StapAf Voorjaar 2012

32
stapaf GRATIS FIETS- EN WANDELMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN Voorjaar 2012 www.tov.be Roger De Vlaeminck probeert 4 wandelingen uit Activiteitenagenda Op het mountainbike- netwerk Iedereen eropuit in Oost-Vlaanderen 5 uitneembare fietsroute- kaarten een verblijf in Scheldeland

description

Fiets- en wandelmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen

Transcript of StapAf Voorjaar 2012

Page 1: StapAf Voorjaar 2012

stapafGRATIS FIETS- En wAndElMAGAZInE VAn TOERISME OOST-VlAAndEREn

Voorjaar 2012

www.tov.be

Roger De Vlaeminck

probeert 4 wandelingen uit

Activiteitenagenda

Op het mountainbike-netwerk

Iedereen eropuit inOost-Vlaanderen

5uitneembare fietsroute-kaarten

een verblijf in Scheldeland

Page 2: StapAf Voorjaar 2012

adv-StapAf-dec2011-eo.indd 1 22/12/2011 8:01:40

Page 3: StapAf Voorjaar 2012

Beste lezer,

Toerisme moet voor iedereen toegankelijk zijn, vinden we in Oost-Vlaanderen. Aandacht voor

toegankelijk toerisme is niet alleen maatschappelijk van belang, door de verdere vergrijzing van de bevolking wordt het bijna een must. In nauwe samenwerking met het departement Welzijn van het provinciebestuur zette Toerisme Oost-Vlaanderen dan ook de eerste stappen om een deel van het toeristische aanbod van extra info te voorzien en zo de toegankelijkheid ervan te verbeteren. Zo kunnen voortaan ook mensen met een beperking, ouderen of gezinnen met jonge kinderen er met volle teugen van genieten.

Het thema toegankelijkheid loopt als een rode draad door deze nieuwe editie van StapAf. In de hoofdreportage gaat een gezin met twee mobiel beperkte kinderen op ontdekking langs de Schelde-land autoroute, een nieuwe route met extra toegankelijkheidstips. Verder kom je meer te weten over Wandelen met een +, het nieuwe boekje met 5 toegankelijke Oost-Vlaamse wandelroutes, het aanbod aan toegankelijke logies in de provincie en een rondleiding die het SteM (Stedelijke Musea Sint-Niklaas) in elkaar stak voor mensen met een beperking.

Voor wie Oost-Vlaanderen graag per fiets verkent, zijn er zoals gewoonlijk de 5 Eropuit-fietsroutes. Deze werden op onze vraag volledig door fietsgrage lezers zélf uitgestippeld. Ze vertrokken allen vanuit een afgesproken startpunt dichtbij de provinciegren-zen en met een voorop gesteld aantal kilometer. Resultaat werden 5 persoonlijke en gevarieerde tochten waardoor u zich kan laten inspireren en Oost-Vlaanderen kan ontdekken in het spoor van een andere trouwe StapAf’er. Met onze dank aan deze fietsers!

Ik wens u niet alleen veel leesplezier maar hoop vooral ook dat de vele tips en ideetjes inspiratie zijn voor een boeiende fiets- en wandellente. Geniet ervan!

stapaf Vooraf

Eddy CouckuytGedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderenbevoegd voor onder meer Toerisme

CoverfotoEen gezin met twee kinderen met een motorische beperking trekt er enkele dagen op uit langs de Scheldelandautoroute.

03

In dit nummer

stapaf REPORTAGE

08 Vakantie is er voor iedereen Een gezin met twee kinderen met een motorische beperking

verblijven een weekend in Scheldeland en trekken eropuit.

stapaf PRAkTisch

14 Mountainbiken in het Meetjesland Oost-Vlaanderen heeft vier mountainbikenetwerken. Wij gingen

biken op het netwerk Meetjesland en geven je enkele praktische tips.

stapaf EROPUiT

16 Eindeloos netwerken Vijf lezers kregen van ons een start- en eindlocatie en tekenden

daarna zelf een route uit op het fietsnetwerk. Lees hun verslag en raadpleeg de uitneembare routekaarten!

stapaf EERsTE kEER

22 Roger De Vlaeminck wandelt Wielerkampioen Roger De Vlaeminck wandelt in Eeklo,

Sint-Niklaas, Oudenaarde en Geraardsbergen.

stapaf DE GiDs

26 Te gast bij Mercator Gidse Hedwige leidt acht mensen met een verstandelijke beper-

king rond in het SteM in Sint-Niklaas … op zoek naar Mercator.

stapaf AGENDA

28 schiet zelf in actie! Een uitsmijter die kan tellen: een overzicht van alle wandel- en

fietsevents in het voorjaar 2012 in een overzichtelijke kalender. Om zelf te doen!

COlOFOnStapAf is een magazine van vzw Toerisme Oost-Vlaanderen en verschijnt twee keer per jaar. De provinciale vereniging Toerisme Oost-Vlaanderen vzw staat in voor de ontwikkeling en uitwerking van het toeristisch beleid van en voor de provincie en staat onder voorzitterschap van de Gedeputeerde, bevoegd voor toerisme • Verantwoordelijke uitgever: Pierre Goffaux, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent • Redactie en realisatie: Grinta! Publicaties, Tielt • Foto’s: Toerisme Oost-Vlaanderen, Marco Mertens, David Stockman, Ruth Wytinck • Cartografie: Toerisme Oost-Vlaanderen • Drukkerij: Perka Maldegem • Redactie: Frederik Backelandt, Michiel Verfaillie • Lay-out: Bart Gielen, Koen Volckaert

Abonneer je gratis op stapaf!

Wil je op de hoogte blijven van alle fiets- en wandelnieuws in Oost-Vlaanderen? Neem dan een gratis abonnement op StapAf. Stuur een e-mail met je adresgegevens naar [email protected] met als onderwerp ‘abonnement StapAf’ en je krijgt de toekomstige edities van ons magazine gratis in je brievenbus.

Page 4: StapAf Voorjaar 2012

stapaf ontdek

04 stapaf

Wie graag de bloemetjes buiten zet, komt in Lochristi ruimschoots aan zijn trekken. Hier word je immers begroet door uitgestrekte velden begonia’s en serres vol azalea’s. Die fleurige koers vaart Lochristi al zo’n 200 jaar. Nu kan je er in het gloednieuwe sierteeltmuseum in de vernieuwde pastorie van Zaffelare de passie voor sierteelt komen opsnuiven. In LoS ervaar je de impact van sierteelt, kwekerijen en bloemenhandel op de streek, in het verleden en in de toekomst. Er wordt onder andere een filmpje getoond met unieke beelden van het legendarische Begoniafestival. Ook ontdek je de verschil-lende groeistadia van de plant en krijg je het socio-economische verhaal van de sierteelt en Lochristi te zien. Wie het LoS wil bezoeken, kan rekenen op een gids die je een uitgebreide rondleiding in het museum en de botanische tuin geeft. Je kan het LoS bezoeken op elk laatste volledige weekend van de maand, op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur.

Loots Bloemengebakje Bezoekers van het LoS kunnen er overigens ook genieten van een nieuw streekproduct: het Loots Bloemengebakje. Qua uitzicht en smaak is het taartje typisch voor Lochristi. Het ronde gebakje stelt een bloem voor, met een rood hart vanbinnen. Dat rode hart (hoofdzakelijk aardbeien) verwijst naar aardbeien(deel)gemeente Beervelde. Er zit ook een dun laagje speculaas in de bodem verwerkt, wat dan weer verwijst naar de Rey-naertspeculaas. Elk bloemengebakje krijgt een kleurrijk prikkertje van de gemeente ‘opgespeld’.

www.lochristi.be

Nieuw: Lochristi Sierteeltmuseum (LoS)

Fiets- en wandelbeurs is belevingsbeurs

Op 18 en 19 februari, telkens van 10 tot 17 uur, wordt in de Mechelse Nekkerhal de Fiets- en Wandelbeurs georganiseerd. Die biedt alles wat fietsers en wandelaars nodig hebben voor een geslaagde tocht: je kan er rugzakken en tentjes vergelijken, informa-tie opvragen bij toeristische diensten, je weg vinden naar een gps of de nieuwste trekkersfietsen en e-bikes uittesten op het fietsparcours. Om daarvan te bekomen kan je in een lezingzaal je drie kwartier lang laten meeslepen door een beklijvende fotoreportage met beelden van dicht bij ons tot in de verste uithoeken van de wereld. Kom ook gerust eens langs op de stand van Toerisme Oost-Vlaanderen! De Fiets- en Wandelbeurs is een echte belevingsbeurs. Geen betere plek om op zoek te gaan naar de ideale bestemming voor je actieve va-kantie, vlakbij of ver weg. Wie onderstaande kortingsbon meeneemt, ontvangt 1,50 euro korting op de ticketprijs.

www.fietsenwandelbeursvlaanderen.be

Bij inlevering van deze bon ont vangt u 1,50 euro korting op de toegangsprijs.

Geldig voor één persoon en niet in combinatie met andere aanbiedingen.foto maaike Pfann Stapaf 11/2011

Nekkerhal Mechelen 18 & 19 februari 2012

k O R T i n G S B O n

© Thea Fagel

Het hele jaar door carnaval vieren? Het kan. In Aalst natuurlijk, dé carnavalstad bij uitstek. Niet voor niets vond UNESCO Aalst Carnaval de moeite waard om op te nemen op de ‘representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’. Je kan nu een digitale carnavalwandeling downloaden op je gps of smartphone. Een digitale drager gidst de bezoeker langs een wande-ling door Aalst. Via video- en audiofrag-menten verneem je op verschillende plaatsen in het centrum meer over alle aspecten van Aalst Carnaval. Het is een heel aparte beleving.

Downloaden kan via www.storynations.com. Wie zelf geen smartphone of gps heeft, kan ook een toestel bij de dienst Toerisme huren en meteen met de wandeling starten.

www.aalst.be

Digitale carnavalwandeling in Aalst

Page 5: StapAf Voorjaar 2012

05

… Mercator!Gerard Mercator werd op 5 maart 2012 exact 500 jaar geleden in het Wase Rupel-monde geboren. Daarom is 2012 uitge-roepen tot het Mercatorjaar waarin dat feit (inter)nationaal wordt gevierd. In het Waasland zullen tal van evenementen draaien rond de figuur Mercator. Hij was een belangrijk cartograaf die ons wereldbeeld volledig veranderde. In Sint-Niklaas en in Rupelmonde worden bestaande Mercatorbe-zienswaardigheden opgefrist en komen heel wat nieuwe tijdelijke en blijvende activiteiten rond Mercator en zijn werk.

Mercator gaat digitaalIn het voorjaar zal de aandacht liggen op ‘het artistieke’ van de tentoonstellingen en de cartografische collecties van de heem-kundige kringen en musea. Centraal staat de prestigieuze tentoonstelling ‘Mercator Digi-taal’ in het SteM in Sint-Niklaas die plechtig opent op 5 maart. Met deze hypermoderne, gedigitaliseerde museumsensatie wil het SteM zich nationaal op de kaart zetten als een onmisbare tussenstop tussen Antwer-pen en Gent voor museumliefhebbers van alle generaties. In de aanloop naar de zomer zal de aandacht liggen op het toerisme en op de recreatieve activiteiten. Toerisme Waas-land organiseert bijvoorbeeld een hippe maar leerrijke digitale zoektocht doorheen het Sint-Niklase stadscentrum.

www.mercator2012.be

… Boon!Dit jaar zou Louis-Paul Boon zijn honderdste verjaardag hebben gevierd. Jammer genoeg overleed Boon, één van de meest toonaan-gevende Nederlandstalige schrijvers uit de twintigste eeuw, al in 1979. ‘De Kapellekes-baan’ was Boons grootste werk. Daarin was Ondineke Bosmans het hoofdpersonage. Haar beeld (foto) zal lang niet het enige zijn dat in 2012 aan Boon doet denken. In 2012 wordt Boon herdacht met tal van activi-teiten. Op 15 maart, zijn geboortedatum, opent Aalst het ‘Boonjaar’ in het cultureel centrum De Werf. Verder volgt nog een ten-toonstelling, een parade door de stad en nog zoveel meer.

Fietsen en wandelenToerisme Oost-Vlaanderen lanceert in maart samen met Toerisme Aalst een thema-fietstocht rond Boon. Je kan zo Boontjes werk leren kennen op de fiets. Er zijn twee fietslussen uitgewerkt die passeren langs plekjes die in Boons oeuvre aan bod komen. Ook een resem Boonwandelingen staat op het programma.

www.boon2012.be

… Maeterlinck! Op 9 november 1911 verleende de Zweedse Academie de Nobelprijs literatuur voor dat jaar aan de auteur van Gentse ori-gine Maurice Maeterlinck. In 2011 was het honderd jaar geleden dat Maurice Maeter-linck on der schei den werd met deze hoogste literaire prijs. Hij blijft tot vandaag de enige Belgische schrijver, die deze onderscheiding kreeg. Naar aanleiding van deze verjaardag organiseert de stad Gent allerlei activitei-ten, waaronder twee tentoonstellingen over Maeterlinck. Nog tot 19 februari loopt in het Museum voor Schone Kunsten de expo ‘Mae-terlinck-Minne’, over de gezamenlijke invloed van Maeterlinck en George Minne op het symbolisme en expressionisme. Tot 22 april loopt in de Kunsthal van de Sint-Pietersabdij de tentoonstelling ‘L’Oiseau Bleu’, genoemd naar het theaterstuk dat in 1905 een groot succes werd voor Maeterlinck.

