Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

36
In dit nummer Guus Meeuwis opent Muziekids Studio Dialysecentrum Waalwijk verruimt openingstijden Goede behandeling van vleesbomen Ziekenhuisapotheek komt naar patiënt toe www.elisabeth.nl MEENEMEN MAG! Liever Elisabeth Informatie voor patiënten I jaargang 4 I zomer 2014 I nummer 19

description

Liever Elisabeth is een uitgave voor patiënten en bezoekers van: St. Elisabeth Ziekenhuis TilburgLiever Elisabeth verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 3.500 exemplaren.In dit nummer onder meer:- Guus Meeuwis opent Muziekids Studio- Dialysecentrum Waalwijk verruimt openingstijden- Goede behandeling van vleesbomen- Ziekenhuisapotheek komt naar patiënt toe

Transcript of Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Page 1: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

In dit nummerGuus Meeuwis opent

Muziekids Studio

Dialysecentrum Waalwijk verruimt openingstijden

Goede behandeling van vleesbomen

Ziekenhuisapotheek komt naar patiënt toe

www.elisabeth.nl

MEENEMEN MAG!

LieverElisabethI n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n I j a a r g a n g 4 I z o m e r 2 0 1 4 I n u m m e r 1 9

ST_EZH_2014_2_OMSL_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 09:59 Pagina 1

Page 2: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

ST_EZH_2014_2_OMSL_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 09:59 Pagina 2

Page 3: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

1

InhoudGuus Meeuwis opent ‘zijn’ Muziekids Studio 1In de wachtkamer 2Mensen helpen weer bij hun kracht te komen 3Bezoekuur 5Goede behandeling van vleesbomen 6-7In de wachtkamer 9Bedankt 10Wensambulance Brabant 11In de wachtkamer 12Arts-assistenten opereren rubberen poppen 13Nieuwe specialisten 14-15Kinderpagina 17In de wachtkamer 18-19Vrijwilligers zetten zich in 20Ziekenhuisapotheek komt naar patiënt toe 21In de wachtkamer 23-24Goede hiv-zorg voor zwangeren en pasgeborenen 25Ken uw verpleegkundige 26-27Ken uw dokter 29-32

Guus Meeuwis opent ‘zijn’ Muziekids StudioEen muziekstudio voor kinderen in het ziekenhuis. En voor hunbroertjes en zusjes en alle andere kinderen die op bezoek komen.Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft de primeur in Nederlandvoor deze bijzondere voorziening. Guus Meeuwis steunt dit initiatiefdoor zijn naam te verbinden aan deze studio.

De Guus Meeuwis Muziekids Studiois een vrolijke ruimte, met allerleimuziekinstrumenten, muziekspellenen nog veel meer zaken die met muziek te maken hebben. Hier kunnen patiënten en bezoekers vanvijf tot achttien jaar afleiding krijgendoor het maken van of luisterennaar muziek. Een ervaren studio-leider begeleidt de kinderen bij hetmaken van muziek.

De fraaie muziekruimte heeft eenplekje gekregen in de hoofdgangvan de locatie St. Elisabeth Zieken-huis aan de Hilvarenbeekseweg.Zorgmanager Rita Arts is erg blijmet het initiatief: “Iedereen weetdat muziek goed voor je is, en bijdraagt aan het herstel. Het helptkinderen beter te worden. Als liefziekenhuis wilden we daar graag ietsmee doen, dus de samenwerkingmet Muziekids is een prachtige manier om iets extra’s te betekenenvoor onze kleinste patiënten. En natuurlijk mogen ook alle

andere kinderen in ons ziekenhuishier gebruik van maken, of ze hier nu zijn voor onderzoek of op bezoek komen. Iedereen is welkom.”

VrolijkInitiatiefnemer Robbert de Vos vande stichting Muziekids: “Er komennog meer van dit soort studio’s inNederland, maar Tilburg heeft deprimeur. We doen dit belangeloos,en zijn helemaal afhankelijk vansponsors en donaties. Wij zijn er vanovertuigd dat we door de realisatievan de Studio een steentje bij kunnen dragen aan het geluk vankinderen die de pech hebben in een ziekenhuis terecht te komen.”

De Guus Meeuwis Muziekids Studiois vanaf heden van maandag tot en met vrijdag open, van 13.00 tot 21.00 uur. Ook kinderen van de aan het ziekenhuis verbonden revalidatiecentra Leijpark en Damast zijn er van harte welkom.

u Guus Meeuwis en burgemeester Noordanus van Tilburg openen gezamenlijk de Muziekids Studio.

Nieuw magazine voorpatiënten

Dit is het 19de en laatste nummer van Liever Elisabeth.Door de bestuurlijke fusie van het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis verspreiden we voortaan gezamenlijk één magazine vooronze patiënten. In het najaar van 2014 ontvangen patiënten en bezoekers het eerste nummervan het nieuwe tijdschrift, metnieuws en achtergrondverhalenover het Elisabeth-TweeStedenZiekenhuis.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:14 Pagina 1

Page 4: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Om aan de vraag van het toegeno-men aantal dialysepatiënten te voldoen, opende het St. ElisabethZiekenhuis in 2010 een dialyse-centrum in Waalwijk. Vier jaar lateris het aantal patiënten ook in Waalwijk en omgeving gegroeid, van drie naar 26 dialysepatiënten vandaag de dag. “Om onze patiëntentegemoet te komen, is het centrumbinnenkort zes dagen in de week geopend. Alleen op zondag zijn we gesloten”, vertelt Sylvia van Buijtene, hoofd van de afdeling Dialyse. Het aantal van tien dialyse-stoelen blijft hetzelfde.

PredialyseOmdat veel patiënten in de regioWaalwijk wonen, is vier jaar geledengekozen om hier een buitenpoli-kliniek te realiseren. Iets wat

kleinschalig begon destijds, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig centrum, waar op termijn veertig patiënten hun bloedkunnen laten zuiveren. In het dialysecentrum kunnen patiëntenbovendien de polikliniek Predialysebezoeken. Die is bedoeld voor patiënten waarvan de nierfunctieachteruit gaat. Door behandeling in de polikliniek wordt geprobeerdde nierfunctie zo lang mogelijk te behouden tot het moment datdialyse of zelfs niertransplantatienoodzakelijk is.

Deskundig teamZowel in Tilburg als in Waalwijk iseen zeer deskundig team werkzaam,met ruim veertig jaar ervaring.“Omdat we steeds meer patiëntenbehandelen, is ons team onlangs

uitgebreid met een vierde internist-nefroloog Sadie van Esch”, zegt FredApperloo, een van de vier nefrologenin het Elisabeth-TweeSteden Zieken-huis.

VakantiedialyseVanwege de belangrijke toeristischefunctie in Waalwijk laten ook nier-patiënten uit binnen- en buitenlandzich geregeld dialyseren in het centrum. Dialysepatiënten moeten in de meeste gevallen drie keer perweek naar het ziekenhuis voor een behandeling. Ook in hun vakantie,vandaar de term vakantiedialyse.Zowel toeristen als de eigen patiënten zijn enthousiast over dezorg, kleinschaligheid, huiselijkheiden goede bereikbaarheid van hetcentrum.

OpeningstijdenDe openingstijden van het dialyse-centrum Waalwijk zijn maandag,woensdag en vrijdag van 07.30 tot 20.00 uur. Dinsdag, donderdagen zaterdag is het centrum geopend van 07.30 tot 16.00 uur.

Dialysecentrum Waalwijk verruimt openingstijden

2

z

z

Patiënten kunnen voortaan zes dagen in de week dialyseren in het Gezondheidscentrum Koetshuis opLandgoed Driessen.

u Sadie van Esch, Fred Apperloo, Saskia van Veen en Wiek Rensma (v.l.n.r.) zijn de vier internist-nefrologen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, locatie St. Elisabeth.

In de wachtkamer

De nieren verwijderen afvalstoffen en het teveel aan vocht uit het lichaam. Als de nieren niet goed meer werken, kan deze functie wordenovergenomen door dialyse, ook wel ‘nierfunctievervangende therapie’ genoemd.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:14 Pagina 2

Page 5: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

“Als je hoort dat je ernstig ziek bent,of dat je bent uitbehandeld, kan het voelen alsof de bodem onder jevandaan wordt geslagen”, weetgeestelijk verzorger Seth de Hoon.“Alles gaat wankelen en soms is ineen klap ook de zin in leven weg.Wie ben ik nog? Kan ik dat wel aan?Hoe moet dat met mijn naasten?”Ine Bertens vult haar collega aan:“Als mensen het niet meer zien zitten,wanneer het hen even teveel wordt,of wanneer ze moeilijke besluiten moeten nemen waar ze niet uitkomen,kunnen ze met ons praten.”

Zielig“Wanneer patiënten in de terminalefase van hun leven zijn, hebben weaandacht voor de vragen die op zo’n moment naar boven kunnen

komen”, vertelt Ine. “Vaak zijn datvragen waar geen oplossing voor is. Onze taak is zo te luisteren dat mensen hun verhaal kunnen en durven doen, waardoor ze ook letterlijk weer wat ‘op verhaal’ kunnen komen.” “Wij kijken niet naar hoe ‘zielig’ iemand is”, zegt Seth. “We kijkenjuist waar de kracht in die persoonzit om weer verder te kunnen. Wewillen mensen helpen om bij diekracht te komen, dat beetje levens-lust te vinden. Hen dat ene draadjehelpen vinden waar ze zich aan opkunnen trekken.”

RituelenDe geestelijk verzorgers van het ziekenhuis zijn er ook voor de naasten van een patiënt. Als iemand

geconfronteerd wordt met het verlies van een geliefd persoon, bijvoorbeeld. Ine: “We proberenmensen op zo’n moment te steunen,bijvoorbeeld door met hen mee te gaan bij het afscheid. Voor sommigen is het heel moeilijk om de overledene aan te raken, een kuste geven, of nog iets te zeggen. Terwijl dat vaak van wezenlijk belang is. Soms heeft een familiebehoefte om een lichtje aan te steken, te bidden of ze vragen eenzegen. Als we daarbij kunnen helpen, of hen tot steun kunnen zijn,vinden mensen soms toch wat rustin die moeilijke omstandigheden.”

“Je ziet niet altijd meteen wat voormeerwaarde je als geestelijk verzorger hebt”, weet Seth. “Maarals je later hoort: ‘u was zo rustig’,dan heb je mensen op dat bewustemoment toch enig houvast kunnengeven. Dat alleen al geeft ons veelvoldoening.”

33

Geestelijk verzorgers Elisabeth:Mensen helpen weer bij hun kracht te komenEen opname in het ziekenhuis, van u of uw naaste, kan heel ingrijpendzijn. De geestelijk verzorgers van het Elisabeth-TweeSteden Zieken-huis zijn er voor u. Als u het niet meer ziet zitten, er even doorheenzit, of gewoon met iemand wilt praten over wat u overkomt.

