil Sabrien ons niet onthouden: “Kunstcafé Cherubijn in Sint-Maria-Horebeke, het café is een kleine drie jaar geleden opgericht door een kunstminnend koppel. Het is er fijn vertoeven en ideaal om de benen even tot rust te laten komen.” De tocht daalt verder af langs Sint-Blasius-Boekel tot in Rozebeke. “Die afdaling is welkom. In het kleine centrum van Rozebeke vind je een unieke bakkerij. Naast het bakken van brood, brouwen ze daar ook hun eigen bier: Bier Pedevinck.” Bier brouwen zit daar blijkbaar in de genen. In het begin van de twintigste eeuw telde Zottegem wel een dozijn brouwerijen, nu rest enkel Brouwerij Crombé. Na een niet te onderschatten tocht, vooral door die vele hellingen, wil Sabrien nog even op de loftrompet blazen: “De mensen die de knooppunten in de Vlaamse Ardennen hebben neergepoot, verdienen een grote pluim op hun hoed want de wegen en het parcours zijn erg fietsvriendelijk en werkelijk adembenemend.”Tip

stapaf eropuit

route2Zottegem-Ronse

68 km

Afstand: 68 kmLandschap: heuvelachtig, met enkele steile hellingenUitvalsbasis: Zottegem, knooppunt 22, Tweekerkenstraat, Jasmijnstraat en TulpenstraatRoute: knooppunten 22-20-14-19-15-12-68-70-43-40-39-37-38-35-36-42-34-28-26-36-35-32-30-98-33-99-94-77-76-66-60-7-9-11-14-20-22Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart ‘Vlaamse Ardennen’ (€ 6) Kaarten bestellen via www.tov.beFietsenverhuur:Fietspunt ZottegemMusselystraat 12, 9620 ZottegemT 0476 46 53 [email protected]/zottegem

Toerisme ZottegemStadhuisMarkt 1 - 9620 ZottegemT 09 364 64 64 - [email protected]

Praktisch

Page 19: StapAf Zomer 2011

19

De start van de tocht ligt in de schaduw van Bois Joly, een erkend natuurreservaat en een van de rijkste bronbossen in de streek. Het is de ideale omgeving voor talrijke vogelsoor-ten, zeldzame vlinders en je kan er zelfs een vuursalamander en een vos aantreffen. Voor Gino aan zijn fietstrip begint, wil hij de lezer nog een tip meegeven: “Beginknooppunt 34 ligt in een autovrije zone maar de Gebroe-ders Dopchiestraat ligt vlakbij en daar kan je makkelijk je wagen kwijt.” Na enkele kilome-ters fietsen begint de weg onmiddellijk op te lopen met de Hemelberg, één van de flinke hellingen op het parcours. Gino bevestigt: “De Hotondberg, Ladeuze, Oude Kwaremont, ... Als je die namen hoort, weet je dat je best getraind aan deze rit begint.” De top van de Hotondberg, die je ook herkent aan de molen Ten Hotond, is overigens het hoogste punt van Oost-Vlaanderen, hier krijg je logischer-wijs een schitterend uitzicht voorgeschoteld.

kunstenaarsdorp kwaremont

Nadat Gino het eerste deel van zijn stevige tocht achter de kiezen heeft, komt hij aan in Oudenaarde. “Aangenaam centrum met

“Alles wat deze streek typeert”Ronse en fietsen, dat zijn twee handen op een buik. Onze StapAf-fietser Gino Temmerman ging op pad in het hart van de Vlaamse Ardennen.

q Gino flirtte met het parcours van de Ronde van Vlaanderen.

De fietser

Naam: Gino Temmerman

Leeftijd: 39

Woonplaats: Mere

Beroep: IT-manager

een mooie markt en voldoende cafés. Het Centrum Ronde van Vlaanderen is vlakbij en dus gemakkelijk te bezoeken. Je moet hier wel goed op de knooppuntenbordjes letten door het vele draaien en keren. Voor je het weet, rij je verkeerd.” Wie past voor een ter-rasje kan bij het verlaten van Oudenaarde wat ‘uitrusten’ op de fiets dankzij een lange vlakke strook die vroeger een spoorlijn was maar intussen is omgevormd tot een fiets-pad. Dat verbindt Oudenaarde met Kluisber-gen en laat je rakelings scheren langs steile hellingen als Koppenberg, Paterberg, Oude Kwaremont en Kluisberg. Een fietsbrug over de Schelde bewijst nogmaals dat de streek ‘fietsminded’ is. In Kwaremont tref je niet alleen steile kasseiwegen maar kan je ook verschillende kunstgalerijen tegenkomen. Dit is een kunstenaarsdorpje pur sang. Als je deze laatste molshoop hebt overwonnen, kun je Ronse als het ware ruiken. Tijd voor een conclusie van onze fietser Gino Temmerman: “Alles wat deze prachtige streek typeert, passeert de revue: mooie vergezichten, leuke bezienswaardigheden, lastige kasseien, stevige kuitenbijters, ... Van mij krijgt deze tocht een 9 op 10.”