Kabinet Maeterlinck Er worden ook Maeterlinckwandelingen georganiseerd langs de belangrijkste plekken die in Gent een band hadden met de schrijver. Gent herdenkt de Nobelprijsonderscheiding voor Maeterlinck ook nog met de openstel-ling van het vernieuwde Kabinet Maurice Maeterlinck in het Museum Arnold Vander Haeghen. Dat kan onder begeleiding van een gids bezocht worden, zowel in groep als individueel.

www.maeterlinck100.be

2012 wordt het jaar van …

Page 6: StapAf Voorjaar 2012

06 stapaf

stapaf ontdek

Mottekasteel Evergem ook voor kids In 1190 bouwde Zeger II in Ertvelde het mot-tekasteel Hoge Wal. Het was een versterkte woonplaats, bestaande uit een opperhof en een neerhof. Rond de vesting lag een watergracht. De Hoge Wal is een van de best bewaarde mottes in Vlaanderen. Deze bijzondere archeologische site kan vandaag gratis worden bezocht door families, scholen en jeugdbewegingen. Er zijn zelfs enkele ontdekkings- en zoektochten voor kids uitgedokterd.

www.mottekasteel.be

In de voetsporen van het Ros Beiaard Ook Dendermonde verwent de wandelaars met de ontwikkeling van de audiovisuele wandeling ‘In de voetsporen van het Ros Beiaard’. Deze virtuele stadswandeling is drie kilometer lang, leidt je rond door het historische stadscentrum en vertelt je leuke weetjes en feiten. Via de website www.storynations.be is de wandeling te downloaden.

www.dendermonde.be

Picknicken langs ons netwerk Toerisme Oost-Vlaanderen investeert in de verhoging van de kwaliteit en belevings-waarde van de fiets- en wandelnetwerken. Na de realisatie van vijf schuil- en picknick-plaatsen langs de Dender (Scheldeland), worden dit voorjaar langs de fietsnetwerken van de Vlaamse Ardennen, de Oost-Vlaamse Leiestreek en het Waasland ruim 35 rust- en picknickplaatsen ingericht. Langs het wan-delnetwerk Bulskampveld in Aalter (Meetjes-land) werden twee plekjes ingericht. In overleg met de betrokken gemeenten werd gekozen om de infrastructuur van bepaalde bestaande picknickplaatsen uit te breiden of te vervangen. In de Vlaamse Ardennen, waar het landschap één van de grootste troeven is, werden enkele rustplekjes bovendien uitgerust met een verrekijker, die gratis gebruikt kan worden. De inrichting van de picknickplaatsen gebeurde met de finan-ciële steun van de Europese Unie - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Vlaamse Ardennen en Leiestreek) en Toerisme Vlaan-deren (Vlaamse Ardennen en Waasland).

www.tov.be

Bezoekerscen-trum Stadhuis Oudenaarde Het 16e-eeuwse laatgotische stadhuis van Oudenaarde is dé blikvanger van het histori-sche centrum van de stad en prijkt niet voor niets op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Op 17 maart opent het Museum in het Stad-huis. Op het gelijkvloers maak je dan voort-aan kennis met ‘Het Verhaal van de Stad’. Vier historische figuren, in beeld gebracht door topfotograaf Stephan Vanfleteren, loodsen je door de 1000-jarige geschiede-nis van de stad. De getuigenissen van de personages, multimedia en kunstobjecten maken dit tot een boeiende reis doorheen het verleden van Oudenaarde. Een videowall met sfeerbeelden van de Vlaamse Ardennen en een belevingsfilm over de stad vervolledigen het plaatje.

www.oudenaarde.be

Heropening Stadsmuseum Lokeren Vorig najaar opende het Stadsmuseum van Lokeren opnieuw zijn deuren. Het museum vertelt de geschiedenis van de stad met ob-jecten, film- en fotobeelden en verhalen. De focus ligt op het werk- en het vrijetijdsleven in de 19e en de 20ste eeuw. Veel aandacht gaat naar de haarsnijderij-industrie, een voorbereidende industrie waarbij konij-nen- en hazenvellen bewerkt werden tot vilthaar voor hoedenfabricatie over de hele wereld. Lokeren was voor deze industrie in de 20ste eeuw het wereldcentrum. Daarnaast bevat het Stadsmuseum Lokeren ook het Nationaal Beenhouwersmuseum, een oude bakkerswinkel en een schatkamer. Tijdelijke tentoonstellingen vinden plaats in de oude stadsfeestzaal op de eerste verdieping van het museumgebouw.

www.lokeren.be

20.000 (!) abonneesStapAf boert goed! Het fiets- en wandel-magazine van Toerisme Oost-Vlaanderen rondde onlangs de kaap van de 20.000 abonnees! Ons eerste nummer verscheen in januari 2007 met een oplage van 40.000 exemplaren en (toen nog) 0 abon-nees. Nu, 10 nummers verder, zitten we aan een oplage van 55.000 exemplaren waarvan er meer dan 20.000 bestemd zijn voor onze abonnees in Vlaanderen en Nederland. Abonneren kan nog steeds: kijk op pagina 3 hoe je dat best doet.

Page 7: StapAf Voorjaar 2012

Het Oost-Vlaamse erfgoed ‘beleef’ je vanaf 11 februari in het nieuwe Provinciaal Erf-goedcentrum in Ename. Het wordt dé plek voor workshops en exposities. Nog tot en met 24 juni kan je er bijvoor-beeld terecht voor de tentoonstelling ‘Afgestoft’ over de Oost-Vlaamse textiel-industrie van vroeger en nu. Je kan in het Erfgoedcentrum een kijkje nemen achter de schermen van het erfgoeddepot. Van op de bovenste verdieping heb je overigens een prachtig panorama op de funderingen van de middeleeuwse abdij van Ename. Ga een kijkje nemen en beleef ons cultureel en archeologisch erfgoed!

www.oost-vlaanderen.be/cultuur

In deze StapAf hebben we het in grote mate over de ‘toegankelijkheid’ van toeristische hotspots en openbare gebouwen. Musea dienen zo toegankelijk en ‘betreedbaar’ mo-gelijk te zijn voor rolstoelgebruikers, ouderen en gezinnen met jonge kinderen. Dat hebben tal van musea in Oost-Vlaanderen goed be-grepen. Ze pasten hun infrastructuur aan en optimaliseerden ze. Het pam Ename en het Mola in Wachtebeke deden dat.

pam EnameIn het Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Ename komt archeologie tot leven. Vooral in het ‘Feest van duizend jaar’, een spectaculaire ruimte met een feesttafel waar-aan 24 levensechte poppen zitten. Het is be-langrijk dat iedereen de troeven van het pam kan beleven. En dat kan ook. Het pam Ename heeft de voorbije jaren een rijke expertise op-gebouwd rond algemene toegankelijkheid en speelt een voorbeeldrol binnen het Vlaamse Museumlandschap.Er is veel aandacht voor bezoekers met een motorische, visuele, audi-tieve of verstandelijke beperking. Aangepaste infrastructuur, het prikkelen van alle zintuigen tijdens een museumbezoek, het aanbieden van educatieve pakketten en de aanwezigheid van een gids zijn maar enkele van de troeven die van het museumbezoek voor iedereen een toffe ervaring maakt.

www.ename974.org

Mola in WachtebekeHet Mola is het Provinciaal Molencentrum en is gelegen in Wachtebeke. Het Mola huist in kasteel Puyenbrug, het oude kasteeltje op het provinciaal domein Puyenbroeck. De dynamische permanente tentoonstelling zet ons molenerfgoed in de kijker. Op vraag organiseert Mola bezoeken aan werkende molens. Ook het uitstippelen van molen-routes in Oost-Vlaanderen behoort tot de

mogelijkheden. Het molenerfgoed toeganke-lijk maken voor kinderen doet het Mola met verve. Kinderen die in groep het museum bezoeken, trekken voortaan de molenaars-kar mee op hun tocht. Op een interactieve manier ontdekken ze allerlei aspecten die in de tentoonstelling aan bod komen, tot het graan malen toe.

www.oost-vlaanderen.be/mola

Musea toegankelijk voor iedereen!

Beleef ons erfgoed in EnameGewonnen! In het vorige nummer van StapAf fietsten en kampeerden we in Gent en Scheldeland. Er was ook één overnachting in een trek-kershut (voor maximum vier personen) op de Camping Blaarmeersen en Camping Groenpark te winnen. Marijke Hoevenaars uit het Nederlandse Boekel, François Wa-terschoot uit Nieuwpoort en Frans Sinnaeve uit Kortemark kwamen als winnaars uit de bus. Zij wisten dat de heilige naar wie het kerkje van Vlassenbroek is genoemd Sint-Gertrudis is. Antwoord B was dus het correcte antwoord op de wedstrijdvraag. Marijke, François en Frans kunnen dus kam-peren en fietsen langs de fietsnetwerken ‘Gent en omgeving’ en ‘Scheldeland, langs Schelde en Dender’. Proficiat en veel plezier!

07

Page 8: StapAf Voorjaar 2012

stapaf reportage

Vakantie is er voor iedereen

08 stapaf

stapaf reportage

Niet de mens zelf is een hindernis, het is zijn omgeving die al te vaak een hinderpaal

vormt. Onder die noemer trok StapAf er een weekend op uit in Scheldeland met een

gezin dat twee kinderen met een fysieke beperking heeft. Ook zij ervoeren een écht

vakantiegevoel in onze provincie!

Zomerkamer

Paul Vandenhoven (49) en Christel Van De Voorde (52) wonen met hun gezin in Sint-Niklaas. Twee adoptie-kinderen zijn al het huis uit, met hun twee andere adoptiekinderen Pavitra (13) en Stefia (12) trekken ze er geregeld op uit in binnen- en buitenland. Dit weekend ontdekken ze enkele nieuwe toegankelijke wandelroutes langs de vernieuwde Scheldeland autoroute. ‘Toegan-kelijk’: het hoge woord is eruit. Voor het gezin Vanden-hoven-Van De Voorde is het immers niet altijd even evident om op een gemakkelijke en comfortabele manier te reizen. Dat komt omdat zowel Pavitra als Stefia een motorische beperking hebben. “Pavitra zit in een ma-nuele rolstoel, Stefia bestuurt een elektrische rolstoel”, legt mama Christel uit terwijl beide meisjes zich naar de ingang van Bed & Breakfast ‘Mirabella’ in Lede begeven. Dit is een gezellige gerestaureerde vierkantshoeve aan de rand van het natuurgebied Honeghem-Soleghem. Hier overnachten ze vanavond om morgen een drukke tweedaagse in Scheldeland aan te vatten. Pavitra en Stefia verblijven vannacht in de ‘Zomerkamer’ op het

gelijkvloers. Dat is een rolstoeltoegankelijke kamer waar-bij een aangepast toilet en wastafel en een vlakke inloop-douche werd geïnstalleerd. Christel: “Aangepast sanitair is voor ons altijd cruciaal wanneer we op reis gaan. Blij dat er gastenverblijven zijn die aan rolstoelgebruikers denken. Het gebeurt nog te weinig.” B&B ‘Mirabella’ wordt nu al drie jaar uitgebaat door Vera Van den Bos-sche en haar echtgenoot Jan Schockaert. Zij vinden die inspanningen evident: “Iedereen heeft recht op comfort. Zonder uitzondering. Ook mensen met een beperking verdienen het om een écht vakantiegevoel te ervaren.”

De parking

Het belooft een drukke dag te worden. De trip van van-daag leidt via Wichelen, Wetteren, Laarne, Berlare, Zele, Hamme, Temse, Bornem, Sint-Amands naar Buggenhout. Onderweg plant het gezin nogal wat stops. Paul haalt er voor het gemak de kaart van de vernieuwde Scheldeland autoroute bij. Deze route is 200 km lang maar kan je

DAG 1AANKOMST IN LEDE

Page 9: StapAf Voorjaar 2012

uiteraard makkelijk opsplitsen en spreiden over meerdere trips. Het nieuwe aan de route is dat meer werd gefocust op de toegankelijkheid van de bezienswaardigheden en locaties langs het traject. Ook Pavitra en Stefia schuiven aan voor het ontbijt. Net als Wodan, de assistentiehond die geen seconde van de zijde van Pavitra wijkt. “Wodan is opgeleid bij de vzw Hachiko in Merelbeke. Het is verbo-den hem te strelen”, merkt Christel op. Het is moeilijk om Wodan een knuffel te ontzeggen maar het is niet anders.Met de wagen gaat het van Lede naar Wetteren, meerbe-paald naar het Provinciaal Domein Den Blakken. Paul is tevreden over de parking. “Van zodra we ergens aanko-men en de toegankelijkheid van de parking valt al tegen, dan weten we genoeg. Da’s hier niet het geval”, lacht hij. In het Provinciaal Domein werd voor rolstoelgebruikers een speciaal wandelparcours aangelegd. Dat moet alle zintuigen prikkelen. En dat doet het ook, vooral omdat het domein het Oost-Vlaamse promotiecentrum voor sierteelt, rozenteelt en parkbomen is. Dan weet je het wel. Vanaf het gezellige terras van de villa ‘Les Mélèzes’, nu taverne-restaurant ‘Den Blakken’ genoemd, is er een prachtig uitzicht op de plantentuin. Het labyrint met allerlei soorten haagplanten spreekt natuurlijk tot de verbeelding van Pavitra en Stefia. Dat de meisjes niet hetzelfde leven leiden als de meeste van hun leeftijds-genootjes, valt hoegenaamd niet op. Meer nog: was iedereen gezegend met de levensvreugde van deze twee meisjes, de wereld zou er een stuk vrolijker uitzien.