Menslievende zorg

u Geestelijk verzorger Ine Bertens in gesprek met een patiënt. De geestelijk verzorgers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn 24 uur per dag bereikbaar. Ook als patiënten behoefte hebben aan een gesprek. De verpleegkundige kan u in contact brengen met de geestelijk verzorger.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:14 Pagina 3

Page 6: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Op een leuke en verantwoorde wijze werken aanuw conditie en spierkracht, met aandacht voor

de juiste ademhalingstechniek en hoesttechniek.T R A I N I N G S G R O E P C O P D

Activiteiten aangepast aan de individuele mogelijkheden.StuivesantFysiotherapie & Fitness

Stuivesantplein 25021 GW TilburgT 013 - 535 87 [email protected]

Fysiotherapie Tilburg Reeshof

Warmondstraat 1165036 BT TilburgT 013 - 571 82 [email protected]

Backelandt FysiotherapieAmarantstraat 705044 RL TilburgT 013 - 467 13 [email protected]

FysioSport & TherapieMidden Brabant

Vestiging Tilburg:Benatzkystraat 385011 ED TilburgVestiging Hilvarenbeek:Slibbroek 85081 NS HilvarenbeekT 013 - 547 02 [email protected]

COPD en toch lekker bewegen?44

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:14 Pagina 4

Page 7: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Een paar keer per jaar brengt eenvan de directeuren van het zieken-huis een bezoekje aan een patiënt in het ziekenhuis. Dit keer was debeurt aan Marcel Visser die de eer hadkennis te maken met de 14-jarigeValentijn Doorenbos. Drie weken geleden werd hij met ernstige buikpijn opgenomen op de kinder-afdeling Reuzenrijk. Een gescheurdeblaas met urine in zijn buik en een longontsteking zorgen ervoordat zijn verblijf wat langer duurtdan gedacht. Valentijn heeft alblaasproblemen sinds zijn geboorteen katheteriseert al vanaf zijn 7e levensjaar. Een blaasscheur had hijechter nog niet eerder gehad.

KeyboardTijdens het gesprek blijkt als sneldat de twee een klik hebben. Valentijnreageert enthousiast op het verhaalvan Marcel over de Muziekids Studioin het St. Elisabeth, waar kinderenonder professionele begeleiding muziek kunnen maken. Voor Valentijn, die keyboard speelt, is diteen welkome afleiding van het ziekzijn. Toevallig opent Guus Meeuwiseen paar dagen na dit gesprek destudio. Marcel stelt Valentijn voor of hij als ‘VIP’ Guus Meeuwis wil ontmoeten. Er moet wel het een enander geregeld worden, waaronderhet verzetten van een onderzoek ineen ander ziekenhuis. Maar iedereenzet zijn beste beentje voor om ditvoor hem waar te kunnen maken.En dit lukt, de foto op deze pagina is het bewijs. Een fantastische, onvergetelijke ervaring voor Valentijn!

Veel kaartenValentijn is een geliefde jongen, zoblijkt uit de tientallen kaarten op demuur naast zijn bed. Zelfs het raamis volgeplakt met beterschaps-kaarten. “Ik krijg veel kaarten en

het is erg leuk dat zoveel mensenaan mij denken”, zegt Valentijn bescheiden. Het gesprek op zijnkamer gaat verder. Het ziekenhuis-verblijft bevalt hem goed, maar het liefst gaat hij toch weer gewoonnaar huis. Hij vindt het eten namelijk niet zo lekker, dat smaaktthuis toch echt anders. Valentijn:“Dat vind ik wel jammer, ik koneerst een hele week helemaal nieteten van de pijn en nu ik gewoonkan eten, smaakt het niet zo. Gelukkig hebben ze hier ook fritesen pannenkoeken en kan ik nu ook

uit mijn bed en met mijn infuuspaalnaar de speelkamer”.

Vol lofValentijn heeft niets dan lof over deverpleegkundigen en dokters op de afdeling. “Iedereen doet altijdprecies wat ik zeg en dat is heelfijn.” Op de vraag van Marcel of er inhet ziekenhuis nog iets anders teverbeteren valt, vindt Valentijn datde manier van prikken wel mag veranderen. De spuiten die hij in zijnbeen krijgt, doen vreselijk zeer, kandat nou niet anders? Met de beloftevan Marcel dat Valentijn kennis gaatmaken met Guus Meeuwis, nemenze afscheid. “Hier doe je het voor alsbestuurder. Het is goed te zien enhoren dat Valentijn, ondanks zijn fysieke tegenslagen op jonge leeftijd,zo positief in het leven staat. Dankaan Valentijn dat hij dit wilde delenmet mij”, besluit Marcel.

In het ziekenhuis belanden en dan tijdens je verblijf poseren voor de foto met Guus Meeuwis. Het overkwam Valentijn Doorenbos uitLoon op Zand. Ziekenhuisbestuurder Marcel Visser zorgde voor deontmoeting.

u Ziekenhuisbestuurder Marcel Visser in een geanimeerd gesprek met Valentijn.

5

Bezoekuur

Valentijn ontmoet Guus Meeuwisin fonkelnieuwe Muziekids Studio

u Valentijn geniet naast Guus Meeuwis van de persaandacht tijdens de opening van de Muziekids Studio.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:14 Pagina 5

Page 8: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

6

‘Uterus embolisatie’ wordt de ingreepgenoemd die in het Elisabeth-Twee-Steden Ziekenhuis gedaan wordt. Inplaats van de baarmoeder operatiefte verwijderen, wordt de bloedtoe-voer naar de vleesboom afgeslotenzodat deze afsterft. Gevolg: deklachten van de patiënte verdwijnen.“Een baarmoederverwijdering is eengrote ingreep waarvan een vrouwzes weken moet herstellen. Wij gebruiken een methode waarbij eenbaarmoederverwijdering voorkomenkan worden. Dit gebeurt in samen-werking met de gynaecoloog”, vertelt interventieradioloog Paul

Lohle, een van de specialisten die deuterus embolisaties doet.

Taboe“Op het vrouwelijke probleem vanvleesbomen (myomen) rust nog altijd een taboe. Uit onwetendheidlaten veel vrouwen op advies van de gynaecoloog hun baarmoederweghalen, terwijl dit vaak helemaalniet nodig is. Wij hebben samen met de gynaecologen een goede alternatieve behandeling en voerendeze al vijftien jaar met succes uit”,aldus Lohle.

Bloedverlies“De meeste vrouwen die wij behandelen, zijn rond de 40 jaar”,vervolgt zijn collega Karen Schonen-berg, projectmedewerker bij de afdeling Radiologie. “De vrouwenhebben klachten die op een vlees-boom kunnen duiden, namelijk hevigbloedverlies, een drukkend gevoel opomliggende organen, plasproblemen,pijn tijdens de menstruatie, tijdensgemeenschap en op andere momenten. Vleesbomen kunnentwintig centimeter groot worden ener kunnen er meerdere van tegelijkin de baarmoeder groeien.”

Maar liefst een kwart van de Nederlandse vrouwen in de leeftijd tot 50 jaar heeft last van hevige menstruaties en pijn door vleesbomen. De klachten zijn soms zo erg dat zij hun baarmoeder laten verwijderen. Dit is echter helemaal niet nodig, want er is een goed alternatief.

u Interventieradioloog Paul Lohle licht de behandeling toe aan een patiënt. Hij is een van de specialisten die de zogenoemde uterus embolisaties doet.

Veel ervaring met vrouwvriendelijke ingreep

Goede behandeling van vleesbomen

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:14 Pagina 6

Page 9: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

In de wachtkamer

7

Veel ervaringHet Elisabeth-TweeSteden Zieken-huis is een van de weinige Nederlandse ziekenhuizen die deuterus embolisaties uitvoert. Schonenberg: “In Tilburg hebben we heel veel ervaring met deze ingreep. We behandelen minstens100 patiënten per jaar. Door onzeexpertise komen vrouwen uit heelNederland naar Tilburg om zich hierte laten behandelen”.

SlangetjeDe behandeling wordt uitgevoerdzónder narcose met een slangetje in de lies waarbij de patiënte plaatselijk wordt verdoofd. Met röntgenapparatuur en een beeld-scherm kan de radioloog het slangetje gericht naar de vleesboomin de baarmoeder sturen. Als hetslangetje bij de baarmoederwand iswaar de vleesboom zich bevindt,worden kleine plastic bolletjes ingebracht die vastlopen in de vleesboom. De bolletjes sluiten het bloedvat af, waardoor de vlees-boom geen bloed meer krijgt en verschrompelt. Het gevolg van eengeslaagde ingreep: geen bloedingenof pijn meer. De behandeling vindtplaats op de afdeling Radiologie enduurt minder dan een uur.

RustLohle adviseert de patiënten omtwee weken rust te nemen na de behandeling. “Ook al duurt de ingreepkort en is deze niet zo ingrijpend alseen operatie met narcose, het is eenserieuze ingreep. De eerste dagenna de behandeling hebben patiëntenpijn in de onderbuik die kan lijkenop menstruatiepijn.”

SchrikkenUterus embolisatie verhelpt klachtenveroorzaakt door vleesbomen. “Ikwil vrouwen behoeden voor eenbaarmoederverwijdering, zeker alshet niet nodig is”. Vrouwen diehoren dat ze een vleesboom hebbenen hun baarmoeder denken kwijt teraken, schrikken vaak heel erg. Gelukkig oriënteren steeds meervrouwen zich eerst via internet enkomen dan via de site www.vleesboom.nl bij ons terecht.Tijdens de eerste afspraak in hetziekenhuis wordt de ingreep uitgelegd en wordt een mri-scan gemaakt om te zien hoe groot devleesboom is en waar deze zich inde baarmoeder bevindt”, verteltLohle. Ook de gynaecoloog wordt uiteraard bezocht. Beide specialistenbeoordelen of een embolisatie mogelijk is.

KinderwensDe kans van slagen van de embolisatie behandeling is negentig procent. Klachten, zoals hevige bloedingen bij de menstruatie, onderbuikpijn of plasproblemen behoren na de ingreep tot het verleden. Een belangrijk voordeel van de behandeling is dat de baarmoederniet operatief wordt verwijderdwaardoor vrouwen met een kinderwens nog de kans behoudenop zwangerschap.

FamiliesWaardoor vleesbomen ontstaan, isniet helemaal duidelijk. Erfelijkheidlijkt een belangrijke rol te spelen. In sommige families, landen en continenten komt het vaker voor,zoals bij Spaanse en Afrikaansevrouwen. Lohle besluit: “Gelukkigweten steeds meer vrouwen die last hebben van vleesbomen de weg naar ons ziekenhuis te vinden”.

