StapAf Zomer 2009

32
stapaf Leven in de brouwerij! GRATIS FIETSMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN Zomer 2009 www.tov.be StapAf proeſt het Jaar van het Bier Overnachtingen in Scheldeland! Martin Heylen ontdekt 4 authentieke volkscafeetjes Agenda: de tofste fietsafspraken FIETSZOMER 2009 Wat te doen bij pech onderweg?

description

Fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen

Transcript of StapAf Zomer 2009

Page 1: StapAf Zomer 2009

1

stapaf

Leven in de brouwerij!

GRATIS FIETSMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN

Zomer 2009

www.tov.be

StapAf proeft het Jaar van het Bier

Overnachtingen in Scheldeland!

Martin Heylen ontdekt 4 authentieke volkscafeetjes

Agenda: de tofste fi etsafspraken

FIETSZOMER 2009

Wat te doen bij pech onderweg?

Page 2: StapAf Zomer 2009

In dit nummerstapaf FIETSNET

04 S.O.S. Routedokter! Foutje in het knooppuntennetwerk? Meld het ons en de routedokter en zijn team komen in actie. stapaf REPORTAGE

08 Leven in de brouwerij! Vijf West-Vlamingen proeven letterlijk en fi guurlijk van het ‘Jaar van het Bier’. Ze fi etsen, wandelen en bezoeken de brouwerijen Duvel Moortgat en Dilewyns. Schol!

stapaf EROPUIT

14 Vijf fi etsroutes in de kijkerAlle Oost-Vlaamse regio’s serveren een fi etstocht op het fi ets-netwerk. We geven een rist tips om onderweg af te stappen. Dankzij de uitneembare kaarten in deze StapAf kan je zo op weg.

Beste lezer,

Wat wijn is voor Frankrijk, is bier voor Vlaanderen: dé nationale trots. Reden genoeg

om ons wereldberoemde gerstenat in de kijker te zetten en 2009 uit te roepen tot ‘Jaar van het Bier’. Onder het motto ‘Leven in de brouwerij’ kan u dit jaar meedoen aan talloze bieractiviteiten in heel Vlaanderen: van brouwerijbezoeken over wandel- en fi etstochten langs biercafés tot biermenu’s, bierdegustaties, en -verblijfsarrangementen.

In deze StapAf krijgt u alvast een voorproefj e van het rijke Oost-Vlaamse bieraanbod. Onze provincie beschikt over een twintigtal brouwerijen en ontelbare cafés waar het streekbier rijkelijk vloeit. In de hoofdreportage van deze StapAf fi etsen en wandelen we langs enkele van deze brouwerijen in Scheldeland en met Martin Heylen gingen we op bezoek in vier authentieke volkscafés. Voor Vlaamse Ardennen werkten we zelfs een boekje uit waarin we alle bieractiviteiten in deze regio bundelden. Meer info hierover en het volledige programma van het ‘Jaar van het Bier’ lees je op de site www.jaarvanhetbier.be. Gezondheid!

Verder blijft de zomer natuurlijk het fi etsseizoen bij uitstek. Dat bewijzen de tientallen fi etsevenementen die dit jaar opnieuw plaats vinden in onze provincie. Wij maakten alvast een selectie van enkele evenementen waar u van harte welkom bent met de fi ets. In onze agenda vindt u alle info.

Veel leesplezier met deze StapAf. Hopelijk kan ons fi etsmagazine u heel wat leuke tips bezorgen voor een stralende fi etszomer en een heerlijk zacht najaar.

stapaf Vooraf

COLOFONStapAf is een magazine van vzw T oerisme Oost-Vlaanderen en verschijnt twee keer per jaar . De provinciale vereniging T oerisme Oost-Vlaanderen vzw staat in voor de ontwikkeling en uitwerking van het toeristisch beleid van en voor de provincie en staat onder voorzitterschap van de Gedeputeerde, bevoegd voor toerisme. • Verantwoordelijke uitgever: Pierre GoĀ aux, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent • Redactie en realisatie: Grinta! Publicaties, Tielt • Foto’s: Toerisme Gent, Ruth Wytinck, Gianni Barbieux, Marco Mertens, David Stockman, Toerisme Oost-Vlaanderen, Philip Vanoutrive, Daniël De Kievith, Liefmans, T .Coussement, Fototheek Scheldeland • Cartoon: Kurt Valkeneers • Cartografi e: Toerisme Oost-Vlaanderen • Redactie: Frederik Backelandt, Lander Vansieleghem • Lay-out: Kim de La Marche

Wat

Eddy CouckuytGedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderenbevoegd voor onder meer Toerisme

1

stapaf

Leven in de brouwerij!

GRATIS FIETSMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN

Zomer 2009

www.tov.be

StapAf proeft het Jaar van het Bier

Overnachtingen

in Scheldeland!

Martin Heylen

ontdekt

4 authentieke

volkscafeetjes

Agenda:

de tofste fietsafspraken

FIETSZOMER 2009

Wat te doen bij

pech onderweg?

CoverfotoVijf West-Vlamingen proeven van het Jaar van het Bier. Op de Grote Markt van Dendermonde toosten ze met een Tripel Karmeliet. Lees meer over hun trip vanaf p.8.

02 stapaf

04 08stapaf Fietsnet

stapaf Reportage

Page 3: StapAf Zomer 2009

22 stapafGezelschap

stapaf

Column

stapaf GEZELSCHAP

22 Down Under in Oost-Vlaanderen Een groep Australische (fi ets)toeristen ontdekte het fi etsnetwerk

Oost-Vlaanderen en de Arteveldestad. We gingen op stap met deze toĀ e bende Aussies.

stapaf AGENDA

24 Fietskalender zomer 2009 StapAf brengt de 15 tofste fi etsevenementen in kaart. Vaststelling:

de zomer 2009 is voer voor de fi etser!

stapaf EERSTE KEER

28 Martin Heylen ontdekt 4 volkscafeetjes Tv-fi guur en reportagemaker Martin Heylen gaat op kroegentocht door Oost-Vlaanderen en bezoekt 4 authentieke volkscafeetjes.

OPENBARING

Het valt niet mee om als gepokte West-Vlaming lyrisch te gaan doen over een stuk van Oost-Vlaanderen. Ik ben een Heuvellandman. Kemmelberg, Rodeberg, Zwarteberg: daar gingen familieuitstapjes en tochten met de jeugdbeweging naar toe. We speelden in het Hellebos, op de fl anken van de Scherpeberg. Dranouter, Loker, Westouter: daar lagen de cafés en de slaapzalen. Het zuiden van West-Vlaanderen was op Heuvelland georiënteerd. De Vlaamse Ardennen waren voor mij onontgonnen gebied.

Overigens: wat voor een armoedige aanduiding, Vlaamse Arden-nen. De naam houdt de bekentenis in dat de echte Ardennen elders liggen. De verwarring blijft . Veel Nederlanders houden nog steeds Vlaamse en Waalse Ardennen niet uit elkaar. Oost-Vlaanderen beschouwen sommige buitenlanders overigens als het oosten van Vlaanderen. Oost-Vlaanderen ligt eigenlijk in Limburg.

Toen kwam de openbaring. Beroepshalve leerde ik de Ronde van Vlaanderen kennen, en haar decor. Wat een blikopener! Er ontvouwde zich plots een toneel waarvan ik nauwelijks het bestaan vermoedde. Het Heuvellandse puistenlandschap was vervangen door panoramische heuvels en diep ingesneden dalen die een harmonisch en uitgestrekt geheel vormden.

Ik raakte voorwaar helemaal besmet door het fi etsvirus en schaft e mij een koersvehikel aan. Een Koga Miyata, in zilver en blauw gestoken. Tijdens mijn solotochten ontpopte ik me tot een alter

ego-rijder: als ik een kasseiheuvel beklom, zaten Eddy Planckaert, Eric Vanderaerden of Freddy Maertens in mij. Met vernederende dominantie reed ik de denkbeeldige tegenstand in puin.

Toen kwam de dag dat ik mij op het verraderlijke terrein van de Vlaamse Ardennen met andere wielergekken mat. Groot was de ontnuchtering omtrent mijn beperkte cyclistische capaciteiten. De bolwassingen volgden elkaar op. Ze bekeerden me tot een fi etsrecreant, een status die me sindsdien veel beter in staat stelt het mooie en lekkere van de Vlaamse Ardennen te ontdekken en te proeven.

Als wielerjournalist weet ik dat renners nauwelijks genieten van het landschap. De gesel van de inspanning maakt hen blind. Daarom deze tip: doe het met de fi ets rustig aan in Oost-Vlaanderen. U zult beloond worden.

er,

Rik Vanwalleghem (57) is wielerjournalist en

directeur van het Centrum Ronde van

Vlaanderen in Oudenaarde.

Abonneer je gratis op stapaf!

Wil je op de hoogte blijven van al het fi etsnieuws in Oost-Vlaanderen? Neem dan een gratis abonnement op StapAf. Stuur een e-mail met je adresgegevens naar [email protected] met als onderwerp ‘abonnement StapAf’ en je krijgt de toekomstige edities van ons magazine gratis in je brievenbus.

03

28 stapaf Eerste keer

“De status van fi etsrecreant stelt me veel beter in staat het mooie en lekkere van de Vlaamse

Ardennen te ontdekken en te proeven.”

Page 4: StapAf Zomer 2009

stapaf Fietsnet

04 stapaf

waaraan we de opdrachten uitbesteden. Zij zullen binnen de week het bordje herstellen.”

Snel hersteld

Hoe gaat het er nu precies aan toe in de praktijk? Wij trokken naar de Vlaamse Ardennen. Daar zou immers, zo werd gemeld via de ‘Routedokter’, ter hoogte van knoop-punt 93 een bordje verkeerd hangen. We zijn in Landskouter bij Oosterzele. Een aandach-tige fi etser merkte er op dat de weg naar knooppunt 93 niet door dat nummertje wordt aangegeven. Het is even zoeken waar het probleem zich precies situeert. Ondertussen zijn de mannen van Grijkoort uit Kluisbergen aangekomen. Grijkoort biedt een aantal opleidings- en tewerkstellingsprojecten aan. Eén daarvan is dus het onderhoud van het fi etsnet in de regio Vlaamse Ardennen. Erik en Johan, allebei aan de slag voor Grijkoort, hebben het mankement in een handomdraai opgelost. “Voor ons is dit tof werk want het is afwisselend en we mogen ons uitleven in één van de mooiste streken van het land”, klinkt Erik enthousiast. “Soms rij ik hier in het weekend met mijn motor langs de bordjes die we hersteld hebben. Altijd leuk om je eigen werk te bewonderen natuurlijk.”

Klachten

“Het principe van de ‘Routedokter’ is echt wel nuttig”, benadrukt Stijn Vinck. “De opmerkingen die de mensen ons via de site doorspelen, zijn van allerlei aard. Een bordje dat verdwenen is of omver ligt, de stic-kers die er afgetrokken zijn door vandalen, ... Dat zijn dingen die we kunnen oplossen. Soms gaan de klachten ook verder. De staat van het

S.O.S. ROUTEDOKTER! Help fouten uit het fi etsnetwerk halen

Op www.tov.be, de website van Toerisme Oost-Vlaanderen, vind je een handig intrument waarmee de actieve fi etser elk akkefi etje aan het knooppuntennetwerk kan melden. Via het online formulier kan de knooppuntenfi etser er zijn opmerkingen kwijt. Die belanden bij Toerisme Oost-Vlaanderen die alles in het werk stelt om het fi etsnet weer op (knoop)punt te zetten. Stijn Vinck, projectcoördinator van de fi etsnetwerken bij Toerisme Oost-Vlaanderen, is de man achter de ‘Routedokter’. Van zodra er een foutje in het netwerk sluipt, is het ook ‘routedokter’ Stijn die het laat oplossen. “Zo’n fout oplossen lijkt simpel maar dat is het niet altijd”, vertelt Stijn. “Stel: je bent aan het fi etsen en je merkt dat er iets mis is met één of ander bordje. Dan kan je dat melden aan ons via www.tov.be. Op dat moment begint de zoektocht. Ik ontcijfer de omschrijving en snor de juiste locatie en gegevens op via ons computersysteem.” Voor Stijn wordt dan vrij snel duidelijk waar het bordje staat of zou moeten staan. “Ik stuur de gegevens dan op naar de lokale werkcel

q Toerisme Oost-Vlaanderen garan-deert 3.000 km fi etsplezier en dus moeten alle bordjes op punt staan!

wegdek zorgt bijvoorbeeld soms voor ongenoe-gen bij de fi etsers. Dat is terecht maar wij zijn daar niet bevoegd voor. We waarschuwen dan de gemeente of de instanties die dat wel kun-nen verhelpen.” Een ander aandachtspunt is de plaatsing van de bordjes. “Het klopt dat de

Het Oost-Vlaamse

fi etsnetwerk staat vandaag garant voor meer dan 3.000 kilometer fi etsplezier. Dat levert een hoop knooppuntenbordjes op! Geen wonder dat er af en toe eens ééntje scheef hangt. Dan treedt de ‘Routedokter’ in actie. Die streeft naar een feilloos knooppuntennetwerk!

Page 5: StapAf Zomer 2009

wegwijzers soms iets te laat of in de bocht in plaats van voor de bocht staan. We proberen dat te vermijden maar we moeten rekening houden met de regels. Onze bordjes mogen niet op de offi ciële verkeersborden bevestigd worden en dan is er niet altijd een alternatief. We proberen evenwel onze bordjes zo goed mogelijk te plaatsen en tegelijk de wild-groei aan borden tegen te gaan.”

