wervelwind april 2011

28
aprul 2011 clubblad van zeeverkennersgroep Karel Doorman

description

clubblad zeeverkennersgroep Karel Doorman

Transcript of wervelwind april 2011

Page 1: wervelwind april 2011

aprul 2011

clubblad van zeeverkennersgroep Karel Doorman

Page 2: wervelwind april 2011
Page 3: wervelwind april 2011

Redactie-gepraatJaaaaa, het zonnetje heeft hier en daar al wat geschenen, dus het voorjaar is weer aangebroken! En buiten dat dit betekent dat het vaarseizoen weer van start is gegaan, betekent dit ook dat er weer een heuze voorjaarseditie van de wervelwind voor je neus ligt.

Deze wervelwind bevat weer erg veel informatie, dus lees hem goed door als je van al het reilen & zeilen in de groep op de hoogte wilt zijn. Er is onder andere informatie te vinden over Engeland, over het Jubileum en over de sponsor-ing van de groep. Maar buiten dat deze wervelwind erg informatief is, is het natuurlijk ook erg leuk om hem even door te lezen. Zo is er een invulpuzzel te vinden, vertellen er een aantal leden over hun aankomende avonturen op de Wereld Jamboree en kun je de ervarin-gen lezen van een eerder Engelandkamp.

Genoeg redenen om de wervelwind dus niet dicht te slaan, maar hem van voor tot achter te lezen, en hem er weer bij te pakken als je niet meer weet hoeveel theedoeken je moet meenemen naar het Engelandkamp!

Onze relatie die altijd zorgde dat de wervelwind gedrukt wordt, is helaas weggevallen. Nu zijn wij met de redac-tie, hard op zoek naar een vervanger hiervoor. Ken of ben jij iemand die het drukken van de wervelwind (deels) zou willen sponsoren, neem dan contact op met de redactie ([email protected]) of de leiding. Alvast bedankt!

Veel leesplezier en allen een fijn vaarseizoen toegewenst!

De redactie.

colofonZeeverkennersgroep Karel DoormanVermuidenweg 8 4612 PK Bergen op ZoomTel: 0164-258212

Bankgegevens: ABN-AMRO Bank te B.O.Z. Rek. Nr: 52.52.20.216 ZeeverkennersgroepBergen op Zoom

Contact speltakkenjongens @kareldoorman.nlmeisjes @kareldoorman.nldolfijne [email protected] @kareldoorman.nl

www. kareldoorman.nl

Voorzitter groepsbestuur Maarten Velthoen [email protected]

Oudervertegenwoordigers jongens: mevrouw Vriens Tel: 0164-meisjes: Jan Homs Tel: 0164-681442Dolfijnen: Dirk Baauw Tel: 0164-252690

Wervelwind:[email protected]: www.hetisrens.nl

Page 4: wervelwind april 2011

Engelandkamp

Het is bijna zover en we hebben er zin in. We gaan de grote oversteek wagen richt-ing Engeland, waar we tal van leuke en spannende activiteiten gaan beleven. Alle informatie die van belang is staat in deze informatiebrief. Neem deze brief dan ook goed door!

ProgrammaWat gaan we allemaal doen? Het mag een beetje een verassing blijven maar om alvast wat te verklappen: we hebben het gehele kamp de beschikking over een dubbeldekker-bus. Met deze bus steken we per ferry (Sea France) het kanaal over richting London. Vanuit onze vaste slaapplaats, het clubhuis van de 1st Cuddington (Warspite) Sea Scout Group (www.warspite.org.uk), zullen we London en omgeving gaan verkennen. Zo gaan we naar verschillende musea, we bren-gen een bezoek aan London, gaan naar het botenhuis aan de Thames en wat meestal als hoogtepunt wordt gezien: een bezoek aan de marinebasis in Portsmouth. We slapen op de marinebasis in een heus marineschip! Bijna alle activiteiten doen we met de gehele groep, let gedurende de reis dus allemaal goed op elkaar! Als iedereen zijn goede humeur meeneemt, weten wij zeker dat het een super tof en gaaf kamp wordt!

Belangrijk!Iedere verkenner dient in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs (identiteit-skaart of paspoort). In principe diende de reissom ad €225,-- per

verken(n)(st)er eind maart te zijn overge-maakt op onze groepsrekening. Mocht u dit bedrag nog niet geheel hebben voldaan dan verzoeken wij u dit alsnog over te maken. Indien wij het bedrag niet voor 23 april heb-ben ontvangen is deelname aan het kamp uitgesloten.

Medicijnen + beschrijving dienen woensda-gavond 27 april of donderdagavond 28- april te worden ingeleverd bij de leiding.

Vertrekaanwezig 30 april 08:00 uur

- We vertrekken in een schoon(!) en com-pleet uniform, goede schoenen aan en tok in de rugzak.- Neem een lunchpakket mee in de rugzak voor onderweg. We eten ‘s avonds weer bij aankomst.

Page 5: wervelwind april 2011

- Neem je identiteitskaart of paspoort mee in je rugzak. Deze worden bij het instappen verzameld door de leiding, zodat ze veilig bewaard kunnen worden.

TerugkomstWe komen 07 mei rond 17:00 aan op het clubhuis. Bij aankomst kan er naar huis gebeld worden.

