Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

36
In dit nummer Dermatologen geven zonadvies Nieuwe receptie voor al uw vragen Nieuwe poli Plastische Chirurgie is klaar Extra aandacht voor patiënten met een delier Informatie voor patiënten I jaargang 2 I lente 2011 I nummer 2 Liever Elisabeth MEENEMEN MAG! www.elisabeth.nl

description

Liever Elisabeth is een uitgave voor patiënten en bezoekers van: St. Elisabeth Ziekenhuis TilburgLiever Elisabeth verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 3.500 exemplaren.Lente 2011

Transcript of Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

Page 1: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

In dit nummerDermatologen

geven zonadvies

Nieuwe receptie voor al uw vragen

Nieuwe poli Plastische Chirurgie is klaar

Extra aandacht voor patiënten met een delier

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n I j a a r g a n g 2 I l e n t e 2 0 1 1 I n u m m e r 2

LieverElisabeth

MEENEMEN MAG!

www.elisabeth.nl

Page 2: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011
Page 3: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

Valt het u ook op? De lente is begonnen, we vangen gelukzalig de eerstezonnestralen op en wat zien we om ons heen: meer blije gezichten! Volgensdermatoloog Marloes Polderman heeft het een met het ander te maken. Zonlicht maakt mensen namelijk blij. Ga dus gerust de zon in, maar doe ditwel met mate. Ook in het voorjaar is de zon al krachtig. Op pagina 6 en 7 leest u meer over gezond zonnen.

Waarschijnlijk is u ook onze mooie, nieuwe receptie opgevallen. Als u onsziekenhuis binnenkomt ziet u in de hoofdgang aan de linkerkant een grotebalie. Hier kunt u voortaan terecht met al uw vragen.

Wilt u weten hoe onze patiënten op de juiste plekken in het ziekenhuiskomen? Op pagina 9 leest u welke belangrijke rol onze patiëntenvervoerdershierin spelen. Ook stellen we u in dit nummer drie nieuwe specialisten voor:oogarts Nicole Bemelmans, internist Annemarie Brouwer en SpoedeisendeHulp-arts Sietske Folkersma.

Wij wensen u veel leesplezier!

De redactie

Voorwoord

1

ColofonLente 2011

Liever Elisabeth is een uitgave voor patiënten en bezoekers van:St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

Liever Elisabeth verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 3.500 exemplaren

PostadresAfdeling PR & CommunicatiePostbus 901515000 LC TilburgTelefoon (013) 539 13 13E-mail: [email protected]

Websitewww.elisabeth.nl

RedactieEvelyne van Eck l Astrid MikkersWim Pleunis l Mariët de Wolff

FotografieMarc van Geijn l Ellen den Ouden

Medische Fotografie St. Elisabeth Ziekenhuis

Uitgeverij Business CommunicationsUitgevers BVPostbus 416, 8600 AK SneekTelefoon: (0515) 429 429E-mail: [email protected]

Bladmanager/advertentiesBarbara Verschoor l Digna Schoonen

VormgevingHannique de JongTelefoon: (0515) 429 420

DrukAgropers, Sneek

Op de voorpaginaKinderarts en -infectioloog Charlie Obihara behandelt dagelijks vele kinderen. Hij runt ook de adoptiepoli.Deze poli is voor mensen uit Tilburg en omgeving die een kind uit het buitenland hebben geadopteerd.

De volgende Liever Elisabeth verschijntjuli 2011.

Cliëntenraad

De taak van de Cliëntenraad is het behartigen van de gemeenschappelijkebelangen van de patiënten. De Cliëntenraad bestaat uit negen vrijwilligers.Ze wonen in het verzorgingsgebied van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Opmerkingen, vragen en suggesties zijn welkom:Cliëntenraad, p/a Postbus 90151, 5000 LC Tilburg.

InhoudRedactioneel, colofon 1

In de wachtkamer 2

Menslievende zorg 3

In de wachtkamer 4

Bezoekuur 5

Goede zonbescherming is belangrijk 6, 7

In de wachtkamer 8

Achter de schermen: bij de afdeling Patiëntenvervoer 9

Bedankpagina 10

Bouwnieuws 11

In de spotlight 13

Nieuwe specialisten 14

Kinderpagina 15

De week van: kinderarts en infectioloog Charlie Obihara 17

In de wachtkamer 19

Opname informatie 20, 21, 23

Bloedafnameposten 24,25

Ken uw verpleegkundige 27

Ken uw dokter 28 - 32

Page 4: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

In het St. Elisabeth wordt onderzoek gedaan naar de behandelingvan paniekstoornissen. De studie bekijkt of de EMDR-behandel-methode net zo goed werkt als cognitieve gedragstherapie (CGT) enwat het effect van beide behandelingen op de kwaliteit van leven is.

In de wachtkamer

2

Een paniekstoornis kenmerkt zichdoor paniekaanvallen. Dit zijn door-gaans korte momenten van intenseangst of gespannenheid, in combinatie met verschillende lichamelijke klachten, zoals hart-kloppingen, trillen, zweten, gevoelensvan ademnood en duizeligheid.Meestal komt een paniekaanval plotseling opzetten en zakt deze naeen aantal minuten weer weg. Mensen denken vaak dat ze eenhartaanval krijgen, de controle verliezen of gek worden. Ze willenweg uit de situatie waar de aanval

zich voordoet. Sommige mensen zijnzo bang om nog een keer een paniek-aanval te krijgen dat ze een aantalplaatsen of situaties liever vermijden.Dit wordt agorafobie genoemd.

DeelnameOnderzoeker Ferdinand Horst, GZ-psycholoog in opleiding tot klinischpsycholoog, zoekt patiënten die aanhet onderzoek willen deelnemen.Heeft u last van een paniekstoornis?Neem dan contact op met de onderzoeker via (013) 539 29 15 [email protected].

Net buiten de rookvrije zone zijnasbakken geplaatst zodat sigarettenkunnen worden uitgemaakt. Binnende zone ziet de beveiligingsdienstvan het ziekenhuis erop toe dat hetverbod wordt gerespecteerd. Medewerkers spreken bezoekers enpatiënten die zich er niet aan houdenhier op aan. “Het past bij een liefziekenhuis om iedereen rookvrij hetziekenhuis te laten binnenkomen”,stelt bestuurder Marcel Visser.

Voor rokers is aan het einde van dehoofdgang een speciale rookruimteingericht. Deze kamer is onlangs opgeknapt. Het plafond en de vloeren zijn vervangen, bovendien isalles opnieuw geschilderd. Patiëntenen bezoekers die toch buiten willenroken, kunnen dit doen bij een overkapping in de buurt van deachteringang.

Voor het evenement Alpe d’HuZesproberen 3 teams van ieder 7 ledenvan het St. Elisabeth in een gezamenlijk voorbereidingstrajectzoveel mogelijk geld op te halenvoor de stichting KWF. De eerstvolgende inzamelingsactie is zoveel mogelijk chocolade eierenverkopen in de week voor Pasen.

Kraam in hoofdgangVan maandag 18 tot en met vrijdag22 april verkoopt het St. Elisabethpaaseieren voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Van ’s ochtends 9.00 tot ’s middags17.00 uur zijn de chocolade eierente koop in een kraam in de hoofdgang van het ziekenhuis.

Alpe d’HuzesDe teams beklimmen op 9 juni zovaak mogelijk de 1850 meter hogeberg in de Franse Alpen op een racefiets. De beklimming is ongeveer 14 kilometer lang en telt21 haarspeldbochten. Vorig jaarwerd een recordbedrag van in totaal meer dan 12 miljoen euro opgehaald. Alpe d’HuZes is een jaarlijks terugkerend evenement dat in 2006 voor de eerste keerplaatsvond.

Wilt u de wielerploeg sponsoren? Elk bedrag is welkom. Kijk voor meer informatie op:www.elisabeth.nl/alpelisabeth

St. Elisabeth zoekt deelnemers

Onderzoek behandeling paniekstoornissen

Schone en frisse entree voor bezoekers ziekenhuis

Hoofdingang voortaan rookvrijKoop chocolade eieren voor het goede doel Om patiënten en bezoekers een schone en frisse entree te

garanderen, mag onder de grote luifel van de entree en op het gehelevoorplein van het St. Elisabeth Ziekenhuis niet meer worden gerookt.De rookvrije zone wordt duidelijk aangegeven met borden en opvallende klinkers in de bestrating.

In de week voor Pasen kunt uchocolade eieren kopen in hetSt. Elisabeth Ziekenhuis. De opbrengst van deze actie komtten goede aan stichting KWFKankerbestrijding.

Roken mag niet meer bij de hoofdingang van het St. Elisabeth Ziekenhuis.

Page 5: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

Menslievende zorg

3

Eén balie voor receptie en ponsplaatjes

Chirurgen wisselen tijdelijk van ziekenhuis

Een lief gebaar

Sinds 12 maart ziet u meteen als u het ziekenhuis binnenkomt aan de linkerkant in de hoofdgang een grote balie. Het centrale punt voorbezoekers en patiënten. Er is een balie voor patiëntenregistratie en ponsplaatjes en een receptiebalie voor alle vragen, klachten, complimenten, opmerkingen en dergelijke.

De chirurgen Jan Heyligers en Teun van Egmond werken tot 1 juni in het TweeSteden ziekenhuis. Ze nemen daar de plaats in van hun collega’s Marnix de Fijter en Diederik Wouters, die gelijktijdig in hetSt. Elisabeth Ziekenhuis aan de slag gaan.

Wilt u de bezoektijden weten, bent uiets verloren, weet u niet op welkkamernummer uw dierbare ligt, hebtu vragen over parkeren of taxi's, enzovoort? Voortaan kunt u bij ditene centrale punt terecht voor allezaken die u maar kunt bedenken.Vanuit deze balie wordt u wanneernodig doorverwezen naar de betreffende afdelingen en personen,zoals het Patiëntenservicebureau ende klachtenfunctionarissen. Met de ingebruikname van deze

centrale baliefunctie vervalt de receptiebalie, de opname- en patiëntenregistratie en het FacilitairServicepunt voor bezoekers en patiënten. De nieuwe balie is na de totale renovatie van de hoofdgang deenige balie in de hoofdgang.

Patiënten kunnen bij het achterste deel van de nieuwe balie terecht voorponsplaatjes en registratie.

Om het liefste ziekenhuis van Nederland te worden, is het ergbelangrijk om te weten wat uw ervaringen met het St. ElisabethZiekenhuis zijn. Wat mist u in de

zorg? Wat had voor u betekenis?Wat vond u prettig tijdens uw verblijf in het ziekenhuis? Wij horengraag uw goede en minder goedeervaringen. Daar kunnen wij van

leren. Kijk, reageer of doneer via onze website: www.liefziekenhuis.nl.

Op deze wijze krijgen de chirurgenmeer inzicht in de zorgprocessen enleren ze meer over de manier vanwerken van hun collega’s in het

andere ziekenhuis. Uiteindelijk leidtdit tot één werkrooster voor de helemaatschap. Voor patiënten heeft dat grote voordelen. Zij worden

voortaan, in welk ziekenhuis ze ook liggen, behandeld door de arts diehet meest gespecialiseerd is in debehandeling die zij nodig hebben.