Afstand: 50 kmLandschap: heuvelachtig, met enkele steile hellingenUitvalsbasis: Ronse, knooppunt 34, BeekstraatRoute: knooppunten 34-28-23-19-88-21-22-25-39-41-85-92-93-96-40-18-5-7-14-17-24-29-34Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen (€ 6)Kaarten bestellen via www.tov.beFietsenverhuur:

Toerisme RonseHoge Mote - de Biesestraat 29600 Ronse - T 055 23 28 [email protected]

Sint-Hermescrypte en De Fiertel

De Sint-Hermescrypte is een monumen-tale, Romaanse crypte (1089) die het ar-chitecturaal pronkstuk van Ronse vormt. Tijdens de Middeleeuwen was de crypte als bewaarplaats voor de relikwieën van Sint-Hermes een druk bezocht bede-vaartsoord. Deze ondergrondse kathe-draal is een indrukwekkend monument. De Fiertel of Ommegang van Sint-Her-mes is een ander uithangbord van Ronse. Elke eerste zondag na Pinksteren (dit jaar op 19 juni) viert Ronse immers feest. Sinds 2009 is de Fiertel toegevoegd aan de lijst van immaterieel Vlaams erfgoed. www.ontdekronse.be

route3Ronse-Oudenaarde

50 km

Praktisch

Tip

Page 20: StapAf Zomer 2011

Een prachtig marktplein, een bouwkundig meesterwerk van een stadhuis, het schit-terende Centrum Ronde van Vlaanderen, … Standplaats Oudenaarde heeft heel veel moois te bieden. “Het begin is alvast veel-belovend, in een historisch kader kunnen starten is altijd leuk”, vertelt Piet. Daarna fietst het koppel richting Donkvijvers. Een ontspannend recreatiedomein waar je naar hartenlust kan vissen, wandelen, zonnen en zelfs surfen. De moeite waard voor wie een dagje Oudenaarde plant. Kort na het be-zoekje aan het recreatiedomein botsen Piet en Mieke op het Kasteel van Moregem. Een uniek kasteel dat in 1798 werd afgewerkt in classicistische/neogotische stijl. Het kasteel geniet een beschermde status en is klaar voor een renovatiebeurt. Piet en Mieke zetten verder koers naar Deinze en het parcours laat hen helemaal rond de Schietsjampet-termolen fietsen. Piet vond dat, als hobby-fotograaf, heel plezant. “Ik had mijn telelens bij en kon op die manier de molen uit alle mogelijke hoeken fotograferen.”

“Eén van onze mooiste tochten”Audenaerde ofte Oudenaarde heeft een bril als wapenschild. De legende beweert dat Keizer Karel dat verplichtte omdat een stads-wacht te veel had gedronken, in slaap viel en Keizer Karel niet zag aankomen tijdens een bezoek. Hopelijk houden Piet en Mieke er hun kopje bij en geven ze hun ogen de kost.

Wandel de Bierbrouwerroute

De Bierbrouwer wandelroute loopt langs de mooiste plekjes van Oudenaarde, brouwersstad bij uitstek. Je passeert uiteraard een aantal brouwerijen. Onder andere Roman, dat fier boven op een heuvelrug de omgeving domineert. Het traject bestaat uit twee lussen van elk 12 kilometer, die je kan combineren tot één lange wandeling. Oudenaarde is uiter-aard ook bekend om zijn Adriaen Brouwer Bierfeesten. De driedaagse wordt dit jaar van 24 tot 26 juni georganiseerd. www.tov.be - www.adriaenbrouwer.be q Piet en Mieke: in de wolken over de route.

Schuddebuiken in Astene

Aan stopplaatsen is er in deze tocht geen gebrek. “Na Kruishoutem vind je in Deinze al snel een tweede mogelijkheid om een terras te doen of te picknicken”, bevestigt Piet. Wan-neer onze StapAf-fietsers Deinze verlaten en terug richting Oudenaarde rijden, genieten ze van de rust langs de Leie. Al snel dringt zich een nieuwe stopplaats op. Het Oude Sas van Astene is namelijk een van de meest idyl-lische plekjes van Oost-Vlaanderen. Daar heb je café ‘‘t Oud Sashuis’. “Een prachtig etablis-sement. Het is weliswaar enkel op zondag open maar het is de moeite om op die dag de tocht te plannen. De waard is heel gastvrij en laat met talloze moppen iedereen in het café schuddebuiken”, lacht Piet. Net voor ze terug in Oudenaarde zijn, loopt het traject van de rit door het pittoreske Mullem. Een klein maar gezellig dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Piet concludeert: “Het eerste deel van de tocht was lastiger maar even mooi als de weg terug naar Oudenaarde. Mieke en ik hebben al heel veel fietstochten gereden en deze staat in onze top drie van mooiste fietstochten.”

stapaf eropuit

route4Oudenaarde – Deinze

64 km

Afstand: 64 kmLandschap: vrij vlak tot heuvelachtigUitvalsbasis: Oudenaarde, knooppunt 96, kruispunt Minderbroedersstraat, Matthijs Casteleinstraat en MarktRoute: knooppunten 96-46-48-47-90-89-97-95-49-17-14-92-91-89-87-85-84-7-5-6-9-11-13-14-19-21-26-27-80-83-87-91-84-93-96Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen (€ 6) en fietsnetwerk-kaart Leiestreek Oost (€ 6)Kaarten bestellen via www.tov.beFietsenverhuur:Fietshandel Asfra-FlandersBergstraat 75 - 9700 OudenaardeT 055 31 57 40 - [email protected]

