vangennep voorjaar 2010

24
van gennep voorjaar 2010 Uitgeverij Van Gennep bv Nieuwezijds Voorburgwal 330 1012 rw Amsterdam T 020 624 70 33 F 020 624 70 35 [email protected] www.vangennep-boeken.nl Afdeling verkoop: Léon Groen [email protected] Alleenvertegenwoordiging in België: Van Halewyck Diestsesteenweg 71a 3010 Leuven T 016 35 33 06 F 016 35 33 07 vangennep voorjaar 2010

Transcript of vangennep voorjaar 2010

Page 1: vangennep voorjaar 2010

vangennep voorjaar 2010

Uitgeverij Van Gennep bv

Nieuwezijds Voorburgwal 3301012 rw AmsterdamT 020 624 70 33F 020 624 70 [email protected]

Afdeling verkoop:Léon [email protected]

Alleenvertegenwoordiging in België:Van HalewyckDiestsesteenweg 71a3010 LeuvenT 016 35 33 06F 016 35 33 07

vangennep voorjaar 20

10

vgVoorjaar2010c 26-11-2009, 13:071

Page 2: vangennep voorjaar 2010

Controversiële boeken die maatschappelijke issues durven aansnijden en tegelijkertijd toe-gankelijk zijn voor een breed publiek. Dat is het soort titels dat u ook weer in deze aanbieding aan kunt treffen. Denk aan het verhaal van plus size model Crystal Renn, het unieke moeder en dochterverhaal over anorexia van Mara Nottermans en José Thijssen, het jeugdboek van Lucie Mosterd, de aangrijpende herinneringen van Fethiye Çetin aan haar grootmoeder die haar hele leven lang haar ware identiteit moest verbergen. Boeken op de grens van non-fictie en fictie, verhalend en documentair tegelijkertijd, adembenemend om te lezen.

Even adembenemend is de nieuwe fictie, zowel oorspronkelijk als vertaald. Ook deze boe-ken laten een ander geluid horen. Uit werelden en culturen die ver weg lijken, maar door de kracht van deze verhalen verrassend dichtbij komen. Fikry El Azzouzi is een groot nieuw talent. Selim Özdogan is afkomstig uit Duitsland en schreef een epische, sprookjesachtige roman over een vrouw die nooit leerde voor zich zelf op te komen. Amanda Smyth laat de stem van een meisje van zestien uit Trinidad op betoverende wijze tot leven komen, en Andrej Longo laat zien hoe georganiseerde criminaliteit inmiddels het alledaagse leven van gewone mensen in Napels is binnengedrongen. Zijn voornaam heeft hij overigens te danken aan de grote liefde van zijn vader voor Oorlog en Vrede van Tolstoj.

Hannie Vermeer-Pardoen vertaalde de briefwisseling tussen Voltaire en Catharina de Grote, die wederom een schitterend tijdsbeeld oplevert. Deze correspondentie is het laatste grote werk van Voltaire dat nog nooit in vertaling verscheen.

U een goed 2010 toewensend, namens alle medewerkers van Van Gennep,

Chris ten KateUitgever

vangennep • voorjaar 2010

Page 3: vangennep voorjaar 2010

2 vangennep • voorjaar 2010 3

FikRy EL AZZOUZi (1978) werd geboren in Temse. Een verhaal van zijn hand verscheen in de bundel Print is dead (2009). Een fragment van Het Schapenfeest werd genomineerd voor de Kif Kif Award voor literatuur.

De Mercedes 190 diesel stopt bij een modderige weide die afgebakend is met prikkeldraad. Naast een verloederd hutje en een verroeste badkuip graast een schaap in alle rust. Ik moet toegeven dat hij er goed uitziet. Voor een schaap althans. Schaap, gewoon volhouden en op je tanden bijten, dan ben je snel geslacht.

Ayoub is elf jaar. Zijn vader heeft weinig belangstelling voor hem, be-halve als hij iets fout doet. Zijn moeder beschermt hem, maar z’n zussen – het Gedrocht en het Serpent – verraden hem bij z’n vader. Voor Ayoub zit er niet veel anders op dan te dromen.

Hij droomt ervan sultan te zijn, of de schrik van zijn vijanden. Of won-derschone doelpunten te maken in de voetbalfinale tussen Marokko en Brazilië. Totdat het schapenfeest aanbreekt en hij zijn familie, maar vooral zijn vader, voor gek weet te zetten.

Het Schapenfeest is de wrang-humoristische debuutroman van Fikry El Azzouzi. Een komische vertelling vol capriolen en verwikkelingen, die de lezer met een glimlach achterlaat.

Over zijn columns

‘hilarische en scherpe stijl.’ kifkif.be

Het SchapenfeestFikry El Azzouzi

Een tragikomische roman die herinneringen oproept aan Bruiloft aan zee van Abdelkader Benali en Figuranten van Arnon Grunberg

978 90 5515 477 7 ppb 176 pp. nur 301 135 x 210 mmverschijnt maart 2010 ca. € 16

FIC

TIE

genomineerd

voor de Kif Kif Award

voor literatuur!

Page 4: vangennep voorjaar 2010

4 vangennep • voorjaar 2010 5

SELiM ÖZDOGAN (1971) woont in Keulen. Hij is tweetalig opge-groeid (Duits- en Turkssprekend). Hij studeerde volken-kunde, Engels en filosofie, maar is nooit afgestudeerd. Hij heeft veel verschillende baantjes gehad en publiceert romans en verhalen sinds 1995.

‘Glans van mijn ogen’ noemt de smid zijn lievelingsdochter Gül. Omdat haar moeder, die zo mooi was als een stukje van de maan, vroeg sterft, denkt het meisje op haar jongere zusje te moeten passen. Gül is klein en sterk, houdt van haar familie en is voor niemand bang.

Maar haar dromen en verlangens tellen niet; ze heeft nooit geleerd voor zichzelf op te komen. Op haar vijftiende gaat ze van school af, ze trouwt een man die ze niet kent en vertrekt met hem naar een land waarvan ze de taal niet spreekt.

Vol warmte en poëzie vertelt Selim Özdogan het verhaal van Gül, dat zich afspeelt tussen de geborgenheid van de Anatolische seizoenen en het vreemde Europa. Onmerkbaar ontstaat het verlangen naar een gemak-kelijker leven, maar niemand heeft door dat het daardoor ook moeilijker worden kan.

De dochter van de smidSelim Özdogan

Sprookjesachtige familieroman uit Anatolië

978 90 5515 478 4 ppb 320 pp. nur 302 135 x 210 mm verschijnt april 2009 ca. € 19,90

FIC

TIE

30.000 exemplaren verkocht in Duitsland

De pers over De dochter van de smid

‘Özdogan lezen was als verliefd worden’ Fatih Akin,

regisseur van Gegen die Wand en Istanbul

‘Hij tovert met woorden. Özdogan beheerst de licht-heid van het schrijven.’ Nürnberger Zeitung

‘In een bijzondere poëtische stijl als van een sprookje en met een grote gevoeligheid beschrijft Selim Özdogan een op het eerste gezicht onbeweeglijke microkosmos, waarin nieuwe wensen en verlangens geleidelijk ontwaken.’ Nürnberger Nachrichten

‘Wondermooie beelden van levens en relaties.’ Freitag

Page 5: vangennep voorjaar 2010

6 vangennep • voorjaar 2010 7

AMANDA SMyTH is half Iers, half Trinidadiaans. Ze heeft een master behaald in creative writing. Haar korte verhalen werden gepubliceerd in New Writing en London Magazine en op de BBC-radio uitgezonden. Amanda ontving een subsidie van de Britse Arts Council voor haar debuut Zwarte steen.