Voor meer informatie: www.vleesboom.nl

Nieuwe high tech dottertechniek

Een stent is een buisje dat de verstopte kranslagader opent enopen houdt. Het buisje was altijdvan metaal en bleef voorgoed inhet lichaam zitten. De nieuwestent lost, nadat die zijn werkheeft gedaan, langzaam in het lichaam op. Daardoor blijft geen lichaamsvreemd materiaal meer

achter in het bloedvat. Dit heeft als groot voordeel dat het bloedvat op termijn zijn natuurlijke functie kan hervatten. Het bloedvat wordtweer buigzaam; het kan weer uitzetten en samenknijpen.

De oplosbare stent wordt voortaanbij jonge patiënten in het Elisabeth-

TweeSteden gebruikt. De dotter-cardiologen verwachten de komende jaren een toename van het aantal behandelingen. Ook decontrole van de oplosbare stents is in het Elisabeth-TweeSteden geborgd.

Cardiologisch centrumHet Elisabeth-TweeSteden Zieken-huis biedt al jaren kwalitatief hoogstaande zorg aan patiënten met cardiologische klachten in deregio Midden-Brabant.

Bij jonge patiënten met een dichtgeslibde kransslagader kan voortaan een oplosbare stent worden geplaatst. Het Elisabeth-TweeSteden is het eerste ziekenhuis in Brabant dat deze nieuwe dottertechniek toepast.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:14 Pagina 7

Page 10: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

PRIVAZORG Tilburg/Breda en omstreken

PrivaZorg staat voor:

Thuiszorg zoals u dat zelf hebben wilt • Door uw eigen vaste zorgverlener(s) • Die professioneel, zelfstandig en

betrokken zijn • Met een vertrouwd gezicht • Zonder veel administratieve rompslomp

PrivaZorg levert zorg voor PGB, zorg in natura, particuliere zorg en is gespecialiseerd in 24uurs zorg en terminale zorg

PrivaZorg Tilburg/Breda e.o. [email protected] www.privazorgtilburgenomstreken.nl

DÈ Thuiszorg waarbij u zich thuis voelt

8

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:14 Pagina 8

Page 11: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

9

In de wachtkamer

Goede zorg voor jongvolwassenen met kankerStel: je bent jong, in de bloei vanje leven en vol plannen. Maardan krijg je ineens de diagnosekanker. Je wereld staat op z’nkop. Toekomstplannen vallen induigen.

Om jongeren en jongvolwassenenmet kanker te begeleiden, ontwikkelde het Radboudumc in Nijmegen AYA-zorg. AYA staat voorAdolescent and Young Adult; jongvolwassenen in de leeftijd van18 - 35 jaar met kanker.

AYA zorgSteeds vaker krijgen mensen tussende 18 en 35 jaar te maken met kanker. Het gaat in Nederland jaarlijks om 2200 jongeren of jong-volwassenen. Zij vallen vaak tussenwal en schip. Ze zijn te oud voor de kinderafdeling en de zorg voor volwassenen heeft vaak geen antwoord op de vragen waar zij mee zitten. Juist in de AYA-leeftijdhebben kankerpatiënten specifiekezorg en ondersteuning nodig. Tijdens de behandeling, maar ookdaarna; zodat ze na hun ziekte zo goed mogelijk de draad weer op kunnen pakken. Ook is er oog voor de wensen en behoeften van mantelzorgers.

ChemotherapieOncologieverpleegkundigen FroukjeStuivenvolt, Sandra Vermeer enGonny Sparla zijn namens het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuiscontactpersoon voor AYA. Sandra:“Gonny en ik werken allebei op deInterne Dagbehandeling met kankerpatiënten die chemotherapiekrijgen. We zien ook geregeld jongemensen”. Gonny: “Het is niet nikswat zij te verwerken krijgen. Hoe zithet met mijn baan? Kan ik wel eenhypotheek krijgen? En mijn kinder-wens? Stuk voor stuk belangrijkevragen die dan ineens op je afkomen. Wij laten weten wat AYA tebieden heeft. Het is aan de mensenzelf wat ze er mee doen”. Froukjewerkt op de verpleegafdeling Oncologie en Hematologie. “Ik heb

het met onze jonge patiënten overde mogelijkheden van AYA maar bespreek het ook met collega’s.”

AYA community“Vooral de AYA community vindenonze jonge patiënten interessant”,vertelt Sandra.De AYA4 community is een online‘hangplek’ voor jongvolwassenenmet kanker. Ze kunnen veilig en afgeschermd andere (ex-) patiëntenontmoeten, informatie uitwisselen,vragen stellen en kennis en gevoeldelen. AYA’s stonden zelf aan debasis van AYA4 Community. AYA4staat voor ‘All information You’veAsked For’.

Alleen AYA’s kunnen lid worden van de digitale AYA4 community. Het maakt niet uit waar en bij wie ze in Nederland onder behandelingzijn (of waren) en wat voor soortkanker ze hebben. Ze kunnen

gewoon lid worden; of ze nou gaanvoor genezing, ongeneeslijk ziek zijnof rekening moet houden met eenbeperkte levensverwachting.

AYA poliNaast de online ontmoetingsplekkunnen jongeren en jong-volwassenen met kanker ook terecht op de AYA poli in Nijmegen.Op deze poli worden vooral vragenover de impact die de ziekte en de behandeling op hun leven heeftbesproken. Het is niet de bedoelingdat de AYA poli de behandeling van de ziekte of de controle-afspraken overneemt. Hiervoor blijftde eigen behandelend specialist verantwoordelijk.

Het Nationaal AYA platform wil landelijk de AYA-zorg verbeteren.

Meer informatie is te vinden op:www.aya4net.nl

u Oncologieverpleegkundigen Gonny Sparla, Froukje Stuivenvolt en Sandra Vermeer(v.l.n.r.) zijn contactpersoon voor AYA.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:14 Pagina 9

Page 12: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Bedankt!In het Elisabeth-TweeStedenZiekenhuis werken betrokkenartsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners dagelijksmet honderden mensen. Meestal tot volle tevredenheidvan onze patiënten en bezoekers. Dit blijkt onder meer uit de vele bedankjes in de vorm van kaartjes, tekeningen en aardigheidjes die onze patiënten elke dag achterlaten. Deze veelzeggende pagina is een compilatie van enkele van deze dank-betuigingen.

10

• Heel goede nazorg en een hele vriendelijke longarts en ook

het overige personeel. Bij de longafdeling zijn ze super zorg-

zaam voor me geweest.

• Vriendelijke kaakchirurg, die kinderen op hun gemak stelt en

duidelijke uitleg geeft. Hij neemt de tijd om vragen van je

kind goed en duidelijk te beantwoorden. (Nout)

• Dr. damen plastisch chirurg heel kundig, zeer goede uitleg hoe

of wat er wel of niet kan en fijn zorgzaam team er om heen.

•Via ZorgkaartNederland.nl:

Via Facebook: • Bedankt voor jullie goede zorg

en inzet op ic en afd b• Gisteren bij de spoedeisende hulp,

echt geweldig geholpen! Zo lief benaderd

Via Twitter• De laatste wens van de overleden

vijfjarige Zoë is in vervulling gegaan. Een ziekenhuis moet kinderpleisters hebben

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:20 Pagina 10

Page 13: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Net oma geworden en een bezoekbrengen aan je kleinkind in de couveuse. Nog één keer naar eenconcert van André Rieu. Zelf eenmooie plek uitzoeken op een natuur-begraafplaats. Wensambulance Brabant brengt terminaal zieke mensen, die niet meer zittend vervoerd kunnen worden, nog één keer naar hun favoriete plek.

SamenwerkingWensambulance Brabant vervoertmensen uit Brabant en aangrenzenderegio’s die niet lang meer te levenhebben. Dit gebeurt in samen-werking met de ambulancediensten,hospices, ziekenhuizen en huis-artsen. Een gratis service van in totaal ruim 160 professionele vrijwilligers (verpleegkundigen enambulancechauffeurs) en drie ambulances. “In 2013 hebben wij253 wensen in vervulling laten gaan.En met vijf zieke mensen zijn wij

zelfs naar het buitenland gegaan”,vertelt Giel van Genugten van Wensambulance Brabant.

Vrijwilligers uit eigen huisOok drie verpleegkundigen uit hetElisabeth-TweeSteden Ziekenhuiszijn als vrijwilliger betrokken bijWensambulance Brabant. Sandravan de Elshout en Karin Heuvink zijnverpleegkundigen op de IntensiveCare en allebei sinds twee jaar vrijwilliger. Sandra vertelt: “Ik vindhet belangrijk om iets te kunnen betekenen voor mijn medemens endan past dit goed in mijn straatje.Karin: “Tot nu toe ben ik één keermee geweest. Wij hebben een terminaal zieke man vervoerd naarzijn favoriete voetbalclub Feyenoord.Deze meneer had de dag van zijn leven. Hij mocht de training bijwonen en met spelers en trainer op de foto. Het geeft mij heel veel voldoening als je ziet

dat iemand hier zo van geniet.” Verpleegkundige Marieke Didden is sinds kort vrijwilliger en mochtbegin dit jaar mee. “Door het mooiewerk van Wensambulance Brabantkon de patiënt de crematie van zijn broer bijwonen. De mooie verhalen op de website van Wensambulance Brabant hebben mij geïnspireerd om dit werk te gaan doen.”

Spontane actiesVooral steeds meer verenigingen enscholen houden spontane acties om geld in te zamelen voor Wens-Ambulance Brabant. Maar ook gullegiften van sponsors, donateurs enparticulieren die WensambulanceBrabant een warm hart toedragen,maken dit werk mogelijk. Er komensteeds meer wensaanvragen binnen. Meestal via familie van determinaal zieke patiënt. En soms via verzorgers in het hospice of van de thuiszorginstelling.

Voor het aanvragen van eenwens of voor meer informatie: www.wensambulancebrabant.nl

Voor mensen die niet lang meer te leven hebben, laat WensambulanceBrabant wensen in vervulling gaan.

11

e

Ik heb nog één laatste wens….Wensambulance Brabant rijdt voor terminaal zieke mensen

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 11

Page 14: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

12

Het aan het Elisabeth-TweeStedenverbonden Liesbreukcentrum Brabant begon in 2007 met eennieuwe methode om liesbreuken teverhelpen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze aanpak hetaantal patiënten met chronischeklachten na de operatie spectaculairvermindert. De chirurgen van hetLiesbreukcentrum operen volgens deTIPP-methode (Trans Inguinaal Pre-Peritoneaal). Deze nieuwe,snelle en veilige techniek komt globaal neer op een andere plaatsingvan het matje dan in operaties metde andere en oudere Lichtenstein-techniek.