Toerisme OudenaardeGlazen HuisHoogstraat - 9700 OudenaardeT 055 31 72 51 [email protected]

Praktisch

TipDe fietsers

Naam: Piet Vandamme

en Mieke Rasschaert

Leeftijd: 43 en 50

Woonplaats: Zele

Beroep: aankoper en

logistiek assistente

20 stapaf

Page 21: StapAf Zomer 2011

Niet alleen de Leiestreek kun je leren ken-nen vanuit Deinze, ook de Leiekunst. In het museum van Deinze en de Leiestreek vind je daarvan een prachtig overzicht terug van circa 1875 tot nu. Je kan er schilderijen bewonderen van onder andere Emile Claus en Servaes en maakt er kennis met de volks-cultuur. Kort na de start van de fietstocht

“Langs het Schipdonkkanaal”In het hart van fietsnetwerk Leiestreek Oost vind je Deinze. Deze fietsvriendelijke stad vormt de ideale uitvalsbasis om deze en aanpalende streken te ontdekken. Al zullen de fijnproevers Deinze vooral kennen als stad van de jenever en de Goldlys, Belgische whisky. Benieuwd waar Johan en Ingrid van proefden.

q Johan en Ingrid fietsen door de Leiestreek en het Meetjesland.

De fietser

Naam: Johan Vanbosseghem

en Ingrid Coussens

Leeftijd: 51 en 47

Woonplaats: Tielt

Beroep: houtbewerker en

administratief bediende

volgen de prachtige bezienswaardigheden elkaar in sneltempo op. “De Kraenepoel is erg indrukwekkend. Een vijver van 22 ha groot is uniek om te zien, zeker met al die omlig-gende bossen”, zegt Johan. Na deze brok natuur stoten ze op het kasteel van Poeke. “Laten we hier afstappen. Toch de moeite om dit prachtige monument optimaal te kunnen bekijken”, stelt Johan voor. Het historisch gebouw is volledig omgeven door water en langs twee zijden toegankelijk via een brug. Sinds 1943 is het kasteel een beschermd monument, wat ervoor zorgt dat het gebouw nog altijd in prima staat vertoeft en zeker het afstappen waard is. Via biljartvlakke wegen fietsen Johan en Ingrid lustig verder langs onder andere het idyllische dorpje Bellem.

Brielmeersen

In de buurt van Eeklo doorklieft de tocht het provinciaal domein Het Leen. Dit 262 ha groot boscomplex is een gemengd loofbos, dat zich uitstrekt over de grondgebieden van Zomergem, Waarschoot en Eeklo. Hier be-vinden zich zelfs twee musea, het heemmu-seum en het bosinfocentrum. Vanaf nu wordt water de rode draad door de rest van de route. “Het tweede deel van de tocht verloopt grotendeels langs het Schipdonkkanaal. Het is zalig om te kunnen fietsen zonder auto’s tegen te komen”, vindt Johan. In Landegem stoppen Johan en Ingrid even om een ter-rasje te doen. Daarna volgen ze het kanaal verder tot het einde van de tocht in Deinze, waar het recreatiedomein Brielmeersen ligt. Dit domein is meer dan 30 ha groot en heeft bossen, (dieren)parken, vijvers, weiden en kilometers lange wandelpaden. De actieve medemens vindt hier volop z’n gading. “De tocht is ideaal om veel kilometers te fietsen op een mooi en niet lastig parcours”, eindigt Johan tevreden.

Wandel de Poekekasteelroute

Wie graag wegdroomt bij feeërieke kas-telen uit de sprookjes, moet maar eens een kijkje gaan nemen in Aalter. Met zijn roze gevels, spitse torentjes, walgracht en prachtige park komt het Poekekasteel aardig in de buurt. Ook de makers van de tv-serie ‘De Bossen van Vlaanderen’ von-den hier hun gedroomde locatie. De route is toegankelijk voor kinderwagens en voert ons verder naar de stenen Artemeerswind-molen, tot op de grens met bloemendorp Kanegem, op West-Vlaams grondgebied. www.tov.be

route5Deinze - Eeklo

68 km

Praktisch

Afstand: 68 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: Deinze, knooppunt 5, kruispunt Markt, Leiedam en Tolpoort-straatRoute: knooppunten 5-3-2-48-18-16-10-8-4-7-6-5-85-83-73-72-66-52-53-65-67-50-51-55-57-54-56-59-4-7-10-12-18-14-77-82-91-95-4-3-5Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart Leiestreek Oost (€ 6) en fietsnetwerk-kaart Meetjesland (€ 6)Kaarten bestellen via www.tov.beFietsenverhuurFietspunt DeinzeStationsstraat 75 - 9800 DeinzeT 0476 46 53 [email protected]/deinze

VVV leiestreekAlbert SaveryspandEmiel Clausplein 4 - 9800 deinzeT 09 380 46 01 - [email protected]

Tip

21

Page 22: StapAf Zomer 2011

Wie samen met de kroost wil gaan fietsen, kan niet zomaar zonder omzien beginnen

trappen. De tocht mag niet te lang zijn en de wind liefst niet te fel. En dan is er nog

de vraag of de kids al zelfstandig kunnen fietsen. Gelukkig zijn er tal van oplossingen op

de markt die ervoor zorgen dat je kinderen altijd en overal meekunnen. Een overzicht.

