Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

36
In dit nummer Patiënten dik tevreden Wat kenmerkt een lief ziekenhuis? Mammapoli behandelt jaarlijks honderden patiënten Meer parkeerruimte voor bezoekers Informatie voor patiënten I jaargang 1 I najaar 2010 I nummer 4 Liever Elisabeth MEENEMEN MAG! www.elisabeth.nl

description

Liever Elisabeth is een uitgavevoor patiënten en bezoekers van:St. Elisabeth Ziekenhuis TilburgLiever Elisabeth verschijnt vierkeer per jaar in een oplage van3.500 exemplaren.Najaar 2010

Transcript of Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Page 1: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

In dit nummer

Patiënten dik tevreden

Wat kenmerkt een lief ziekenhuis?

Mammapoli behandelt jaarlijks honderden patiënten

Meer parkeerruimte voor bezoekers

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n I j a a r g a n g 1 I n a j a a r 2 0 1 0 I n u m m e r 4

LieverElisabeth

MEENEMEN MAG!

www.elisabeth.nl

Page 2: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010
Page 3: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Nu de zomervakantie ten einde is en iedereen weer aan de slag is, is het tijdvoor een nieuw nummer van Liever Elisabeth. Hét tijdschrift voor patiëntenen bezoekers van het St. Elisabeth Ziekenhuis.

U leest op de volgende pagina’s meer over de professionele zorg die hetteam van de mammapoli levert. De mammapoli heeft de afgelopen jaren eengoede naam opgebouwd. U wist het misschien nog niet, maar ook kinderen met ADHD of adoptie-kinderen kunnen terecht bij speciale poliklinieken in ons ziekenhuis. U leester meer over op pagina 13.

Op de laatste bladzijden vindt u opname informatie en alle bloedafname-posten op een rij. Ook al onze 150 specialisten en veel verpleegkundigen dieeen behandelrelatie hebben met patiënten staan vermeld.

Vier keer per jaar ligt Liever Elisabeth in de wachtruimtes van het ziekenhuis,op de verpleegafdelingen en bij de huisartsen in Tilburg en omgeving. Veel plezier met het lezen van dit vierde nummer.

De redactie!

Voorwoord

1

Inhoud

ColofonNajaar 2010

Liever Elisabeth is een uitgave voor patiënten en bezoekers van:St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

Liever Elisabeth verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 3.500 exemplaren

PostadresAfdeling PR & CommunicatiePostbus 901515000 LC TilburgTelefoon (013) 539 13 13E-mail: [email protected]

Websitewww.elisabeth.nl

RedactieEvelyne van Eck l Astrid MikkersWim Pleunis l Mariët de Wolff

FotografieMarc van Geijn l Ellen den Ouden

Medische Fotografie St. Elisabeth Ziekenhuis

Uitgeverij Business CommunicationsUitgevers BVPostbus 416, 8600 AK SneekTelefoon: (0515) 429 429E-mail: [email protected]

Bladmanager/advertentiesBarbara Verschoor l Digna Schoonen

VormgevingHannique de JongTelefoon: (0515) 429 420

DrukAgropers, Sneek

Op de voorpaginaIn het St. Elisabeth werken zo’n zeventig operatie-assistenten. Lotte Boemaars is één van hen.

De volgende Liever Elisabeth verschijntjanuari 2011

Cliëntenraad

De taak van de Cliëntenraad is het behartigen van de gemeenschappelijkebelangen van de patiënten. De Cliëntenraad bestaat uit negen vrijwilligers.Ze wonen in het verzorgingsgebied van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Opmerkingen, vragen en suggesties zijn welkom:Cliëntenraad, p/a Postbus 90151, 5000 LC Tilburg.

Redactioneel, colofon 1In de wachtkamer 2, 3ADHD-poli en goede begeleiding bij adoptie 4Bezoekuur 5Mammapoli: korte toegangstijden en deskundig team 6, 7Achter de schermen: operatie-assistent Lotte Boemaars 9Bedankpagina 10Bouwnieuws 11, 13

Nieuwe specialisten/ In de wachtkamer 14Kinderpagina 15Ziekenhuispastoraat zoekt vrijwilligers 16Samen revalideren 17De week van: wondverpleegkundige Jacqueline van Boekel 19Opname informatie 20, 21, 23Bloedafnameposten 24, 25Ken uw verpleegkundige 27Ken uw dokter 28 - 32

Page 4: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Waar we vooral blij mee zijn, is de waardering van de patiënten. Die gevenhet ziekenhuis een 7,7. Het St. Elisabeth ziet dat als een erkenning van deinzet die alle medewerkers dagelijks tonen om zo goed mogelijk voor onzepatiënten te zorgen.

In de nieuwe ruimte staan tien dialysestoelen. Omdat elke stoeldoor meerdere patiënten per weekgebruikt kan worden, kunnen er wekelijks tientallen patiënten behandeld worden. “We starten meteen beperkt aantal patiënten enbouwen dat langzaam op. Uiteindelijk kunnen per dag tweegroepen mensen gedialyseerd worden, waardoor in Waalwijk wekelijks veertig patiënten geholpenworden”, zegt Sylvia van Buijtene,hoofd van de afdeling Dialyse.

DaktuinDe grote, lichte ruimte is van allegemakken voorzien. “De patiëntenverblijven hier langere tijd per week,dus dan is het belangrijk dat ze zichzo comfortabel mogelijk voelen”,stelt Van Buijtene. “Daarom heeft deruimte bijvoorbeeld een constante temperatuur door klimaat-beheersing. Bovendien wordt op hetdak waar de patiënten op uitkijkeneen tuin aangelegd, waardoor ze,hoewel ze op de eerste verdiepingverblijven, vrij uitzicht hebben op de natuur.” De locatie van het nieuwe dialysecentrum is Medisch CentrumKoetshuis op Landgoed Driessen.

Dit jaar behaalde het St. Elisabeth Ziekenhuis een zevende plaats inde Ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad. Daarmee zijn we‘het beste ziekenhuis van Brabant’ zoals Omroep Brabant meldde, endaar zijn we trots op.

In de wachtkamer

2

In de Speelkoffer, met een afmetingvan 1.60 bij 1 m., is van alles tedoen. Zo is er onder andere eenlachspiegel met vele innovatievesnufjes, een clownsorkest, dat doorhet spelen op een orgeltje gaatdraaien, een spannend evenwicht-spel en kunnen kinderen filmpjesbekijken. In de lachspiegel zit

bovendien een camera waarmee kinderen een foto van zichzelf kun-nen maken en per mail kunnen ver-sturen naar huis of naar vriendjes en vriendinnetjes. De Speelkoffer heefteen prominente plaats gekregen inde wachtruimte van de polikliniekKindergeneeskunde.

Sinds deze maand biedt een interactieve CliniClowns Speelkoffer patiëntjes van het St. Elisabeth volop afleiding en plezier.

In het nieuwe Waalwijkse dialysecentrum worden sindseen aantal maanden patiëntengedialyseerd. Met dit nieuwecentrum brengt het Tilburgseziekenhuis de zorg naar de patiënten toe.

Patiëntjes dolblij met CliniClowns Speelkoffer

Nieuw dialysecentrumvolop in bedrijf

In het nieuwe centrum staan tien

dialysestoelen.

De Speelkoffer met vele innovatieve snufjes biedt patiëntjes volop afleiding en plezier.

Ziekenhuis Top 100:

Patiënten dik tevreden over St. Elisabeth Ziekenhuis

Page 5: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Wat kenmerkt een lief ziekenhuis?

Het gaat dan om patiënten met serieuze problemen, zoals een botbreuk, wond of pijn op de borst.Als de gezondheidsproblemen minder dringend zijn, is het raadzaam om eerst met de huis-

artsenpost te overleggen. Dit voorkomt ook lange wachttijden bij de Spoedeisende Hulp. De huis-artsenpost is sinds enige tijd nietmeer in het St. Elisabeth Ziekenhuisgehuisvest. Dit heeft echter geen

gevolgen voor de acute zorg, wantiedereen die zich met groot of kleinletsel bij de Spoedeisende Hulpmeldt kan onveranderd rekenen opmedische zorg.

Het ziekenhuis adviseert patiënten die buiten kantooruren dringend hulp van een huisarts nodig hebben,telefonisch contact op te nemen met de eigen huisarts of de huisartsenpost. Patiënten met ernstigeklachten kunnen altijd rechtstreeks een beroep doen op de Spoedeisende Hulp van het St. Elisabeth.

De zorg in een lief ziekenhuis ismeer dan een technisch goed uitgevoerde handeling. Het heeftnog vier kwaliteitskenmerken.• Zorg is allereerst verzorgd: niets

ontbreekt en alles wat nodig is, wordt op een wijze, gedegen en doorzichtige manier gedaan.

• De zorg is zorgvuldig: naast verzorgd wordt de zorg uitgevoerdmet aandacht, toewijding en passend bij de patiënt.

• De zorg is zorgzaam: we volgen of de zorg zo uitpakt als ze is bedoeld. Ervaart de patiënt daadwerkelijk baat?

• De zorg is bezorgd: wij zijn begaan met de ander. Uit onze zorgverlening spreekt mededogen.

Wat levert menslievendezorg op?• U ervaart vaker dat onze zorg-

verleners er daadwerkelijk voor u zijn en aandacht voor u hebben.

• U wordt gezien en gehoord.• U ervaart dat u er mag zijn.• U wordt niet verlaten, ook niet als

u ‘lastig’ bent, terugvalt of uw leven niet (meer) op orde krijgt.

• U krijgt hoogwaardige zorg en wordt gestimuleerd in het behouden van uw waardigheid en in het ontplooien van uw krachten en talenten zonder dat uw kwetsbaarheid wordt miskend.

• U merkt dat de zorgverleners graag bereikbaar en gemakkelijkeraanspreekbaar zijn.

In de wachtkamer

Spoedeisende Hulp altijd bereikbaar

Doe ook mee, help het St. Elisabeth Ziekenhuis vooruit. Steun hetprogramma ‘Menslievende zorg’ en word donateur van de ElisabethFoundation. Ga naar de site www.liefziekenhuis.nl en vul online hetformulier ‘Ja, ik word donateur’ in.

Met uw bijdrage:• kunnen we meer tijd vrij maken

voor patiënten;• leren we spreekuren verbeteren;• werken we aan opleiding en

aanpassing van het ziekenhuis;• doen we nog veel meer om

menslievender te worden! Elisabeth Foundation is in 2009 opgericht om het ziekenhuis

letterlijk en figuurlijk vooruit te helpen. De eerste grote uitdaging isom het programma ‘Menslievendezorg’ mee te realiseren.

Help het ziekenhuis vooruit

3

Leren van uwervaringen

Om het liefste ziekenhuis van Nederland te worden, is het erg belangrijk om te weten wat uw ervaringen met het St. ElisabethZiekenhuis zijn. Wij horen graaguw goede en minder goede ervaringen. Daar kunnen wij van leren. Mailt u uw verhaal aan ons: [email protected], of reageert u op de stelling, foto’s en filmpjes op onze website: www.liefziekenhuis.nl.

Page 6: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

4

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, een aandachtstekort-stoornis met hyperactiviteit. Kinderen met ADHD hebben problemen hun aandacht bij eenspel of taak te houden, daarnaastzijn ze ook hyperactief en impulsief.Een combinatie die vaak voor problemen zorgt.