Significant beterUit gestandaardiseerd onderzoekblijkt dat de TIPP-methode ervoor

zorgt dat nog maar 3,5% van de patiënten te maken krijgt met chronische pijnklachten na de operatie, in vergelijking met 12,9%na de Lichtenstein-methode. Eenander bewezen voordeel is het veelsnellere herstel van de patiënt; dieis zeven dagen eerder weer op debeen. Bovendien krijgt slechts 1,4%van de patiënten last van wond-infecties en is bij slechts 1,4% van depatiënten een nieuwe operatie nodig.TIPP werkt dus significant beter.

Liesbreukcentrum BrabantBij het in de locatie TweeStedenWaalwijk gevestigde Liesbreuk-centrum Brabant staan maar liefstacht ervaren chirurgen klaar voor depatiënten. Mede door het grote aantal liesbreukoperaties is veel

kennis en kunde op deze locatie gebundeld. En daar profiteert de patiënt van. Voor de heer Ayos stondhet daarom al snel vast waar hij zichaan zijn liesbreuk zou laten helpen:“Na wat zoeken en vergelijken opGoogle, heb ik bewust voor Lies-breukcentrum Brabant gekozen. Ikheb er het volste vertrouwen in datik hier in goede handen ben. Ik benhier ook heel goed opgevangen, de medewerkers zijn erg met mebegaan”.

ResultatenDe heer Ayos is geopereerd doorchirurg Patrick Vriens. De specialistis enthousiast over de resultaten diezijn collega’s en hij behalen. “Alleswat we bij de start van het Lies-breukcentrum beloofden, maken wewaar. We helpen mensen binnen eenweek, halveren de tijd per ingreepen boeken aantoonbaar betere resultaten. We ontvangen dan ookregelmatig chirurgen uit heel Nederland in Waalwijk, voor uitlegover onze werkwijze.”

Het is niet gebruikelijk dat een patiënt direct na een operatie eenflinke bos bloemen en gebak krijgt van de behandelend arts. Tochoverkwam dit de heer Glenn Aoys onlangs in het Elisabeth-Twee-Steden Ziekenhuis. Hij was opeens middelpunt van een feestje, omdathij de drieduizendste patiënt was die volgens een nieuwe, succesvollemethode aan een liesbreuk werd behandeld.

Mijlpaal liesbreukoperaties: 3000ste patiënt

u Chirurg Patrick Vriens zet jubileumpatiënt Glenn Aoys in de bloemetjes.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 12

Page 15: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Arts-assistenten opereren rubberen poppen

Daar waren levensechte, siliconenpoppen beschikbaar, waar normaalalleen op geoefend kan wordenin het buitenland of tijdens conferenties. “Een heel bijzonderemogelijkheid dus, waar we ontzettend blij mee waren. We hebben vier verschillende operatiesgeoefend”, stelt vaatchirurg PatrickVriens. Hij en zijn collega-vaat-chirurgen coachten per operatietwee of drie arts-assistenten en een operatie-assistent.

Unieke kansEr is onder meer geoefend op operaties bij halsaderverkalking, eenbeenslagader en een aneurysma(een zwakke plek in een verwijdebuikslagader die dreigt te scheuren).

De modellen waren een volle dag in het ziekenhuis beschikbaar. Eenunieke kans voor de artsen in opleiding om op deze manier ingewikkelde ingrepen te kunnen oefenen. Ze krijgen zo de techniekgoed onder de knie en raken vertrouwd met de materialen waarmee ze moeten opereren.Dr. Vriens: “In de praktijksituatie bijeen gescheurd aneurysma is hetmeestal hectisch, er is overal bloed,je moet snel door. Tijdens deze training leren assistent-chirurgengoed opereren, ze leren grenzenkennen en kunnen veilig oefenen.Als chirurg heb je de tijd om dingenrustig uit te leggen aan de assistent-chirurgen, ze trucjes te leren enpraktijkkennis op hen over te

brengen. De rubberen modellen voelen heel echt aan, dus het benadert de werkelijkheid. Het is natuurlijk voor de patiëntveiligheiderg belangrijk dat arts-assistentendeze operaties oefenen. Op dezemanier vergroten we de veiligheidvan onze patiënten en de kundigheidvan de artsen. En dat zonder enig risico”.

Zelf doenOok de chirurgen in opleiding waren erg enthousiast. Een van hen meldde: “Normaal ben je eentoeschouwer, en leer je door je ogen goed de kost te geven. Nu mag je het echt zelf doen, en dat is heel anders dan alleen kijken en een draadje vasthouden.” De trainingsdag werd heel goed beoordeeld door zowel de vaat-chirurgen als de arts-assistenten.Het ziekenhuis wil daarom vaker op deze veilige wijze operatie-technieken trainen.

13u Dr. Vriens (in witte jas) leert arts-assistenten de fijne kneepjes van het vak.

Vier riskante operaties oefenen op één dag. En dat zonder risico’svoor de patiënt, en met alle tijd en ruimte om alles goed uit te leggenaan arts-assistenten in opleiding tot chirurg. Het lijkt onmogelijk,maar het kan in het opleidings- en onderzoekscentrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 13

Page 16: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Nieuwe specialisten

• Opleiding tot uroloog Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Isala Klinieken Zwolle

• Fellowship oncologische urologie, UMCG en Antonie van Leeuwen-hoek Ziekenhuis/Nederlands Kanker Instituut

Waarom dit ziekenhuisHet Elisabeth-TweeSteden Zieken-huis biedt mij de kans om als uroloog op oncologisch gebied verder te specialiseren. De fusie vande beide Tilburgse ziekenhuizengeeft mij alle mogelijkheden omsamen te werken met meerderespecialismen. De samenwerking leidttot continuïteit en goede kwaliteitvan zorg. Daarnaast is de sfeer in hetziekenhuis heel goed en de samen-werking met andere specialisten enhuisartsen heel prettig. Bijkomendvoordeel is dat het ziekenhuis top-klinisch is en beschikt over een goedopleidingsklimaat. Ik ben werkzaamop de drie locaties van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg enWaalwijk.

Speciaal aandachtsgebiedAls uroloog richt ik mij vooral op de oncologische kant van het vak.Mijn interesse gaat ook uit naar kijkoperaties (laparoscopie) aan de nieren.

Andere bijzonderhedenIn 2009 ben ik gepromoveerd aande Rijksuniversiteit Groningen. Ik heb onderzoek gedaan naar detoepassing van een scantechniekvoor het opsporen van prostaat-kanker. Ik hoop hiermee in de toekomst een bijdrage te kunnen leveren aan de diagnostiek van urologische tumoren.

PersoonlijkIk woon samen met Durkje de Vries. Zij is huisarts en op zoek naar een leuke praktijk in de regio. We hebben twee kinderen van 1 en 3 jaar. In mijn vrije tijd zit ik graag op de racefiets en hoop zo Tilburg en omstreken (en bewoners!) snel te leren kennen.

Anton Breeuwsma Uroloog, 37 jaar

Opleiding• Studie geneeskunde Rijks-

universiteit Groningen

Opleiding• Studie Geneeskunde Universiteit

Utrecht• Opleiding Neurologie UMC Utrecht • Fellowship en staflid Kinder-

neurologie AMC Amsterdam

Waarom dit ziekenhuisHet Elisabeth-TweeSteden Zieken-huis is een ziekenhuis met hoog specialistische patiëntenzorg enheeft daarnaast veel aandacht voor de patiënt als mens. En dit ziekenhuis heeft het grootste Neuro-centrum van Nederland. Dit maakthet voor mij als neuroloog heel uitdagend om hier te kunnen werken.Ook de werksfeer is heel goed.

Speciaal aandachtsgebiedMijn aandachtsgebied is kinder-neurologie en in het bijzonder spierziekten en erfelijke neurologische aandoeningen. Als kinderneuroloog heb je een

brugfunctie: samen met de kinderartsen draag je de zorg voor kinderen met neurologischeaandoeningen. Juist de benaderingvanuit deze twee specialismenmaakt het vak zo interessant.

In samenspraak met de kinderarts,kinderrevalidatiearts, klinisch geneticus, neuroradioloog, kinder-psychiater en kinderpsycholoog ga ik specialistische spreekuren opzetten. Ik verheug mij enorm op de nieuwe samenwerkings-verbanden die daaruit voort zullenkomen.

BijzonderhedenIk ben gepromoveerd op de prognose en behandeling van patiënten met MGUS. Dit is een aandoening van de zenuwen vanarmen en benen. Spieren en gevoel functioneren dan niet meer naar behoren.

Jikke-Mien Niermeijer Kinderneuroloog, 40 jaar

14

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 14

Page 17: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

• Oogarts Universitair Medisch Centrum Maastricht

Waarom dit ziekenhuisOp dit moment ben ik werkzaam op de drie locaties van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (locatie St. Elisabeth Tilburg, locatie TweeSteden Tilburg en Waalwijk).Naast het feit dat dit een hele afwisselende baan is, leidt de samenwerking er toe dat het bestevan drie werelden gecombineerdwordt. Ik ben blij een stempel temogen drukken op de fusie van demaatschap Oogheelkunde MiddenBrabant zodat we samen het specialisme oogheelkunde op alle locaties op de kaart kunnen zetten.

Aandachtsgebieden• Staaroperaties • Ooglidoperaties • Netvliesslijtage

BijzonderhedenMijn keuze voor het specialismeoogheelkunde maakte ik in Indonesië. Tijdens mijn stage Kindergeneeskunde op Irian Jayamocht ik over de schouder van twee Nederlandse oogartsen meekijken terwijl ze staaroperatiesdeden. Dat opende letterlijk mijnogen voor dit specialisme. Inmiddels ben ik werkzaam als oogarts, ook op de operatiekamers,en realiseer ik me hoe bijzonder het was wat ik daar heb gezien.Kunstlenzen die zo hard waren dat je ‘pong’ hoorde als je ze optafel liet vallen. Gelukkig maken we dat nu bijna nooit meer mee,maar ik ben blij dat die ervaring me uiteindelijk naar de keuze voor dit vak heeft geleid.

Eelke BidlotOogarts, 36 jaar

Opleiding• Universiteit Maastricht

Opleiding• Basisarts Katholieke Universiteit

Nijmegen • Oogarts Universitair Medisch

Centrum Maastricht

Waarom dit ziekenhuisDe afdeling Oogheelkunde op de locatie St. Elisabeth biedt alle mogelijkheden voor diagnostiek,beeldvorming en (operatieve) behandeling op één locatie. Het iseen mooie uitdaging om deze hoogwaardige zorg ook verder uit tebreiden naar de andere locaties van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Als oogarts van demaatschap Oogheelkunde MiddenBrabant combineer ik mijn werkzaamheden op de locatie

St. Elisabeth en de locatie Twee-Steden (Tilburg en Waalwijk).

Aandachtsgebieden• Staaroperaties• Oog- en zenuwstelsel• Ooglidoperaties• Netvliesslijtage• Kinderoogheelkunde

(o.a. strabisme)

Bijzonderheden• Oogarts/universitair docent

Radboudumc Nijmegen van 2009-heden

• Promotieonderzoek Emory University, Atlanta, Verenigde Staten van 1999 - 2003. Gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht in 2008.