Op weg met fiets en kind

stapaf praktisch

22 stapaf

Page 23: StapAf Zomer 2011

De bakfiets De laatste jaren wint de ‘bakfiets’ enorm aan populariteit. Neder-land was trendsetter en Vlaanderen lijkt te volgen. Ondertussen kun je aan de meeste schoolpoorten wel enkele bakfietsen aantref-fen. Bij de bakfiets is er een grote houten bak, met een bankje in, voor het stuur gemonteerd. Kinderen kunnen zo makkelijk met de fiets vervoerd worden. Je kunt je kroost in het oog houden want ze zitten letterlijk onder je neus, tegelijkertijd zitten ze ook in de bui-tenlucht. Nadelen van de bakfiets zijn wel dat die met twee wielen makkelijker omvallen, deze met drie wielen zijn dan weer moeilijker manoeuvreerbaar. Sowieso is er een gewenningsperiode nodig om het rijden met een bakfiets helemaal onder de knie te krijgen.

De aanhangfietsDe aanhangfiets lijkt op een kinderfiets maar in de plaats van het voorwiel hangt er een metalen buis die wordt vastgehecht aan de fiets van de volwassene. Op die manier kun je je eigen fiets blijven gebruiken en kan je kind langere fietstochten doen zonder dat het moe wordt. Het is bovendien een heel pak goedkoper dan een familietandem. Een aanhangfiets is ook handig voor kinderen die nog niet erg goed opletten in het verkeer. Toch is er een keerzijde aan die medaille: een aanhangfiets zorgt er immers tegelijk voor dat kinderen niet echt ‘geprikkeld’ worden om op het verkeer te letten. Een ander ‘nadeel’ van zo’n fiets is dat hij weinig verstelbaar is en zo minder lang meegaat dan een familietandem. Door die aanhangfiets kan je uiteraard ook minder bagage op je eigen fiets vervoeren.

cosifietsen & BabybikesOok de allerkleinsten worden niet vergeten. Er bestaat een beugel waarmee je de Maxi-Cosi op je bagagedrager kunt plaatsen. Het voordeel is dat dit systeem vrij goedkoop is, anderzijds is je baby amper beschermd tegen regen en wind en bij valpartijen.

Een duurdere oplossing is de Babybike. Dit stoeltje kan zowel op de fiets als in de auto gebruikt worden. Via een draagstel (met vering) op de bagagedrager bevestig je de stoel op je fiets. Er is ook een scherm beschikbaar waarmee je de baby helemaal kan bescher-men tegen regen, wind of te felle zon. Het stoeltje kan rechtop, in ruststand, in of tegen de rijrichting geplaatst worden. Fietsen met je kleine uk wordt op die manier een leuke activiteit.

De klassieker‘Vroeger was het beter’ is een veelgehoorde stelling. In fietsland gaat deze vlieger echter niet op. Op één product na: het kinderzitje. Deze klassieke manier om je kind te vervoeren is nog altijd een van de populairste. Dat komt onder meer omdat zo’n stoel goedkoop en compact is, zeker in vergelijking met de andere mogelijkheden. In een handomdraai staat het kinderzitje op je fiets en bij het fietsen hoef je geen rekening te houden met extra breedte of een extra aanhangsel. Het is ook leuk en gezellig om je kind zo dicht bij jou te hebben.Maar er zijn ook zwakkere punten. Zo verliest je fiets aan stabi-liteit, zeker wanneer je twee kinderzitjes hebt en je geen bagage meer kan meenemen. De bescherming van het kind bij valpartijen en weersomstandigheden is ook minimaal en een kind slaapt en zit makkelijker in een fietskar. Het kinderstoeltje: oubollig voor de ene, een handige blijver voor de ander.

Geen sherpaFietsvakantie in het vooruitzicht en geen zin om een overladen rugzak mee te zeulen of je fiets vol te hangen met bagage? Dan be-staat er een prima oplossing: de bagagekar. De inhoud van zo’n kar is al gauw honderd liter. Je kan dus makkelijk al je spullen op een georganiseerde manier bij elkaar steken en je vrij voelen tijdens het fietsen. Let er wel op dat je de kar niet overlaadt want als je fietst, voelen je benen al snel elke extra kilo die je mee hebt.

Ivana Bozikovic is de fiere mama van Simon (7), Nika (5) en Zita (1). Ze is afkomstig uit Kroatië, woont sinds 2000 in Gent en is helemaal weg van haar fietskar.

“De bakfietstrend was nog niet begonnen en bij vrienden merkten we een fietskar op. Die waren er vol lof over en raadden ons dat al-leen maar aan. We opteerden voor deze fietskar (Charriot) omdat je verschillende standen hebt voor alle leeftijden. Op die manier kun je de kar laten ‘meegroeien’ met je kinderen. Van een hangmatje voor de baby tot een stoeltje voor je kleuter. Bovendien kun je de fietskar ook als buggy gebruiken en als het sneeuwt is er zelfs een mogelijkheid om hem om te bouwen tot slee.”