VoorlichtingUit onderzoek blijkt dat behandelingmet medicijnen belangrijk is. Het isvan groot belang om kinderen enouders goed voor te lichten over wathet kind nu precies heeft en wat dewerking en mogelijk ook de bijwerkingen zijn van de medicijnen. Omdat voorlichting zo belangrijk is,is enige tijd geleden gestart met eenspeciale poli. De poli is onderdeel

van het ADHD-centrum, waar de diagnose wordt gesteld door een vande gespecialiseerde kinderartsen.Daarna wordt de voorlichting verstrekt door de ADHD-verpleeg-kundige, Anita Govers. Zij bespreektmet het kind en de ouders allezaken die van belang zijn.

Extra kennisKinderen met ADHD hebben vaakandere problemen, die op verschillende leeftijden de kop opkunnen steken. Dan valt te denkenaan zaken als PDD-NOS, specifiekeleerstoornissen, opstandig gedrag,angststoornissen, depressieve kenmerken of motorische stoornissen. Als dit aan de orde is,wordt het kind doorverwezen naarde polikliniek Kinder- en Jeugd-psychiatrie van het St. Elisabeth.

In nauwe samenwerking met alle instanties wordt daar gekeken water precies aan de hand is, en wat debeste behandeling voor het kind is.Binnen het ADHD-centrum nemenkinderpsychiaters Marianne Gordijnen Diederik Boeykens deze zorg voorhun rekening.

Een selecte groep kinderartsen houdt

zich met ADHD bezig: (staand, vlnr)

Joan Schermer, Jos Bruinenberg,

Pim van Dijken, (zittend, vlnr) Carien

Smeets, Annemieke Nissen en ADHD-

verpleegkundige Anita Govers.

ADHD-poli biedt zorg op maatKinderen met ADHD kunnen terecht bij een speciale poli in het St. Elisabeth. De poli is onderdeel van het ADHD-centrum, dat helemaal gericht is op het zo goed mogelijk behandelen en bijstaanvan kinderen met ADHD.

“Bijna 70 procent van de geadopteerde kinderen uit het buitenland heeft een behandelbaremedische aandoening. Het isdaarom belangrijk deze kinderen zosnel mogelijk te onderzoeken, voorscreening en behandeling van problemen die te maken hebben met adoptie”, vertelt kinderarts en -infectioloog Charles Obihara.

OnderzoekenDe meeste kinderen die de adoptie-poli bezoeken komen uit Azië enAfrika. De Nederlandse Verenigingvoor Kindergeneeskunde adviseertde kinderen binnen twee weken naaankomst in Nederland te laten onderzoeken. In het verleden is namelijk gebleken dat de gegevens

in de medische rapporten van de adoptiekinderen niet altijd kloppen.Bij adoptiekinderen komen specifieke aandoeningen voor dieNederlandse kinderen minder vaakhebben. Dan gaat het om ziekten als tropische malaria en sikkel-celziekte (bloedziekte) bij adoptie-kinderen uit Afrika en droge huid en

eczeem bij Aziatische adoptie-kinderen. Ook niet goed behandeldeaangeboren afwijkingen komen voor.

Goede begeleidingVoor het adoptiekind, de adoptie-ouders en de biologische ouders isadoptie een ingrijpende gebeurtenis.Een goede begeleiding is van grootbelang voor een succesvol aanpassingsproces en voor de gezondheid van het kind. Bij het medisch onderzoek wordt gekeken naar zowel de lichamelijkeals geestelijke gezondheid van hetadoptiekind. Daarna wordt met deouders besproken of verdere behandeling nodig is, en volgt eenadvies over vaccinaties. Waar nodigwordt ook verwezen naar in adoptie-problematiek gespecialiseerde kindertherapeuten.Bovendien wordt een verklaring afgegeven aan de afdeling infectiebestrijding van de GGD, die bijvoorbeeld graag wil weten ofeen kind TBC heeft of heeft gehad.

Goede begeleiding bij adoptieMensen uit Tilburg en omgeving die een kind uit het buitenland hebben geadopteerd, hoeven voortaan niet meer voor een adoptiescreening naar de Randstad. Want het St. Elisabeth Ziekenhuis heeft ook een adoptiepoli.

Page 7: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

5

Bezoekuur

Na een operatie is mevrouw Haspersinds een aantal dagen opgenomenop een eenpersoonskamer op deverbouwde verpleegafdeling D1. “Iklig nu nog een beetje bij te komenen waar kan dat beter dan op eeneenpersoonskamer met prettigeklassieke muziek en volop privacy?”

Zorg en aandachtOp de vraag van Marcel Visser hoeze in het ziekenhuis terecht is gekomen, vertelt ze dat ze al sindsbegin 2010, na een val met de fiets,klachten heeft. Met uiteindelijk derecente operatie tot gevolg. Over dezorg en aandacht op de afdeling ismevrouw Hasper erg te spreken: “Er wordt veel aandacht aan mij besteed. Iedereen is heel belang-stellend en neemt de tijd om langste komen en naar mij te luisteren. Ik vind het heerlijk om op dezekamer te liggen; ik ben erg gesteld

op mijn privacy en kan zo rustigdoen wat ik graag wil. Er is wel eenminpuntje; het toilet is erg gehorig.Omdat je het toilet deelt met de patiënt op de andere kamer komener af en toe wat gênante geluidenvoorbij.”

Mevrouw Hasper vindt het heel belangrijk dat het St. Elisabeth eenlief ziekenhuis wil zijn. “Hoewel hetziekenhuis zelf nooit lief kan zijn! Demensen maken een ziekenhuis lief.Goed communiceren met elkaar ishierbij van groot belang. En mensenerop wijzen dat ze niet onaardig zijn maar soms wat onaardig overkomen, kan alleen maar goed zijn.” Al met al is ze heel tevreden over haar verblijf in het St. Elisabeth, hoewel ze - begrijpelijkerwijs - toch het liefstweer zo snel mogelijk naar huisgaat.

“Het ziekenhuis voelt net als een luxe hotel”, vertelt mevrouw Hasper uit Oisterwijk als zij in gesprek is met Marcel visser, één vande twee directeuren van het St. Elisabeth. Hij is bij haar op bezoekom in een informeel gesprek te weten te komen hoe zij de zorg enaandacht in het ziekenhuis ervaart.

Mevrouw Hasper ligt op nieuwe verpleegafdeling D1:

Muziek naar keuze en volop privacy

Mevrouw Hasper vertelt ziekenhuisbestuurder Marcel Visser hoe het haar bevalt op de nieuwe verpleegafdeling.

Patiënt centraal bij grootse renovatie vanverpleegafdelingen

Ruime kamers met een frisse uitstraling; meer slaapkamer dan ziekenhuiskamer. Dat wordt het resultaat van de grootse verbouwing van alle verpleeg-afdelingen. Straks verblijven demeeste patiënten in een eenpersoons-kamer met veel daglicht, waarbij ze maximale privacy hebben en de zorg opmaat gegeven kan worden. In totaal worden 19 vleugels opnieuw ingericht, met elk 22 bedden. Er worden op elkevleugel dertien eenpersoons-kamers gerealiseerd en drie kamers met drie bedden. Het ziekenhuis investeert tientallenmiljoenen euro’s in de groot-scheepse verbeteroperatie. Inmiddels is gestart met de renovatie van de tweede verpleegafdeling. Het St. Elisabeth krijgt een nieuwKraam- en Verloscentrum (lees meer hierover op pagina 11).

Page 8: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

6

De mammapoli wordt veelal bezochtdoor vrouwen bij wie een borst-afwijking ontdekt wordt door destichting Bevolkingsonderzoek Borst-kanker. Iedere twee jaar worden inNederland 1,8 miljoen vrouwen in deleeftijd van 50 tot 75 jaar gescreendop borstkanker. Het merendeel vandeze vrouwen (98,5 procent) ontvangt een gunstige uitslag.

Allerlei borstklachtenDe mammapoli is er ook voor vrouwen met vragen over hun borsten of borstklachten. “Dezevrouwen kunnen bij ons altijd op

gesprek komen. Gedegen onderzoekin de mammapoli kan veel onrust bijvrouwen voorkomen. We nemen alleklachten serieus en dan kan een uitvoerige controle voor veel opluchting zorgen. “ ‘Ik wou dat ik diteerder had gedaan’, hoor ik dan ookregelmatig vrouwen verzuchten”,vertelt Manon Schriek, nurse practitioner oncologie. Na verwijzingdoor de huisarts kunnen patiëntennormaal gesproken binnen tweewerkdagen op de mammapoli terecht. Patiënten zijn vijf ochtendenper week welkom. Manon vindt dathet St. Elisabeth hiermee de zaken

bijzonder goed heeft geregeld. “Allepatiënten worden snel en goed geholpen.” De mammapoli biedt al enkele jareneen snel diagnostisch traject. Dit betekent dat patiënten in éénochtend een gesprek, lichamelijk onderzoek, mammografie (röntgen-foto van de borsten), echo en indiennodig een biopt krijgen. Jaarlijksworden op deze wijze vele honderden nieuwe patiënten behandeld, die binnen maximaaltwee à drie dagen de uitslag krijgen.“Vrouwen met onschuldige borst-afwijkingen krijgen dezelfde ochtendnog geruststelling”, vertelt nursepractitioner oncologie ManonSchriek. “Ook met deze vrouwenhebben we twee dagen later telefonisch contact. Dit wordt erggewaardeerd.”

Volledig borstonderzoek binnen twee werkdagen na verwijzing

Mammapoli St. Elisabeth biedt ook luisterend oor Korte toegangstijden en professionele zorg. De mammapoli heeft deafgelopen jaren een goede naam opgebouwd. Een klein en deskundigteam behandelt jaarlijks honderden patiënten. Elke week krijgen vijftien ongeruste vrouwelijke patiënten een intake-gesprek met volledig borstonderzoek.

Het mammateam bestaat uit: (voor, vlnr) chirurg Patricia Jansen, nurse practitioner Manon Schriek, mammacare verpleegkundige

Hanneke Rooijakkers, (achter) chirurgen Joos Heisterkamp en Anne Roukema. Dorien Clavaux ontbreekt op deze foto.

Page 9: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

7

BehandelplanVrouwen bij wie een biopt afgenomen is, komen twee dagen na het onderzoek terug naar het ziekenhuis voor de uitslag. Manon:“Met hen wordt de kwaadaardigeborstafwijking besproken. Ook lichten we het behandelplan toe. Patiënten krijgen in dit gesprek direct te horen wanneer ze geopereerd worden, zodat ze wetenwaar ze aan toe zijn. We streven ernaar iedereen binnen twee wekente opereren.” Na afloop van het gesprek krijgt de patiënt een informatiedossier mee naar huis eneen visitekaartje van de nurse practitioner. “Wij vinden het belang-rijk dat patiënten altijd iemand kunnen bellen. Voor mensen met

kanker staat de wereld op zijn kop”, vertelt Manon. Een paar dagen nahet slechtnieuwsgesprek volgt altijdeen bezoek aan de verpleegkundige.“In de praktijk blijkt dat mensen nog met veel vragen zitten. Wij beantwoorden vragen, stellen mensen gerust, bereiden hen voorop de operatie en bespreken dethuissituatie om de nazorg goed teregelen. Ook maken patiënten kennis met de chirurg die hen gaatopereren”, vertelt Hanneke Rooijakkers, mammacare verpleeg-kundige.