Op weg naar een lief ziekenhuisLeren van uw ervaringen

In de wachtkamer

Menslievende zorg gaat over dokters, verpleegkundigen en andere zorgverleners die echt contact hebben met de patiënten,bijvoorbeeld door ze een luisterendoor te bieden. Een ander mooi voorbeeld is in deze foto gevangen.Operatieassistent Cindy Burgelhoudt hier de hand vast van een

wakkere patiënt, waarbij onderplaatselijke verdoving een shunt(kunstmatige toegang tot de bloedbaan) wordt aangelegd in deelleboogplooi. De operatieassistent biedt zo, doorhet directe contact, extra steun aande patiënt. Ook dat is lief!

Page 6: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

4

In de wachtkamer

Het St. Elisabeth Ziekenhuis organiseerde op zaterdag 19 maart in samenwerking met de Nederlandse Stomavereniging een themamiddag voor patiënten met een stoma en hunpartners. Tijdens deze middag vonden er diverse lezingen plaats enkonden de aanwezigen informatie-stands bezoeken. Volgend jaar wordtde themamiddag eind maart opnieuwgeorganiseerd. Elke 4e dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uurwordt er in het St. Elisabeth Zieken-huis bovendien een koffieochtend voormensen met een stoma gehouden.Aanmelden hiervoor is niet nodig.

Het NIAZ roemt onder meer de volgende sterke punten van het St. Elisabeth Ziekenhuis: de patiënt-vriendelijke en ruimtelijke opzet vande nieuwe verpleegafdeling, de integrale benadering van kwaliteit en veiligheid en het werken met hetelektronisch patiëntendossier.

Hoge eisenDe NIAZ-accreditatie is het belang-rijkste kwaliteitskeurmerk voor ziekenhuizen. Met regelmatige controles toetst het NIAZ of een

zorginstelling nog aan de hoge, landelijke kwaliteitseisen voldoet.Ook de zorgverzekeraars vinden dit keurmerk belangrijk.In het najaar van 2010 bezocht eentoetsingscommissie van het NIAZeen week lang het St. Elisabeth Ziekenhuis. Die oordeelde dat hetSt. Elisabeth Ziekenhuis de zorg-verlening structureel goed geregeldheeft. Zo werkt het St. Elisabethcontinu aan kwaliteitsverbetering,waarbij ook de patiënten nadrukkelijk betrokken worden.

Veiligheid van patiënten en bezoekers is goed geborgd

Kwaliteitskeurmerk voor St. Elisabeth Ziekenhuis

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) verleentvoor de komende vier jaar wederom zijn kwaliteitskeurmerk aan hetSt. Elisabeth Ziekenhuis. De accreditatie geeft patiënten en bezoekers de zekerheid dat het kwaliteitsniveau van de geleverdezorg aan alle eisen voldoet. Bovendien is het St. Elisabeth een veiligen goed georganiseerd ziekenhuis, blijkt uit de toets.

Page 7: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

Bezoekuur

In haar badjas komt mevrouw Roksons tegemoet. We gaan in een apartkamertje zitten, zodat we rustig methaar kunnen praten. Mevrouw Roksbegint haar verhaal: “Ik ben alzeven weken opgenomen. Ik dachtdeze keer dat ik de aanval niet zouoverleven, maar gelukkig ben ik ernog. Morgenvroeg word ik uit hetziekenhuis ontslagen en ga ik revalideren in een verpleeghuis in Goirle. Lekker dichtbij mijn kinderen.”

Gezellig drukOp afdeling F1 is het druk met opgenomen patiënten. MevrouwRoks vindt dat geen probleem: “Ik lig niet graag alleen. Vroeger lagje met twintig personen op een zaal,dat was tenminste gezellig druk. Opde huidige afdeling voel ik me veilig.Ik word er met respect behandeld.Als er iets is, hoef ik maar op eenknop te drukken en er staat meteeneen verpleegkundige voor me klaar.”

Op stoel van directeurOp de vraag van Marcel wat haarminpuntjes zijn op het St. Elisabeth,steekt mevrouw Roks meteen vanwal:“Het personeel is ontzettendvriendelijk, maar ze sjouwen maarop en neer. Het zou goed zijn als ermeer personeel was zodat de verpleegkundigen ook eens tijd hebben voor een gezellig praatje.Ook zou het handig zijn als de gangen wat breder waren. Het is weleen gedoe met de bedden draaienen kamers in en uit rijden.”

Marcel licht toe dat er inderdaad eentekort aan personeel is geweest opafdeling F1 waardoor de verpleeg-kundigen het ontzettend druk hebben: “Binnenkort komt er versterking want er is nieuw personeel aangenomen. Dan is erweer meer ruimte in hun volle agenda’s. Verder voldoen de huidigeverpleegafdelingen niet meer aan denormen van deze tijd. Na de

renovatie van de verpleegafdelingenzijn er dan ook ruimere kamers enbredere gangen.”

Stapje verderNa een gezellig onderonsje loopt hetgesprek ten einde. “We hopen datwe u hier niet meer zien. Mocht datonverhoopt wel het geval zijn danlappen we u uiteraard met alle liefdeweer op!,” zegt Marcel met eengrote glimlach op zijn gezicht. “Inderdaad, met longziekten weet je het maar nooit,” besluit mevrouwRoks. Ze vertrekt weer richting haarkamer. Morgen weer een stapjedichterbij haar herstel.

Directeur Marcel Visser drinkt een kopjekoffie met mevrouw Roks. Zij was zevenweken opgenomen op de longafdeling.

Jaarlijks worden er gemiddeld 500 mensen opgenomen in het St. Elisabeth. Iedere patiënt heeft zijneigen verhaal. Mevrouw Roks uit Goirle heeft een vergevorderd stadium van COPD en is opgenomen opafdeling F1. Marcel Visser, één van de directeuren van het St. Elisabeth, heeft een openhartig gesprekmet haar.

Mevrouw Roks ligt opgenomen op de dynamische afdeling F1

Dikke duim omhoog voor verplegend personeel

5

COPD is een verzamelnaam voorde luchtwegaandoeningen chronische bronchitis en long-emfyseem. Mensen met COPDhebben gevoelige luchtwegen, die sterk reageren op prikkels van buitenaf en daardoor vernauwen. Ademhalen wordthierdoor minder makkelijk, waardoor benauwdheid ontstaatmet hoesten en slijmvorming.COPD is niet te genezen maar dat wil dat niet zeggen dat er verder niets meer aan te doen is.Door te stoppen met roken, voldoende te bewegen en daarnaast de juiste medicatie tegebruiken, kunnen de klachten van mensen met COPD vaak worden verminderd.

Wat is COPD?

Page 8: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

6

Aan het begin van de lente kijkt iedereen reikhalzend uit naar deeerste zonnestralen. “Logisch, wantzonlicht is prettig en het geeft energie”, vertelt dermatoloog Marloes Polderman.“Zonlicht heeft veel positieve effecten. Het maakt mensen blij. De zon stimuleert de productie vanvitamine D in je lichaam. Deze vitamine biedt op zijn beurt bescherming tegen andere vormenvan kanker die potentieel veel gevaarlijker zijn dan huidkanker.”

HuidkankerHuidkanker is een snelgroeiend ziektebeeld in Nederland. In Neder-land krijgen per jaar naar schatting

zo’n 36.000 mensen huidkanker. Bij circa 3.500 van hen gaat het om eenmelanoom. “Een melanoom kan dodelijk zijn als er niet tijdig ingegrepen wordt. Als wij een patiënt met een melanoom op onsspreekuur krijgen, wordt dit gezwelzo snel mogelijk verwijderd”, verteltpolikliniekassistente Anja Michielsen.

ErfelijkheidEr zijn grofweg drie typen huid-kanker te onderscheiden. U kuntdaarover elders op deze paginameer lezen. Polderman: “Bij alle vormen van huidkanker speelt zonlicht een belangrijke rol. Veel-vuldige blootstelling aan zonlicht of zonne-apparatuur over een lange

periode is schadelijk. Mensen meteen lichte huidkleur lopen meer risico om huidkanker te krijgen danmensen met een donker huidtype.In sommige families speelt erfelijkebelasting een rol waardoor je gevoeliger bent voor het ontwikkelen van huidkanker.” Marloes Polderman is één van dedrie dermatologen van het St. Elisabeth. Zij is gespecialiseerd inhuidkanker.

ZonbeschermingHet is dus belangrijk om gezond tezonnen. “Blijf tussen 12.00 -15.00uur uit de zon. Breng bij voorkeurdagelijks een dagcrème aan met UV(of SPF) bescherming, factor 15 totfactor 18”, adviseert Polderman. “Je hoeft bij zonbeschermings-middelen niet meteen te denken aande duurste producten, een goedkopelijn van de HEMA werkt ook prima.

Huidkanker is snelgroeiend ziektebeeld

Goede zonbescherming is belangrijkMet de lente en zomer in het vooruitzicht kunnen de dermatologen er niet genoeg op wijzen. “Zonlicht is gezond, ga dus gerust de zonin. Maar doe dit met mate en zorg dat je niet verbrandt.” Ben er opbedacht dat de zon in het voorjaar ook al krachtig is.

Polikliniekassistente Anja Michielsen in gesprek met een patiënt. “Je hoeft bij zonbeschermingsmiddelen niet meteen te denken aan de duurste producten, een goedkope lijn werkt ook prima. Vergeet niet de neusrug, oorschelpen, decolleté en de onbehaardeschedel in te smeren.”

Page 9: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

7

MelanoomEen melanoom is de gevaarlijkste vorm van huidkanker en kan uitzaaien. Een groot deel van de patiënten kan echter worden genezen wanneer het op tijd wordt ontdekt. Melanomen kunnen zich overal in de huid ontwikkelenen zijn vaak donker gekleurd. Meestal ontstaan ze uit moedervlekken. Patiënten bij wie een melanoom is verwijderd, blijven vijf tot tien jaar lang op nacontrole bij de dermatoloog.

BasaalcelcarcinoomEen basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het groeit heel langzaam en zaait praktisch nooit uit. Een basaalcelcarcinoom heeft meestal de vorm van een huidkleurig of rood, veelal glimmendbultje of vlekje. Vroeg of laat gaat het plekje stuk waardoor een niet-genezend wondje of zweertje ontstaat.

PlaveiselcelcarcinoomHet plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die, net als het melanoom, in staat is uit te zaaien naar de rest van het lichaam. Dit gebeurt meestal pas wanneer de oorspronkelijke tumor vrij grote afmetingen heeft bereikt. Het gezwel ziet er meestal uit als een huidkleurig of rood bultje, vaak met een ruw aanvoelend oppervlak.Soms is het plekje bij aanraking gevoelig.