Turfsteker

Het is middag en de volgende halte op de dagtrip is het Donkmeer in Berlare. Paul is de gids vandaag en haalt een brochure uit de binnenzak van zijn jas. Het is ‘Wandelen met een +’ waarin onder andere de Donk-meer wandelroute, één van de vijf voorgestelde toegan-kelijke wandelroutes, wordt besproken. “De wandeling is 5 km lang”, zegt hij. De start is aan het toeristisch infokantoor Donkmeer. Langs het meer gaat het dan richting Eendekooi. “Wacht, Pavitra, ik help je een handje”, stelt Christel voor wanneer ze aan een steil brugje komen. De elektrische rolstoel van Stefia heeft met het kleine obstakel geen probleem, het duwtje aan de rolstoel van Pavitra is wel welkom. “Het staat aangegeven op het kaartje: ‘steil brugje’. We konden ons eraan verwachten. Het valt wel mee”, zegt Paul. Vanaf de Eendenkooi is het rechttoe rechtaan wandelen langs het meer, tot het beeld van de Turfsteker. “Wat is een turfsteker?”, vraagt Pavitra. Christel moet het antwoord schuldig blijven en speelt de hete aardappel door naar Paul. Gelukkig brengt de brochure raad en leest hij fluks voor: “In de 17de eeuw ontdekte men dat turf een prima brandstof was. Turfstekers haalden het goedje boven.” Vanaf het beeld van de Turfsteker kan je tijdens het toeristisch seizoen de overzetboot ‘De Kooiker’ nemen naar de Eendenkooi.

“Ook mensen met een beperking verdienen het om comfortabel trips te maken.”

DAG 2VAN LEDE NAAR BUGGENHOUT

q Vera en Jan van B&B 'Mirabella' overlopen de dagplanning met hun gasten.

0 De wandeling langs het Donkmeer passeert aan

het beeld van de Turfsteker.

99

Page 10: StapAf Voorjaar 2012

Te veel plaats

Hier en daar beginnen buiken te knorren en dus is het tijd om een hapje te eten. Op de Markt van Zele is er Café/Restaurant ‘De Oude Kroon’. Het Adviesbureau Toegan-kelijke Omgeving, kortweg ATO, bedacht deze zaak met een groen label. Er is een aangepaste parkeerplaats op de Markt en een aangepast toilet, staat te lezen in de brochure van de Scheldeland autoroute. Het gezelschap gaat binnen. Stefia is de jongste van allemaal maar steekt er met kop en schouders bovenuit als het op smul-len aankomt. De spaghetti is nog niet helemaal verteerd of ze blikt al vooruit naar het dessert. “Voor mij een ijsje”, klinkt het overtuigd. Stefia en Pavitra zijn allebei afkomstig uit India maar zijn geen zusjes van elkaar. Ze kwamen respectievelijk in 2006 en 2003 naar België waar Christel en Paul zich over hen ontfermden. “Aanvankelijk waren we vooral bezig met de aanpassing-en aan onze eigen woning”, zegt Paul. “Pas gaandeweg zijn we tot de vaststelling gekomen dat er nog iets schort aan de be-reikbaarheid van veel plaatsen en diensten in onze maat-schappij.” Het is dus lang nog geen goednieuwsshow maar Paul en Christel juichen wel elk nieuw initiatief toe

dat de samenleving toegankelijker maakt. “Beginnen met de kleine aanpassingen uit te voeren die weinig geld kosten: dat zou al een mooie stap zijn”, aldus Christel, die af en toe de vinger op de wonde legt. “Hier hebben we fijn geluncht maar in veel zaken voel je gewoon dat ze ons liever kwijt dan rijk zijn. Twee rolstoelen, een hond: wij nemen gewoon te veel plaats in.”Van zodra de ijsjes zijn verteerd, gaat het richting Ham-me. Over de Durme ligt de Mirabrug die op het einde van de 19e eeuw werd gebouwd. De brug kreeg haar naam en bekendheid dankzij de speelfilm ‘Mira’, de verfilming uit 1971 van het boek ‘De teleurgang van de Waterhoek’ van Stijn Streuvels, met Willeke van Ammelrooy en Jan Dec-leir in de hoofdrollen. Wat verderop, langs de oevers van de Schelde, proberen Paul, Christel en de kinderen een wandeling op het netwerk Land van Stille Waters uit, pal in het natuurgebied Driegoten. Het veer Driegoten-Weert verbindt hier twee druk bezochte toeristische gebieden: Den Bunt/Driegoten en de Oude Schelde in Weert, dan vertoef je al op Antwerps grondgebied. De naam van dit gehucht van Hamme verwijst naar de bressen die de lokale bevolking hier vroeger in de dijk sloeg bij overstro-mingsgevaar: ‘drie gaten’, wat in het lokale dialect klinkt als ‘drie goten’.

Zonsondergang

Na een koffiestop in Taverne ‘De Rietgors’ in Tielrode, is het tijd voor een nieuwe wandeling rond het Tielrode-broek in Temse. Die starten Paul, Christel en de kinderen aan het veer van Tielrode op de Scheldedijk. “Dit is een deel van de Roomacker wandelroute”, merkt Paul op. “Er zijn knelpunten maar ze is toegankelijk. Ik heb het al opgezocht. Tja, reizen vraagt in ons geval nogal wat voorbereiding en planning.” De zon zakt stilaan weg aan de horizon en dus wordt koers gezet naar Buggenhout, waar het gezin vanavond verblijft in B&B ‘Mettes’. “Wat dachten jullie ervan om een zonsondergang mee te pikken?”, stelt Paul voor. Sint-Amands met zijn adembe-nemende uitzicht op de Schelde is daarvoor dé plek bij uitstek. Zelfs Wodan wil van het schouwspel genieten en plaatst zijn voorste poten op het muurtje van de kaai. In de achtergrond staat een levensgroot standbeeld van de lokale dichter Emile Verhaeren (1855-1916). Tijd om het Provinciaal Museum Emile Verhaeren te bezoeken, is er niet meer. “We hebben gereserveerd in een restaurantje. En eerst gaan we nog de spullen afzetten in de B&B waar we vannacht verblijven”, verklaart Christel. Zo gezegd, zo gedaan. Uitbaters Nelly, Hiëron en hun zoon Toon van B&B ‘Mettes’ heten hen welkom. Net als Pavitra en Stefia heeft Toon een handicap. Toon heeft echter een meer-voudige beperking. “Toen Toon 10 jaar was, geraakte hij door een ongeval in coma. Toen hij weer naar huis kon, hebben we onze woning grondig aangepast”, legt Nelly uit. “Gaandeweg groeide het idee, een droom eigenlijk, om een gastenverblijf uit de grond te stampen waarbij ook mensen die minder mobiel zijn welkom zijn.” Het resultaat mag gezien worden. Christel en Paul zijn onder de indruk van de inspanningen van Nelly en Hiëron. Na het avondmaal wordt het gezin beloond met een welver-diende nachtrust in B&B ‘Mettes’. Het is een actieve dag geweest. “Ik ben nu écht wel moe”, besluit Stefia. “Tot morgen!”

q De huisjes van het Sint-Alexiusbegijnhof in Dendermonde zijn genoemd naar de heiligen.

10 stapaf

Page 11: StapAf Voorjaar 2012

11

Ochtendwandeling

“Waar Breughel door de velden liep, de Noordzee op de Schelde riep. Waar Rubens in een wereldtaal de lof zong van ons allemaal, daar ligt dat vlakke land van mij, een groen weemoedig schilderij…” Met dit stukje tekst ontwaken Pavitra en Stefia. Het citaat staat op de muur van hun kamer gekalkt. Geef toe, er zijn minder poëtische manieren om op te staan en aan een nieuwe dag te beginnen. Om de ontbijttafel te bereiken, wordt de rolstoellift ingeschakeld. Pavitra neemt plaats in de buitenlift en met enkele klikken op de knop brengt de lift haar veilig naar beneden. Ook Wodan is mee, hij vindt steevast zijn vertrouwde plekje onder Pavitra’s rolstoel. Nelly en Hiëron wachten haar beneden op. “Ons gasten-verblijf bestaat nu zeven jaar”, zegt Nelly. “Pas in het laatste anderhalf jaar komen er almaar vaker rolstoelge-bruikers langs.” Aan de ontbijttafel wordt de dagplanning overlopen. Het is Christel die nu de brochure én het heft in handen neemt. “Met een wandeling in Buggenhoutbos en een bezoek aan Dendermonde ziet onze dag er alvast

minder druk uit dan gisteren.” Het afscheid van Nelly, Hiëron en Toon is hartelijk. “Zo’n ochtendwandeling in Buggenhoutbos zal jullie zeker deugd doen”, zegt Nelly vastberaden. Bij de ingang van het bos, schakelt Stefia naar een hogere versnelling. Haar elektrische rolstoel schiet pijlsnel weg. “Hey, hey! We gaan er een rustige gezinswandeling van maken”, roept Paul haar lachend achterna. Zijn opmer-king tempert echter het enthousiasme bij de meisjes niet. Pavitra probeert de diverse bladeren te herkennen. “Is een werkje voor school”, legt ze uit. Buggenhoutbos is voor natuurliefhebbers echt wel een must. Het is meer dan 200 hectare groot en je vindt er nergens meer wintereiken dan hier. In het arboretum kom je bovendien alles te weten over de boomsoorten die er voorkomen. Er zijn nog gezinnen met kinderen en ook ouderen die op deze ochtend hebben gekozen voor een wandeling. “Wijst erop dat dit stukje natuur door iedereen kan bezocht wor-den”, zegt Christel. Midden in het bos staat de Boskapel, een bedevaartsoord dat naar goede Vlaamse gewoonte omgeven is door tal van horecazaken. “Jammer dat de

DAG 3VAN BUGGENHOUT NAAR SCHELLEBELLE

q Paul, Christel, de kinderen en Wodan starten de dag met een wandeling in Buggenhoutbos.

Page 12: StapAf Voorjaar 2012

12 stapaf

kapel op dit moment in de steigers staat voor renovatie. We komen nog wel eens terug”, zegt Paul. Van al dat wandelen krijg je honger en dorst. Paul en Christel opteren ervoor om een stop in te lassen in Vlas-senbroek vooraleer af te zakken naar Dendermonde. Je kan hen geen ongelijk geven want Vlassenbroek is een schattig kunstenaarsdorpje langs de Schelde, op een steenworp van Dendermonde. Heel leuk om er te onthaasten.

Rust en stilte

Gesterkt door een lekkere snack gaat het dan naar Den-dermonde. Daar staat een bezoek aan het Sint-Alexius-begijnhof en het Begijnhofmuseum gepland. Het begijn-hof mag zich met recht en reden één van de blikvangers van de fiere Ros Beiaardstad noemen. Net als het belfort van het stadhuis van Dendermonde, werd het door de

UNESCO erkend als werelderfgoed. “We waren er bijna voorbij gewandeld”, verontschuldigt Christel zich. Niet onlogisch, het begijnhof betreed je inderdaad via een steegje vanaf één van de Dendermondse winkelstraten. Meteen treed je binnen in een wereld van rust en stilte. Het Sint-Alexiusbegijnhof blijkt redelijk goed begaanbaar. Stefia en Pavitra hebben er hun plezier in wanneer ze de namen van heiligen op de diverse begijnhofhuisjes lezen. “Wonen die hier?” Uiteraard kennen ze het antwoord. Schellebelle is de laatste halte in de driedaagse die Paul, Christel en de kinderen achter de rug hebben. Ze klinken op de goede afloop in ‘Taverne ‘t Veer’. Het is het moment om te evalueren. “We zijn natuurlijk blij dat er werk wordt gemaakt om de toegankelijkheid van allerlei toeristische plekjes en openbare gebouwen te bevor-deren. Maar tegelijk is er nog veel werk aan de winkel. Toegankelijk onderweg zijn: het vraagt wat flexibiliteit en een inspanning van ons allemaal.”

12 stapaf

q Genieten van het uitzicht over de stille waters van de Schelde in Sint-Amands.

Page 13: StapAf Voorjaar 2012

13

ReizenHoe weet je of een plek in Vlaanderen ‘toegankelijk’ is voor een reiziger met een beperking? Het Infopunt Toegankelijk Reizen van Toerisme Vlaanderen helpt je al een heel eind op weg. Via de website www.toegankelijkreizen.be vergaar je de zorgvuldig verzamelde en betrouwbare informatie over diverse vakantiebestemmingen. Een belangrijke tool daarbij is het ‘Vlaams label voor toegankelijk toerisme’ dat sinds begin 2008 wordt toegekend aan hotels, vakantiecentra, jeugdverblijven, vakantiewoningen, campings en gasten-kamers. Dit label is niet vrijblijvend. De uitreiking gebeurt door Toerisme Vlaanderen na een grondige controle ter plaatse volgens de Toegankelijk Vlaanderen-methode (afgekort Toevla). Er zijn labels van drie niveaus, van heel toegankelijk naar minder toegankelijk: label A+, label A en het informatieve label.

VerblijvenEr zijn wel meerdere gastenverblijven die inspanningen doen om hun ‘toegankelijkheid’ te verhogen. Niet al-leen ‘Mettes’ en ‘Mirabella’ staken een tandje bij. Op de nieuwe miniwebsite www.tov.be/toegankelijkheid vind je een overzicht van de Oost-Vlaamse verblijven die een toegankelijkheidslabel kregen.

