Patiëntenmagazine 1, voorjaar 2010

36
In dit nummer Start spreekuur huiselijk geweld Hersenstimulatie voor Parkinson-patiënten Menslievende zorg Nieuwe binnenspeeltuin Informatie voor patiënten I jaargang 1 I voorjaar 2010 I nummer 1 Liever Elisabeth MEENEMEN MAG! www.elisabeth.nl

description

Liever Elisabeth is een uitgavevoor patiënten en bezoekers van:St. Elisabeth Ziekenhuis TilburgLiever Elisabeth verschijnt vierkeer per jaar in een oplage van3.500 exemplaren.Voorjaar 2010

Transcript of Patiëntenmagazine 1, voorjaar 2010

In dit nummer

Start spreekuur huiselijk geweld

Hersenstimulatie voor Parkinson-patiënten

Menslievende zorg

Nieuwe binnenspeeltuin

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n I j a a r g a n g 1 I v o o r j a a r 2 0 1 0 I n u m m e r 1

LieverElisabeth

MEENEMEN MAG!

www.elisabeth.nl

Dit is het eerste nummer van Liever Elisabeth, het nieuwe tijdschrift voor patiënten en bezoekers van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Vier keer per jaarligt het informatieve, frisse en eigentijdse magazine in de wachtruimtes vanhet ziekenhuis, op de verpleegafdelingen en bij de huisartsen in Tilburg enomgeving.

Er gebeurt veel in het St. Elisabeth Ziekenhuis en daar willen we u graagover informeren. Het tijdschrift staat dus elke keer boordevol nieuws, achtergrondverhalen over medische ontwikkelingen en praktische informatieover opname, prikposten en namen van artsen en verpleegkundigen.

Het initiatief sluit ook goed aan bij het streven van het St. Elisabeth om hetliefste ziekenhuis van Nederland te worden. Wij stellen alles in het werk ompatiënten goede zorg en goede informatie te geven. Op pagina 5 staat waarwe naartoe willen met het programma ‘Menslievende zorg’.

In dit nummer leest u ook hoe hersenstimulatie de klachten voor Parkinson-patiënten kan verlichten en over de voordelen van het Elektronisch Verpleegkundig Dossier. Arts Harm van de Pas neemt u een week lang mee inde hectiek van de Spoedeisende Hulp. Speciaal voor de jonge patiëntjes is ereen kinderpagina. Diverse bekende Efteling-figuren van het Kindercentrumhebben er een plekje gekregen.Daarnaast vindt u al onze 150 specialisten mét foto op de laatste bladzijdenvan deze uitgave. Ook veel verpleegkundigen die een behandelrelatie hebbenmet patiënten zijn met naam en telefoonnummer vermeld in Liever Elisabeth.Altijd handig!

Veel leesplezier!

De redactie

Voorwoord

1

Inhoud

ColofonVoorjaar 2010

Liever Elisabeth is een uitgave voor patiënten en bezoekers vanSt. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

Liever Elisabeth verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 3500 exemplaren

PostadresAfdeling PR & CommunicatiePostbus 901515000 LC TilburgTelefoon (013) 539 13 13E-mail: [email protected]

Websitewww.elisabeth.nl

RedactieEvelyne van Eck I Astrid MikkersWim Pleunis I Mariët de Wolff

FotografieMarc van Geijn I Ellen den OudenMedische Fotografie St. Elisabeth Ziekenhuis

Uitgeverij Business CommunicationsUitgevers BVPostbus 416, 8600 AK SneekTelefoon: (0515) 429 429E-mail: [email protected]

Bladmanager/advertentiesBarbara Verschoor

VormgevingHannique de Jong

DrukAgropers, Sneek

Op de voorpaginaDermatoloog Theo Altena en chirurg Tim van der Steenhoven werken samen in Spatadercentrum Brabant, in de locatie Bergland Kliniek.

De volgende Liever Elisabeth verschijnt zomer 2010

Cliëntenraad

De taak van de Cliëntenraad is het behartigen van de gemeenschappelijkebelangen van de patiënten. De Cliëntenraad bestaat uit negen vrijwilligers. Ze komen uit het verzorgingsgebied van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Opmerkingen, vragen en suggesties zijn welkom:Cliëntenraad, p/a Postbus 90151, 5000 LC Tilburg

Redactioneel, colofon 1In de wachtkamer 2St. Elisabeth wordtliefste ziekenhuis 3Bezoekuur 5Diepe hersenstimulatie verlicht klachten Parkinson 6-7Achter de schermen 9Bedankpagina 10

Nieuwe specialisten 11-12Bouwnieuws 12-13Kort nieuws 14-16Kinderpagina 17De week van 19Opname informatie 20-23Bloedafnameposten 24-25Ken uw verpleegkundige 27Ken uw dokter 28-32

2

Door de forse toename van het aantal patiënten was de polikliniekOogheelkunde flink uit de jas gegroeid. Reden om fors te investeren en een ziekenhuisvleugelvolledig te ‘strippen’ en compleetopnieuw op te bouwen en in te richten. Daarmee is de vloer-oppervlakte van de polikliniek meerdan verdubbeld.Bovendien is bij de polikliniek eeneigen operatiekamer gerealiseerd,waar de oogartsen nagenoeg alle ingrepen kunnen verrichten. Alleenvoor operaties waarbij de patiëntvolledige narcose krijgt, moet worden uitgeweken naar de ‘grote’operatiekamers.

De nieuwe polikliniek Oogheelkunde:

grote open ruimtes, diverse onderzoek-

en behandelruimtes dicht bij elkaar en

kleuren die een positieve invloed hebben

op het welbevinden van de patiënt.

Met de verhuizing van de polikliniek Oogheelkunde naar een compleet verbouwde vleugel, is een flinke kwaliteitsverbetering voorde patiënten gerealiseerd. Grote, open ruimtes, de diverse onderzoek- en behandelruimtes dicht bij elkaar, en kleuren die eenpositieve invloed hebben op het welbevinden van de patiënt: overalis aan gedacht.

Oogartsen in splinternieuwe polikliniek

Opening Dialysecentrum in Waalwijk

Steeds meer dialysepatiënten doeneen beroep op onze afdeling Dialyse.Hierdoor is uitbreiding van het aantal dialyseplaatsen noodzakelijk.

Omdat veel patiënten in de regioWaalwijk wonen, heeft het zieken-huis besloten daar een extra centrum te openen. “De voordelen

voor dialysepatiënten zijn groot”,zegt Sylvia van Buijtene, hoofd van de afdeling Dialyse. “Het nieuweDialysecentrum is gemakkelijk bereikbaar, patiënten hoeven veelminder ver te reizen. Zeker voor dekwetsbare groep chronisch zieke patiënten waar we het hier overhebben, is dat flinke winst.”

Het St. Elisabeth Ziekenhuis opent voorjaar 2010 een Dialysecentrumin de gemeente Waalwijk. De beoogde locatie is Medisch CentrumKoetshuis op Landgoed Driessen.

Wij bouwen een JeugdPAAZ

De kliniek heeft plek voor 24 jongeren in de leeftijd van nul totachttien jaar. Een aantal bedden isbestemd voor kinderen met zowelfysieke als psychische aandoeningen.PAAZ staat voor Psychiatrische

Afdeling in een Algemeen Zieken-huis. Een dergelijke voorziening bestaat al vele jaren voor volwassenen, voor kinderen is dezevorm van zorg echter een onbekendfenomeen.

Initiatiefnemer van de nieuwe kliniekis psychiater Jan van Laarhoven, diede realisatie een ‘lang gekoesterdewens’ noemt. Van Laarhoven: “Hetis onze ambitie efficiënte zorg tebieden door snelle opname, complete diagnostiek en intensieve,kortdurende behandeling. Hetunieke van de Kinder- en JeugdPAAZis dat we ook kinderen behandelenmet een combinatie van psychia-trische en lichamelijke klachten.”

Kinderen met een psychiatrische aandoening, die nu nog tussen walen schip vallen, kunnen vanaf september 2011 terecht in de splinter-nieuwe Kinder- en JeugdPAAZ die het St. Elisabeth Ziekenhuis in2010 bouwt. Het ziekenhuis is het enige niet-academische ziekenhuisin Nederland dat een dergelijke voorziening gaat bieden.

In de wachtkamer

St. Elisabeth wordt liefste ziekenhuis van Nederland

3

In de gezondheidszorg is de nadrukte veel komen te liggen op technieken efficiëntie. Patiënten en hun familieleden missen daardoor deaandacht die zij als mens nodig hebben. Het St. Elisabeth Ziekenhuispakt dat probleem als eerste in Nederland aan.

Echt contactMenslievende zorg betekent dat dokters en verpleegkundigen echtcontact met de patiënt maken. Datze willen weten hoe het echt met de patiënt gaat en wat de ziektevoor hem of haar betekent. Ze zijnniet alleen bezig met de klacht,

het onderzoek, de diagnose en de behandeling, maar willen ook weten:hoe gaat het nu met u? Kunt u heteen beetje volhouden?

AanpakZiekenhuis en universiteit werkenmet zogenaamde lerende gemeenschappen: grote groependokters, verpleegkundigen en anderezorgverleners die de komende jaren gericht aan een bepaald thema of probleem werken. De leergemeenschappen gaan daarbijpraktisch te werk: patiënten profiteren direct van de veranderingen.

Help het ziekenhuis vooruit

Doe ook mee, help het St. Elisabeth Ziekenhuis vooruit. Steun het programma ‘Menslievende zorg’ en word donateur van de Elisabeth Foundation. Ga naar de sitewww.liefziekenhuis.nl en vul online het formulier ‘Ja, ik worddonateur’ in.

Met uw bijdrage:- kunnen we meer tijd vrij maken

voor patiënten;

- leren we spreekuren verbeteren;- werken we aan opleiding en

aanpassing van het ziekenhuis;- doen we nog veel meer om

menslievender te worden! Elisabeth Foundation is in 2009 opgericht om het ziekenhuis letterlijk en figuurlijk vooruit te helpen. De eerste grote uitdaging isom het programma ‘Menslievendezorg’ mee te realiseren.

Rita Arts en Jan den Bakker zetten zich

in voor ‘Menslievende zorg’.

Elke dinsdag spreekuur in SpatadercentrumBrabant

Patiënten met spataderen worden voortaan nog sneller en beter geholpen in het St. Elisabeth Ziekenhuis. Elke dinsdag zijn patiëntenwelkom in de locatie Bergland Kliniek, in de directe omgeving van het St. Elisabeth Ziekenhuis.