NoodtelefoonAlleen bij echt dringende gevallen kunt u ons bereiken op de onderstaande nummers. ZV-J Karim Jumelet 06-14660706 Jelle Bierman 06-14206843 ZV-M Fleur Klaassen 06-10038151 Kim Vos 06-33904360* De verkenners krijgen tijdens het kamp de mogelijkheid om via een telefooncel naar huis te bellen. Veelal telefoneren zij dan via CollectCal.

Wat nemen we mee?- Compleet Uniform (blauw + wit / lange + korte broek) - Zwembroek / Badpak- Stevige schoenen - 2 Theedoeken + 1 vaatdoek- Stevige regen- of zeilkleding - Pyjama- Extra trui - Luchtbed of matje - Voldoende ondergoed - Slaapzak (en hoofdkussen)- Voldoende blauwe sokken - Bord, mok & bestek- Voldoende handdoeken - Toilettas - Sportschoenen en -kleding

Aan zakgeld adviseren wij u uw kind een bedrag van £15,- a £20,- mee te geven. Iedereen dient een rugtas mee te nemen waarin zaken zitten die onderweg nodig zijn, waaronder de tok en een geldig legitima-tiebewijs. Alles dient verpakt te worden in maximaal 1 stevige reistas inclusief slaapzak e.d (geen koffers en vuil-niszakken!!). Dit vanwege de beperkte bagageruimte in de bus.

Page 6: wervelwind april 2011

Wat nemen we niet mee?- GSM - Stoelen en dergelijke- Alcohol - Vuurwerk- Rookwaar - MP3-spelers, spelcomputers en dergelijke

Wanneer er elektronica en dergelijke worden meegenomen is dit geheel voor eigen verantwoording.

Wanneer bovenstaande zaken worden meeg-enomen zullen deze worden afgenomen door de leiding en achteraf worden terug gegeven. Dit wederom geheel op eigen risico van de-gene die de goederen heeft meegenomen.

Adres van verblijf1st Cuddington (Warspite) Sea Scout GroupFancourt Hall Cunliffe Road, Stoneleigh, Surrey, KT19 0RJ

ReisverzekeringEr is collectief een reis- en bagageverzeker-ing afgesloten via Scouting Nederland. Informatie over de dekking en de voor-waarden is bij de jongens- en meisjesleiding verkrijgbaar.

Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact met ons op via:[email protected]@kareldoorman.nl

Met vriendelijke groet, Leiding Jongens & Meisjes

Page 7: wervelwind april 2011

Leidingpraatje Dolfijnen

We hebben weer een vol winterseizoen achter de rug, waarin de dolfijnen van alles hebben gedaan. We kunnen begin-nen met het feliciteren van de dolfijnen, want iedereen was namelijk geslaagd voor het zwemmen! Daarnaast zijn er ook weer nieuwe dolfijnen bijgekomen en zijn we met een vollere groep.

Maar het zonnetje schijnt en ook de dolfijnen willen weer het water op. Ze hebben al geoefend met de boot in elkaar te zetten en andere instructie en zijn er dus weer helemaal klaar voor om binnenkort te gaan zeilen. We hopen dus met lekkere wind en zon de binnen-schelde te gaan bevaren en er een goed vaarseizoen van te maken.

Met vriendelijke groet,De dolfijnenleiding

Nieuw leidinglidMijn naam is Matthea en ik ben 18 jaar. En sinds de berentocht versterk ik de Dolfijnen als leiding. Toen ik 12 jaar was kwam ik bij de zeeverkenners, best wel laat dus. Ik begon als laatste mannetje in de 407, toen ging ik naar de 222, vervol-gens kwam ik weer terug in de 407. En daarna werd ik 3e man in de 1408, de ‘Zandhaai’, daar bleef ik en werd ik er uiteindelijk dan ook bootsman.Na een jaar bootsman te zijn geweest moest ik na gaan denken wat ik verder wilde gaan doen, ik was namelijk bijna 18. Toen werd ik gevraagd voor de dolfi-jnenleiding en dat vond ik wel erg leuk. Dus na mijn tijd op de zeeverkenners, waar ik enorm van genoten heb, hoop ik bij de dolfijnenleiding een erg leuke tijd tegemoet te gaan.

Groetjes, Matthea

Page 8: wervelwind april 2011

Schippers-praatje ZV-MDear sea scouts,

Een nieuwe wervelwind en dus weer de start van een nieuw vaarseizoen. Voor een paar maanden mogen we het zwemmen, schuren en schilderen weer achter ons laten. De potten verf en schu-urpapiertjes kunnen weer opgeruimd worden en de werkkast kan als het goed is weer voor een tijdje dicht. De zware spijkerbroek en het shirt waar afgelopen winter weer hard in gezwommen is kan gelukkig gewassen worden en ver achter in de kast, want iedereen is na een lange en spannende dag geslaagd voor het zwemmend redden brevet! Van harte gefeliciteerd allemaal.