Meters en peters

Het routedoktersysteem heeft evenwel nog een aantal beperkingen. “Ten eerste slaan de meldingen die binnenlopen altijd op de popu-laire dus meestbereden gedeeltes van het netwerk”, aldus Stijn Vinck. “Daarnaast lopen de klachten in de winter fors terug omdat er door het weer minder gefi etst wordt. En soms zijn de opmerkingen te onzorgvuldig omschreven om effi ciënt te kunnen werken.” Daarom wil Toerisme Oost-Vlaanderen een ‘peter en meter-systeem’ uitdok-teren. “Die mensen zijn dan in feite verkenners die de bewegwijze-ring gericht checken. We moeten nog een digitaal systeem op poten zetten waar de meters en peters na de rit hun bevindingen kwijt kunnen. Maar op termijn zal dit zeker bijdragen tot een kwalitatiever fi etsnetwerk. En daarvoor doen we het, natuurlijk!”

05

q ‘Routedokter’ Stijn Vinck traceerde het probleem bij knooppunt 93.

q Eric en zijn team klaarden de klus.

Foutje in het fi etsnetwerk ontdekt?

Meld het aan de Routedokter!

Surf naar www.tov.be en ga via de rubriek ‘Fietsen’ naar ‘Routedokter’ waar je een gedetailleerde fi che kan invullen en opsturen. Dat is de snelste maar niet de enige oplossing. Je kan ook mailen naar [email protected] of een brief sturen naar Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent. Richt die brief dan ook aan de Routedokter.

Probeer altijd goed te omschrijven wat het probleem is en waar het zich bevindt. De dichtstbijzijnde gemeente en straatnaam is geen overbodige luxe omdat er meerdere bordjes zijn met hetzelfde nummer om grote getallen te vermijden. Op die manier kan de Routedokter het probleem snel lokaliseren.

Page 6: StapAf Zomer 2009

stapaf ontdek

06 stapaf

Gelukkige verjaardag Puyenbroeck! Het provinciaal recreatiedomein Puyenbroeck in Wachtebeke telt dit jaar 40 lentes! Naar aanleiding van deze verjaardag staan tal van activiteiten op het programma. Zo kan je op 9 juli en 11 augustus gratis gebruik maken van de accomodaties en diensten (fi ets-verhuur, minigolf, zwembad, toeristisch treintje, …) in het domein. En op 4 juli wordt er een Boombal en het dans- en muziekfeest De Pré Historie Live georganiseerd. De climax volgt op 30 augustus: dat wordt pas een spetterende feestdag met optredens, randanimatie, sportinitaties, …

www.puyenbroeck.be

Routeplanner zorgt nu voor trajectadvies!De online routeplanner van Toerisme Oost-Vlaanderen is een hit. Na de lancering vonden véél mensen de weg naar www.tov.be om hun route op het fi etsnetwerk van Oost-Vlaanderen in een handomdraai uit te tekenen. Een evolu-tie in de online routeplanner is de suggestie-functie. Door het ingeven van een willekeurig startpunt en het aantal kilometer dat je wil fi etsen, doktert de routeplanner voor jou een suggestietraject uit. Nog een nieuwigheid is dat je voortaan ook je geplande routes kan plaatsen op je Facebook-profi el. Zo kan je al jouw (fi ets)vrienden laten meegenieten van jouw favoriete fi etsroutes!

www.tov.be

Ontdek het Meetjesland! Het Meetjesland pakt uit met de campagne ‘De Grootste Reiziger’ waarvan tv-fi guur, reportagemaker én Meetjeslander Martin Heylen het uithangbord is. Bedoeling is iedereen aan te sporen alle hoeken en kantjes van het Meetjesland te verkennen. Met de speci-ale Ontdekkingskaart kan je de hele regio ontdekken én in de prijzen vallen. Wanneer je bezienswaardigheden, musea of horecazaken in het Meetjesland bezoekt, krijg je een stempel. En met zo’n volle kaart win je prijzen. Bovendien fungeert de Ontdekkingskaart als voordeelkaart want op heel wat plaatsen krijg je een mooie korting. De kaart is verkrijgbaar via Toerisme Meetjesland.

T 09 377 86 00, www.toerismemeetjesland.be

Gewonnen! In het voorjaarsnummer 2009 van StapAf was de wedstrijdvraag welk confl ict de Staats-Spaanse linies de-den ontstaan. Het correcte antwoord was b, de Tachtigjarige Oorlog. Vol-gende StapAf-lezers vallen in de prij-zen: Josette Heremans uit Halle wint 2 overnachtingen (kamer en ontbijt) voor 2 personen in het Mennershof in Moerbeke-Waas; Marcel Rediers uit Paal wint 1 overnachting (kamer en ontbijt) voor 2 personen in De Klampe in Stekene; Claudia Van Nieuwenbergh uit Erondegem wint 1 overnachting voor 2 personen in een trekkershut van Fort Bedmar in Sint-Gillis-Waas; Benny Jochums uit Antwerpen tenslotte wint 1 overnachting voor 2 personen in een trekkershut van het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Allemaal gefeliciteerd! En wie deze keer niet de hoofdvogel af-schoot, kan z’n kans misschien wagen met de nieuwe wedstrijdvraag. Kijk op bladzijde 12 in deze StapAf. Succes!

Zilverwerk in LaarneVan 4 september tot 1 november 2009 loopt een exclusieve zilvertentoonstelling in het kasteel van Laarne. Het kasteel is sinds 1953 eigendom van de Koninklijke Vereniging der Woonsteden en Tuinen van België. Die nam meteen ook de volledige restauratie van de gebouwen op zich. Het is in 1963 dat de vereniging een belangrijke verzameling zilverwerk, van de 15de tot de 18de eeuw en afk omstig uit diverse landen, ontving. Die collectie is nu dus te bezichtigen. Een kans die je niet aan je neus mag laten voorbij gaan.

Page 7: StapAf Zomer 2009

07

Waasland zocht en vond creatieve koks Jaarlijks organiseert Toerisme Waasland een unieke streekgerechten- wedstrijd. In 2009 daagde Toerisme Waasland de chef-koks uit de regio voor het achtste jaar op rij uit om hun creativiteit los te laten op het ruime aanbod streekproducten. Niet alleen zetten de 13 deel-nemende restaurants hun gerechten van 1 juli tot 30 september op de menukaart, je kan ook zelf aan de slag met het gratis recepten-boekje van Toerisme Waasland. Deze stijlvolle uitgave verzamelt de ingezonden recepten en beschrijft hoe je de gerechten van de Wase chefs zelf kan uittesten. De chef-koks geven niet alleen hun keuken-geheimen prijs. Ze geven ook logeertips en eropuittips aan al wie het Waasland wil ontdekken.

www.toerismewaasland.be

Wat is de link tussen Liefmans Cuvée Brut, Oud Bruin, Goudenband en Fruitbier? Juist, al deze bieren worden met liefde gebrouwen bij Liefmans. De familiebrouwerij die in 1679 werd opgericht door de familie Liefmans, is tegenwoordig in handen van Brouwerij Duvel Moortgat. Maar de historische site met café in Oudenaarde is nog steeds te bezoeken door groepen (op afspraak en vanaf 15 perso-nen) én individuen. Naar aanleiding van de campagne ‘Leven in de Brouwerij’/‘Jaar van het Bier’ opent Liefmans immers nu ook de deuren voor individuele bezoekers en dit elke laatste zaterdag van de maand, nog tot en met november. Reserveren is (ten minste 10 dagen op voorhand) verplicht via [email protected] of T 03 860 94 36.

Brouwerij Liefmans heropent de deuren

Duvel Fietsroute: fi etsen en brouwen

In de grote reportage in deze StapAf gaan we wandelen door Lippelobos, in de schaduw van de brouwerij Duvel Moortgat. Maar je kan de streek niet alleen met de wandelschoenen ontdekken. Je kan er ook duivels fi etsen! Op 1 april zag de Duvel Fietsroute het levenslicht. 45 km lang en geënt op het fi etsnetwerk Scheldeland langs Schelde en Rupel, Mechelen en Lier. De Duvel-route bestaat uit twee lussen van ongeveer 22 km door Puurs (Klein-Brabant), Boom (Rupel-streek) en Willebroek (Vaartland) en je maakt kennis met een stukje waterrijk Scheldeland. Overigens verwijzen op de route een paar infoborden naar het brouwproces.

www.scheldeland.be

Bier als rode draadBier is de rode draad doorheen 2009, het ‘Jaar van het Bier’. Op de website www.jaarvanhetbier.be ontdek je wat de Oost-Vlaamse regio’s te bieden hebben. De bierkalender vertelt je waar je moet zijn voor ondermeer een verrassende bierdegustatie, een bezoek aan één van de Oost-Vlaamse brouwerijen, een fi etszoektocht opgefrist met streekbier of een volkscaféfi etsroute. Je kan er ook terecht voor alle activiteiten, leuke nieuwtjes over bier, bijzondere bierproducten, … Bij Toerisme Vlaamse Ardennen ([email protected]) is overigens een gratis brochure verkrijgbaar waarin je alles te weten komt over de ‘bieractiviteiten’ in de regio! En op www.levenindebrouwerij.be ontdek je alle activiteiten met een fl inke biertoets in heel Vlaanderen.

www.jaarvanhetbier.be

In de wandbrouniet Je kDuvgeëSchrokmstkO

www.liefmans.be

Page 8: StapAf Zomer 2009

stapaf reportage

Leven in de brouwerij! Willy, Irène, Eddy, Rosanne en Martine lusten graag wel eens een fris, fruitig of bitter biertje. Vandaar dat deze vijf West-Vlamingen een tweedaagse in Scheldeland met een rist bezoekjes in het teken van ‘Het Jaar van het Bier’, meteen zagen zitten. StapAf was erbij en stelde vast dat er snel leven in de brouwerij kwam!

In de schaduw van Buggenhoutbos

Nee, een veredelde kroegentocht wordt het niet, deze tweedaagse. Daarvoor zouden we ook aan het verkeerde adres zijn bij Eddy Goudsmet (52) en echtgenote Martine Vancoillie (52); Willy Van Dierdonck (59) en partner Irène Handschoewerker (60); en tenslotte bij Rosanne Ally (51), een hartsvriendin van Irène. De vijf West-Vlamingen keken al een paar dagen uit naar de ontdekkingstocht in Scheldeland. “We hadden stiekem al eens opgesnord op het internet hoe de Boskapelhoeve, de B&B waar we tot morgen verblijven, eruit zag”, aldus Rosanne. Het weer zit vandaag mee en de Boskapelhoeve schittert vandaag in de schaduw van Buggenhoutbos. Joris De Pauw en Lieve Decock baten sinds 2003 deze charmante en sfeervolle B&B uit. “Aanvankelijk zouden we het ‘Kapelhoeve’ noe-men maar die naam bestond al”, vertelt Joris. “Het was echter evident om er ‘Bos-’ voor te plaatsen. We zitten immers aan de rand van Buggenhoutbos.” Datzelfde Bug-genhoutbos, nota bene het grootste openbare bos van Oost-Vlaanderen, is één van de ‘eropuittips’ die Joris en Lieve meegeven aan ons vijft al.

“Een stevige boswandeling: daar kikker je helemaal van op”, weten ze wel zeker. “Ook een fi etstocht langs de Scheldedijken moet je zeker eens proberen en Den Dries van Opdorp, het grootste dorpsplein van Vlaanderen, is ook een bezoekje waard.” Zondermeer leuke tips maar vandaag staat er eerst een fi etstocht op het programma, over Grembergen en Dendermonde terug naar Buggen-hout. Ons vijft al hijst zich in het zadel.

Malheur en Tripel Karmeliet

Al snel, ter hoogte van knooppunt 53, passeren ze langs de oude spoorlijn tussen Dendermonde en Puurs waar-langs nog altijd een oude stoomtrein tuft . “Met dit weertje rij ik liever met de fi ets naar Dendermonde”, glimlacht Eddy. Zijn mening wordt duidelijk gedeeld door de andere leden van het gezelschap. In Grembergen, bij Dender-monde, wacht hen straks het eerste brouwerijbezoek van dit weekend. Bij de familiebrouwerij Dilewyns. Maar ook Buggenhout heeft zijn eigen bierbrouwerijen. De familie Bosteels brouwt er al zeven generaties lang, sinds 1791. En dat valt in de smaak want in 2008 kreeg de brouwerij

08 stapaf

DAG 1 (Buggenhout- Dendermonde-Buggenhout, afstand: 46,6 km) Knooppunten: 54-53-52-58-57-56-99-95-90-83-76-77-87-88-91-89-94-97-96-59-65-54

Page 9: StapAf Zomer 2009

een World Beer Award voor de Tripel Karmeliet dat zich het ‘beste bier ter wereld’ in de categorie hoge gistings-bieren mag noemen. Het brouwershuis van de hand van architect Minnaert in de Kerkstraat is geklasseerd als monument. De tweede Buggenhoutse brouwerij is De Landtsheer waar de bekende Malheur wordt gebrouwen. De geschiedenis van De Landtsheer gaat terug tot het einde van de 18de eeuw toen Balthazar De Landtsheer zijn brouwerij oprichtte. De activiteiten stopten tijdens de oorlog. Pas in 1997 werd de oude brouwerij terug opgestart en wordt er het blond bier Malheur gebrou-wen. Zowel Bosteels als De Landtsheer zijn een bezoekje waard (enkel in groep en op afspraak). “Zeker weten. Ook brouwerijen vormen een deeltje Oost-Vlaams cultureel en culinair erfgoed”, zegt Willy kordaat. De dames genieten intussen van de schitterende decors die zich ontsluiten bij het fi etsen langs de Schelde. “Baasrode is een pareltje”, vindt Rosanne. Op 18, 19 en 20 september vinden hier overigens de jaarlijkse Scheldefeesten plaats. “Een extra reden om dan terug te komen”, klinkt het. Wanneer het vijft al even verderop langs de Vlassenbroekse Polder passeert, is het alweer eens genieten. Grembergen en de eerste brouwerijstop bij Dilewyns komt nu wel héél dichtbij.