Patiënten met spataderen

kunnen voor een

eerste afspraak terecht

in de locatie

Bergland Kliniek.

Patiënten kunnen binnen vijf werkdagen terecht voor een eerste afspraak. Ze krijgen meteen een behandelplan en dedatum waarop ze eventueel geopereerd worden. Binnen tienwerkdagen na het eerste contact is de behandeling een feit. Methet inrichten van een speciale kliniek onder de naam Spatader-centrum Brabant, worden wachtlijsten verkort en optimalezorg gegarandeerd. Het Spatadercentrum Brabant is te bereiken op (013) 539 36 39.

Boetiek de Allerleyhoek

U kunt bij ons terecht voor:Babykleding • Prematuur • Babyartikelen

Parfum • Altijd de nieuwste boeken • Fotografie(snelservice) • Speelgoed • Cadeaubonnen

Sieraden • Shawls en nog veel meer

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 20.30 uurzaterdag en zondag van 10.00 tot 20.30 uur

Boetiek De AllerleyhoekSt. Elisabeth ZiekenhuisHilvarenbeekseweg 60

5022 GC TILBURGTelefoon: 013 – 539 29 67

4

Gaandeweg het gesprek onstaat ereen klik tussen de beide heren. Hetis jammer dat Bart na een half uurweer op moet stappen. Gespreksstofgenoeg! Bovendien blijkt Frits eenbuitengewoon aardige en tevredenpatiënt. “Ik lig hier zeker nog tweeweken, maar zie daar totaal niet tegenop. Ik heb hele vriendelijkedokters en verpleegkundigen aanmijn bed en het eten is goed. Spaghetti en nasi zijn favoriet. Enmijn vrouw mag ’s avonds voor zessen altijd eten in het personeels-restaurant. Dat is toch fantastisch.Ja, het is hier supergoed toeven”,vertelt hij.

OntspanningHet enige minpuntje dat hij, op verzoek van Bart, kan bedenken ishet vermaak voor de patiënt en dete kleine tv. “Het St. Elisabeth

Ziekenhuis heeft een zwaardere categorie patiënten in huis. Dit betekent dat veel patiënten ook langin het ziekenhuis moeten blijven.Dan zouden er wel iets meer mogelijkheden voor ontspanning ofafleiding mogen zijn.” Deze opmerking klinkt Bart niet nieuw inde oren. Hij geeft aan dat dit in denieuwe verpleegafdelingen zekermeegenomen wordt. Op korte termijn zijn de verpleegafdelingen helemaal gemoderniseerd.

RokersruimteHet duurde in het begin even, maarinmiddels kan Frits weer goed lopen,praten én zijn dagelijkse peukjeroken. Dat doet hij in de rokers-ruimte bij de uitgang van het ziekenhuis. Hij geeft Bart de tip omdaar eens zijn oor te luister te leggen. Bart reageert: “Dan doe ik

wel mijn oude kloffie aan in verbandmet de rook die in mijn kleren trekt,maar dat ik daar langsga is zeker!”Frits heeft behoorlijke pijn geledenvoordat hij in het ziekenhuis geholpen werd. Het abces – een metpus gevulde zwelling die overal kanvoorkomen, maar gevaarlijk is in hethoofd – drukte tegen zijn hersens. “Ik had ontzettende hoofd- en oorpijn en was helemaal de wegkwijt. Ik dronk bijvoorbeeld uit mijnasbak. Ik woon in Uden maar benonmiddellijk naar het St. ElisabethZiekenhuis gebracht na de uitslagvan mijn scan. Ik lag eerst een paardagen op de Intensive Care.”

Dubbel werkZijn compagnon in het beton-vloerenbedrijf moet Frits nog eentijdje missen. Bij thuiskomst moethij nog een een paar weken rustigaan doen. “Hij heeft nu dubbel werk,da’s wel pittig. Gelukkig zijn wegoed verzekerd.” Bart besluit het gesprek met: “Het is jammer dat ikgeen betonvloer nodig heb, anderszou ik zeker bij jou aankloppen.”

Bestuurder Bart Berden aan tafel met

patiënt Frits Zwanenberg.

5

Ondernemer Frits Zwanenberg (49) is al vier weken opgenomen opde afdeling Neurochirurgie in het St. Elisabeth Ziekenhuis. Het abcesin zijn hoofd moet eerst slinken voordat hij naar huis mag. Bart Berden, één van de twee directeuren van het St. Elisabeth, brachteen bezoek om hem een hart onder de riem te steken.

Bezoekuur

Patiënt krijgt hart onder de riem

Bestuurder Bart Berden op bezoek bij Frits Zwanenberg

6

Neurochirurg Guus Beute en neuroloog Peter Nijssen behandelensamen Parkinson-patiënten metDeep Brain Stimulation ofwel hersenstimulatie. “Als medicatie niet goed meer helpt of teveel bijwerkingen veroorzaakt, kan hersenstimulatie overwogen worden.Het doel van van Deep Brain Stimulation is klachten, zoals bewegingstraagheid, beven, stijf-heid, overbeweeglijkheid of onwillekeurige bewegingen te verminderen”, vertelt Guus.

OverbeweeglijkheidBij de ziekte van Parkinson speelt

het tekort aan dopamine, een stofdie gemaakt wordt in de substantianigra in de hersenstam, een belangrijke rol. Hoewel de ziekteniet te genezen is, zijn er diversemedicijnen om het tekort aan dopamine te compenseren.In een later stadium van de ziekte ismeestal een hoge dosis medicijnennodig. Eén van de vervelendste bijwerkingen is op onverwachte momenten optredende overbeweeg-lijkheid van romp, armen en benen.Dan wordt het voor patiënten steedsmoeilijker om normale dagelijkse activiteiten te verrichten, zoalsdouchen, aankleden en eten.

Behandeling kan uitkomst zijn voor patiënten

Diepe hersenstimulatie: symptomen van Parkinson worden verlicht

De ziekte van Parkinson kan het leven van mensen ernstig beïnvloeden. Na een behandeling in het St. Elisabeth Ziekenhuis kunnen klachten als bewegingstraagheid, beven, stijfheid, overbeweeglijkheid of onwillekeurige bewegingen afnemen.

Wat is de ziekte vanParkinson?

De ziekte van Parkinson is één van de meest voorkomende oorzaken van geleidelijktoenemende stijfheid, traagheid,trillen en moeilijk lopen. De ziekteneemt met de jaren toe en komtmeestal voor bij ouderen. De vervelende klachten zijn vaak vele jaren vrij goed te behandelen. Omdat de klachtenechter vaak toenemen, is heellangzame verhoging van de medicatie nodig. Het is een uitdaging steeds weer een geschikte behandeling te vindenvoor de vele verschillende klachten die deze ziekte kenmerken.

Neurochirurg Guus Beute:

‘Als medicatie niet goed meer helpt of

teveel bijwerkingen veroorzaakt,

kan hersenstimulatie voor

Parkinson-patiënten overwogen worden.’

Balans herstellenParkinson-patiënten kunnen vaakhun huis niet verlaten, omdat deklachten onverwacht kunnen optreden of verergeren. Aanpassingvan de medicijnen kan dit probleemverhelpen, maar als dat niet meerlukt, is Deep Brain Stimulation misschien een uitkomst. Daarbijwordt geprobeerd de balans te herstellen in de hersenen die ontregeld zijn door het dopamine-tekort. De subthalamische nucleus(de STN) en de globus pallidus (GP)(zie tekening) zijn met elektrischeschokjes te beïnvloeden, waardoorde symptomen van de ziekte vanParkinson afnemen. Deze behandeling is ook mogelijk bij tremor (trillen) als medicijnen onvoldoende helpen. Helaas is dezebehandeling niet voor iedereen geschikt, bijvoorbeeld bij mensendie problemen hebben met hun geheugen.

Neuroloog Peter Nijssen: ‘De ernst van de klachten neemt vaak af, waardoor patiënten

weer beter in het dagelijks leven kunnen functioneren.’

Wat gebeurt er precies bij Deep Brain Stimulation?

Op het hoofd van de patiënt wordteen frame aangebracht, dat heelprecies de plaats van de hersen-structuren bepaalt. De neuro-chirurg plaatst vervolgens viaeen klein plaatselijk verdoofdboorgaatje in de schedel en viaeen geleidedraad, een elektrode in de hersenen. De patiënt is nietonder narcose maar gewoon wakker, zodat de neurochirurg ende neuroloog de werking van deelektrode kunnen testen om die precies op de goede plaats te krijgen. Zo is direct te controlerenof de trillingen en/of stijfheid afnemen. De elektrode wordt via een snoertje dat onderhuids door de hals loopt, verbonden met een

neurostimulator. De neurostimulatorziet eruit als een pacemaker enwordt onder de huid net onder hetsleutelbeen geplaatst.Door activering van de elektrodeworden elektrische pulsjes afgegeven in een specifieke hersen-kern waardoor de symptomen onderdrukt worden. De stimulatorwordt door de neuroloog heel precies afgesteld. Dit gebeurt doorde huid heen en is niet pijnlijk. Deernst van de klachten neemt vaakaf, waardoor patiënten weer beter in het dagelijks leven kunnen functioneren. De ziekte van Parkinson wordt er echter niet doorgenezen. Het blijft ook noodzakelijkmedicijnen te gebruiken.

De subthalamische nucleus (de STN)

en de globus pallidus (GP) zijn met

elektrische schokjes te beïnvloeden,

waardoor de symptomen van de ziekte

van Parkinson afnemen.

7

8

Afgelopen jaar is er landelijk aandacht geweest voor het opnemen van medische gegevens van patiënten in eenlandelijk elektronisch patiënten-dossier (EPD). Dit landelijke EPD staat los van het EVD waarmee in het St. Elisabeth Ziekenhuis momenteel wordt gewerkt. Met het EPD kunnenzorgverleners, zoals huisartsen,apotheken en ziekenhuizen, medische gegevens uitwisselen.De Eerste Kamer moet zijn goedkeuring nog geven aan ditwetsvoorstel.

ElektronischPatiënten Dossier

Geautomatiseerd gegevens over patiënten opslaan en niet meer werken met een papieren dossier is niet nieuw, zeker niet in het St. Elisabeth Ziekenhuis. “Hier zijnwe al in 2002, als eerste ziekenhuisin Nederland, gestart met het ontwikkelen van een ElektronischVerpleegkundig Dossier (EVD)”, vertelt Pieter van Gog, van oorsprong verpleegkundige en nu functioneel beheerder. Samen met internist Job Juttmann en systeemontwikkelaar Mark Vogelsontwikkelde hij het EVD.