FlexibelNa de operatie komen de patiëntenaltijd terug bij de mammapoli voorde nacontrole. “Het verschilt heel

erg per patiënt hoe vaak ze terug-komen. Wij zijn heel flexibel. Als eenpatiënte een keertje extra wil terug-komen omdat ze toch nog ongerustis, dan staan wij uiteraard klaar. Wijbieden naast de nodige fysieke zorgook psychosociale begeleiding. In de loop der jaren hebben we voelsprieten ontwikkeld voor mensen die wat extra steun of zorgnodig hebben. Wij bieden altijd een luisterend oor, maar verwijzenwel tijdig door als dat nodig is. Bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut,maatschappelijk werk, psycholoog ofbehandelingen voor littekenmassageof oedeemtherapie.”

In het team van de mammapoli werken verschillende specialistensamen: de chirurg, de radioloog, deinternist, de patholoog, de radio-therapeut, de medisch oncoloog, denurse practitioner en de oncologie-verpleegkundige. Alle medewerkersop deze poli zijn gespecialiseerd inonderzoek en behandeling van alleborstafwijkingen.

Oktober BorstkankermaandDeze maand worden in het hele land activiteiten georganiseerd vooriedereen die geïnteresseerd is inborstkanker. Kijk voor een overzichtop www.borstkanker.nl.

Wanneer u zelf een voelbare ofzichtbare verandering in of aaneen borst ontdekt, kunt u hetbeste naar uw huisarts gaan. Uwhuisarts zal u als eerste lichamelijkonderzoeken. Alleen nader medisch onderzoek kan uitwijzenof een afwijking in of aan uw borstgoed- of kwaadaardig is. Uw huis-arts bekijkt en bevoelt uw borstenzorgvuldig. De huisarts voelt ookof er opgezette lymfeklieren zijn inuw oksels of boven het sleutel-been. De meest voorkomendeverandering in een borst is een'knobbeltje'. Het gaat dan om eenverdikking die anders aanvoelt dande bobbeligheid die u normaal

opmerkt. Knobbeltjes kunnen heelverschillend aanvoelen. Vaak is heteen plekje in de borst dat iets stugger of harder is dan de rest vanhet weefsel. Soms is het kogelronden glijdt het onder uw vingers wegals een knikker. Soms voelt het alseen verdikte schijf of een strengetjeachter de tepel. Meestal doen dergelijke knobbeltjes geen pijn.

Andere afwijkingen kunnen zijn: • Deukjes of kuiltjes in de huid • Een sinds kort ingetrokken tepel • Een verandering van de tepel,

zoals roodheid, schilfertjes of eenplekje dat op eczeem lijkt

• Bruin of bloederig vocht uit de tepel

• Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel iets anders aanvoelt. Pijn is op zichzelf geen teken dat er een afwijking is in de borst. Heeft u echter voortdurend pijn in (één van) uw borsten, bespreekdit dan met uw huisarts

• Een borst die warm aanvoelt en rood is verkleurd. Soms ziet de huid er als een sinaas-appelschil uit

• Een wondje van de huid dat niet geneest

(bron: KWF kankerbestrijding)

Veranderingen in of aan de borsten

Mammacare verpleegkundige Dorien Clavaux in gesprek met een patiënte.

Page 10: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

8

Page 11: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

9

Het St. Elisabeth heeft zo’n zeventigoperatie-assistenten. Lotte Boemaarsis één van hen: “Wij zijn voor, tijdens en ook na de operatie verantwoordelijk voor alle instrumenten, hechtdraad en gazendie tijdens de operatie gebruikt worden. Voor iedere operatie wordtvan te voren een volledige tafel opgedekt. Hierop zijn in een afgesproken volgorde alle instrumenten te vinden die de chirurg wil of moet gebruiken. Ditopdekken gebeurt in een speciale,steriele opdekruimte. Hier bevindenzich in steriele sets alle instrumentendie nodig zijn voor een operatie. Vante voren weet je welke operatie ergaat plaatsvinden en welke chirurggaat opereren. We kunnen dus precies alle benodigde materialenklaarleggen. We houden daarbij zelfs rekening met links- of rechtshandigheid en bepaaldevoorkeuren van de chirurg.”

Steriele kar“Vlak voor de operatie als de patiëntverdoving heeft gekregen, rijd jemet de steriele kar naar de betreffende operatiekamer. Daarbegin je met het afdekken van hetoperatiegebied. Dan kan de operatiebeginnen. Je werkt altijd met tweeoperatie-assistenten; eentje geeft

alle instrumenten aan aan de chirurg, de ander is de omloop enregelt alle andere zaken. Bij eenaantal operaties waar bijvoorbeeldgeen arts-assistent aanwezig is, assisteer je de chirurg bij de operatie.”

Opperste concentratie“Het aangeven van de instrumentenvergt een goede concentratie. Je

moet namelijk al van te voren wetenwat de chirurg wil gaan doen zodatje het instrument al kunt pakken enaangeven voordat hij of zij er omvraagt. Sommige operaties durenerg lang, bijvoorbeeld een aantaluur en dan moet je steeds vooruitblijven denken en alert zijn.Alertheid is ook van belang bij hetcontroleren of alle gebruikte instrumenten weer terug op de tafelkomen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de gazen die tijdens deoperatie gebruikt worden. Door eenkaart- en telsysteem weten we precies hoeveel gazen er worden gebruikt en hoeveel er na afloopweer moeten zijn. Dit controlerenwe altijd met twee personen. Ervindt steeds opnieuw controle opcontrole plaats want de veiligheidvan de patiënt staat bij alles voorop.”

Zeventig operatie-assistenten actief in het St. Elisabeth

Lotte Boemaars werkt als gediplomeerd operatie-assistent in het

St. Elisabeth Ziekenhuis.

Achter de schermen

80 tot 100 geplande en een aantal spoedoperaties vinden er gemiddeld per dag plaats in de operatiekamers. Deze operaties worden uitgevoerd in vijftien verschillende operatiekamers (OK).Elke kamer telt een aantal mensen: naast de operateur, een eventuele assistent en de anesthesioloog werken er per operatie nogeen anesthesie-assistent en twee operatie-assistenten.

We zoeken nog operatie-assistentenGa voor meer informatie naar: http://www.elisabeth.nl/algemene_onderdelen/vacatures

Opleiding in het ziekenhuisAls leerlingen van havo en vwo kiezen voor een opleiding in het ziekenhuis, krijgen zij een baan waarbij zij in de praktijk leren. Zij krijgen hiervoor een salaris. Bovendien worden de studiekosten door het ziekenhuis vergoed. Na afronding van de praktijkopleiding is er een grote kans op een vaste aanstelling in het St. Elisabeth Ziekenhuis. Leerlingen gaan dan werken in een boeiende omgeving waar veel doorgroei-mogelijkheden en uitdagingen zijn.

Page 12: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

10

Bedankt!In het St. Elisabeth Ziekenhuiswerken betrokken artsen, verpleegkundigen en anderehulpverleners dagelijks met honderden mensen. Meestal tot volle tevredenheid van onze patiënten en bezoekers. Dit blijkt onder meer uit de vele bedankjes in de vorm van kaartjes, tekeningen en aardig-heidjes die onze patiënten elke dag achterlaten. Deze veelzeggende pagina is een compilatie van slechts enkelevan deze dankbetuigingen.

Page 13: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Door de groei van het St. ElisabethZiekenhuis sinds de bouw in dejaren ’80 is de vraag naar parkeerplaatsen in de jaren ook toegenomen. Het ziekenhuis wilgraag dat bezoekers zo dicht mogelijk bij de ingang kunnen parkeren. Daarnaast wil het St. Elisabeth de parkeeroverlast inde wijk terugdringen. Hiervoor is nu een oplossing gevonden. De

gemeente Tilburg heeft voor de zomervakantie toestemming gegeven voor het bestraten van hetterrein van de voormalige fabriek de Wolkat, door een wijziging in het bestemmingsplan. Het ziekenhuisheeft vervolgens, op de hoek Berglandweg-Hilvarenbeekseweg,zo’n 600 nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd voor medewerkers vanhet ziekenhuis. Zo komt er op het

hoofdparkeerterrein bij de ingangmeer parkeerruimte vrij voor bezoekers en neemt de parkeer-overlast in de wijk hopelijk af. Naarverwachting wordt de parkeerplaatsdeze maand in gebruik genomen.

Meer parkeerruimte voor bezoekers bij hoofdingang

11

De balie van de afdeling Diëtetiek isuit ‘de loop’ van de hoofdgang geplaatst. Hierdoor hebben

patiënten meer privacy als zij aan debalie staan. Gebrek aan privacy voor patiënten, ruimtegebrek voor

de medewerkers en de voor-genomen herinrichting van dehoofdgang vielen bij deze verbouwing samen. De werkruimtevan de vakgroep Diëtetiek is verborgen achter een mooi gebogenmuur. Onderdeel van de werkruimtezijn aparte spreekkamers waar demedewerkers rustig kunnen pratenmet patiënten. Resultaat: rust enprivacy voor patiënten en rust enruimte voor de medewerkers en dehoofdgang.

Bouwnieuws

Balie afdeling Diëtetiek biedt meer privacy

De basis van de zwangeren &kraamafdeling wordt hetzelfde als opde verpleegafdeling D1 die als pilotheeft gediend voor de rest van deverpleegafdelingen. Op de kraam-afdeling komen drie 2-persoons-kamers en zestien 1-persoons-kamers, zogenaamde gezinskamers.Deze zijn groter, hebben eigen

sanitair en een ruime, in hoogte verstelbare commode met onder andere een geïntegreerd babybadje.Cindy van der Meijden, projectleiderBouw: “Een aantal patiënten van D1hebben we gevraagd naar hun ervaringen op de nieuwe verpleeg-afdeling. Op die manier kunnen wemisschien nog wat zaken aanpassen

om nog meer aan de wensen vanpatiënten tegemoet te komen.” Hetverloscentrum gaat van zes naaracht verloskamers. Daarnaastkomen er twee aparte onderzoeks-kamers. Per twee verloskamers is erstraks een reanimatiekamer beschikbaar en elke verloskamerheeft een eigen luxe sanitaire ruimtemet een massage/ontspannings-douche.

De oplevering van het Kraam- enVerloscentrum wordt medio 2011verwacht.

Renovatie van tweede verpleegafdeling gestart

Etage E wordt modern Kraam- en Verloscentrum Verpleegafdeling D1 draait inmiddels op volle toeren. Tijd voor debouwmedewerkers om de volgende afdeling onder handen te nemen.Op locatie E2 en E3 op de eerste verdieping van de tweede verpleeg-toren wordt een nieuw Kraam- en Verloscentrum gerealiseerd. Op locatie E2 is na de verbouwing het verloscentrum gevestigd. Op locatie E3 komt de zwangeren & kraamafdeling terug.

Page 14: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Maya Pijpers Optiekstreeft ernaar om topkwaliteit te leverenop het gebied van brillen en lenzen. Wijdoen diverse screenings-onderzoeken waaronder diabetesscreening.Ons team bestaat uit 3 optometristen waarvan er altijd 1 aanwezig is in de zaak.