Nieuwe routesToerisme Oost-Vlaanderen accentueert dit jaar zijn inspanningen rond het toegankelijk(er) maken van haar routes. Op die manier kunnen mensen met een beper-king, ouderen of gezinnen met jonge kinderen makke-lijker genieten van de vele toeristische troeven die onze provincie te bieden heeft. Met de komst van de brochures ‘Wandelen met een +’ en de ‘Scheldeland auto- en motorroute’ werd in het bijzonder aandacht besteed aan de goede bereikbaarheid en betreedbaarheid van routes en locaties. In ‘Wandelen met een +’ worden vijf toegan-kelijke wandelroutes in Oost-Vlaanderen voorgesteld, waaronder een wandeling aan het Donkmeer, die ook gedeeltelijk aan bod komt in de reportage. De bestaande Scheldeland autoroute werd herwerkt en er werden extra toegankelijkheidstips aan toegevoegd. Beide brochures zijn te bestellen via www.tov.be. De brochure van de Scheldeland auto- en motorroute is ook te koop in com-binatie met een aanvullende luister-cd. Handig voor in de auto! De cd + brochure kosten 5 euro. Toerisme Oost-Vlaanderen lanceerde overigens de miniwebsite www.tov.be/toegankelijkheid. Daar krijg je een totaal-overzicht van meerdere ‘toegankelijke initiatieven’ in de provincie.

Dankzij StapAf kan je een verblijf in de gastenkamers ‘Mettes’ (Buggenhout - www.mettes.be) en ‘Mirabella’ (Lede - www.mirabella.be) winnen. Beide verblijven schenken twee overnachtingen voor twee per-sonen op basis van kamer en ontbijt. Geef toe, het zou toch leuk zijn om zo Scheldeland te ontdekken?

De wedstrijdvraag Naast het belfort van het stadhuis en de Ros Beiaardommegang behoort er in Dendermonde nog iets tot het UNESCO Werelderfgoed. Wat? A. De MarktB. De ScheldedijkenC. Het Sint-Alexiusbegijnhof

hoe neem je deel?Stuur je antwoord vòòr 1 juni 2012 naar: Toerisme Oost-Vlaanderen, Wedstrijd StapAf, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent (België). Mailen kan ook, met als onderwerp “Wedstrijd StapAf”, naar [email protected]. Vergeet je naam en je adresgegevens niet te vermelden. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden vermeld in het zomernummer van 2012. Veel succes!

Win een verblijf in Scheldeland!

Naar meer toegankelijkheid

9 Hiëron en Nelly van B&B 'Mettes'.

3 Vera en Jan van B&B 'Mirabella'.

Page 14: StapAf Voorjaar 2012

In Vlaanderen zijn er bijna 150 mountainbikeroutes, waarvan 35 permanente in Oost-Vlaanderen. Daarmee is onze provincie koploper in het aantal routes. Bovendien wordt gewerkt aan een 5de mountainbikenetwerk, vergelijkbaar met het knooppunten-netwerk voor fietser en wandelaar. In Oost-Vlaanderen kwamen de bestaande netwerken tot stand dankzij een intense samenwer-king tussen Bloso, de provincie en de betrokken gemeentes. Het hoeft geen verder betoog: de provincie levert grote inspanningen om het mountainbiken op de kaart te zetten. Wij verkenden het mountainbikenetwerk Meetjesland. Niet alleen omdat het het meest recente netwerk is, maar vooral ook omdat door het vlak-kere karakter van de routes dit netwerk voor iedereen toegankelijk is. De mooie vergezichten en de rust van het Meetjesland zijn de extra bonus! In de Vlaamse Ardennen bijvoorbeeld is het netwerk meer op maat van de sportieve MTB’er met enige ervaring. Oost-Vlaanderen heeft dus voor elk wat wils. De basis van het netwerk Meetjesland zijn de zes permanente routes in Evergem, Knesse-lare, Lovendegem, Maldegem, Sint-Laureins en Zomergem. Deze zijn allemaal aan elkaar gelinkt. Ook via de verbindingstrajecten vanuit Assenede, Eeklo, Kaprijke, Waarschoot en Zelzate is het mogelijk om een eigen mountainbiketraject uit te stippelen en op het netwerk te fietsen. Zelfs van aan het Vlaamse Wielercentrum Eddy Merckx in Gent kan je vertrekken. In totaal is het netwerk Meetjesland goed voor 376 km aan routes. Het is bedoeld voor recreanten van alle leeftijden maar door de combinatiemogelijk-heden komen ook actieve mountainbikers aan hun trekken.

Mountainbiken is voor de meeste mensen in eerste instantie een wintersport. In de zomer

trekken ze er liever op uit met hun stads- of racefiets. Dankzij een gigantisch netwerk van

routes is het echter perfect mogelijk om het ganse jaar door te mountainbiken.

StapAf haalt de dikke bandenfiets van de haak en ontdekt het netwerk.

Mountainbiken in het Meetjesland

Blauwe bordjesZomergem is de uitverkoren startplaats voor onze ontdekkings-tocht. Op de grote gratis parking naast sportcentrum ‘Den Boer’ kunnen we ons makkelijk klaarmaken. Van schoeisel veranderen, extra vestje aandoen, helm en sportbril op en weg zijn we. Vanaf het sportcomplex vertrekken er drie mountainbikeroutes of ‘lussen’. We opteren voor de middelste afstand, 25 kilometer, en moeten daarvoor de blauwe bordjes volgen (zie kader). Een mooie afstand om te mountainbiken, want je mag het aantal kilome-ter niet vergelijken met dezelfde afstand op de weg. Het gevaar voor onderschatting loert altijd om de hoek. Bovendien moet je voldoende tijd rekenen voor je tocht want in de winter en het voorjaar valt de avond snel.Tussen de parking en het sportcentrum treffen we ook een mooi netwerkbord aan waarop alle routes uitgestippeld staan en waarop de ‘gedragscode’ voor mountainbikers wordt uitgelegd. Met een hoofd vol informatie en benen vol energie vertrekken we uiteindelijk voor onze trip.

Verhard en onverhardNa enkele hectometers vliegen we er meteen in: het eerste off-roadgedeelte. De passage langs het Schipdonkkanaal ligt bezaaid met boomwortels waardoor het moeilijk is om het juiste ritme te vinden. Op deze strook voel je meteen de essentie van mountainbiken: het best berijdbare traject zoeken en stampen op de trappers. Het parcours loopt daarna weer over verharde wegen.

stapaf praktisch

“Het mountainbikenetwerk is vergelijkbaar met het fietsknooppuntennetwerk.”

14 stapaf

Page 15: StapAf Voorjaar 2012

Typisch voor de blauwe lus Zomergem, er wordt evenwichtig afge-wisseld tussen verharde en onverharde wegen. We scheren langs provinciaal domein Het Leen, begroeten een tweede maal het Schipdonkkanaal en via rustige asfaltwegen peddelen we naar het volgende onverhard gedeelte. Het Keigatbos in Zomergem door-kruisen we na een vijftiental kilometer. Hierna zitten de meeste ‘mountainbikestukken’ erop en fietsen we weer richting centrum Zomergem en ‘Den Boer’.

ModderduivelTerug aan de auto zijn we – zoals dat hoort na een mountainbike-tocht – behoorlijk ‘getekend’ door het parcours. Onze fiets is trou-wens hetzelfde lot beschoren. Gelukkig is er een afspuitinstallatie op deze start- en finishplaats beschikbaar. Gewoon even polsen in de sporthal volstaat. Daar kan je overigens ook een douche ne-men en achteraf even verpozen in de cafetaria. Je mountainbike van het oppervlakkige vuil ontdoen, volstaat. Het hardnekkige vuil kan je dan thuis de baas. Weet dat je mountainbike correct en consequent onderhouden een must is aangezien de draaiende onderdelen toch serieus afzien. Wanneer je de mountainbike minitieus poetst, staat hij ook meteen klaar voor een volgende trip. Vergeet niet om hem vooral goed af te drogen om roest te vermijden. De ketting proper maken en insmeren is een noodzaak.

Veel mogelijkhedenHet volledige netwerk met alle routes en bijkomende informatie vind je terug op www.oost-vlaanderen.be (Cultuur & Vrije Tijd > Sport > Mountainbike). Wie zelf geen mountainbike heeft, kan er ook altijd een huren. Zo kun je op een goedkope manier de sport ontdekken. Conclusie na een voormiddag biken in het Meetjes-land: een tocht via het mountainbikenetwerk is meer dan de moeite waard en zeker voor herhaling vatbaar. Een mooi parcours, dat duidelijk is aangeduid en waar vanuit één startplek verschil-lende afstanden mogelijk zijn. Bovendien zijn de mogelijkheden nagenoeg onbeperkt. Tijdens onze tocht kwamen we regelmatige splitsingsmogelijkheden tegen. Via met gele pijltjes bewegwij-zerde routes konden we aansluiten op de mountainbikeroutes van Lovendegem, Waarschoot, Maldegem, Eeklo en Knesselare. Aan elke splitsing staat een connectiebord dat ons met een gedetailleerd overzicht alle informatie biedt om onze tocht verder te zetten. Toegegeven: dit maakt het biken nog aantrekkelijker en avontuurlijker!

Volg de bordjes Elke mountainbikelus heeft een bepaalde kleur. Een kleur verwijst naar de afstand van de route. Bij groen gaat het om de kortste routes, bij blauw om iets langere trajecten en bij rood om de lang-ste routes. Opgelet: een groene route is dan wel de kortste route, het is helemaal niet gezegd dat het de gemakkelijkste is! Er wordt ook met combinaties van kleurtjes gewerkt: in gemeentes met één lus wordt enkel met groen gewerkt; in gemeentes met twee lussen wordt met groen en blauw gewerkt; in gemeentes met drie lussen ten slotte wordt met de drie kleuren gewerkt.

Gps-routesWie beschikt over een fiets-gps en liever op zeker speelt voor het traject, kan alle routes downloaden op zijn toestel. Door via www.oost-vlaanderen.be door te klikken, is het mogelijk om je trip in een GPX- of GPXM-bestand te downloaden. Een bestand dat rechtstreeks in je Garmin of TomTom past, behoort ook tot de mogelijkheden.

Voor de start✔ Aangepaste kledij (winddicht en vochtafdrijvend

in de winter). Kleed je ook niet ‘te dik’ want na een passage door een bos of veld warm je snel op

✔ Helm

✔ Handschoenen ‘met vingers’

✔ Reservekledij en handdoek

✔ Vod in de auto (oppervlakkige poetsbeurt voor je bike)

✔ Sportbril (overweeg transparante glazen)

✔ Binnenband en bandenlichters

✔ Fietspomp

✔ Bidon met sportdrank

✔ Gsm. De kans op valpartijen is bij minder ervaren MTB’ers groter, een gsm bij de hand hebben kan dus van pas komen

✔ Voeding (vb. energierepen bij langere tochten)

✔ Schoenovertrekken om de voeten warm en droog te houden

Checklist

15

Page 16: StapAf Voorjaar 2012

Vijf fietsers annex StapAf-lezers kregen van ons een start- en eindplaats toegewe-zen en mochten via de knooppunten zelf hun tocht uitstippelen. Dat deden ze met verve. Op de volgende pagina’s vind je hun tochten en hun bijhorende relaas. Naast Gent bestaat Oost-Vlaanderen uit vijf regio’s. Wij kozen start- en eindpunt in deze regio's en stuurden fietsers op weg.Die mochten van daaruit een fietstocht tus-sen de 30 en 60 km uitstippelen op het fiets-netwerk. Bovendien was het de bedoeling dat elke route in een locatie op de provinciegrens startte. Het resultaat zijn vijf mooie geva-rieerde fietstochten waarin elke StapAf-lezer ongetwijfeld zijn of haar gading vindt.

Route 1. Meetjesland (39 km)West-Vlaming Hans Hellebuyck geeft zijn benen en ogen de kost in het Meetjesland. Een groengekleurde tocht, zonder steden op het parcours, die ook de innerlijke mens laat genieten.

Route 2. Vlaamse Ardennen (44 km)Het glooiende paradijs voor de wielertoerist is gesneden koek voor Frank Notteboom. Met een aardige voorkennis stippelde Frank een vrij pittig parcours uit die je de schoonheid van deze streek laat ontdekken.

Route 3. Scheldeland (57 km)Een StapAf-koppel verkent Scheldeland. Hugo Tastenoy en zijn vrouw Greet Vanschel trekken eropuit tussen Geraardsbergen, Ninove en Denderleeuw. Een stevige tocht in een prachtige natuur.

Route 4. Waasland (46 km)Een wolf of vos kwam Willy Boven niet tegen. Rustige wegen en pittoreske sites zijn wel alomtegenwoordig in het Waasland. Onze gepensioneerde StapAf-fietser tekende een parcours uit dat net niet de Belgisch-Neder-landse grens overschrijdt.

Route 5. Leistreek (60 km)De laatste van de vijf regio’s in Oost-Vlaan-deren wordt door Marie-Thérèse Luytens doorkruist. De Leiestreek flirt ook met West-Vlaanderen en net op die grens gaat deze tocht van start.

UITNEEMBARE ROUTEKAARTEN

Zoals in elke StapAf kan je de routes die beschreven worden in de ‘Eropuit’-rubriek zelf fietsen dankzij de handige uitneembare routekaarten. De vijf knappe routes door Oost-Vlaanderen liggen op jou te wachten! Veel fietsplezier!