Lars CruysbergOogarts, 42 jaar

Nieuwe specialisten

1515

CliëntenraadHet St. Elisabeth Ziekenhuis heeft sinds 2001 een Cliëntenraad, die bestaat uit negen vrijwilligers. Deze zorgt ervoor dat het belang van de patiënt centraal staat in het ziekenhuisbeleid. De raad is voor het ziekenhuis ‘de stem’ van de patiënten en kan helpen de zorg en patiëntvriendelijkheid steeds verder te verbeteren. Is u iets opgevallen dat voor een grotere groep patiënten van belang is? Heeft u opmerkingen, vragen of een suggestie? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 15

Page 18: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

16

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 16

Page 19: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

17

Kinderpagina

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 17

Page 20: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

18

In de wachtkamer

Meneer Flipse laat zijn glucosemeten tijdens de Europese Dag van de Beroerte in het Elisabeth-TweeSteden Zieken-huis. Hij krijgt er helemaal voorniks een lieve, grote lach bij van Hellen Heesters, stagiaireverpleegkunde op de afdelingNeurologie.

Tijdens de Dag van de Beroerte op 13 mei konden patiënten hunbloeddruk laten controleren en hun glucose meten in de hoofd-gang. Het is belangrijk dat zoveelmogelijk mensen geïnformeerd worden over wat een beroerte is,hoe je het kunt herkennen en voorkomen.

Ruim 40.000 mensen per jaar krijgen een beroerte. Dit is een infarct of bloeding in de hersenen.Een beroerte kan het leven ingrijpend veranderen. Niet alleendie van de patiënt, maar ook die van de partner en het gezin.

Patiënten en bezoekers die met de bus naar het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis komen,kunnen voortaan hun OV-chip-kaart opladen in het ziekenhuis.Hiermee biedt het ziekenhuisweer een stukje extra service.

“Veel bezoekers komen met de busnaar het ziekenhuis”, vertelt Harriëtte Sparidans, receptioniste opde locatie St. Elisabeth. “Bij de receptie constateerden we dat er veelbelangstelling was voor een oplaad-punt van de OV-chipkaart. Daaromzijn wij heel blij dat we nu deze service kunnen bieden.” Boven hetnieuwe oplaadpunt komt bovendienbinnenkort een informatieschermmet de actuele bus- en treintijden.

u Het oplaadpunt voor de OV-chipkaart in de hoofdgang van de locatie St. Elisabeth.

“Bezoekers kunnen tot het scherm is geplaatst voor reisinformatie terecht bij de receptie.”Het nieuwe oplaadpunt voor de OV-chipkaart staat in de hoofd-gang van de locatie St. Elisabethaan de Hilvarenbeekseweg. Ook is

een oplaadpunt aanwezig in dehoofdhal van de locatie TweeStedenin Tilburg. Beide locaties zijn heelgoed bereikbaar met de bus. Vanaf het Centraal Station Tilburgkunnen reizigers kiezen uit meerdere buslijnen. Met de extraservice stimuleert het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis het gebruikvan het openbaar vervoer.

Oplaadpunt OV-chipkaart

Dag van de Beroerte goed bezocht

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 18

Page 21: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

19Comfortabele bedden voor patiënten

“De huidige bedden zijn verouderden te duur in het onderhoud”, verteltprojectleider Rianne Schoenmakers.“De nieuwe, duurzaam geprodu-ceerde bedden zijn lichter, mooier en kunnen eenvoudiger worden bediend. Ook de matrassen en bedkastjes worden vervangen.”In totaal krijgt het ziekenhuis 513nieuwe ziekenhuisbedden. Omdat de vervanging fasegewijs verloopt,wordt de logistieke operatie pasmedio mei 2015 afgerond. Dan isook de verbouwing gereed van beideverpleegtorens. “Nieuwe beddenmaken het plaatje compleet.”

Uitgebreide testsHet ziekenhuis heeft met een aantalmodelbedden van verschillende fabrikanten uitgebreid proefgedraaidop verschillende verpleegafdelingen.Ziekenhuismedewerkers van verpleging, patiëntentransport, infectiepreventie, arbo, techniek enschoonmaak hebben het dagelijks

gebruik intensief getest. Bij de beoordeling is ook goed geluisterdnaar de ervaringen van de patiënten.Ook duurzaamheid was een belang-rijk criterium bij de uiteindelijkekeuze.

De oude ziekenhuisbedden wordenniet vernietigd, maar krijgen een tweede leven. Een deel van de bedden wordt gebruikt voor recycling van onderdelen. De overige bedden worden via de leverancier getransporteerd naarAfrika.

Elke gemoderniseerde verpleegafdeling op de locatie St. Elisabethkrijgt nieuwe, comfortabele ziekenhuisbedden.

u Franciscus van Oudheusden was een van de tevreden patiënten die een nieuw bed kreeg. Hij had al snel het knopje gevonden waarmee hij zelf het voeteneinde omhoog kon zetten. In het verleden had hij voor deze handeling een verpleegkundige nodig.

Uitwisseling röntgenbeelden op drie locaties

Binnen het Elisabeth-TweeStedenZiekenhuis kunnen patiënten op iedere locatie radiologische onderzoeken laten doen. Voor de meeste onderzoeken kan de patiënt op zijn eigen locatie terecht en enkele onderzoeken zijnlocatiegebonden. Met het nieuwesysteem zijn de onderzoeks-gegevens altijd in te zien voor debehandelend specialist, ongeachtop welke locatie de patiënt zijn afspraak op de polikliniek heeft.Jaarlijks vinden ruim 350.000 radiologische onderzoeken plaatsin het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.

Eén werkwijzeHet huidige digitale beeldsysteem op de locatie TweeSteden is aan vervanging toe. Door de groeiendesamenwerking tussen beide afdelingen Radiologie is het een logische stap om nu één systeem te gaan gebruiken. “De locatie St. Elisabeth werkt al langer met hetzogenoemde PACS/RIS en heeft hieral veel ervaring mee”, aldus Erik vanBraam, manager Radiologie op delocatie TweeSteden. “De overgang opéén systeem is ook aanleiding om opbeide afdelingen op dezelfde manierte gaan werken. We gaan daarbij het beste uit twee werelden bij elkaar

brengen voor de patiënt”, verteltDirk van der Lugt, hoofd zorg-eenheid Radiologie op de locatieSt. Elisabeth.

VoordelenEén van de voordelen van hetnieuwe systeem is dat artsen de digitale radiologische beelden op hun eigen werkplek kunnen bekijken. Van der Lugt: “Dit is belangrijk, omdat patiënten op verschillende poliklinieken, verpleegafdelingen en locaties vanhet Elisabeth-TweeSteden Zieken-huis komen. Als beelden direct gezien kunnen worden, zorgt ditvoor een betere consultatie, snellere overdracht en meer efficiency.”

Door de fusie van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis moeten alle radiologische onderzoeken op drie locaties zichtbaar zijn.

In de wachtkamer

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:42 Pagina 19

Page 22: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Vrijwilligers zetten Kinder- enJeugdpsychiatrie in het zonnetje

Monique van Veen, werkzaambij systeembeheerbedrijf Linfosys en tevens kunstenares (Vaine Vormgevers), maakte het ontwerp

voor de muurtekening en zette deze eerder al met potlood op demuur. Op de vrijwilligersdag was het de beurt aan haar collega’s

om de tekening in te kleuren. Volenthousiasme gingen zij aan de slagen aan het einde van de middagfleurde een kleurrijke wand dewachtruimte van de afdeling Kinder-en Jeugdpsychiatrie op.

Kinder- en JeugdpsychiatrieDe afdeling Kinder- en Jeugd-psychiatrie biedt zorg aan kinderenen jeugdigen van drie tot achttienjaar en hun ouders en verzorgers.Vooral patiënten met lichamelijkeklachten in combinatie met psychiatrische aandoeningen wordenop deze afdeling geholpen. Bijvoorbeeld kinderen met een eet-stoornis die door hun ondergewichtlichamelijk problemen hebben. Maar ook kinderen met onbegrepenlichamelijke klachten, zoals uitvalsverschijnselen, chronischevermoeidheid of niet goed te verklaren pijnklachten. Een anderebelangrijke groep zijn patiënten met een chronische lichamelijkeaandoening (zoals diabetes) diedaarnaast, of juist daardoor, psychiatrische aandoeningen hebben, zoals angsten, trauma’s of depressies. Een veilige en sfeer-volle wachtruimte is voor deze doelgroep extra belangrijk om hen met een positieve sfeer te verwelkomen voor hun therapie. Door de bijzondere samenwerkingtussen Vaine Vormgevers en Linfosys is deze sfeer nu gerealiseerd.

20

uMedewerkers van het bedrijf Linfosys werken aan de muurschildering.

u Linfosys doneert € 500,- aan de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, locatie St. Elisabeth.

Op de landelijke vrijwilligersdag NL Doet kleurden achttien medewerkers van het bedrijf Linfosys een grote muurtekening op deafdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Elisabeth-TweeStedenZiekenhuis, locatie St. Elisabeth. Linfosys deed ook een donatie aande afdeling. Antoon de Jong, speciaalzaak in creatief materiaal,stelde alle verf en penselen ter beschikking.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 20

Page 23: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Ziekenhuisapotheek komt naar patiënt toe

Welke medicatie gebruikt u? Dit iseen van de eerste vragen aan patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis. Het hoort bij de‘front office’ van de ziekenhuis-apotheek. Dat wil zeggen dat apothekersassistenten aan het ziekenhuisbed van de patiënt opname- en ontslaggesprekken voeren over de gebruikte en te gebruiken geneesmiddelen. Dit gebeurt bij alle patiënten met vijf of meer soorten geneesmiddelen.

ZichtbaarDe Ziekenhuisapotheek Midden-Brabant (ZAMB) wordt meer enmeer zichtbaar actief in het ziekenhuis en ondersteunt verpleeg-afdelingen met gevraagde en ongevraagde adviezen. “Opgenomenpatiënten merken steeds meer dat de ziekenhuisapotheek naar hen toe komt. Onze gouden regel is dat de patiënt centraal staat”, vertelt ziekenhuisapotheker JacquesVerzijl.

OpnamegesprekIn het opnamegesprek inventariseertde apothekersassistent van de zieken-huisapotheek de thuismedicatie vande patiënt. Dit gebeurt aan de handvan het medicatieoverzicht van deopenbare apotheek. Ook wordt gevraagd of de patiënt allergisch isvoor bepaalde medicijnen. Al dezegegevens worden opgeslagen in decomputer zodat alle zorgverleners in het ziekenhuis met één druk opde knop over het totale medicijn-gebruik beschikken.