BevindingenHet EVD is gemaakt voor de verpleegkundigen. Ook andere zorgverleners uit het St. Elisabeth Ziekenhuis, zoals de diëtist of fysiotherapeut kunnen lezen hoe het met de patiënt gaat en kunnenhun bevindingen noteren.Pieter: “Het is voor verpleeg-kundigen heel waardevol om up-to-date gegevens van patiënten direct

aan het bed bij de patiënt te kunnenophalen. Ook is het prettig om inéén oogopslag te zien hoe het met de patiënt gaat en wat de bevindingen van je collega’s zijn.Daarnaast kan je als verpleeg-kundige direct bloeduitslagen zien.” Pieter – nog altijd verpleegkundigein hart en nieren – loopt nog geregeld over de afdelingen om metverpleegkundigen te praten overnieuwe ideeën en suggesties. Ookwerkt hij in de nachtelijke uren alshet werk dit van hem vraagt.

In de praktijkHoe werkt het EVD in de praktijk?“We komen met het dossier naar depatiënt toe met een COW (computeron wheels). De verpleegkundige logtdirect in bij de patiënt met een persoonlijke inlogcode en wacht-woord en kan alleen gegevens zienvan patiënten die opgenomen zijnop de eigen afdeling. Daarnaast bekijken hulpverleners die toestemming hebben van de

verpleegkundige in het dossier degegevens van een patiënt.”De patiënt en zijn familie kunnenook zelf in het dossier lezen wat erprecies is opgeschreven. ”We zien in de praktijk dat hier door veel patiënten gebruik van wordt ge-maakt, men ervaart het als erg prettig te kunnen lezen wat er overhenzelf is opgeschreven.”

VoordelenNaast directe up-to-date gegevenszijn er nog een aantal voordelen. De kans op fouten is bijvoorbeeld afgenomen en er kan nooit een dossier zoekraken. Ook is het prettigdat er op meerdere plaatsen tegelijkertijd in het dossier gewerktkan worden; direct aan bed bij depatiënt, maar ook in de kamer vande dokter of bij het verwerken vangegevens door bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Inmiddels werken1300 medewerkers van het St. Elisabeth Ziekenhuis met hetElektronisch Verpleegkundig Dossier.

Functioneel beheerder Pieter van Gog werkt al jaren aan elektronische dossiers

‘Computer on wheels’ aan het bed

9

Als oud-verpleegkundige wist Pieter van Gog precies waar verpleeg-kundigen behoefte aan hebben. Hij ging een aantal jaar geleden aande slag met de ontwikkeling van een Elektronisch VerpleegkundigDossier. “Het is voor verpleegkundigen heel waardevol om up-to-date gegevens van patiënten direct aan bed te kunnen ophalen.”

Functioneel beheerder Pieter van Gog zit achter een

‘computer on wheels’, in gesprek met een patiënt.

Achter de schermen

In het St. Elisabeth Ziekenhuiswerken vele betrokken artsen,verpleegkundigen en anderehulpverleners dagelijks met honderden mensen. Meestal tot volle tevredenheid van onze patiënten en bezoekers. Dit blijkt onder meer uit de vele bedankjes in de vorm van kaartjes, tekeningen en aardig-heidjes die onze patiënten elke dag achterlaten. Deze veelzeggende pagina is een compilatie van slechts enkelevan deze dankbetuigingen.

Bedankt!

10

Opleiding: • studie geneeskunde Universiteit

Utrecht• 2003-2007 opleiding tot internist

in het St. Elisabeth Ziekenhuis

• 2007-2009 opleiding tot intensivist in het academisch ziekenhuis Maastricht

Waarom St. Elisabeth: Ik kwam voor het eerst in het St. Elisabeth als co-assistent. Toenviel me de gemoedelijke, inter-collegiale sfeer al op, ondanks degrootte van het ziekenhuis en dezware patiëntencategorieën. Daaromheb ik destijds heel bewust de opleiding tot internist hier gedaan.Na de opleiding tot intensivist ben ikheel blij in dit ziekenhuis terug tezijn: onze afdeling Intensive Care(IC) is zeer groot voor Nederlandse begrippen. Het feit dat het St. Elisabeth een bovenregionalefunctie heeft voor neurochirurgie en

traumatologie maakt dat we een bijzondere patiëntenpopulatie hebben op de IC. Ik kan hier mijnvak dan ook in de volle breedte uitoefenen, samen met mijn geweldige collega’s.

Speciaal aandachtsgebied: Allround intensivist, instructeur cursus ‘fundamental critical caresupport’.

Andere bijzonderheden: Ik ben alweer 11 jaar getrouwd metTonnie en heb in juni 2009 eenprachtige dochter Heleen gekregen.Ik woon middenin de Brabantse polder en geniet van de natuur om me heen. Ik ben een echt buitenmens.

Opleiding: • studie geneeskunde Universiteit

Utrecht• kindergeneeskunde en

neonatologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen

Waarom St. Elisabeth: Het St. Elisabeth is een groot,

topklinisch ziekenhuis dat hoog-gespecialiseerde medische zorg verleent. Daarnaast is het voor mijinteressant dat er binnen dit zieken-huis mogelijkheden zijn om de zorgvoor de pasgeborene uit te breiden.

Speciaal aandachtsgebied:Neonatologie

Nieuwe specialisten

Gerarda van der Nat,Internist-intensivist - 32 jaar

Jacorina van Hoften, kinderarts-neonatoloog - 40 jaar

Opleiding:• studie geneeskunde Maastricht

University• arts-assistent interne genees-

kunde St. Elisabeth Ziekenhuis • specialisatie tot internist-

intensivist, academisch zieken-huis Maastricht

Waarom St. Elisabeth:Mij persoonlijk trekt de grote afdeling Intensive Care, met veel

traumapatiënten en patiënten dieeen neurochirurgische operatie hebben ondergaan. Daarnaast heb ik als arts-assistent interne genees-kunde vijf jaar in het St. Elisabeth gewerkt (2002-2007). Ik kende dusde goede sfeer en het professioneleklimaat in het ziekenhuis en op deIntensive Care.

Speciaal aandachtsgebied:Patiënten die beademd worden op

de Intensive Care en dan vooral patiënten die moeilijk van de beademing te ontwennen zijn.

Wilco van den Wildenberg,internist-intensivist - 33 jaar

11

Nieuwe specialisten

Ed Hartman, plastisch chirurg - 50 jaar

Opleiding:• geneeskunde en een jaar post-

doctorale medische informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam

• specialisatie plastische chirurgie in het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen

Werkervaring:• bijna twintig jaar werkzaam in

Nijmegen onder meer als staflid en chef de clinique

• waarnemend plastisch chirurg in de Isala klinieken Zwolle

• waarnemend plastisch chirurg in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam

Waarom St. Elisabeth:Het St. Elisabeth is het liefste ziekenhuis van Nederland, toch?

Speciaal aandachtsgebied:Microchirurgische reconstructies van: - hoofd/hals, borst, ernstige

onderbeenletsels- schisis (aangeboren afwijkingen

van lip, kaak en/of gehemelte)- aangezichtszenuw- handchirurgie

Andere bijzonderheden:Promotieonderzoek in 2004 afgerond

over de microchirurgische reconstructie van botdefecten metbehulp van tissue engineering technieken.

Bouwnieuws

Een lichte, frisse hoofdgang met kunst

Er wordt volop gewerkt in de hoofdgang van het St. Elisabeth Ziekenhuis. De hoofdgang krijgt eenflinke opknapbeurt. Ook alle trap-penhuizen en liftenblokken wordengerenoveerd. Achter in het ziekenhuis is de gang als eerste aangepakt. Er is gekozen voor frisse,lichte kleuren. Ook is er ruimte voorkunst. Inmiddels is gestart met derenovatie van het deel vanaf de afdeling Diëtetiek tot en met de eerste liftenhal. In dat deel komenook toiletten voor bezoekers. Dehoofdgang is gewoon te gebruikenen de overlast wordt uiteraard zoveel mogelijk beperkt. De hoofdgang van het St. Elisabeth Ziekenhuis wordt fris en licht.

Afdeling Radiologie bijna klaar

De grootscheepse renovatie van deafdeling Radiologie is bijna klaar. Dewachtkamers zijn ruimer en lichter.Om de herkenbaarheid van dewachtruimtes te vergroten, zijn achter de ontvangstbalie foto’s tezien die terugkomen op de wandenvan de wachtruimtes. Ook de deuren

van de onderzoekskamers hebbennu per wachtruimte ieder een eigenkleur. Eind vorig jaar is een derdeMRI-scanner geplaatst. Hierdoorwordt het mogelijk nieuwe, verbeterde onderzoeken te doen ennog betere diagnoses te stellen. Ookheeft Radiologie twee nieuwe

hightech röntgenapparaten voor angiografie-onderzoeken aangeschaft (lees meer daarover op pagina 16). Daarmee brengt het St. Elisabeth Ziekenhuis de behandeling van patiënten met problemen aan de bloedvaten opeen nog hoger plan.

12

13

Bouwnieuws

In totaal worden 19 vleugels opnieuw ingericht. In elke vleugelworden dertien eenpersoonskamersgerealiseerd en drie kamers met driebedden. Bij de ontwikkeling van deplannen is steeds uitgegaan van eenvriendelijke, gastvrije en veiligeomgeving voor de patiënt. De Cliëntenraad, die de belangen vanpatiënten behartigt, heeft meegewerkt aan het ontwikkelenvan deze plannen. De overlast voor bezoekers en patiënten blijft beperkt omdat omdatde aan- en afvoer van materialenverloopt aan de buitenzijde van deverpleegtoren. De voorbereidingenvoor de tweede afdeling zijn inmiddels gestart.

Schets van de nieuwe eenpersoonskamer

op de nieuwe verpleegafdelingen

(van bureau a/d amstel architecten).

Binnenkort worden de eerste patiënten verwelkomd op de nieuweverpleegafdeling Urologie en Gynaecologie. De meeste patiënten verblijven dan in een eenpersoonskamers met veel daglicht.

Renovatie verpleegafdelingen in volle gang

Ook kinderen die in het ziekenhuisliggen, spelen graag. Daarom openen we in februari een compleetgerenoveerde binnenspeeltuin ophet Kindercentrum.