Fietsvrijwilligers Wil je meewerken aan één van devolgende StapAf-nummers en zelf eenStapAf-fietsroute rijden, stel je dan kandidaat door een e-mail te sturen naar [email protected] met als onderwerp ‘Fietsvrijwilliger StapAf’.

Vijf lezers, vijf routes

stapaf eropuit

Eindeloos 'netwerken'

16 stapaf

Page 17: StapAf Voorjaar 2012

route1Meetjesland

39 km

Wie op volle kracht aan zijn tocht wil begin-nen, kan zoals Hans zijn maag vullen in de middeleeuwse praat- en peuzelkroeg ‘Convent Santa-Clara’ in Middelburg. “Ik moest van ver komen en kon wel wat mond-voorraad gebruiken. Overigens erg gezellig zitten.” Met opgeladen batterijen fietst Hans de eerste kilometers op verkeersvrije wegen langs het Leopold- en het Schipdonkkanaal, door sommigen beter gekend als de ‘Blinker’ en de ‘Stinker’. Na deze waterlopen wordt het iets drukker. “Het parcours loopt even parallel met de E34 en rond Adegem tref je veel sluipverkeer aan. Wat volgt doet deze passage echter snel vergeten”, zegt Hans. Het Drongengoedbos vormt al een eerste hoogte-punt. Het grootste bos van Oost-Vlaanderen, 550 hectare, is grotendeels aangeplant in de negentiende eeuw op een oud heidegebied, het Maldegemveld. Nu kan Hans genieten van dit prachtige lapje natuur. De groene omgeving is een constante tijdens deze tocht. “In Knesselare fiets je over een heel mooi verkeersvrij tegelpad. Hier mag je zeker niet vergeten rond te kijken en je zal merken dat je echt in de ‘boerenbuiten’ bent.”

Dorst

Na Knesselare draait het parcours 180 gra-den en gaat het in een quasi rechte lijn naar start- en eindpunt Middelburg, de voormalig middeleeuwse stad. Maar alvorens daar te arriveren moet Hans nog 15 kilometer afleggen. Onderweg ontdekt hij de grootste gemeente op zijn tocht: Maldegem. “Een ver-borgen parel, ik verbaas me over de schoon-heid van dit dorp. Later kom ik hier zeker nog eens terug voor een daguitstap.” Lovende woorden van onze StapAf-fietser. Midden in Maldegem tref je het Sint-Annapark en -kasteel. Dit gemeentepark wordt begrensd door eeuwenoude bomen en de Ede, een riviertje dat Maldegem van noord naar zuid doorkruist. “Na het stukje door dit park kan je even verpozen in één van de talrijke horecazaken in het centrum. Omkomen van de dorst is uitgesloten tijdens deze tocht want drankgelegenheden genoeg langs het parcours”, stelt Hans de lezer graag gerust. Na Maldegem kan Hans uitbollen naar Mid-delburg en zijn bovenal ‘natuurrijke’ tocht beëindigen. Om zijn daguitstap te vervol-ledigen kan Hans nog de rijke Middelburgse geschiedenis ontdekken in het bezoekerscen-trum en de unieke Sint-Pieter- en Paulus-kerk bezichtigen.

“Fietsen in deboerenbuiten”100 melkkoeien en 140 schapen, in het moderne melkvee- en schapenbedrijf Ter Paddepoele in Maldegem is er altijd leven in de brouwerij. Vandaag gaan we ons niet omscholen tot melkboer maar op een boogscheut daar vandaan start de StapAf-tocht van Hans Hellebuyck (48) uit Ledegem.

Afstand: 39 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: Middelburg, knooppunt 5, Dijkstraat Route: knooppunten 5-6-15-13-17-19-24-23-20-69-71-75-82-93-79-11-9-10-8-4-3-6-5Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart 'Meetjesland' (€ 6).Kaarten bestellen via www.tov.be

Fietsenverhuur:Toerisme Maldegem

Marktstraat 38, 9990 MaldegemT 050 72 86 [email protected]/toerisme

Wandel de Bladelinroute

Pieter Bladelin is een Brugse poorter die Middelburg stichtte. Dit Meetjeslands toeristisch pareltje heeft niet alleen een plein waar nog een echte schand-paal staat die naar zijn stichter werd genoemd. Middelburg heeft ook een wandelroute. Het 6,5 kilometerlange parcours brengt je onder meer langs de Meulekreek, het natuurgebied omheen Middelburg en laat je kennismaken met de strakke structuur van het dorp. Een vlakke wandelroute in een unieke en boeiende omgeving, ideaal voor een zon-dagswandeling met het gezin. De route start op de Middelburgse Groene Markt.www.tov.be

Praktisch

Tip

De fietserNaam: Hans HellebuyckLeeftijd: 48Woonplaats: LedegemBeroep: Postbode

q Rustgevend fietsen langs het kanaal. q Een prachtig panorama langs de route.

17

Page 18: StapAf Voorjaar 2012

18 stapaf

Het dorpje is een gedroomde startplaats zo blijkt. “Tegenover de kerk in Berchem-centrum vind je voldoende parkeermogelijkheden. Bovendien tref je er ook een beenhouwer en su-permarkt aan”, weet Frank Notteboom ons mee te geven. Geen paniek dus als je een picknick vergeet of geen mondvoorraad in huis hebt. De lokale zelfstandige zal je met open armen ontvangen.Aan de oever van de Schelde, die een natuur-lijke grens vormt met West-Vlaanderen, vind je fietsknooppunt 1 terug, daar start de tocht.De eerste kilometers beloven veel moois. Het traject laat je genieten van prachtige pa-norama’s en weidse vergezichten. De Oude Kwaremont lonkt maar wordt wijselijk niet in het parcours opgenomen, al is het natuurlijk niet verboden om via een ommetje toch eens de benen te testen op de taaie kasseien. In de Ronde van Vlaanderenstraat passeert Frank langs het monument van Karel Van Wijnen-daele, de stichter van Vlaanderens Mooiste. In 1961 besliste men om wijlen ‘Koarle’ te eren en een mooi monument langs het parcours te laten verrijzen.

streekbieren

Een oase van rust en een adembenemend uitzicht op de dorpjes Amougies en Russeig-nies, dat krijgt Frank voorgeschoteld als hij aan knooppunt 17 het Kluisbos inrijdt. Al dat genieten kan je bovendien halfweg even inwis-selen voor het Flandrien-gevoel. De voet van de Koppenberg is immers vlakbij. Wie wil deze legendarische helling nu niet temmen?De opeenvolging van pittoreske dorpjes zijn voor Frank geen verrassing: “Ik ken de streek en weet dus hoe mooi die is.” Die kennis heeft hij ook op horecagebied want hij prijst de markt van Oudenaarde aan om even te verpozen en te genieten van een streekbier. “Kwestie van je goed voor te bereiden op het finale deel van de tocht.” Dat gedeelte heeft een vlak verloop en passeert onder meer door het landelijke Petegem en Gijzelbrechtegem, een gehucht met een beschermd orgel en 331 inwoners. Het dessert van deze tocht is als een soort soesje dat de benen vlot verteren. Frank kan rustig trappen richting start- en finishplaats Berchem en eindigt met een algemene conclusie: “Het parcours is schitterend maar vrij pittig. Wie enkel gekomen is om pannenkoeken te eten zal bedrogen uitkomen.”

“Niet voor pannenkoeken”Berchem ligt in het meest zuidwestelijke punt van Oost-Vlaanderen. De op één na kleinste deelgemeente van Kluisbergen vormt het decor voor de startplaats van deze StapAf-fietstocht. Frank Notteboom (55) is de architect van dienst en stippelde het parcours nauwkeurig uit.

Stel je eigen wandeling samen ‘Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen’ is het eerste volwaardige wandelnetwerk in Oost-Vlaanderen. Het netwerk telt 152 knoop-punten en 300 km aan wandeltraject. Net zoals bij de fietsknooppunten kan je aan de hand van een kaart volledig zelf je wande-ling uitstippelen. Tijdens de wandeling kan je ook gebruik maken van ‘augmented reality’. Dat betekent dat je jouw smart-phone op een landschap kan richten en er allerhande extra informatie op je scherm zal verschijnen. Op die manier ontdek je verborgen parels op je route.www.tov.be q Eén van de talrijke vergezichten in de Vlaamse Ardennen.

De fietser

Naam: Frank Notteboom

Leeftijd: 55

Woonplaats: Adegem

Beroep: Bediende bij

ziekenfonds

Tip

stapaf eropuit

route2Vlaamse Ardennen

44 km

Afstand: 44 kmLandschap: heuvelachtig, met enkele steile hellingenUitvalsbasis: Berchem, knooppunt 1, ScheldekaaiRoute: knooppunten 1-6-5-7-16-17-24-23-28-26-21-88-18-40-96-46-44-42-38-4-16-19-1Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart 'Vlaamse Ardennen' (€ 6).Kaarten bestellen via www.tov.beFietsenverhuur:Fietsen JowanBuissestraat 34, 9690 RuienT 055 38 84 [email protected] www.jowan.be

Toerisme KluisbergenParklaan 16, 9690 [email protected] 055 23 16 19 [email protected]

Praktisch

met de steun van

Page 19: StapAf Voorjaar 2012

19

“Lieferinge leek ons een praktische uitvals-basis voor onze fietstrip. De auto op de parking en weg zijn we." Na de start fietsen de twee onmiddellijk richting Meerbeke, de ter ziele gegane aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen. Vanaf volgend jaar komen de renners van Vlaanderens Mooiste namelijk aan in Oudenaarde. Behalve hel-lende kinderkopjes moeten Hugo en Greet in de aanvangsfase nog andere hindernissen overwinnen. “Door overvloedige regenval zijn enkele onverharde wegen bezaaid met modder en plassen. We raden dus iedereen aan om deze tocht te fietsen na een droge week.” De volgende kilometers fietsen Hugo en Greet over mooie brede fietspaden. Na het schilderachtige Pollare volgen ze de Dender die hen onder meer door het bosrijke Molen-beekmeersengebied brengt. “Eens de expres-weg Ninove-Aalst voorbij, passeer je langs struiken vol met bosbessen. Wij hebben ons niet kunnen bedwingen en er stiekem enkele geproefd.”

hoeves

In Nederhasselt beginnen de magen van de StapAf-fietsers te rammelen. Een mossel- en paellafestijn in de herberg naast de Sint-Aman-duskerk brengt soelaas. Daarna klimt het duo weer op de fiets. “In de Plekkerstraat ontdekken we een gesloten hoeve uit de 18de, 19de eeuw. Eén van de talrijke die we op onze tocht al zijn tegengekomen. Net zoals de molens.” In Ap-pelterre staat één van de mooiste, de Wilder-molen is een grote houten windmolen die werd gebouwd in 1801. Samen met de omgeving is de molen beschermd als monument én als landschap. Het heuvelachtige parcours bereikt zijn hoog-tepunt in Pollare. “In de buurt van de Steenberg fietsen we naar het hoogste punt van deze Ninoofse deelgemeente. Dit is de steilste helling van de dag, een echte kuitenbijter.” Hierna trot-seren Hugo en Greet nog een laatste partij kas-seien om finaal Lieferinge te bereiken. De con-clusie van ons fietsend koppel luidt: “Een zeer mooie en lastige tocht doorheen het glooiende landschap van de uitlopers van de Vlaamse Ar-dennen en de Dendervallei. De uitstap geeft een duidelijk beeld van het Vlaamse plattelandsle-ven in het zuiden van Oost-Vlaanderen.”

“Aanrader bij droog weer”Op het Lieferingse kerkplein staat de 13de eeuwse Onze-Lieve-Vrouwe-kerk in vroeggotische stijl. Dit is de startplaats van de StapAf-fietstocht van Hugo Tastenoy (58) en zijn vrouw Greet Vanschel (56). Hun tweewielers dateren gelukkig uit een iets recenter tijdperk.

q Onze 'reporters' brengen verslag uit van hun rit in Scheldeland.