Nieuw is dat er op sommige afdelingen ook wordt gekeken naarhet effect van geneesmiddelen opvoedingsmiddelen die patiënten gebruiken. “Er kan namelijk sprakezijn van een belangrijke interactietussen voeding en medicijnen. Denkbijvoorbeeld aan bepaalde soortenfruit, vitaminepreparaten en melk-producten. Hier willen we de komende tijd meer onderzoek naardoen”, aldus Verzijl.

MedicijnkaartAls de patiënt weer naar huis mag,voert de apothekersassistent hetontslaggesprek met de patiënt enzorgt voor een actuele medicijn-kaart. Een handig overzicht voor depatiënt, maar ook voor de eigenapotheek. Wanneer een patiënt nabehandeling het ziekenhuis verlaat,draagt de ZAMB bovendien alle benodigde informatie over aan destadsapotheek.

ZiekenhuisapotheekIn de ZiekenhuisApotheek Midden-Brabant (ZAMB) werken meer dan125 mensen. De ZAMB heeft eenziekenhuisapotheek op zowel de locatie St. Elisabeth als het Twee-Steden. De ZAMB borgt dat hetjuiste geneesmiddel, in de juiste dosering, op de juiste plek en tijd,bij de juiste patiënt komt. Vorig jaar bestond de ZAMB vijftig jaar. Patiënten van het Elisabeth-Twee-Steden Ziekenhuis zijn daarmee al ruim een halve eeuw verzekerd van vooraanstaande farmaco-therapeutische topzorg.

21

u De apothekersassistente voert opname- en ontslaggesprekken over de gebruikte en te gebruiken geneesmiddelen.

Het is een belangrijke nieuwe ontwikkeling in de ziekenhuiszorg: de ‘front office’ van de ziekenhuisapotheek. Daarmee is de apotheekzichtbaar actief in het ziekenhuis.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 21

Page 24: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

22

g

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 22

Page 25: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

23

u Een patiënt bespreekt samen met arts-onderzoeker Romy Lamers de geprinte samenvatting van de Keuzehulp.

Uroloog Paul Kil is een van de stuwende krachten achter de Keuze-hulp. “De patiënt vult thuis online de Keuzehulp in, waarna we de resultaten samen in het ziekenhuisbespreken. Want uiteraard blijft dekeuze van een behandeling op maateen gezamenlijke verantwoordelijk-heid van patiënt en arts.”

BegripKil heeft hoge verwachtingen van zijn Keuzehulp. “Het zorgt

ervoor dat de patiënt veel beterwordt geïnformeerd en dat hij meer begrip krijgt voor de ziekte. De patiënt wordt volledig bij dekeuze voor de voor hem optimalebehandeling betrokken, waarbijrekening wordt gehouden met zijn eigen voorkeuren. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere kwaliteitvan leven.”

Moeilijk kiezenVoor prostaatkanker in een vroeg

stadium zijn meestal meerdere gelijkwaardige behandelingen mogelijk: operatie, bestralen of afwachten met de behandeling. Het is voor patiënten moeilijk kiezen tussen deze behandelopties.Welke behandeling het beste is,hangt namelijk vaak af van debijwerkingen van deze keuze. Kil: “Het unieke en innovatieve van deze Keuzehulp is dat we aan depatiënt vragen om zelf te benoemenwat hij wil (opereren, bestralen, afwachten), wat hij belangrijk vindt, maar ook wat hij per se nietwil. Voor de een zal een bijwerkingals verlies van erecties niet zo’n probleem zijn, terwijl dat voor eenander ondenkbaar is. Daar kunnenwe in de keuze rekening mee houden.Met behulp van de Keuzehulp kunnen we voor elke patiënt de voor hem beste keuze maken”.

In de wachtkamer

Keuzehulp voor patiënten met prostaatkanker

Een interactieve website die patiënten met prostaatkanker helpt degoede behandeling te kiezen. Dat is kort samengevat de ‘Keuzehulp’.

Patiënten, bezoekers en mede-werkers van het ziekenhuis dieeven een momentje voor zichzelfwillen, kunnen deelnemen aan een wekelijkse stilte meditatie.Onder begeleiding van de geestelijk verzorgers van het ziekenhuis wordt elke donderdag

een meditatie sessie in de gebeds-ruimte gehouden van 12.30 tot12.45 uur. Aanmelden is niet nodig,u kunt gewoon binnenwandelen inde gebedsruimte in de hoofdgangvan de locatie St. Elisabeth (route 70).

Stilte meditatie in gebedsruimte

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 23

Page 26: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

24

In de wachtkamer

Kinderpleisters als laatste wens van overleden Zoë

“Waarom heeft een kinderzieken-huis geen kinderpleisters?” Dezesimpele vraag stelde Zoë aan haarmoeder tijdens een van de vele bezoeken aan het Sophia Kinder-ziekenhuis in Rotterdam. Zoë werd

daar behandeld voor een tumor inde hersenstam. Helaas heeft de vijfjarige Zoë enkele maanden geleden de strijd tegen de slopende ziekte verloren. Ter nagedachtenis aan Zoë hebben

haar ouders de belofte gedaan om geld in te zamelen en kinder-pleisters te schenken aan de ziekenhuizen. Caroline Baay, demoeder van Zoë, kwam speciaaldaarvoor met enkele dozen pleisters naar het ziekenhuis in Tilburg.

De speciale pleisters zijn ontworpen door Zoë Swinkels. “Zo iets kleins als een kind-vriendelijke pleister kan een vervelende ervaring als bloed-prikken al minder erg maken”, aldus Caroline Baay. “Het is mooi dat alle afdelingen in het Twee-Steden waar kinderen komen, deze mooie pleisters gaangebruiken.” Ook het naast het TweeSteden gelegen Instituut Verbeeten gaat met deze kinderpleisters werken.

Meer informatie over Zoë’s Wens (kinderpleisters voor alle kinderen) is te vinden op:www.facebook.com/kinderpleisters

De ouders van de begin dit jaar gestorven Zoë hebben speciale kinderpleisters geschonken aan de kinderafdeling. Daarmee vervullen ze de laatste wens van hun overleden dochter. Op de locatie TweeSteden kreeg patiëntje Noa de eerste pleisters opgeplakt door kinderarts Joost Bonenkamp.

u Kinderarts Joost Bonenkamp plakt de speciale kinderpleister op de arm van Noa.

Zoals elke leerling van de basis-school moest ook Myrthe eenspreekbeurt houden over een boeiend onderwerp. Zij koos ervoor om het St. Elisabeth Ziekenhuis inhet zonnetje te zetten. Haar heleklas weet nu dat dit ziekenhuis albijna 200 jaar bestaat. In 1827 stichtten vier heren in een boeren-woning in het huidige Wilhelmina-park een gasthuis. Daar werden tienzieke armen verzorgd. Een unicumin die tijd, want het was voor heteerst dat zieke arme mensen terechtkonden in een redelijk hygiënische

ruimte, waar iemand voor henzorgde. Deze informatie vond ze op

de website van het ziekenhuis. Zewijdde ook een mooi werkstuk aanhet ziekenhuis. Myrthe (11) leert nog even aan deWillibrordus School in Alphen. Na dezomervakantie start ze in de brug-klas havo-vwo op het Mill-Hillcollegein Goirle. Ze weet nog niet wat zelater wil worden. Of ik in een zieken-huis wil werken? “Ik ben daar nogniet uit. Eerst maar eens naar demiddelbare”, aldus Myrthe.

Nog geen onderwerp voor je spreekbeurt? De locatie St. Elisabeth heeft twee hele handige en completespreekbeurtkoffers te leen voor kinderen vanaf acht jaar.

Kijk op www.elisabeth.nl voormeer informatie.

Haar beide ouders werken in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.En ze wilde graag meer weten over de gang van zaken in een ziekenhuis. Reden voor Myrthe Dievelaar om haar spreekbeurt over het ziekenhuis te houden. Haar presentatie aan de klas werd beoordeeld met een ‘zeer goed’.

Myrthe scoort met spreekbeurt over ziekenhuis

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 24

Page 27: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

25

Goede hiv-zorg voor zwangeren en pasgeborenen

Hiv is het virus dat de ziekte aidsveroorzaakt. Dankzij goede medicijnen is hiv tegenwoordig nietmeer levensbedreigend, maar is het wel een chronische ziekte. Eenvrouw die geïnfecteerd is met hethiv-virus kan haar kind besmettentijdens de zwangerschap, bevallingen door het geven van borstvoeding.Om dit te voorkomen zijn specialemaatregelen nodig tijdens en na de zwangerschap en bevalling. Geïnfecteerde moeders moeten tijdens de zwangerschap medicijnengebruiken en mogen bijvoorbeeldgeen borstvoeding of eigen moeder-melk aan de baby geven.

Hiv-zorgKinderarts Charlie Obihara verteltover de hiv-zorg van zwangeren.

“In Nederland worden zwangerevrouwen getest op hiv. Als zij hiv-positief zijn, stuurt de verloskundigede aanstaande moeder door naareen hiv-behandelcentrum voor dejuiste zorg van moeder en kind. De kans op besmetting kan sterkworden verminderd door het gebruikvan hiv-remmers tijdens de zwangerschap. Tijdig starten metdeze medicijnen is van levens-belang, ook om te voorkomen dathet kind besmet raakt met hiv.”

Gezond kind Om na te gaan of de kinderen na debehandeling gezond opgroeien, ishet Elisabeth-TweeSteden Zieken-huis in 1995 gestart met het volgenvan alle pasgeborenen van hiv moeders tot de leeftijd van 1,5 jaar.

“Gelukkig gaat hetom kleine aantallen”,vertelt Obihara. “In de periode 1995-2010 behan-delden wij in totaal87 kinderen van 71 hiv-geïnfecteerdemoeders.” Bijna driekwart van devrouwen was afkomstig uit Afrika.Alle pasgeborenenvan deze moederswaren gelukkig

hiv-negatief. Dit wijst op goede samenwerking tussen een specialistisch team van internist, gynaecoloog en kinderarts. “Wijhebben wel een paar kinderen gemist in de nazorg, omdat zijvroegtijdig overgeplaatst zijn naareen ander ziekenhuis, een verdergelegen asielzoekerscentrum ofomdat zij naar het buitenland zijnvertrokken. Onze resultaten wijkenniet af van de landelijke cijfers en ditis voor ons een bevestiging dat wein Tilburg goede hiv-zorg leveren.”

VoorlichtingVia de verloskundige komen de hiv-positieve moeders zo vroeg mogelijkin de zwangerschap bij de internist-infectioloog en verpleegkundig consulent van het Elisabeth-Twee-Steden Ziekenhuis. Via bloedonder-zoeken wordt gekeken wanneergestart moet worden met de juistehiv-remmende medicijnen. Rond de32 weken zwangerschap worden zedoorverwezen naar kinderarts Obihara. “In samenwerking met degynaecoloog, internist en verpleeg-kundig consulent bewaken wij degezondheid van moeder en kind.Goede voorlichting is hierbij belang-rijk. Wij besteden veel aandacht aan het trouw innemen van de medicijnen. Na de geboorte wordtde pasgeborene getest op hiv enmoet het kind vier weken lang preventieve medicijnen innemen.Geregeld komen moeder en kindnaar de kinderpoli en controleren wij het bloed. Moeders ervaren dezenazorg als heel prettig.”