Om weer veel lol te gaan maken tijdens het zomerseizoen hadden onze boot-slieden op 16 april een zeer geslaagd opening vaarseizoen georganiseerd. Ied-ereen heeft weer lekker kunnen genieten van de wind, het water en het zeilen. We hebben gelijk gezien hoe de boten erbij lagen en of alles weer compleet was en netjes in de lak stond. Gelukkig is dit allemaal goed gegaan en zijn we na een mooi afsluitend feest ’s avonds allemaal weer thuis aangekomen. Nu kan het echte vaarseizoen van start gaan met veel zeilen, roeien en oefenen voor de examens op zomerkamp. Toch zal dit zomerseizoen net iets anders verlopen dan de afgelopen 3 jaren, want we zullen

namelijk op 30 april a.s. vanaf de Ver-muidenweg vertrekken naar ENGELAND. We vertrekken deze ochtend naar Calais waar wij met de boot de oversteek naar Dover zullen maken. De dubbeldekker zal ons de hele week alle mooie plekjes in en rond Londen laten zien en zal ons dus zaterdag avond eerst naar het clubhuis van de Engelse sea scouts brengen. We zullen logeren bij de The 1st Cuddington (Warspite) Sea Scout Group. Hier zullen wij allemaal een week vol leuke activ-iteiten gaan beleven die je nooit meer zult vergeten! Nu even terug naar die 1st Cuddington (Warspite) Sea Scout Group, wat en wie zijn dat nou eigenlijk? Dit is de naam van de Engelse zeeverkenners

Page 9: wervelwind april 2011

groep, zij hebben net als ons meiden en jongens van 10 tot 18 jaar. Hun clubhuis staat in de plaats Surrey, in de wijk. De groep heeft een apart botenhuis. Daar liggen de verschillende boten die zij gebruiken. Het botenhuis staat aan de Thames, dit is de rivier waar ze roeien, zeilen, kanoën en kayaken. Tijdens onze Engeland reis zullen de jongens slapen in het clubhuis van de zeeverkenners groep. Wij zullen slapen in een gym-zaal een paar straten verderop. Na de ochtendgymnastiek ’s morgens lopen we met ons bordje en bestek naar het clubhuis om daar samen met de jongens te ontbijten. Daar staat ook de bus die

ons dan weg zal brengen naar de plek waar wij die dag wat gaan doen. Wat we allemaal gaan doen is natuurlijk nog een beetje een verassing, dus… dat zie je dan! De scouts (10 tot 14) en explorers (14 tot 18) van de Engelse zeeverkenners komen ook één keer in de 3 jaar naar ons toe. In de zomervakantie van 2009 zijn de Engelsen bij ons geweest. Ze slapen dan met tenten op het grasveld bij ons. Wij zijn toen één dag met hun gaan zeilen op de Oosterschelde.

Wij hopen dat jullie er veel zin in hebben! De meisjes leiding.

Hallo allemaal,

Velen van jullie zullen mij wel al ken-nen. Ik ben Michelle Leijten, 18 jaar en sinds de berentocht zit ik bij de meisjes leiding!

Ik ben 8 jaar geleden als lief en ons-chuldig klein meisje eens een keer wezen kijken bij de zeeverkenners. Dit vond ik zo leuk, dat ik lid ben geworden! Na verschillende kampen, vaardagen, opening- en sluitingvaarseizoenen, werd ik dan toch eindelijk bootsman! Ik had het super naar mijn zin, maar helaas is de afspraak dat je op je 18e de

groep moet verlaten. Ik had hier eigenlijk helemaal geen zin in, dus ik zag hier erg tegenop. Toen kwam de meisjesleiding naar mij toe en vroegen ze mij of ik hen misschien wilde vergezellen. Nou, dat wilde ik natuurlijk wel! Het was nog een hele taak om niet te verklappen dat ik bij de meisjesleiding kwam, maar toen ik het eindelijk mocht vertellen, reageerde iedereen een (geluk-kig) blij! Ik heb het nog steeds enorm naar m’n zin op de zeeverkenners en ik denk dat jullie nog lang niet van me af zullen zijn!

Groetjes, Michelle

Page 10: wervelwind april 2011

Van de Bakken

Wereld Jamboree

Om de vier jaar is er een Wereld Jambo-ree. Dit jaar gaan wij met 7 leden van de Karel Doorman op weg naar Zweden. We hebben al een paar weekenden gehad waar we in onze groep kennis maakten met de andere mensen daar. Wij zijn één van de weinige waterscouts, er zijn daar namelijk meer landscouts. Die zijn erg goed in het stoken van een vuurtje. Het enige jammere is dat we niet met z’n 7ene in een groep mochten. Er mogen namelijk maar 5 mensen van een groep in zo’n groep. Dus er zitten er 5 in één groep, en 2 in de andere groep. We heb-ben een weekend gehad in Vlaardingen, Bergen op Zoom en nog één in een andere stad.

Aankomende zomervakantie is het alweer zo ver! Het begint de avond nadat we terug zijn van zomerkamp. De meeste van ons gaan daarom ook met bezoek-

ersdag al weg, om fris naar Zweden te gaan. Het duurt 3 weken lang. We gaan 1 week naar Denemarken en dan de laatste 2 weken op het kamp terrein in Zweden. We hebben er zin in!!!

Greetz, Alex, Robbin, Jan

Het zwemseizoen

Elke week gingen wij van 13:00 tot 14:00 reddend zwemmen. En het is best saai maar als we mogen spelen en de zweminstructeurs in het water mogen duwen dan wordt het best leuk!

We oefenen vele reddingsgrepen, zoals:-de polsgreep-de voorwaartse ontklemming -en nog veel meer.Het examen was zondag en als we het examen hebben gehaald, dan gaan we zeker feesten!