Celia’s moeder is tijdens haar geboorte gestorven; wanneer er een ziel naar binnen vliegt, vliegt er een andere uit, zegt tante Tassi. Dus leeft Celia in Black Rock, Tobago, met haar nichtjes en Tassi’s tweede echtge-noot Roman.

Roman is een man die zo sluw is dat hij op stelten onder de buik van een slang door kan kruipen. Celia denkt dat Roman de duivel in eigen persoon is. Wanneer hij iets doet wat haar gelijk bewijst, vlucht ze naar Trinidad, op zoek naar een nieuw leven.

Zwarte steen is het debuut van de ierse, van Trinidad afkomstige schrijf-ster Amanda Smyth. Door de boekhandelsgroep Waterstone’s werd Zwarte steen geselecteerd voor de ‘New Voices 2009’.

De pers over Zwarte steen

‘Een exotische roman in een Caribische setting, geschreven in een expressieve en bloemrijke stijl, een kunstig geweven web van seks, ras en emotionele verwarring.’ Irish Independent

‘De soort roman die je hoofd vult met prachtige beelden.’ The Times

‘Een hypnotiserende roman.’ The Guardian

‘Een overrompelende waarheid.’ The Independent

‘Een krachtig en authentiek verhaal.’

Independent on Sunday

‘Tropische landschappen, realistische dialogen en een sterke plot maken van deze roman een winnaar.’ Image

‘Betoverend en glashelder proza.’ Ali Smith

Zwarte steenAmanda Smyth

Een zestienjarig meisje op zoek naar een nieuw leven

978 90 5515 479 1 ppb 240 pp. nur 302 135 x 210 mmverschijnt april 2010 ca. € 17,90

FIC

TIE

Rechten werden verkocht in Amerika, Frankrijk,

Portugal en Duitsland

Page 6: vangennep voorjaar 2010

8 vangennep • voorjaar 2010 9

ANDREJ LONGO leidt een anoniem bestaan als pizza-bakker en schrijft ook voor radio, film en toneel. In de zomer werkt hij op zijn geboorte-eiland Ischia en in de winter in Rome. Hij heeft het schrijven geleerd door veel naar films te kijken.

Vanessa die als ze zwarte netkousen en een leren minibroek aandoet er echt als een vrouw uitziet. Reiban die de verkeerde auto steelt – die van een Camorrabaas – en gedwongen wordt te moorden om z’n eigen leven te redden. De jongen die zijn moeder doodt omdat ‘iemand het toch moet doen’ en ‘alles een grens heeft’.

Het zijn maar een paar personages die de lezer tegenkomt in de tien verhalen – elk met als titel een van de tien geboden – en die hij niet snel zal vergeten. Elk personage tekent Longo met pijnlijke precisie – in een messcherpe stijl met heftige, brutale dialogen. Hij houdt van zijn perso-nages, of ze nu dieven, moordenaars of onschuldig zijn. Waarom de tien geboden? Omdat ze behoren tot een code die in Napels nooit gegolden heeft.

Dieci werd door elf uitgeverijen niet opgemerkt, maar toen berichtte Adelphi hem zijn boek te willen publiceren. Longo weigert echter zijn bestaan als pizzabakker op te geven. Hij wil in de anonimiteit blijven om verhalen uit de onderwereld van Napels te kun-nen schrijven.

De pers over Tien

‘Tien korte, vlammende verhalen, vol bijtend realisme. Zwarte apologieën over een Napolitaanse wereld, met marginale levens die zich afspelen aan de on-derkant van de samenleving. Een antropologie van het straatje, waar de bewoners vroeger behulpzaam waren, maar waar nu de kleine camorra zich genes-teld heeft.’ La Republicca

‘De verhalen zijn volstrekt origineel en weerspiegelen alle mogelijke vormen van het misverstand.’ il Giornale

‘Een van de belangrijkste italiaanse boeken van het afgelopen jaar.’ Avvenire

Tien Andrej Longo

Napels: een stad waar de tien geboden niet gelden

978 90 5515 480 7 ppb 168 pp. nur 302 135 x 210 mmverschijnt mei 2010 ca. € 16

FIC

TIE

Dieci van Andrej Longo won diverse literaire prijzen: de Bagutta-, Bergamo-, Vittorini- en de Cala di Volpeprijs

25.000

exemplaren verkocht

in Italië

Page 7: vangennep voorjaar 2010

10 vangennep • voorjaar 2010 11

FRANCESCO BiAMONTi (1928-2001) woonde in het bergdorp San Biagio, ten noorden van Ventimiglia, waar hij mimosa en olijven kweekte. Hij schreef vier romans en vele essays, een onvoltooide roman werd postuum uitgegeven. Zijn romans spelen zich alle af in Ligurië. Biamonti won in Italië de Premio Commisso en de Premio Selezione Campiello. Zijn werk is vertaald in het Frans, Spaans, Duits en Nederlands. Eerder verschenen bij Van Gennep van zijn hand De woorden de nacht en De engel van Avrigue.

Landschappen, mensen en dingen die voorbijgaan: geschiedenissen van eenzaamheid die naar de wijde horizon lijken te vluchten en elkaar misschien wel nooit meer kruisen; het voortdurende komen en gaan van mannen en vrouwen – passeurs - voor wie het noodzakelijk is om te smokkelen. Een noodzaak die wordt ervaren als toewijding en als ontbe-ring. Figuren die hun weemoed niet verhullen, wier droefheid als de as van de doden uitgestrooid wordt in de waaierwind op zee.

Dit is de geschiedenis van een man die mensen over de grens smok-kelt, een vrouw die om duistere redenen verdwijnt, een landschap dat aftakelt, olijfbomen waarvan de zilveren tooi langzaam verdort. Een geschiedenis waarin de mensen veroordeeld zijn in een wereld te wonen en een andere te dromen.

in de woorden van Biamonti: ‘Boeken streven naar dat wat er niet is maar wat men wel droomt dat er kan zijn. in die zin is elk boek een windvlaag die over de condition humaine strijkt. Dat wilde ik in metafysische termen zeggen: de weg die het personage aflegt, de reden waarom wij allemaal passeurs zijn; want de mooiste wereld is altijd de andere wereld.’