Wij hebben een nauwe samenwerking met de oogartsen en zijn tevens een steunpunt van hetSt. Elisabeth Ziekenhuis.

www.mayapijpers.nl

Huidtherapie de VochtDe huidtherapeut behandelt de zieke en/of beschadigde huid op verwijzing van de huisarts of medisch specialist. Zorgvuldige begeleiding en aandacht voor de persoonlijke situatie staan centraal.

De praktijk Huidtherapie de Vocht is een paramedische praktijk voor:

• Oedeemtherapie• Acnetherapie

• Laser/lichtontharen

WWW.HUIDTHERAPIEDEVOCHT.NL

De praktijk Huidtherapie de VochtNieuwe Bosscheweg 965017 JN Tilburg013-5353852Telefonisch bereikbaar: elke werkdag tussen 9.00u en 18.00u.

12

Page 15: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

13

Bouwnieuws

Uitgangspunt bij de verbouwing enherinrichting van de entree tot aanhet eerste liftenblok zijn onze patiënten en bezoekers. Belangrijk isdaarbij dat de hoofdgang weer overzichtelijk wordt. Mensen moetenzich bij binnenkomst makkelijk kunnen oriënteren en als het ware in een oogopslag zien waar ze informatie kunnen krijgen en wat deroute is. De balies en wachtruimtenzoals die van de afdeling Opname,Scopie en Bloedafname moeten uit‘de loop’ worden geplaatst, zodatpatiënten meer privacy hebben. Andere wensen voor het entree-gebied zijn duurzaamheid, vriendelijke uitstraling, modernmaar niet snel gedateerd, meer daglicht en een betere verbinding

tussen de beneden- en boven-verdieping en een betere aansluitingvan Medische Boulevard en hoofdgang. In dit deel wordt devloer, verlichting en schilderwerkaangepast zoals ook achterin hetziekenhuis al is gerealiseerd.

Verschuiven van plaatsDe huidige situatie is bekeken en deknelpunten zijn besproken. Alle winkels en voorzieningen blijven indit deel van het ziekenhuis, maarsommige zaken zullen wel op eenandere plaats worden gevestigd. Zois het de bedoeling dat vooraan bijde ingang een duidelijke receptiekomt waar u terecht kunt met al uwvragen en waar u onder andere uwponsplaatje kunt laten maken. Op

de locatie van de huidige afdelingOpname zal een plein ontstaanwaaraan onder meer een grote toiletgroep, twee nieuwe liften, eennieuwe trap en de Brasserie een plekkrijgen. Er wordt meer daglicht binnengehaald op het plein door eengrote lichtkoepel in het dak. De afdeling Bloedafname wordt meer vooraan in het ziekenhuis gevestigd.Uiteraard wordt de afdeling ook gemoderniseerd en hebt u straksmeer privacy aan de balie en beterewachtmogelijkheden. In de nieuwe‘huiskamer’ is het mogelijk om evenlekker te zitten, wat te lezen of gebruik te maken van internet.

In september zijn de eerste stappengezet in dit verbouwproces. Voordatalles klaar is, zal het eind 2011 zijn.Uiteraard proberen we de overlastvoor onze patiënten en bezoekerszoveel mogelijk te beperken. Dit gebied helemaal onzichtbaar veranderen, is echter onmogelijk.We houden u waar mogelijk op dehoogte.

Een groot gedeelte van de hoofdgang is gemoderniseerd. Daarbij zijnbalies teruggeplaatst uit de hoofdgang, zodat er meer privacy is ontstaan voor de bezoekers bij de balies. Ook is de vloer en de verlichting aangepast en zijn de muren voorzien van frisse nieuwekleuren. De komende tijd is het gedeelte van de entree tot aan heteerste liftenblok aan de beurt. Een ingewikkelde operatie want erzijn veel winkels en voorzieningen in dit deel gevestigd die gewoonbeschikbaar moeten blijven tijdens de verbouwing.

Entreegebied tot aan eerste liftenblok wordt overzichtelijker en moderner

Onlangs heeft DE Café in de Medische Boulevard een metamorfose ondergaan. Het interieur is compleet vernieuwd, alleapparatuur is vervangen, het assortiment gemoderniseerd en dekennis van de medewerkers geüpdatet. Ook is de ruimte ietsgroter geworden, zodat er meer zitplaatsen zijn. Een nieuw jasje verdient een nieuwe naam, dusvoortaan kunt u terecht bij Koffie-café Douwe Egberts. In septembervond de officiële opening plaats.

DE Café is voortaan Koffiecafé Douwe Egberts

Page 16: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Nieuwe specialisten

Opleiding: • Studie geneeskunde, Universiteit Maastricht • Opleiding tot psychiater Stichting Adhesie, Deventer/Almelo • Opleiding tot kinderpsychiater in het Universitair Medisch Centrum, Utrecht

Waarom St. Elisabeth:Het St. Elisabeth Ziekenhuis is eenvooruitstrevend ziekenhuis. Hetbiedt nieuwe ontwikkelingen een

kans, speelt een belangrijke rol in deopleiding van onder andere medischspecialisten en is stimulerend op wetenschappelijk gebied. En datalles in een omgeving, waarin mensen gelijk zijn en hierarchie nietde boventoon voert. Hard werken in gezamenlijkheid en een open onderlinge sfeer. Het St. Elisabethbiedt mij de uitdaging om eenunieke afdeling op te gaan zetten,namelijk een kinder- en jeugdPAAZ.Deze ontwikkeling is al langere tijdin gang gezet door de afdeling psychiatrie in samenwerking met dekinderartsen. Het wordt de eersteafdeling in Nederland waar kinderenmet een psychiatrische aandoening opgenomen kunnen gaan worden ineen algemeen (niet academisch) ziekenhuis. Hoe het specifieke vandeze combinatie er precies uit zalzien, wordt in de komende tijd nog verder uitgewerkt, zodat de

afdeling over enige tijd open kan.Tot die tijd zal de reeds bestaandepolikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie zich verder specialiseren. Ook de verdere ontwikkeling van het, door de kinderartsen opgezette, ADHD-centrum, heeft mijn aandacht.

Speciaal aandachtsgebied:Binnen het St. Elisabeth hebben we, naast de kinder- en jeugd-psychiatrie in de algemene zin, speciale aandacht voor psychiatrische aandoeningen bij kinderen met een lichamelijkeziekte. En voor psychiatrische aandoeningen bij kinderen bij wie er belangrijke lichamelijke symptomen aanwezig zijn. Kinderen worden naar de kinder- en jeugdpsychiaters verwezen door de kinderartsen van het St. Elisabeth Ziekenhuis.

14

Marianne GordijnKinder- en jeugdpsychiater42 jaar

Opleiding: • Studie geneeskunde, Universiteit van Amsterdam • Opleiding tot arts Spoedeisende

Hulp in het St. Elisabeth Zieken- huis (van 2006 tot begin 2010)• Vanaf april 2010 werkzaam als arts op de Spoedeisende Hulp in het St. Elisabeth

Waarom St. Elisabeth: De ontwikkeling van de spoed-eisende geneeskunde in Tilburg

loopt landelijk voorop en ik wil graag onderdeel uitmaken van deverdere ontwikkeling van ons vak. In de afgelopen jaren is het St. Elisabeth Ziekenhuis voor mijeen prettige werkplek gebleken met mogelijkheden tot persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling.

Sandra BaasSpoedeisende Hulparts 34 jaar

Veel vrouwen vinden het prettig om ervaringen uit te wisselen metandere moeders die borstvoedinggeven. Daarom biedt het St. Elisabeth Ziekenhuis twee-wekelijks de mogelijkheid om onderdeskundige begeleiding ervaringenuit te wisselen tijdens een speciaalBorstvoedingcafé, dat van 10.00 tot11.30 uur geopend is. De eerst-volgende keer is op woensdag 20 oktober.

Goede informatieBij het Borstvoedingcafé kunnen(aanstaande) moeders niet alleenterecht om in een ongedwongensfeer ervaringen uit te wisselen enbij te praten, maar ook voor goedeinformatie over borstvoeding.Het borstvoedingcafé is een initiatiefvan lactatiekundigen Sylvie Koks enEllen Crutz. Het tweetal deelt hundeskundigheid met de bezoekers,net als de vrijwilligers van Borst-voeding Natuurlijk en een lactatie-

kundige van Thebe. Zij adviseren bij problemen met borstvoeden enbeantwoorden vragen. Zo weten zijhoe het zit met kolven op het werken wanneer de nachtvoedingen afgelopen zijn. Ook vertellen ze hoeeen weigerende baby aan een fleskan wennen en vanaf wanneer eenkindje vast voedsel krijgt. Als moeders dat willen, kijken ze meemet een voeding. Het borstvoeding-café is gratis, een afspraak maken isniet nodig.

Borstvoedingcafé St. Elisabeth voor (aanstaande) moedersIn restaurant Etenstijd aan de Prof. van Buchemlaan 4 in Tilburg zijn (aanstaande) moeders sinds begindit jaar welkom op elke woensdag in de even weken.

In de wachtkamer

Kinderopvang is aanwezig.

Page 17: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Bas en Tess wensen jullie veel succes

met de opdrachten. Vergeet je niet

om een mailtje naar de

Kinderafdeling te sturen?!

Kinderpagina

15

Raad het

beroep

Raadsels

• Wat voor spin kan je eten? nipsrekius

• Wat doet een ijsbeer in de woestijn? netlems

• Wat gaat de hele tijd omhoog maar niet naar beneden? djitfeel

• Wat kan door een ruit vallen zonder de ruit te breken? thcilnoz

• Wat heeft 21 ogen maar kan niets zien? neetslebbod

Raad het beroep dat in het middenhoort en win een prijs. Bezoek onze site www.elisabeth.nl, ga naar de kindersite, het kopje ‘naar het ziekenhuis’ en dan ‘contact opnemen’. Mail ons de beroepen en maak kans op eenleuke prijs!

Welk woord kun je

maken van de letters

verspreid over deze pagina?

K

I

N

E

D

R

C

ENT

R

U

M

Page 18: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Paul Kil, als uroloog in het St. Elisabeth dagelijks geconfronteerd met prostaatkanker-patiënten, legt uit waarom een behandeling te adviseren is ofwaarom juist niet, bespreekt in dekantlijn de medische aspecten ervanen de medische begeleiding als deziekte na een chronisch verloop tochnaar een einde toe gaat. SchrijfsterMarion Bloem interviewde partnersvan prostaatkankerpatiënten, die inde meeste gevallen voor het eerstdie ervaringen met een lotgenoot deelden.

Unieke samenwerkingDeze unieke samenwerking tussenBloem en Kil en de openhartige interviews met de partners van patiënten geven inzicht in wat prostaatkanker voor een ziekte is,wat die ziekte betekent binnen eenrelatie, en hoe partners er ieder ophun eigen wijze mee (hebben) lerenomgaan.

Uitgeverij Bert Bakker / ISBN 97890 351 3530 7 / omvang 320 blz. / prijs € 19,95

16

Elke behandeling om prostaatkanker te bestrijden heeft gevolgen dieje noch als patiënt, noch als partner kunt voorzien. In ‘Als je manverandert’ wordt op indringende en persoonlijke wijze beschrevenwat de partner van de patiënt meemaakt vanaf het moment dat dearts de diagnose van prostaatkanker stelt.

Uroloog P. Kil schrijft boek ‘Als je man verandert’

De viering is niet alleen voor ziekenhuispatiënten, maar ook voorhun naasten en andere kerkgangers. De vrijwilligersclub die wekelijks

de dienst mogelijk maakt, kan momenteel enige versterking gebruiken.