Het Kindercentrum zelf werd vorigjaar compleet gerenoveerd. Diversesprookjesfiguren en bekende Efteling-figuren kregen er een plek.De nieuwe kinderpatio sluit helemaalaan op de belevingswereld van deafdeling.

De binnenspeeltuin wordt omgetoverd in een vrolijk, kleurrijkkinderparadijs. Dit wordt mogelijkgemaakt door een groot aantalsponsors, dat zich bijzonder betrokken voelt bij het ziekenhuis ende patiëntjes.

De nieuwe kinderpatio heeft kleurige

vloeren, bomen, sprookjesfiguren en

zelfs een kasteel.

Nieuwe binnenspeeltuin voor Kindercentrum

De entree van het ziekenhuis is verder verfraaid met nieuwe gevel-belettering. Voortaan is de volledigenaam van het St. Elisabeth Zieken-huis te lezen op de glazen voorpui.Hierdoor is van grote afstand zichtbaar waar de hoofdingang vanhet ziekenhuis is. Ook in het donker,want ’s avonds worden de letters verlicht.

Ingang verfraaid met gevelbelettering

Kort nieuws

Marcel Visser nieuwlid Raad van Bestuur

Gevonden voorwerpen bij Facilitair Service Punt

Bent u het afgelopen jaar iets verloren in het St. Elisabeth Zieken-huis? Het St. Elisabeth bewaart alle gevonden voorwerpen één jaar,dus de kans is groot dat het ziekenhuis uw eigendom nog heeft.

Polikliniek oogartsen in Baarle-Nassau

De nieuwe poli kan een uitkomst zijnvoor patiënten die ten zuiden vanTilburg en Breda wonen en mindermobiel zijn. De locatie van OptiekCzyzewski aan de Chaamseweg 14in het centrum van Baarle-Nassau isgoed bereikbaar. De buitenpolikliniekheeft een grote parkeerplaats achterde winkel. De poli heeft een volledigingerichte oogartsenkamer. Oogarts

Oege Goslings houdt op dinsdag-middag spreekuur van 13.30 tot17.30 uur. De geleverde zorg wordtgewoon via de zorgverzekering vergoed.

Afspraken kunnen via het regulierenummer van de polikliniek Oogheelkunde gemaakt worden: tel. (013) 539 80 20.

De oogartsen van het St. Elisabeth Ziekenhuis hebben een nieuwebuitenpolikliniek in Baarle-Nassau. De nieuwe oogpoli kent geenwachttijden. Patiënten kunnen er binnen een week terecht.

Marcel Visser is sinds afgelopenseptember de nieuwe bestuurdervan het St. Elisabeth Ziekenhuis.Hij deelt de bestuurlijke verant-woordelijkheid met Bart Berden.

Start spreekuur huiselijk geweld

Iedere dinsdagmiddag houdt hetSteunpunt Huiselijk Geweld van16.00 tot 17.00 uur een inloop-spreekuur op de afdeling Medisch

Maatschappelijk Werk, zone 23 inhet St. Elisabeth Ziekenhuis. Hetinloopspreekuur in het TweeStedenziekenhuis vindt elke dinsdagmiddagvan 14.00 tot 15.00 uur plaats op de7e etage in de conferentiekamer.Bijna de helft van alle Nederlanderswordt ooit geconfronteerd met huiselijk geweld, soms met fatale afloop. De eerste stap naar een oplossing voor huiselijk geweld is erover praten. Tijdens het spreekuur kunnen geheel anoniem en vrijblijvende demogelijkheden voor hulp worden besproken. Bezoekers hoeven geen afspraak te maken. Met alle informatie die binnenkomt bij hetSteunpunt Huiselijk Geweld wordtvertrouwelijk omgegaan.

Speciaal voor slachtoffers van huiselijk geweld is het Steunpunt Huiselijk Geweld een spreekuur gestart in beide Tilburgse zieken-huizen.

Het St. Elisabeth Ziekenhuis en Marcel Visser zijn geen onbekendenvan elkaar. Het nieuwe lid van deRaad van Bestuur werkte al eerderin het Tilburgse ziekenhuis: hij wasvan 1996 tot 2001 actief als manager Facilitair Bedrijf en Informatie en Advies Bedrijf. Marcel Visser (48) heeft een technische en bedrijfskundige achtergrond, is gehuwd en heefttwee kinderen. Hij volgde drs. Wim van der Meeren op, die de nieuwe voorzitter is van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar CZ.

De gevonden voorwerpen liggen opgeslagen bij het Facilitair ServicePunt, in de hoofdgang van het ziekenhuis. Het Facilitair ServicePunt is geopend tijdens kantooruren,

van 8.30 tot 17.00 uur. Voorwerpendie na een jaar nog niet zijn afgehaald, gaan naar een goed doel. Kleding wordt drie maandenbewaard.

Het Facilitair Service Punt is gesitueerd in

de hoofdgang van het ziekenhuis.

Maatschappelijk werker Mirjam van

Nispen van het Steunpunt Huiselijk

Geweld houdt iedere dinsdagmiddag

een spreekuur in beide Tilburgse

ziekenhuizen.

14

15

Kort nieuws

Intensive Care uitgebreid

Ook aan familieleden van patiëntenop de IC is gedacht: het aantal familiekamers is uitgebreid van drienaar vijf. De kamers, bestemd voornaasten van patiënten op de IC, zijningericht als hotelkamer, met ondermeer tv, badkamer en mogelijkheidom te overnachten.

Extra ruimtesTegelijk met de uitbreiding is ookeen aantal extra ruimtes gerealiseerd. Zo is er nu een speciale multifunctionele ruimte voorde dienstdoende verpleegkundigenen arts-assistenten. Het St. Elisabeth Ziekenhuis heeft eenbovenregionale functie op het terreinvan onder meer traumazorg, neurochirurgie en aids. Ernstige

verkeersslachtoffers in Zuid-Nederland worden in de regel naarhet St. Elisabeth gebracht.

De uitbreiding van de Intensive Care (IC) is afgerond. Met de 10 bedden erbij biedt de IC nu plaats aan 34 patiënten, waarvan er24 beademd kunnen worden. Het ziekenhuis wil doorgroeien naareen IC Level 3, de zwaarste categorie IC binnen Nederlandse ziekenhuizen.

Ziekenhuispastoraat zoekt vrijwilligers

Wekelijks vindt in de aula van het St. Elisabeth Ziekenhuis tussen10.00 en 11.00 uur een zondagsviering plaats. Het ziekenhuis-pastoraat zoekt vrijwilligers die een actieve bijdrage willen leverenaan de totstandkoming van deze kerkdienst.

De viering is niet alleen voor zieken-huispatiënten, maar ook voor hunnaasten en andere kerkgangers. Patiënten die niet mobiel zijn, kunnen de dienst via het interne tv-kanaal volgen. De vrijwilligersclubdie wekelijks de dienst mogelijkmaakt, kan momenteel enige versterking gebruiken.

De vrijwilligers zorgen onder meerdat de aula wordt ingericht als kerkruimte, halen en brengen patiënten en schenken na afloop vande dienst koffie. Ook brengen ze decommunie rond in het ziekenhuis.Op zaterdagmorgen nodigen ze depatiënten voor de viering uit en informeren hen.Afhankelijk van de taak waar het om

gaat, is enige affiniteit wenselijk metliturgisch vieren. De inzet gebeurt inoverleg, volgens een wisselend rooster. De vrijwilligers hoeven dusniet wekelijks actief te zijn. Belangstellenden kunnen voor meerinformatie contact opnemen metgeestelijk verzorger Ine Bertens, telefoon (013) 539 34 02. Aanmeldingen zijn ook welkom pere-mail: [email protected].

Ouders kunnen niet langer dekomst van hun baby melden in ons ziekenhuis. De gemeente Tilburg heeft besloten om dezeservice op te heffen vanwege bezuinigingen. De service bestond sinds 1999. Kersverse ouders konden twee keer per week een geboorteaangifte doen.Gevolg van deze maatregel is dat ouders nu weer naar de stadswinkels moeten om aangiftete doen van hun pasgeborene.

Baby aangeven kan niet meer

De Intensive Care is fors uitgebreid.

Met 10 bedden erbij biedt de IC nu

plaats aan 34 patiënten, waarvan er

24 beademd kunnen worden.

Kort nieuws

16

Bij de nieuwe techniek wordt eenspeciale operatiemicroscoop gebruiktom bijzonder nauwkeurig de te opereren delen in beeld te brengen.Daardoor kan veel preciezer wordengewerkt, ontstaat minder litteken-weefsel en geneest de wond veelbeter, stelt plastisch chirurg Bart vanNimmen, die de operaties in Tilburguitvoert. ”Deze operatietechniekzorgt voor een veel betere heling, endaardoor een sneller herstel. De patiënt kan dus korter in het ziekenhuis verblijven. Maar het allerbelangrijkste is dat je op dezemanier veel beter de functie van hetweke gehemelte kunt herstellen.Concreet betekent dat een veel betere spraakontwikkeling bij kinderen met schisis.”

Volledige sluitingWat daarbij ook helpt, is dat kinderen al in het eerste levensjaarworden geopereerd, waarbij naar

volledige sluiting wordt gestreefd.Lukt dit niet, dan wordt het hardegehemelte gesloten op tweejarigeleeftijd. Dat bleef bij de oude techniek open tot het kind een jaarof acht was, en dat belemmerde deontwikkeling van de spraak in ernstige mate. Deze operatietechniek is ontwikkeldin Londen, en wordt nu over de wereld verspreid. In Nederland ishet St. Elisabeth tot nu het enigeziekenhuis dat deze methode gebruikt. Bij alle kinderen met eengehemeltespleet die worden

geopereerd, wordt deze techniektoegepast.

Beste behandelingSchisis is een spleet in de lip, dekaak en/of het gehemelte van pasgeborenen. Kinderen die metschisis worden geboren, worden begeleid door het Schisisteam Brabant, dat al dertig jaar bestaat.In dit team zijn een groot aantalmedisch specialisten en overigehulpverleners met kennis van dit onderwerp verenigd. Zij zorgen ervoor dat kind en ouders de best mogelijke behandeling en begeleiding krijgen. Zo begeleidenzij ouders al voor de geboorte vanhun kind, als tijdens een echo schisis is geconstateerd.

Kinderen met een schisis worden door

het Schisisteam Brabant begeleid. In dit

team zijn meerdere specialisten en

hulpverleners verenigd.