De pers over De woorden de nacht

‘Bij Biamonti is de natuur weerbarstig, maar ook broos, en zijn de mensen kwetsbaar maar ook omhuld door een web van geheimen. En zo manifesteert zich eveneens zijn eigen-zinnige taal: nu eens beweeglijk en onstuimig, dan weer als uit marmer gehouwen, roerloos, statig.’ NRC Handelsblad

De pers over De engel van Avrigue

‘Hij treurt in zijn novelle, maar verdrietig doen is er niet bij. Dat komt doordat hij zijn woorden laat schitteren als bevroren sterren.’ Joyce Roodnat in NRC Handelsblad

WaaierwindFrancesco Biamonti

‘De betovering is onontkoombaar.’ – Michaël Zeeman in de Volkskrant

978 90 5515 481 4 ppb 148 pp. nur 302 125 x 200 mmverschijnt maart 2010 ca. € 16

FIC

TIE

Over Waaierwind

‘Ik ben nog nooit een boek tegengekomen dat zo fragiel is als Waaierwind. Als je het leest, heb je het gevoel dat zodra je het papier aanraakt, alle woorden en gevoelens zullen verpulveren, nadat ze nog even, voor de laatste keer, heb-ben gestraald.’ Pietro Citati

Page 8: vangennep voorjaar 2010

12 vangennep • voorjaar 2010 13

SiEGFRiED LENZ (1926) zoon van een grenswachter in Oost-Pruisen, sloot zich op zijn dertiende aan bij de Hitlerjugend, zat daarna bij de marine, maar deserteerde en eindigde in Britse krijgsgevangenschap. Na de oorlog studeerde hij Engels, literatuur-wetenschap en filosofie. Hij werkte als journalist en zwarthandelaar tot hij in 1951 zijn eerste roman publiceerde. Sindsdien is hij, naast Günter Grass en Martin Walser, een van de belangrijkste Duitse schrijvers. Van zijn meest succes-volle roman Deutschstunde, vertaald in 19 talen, werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Lenz schreef vooral romans en verhalen maar ook (radio) drama, reisverhalen en essays. Hij won talloze prijzen, waaronder de vredesprijs van de Duitse boekhandel.

Een warme zomer in een klein stadje aan de Oostzee vele jaren geleden. Benny Goodman en Ray Charles zijn nog in de mode. in de straten speelt een draaiorgel, men betaalt nog met marken en als de lerares Engels de klas binnenkomt staat iedereen op en roept: ‘Goedemorgen, Mrs Petersen.’

Dat Stella Petersen en haar leerling Christian elkaar liefhebben weet niemand. Toch gaat deze novelle over niets anders. Over hoe deze liefde ontstaan is, hoe uit woorden en gebaren, toevallige ontmoetingen en aanrakingen hartstocht ontsprong, hoe Christian een gedurfd plan maakte om hun liefde te bestendigen en hoe ze op noodlottige wijze tot een einde kwam. Siegfried Lenz vertelt op meesterlijke wijze over de vergankelijkheid van de liefde en de onmogelijkheid van het volmaakte geluk.

Een minuut stilte betekende in 2008 de comeback van de grote Duitse schrijver Siegfried Lenz. Een kleine, volmaakt geschreven liefdesnovelle die juichend door de literaire kritiek werd ont-vangen en waarvan inmiddels 100.000 exemplaren werden verkocht.

De pers over Een minuut stilte

‘Misschien wel zijn mooiste boek.’

Marcel Reich Ranicki, Fankfurter Algemeine

‘Zelden las men zoiets tegelijk ingetogen en erotisch. Een tijdloze kostbaarheid, helemaal van deze tijd.’

Die Zeit

‘Een ongekend mooi verhaal.’ Frankfurter Rundschau

‘Een ouderdomswerk, dat dankzij zijn ingetogen stijl een sterke werking heeft.’ Der Spiegel

Een minuut stilteSiegfried Lenz

Opnieuw een boek om eindeloos cadeau te doen

978 90 5515 482 1 ppb 104 pp. nur 302 135 x 210 mmverschijnt april 2010 ca. € 9,90

FIC

TIE

100.000 exemplaren ver-

kocht in Duitsland • Rechten verkocht

aan meer dan 20 landen

Page 9: vangennep voorjaar 2010

14 vangennep • voorjaar 2010 15

HANNiE VERMEER- PARDOEN (1930) vertaalde eerder van Voltaire Filosofisch woorden-boek, Filosofische vertellingen, Briefwisseling met Frederik de Grote 1736-1778, De onwetende wijsgeer en ABC. Zeventien dialogen.

De correspondentie tussen Catharina de Grote en Voltaire beslaat vijftien jaar: vanaf 1763, het begin van de regering van Catharina, tot twee weken vóór de dood van Voltaire op 30 mei 1778. Het zijn alles bij elkaar 185 brie-ven. Samen met de correspondentie tussen Frederik de Grote en Voltaire vormen deze brieven enkele van de belangwekkendste documenten uit de achttiende eeuw.

Twee grote figuren die elkaar bewonderen, spreken over elkaars werk en moedigen dat aan. Dat werk vindt plaats op wereldniveau. En zo zien wij, in een altijd elegante en dikwijls badinerende stijl, de grote ontwik-kelingen op maatschappelijk, politiek en cultureel gebied aan ons oog voorbijtrekken.

Catharina en Voltaire hebben het over de vorming van het moderne Rusland,

de invloed van de ideeën van de Verlichting in de organisatie van het Rijk en de wetgeving, over de wetenschap, de handel, over de troebelen in Polen die uitmonden in de verdeling van dat land tussen Oostenrijk, Rusland en Pruisen. En vooral ook over de strijd tegen de Turken, die in die tijd heersen over lan-den die ook nu nog in het middelpunt van de politieke belang-stelling staan, zoals Roemenië, Bulgarije, Bosnië, Macedonië enzovoorts. Het is geen objectief verslag, maar een getuigenis van twee grote spelers in een drama dat heel Europa aangaat.

De pers over Briefwisseling met Frederik de Grote 1736-1778

‘Hannie Vermeer-Pardoen, die haar sporen al ruim-schoots had verdiend (...) heeft met de vertaling van Voltaires Briefwisseling met Frederik de Grote 1736-1778 een waar titanenwerk verricht.’ Hans Driessen in de

Volkskrant

‘Door mevrouw J.M. Vermeer-Pardoen (...) toegankelijk gemaakt in een even zorgvuldig als melodieus Neder-lands.’ Jan Blokker in NRC Handelsblad

‘Wie het verleden liefheeft, koopt dit schitterende werk.’ Guido de Bruin in Geschiedenis Magazine

Correspondentie met Catharina de GroteVoltaire

‘Schitterend vertaald. (...) Elke bladzijde zindert en elke zin flonkert.’ – De Groene Amsterdammer

978 90 5515 483 8 geb 480 pp. nur 322 135 x 210 mmverschijnt mei 2010 ca. € 35

GE

SC

HIE

DE

NIS

Catharina de Grote

Page 10: vangennep voorjaar 2010

16 vangennep • voorjaar 2010 17

THOMAS VON DER DUNk (1961) is historicus en publicist. Eerder publiceerde hij bij Van Gennep onder andere Alleen op de wereld (2001) en Buiten is het koud en guur (2004).

Waarom is het geven van ontwikkelingshulp uitzichtloos? in hoeverre is de universaliteit van de mensenrechten een onbereikbaar ideaal? Wat is de achtergrond van de woede van veel Nederlanders over de Haagse politiek?

Thomas von der Dunk maakte een selectie uit de essays die hij in de afge-lopen jaren schreef. Het zijn stukken die actuele ontwikkelingen in een historische context plaatsen, met veel vaart, humor en scherpzinnigheid geschreven.