Soorten huidkanker

Als je langer in de zon ligt, gebruikdan minimaal factor 20. En vergeetniet de neusrug, oorschelpen, decolleté en de onbehaarde schedelin te smeren”, vult poli-assistent Michielsen aan.

KinderenJonge kinderen kunnen de zoneigenlijk het best mijden. Polderman: “Kinderen tot vijf jaarmoeten uit de zon gehouden worden. Er is een relatie tussenhuidverbrandingen op jonge leeftijden een verhoogd risico op melanomen op latere leeftijd.”

“Als ze wel in de zon gaan, smeer zedan in met factor 50. Sprays zijnnog makkelijker aan te brengen! Ensmeer ze om de twee uur opnieuwin. Zeker kinderen, zij zwemmen enspelen in het zand en raken de zonbescherming sneller kwijt danvolwassenen. Natuurlijk zijn er ook shirtjes of petjes met UV bescherming te koop.” Anja Michielsen: “In Australië krijgenmensen een boete als ze hun kleuters zonder zonwerende kledingin de zon laten rondlopen. Daar hebben ze last van een dunne ozon-laag.”

PlekjesspreekuurEen groot deel van de bezoekers vande polikliniek Dermatologie bestaatuit patiënten met (het risico op)huidkanker. Daarom hebben dedermatologen een speciaal spreek-uur in het leven geroepen. Mensendie ongerust zijn over een plekje ofvlekje zijn elke donderdagavond van17.30 - 20.30 uur welkom op de hetplekjesspreekuur. U kunt voor eenbezoek aan deze poli een afspraakmaken, bel naar 539 8026. De polikliniek Dermatologie bereikt uvia route 33.

Ben alert op je moedervlekken.Laat een dermatoloog kijken naar:- een moedervlek die dikker

en/of groter wordt- een moedervlek die van kleur

verandert- een moedervlek die van vorm

verandert doordat de rand onregelmatig wordt

- een moedervlek die jeukt of bloedt

Moedervlekken controleren

Dermatoloog Marloes Polderman is één van de drie dermatologen in het St. ElisabethZiekenhuis. Mensen die ongerust zijn over een plekje of vlekje zijn elke donderdag-avond van 17.30 - 20.30 uur welkom op het plekjesspreekuur.

Page 10: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

Een keer per jaar neemt Ed Hartman vrije dagen op, om af te reizennaar Zanzibar. Daar opereert hij Tanzanianen met schisis en brandwonden. In het dagelijks leven is Hartman plastisch chirurg.

In de wachtkamer

Onlangs vertrok hij voor twee wekennaar het Tanzaniaans eiland, omdaar tientallen patiënten te opereren. Dat doet hij met een operatieteam dat bestaat uit medisch personeel uit diverse ziekenhuizen in Nederland. Doorgratis operaties te verrichten, wordtmensen een toekomst gegeven dieze anders niet zouden hebben. De arts en zijn team concentreerdenzich op kinderen met schisis (eenhazenlip en/of open gehemelte) enbrandwonden.

Helpen“De omstandigheden waren niet optimaal”, vertelt Hartman. “Er iswel een ruim gebouw waar we inkonden werken, maar verder is erniets. Geen hechtmaterialen, geenapparaten, we hebben alles zelfmeegenomen. Als arts is het goedom een deel van je vrije tijd te gebruiken om mensen te helpen diehet minder goed hebben.”

Ziekenhuisapotheker Rinske Pauwen hoofd Klinisch Farmaceutisch Laboratorium Rob de Jong zoekennog sponsors. Rinske: “Voor 50 eurokan er al een fiets voor een gezondheidswerker gekocht wordenzodat hij van dorp naar dorp kanfietsen om patiënten te bezoeken enmedische zorg te geven. Voor 300 euro kan een kind geopereerdworden aan zijn hazenlip.”Het goede doel van het wieler-evenement is AMREF Flying Doctors.Deze organisatie zet zich in voor eenbetere gezondheid in Afrika. Bent ubenieuwd naar de wielertocht KenyaClassic? Kijk dan op www.kenyaclassic.com.Via ‘Deelnemers’ op deze site kunt u ook een bedrag sponsoren aanRinske en Rob.

Plastisch chirurg opereert op Zanzibar

‘Gratis operatie geeft kind een toekomst’

Geld inzamelen vooreen gezond Afrika

Meehelpen aan een gezondAfrika? Dat kan! Medewerkersvan het St. Elisabeth fietsen inoktober de eerste editie van deKenya Classic. In zes dagen fietsen ze 350 kilometer in temperaturen van boven de 35 graden.

8

Plastisch chirurg dr. Ed Hartman verruilde tijdelijk zijn vertrouwdewerkplek voor een karig uitgeruste operatiekamer op het eiland Zanzibar.

Onlangs hield het St. Elisabeth Zieken-huis een gratis klankschalenmeditatie.Klankschalenmeditatie zorgt er voor datschalen van verschillende grootte trillingen teweeg brengen die zorgenvoor rust en ontspanning.

Gratis klankschalen-meditatie

De sessies werden verzorgd door Resi van de Klundert: “Bij de ingang van de gebedsruimte staan de woorden Licht, Ruimte en Rust. Ik wil een extra dimensiegeven aan deze woorden door in deze prachtige ruimte subtiel met klank te werken.Zo gaf ik mensen de gelegenheid om even te ontspannen en zich aan de drukte van alledag te onttrekken.” De sessie wordt zaterdagmiddag 14 mei herhaald.

Page 11: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

9

Achter de schermen

Jaarlijks worden er ruim 68.000 patiënten in het St. Elisabeth vervoerd. Voor een fulltime patiëntenvervoerder betekent dit 40tot 45 ritten per dag, waarbij er gemiddeld 15 kilometer per dagwordt afgelegd. Jeroen van der Velden is ruim 14 jaar werkzaam bij de afdeling Patiëntenvervoer. Hij heeft al heel wat kilometers inhet ziekenhuis afgelegd. Jeroenneemt ons mee voor een kijkje achter de schermen bij de afdelingPatiëntenvervoer.

Dagindeling“Onze werkdag begint om 7.00 uur’s ochtends. De binnenkomende telefoontjes worden dan aangenomen en geregistreerd in eencomputersysteem. Op deze manierweten we waar we de patiënt naartoe kunnen brengen en hoe de patiënt vervoerd moet worden, perrolstoel bijvoorbeeld of met een bed.Tijdens feestdagen, in de avondenen in het weekend zorgen de verpleegkundigen voor patiënten-vervoer.”

“Een concrete planning hebben weniet. We werken ad hoc, dit wil zeggen dat we gebeld worden dooreen afdeling. Vervolgens sturen wemeteen een collega om de patiëntop te halen.”

AfwisselendJeroen vindt het werk van patiënten-vervoerder leuk en afwisselend. “Jeontmoet veel verschillende personenen je komt overal. Sommige patiënten zien we terug omdat zijvaker opgenomen worden. Met dezepatiënten krijg je toch een band enmet hen praten we bij tijdens de rit.” Volgens Jeroen is het werk, ondanks

het vele lopen, niet uitzonderlijkzwaar: “Af en toe is het erg druk.Dan komt het wel eens voor dat jeterug komt op kantoor en meteenweer terug moet naar de afdelingwaar je vandaan kwam om een andere patiënt op te halen.”

Aandachtspunten Het werk van patiëntenvervoerderbrengt, naast het vervoer, ook extraverantwoordelijkheden met zichmee. “We moeten voorzichtig zijn met deslangetjes en infusen waaraan depatiënt ligt. Verder is hygiëne ergbelangrijk, zoals het desinfecterenen wassen van de handen. Ookmogen wij niet zomaar alle ruimtesbetreden. Bij patiënten die in isolatieliggen, letten we op de gekleurdeborden op de deur van de verpleeg-kamers. Deze kleuren vertellen ons

of we de patiënt zelf uit de kamermogen ophalen of dat alleen de verpleegkundige dit mag doen. Alswe ons zorgen maken om een patiënt, vragen we altijd of er eenverpleegkundige mee kan lopen,zodat er professionele hulp aanwezigis. Handig is dat we ook altijd eenportofoon bij ons hebben, zodat we, als het nodig is, hulp kunnen inschakelen.”

ToekomstVanaf januari 2012 wordt het patiëntenvervoer in het St. Elisabethanders geregeld. De patiënten-vervoerders worden dan op eenvaste verpleegafdeling ingezet.“Jammer dat ik mijn huidige collega’s dan minder zie, maar hetgeeft wel weer nieuwe kansen. We kunnen scholing volgen, zodatwe bijvoorbeeld ook patiënten kunnen gaan verzorgen.”

Jeroen van der Velden brengt al 14 jaar patiënten naar de juiste plek inhet ziekenhuis.

Een kijkje bij de afdeling Patiëntenvervoer

Hoe komen onze patiënten op de juiste plekken?Een onopvallende, maar wel degelijk heel belangrijke functie in eenziekenhuis is die van patiëntenvervoerder. Belangrijk omdat patiënten op de juiste afdelingen moeten komen voor onderzoek,verzorging en operaties. Gelukkig kunnen de patiënten van het St. Elisabeth dagelijks rekenen op zestien gemotiveerde patiënten-vervoerders.

Page 12: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

10

Bedankt!In het St. Elisabeth Ziekenhuiswerken betrokken artsen, verpleegkundigen en anderehulpverleners dagelijks met honderden mensen. Meestal tot volle tevredenheid van onze patiënten en bezoekers. Dit blijkt onder meer uit de vele bedankjes in de vorm van kaartjes, tekeningen en aardig-heidjes die onze patiënten elke dag achterlaten. Deze veelzeggende pagina is een compilatie van slechts enkelevan deze dankbetuigingen.

Page 13: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

De plaatsing van de nieuwe liften iseen tijdrovende klus en zal 12 tot 14 weken gaan duren. Dit geeft helaas overlast en ongemak voor u.Als u met de lift naar de eerste etagewilt, zult u tijdelijk gebruik moetenmaken van de liften in de eersteliftentoren. Vanuit de eerste verdieping kunt u terug lopen als ubijvoorbeeld bij de polikliniek Reuma-tologie, Oogheelkunde, PlastischeChirurgie, Dermatologie of Psychiatrie moet zijn, of bij een vande andere afdelingen op de eersteverdieping in de Medische Boulevard.

Toegankelijk voor scootmobielDe twee nieuwe liften komen inplaats van de ijzeren trap en glazenlift, die daarom momenteel zijn afgesloten voor gebruik. De nieuweliften zullen groter zijn dan de huidige glazen lift, waardoor ze ooktoegankelijk zijn voor scootmobiels.De liften krijgen hetzelfde uiterlijkals de bestaande liften in lifttoren 1 en 2. Onze excuses voor de overlast en het ongemak.

Het St. Elisabeth Ziekenhuis wil de toegankelijkheid voor patiëntenen bezoekers vergroten. Op dit moment wordt daarom gewerkt aan twee nieuwe liften in de hoofdgang die straks naar de eersteverdieping gaan.