Vicaris: het hart en de ziel

Vincent Dilewyns, 52 jaar en bezieler en zaakvoerder van de gelijknamige brouwerij, verwelkomt de vijf hartelijk. De man is, dat zie je meteen, gepassioneerd door het brouwen. Hij kan er honderduit over vertellen en voor wie de brouwerij wil bezoeken – individuelen kunnen dat bijvoorbeeld op 25 juli en 29 augustus – is dat goed om weten. “De bedoeling is dat de mensen weten wat bier is wanneer ze hier vertrekken”, grijnst Vincent, die zijn bezoekers meteen een glaasje Vicaris tripel voorscho-telt. “Wat een leuke glaasjes”, zegt Martine spontaan. Maar niet alleen de glaasjes bevallen, zo blijkt. “Ons bier

heeft niets van toevoegingen of kruiden”, zegt Vincent Dilewyns. “Het is back to basics. Geen chemie, geen vuiligheid in mijn bier.” Terwijl er genoten wordt van de fruitige geur en de bittere smaak van de Vicaris tripel, glimt Vincent Dilewyns van trots. “Tot 1942 runden mijn grootouders ook een brouwerij. Maar pas tien jaar geleden ben ik begonnen met mijn eigen bier te brouwen. En in 2005 ging de bal pas echt aan het rollen toen ik na een bierproeverij in Hasselt plots heel wat telefoontjes kreeg van bierhandelaars die vroegen waar de Vicaris te verkrijgen was. En sindsdien is het druk, druk, druk.” Voorlopig worden de bieren van Dilewyns gebrouwen in Lochristi en wordt in Grembergen louter geëxperimen-teerd met smaken. Maar op termijn zal de productie naar Grembergen komen. Al gaat zoiets niet over één nacht ijs. Het hart en ziel van Vincent ligt in de Vicaris. Naast de blonde Vicaris tripel is er de roodbruine Vicaris Gene-raal (“voor de geoefende bierliefh ebber ”, aldus Vincent) en de Vicardin, een tripel-gueuze. De drie biertjes passeren de revue en de vijf kunnen ook proeven van de speciale

bierpralines met een vulling op basis van, juist, … Vicaris. Ondanks de stevige proeverij bij Dilewyns lukt het netjes om heelhuids verder te trappen naar Dendermonde. Er is ook leven in de brouwerij in de Ros Beiaard-stad: de terrasjes op de Grote Markt zitten nu reeds eivol. Maar ook van half juli tot half augustus wordt het elke donderdagavond koppen lopen tijdens de Dendermondse terrasconcerten.Dat zal volgend jaar, wanneer het folkloris-tische paard na tien jaar weer van stal wordt gehaald, niet anders zijn. De verleiding om even af te stappen en te genieten in de schaduw van het stadhuis en het belfort is nu echter al groot. Na wat gefl aneer door het historische centrum komt het er ook van. Er wordt druk nagekaart. Willy en Eddy hebben het over de rijke, volle smaak van de Vicaris Gene-raal. Rosanne, Irène en Martine over het mooie Scheldelandschap. En er wordt ook voor-uitgeblikt: morgen staat er immers een ‘duvelse’ wandeling op het programma.

09

“ Bij het brouwen van de Vicaris komt geen chemie te pas. Het is back to basics.”

0 Een bezoek aan brouwerij Dilewyns (boven) en

fi etsen langs de Schelde (onder) vulde de eerste dag.

Page 10: StapAf Zomer 2009

10 stapaf

Geografi sch middelpunt in Lippelobos

Een rijk ontbijt in de gezellige eetruimte van de Bos-kapelhoeve zorgt ervoor dat Eddy, Martine, Rosanne, Irène en Willy er weer helemaal tegenaan kunnen. Alsof dat nodig was... De vijf West-Vlamingen kijken immers opnieuw hard uit naar een actief streekbezoek. “Deze keer weliswaar zonder fi ets maar te voet”, maakt Irène de plannen meteen duidelijk. Niet zover van Buggen-houtbos ligt immers het Lippelobos. Van daaruit wacht een wandeling van een kleine negen kilometer, helemaal geënt op het wandelnetwerk ‘In het Land van Stille Waters’. Startpunt is... Taverne – het Jaar van het Bier is nooit ver weg! – ‘De Wandeling’ in de Kasteeldreef in Lip-pelo. Het eeuwenoude Lippelobos bleef al die tijd tussen akkers en weiden bestaan dankzij de grootgrondbezit-ters die het gebied gebruikten als jachtterrein. Vandaag is het er heerlijk wandelen. De drukte op deze route, die leidt over bos- en veldpaden, is ver weg. “Hey, wat is dat daar?”, roept Rosanne plots. Inderdaad, een merkwaar-dig monumentje van de hand van Roger Van den Heede uit 2003, springt in het oog. “Zeg mannen, dit blijkt het geografi sch middelpunt van Vlaanderen te zijn”, weet Martine. Het werd in 1999 berekend door een professor van de KULeuven. Het vijft al bevindt zich even op het drieprovinciepunt van Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. “Het is een kleine wereld”, lacht Irène. De wandeling is echter nog niet ten einde.

Even verderop staat het kasteel Hof te Melis en er wordt speciaal een ommetje voor gemaakt tot aan de kasteel-poorten. Maar... van al dat wandelen krijgt een mens dorst. En aangezien Breendonk hier op een steenworp vandaan ligt, is een bezoekje aan de brouwerij Duvel Moortgat een

must. “Nu we hier toch zijn...”, knipoogt Willy.

Geen klein bier

Duvel is dé specialiteit van de streek en dat klinkt Eddy als muziek in de oren. “Ik ben geen groot bierdrinker maar als ik een streek bezoek, maak ik er een punt van een streekbiertje te proeven. Al ken ik de smaak van Duvel uiteraard al.” Maar het brouwproces van Duvel, dat hebben Eddy en co nog niet gezien. Tijdens de begeleide rondleiding geven ze hun oren en ogen alvast de kost. Gids Brigitte tovert met getalletjes. “Duvel Moortgat

krijgt jaarlijks 28.000 bezoekers over de vloer. En er wordt hier jaarlijks zo’n

430.000 hectoliter bier gebrouwen.

stapaf reportage

En per uur rollen 55.000 fl esjes over de band.” Dit is géén klein bier, zoveel is duidelijk. “Het gekke is dat brouwerijen de crisis niet voelen. In crisistijden drinken de mensen nu eenmaal meer bier.” De rondleiding ver-loopt perfect en de info krijg je via speciale oortjes die het achtergrondlawaai – hier wordt druk gebrouwen! – druk-ken. Dat water, gerst, gist en hop de hoofdingrediënten van bier vormen, dat was voor het gezelschap geen ge-heim meer. “Maar dat om één liter bier zeven liter water nodig is, da’s nieuw voor mij”, zegt Willy terwijl hij tuurt naar het assortiment bieren dat Duvel Moortgat onder zijn hoede heeft . Dat gaat van de Duvel over de Vedett en Maredsous tot de Liefmans kriek.

Toch geniet Duvel Moortgat, ontstaan in 1871, in de eerste plaats wereldwijd erkenning als dé referentie in het segment van blonde hoge gistingsbieren met hergisting op de fl es, en dit vooral dankzij hoofdmerk Duvel. Individuelen kunnen elke laatste zaterdag van de

maand (mits reservatie en nog tot eind november) de brouwerij bezoeken en bier degusteren. “In het weekend ligt de brouwerij wel stil. Dan is het hier een spookstad”, lacht Brigitte. “Een verrijking”, zegt Irène wanneer ze zich neerploft op het terras van Duvel Moortgat. “Geen idee dat er zo veel kwam kijken bij het brouwen van bier.” En wat dan gezegd over het correct schenken van het bier... De barman van Duvel Moortgat doet het voor: “Het glas schuin houden en dan rustig het bier vanuit het fl esje erin gieten, zonder al te veel schuim te maken. En belangrijk: wie Duvel juist wil serveren, houdt altijd de gist over op de bodem van het fl esje. Wie dat wil en extra bitterheid wil geven aan het bier, kan dat tenslotte in het glas gieten.” Ons vijft al is bij de les en begint meteen te schenken volgens de regels van de kunst. En dan volgt die stevige slok, weliswaar gedronken met verstand. En dan klinkt het voldaan: “Haaaaaaaa... En dàt is proeven volgens de regels van de kunst!”

“ Dat er om 1 liter bier te maken 7 liter water nodig is, is nieuw voor mij.”

DAG 2 (Lippelo-boswandeling, afstand: 8,6 km, verkorting: 4,3 km) Wandelnetwerk ‘In het Land van Stille Waters’Knooppunten: 99-119-92-93-95-(voor verkorting volg 99) -96-97-98-99

“Ik ben geen groot bierdrinker maar als ik een streek bezoek, hoort een degustatie van het lokale biertje er gewoon bij.”

0 De wandeling door Lippelo-

bos (rechts) bracht het vijft al

bij het geografi sch middelpunt van

Vlaanderen.

Page 11: StapAf Zomer 2009

11

Page 12: StapAf Zomer 2009

12 stapaf

Wil je, net als het vijft al uit de reportage, van het Jaar van het Bier proeven in Schel-deland? Het kan. Hieronder een aantal verblijfs-suggesties in de buurt van de routes die beschreven zijn in de reportage. Het zijn ideale uitvalsbasissen om de streek te ontdekken. De Boskapelhoeve in Buggenhout is er één van. We hebben overigens leuk nieuws: je kan een verblijf winnen in één van onderstaande logies. Het enige wat je hoeft te doen is de wedstrijdvraag correct te beantwoorden én… duimen!

Wat zit er in de prijzenpot?

1.B&B Boskapelhoeve (bij knooppunt 65)Kasteelstraat 214, 9255 Buggenhout T 0474 77 41 92 E [email protected] W www.boskapelhoeve.be Schenkt 2 overnachtingen voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt.

2.B&B Mettes (bij knooppunt 66)Brusselmansstraat 22, 9255 Buggenhout T 052 33 54 85 E [email protected] W www.mettes.be Schenkt 1 overnachting voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt.

3.Pieter Pauwel B&B (bij knooppunt 87)Sint-Onolfsdijk 66, 9200 Dendermonde T 052 20 12 03 E [email protected] W www.pieterpauwel.com Schenkt 1 overnachting voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt.

4.Cosy Cottage B&B (bij knooppunt 75)Eegene 38, 9200 Dendermonde T 052 42 84 43 E [email protected] W www.cosycottage.be Schenkt 1 overnachting voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt. En stelt een fi ets ter beschikking gedurende één dag.

De wedstrijdvraag

Welk bier werd in 2008 bekroond met een ‘World Beer Award’?A. Vicaris tripelB. Malheur 8°C. Tripel Karmeliet

Hoe neem je deel? Stuur je antwoord voor 31 oktober 2009 naar: Toerisme Oost-Vlaanderen, Wedstrijd StapAf,

Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent (België). Mailen kan ook, met als onderwerp “Wedstrijd StapAf”,

naar [email protected], ten laatste op 31 oktober 2009. Vergeet je naam en je

adresgegevens niet te vermelden. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden vermeld in

het voorjaarsnummer van 2010. Veel succes!

Beleef het Jaar van het Bier! WIN een verblijf in Scheldeland!

1

2

3

4

Page 13: StapAf Zomer 2009

TIP BESTEL VIA

Fietsen of wandelen in Oost-Vlaanderen doe je met StapAf! In onze StapAf Shop vind je alles wat je op weg kan helpen. Het aanbod is groot: fi etsnetwerkkaar-ten, fi ets- en wandelboxen, brochures, … En je kan daarenboven helemaal gratis vorige afl everingen van StapAf nabestel-len. Fiets door onze Shop en pik eruit wat je bevalt…

De fi etsnetwerkkaarten (uit stevig waterafstotend papier) zijn te koop via de website van Toerisme Oost-Vlaanderen (www.tov.be), bij de Oost-Vlaam-se toeristische diensten of bij de boekhandel. Je kan de fi etsnetwerkkaarten en alle andere brochures en boxen ook bestellen door dit formulier in te vullen en te sturen naar: Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent.Het totale bedrag van je bestelling kan je storten op rekeningnummer 737-0176819-31 (voor Neder-land: 14.59.05.152) ter attentie van Toerisme Oost-Vlaanderen, met vermelding ‘Bestelling brochures’ en de naam die je op het formulier hebt ingevuld. Zodra wij je betaling hebben ontvangen, sturen we jouw bestelling op.