Over zijn eerder verschenen werk bij Van Gennep

‘Von der Dunk moet blijven schrijven.’ Vrij Nederland

‘In venijn, z’n weigering om politiek correct te zijn en kwaliteit van schrijfstijl voegt Thomas von der Dunk zich in het gezelschap van W.F. Hermans en Gerrit Komrij.’ Algemeen Dagblad

Regels zijn voor de dommen EssaysThomas von der Dunk

Meesleepende essays van een spraakmakend criticus

978 90 5515 484 5 ppb 320 pp. nur 740 135 x 210 mmverschijnt april 2010 ca. € 19,90

ES

SA

YS

Page 11: vangennep voorjaar 2010

18 vangennep • voorjaar 2010 19

Dit boek behandelt een schokkend onderwerp: kinderhandel en -mis-bruik door de rooms-katholieke kerk. Sinds de jaren zeventig hebben in België naar schatting 30.000 en in Nederland circa 25.000 vrouwen tegen hun zin hun baby afgestaan. Ze bevielen in Noord-Frankrijk, waarna Belgische zusters ervoor zorgden dat de kinderen op illegale wijze bij adoptieouders werden ondergebracht.

De baby’s kregen drie namen waarin een verwijzing naar de familienaam geheel ontbrak. Geboortedata werden veranderd zodat het vrijwel onmogelijk werd de kinderen later op te sporen. in de meeste gevallen werden de kinderen verkocht aan de hoogste bieder.

Kleine zondaars bevat de resultaten van jarenlang onderzoek afgewisseld met de verhalen van de slachtoffers met wie Carine Hutsebaut uitvoerig sprak. Het boek verscheen voor het eerst in 2003 bij uitgeverij EPO. Aan

deze herziene editie werden hoofdstukken over pedofiele netwerken toegevoegd die duidelijk maken op welke wijze deze organisaties functioneren en elke dag weer slachtoffers maken.

Wereldwijd worden miljoenen kinderen onteerd, vernederd, als handels-waar verkocht. in Thailand worden de kinderverkrachters uit het Westen door de kinderen zelf ‘krokodillen’ genoemd, omdat hun huid op die van krokodillen lijkt, maar vooral omdat ontsnappen onmogelijk is. in Europa kennen we de gevallen van Julie en Melissa, de slachtoffers van Marc Dutroux en van de Oostenrijkse Natascha kampusch.

Voor dit boek sprak Carine Hutsebaut met slachtoffers en met daders, zoals de beruchte Franse kindermoordenaar Christiaan van Geloven. Door haar directe benadering en haar toegankelijke en meeslepende stijl verschaft zij een uniek inzicht in de verwrongen, geperverteerde psyche van de daders en in het verwerkingsproces van de getraumatiseerde slachtoffers. Naast verslagen van de gesprekken, bevat Kinderen houden niet van krokodillen informatieve hoofdstukken met onder andere typologieën van de daders, waardoor het boek zowel voor de geïnteresseerde als de professionele lezer van grote betekenis is.

Kleine zondaars Kerk en kinderhandelCarine Hutsebaut

Kinderen houden niet van krokodillen Pedoseksueel misbruik en kindermoord

Carine Hutsebaut

978 90 5515 486 9 ppb 280 pp. nur 740 135 x 210 mm verschijnt februari 2010 ca. € 19,90978 90 5515 487 6 ppb 240 pp. nur 740 135 x 210 mm verschijnt februari 2010 ca. € 19,90

NO

N-F

ICT

IE

CARiNE HUTSEBAUT (1956) is victimologe, gespecialiseerd in daderprofilering en behandeling van pedoseksuelen én hun slacht-offers. Zij werd opgeleid in het opleidingsinstituut van de FBI in Quantico en is nauw betrokken bij onderzoek naar kindermoorden in Vlaanderen, maar ook internationaal. Deze nieuwe edities van haar werk worden uitgebracht in een tijd waarin geweld tegen kinderen nog steeds voor ontelbare slachtoffers zorgt.

Nieuwe uitgaven van twee bloedstollende, hoogst actuele boeken over geweld tegen kinderen van een Vlaamse

profiler opgeleid in het opleidings instituut van de FBI in Quantico

Page 12: vangennep voorjaar 2010

20 vangennep • voorjaar 2010 21

EVELiEN TONkENS is bijzonder hoogleraar Actief burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam en columnist voor de Volkskrant. Bij Van Gennep publiceerde zij eerder Mon-dige burgers, getemde professionals en Spugen op kleine leiders.

978 90 5515 488 3 ppb 320 pp. nur 740 150 x 220 mm verschijnt februari 2010 ca. € 25

‘Vaak zeggen mijn leerlingen: maar daar ben ik me helemaal niet van bewust. Nee, daar gaat het dus om.’

in U zegt het maar leert Cox Habbema de lezer naar zichzelf te kijken met de ogen van een ander. Hoe meer iemand zich immers bewust is van wat hij doet en hoe hij overkomt, des te meer kans hij heeft om zijn bood-schap goed over te brengen. Ook heeft hij meer kans te zijn zoals hij wil zijn en zoals hij wil dat de ander hem ziet.

U zegt het maar bevat een schat aan waardevolle tips en adviezen over optreden in het openbaar. Het gaat over het overwinnen van angst, over de werking van een imago, over het houden van een speech, over body-language, en het bevat legio voorbeelden uit de praktijk van Habbema zelf.

Voor links Nederland stond de vooruitstrevende zwakzinnigenkliniek Dennendal symbool voor democratisering, vrijheid, gelijkheid en gevoel. Rechts zag het als een gevaarlijk bolwerk van bandeloosheid, egoïsme, drugsmisbruik en (te) vrije seks. in de zomer van 1974 werd Dennendal in Den Dolder met geweld door de politie ontruimd. Medewerkers werden ontslagen, pupillen geëvacueerd. Een experiment was mislukt, een tijdperk liep ten einde.

in Het zelfontplooiingsregime corrigeert Evelien Tonkens het gangbare beeld van de Dennendal-affaire en de jaren zestig. De tegenstelling tus-sen gevestigde orde en vernieuwers was zo simpel nog niet. En ondanks de ontruiming was het experiment van Dennendal op de langere termijn wel degelijk een succes: het streven naar zelfontplooiing voor iedereen heeft een revolutie teweeggebracht, en niet alleen in de geestelijke gezondheidszorg en de geestelijke gehandicaptenzorg. Zelfontplooiing is nu een breed gedragen maatschappelijk ideaal.

Het zelfontplooiingsregime De actualiteit van Dennendal en de jaren zestig

Evelien Tonkens

U zegt het maar Over optreden in het openbaarCox Habbema

COx HABBEMA is actrice en regisseuse. Bij Van Gennep publiceerde ze eerder Mijn koffer in Berlijn (2002). U zegt het maar verscheen voor het eerst in 2003.

978 90 5515 490 6 ppb 88 pp. nur 600 125 x 200 mm verschijnt februari 2010 ca. € 9,90

NO

N-F

ICT

IE

Over Mondige burgers, getemde professionals

‘Rijk geschakeerd, geestig en overtuigend pleidooi voor een nieuw democratisch paternalisme.’ Dick Pels

heruitgave

goedkope editie

Page 13: vangennep voorjaar 2010

22 vangennep • voorjaar 2010 23

CRySTAL RENN is het belangrijkste plus-size model in Amerika. Zo stond ze op haar 22e al regelmatig in de Vogue, op de cover van Harper’s Bazaar en liep ze de show van Jean-Paul Gaultier. Ze is onder andere gefoto-grafeerd door Steven Meisel en Patrick Demarchelier en was te gast bij Tyra Banks en Oprah Winfrey. Ze woont met haar man in Brooklyn. Honger schreef ze samen met journaliste Marjorie Ingall, prijswinnend voormalig redacteur van het populaire tienerblad Sassy.