Afstand: 57 kmLandschap: glooiend Uitvalsbasis: Lieferinge, knooppunt 93, KasseideRoute: knooppunten 93-92-94-95-91-86-85-10-80-81-82-87-88-45-90-44-95-94-97-93 Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart ‘Scheldeland, langs Schelde en Dender’ (€ 6). Kaarten bestellen via www.tov.be

Toerisme ninoveCentrumlaan 100, 9400 ninoveT 054 31 32 [email protected]

route3Scheldeland

57 km

Praktisch

De fietsers

Naam: Hugo Tastenoy en

Greet Vanschel

Leeftijd: 58 en 56

Woonplaats: Sint-Martens-

Bodegem

Beroep: Bediende

Ontdek NeigembosHet Neigembos is 65 ha. groot en een restant van het oude Kolenwoud, een oerbos uit de tijd van de Romeinen dat zich uitstrekte van de oevers van de Rijn en de Moezel tot aan de Noordzee. In dit prachtige bosreservaat kan de natuur ongehinderd zijn gang gaan. Dat zorgt er onder andere voor dat het bos 254 verschillende plantensoorten telt, er een groot aantal vlinder- en keverfamilies leven en er 40 verschillende vogelsoorten broeden.Bovendien zijn er in het Neigembos drie wandellussen die je helpen een fractie van het bos te ontdekken. www.natuurenbos.be

Tip

Page 20: StapAf Voorjaar 2012

Startknooppunt 73 in de Oude Molenstraat is slechts enkele hectometers verwijderd van de Belgisch-Nederlandse grens. Het eerste deel van de tocht komt Willy enkele keren erg dicht bij onze noorderburen. De grens overschrijden doet hij echter nooit. “Maar op onverharde wegen fiets je wel. Vooral in de eerste helft van de tocht waar je onder andere het Stropersbos doorkruist”, vertelt Willy. “Dat zorgt ervoor dat de route eigenlijk niet geschikt is voor racefietsen, de kans op wiel- en bandbreuken is net iets te groot. Voor gezinnen met kinderen is deze StapAf-tocht dan wel weer ideaal.” Willy fietst als het ware ‘rond’ Sint-Gillis-Waas en berijdt vooral ver-keersluwe landelijke wegen. De Stekense vaart leidt hem naar, jawel, Stekene. Deze waterloop kent zijn oorsprong op het einde van de 16de eeuw. De hertog van Parma had hier zijn hoofdkwartier en gaf zelfs de eerste spade-steek. Hij wilde een kanaal van Stekene tot Kallo (deelgemeente van Beveren) en na drie maanden was dit een feit. Na Stekene fietst de gepensioneerde bediende oostwaarts.

saleghem

Dicht bij Sint-Niklaas mijdt Willy het cen-trum. “De stad bezoeken, doe ik liever op een andere keer. Nu blijf je ver weg van alle drukte en geniet je van heel mooie, rustige wegen langs leuke plaatsjes.” In Nieuwkerken-Waas heeft hij twee derde van zijn tocht erop zitten. Een verpozing met een hapje of een drankje is dus meer dan welkom. “In het centrum van Vrasene is er voldoende horeca aanwezig om je dorst te lessen. Wie al vroeger zijn keel wil smeren doet dat best in Stekene, daar ben je het dichtst in de buurt van de betere bruine kroeg of terrasrijke taverne.” Na Vrasene leidt Willy’s tocht weer langs prachtige natuur, het Saleghem Krekengebied. De kreken bestaan uit een kronkelig snoer van kleine en grote plassen, rietkragen, wilgenbosjes en moeras-sen. De Klinge is ondertussen bijna terug in zicht en Willy trekt zijn conclusies. “Het was een biljartvlakke en mooie rit om deze voor mij onbekende streek te ontdekken.”

“Ontdekkingsreis op twee wielen ”Zandophoping na de ijstijd, dat betekent De Klinge. Het dorp in het noorden van Oost-Vlaanderen ontstond in de middeleeuwen en telt nu 3.000 inwoners. Willy Boven (60) woont op de Antwerps-Lim-burgse grens maar springt hier op zijn stalen ros om aan zijn route te beginnen.

Wandelen op de grens

Bij de Tweelandenroute kan je kiezen tussen twee afstanden, 6 of 9 kilometer. Starten doe je aan zaal De Klingenaar. Het parcours slalomt rond grenspalen in Zeeuws-Vlaanderen en het Waasland en begeeft zich vaak op de smokkelpaden van weleer. Smokkelaars spelen namelijk een prominente rol in legendes en verha-len over deze grensstreek. De wandeling laat je een paradijs vol zeldzame fauna en flora ontdekken in de Kleine en Grote Weel, een verzameling kleine kreekjes die ontstonden na een dijkbreuk in 1592.www.tov.be q De kreken van Saleghem zijn zeker een kiekje waard.

stapaf eropuit

route4Waasland

46 km

Afstand: 46 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: De Klinge, knooppunt 73, Oude MolenstraatRoute: knooppunten 73-80-88-90-91-94-93-92-87-85-83-79-78-77-71-72-74-75-73Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart'Waasland' (€ 6).Kaarten bestellen via www.tov.beFietsenverhuur:Fietshandel Van Landeghem GhisleenHerenstraat 71, 9170 Sint-Gillis-WaasT 03 770 62 55

Toerisme Sint-Gillis-waasGC de RouteStationstraat 201 bus 1, 9170 Sint-Gillis-waasT 03 229 02 [email protected]

Praktisch

TipDe fietserNaam: Willy BovenLeeftijd: 60Woonplaats: MolBeroep: gepensioneerd bediende

20 stapaf

Page 21: StapAf Voorjaar 2012

Geflankeerd door de Leie start Marie-Thérèse haar tocht richting Gent en terug. Een paar honderd meter verder kruist ze de waterweg en in het eerste deel van haar route zal dit nog vaak gebeuren. “Langs het water fietsen is zalig. Je bent omgeven door natuur, moet geen schrik hebben van auto’s en de jaagpaden zijn goed berijdbaar. Het enige ‘verkeer’ is er van collega-fietsers. Ik moet wel toegeven dat ik veel meer fietsers tegen-kom dan in Vlaams-Brabant.” Net na Deinze, de grootste stad die Marie-Thérèse op deze tocht zal tegenkomen, passeert ze aan het Kasteel Ooidonk. Een parel die het afstap-pen waard is. Het kasteel, ten zuiden van Bachte-Maria-Leerne, was in de 12de eeuw nog een boerderij, in de 14de een water-burcht en na een brand in de 16de eeuw werd het heropgebouwd als kasteel. Het diende als voorpost en verdedigingsbolwerk van de stad Gent aan de Leie. Sinds 1995 is het volledige kasteeldomein beschermd. Onze StapAf-fietser laat het ene kasteel achter zich om enkele kilometers later het andere tegen te komen: kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem.

Daguitstap

“Hier begeef je je in drukkere regionen. Je merkt gewoon dat je een grootstad na-dert.” Gent binnenrijden doet ze echter niet. Sint-Denijs-Westrem, het dorp van het showbizzkoppel Katja Retsin-Jan Schepens, is het keerpunt van de tocht. “De drukte die je hier meemaakt, vergeet je echter snel. Voor je het weet, fiets je terug in de natuur. Puur genieten.” Ook het flirten met het water behoort tot de verleden tijd. “Het was wel schitterend om over de pittoreske brugjes te fietsen. Die waren zo oud dat ze handmatig opgehaald moesten worden. Dergelijke zaken geven je tocht onmiddellijk meer charme.” Er is niet zoveel horeca langs het traject maar dat stoort niet meteen, vind Marie-Thérèse. “Leuke picknickspots zijn er in overvloed.

Ik heb altijd mijn overlevingspakket mee en picknicken in de vrije natuur behoort tot de geneugten des levens. Ik doe dat graag.” Na een slok en een hap kan Marie-Thérèse er weer tegenaan en fietst ze verder richting Zulte. Ze fietst door de Hospicebossen in Nazareth en rijdt rond Kruishoutem om bij aankomst in Zulte net 60 km in de benen te hebben. “Een biljartvlak parcours maar door de afstand misschien meer iets voor ervaren fietsers. Al kan je er ook een daguitstap met het gezin van maken”, besluit de parcours-bouwer van deze tocht.

“Zalig langs het water”Een zeeaster, Vlaams bruin bier van hoge gisting en een Oost-Vlaamse gemeente: wie Zulte zegt, kan één van deze drie zaken bedoelen. In dit artikel hebben we het over de gemeente. Want daar staat fietsknooppunt 98 en daar start de StapAf-tocht van Marie-Thérèse Luytens (55).

Wandel de Raveel wandelroute

Machelen-aan-de-Leie zou één van Vlaanderens oudste gemeenten zijn. Dit dorpje is tevens de geboorteplaats van de hedendaagse kunstschilder Roger Raveel. Als eerbetoon aan deze 90-jarige schilder gaf Toerisme Oost-Vlaanderen zijn naam aan een vernieuwde wandelroute die start aan het Raveelmuseum. De route is 3,7 kilometer lang en biedt de wandelaars een combinatie van natuur en cultuur. Verschillende locaties langs de route heb-ben ook een belangrijke rol gespeeld in het leven en werk van de geridderde schilder. www.tov.be

route5Leiestreek

60 km

Praktisch

Afstand: 60 kmLandschap: vlakUitvalsbasis: Zulte, knooppunt 98, Leie RechteroeverRoute: knooppunten 98-97-87-5-94-95-90-85-84-7-5-6-9-11-12-90-86-76-74-67-88-79-22-23-24-19-21-18-16-14-92-96-99-98Bewegwijzering:knooppunten + fietsnetwerkkaart 'Leiestreek Oost' (€ 6).Kaarten bestellen via www.tov.beFietsenverhuurVeloods-vzw TandemOude Vijvestraat 29, 8790 WaregemT 056 61 21 [email protected] - www.veloods.be

VVV leiestreekAlbert SaveryspandEmiel Clausplein 4, 9800 deinzeT 09 380 46 [email protected]

Tip

q Even uitrusten in een pitoreske omgeving.

De fietser

Naam: Marie-Thérèse Luytens

Leeftijd: 56

Woonplaats: Hever

Beroep: bediende

21

Page 22: StapAf Voorjaar 2012

stapaf eerste keer

22 stapaf

Eeklo, een kleine stad in

de Groote Oorlog

Historische wandeling in Oudenaarde

Art-decowandeling in Sint-Niklaas

Monumentenwandeling in Geraardsbergen

Roger de VlaeminckWielerkampioen Roger De Vlaeminck is Meetjeslander en is daar trots op: hij is geboren en getogen in Eeklo en woont nu al enkele decennia op een opgeknapte hoeve in Kaprijke. Op som-mige lijstjes met ‘de beste wielrenners aller tijden’ haalt Roger De Vlaeminck de top tien. Zijn gedrevenheid, talent, koppigheid en een forse portie lef zorgden daarvoor. De Vlaeminck won in zijn carrière elf wielerklassiekers: de Ronde van Vlaanderen (1x), Milaan-Sanremo (3x), Luik-Bastenaken-Luik (1x), de Ronde van Lombardije (2x) en, uiteraard, Parijs-Roubaix (4x). De helletocht leverde hem zelfs de eretitel ‘Monsieur Paris-Roubaix’ op al was De Vlaeminck als renner véél veelzijdiger dan deze bijnaam doet vermoeden. De Vlaeminck, 64 intussen, is nog steeds zeer sportief. Fietsen zit ‘m dan wel in de genen, lopen en – jazeker – wandelen zit er steeds vaker in.

Page 23: StapAf Voorjaar 2012

“Wandelen: ik doe niets

liever”

23

Roger De Vlaeminck probeert 4 wandelingen uit

“Wandelen? Ik doe niets liever ”, was de enthousiaste reactie van Roger De Vlaeminck toen we hem contacteerden voor deze reportage. De wielerkampioen is niet langer exclusiefverknocht aan de tweewieler. “Als ik maar buiten ben en in beweging blijf: daar gaat het me om”, aldus De Vlaeminck. StapAf liet ‘Monsieur Paris-Roubaix’ vier wandelingenontdekken in Oudenaarde, Geraardsbergen, Sint-Niklaas en zijn geboortestad Eeklo.Toeval of niet: stuk voor stuk steden waar Roger De Vlaeminck ‘iets’ mee heeft …

Page 24: StapAf Voorjaar 2012

1 2

stapaf eerste keer

Eeklo herinnert De Groote Oorlog

Roger De Vlaeminck die flaneert door Eeklo, de stad waar hij werd geboren: het levert de verwachte plaatjes op. Mensen die voortdu-rend knikken, gedag zeggen, hem aanspreken en zelfs aanklampen. De wielerkampioen is nog lang niet vergeten. Eeklo koestert zijn hel-den. In 2007 organiseerde Eeklo zelfs een feest voor De Vlaeminck, toen die zestig werd. De hoofdstad van het Meetjesland eert niet alleen zijn helden maar ook zijn erfgoed met de themawandeling ‘Eeklo: een kleine stad in de Groote Oorlog’. De Markt en de Stations-straat tellen tal van locaties die herinneren aan het verleden van Eeklo tijdens Wereldoorlog I. Roger grasduint in de speciale brochure over de wandeling en trekt af en toe grote ogen. “Ik wist helemaal niet dat enkele gebouwen die nu nog deel uitmaken van het straat-beeld een functie vervulden tijdens de Eerste Wereldoorlog.”

De Vlaeminck is geen oorlogskind, hij werd in 1947 geboren. “Ik herinner me de verhalen dat de Duitsers het koper van de kerk-klokken nodig hadden.” Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden de Duitsers op de kerktoren van diezelfde Sint-Vincentiuskerk – “hier heb ik mijn plechtige communie gedaan” – een waarnemingspost ingericht met een telefoonverbinding. Om storingen te vermijden, werd het op 30 januari 1916 zelfs verboden de klokken te luiden.

www.eeklo.be

Art deco in Sint-Niklaas

Ronse mag dan wel prat gaan op zijn talrijke art-decohuizen, in Sint-Niklaas hebben ze er een themawandeling van 5,3 km gemaakt met hun ‘art-deco-erfgoed’ als rode draad. Art deco was een popu-laire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die een weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst en dus ook op de architectuur. De beweging was in zekere zin een mengelmoes van vele verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Opvallend aan huizen in art-decostijl zijn de vegetatieve elementen (bloemen en planten) en het glasraamwerk. In de Monseigneur Stil-lemansstraat in Sint-Niklaas staan er prachtige art-decowoningen. “Art deco? Ik had er nog nooit van gehoord”, bekent Roger De Vlae-minck. “Het heeft wel iets.” Toevallig opent een dame haar voordeur en is gecharmeerd door de verrassende aanwezigheid van een wie-lerkampioen. Dat ze misschien wel in één van de mooiste herenhui-zen van Sint-Niklaas woont, speelt nu niet door haar hoofd, wél het feit dat de grote Roger De Vlaeminck op haar stoep wandelt.