Als prinsessen in een koets“In Gent kan het erg druk zijn. Dat kan in het verkeer soms tot onveilige situaties voor fietsers leiden. In de fietskar zitten je kinderen (ook dankzij de gordels) veilig. Druk verkeer betekent ook

“Weg met files en parkeerproblemen”veel fileleed maar fietsend heb je daar geen last van. Er is ook altijd parkeermogelijkheid. Mijn fiets en fietskar kan ik overal makkelijk kwijt.” De fietskar ontwijkt niet alleen files maar is ook weerbesten-dig. Hij is overdekt en op die manier zijn je kinderen of je goederen altijd beschermd tegen barre weersomstandigheden. Wanneer de wegen glad zijn, geeft de fietskar zelfs extra stabiliteit aan je fiets. Ondanks de voordelen is het prijskaartje van zo’n fietskar niet mals. “Wij betaalden 600 euro voor de kar. Dat is een serieus be-drag maar we hebben er nog geen seconde spijt van. Dagelijks voer ik de kinderen naar school en bij grote boodschappen gaat de kar ook altijd mee. Ik kan makkelijk de kar achterlaten aan de school-poort en gewoon verder fietsen naar mijn werk. Wanneer ik mijn kinderen terug ga ophalen kan ik de fietskar weer meenemen. Wie op fietsvakantie wil, hoeft zijn kar niet thuis te laten, je kan hem heel compact en snel opplooien voor in je koffer. Bovendien houden de kinderen ook van de fietskar. Ze voelen zich als prinsessen die worden rondgereden in hun koets.”

23

Page 24: StapAf Zomer 2011

stapaf eerste keer

24 stapaf

Een huifkartocht in

Sint-Laureins

Varen op de Leie

Ballonvlucht over het Waasland

Op de elektroscooter in Ronse

Velen denken misschien dat er bij de man een vijs los zit maar, wat er ook van aan is, Stefaan Engels (50) dwingt respect af met zijn sportieve stunts. In 2008 werkte de geboren en getogen Gentenaar twintig volledige triatlons af, wat hem een vermelding in het Guinness Book of Records opleverde. Maar wat hij op 5 februari 2011 realiseerde, tart elke verbeelding: Engels liep 365 marathons in 365 dagen, goed voor 15.400 km. Het leverde hem de eretitel ‘Marathonman’ op. ‘Maak het moeilijk en alles wordt makkelijk’, is het motto dat ook in zijn boek ‘Marathonman. 365 marathons in 365 dagen’ te lezen is. Het is een doorleefd pleidooi om gedurfde keuzes in het leven te maken én een wetenschappelijk pleidooi voor onthaasten tijdens het lopen. “Ik heb veel extreme dingen gedaan in mijn leven, nu zie ik het als mijn taak om mensen gezond te doen sporten.” Meer informatie over de projecten van Stefaan Engels vind je op www.marathonman365.be.

Page 25: StapAf Zomer 2011

“Ik kan niet stilzitten”

Stefaan Engels is 4 keer onderweg

Lopen is zijn ding. Anders zou hij niet als ‘Marathonman’ door het leven gaan. Toch hebben we Gentenaar Stefaan

Engels makkelijk kunnen overhalen om de ‘passieve’ toer op te gaan en zich te ‘laten vervoeren’ door Oost-Vlaanderen.

In Ronse kroop hij op de elektroscooter, hij ging varen op de Leie, in Sint-Laureins kroop hij op de huifkar en in een ballon-

mand vloog hij over het Waasland. “Vier transportmiddelen die ik nog nooit heb uitgeprobeerd. Vier keer mijn eerste keer dus. Ik kan toch niet stilzitten, dit thema komt me dus goed

uit”, weet Stefaan.

25

Page 26: StapAf Zomer 2011

1 2

stapaf eerste keer

Op de elektroscooter in Ronse

Ronse is een ideale standplaats van waaruit je de Vlaamse Ardennen ontdekken kan. Dat doe je wandelend of fietsend of… elektroscooterend. Want de Vlaamse Ardennen zijn natuurlijk wel pittige kost en dan kan een elektromotortje wel van pas komen. Toerisme Ronse kocht daarom vier elektroscooters aan waarmee bezoekers een onvergetelijke landschapstocht kunnen maken door de Vlaamse Ardennen. Die verbruiken geen brandstof maar werken op elektrische stroom. “Ik ben er toch niet gerust op”, zegt Stefaan wanneer hij plaats neemt op de scooter, de helm op zijn hoofd plaatst en voorzichtig een paar testmeters bolt. Al gauw blijkt die vrees echter onterecht: in één, twee, drie is hij helemaal ‘mee’ en zoeft hij door het groene glooiende landschap. Stefaan doet een deeltje van de 40 km lange Hermesroute. Goed doenbaar want de

batterij van zo’n scooter levert energie voor 60 km. “Je hoort he-lemaal niks. De motor is heel stil, bijna geruisloos”, merkt Stefaan op wanneer hij in het Muziekbos even halt houdt. “Ik ken de streek hier als mijn broekzak. Toen ik in 2008 twintig volledige triatlons afwerkte, kwam ik hier vaak trainen met de fiets. Met de scooter is eens wat anders. Ik moet toegeven dat het niet meteen mijn ding is maar ik geloof wel dat het een alternatieve manier is om deze streek te ontdekken.” Wie net als Stefaan dit atypische maar trendy en milieuvriendelijke transportmiddel wil uitproberen, surft naar de website van Ronse en kan kiezen uit drie verschillende belevingsvolle scooterarrangementen. Voor de ‘stille’ genieters!