Aantal Prijs TotaalFIETSENFietsnetwerken… x Fietsnetwerkkaart Meetjesland € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Scheldeland, langs Schelde en Dender € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Scheldeland, langs Schelde en Rupel € 5,00 € … … x Fietsnetwerkkaart Waasland € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Leiestreek Oost € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Leiestreek West € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen € 6,00 € …… x Fietsnetwerkkaart Gent € 6,00 € …Thematochten… x Brochure Bakens van kunst aan de Leie € 3,00 € …… x Brochure Fietsen langs meersen en meanders € 3,00 € …… x Brochure Lekker fi etsen in het spoor van Adriaen Brouwer € 3,00 € …… x Brochure Scheldeverentocht € 3,00 € …… x Brochure De Kreken Spreken € 3,00 € …… x Brochure De Ronde van Urbanus (NIEUW!) € 3,00 € …… x Brochure De Lieve vertelt (NIEUW!) € 3,00 € …Fietsboxen… x Fietsbox ‘Trap Door!’ € 12,00 € …… x Fietsbox ‘Trap Mee!’ € 12,00 € …… x Fietsbox ‘Trap Uit!’ € 12,00 € …WANDELENWandelboxen… x Wandelbox ‘Stap Door!’ € 9,00 € …… x Wandelbox ‘Stap Mee!’ € 9,00 € …… x Wandelbox ‘Stap Uit!’ € 9,00 € …STAPAF MAGAZINE… x StapAf 1 (voorjaar 2007) gratis… x StapAf 2 (zomer 2007) (UITGEPUT) … x StapAf 3 (voorjaar 2008) gratis… x StapAf 4 (zomer 2008) gratis… x StapAf 5 (voorjaar 2009) gratisPORT- EN VERZENDINGSKOSTENVoor 1 kaart of brochure: € 1,00Voor 2 kaarten of brochures: € 1,75Voor 3 of kaarten of brochures: € 2,50Bij bestelling 1 box en maximum 1 brochure: € 2,00Bij bestelling 1 box en 2 of meer brochures: € 2,50Bij bestelling van 2 of meer boxen: € 3,00

Totaal port- en verzendingskosten € …TOTAAL TE BETALEN BEDRAG € …

naam en voornaam:...............................................................................................................straat en nr:.............................................................................................................................postcode en gemeente:..........................................................................................................land:..........................................................................................................................................telefoon:...................................................................................................................................email:........................................................................................................................................datum:......................................................................................................................................❏ JA ik wens op de hoogte te blijven van de activiteiten en de publicaties van Toerisme Oost-Vlaanderen.

❏ Je gegevens worden opgenomen in ons bestand , kruis het vakje aan indien je dit niet wenst.

Page 14: StapAf Zomer 2009

14 stapaf

Eropuit

Het fi etsnetwerk van de provincie Oost-Vlaanderen staat garant voor meer dan 3.000 kilometer fi etsplezier. Inspiratie genoeg dus om voor jou vijf nieuwe routes uit te dokteren in de vijf Oost-Vlaamse regio’s…

De brochure Wegwijs in Oost-Vlaanderen van Toerisme Oost-Vlaanderen biedt een overzicht van alle lusvormige routes.

De vijf uitneembare routekaarten in elke StapAf zijn een voltreĀ er. Elke knooppunten-route wordt omschreven in de rubriek ‘Erop-uit’. Daarin presenteert elke Oost-Vlaamse regio een fi etsroute die geënt is op het intus-sen al fl ink uitgebouwde fi etsnetwerk. Het is een publiek geheim dat de uitneembare kaarten een handige kant-en-klare tool zijn voor jou, de actieve fi etser, om het Meetjes-land, de Leiestreek, de Vlaamse Ardennen, het Waasland of Scheldeland te ontdekken. Het is fi etsen van punt naar punt. Maar het wordt nooit saai! Want op elke route is er genoeg te beleven. Ook nu weer.

Bier, zonlicht en strips

‘Het Jaar van het Bier’ zindert na in een paar van de door StapAf uitgestippelde routes die op de volgende bladzijden gedetailleerd worden beschreven. Zo leidt de route in de Vlaamse Ardennen je naar Herzele, waar nog twee familiebrouwerijen actief zijn. En Schel-deland heeft deze keer z’n uitvalsbasis in Aalst gevonden. Er is daar méér dan carnaval want de regio rond Aalst blijkt immers de hopschuur van Europa te zijn. Maar al te diep in het bierglas willen we nu ook weer niet kijken. De Leiestreek laat je inspireren tot een fi etstocht in het spoor van de impressionist Emile Claus.

Fiets het zonlicht, zo aanwezig in Claus’ oeuvre, tegemoet! Voor een luchtige noot zorgen dan weer Urbanus en zijn vrienden-striphelden. De Wase stripzomer zal jong en oud boeien. De route door het Waasland ser-veert een korte route voor het hele gezin. Het Meetjesland tenslotte voert je langs groen, water en kastelen.

Twee nieuwe fi etsgidsen bewijzen tenslotte dat het aangenaam en verrassend fi etsen is in en rond Gent.

Van punt naar punt!

p.15Stad Gent

p.16De Leiestreek

p.17De Vlaamse Ardennen

p.18Scheldeland

p.19Het Waasland

p.20Het Meetjesland

Gent.

Page 15: StapAf Zomer 2009

15

EropuitGent op de fi ets in 2 nieuwe brochuresDe Arteveldestad op een verrassende manier ontdekken: het kan perfect met de fi ets! Dat bewijzen de twee nieuwe fi etsgidsen die je op een leuke, praktische manier Gent laten ontdekken.

Je leest het even verderop in deze StapAf waarbij een gezelschap Australiërs Gent bezoekt: Gent is op vele vlakken de droom van elke reiziger! Het is een compacte stad met een gezellig en autoluw historisch centrum en tal van monumenten en musea op wandelafstand. Wie liever niet wandelt, kan zich in Gent per koets of met een bootje verplaatsen. Maar ook op de fi ets kan men nu de stad verkennen. Dit is snel en gezond en bovendien verlaat men met de fi ets iets makkelijker de kuip om verborgen parels zoals de begijnhoven te bezoeken. De fi ets is dus geknipt voor bezoekers die meer willen zien dan de drie torens. En dus zagen twee nieuwe fi etsgidsen het levenslicht dankzij een bundeling van de krachten van Toerisme Gent, de Gidsenbond van Gent en Oost-Vlaanderen en de Stedelijke Groendienst.

2 brochures, 4 routes

Elke brochure telt twee fi etsroutes. Enerzijds is er de brochure met de routes ‘Een groene gordel rond de stad’ en ‘Stedelijk religieus erfgoed’. Anderzijds is er de brochure met de tochten ‘Ontstaan van een stad langs het water’ en ‘Groen in de stad’. Er werden met andere woorden vier nieuwe fi etsroutes ontwikkeld die elk een andere kant van Gent in de kijker zetten. Het leuke aan beide fi ets-brochures is dat je Gent ook op een andere manier leert kennen want er wordt gefi etst buiten de platgereden paden! De routes variëren in lengte van 10 tot 25 ki-lometer. Het A5-formaat van beide brochures maakt de routes tot een handige leidraad om de stad op eigen tempo te ontdekken. Je kan de brochures voor € 7 bestellen via de Dienst

Toerisme van de stad Gent. Nog een tip voor mensen met een fi ets-GPS: de vier routes kunnen gratis worden gedownload als een gpx-bestand op de site van Toerisme Gent.

www.visitgent.be.

Fietsstad Gent Praktisch

Naast deze betalende routes die gebundeld werd in de twee nieuwe brochures, ont-wikkelde Toerisme Gent ook de algemene informatiefolder ‘Fietsstad Gent Praktisch’. Daarin staan de contactgegevens van fi etsverhuurpunten, fi etsvriendelijke logies, openbare fi etspompen en fi etshersteldien-sten in de Gentse regio. Deze folder is gratis te verkrijgen in het infokantoor van Toerisme Gent, onder het Belfort.

Fietskaart ‘Gent en omgeving’

Om Gent en omgeving te ontdekken is er na-tuurlijk ook nog altijd de fi etskaart ‘Gent en omgeving’. Een blijver! Op deze kaart vind je een overzicht van de fi etsknooppunten in en rond Gent. Deze kaart werd ontwikkeld door Toerisme Gent en Toerisme Oost-Vlaanderen en is te verkrijgen in beide infokantoren. Ze kost € 6 en is te bestellen via www.tov.be of te koop bij de diensten voor toerisme en in de boekhandel.

Praktisch

Fietskaart Gent Prijs: € 6Verkrijgbaar via www.tov.be of in Fnac en Standaard Boekhandel of Toerisme Gent

Toerisme GentInfokantoor BelfortBotermarkt 17A9000 GentT 09 266 56 60www.visitgent.be

Praktisch

qDe Gras- en Korenlei in Gent

Page 16: StapAf Zomer 2009

16 stapaf

Eropuit

Praktisch

Afstand: 55 km (mogelijkheid tot extra lus van 15 km, inkortingen mogelijk tussen Gent en Deinze)Landschap: vlak Uitvalsbasis: Gent of Deinze (naar keuze)Route: knooppunten 5 – 6 – 9 – 11 – 12 – 90 – 86 – 76 – 74 – 71 – 61 – 58 – 57 – 52 – 4 – 52 – 56 – 63 – 67 – 88 – 79 – 22 – 23 – 20 – 14 – 13 – 6 – 5 (met start in Deinze en extra lus 7 – 8 – 87 – 85 – 84 - 7Fietsenverhuur: • Bike Corner Oudenaardsesteenweg 1 9800 Deinze T 09 386 88 75 www.bikecorner.be

Bewegwijzering: knooppunten + fi etsnetwerkkaart Leiestreek Oost (€ 6)

VVV Leiestreek, Markt 46 bus 29800 Deinze,T 09 380 46 [email protected] info Leiestreek: www.toerisme-leiestreek.be

route155 km

Emile Claus (1849-1924) kwam vaak aan de oevers van ‘zijn’ Leie zitten om zonnige landschappen en portretten te schilderen. Het Leie-landschap speelt een hoofdrol in zijn werk waar kleur en licht overheersen. Wij kruipen in het spoor van Claus en starten de route in Deinze. Al kan je dat net zo goed in Gent doen. Voor aanvang van de rit kan je al meteen wat cultuur opdoen in het Museum van Deinze en de Leiestreek en een aantal pareltjes van Claus bewonderen. Maar we willen het ook live zien en dus nemen we snel

de fi ets... We passeren het sas van Astene. De ijzeren T-vormige ophaalbrug inspireerde Claus tot een schilderij. Je vindt er ook de Maaigemdijk, één van de mooiste plekjes van Astene. Bruggen vormden blijkbaar een grote inspiratiebron voor Claus want we zijn nau-welijks opnieuw vertrokken en we komen het park van kasteel Ooidonk tegen. Claus had vanuit de tuin van zijn villa een prachtig zicht op het park en de siervijver met driebogige brug. Het hoeft niet te verwonderen dat ook dat op doek kwam.

Slingerende Leiebochten

Op de Molenberg, niet te verwarren met zijn naamgenoot uit de Vlaamse Ardennen, woonde een goede vriend van Emile Claus: schrijver Cyriel Buysse. Vanop de top krijg je een slingerende Leie onder ogen met op de voorgrond het kerkje van Deurle. Daarna is het wachten tot in Gent voor een volgende stop. Claus bracht de wintermaanden samen met zijn vrouw Charlotte in Gent door. In het stadscentrum liggen het Herinnerings-monument Emile Claus en het Museum voor Schone Kunsten op ons te wachten. Uiteraard tref je ook daar het ‘verlichte’ werk van Claus. Als je na het museumbezoek terugkeert tot knooppunt 4 en dan punten 5 en 6 aandoet kan je overigens ook nog de

Emile Claus langs de LeieIn het Museum voor Schone Kunsten van Gent en het Museum van Deinze en de Leiestreek stond dit voorjaar het oeuvre van de impresssionist Emile Claus centraal. Dankzij deze Emile Claus-fi etsroute kan je nu een aantal plaatsen aandoen die als inspiratiebron voor Claus fungeerden.

EvzpolaweWistanetvanopdde Lvan Chet o

oude Pasbrug (nu Sint-Jorisbrug) zien die Claus schilderde.

Villa Zonneschijn

Gent laten we achter ons. We volgen de weg terug tot knooppunt 4 en kunnen de terug-weg aanvatten. Ter hoogte van knooppunt 20 is het maar even rechtsaf draaien en we komen op de steenweg tussen Deinze en Deurle. Tussen de steenweg en de Leie ligt de Emile Clauslaan waar zijn woonst ‘Villa Zonneschijn’ gebouwd is. Als we even later de spoorlijn overgestoken hebben, komen we opnieuw in het centrum van Deinze. Wie er nog niet genoeg van heeft , kan er nog een lusje bij doen naar Machelen. In 1893 zette Claus er de communicantjes die uit de Sint-Corneliuskerk kwamen op doek. Het leven zoals het is maar dan volgens Claus’ penseel en diens impressie van dit bijzondere tafereel.

qDe Leie was Claus’ inspiratiebron

Bakens van kunst aan de Leie

Wie de Leie zegt, zegt en denkt kunst. Niet alleen Emile Claus maar ook andere kun-stenaars zoals Albijn Van den Abeele, Leon en Gust De Smet, Roger Raveel en Raoul De Keyser vonden inspiratie langs de Leie. De thematocht ‘Bakens van kunst aan de Leie’ op het fi etsnetwerk Leiestreek Oost omvat twee tochten. In de eerste zullen de omgeving van Astene Sas, het kasteel Ooidonk, de musea Dhondt-Dhaenens en Gust De Smet en de dorpskern van Deurle je bekoren. De tweede tocht verkent Machelen-dorp met het Raveelmuseum en de dorpjes Gottem en Grammene.