Nieuwe trap naar de eerste verdieping in dehoofdgang

U hebt het waarschijnlijk al gezien, de grote trap vooraan in de hoofdgang is verdwenen. En als u vooruit kijkt ziet u een nieuwe trapter hoogte van de winkel Beter Horen.

Eerste verdieping tijdelijk bereikbaar viatrap of eerste liftentoren

De ijzeren trap en glazen lift zijn afgesloten. Er komen 2 nieuwe liften.

11

Bouwnieuws

Vanaf 4 april is de polikliniek Plastische Chirurgie gevestigd op deeerste verdieping van het ziekenhuis(route 32). De volledig vernieuwdepolikliniek heeft de uitstraling gekregen die bij plastische chirurgiepast; veel licht en ruimte, een grotebalie, een mooie centrale wacht-ruimte en nieuwe behandel-/spreek-kamers in de kleurstelling wit, grijs,paars en groen. Patiënten kunnenhier terecht in een prettige, gastvrijeomgeving. Naast de polikliniek isook het Handencentrum Brabant opdeze locatie gevestigd met eigenbehandelruimtes. Hoofd zorgeenheidBart Voermans: “Met deze nieuwelocatie kunnen we onze patiëntenbeter van dienst zijn, dan op deoude tijdelijke locatie. Debehandeld-/spreekkamers zijn lichten modern ingericht en voldoen aande eisen van deze tijd. Doordat wevan vier naar negen kamers zijn gegaan, kunnen we in de nabije toekomst onze capaciteit uitbreidenen de doorloop- en wachttijden voor patiënten verkorten. In de wacht-ruimte is een koffiehoek en eenspeelhoek voor kinderen. Ook zijn ertoiletten en een privacy-biedenderuimte waar patiënten worden geholpen voor het maken van diverse onderzoeksafspraken en dergelijke. We zijn erg blij met demooie omgeving en de goede faciliteiten die we nu kunnen bieden.En nog een voordeel: de polikliniekligt vooraan in het ziekenhuis, patiënten hoeven daardoor nietmeer ver te lopen voor hun afspraakbij de plastisch chirurg.”

Passende faciliteitenop nieuwe locatievoor patiënten Plastische Chirurgie

De nieuwe wachtruimte van de polikliniekPlastische Chirurgie is inmiddels voorzienvan meubilair.

Deze nieuwe trap leidt u voortaannaar de eerste verdieping waar u uwroute kunt vervolgen naar de poli-klinieken en afdelingen op de eersteverdieping. U komt vlakbij de poli-kliniek Oogheelkunde, Plastische

Chirurgie, Dermatologie en Psychiatrie uit. Binnenkort zijn er ook twee nieuweliften beschikbaar om naar de eersteverdieping te gaan.

Page 14: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

12

Maya Pijpers Optiekstreeft ernaar om topkwaliteit te leverenop het gebied van brillen en lenzen. Wijdoen diverse screenings-onderzoeken waaronder diabetesscreening.Ons team bestaat uit 3 optometristen waarvan er altijd 1 aanwezig is in de zaak.

Wij hebben een nauwe samenwerking met de oogartsen en zijn tevens een steunpunt van hetSt. Elisabeth Ziekenhuis.

www.mayapijpers.nl

De praktijk Huidtherapie de VochtNieuwe Bosscheweg 965017 JN Tilburg013-5353852Telefonisch bereikbaar: elke werkdag tussen 9.00u en 18.00u.

Huidtherapie de Vocht

• Oedeemtherapie• Acnetherapie• Laser/Lichtontharen• Ultrageluid ontharen• Elektrisch ontharen• Camouflagetherapie

De kosten kunnen in de meeste gevallen rechtstreeks aan de zorgverzekeraar gedeclareerd worden.

WWW.HUIDTHERAPIEDEVOCHT.NL

w w w . d e k o k k a p s a l o n s . n l

UW KAPPER EN HAARWERKSPECIALISTErkend haarwerkleverancier voor alle zorgverzekeraars

St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg 013 5393131

Openingstijden:ma t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur

Kapsalon

Haarwerksalon

Page 15: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

13

In de spotlight

Een delier is een plotseling optredende ernstige verwardheid.De mate van verwardheid is het enemoment erger dan het andere. Vaakis de verwardheid maar tijdelijk. Een delier komt vooral voor bij ouderen. Iemand met een delierheeft steun en begrip nodig van zijnof haar omgeving.

Complicaties“Een delier is een onderschatte aandoening, veroorzaakt door onderliggende ziekte of medicijnen”,vertelt psychiater Joachim Tilanus.“Uit internationale cijfers blijkt dat10 tot 30 procent van de patiëntenop verpleegafdelingen een delierkrijgt.” Joachim: “Als een delier niettijdig wordt herkend, leidt dit altijdtot complicaties zoals meer ziekte,een langere opnameduur, of in hetergste geval, tot het overlijden vaneen patiënt. Het is belangrijk datmedewerkers risicopatiënten herkennen. Dan kunnen er preventieve maatregelen worden genomen en kan een behandelingworden ingezet.”

Familiefoto’sVerpleegkundigen betrekken de familie bij de zorg voor patiëntenmet een delier. “Ze vragen familieook om familiefoto’s neer te zettenin de kamer of om muziek van huismee te nemen. Voor patiënten meteen delier is desoriëntatie een grootprobleem. Deze hulpmiddelen kunnen een handje helpen bij hetvoorkomen van gedesoriënteerdepatiënten. Verpleegkundigen hebbenaandacht voor een verminderd gehoor of gezichtsvermogen en verplegen met veel structuur. Zozetten ze vaak dag en tijdstip op eenwhiteboard in de verpleegkamer.”

DelierteamSinds geruime tijd jaar biedt eenspeciaal delierteam in het St. Elisabeth ondersteuning aan artsen en verpleegkundigen. Tilanus: “We leiden ze bijvoorbeeldop om risicopatiënten beter te kunnen herkennen. Deze patiëntenworden door eigen verpleegkundigenmet behulp van scoringslijsten op deafdeling in de gaten gehouden.”

Het St. Elisabeth Ziekenhuis verleentmeer gespecialiseerde zorg, heefteen grote afdeling Intensive Care éneen regiofunctie voor neurotrauma’s.“Wij hebben complexere patiënten in huis met hogere risico’s op eendelier. Daarom is het van groot belang dat wij helpen delieren tevoorkomen en goed inspelen op patiënten met een delier.”

Steun en begrip van omgeving is van levensbelangExtra aandacht voor patiënten met een delier Mensen met een delier hebben zelf meestal niet door dat ze verward zijn. Voor de familie is de acute verwardheid meestal een grote schok. Het St. Elisabeth wil de zorg voor mensen met een delier verbeteren.

Patiënten met een delier zijn gebaat bij familiefoto’s of muziek van thuis.

Bijna twaalf procent van de patiënten die een beroerte hebbengehad, krijgt daarna last van delier. Zo’n delier zorgt ervoor dat het herstel moeizamer verloopt dan bij patiënten die nietverward raken. Dat is geblekenuit een onderzoek van neurologenuit het St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis, in samenwerking met UMC Utrecht.

Delier na beroertevertraagt herstelpatiënt

Page 16: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

Nieuwe specialisten

Opleiding:• Opleiding tot basisarts aan de Katholieke Universiteit Nijmegen

• Opleiding tot oogarts, ook in Nijmegen

Waarom St. Elisabeth:Ik werk in het St. Elisabeth sinds1 januari van dit jaar. Maar eigenlijkwerk ik al enkele jaren nauw samenmet de oogartsen van de maatschapin het St. Elisabeth. Hiervoor heb ik 11 jaar in het TweeSteden zieken-huis gewerkt. Vanwege de nauweresamenwerking met de oogartsen vanhet St. Elisabeth heb ik er bewustvoor gekozen om van ziekenhuis teveranderen.

Speciaal aandachtsgebied: Mijn vakgebied behelst de algemeneoogheelkunde met aandachtsgebied

glaucoom. Glaucoom is een chronische oogaandoening. Door devergrijzing vindt naar verwachtingeen grote groep mensen met glaucoom de weg naar het zieken-huis het komend decennium. Ik zie het als een uitdaging om deze aandoening vroegtijdig op te sporen en doeltreffend te behandelen, zonodig met een chirurgische ingreep. Het poli-klinisch behandelen van deze groeppatiënten is vaak levenslang, datspreekt me aan.

Bijzonderheden: Ik ben getrouwd met Swen. Samenhebben we drie kinderen Mats, Olivia en Yannick.

Opleiding:• Studie geneeskunde en opleiding tot internist in Leiden• Aantekening infectieziekten in Nijmegen

Speciaal aandachtsgebied:Ik heb speciale aandacht voor infectieziekten, tropische ziekten enacute interne geneeskunde.

Bijzonderheden:Ik woonde vier jaar in Thailand waar ik onderzoek deed naar de optimale behandeling van crypto-coccen meningitis bij HIV patiënten.Na terugkomst werkte ik weer enkele jaren in het UMC St Radboud waar ze zich onder andere toelegde op de acute interne geneeskunde.

14

Nicole Bemelmans Oogarts, 43 jaar

Sietske FolkersmaSpoedeisende Hulp-arts, 33 jaar

Opleiding:

• Studie geneeskunde in Groningen• Opleiding tot Spoedeisende Hulp-arts in het Catharina- ziekenhuis in Eindhoven.

Waarom St. Elisabeth:Na een jaar in Nieuw Zeeland tehebben gewoond en gewerkt, ben ikna terugkomst in Nederland in hetSt. Elisabeth Ziekenhuis als arts op

de Spoedeisende Hulp aan het werkgegaan. Dit biedt mij de gelegenheidom samen met mijn collega’s onsvakgebeid verder te ontwikkelen,zowel lokaal als landelijk.

Bijzonderheden: Ik woon inmiddels al weer zes jaarin Brabant. Zoals mijn naam verraadt, ben ik geboren en getogen in Friesland. Voor de liefde ben ik vervolgens naar Brabant verhuisd. Door de kortereistijd blijft er tijd over voor langewandelingen met onze hond Bor!

Annemarie BrouwerInternist, 46 jaar

Page 17: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

15

Jet de Vet (5) en Pien Nijssen (10) zijn echte beroependeskundigen. Zij losten de beroepen-

prijsvraag goed op en wonnen daarmee een

rondleiding door het Kinder-centrum. Ook hadden de meiden

een cadeau verdiend.

PrinsesseklokDe beide dames werden onlangs met

hun mama en opa ontvangen op de kinderafdeling. Daar werden ze getrakteerdop een lekker glaasje ranja met een koekje.

Jet was speciaal uit Rotterdam gekomen om haar prijs op te halen. Uit handen van

Marieke van Huijgevoort, hoofd van het Kindercentrum, ontving ze een

prinsesseklok. Het cadeau was een schot in de roos, want de klok krijgt straks

een plekje in haar nieuwe kamer.

KralensetPien kreeg een kleurige kralenset. Daar kan

ze de mooiste kettingen en armbandenvan knutselen. Nog even samen op de

foto en toen nam pedagogisch medewerker Daniëlle Hendriks de meiden

mee voor een rondleiding door het Kindercentrum. Na een uurtje gingen ze

weer vrolijk huiswaarts!