www.ontdekronse.be

Varen op de Leie

Marathonman heeft best wel wat met water. Zo liep hij 231 van zijn 365 marathons langs de Gentse Watersportbaan. “Maar ook langs de Leie kon ik me uitleven. Het is er heel mooi om te lopen in een schitterend decor.” Voor de gelegenheid bevindt Stefaan zich echter niet langs maar op het water. Eerst pikken we echter ons bootje op aan de haven van de Minerva Boat Company, aan de Coupure rechts, vlakbij het Gentse historische centrum. Een standaardbootje ligt er voor ons klaar: het heeft dakbescherming en er kunnen maximaal 4 personen in (plus een kind tot 12 jaar). Na een korte briefing en het doornemen van de vaarregels, stuurt Stefaan als een volleerd kapitein het bootje de Minverva-haven uit. “Echt snel gaat het niet”, zegt Stefaan terwijl hij de gashendel naar voren duwt. “Dit is dan ook vooral bestemd voor gezinnen met kinderen die er eens een dag op uit willen trekken en onderweg dan aanmeren om

te picknicken bijvoorbeeld.” Stefaan tuurt op zijn kaartje. Verloren varen is nagenoeg onmogelijk, alleen even oppassen bij het kruisen van de Ringvaart. Ons bootje heeft immers géén voorrang. Eens voorbij de vaart gaat het richting Deinze en varen we voorbij mooie plekjes. “De Leie ontsluit de mooiste plekjes langs het water ”, weet Stefaan. “Aan de drie Leien heb je écht een mooi decor. En ook in Afsnee is dat het geval.” Dat geldt uiteraard ook voor de passages langs Sint-Martens-Latem, Deurle en Astene. Je bent maximaal 6.15 uur onderweg. De tijdsduur van je vaartrip bepaalt ook de kostprijs. Stefaan maakt echter al in Afsnee rechtsomkeer wat ervoor zorgt dat we na 2 uren reeds de Minerva-haven bereiken. Er staat immers nog een huifkartocht en ballonvaart op de planning.

www.minervaboten.be

“Mooie plekjes langs het water ”“Zo’n elektromotor is bijna geruisloos”

26 stapaf

Page 27: StapAf Zomer 2011

3 4Een huifkartocht in Sint-Laureins

Het Meetjesland is één van de rustigste regio’s van Oost-Vlaanderen en zet hoog in op (landschaps)toerisme. En in dat plaatje passen ook de huifkartochten die je er kan maken. Vanuit Sint-Laureins kan je op een originele, aangename en rustige manier getuige zijn van het afwisselende landschap van kreken, dijken, polders en meersen. Stefaan kan vandaag mee met Marnix en Myriam van Huifkartoch-ten Deschepper. Onderweg vertellen ze geanimeerd over de historiek van kreken en dijken. Door de talrijke overstromingen zijn de kreken ontstaan. De huidige kreken waren oorspronkelijk turfputten die uitgeschuurd en verbreed werden door het kolkende water en die als diepe littekens in het landschap gegrift werden. Het gekletter van de paardenhoeven op de smalle wegels katapulteert je terug in

de geschiedenis. “We bieden diverse huifkararrangementen aan”, zegt Myriam. “Specifiek gericht op grote groepen of kinderen of op culinaire genieters: het kan allemaal.” Stefaan geniet. “Ja, ik vind het best wel iets hebben.” Intussen doen Bella en Isaura, de twee paar-den van dienst, het harde werk. Het gaat best wel vooruit. “Dat moet ook, daarom nemen we ook geen boerenpaarden”, aldus Myriam die 12 jaar bezig is met de organisatie van huifkartochten in het Meet-jesland. “Een uit de hand gelopen hobby”, verontschuldigt ze zich. Koetsier en echtgenoot Marnix knikt. We stoppen aan taverne ‘In den Draaiput’ waar we een hapje en een drankje nuttigen. En dat hapje is niet toevallig huisgerookte paling. Tot en met 2012 mag Sint-Laureins zich immers ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’ noemen. Van oudsher is de kleine plattelandsgemeente bekend om zijn palingtraditie. “Lekker. En nee, paling eten is niet mijn eerste keer ”, knipoogt Stefaan wanneer hij enkele stukjes proeft.

www.kerrespeur.be, nog meer huifkartochten op www.toerismemeetjesland.be

Ballonvlucht over het Waasland

Het is even zoeken vooraleer Stefaan de opstijglocatie van zijn vierde en laatste transportmiddel vindt. Ballonvaarder Luc Madou en zijn team zijn immers een tijdje in de weer geweest om de geschikte locatie te vinden. Het wordt Stekene, op een steenworp van het Stro-persbos. Er wordt nog volop warme lucht in het ballonzeil gepompt. “De wind wakkert aan. We moeten snel zijn, anders wordt het almaar moeilijker om op te stijgen”, zegt Luc Madou. Je merkt het gewoon: deze man is bezield door het ballonvaren. Stefaan slaat het tafereel, het voorspel op de eigenlijke vlucht, geïnteresseerd gade. En dan is het plots zover. “Kom! Klauter in de mand!” Het moet nu snel gaan. In één, twee, drie maken we hoogtemeters. Toeschouwers wuiven Stefaan na. Hij zwaait terug. Ze worden steeds kleiner. Na een mi-nuut zijn het nog nietige stipjes. Rondom ons: het Waasland. “Waar vliegen we heen?”, vraagt Stefaan. Waar de wind ons heen voert. Aan-vankelijk dacht ik dat we ten oosten van Sint-Niklaas zouden varen.