Werken bij toerbeurt De vrijwilligers zorgen ervoor dat deaula wordt ingericht als kerkruimteen ze behartigen de interne tv-uitzending. Ze halen en brengen patiënten, schenken na afloop vande dienst koffie en brengen de communie rond in het ziekenhuis.Op zaterdagmorgen nodigen ze depatiënten voor de viering uit en informeren hen.De inzet gebeurt in overleg, volgenseen rooster. De vrijwilligers werkenbij toerbeurt, ongeveer één keer pervier weken een dagdeel.

ContactBelangstellenden kunnen voor meerinformatie contact opnemen met geestelijk verzorger Ine Bertens ofeen van de andere collega’s van dedienst Pastoraat & Geestelijk Verzorging, telefoon (013) 539 13 13.Zij zijn op werkdagen bereikbaartussen 9.00 en 17.00 uur. Reactieszijn ook welkom per e-mail: [email protected].

Wekelijks vindt in de aula van het St. Elisabeth Ziekenhuis tussen10.00 en 11.00 uur een zondagsviering plaats. Het ziekenhuis-pastoraat zoekt vrijwilligers die een actieve bijdrage willen leverenaan de totstandkoming van deze kerkdienst.

Ziekenhuispastoraat zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers helpen bij de totstandkoming van de zondagsviering.

Page 19: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

17

De patiënt hoeft zelf niets te regelenvoor de nazorg na het plaatsen vaneen nieuwe knie of heup. Het St. Elisabeth zorgt voor het makenvan de eerste afspraak tot en metde thuiszorg en deelname aan hetspeciale revalidatieprogramma.

Vertrouwen“Jaarlijks worden ongeveer 200knieën en 350 heupen vervangen inhet St. Elisabeth. Alle geopereerdepatiënten moeten revalideren. Daarbij is het van belang dat ze vertrouwen krijgen in de prothese

die is geplaatst, zodat ze in beweging blijven”, vertelt Ireen vander Voort. Zij is als verpleegkundigzorgcoördinator orthopedie intensiefbetrokken bij het speciale revalidatieprogramma. “Door de therapie groepsgewijs te geven,kunnen we garanderen dat de zorghelemaal is afgestemd op de operatietechnieken die onze orthopeden gebruiken. Bovendien is samen revaliderengoed voor patiënten. Er wordt twaalfweken lang groepsgewijs geoefend met zes patiënten die allemaal dezelfde operatie hebben onder-gaan. Er is lotgenotencontact, mensen hebben steun aan elkaar en motiveren elkaar. Voor ons voldoende reden om door te gaanmet dit speciale revalidatie-programma.” Op dit moment wordtde revalidatie volledig vergoed doorzorgverzekeraars CZ en Univé-VGZ-IZA-Trias. Negentig procent van de patiënten om wie het gaat, is verzekerd bij een van deze maatschappijen.

Met nieuwe heup of knie: samen revaliderenMet andere patiënten revalideren na het krijgen van een nieuweheup of knie is bijzonder effectief. Daarom neemt het St. Elisabethhet revalidatieprogramma standaard op in het zorgaanbod. De zorgverzekeraars zijn enthousiast en vergoeden de therapie volledig, ook als patiënten geen aanvullende verzekering hebben.

Het Tilburg Innovation Center (TIC)begeleidt groeiende en innovatieveondernemingen bij het op de marktbrengen van nieuwe producten endiensten. Het richt zich daarbijvooral op ICT, zorg en medischetechnologie. Voor het St. ElisabethZiekenhuis een goede samen-werkingspartner, stelt orthopedischchirurg Taco Gosens, die namens het ziekenhuis lid is geworden vande Raad van Advies van het TIC.

KlankbordHet ziekenhuis fungeert als klank-bord voor de ondernemingen die bij

het TIC zijn aangesloten, en biedteen plek om nieuwe producten ofdiensten te testen. Dat gebeurt uiteraard onder strenge condities,zodat wel voldaan wordt aan de veiligheidseisen die in het St. Elisabeth gelden. Gosens: “Wijkunnen ook ideeën aanreiken voornieuwe ontwikkelingen, want wijweten als geen ander wat de zorgsector nodig heeft. Voor de bedrijven is het goed dat zij eenwerkomgeving hebben waar ze hunproducten kunnen testen. Voor hetziekenhuis is het prettig om goed op de hoogte te zijn van nieuwe

diensten en producten, we zijn immers een innovatief ziekenhuis.Vanuit onze ervaring en expertisekunnen we ook aanbevelingen doenen mogelijkheden voor verbeteringaanreiken. Op deze manier blijvenwe op de hoogte van zorg- en medische innovaties. Daar wordenwe allemaal beter van.”

Ondernemers krijgen de kans om hun innovaties in de praktijk tetoetsen. Het ziekenhuis krijgt al in een vroeg stadium zicht op innovaties in de medische wereld. De samenwerking tussen het St. Elisabeth Ziekenhuis en het Tilburg Innovation Center heeft voorbeide partijen toegevoegde waarde.

Orthopedisch chirurg Taco Gosens.

Verpleegkundig zorgcoördinator Ireen van der Voort: “Door de therapie groepsgewijs

te geven, kunnen we garanderen dat de zorg helemaal is afgestemd op de operatie-

technieken die onze orthopeden gebruiken”.

Samenwerking Tilburg Innovation Center en St. Elisabeth Ziekenhuis

Page 20: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

18

Bent u, uw partner of een

gezinslid slecht ter been of

minder valide? Voelt u zich

onzeker wanneer u naar de

eerste verdieping wilt of juist

naar beneden? Kies dan voor

de veilige oplossing van een

kwalitatief hoogwaardige en

deskundig gemonteerde

traplift of hulpmiddel.

Hindemithstraat 135011 AD TilburgT 06 - 57 330 280E [email protected]

+31 (0) 485 - 561 120 • www.freedommotors.nl

Freedom Motors, het juiste adres voor: • Rolstoelauto’s • Kofferbakliften • Oprijplateau’s • Bodemverlaging • Rolstoelautoverhuur • Scootmobiellift Lift & Go • Autoaanpassingen • Scootmobielstalling • Draaistoelen

Voor een autoaanpassing groot of klein,moet U bij Freedom Motors in Vortum Mullem zijn!

Page 21: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

19

De week van

MaandagIk begin om 8.30 uur in Waalwijk.Samen met de aandachtsvelderwondzorg zie ik drie patiënten meteen wond. Mijn twee collega’s en ikwerken met in totaal 110 aandachts-velders wondzorg; vijftig in het St. Elisabeth en zestig bij Thebe.Deze aandachtsvelders hebben binnen hun functie extra taken enverantwoordelijkheden op het gebied van wondzorg. De patiëntendie we samen zien, hebben wondendie de aandachtsvelder wondzorgzorgen baart. Samen met haar en inoverleg met de hoofdbehandelaar -de huisarts of specialist - wordt het (wond)-beleid aangepast. Om11.00 uur ben ik bij Stichting Amarant in Tilburg, alwaar ik samenmet de arts van Amarant vier patiënten zie met een wond. Omdatde arts relatief weinig wonden ziet in zijn praktijk kijk ik eens in de zoveel tijd met hem mee, naar zijnpatiënten. Sinds bijna vijf jaar werken diverse

partijen regionaal intensief samenop het gebied van wondbehandeling.Dit lustrum willen we vieren ondermeer met een symposium. Om14.00 uur heb ik een afspraak methet Zorgnetwerk Midden-Brabantvoor de organisatie hiervan. Om16.00 uur overleg ik met een huis-arts in Drunen omdat we daar eenwondpoli binnen de eerste lijn willenstarten. Hiervoor voeren we op ditmoment een pilot uit in Drunen, metgoed resultaat. Om 17.30 uur ga ikmet een tevreden gevoel naar huisomdat er tot (door)start van dezewondpoli besloten is.

DinsdagStart ik om 8.00 uur in Oisterwijk. Ik loop vandaag met één van deaandachtsvelders mee. Het is de bedoeling dat iedere aandachts-velder tenminste eenmaal per jaargecoacht wordt door een wond-verpleegkundige terwijl zij de wond-zorg uitvoert bij de cliënt/patiënt.Iedereen in de regio dient de wondbehandeling uit te voeren volgens vastgestelde richtlijnen.Deze richtlijnen worden door eenmultidisciplinair team ontwikkeld enonderhouden, vanuit een regionalesamenwerking binnen het Zorgnetwerk. Samen met de aandachtsvelder bezoek ik zes patiënten thuis. Ik geef haar feedback op haar handelen, dezefeedback gebruikt zij weer in haarscholing naar haar team. Om 11.30 uur ben ik in het ziekenhuisen start dan met mijn poli binnen de plastische chirurgie. Ik zie daardrie patiënten met een wond. Om14.00 uur rijd ik naar Oud-Turnhout,naar een mooie locatie de PrioryCorsendonk. Hier hebben dertig

apothekers een scholingsdag. Zijhebben mij gevraagd om een scholing te verzorgen omdat ernieuwe richtlijnen ontwikkeld zijnbinnen de regio. Om 18.00 uur benik thuis.

WoensdagIk start om 8.30 uur met een maandelijks overleg met mijn leidinggevende binnen Thebe. Om10.00 uur ben ik in het ziekenhuisalwaar ik een aantal patiënten meteen wond bezoek op de verschillende afdelingen. Om 11.30 uur heb ik overleg met deFirma Bosman. Deze Firma levertsinds twee jaar de wondbedekkersbij de patiënten thuis. Om 14.00 uur heb ik wondpoli inDrunen, waar ik samen met de aandachtsvelders en de huisarts, zespatiënten met een wond zie. Dezepoli heb ik eenmaal in de maand,met het doel om de kwaliteit van dewondzorg binnen de eerste lijn tewaarborgen. Om 17.00 uur heb ikoverleg met de V&VN-wond-consulenten. Dit is de beroeps-vereniging die de belangen van dewondverpleegkundigen behartigt. Ikben bestuurslid van deze vereniging.Om 19.00 uur rijd ik naar huis.

DonderdagOm 8.00 uur ben ik in het zieken-huis voor mijn wekelijkse Ulcus-Cruris poli, op de poli van de dermatologen. Er loopt een leerling-verpleegkundige met mij mee. Deze poli duurt tot 13.00 uur.Daarna bezoek ik samen met mijn ‘meeloper’ een aantal patiënten meteen wond in het ziekenhuis. Om15.00 uur rijd ik naar het ErasmusMedisch Centrum in Rotterdam. Hierwordt mijn opleiding geëvalueerd die ik in december heb afgesloten. ’s Avonds heb ik een dinertje met degroep studenten met wie ik tweejaar de opleiding heb gevolgd. Hetwas een goede afsluiting. Om 24.00 uur rijd ik naar huis en hebweer een drukke week gehad. Ikneem me voor om de komende tijdtoch wat vaker ‘nee’ te zeggen,zodat ik wat minder drukke wekentegemoet kan zien.

De week van:

Jacqueline van Boekel, wondverpleegkundige Wondverpleegkundigen richten zich op de organisatie van de wondbehandeling. Daarnaast zijn zij expert in de nieuwste ontwikkelingen van wondbehandeling en verbandmaterialen. Deze kennis is belangrijk omdat bepaalde wonden op een specifiekemanier behandeld moeten worden. Jacqueline werkt zowel in het St. Elisabeth Ziekenhuis als voor Thebe-thuiszorg.