Kinderpagina

Vul in!

Bas en Tess voelen zich niet lekker. Weet jij waarom?

Wat mankeren Bas en Tess? Waarom liggen ze in het ziekenhuis? Kun jij hun probleem raden?

Jet en Pien in

het zonnetje gez

et

Page 18: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

Bij hulpmiddelen Nederland kunt u terechtvoor een uitgebreid assortiment zorgartikelenén deskundig advies! Van sta-op stoel tot rollator, van rolstoel tot ziekenbed, van seniorenstoel tot scootmobiel en van loopkruktot looprek. Ook bieden wij vele gebruiktezorgartikelen aan, tegen een zorgeloze prijs.

Kom gerust eens langs; de koffie staat klaaren wij ook!

• Wilt u zelf bepalen welke voorziening het beste bij u past?

• Maakt u gebruik van het PGB (persoons gebonden budget)?

• Wilt u in afwachting van uw aangevraagde zorgvoorziening alvast mobiel zijn?

• Heeft de gemeente of verzekeraar uw aanvraag afgewezen?

Piushaven 9, 5017 AM TILBURG,Telefoon: 013-58 00 299

Winkel van achter u computer op:www.hulpmiddelennederland.nl

Openingstijden:Maandag: 13.00 tot 17.00 uurDinsdag / Vrijdag: 9.00 tot 17.00 uurZaterdag op afspraak

Hulpmiddelen Nederland de zitspecialist van Brabant!!!

Sta-opstoelen Prijs vanaf € 499,-

Mobiele wandbeugel€ 29.95 p/st

Nu 2 stuks € 50,-

RollatorAls beste getest!!! Ook Verhuur !!!

Vanaf € 299,-Opvouwbare

scootmobielen 8 soorten

Page 19: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

17

De week van

De week van:

Charlie Obihara, kinderarts en opleider

DinsdagDe ochtend begint thuis om 6.00 uur. Ik log in om mijn ochtend-polikliniek voor te bereiden. Om9.00 uur begint mijn spreekuur opde poli. De polikliniek is vaak hectisch met ongeveer twintig minuten voor een nieuwe patiënt entien voor een patiënt die op controlekomt. Om 13.00 uur heb ik de laatste patiënt gezien. Dan volgt eenbespreking met de kinderpsychiatersen -psychologen, maatschappelijkwerkers, orthopedagogen en eenvertegenwoordiger van bureauJeugdzorg om kinderen met psychosociale problematiek en gedragsproblemen te bespreken.Om 15.00 uur zitten de co-assistenten al klaar voor mijn interactief onderwijs. Ik neem debelangrijkste poliklinische dossiersvan deze ochtend met ze door. Ik ganiet naar huis voordat ik mijn e-mailgelezen heb, mijn ochtend poli-administratie uitgewerkt heb en mijn

polikliniek van de volgende ochtendvoorbereid heb. Om 19.00 uur rijd ikop huis aan.

WoensdagDe ochtend begint in het ziekenhuisdagelijks met de ochtendoverdracht.Daarna maak ik samen met de arts- en co-assistenten wekelijks digitaal de vragen van de AmericanAcademy of Pediatrics. Tussen 9.00 en 12.30 uur draai ik een overvolle polikliniek. Er zijn veel vragen van ouders. Eén van de ouders wil weten waarom ik de diagnose obstipatie stel terwijl haardochter met buikpijn juist diarreeheeft. Aan de hand van een tekeningvan het darmstelsel leg ik uit dat ersprake kan zijn van overloopdiarreebij obstipatie. Een andere moederkijkt vol ongeloof als ik uitlegwaarom de heftige nachtelijke pijnklachten in de schaamstreek vanhaar dochtertje door aarsmaden(kleine wormpjes) kan worden veroorzaakt. Zij gaat tevreden wegmet een recept.

Het telefonische spreekuur telt achttien patiënten. Zo belt er eenmoeder over een HIV uitslag. Na deavondoverdracht spoed ik met dearts-assistent naar de SpoedeisendeHulp. Daar wachten al drie zieke patiënten op ons. Het was erg drukdeze avond. Net voor elf uur vertrekik naar huis. Ik moet nog eten.

DonderdagDeze ochtend hebben wij de wekelijkse grote visite en micro-biologiebespreking. Daar worden demoeilijkste patiënten besproken.Aansluitend zitten we met allekinderartsen bijelkaar voor de wekelijkse vakgroepvergadering. Tijdens de lunchpauze geven dearts- en co-assistenten weten-schappelijke referaten. Daarna

krijgen ze feedback over hun presentaties. De rest van de dag besteed ik aan administratie en oudergesprekken van opgenomeneigen patiënten. Een dagdeel permaand draai ik, in het kader van hetpromotietraject van een van onzearts-assistenten een enterovirus onderzoekspoli in Breda. Om 19.00 uur vertrek ik snel naar huiswant om 20.15 uur begint mijn heilige tango avond.

Vrijdag Na de ochtendoverdracht volgt deperinatale bespreking met de gynaecologen en verloskundigen.Om de week is er op vrijdagochtendde infectieziekten- en adoptiepoli.Dit is voor mensen uit Tilburg enomgeving die een kind uit het buitenland hebben geadopteerd.Bijna 70 procent van de geadopteerde kinderen uit het buitenland heeft een behandelbaremedische aandoening. Het isdaarom belangrijk deze kinderen zo snel mogelijk te onderzoeken,voor screening en behandeling vanproblemen die te maken hebben met adoptie. Ook zie ik deze ochtend samen met de kinder-fysiotherapeut patiënten na eendoorgemaakt hersenvliesontstekingdoor het enterovirus, een HIV-besmette zwangere vrouw en enkelepatiënten met andere medische problemen.

Tussen 14.00 uur en 15.00 uur houdik een wetenschapspoli voor allearts- en co-assistenten én collega’smet een wetenschappelijk project.Daarna beoordeel ik één of twee co-assistenten kindergeneeskunde.Op vrijdag wordt de avonddienst-overdracht een uur eerder, om 16.00 uur gehouden. Om 18.00 uurbegint mijn weekend. In mijn vak iser ‘never a dull moment’!

Als kinderarts houdt dokter Charlie Obihara zich voornamelijk bezig met de medische zorg voor kinderen.Daarnaast begeleidt hij de wetenschappelijke onderzoeken van arts-assistenten en co-assistenten kinder-geneeskunde. Hij is de eindverantwoordelijke voor de opleiding kindergeneeskunde in het ziekenhuis.Zijn motto: ‘never a dull moment’.

Page 20: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011
Page 21: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

19

In de wachtkamer

De nieuwe salon is sfeervolingericht. Naast de twee behandel-plaatsen vooraan in de salon, is ernog een privacybiedende behandel-plaats aan de achterkant en eenwarm ingerichte privéruimte waarhet haarwerk centraal staat.Dames, heren en kinderen zijn welkom in de kapsalon waar zoweltrendy als klassiek wordt gewerkt.De haarverzorgers volgen de laatste

haartrends op de voet. In de kapsalon zijn ook onder andereshampoos en stylingproducten verkrijgbaar voor uw haarverzorgingen styling thuis.

Specialist in haarwerken en pruikenAls lid van het Nederlandse TopHaarwerkers gilde is De Kok Kapsalons een erkend haarwerk-leverancier van alle soorten haarwerken. Door de jarenlange ervaring met haarwerken (op medische gronden) kunnen de haar-werkers een passend en persoonlijkadvies geven bij het kiezen voor een haarwerk of pruik bij haar-uitval, bijvoorbeeld als gevolg vaneen chemokuur of bij alopecia

(kaalhoofdigheid)-patiënten. Advies, kwaliteit en service staanerg hoog in het vaandel. Als u eenafspraak maakt, reserveren de medewerkers tijd voor u om samenuw wensen en eisen te bespreken,zodat ze de juiste oplossing vindendie bij u past. De haarwerkers vanDe Kok Kapsalons dragen graag bijaan uw welzijn.

De Kok Kapsalons is erkend door de Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen (SEMH) en werken samen met alle zieken-fondsen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.Voor afspraken kunt u bellen naar(013) 539 31 31.

Goede haarwerken en pruiken zijnvaak onbetaalbaar en worden slechtsgedeeltelijk door de verzekering vergoed. Stichting Haarwensen is erdaarom voor kinderen tot en met 18 jaar, die door medische behandelingen of een andere vormvan alopecia (kaalhoofdigheid) inaanmerking komen voor een haar-werk of pruik. U kunt de StichtingHaarwensen helpen door haar te doneren. Kijk op www.haarwensen.nlvoor meer informatie over de criteriawaaraan het haar moet voldoen enhoe u kunt doneren.

Patiënten die de polikliniek Reumatologie bezoeken, kunnenvoortaan digitaal een verzoek vooreen herhaalrecept indienen. Dit kanvia de site: www.reumamidden-brabant.nl. Klik vervolgens op delink ‘herhaalrecept’.

Op het invulformulier kan aangegeven worden of het receptper post moet worden opgestuurd,

afgehaald wordt op de poli of viaeen fax naar de apotheek moet worden verzonden.

Natuurlijk kan er ook nog altijd telefonisch een verzoek gedaan worden voor een herhaalrecept. Hettelefoonnummer van de polikliniekReumatologie is: (013) 539 80 30(St. Elisabeth) of (013) 465 54 30(TweeSteden).

Het parkeerterrein bij de Spoedeisende Hulp (SEH) is klaar voor gebruik. Het terrein telt 120 vakken en is een parkeervoorziening voor bezoekers vande SEH. Daarnaast kunnen ook medewerkers met late diensten en avond- en nachtdiensten dit parkeerterrein gaan gebruiken.

De Kok Kapsalons op nieuwe sfeervolle, privacybiedende locatie

Haar doneren aankinderen

Sinds kort bieden de haarwerkers van De Kok Kapsalons hun welbekende service en haarwerkexpertisemet trots aan in de nieuwe salon in de hoofdgang, naast winkel De Allerleijhoek. De Kok Kapsalons is inmiddels al zo’n 25 jaar gevestigd binnen het St. Elisabeth Ziekenhuis.

Veel kinderen die als gevolg vaneen behandeling of een andereoorzaak kaal zijn of worden,zouden er alles voor over hebbenom weer met een volle haardosdoor het leven te kunnen. Stichting Haarwensen biedt dezekinderen keuze uit een grote collectie pruiken van hoge kwaliteit, zonder dat daaraankosten verbonden zijn.

Reumapatiënten kunnen online receptenaanvragen

Parkeerterrein Spoedeisende Hulp is klaar

Page 22: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

20

Opname informatie

Meestal wordt een opname in het St. Elisabeth Ziekenhuis vooraf gepland. Een medewerker van de afdeling Opname zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk wordt geholpen.Uiteraard kunt u laten weten naarwelke opnamedatum uw voorkeuruitgaat. Met uw wens wordt zoveelmogelijk rekening gehouden. U wordt uiterlijk één dag voor uwopname gebeld over de opname-datum. We verzoeken u een telefoon-nummer door te geven waarop waaru overdag bereikbaar bent. U kuntook uw mobiele telefoonnummervermelden.Mocht de opnamedag u niet uitkomen, dan wordt in overleg metu en de specialist naar een anderedatum gezocht.