Op haar veertiende overkomt Crystal Renn waar veel tienermeisjes van dromen: ze wordt ontdekt door een modellenscout. Ze komt terecht in de New-yorkse modewereld, met een mooi contract op zak. Maar die wereld is meedogenloos. Haar gezonde gewicht is een vrijbrief om haar dagelijks te vernederen. Net als bijna alle gezonde vrouwen heeft Crystal niet vanzelf size zero. Ze moet afvallen, anders gaat ze het nooit maken, wordt haar door iedereen voorgehouden.

Crystal ontwikkelt al snel anorexia en exercise bulimia. Ze eet nauwelijks en sport acht uur per dag op verschillende sportscholen, zodat het niet opvalt. Het leidt tot haaruitval, blauwe plekken en hartklachten. En toch blijft haar gewicht niet op peil. Dan neemt ze een besluit. Ze doet niet langer mee aan deze dodelijke lijdensweg. Dan maar geen model, zij wil leven, en daarvoor moet ze eten.

Het ongelooflijke gebeurt: wanneer Crystal weer op haar oude gewicht is, belandt haar carrière in een stroomversnelling. Crystal Renn met size zero was een hoopje ellende; Crystal Renn met de gemiddelde Amerikaanse size twelve is het best betaalde plus size model van de Verenigde Staten. Honger is het verhaal van een vrouw die sterk genoeg is om nee te zeggen tegen de meedogenloze eisen van de mode-industrie.

De pers over Honger

‘Een meeslepend verhaal.’ Nigella Lawson

‘De ervaring van Crystal Renn ontkracht het moderne assepoesterverhaal van het dikke meisje dat gewicht verliest om gelukkig te worden. Dit is een nieuw sprookje, eentje waarin een jonge vrouw de vorm die ze hoort te hebben accepteert, waarna de wereld voor haar opengaat.’ Lori Gottlieb, auteur van Stick Figure: A Diary of

My Former Self

‘Crystal Renn is een enthousiast en overtuigend pleit-bezorgster van het verbreden van onze ideeën over schoonheid. ’ Joan Jacobs Brumberg, auteur van The Body

Project en Fasting Girls

‘Honger geeft een intelligent en intiem inkijkje in de modewereld.’ Wendy Shanker, auteur van The Fat Girl's Guide

to Life

‘Crystal Renn is een icoon onder de full figure models.’

Süddeutsche Zeitung

HongerCrystal Renn

GE

TU

IGE

NIS

Van anorexia naar acceptatie: het succesverhaal van een model dat besloot te eten

978 90 5515 491 3 ppb 320 pp. nur 320 135 x 210 mmverschijnt april 2010 ca. € 14,95

Hoe een model met eetlust en ambitie haar rondingen omarmde en de modewereld veroverde

Page 14: vangennep voorjaar 2010

24 vangennep • voorjaar 2010 25

José Thijssen en Mara Nottermans zijn moeder en dochter. Sinds ze samen de anorexia die Mara in zijn greep hield hebben overwonnen, is hun band nog hechter geworden dan hij al was. Samen schreven zij een boek over deze periode.

Tweestrijd maakt de tegenstrijdige gedachtenwereld van anorexia-patiënte Mara inzichtelijk: haar vurige hoop op ondergewicht, terwijl ze weet dat ze doodziek is. De bestraffende innerlijke dialoog als ze een bakje chips heeft gegeten. Haar keuze voor therapie, ondanks haar angst om aan te komen. Ze zoekt steun bij lotgenotes, maar concurreert ook met ze.

Ondertussen ontdekt haar moeder José dat zij, die zo hecht aan eerlijk-heid, de ziekte van haar dochter zo lang mogelijk is blijven ontkennen. Ze schippert tussen helpen, loslaten en machteloos toekijken. Ze is zo

gefixeerd op het herstel van haar dochter dat het niet in haar opkomt over haar eigen situatie na te denken. Pas als Mara voor groepstherapie kiest, komt José eindelijk toe aan haar eigen gevoelens.

Ondanks de onderlinge spanningen die een eetstoornis veroorzaakt, blijven moeder en dochter veel praten en elkaar steunen. Met José aan haar zijde levert Mara een lange, moedige strijd tegen haar ziekte, die ze uiteindelijk de baas wordt. Op de verjaardag van José kunnen zelfs de traditionele Bossche bollen weer gegeten worden.

MARA NOTTERMANS (1984) criminologie aan de VU en woont samen in Almere.

JOSé THiJSSEN (1955) is moeder van twee kinderen en woont in Venlo.

TweestrijdMara Nottermans en José Thijssen

Moeder en dochter in gevecht met anorexiaG

ET

UIG

EN

IS

978 90 5515 489 0 ppb 148 pp. nur 320 135 x 210 mm verschijnt februari 2010 ca. € 14,95978 90 5515 492 0 ppb 148 pp. nur 320 135 x 210 mm verschijnt februari 2010 ca. € 14,95

Jongereneditie

Volwasseneneditie

Verschijnt in twee verschillende edities, een moeder- en een dochtereditie

[FRAGMENT]

Het gaat steeds minder goed met Mara en ik krijg haar soms elke avond huilend aan de telefoon voor een van mijn ‘peptalks’. Waar is mijn vrolijke dochter gebleven? Ze glijdt steeds verder weg. Ik voel me somber na zo’n intensief telefoongesprek, het kost me veel energie. Maar ik hou van mijn dochter en ik wil haar zo graag gelukkig zien. Stilletjes glijden tranen over mijn wangen.

Page 15: vangennep voorjaar 2010

26 vangennep • voorjaar 2010 27

Ik stond laatst voor een poppenkraamLucie Mosterd

GO

ED

KO

PE

ED

ITIE

Echte mannen eten geen kaas • BindiMaria Mosterd

978 90 5515 494 4 ppb 224 pp. nur 320 135 x 210 mm verschijnt februari 2010 ca. € 14,95978 90 5515 493 7 / 978 90 5515 495 1 ppb 190 pp. / 160 pp. nur 320 135 x 210 mm verschijnt februari 2010 € 9,90

250.000 exemplaren verkocht

75.000 exemplaren verkocht

75.000 exemplaren verkocht

‘Het drieluik van moeder

en dochter Mosterd geeft hortend en stotend een gruwelijk verhaal prijs van de

handel in kwetsbare tienermeisjes en de manier waarop zo’n loverboy macht over die meisjes

krijgt en houdt. Dankzij deze boeken is dat voor Maria nu voorbij.’

de Volkskrant

nu € 9,90!

nu € 9,90!

nu € 9,90!