Page 22: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

20

Opname informatie

Meestal wordt een opname in het St. Elisabeth Ziekenhuis vooraf gepland. Een medewerker van de afdeling Opname zorgt ervoor dat uzo snel mogelijk wordt geholpen. Uiteraard kunt u laten weten naarwelke opnamedatum uw voorkeuruitgaat. Met uw wens wordt zoveelmogelijk rekening gehouden. Uwordt uiterlijk één dag voor uw opname gebeld over de opname-datum. We verzoeken u een telefoon-nummer door te geven waarop waaru overdag bereikbaar bent. U kuntook uw mobiele telefoonnummervermelden.Mocht de opnamedag u niet uitkomen, dan wordt in overleg metu en de specialist naar een anderedatum gezocht.

FoldersAls u opgenomen wordt, krijgt utwee folders. Eén folder met algemene informatie over uw opname in het ziekenhuis en een folder die u wegwijs maakt op deverpleegafdeling waar u komt teliggen. Deze folders staan ook opwww.elisabeth.nl.Hieronder hebben we de belangrijkste informatie uit deze folders voor u op een rij gezet.

OpnameOp de dag van de opname meldt uzich op het afgesproken tijdstip bijde afdeling Opname. De afdelingOpname vindt u in de hoofdgang opde begane grond.Een familielid of naaste mag met umee naar de verpleegafdeling. Eénvan de gastvrouwen van de UnieVan Vrijwilligers (UVV) begeleidt unaar de verpleegafdeling. De kamerwaar u komt te liggen is afhankelijkvan uw ziektebeeld en van de op datmoment beschikbare ruimte.

Het St. Elisabeth Ziekenhuis beschikt over één-, twee- en vierpersoonskamers. Een verpleeg-kundige maakt u vertrouwd met uwkamer en beantwoordt uw vragen.Eventuele speciale wensen kunt uuiteraard kenbaar maken. Wij proberen hieraan tegemoet tekomen.

Het is belangrijk dat u één of meerdere telefoonnummers van eencontactpersoon aan de verpleeg-kundige doorgeeft. Op deze manierkan er – indien nodig – makkelijkcontact met deze persoon wordenopgenomen.

Gemengd verplegenGemengd verplegen betekent dat opdezelfde kamer zowel mannen alsvrouwen kunnen liggen. Ieders privacy blijft uiteraard gewaarborgd.Als u hier bezwaar tegen hebt, dankunt u dit uiteraard aangeven. Wijreserveren dan een plaats op eenvoor u passende kamer.

LegitimatieplichtU moet zich kunnen legitimeren bijeen bezoek aan het St. ElisabethZiekenhuis. Dat kan met een geldigpaspoort, rijbewijs, identiteitskaartof vreemdelingendocument.

Telefoon en televisieHoudt u er rekening mee dat voorhet huren van telefoon en televisiegevraagd wordt naar uw bank- of gironummer zodat een automatischincasso plaats kan vinden.

Wat brengt u mee? Tijdens uw verblijf in het ziekenhuishebt u de volgende zaken nodig:• uw ponsplaatje• een geldig legitimatiebewijs• pyjama of nachthemd• badjas en sloffen of pantoffels• medicijnen die u dagelijks inneemt (in de originele verpakking)• lenzendoosje als u contactlenzen draagt• eventueel een tijdschrift of een boek• toiletartikelen (washandje en handdoek kunt u gebruiken van het ziekenhuis)• naam, adres en telefoonnummer van een contactpersoon. Deze persoon moet bereikbaar zijn gedurende de tijd dat u in het ziekenhuis bent

Waardevolle bezittingenGrotere geldbedragen, sieraden, en andere kostbaarheden kunt ubeter niet meebrengen naar het ziekenhuis. Het St. Elisabeth Ziekenhuis kan niet aansprakelijkworden gesteld voor eventueel verlies of diefstal van uw eigendom.

Voorbereiding op een opname

Ik word opgenomen en nu?Als u hoort dat u moet worden opgenomen, komt er veel op u af.Hieronder leest u waar u rekening mee moet houden als uvoorbereidingen treft voor uw opname.

Het Patiëntenservicebureau vindt u in de centrale hal.

Page 23: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

21

Opname informatie

MedicijnenVoor een goede behandeling van uw aandoening of ziekte is het belangrijk dat onze zorgverlenersweten welke medicijnen u thuis gebruikt. Neemt u alle medicijnen ofuw medicijnpaspoort mee om misverstanden te voorkomen. Denker ook aan om uw eigen medicijnenmee te nemen. Deze medicijnenkunnen dan de eerste tijd gewoongebruikt worden. Als u uit een andere zorginstelling komt, neemt udan de verpleegkundige overdrachten uw medicatie mee. Als u wilt, kaneen apothekersassistente samenmet u de medicijnen doornemen.

Tijdens uw opname zorgt de zieken-huisapotheek voor uw medicijnen.Het kan voorkomen dat een medicijndat u thuis gebruikt, tijdens uw

opname vervangen wordt door eenander medicijn met dezelfde werking. Het is niet nodig tijdens uwopname medicijnen bij uw eigenapotheek te (laten) halen. Het St. Elisabeth Ziekenhuis gebruikt een geautomatiseerd systeem om alle gegevens over uwmedicijngebruik vast te leggen. Als uwordt opgenomen, krijgt u een polsbandje om. Op het moment datde verpleegkundige uw medicijnenwil toedienen, scant ze eerst uwpolsbandje. De verpleegkundigekrijgt dan automatisch een overzichtvan uw medicijnen. Daarna wordt destreepjescode van elk medicijn dat u toegediend krijgt gescand. Opdeze manier wordt er gecontroleerdof de toegediende medicijnen overeenkomen met wat voor u is voorgeschreven.

Met vragen over uw medicijnen kuntu altijd terecht bij de verpleeg-kundigen. Zij kunnen desgewenst deapothekersassistenten vragen om umeer informatie te geven. De verpleegkundige of specialist bespreekt bij uw ontslag uit het ziekenhuis samen met u het verderemedicijngebruik. Er kan voor u een totaaloverzicht van uw medicijn-gebruik gemaakt worden.

OvergevoeligheidVoor uw behandelend specialist enverpleegkundige is het belangrijk te weten voor welke stoffen of geneesmiddelen u overgevoelig/allergisch bent. We verzoeken u dit door te geven aan uw arts of verpleegkundige.

MRSAAls u het afgelopen half jaar behandeld bent in een buitenlandsziekenhuis, moet u dit melden bij uwbehandelend arts. Dit geldt ook als u beroepsmatig in contact komt metlevende varkens of vleeskalveren ofals u op een varkensboerderijwoont. Hiermee wordt geprobeerdverspreiding van de MRSA-bacteriete voorkomen. Meer informatie leest u in de brochure ‘Hebt u eenverhoogd risico op MRSA?’.

Parkeren autoVoor het ziekenhuis ligt een grootparkeerterrein (P2). Dit parkeer-terrein is omheind en wordt met camera’s bewaakt. De inrit naardeze parkeerplaats ligt aan de Prof. van Buchemlaan en is met borden aangegeven. Bezoekers vanhet St. Elisabeth Ziekenhuis kunnen(op eigen risico) gebruik maken van het parkeerterrein voor het ziekenhuis. De kosten voor het gebruik bedragen:• € 0,20 per 10 minuten• maximum € 2,40 per keer

Direct bij de hoofdingang is eenklein parkeerterrein. Dit terrein isuitsluitend bedoeld voor mensenmet een parkeerontheffing en voortaxi’s. Het is wel mogelijk bezoekersdie slecht ter been zijn op dit terrein

Page 24: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

22

Page 25: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

23

direct bij de hoofdingang af te zettenen op te halen. Op het bezoekers-parkeerterrein, dicht bij de hoofd-ingang zijn ook enkele parkeer-plaatsen voor minder validen.

Bij de hoofdingang staan rolstoelen.Om de rolstoel te kunnen gebruiken,vragen we u een muntstuk van twee

euro in te werpen. U krijgt uw muntstuk retour als u de rolstoel terugplaatst.

Heeft u opmerkingen of bent u niet tevreden, dan horen we dat graag

Heeft u klachten? Praat erover!

Het bieden van goede zorg en informatie aan onze patiënten. Dat staat bij het St. Elisabeth Ziekenhuis voorop. Toch kan hetgebeuren dat u niet tevreden bentover de gang van zaken in ons ziekenhuis. Laat dat ons danweten. We zijn ervan overtuigd datwe kunnen leren van ervaringenvan patiënten. Daarom vragen weu niet met uw klacht te blijvenrondlopen, maar deze met ons tebespreken. Ook wanneer u in hetziekenhuis ligt en er is een situatiewaarover u eens wilt praten,neemt u dan contact met ons op.

Zo kunt u bij ons terecht1) Bespreek onduidelijkheden, problemen of klachten met de betrokkene(n). Een klacht kan het best besproken en opgelost worden op de afdeling of door de persoon op wie de klacht

betrekking heeft. Zo kan de klacht of het probleem misschien direct worden verholpen.2) Er kunnen omstandigheden zijn dat u een klacht niet aan de betrokkene kwijt wil of dat een gesprek niet naar wens is verlopen. In dat geval kunt u contact opnemen met de onafhankelijke klachten- functionaris van het ziekenhuis. Er wordt dan samen bekeken welke mogelijkheden er zijn om iets aan het probleem of klacht te doen. De klachtenfunctionaris is onpartijdig en heeft geheim- houdingsplicht. Ook als u verder geen actie wilt ondernemen, maar toch even over het gebeurde wil praten, kunt u bij de klachtenfunctionaris terecht.3) U kunt een klacht indienen bij de Klachtencommissie. Deze commissie analyseert en

beoordeelt de klacht en kan naar aanleiding van uw klacht officieel aanbevelingen doen aan de Raad van Bestuur om de zorg- en dienstverlening te verbeteren. Voor meer informatie over deze commissie en hoe u een klacht kunt indienen kunt u terecht op www.elisabeth.nl.

Zo kunt u ons bereikenDe klachtenfunctionarissen YolandaMombers en Tilly Kruijssen werkenbij het Patiëntenservicebureau, opde begane grond in de MedischeBoulevard. U kunt doorgaans bij hen binnenlopen op werkdagen van 09.00 - 1200 en van 13.00 tot16.30 uur. Een afspraak maken isniet nodig. De klachtenfunctionarisis ook telefonisch bereikbaar op telefoonnummer (013) 539 27 22 ofper e-mail: [email protected]

Opname informatie

Page 26: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

24

OISTERWIJK - Kringapotheek Pannenschuur,

Pannenschuurplein 58

dinsdag, woensdag en donderdag 09.00-10.00 u

OISTERWIJK - Oisterwijkkliniek TweeSteden

ziekenhuis, Moergestelseweg 32 G

maandag t/m vrijdag 07.30-08.15 u

donderdag 17.30-18.30 u

OISTERWIJK - Rode Kruis/EHBO gebouw,

Blokshekken 6

maandag t/m vrijdag 08.30-10.30 u

REUSEL - Basisschool “de Leilinde”, Groeneweg 27

donderdag 08.30-09.00 u

RIEL - Thebe, Kerkstraat 9

dinsdag en donderdag 09.00-10.00 u

SPRANG CAPELLE - huisartsenpraktijk Berkhoudt,

Wendelnesseweg oost 12

woensdag 11.00-11.30 u

SPRANG CAPELLE - huisartsenpraktijk Vrijhoeve,

Ekster 2

dinsdag 08.00-08.30 u

vrijdag 11.00-11.30 u

TILBURG - Apotheek De Blaak, Beeklaan 107

dinsdag en donderdag 08.00-09.30 u

TILBURG - Apotheek Groenewoud,

Pater v.d. Elsenplein 86

maandag t/m vrijdag 08.30-10.00 u

TILBURG - Buurthuis “In de Boomtak”, Boomstraat 81

donderdag 09.00-10.00 u

TILBURG - GGD gebouw, Ringbaan west 227

maandag en vrijdag 09.00-10.00 u

TILBURG - Huisartsenpraktijk Keulemans en Geelen,

Overlangelstraat 22

donderdag 18.00-19.00 u

TILBURG - Huisartsenpraktijk Korvelplein 10, Korvel-

plein 10

dinsdag 16.00-17.00 u

woensdag en vrijdag 08.15-10.00 u

TILBURG - Huisartsenpraktijk Verhagen,

Hoefstraat 193

maandag, woensdag,

donderdag en vrijdag 09.00-10.00 u

Bloedafnameposten in Tilburg en omgeving

BERKEL-ENSCHOT - Thebe, Abdijlaan 21

maandag t/m vrijdag 08.00-10.00 u

DIESSEN - Medisch Centrum Diessen,

Echternachstraat 1

dinsdag en donderdag 08.45-10.00 u

DONGEN - Thebe, Planetenstraat 25

dinsdag en vrijdag 09.00-10.00 u

DRUNEN - De Zandley, Burg. van de Heijdenstraat 1

maandag, dinsdag en donderdag 08.30-10.00 u

woensdag 08.00-10.00 u

GOIRLE - de Guldenakker, Wittendijk 2

woensdag 09.00-10.00 u

GOIRLE - Thebe, Th. van Diessenstraat 4

maandag t/m vrijdag 08.30-10.00 u

HAAREN - Den Domp, Kerkstraat 26

maandag en donderdag 08.00-09.00 u

HILVARENBEEK - Apotheek Beekdal, Tilburgseweg 2

maandag - alleen Trombosedienst 08.00-09.00 u

vrijdag 08.00-10.00 u

HILVARENBEEK - Thebe de Clossenborgh,

Papenstraat 78

maandag en woensdag 09.00-10.00 u

HOOGE MIERDE - Gemeenschapshuis “de Schakel”,

De Stad 5

woensdag 08.00-09.00 u

KAATSHEUVEL - Huisartsenpraktijk Vossenbergselaan,

Vossenbergselaan 2B

maandag t/m vrijdag 08.45-10.00 u

KAATSHEUVEL - Thebe de Pannenhoef,

Jacob Ruysdaelstraat 14

dinsdag, woensdag en donderdag 08.45-10.00 u

LAGE MIERDE - Lindenhof, Kloosterstraat 1

dinsdag 08.45-09.45 u

LOON OP ZAND - Thebe, Doelen 2

maandag en donderdag 09.00-10.00 u

vrijdag - alleen Trombosedienst 09.00-09.15 u

MIDDELBEERS - Zuidzorg Middelbeers,

Doornboomstraat 34

vrijdag 08.00-08.45 u

MOERGESTEL - Medisch Centrum Moergestel,

Raadhuisstraat 32

maandag t/m vrijdag 08.00-09.30 u

Bloed prikken is zo gebeurd, zeker als u het bij u in de buurt kunt laten doen. Het St. Elisabeth Ziekenhuis heeft bijna vijftig locaties in de regio waar u terecht kunt om bloed te laten prikken. Graag wijzen wij u op deze locaties. Bloedprikken wordt gedaan door een medewerker externe bloedafname van het ziekenhuis. Het bloedwordt vervolgens nog dezelfde dag in het St. Elisabeth onderzocht. De uitslag is daarna snel – binnen 24 uur – in het bezit van de betreffende verwijzer.

Het komt geregeld voor dat tijden en locaties van de prikposten op deze pagina wijzigen. Kijkt u daaromvoor een actueel overzicht op www.elisabeth.nl/ik ben patiënt/bezoeker. Klik vervolgens op de oranjebutton prikposten. U kunt voor meer informatie ook een mailtje sturen naar [email protected]

Page 27: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

25

TILBURG - Joannes Zwijsen, Burg. Brokxlaan 1407

maandag t/m vrijdag 08.00-10.00 u

TILBURG - Kievitshorst, Beneluxlaan 101

dinsdag 11.00-12.00 u

donderdag 10.00-11.00 u

TILBURG - Koolhoven, Vlodropstraat 12

maandag t/m vrijdag 08.00-09.00 u

TILBURG - Oude “Lidwinaschoolgebouw”, Van Heutszstraat 1A

woensdag 09.00-10.00 u

TILBURG - Servicecentrum Het Laar, Generaal Winkelmanstraat 175

woensdag 09.30-10.00 u

TILBURG - Steunpunt Vorstenhof-dakpaviljoen, Piusstraat 9

donderdag 10.30-11.00 u

TILBURG - Verloskundigenpraktijk EVA, Nistelrodestraat 50

dinsdag en donderdag 09.00-10.00 u

TILBURG - Verloskundigenpraktijk ISIS, Voltstraat 15

woensdag 09.00-10.00 u

TILBURG - Verpleeghuis De Hazelaar, Dr. Eijgenraamstraat 3

maandag, woensdag en vrijdag - alleen Trombosedienst 08.00-09.30 u

TILBURG - Wijkcentrum de Symfonie, Eilenbergstraat 250

dinsdag en donderdag 09.15-10.00 u

TILBURG - Woonzorgcentrum Koningsvoorde, Generaal Smutslaan 208

maandag 09.15-10.00 u

TILBURG - Zorgcentrum De Heikant, Schubertstraat 700

maandag t/m vrijdag 08.00-09.30 u

woensdag 08.00-10.00 u

TILBURG - Zorgcentrum De Reyshoeve, Gendringenlaan 15

maandag t/m vrijdag 08.30-10.00 u

TILBURG - Zorgcentrum Den Herdgang, Berlagehof 60

dinsdag en donderdag 09.00-10.00 u

UDENHOUT - De Eikelaar, Slimstraat 40-24

dinsdag - alleen Trombosedienst 09.30-10.00 u

dinsdag, woensdag en vrijdag 08.30-10.30 u

WAALWIJK - BEL PlusZorg, Balade 120

maandag t/m vrijdag 08.00-09.00 u

WAALWIJK - Zorgcentrum Antoniushof, Vredesplein 100

donderdag 08.30-09.30 u

WASPIK - Thebe, Burg. Gescherstraat 1

maandag, woensdag en donderdag 08.30-09.30 u

Bloedafnamepost in het St. Elisabeth ZiekenhuisDe bloedafnamepost in het Elisabeth zit op de begane grondnaast het bezoekersrestaurant.Openingstijden van deze prikpost:werkdagen tusssen 08.00 - 17.00 uur. Op donderdagis de prikpost tot 21.00 uur geopend.

Kinderen tot vier jaar kunnenbloed laten afnemen bij het Kindercentrum op de eerste verdieping op werkdagen tussen 8.30 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur.

TrombosedienstDe Trombosedienst is geopend op werkdagen tussen 08.30 - 12.30 uur en van 13.30tot 16.00 uur. Het telefoon-nummer is (013) 539 28 77.

Prikposten in de regioHet St. Elisabeth Ziekenhuis heeft prikposten in de regio om de service naar patiënten te verbeteren.

Page 28: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

26

Boetiek de Allerleyhoek

U kunt bij ons terecht voor:Babykleding • Prematuur • Babyartikelen

Parfum • Altijd de nieuwste boeken • Fotografie (snelservice) • Speelgoed • Cadeaubonnen

Sieraden • Shawls en nog veel meer

Openingstijden:maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 20.30 uurzaterdag en zondag van 10.00 tot 20.30 uur

Boetiek De AllerleyhoekSt. Elisabeth ZiekenhuisHilvarenbeekseweg 60

5022 GC TILBURGTelefoon: 013 – 539 29 67

w w w . d e k o k k a p s a l o n s . n l

UW KAPPER EN HAARWERKSPECIALISTErkend haarwerkleverancier voor alle zorgverzekeraars

Medische Boulevard st Elisabeth ziekenhuis Tilburg 013 5393131

Openingstijden:ma t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur

Page 29: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

27

AnesthesieMaud van Hees, PAMax Kivits, NP in opleidingAstrid Kwakernaak, PAMonique van Oudheusden, NP in opleidingMarcel Schors, verpleegkundig specialist(013) 539 22 91

CardiologieTonnie de Crom, NPDonata van Rijn, NP(013) 539 34 90

DermatologieYvette Pluijms, NPCorstiane Smit, NP(013) 539 80 26

HeelkundeGastro enterologieWalther Jansen, PAMamma careManon Schriek, NPStoma zorgGerda van Driesten en Mieke Timmermans, specialistisch verpleegkundigenVaatchirurgieKoen van Hees, NPMaria Nooren, NPWondzorgAnnemiek Mutsaers, specialistisch verpleegkundige (013) 539 80 39

Intensive CareTwan Verhoeven, NP(013) 539 38 07

Interne geneeskunde/Maag-, Darm- en LeverziektenDiabetesverpleegkundigenKim van den Berg Noortje van IerselJudith Loos en Maike van Rooij(013) 539 80 34

Gespecialiseerd verpleegkundigen HIV/aidsBrigitte de KruijfBernadette van de Ven(013) 539 31 09Rick Santegoets(013) 539 31 32Maag-, Darm- en LeverziektenAngelie de Heer, NP(013) 539 80 34Neuro-oncologieRina van Helvert(013) 539 25 75OncologieMirjam Bogaarts, NP

KindergeneeskundeADHD-verpleegkundigeAnita Vromans-Govers(013) 539 80 19AstmaverpleegkundigenRita Geenen en Wilma van ’t Land(013) 539 80 19Kinderdiabetes-verpleegkundigenWilma Jansen en Rianne de Kruijf(013) 539 24 57LactatiekundigenEllen Crutz en Sylvie Koks(013) 539 27 51SchisisverpleegkundigenMarie-José Bertens en Natascha van de Pol(013) 539 27 53Sociaal Pedagogisch HulpverlenersDaniëlle Hendriks en Judith Pas(013) 539 80 19

KNOPiet Geerts, PA(013) 539 80 38

LongziektenCOPDBea de Jongh-Melman, gespecialiseerd longverpleegkundige OSAS (013) 539 24 31

Gerard Peeters, verpleegkundig specialistLysanne Vugs, gespecialiseerdlongverpleegkundige (013) 539 21 42 of (013) 539 24 31

NeurochirurgieMarili Das, PA(013) 539 80 32

NeurologieVanessa Hens, PACVA (beroerte)Jocova Vervoort, verpleegkundig specialistDementie/delierJosee Boerboom, specialistisch verpleegkundigeEpilepsieLieke van Kemenade, specialistisch verpleegkundige MSGijs van der Wielen, specialistisch verpleegkundigeParkinsonSonja van Gils, specialistisch verpleegkundige(013) 539 80 36

OrthopedieIreen van der Voort, verpleegkundig zorgcoördinator Orthopedie(013) 539 13 13

PsychiatrieSandra Nuyten, sociaal psychiatrisch verpleegkundigeMaike Sleegers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigeHenk van de Velden, sociaal psychiatrisch verpleegkundigeFieke Wolfs, consultatief psychiatrisch verpleegkundige(013) 539 29 15

ReumatologieDiana Boerema, reumaconsulentAone van Roij, verpleegkundig specialist (013) 539 80 30

UrologieBert van Huijgevoort, PAEllen Martin, NP in opleiding continentiezorg(013) 539 13 13

WondverpleegkundigenJacqueline van Boekel en Anca van Gestel, specialistisch verpleegkundigen(013) 539 31 15

Ken uw verpleegkundigeIn het St. Elisabeth Ziekenhuis werken dagelijks meer dan duizend betrokken verpleegkundigen. De verpleegkundigen die patiënten elke dag nauw begeleiden in hun ziektetraject staan hieronder vermeld. We maken daarbij onderscheid in:

Verpleegkundig specialisten: Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een erkende, specifieke masteropleiding die individueel en zelfstandig patiënten behandelt, vaak gericht op één specialisme.Specialistisch verpleegkundigen: Specialistisch verpleegkundigen zijn verpleegkundigen die van een bepaalde ziekte heel veel afweten, zoals diabetes, ADHD, astma en schisis.Physician assistants (PA): De PA werkt onder supervisie van de specialist en biedt professionele medische zorg.Nurse practitioners (NP): De NP is een verpleegkundige die door zijn speciale opleiding taken van een arts kan overnemen.