Start: Lucien Matthyslaan 3-5 in DeinzeAfstand: 28-22 kmPrijs: € 3

Te bestellen via www.tov.be

Page 17: StapAf Zomer 2009

17

EropuitPraktisch

Afstand: 44,1 kmLandschap: licht glooiend Uitvalsbasis: HerzeleRoute: knooppunten 27 – 32 – 33 – 31 – 26 –

25 – 22 – 30 – 29 – 36 – 37 – 39 – 43 – 34 – 40 –

86 – 89 – 21 – 27 Fietsenverhuur: • Fietsenverhuur GC De Steenoven Kerkkouter 40,

9550 Herzele T 053 70 73 46, [email protected], www.herzele.be/steenoven

Bewegwijzering: knooppunten + fi etsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen (€ 6)

Toerisme Vlaamse ArdennenT 055 20 76 81toerisme.vlaamseardennen@oost-vlaanderen.bewww.toerismevlaamseardennen.be

route244,1 km

Wie bij de start van de tocht al dorst zou hebben kan meteen Brouwerij De Ryck, één van de twee Herzeelse familiebrouwerijen, binnenstappen en nippen van een Arend tripel. Dat doe je in de schaduw van de Herzeelse ‘Burcht’. Deze waterburcht ziet er niet meer helemaal uit zoals vroeger. Hier vocht de Graaf van Vlaanderen tegen de Gentenaars en dat had grote gevolgen voor de vesting. Maar het ergste moest nog komen. Tijdens de Spaanse overheersing was de schade niet te overzien. De restauratie-werken begonnen toen de gemeente er in de jaren zeventig eigenaar van werd. Nog voor het buiten rijden van Herzele komen we ook Molen Ter Rullegem tegen. Vroeger stond hier een ander exemplaar, een zogenaamde ‘ban-molen’. Dat betekende dat de inwoners een deel van hun gemalen graan moesten ach-terlaten als belasting. Aan die verplichting hoef je nu niet langer te voldoen... Fietsen is nu de boodschap!

Engelse stijl

Via Woubrechtegem komen we in Sint-Lie-vens-Esse. Hoog tijd voor nog een drankje? Proef zeker eens een Pater Lieven van brouwerij Van Den Bossche. Daarna trap-pen we verder naar Zottegem. Even buiten het centrum van de Egmontstad, in Groten-berge, ligt het museum voor Folklore waar je in acht kamers teruggefl itst wordt naar grootmoeders tijd. Vlak daarbij vind je ook de Sint-Berlindiskerk en Domein Breivelde. De ene geklasseerd als monument, de andere als waardevol landschap. Breivelde is een kasteelpark, aangelegd in Engelse stijl. Dat betekent: vijvers in ronde vormen, kronke-lende wandelpaden en bruggetjes.

Graaf van VlaanderenWe zoeken het stadscentrum van Zotte-gem niet op. Via Godveerdegem, Wijnhuize,

Streekbier als erfgoedDe gemeente Herzele is twee familiebrouwerijen rijk. Ze vormen samen met de streekbieren die er gebrouwen worden de leidraad van een fi etstocht aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Terecht, want onze streekbieren zijn ook waardevol erfgoed!

iend

Steenhuize en het Duivenbos van Sint-Antelinks gaat het opnieuw naar Woubrech-tegem. De geschiedenis van dit dorpje loopt samen met die van Sint-Antelinks want ze stonden lange tijd onder rechtstreeks bewind van de Graaf van Vlaanderen. Wie de benen al begint te voelen kan afslaan richting het vertrekpunt. De anderen kunnen nog door-rijden naar Sint-Lievens-Houtem. Je passeert dan het bos van Ressegem, waarvan het moerassig gedeelte heraangelegd werd, en Borsbeke. In Sint-Lievens-Houtem is het middeleeuwse Sint-Livinuskruis de moeite waard. In de Middeleeuwen was de gemeente een belangrijk bedevaartsoord en had het een jaarmarkt. Onze bedevaart zit er bijna op. Herzele is niet ver weg meer.

qDe burcht in Herzele

Herzeelse Brouwerijenroute, tussen pot en Sint

Dankzij de Brouwerijenroute ‘tussen pot en Sint’ kan je fi etsend op het fi etsnetwerk het Herzeelse brouwerijleven ontdekken. Onderweg passeer je immers de brouwerijen De Ryck en Van Den Bossche. Hun bieren kunnen op een speciaal voor de gelegenheid samengestelde bierplankje geproefd worden in enkele lokale cafés. Mét bijhorend hapje. Na de gezonde in-spanning kan je de benen onder tafel schuiven in een lokale eetgelegenheid voor een heus biermenu. Opgelet: de brouwerijen kan je enkel in groep bezoeken, met uitzondering van Open Monumentendag (13 september). De Brouwe-rijenroute wordt afgesloten op 3 oktober met bierfeesten.

Brochure gratis verkrijgbaar bij dienst Toerisme Herzele (Markt 1, 9550 Herzele, toerisme@ herzele.be, T 053 60 70 44)

Page 18: StapAf Zomer 2009

18 stapaf

Eropuit

GalgenveldwandelrouteHet open koutergebied ten noordwesten van het Ninoofse stadscentrum vormt een prachtig groengebied dat zelfs voor de lokale bevolking nog grotendeels onbe-kend terrein is. De landelijke wegen die dit kouterlandschap doorkruisen, vormen een gedroomd parcours voor wandelaars. De naam Galgenveld verwijst naar de lugubere functie die het gebied vroeger had. Op het laatste stuk heb je een schitterend zicht op de scheve toren van de voormalige abdij-kerk van Ninove, met de groene koepel Start: Kerk Outer, Kerkweg 9406 Ninove Afstand: 4,5-10 km Niveau: glooiend terrein Prijs: € 1,25 Te bestellen via www.tov.be

Praktisch

Afstand: 59,3 kmLandschap: vlak met enkele onver-harde stukkenUitvalsbasis: Aalst Route: knooppunten 34 – 41 – 44 – 47 – 46 – 50 – 79 – 80 – 85 – 86 – 91 – 90 – 45 – 88 – 87 – 42 – 41 – 83 – 33 – 35 – 36 – 34 Fietsenverhuur: • Camping ReamerikZonnestraat 529450 HaaltertT 053 83 78 [email protected] www.reamerik.beBewegwijzering: knooppunten + fi etsnetwerkkaart Scheldeland, langs Schelde en Dender (€ 6)

Toerisme Oost-Vlaanderen Sint-Niklaasstraat 29000 Gent T 09 269 26 00, [email protected] Meer info Scheldeland:www.scheldeland.be

Starten doen we aan het Belfort op de Grote Markt van Aalst. De twee halfverheven beelden op de voor-gevel van de Belforttoren stellen de Graven van Vlaanderen en de Graven van Aalst voor. Zouden zij ook een hopbiertje lusten? In het Belfort zelf bevindt zich een nog steeds werkende beiaard. Maar de Grote Markt heeft nog meer te bieden. Je hebt er ook het Stedelijk Museum Oud Hospitaal en de Borse van Amsterdam dat vroeger een belangrijke stopplaats was op de han-

delsroute van Rijsel naar Amsterdam. Nog in Aalst passeren we het stationsgebouw dat er met de zuilen en middeleeuwse kantelen als een kasteel uitziet. Ook het stadhuis straalt dankzij de rococogevel.

Hopschuur van Europa

Via een autovrije weg rijden we naar Moorsel waar het waterkasteel ligt. Dit renaissance-slot werd oorspronkelijk gebouwd als ‘Séjour de plaisance’ voor de abt van Affl igem die volgens de legende niet vies was van een

Denderende hoptochtZegt niet zomaar bier tegen bier. Het is het hop, één van de ingrediënten, dat voor een pittige kruiding van het brouwsel zorgt. De regio rond Aalst is de streek van het hop. Het kan dus geen toeval zijn dat hier een aantal speciale bieren worden gebrouwen. Deze hoptocht voert je ondermeer langs abdijen en de Dender.

avontuurtje. Na Baardegem volgt het Levend Hopmonument en het gerestaureerde hop-veld van Meldert. Hier kan je ook genieten van enkele mooie uitzichten van het Kravaal-bos, Somergembos en Kluisbos. We zitten dan ook in de Faluintjesstreek, bekend voor zijn jaarlijks oogst- en folklorefeest ‘De Pik-keling’. Daarna is het tijd voor twee abdijen. De abdij Maria Mediatrix ligt in de Aalsterse Dreef en springt in het oog door het torentje aan de voorgevel. De abdij van Affl igem werd in de 11de eeuw gesticht door enkele ridders. Onder invloed van de abdij groeide de regio in de 14de eeuw uit tot de hopschuur van Europa. Van de oorspronkelijke gebouwen blijft echter niet zo veel meer over. Verschil-lende oorlogen en de Franse Revolutie heb-ben duidelijk hun tol geëist.

Witkappen en verzetsstrijders

Na een korte passage in Vlaams-Brabant, steken we de E40 over, rijden Denderleeuw binnen en zoeken de Dender op. We volgen de rivier een tiental kilometer tot in Ninove. Daar lachen de Abdijpoort en Koepoort ons toe. Ze maakten allebei deel uit van de middeleeuwse stadswallen. De Koepoort is met zijn gotische stijl trouwens een be-schermd monument. Dat laatste geldt ook voor de kapel van het Onze-Lieve-Vrouwe-hospitaal en het Oud Stadhuis. In brouwerij Slaghmuylder brouwen ze alle bieren met de lokale hop. De zogenaamde ‘Witkap-bieren’ zijn verkrijgbaar in de cafés in de regio. Na Ninove pikken we nog een aantal waarde-volle landschappen mee: het Galgenveld in Outer, den Dotter (opgelet: hier fi ets je op een autovrije maar onverharde weg) en Het Osbroek in Aalst. Net voor we terug in Aalst komen kan je in Haaltert nog het WO II Ver-zetsmuseum bezoeken. Afsluiten doe je met een lekker streekbiertje op de Grote Markt van de carnavalstad.

route359,3 km

b

dhgGvahobebeinogSteBorsbela

d l t

q De abdijpoort in Ninove

Page 19: StapAf Zomer 2009

Starten doen we in hartje Sint-Niklaas, bij knooppunt 36. Je vind er véél cultuur met ondermeer het stadhuis, de Grote Markt en het Mercatormuseum op een zakdoek. Maar... nog tot 13 september is de binnen-stad het terrein voor kids van 6 tot 12 jaar die speuren in het spoor van Jommeke en Reynaert de Vos. Even buiten Sint-Niklaas belanden we via knooppunt 83 in Belsele: daar vind je de brouwerij Boelens die al sedert het einde van de 19de eeuw bestaat. Tegenwoordig wordt er een gevarieerd aanbod van streekbieren gebrouwen. Wie het allemaal eens van dichtbij wil bekijken, moet maar eens langsgaan op de opendeurdagen van 22 en 23 augustus. Santé!

Het raadsel van de Rode Ridder

Van 21 juni tot en met 21 september fi ets je op het grondgebied van Sint-Pauwels en Sint-Gillis-Waas door de decors van het nieuwe stripalbum van De Rode Ridder: ‘De Vedelaar van Sint-Pauwels’. Laat je in de fi ets- en wandelzoektocht meevoeren met de geheimzinnige avonturen van Johan en

19

De Ronde van Urbanus

Wist je dat Urbanus ook fi etst? De grappige stripheld is alvast jouw gids tijdens de Ronde van Urbanus, een ludieke fi etstocht die de streek rond Lokeren verkent en waarbij gebruik wordt gemaakt van het fi etsnetwerk Waasland. Waarom Urbanus neerstreek in het Waasland en meer bepaald in Lokeren? Heel eenvoudig: album 133, “Lokerse paardenworsten”, heeft als decor de groene stad aan de Durme. Niet toeval-lig de plaats waar Willy Linthout, tekenaar van de Urbanusstrips, zijn jeugd doorbracht. Wie meefi etst, komt misschien wel Cesar, Eufrazie of Jef Patat tegen! Of Urbanus zelf...

Start: Lokeren (Markt 2, aan het Infopunt Toerisme)Lengte: 30 km Niveau: zo vlak dat Urbanus het met zijn driewieler zonder versnellingen kanPrijs: € 3Te bestellen via www.tov.be

www.toerismewaasland.be

Praktisch

Afstand: 27,1 kmLandschap: gezinsfi etstocht, vlak

met heel wat autovrije stukkenUitvalsbasis:

Sint-NiklaasRoute:knooppunten 36 – 83 – 85 – 87 – 92 – 93 – 97 – 25 – 30 – 31 – 33 – 34 – 36 Bewegwijzering:

knooppunten + fi etsnetwerkkaart Waasland (€ 6)

Toerisme WaaslandGrote Markt 459100 Sint-NiklaasT 03 760 92 62,[email protected],www.toerismewaasland.be

route427,1 kmZomer 2009: het

Waasland ‘stript’Stripfi guren als Urbanus, Jommeke, De Rode Ridder, Suske en Wiske: ze spreken tot de verbeelding van kleine en grote kinde-ren. Met deze korte fi etstocht geniet je met het hele gezin maxi-maal van de Wase stripzomer.

zijn vrienden. Je wordt geconfronteerd met vragen en raadsels, maar aan de gevaren uit het album word je gelukkig niet blootgesteld. Overigens is deze speurtocht met ridder Johan slechts het topje van de ijsberg van wat de Wase stripzomer heeft te bieden. Neem eens een kijkje op www.hetwaasland-stript.be en zie wat er de komende weken en maanden zoal te beleven valt.