‘Even verrassende als welverdiende bestseller.’ Arjen Fortuin over Echte mannen

in NRC Handelsblad

Over ECHTE MANNEN

‘Adembenemend.’ nrc next

‘Leest als een trein.’ Viva

‘Mensen moeten het lezen, want het is zeer verhelderend. Een belangrijk boek.’ Matthijs van Nieuwkerk

Over Bindi

‘Mosterds manier van schrijven is door het succes van het eerste boek niet aangetast.’ nrc next

‘Dezelfde schrijfstijl die van Echte mannen eten geen kaas een bestseller maakte, maakt Bindi een pageturner.’ Sp!ts

Over Ik stond laatst voor een poppenkraam

‘Heftig.’ – Elle Girl

‘Meeslepend.’ – Metro

‘ik ben geschokt door dit verhaal.’ – Mark Rutte

Page 16: vangennep voorjaar 2010

28 vangennep • voorjaar 2010 29

LUCiE MOSTERD schreef het bekende Ik stond laatst voor een poppenkraam waarvan in 2009 75.000 exemplaren werden verkocht.

Lisa woont vlak bij een oud, vervallen huis. Op een avond ziet ze in een van de kamers licht branden. Nieuwsgierig geworden gaat Lisa samen met een vriendinnetje op onderzoek uit. Als ze de kamer binnenkomen, wacht hen een akelige verrassing. Een verwaarloosd uitziende man grijpt Lisa vast en jaagt haar de schrik van haar leven aan.

Vier jaar later wordt het huis opgeknapt en komt er een rijke familie wonen. Lisa sluit vriendschap met dochter Lot. in het begin durft Lisa het huis nauwelijks in, maar al snel ontwikkelt zich een hechte vriendschap tussen Lisa en Lot. Totdat Lot nieuwe vrienden krijgt, haar afspraken niet nakomt en allerlei vreemde dingen aan Lisa begint te vragen.

Lisa en Lot is een jeugdboek over loverboys voor lezers in groep 7 en 8 van de lagere school.

De pers over Ik stond laatst voor een Poppenkraam

‘Beide boeken zouden verplichte kost moeten zijn voor alle pubers, hun ouders en docenten. Deze verhalen laten je niet los.’ Elsevier

‘indrukwekkend.’ Het Elfde Uur

‘Verhelderend, dit tweeluik.’ HP/De Tijd

Lisa en LotLucie Mosterd

Omdat voorlichting niet vroeg genoeg kan beginnen

978 90 5515 496 8 ppb 128 pp. nur 320 135 x 210 mmverschijnt april 2010 ca. € 14,95

JE

UG

D

Page 17: vangennep voorjaar 2010

30 vangennep • voorjaar 2010 31

FETHiyE ÇETiN is advocate in Turkije, onder meer van de vermoorde Armeense journa-list Hrant Dink

De Eerste Wereldoorlog. 1915. De Armeense bevolkingsgroep in het wankelende Ottomaanse rijk vecht aan de andere kant dan de Turken. Het drama van de Armeense genocide voltrekt zich: honderdduizenden Armeniërs komen om. Vele Armeniërs worden direct vermoord, en vrou-wen en kinderen lopen gedwongen dodenmarsen richting de concentra-tiekampen in Syrië.

Heranush, de grootmoeder van Fethiye Çetin is een van die kinderen. Tijdens de voettocht wordt ze door een korporaal van de militaire politie uit de armen van haar moeder gehaald. Heranush heet voortaan Seher en krijgt van hem een islamitische opvoeding. Zal zij ooit met haar echte ouders herenigd worden?

Heranush hield haar dramatische geschiedenis haar hele leven geheim. Pas toen ze de dood voelde naderen, nam ze haar kleindochter Fethiye in

vertrouwen. Die schreef vervolgens Het geheim van mijn grootmoeder, een schrijnende vertelling over een lot dat duizenden Armeense kinderen heeft getroffen.

[FRAGMENT]

Samen met de mensen die een van hun dagelijkse gebedsdiensten hadden gehad en de moskee uitkwamen, zeiden we het begrafenisgebed van mijn grootmoeder. ‘Moge Allah haar zonden vergeven,’ zei de voorganger luid, en hij vroeg driemaal: ‘Schenken ook jullie vergiffenis?’ Alle aan-wezigen op de binnenplaats antwoord-den: ‘Het zij haar vergeven, het zij haar vergeven.’ Weer kon ik me niet inhouden en ik huilde: ‘Zij moet óns vergeven, wij moeten háár om vergiffenis vragen, jullie, wij, wij allemaal moeten háár om vergif-fenis vragen.’ Zonder dat ik er iets aan kon doen, begon ik steeds harder te roepen. Iedereen keek me bevreemd aan maar de meeste mensen begrepen totaal niet waar ik het over had.

Het geheim van mijn grootmoederFethiye Çetin

Het aangrijpende en waargebeurde verhaal van een Armeense die als meisje door een moslimfamilie uit de dodenmars werd geplukt

978 90 5515 497 5 ppb 128 pp. nur 320 135 x 210 mmverschijnt februari 2010 ca. € 16

GE

TU

IGE

NIS

De pers over Het geheim van mijn grootmoeder

‘Deze ontroerende getuigenis overstijgt de politiek en brengt de Armeense tragedie met tederheid en vol verdriet tot leven. Een pakkend gedenkschrift in spaarzaam en elegant proza.’

The Independent

‘Een fascinerende, wonderschoon geschreven vertelling over familieverhalen en geheimen, en een hartgrondige schreeuw om vrede en harmonie.’ Elif Shafak

Page 18: vangennep voorjaar 2010

32 vangennep • voorjaar 2010 33

BRUNO-PAUL DE ROECk (1930) was priester en psycho-therapeut. Eerder verscheen van zijn hand bij Van Gennep Scheur-kalender van de spiritualiteit 2009.

Wanneer je je ervan bewust bent hoe je bijdraagt aan je eigen ongeluk, kun je een begin maken met het bestrijden daarvan. Dat is niet eenvou-dig. Je moet ophouden met zeuren, klagen en roepen om hulp. Je moet aan het werk. Het boekje Recepten om in de puree te raken (De Toorts, zesde druk) van Bruno-Paul de Roeck was een hulpmiddel daarbij.

Zijn er ook recepten om gelukkig en tevreden te leven? Op deze vraag geeft Bruno-Paul de Roeck in dit boek een antwoord. De Roeck ging na op welke momenten hij echt gelukkig was. Niet de kortstondige euforie, maar het bezonken geluk was hetgeen hij nastreefde. En hij ontdekte dat het hem niet overkwam, maar dat het geluk samenhing met wat hij deed.

En zo bleken er ook recepten te zijn om gelukkig en tevreden te leven. Op zijn eigen nuchtere, geestige, bij het aardse blijvende wijze, stelde De

Roeck een receptenboek samen. Over rijk zijn zonder te bezitten, liefhebben, omgaan met pijn, het loslaten van kinderen en ouder worden. Een boek om gelukkig van te worden.

De pers over Scheurkalender van spiritualiteit 2009

‘Ik wil best al die blaadjes afscheuren, volgend jaar. Maar ik zie aankomen dat ik er een heleboel bewaar.’

Volzin

De pers over Janken naar de maan: over de wereldse transcendentie

‘Het boek is een geordende verzameling van bezin-ningen over seksualiteit en mystiek, humor en vrijheid, moderne kunst, oorlog en vrede en ten slotte het geleidelijk afscheid aan het levenseinde. Zijn gevecht met kerk en dogma is achter de rug, nu kan hij zich als “goddeloze gelovige” wijden aan datgene wat voor hem werkelijk telt.’ De Morgen

‘Bruno-Paul De Roeck roept met het boek vragen op zoals : Heeft ons leven zin ? Is er een God ? Wat bete-kent spiritueel leven ? De auteur tracht antwoorden te geven en haalt daarvoor zijn inzicht bij theologen, psychiaters, wetenschappers, mystici enzovoort.’