FoldersAls u opgenomen wordt, krijgt u twee folders. Eén folder met algemene informatie over uw opname in het ziekenhuis en een folder die u wegwijs maakt op deverpleegafdeling waar u komt te liggen. Deze folders staan ook opwww.elisabeth.nl.Hieronder hebben we de belangrijkste informatie uit deze folders voor u op een rij gezet.

OpnameOp de dag van de opname meldt uzich op het afgesproken tijdstip bij

de afdeling Opname. De afdelingOpname vindt u in de hoofdgang opde begane grond.Een familielid of naaste mag met umee naar de verpleegafdeling. Eénvan de gastvrouwen van de UnieVan Vrijwilligers (UVV) begeleidt unaar de verpleegafdeling. De kamerwaar u komt te liggen is afhankelijkvan uw ziektebeeld en van de op datmoment beschikbare ruimte.

Het St. Elisabeth Ziekenhuis beschikt over één-, twee- en vierpersoonskamers. Een verpleeg-kundige maakt u vertrouwd met uwkamer en beantwoordt uw vragen.Eventuele speciale wensen kunt u uiteraard kenbaar maken. Wij proberen hieraan tegemoet tekomen.

Het is belangrijk dat u één of meerdere telefoonnummers van een contactpersoon aan de verpleegkundige doorgeeft. Op dezemanier kan er – indien nodig – makkelijk contact met deze persoonworden opgenomen.

Gemengd verplegenGemengd verplegen betekent dat op dezelfde kamer zowel mannen als vrouwen kunnen liggen. Ieders privacy blijft uiteraard gewaarborgd.Als u hier bezwaar tegen hebt, dankunt u dit uiteraard aangeven.

Wij reserveren dan een plaats opeen voor u passende kamer.

LegitimatieplichtU moet zich kunnen legitimeren bijeen bezoek aan het St. ElisabethZiekenhuis. Dat kan met een geldigpaspoort, rijbewijs, identiteitskaartof vreemdelingendocument.

Telefoon en televisieHoudt u er rekening mee dat voorhet huren van telefoon en televisiegevraagd wordt naar uw bank- of gironummer zodat een automatischincasso plaats kan vinden.

Wat brengt u mee? Tijdens uw verblijf in het ziekenhuishebt u de volgende zaken nodig:• uw ponsplaatje• een geldig legitimatiebewijs• pyjama of nachthemd• badjas en sloffen of pantoffels• medicijnen die u dagelijks inneemt

(in de originele verpakking)• lenzendoosje als u contactlenzen

draagt• eventueel een tijdschrift of een

boek• toiletartikelen (washandje en

handdoek kunt u gebruiken van het ziekenhuis)

• naam, adres en telefoonnummer van een contactpersoon. Deze persoon moet bereikbaar zijn gedurende de tijd dat u in het ziekenhuis bent.

Waardevolle bezittingenGrotere geldbedragen, sieraden, en andere kostbaarheden kunt ubeter niet meebrengen naar het ziekenhuis. Het St. Elisabeth kanniet aansprakelijk worden gesteldvoor eventueel verlies of diefstal vanuw eigendom.

MedicijnenVoor een goede behandeling van uwaandoening of ziekte is het belang-rijk dat onze zorgverleners wetenwelke medicijnen u thuis gebruikt.Neem alle medicijnen of uw medicijnpaspoort mee om misverstanden te voorkomen. Uw

Voorbereiding op een opnameIk word opgenomen en nu?Als u hoort dat u moet worden opgenomen, komt er veel op u af. Veel zaken kunt u vantevoren voorbereiden. Waar moet u allemaalrekening mee houden?

Page 23: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

21

Opname informatie

eigen medicijnen kunt u de eerstetijd gewoon gebruiken. Als u uit eenandere zorginstelling komt, neemt udan de verpleegkundige overdrachten uw medicatie mee. Als u wilt, kaneen apothekersassistente samenmet u de medicijnen doornemen.

Tijdens uw opname zorgt de ziekenhuisapotheek voor uw medicijnen. Het kan voorkomen dateen medicijn dat u thuis gebruikt,tijdens uw opname vervangen wordtdoor een ander medicijn met dezelfde werking. Het is niet nodigtijdens uw opname medicijnen bijuw eigen apotheek te (laten) halen.

Het St. Elisabeth Ziekenhuis gebruikt een geautomatiseerd systeem om alle gegevens over uwmedicijngebruik vast te leggen. Als uwordt opgenomen, krijgt u een pols-bandje om. Op het moment dat de

verpleegkundige uw medicijnen wiltoedienen, scant ze eerst uw pols-bandje. De verpleegkundige krijgtdan automatisch een overzicht vanuw medicijnen. Daarna wordt destreepjescode van elk medicijn dat u toegediend krijgt gescand. Opdeze manier wordt er gecontroleerdof de toegediende medicijnen overeenkomen met wat voor u isvoorgeschreven.

Met vragen over uw medicijnen kuntu altijd terecht bij de verpleeg-kundigen. Zij kunnen desgewenst de apothekersassistenten vragen omu meer informatie te geven. De verpleegkundige of specialist bespreekt bij uw ontslag uit het ziekenhuis samen met u het verderemedicijngebruik. Er kan voor u eentotaaloverzicht van uw medicijn-gebruik gemaakt worden.

OvergevoeligheidVoor uw behandelend specialist enverpleegkundige is het belangrijk te weten voor welke stoffen of geneesmiddelen u overgevoelig/allergisch bent. We verzoeken u dit door te geven aan uw arts of verpleegkundige.

MRSAAls u het afgelopen half jaar behandeld bent in een buitenlandsziekenhuis, moet u dit melden bij uw behandelend arts. Dit geldt ookals u beroepsmatig in contact komtmet levende varkens of vlees-kalveren of als u op een varkens-boerderij woont. Hiermee wordt geprobeerd verspreiding van deMRSA-bacterie te voorkomen. Meer informatie leest u in de brochure ‘Hebt u een verhoogd risicoop MRSA?’.

Parkeren autoVoor het ziekenhuis ligt een grootparkeerterrein (P2). Dit parkeer-terrein is omheind en wordt met camera’s bewaakt. De inrit naardeze parkeerplaats ligt aan de Prof. van Buchemlaan en is met borden aangegeven. Bezoekers vanhet St. Elisabeth Ziekenhuis kunnen(op eigen risico) gebruik maken van het parkeerterrein voor het ziekenhuis. De kosten voor het gebruik bedragen:• € 0,20 per 12 minuten• maximum € 2,40 per keer

Direct bij de hoofdingang is eenklein parkeerterrein. Dit terrein isuitsluitend bedoeld voor mensenmet een parkeerontheffing en voortaxi’s. Het is wel mogelijk bezoekersdie slecht ter been zijn op dit terreindirect bij de hoofdingang af te zettenen op te halen. Op het bezoekers-parkeerterrein, dicht bij de hoofd-ingang zijn ook enkele parkeer-plaatsen voor minder validen. Bij de hoofdingang staan rolstoelen.Om de rolstoel te kunnen gebruiken,vragen we u een muntstuk van tweeeuro in te werpen. U krijgt uw muntstuk retour als u de rolstoel terugplaatst.

Page 24: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

Bent u, uw partner of een

gezinslid slecht ter been of

minder valide? Voelt u zich

onzeker wanneer u naar de

eerste verdieping wilt of juist

naar beneden? Kies dan voor

de veilige oplossing van een

kwalitatief hoogwaardige en

deskundig gemonteerde

traplift of hulpmiddel.

Hindemithstraat 135011 AD TilburgT 06 - 57 330 280E [email protected]

PRIVAZORG Tilburg en omstreken

PrivaZorg staat voor:

Thuiszorg zoals u dat zelf hebben wilt • Door uw eigen zorgverlener(s)

• Die professioneel en betrokken zijn

• Met een vertrouwd gezicht

• Zonder veel administratieve rompslomp

Geleverd door gemotiveerde zelfstandigen

PrivaZorg levert zorg voor PGB, zorg in

natura, particuliere zorg en 24uurs zorg.

PrivaZorg Tilburg e.o.

[email protected]

www.privazorgtilburgenomstreken.nl

DÈ Thuiszorg waarbij u zich thuis voelt

22

Page 25: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

23

Heeft u opmerkingen of bent u niet tevreden, dan horen we dat graag

Heeft u klachten? Praat erover!Het bieden van goede zorg en informatie aan onze patiënten. Dat staat bij het St. Elisabeth Ziekenhuis voorop. Toch kan hetgebeuren dat u niet tevreden bentover de gang van zaken in onsziekenhuis. Laat dat ons danweten. We zijn ervan overtuigd datwe kunnen leren van ervaringenvan patiënten. Daarom vragen weu niet met uw klacht te blijvenrondlopen, maar deze met ons tebespreken. Ook wanneer u in hetziekenhuis ligt en er is een situatiewaarover u eens wilt praten,neemt u dan contact met ons op.

Zo kunt u bij ons terecht1) Bespreek onduidelijkheden, problemen of klachten met de betrokkene(n). Een klacht kan het best besproken en opgelost worden op de afdeling of door de persoon op wie de klacht betrekking heeft. Zo kan de klacht of het probleem misschien direct worden verholpen.2) Er kunnen omstandigheden zijn dat u een klacht niet aan

de betrokkene kwijt wilt of dat een gesprek niet naar wens is verlopen. In dat geval kunt u contact opnemen met de onafhankelijke klachten- functionaris van het ziekenhuis. Er wordt dan samen bekeken welke mogelijkheden er zijn om iets aan het probleem of klacht te doen. De klachtenfunctionaris is onpartijdig en heeft geheim- houdingsplicht. Ook als u verder geen actie wilt ondernemen, maar toch even over het gebeurde wil praten, kunt u bij de klachtenfunctionaris terecht.3) U kunt een klacht indienen bij de Klachtencommissie. Deze commissie hoort de analyseert en beoordeelt de klacht en kan naar aanleiding van uw klacht officieel aanbevelingen doen aan de Raad van Bestuur om de zorg- en dienstverlening te verbeteren. Voor meer informatie over deze commissie en hoe u een klacht kunt indienen, kunt u terecht op www.elisabeth.nl.

Zo kunt u de klachten-functionarissen bereikenU vindt de klachtenfunctionarissenYolanda Mombers en Tilly Kruijssenop de eerste verdieping in de Medische Boulevard. U volgt route29. Als u hen wilt spreken, verzoeken we u een afspraak temaken zodat zij alle tijd voor u hebben. De klachtenfunctionarissenzijn telefonisch bereikbaar op telefoonnummer (013) 539 27 22.Als u zonder afspraak een klachtenfunctionaris wilt sprekendan kunt u zich melden bij de receptie bij de hoofdingang. Zij bellen dan de klachtenfunctionarisvoor u.