Page 30: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

28

Specialisten

Ken uw dokter

Allergologen

Chirurgen

Anesthesiologen

Mw. J.H. M.H.W.M. Oostenbrink Roovers

R.C. Bremer F. Callebaut

A.W.G. van F. van Eijs den Hurk

H.G. van Mw. C.G.M. Middelkoop Neetens

dr. G.J. J.M.C. Noordergraaf Rottier-Arbes

J.T. mw. Y.D.I. Schaffers Vandevivere

Cardiologen

dr. W.R.M. N.J. Hermans Holwerda

G.R.van Leeuwen P.G. Melman

dr. B.M. A.C.B. Pronk Szabó

R.N. de Visser P. Zijnen

Dermatologen

F.H.J. J.Th. Altena Koedijk

mw. dr. M.C.A. Polderman

Tel. (013) 539 80 31

Tel. (013) 539 80 39

Tel. (013) 539 80 26Tel. (013) 539 38 00

Tel. (013) 539 80 33

In het St. Elisabeth Ziekenhuis staan dagelijks 150 artsen voor uklaar. Op deze en volgende pagina’s ziet u de specialisten die werkzaam zijn in het St. Elisabeth Ziekenhuis.

mw. D.H.C. T. vanBurger Egmond

dr. F.H.W.M.van der dr. J. Heijden Heisterkamp

dr. J.M.M. dr. H.J.M.Heyligers Oostvogel

prof. dr. J.A. dr. M.H.J.Roukema Verhofstad

dr. P.W.H.E.Vriens

Page 31: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

29

Specialisten

Gynaecologen

dr. P.F. mw. C.A. Boekkooi Fiedeldeij

mw. C.M.dr. A. Franx van Oirschot

dr. P.J.H.M. dr. J.M.J.Reuwer Smeenk

dr. H.A.M. mw. M.C. Vervest Vos

P.J. Bijlstra mw. E. Brands

mw. D.H.C. mw. A.M.M. Burger Kotsopoulos

H.A.J.M. mw. dr. N. Kuijsten van der Lely

mw. G.A.M.van der Nat- J.A.H. de Pender van Oers

Mw. A.W.Oldenbeuving D. Ramnarain

Mw. A.M.F. mw. Y.D.I. Rutten Vandevivere

W. van den Wildenberg

Intensivisten (Intensive Care)

J. Hes J. Scheerlinck

mw. S.A.H. Stolk-dr. L. Smets Liefferink

A. van S.J.T. Veen Warringa

Kaakchirurgen

Tel. (013) 539 80 25

Tel. (013) 539 38 08

Tel. (013) 539 80 35

Tel. (013) 539 80 34

Internisten

dr. A.J. dr. L.V. Apperloo Beerepoot

mw. A.E. dr. C. Brouwer van der Heul

dr. J.R. mw. dr. M.E.E. Juttmann van Kasteren

mw. dr. W.A.C.M. dr. P.L. Nieuwlaat Rensma

mw. J.M.G.H. mw. dr. S. van Riel van Veen

Page 32: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Specialisten

Klinisch pathologen

dr. C.E.M. mw. A.M. Blomjous Croonen

mw. R.E.M. Fleischeuer J. Stavast

dr. A.J.W. mw. dr. A.A.MStavast-Kooij van der Wurff

P. mw. M.van de Sande van der Velden

mw. prof. dr.J. de Vries

dr. T. dr. A. Godthelp Kropveld

F.J.M. Vijverberg

mw. S.M. dr. J.S. Fouchier Kloover

dr. H.A. J.H.E.M. Machiels Schijen

dr. J.P.F.H.A. Simons

Medisch psychologen

KNO-artsen

Longartsen

dr. G.H.A. dr. R.F. Dodemont Eichhorn

mw. dr.M.J.A.L. mw. dr. Grubben U. de Wit

Maag-, Darm- en Leverartsen

Kinderartsen

Tel. (013) 539 29 53

Tel. (013) 539 28 72

Tel. (013) 539 28 90

Tel. (013) 539 80 38

Tel. (013) 539 24 31

Tel. (013) 539 80 14 Tel. (013) 539 80 34

30

mw. dr. Y.C.M.mw. dr. B.S. Kluiters- Jakobs De Hingh

dr. R.H. dr. L.W.J.J.M. Triepels Westerhuis

dr. E.M. van Wijk

dr. W. de Jong ir. H. Piersma

Klinisch chemici

Klinisch fysici

mw. B.M. mw. K.Baeten Kindt

J.F.M. dr. P.J. vanBruinenberg Dijken MBA

mw. J. mw. C.C.A.van Hoften de Kezel

mw. A.C. dr. C.Nissen Obihara

mw. J.J.mw. C.G.M. Schermer-Reijnen Rotte

mw. C.C.J.M. Smeets

Page 33: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

31

Specialisten

Neurochirurgen (vervolg)

Neurochirurgen

G.N. Beute B. Burhani

P.R.A.M. Depauw

P.E.J. Hanssens, radiotherapeut-oncoloog Gamma Knife Centrum Tilburg

dr. S. Leenstra S.T. Lie

J.C. de Nie B. van der Pol

Medisch microbiologen

dr. A.G.M. dr. P.J. Buiting Kabel

dr. J.H. dr. M.F. Marcelis Peeters

R.G.F. Wintermans

Tel. (013) 539 22 60 Neurologen

Tel. (013) 539 80 36

Orthopedisch chirurgen

dr. I.C.J.B.M. Bonnet van den Brand

J.J. Caron dr. T. Gosens

dr. J. C.H. de WaalDiekerhof Malefijt

A.B. Spoor

Tel. (013) 539 80 23

Oogartsen

mw. dr. dr. W.R.O. C.W.T.A. Goslings Lardenoije

mw. J.J.C. mw. F.S. van Lith- Tukkers-Verhoeven van Aalst

H.G.N. Veraart

Tel. (013) 539 80 20

Tel. (013) 539 80 32

dr. G.F.J. dr. P.L.M. Brekelmans de Kort

P.C.G. Nijssen dr. G. Roks

dr. C.C. Tijssen dr. L.H. Visser

I.T.H.J.G.J.M. Rutten Verhagen

dr. H.B. Verheul

Page 34: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

32

Specialisten

mw. Y.D. Dubbelman dr. P.J.M. Kil

dr. G.J. dr. J.H. Montagne van Roijen

mw. Ch.M.W. dr. A.L.W.A.M.Baert Damen

dr. E.H.M. dr. B. Hartman van Nimmen

dr. G.P.T. dr. P.N.M. Bosma Lohle

dr. J.P.P. dr. W.J.J.Peluso van Rooij

M.C. dr. K.H. Schoemaker Schuur

dr. M. Sluzewski A.J. Smeets

G.F.A.J.B. van Tilborg

Plastisch chirurgen Radiologen

Reumatologen

W. Hissink dr. M.Muller Wijnands

A.P.G. mw. B.W.P.M. van Driel Drinkwaard

mw. B.P.W. de Gouw H. van de Pas

mw. E.P.J. Reijners

Urologen

Spoedeisende Hulp-artsen

Tel. (013) 539 80 21

Tel. (013) 539 80 30

Tel. (013) 539 80 10

Tel. (013) 539 80 24

Tel. (013) 539 80 13

Ziekenhuisapothekers

mw. K.A. Simons- dr. J.M.Sanders Verzijl

Tel. (013) 539 27 91

Psychiatrie (PAAZ)

dr. D.H.J. M.T.J.M.Boeykens Gordijn (kinder- (kinder- psychiater) psychiater)

J.H.M.vanLaarhoven P.J.H. Notten

J.J.D. Tilanus mw. T. Vreys

K. Verhoof(klinisch psycholoog)

Tel. (013) 539 29 15

Page 35: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Adams Orthopedische SchoentechniekenPiusstraat 14 • 5038 WS Tilburg • tel: 013-5426414

• Orthopedische schoenen• Semi-orthopedische schoenen• Orthese-Prothese• Steunzolen (gratis advies)• X-sensibele Schoenen• Confectie en veiligheidschoenen• Steunkousen• Eigen parkeergelegenheid

Voor al onze producten zijn advies en trajectbegeleiding vrijblijvend.

Kwaliteitsgarantie S.E.M.H.

www. adamsorthopedie.nlwww. adamsorthopedie.nl

Page 36: Patiëntenmagazine 4, najaar 2010

Bij hulpmiddelen Nederland kunt u terecht vooreen uitgebreid assortiment zorgartikelen éndeskundig advies! Van sta-op stoel tot rollator,van rolstoel tot ziekenbed, van seniorenstoeltot scootmobiel en van loopkruk tot looprek.Ook bieden wij vele gebruikte zorgartikelenaan, tegen een zorgeloze prijs. Kom gerusteens langs; de koffie staat klaar en wij ook!

Sta-opstoelen Prijs vanaf € 499,-

Hulpmiddelen Nederland de zitspecialist van Brabant!!!

Piushaven 9, 5017 AM TILBURG,Telefoon: 013-58 00 299

Winkel van achter u computer op:www.hulpmiddelennederland.nlOpeningtijden:Maandag: 13.00 tot 17.00 uurDinsdag / Vrijdag: 9.00 tot 17.00 uurZaterdag op afspraak

• Wilt u zelf bepalen welke voorziening het beste bij u past?

• Maakt u gebruik van het PGB (persoons gebonden budget)?

• Wilt u in afwachting van uw aangevraagde zorgvoorziening alvast mobiel zijn?

• Heeft de gemeente of verzekeraar uw aanvraag afgewezen?

RollatorAls beste getest!!!

Tegen inlevering van deze bonontvangt u

10% kortingop onze

gehele collectie!*( geldig tot 31-12-2010 )

*exclusief aanbiedingen