Groetjes,Dorus & Robin

Page 11: wervelwind april 2011

Het Winterseizoen

De boten zijn zo goed als klaar en daarom gingen de jongens die even niks te doen hadden, zich voor een dagje uitleven op de Kiek in de Pot. Dit dagje uit was heel leuk. We gingen eerst voet-ballen en in de pauze kregen we ijsjes. Daarna gingen we Britse Bulldog doen, wat ons lievelings spel is.

Zo’n dagje is erg leuk maar we schuren ook heel hard! In de pauze nemen veel kinderen chips mee en dan gaan we gezellig praten. Ook gaan we ieder winterseizoen zwemmen en dan krijgen we een brevet. Hierbij leren we ook om droge reddingen uit te voeren.

Groetjes,Dennis Verrest

Gefeliciteerd met het behalen van jullie 3e klas!

26 februari 2011:MatsJoepEricSanderLuucBjörnBerend

Zwemmen Begin november zijn we weer begonnen. Het was een zware strijd met ons zelf, om ons er toe te kunnen zetten, weer op die vermoeiende fietsen te gaan zitten en naar het zwembad te fietsen. Wat ons toen allemaal te wachten stond……………

Het begon al toen we onze eerste stap-pen in het, zo gevreesde, zwembad zetten. De chloorlucht drong onze longen binnen en met een kleine zucht sloegen we onze hand voor onze neus en mond, om onze tere longblaasjes tegen deze chemische lucht te beschermen. Het leek een eeuwigheid te duren om deze ontzettend lange 10 meter af te leggen.Dat was nog niet eens het ergste. Na het bekend maken van de baanindelingen >

Page 12: wervelwind april 2011

Van de Bakken>>sloften we moeizaam in een bejaarden

tempo naar de startblokken.We begonnen aan onze moeizame strijd tegen het water, het was een ware Hel!!! We waren doodop na die zware inzwem oefeningen, de uitputting sloeg op onze adem en onze spieren verzuurden. Dat waren nog maar de eerste negen-honderd seconden! Nog maaaaaar een kleine zevenentwintighonderd te gaan. Dat was een waar slachtveld.Weken en weken ditzelfde herhaalt. Elke week waren we doodop, maar uitein-delijk helemaal klaar gestoomd voor ons examen!

Groetjes Anne, Michelle, Natasja en Marit

Page 13: wervelwind april 2011

Het baggeren (invul tekst)

Op zondag 13 maart gingen we met de _______baggeren aan het Veerse Meer! Eerst moesten we er met ______heen. Toen we er waren trokken we meteen onze______aan en begonnen we met onze______ te scheppen. Iedereen had zijn eigen taakje om te doen, zoals _______. Na een paar uur hard_______ hadden we natuurlijk heel veel______, daarom gingen we ook even een pauze houden. Toen de pauze klaar was gingen we weer aan de slag! Eindelijk waren we______! We moesten eerst voor dat we de auto in gingen onze______ wel even schoon maken aan ______. Toen we klaar waren met omkleden stonk iedereen naar_______. Echt vieze lucht was dat man! Gelukkig mo-chten we na een dag hard werken gezellig en hongerig naar de Mac Donald’s! Iedereen had_______, dus de meeste meiden namen een big mac! Mmmmmmmm…..dat was super lekker! Maar daar hoort natuurlijk ook een_______bij, dus namen de meeste van ons nog een mac flurry! Na dat we naar de Mac Donald’s waren geweest gingen we weer met de auto naar______. Het was een vermoeiende, maar wel gezellige_______! Zoek het juiste woord dat op de het streepje past!

1: olifanten, meiden of bananen2: de auto, het vliegtuig of de metro3: bikini, jurkjes of kaplaarzen4: schoppen, nagels of emmers5: voetballen hockeyen en timmeren, breder maken dieper maken en klei weg vegen, zonnen mediteren en zwemmen6: koken, baggeren of schreeuwen7: honger en dorst, problemen of schoon te maken

8: lief, vies of klaar9: schoppen en kaplaarzen, borden of sokken10: het strand, water van het Veerse Meer of aan de snelweg11: zeep, shampoo of viezigheid12: scheurbuik, pijn of een hoed op13: cadeautje, muzikant of toetje14: het clubhuis, het museum of school15: nacht, week of dag

Groetjes: Demi, Julia, Daphne en Maud !

Page 14: wervelwind april 2011

Schippers-praatje ZV-JMannen

Het is weer zover, wij zeeverkenners gaan doen waar we voor gemaakt zijn, eindelijk weer varen! Afgelopen win-terseizoen hebben we met zijn allen fantastisch werk verricht door boten en tuigage weer tiptop in orde te maken, we kunnen hier trots op zijn. Ook dit jaar staan de boten weer “strak in de lak” en zal iedereen op het water ons ook dit zomerseizoen weer nakijken om te zien hoe goed wij het voor elkaar hebben.