Verkleed je als stripheld

Na een poos fi etsen langs het Kanaal van Stekene, komen we aan in het dorp zelf. Daar vindt op 28 juni een ‘Stripbeurs’ plaats. Dat betekent natuurlijk dat de allerjongsten die dag extra in de watten worden gelegd. Wie verkleed als zijn favoriete stripheld komt opdagen, ontvangt een leuke prijs! Achteraf kan worden verder gefi etst via knooppunten 93 en 97 richting Sinaai, waar je onderge-dompeld wordt in het boeiende verhaal van Edgar Tinel (1854-1912) in het gelijknamige museum. Deze eenvoudige volksjongen schopte het tot vermaard pianist. Ook niet-striphelden en mensen van vlees en bloed kunnen dus tot de verbeelding spreken!

t vlaanderen be

q Stripzomer doet het Waasland leven!

Eropuit

19

Page 20: StapAf Zomer 2009

20 stapaf

Eropuit

Thematocht ‘De Lieve vertelt’

Het kanaal dat Gent tussen de dertiende en achttiende eeuw verbond met het Zwin in Damme heeft een klinkende naam: De Lieve. In het Meetjesland is een deel van die water-loop bewaard gebleven. De vroegere lus-vormige ‘Lieveroute’ werd herwerkt tot een thematocht op het fi etsnetwerk. De route doorkruist het zuidelijke deel van het Meet-jesland: het Houtland. Je komt er kanalen, bossen en oude hoeves tegen. Lovendegem en Vinderhoute zijn dan weer echte kastelen-dorpen. De rijke Gentse burgerij vond er de ideale omgeving om monumentale buiten-verblijven op te trekken.

Start: de Sint-Ghislenuskerk in WaarschootAfstand: 40 kmPrijs: 3 euroTe bestellen via www.tov.be

Praktisch

Afstand: 38,4 kmLandschap: vlak met enkeleautovrije stukkenUitvalsbasis: HansbekeRoute: knooppunten 87 – 89 – 84 – 2 – 6 – 1 – 4 – 59 – 9 – 13 – 15 – 28 – 30 – 34 – 32 – 25 – 23 – 22 – 12 – 18 – 14 – 77 – 82 – 81 – 83 – 87 Bewegwijzering: knooppunten+ fi etsnetwerkkaart Meetjesland(€ 6)

Toerisme Meetjesland, Stationsstraat 219900 EekloT 09 377 86 [email protected],www.toerismemeetjes-land.be

De route start aan de kerk van Hansbeke. De middeleeuwse toren van de kerk werd in de Eerste Wereldoorlog zwaar bestookt door de Duitsers en moest later volledig gerestaureerd worden. In hartje Hansbeke is het overigens genieten. Heel wat pan-den in de dorpskom staan op de lijst van beschermde monumenten. Jammer dat we hier niet kunnen blijven... Maar we troosten ons met de gedachte dat de rest van de route ook véél moois te bieden heeft ! Na een paar kilometer komt het kasteel van Hansbeke in zicht. Het heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. In de 14de en 15de eeuw werd de burcht een paar keer vernield en in de jaren tachtig brak er een stevige brand uit. Wel opmerkelijk: de 16de eeuwse duiventil in de tuin.

De stilte van het kanaal

Nadat we door het groen rond het kasteel gefi etst hebben, komen we aan het rustige kanaal Gent-Oostende. Bij mooi weer is het er echt genieten. Aan knooppunt 6 laten we het water rechts liggen en rijden we Zomer-gem binnen. We passeren er langs de Sint-Martinuskerk, waar oude muurschilderingen werden ontdekt, en het gemeentehuis. Via het Maarten Steyaertplein fi etsen we naar het Schipdonkkanaal. Het werd gegraven tus-sen Deinze en de Noordzee om geen vervuild water, afk omstig van de vlasindustrie rond

Kastelentocht in opperste rust

Fietsen in het Meetjesland staat synoniem voor ont-haasten langs het rustig kabbelende water en bewon-dering voor de machtige kastelen. Ook deze gebalde fi etstocht langs kastelen, water en groen is daar een uitstekend voorbeeld van.

Kortrijk, door Gent te laten lopen. Bijkomend voordeel was dat je zo het waterniveau van de Leie kon controleren en overstromingen in Gent vermijden. In de twee wereldoorlogen werd stevig gevochten langs het strategisch gelegen kanaal.

Dikste tamme kastanje

Even verderop, aan knooppunt 59, slaan we rechtsaf en volgen verder het Lievekanaal. Alweer een tiental kilometer van rust en natuurpracht (zie ook kaderstukje ‘De Lieve vertelt’) worden ons onder de wielen gescho-ven. Niemand die het laten kan onderweg te turen naar de kastelen van Diepenbroeck, Te Velde, Laresteen, Lovendegem en Schouw-broek. In de tuin van het laatste kasteel staat trouwens de dikste tamme kastanje van België. Naast de kastelentocht – kijken mag, bezoeken niet – krijgen we ook onze tweede Sint-Martinuskerk van de dag te zien. Er staat in Lovendegem namelijk een kerk die dezelfde naam draagt als die in Hansbeke. Via het Stamperbos en de Kasteeldreef verlaten we de gemeente. Na het kanaal Gent-Brugge nog eens te hebben overgesto-ken, komen we opnieuw aan het Schipdonk-kanaal uit. We zien de gehuchten Meren-dree en Landegem liggen en ook hier weer lachen enkele kastelen ons toe. Op weg naar Hansbeke besef je welke indrukwekkende kastelentocht je achter de rug hebt.

route538,4 km

ennd

DDindogeis debeshieronsook kil

q Langs pittoreske plaatsjes

Page 21: StapAf Zomer 2009

21

Je zal het maar meemaken: de zon geeft het beste van zichzelf, een regenwolk is in de verste verte niet te bespeuren, je hebt verschrikkelijk veel zin om te fi etsen maar... net dan laat dat stalen ros je in de steek... Wat nu gedaan?

stapaf fi etstips

Snel weer op weg na pech

De lekke band

Een lekke band: dé klassieker in het pechlijst-je. Een klein stukje glas, een steentje op de verkeerde plaats of een vervallen fi etspad dat een stootlek veroorzaakt. Meer is niet nodig om je te voet te stellen. En dan beginnen de problemen. Je kan natuurlijk proberen om een ervaren wielertoerist te laten stoppen maar als je het gepaste materiaal bij hebt, moet het toch zeker lukken. Met de drie bandenlichters ‘lepel’ je de buitenband langs één kant van de velg. Controleer natuurlijk wel eerst of er geen grote scheur inzit want als dat het geval is, zal je na de reparatie ook niet meer ver raken. Haal de binnenband eruit, controleer of de oorzaak van de ellende niet meer in de buitenband zit, pomp de reservebinnenband een klein beetje op en breng hem tussen de velg en de buitenband. Daarna komt het moeilijkste: de buitenband weer op zijn plaats krijgen en over de velg leggen. Begin bij het ventieltje en ga zo stap voor stap langs het wiel om de cirkel rond te maken. Als dat gelukt is kan je de armspie-ren trainen met het fi etspompje!

Spaakbreuk

Er zijn nog wel een aantal dingen die fout kunnen lopen. Je wiel kan een spaakbreuk oplopen. Als dat wiel er dan niet als een ei uitziet, kan je gerust verder. Probeer de spaak er gewoon volledig uit te halen of plooi hem rond één van z’n collega’s zodat hij nergens blijft haperen.

Noodoplossingen

Daarnaast zijn er nog twee initiële onderdelen die het beter niet begeven: de remkabels en de ketting. Gebeurt het wel dan kort je beter de route wat in. Maar er zijn noodoplossingen voor beide euvels. Een kapotte ketting kan je

desnoods nog voor eventjes herstellen door er een schakeltje uit te halen maar dan heb je speciaal gereedschap nodig. T och moet je sowieso na de rit zo snel mogelijk een nieuwe ketting laten monteren. Tegen een doorge-trokken remkabel heb je geen verhaal: die herstel je niet meer . Het voordeel van rem-men is natuurlijk dat je er twee hebt dus je kan uit nood nog wel rijden. Let wel op dat de kapotte remkabel nergens kan in verstrikken en zo een valpartij veroorzaken.

Zeker meenemen!

Wat is dus onontbeerlijk in je fi etstas? Bandenlichters, een intacte binnenband en pompje kunnen je al aardig op weg helpen. Tegenwoordig zijn er ook heel wat producen-ten die handige en compacte gereedschaps-

kits verkopen. Gemakkelijk en het neemt nau-welijks plaats in. Het kan ook nuttig zijn om een vod of zeepje mee te nemen want aan de fi ets prutsen, dat levert gitzwarte handen op.

Voorkomen beter dan genezen

Het hoeft niet gezegd maar we doen het toch: een regelmatige check-up van je tweewieler is geen overbodige luxe. Een kleine reparatie kan je heel wat ellende besparen. Neem nu die buitenbanden. Als je vooraf ziet dat ze hun beste tijd gehad hebben, hoef je niet te schrikken dat je onderweg opeens langs de kant staat. Dus voorkomen geldt ook hier beter dan genezen.

Page 22: StapAf Zomer 2009

22 stapaf

stapaf gezelschap

Een moeilijke klus was het niet om buitenlanders te spotten in Oost-Vlaanderen. We troff en een groep Australiërs in hartje Gent. Twee weken lang kwamen ze onze provincie ontdekken. “Eerst fi etsen op de wegen van de Ronde van Vlaanderen, om daarna te proeven van het historische centrum van Gent.”

En ‘proeven’ mag je letterlijk opvatten. Julie, Danny, Eddy, Rob, Chris, Ian, Tara, James, Julz, Richard, Houston, Andrew, Natalie en Lawrie vinden we immers in herberg ‘De Dulle Griet’ op de Vrijdagmarkt. We zijn zaterdagavond, er staat voor hen een culinaire wandeltocht door de Arteveldestad op het programma en daar hoort dus een voorspel bij, met name: nippen aan de lekkerste Belgische bieren. “Lekker spul. We houden er allemaal van. Dat zie je wel, niet? Hopelijk kent iedereen z’n limieten”, lacht Lawrie Cranley. Hij organiseert al jaren begeleide fi ets-reizen voor Aussies naar Europa. En Lawrie weet héél goed waarom zijn landgenoten wel pap lusten van Flanders. “Dit soort toerisme zit in de lift : we combineren op de trip het beste wat jullie te bieden hebben: jullie fi etsroutes, jullie culinaire troeven en jullie geschiedenis. Wij hebben geen van de drie. Vlaanderen is voor ons een “Aha Erlebnis.”

Australiërs ontdekten de troeven van Gent en omgeving

Verteerbare wandeltocht

Lawrie heeft vandaag beroep gedaan op een gids die de drie uur durende culinaire wandeling door Gent – een combinatie van restaurantbezoek-jes en een geschiedenisles – zal sturen. Gids Jan Roelands dompelt de Aussies met veel bravoure onder in de geschiedenis van de Stad Gent. Eerste halte is het standbeeld van Jacob van Artevelde. “Uiteraard zorg ik ervoor dat mijn verhaal licht verteerbaar is en blijft ”, zegt Jan. Een saaie geschiedenisstory wordt het dus niet! Meer nog, Jan gooit er wat humor tegenaan en de Aussies zijn meteen in de juiste stemming om naar hun eerste ‘eethalte’ te wandelen, richting aperitief en amuse.

Kers op de taart

Vanavond wandelt dit buitenlands gezelschap door Gent. Maar het kan ook anders. “Deze formule – cultuur en lekker eten in Gent – kan je ook met de fi ets doen”, zegt gids Jan Roelands. De Aussies wimpelen zijn voorstel evenwel af, de voorbije dagen zaten ze al vaak genoeg in het zadel. “Soms door regen en wind maar we hadden ook prachtig weer. We fi etsten door een sublieme omgeving: over de hellingen van de Tour of Flanders en ook langs de Schelde. It doesn’t get any better! Beter dan dat wordt het niet!”, zegt James, één van de Australische (fi ets)toeristen. Hij is professor economie in Sydney en genoot de voorbije dagen enorm van wat Oost-Vlaanderen te bieden had. “Gent is de kers op de taart.

“Beter dan dit wordt het niet”

Page 23: StapAf Zomer 2009

23

q Een gezelschap Australiërs genoot van een culinaire wandeling door ‘Gent by night’.

Ik kan net zo goed genieten van de uitleg over een historisch gebouw als van een fi etstocht over die bonkige kasseien.”