Roger lacht hartelijk en slaat meteen een praatje. De indrukwek-kende Grote Markt van Sint-Niklaas was vanaf 1977 tot 1997 start-plaats van de Ronde van Vlaanderen. En laat het nu net in 1977 zijn dat Roger De Vlaeminck zijn eerste en enige Ronde van Vlaanderen won. “Ik heb dus goede herinneringen aan deze stad. Hoewel, ik her-inner me ook een editie van de Ronde waarbij ik in Sint-Niklaas een steentje in het oog kreeg. Ik zat er de hele wedstrijd mee verveeld!”

www.sint-niklaas.be

“Art deco? Nooit van gehoord.”

“Ik interesseer me in onze geschiedenis.”

24 stapaf

Page 25: StapAf Voorjaar 2012

3 4Kunstgeschiedenis in Oudenaarde

Een ex-wielrenner die we vragen om ons te vergezellen op een histo-rische wandeling door Oudenaarde: de discussie rond de facelift van de Ronde van Vlaanderen, die in 2012 met Oudenaarde een nieuwe aankomstplaats heeft, is dan onvermijdelijk. Zo gaat het ook. Terwijl we beginnen aan onze stadswandeling in Oudenaarde vertelt Roger De Vlaeminck honderduit over het nieuwe parcours van de Ronde van Vlaanderen. “Ik geef toe dat ik echter voorstander was voor het behoud van Meerbeke/Ninove als aankomstplaats maar ik kan uiteraard wel leven met de keuze voor Oudenaarde.”

Startplaats van de historische wandeling is het 16e-eeuwse stad-huis op de Markt, dé trots van Oudenaarde. Het is nét de historische rijkdom van Oudenaarde die van deze stad in de Vlaamse Ardennen een knap decor maakt voor de aankomst van Vlaanderens Mooiste, ‘s werelds mooiste wielerklassieker. Na het art deco in Sint-Niklaas leert De Vlaeminck nu allerlei andere bouwstijlen kennen: van de laatgotiek van het stadhuis tot de rococostijl van het huis de La-laing. De Markt van Oudenaarde ligt in de schaduw van de Walbur-gakerk, ook zo’n uithangbord van Oudenaarde. “Hoe hoog zou die kerktoren zijn? Dàt zou ik willen weten.” 88 meter is het correcte antwoord. Na deze les kunstgeschiedenis laat Roger De Vlaeminck de ‘Oudenaardse bruinen’ op de Markt voor een keer aan zich voorbij gaan. “Laat me liever nog snel eens een bezoek brengen aan Freddy Maertens, in het Centrum Ronde van Vlaanderen.”

www.oudenaarde.be

Monumentenwandeling in Geraardsbergen

Laatste locatie van de dag is Geraardsbergen, ook al een naam als een klok in de wielergeschiedenis. We hadden er geen betere Bekende Vlaming kunnen uitpikken voor deze ‘Eerste keer’. Geraardsbergen schakelt de nieuwste technologieën in in zijn 8,5 km lange Monu-mentenwandeling. Bij deze wandeling langsheen de bezienswaar-digheden van de stad kan je je laten begeleiden door interessante audiofragmenten die je beluistert via een MP3-speler. Die haalt Roger De Vlaeminck eerst op bij de dienst toerisme waar de dame aan het loket eerst koste wat het kost op de foto wil met Roger. Die laat zich de aandacht welgevallen. “Dus, in die MP3-speler zit de gids van onze wandeling”, lacht Roger. “Goed, dan gaan we op weg.” Geraardsbergen heeft tal van ‘monumenten’. Er is het stadhuis, de Sint-Bartholomeuskerk, er zijn de kleine, gezellige maar stokoude steegjes, de priorij van Hunnegem, Manneken Pis, de Sint-Adri-aansabdij en nog zoveel meer. Maar hét monument bij uitstek is natuurlijk de Muur.

De bekende kasseiheling heeft zijn naam en faam te danken aan de Ronde van Vlaanderen. “En omgekeerd”, voegt Roger De Vlaeminck er fijntjes aan toe. “Ik vind het jammer dat de Muur van Geraardsber-gen straks op 1 april 2012 niet meer in het parcours van de Ronde van Vlaanderen zal zitten. De Muur heeft zijn waarde voor de Ronde al zo vaak bewezen. Het is niet alleen een fantastische helling, de beelden gaan de wereld rond.” Bovenop de Muur staat de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Oudenberg. Het is fris maar het zonnetje schijnt. Het is een mooie plek om de wandeldag af te sluiten. “Ik geniet hier meer van dan ooit tevoren. De fiets hoeft niet meer per se. Geef mij maar een stevige wandeling.”

www.geraardsbergen.be

“Onze gids zit in de MP3-speler ”

“Hier finisht de nieuwe Ronde”

25

Page 26: StapAf Voorjaar 2012

stapaf de gids

De site van het Stedelijk Museum of SteM in Sint-Niklaas omvat niet alleen twee musea

maar ook een documentatiecentrum en de Salons voor Schone Kunsten. Acht bewoners

van Vesta vzw, een tehuis voor volwassenen met een verstandelijke beperking, bezochten

voor StapAf het unieke Mercatormuseum. Samen met gids Hedwige flitsten ze vijf eeuwen

terug in de tijd.

“Wie van jullie kent Mercator?” Gidse Hedwige, gehuld in een 16de-eeuws kleed, valt meteen met de deur in huis. Enkele Vesta-bewoners reageren onmiddellijk enthousiast: “Iets met een boot!”, roept iemand. “Oostende!”, zegt een ander. Iedereen knikt instemmend en Hedwige schetst Mercators achtergrond. Dankzij een borstbeeld van de man kan de groep een gezicht op de naam plakken. Lucia, roepnaam ‘Lus’, heeft een visuele beperking en mag de buste betasten. Ondertussen helpt Pieter haar een beeld te schetsen: “Da’s net Sinterklaas!” De lachsalvo’s schieten in het rond maar tegelijkertijd zijn ze het wel allemaal met hem eens. Om het plaatje over de 16de eeuw te vervolledi-gen, laat Hedwige een boek over Pieter Breughel rondgaan.

Donkere zaalNa de intro leidt de gidse de acht en begeleider Pieter de museumzaal binnen. Hedwige is sinds kort gids en heeft als eindwerk een rondleiding in elkaar gepuzzeld op maat van mensen met een beperking. De eerste zaal gaat over het pre-Mercatortijdperk. De acht Vesta-bewoners luis-teren zo aandachtig mogelijk naar de eenvoudige uitleg van Hedwige. In de volgende kamer vraagt Hedwige welke

verschillen ze zien met de vorige zaal. “Veel donkerder ”, roepen ze door elkaar. “Goed gezien, dat komt omdat hier alleen maar oude kaarten en boeken staan. Licht zou die kapot maken”, verklaart Hedwige “En wat valt er op aan de muur?” Pieter, een jongeman met het Downsyndroom, merkt onmiddellijk alarmen op in de hoeken van de kamer. Bij een tweede poging raadt hij wel waar Hedwige op doelde: “Letters!” Dat antwoord heeft ze nodig als link voor haar volgende vraag: “Met wat schreven ze in de tijd van Mercator?” Het vergt wat denkwerk maar Lus roept plots: “Een pluim!” Later tijdens dit museumbezoek zal de gids nog eens op dat antwoord terugkomen. De vele vragen, waar altijd wel iemand kan op antwoorden, zorgen voor een leuke interactie. Op die manier blijven de bezoekers constant enthousiast en aandachtig.

Tipp-exBegeleider Pieter vraagt of iemand Vesta vzw, gevestigd in Belsele, kan aanduiden op een oude kaart van België. Ze geven instructies aan de wijsvinger van Pieter. “Oei oei, ik zit al in Brugge”, een opmerking waarmee hij de lachende gezichten meteen mee krijgt in zijn verhaal.

In de leer bijMercator

26 stapaf

Page 27: StapAf Voorjaar 2012

stapaf de gids

27

Sven merkt ondertussen op dat alles op de kaart wel erg klein geschreven is. “En ze mochten niet missen, hé!”, terwijl zijn wijsvinger bijna Belsele bereikt, wijst Pieter de groep erop dat er nog geen ‘Tipp-ex’ bestond. Opnieuw verschijnt er op acht gezichten een stralende glimlach. Vrolijk verlaten ze de donkere zaal voor een van de pronk-stukken van het museum: de aard- en hemelglobe die Mercator zelf vervaardigde. “Hoe heeft hij dat gemaakt?”

Lus geeft Hedwige even een koekje van eigen deeg en stelt zelf een vraag. “Hij tekende de delen van zijn wereldkaart in de vorm van de schil van appelsienpartjes. Die knipte hij dan uit en kleefde ze op een gipsbol. Daarna versierde en verniste hij het hele goedje”, legt de gids uit. Tegelijker-tijd vertelt ze aan Lus dat de bol voor de veiligheid in een glazen kooi zit, aanraken is dus niet mogelijk.

Julio iglesiasIn de laatste museumzaal staan miniatuurreplica’s van boten van Columbus. Hedwige vraagt of Mercator al geboren was toen Columbus op ontdekkingsreis ging. De Vesta-bewoners zijn overtuigd van wel maar de gids moet hen teleurstellen. “Nee, want Columbus had nog geen kaarten van Mercator en zo meerde hij aan op het Amerikaans continent en niet in India. Vandaar noemde hij de bewoners in Amerika ‘indianen’.” Bij het horen van de bootnamen van Columbus, ‘Pinta’, ‘Niňa’ en ‘Santa Maria’ mogen ze raden uit welke taal die namen komen. Alle talen worden geroepen behalve Spaans. Nadat Pieter Santa Maria hoort, begint hij die naam spontaan te zingen op de tonen van ‘Guantanamera’ van Julio Iglesias. Een muzikaal einde van het museumbezoek.

"Hier kunnen we nog iets bijleren."

Rondleiding op maatNa de rondleiding volgen nog enkele doe-opdrachten op maat van de Vesta-bewoners. Al ruikend kruiden herkennen, schrijven met een pluim, eenvoudige vragen over de rondleiding oplossen ... Erg vlot wor-den de kruiden niet herkend maar het is bewonde-renswaardig hoe snel sommigen het schrijven met een pluim onder de knie hebben. De vragen oplos-sen gebeurt met wisselend succes maar de acht laten het niet aan hun hart komen en juichen voor twee bij elk goed antwoord. Na een tiental vragen zitten de opdrachten erop. Hedwige vraagt of ze het plezant vonden en Lus reageert gevat: “Zeker! Op die manier kunnen we nog eens iets bijleren!” Een pluim op de hoed van Hedwige en met een dave-rend applaus eindigt de culturele trip van de acht Vesta-bewoners. Voor mensen met een verstande-lijke beperking is cultuur duidelijk geen afgesloten hoofdstuk. Met een rondleiding op maat blijft ook een museum toegankelijk voor iedereen. Meer info op http://musea.sint-niklaas.be/stem

Fiche GidsNaam: Hedwige Van WouweLeeftijd: 52Woonplaats: Sint-NiklaasFunctie: Ergotherapeute en gidsInteresses: Reizen en musea

Page 28: StapAf Voorjaar 2012

AGENDAEen nieuwe lente: véél te doen!

In Oost-Vlaanderen voelen fietsers en wandelaars zich thuis. Gezien het aantal evenementen, zelfs méér dan ooit!Trap en stap er dus op los ... en geniet!

Fietsen

Fiets de Vlaamse klassiekers!Flanders Classics organiseert in het voorjaar tal van toertochten op het par-cours van enkele Vlaamse wielerklas-siekers. Deelnemen aan deze tochten kost 8 (leden Wielerbond Vlaanderen) of 10 euro. Volgende klassiekers lopen over Oost-Vlaamse grondgebied:

Zondag 26 februariOmloop Het Nieuwsblad De dag na de openingsklassieker van het Belgische wielerseizoen is het de beurt aan de wielertoeristen. Vertrek en aankomst zijn net zoals bij de profs op het Gentse Sint-Pietersplein. Je kan kiezen tussen 65 of 95 km.

Zondag 18 maartDwars door Vlaanderen Bij deze cyclo mag je drie dagen voor de profs hun parcours inrijden. De afstanden zijn 65, 90 en 120 km. Waregem vormt start en aankomst.