Een zomerseizoen waarin we tot (en ook met) zomerkamp een gigantisch druk programma hebben met daarin weer geweldige activiteiten als vaardagen, zeilwedstrijden en de redersdag. Maar dit jaar ook een heel bijzondere activ-iteit, want dit jaar gaat de KD naar de UK. We gaan op bezoek bij onze Engelse collega’s van de 1st Cuddinton Seascouts. Een bijzondere activiteit waaruit maar weer eens blijkt hoe bijzonder onze

Page 15: wervelwind april 2011

groep is. Want zonder dat iedereen op elkaar zou letten en verantwoordelijk-heid voor elkaar zou dragen, zouden wij nooit vijftig verkenners een wereldstad als Londen insturen om daar te boel eens te verkennen. Dit betekent dat we ver-trouwen hebben in jullie, en het is aan jullie allemaal om dat ook nu weer waar te gaan maken. Maar dit gaat helemaal goed komen. Wanneer iedereen in de gaten houdt, dat iedereen het naar zijn zin heeft, gaat het een fantastisch Enge-landkamp worden.

Na “Engeland” staan ons nog een hoop dagen op het water te wachten waarin weer vele vaaruren door iedereen

gemaakt kunnen worden. Natuurlijk omdat varen leuk is -waarom zit je anders bij de zeeverkenners- maar ook om iedereen weer klaar te stomen voor zijn examen op zomerkamp. Want alleen door ons niveau hoog te houden kunnen we veilig blijven varen en ook dit jaar alle prijzen meepakken die er te winnen zijn. Zorg dus dat je ook dit vaarseizoen voldoende achter het roer zit!Mannen, het is weer tijd voor zon, zeilen en zwemmen, we hebben het verdiend! Maak met zijn allen ook dit vaarseizoen er één om nooit te vergeten.Een behouden vaart,

De leiding ZV-J

Page 16: wervelwind april 2011

Van de Bakken

De Bejaardenavond!

Dit jaar had de leiding weer een leuke activiteit verzonnen namelijk bejaarde bingo.Iedereen moest als opa of oma verkleed.

Eerst kreeg iedereen een bingokaart en werd het spel uitgelegd. Er was ook nog een raadspel. Je moest raden wie de onbekende opa en oma waren. Voor het spel begon kreeg iedereen thee en op tafel stonden koekjes en nootjes. Toen begon het spel. Als iemand een rij vol had werd diegene met de rollator naar de prijzentafel gebracht. Daar mocht je een prijsje kiezen. Tussendoor mocht er iemand een vraag stellen aan de opa en oma. Dan gaven opa en oma antwoord. Daarna ging de bingo verder

Je mocht ook tussendoor ook een briefje geven aan de leiding. Daarop moest je schijven wie je dacht dat de opa en oma waren. Degene wie het goed had kreeg ook een prijs. Aan het eind mocht je van de prijzentafel pakken wat je pakken kon. Toen werd er verteld wie de opa en oma waren. Namelijk de oma was Matthea en de opa was Sigrid. Het was allemaal heel leuk. En toen ging iedereen weer naar huis.

Groetjes, Yvonne, Melissa, Nikita en Juli

Winterseizoen

Het winterseizoen zit er weer bijna op, (reddend zwemmen, schuren, verven etc.).

Dit betekent dat binnenkort alle boten alweer in het water klaarliggen om te gaan zeilen in het aankomende zomer-seizoen. We hebben dit winterseizoen natuurlijk ook weer hard geoefend met het reddend zwemmen. We gaan er dus met het afzwemmen ook echt met zijn allen tegenaan, zodat we hopelijk al-lemaal slagen.

De meisjesboten liggen weer spik t zagen T & R iedereen van de KD voorbij lopen, richting de uitgang. Maar, Tosca en Romy vonden dat het nog geen tijd was. 3 Kwartier na de afgesproken tijd kwamen kleine Tosca en Romy EIN-DELIJK aangerend. Ze waren er eindelijk! Letty (meisjesleiding) kwam op ons af-gestormd en nam hun mee naar buiten. ‘Tosca, Romy, hebben jullie ons horen omroepen?’. Oeps.. niet gehoord sorry! Toen ze buiten kwamen was heel de KD al vertrokken, Tosca en Romy waren echt te laat..

Carmen:Kleine Carmen wilde ook eens een keer in de middelpunt van de belangstelling te staan, dus ze besloot om ook eens een keer te laat te komen. De dag dat we gingen zwemmen leek haar het beste moment. Na het douchen waren Tosca & Romy met z’n tweeën al weggelopen, ze

Page 17: wervelwind april 2011

waren Carmen helemaal vergeten. Car-men bleef maar wachten, en wachten op Romy en Tosca. Maar ze kwamen niet, en ze waren nergens te bekennen!Ondertussen in de bus werden Tosca en Romy helemaal bekogeld met vragen over waar Carmen was, en waar ze bleef? ‘Tosca, Romy waar is Carmen, waar heb je haar voor het laatst gezien?’ T & R: ‘We weten het echt niet! We hebben geen idee!’. Iedereen was weer lekker vrolijk omdat er weer zo’n klein snotjong te laat was. Even later, komt Carmen niets vermoedend en lekker schoongewassen naar buiten. Opgewacht door Maarten V. die haar mee de bus in nam. Carmen was weer terecht, en iedereen was weer blij dat we konden vertrekken.