Natuurlijk kunt u uw klacht ook viade e-mail doorgeven. Het e-mail-adres is: [email protected] kunt u op www.elisabeth.nl een klachten-formulier invullen en verzenden.

Opname informatie

Page 26: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

24

OISTERWIJK - Kringapotheek Pannenschuur, Pannenschuurplein 58dinsdag, woensdag en donderdag 09.00-10.00 uOISTERWIJK - Oisterwijkkliniek TweeSteden ziekenhuis, Moergestelseweg 32 Gmaandag t/m vrijdag 07.30-08.15 udonderdag 17.30-18.30 uOISTERWIJK - Rode Kruis/EHBO gebouw, Blokshekken 6maandag t/m vrijdag 08.30-10.30 uREUSEL - Basisschool “de Leilinde”, Groeneweg 27donderdag 08.30-09.00 uRIEL - Thebe, Kerkstraat 9dinsdag 09.00-10.00 udonderdag 08.30-10.00 uSPRANG CAPELLE - huisartsenpraktijk Berkhoudt, Wendelnesseweg oost 12woensdag 11.00-11.30 uSPRANG CAPELLE - huisartsenpraktijk Vrijhoeve, Ekster 2dinsdag 08.00-08.30 uvrijdag 11.00-11.30 uTILBURG - Apotheek De Blaak, Beeklaan 107dinsdag en donderdag 08.00-09.30 uTILBURG - Apotheek Groenewoud, Pater v.d. Elsenplein 86maandag t/m vrijdag 08.30-10.00 uTILBURG - Buurthuis “In de Boomtak”, Boomstraat 81donderdag 09.00-10.00 uTILBURG - GGD gebouw, Ringbaan west 227maandag en vrijdag 09.00-10.00 uTILBURG - Huisartsenpraktijk Keulemans en Geelen,Overlangelstraat 22donderdag 18.00-19.00 uTILBURG - Huisartsenpraktijk Korvelplein 10, Korvel-plein 10dinsdag 16.00-17.00 uwoensdag en vrijdag 08.15-10.00 uTILBURG - Huisartsenpraktijk Verhaak, Burg. Damstraat 80maandag 09.00 -10.00 udonderdag 08.00 - 09.00 u

Bloedafnameposten in Tilburg en omgeving

BERKEL-ENSCHOT - Thebe, Abdijlaan 21maandag t/m vrijdag 08.00-10.00 uDIESSEN - Medisch Centrum Diessen, Echternachstraat 1dinsdag en donderdag 08.45-10.00 uDONGEN - Thebe, Planetenstraat 25dinsdag en vrijdag 09.00-10.00 uDRUNEN - De Zandley, Burg. van de Heijdenstraat 1maandag, dinsdag en donderdag 08.30-10.00 uwoensdag 08.00-10.00 uGOIRLE - de Guldenakker, Wittendijk 2woensdag 09.00-10.00 uGOIRLE - Thebe, Th. van Diessenstraat 4maandag t/m vrijdag 08.30-10.00 uHAAREN - Den Domp, Kerkstraat 26maandag en donderdag 08.00-09.00 uHILVARENBEEK - Apotheek Beekdal, Tilburgseweg 2maandag - alleen Trombosedienst 08.00-09.00 uvrijdag 08.00-10.00 uHILVARENBEEK - Thebe de Clossenborgh, Papenstraat 78maandag en woensdag 09.00-10.00 uHOOGE MIERDE - Museum ‘De Bewogen Jaren’, Floreffestraat 1woensdag 08.00-09.00 uKAATSHEUVEL - Huisartsenpraktijk Vossenbergselaan,Vossenbergselaan 2Bmaandag t/m vrijdag 08.45-10.00 uKAATSHEUVEL - Thebe de Pannenhoef, Jacob Ruysdaelstraat 14dinsdag, woensdag en donderdag 08.45-10.00 uLAGE MIERDE - Lindenhof, Kloosterstraat 1dinsdag 08.45-09.45 uLOON OP ZAND - Thebe, Doelen 2maandag en donderdag 09.00-10.00 uvrijdag - alleen Trombosedienst 09.00-09.15 uMIDDELBEERS - Zuidzorg Middelbeers, Doornboomstraat 34vrijdag 08.00-08.45 uMOERGESTEL - Medisch Centrum Moergestel, Raadhuisstraat 32maandag t/m vrijdag 08.00-09.30 u

Bloed prikken is zo gebeurd, zeker als u het bij u in de buurt kunt laten doen. Het St. Elisabeth Ziekenhuis heeft bijna vijftig locaties in de regio waar u terecht kunt om bloed te laten prikken. Graag wijzen wij u op deze locaties. Bloedprikken wordt gedaan door een medewerker externe bloedafname van het ziekenhuis. Het bloedwordt vervolgens nog dezelfde dag in het St. Elisabeth onderzocht. De uitslag is daarna snel – binnen 24 uur – in het bezit van de betreffende verwijzer.

Het komt geregeld voor dat tijden en locaties van de prikposten op deze pagina wijzigen. Kijkt u daarom voor een actueel overzicht op www.elisabeth.nl/ik ben patiënt/bezoeker. Klik vervolgens op de oranje button prikposten. U kunt voor meer informatie ook een mailtje sturen naar [email protected]

Page 27: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

25

TILBURG - Huisartsenpraktijk Verhagen, Hoefstraat 193maandag, woensdag, donderdag en vrijdag 09.00-10.00 uTILBURG - Joannes Zwijsen, Burg. Brokxlaan 1407maandag t/m vrijdag 08.30-10.00 uTILBURG - Kievitshorst, Beneluxlaan 101dinsdag 11.00-12.00 udonderdag 10.00-11.00 uTILBURG - Koolhoven, Vlodropstraat 12maandag t/m vrijdag 08.00-09.00 uTILBURG - Oude “Lidwinaschoolgebouw”, Van Heutszstraat 1Awoensdag 09.00-10.00 uTILBURG - Servicecentrum Het Laar, Generaal Winkelmanstraat 175woensdag 09.30-10.00 uTILBURG - Steunpunt Vorstenhof-dakpaviljoen, Piusstraat 9donderdag 10.30-11.00 uTILBURG - Verloskundigenpraktijk EVA, Nistelrodestraat 50dinsdag en donderdag 09.00-10.00 uTILBURG - Verloskundigenpraktijk ISIS, Voltstraat 15woensdag 09.00-10.00 uTILBURG - Verpleeghuis De Hazelaar, Dr. Eijgenraamstraat 3maandag, woensdag en vrijdag - alleen Trombosedienst 08.00-09.30 uTILBURG - Wijkcentrum de Symfonie, Eilenbergstraat 250dinsdag en donderdag 09.15-10.00 uTILBURG - Woonzorgcentrum Koningsvoorde, Generaal Smutslaan 208maandag 09.15-10.00 uTILBURG - Zorgcentrum De Heikant, Schubertstraat 700maandag t/m vrijdag 08.00-09.30 uwoensdag 08.00-10.00 uTILBURG - Zorgcentrum De Reyshoeve, Gendringenlaan 15maandag t/m vrijdag 08.30-10.00 uTILBURG - Zorgcentrum Den Herdgang, Berlagehof 60dinsdag en donderdag 09.00-10.00 uUDENHOUT - De Eikelaar, Slimstraat 40-24dinsdag - alleen Trombosedienst 09.30-10.00 udinsdag, woensdag en vrijdag 08.30-10.30 uWAALWIJK - BEL PlusZorg, Balade 120maandag t/m vrijdag 08.00-09.00 uWAALWIJK - Het Koetshuis, Koetshuislaan 607maandag t/m vrijdag 08.00-09.00 uWAALWIJK - Zorgcentrum Antoniushof, Vredesplein 100donderdag 08.30-09.30 uWASPIK - Thebe, Wilhelminastraat 4 Bmaandag, woensdag en donderdag 08.30-09.30 u

Bloedafnamepost in het St. Elisabeth ZiekenhuisDe bloedafnamepost in het Elisabeth zit op de begane grondnaast het bezoekersrestaurant.Openingstijden van deze prikpost:werkdagen tusssen 08.00 - 17.00 uur. Op donderdagis de prikpost tot 21.00 uur geopend.

Kinderen tot vier jaar kunnenbloed laten afnemen bij het Kindercentrum op de eerste verdieping op werkdagen tussen 8.30 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur.

TrombosedienstDe Trombosedienst is op werk-dagen telefonisch bereikbaar tussen 08.30 - 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Het telefoonnummer is (013) 539 28 77.De prikpost is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 9.30 uur. Volg de bordjes ‘route 88’.

Prikposten in de regioHet St. Elisabeth Ziekenhuis heeft prikposten in de regio om de service naar patiënten te verbeteren.

Page 28: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

26

THERAPEUTISCHE ELASTISCHE KOUSEN •SEMI-ORTHOPEDISCHE SCHOENEN •

ORTHOPEDISCHE SCHOENEN • VERBANDPANTOFFELS• CONFECTIESCHOENEN• MODIEUZE SCHOENEN• MBT SCHOENEN• STEUNZOLEN• WERKSCHOENEN

Openingstijden van de winkel:

maandag : 13.00 - 17.00 uurdi. t/m vr. : 9.00 - 18.00 uurzaterdag : 9.00 - 14.00 uur

St. Annaplein 14, TilburgT 013 - 535 00 [email protected]

www.vanrijswijk.nl

BEZOEK AAN HUIS MOGELIJK

Aanmeetlocaties:• Oisterwijk• Kaatsheuvel• Waalwijk• Loon op Zand• Tilburg

Page 29: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

27

AnesthesieMaud van Hees, PAMax Kivits, NP in opleidingAstrid Kwakernaak, PAMonique van Oudheusden, NP in opleidingMarcel Schors, verpleegkundig specialist(013) 539 22 91

CardiologieTonnie de Crom, NP(013) 539 34 90

DermatologieYvette Pluijms, NPCorstiane Smit, NP(013) 539 80 26

HeelkundeGastro enterologieWalther Jansen, PAMamma careManon Schriek, NPStoma zorgGerda van Driesten en Mieke Timmermans, specialistisch verpleegkundigenVaatchirurgieKoen van Hees, NPMaria Nooren, NPWondzorgAnnemiek Mutsaers, specialistisch verpleegkundige (013) 539 80 39

Intensive CareTwan Verhoeven, NP(013) 539 38 07

Interne geneeskunde/Maag-, Darm- en LeverziektenDiabetesverpleegkundigenKim van den Berg Noortje van IerselJudith Loos en Maike van Rooij(013) 539 80 34

Gespecialiseerd verpleegkundigen HIV/aidsBrigitte de KruijfBernadette van de Ven(013) 539 31 09Rick Santegoets(013) 539 31 32Maag-, Darm- en LeverziektenAngelie de Heer, NP(013) 539 80 34Neuro-oncologieRina van Helvert(013) 539 25 75OncologieMirjam Bogaarts, NP