Magisch

Wanneer het gezelschap getuige is van de Graslei by night, wordt het even muisstil. “Het is prachtig. Kijk de refl ectie van de gebouwen in het water! Laten we nu een hapje eten!” The Flemish food gooide de voorbije dagen al hoge ogen. “We brachten ook een bezoek aan het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Achteraf aten we er een hartige hap en dronken dat speciale biertje, De Flandriens”, herinnert James zich. Oost-Vlaanderen zal bij dit gezelschap duidelijk blijven hangen. “Jazeker”, melden de Aussies in koor. “Dat geldt ook voor het bezoek aan de brouwerij Liefmans! Die bezochten we na een fi etstochtje door de Vlaamse Ardennen. Wat opviel? Down Under is vooral de wagen koning. Hier is dat de fi ets en dat is fi jn”, aldus James. “En dat fi etsknooppuntensysteem van jullie is ingenieus: ook dat kennen we niet bij ons. Ik heb Vlaanderen deze week beleefd als in een fi lm. Zo’n mooie afwisselende panorama’s zag ik nog nooit: de bossen, de velden, de hellingen. Het was als in een droom. Het was magic!”

“ Dat knooppuntensysteem van jullie is ingenieus: Down Under hebben wij dat niet!”

Page 24: StapAf Zomer 2009

24 stapaf

Raadpleeg

onze kalender

en pik jouw

fi etstocht eruit!

stapaf agenda

Zomers fi etsen! StapAf grasduinde in het rijke aanbod van fi etsevenementen tijdens

de zomer 2009. En wat blijkt: de leuke fi etsevents zijn lang niet op één

hand te tellen. De zomer 2009 is dus aan de fi etser!

Op de volgende bladzijden vind je de StapAf-selectie.

Eerst serveren we de 15 tofste fi etsevenementen

en als toetje krijg je nog een kalender.

De 15 tofste

fi etsafspraken!

Page 25: StapAf Zomer 2009

25

28/0615de Vakantiesneukeltocht Deinze, vooraf inschrijven!

De Leiestreek ontdekken op de fi ets met het ganse gezin: het kan tijdens deze gezapige, be-wegwijzerde sneukeltoer. Je fi etst langs rustige, landelijke en schilderachtige plaatsen in Deinze, Nazareth, Zingem en Meilegem. Via rustige wegen doorkruis je Asper, Eke en De Pinte om daarna via Astene terug te keren naar Deinze. Op acht stopplaatsen is alles voorzien: van aperitief over soep, barbecuesnack tot dessert, koffi e met gebak, met tussendoor de nodige drankjes en als slot een heerlijk avondmaal.Info: www.vakantiegenoegens.be/deinzeT 09 387 01 51

1/07-31/08Fietszoektocht met blindbierproeven

Je bierkennis (letterlijk) op de proef (!) stellen kan tijdens deze fi etszoektocht langs de boorden van Schelde en Dender. Fietsen wordt gecombineerd met... blindbierproeven. Info: www.rosbeiaardbierproevers.be

26/04 - 13/09 Stripfi etszoektocht Lochristi Lochristi, 25 km, gratis

Bekende en minder bekende stripfi guren loodsen je door Lochristi en zijn deelgemeen-ten. Tijdens een fi etstochtje van ongeveer 25 km heeft elke fi guur aan de kant van de weg een vraag voor jou in petto. Al die vragen los je best zo goed mogelijk op... misschien win je wel een leuke prijs! Info: www.lochristi.be, T 09 326 92 30, [email protected]

17/05 - 5/09Gezinsfi etszoektocht langs de Urbanusfi etsrouteLokeren, 30 km, € 4/volwassene, € 2/kind, max. € 10/gezin

Zoektocht langs de bewegwijzerde gezins-fi etsroute op het fi etsroutenetwerk Waasland.

Starten doe je aan het pand van Toerisme Lokeren (Stationsplein 10). Onderweg zijn leuke doe- en denkspelletjes voorzien en fi ets je voorbij de locaties die voorkomen in de nieuwe Urbanusstrip “Lokerse Paardenwor-sten”. Zie ook het kaderstukje in de rubriek Eropuit in deze StapAf (blz.19). Info: [email protected], T 09 340 94 74 30/05 -13/09 Jommeke fi etszoektochtWaasmunster, 27 km, € 5

Met Jommeke als gids fi ets je door Waas-munster en de Heide. Langs de route stelt de held ‘met het strooien dakje’ je verschillende vragen. Startpunt is het gebouw van Toerisme Waasmunster (Vierschaar 1). Van 1 juni tot 30 september kan je ook starten aan het VVV-kantoor op de Heide (Fortenstraat). Info: [email protected], T 052 46 95 23

Stripzomer Waasland

27/06 – 27/09Beeldenstroom Berlare, Wichelen, Wetteren en Laarne

Unieke kunsttentoonstelling langs de Schelde en de Kalkense Vaart. Een schitterende reeks kunstwerken van de hand van de Belgische kunstenaar Pieter Vermeersch wordt verspreid over een traject van 18 km langs het fi ets-knooppuntennetwerk Scheldeland. Het geheel wordt op een originele manier gecombineerd met foto-installaties van regionale fotografen. Op 27 juni wordt Beeldenstroom feestelijk ge-opend met een culinair festival: resto@schelde-land. Dat is een wandel- en fi etsparcours langs de route van Beeldenstroom. Op het traject vind je tussen de kunstwerken van de tentoonstel-ling diverse eetstanden met streekproducten en specifi eke culinaire creaties van diverse topkoks uit de regio. De lokale bieren krijgen hierbij bijzondere aandacht. Je kan daarbij genieten van een reeks van concerten en optredens van artiesten uit Scheldeland.Info: www.berlare.be, www.wichelen.be, www.wetteren.be, www.laarne.be, T 0475 84 04 76

5/07Word Flandrien Herzele, 30-80-110 km

Stilaan een klassieker in onze StapAf-selectie. En terecht. Vorig jaar stonden alweer 14.108 deelnemers te trappelen om ‘fl andrien’ te worden. Het parcours in de Vlaamse Ardennen is doorgaans niet van de poes. Maar deze fl andrientocht is ook haal-baar voor de iets minder geoefende fi etser.Info: www.wordtfl andrien.beT 055 33 99 33

5/076de Fietsfeest Leiestreek 2009

Onder de noemer ‘Lekker Leie Land’ maak je er op 5 juli een lekkere fi etstocht van door de Leiestreek. Een aanrader want de zesde editie van het Fietsfeest Leiestreek belooft een editie om van te smullen te worden. Proef lekkers van eigen bodem maar ook van over de grens. Het Fietsfeest is de ideale manier om te ontspan-nen en verborgen hoekjes in de Leiestreek te leren kennen. Deelnemen aan het Fietsfeest is gratis. Ook dit jaar is er voor elk wat wils met

In de Wase gemeenten wordt er deze zomer gestript dat het een lieve lust is. Maar wees gerust, veel bloot komt daar niet bij kijken. Je kan je kinderen dus met een gerust geweten meetronen naar het Waasland. Het zijn immers striphelden als Jommeke, Suske en Wiske, Urbanus, De Rode Ridder envele anderen die je van april tot september op sleeptouw nemen door de regio. Hieronder vind je alvast een overzicht van de leukste fi etsevenementen tijdens het Stripjaar. Meer info over deze fi etstochten en de andere evenementen tijdens het stripjaar vind je op www.hetwaaslandstript.be.

21/06 -21/09 Fiets- en wandelzoektocht De Rode Ridder€ 0,50/deelnameformulier

In “De Vedelaar van Sint-Pauwels” trekt de Rode Ridder door Sint-Pauwels en Sint-Gillis-Waas, op zoek naar de vedelaar. Tijdens deze fi ets- en wandelzoektocht verken je dezelfde streek als Johan. Je wordt geconfronteerd met vragen en raadsels... Los je ze op? Info: [email protected], T 03 229 02 00

stapaf agenda

Page 26: StapAf Zomer 2009

26 stapaf

vier verschillende lussen vanuit de diverse start-

plaatsen Kortrijk, Roeselare, Waregem, Bossuit en Gent. Nieuw dit jaar is dat het Fietsfeest de grenzen oversteekt. Halluin en Saint-Venant zijn startplaatsen langs Franse zijde. Van hieruit kan je de Franse Leiestreek ontdekken.Info: www.toerisme-leiestreek.beT 056 27 78 40

12/07Waregemse gordelWaregem, fi etsen (15, 30, 50, 80 km) of wandelen (8, 16 km), € 3 (vvk) en € 5

Vanaf de Grote Markt van Waregem trek je je op gang voor een tocht door de gordel rond Waregem. Je kan kiezen voor de fi ets (4 recreatieve routes) of de wandelschoenen(2 routes). Als toetje is er een gratis optreden van coverband Crystal Moon op de Grote Markt. Info: www.waregemsegordel.be

26/07 Fietspikkeling Faluintjesstreek

Fietstocht in het kader van de 40ste Pikke-ling (van 22 tot en met 28 juli) in de Faluin-tjesstreek. De Pikkeling is een traditioneel oogst- en folklorefestival dat volledig in het teken staat van het vroegere boerenleven en dat gekruid wordt met optredens van

volksdansgroepen uit de hele wereld. Je kan er uitvoerig genieten van de streekgastrono-mie. De streekbieren die gebrouwen worden met hop uit de Faluintjes zijn uiteraard aanwezig. Deze Pikkelingeditie gaat door in Gasthof Affl igem te Meldert, in de schaduw van de abdij Affl igem. Info: www.faluintjes-pikkeling.be

9/08Fietsdodentocht Bornem

Al voor de 23ste keer vindt in Bornem de Fietsdodentocht plaats. Alle soorten fi etsers, zowel de getrainde als minder getrainde, zijn welkom. Tijden zijn immers niet belangrijk. Iedereen kan de Fietsdodentocht op zijn eigen tempo rijden en genieten op zijn/haar manier!Info: www.fi etsdodentocht.be, T 03 889 50 27

23/08ZomertoerenOudenaarde, 25,35 of 45 km

De 19de editie van Zomertoeren, een orga-nisatie van Radio 2 en de stad Oudenaar-de, gaat op zoek naar de mooiste plekjes in de buurt van Oudenaarde en Zingem. Je kiest tussen twee afstanden: 25, 35 of 45 km. Beide trajecten starten aan het Cen-trum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde

en staan garant voor veilig fietsplezier met het hele gezin, langs een volledig bewaakt parcours. Op het rustpunt halfweg kan je even verpozen met een drankje, een hapje en animatie. Terug op de Markt in Ouden-aarde kan je genieten van een liveshow van Radio 2. Info: www.zomertoeren.beT 055 31 72 51

13/09Smokkelfeesten Assenede

Assenede lééft op zondag 13 september. De Smokkelfeesten staan garant voor een dag boordevol activiteiten met fiets- en wandeltochten, tal van optredens, een heus speel- en smokkeldorp enzovoort. Info: www.assenede.be, T 09 341 90 80

18-22/09Speculoosfeesten Lembeke

Meetjeslandse gezelligheid vind je in hartje Lembeke tussen 18 en 22 september. Al voor de vijfde keer op rij en dus zijn ze in Lembeke aan een lustrumjaar toe. De vele Lembeekse verenigingen en het speculooscomité hebben andermaal superlekkere activiteiten op het programma gezet. Maar ook sportieve activi-teiten met fi ets- en wandeltochten. Info: www.speculoosfeesten.be, T 0477 56 79 92

Page 27: StapAf Zomer 2009

27

stapaf agendaa

Kalender Kort15/05-15/09Fietszoektocht Beveren

Fietstocht (ca. 35 km) door Beveren en deelgemeenten. Deelname kost € 2,50.Info: [email protected], T 03 750 15 80

20/06-6/09Tweejaarlijkse fi etszoektocht VVV Hamme

Toeristische fi etszoektocht (ca. 20 km) langs dijken en rustige wegen. Dit jaar gaan we via Driegoten en het overstromingsgebied Lippenbroek richting‘het glazen dorp’ Kastel om vervolgens via Moerzeke terug te keren.Info: www.hamme.beT 052 47 56 05

28/06De RetroRonde van Vlaanderen

Stof je 20 jaar oude koersfi ets af, vraag er één aan je gebuur, bij familie of vrienden! Grijp die wollen trui en koersbroek uit de muĀ e kast en fl its je op zondag 28 juni 2009 terug naar de tijd van Briek Schotte en co tijdens de RetroRonde (van Vlaanderen) in Oudenaarde! Info: www.crvv.be

1/07-31/08Zomeren in de Rupelstreek

Tijdens de zomermaanden volgen de evene-menten in de Rupelstreek zich in snel tempo op. Het volledige aanbod wordt al jarenlang gebundeld in de handige pocket ‘Zomeren in de Rupelstreek’. De ideale gids voor een boeiende en geanimeerde actieve zomer! Te bestellen via T 03 880 76 25 of www.toerismerupelstreek.be

5/07Sentse Fiets- en bloemenroute

Een nieuwe, unieke fi etsroute verbonden met alle locaties - Open Tuinen - dwars door het prachtige krekengebied in en rondom Sint-Laureins.Info: T 09 218 76 40

9/07 & 13/08Deinze Culinair / begeleide fi etstocht ‘Deinzetour’

Er wordt om 9.30 uur gestart aan het Museum van Deinze en de Leiestreek. Vooraf inschrijven is noodzakelijk!Info: www.vvvleiestreek.be, T 09 380 46 01, [email protected]

26/07Tabakommegang - Meulebeke

Meulebeke en het kerkplein van Sint Antonius in het bijzonder vieren feest op 26 juli. Niet alleen met een fi etsroute voor wielertoeristen en gezinnen maar ook met een vedettenpa-rade, BBQ, tabaksfuif, ...Info: T 051 48 95 26

9/08 6e Leerzewegels- en stokerijroute in Petegem

Je kan kiezen uit een waaier van fi etstochten doorheen de leiestreek. Je kan vrij starten (aan Radio Tequila/ De Leerze, Bredestraat 107) tussen 10 en 14 uur. Achetraf geniet je van randanimatie en muziek.Info: www.radiotequila.be, T 09 386 74 74, [email protected]

27/08 Op verkenning bij Mademoiselle from Armentières, Wervik

Begeleide fi etstocht naar Armentières waar de culinaire en de toeristische speerpunten van Armentières ontdekt worden. Info: T 056 31 49 29, [email protected].