Blijkt nu dat we koers zetten naar Sint-Gillis-Waas.” Stefaan wordt er stil van, tuurt aandachtig naar beneden. Fietsers zijn net mieren, je kijkt in de achtertuin van de mensen, honden maken kabaal en heel wat mensen wuiven zo hard ze kunnen. We blijven constant zo’n 300 meter boven de grond. Tot na een uurtje wordt beslist om te landen. “Kijk, die weide wordt het”, beslist Luc. “Stefaan, hou je stevig vast, de landing kan je soms wat dooreen schudden.” En zo gebeurt het. Stefaan vindt het spannend en schatert het uit. Nu wacht Stefaan nog een 'doop'. Hij knielt neer, Luc leest het ‘ballongebed’ voor, Marathonman wordt ‘gezegend’, neemt een slok jenever en krijgt wat gras van de landingsplaats op zijn hoofd gestrooid. Het ‘Certificaat Ballonvlucht’, als aandenken aan het feit dat hij vandaag even van de grond is geweest, krijgt hij er als uitsmijter bovenop.

www.madou-ballonvaarten.be, nog meer ballonvaarten op www.toerismewaasland.be

“Waar vliegen we heen?”

“Op schok met Bella en Isaura”

27

Page 28: StapAf Zomer 2011

Hét fi ets- en wandelfeest in de Vlaamse rand

rond Brussel.

STAP_AF_22x27.indd 1 28-04-2011 10:07:38

Page 29: StapAf Zomer 2011

stapaf de gids

De tweede aflevering van ‘De Gids’ speelt zich af in Boekhoute, een deelgemeente van Assenede, grenzend aan Zeeuws-Vlaan-deren. Lien Ysebaert, de gids van dienst, leidt twee leden van de Eekloose zeehengelclub ‘De Platvis’ rond in het voormalig visserijmuseum dat in 2007 helemaal werd vernieuwd. Het Bezoekerscentrum Boekhoute houdt de herinneringen aan het visserijverleden van het dorp levendig.

Wie Boekhoute binnenrijdt, kan moeilijk geloven dat dit dorp ooit aan zee lag en bovendien drie havens had. Enkel de opvallende boot die de kerk flankeert, doet aan de zee denken. Ook de naam Boekhoute doet niemand, op de lokale bewoners na, spontaan aan een dorp met een rijk vissersverleden denken. “Maar daar willen we verandering in brengen”, steekt Lien Ysebaert van wal. “Het voormalig heemkundig visserijmuseum hebben we in 2007 volledig gemoderniseerd en opgewaardeerd tot Bezoekerscentrum Boek-houte. Bovendien hebben we onlangs een interactieve kinderwan-deling langs de vroegere dijken samengesteld, die op een plezante en educatieve manier de geschiedenis van het voormalig vissers-dorp blootlegt.” Een handcomputer en oortjes leiden kinderen en volwassenen via woord en beeld door het bewogen verleden van de Boekhoutse vissers. Er zijn ook leerpakketten ontwikkeld die leer-krachten in hun lessen kunnen gebruiken. Zeehengelaars Frederik Versluys (32) en Hendrik Vandevoorde (27) zijn hier echter niet

voor de wandeling maar voor het museum. “Ook al is de wandeling dankzij de ‘meer weten’-knop ook erg interessant voor volwasse-nen”, geeft Lien nog mee.

Varende schlagerzanger

Beneden in het Bezoekerscentrum is er een kamer volledig ge-wijd aan de BOU8-boot. Die boot ligt op een boogscheut van het museum. “BOU verwijst naar de oude schrijfwijze van ons dorp: Bouchaute. De 8 wil zeggen dat deze boot de achtste Boekhoutse vissersboot was”, legt Lien uit. Het vaartuig werd gebouwd in 1928. Begin jaren zeventig van vorige eeuw zocht oud-burgemeester Stockman een manier om het visserijverleden van Boekhoute weer in herinnering te brengen. Hij vond de boot, die bijna tot een wrak was herleid, en liet deze door vrijwilligers en gepensioneerde vissers renoveren. “In 1972 kwam de boot onder grote belangstelling naar het dorp. Sindsdien bezochten al duizenden mensen de BOU8, maar vandaag ligt hij te drogen want de veiligheid binnenin is niet meer gegarandeerd”, besluit Lien het BOU8-verhaal. Frederik herkent het scheepsnummer: “Onlangs in Wenduine spotte ik een boot met het BOU-kenteken, het nummer herinner ik me wel niet meer.” Lien beaamt: “Dat is goed mogelijk want er varen nog vier dergelijke boten rond. Twee daarvan zijn eigendom van de twee nog actieve vissersfamilies uit Boekhoute. Een van hen is Peter Rammeloo, een schlagerzanger, die vaart met zijn vader.”