Voor patiënten met een hersen-infarct, bloeding of aneurysma (uitstulping van een slagader) kunnen de angiografiekamers letterlijk levensreddend zijn. Zijgaan vanaf de Spoedeisende Hulprechtstreeks naar een van de tweekamers, waar de situatie via denieuwe apparaten direct zichtbaarwordt gemaakt. Eventuele stolselsworden onmiddellijk verwijderd of er worden andere noodzakelijke behandelingen gedaan.

“Omdat de apparatuur de situatievan de bloedvaten driedimensionaalin beeld brengt, levert dat een forse verbetering van de kwaliteitvan bepaalde behandelingen op”,licht teamleider angiografie Karinvan Helmond toe. “De beelden zijnongelooflijk scherp, dat is een vereiste voor dit soort ingrepen.”

Geen wachttijdHetzelfde geldt bijvoorbeeld voor debehandeling van vleesbomen in de

baarmoeder. Door de bloedtoevoernaar een vleesboom te blokkeren(emboliseren) wordt dit goedaardiggezwel weer kleiner en verdwijnende (pijn)klachten. Zo kunnen ingrijpende operaties worden vervangen door minder belastendeingrepen. Doordat de apparatuur zosnel werkt, kunnen dagelijks tien àtwaalf patiënten worden behandeld.Er is dan ook geen wachttijd vooronderzoeken en behandelingen.

Schisisteam St. Elisabeth Ziekenhuis eerste in Nederland met nieuwe techniek

Revolutionaire ontwikkeling schisis-operaties

De nieuwe techniek waarbij kinderen met een gespleten gehemelte geopereerd worden, is zeer succesvol.Dat constateert het Schisisteam Brabant van het St. Elisabeth Ziekenhuis dat deze nieuwe techniek de afgelopen maanden ruim veertig keer heeft toegepast. In alle gevallen gebeurde dit met goed gevolg, endat is positief nieuws voor kinderen met een schisis (hazenlip).

Nieuwe röntgenapparatuur maakt onderzoek sneller en minder belastend

St. Elisabeth brengt bloedvaten haarscherp in beeld

Met de aanschaf van twee nieuwe hightech röntgenapparaten voor angiografie-onderzoeken, brengen wede behandeling van patiënten met problemen aan de bloedvaten op een nog hoger plan. De bloedvatenkunnen sneller, grondiger, driedimensionaal en haarscherp in beeld worden gebracht. De patiënt wordtdus korter blootgesteld aan onderzoek, terwijl de diagnostiek verbeterd is.

dat weten we maar

al te goed. Daarom proberen we

op het Kindercentrum jouw tijd in het

ziekenhuis zo prettig mogelijk te maken.

Zo sluit het Kindercentrum helemaal aan

op de belevingswereld van kinderen.

Diverse sprookjesfiguren en bekende

Efteling-figuren hebben er een

plek gekregen.

Ziekzij

n is niet leuk,

Weet je wie je op het kindercentrum allemaal kunt tegenkomen?

de dokters, die maken je weer beter I de verpleegkundigen, die zorgen goed voor jede voedingassistentes, die brengen eten en drinken I de schoonmaaksters, die maken je kamer schoonde pedagogisch medewerkers, die maken het gezellig

Kinderpagina

Woordzoeker Dieren

Zoek alle dieren

in

deze puzzel!

�w

ww

.puzz

elpro

.nl

17

Tonnie Wagemans • Moergestelseweg 44 • OisterwijkT: 013-5215673 • E: [email protected]

ZORGSERVICE BRABANT is al 25 jaar actief in het bemiddelen van thuis-en kraamzorg in Brabant.Het is de betrouwbare schakel tussen cliënt en zorgverlener.

ZORGSERVICE BRABANT staat voor:• 24 uurs bereikbaarheid, 7 dagen per week• snelle zorgverlening: indien nodig zelfs dezelfde dag• continuïteit kleine zorgteams• zorgverlening afgestemd op uw wensen

ZORGSERVICE BRABANT is gespecialiseerd in 24 uurs zorg en PGB-zorgverlening.U kunt ook bij ons terecht voor begeleiding naar ziekenhuis,huisarts of andere zorgverlening en met alle zaken waar utegen aanloopt als u thuis wilt blijven wonen. Wij denken met u mee en zoeken naar een passende oplossing.

ZORGSERVICE BRABANT: altijd dichtbij.

Kijk voor meer informatie op www.zorgservice-brabant.nl

PRO

EF-4

8

UW KAPPER EN HAARWERKSPECIALISTErkend haarwerkleverancier voor alle zorgverzekeraars

Medische Boulevard Openingstijden: St. Elisabeth Ziekenhuis ma t/m vrijdag Tilburg 013 5393131 van 9.00 tot 17.30 uur

w w w . d e k o k k a p s a l o n s . n l

18

MaandagLekker een dagje vrij gehad na deavonddiensten van dit weekend. Eendagje bijtanken is wel prettig, na de–gezellige– drukte op de afdelingafgelopen weekend.

DinsdagVandaag ben ik de hele dag in touw voor de ambulancedienst. Ikben voor 18 uur in de week gedetacheerd als medisch managervan de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Brabant Midden-West-Noord. Als arts ben ik daarverantwoordelijk voor ‘verantwoordeambulancezorg’. Kwaliteitscontroleen verbetering, scholings-programma’s voor medewerkers,contactpersoon voor de keten-partners: onder andere huisartsenen ziekenhuizen in de regio. Dezeregio is groot: eigenlijk de hele provincie Noord-Brabant zonderEindhoven en omgeving. Vandaagstaat in het teken van klacht-behandeling en overleg met zieken-huizen.

WoensdagOm 07.30 uur begint de dienst. Alssuperviserend Spoedeisende Hulp-arts zorg ik ervoor dat alle patiëntendie onze zorg nodig hebben, die optijd krijgen. Helaas moeten hierinkeuzes gemaakt worden: de zieksten krijgen voorrang boven demensen met een probleem dat minder ernstig is. We zijn een opleidingsziekenhuis, en dat betekent dat er ook artsen in opleiding bij ons werken. Ik vind hetecht geweldig leuk om deze nieuwe collega’s te begeleiden en te helpenuitgroeien tot ervaren artsen metoog voor hun patiënten. Onderwijsaan verpleegkundigen is ook helemaal mijn ding, hartstikke leukom leerling-Spoedeisende Hulp-

verpleegkundigen te helpen een stapverder in hun ontwikkeling te zetten.

DonderdagIk mag me de hele dag richten op dedirecte patiëntenzorg. Zo komt ereen oudere man naar de Spoed-eisende Hulp (SEH). Hij heeft koorts, buikpijn en voelt zich helemaal nietlekker. Op de SEH ga ik samen metde SEH-verpleegkundigen op zoeknaar hetgeen hem zo ziek maakt.Ondertussen starten we de behandeling om de situatie niet telaten verergeren. We beschermenonszelf tegen de Mexicaanse griepmet mondmaskers en handschoenenen komen er achter dat hij een longontsteking heeft met een bloed-vergiftiging erbij. We geven hem antibiotica en zorgen ervoor dat hijopgenomen wordt. Ik hoop dat hijnu snel opknapt.

VrijdagWeer een dagje ambulancedienst. Ikheb overleg met enkele ambulance-teams om een ernstig ongeval na tebespreken. Alles komt hierbij aanbod: hoe kwam de melding binnen,hoe verliep de zorg op de plaats vanhet ongeval? Verliep de samen-werking met het helikopterteamnaar wens? Hoe was de overdrachtvan zorg in het ziekenhuis, en stondalles en iedereen klaar? De patiëntwas naar het St. Elisabeth Zieken-huis gebracht, het traumacentrumvan de provincie Noord-Brabant. Ikben blij te horen dat de ambulance-medewerkers er de opvang picobello vonden!

ZaterdagDe avonddienst die ik vandaag draai,is een drukke dienst met heel veelpatiënten die onze zorg nodig hebben. Gelukkig zijn er artsen van de andere afdelingen die ons

bijstaan om te zorgen dat de mensen zo snel mogelijk geholpenworden. Helaas kan ik niet voorkomen dat mensen met kneuzingen en hechtwonden tochbest lang op me moeten wachten.De mensen begrijpen het gelukkigwel, als ik me verontschuldig dat ik ze zo lang heb moeten latenwachten. “Het is hier erg druk, dokter, maar jullie doen allemaal jebest!”

ZondagMag ik genieten van een dagje vrij.Heerlijk niksen!

19

De week van

Harm van de Pas, arts op de Spoedeisende Hulp

‘Jullie doen allemaal je best’In deze rubriek maakt u kennis met een medewerker van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Dit keer stellen we u specialist Harm van de Pas voor die een beeld schetst van zijn werkweek op de Spoedeisende Hulp.

20

Opname informatie

Meestal wordt een opname in het St. Elisabeth Ziekenhuis vooraf gepland. Een medewerker van de afdeling Opname zorgt ervoor dat uzo snel mogelijk wordt geholpen. Uiteraard kunt u laten weten naarwelke opnamedatum uw voorkeuruitgaat. Met uw wens wordt zoveelmogelijk rekening gehouden. Uwordt uiterlijk één dag voor uw opname gebeld over de opname-datum. We verzoeken u een telefoon-nummer door te geven waarop waaru overdag bereikbaar bent. U kuntook uw mobiele telefoonnummervermelden.Mocht de opnamedag u niet uitkomen, dan wordt in overleg metu en de specialist naar een anderedatum gezocht.

FoldersAls u opgenomen wordt, krijgt utwee folders. Eén folder met algemene informatie over uw opname in het ziekenhuis en een folder die u wegwijs maakt op deverpleegafdeling waar u komt teliggen. Deze folders staan ook opwww.elisabeth.nl.Hieronder hebben we de belangrijkste informatie uit deze folders voor u op een rij gezet.

OpnameOp de dag van de opname meldt uzich op het afgesproken tijdstip bijde afdeling Opname. De afdelingOpname vindt u in de hoofdgang opde begane grond.Een familielid of naaste mag met umee naar de verpleegafdeling. Eénvan de gastvrouwen van de UnieVan Vrijwilligers (UVV) begeleidt unaar de verpleegafdeling. De kamerwaar u komt te liggen is afhankelijkvan uw ziektebeeld en van de op datmoment beschikbare ruimte.