30/08Maldegem wandelt, fi etst en proeĀ

Event voor fi etsers en wandelaarsin en rond Maldege. Er is zelfs een skeeler parcours De bochten. eindigen in het Sint-Annapark van Maldegem, waar een horecadorp is neergepoot en waar de hele dag door optredens zijnInfo: T 050 72 86 22

13/09Regionale Fietslus Kruishoutem

Deze fi etslus neemt je mee langs leuke baantjes (geënt op het fi etsnetwerk) doorheen Kruis-houtem. Onderweg ontdek je pareltjes cultureel erfgoed en de pracht van de mooiste natuurplek-jes. Er is ook een kindvriendelijke, kortere versie van de basisroute. Ter plaatse inschrijven kan.Info: www.kruishoutem.beT 09 333 71 27

20/09 Fietstocht ‘De heuveltjes van…’in Ninove

Verschillende fi etstochten voor iedereen.Info: www.ninove.be, T 054 33 39 97

20/09 Sneukeltoer Evergem

Sneukeltoer te voet of met de fi ets doorheen Evergem over landelijke wegen en met ver-scheidene stops onderweg.Vertrekken doe je in de Bolwerkstraat.Info: T 09 253 63 52

24/09Messines, very Irish – Wervik

Begeleide fi etstocht naar Mesen, in het kader van 1914-1918. De route loopt ondermeer via Ploegsteert. Info: T 056 31 49 29, [email protected]

Page 28: StapAf Zomer 2009

stapaf eerste keer

Martin HeylenMeetjeslander Martin Heylen (53) werd geboren in Oosteeklo, groeide op in een café maar voelde toch meer voor een journalis-tieke carrière. Eerst bij de krant, later bij de televisie. Sedert 1997 is hij als programmamaker verbonden aan het productiehuis Woestijnvis. Daar maakt(e) hij vooral furore met zijn reportage-werk ‘dicht bij de mensen’. Voor het tv-programma ‘Man Bijt Hond’ doorkruiste hij als reporter aan huis Vlaanderen, de Verenigde Sta-ten, China en Siberië. Aan zijn Siberisch avontuur werd een vervolg gebreid in de vorm van de gelauwerde achtdelige tv-reeks ‘Terug naar Siberië’. Daarover kwam bij Uitgeverij Lannoo het gelijkna-mige boek uit. Een ijzersterk reisverhaal waarin Martin zijn relaas van de avonturen en de emoties achter de schermen doet.

28 stapaf

Page 29: StapAf Zomer 2009

29

Op kroegentocht door Oost-Vlaanderen: we moesten het Martin Heylen geen twee keer vragen. “Ik kan uren vertellen over het caféleven”, aldus Martin. Als reportagemaker registreerde hij al vaker ‘het leven zoals het is’. Tijdens deze tocht langs vier authentieke volkscafeetjes in Oost-Vlaanderen was het niet anders. Samen met Martin bezocht StapAf de cafeetjes ‘De Roos’ (Sint-Laureins), ‘’t Oud Brughuys’ (Berlare), ‘In De Kroon’ (Mullem) en ‘De Afspanning’ (Machelen aan de Leie).

Martin Heylen ontdekt 4 volkscafeetjes

“ Ik had een goede cafébaas kunnen zijn ”

stapaf eerste keer

Page 30: StapAf Zomer 2009

30 stapaf

De Roos (Sint-Laureins)

Café De Roos, in de begindagen ‘Estaminet De Roos’, vind je aan de Celiebrug over het Schipdonkkanaal in Sint-Laureins. “Hier passe-ren enorm veel fi etsers, wandelaars en ruiters. En vaak houden ze dan even halt bij mijn café”, glimlacht uitbater Wilfried De Geeter. Cafeetjes die authentieker zijn dan De Roos vind je niet. Die typische ‘cafévloer’, sanseveria’s op de vensterbank, een toog uit de tijd dat de dieren nog spraken, prullaria aan de muren. “Ik ben opgegroeid in een café zoals dit”, zegt Martin. “Ik voel mij hier dus perfect thuis.” Toch was een leven als cafébaas niet weggelegd voor de jonge Martin. Toen ik 22 was, was ik het werk in het café kotsbeu.

Het was op, ik wilde iets anders gaan doen. Al denk ik wel dat ik de stiel van cafébaas in de vingers heb. Een goede cafebaas moet warmte geven en kunnen babbelen met de mensen die hij over de vloer krijgt.” Wilfried knikt, al was hij naar eigen zeggen niet voor-bestemd voor dit leven. “Ik ben er ingerold. Oorspronkelijk baatten mijn zussen De Roos uit. Toen het almaar drukker werd, ondermeer door de opkomst van het fi etstoerisme, hielp ik hen een handje. En ik ben gebleven.” Spijt van die keuze heeft Wilfried niet. Hij verwel-komt nu dagelijks zijn stamgasten én ook nieuwe gezichten. “Wie hier binnenkomt, moet geen fl es van de beste wijn bestellen. Hier verwacht je een goeie, frisse pint. Meer niet”, besluit Martin. Interes-sant weetje: café De Roos is één van de haltes langs de volkscafé-fi etsroute van Volkskunde Vlaanderen.

www.volkscafes.be

‘t Oud Brughuys (Berlare)

Langs de Schelde in Berlare, op een kruising van fi ets- en knoop-puntenroutes, vind je ‘t Oud Brughuys. Het pand was op het einde van de 19de eeuw de woning van de brugdraaier. Die man hief tol van de schepen die de draaibrug over de Schelde voorbij moesten. Van brughuis over woonhuis evolueerde ‘t Oud Brughuys fi naal tot het eetcafé dat nu al elf jaar wordt uitgebaat door Sofi e De Dobbel-eer. Martin is onder de indruk van het interieur. “Bij de restauratie hebben ze alles bewust oud gelaten en da’s goed.” Oude artefacten, van potten over pannen tot een Leuvense stoof, creëeren een sfeertje waar Martin best wel van houdt.

“Die Leuvense stoof: da’s zoiets waar oude knarren zoals ik van zeggen dat ze er ooit als kind nog hebben rond gezeten. Je voeten gloeiden en je rug had het koud, weet ik nog goed. Je voelde je net als een stuk vlees op de barbecue.” Sofi e serveert een Tripel Karme-liet, een biertje van brouwerij Bosteels uit Buggenhout, hier 20 kilometer vandaan. Een wielertoerist stapt ‘t Oud Brughuys binnen. Zijn fi etsschoenen kletteren op de tegels. “Een Fanta graag!” Martin is enigszins verbaasd. “Wielertoeristen vragen toch altijd een trappist van het vat? Ik heb me overigens altijd al afgevraagd waarom dat zo is.” Waarop de man lacht dat hij nog naar Hamme moet en dat de trappist pas op het einde van de fi etstocht op hem wacht. ‘t Oud Brughuys heeft een boon voor fi etstoeristen. “Ik heb een droogkast waar ze hun kleren kunnen drogen als het moet, ik heb reparatiekits ter beschikking en serveer snacks als spaghetti of broodjes met kop, ham of kaas.” Martin beslist hier ooit terug te komen. “In deze streek wil ik best wel eens komen fi etsen.”

www.oudbrughuys.be

1 2

“ Ik ben opgegroeid in dit soort van café. Ik voel mij hier dus perfect thuis.”

“ Wielertoeristen vragen toch altijd trappist van het vat?”

stapaf eerste keer

Page 31: StapAf Zomer 2009

31

stapaf eerste keer

In De Kroon (Mullem)

De dorpskern van Mullem, bij Oudenaarde, is geklasseerd erfgoed. En terecht. ‘Pittoresk’ dekt de lading perfect. KaĀ ee In De Kroon heeft net als de andere Mullemse huizen in de Mullemstraat een gele gevel en is zondermeer een pareltje dat hier thuishoort. “Ik heb in het ver-leden al twee keer geprobeerd in dit café binnen te geraken. Telkens tevergeefs. Wegens de drukte”, zegt Martin wanneer hij de deur open-duwt. Derde keer, goede keer. Maarten Van Welden baat sinds 2000 dit (eet)café, dat slechts van donderdag tot zondag is geopend, uit. “Mijn vrouw Maité en ikzelf hebben er onze handen mee vol. Als je wil dat het goed is, dan kruipt daar nu eenmaal veel tijd in. Wij werken met verse producten en doen alles zelf. ‘s Winters gooit onze hutsepot hoge ogen. Ook onze bierkaart is heel uitgebreid.

Iedereen vindt hier zijn goesting. Qua streekbier valt vooral de kriek van Liefmans in de smaak.” Het hele plaatje van In De Kroon slaat duidelijk aan want ook vandaag zit het eivol. En allemaal lachende gezichten aan de kleine houten tafeltjes. “Er zijn natuurlijk de dag-jesmensen maar we hebben toch veel habitués, mensen uit Mullem vooral. Na de zondagsmis komt het halve dorp langs om wat na te kaarten. Letterlijk soms. En elke maand is de kaartersclub ‘Jong maar Dapper’ van de partij. Da’s traditie. Het geeft het café het vleugje nostalgie dat het verdient.” Kortom: In De Kroon verloochent zijn roots niet. In De Kroon en de dorpskern van Mullem vormde al een paar keer het decor voor tv-opnames. “Sinds Jo De Meyere hier als Boer Speeltie aan de toog hing voor de reeks ‘Hard Labeur’ is de stormloop begonnen”, weet Maarten. Nog een leuk detail: één van de scènes in het introfi lmpje van ‘Man Bijt Hond’, het tv-programma waarvoor Martin Heylen al zo vaak op stap ging, brengt de voorgevel van In De Kroon mooi in beeld. “In dergelijke etablissementen kan je niet anders dan graag terugkomen”, vindt Martin.

www.indekroon.be

De Afspanning (Machelen a/d Leie)

Machelen aan de Leie is niet alleen het dorp van kunstenaar Roger Raveel. Hier vind je ook café/brasserie De Afspanning. “Wow, een groot gebouw”, merkt Martin op wanneer hij richting voordeur wan-delt. Hij wordt vrijwel meteen begroet door hond Luka, de mascotte van De Afspanning. Nog hartelijker wordt het wanneer uitbaters Guy De Smet en echtgenote Valerie zich voorstellen. Sedert 2005 runnen zij De Afspanning en de evolutie die het café doormaakte is merk-baar. “Vroeger was dit een doodse, bruine kroeg. Wij hebben getracht er nieuw leven in te blazen en da’s ons aardig gelukt. De mensen kunnen hier ook lekker eten”, zegt Valerie. “Ik wilde géén café waar mensen kunnen blijven plakken tot stukken in de nacht. Daarvoor kunnen ze op een ander gaan!”, zegt Guy kordaat maar met een knip-oog. Martin feliciteert het duo. “Chapeau dat jullie er zo over denken. Ik ben zelf opgegroeid in een café waarin werd ‘doorgegaan’ tot ‘s ochtends vroeg. Geloof me: dat is geen cadeau!” In De Afspanning zit de sfeer er goed in, zoveel is duidelijk. “Van Unizo kregen we ooit te horen dat we ‘de trendsetters van Machelen aan de Leie’ zijn. Dat is leuk om horen. Dat betekent toch dat we goed bezig zijn”, zegt Valerie. Eén van de doelgroepen waar ze zich op richten zijn de recreatieve fi etsers die de Leiestreek komen ontdekken.

“In de korte tijd dat we hier zijn, hebben we de indruk dat het fi ets-toerisme zowat verviervoudigd is. Vandaar dat we er een punt van maken om een fi etsvriendelijke uitbating te zijn.” Zowel voor- als achteraan De Afspanning is een terras en binnenin verveel je je ook al niet. De kids kunnen naar hartelust ravotten in de speelhoek en in het café kan je je vergapen aan allerlei oude spulletjes. Er zit pit in De Afspanning.

www.deafspanning.be

3 4

“Iedereen vindt hier zijn goesting.”

“ Van een doodse, bruine kroeg tot een zaak met pit.”

Page 32: StapAf Zomer 2009

32 stapaf

stapaf laatste blik

An De Ryck en dochter Miekdames met een passie voor de brouwersstiel “Deze stiel doe je met hart en ziel”, zegt An De Ryck (55), zaakvoerster van Brouwerij De Ryck in Herzele. An is één van de weinige vrouwelijke brouwers van het land. “Ooit vond mijn vader dat het geen beroep was voor een vrouw maar ik kan best mijn mannetje staan!” Ondertussen heeft ook dochter Miek (26) het brouwersvirus te pakken en vormt zo de vijfde generatie brouwers bij De Ryck. “Miek zal al ervaren hebben dat dit geen ‘9 to 5’-job is, zeker niet in een kleine familiebrouwerij als de onze”, lacht An. De roots van Brouwerij De Ryck liggen in de 19de eeuw. Vandaag kunnen de heerlijke bieren van De Ryck prat gaan op een rist internationale onder-scheidingen.

www.brouwerijderyck.be