KindergeneeskundeADHD-verpleegkundigeAnita Vromans-Govers(013) 539 80 19AstmaverpleegkundigenRita Geenen en Wilma van ’t Land(013) 539 80 19Kinderdiabetes-verpleegkundigenWilma Jansen en Rianne de Kruijf(013) 539 24 57LactatiekundigenEllen Crutz en Sylvie Koks(013) 539 27 51SchisisverpleegkundigenMarie-José Bertens en Nita Eijndhoven (013) 539 27 53Sociaal Pedagogisch HulpverlenersDaniëlle Hendriks en Judith Pas(013) 539 80 19

KNOPiet Geerts, PA(013) 539 80 38

LongziektenCOPDBea de Jongh-Melman, gespecialiseerd longverpleegkundige OSAS (013) 539 24 31

Gerard Peeters, verpleegkundig specialistLysanne Vugs, gespecialiseerdlongverpleegkundige (013) 539 21 42 of (013) 539 24 31

NeurochirurgieMarili Das, PA(013) 539 80 32

NeurologieVanessa Hens, PACVA (beroerte)Jocova Vervoort, verpleegkundig specialistDementie/delierJosee Boerboom, specialistisch verpleegkundigeEpilepsieLieke van Kemenade, specialistisch verpleegkundige MSGijs van der Wielen, specialistisch verpleegkundigeParkinsonSonja van Gils, specialistisch verpleegkundige(013) 539 80 36

OrthopedieIreen van der Voort, verpleegkundig zorgcoördinator Orthopedie(013) 539 13 13

PsychiatrieSandra Nuyten, sociaal psychiatrisch verpleegkundigeMaike Sleegers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigeHenk van de Velden, sociaal psychiatrisch verpleegkundigeFieke Wolfs, consultatief psychiatrisch verpleegkundige(013) 539 29 15

ReumatologieDiana Boerema, reumaconsulentAone van Roij, verpleegkundig specialist (013) 539 80 30

UrologieBert van Huijgevoort, PAEllen Martin, NP in opleiding continentiezorg(013) 539 13 13

WondverpleegkundigenJacqueline van Boekel en Anca van Gestel, specialistisch verpleegkundigen(013) 539 31 15

Ken uw verpleegkundigeIn het St. Elisabeth Ziekenhuis werken dagelijks meer dan duizend betrokken verpleegkundigen. De verpleegkundigen die patiënten elke dag nauw begeleiden in hun ziektetraject staan hieronder vermeld. We maken daarbij onderscheid in:

Verpleegkundig specialisten: Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een erkende, specifieke masteropleiding die individueel en zelfstandig patiënten behandelt, vaak gericht op één specialisme.Specialistisch verpleegkundigen: Specialistisch verpleegkundigen zijn verpleegkundigen die van een bepaalde ziekte heel veel afweten, zoals diabetes, ADHD, astma en schisis.Physician assistants (PA): De PA werkt onder supervisie van de specialist en biedt professionele medische zorg.Nurse practitioners (NP): De NP is een verpleegkundige die door zijn speciale opleiding taken van een arts kan overnemen.

Page 30: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

28

Specialisten

Ken uw dokter

Allergologen

Chirurgen

Anesthesiologen

mw. J.H. M.H.W.M. Oostenbrink Roovers

R.C. Bremer F. Callebaut

A.W.G. van F. van Eijs den Hurk

H.G. van mw. C.G.M. Middelkoop Neetens

dr. G.J. J.M.C. Noordergraaf Rottier-Arbes

J.T. mw. Y.D.I. Schaffers Vandevivere

Cardiologen

dr. W.R.M. N.J. Hermans Holwerda

G.R.van Leeuwen P.G. Melman

dr. B.M. A.C.B. Pronk Szabó

R.N. de Visser P. Zijnen

Dermatologen

F.H.J. J.Th. Altena Koedijk

mw. dr. M.C.A. Polderman

Tel. (013) 539 80 31

Tel. (013) 539 80 39

Tel. (013) 539 80 26

Tel. (013) 539 38 00

Tel. (013) 539 80 33

In het St. Elisabeth Ziekenhuis staan dagelijks 150 artsen voor uklaar. Op deze en volgende pagina’s ziet u de specialisten die werkzaam zijn in het St. Elisabeth Ziekenhuis.

mw. D.H.C. T. vanBurger Egmond

dr. F.H.W.M.van der dr. J. Heijden Heisterkamp

dr. J.M.M. dr. H.J.M.Heyligers Oostvogel

prof. dr. J.A. dr. M.H.J.Roukema Verhofstad

dr. P.W.H.E.Vriens

dr. J.F.C. Tomee

Page 31: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

29

Specialisten

Gynaecologen

dr. P.F. mw. C.A. Boekkooi Fiedeldeij

mw. C.M. dr. P.J.H.M.van Oirschot Reuwer

dr. J.M.J. dr. H.A.M.Smeenk Vervest

mw. M.C. Vos

P.J. Bijlstra mw. E. Brands

mw. D.H.C. mw. A.M.M. Burger Kotsopoulos

H.A.J.M. mw. dr. N. Kuijsten van der Lely

mw. G.A.M.van der Nat- J.A.H. de Pender van Oers

mw. A.W. mw. A.Oldenbeuving van Olffen

mw. A.M.F.D. Ramnarain Rutten

mw. Y.D.I. W. van den Vandevivere Wildenberg

Intensivisten (Intensive Care)

J. Hes J. Scheerlinck

mw. S.A.H. Stolk-dr. L. Smets Liefferink

A. van S.J.T. Veen Warringa

Kaakchirurgen

Tel. (013) 539 80 25

Tel. (013) 539 38 08

Tel. (013) 539 80 35

Tel. (013) 539 80 34

Internisten

dr. A.J. dr. L.V. Apperloo Beerepoot

mw. A.E. dr. C. Brouwer van der Heul

dr. J.R. mw. dr. M.E.E. Juttmann van Kasteren

mw. dr. W.A.C.M. dr. P.L. Nieuwlaat Rensma

mw. dr. J.M.G.H. mw. dr. S. van Riel van Veen

Page 32: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

Specialisten

Klinisch pathologen

dr. C.E.M. mw. A.M. Blomjous Croonen

mw. R.E.M. Fleischeuer J. Stavast

dr. A.J.W. mw. dr. A.A.MStavast-Kooij van der Wurff

mw. M. mw. prof. dr.van der Velden J. de Vries

dr. T. dr. A. Godthelp Kropveld

F.J.M. Vijverberg

mw. S.M. dr. J.S. Fouchier Kloover

dr. H.A. J.H.E.M. Machiels Schijen

dr. J.P.F.H.A. Simons

Medisch psychologen

KNO-artsen

Longartsen

dr. G.H.A. dr. R.F. Dodemont Eichhorn

mw. dr.M.J.A.L. mw. dr. Grubben U. de Wit

Maag-, Darm- en Leverartsen

Kinderartsen

Tel. (013) 539 29 53

Tel. (013) 539 28 72

Tel. (013) 539 28 90

Tel. (013) 539 80 38

Tel. (013) 539 24 31

Tel. (013) 539 80 14 Tel. (013) 539 80 34

30

mw. dr. Y.C.M.mw. dr. B.S. Kluiters- Jakobs De Hingh

dr. R.H. dr. L.W.J.J.M. Triepels Westerhuis

dr. E.M. van Wijk

dr. W. de Jong ir. H. Piersma

Klinisch chemici

Klinisch fysici

mw. B.M. P. van de Baeten Sande

J.F.M. dr. P.J. vanBruinenberg Dijken MBA

mw. J. mw. C.C.A.van Hoften de Kezel

mw. A.C. dr. C.Nissen Obihara

mw. J.J.mw. C.G.M. Schermer-Reijnen Rotte

mw. C.C.J.M. Smeets

Page 33: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

31

Specialisten

Neurochirurgen (vervolg)

Neurochirurgen

G.N. Beute B. Burhani

P.R.A.M. Depauw

P.E.J. Hanssens, radiotherapeut-oncoloog Gamma Knife Centrum Tilburg

prof. dr. S. Leenstra S.T. Lie

J.C. de Nie B. van der Pol

Medisch microbiologen

dr. A.G.M. dr. P.J. Buiting Kabel

prof. dr. J.A.J.W. dr. J.H. Kluytmans Marcelis

dr. M.F. R.G.F. Peeters Wintermans

Tel. (013) 539 22 60 Neurologen

Tel. (013) 539 80 36

Orthopedisch chirurgen

dr. I.C.J.B.M. Bonnet van den Brand

J.J. Caron dr. T. Gosens

dr. J. C.H. de WaalDiekerhof Malefijt

A.B. Spoor

Tel. (013) 539 80 23

Oogartsen

mw. N.A.M. dr. W.R.O.Bemelmans Goslings

mw. dr. mw. dr. J.J.C. C.W.T.A. van Lith- Lardenoije Verhoeven

mw. F.S. Tukkers-van Aalst H.G.N. Veraart

Tel. (013) 539 80 20

Tel. (013) 539 80 32

dr. G.F.J. dr. P.L.M. Brekelmans de Kort

dr. P.C.G. Nijssen dr. G. Roks

dr. C.C. Tijssen dr. L.H. Visser

I.T.H.J.G.J.M. Rutten Verhagen

dr. H.B. Verheul

Page 34: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011

32

Specialisten

mw. Y.D. Dubbelman dr. P.J.M. Kil

dr. G.J. dr. J.H. Montagne van Roijen

mw. Ch.M.W. dr. A.L.W.A.M.Baert Damen

dr. E.H.M. dr. B. Hartman van Nimmen

dr. G.P.T. dr. P.N.M. Bosma Lohle

dr. J.P.P. dr. W.J.J.Peluso van Rooij

M.C. dr. K.H. Schoemaker Schuur

dr. M. dr. A.J.Sluzewski Smeets

G.F.A.J.B. van Tilborg

Plastisch chirurgen Radiologen

Reumatologen

W. Hissink dr. M.Muller Wijnands

mw. S.M. A.P.G. Baas van Driel

mw. L. mw. S.M. Doomen Folkersma

mw. B.W.P.M. H. van Drinkwaard de Pas

mw. E.P.J. Reijners

foto volgt

Urologen

Spoedeisende Hulp-artsen

Tel. (013) 539 80 21

Tel. (013) 539 80 30

Tel. (013) 539 80 10

Tel. (013) 539 80 24

Tel. (013) 539 80 13

Ziekenhuisapothekers

mw. K.A. Simons- dr. J.M.Sanders Verzijl

Tel. (013) 539 27 91

Psychiatrie (PAAZ)

D.H.J. mw. M.T.J.M.Boeykens Gordijn (kinder- (kinder- psychiater) psychiater)

J.H.M.vanLaarhoven P.J.H. Notten

J.J.D. Tilanus mw. T. Vreys

K. Verhoof(klinisch psycholoog)

Tel. (013) 539 29 15

dr. M.M. Zandbelt

Page 35: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011
Page 36: Patiëntenmagazine (Liever Elisabeth), Lente 2011