Jaarlijks worden er duizenden baby’s geboren in het Elisabeth-Twee-Steden Ziekenhuis. Gemiddeld acht keer per jaar bevallen er moedersdie met hiv geïnfecteerd zijn. Om te voorkomen dat hun baby’s ookgeïnfecteerd raken met dit virus, krijgen moeder en kind een specialebehandeling.

Grootste HIV-centrumHet Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis is het grootste HIV centrum buiten de randstad. De hiv-poli behandelt jaarlijks 900 hiv-geïnfecteerden. Elk jaar komen daar ruim 80 patiënten bij. Hiv-patiënten zijn van alle leeftijden, komen uit alle lagen van de bevolking en hebben allerlei nationaliteiten. Jaarlijks komen er in Nederland zo’n 1.100 mensen met hiv bij.

u Zwangere vrouwen die geïnfecteerd zijn met het hiv-virus wordenrond de 32 weken zwangerschap doorverwezen naar kinderarts Charlie Obihara.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:15 Pagina 25

Page 28: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Verpleegkundigen

Corstiane Smit, verpleegkundig specialist

Cardiologie (013) 539 34 90

Yvette Pluijms,verpleegkundigspecialist

Tonnie de Crom, verpleegkundigspecialist

Gastro enterologieWalther Jansen, PA

Mamma careManon Schriek, verpleegkundig specialist

Stoma zorgGerda van Driesten, specialistisch verpleegkundige

Stoma zorgIlonka Arends, specialistisch verpleegkundige

VaatchirurgieKoen van Hees, verpleegkundig specialist

Lianne Schots, menopauzeverpleegkundige

Heelkunde (013) 539 80 39

Wendy Schapendonk,PA

Inge Gnirrep, PA

VeroniekeGeenen, neural practitioner

Jeroen vanRosmalen, PA in opleiding

Intensive Care (013) 539 38 00

Nannie Embregts, ventilation practitioner

Bas Staal, circulation practitioner i.o.

Frits van Beers, ventilation practitioner

Arné van Hees, ventilation practitioner

WondzorgAnnemiek Mutsaers, specialistisch verpleegkundige

VaatchirurgieMaria Nooren,verpleegkundig specialist

Diabetes-verpleeg-kundigeWilma Jansen

Gespecialiseerd verpleeg-kundigeHIV/aidsRick Santegoets(013) 539 31 32

Gespecialiseerd verpleeg-kundige HIV/aidsBernadettevan de Ven(013) 539 31 09

Gespecialiseerd verpleeg-kundigeHIV/aidsBrigittede Kruijf(013) 539 13 13

Diabetes-verpleeg-kundigeMaike van Rooij(013) 539 25 21

Diabetes-verpleeg-kundigeTony de Koning(013) 539 25 21

Diabetes-verpleeg-kundigeNoortje van Iersel(013) 539 25 21

Gespecialiseerd verpleegkundige Osteoporose Bianca Oonk(013) 539 31 52

Gespecialiseerdverpleegkundige Osteoporose Belinda Wardenaar(013) 539 31 52

VerpleegkundigcasemanageroncologiePetra de Jong

Verpleeg-kundig casemanageroncologielrma Lochtenberg

Verpleeg-kundig casemanageroncologieBarbara Chardon

Interne geneeskunde/Maag-, Darm- en Leverziekten

Marcel Schors, verpleegkundig specialist

Anesthesie (013) 539 22 91

Maud van Hees,PA

Max Kivits, verpleegkundig specialist

Astrid Kwakernaak, PA

OncologieMirjam Bogaarts,verpleegkundig specialist(013) 539 36 64

Neuro-oncologieRina van Helvert, verpleegkundigspecialist hematologie (013) 539 25 75

Maag-, Darm- en LeverziektenMarleen WildhagenMDL-verpleegkundige(013) 539 25 33

Maag-, Darm- en LeverziektenAngelie de Heer, verpleegkundig specialist (013) 539 25 33

Dermatologie (013) 539 80 26 Gynaecologie (013) 539 80 25

Monique van Oudheusden, verpleegkundig specialist

Ken uw verpleegkundige

Verpleegkundig specialisten: Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een erkende, specifieke masteropleiding die individueel en zelfstandig patiënten behandelt, vaak gericht op één specialisme.

Specialistisch verpleegkundigen: Specialistisch verpleegkundigen zijn verpleegkundigen die van een bepaalde ziekte heel veel afweten, zoals diabetes, ADHD, astma en schisis.

Physician assistants (PA): De PA werkt onder supervisie van de specialist en biedt professionele medische zorg.

Op de locatie St. Elisabeth werken dagelijks meer dan duizend betrokken verpleegkundigen. De verpleegkundigen die patiëntenelke dag nauw begeleiden in hun ziektetraject staan hieronder vermeld. We maken daarbij onderscheid in:

26

Geriatrie

Ielke van denWildenberg, renal practitioner

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:46 Pagina 26

Page 29: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Lactatie-kundigeEllen Crutz

Lactatie-kundigeSylvie Koks

ADHD-verpleeg-kundigeAnita Vromans-Govers

ADHD-verpleeg-kundigeHannelore vanden Enden

Kinderdiabetes-verpleeg-kundigeRianne de Kruijf

Kinderlong-verpleeg-kundigeMiranda Koelman

Piet Geerts, PA

Longziekten (013) 539 24 31

COPD Ilse van Beerendonk, gespecialiseerd long-verpleegkundige

COPD Hay van den Eertwegh, gespecialiseerd verpleegkundige longoncologie

CVA (beroerte)Jocova Vervoort, verpleegkundig specialist

Ireen van der Voort, verpleegkundig zorgcoördinator Orthopedie

Dementie/delierJosee Boerboom, specialistisch verpleegkundige

Neuro-oncologieLieke van Zon, specialistisch verpleegkundige

Orthopedie (013) 539 13 13

ParkinsonSonja van Gils, specialistisch verpleegkundige

Schisisverpleeg-kundigeNita Eijndhoven

Schisis-verpleegkun-digeMarie-José Bertens

Sociaal Pedagogisch HulpverlenerDaniëlleHendriks

Sociaal Pedagogisch HulpverlenerJudith Pas

Marili Das, PA

Bea de Jongh-Melman, gespecialiseerdlongverpleegkundige OSAS

COPD Hans Verbunt,gespecialiseerd verpleeg-kundige longoncologie

COPD Mandie Reijrink-Wissink,gespecialiseerd verpleegkundige OSAS

Ingrid van Gansen,longverpleegkundige

Sandra Weijtmans,longverpleegkundige

Anouk Lips, PA Carool Holweg, PA

Neuro-oncologieLea van Baest,specialistisch verpleegkundige

Vanessa Hens,PA

Verpleegkundigen

KNO (013) 539 80 38

Psychiatrie (013) 539 29 15

Sandra Nuyten,sociaal psychiatrischverpleegkundige

Maike Sleegers, sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Henk van de Velden, sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Fieke Wolfs, consultatiefpsychiatrisch verpleegkundige

Karen Dujardin,verpleegkundigspecialist i.o

Ellen Martin, verpleegkundig specialistcontinentiezorg

Diana Boerema, reumaconsulent

Aone van Roij, verpleegkundig specialist

Bert van Huijgevoort, PA

Anca van Gestel, specialistisch verpleegkundige

Jacqueline van Boekel, specialistisch verpleegkundige

aers,

dge

aar2

27

Neurochirurgie (013) 539 80 32

Wondverpleegkundigen (013) 539 31 15Reumatologie (013) 539 80 30 Urologie (013) 539 13 13

Neurologie (013) 539 80 36

Kindergeneeskunde (013) 539 80 19

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:45 Pagina 27

Page 30: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

- ADVERTORIAL -

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar elke dag hebbenhonderden mensen in ons land bloed nodig. Dit kunnen verkeersslachtoffers zijn, maar ook ernstig zieke mensen ofvrouwen die een zware bevalling hebben. Jaarlijks wordenduizenden van hen gered dankzij het bloed van bloed-donors. Misschien heb je dat in je eigen omgeving ook weleens meegemaakt.

Om mensen te kunnen blijven redden, is het van levensbelang dat er altijd voldoende bloed beschikbaar is.We zijn daarom op zoek naar nieuwe donors en we hopendat jij ook bereid bent om bloed te geven. Jouw bloed kan levens redden.

Meer informatie?Wil je meer weten over het geven van bloed? Bel dan gratis naar 0800 – 51 15

Word nu bloeddonor.Je bent nodig.

Wat merk je na het geven van bloed?De meeste donors hebben nergens last van. Het is wel verstandig om de rest van de dag rustig aan te doen. Het wordt afgeraden om intensief te sporten of zwaar lichamelijk werk te verrichten.

Wat gebeurt er met je bloed?Je bloed wordt verwerkt tot verschillende producten. Hiermee kunnen de levens worden gered van mensen die gezond bloed hard nodig hebben. Zo worden rode bloedcellen gebruikt voor mensen met bloedarmoede, bloedplaatjes voor patiënten met een ernstige bloedziekte, zoals leukemie, en uit plasma worden medicijnen gemaakt voor bijvoorbeeld hemofiliepatiënten.

Hoe vaak mag je bloed geven?Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed geven en vrouwen drie keer. Hoe vaak je precies wordt opgeroepen, is afhankelijk van je bloedgroep.

Hoe word je donor?Als je tussen de 18 en 65 jaar bent, kun je je aanmelden op www.ikgeefbloed.nl. Je ontvangt daarna een informatiepakket en een uitnodiging voor een keuring. Tijdens deze keuring wordt je bloed getest. Ook wordt je bloedgroep bepaald. Als alles in orde is, word je enige tijd later uitgenodigd om bloed te geven.

Hoe werkt het?Voordat je bloed geeft, vul je een vragenlijst in. Als je HB-gehalte en je bloeddruk goed zijn, kun je een halve liter bloed geven. Dit duurt ongeveer tien minuten. Na afloop kun je wat eten en drinken.

Hoe lang duurt een bloedafname?Bij elkaar kost je bezoek aan de afnamelocatie ongeveer een uur.Dit is inclusief het invullen van de vragenlijst en de keuring. Het bloed geven zelf duurt ongeveer tien minuten. Er zijn meer dan 300 afnamelocaties in Nederland, dus er is er altijd wel één bij jou in de buurt.