Zaterdag 24 maartGent-Wevelgem De sprintklassieker heeft ook een versie voor wielertoeristen. Er zijn drie afstan-den (85-127-180 km) die vertrekken vanuit Wevelgem.

www.flandersclassics.be

Zaterdag 31 maartRonde van Vlaanderen voor wielertoeristenVoor velen de mooiste koers ter wereld en dat geldt zeker ook voor de cyclo. De vol-ledige afstand (240 km/25 euro) start in Brugge. De andere twee afstanden zijn 140 km (20 euro) en 75 (15 euro) en starten vanuit de nieuwe aankomstplaats Oudenaarde.www.rondevanvlaanderen.com

met 25 hellingen en 25 km kasseien. Voor de twijfelaars is er ook nog een tocht van 150 en 72 km.www.degoudenflandrien.be

Zondag 27 meiLadies Fun RideEen fietsevent waar alleen vrouwen mogen aan deelnemen is uniek én succesvol. Al voor de 5e keer wordt de Ladies Fun Ride georga-niseerd. De ‘ladies’ beginnen hun tocht in Oudenaarde en kunnen kiezen tussen 30, 60 of 90 km.www.ladiesfunride.be

Zondag 3 juniGrote HIVRO gezinsfietstocht Zowel sportieve als gelegenheidsfietsers vinden op dit evenement hun gading dankzij de diverse afstanden. De parcours lopen door de streek van Willebroek (start) en Boom. www.hivro.be/gezinsfietstocht

Zondag 3 juniMeetjeslandse gordelVier routes die starten in vier verschillende gemeenten, dat is de Meetjeslandse gordel. Fiets op je eigen tempo één of meer routes en ontdek het Meetjesland op z’n mooist.www.meetjeslandsegordel.be

Zondag 22 aprilDe helden van Drongen In het kader van Erfgoeddag organiseert Pasar Drongen een fietstocht rond de helden van de gemeente. www.pasar.be/drongen

Dinsdag 1 meiDe SuperklassiekerSpeciaal voor wielertoeristen wordt een toer georganiseerd die het beste van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix combi-neert. Een superklassieker zonder weerga. Er zijn zes verschillende afstanden die allemaal in Oudenaarde vertrekken. www.superklassieker.be

Dinsdag 1 meiDuvel on TourDit is een jaarlijkse fietshappening rond de Duvel fietsroute. Deze editie wil in 2012 meer dan 2500 deelnemers aantrekken. Al het inschrijvingsgeld is voor het goede doel, dit jaar Flegado in Puurs.www.duvel.be

Zondag 13 meiDe Gouden FlandrienDe ultieme fietsmarathon in de Vlaamse Ardennen vindt al voor de 6e keer plaats. Een tocht, die start in Oudenaarde, van 250 km

28 stapaf

Page 29: StapAf Voorjaar 2012

Zaterdag 11 februariGeutelingentochtOp de 12e editie van de Geutelingentocht kan je wandelen langs drie lussen van respectieve-lijk 6, 12 en 18 km. Dit evenement combineert de wandeling met cultuur want in de kerk van Elst wordt ook een tentoon-stelling gehouden. www.geutelingen.be.

Zondag 12 februari 8ste Valentijns- wandelingTwee dagen voor de hoog-dag van de liefde kan je in Deinze de Valentijnswan-deling doen. Een gezellige sneukelwandeling van 9 km in een prachtige omgeving. Volwassenen betalen 6 euro om deel te nemen, onder de 13 jaar kost het maar 3 euro. www.radiotequila.be

Wandelen

Themawandelingen in Het LeenIn het Provinciaal Domein Het Leen in Eeklo worden dit voorjaar tal van thema-wandelingen georganiseerd. Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht en is mogelijk tot de laatste werkdag voor de wandeling.• Zondag 25 maart, 9.30 uur:

‘Water in Het Leen’• Zondag 8 april, 14 uur:

‘B(l)oeiende planten’• Zondag 29 april, 5.30 uur:

‘Ochtendgloren’

T 09 376 74 74, [email protected], www.hetleen.be

Zondag 22 januariScheldebroektocht Het parcours van dit wandelevenement loopt door Berlarebroek en Scheldemeersen. Voor deze winterse natuurwandeling kan je kiezen tussen afstanden van 4 tot 25 km. Iedereen krijgt bovendien een gratis “dreupel”.www.boerenkrijgstappers.be

stapaf

Column

WANDELEN EN GENIETEN

In de vorige columns van StapAf hin-gen mijn schrijvende collega’s een fraai beeld op van wat het recreatief fietstoerisme allemaal omhelst en welk succes de fietsknooppunten nog altijd kennen. Fietsen is gezond wordt in één van die bijdragen gesteld. Ik twij-fel daar niet aan maar zie mijzelf mijn fiets niet direct van stal halen. Zeker omdat ik weet dat ik mijn banden na maanden inactiviteit moet opblazen, de fietspomp kapot, gestolen of nergens te vinden is en ik me ook niet kan indenken ergens te velde met een lekke band te staan. Een fietsenhouder op mijn auto plaatsen vind ik ook maar niets. Een Radio 2-programma bracht me enkele maanden gele-den op andere gedachten. In dit gesproken medium vertelde een geneesheer dat een wandeling van 5 km evenveel koolhydraten verbrandt als twee uur fietsen. Die uitspraak viel bij mij, reisleider, auteur van toeristische reportages maar vooral Bourgondiër en levensgenieter niet in dovemansoren. Ik besloot terug de wandel-toer op te gaan.

Aansluiten bij Aktivia of een wandelgroepering? Neen, zo zag ik het ook niet. Ik vind de initiatieven van die groeperingen niet on-aardig maar ben niet de geoefende wandelaar die perse het kilo-meterrecord in mijn wandelboekje moet aandikken of verbeteren. Ik wil wandelen door de natuur of in een stad en bijtijds uitblazen op een mooi terrasje. Dat kun je met de fiets ook hoor ik al zeggen. Ja maar ik zie je nog niet direct met een tweewieler door Parijs of Londen toeren. Trouwens waar moet je met de fiets naartoe als je Montmartre wil bezoeken? Te voet heb je die problemen niet en ben je na een wandeling te moe dan kan je het openbaar vervoer op. Als je wandelplezier voor jong en oud garandeert dan horen daar zeker gezellige terrasjes bij langs het water of in de schaduw van een bos. Misschien ontmoeten we elkaar wel eens en toasten dan met een jenevertje of streekbiertje van onze meester-stokers en -brouwers.

We pleiten voor gezin- en kindvriendelijke wandelingen in lus-vorm zodat er mogelijkheden zijn voor geoefende stappers of re-creanten, al moeten die soms kleine horden nemen. Ik pleit ook voor meer rustbanken en een betere doorgang door bosgebieden. De wandelaars zelf moeten wel voldoende discipline aan de dag leggen om de rustige stopplaatsen rein te houden.

Wandelen is vandaag een totale beleving geworden. De combi-natie van een leuke wandeling met verhalen en uitleg door een plaatselijke gids, afgewisseld met een bezoek aan een beziens-waardigheid en een lekkere stop met het degusteren van regio-nale delicatessen en hapjes kan een breed publiek bekoren. Na een stevige wandeling mag er best wat energie worden bijgetankt en kan het sociaal aspect worden verstevigd. Ik wens de lezers alvast, zelfs tijdens de winter of lente, veel wandelplezier.

“Wandelen is vandaag een totale beleving geworden.”

John De Vliegeris bourgondiër en

journalist voor‘Het nieuwsblad’,gespecialiseerd in

toerisme.

29

Page 30: StapAf Voorjaar 2012

AGENDAZondag 26 februariNationale WandeldagVoor Oost-Vlaanderen is dit jaar Lovende-gem aan de beurt. De praktische organisa-tie wordt steeds door een lokale wandel-club op zich genomen. De organisatie van de nationale wandeldag in Lovendegem wordt verzorgd door de Reigerstappers. www.reigerstappers.be

Nog tot 25 maartWinterwandelingen Sint-Laureins De winter is ideaal om het krekengebied van Sint-Laureins te verkennen. Je kan hier nog genieten van eindeloze vergezichten en van de weidsheid van de polders.www.sint-laureins.be

Woensdag 4 aprilPuitenklopperstochtVoor het eerst wordt deze midweekwande-ling georganiseerd. De tocht loopt door de natuurgebieden van Berlare. Er zullen lussen van 6 km uitgestippeld worden.www.boerenkrijgstappers.be

Zondag 15 april Vlaamse Ardennendag Dit is de trefdag in het Kluisbos voor alle gezinnen en organisaties met een hart voor natuur, bos en landschap. Ontdek een zeer ruime waaier aan boeiende activi-teiten, die de pareltjes van de Vlaamse Ardennen in de kijker zetten.www.vlaamseardennendag.be

Zondag 22 aprilHeldenwandeling In het kader van erfgoeddag wordt in Den-derleeuw, Oudenaarde, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem een Heldenwandeling georga-niseerd.www.pasar.be

Zondag 29 april6de Bergenmeersentocht Deze wandeling wordt georganiseerd door wandelclub 'De Schooiers vzw' uit Wichelen. Het dorp dat tijdens deze wandeling in de kijker staat is Schellebelle. Bovendien gaan alle tochten door natuurreservaat 'Den Blakken'. Je kan kiezen tussen zes verschillende afstanden. Er is ook een aan-

gepast parcours voorzien voor de rolstoel-gebruikers. Voor aangesloten wandelaars bedraagt het inschrijvingsgeld 1,10 euro, voor niet-leden 1,50 euro.www.deschooiers.be

Dinsdag 1 mei DisteltochtenWandelclub ‘De Zilverdistel’ organiseert op de Dag van de Arbeid al voor de 25ste keer deze Disteltochten. De zes verschillende af-standen, van 4 tot 30 km, laten je het mooi-ste van Dendermonde en omstreken zien.http://dezilverdistel.aktivia.be

Vrijdag 11 meiAvondwandeling in Idegem In het kader van het jaarthema ‘Helden’ maken we tijdens deze wandeling kennis met het werk en leven van Pedro de Gante. www.pasar.be/geraardsbergen

Zaterdag 12 mei17de Basiel De CraenetochtVoor deze wandeling in Deinze en Bachte-Maria-Leerne is er een vrije start tussen 7 en 15 uur. De start is in Vrije Basisschool het LEERNEst in Deinze.www.wandelclubnatuurvriendendeinze.be

Zondag 13 meiNatuurwandeling ‘Een portie Natuur: Bio of Divers?’Op de Dag van de Biodiversiteit neemt een gids je mee door Provinciaal Domein Den Blakken en de Warandeduinen. Vooral de Warandeduinen herbergen zeer diverse en zeldzame planten en dieren. Ga mee op deze gratis ontdekkingstocht en verken de biodiversiteit in Wetteren. Vertrek om 14 uur. Inschrijven is verplicht. [email protected] en www.beleefwetteren.be

Zondag 13 meiRechtvaardige Rechters wandelingHet gestolen paneel ‘De Rechtvaardige Rech-ters’ spreekt nog steeds tot de verbeelding. Ook bij jou? Neem dan deel aan de thema-wandeling ‘Van Eyck Vermist – de Wetterse connectie’. Wie deelneemt, betaalt 8 euro. Vooraf inschrijven is verplicht. [email protected] en www.beleefwetteren.be

Zaterdag 19 meiDonkmeertochtBij deze wandeling rond één van Vlaande-rens grootste binnenmeren kun je kiezen tussen zes afstanden (van 4 tot 30 km). Je ontdekt de natuur van de Donkgemeenten op z’n mooist. De start is aan de ruime festivalhal aan de oever van het Donkmeer in Berlare.www.boerenkrijgstappers.be Zondag 20 meiOmloop Kluisbergen Een groots wandelevent met zeven ver-schillende tochten waar iedereen aan zijn trekken komt. Er is al een kindvriendelijke tocht van 4 km en voor de stevig getrainde wandelaars is er zelfs een tocht van 100 km.www.wandelen.be

Wandelen & fietsen

(Paas)maandag 9 april Scheldehappening Grote happening voor wandelaars en fiet-sers in een ruime regio (Wetteren, Temse, Rupelstreek). Wetteren doet dit jaar voor het eerst mee, met o.a. Paasmaandagwan-deling en begeleide fietstochten langs de kleurrijke velden van de boomkwekers.www.scheldehappening.be

17 t.e.m. 28 mei Kunstenroute HaaltertEen twaalfdaags fiets- en wandelevene-ment met op 27 mei 2012 als afsluiter verschillende optredens en een georga-niseerde fiets- en wandeltocht (sneukel-route).www.haaltert.be

30 stapaf

Page 31: StapAf Voorjaar 2012

EEN VERANDA,DENK DECORANDA

INDUSTRIEZONE MALDEGEM | KROMMEWEGE 38 | +32 50 72 70 80

WWW.DECORANDA.BE | [email protected]

OPEN MA EN ZA 13U30-17U00 - DI TOT VRIJ 10U00-12U00 / 13U00-17U00

DE LENTE …Dit seizoen zegeviert de zon. Het signaal voor elke fi etser om elke kans om zijn tweewieler

van stal te halen met beide handen te grijpen. Tussen de zonnestralen door genieten van de

pittoreske omgeving en de bloeiende natuur. Terug thuis vormt een Decoranda veranda het

natuurlijk verlengstuk van dat pure genot. Nagenieten van de ondergaande zon met een warm

zicht op uw tuin en een trappist in de hand. Decoranda veranda, geniet intenser van elk seizoen.

ww

w.k

liek.

be 11-14

04

EEN VERANDA,DENK DECORANDA

DE LENTE …

AD_stapaf-de_lente.indd 1 21/12/11 09:28

Page 32: StapAf Voorjaar 2012

Johan Van HolleMolenaarsbloed In Ertvelde vind je een stenen molen en een rosmolen, broederlijk naast elkaar. Da’s uniek want na de invoering van de stoommachine verdwenen de meeste rosmolens wegens een te lage productiviteit. Molenaarsbloed stroomt door de aderen van Johan Van Holle die dertig jaar geleden die twee molens kocht en renoveerde. Momenteel draait de windmolen wekelijks en produceert hij speltmeel voor bakkers en particulieren in de buurt. Produceren gebeurt nog amper met de rosmolen. Eén van de twee fjordenpaarden laat die molen vooral demonstratief draaien. Een apart schouwspel. Wie zelf enkele dagen molenaar wil zijn, kan dat dankzij de nieuwe vakantiewoning.

www.molen-ertvelde.be