‘Voarde keer nie zo rappe!’

“Gelukkig bestaat dit museum. Zo gaat deze geschiedenis niet verloren.”

29

Page 30: StapAf Zomer 2011

Garnaalprinses

De gids leidt het duo zeehengelaars naar de eerste verdieping. Daar ontdekken ze op een goed bewaarde landkaart dat de drie Boek-houtse havens eigenlijk niet in België lagen. Lien verduidelijkt: “Bij de scheiding van België en Nederland in 1830 liep de landsgrens tussen het dorp en de havens van Boekhoute. Gelukkig kregen de Boekhoutse vissers de toestemming om vrij de grens over te steken

richting dorp en omgekeerd.” Iets verderop worden oude verhalen op een originele manier opgedist. Via metalen hoorns luisteren Frederik en Hendrik geboeid naar de nostalgische verhalen. Op een aanpalende muur hangen alle foto’s van de ‘Garnaalprinsessen’. “Elk jaar, in het derde weekend van september worden de Garnaal-feesten georganiseerd. Dan wordt de Garnaalprinses verkozen.” Frederik krijgt een briljante ingeving: “Ik zal volgend jaar eens mijn schoonzus inschrijven, die is toch van hier.” Zijn uitspraak zorgt voor algemene hilariteit. En die is zeker niet ten einde wanneer Lien een knop indrukt bij een waterwegenkaart. ‘Ej schippre, voarde keer nie zo rappe’, schalt in Boekhouts dialect door de boxen. Bij diezelfde kaart twijfelen de vissers of een bepaalde zandbank al dan niet nog op dezelfde plaats ligt.

“Er zijn nog twee Boekhoutse vissersfamilies actief.”

crisisstrand

Ze volgen Lien naar een historische foto van een strand. “Dit was het crisisstrand, veel Gentenaars kwamen hier op vakantie tijdens de Gentsche Fieste. Door de crisis hadden ze amper geld en het Boekhoutse strand was veel dichterbij dan de Belgische kust”, legt Lien etymologisch uit. Op een van de vele flatscreens in het museum worden ondertussen allerlei leuke anekdotes uit de Boekhoutse ge-schiedenis vertoond. In de volgende ruimte bevinden zich allerlei at-tributen die de vissers gebruikten. Bij het zien van al die voorwerpen is Hendrik onder de indruk: “Gelukkig dat zo’n museum dit allemaal bewaart. Zo kun je de geschiedenis letterlijk vastnemen en waarne-men en gaan deze verhalen en stukken niet verloren.” Lien knikt. “Dit is nog maar een fractie van wat we in huis hebben. Op zolder hebben we nog een veelvoud aan voorwerpen en foto’s liggen. Die zullen op tijd en stond tentoongesteld worden.”

Wie is ‘De Gids’?Naam: Lien YsebaertLeeftijd: 27 jaarWoonplaats: ErtveldeFunctie: toeristisch ambtenaar AssenedeInteresses: Fietsen en zwemmen

Het Bezoekerscentrum ligt in het Oud Stadhuis en naast de kerk van Boekhoute, een deelgemeente van Assenede. Best te bereiken via afrit E34 of R4. www.assenede.beMeer info over de kinderwandeling:www.op-zoek-naar-de-verdwenen-havens.be

q Frederik en Hendrik luisteren geboeid

onder toeziend oog van een garnaalvisser.

30 stapaf

w Gids Lien vertelt over het visserijverleden van Boekhoute.

Page 31: StapAf Zomer 2011

ww

w.k

liek.

be 11-14

51

Drink Ginstberg bronwater enje bent helemaal van (de) streek*

Voor uw dichtstbijzijnde verdeler kan u contact opnemen metGinstbronnen via: tel. 09 362 52 09 - [email protected] ofvraag ernaar bij uw professionele drankenhandelaar. www.ginstberg.be

PROEF OOKDE HEERLIJKELIMONADES

Verborgen tussen het glooiende landschap en de pittige heuvels van de Vlaamse Ardennenbevinden zich bronnen waar het water als uit een fontein opborrelt ...In 1897 ontdekte men de natuurbron van de Ginstberg en bleek het water van uitzonderlijkekwaliteit te zijn. Ginstberg bronwater is uiterst zoutarm en volledig nitraatvrij.Naast het bronwater serveert Ginstberg ook heerlijke limonades!

*Ginstberg natuurlijk mineraalwater is erkend als ‘streek’product door de VLAM.

Volg ons op

Page 32: StapAf Zomer 2011

stapaf laatste blik

Karel van de VeldeBegeesterd waterkerskweker Als bij toeval ontdekten Karel van de Velde en zijn echtgenote in 1983 een verval-len waterkerskwekerij in Zwalm. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze beslisten om de kwekerij te laten herleven en werden waterkerskwekers. Ze zijn dat tot op de dag van vandaag. Na heel wat onderzoek bleek waterkerssap heilzaam te zijn en evolueerden ze van tuinbouwers tot producenten van voedingssupplementen. Wil je zelf ontdekken hoe dat minutieuze en intensieve proces, van waterkers tot voe-dingssupplement, in elkaar zit? Dat kan, Cressana in het kleine maar fijne Roborst is namelijk in groep en op afspraak te bezoeken.

www.cressana.com