Anouk:Anouk haar beste vriend op Engeland was, jawel, de telefooncel. Elke vrije minuut die ze had, ging ze naar de tel-efooncel. Je kan wel stellen dat ze een

relatie hadden. Maarja, in Engeland is het niet erg gemakkelijk om in een telefooncel naar Nederland te bellen. Dus gelukkig was Sigrid daar; ‘Anouk, ik weet wat je moet zeggen, luister goed. Je moet zeggen: ‘Can I collect call to the Netherlands?’’ Op een gegeven moment was haar bootsman Chiara het zat. Anouk kreeg een belverbod, en mocht al-leen bellen wanneer Chiara het zei. Arme Anouk, met haar heimwee!

Jammer genoeg was onze Charlotte niet op dit Engelandkamp, ze heeft dus ook geen verhaaltje over haar jonge jaren als zeeverkenner in Engeland.

En aangezien Evi er niet bij was toen we dit stukje schreven, is over haar ervar-ingen ook niks terug te vinden op deze pagina!

xxxDe meiden bootslieden!

Page 18: wervelwind april 2011

RederscollegeREDERSCOLLEGE

“ALTIJD AL EEN EIGEN ZEILBOOT GEWILD?

Wordt Reder, en je hebt er opeens 15…….”Komend jaar bestaat de zeeverken-nersgroep Karel Doorman 50 jaar. In die 50 jaar is de club flink gegroeid en nog steeds groeiende en bloeiende. Dit dankzij de inzet van velen, maar ook dankzij een gezonde financiële situatie. En dat willen we graag zo houden.

Een grote bijdrage hieraan wordt gelev-erd door het Rederscollege, een fonds dat de groep financieel ondersteunt, meestal met de aanschaf van die materialen wel-ke wij normaal niet kunnen bekostigen uit bestaande exploitatie van de groep.Het Rederscollege draagt zorg voor het werven en beheren van de Reders.

De Reder is een persoon/ bedrijf die een bijdrage wil leveren aan onze groep. Als potentiële Reder zien wij opa’s, oma’s, broers, neven, nichten, buren, bedrijven en kennissen van onze zeeverkenners, dolfijnen en loodsen. Kortom iedereen die de groep een warm hart toe draagt!! Voor een bedrag van minimaal EUR 5,- (meer mag ook) kunnen mensen Reder worden. Wij nodigen alle Reders een-maal per jaar uit om onze “open dag” mee te maken. Dit jaar is onze open dag op 21 mei en op die dag worden de Red-ers in de watten gelegd door de jeug-dleden. Ook is dit natuurlijk een leuke gelegenheid om kennis te maken met onze leden en alle activiteiten van onze groep.

Page 19: wervelwind april 2011

Het Rederscollege is altijd op zoek naar personen of bedrijven die op enige wijze een bijdrage kunnen leveren. Hetzij financieel, hetzij middels donatie van materialen of kennis die de groep kan gebruiken. Mocht u als lezer mensen of bedrijven kennen die hieraan voldoen, dan maken wij graag kennis met deze mensen of bedrijven. U kunt hen natu-urlijk ook gelijk verzoeken de donatie over te maken naar onze bankrekening 52.52.20.208 t.n.v. “Stichting BoZ Zeeverk-enners” inzake Rederscollege te Bergen op Zoom. Vergeet u daarbij niet te vermelden dat zij naam en adres achter laten, zodat wij de gulle gever altijd uit kunnen nodigen om onze open dag mee

te maken. Donateurs die een bijdrage willen leveren in de vorm van materialen of kennis kunnen altijd contact opne-men met het Rederscollege. Zij zullen er voor zorgen dat er vanuit de groep con-tact wordt opgenomen met de betref-fende donateur.

Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u altijd contact opnemen met Marc van Eekelen en Jan-Pieter Bruijs, te bereiken via E-mail [email protected] danken u namens de gehele groep hartelijk voor uw steun aan het Reder-scollege en zien u en alle door u aange-brachte Reders graag op 21 mei verschi-jnen op onze jaarlijkse open dag!

Page 20: wervelwind april 2011

JUBILEUMIs het nou Sarah of Abraham?

Zoals jullie inmiddels al wel zullen weten bestaat onze club bijna 50 jaar, en dat is voor ons een reden voor een feestje. Wij als Jubileum commissie zijn er trots op dat onze 50 jaar jonge club nog steeds bloeiend is en dat wij met blijdschap kunnen zeggen dat in 2012 er een spetterend programma voor jullie klaar staat. Het wordt een jaar dat nooit vergeten zal worden, een jaar vol leuke belevenissen.

Hoewel de voorbereidin-gen nog in volle gang zijn staat het feest-programma voor ons al vast. Met de boten nog in het clubhuis en de

riemen vers in de lak moet het zomersei-zoen nog worden ingeluid, maar ver weg horen wij de toeters en bellen al want op 3 december trappen wij af.

Een club als de Karel Doorman, waar veel jongeren ons zijn voorgegaan, waar wij nog altijd in korte broeken lopen en waar wij nog steeds dezelfde lol beleven. Samen met alle oud leden gaan we terug kijken naar de spannende gebeurtenis-sen waar op de dag van vandaag nog steeds verhalen van rond gaan en waar

uiteraard nog steeds geschiedenis bij-geschreven wordt. En natuurlijk staan

er hele leuke activiteiten op het jubileum programma maar deze

houden wij voorlopig nog even als verrassing.

Wij hebben zin om 2012 tegemoet te gaan, maar

voor nu een hele fijne vaart toegewenst met zeer veel

mooie belevenissen!

Page 21: wervelwind april 2011

Even voorstellen..

ik ben Rens van den Berge en ik zorg al 5 jaar voor het ontwerp en de opmaak van de wervelwind. Omdat het nooit te laat is om je voor te stellen, wil ik dat nu doen, in de laatste editie die van mijn hand komt. Want helaas moet ik stoppen met het maken van dit mooie clubblad. Aan de ene kant omdat ik het te druk krijg om deze kleus te doen en daarnaast is het tijd is om iemand anders deze taak te geven.

Karel doorman carrièreIn 1994 kwam ik als 11-jarig jongetje bij de Karel Doorman terecht. Na de Zeeverkenners een tijdje bij de loodsen gezeten en daar, na een aantal jaar studeren, weer even terug gekomen. In 2007 ben ik gestopt als loods. Sindsdien ben ik dus enkel actief als ontwerpen van de club. Naast de wervelwind heb ik ook diverse jaarfilms, postertjes en het nieuwe 50 jaar-logo gemaakt.

WerkDat ik gevraagd ben om de wervelwind te maken heeft te maken met mijn studie en het werk dat ik nu doe. Toen ik bij de loodsen zat, ben ik op de kunst-academie in Den Bosch de opleiding Illustratie gaan volgen. Nu ben ik werkzaam als zelfstandig illustrator en grafisch ontwerper en heb ik mijn eigen studio in Rotterdam op het stadhuis-plein. Die ik overigens deel met een oud lid van de Karel Doorman: Sander van Loon.

Ondanks dat ik stop met het maken van de wervelwind, wil dit natuurlijk niet zeggen dat ik nooit meer wat zal doen voor de Karel Doorman. Misschien zien jullie dus komende jaren wel andere dingen binnen de club voorbijkomen.

GroetenRens van den Berge

Kijk voor meer van mijn werk op www.hetisrens.nl

Page 22: wervelwind april 2011

Jaja, ook voor ons is het weer bijna zover. Het zomerseizoen nadert! Dat betekent voor ons onder andere weer varen met de Grote Boot! In de huidige situatie vanwege reparaties en vernieuwing van de stagen zonder masten, maar als dit gefikst is en de boot is weer helemaal vaarklaar is zullen we zeker weer voor het ruime sop kiezen!

Ook gaan wij dit jaar weer KD-Cup’s organiseren voor de verkenners, hierin kunnen jullie weer de strijd tegen elkaar opnemen om de titel ‘De snelste bak van de club’ te vergaren en natuurlijk ook om jullie vaardigheden voor de komende Yerseke en Landelijke aan te scherpen.

Veder is er een verandering in de sa-menstelling van onze loodsengroep. Er zijn namelijk een aantal oudgediende mee gestopt, maar gelukkig zijn er ook een aantal nieuwe guppies bin-nengestroomd onder andere Marcel & Tim. Ook zij gaan zich volledig inzetten en beloven veel goeds!

Zo, das weer genoeg gekletst. Geniet van het zonnetje en namens ons, Behouden vaart!

Groeten,De Loodsen

Loodsengebrabbel

Page 23: wervelwind april 2011

Zoals bijna elk jaar organiseren de loodsen speciaal voor de ouders en verzorgers de Ouderenberetocht, de zogenaamde OBT. Als u deze tocht meeloopt, krijgt u de gelegenheid om eens gezellig te babbelen met andere ouders, daarnaast krijgt u ook een idee wat voor tocht uw zoon of dochter eind december loopt. Deze OBT lijkt veel op de tocht die de verkenners lopen, maar er zijn natuurlijk wel een aantal belan-grijke verschillen. In tegenstelling tot de Beretocht eindigt de OBT namelijk altijd op een mooi eindpunt, waar de mogeli-jkheid bestaat om met de andere ouders na te borrelen. Verder is de OBT een aan-tal kilometers korter, en loopt deze langs mooie en gezellige stukjes Nederland. Een ideaal alternatief dus!

Vorig jaar bestond de groep wandelaars helaas uit slechts een man of 5. Deson-

danks was de dag erg geslaagd. Dit jaar zijn we er echter vol goede moed weer mee begonnen, en dat heeft voor zover dat kan al resultaat. Op het moment zijn er al meer dan 2 keer zoveel aanmeldin-gen als vorig jaar, en dat kan alleen maar meer worden natuurlijk!

Dit jaar wordt de Ouderenberetocht gelopen op zondag 5 juni. De kosten voor deelname bedragen €5,- per persoon. De exacte begintijd is nog niet bekend, maar dit wordt tijdig gemeld.

Mocht u nou vragen of inter-esse hebben, dan kunt u altijd vrijblijvend een mailtje sturen naar: [email protected]

OBT

Page 24: wervelwind april 2011

Van de bestuurstafelVan uw voorzitter,

Heerlijk,Als jullie dit lezen dan VAREN wij al weer, sterker nog, wij staan aan de vooravond van een volgend groots avontuur.

Hup naar the UK !!Wij gaan naar de 1ste Cuddington Sea Scouts toe. Een groep waar wij al vele jaren een uitwisselingen mee hebben. Wij zoeken hem op, zij komen bij later bij ons langs.

Een heel leuk avontuur in een land waar zij aan de verkeerde kant van de weg rijden, er in de metro nog mensen zijn met een bolhoed, en lievelingsdrank een kopje thee is (alleen wie wat ouder is vraagt dat laatste echt af).

Wij gaan zo wie zo ook op de Thames varen en natuurlijk ook een dagie London doen. Dat is een prachtig avontuur en dan doen wij met de bak, zodat niemand de weg kwijtraakt. Wat ook gemakkelijk is, is de subway /metro welke door de stad loopt, je bent zo van a naar b. Al met al een groot avontuur wat geweldig is om mee te maken.

In en rond ons gebouw,De Vermuidenweg ingang is als jullie dit lezen al opgebroken, een aannemer gaat 330 meter riool vervangen tussen het

pompgemaal aan de voorkant Vermui-denweg en globaal de BAM vestiging aan de Konijnenburgweg. Mogelijk krijgen wij zo nu en dan modder aan onze fiets-banden als wij naar het clubhuis komen.

Bergse Haven hoe verder?Zoals jullie misschien weten is het oude voorstel door allerlei oorzaken verlaten en is de gemeente nu bezig met een nieuw voorstel. Wie de krant BNdeStem leest (of volgt op internet) heeft diverse ideeën van verschillende mensen zien langskomen.

Het meest waarschijnlijke waar nu aan gewerkt wordt is een kanaal graven, zo’n beetje langs de vroegere route van het havenkanaal naar Bram Boer. Nu wordt het zo’n 750 meter lang, goeie 50 meter breed, zeer waarschijnlijk komt er een keersluis bij de ingang van af het Zoommeer. Deze ingang is gesitueerd achter de Ricoh, langs de “Kop van ’t Hoofd”, langs jachtenbouw Bruijs tot aan de Konijnenburgweg. Hoe en waar bijvoorbeeld de Zeeverkenners ergens in het plan worden ingepast is nu nog in nevelen gehuld. Ergens in de maand april moet het plan bekend zijn.

Het bestuur van de Vereniging ZV KD is bezig met het formeren van een team van mensen welke onze positie in de gaten zal houden en namens ons ook nadenken over wat en hoe wij wil-len bereiken. Wij zoeken mensen die beroepsmatig te maken hebben met ei-gendomsrecht ( jurist), investeerders, de bouw, van ontwerp tot realiseren, andere

Page 25: wervelwind april 2011

technische zaken. Melden bij de voorzit-ter op [email protected] of bij leden van de leiding.

De leidingen hebben al aangegeven wat zij willen bereiken. Kijk hiervoor op de website van de gemeente Bergen op Zoom, en bij groot nieuws natuurlijk op onze eigen site www.kareldoorman.nl.

Aan Lager Wal.Het team “Aan Lager Wal” gaat in het vaarseizoen veel meer activiteiten ondersteunen voor onze Dolfijnen.

Lager Wal GamesEr is dit jaar een nieuwe activiteit de “Lager Wal games”. Hier kan je op de Binnenschelde maar ook een aantal keer op het Zoommeer meedoen met zeilwed-

strijden kijk daarvoor op www.aanlager-wal.nu

Het nieuwe Scoutcentrum.Zoals jullie misschien wel op de website hebben gezien heeft het Scoutcentrum Zeeland een nieuw gebouw. Werkelijk een uniek gebouw. Geheel gemaakt van hout!! Hartstikke modern en voorzien van 50 slaapplaatsen. Kijk ff op www.scoutcentrumzeeland.nl

Zo er gebeurt weer een heleboel om ons heen, maar voor als nog een behouden vaart in 2011 !!

Namens het bestuur,Maarten Velthoenvoorzitter

Page 26: wervelwind april 2011

Nieuws Foto’s Wervelwind Instructie Kalender Scheepsvaartberichten Links Marktplaats

En nog veel meer….

Nieuws Foto’s Wervelwind Instructie Kalender Scheepsvaartberichten Links Marktplaats

En nog veel meer….

Page 27: wervelwind april 2011

Engelse bijles, ook bij dyslexie Faalangstbegeleiding Examenvreestraining Studie-coaching ASS-coaching Vergoeding via zorgverzekering mogelijk

Kijk voor meer informatie en tarieven op www.puber-coach.nl

Page 28: wervelwind april 2011

WANNEER OOK AL WEER?Aangezien wij heel erg veel leuke activiteiten ondernemen, vinden we het ook erg belangrijk dat iedereen weet wanneer deze activiteiten zijn. Vandaar alle belangrijke data t/m zomerkamp voor jullie op een rijtje. Schrijf ze over in je agenda, of knip ze uit en plak ze op de koelkast. Zorg dat je niets mist!

16 april Opening Vaarseizoen

30 maart t/m 7 april Engelandkamp

14 mei Optie voor vaardag

21 mei Redersdag

28 mei Regionale Zeilwedstrijden Yerseke

4 juni Vaardag ZV-M

5 juni OuderBerenTocht

11 juni Instructiedag

25 juni Vaardag ZV-J

9 t/m 12 juli Zomerkamp Dolfijnen

9 t/m 19 juli Zomerkamp ZV-J & ZV-M

* Er kan natuurlijk hier en daar dooronvoorziene omstandigheden iets worden gewijzigd, dan laten we dit zo snel mogelijk aan je weten!