Braillebibliotheek

Geheime recepten voor tevredenheidBruno-Paul de Roeck

Een boek om gelukkig van te worden!

978 90 5515 527 9 ppb 160 pp. nur 728 135 x 210 mmverschijnt maart 2010 ca. € 14,95

ES

OT

ER

IE

Page 19: vangennep voorjaar 2010

34 vangennep • voorjaar 2010 35

karel Deurloo en Nico ter Linden laten in dit boek zien waarom zij vinden dat de Nieuwe Bijbelvertaling niet betrouwbaar is. Een goede bijbelver-taling laat in zo eenvoudig en helder mogelijk Nederlands zien wat er in het Hebreeuwse en Griekse origineel staat. Wie die twee talen niet kent moet erop kunnen vertrouwen dat aan de schrijvers van weleer recht wordt gedaan. Aan de hand van vele voorbeelden laat Niet zo, maar zo zien dat de NBV de lezers en hoorders van nu de toegang tot de oude teksten helaas in veel gevallen eerder belemmert dan ontsluit.

Niet zo, maar zo is niet alleen een kritische bespreking van de Nieuwe Bijbelvertaling, maar biedt tegelijkertijd ook een hernieuwde kennis-making met de rijkdom en de originaliteit van die grote schat uit de wereldliteratuur, de Bijbel.

De pers over Niet zo, maar zo

‘De bekende dominee Nico ter Linden opent een wan-hoopsoffensief tegen de Nieuwe Bijbelvertaling. Met zijn kritiek heeft hij groot gelijk (. . .) de heren maken goed duidelijk dat de vernieuwing van de vertaling van de Bijbel eerder een verarming dan een verrijking betekent.’ Elsevier

Niet zo, maar zo Honderd en enige vraagtekens bij de Nieuwe BijbelvertalingKarel Deurloo en Nico ter Linden

Het boek dat de Nieuwe Bijbelvertaling ter discussie stelt

978 90 5515 547 7 ppb 286 pp. nur 700 135 x 210 mmverschijnt januari 2010 ca. € 10

GO

ED

KO

PE

ED

ITIE

kAREL DEURLOO (1936) was hoogleraar Oude Testament en Bijbelse Theologie aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Hij is auteur van de serie Kleine Bijbelse Theologie (I-IV).

NiCO TER LiNDEN (1936) was predikant van de Westerkerk te Am-sterdam. Hij is de auteur van de zes-delige hervertelling van de bijbel Het verhaal gaat... en van de driedelige ‘kinderbijbel’ Koning op een ezel, Het land onder de regenboog en De profeet in de vis.

In april wordt

besloten of de NBV ‘kanselbijbel’

wordt

2e drukgoedkope editie

Page 20: vangennep voorjaar 2010

36 vangennep • voorjaar 2010 37

Deze editie gaat over Bijbelse misverstanden. Waar gaat het in de Bijbel om? Vertelt de Bijbel de waarheid, zegt hij wat niet en wel mag, gaat hij altijd over God? Als je niet in wonderen gelooft, kan je dan wel geloven? Sluiten geloof en rationeel denken elkaar uit?

Religie wordt weer serieus genomen, geloven mag weer en rond de Bijbel is veel te doen. Deze tiende editie past naadloos in de huidige tendens van zoeken naar zingeving.

Scheurkalender van de Bijbel 2011 Mirjam Elbers en Karel Eykman

978 90 5515 548 4 368 pp. nur 014 130 x 180 mm verschijnt augustus 2010 ca. € 14,95

De pers over ScheurBijbel 2010

‘De Scheurbijbel van Karel Eykman is enig in zijn soort. Elke dag is een eenvoudige bijbeltekst met een prach-tig verhaal of gedicht. Ontroerend, prikkelend, kritisch, erotisch, menselijk en poëtisch zijn ze stuk voor stuk. (…) Deze scheurkalender doet je verlangen naar de volgende dag.’ Woord en Dienst

Nog altijd is er meer aandacht voor poëzie voor volwassenen dan voor kinderen. karel Eykman toont met deze scheurkalender aan dat dat onterecht is. Hij selecteerde de mooiste gedichten uit de Neder-landse kinderpoëzie, zowel ware klassiekers als onbekende verrassin-gen. Elke dag een vers gedicht. Voor kinderen, en ook een beetje voor grotere mensen.

Scheurkalender van de kinderpoëzieKarel Eykman

978 90 5515 556 9 368 pp. nur 014 130 x 180 mm verschijnt augustus 2010 ca. € 14,95

kAREL EykMAN was jeugdpredi-kant, schreef vele kinder- en jeugd-boeken en werkte mee aan televisie-programma’s als De stratemakerop-zeeshow, De film van Ome Willem, Sesam-straat en Klokhuis. Hij stond aan de basis van de kinder bijbel Woord voor woord.

MiRJAM ELBERS is theoloog en woont in Amsterdam. Ze was tot voor kort als predikant verbonden aan de protestantse gemeente Ransdorp-Holysloot, inmiddels is zij voorganger in het West-Friese Ekklsia en freelance redacteur.

Een nieuw en verrassend licht op eeuwenoude verhalen

SC

HE

UR

KA

LE

ND

ER

S

Page 21: vangennep voorjaar 2010

38 vangennep • voorjaar 2010 39

Deze editie gaat in op de grote vragen van het leven, maar probeert op een nuchtere wijze antwoorden te geven. Hoe ga je om met goed en kwaad, met mysterie en mystiek, met liefde, leven, dood en ouder worden? Hoe kun je het leven accepteren en hoe leer je houden van je onvolmaakte zelf?

Scheurkalender van de spiritualiteit 2011 Voor de dagelijkse momenten van bezinning

978 90 5515 550 7 368 pp. nur 014 130 x 180 mm verschijnt augustus 2010 ca. € 14,95

De altijd hilarische avonturen van de best verkopende vaderlandse stripheld Dirkjan en zijn vette vriend Bert, meester van Druten en de onvermijdelijke kabouters in hun omgeving. Met als extra de mes-scherpe cartoons van Lectrr en Nozzman.

Het Stripschap kende tekenaar Mark Retera (1964) in 2004 de Stripschap prijs toe – de belangrijkste stripprijs in Nederland. Zijn tekenstijl is volgens de jury simpel maar geraffineerd. ‘Hij weet in ieder plaatje precies neer te zetten wat er nodig is voor een grap en de timing van de gebeurtenissen is altijd helder en precies raak. Het is een aanstekelijke strip van hoog niveau voor een groot publiek.’

Dirkjan Scheurkalender 2011Mark Retera

978 90 5515 549 1 368 pp. nur 014 130 x 180 mm verschijnt augustus 2010 ca. € 14,95

MARk RETERA (1964) studeerde psycholo-gie in Nijmegen. De dilemma’s waar Dirkjan tegenaan liep, waren uit het leven van een student gegrepen. Na ruim zeven jaar studie was hij eruit: hij werd striptekenaar. Het Stripschap kende Mark Retera in 2004 de Stripschapprijs toe – de belangrijkste stripprijs in Nederland. Er zijn inmiddels veertien delen Dirkjan verschenen.