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:16 Pagina 28

Page 31: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Specialisten

Op de locatie St. Elisabeth staan dagelijks 180 artsen voor u klaar. Op deze en volgende pagina’s ziet u de specialistendie werkzaam zijn in het St. Elisabeth Ziekenhuis.

Ken uw dokter

Anesthesiologen (013) 539 38 00

A.W.G. vanden Hurk

H.G. vanMiddelkoop

J.L. van de Minkelis

R.C. Bremer F. Callebaut F. van Eijs

Allergologen (013) 539 80 31

J.H.Oostenbrink

M.H.W.M.Roovers

dr. J.F.C.Tomee

C.G.M. Neetens

dr. B.M.Szabó

R.N. de Visser

dr. G.J.Noordergraaf

J.T.Schaffers

Y.D.I. Vandevivere

A.C.B. Pronk

dr. P.W.H.E.Vriens

dr. D.K.Wasowicz-Kemps

dr. J.Heisterkamp

dr. J.M.M.Heyligers

P. Jansen K.W.W.Lansink

prof. dr. J.A.Roukema

Dermatologen (013) 539 80 26

J.Th. Altena F.H.J. Koedijk dr. M.C.A.Polderman

dr. J.M.J.Smeenk

J.M. Bernards E. Geenen J.L.M. KrevelP.H.M. Maas

Fertiliteitsartsen (013) 539 31 08

C.B. Vernooij

dr. J.M.J.Smeenk

M. Smink M.C. Vosdr. P.J.H.M.Reuwer

dr. P.F.Boekkooi

C.A.Fiedeldeij

C.M.van Oirschot

Gynaecologen (013) 539 80 25

29

Cardiologen (013) 539 80 33

T. van der Kley

G.R.van Leeuwen

P.G. Melmandr. W.R.M.Hermans

Chirurgen (013) 539 80 39

M. Bemelman D.H.C.Burger

T. vanEgmond

dr. F.H.W.M.van derHeijden

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:16 Pagina 29

Page 32: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Specialisten

E. Donga(013) 539 25 10

Internisten

S. van Esch(013) 539 25 27

dr. P.L. Rensma(013) 539 25 27

dr. S.van Veen(013) 539 25 27

dr. A.J.Apperloo(013) 539 25 27

M.F. Durian (013) 539 25 36

dr. J.M.G.H. van Riel(013)5392377

J. Hes

Kaakchirurgen (013) 539 80 35

R.A. de MoorJ.F.M.Bruinenberg

dr. P.J. vanDijken MBA

C.C.A.De Kezel

J. van Hoften

Kinderartsen (013) 539 29 53

A.C. Nissen J.J. Schermer-Rotte

C.G.M.Reijnen

dr. C. Obihara C.C.J.M.Smeets

S.A.H. Stolk-Liefferink

dr. L. SmetsJ. Scheerlinck A. van Veendr. E. Nout

A.E. Brouwer(013) 539 25 10

dr. W.A.C.M.Nieuwlaat(013) 539 25 10

dr. M.E.E.van Kasteren(013) 539 25 10

dr. L.V.Beerepoot(013) 539 25 20

J. Droogendijk(013) 539 25 36

dr. D. Constendr. L.W.J.J.M.Westerhuis

dr. ir. M.J.M.de Groot

dr. B.S.Jakobs

dr. Y.C.M.Kluiters-De Hingh

Klinisch chemici (013) 539 80 14 Klinisch embryoloog

J.R.M. Schasfoort dr. W. de Jong

Klinisch fysici (013) 539 28 90

D. Ramnarain A.M.F.Rutten

W. van denWildenberg

J.A.H.van Oers

dr. A.W.Oldenbeuving

A. van Olffen

Intensivisten (Intensive Care) (013) 539 38 08

P.J. Bijlstra E. Brands D.H.C.Burger

A.M.M.Kotsopoulos

H.A.J.M.Kuijsten

dr. N.van der Lely

G.A.M.van der Nat-de Pender

Klinisch pathologen

dr. C.E.M.Blomjous

A.M. Croonen

R.E.M. Fleischeuer

J. Stavast dr. A.J.W.Stavast-Kooij

dr. A.A.Mvan der Wurff

KNO-artsen (013) 539 80 38

dr. A. Kropveld

F.J.M.Vijverberg

dr. T. Godthelp

30

dr. E.M.van Wijk

P.C. Zwarts, arts trombose-dienst

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:16 Pagina 30

Page 33: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

6

ort

Maag-, Darm- en Leverartsen (013) 539 25 33

S.M. Fouchier

dr. J.S.Kloover

dr. H.A.Machiels

J.H.E.M.Schijen

dr. J.P.F.H.A. Simons

dr. A.G.M.Buiting

dr. P.J. Kabel prof. dr.J.A.J.W.Kluytmans

dr. J.H. Marcelis

dr. C.C. Tijssen prof. dr. L.H.Visser

Neurochirurgen (013) 539 80 32

dr. G.H.A.Dodemont

dr. H. Ardon G.N. Beute

J.H. van Tuijl

dr. R.F.Eichhorn

dr. R.J.F.Laheij

dr. U. de Wit

G.J.M. Rutten

dr. G.F.J. Brekelmans

I.T.H.J.Verhagen

dr. P.L.M.de Kort

dr. H.B. Verheul

dr. G. Roks

Neurologen (013) 539 80 36

dr. J.T.H. van Asseldonk

dr. J.M.F.Niermeijer

Medisch psychologen (013) 539 28 72

M. vander Velden

prof. dr.J. de Vries

O.C. Wallis B.M. Baeten K.C.M. Kindt P. van de Sande

R. Ringrose

Longartsen (013) 539 24 31

R.G.F. Wintermans

E.C. Lamers

P.R.A.M.Depauw

B. Burhani P.E.J. Hanssens, radiotherapeut-oncoloog Gamma KnifeCentrum Tilburg

P.H. Leliefeld prof. dr. S.Leenstra

S.T. Lie B. van der Pol

Specialisten

31

Medisch microbiologen (013) 539 22 60

Oogartsen (013) 539 80 20

N.A.M.Bemelmans

dr. W.R.O.Goslings

dr. C.W.T.A. Lardenoije

dr. J.J.C. vanLith-Verhoeven

F.S. Tukkers-van Aalst

H.G.N. Veraartdr. L.P.J.Cruysberg

E. Bidlot

Orthopedisch chirurgen (013) 539 80 23

C.H. Diekerhof dr. J. de WaalMalefijt

A.B. Spoordr. I.C.J.B.van den Brand

J.J. Caron dr. T. Gosens

Plastisch chirurgen(013) 539 80 21

dr. E.H.M.Hartman

dr. B.van Nimmen

dr. A.L.W.A.M.Damen

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:16 Pagina 31

Page 34: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

32

Specialisten

Radiologen (013) 539 80 13

D.H.J. Boeykens(kinder-psychiater)

M.T.J.M. Gordijn(kinder-psychiater)

J.H.M. vanLaarhoven

P.J.H. Notten

J.J.D. Tilanus

M.C.Schoemaker

K. Verhoof(klinisch psycholoog)

dr. M.Sluzewski

M. Schaap

dr. A.J.Smeets

G.F.A.J.B.van Tilborg

dr. A.Venmans

K.A.Simons-Sanders

dr. J.M.Verzijl

M.A. Witten

Reumatologen (013) 539 80 30

dr. G.P.T.Bosma

K.M.A.C.Luijten

dr. M.Wijnands

B.W.P.M.Drinkwaard

dr. P.J.M. Kil

dr. P.N.M.Lohle

dr. J.P.P.Peluso

dr. W.J.J.van Rooij

S.M. Baas A.P.G.van Driel

dr. A.J.Breeuwsma

S.M.Folkersma

L. Doomen

dr. Y.D.Dubbelman

Urologen (013) 539 80 24

Spoedeisende Hulp-artsen (013) 539 80 10

M. Schaap

Psychiatrie (PAAZ) (013) 539 29 15

ColofonZomer 2014

Liever Elisabeth is een uitgave voor patiënten en bezoekers van hetElisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Liever Elisabeth verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 3.500 exemplaren

PostadresAfdeling CommunicatiePostbus 90151, 5000 LC TilburgTelefoon (013) 539 13 13E-mail: [email protected]

Websitewww.elisabeth.nl

RedactieDorien Bastiaans l Evelyne van EckInge de Kaste l Wim PleunisMariët de Wolff

Eindredactie:Evelyne van Eck

FotografieMarc van GeijnMaria van der HeydenEllen den OudenJoost Pistorius

Uitgeverij BC Uitgevers BVPostbus 416, 8600 AK SneekTelefoon: (0515) 429 429E-mail: [email protected]

Bladmanager/advertentiesBarbara VerschoorDigna Schoonen

VormgevingHannique de Jong

Scholma Druk B.V., Bedem

Op de voorpaginaDe ouders van de begin dit jaar gestorven Zoë hebben speciale kinderpleisters geschonken aan de kinderafdeling. Daarmee vervullen ze de laatste wens van hun overleden dochter. Patiëntje Noa kreeg de eerste pleisters opgeplakt door kinderarts Joost Bonenkamp.

H. van de Pas

M.H.B. Slits

I.A.A.M. van Echteld

K.J.M. Zaszlos

Het St. Elisabeth ziekenhuis is aangeslotenbij de stichting Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

E.P.J.Reijners

dr. J.H. van Roijen

B.P. Wijsman

Ziekenhuisapothekers(013) 539 27 91

ST_EZH_2014_2_BINNENW_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 10:16 Pagina 32

Page 35: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

Bewegen bij kanker

StuivesantFysiotherapie & Fitness

Stuivesantplein 25021 GW TilburgT 013 - 535 87 [email protected]

Fysiotherapie Tilburg Reeshof

Warmondstraat 1165036 BT TilburgT 013 - 571 82 [email protected]

Backelandt FysiotherapieAmarantstraat 705044 RL TilburgT 013 - 467 13 [email protected]

FysioSport & TherapieMidden Brabant

Vestiging Tilburg:Benatzkystraat 385011 ED TilburgVestiging Hilvarenbeek:Slibbroek 85081 NS HilvarenbeekT 013 - 547 02 [email protected]

Tijdens en na een behandeling tegen kanker, komt het moment om weer vooruit te kijken. Je wordt vaak geconfronteerd met ernstige vermoeidheid, conditie- en

krachtverlies. Wij streven naar actieve aanpak, voor een duurzame oplossing.Met een intakegesprek wordt uw niveau bepaald en bekeken welke doelen

haalbaar zijn. Er wordt 2 maal per week getraind in groepsverband. De sport-groepen worden verzorgd door een ervaren, gespecialiseerde fysiotherapeut.

Meer informatie? Kom gerust een keertje langs!

ST_EZH_2014_2_OMSL_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 09:59 Pagina 3

Page 36: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), zomer 2014

ST_EZH_2014_2_OMSL_ZOMER_Opmaak 1 06-06-14 09:59 Pagina 4