Het St. Elisabeth Ziekenhuis beschikt over één-, twee- en vierpersoonskamers. Een verpleeg-kundige maakt u vertrouwd met uwkamer en beantwoordt uw vragen.Eventuele speciale wensen kunt uuiteraard kenbaar maken. Wij proberen hieraan tegemoet tekomen.

Het is belangrijk dat u één of meerdere telefoonnummers van eencontactpersoon aan de verpleeg-kundige doorgeeft. Op deze manierkan er – indien nodig - makkelijkcontact met deze persoon wordenopgenomen.

Gemengd verplegenGemengd verplegen betekent dat opdezelfde kamer zowel mannen alsvrouwen kunnen liggen. Ieders privacy blijft uiteraard gewaarborgd.Als u hier bezwaar tegen hebt, dankunt u dit uiteraard aangeven. Wijreserveren dan een plaats op eenvoor u passende kamer.

LegitimatieplichtU moet zich kunnen legitimeren bijeen bezoek aan het St. ElisabethZiekenhuis. Dat kan met een geldigpaspoort, rijbewijs, identiteitskaartof vreemdelingendocument.

Telefoon en televisieHoudt u er rekening mee dat voorhet huren van telefoon en televisiegevraagd wordt naar uw bank– ofgironummer zodat een automatischincasso plaats kan vinden.

Wat brengt u mee? Tijdens uw verblijf in het ziekenhuishebt u de volgende zaken nodig:• uw ponsplaatje• een geldig legitimatiebewijs• pyjama of nachthemd• badjas en sloffen of pantoffels• medicijnen die u dagelijks inneemt

(in de originele verpakking)• lenzendoosje als u contactlenzen

draagt• eventueel een tijdschrift of een

boek• toiletartikelen (washandje en

handdoek kunt u gebruiken van het ziekenhuis)

• naam, adres en telefoonnummer van een contactpersoon. Deze persoon moet bereikbaar zijn gedurende de tijd dat u in het ziekenhuis bent

Waardevolle bezittingenGrotere geldbedragen, sieraden, en andere kostbaarheden kunt ubeter niet meebrengen naar het ziekenhuis. Het St. Elisabeth Ziekenhuis kan niet aansprakelijkworden gesteld voor eventueel verlies of diefstal van uw eigendom.

Voorbereiding op een opname

Ik word opgenomen en nu?Als u hoort dat u moet worden opgenomen, komt er veel op u af.Hieronder leest u waar u rekening mee moet houden als uvoorbereidingen treft voor uw opname.

Het Patiëntenservicebureau vindt u in de centrale hal.

21

Opname informatie

MedicijnenVoor een goede behandeling van uw aandoening of ziekte is het belangrijk dat onze zorgverlenersweten welke medicijnen u thuis gebruikt. Neemt u alle medicijnen ofuw medicijnpaspoort mee om misverstanden te voorkomen. Denker ook aan om uw eigen medicijnenmee te nemen. Deze medicijnenkunnen dan de eerste tijd gewoongebruikt worden. Als u uit een andere zorginstelling komt, neemt udan de verpleegkundige overdrachten uw medicatie mee. Als u wilt, kaneen apothekersassistente samenmet u de medicijnen doornemen.

Tijdens uw opname zorgt de zieken-huisapotheek voor uw medicijnen.Het kan voorkomen dat een medicijndat u thuis gebruikt, tijdens uw

opname vervangen wordt door eenander medicijn met dezelfde werking. Het is niet nodig tijdens uwopname medicijnen bij uw eigenapotheek te (laten) halen. Het St. Elisabeth Ziekenhuis gebruikt een geautomatiseerd systeem om alle gegevens over uwmedicijngebruik vast te leggen. Als uwordt opgenomen, krijgt u een polsbandje om. Op het moment datde verpleegkundige uw medicijnenwil toedienen, scant ze eerst uwpolsbandje. De verpleegkundigekrijgt dan automatisch een overzichtvan uw medicijnen. Daarna wordt destreepjescode van elk medicijn dat u toegediend krijgt gescand. Opdeze manier wordt er gecontroleerdof de toegediende medicijnen overeenkomen met wat voor u is voorgeschreven.

Met vragen over uw medicijnen kuntu altijd terecht bij de verpleeg-kundigen. Zij kunnen desgewenst deapothekersassistenten vragen om umeer informatie te geven. De verpleegkundige of specialist bespreekt bij uw ontslag uit het ziekenhuis samen met u het verderemedicijngebruik. Er kan voor u een totaaloverzicht van uw medicijn-gebruik gemaakt worden.

OvergevoeligheidVoor uw behandelend specialist enverpleegkundige is het belangrijk teweten voor welke stoffen of genees-middelen u overgevoelig/ allergischbent. We verzoeken u dit door tegeven aan uw arts of verpleeg-kundige.

MRSAAls u het afgelopen half jaar behandeld bent in een buitenlandsziekenhuis, moet u dit melden bij uwbehandelend arts. Dit geldt ook als uberoepsmatig in contact komt metlevende varkens of vleeskalveren ofals u op een varkensboerderijwoont. Hiermee wordt geprobeerdverspreiding van de MRSA-bacteriete voorkomen. Meer informatie leest u in de brochure ‘Hebt u eenverhoogd risico op MRSA?’.

Parkeren autoVoor het ziekenhuis ligt een grootparkeerterrein (P2). Dit parkeer-terrein is omheind en wordt met camera’s bewaakt. De inrit naardeze parkeerplaats ligt aan de Prof. van Buchemlaan en is met borden aangegeven. Bezoekers vanhet St. Elisabeth Ziekenhuis kunnen(op eigen risico) gebruik maken van het parkeerterrein voor het ziekenhuis. De kosten voor het gebruik bedragen:• € 0,20 per 10 minuten• maximum € 2,40 per keer

Direct bij de hoofdingang is eenklein parkeerterrein. Dit terrein isuitsluitend bedoeld voor mensenmet een parkeerontheffing en voortaxi’s. Het is wel mogelijk bezoekersdie slecht ter been zijn op dit terrein

22

Bent u, uw partner of een

gezinslid slecht ter been of

minder valide? Voelt u zich

onzeker wanneer u naar de

eerste verdieping wilt of juist

naar beneden? Kies dan voor

de veilige oplossing van een

kwalitatief hoogwaardige en

deskundig gemonteerde

traplift of hulpmiddel.

Hindemithstraat 135011 AD TilburgT 06 - 57 330 280E [email protected]

23

direct bij de hoofdingang af te zettenen op te halen. Op het bezoekers-parkeerterrein, dicht bij de hoofd-ingang zijn ook enkele parkeer-

plaatsen voor minder validen.

Bij de hoofdingang staan rolstoelen.Om de rolstoel te kunnen gebruiken,

vragen we u een muntstuk van tweeeuro in te werpen. U krijgt uw muntstuk retour als u de rolstoel terugplaatst.

Heeft u opmerkingen of bent u niet tevreden, dan horen we dat graag

Heeft u klachten? Praat erover!

Het bieden van goede zorg en informatie aan onze patiënten. Dat staat bij het St. Elisabeth Ziekenhuis voorop. Toch kan hetgebeuren dat u niet tevreden bentover de gang van zaken in ons ziekenhuis. Laat dat ons danweten. We zijn ervan overtuigd datwe kunnen leren van ervaringenvan patiënten. Daarom vragen weu niet met uw klacht te blijvenrondlopen, maar deze met ons tebespreken. Ook wanneer u in hetziekenhuis ligt en er is een situatiewaarover u eens wilt praten,neemt u dan contact met ons op.

Zo kunt u bij ons terecht1) Bespreek onduidelijkheden,

problemen of klachten met de betrokkene(n). Een klacht kan het best besproken en opgelost worden op de afdeling of door de persoon op wie de klacht

betrekking heeft. Zo kan de klacht of het probleem misschiendirect worden verholpen.

2) Er kunnen omstandigheden zijn dat u een klacht niet aan de betrokkene kwijt wil of dat een gesprek niet naar wens is verlopen. In dat geval kunt u contact opnemen met de onafhankelijke klachten-functionaris van het ziekenhuis. Er wordt dan samen bekeken welke mogelijkheden er zijn om iets aan het probleem of klacht te doen. De klachtenfunctionaris is onpartijdig en heeft geheim-houdingsplicht. Ook als u verder geen actie wilt ondernemen, maar toch even over het gebeurde wil praten, kunt u bij de klachtenfunctionaris terecht.

3) U kunt een klacht indienen bij de Klachtencommissie. Deze commissie hoort de

betrokkenen en kan naar aanleiding van uw klacht officieel aanbevelingen doen aan de Raad van Bestuur om de zorg- en dienstverlening te verbeteren. Voor meer informatie over deze commissie en hoe u een klacht kunt indienen kunt u terecht op www.elisabeth.nl.

Zo kunt u ons bereikenDe klachtenfunctionaris werkt bij het Patiëntenservicebureau, op de begane grond in de MedischeBoulevard. U kunt hier doorgaans,zonder afspraak, op werkdagen van 09.00 - 1200 en van 13.00 tot16.30 uur terecht. De klachten-functionaris is ook telefonisch bereikbaar op telefoonnummer(013) 539 27 22 of per e-mail: [email protected]

Opname informatie

24

MOERGESTEL - Medisch Centrum Moergestel,

Raadhuisstraat 32

maandag t/m vrijdag 08.00-09.30 u

maandag t/m vrijdag 08.30-09.30 u

OISTERWIJK - Kringapotheek Pannenschuur,

Pannenschuurplein 58

dinsdag, woensdag en donderdag 09.00-10.00 u

OISTERWIJK - Oisterwijkkliniek TweeSteden

ziekenhuis, Moergestelseweg 32 G

maandag t/m vrijdag 07.30-08.15 u

donderdag 17.30-18.30 u

OISTERWIJK - Rode Kruis/EHBO gebouw,

Blokshekken 6

maandag t/m vrijdag 08.30-10.30 u

REUSEL - Basisschool “de Leilinde”, Groeneweg 27

donderdag 08.30-09.00 u

RIEL - Thebe, Kerkstraat 9

dinsdag en donderdag 09.00-10.00 u

SPRANG CAPELLE - huisartsenpraktijk Berkhoudt,

Wendelnesseweg oost 12

woensdag 11.00-11.30 u

SPRANG CAPELLE - huisartsenpraktijk Van de Brand,

Jeroen Boschstraat 3

dinsdag 11.00-11.30 u

vrijdag 09.00-09.30 u

SPRANG CAPELLE - huisartsenpraktijk Vrijhoeve,

Ekster 2

dinsdag 08.00-08.30 u

vrijdag 11.00-11.30 u

TILBURG - Apotheek De Blaak, Beeklaan 107

dinsdag en donderdag 08.00-09.30 u

TILBURG - Apotheek Groenewoud,

Pater v.d. Elsenplein 86

maandag t/m vrijdag 08.30-10.00 u

TILBURG - Buurthuis “in de Boomtak”, Boomstraat 81

vrijdag 09.00-10.00 u

TILBURG - GGD gebouw, Ringbaan west 227

maandag en vrijdag 09.00-10.00 u

TILBURG - Huisartsenpraktijk Keulemans en Geelen,

Overlangelstraat 22

donderdag 18.00-19.00 u

Bloedafnameposten in Tilburg en omgeving

BERKEL-ENSCHOT - Thebe, Abdijlaan 21

maandag t/m vrijdag 08.00-10.00 u

DIESSEN - Medisch Centrum Diessen,

Echternachstraat 1

dinsdag en donderdag 08.45-10.00 u

DONGEN - Thebe, Planetenstraat 25

dinsdag en vrijdag 09.00-10.00 u

DRUNEN - Jacobushof, Hollandlaan 163

dinsdag en donderdag 08.30-10.00 u

DRUNEN - Thebe, Grotestraat 282

maandag 08.30-10.00 u

GOIRLE - de Guldenakker, Wittendijk 2

woensdag 09.00-10.00 u

GOIRLE - Thebe, Th. van Diessenstraat 4

maandag - alleen Trombosedienst 09.30-10.30 u

maandag t/m vrijdag 09.00-10.00 u

HAAREN - huisartsenpraktijk Bloks en Welsing,

Driehoeven 3

maandag en donderdag 08.00-09.00 u

HILVARENBEEK - Apotheek Beekdal, Tilburgseweg 2

maandag - alleen Trombosedienst 08.00-09.00 u

vrijdag 08.00-10.00 u

HILVARENBEEK - Thebe de Clossenborgh,

Papenstraat 78

maandag en woensdag 09.00-10.00 u

HOOGE MIERDE - Gemeenschapshuis “de Schakel”,

De Stad 5

woensdag 08.00-09.00 u

KAATSHEUVEL - Huisartsenpraktijk Vossenbergselaan,

Vossenbergselaan 2B

maandag t/m vrijdag 08.45-10.00 u

KAATSHEUVEL - Thebe de Pannenhoef,

Jacob Ruysdaelstraat 14

dinsdag, woensdag en donderdag 08.45-10.00 u

LAGE MIERDE - Lindenhof, Kloosterstraat 1

dinsdag 08.45-09.45 u

LOON OP ZAND - Thebe, Doelen 2

maandag en donderdag 09.00-10.00 u

vrijdag - alleen Trombosedienst 09.00-09.15 u

MIDDELBEERS - Zuidzorg Middelbeers,

Doornboomstraat 34

vrijdag 08.00-08.45 u

Bloed prikken is zo gebeurd, zeker als u het bij u in de buurt kunt laten doen. Het St. Elisabeth Ziekenhuis heeft bijna vijftig locaties in de regio waar u terecht kunt om bloed te laten prikken. Graag wijzen wij u op deze locaties.Bloedprikken wordt gedaan door een medewerker externe bloedafname van het ziekenhuis. Het bloed wordt vervolgens nog dezelfde dag in het St. Elisabeth Ziekenhuis onderzocht. De uitslag is daarna snel – binnen 24 uur – in het bezit van de betreffende verwijzer.

Het komt geregeld voor dat tijden en locaties van de prikposten op deze pagina wijzigen. Kijkt u daarom voor een actueel overzicht op www.lijn2.net, bij informatie voor patiënten. U kunt voormeer informatie ook een mailtje sturen naar [email protected].

25

TILBURG - Huisartsenpraktijk Korvelplein 10, Korvelplein 10

woensdag en vrijdag 08.15-09.30 u

TILBURG - Huisartsenpraktijk Verhagen, Hoefstraat 193

ma, wo, do en vrijdag 09.00-10.00 u

TILBURG - Joannes Zwijsen, Burg. Brokxlaan 1407

dinsdag 09.00-10.00 u

TILBURG - Kievitshorst, Beneluxlaan 101

dinsdag 11.00-12.00 u

donderdag 10.00-11.00 u

TILBURG - Koolhoven, Vlodropstraat 12

maandag t/m vrijdag 08.00-09.00 u

TILBURG - Oude “Lidwinaschoolgebouw”, Van Heutszstraat 1A

woensdag 09.00-10.00 u

TILBURG - Servicecentrum Het Laar, Generaal Winkelmanstraat 175

woensdag 09.30-10.00 u

TILBURG - Steunpunt Vorstenhof-dakpaviljoen, Piusstraat 9

donderdag 10.30-11.00 u

TILBURG - Verloskundigenpraktijk EVA, Nistelrodestraat 50

dinsdag en donderdag 09.00-10.00 u

TILBURG - Verloskundigenpraktijk ISIS, Voltstraat 15

woensdag en donderdag 09.00-10.00 u

TILBURG - Verpleeghuis De Hazelaar, Dr. Eijgenraamstraat 3

maandag, woensdag en vrijdag - alleen Trombosedienst 08.00-09.30 u

TILBURG - Wijkcentrum De Schans, De Schans 123

dinsdag en donderdag 09.15-10.00 u

TILBURG - Woonzorgcentrum Koningsvoorde, Generaal Smutslaan 208

maandag 09.15-10.00 u

TILBURG - Zorgcentrum De Heikant, Schubertstraat 700

maandag t/m vrijdag 08.00-09.30 u

woensdag 08.00-10.00 u

TILBURG - Zorgcentrum De Reyshoeve, Gendringenlaan 15

maandag t/m vrijdag 08.30-10.00 u

TILBURG - Zorgcentrum Den Herdgang, Berlagehof 60

dinsdag en donderdag 09.00-10.00 u

UDENHOUT - De Eikelaar, Slimstraat 40-24

dinsdag - alleen Trombosedienst 09.30-10.00 u

dinsdag, woensdag en vrijdag 08.30-10.30 u

WAALWIJK - Zorgcentrum Antoniushof, Vredesplein 100

donderdag 08.30-09.30 u

WASPIK - Thebe, Burg. Gescherstraat 1

maandag, woensdag en donderdag 08.30-09.30 u

Bloedafnamepost inSt. Elisabeth ZiekenhuisDe bloedafnamepost in het St.Elisabeth zit op de begane grondnaast het bezoekersrestaurant.Openingstijden van deze prikpost: op werkdagen tusssen08.00 - 17.00 uur. Op donderdagis de prikpost tot 21.00 uur geopend. U hoeft geen afspraakte maken.

Kinderen tot vier jaar kunnenbloed laten afnemen bij het Kindercentrum op de eerste verdieping op werkdagen tussen8.30 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur.

De Trombosedienst is geopend op werkdagen tussen 08.00 - 9.30 uur.

Prikposten in de regioHet St. Elisabeth Ziekenhuis heeft prikposten in de regio om de service naar patiënten te verbeteren.

+31 (0) 485 - 561 120 • www.freedommotors.nl

Freedom Motors, het juiste adres voor:

• Rolstoelauto’s• Kofferbakliften• Oprijplateau’s• Bodemverlaging• Rolstoelautoverhuur• Scootmobiellift Lift & Go• Autoaanpassingen• Scootmobielstalling• Draaistoelen

Voor een autoaanpassing groot of klein,moet U bij Freedom Motors in Vortum Mullem zijn!

26

27

AnesthesieMarcel Schors, nurse practitionerMaud van Dongen, physician assistantAstrid Kwakernaak, physician assistant(013) 539 65 36

CardiologieTonnie de Crom, nurse practitionerDonata van Rijn, nurse practitioner(013) 539 34 90

DermatologieCorstiane Smit, nurse practitionerYvette Pluijms, nurse practitioner(013) 539 80 26

HeelkundeMamma careManon Schriek, nurse practitionerVaatchirurgieMaria Nooren, nurse practitionerKoen van Hees, nurse practitionerGastro enterologieWalther Jansen, physician assistantStoma zorgMieke Timmermans, specialistischverpleegkundigeGerda van Driesten, specialistischverpleegkundige WondzorgAnnemiek Mutsaers, specialistischverpleegkundige (013) 539 8039

Intensive CareTwan Verhoeven, nurse practitioner(013) 539 38 07

Interne geneeskundeMirjam Bogaarts, nurse practitioner OncologieAngelie de Heer, nurse practitionerMaag-, Darm- en Leverartsen(013) 539 80 34DiabetesverpleegkundigenMaike van RooijKim van den BergNoortje van IerselJudith Loos(013) 539 80 34Gespecialeerd verpleegkundigenHIV/aidsBernadette van de Ven (013) 539 31 09Rick Santegoets, (013) 539 31 32

KindergeneeskundeKinderdiabetesverpleegkundigenWilma Jansen en Rianne de Kruijf(013) 539 24 57LactatiekundigenEllen Cruts en Sylvie Koks(013) 539 27 51AstmaverpleegkundigenRita Geenen en Wilma van ’t Land(013) 539 80 19Sociaal Pedagogisch HulpverlenersDaniëlle Hendriks en Judith Pas(013) 539 80 19ADHD-verpleegkundigeAnita Vromans-Govers(013) 539 80 19

KNOPiet Geerts, physician assistant(013) 539 80 38

LongziektenCOPDGerard Peeters, verpleegkundig specialist Lysanne Vugs, gespecialiseerd longverpleegkundige (013) 539 21 42 of (013) 539 24 31Bea de Jongh, gespecialiseerd longverpleegkundige OSAS (013) 539 24 31

NeurochirurgieMarili Das, physician assistant(013) 539 80 32

NeurologieCVA (beroerte)Jocova Vervoort, verpleegkundig specialist Vanessa Hens, physician assistant(013) 539 80 36

OrthopedieIreen van der Voort, verpleegkundigzorgcoördinator Orthopedie(013) 539 13 13

PsychiatrieFieke Wolfs, consultatief psychiatrisch verpleegkundigeHenk van de Velden, sociaal psychiatrisch verpleegkundigeMaike Sleegers, sociaal psychiatrischverpleegkundigeSandra Nuyten, sociaal psychiatrischverpleegkundige(013) 539 29 15

ReumatologieDiana Boerema, reumaconsulentAone van Roij, verpleegkundig specialist (013) 539 80 30

UrologieBert van Huijgevoort, physicianassistent(013) 539 66 83Ellen Martin, continentieverpleegkundige(013) 539 13 13

Ken uw verpleegkundigeIn het St. Elisabeth Ziekenhuis werken dagelijks meer danduizend betrokken verpleegkundigen. De verpleegkundigen die een nauwe behandelrelatie hebben met patiënten staan hierondervermeld. We maken daarbij onderscheid in:

Verpleegkundig specialisten: Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een erkende, specifieke masteropleiding die individueel en zelfstandig patiënten behandelt, ook wel nurse practitionergenoemd.

Specialistisch verpleegkundigen: Specialistisch verpleegkundigen zijnverpleegkundigen die van een bepaalde ziekte heel veel afweten, zoals diabetes, ADHD, astma en schisis.

Physician assistants (PA): De PA werkt onder supervisie van despecialist en biedt professionele medische zorg.

28

Specialisten

Ken uw dokter

Allergologen

Chirurgen

Anesthesiologen

Mw. J.H. M.H.W.M. Oostenbrink Roovers

H.J. van Stigt

M.T.M. mw. D.H.C. van den Baar Burger

dr. F.H.W.M.T. van van der Egmond Heijden

dr. J. dr. J.M. Heisterkamp Heyligers

dr. H.J.M.J.M.R. Meijer Oostvogel

dr. J.A. H.M. Teijgeler Roukema

dr. M.H.J. dr. P.H.W.E. Verhofstad Vriens

R.C. Bremer F. Callebaut

A.W.G. van F. van Eijs den Hurk

H.G. van Mw. C.G.M. Middelkoop Neetens

dr. G.J. J.M.C. Noordergraaf Rottier-Arbes

J.T. mw. Y.D.I. Schaffers Vandevivere

Cardiologen

dr. W.R.M. N.J. Hermans Holwerda

L.M.A. vande G.R.Kerckhove van Leeuwen

P.G. Melman A.C.B. Pronk

dr. B.M. Szabó R.N. de Visser

P. Zijnen

Dermatologen

F.H.J. J.Th. Altena Koedijk

mw. dr. M.C.A. Polderman

In het St. Elisabeth Ziekenhuis staan dagelijks 150 artsen voor uklaar. Op deze en volgende pagina’s ziet u de specialisten die in onsziekenhuis werkzaam zijn.

Tel. (013) 539 80 31

Tel. (013) 539 80 39

Tel. (013) 539 80 26Tel. (013) 539 38 00

Tel. (013) 539 80 33

29

Specialisten

Gynaecologen

dr. P.F. mw. C.A. Boekkooi Fiedeldeij

mw. C.M.dr. A. Franx van Oirschot

dr. P.J.H.M. dr. J.M.J.Reuwer Smeenk

dr. H.A.M. mw. M.C. Vervest Vos

P.J. Bijlstra mw. E. Brands

mw. D.H.C. mw. A.M.M.Burger Kotsopoulos

H.A.J.M. mw. dr. N.Kuijsten van der Lely

mw. G.A.M.van der Nat- J.A.H. de Pender van Oers

Mw. A.W.Oldenbeuving D. Ramnarain

Mw. A.M.F. mw. Y.D.I. Rutten Vandevivere

W. van den Wildenberg

Intensivisten (Intensive Care)

J. Hes J. Scheerlinck

mw. S.A.H.Stolk-

dr. L. Smets Liefferink

A. van S.J.T. Veen Warringa

Kaakchirurgen

Tel. (013) 539 80 25

Tel. (013) 539 38 08

Tel. (013) 539 80 35

Tel. (013) 539 80 34

Internisten

dr. A.J. dr. L.V. Apperloo Beerepoot

mw. A.E. dr. C. Brouwer van der Heul

dr. J.R. mw. dr. M.E.E. Juttmann van Kasteren

mw. dr. W.A.C.M. dr. P.L. Nieuwlaat Rensma

mw. J.M.G.H. mw. dr. S. van Riel van Veen

Specialisten

Klinisch pathologen

dr. C.E.M. mw. A.M. Blomjous Croonen

mw. R.E.M. Fleischeuer J. Stavast

dr. J.L.J.M. mw. dr. A.A.M. Teepen van der Wurff

mw. M. P. Mulder van de Sande

mw. M. mw. prof. dr.van der Velden J. de Vries

dr. T. dr. A. Godthelp Kropveld

F.J.M. Vijverberg

mw. S.M. dr. J.S. Fouchier Kloover

dr. H.A. J.H.E.M. Machiels Schijen

Dr. J.P.F.H.A. Simons

Medisch psychologen

KNO-artsen

Longartsen

Kinderartsen

J.F.M. dr. P.J. vanBruinenberg Dijken MBA

mw. J. mw. C.C.A.van Hoften De Kezel

mw. A.C. dr. C. Nissen Obihara

mw. J.J. mw. C.G.M. Schermer- Reijnen Rotte

mw. C.C.J.M. Smeets

Tel. (013) 539 29 53

Tel. (013) 539 28 72

Tel. (013) 539 28 90

Tel. (013) 539 80 38

Tel. (013) 539 24 31

Tel. (013) 539 80 14

30

mw. dr. Y.C.M.mw. dr. B.S. Kluiters-Jakobs De Hingh

dr. R.H. dr. L.W.J.J.M. Triepels Westerhuis

dr. E.M. van Wijk

dr. W. de Jong ir. H. Piersma

Klinisch chemici

Klinisch fysici

31

Specialisten

Neurochirurgen

G.N. Beute B. Burhani

P.R.A.M. dr. S.Depauw Leenstra

S.T. Lie J.C. de Nie

I.T.H.J.G.J.M. Rutten Verhagen

dr. H.B. Verheul

dr. G.H.A. dr. R.F. Dodemont Eichhorn

mw. dr.M.J.A.L. W.N.H.M.Grubben Stuifbergen

mw. dr. U. de Wit

Medisch microbiologen

dr. A.G.M. dr. P.J. Buiting Kabel

dr. J.H. dr. M.F. Marcelis Peeters

R.G.F. Wintermans

Maag-, Darm- en Leverartsen

Tel. (013) 539 22 60

Neurologen

Tel. (013) 539 80 36

Orthopedisch chirurgen

dr. I.C.J.B.M. Bonnet van den Brand

J.J. Caron dr. T. Gosens

dr. J. C.H. de WaalDiekerhof Malefijt

A.B. Spoor

Tel. (013) 539 80 23

Oogartsen

mw. dr. dr. W.R.O. C.W.T.A. Goslings Lardenoije

mw. J.J.C. mw. F.S. van Lith- Tukkers-Verhoeven van Aalst

H.G.N. Veraart

Tel. (013) 539 80 20Tel. (013) 539 80 34

Tel. (013) 539 80 32

dr. G.F.J. dr. P.L.M. Brekelmans de Kort

P.C.G. Nijssen dr. G. Roks

dr. C.C. Tijssen dr. L.H. Visser

32

Specialisten

Mw. Y.D. Dubbelman dr. P.J.M. Kil

dr. G.J. dr. J.H. Montagne van Roijen

mw. Ch.M.W. dr. A.L.W.A.M.Baert Damen

dr. E.H.M. dr. B. Hartman van Nimmen

dr. G.P.T. dr. P.N.M. Bosma Lohle

dr. J.P.P. dr. W.J.J.Peluso van Rooij

M.C. dr. K.H. Schoemaker Schuur

dr. M. Sluzewski A.J. Smeets

G.F.A.J.B. van Tilborg

Plastisch chirurgen Radiologen

Reumatologen

W. Hissink M. Wijnands Muller

A.P.G. S.M. Baas van Driel

Mw. B.W.P.M. Mw. B.P.W.Drinkwaard de Gouw

H. van de Pas E.P.J. Reijners

Urologen

Spoedeisende Hulp-artsen

Tel. (013) 539 80 21

Tel. (013) 539 80 30

Tel. (013) 539 80 10

Tel. (013) 539 80 24

Tel. (013) 539 80 13

Ziekenhuisapothekers

mw. K. dr. J.M. Simons Verzijl

Tel. (013) 539 27 91

Psychiaters (PAAZ)

mw. B.M. Baeten (klinisch J.H.M.psycholoog) van Laarhoven

P.J.H. Notten J.J.D. Tilanus

K. Verhoof (klinisch

mw. T. Vreys psycholoog)

Tel. (013) 539 29 15

Adams Orthopedische SchoentechniekenPiusstraat 14 • 5038 WS Tilburg • tel: 013-5426414

• Orthopedische schoenen• Semi-orthopedische schoenen• Orthese-Prothese• Steunzolen (gratis advies)• X-sensibele Schoenen• Confectie en veiligheidschoenen• Steunkousen• Eigen parkeergelegenheid

Voor al onze producten zijn advies en trajectbegeleiding vrijblijvend.

Kwaliteitsgarantie S.E.M.H.

www. adamsorthopedie.nlwww. adamsorthopedie.nl

Bij hulpmiddelen Nederland kunt u terecht voor een uitgebreidassortiment zorgartikelen én deskundig advies! Van sta-op stoeltot rollator, van rolstoel tot ziekenbed, van seniorenstoel totscootmobiel en van loopkruk tot looprek. Ook bieden wij velegebruikte zorgartikelen aan, tegen een zorgeloze prijs. Komgerust eens langs; de koffie staat klaar en wij ook!

Direct extra houvast € 29,95 p/st nu 2 stuks € 50,-

Opvouwbare scootmobielvan € 1050,- nu voor € 800,-

Tijdelijk een Rolstoel of Scootmobiel nodig? Huren is ook mogelijk!

Piushaven 9, 5017 AM TILBURG,Telefoon: 013-58 00 299

Winkel van achter u computer op:www.hulpmiddelennederland.nlOpeningtijden:Maandag: 13.00 tot 17.00 uurDinsdag / Vrijdag: 9.00 tot 17.00 uurZaterdag op afspraak

• Wilt u zelf bepalen welke voorziening het beste bij u past?

• Maakt u gebruik van het PGB (persoons gebonden budget)?

• Wilt u in afwachting van uw aangevraagde zorgvoorziening alvast mobiel zijn?

• Heeft de gemeente of verzekeraar uw aanvraag afgewezen?

Dietz lichtgewicht rollatorvan € 175,- nu voor € 125,-

Dietz rolstoelvan € 280,- nu voor € 259,95