SC

HE

UR

KA

LE

ND

ER

S

Page 22: vangennep voorjaar 2010

40

Verschijningsprogramma

januari Bensallam • Een kleine jongen Çetin • Mijn grootmoederDeurloo en Ter Linden • Niet zo, maar zoGrossi • Van acquitGrossi • Vuistslagen (2e druk)Hasler • Steen is liefdeHaushofer • De wandKaffka • Kleuren en jarenKosztolanyi • Anna (4e druk)Kosztolanyi • NeroKuczok • HeksenkringenRamadan • Radical Reform

februari Habbema • U zegt het maarHutsebaut • Kinderen houden niet van krokodillenHutsebaut • Kleine zondaarsKadare • Het ongelukKadare • Een breuk in aprilKadare • Maannacht Lavie • Wortels in de lucht Mosterd, L. • Ik stond laatst voor een poppenkraamMosterd, M. • Echte mannen eten geen kaasMosterd, M. • BindiTonkens • Het zelfontplooiingsregimeWeiss • Franziska

maart El Azzouzi • Het SchapenfeestBiamonti • WaaierwindDe Roeck • Geheime recepten voor tevredenheidWitkowski • Lubiewo

april Lenz • Minuten van stilteMosterd, L. • Lisa en LotÖzdogan • De dochter van de smidRenn • HongerSmyth • Zwarte steenVon der Dunk • Regels zijn voor de dommen

mei Longo • TienNottermans en Thijssen • TweestrijdNottermans en Thijssen • Tweestrijd (volwasseneditie)Voltaire • Correspondentie met Catharina de Grote

augustus Elbers en Eykman • Scheurkalender van de Bijbel 2011Eykman • Scheurkalender van de kinderpoëzie 2011Retera • Dirkjan Scheurkalender 2011 • Scheurkalender van de spiritualiteit 2011 • Scheur je rijk 2011

janu

ari-m

ei/aug

ustusZonder hulp van de oudejaarsloterij zal ook 2011 voor de meeste

mensen geen enorme financiële ommekeer ten goede brengen. Niet van buitenaf tenminste. Des te meer reden om te woekeren met de inkomsten die er al wel zijn. in deze kalender elke dag een handige bespaartip, een nuttig geldweetje en andere onmisbare manieren om de persoonlijke financiën beter te managen. Zo kan in 2011 tegen alle verwachtingen in het bedrag op de spaarrekening aanzwellen in plaats van slinken. Wordt het toch nog een rijk jaar!

Scheur je rijk 2011 De financiële scheurkalender

978 90 5515 557 6 368 pp. nur 014 130 x 180 mm verschijnt augustus 2010 ca. € 14,95

SC

HE

UR

KA

LE

ND

ER

S

Page 23: vangennep voorjaar 2010

vangennep • voorjaar 2010

Fictie 3 Het Schapenfeest Fikry El Azzouzi 5 De dochter van de smid Selim Özdogan 7 Zwarte steen Amanda Smyth 9 Tien Andrej Longo 11 Waaierwind Francesco Biamonti 13 Een minuut stilte Siegfried Lenz

Geschiedenis 15 Correspondentie met Catharina de Grote Voltaire

Essays 17 Regels zijn voor de dommen Thomas von der Dunk

Non-fictie 18 Kinderen houden niet van krokodillen Carine Hutsebaut 19 Kleine zondaarsKerk en kinderhandel Carine Hutsebaut 20 Het zelfontplooiingsregime Evelien Tonkens

Non-fictie goedkope editie 21 U zegt het maar Cox Habbema

Getuigenis 23 Honger Crystal Renn 25 Tweestrijd Mara Nottermans en José Thijssen

Getuigenis goedkope editie 26 Echte mannen eten geen kaas Maria Mosterd 26 Bindi Maria Mosterd 27 Ik stond laatst voor een poppenkraam Lucie Mosterd

Jeugd 29 Lisa en Lot Lucie Mosterd

Getuigenis 31 Het geheim van mijn grootmoeder Fethiye Çetin

Esoterie 33 Geheime recepten voor tevredenheid Bruno-Paul de Roeck

Theologie goedkope editie 35 Niet zo, maar zo Karel Deurloo en Nico ter Linden

Scheurkalenders 36 Scheurkalender van de Bijbel 2011 Mirjam Elbers en Karel Eykman 37 Scheurkalender van de kinderpoëzie Karel Eykman 38 Scheurkalender van de spiritualiteit 2011 39 Dirkjan Scheurkalender 2011 Mark Retera 40 Scheur je rijk 2011

41 Verschijningsprogramma 44 Bestelformulier

Page 24: vangennep voorjaar 2010

aantal prijs aantal prijs

_ _ _ El Azzouzi-Het Schapenfeest € 16 _ _ _ Nottermans en Thijssen-Tweestrijd € 14,95

_ _ _ Özdogan-De dochter van de smid € 19,90_ _ _

Nottermans en Thijssen- Tweestrijd (volwasseneneditie) € 14,95

_ _ _ Smyth-Zwarte steen € 17,90 _ _ _ Mosterd, M.-Echte mannen eten geen kaas € 9,90

_ _ _ Longo-Tien € 16 _ _ _ Mosterd, M.-Bindi € 9,90

_ _ _ Biamonti-Waaierwind € 16 _ _ _ Mosterd, L.-Poppenkraam € 9,90

_ _ _ Lenz-Een minuut stilte € 9,90 _ _ _ Mosterd, L.-Lisa en Lot € 14,95

_ _ _Voltaire -Correspondentie met Catharina de Grote € 35

_ _ _ Çetin-Het geheim van mijn grootmoeder € 14,95

_ _ _Von der Dunk- Regels zijn voor de dommen € 19,90

_ _ _ De Roeck- Geheime recepten voor tevredenheid

€ 14,95

_ _ _ Deurloo en Ter Linden-Niet zo, maar zo € 10

_ _ _Hutsebaut- Kinderen houden niet van krokodillen

€ 19,90_ _ _

Elbers en Eykman- Scheurkalender van de Bijbel 2011 € 14,95

_ _ _ Hutsebaut-Kleine zondaars € 19,90 _ _ _ Retera-Dirkjan Scheurkalender 2011 € 14,95

_ _ _ Tonkens-Het zelfontplooiingsregime € 25_ _ _

Eykman- Scheurkalender van de kinderpoëzie 2011 € 14,95

_ _ _ Habbema-U zegt het maar € 9,90 _ _ _ -Scheurkalender van de spiritualiteit 2011 € 14,95

_ _ _ Renn-Honger € 14,95 _ _ _ -Scheur je rijk 2011 € 14,95

Uit

geve

rij V

an G

enne

p, t.

a.v.

Léo

n G

roen

Nie

uwez

ijds

Voor

burg

wal

330

, 101

2 rw

, Am

ster

dam

T 02

0-62

4703

3 F

020-

6247

035

E ve

rkoo

p@va

ngen

nep-

boek

en.n

lBestelformulier

Boekhandel: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Datum: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Centraal Boekhuis relatie-id: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Referentie: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .