Abacus april 2011

12
APRIL 2011 ABACUS Nieuwe docenten pag. 4 Menander/Euterpe Nieuwe musical pag. 5 Verslag ouderkoffies pag. 6 Profielwerkstukken pag. 9 Mediation op het SGA pag. 11 VAN OUDERS VOOR OUDERS THEMA INSPRAAK

description

Uitgave van ouders voor ouders van leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem

Transcript of Abacus april 2011

Page 1: Abacus april 2011

A P R I L 2 0 1 1

a b a c u s

Nieuwe docenten pag. 4

Menander/Euterpe Nieuwe musical

pag. 5

Verslag ouderkoffies pag. 6

Profielwerkstukken pag. 9

Mediation op het SGA

pag. 11

V a N O u D E R s V O O R O u D E R s

t h e m AI N S P R A A K

Page 2: Abacus april 2011

2 ABACUS APRIL 2011

Het thema van deze Abacus is inspraak. Ouders die de ouderkoffies bezoeken, hebben in feite inspraak. Ze kunnen hun visie geven op allerlei schoolzaken. De schoolleiding neemt dit serieus en past het beleid hierop aan indien dat nodig is. Zie het verslag hierover in deze Abacus. Ook dit jaar bleek weer dat de ouders in het algemeen positief over school zijn en dat is fijn!

Terwijl wij als ouders volop de kans hebben gehad onze mening te ventileren, weten we amper hoe docenten tegen ouders en leerlingen aankijken. Voor deze Abacus waren er helaas geen inzendingen voor “Docentenervaringen”. Wel merkt een nieuwe docente op dat leerlingen hier vriendelijker zouden zijn dan in de Randstad. Ze groeten namelijk als ze het lokaal binnenkomen. Laten we hopen dat we dit normaal blijven vinden!

Het is weer een schoolkrant vol geworden, want er gebeurt altijd van alles. Zo zijn er leerlingen die topsport bedrijven, leerlingen die iets met Roodkapje en de wolf hebben en er is een groep leerlingen begonnen aan de nieuwe musical “Kruistocht in spijkerbroek’, muzikaal begeleid door Euterpe.

Helaas kunnen we niet overal aandacht aan besteden en moeten we keuzes maken, wat soms lastig is. U heeft uiteraard ook inspraak: onze redactie ontvangt graag uw suggesties en bijdragen. Alleen blijkt ons e-mailadres niet altijd te werken. U kunt uw bijdrage ook sturen naar [email protected].

Binnenkort gaat klas 5 op reis naar Rome. Wij wensen hen en hun begeleiders een heerlijke reis! Intussen maken de zesdeklassers zich op voor de laatste schooldag en de eindsprint. Heel veel succes! Thema van de volgende Abacus zijn de toekomstige kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Namens de redactie Mascha Verhagen

in deze ABACUS Redactioneel 2 Rectoris 2 Van de oudervereniging 3 Nieuws 3 Nieuwe docenten 4 Divers 5 Ouderkoffies 6 Proefwerken en toetsen 8 Wist u dat? 9 Profielwerkstukken 9 Leerlinggeheimen & Docentervaringen 10 Togather wil meer 10 Mediation op het SGA 11 Opvallend 12

ReDACtIONeeL RECTORISInspraak of co-creatie?

Mensen vinden het over het alge-meen fijn om inspraak te hebben. Logisch, want op die manier krijg je op zijn minst het gevoel dat je invloed kunt uitoefenen of een bijdrage kunt leveren aan het tot stand komen van iets belangrijks. Maar kun je dat ook werkelijk? Hebben we niet soms ook de er-varing dat inspraak georganiseerd wordt, omdat het nu eenmaal moet? Heeft inspraak daadwerke-lijk effect op de besluitvorming? Wordt er na inspraak wezenlijk iets veranderd?

Ik ken nogal wat voorbeelden waarbij inspraak niet leidde tot wezenlijke veranderingen. Frus-tratie bij degenen die iets hadden ingebracht én vaak het begin van twijfel of je wel echt wordt ge-hoord. Dit laatste kan in extreme gevallen zelfs uitmonden in een kloof, bijvoorbeeld tussen ma-nagement en werknemers, wij–zij denken en onbegrip.

Om te voorkomen dat bij belang-rijke besluiten bovenstaande ontstaat, werk ik liever op een andere manier. In het kader van een module verandermanagement heb ik ooit mogen genieten van de inzichten van prof. Dr. André Wierdsma, hoogleraar manage-ment en organisatie aan de Nyenrode Business University. Co-creatie, samen creëren, is de term die hij gebruikt om aan te geven hoe beleidsvorming idealiter tot stand komt.

Met aspecten van zijn theorie heb-ben we afgelopen maanden het proces rondom het nieuwe school-plan ingericht. Een belangrijk do-cument omdat in het schoolplan de koers voor de komende vier jaar van het SGA wordt beschreven. Door in groepen over de koers van de school na te denken zonder dat er vooraf al beleidsvoornemens op papier stonden, konden directie en medewerkers in een open gesprek keuzes bespreken en de lijn defi-niëren die moet worden ingezet

om de kwaliteit van het SGA te behouden en te verbeteren.

Inmiddels is het schoolplan bijna gereed en kijken we tevreden terug op het proces, maar zijn we ook zeer tevreden met de inhoud van het plan.

Het is een open deur dat onze doelstelling is om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op de periode na het SGA door goed onderwijs en daarbij een goede begeleiding te bieden. Wat wij daaronder verstaan is uitgebreid aan de orde geweest en zal in de komende jaren praktisch worden uitgewerkt.

We hebben kenmerken benoemd waar het onderwijsprogramma aan moet voldoen op ons gymnasium. Onderwijs moet uitdagen en moti-veren, moet rekening houden met de verschillen tussen de leerlingen. Verbreding en verdieping binnen en buiten de les zijn naast diffe-rentiatie mogelijkheden om meer maatwerk te leveren en zo alle talenten tot hun recht te laten ko-men. De vakinhoud is gekoppeld aan een effectief pedagogisch-didactisch model, zodat leerlingen optimaal leren. Leerlingen zijn actief aan het werk, krijgen beteke-nisvolle opdrachten en interessan-te leertaken waarmee conceptueel denken en probleemoplossend vermogen wordt aangeleerd.

Karin Poerstamper

Page 3: Abacus april 2011

APRIL 2011 ABACUS 3

van dE OudERvEREnIgIng Complexio Verbinding maken, de aansluiting houden, elkaar informeren, complimenteren als het goed gaat en aanpakken als het mis gaat. Het is heel belangrijk voor een school dat alle belanghebbenden in verbinding staan met elkaar. Elkaar goed begrijpen is niet altijd eenvoudig. Maar dat complexio zeer complex is, hadden de Romeinen al lang door.

De oudervereniging heeft d.m.v. de ouderkoffies ook dit jaar weer getracht de verbinding tussen school en ouders te versterken. We hebben in 25 bijeenkomsten ruim 600 ouders gesproken. Waarmee we kunnen concluderen dat ouders betrokken zijn bij het SGA. We hebben veel relevante informatie gekregen waar de school haar voordeel mee kan doen.

Aan alle ouders die hun huis voor de ouderkoffies ter beschikking hebben gesteld: “Buitengewoon veel dank voor jullie gastvrijheid!”

Omgaan met sociale media Mede op initiatief van Betty Rixoort, de mediathecaris, zal er een deskundige

benaderd worden om voor alle SGA-ouders over dit onderwerp te komen spreken. De Oudervereniging ondersteunt dit initiatief graag met een financiële bijdrage. De school informeert u te zijner tijd nader hierover.

Lief en leed José van Viersen en Margreet Drion, twee ouders, vormen sinds kort de commissie “Lief en leed.” Zij zullen namens ons bestuur aandacht schenken aan alle SGA-medewerkers die ziek zijn, een baby hebben gekregen of afscheid nemen van school.

LOZG Deze vereniging organiseert speciaal voor besturen van ouderverenigingen van zelfstandige gymnasia zo’n vier keer per jaar interessante bijeenkomsten over onderwijskundige zaken. Zo zal op 25 mei a.s. Wim Veen in Amsterdam een voordracht houden onder de titel “Homo zappiens”. Wouter Goris (ouder) zal deze bijeenkomsten bezoeken en verslag doen aan de oudervereniging.

Euterpe Het KeerWeerconcert is helaas dit jaar niet door gegaan en dat betreuren

wij zeer. De zeer gedreven dirigent, Hans Wijnberg, heeft onvoldoende mogelijkheden gehad om zich met zijn orkest goed voor te bereiden op dit concert. De schoolleiding, een bestuurslid van onze Oudervereniging en Hans Wijnberg hebben hierover een goed gesprek gehad. Euterpe werd nog onlangs door iemand terecht een van de “kroonjuwelen” van school genoemd en dat geldt zeker ook voor Hans Wijnberg zelf! Zo kon iedereen bijvoorbeeld tijdens de open dagen in januari genieten van de feestelijke muziek die Euterpe in het trappenhuis van school ten gehore bracht.

Wij hebben grote waardering voor Hans Wijnberg en alle orkestleden die zoveel tijd aan Euterpe besteden. Ook de inzet van de schoolleiding en de betrokken docenten wordt zeer op prijs gesteld.Gelukkig blijft er muziek klinken in het SGA.

Maarten Beentjes Voorzitter bestuur Oudervereniging

NieuwsKen-je-klassieken-quiz Gideon de Jong (klas 4) heeft op zater-dag 19 maart in de bloedstollende re-gionale voorronde van de Grote Ken-je-Klassieken-quiz (Valkhof, Nijmegen) al zijn tegenstanders verslagen, inclu-sief zijn aanvankelijke teamgenoot Tim Van Leeuwen en twee Nijmeegse teams. Hij zal zich op 16 april in de FINALE met andere nationale top-pers meten (Rijksmuseum Oudheden Leiden, 14.00-1600, in de Tempelzaal, die dan gratis toegankelijk is).

Culturele avond Op 1 april a.s.: de eigen X-factorshow van het SGA met leerlingen en mede-werkers.

Deze en andere interessante nieuws-berichten kunt u lezen op de actuele nieuwspagina van de SGA website:www.gymnasiumarnhem.nl

Wat vindt u ervan dat Nederlands, Engels en wiskunde toekomstige kern-vakken worden? In het kader van het thema van de volgende Abacus ontvangen wij graag uw commentaar! U kunt dit sturen naar de onder 'Redactioneel' genoemde e-mail adressen.

Page 4: Abacus april 2011

4 ABACUS APRIL 2011

Frank Ritmeester

Stipt om 12.00 uur ontmoet ik Frank Ritmeester (48) bij de hoofdingang. Hij is sinds het begin van dit schooljaar leraar tekenen op het SGA. Hij neemt mij mee naar zijn grote teken-lokaal A0. “Ik heb de kunstacademie in Arnhem gedaan en ben jaren beeldend kunstenaar geweest. Later heb ik de leraren-opleiding in Utrecht gevolgd en bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen geef ik geef les in literatuur, didactiek en Duitse grammatica.”Duits?“Ja, mijn moeder komt uit Oostenrijk en heeft mij de liefde voor de Duitse taal en cultuur bijgebracht. Duits en tekenen is een mooie combinatie. Weet je dat Goethe altijd schilder wilde worden? Hij heeft dat prachtig beschreven in zijn reisdagboek ‘Italienische Reise’. Tot hij op een van zijn reizen ook in Neder-land kwam en de Nederlandse schilders zag. Toen besloot hij toch maar dichter te blijven.”Hoe breng je de liefde voor het tekenvak over?“Ik stimuleer de kinderen om vooral hun eigen passie te vol-gen. Daarin coach ik ze, bijvoorbeeld door te vragen waarom ze iets willen maken en hoe ze dat gaan aanpakken. Daarin past ook het geven van complimenten. Ik vind dat tekenen een leuk vak mag zijn waar je behalve veel leert ook plezier aan beleeft. En waar juist de creatieve hersenhelft gestimuleerd wordt. Kinderen moeten al zoveel.”Kunnen ouders daarbij helpen?“Ja, door ze eveneens te stimuleren om wat ze doen zo goed mogelijk te doen. En daar het plezier uit te halen. Kinderen doen hier overigens erg hun best, maar zijn soms bang om fouten te maken. Op school heb je juist de tijd om van je fouten te leren.”Wat doe je buiten de school?“Ik geef voetbaltraining en ga geregeld wielrennen, met soms flinke tochten in het buitenland.”Oostenrijk?Ja, bijvoorbeeld de Ötztaler Radmarathon, op de grens van Oostenrijk en Italië. Een trip van zo’n 250 km met vier cols.Petje af.Dank je. (JF)

Martine Drogendijk

Ik woon sinds de zomer van 2010 in Nijmegen. Daarvoor heb ik lange tijd in Amsterdam gewoond. In het laatste jaar van mijn studie psychologie aan de Vrije Universiteit (VU) - die opleiding heb ik met bloed, zweet en tranen afgerond - heb ik op de val-reep besloten mijn hart te volgen en ben ik begonnen aan de studie Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, ook aan de VU. Ik heb deze opleiding met veel plezier en succes gevolgd. Mijn devies voor aankomende studenten is dan ook: volg bij een studiekeuze altijd je hart, dan kom je vanzelf op de goede plek terecht.

Vanwege de grote vraag naar docenten klassieke talen in en om Amsterdam, kon ik de dag na mijn buluitreiking al begin-nen op een scholengemeenschap in Amstelveen. Het lesgeven beviel me goed en ik had het erg naar mijn zin op het Keizer Karel College. Toen mijn vriend werd aangenomen bij de Rad-boud Universiteit in Nijmegen, hebben we besloten de grote stap naar het verre oosten te zetten. Gelukkig vond ik ook nu weer snel werk: op het SGA in Arnhem dus!

In Amsterdam hoorde ik vaak zeggen dat de leerlingen in de provincie (dat wil zeggen buiten Amsterdam) anders zijn. Dat leek mij eerlijk gezegd nogal sterk, maar heel voorzichtig beaam ik dat de leerlingen hier toch wel wat vriendelijker zijn: er is altijd wel een leerling, die bij het verlaten en/of binnenko-men van het lokaal ‘goedemorgen/middag mevrouw’ of ‘dag mevrouw’ of ‘fijn weekend’ zegt. Dat hoefde ik in Amstelveen niet te verwachten!

Dankzij de leuke leerlingen en de leuke collega’s ben ik me hier in Arnhem snel thuis gaan voelen. Op het SGA werk ik drie dagen; ik ben namelijk ook graag thuis bij mijn zoon Simon, die binnenkort voor ’t eerst naar school gaat, en mijn dochter Hannah, wiens eerste verjaardag we zojuist gevierd hebben (zie foto). (JF)

NIEUWE DOCENTEN STELLEN ZICH AAN U VOOR

Page 5: Abacus april 2011

APRIL 2011 ABACUS 5

dIvERSInspraakHierbij een kort overzicht van hoe dat op het SGA is geregeld.Het is mogelijk om zowel formeel als informeel invloed uit te oefenen op het beleid en de besluitvorming op (middelbare) scholen. De enige formele weg is die van de wettelijk verplichte Medezeggenschapsraad (verder: MR). Hierin zitten zowel ouders, personeelsleden als – op middelbare scholen- ook leerlingen. De MR volgt het schoolbeleid kritisch en geeft advies/instemming bij voorgenomen besluiten. In de MR zijn zes personeelsleden, drie ouders en drie leerlingen vertegenwoordigd. Minstens zes keer per jaar komt de Raad bijeen. Hoewel er adviesbevoegdheid is ten aanzien van alle ter tafel komende zaken, is het instemmingsrecht beperkt en betreft het o.a. zaken als het schoolplan, onderwijskundige doelstellingen, de schoolgids, het leerlingenstatuut e.d. Daarnaast kent de school de resonansgroepen van elk leerjaar en het leerlingenpanel. Het leerlingenpanel bestaat uit een afvaardiging van twee leerlingen uit elk leerjaar die een beperkte vorm van inspraak hebben. In het jaarboekje kunt u daar meer over lezen op bladzijde 18.

Tenslotte is er de Oudervereniging. Deze behartigt de belangen van de ouders, leerlingen, de leerlingenverenigingen en de school. Zij vergadert regelmatig met de rector en een docent, die een adviserende stem uitbrengen. Tijdens deze vergaderingen komen o.m. kwaliteit van het onderwijs, eindexamenresultaten en de gang van de zaken bij bijv. Euterpe en Menander aan de orde.

Een unieke manier voor ouders om hun mening aan school kenbaar te maken zijn de ouderkoffies die door de Oudervereniging worden georganiseerd. Hierover kunt u in deze Abacus een uitgebreid verslag lezen. Dit wordt met de schoolleiding besproken met als doel eventuele knelpunten te verbeteren. Het betreft hier een informele manier van inspraak die in de loop der jaren geleid heeft tot o.m. verbetering van de communicatie naar de ouders toe (bijv. de digitale nieuwsbrief, een e-mail naar de ouders wanneer een docent langdurig ziek is) en van de kwaliteit van het onderwijs in het algemeen. (BM/AW)

AGB NieuwsVolgens voorzitter Kaj Bouwman is het op dit moment een vrij rustige periode voor de AGB. Er wordt gebrainstormd over ideeën voor de aankomende culturele avond op 1 april a.s., waarvoor de inschrijflijsten binnenkort worden opgehangen. Misschien komt het Douwe Egberts aroma de leerlingen spoedig tegemoet

via een heuse koffieautomaat in de kantine. Hierover wordt o.a. onderhandeld met de schooldirectie. Binnenkort geen excuus meer voor telaatkomers die de bel niet hoorden in de kantine tijdens de pauze: de bel wordt binnenkort weer gemaakt….. (BM)

Lessen ‘Mediawijsheid’Via speelse, interactieve en educatieve opdrachten worden de eersteklassers uit klas 1A en 1C in zes lessen ‘Mediawijsheid’, wegwijs gemaakt in het digitale medialand van sociale media en Web 2.0 applicaties. Het gebruik van internet biedt veel voordelen, maar je moet wel oppassen. Bij het downloaden van fotomateriaal van internetsites heb je vaak te maken met bijvoorbeeld auteursrechten. Hoe kun je jezelf op sociale mediasites presenteren? Meer info in de digitale nieuwsbrief van 3 maart jl. en op de website van de school. (BM)

De vijfde klasOp donderdag 3 en vrijdag 4 maart heeft Theatergroep Oost-pool de voorstelling ‘Hoektand’ voor alle 5de klassen gespeeld. De voorstelling werd gespeeld in een tot theater omgebouwde vrachtwagen die op het schoolterrein stond. Het verhaal is enigs-zins geïnspireerd door de Griekse film Kynodontas, bekend als Dogtooth. In Hoektand groeit een drietal kinderen op zonder ooit buiten de muur rondom hun huis te komen. In deze afgesloten ruimte zijn de kinderen – die inmiddels tieners zijn- grootgebracht door hun ouders die er vreemde lesmethoden op na houden. De buitenwereld is voor volwassenen en volgens de ouders ben je pas volwassen als je hoektand eerst is uitgevallen. Wachten de kinde-ren daarop? Hoektand onderzoekt de kracht van de jonge mens in deze kleurrijke productie, goed gespeeld met leuke liedjes, outfits en decor. (AW)

Nieuwe musical Menander/EuterpeDoor 45 kinderen wordt er elke vrijdagmiddag weer hard gewerkt aan een nieuwe musical door Menander. Euterpe zal zoals gebruikelijk de muzikale begeleiding verzorgen. Dit jaar is ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ gekozen. Na ‘Mama Mia’ en ‘Grease’ is dit een wat serieuzere musical. Volgens Emma, Lisanne en Marijn, allen sinds meerdere jaren enthousiast lid (zie foto linksonder), is deze musical ‘wat minder oppervlakkig, het gaat meer om de gedachte en om de emoties van de hoofdrolspeler’. Menander is volgens hen vooral ‘een heel gezellige en hechte groep’. Laura Tammeling, zanglerares en koordirigent (zie foto rechtsonder), werkt samen met de kinderen aan de kwaliteit van de zang. Op 7, 8 en 9 juli a.s. wordt de musical uitgevoerd in de kleine zaal van de Schouwburg in Arnhem! (BM)

Page 6: Abacus april 2011

6 ABACUS APRIL 2011

De ouderkoffies van 2011 zijn weer achter de rug. Voor de bestuursleden van de Oudervereniging zijn eind januari en begin februari altijd een drukke tijd, maar wel heel leuk. Fijn ook dat ouders van leerlingen hun huis openstellen om andere ouders te ontvangen. De inbreng van ouders op deze wijze is uniek: op andere scholen kent men deze vorm van ‘inbreng’ niet. Daarnaast biedt een dergelijke avond de mogelijkheid andere ouders te ontmoeten en met elkaar ervaringen uit te wisselen of ideeën op te doen. Dank aan alle ouders die de moeite namen een avond te bezoeken voor hun bijdrage in welke vorm dan ook.

Uit de onderwerpen die alle klassen aangaan hebben we een selectie gemaakt en een gesprek gehad met rector Karin Poerstamper. Zaken die één klas of één jaarlaag betreffen worden besproken met de afdelingsleiders. Daar zullen wij ook verslag van doen, maar dat houdt u van ons tegoed.

De onderwerpen van 2011:

• Maatschappelijke stage

• Goede docenten: hoe krijg je ze en hoe houd je ze?

• Onderwijskundige visie rector: waar zijn verbeteringen te realiseren en hoe?

• Omgaan met sociale media

• Varia: klachten over te weinig ICT-middelen voor leerlingen, vragen over drugsbeleid en ‘indrinken’ voor schoolfeest en ……de gladheid.

Maatschappelijke stageOuders hebben behoefte aan informatie over het fenomeen maatschappelijke stage. Wat zijn de bevindingen van het afgelopen jaar met de maatschappelijke stage, is het verplicht, moet een leerling zelf een stageadres zoeken, om hoeveel uren gaat het, wat is het doel van de stage, wat is de rol van de school?

Reactie rectorDe maatschappelijke stage wordt vanaf schooljaar 2011-2012 een verplicht onderdeel binnen het curriculum van leerlingen die in dat jaar aan hun middelbare school beginnen. De eersteklasser van volgend jaar zal dus verplicht worden 32 uur aan een stage met een maatschappelijk karakter te besteden. De stageactiviteiten mogen niet worden betaald. Doel van de maatschappelijke stage is een verband te leggen tussen de school en de samenleving. Leerlingen gaan op een praktijkgerichte wijze kennismaken met allerlei aspecten en onderdelen van de samenleving. Een groep docenten uit het derde leerjaar is dit jaar bezig geweest met het ontwikkelen van beleid. Daarnaast is er een pilot gedaan. Uit de verslagen die leerlingen na hun stage moesten maken is gebleken dat veel leerlingen goede ervaringen hebben opgedaan. Veel leerlingen vonden het ook leuk om zelf een stageadres te zoeken. De school helpt daar uiteraard bij en wil voor de toekomst ook zelf een aanbod hebben voor het geval leerlingen geen adres kunnen vinden.

Goede docenten: hoe krijg je ze en hoe houd je ze?De waardering van ouders voor school is groot. Wat ze dan vooral noemen is de goede kwaliteit van docenten door hun inhoudelijke betrokkenheid op het vak dat ze geven en het enthousiasme waarmee ze dat kunnen overdragen. Hoe waarborgt de school dat ze goede docenten aanneemt? Hoe is de begeleiding van nieuwe en jonge docenten ingericht? Wat doet school met een docent die toch niet aan de verwachtingen blijkt te kunnen voldoen?

Reactie rectorVoor veel docenten is lesgeven op een gymnasium een aantrekkelijke baan. Daarom hebben we tot nu nog niet veel gemerkt van het lerarentekort. In het aannamebeleid hebben we vastgelegd dat we bij voorkeur academisch geschoolde eerstegraads bevoegde docenten aannemen. Daarnaast werken we zelf mee aan de opleiding van docenten in samenwerking met het Instituut voor leraar en school van de HAN en de RU.

Eenmaal gestart als nieuwe docent, worden de nieuwe docenten in een aantal bijeenkomsten wegwijs gemaakt in de school. Ook worden eerste ervaringen besproken. Iedere docent heeft daarnaast een sectiegenoot die ervoor zorgt dat hij op vakgebied wordt ingewerkt. In het najaar is het eerste beoordelingsmoment. Sectievoorzitter, afdelingsleider en directie doen lesbezoeken en de docent laat een klas zijn werkzaamheden evalueren. In een gesprek met de nieuwe docent wordt besproken of er aandacht- en verbeterpunten zijn. In het voorjaar vindt er op dezelfde wijze een tweede ronde plaats. Als de docent niet aan de verwachtingen kan voldoen en de verwachting is dat hij zijn competenties ook niet op korte termijn kan ontwikkelen tot op het juiste niveau, zijn we genoodzaakt het contract met de docent niet te verlengen.

v e r s l a g o u d e r k o f f i e s 2 0 1 1

Page 7: Abacus april 2011

APRIL 2011 ABACUS 7

Onderwijskundige visie rector: waar zijn verbeteringen te realiseren en hoe?Ouders die de ouderkoffies bezoeken stellen prijs op klassikaal, vakinhoudelijk onderwijs dat gericht is op kennisoverdracht aan leerlingen. ‘Competentiegericht’ onderwijs en andere vernieuwingen die op sommige scholen ingang hebben gevonden zien de ouders niet zitten. Van de andere kant: wij leven niet onder een steen, m.a.w. zijn er volgens de rector verbeteringen te realiseren waar leerlingen iets aan hebben?

Reactie rectorDe mening van de ouders dat kennis verwerven op een gymnasium zeer belangrijk is, onderschrijf ik van harte. Ik spreek liever van kennis verwerven dan van kennisoverdracht omdat dat duidelijk maakt wat belangrijk is bij leren. Prof. Dr. Westhof, em. Hoogleraar didactiek, verwoordt het als volgt: “Kennis is geen ziekte, ziektes kun je overdragen, kennis moet je construeren.”

Dit betekent dat naast de leraar óók de leerling actief moet zijn en zich de kennis eigen maakt door leerzame opdrachten uit te voeren. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels inzichtelijk gemaakt wat beproefde leerzame activiteiten zijn. Het voert te ver om daarover in deze reactie verder uit te wijden. Feit is uiteraard wel dat we als school deze kennis zullen gaan gebruiken bij onze onderwijsontwikkeling.

Wat de ontwikkelingen binnen de school betreft hebben we in ons nieuwe schoolplan een aantal doelstellingen geformuleerd waarop we ons de komende jaren gaan richten. In de rectoris op pagina 2 van deze Abacus kunt u hierover meer lezen.

Omgaan met sociale mediaVeel ouders zijn bezorgd over hun ‘multi-taskende’ kinderen die moeiteloos (lijken te) mailen, msn’en, pingen, bellen, hyven en twitteren terwijl ze met hun huiswerk (?) bezig zijn. Ouders hebben weinig zicht op de tijd die er daadwerkelijk aan huiswerk wordt besteed. Hun inschatting varieert van nul tot twee uur per dag. Zijn hun zorgen terecht? Hoe moeten zij zich opstellen? Kan de school daarbij helpen?

Reactie rectorWij hebben dezelfde zorg. Ook wij merken dat leerlingen zich op meer dan alleen het school- en huiswerk concentreren en snel afgeleid worden door nieuwe media. Het maken van duidelijke afspraken met uw kind kan ervoor zorgen dat het gedrag kan worden bijgestuurd. Mijn tip daarbij is niet de oplossing te zoeken in verboden, omdat dat de sfeer niet ten goede komt en pubers geneigd zijn dan juist het tegengestelde te doen. Geef duidelijk aan wat u belangrijk vindt en bespreek samen met uw kind hoe daar vorm aan kan worden gegeven. Zo wordt uw kind eigenaar van de oplossing.

Het helpt als docenten consequent het huiswerk controleren. Daarnaast heeft de school inmiddels een pilot in klas één gedaan rondom “mediawijsheid”. In dat kader wordt er waarschijnlijk dit jaar nog een lezing georganiseerd over het project waarbij ook aandacht zal zijn voor de multi-taskende puber.

Varia: te weinig ict-middelen voor leerlingen, vragen over drugsbeleid en ‘indrinken’ voor schoolfeest en ……de gladheid

Reactie rectorICTDe school is zich ervan bewust dat de ICT op het SGA niet altijd naar behoren functioneert. We doen onze uiterste best om de situatie te verbeteren en onderdeel daarvan is ook het uitbreiden van het aantal leerlingcomputers.

Drugsbeleid en indrinken voor schoolfeestenDrugs en alcohol zijn op school niet toegestaan. Bij verschillende vakken, waaronder biologie en scheikunde, wordt aandacht besteed aan de risico’s van het gebruik van alcohol en drugs. Aparte voorlichting kennen we niet. Steeds vaker zien we dat indrinken voor schoolfeesten gebeurt. Het spreekt voor zich dat we daar zorg over hebben en denken over maatregelen die dit gedrag kunnen veranderen.

GladheidAls nieuwe rector was ik zeer verbaasd dat de gemeente Arnhem een straat waarin drie scholen zijn gevestigd niet ijsvrij houdt. Ik heb mijn verbazing in de vorm van een officiële klacht tot tweemaal toe bij de wethouder neergelegd. Het antwoord van de gemeente luidde dat de Thorbeckestraat urgentie 2 heeft en dat daarom pas in een later stadium wordt gestrooid. Toegezegd is dat dit volgend jaar anders zal zijn. Ruim voordat er weer een vorstperiode zal aanbreken, zal ik de gemeente herinneren aan deze uitspraak in de verwachting dat bij voorkomende gladheid de straat preventief zal worden gestrooid en schoon zal blijven. (YvE/KP)

v e r s l a g o u d e r k o f f i e s 2 0 1 1

Page 8: Abacus april 2011

8 ABACUS APRIL 2011

Tijdens de ouderkoffies werden hierover vragen gesteld die we graag beantwoorden. Maar eerst zetten we de toepasselijke schoolregels op een rijtje.

toepasselijke regelingen

• Art. 9,11 en 12 Leerlingenstatuut (afgekort als LS; zie de SGA-site);

• Art. 6 Reglement SGA (Regl., p. 37 jaarboekje);

• Het jaarboekje (JB, p. 30-32) paragraaf Toetsing, rapport, examen;

• Het JB, Bijlage maximaal aantal toetsen (p. 35).

Onderbouw: maximaal aantal toetsenTijdens een normale schoolweek geldt: Per dag: maximaal één proefwerk en één grote schriftelijke overhoring (SO) of twee grote SO’s (p. 30 JB, art. 11 lid 7 LS).

Een uitzondering geldt voor inhaaltoetsen: die mogen ook gegeven worden op een dag dat er twee toetsmomenten zijn. Het inhalen van proefwerken geschiedt op maandag het achtste uur dan wel vrijdag het zevende uur (p. 31 JB).

Per week: geen expliciete regeling. Uit de regeling van het aantal toetsen per dag volgt dat een leerling per

week maximaal bijv. vijf proefwerken en vijf grote SO’s kan krijgen, dus tien toetsmomenten. Zover zal het niet komen, want huiswerk moet zoveel mogelijk over de week en het schooljaar worden verspreid (art. 10 lid 3 LS). De docenten zien erop toe dat het totaal van een aan een leerling opgegeven huiswerk geen onredelijke belasting oplevert (art. 10 lid 2 LS) en zullen dus in het geval een klas overbelast wordt, moeten ingrijpen.

Per semester: dit is geregeld, zie pag. 35 JB.

Bovenbouw: maximaal aantal toetsenPer dag: maximaal één proefwerk m.u.v. inhaalproefwerken.

Hoeveel SO’s een leerling op een dag maximaal kan krijgen, is onduidelijk.

Krijgt een leerling één proefwerk, één inhaalproefwerk en zes grote SO’s op een maandag (proefwerk inhaaldag), dan wordt in ieder geval i.s.m. art. 10 lid 3 LS gehandeld.

Per week: geen regeling. Zie boven.

Per semester: Het aantal proefwerken per vak per semester is niet groter dan het aantal lessen in dat vak per week plus één.

Minimum aantal toetsen per semester per vak:Hiervoor is geen regeling. Elk proefwerk zou volgens een ongeschreven regel eerst vooraf moet worden gegaan door tenminste één SO Het zou goed zijn als dit in ieder geval wordt vastgelegd in het LS of Reglement.

Als er te weinig wordt getoetst, kan het voorkomen dat leerlingen een proefwerk krijgen over te veel leerstof. Art. 9 LS bepaalt dan ook dat er een redelijke verhouding tussen de hoeveelheid leerstof en het proefwerk moet zijn.

Proefwerkweek/SchoolexamenweekHierover vinden we geen bepalingen (zie art. 6 Regl.).

De regel zal zijn maximaal twee proefwerken c.q. SE’s op een dag. Uiteraard mogen er geen inhaalproefwerken worden gegeven in een dergelijk periode, al is dat (nog) niet geregeld. Voor de SE’s en het centraal examen is een apart Programma van Toetsing en Afsluiting (art. 12 LS).

NakijktermijnToetsen moeten binnen twee weken na afname zijn gecorrigeerd en besproken in de klas. Binnen diezelfde periode moeten de resultaten zijn ingevoerd in Magister (art. 11 lid 11 en 12 LS). (MV)

PROEfwERkEn En TOETSEn: hOEvEElhEId En nakIjkTERmIjn

Bromvliegzwaan en xtc-koffieshop Waar we het over hebben? Over ezelsbruggetjes om te bepalen hoe de verleden tijd en het voltooid deelwoord moeten worden bepaald.Het kofschip of het fokschaap voldoen niet meer, nu onze taal ook werkwoorden kent waarvan de stam eindigt op een x. Vandaar nu de xtc-koffieshop als hulpmiddel of het ex-kofschip dan wel sexy-fokschaap. Hoe is de hoofdregel? Alle werkwoorden waarvan de stam eindigt op een klinker uit de xtc-koffieshop worden als volgt verbogen: faxte, gefaxt, dus met een t.Voor alle andere werkwoorden geldt de d, dus bromde, gebromd; verhuizen, verhuisde, verhuisd. Het gaat hier om werkwoorden waarvan de stam NIET eindigt op een medeklinker uit de xtc-koffieshop. Deze andere medeklin-kers vind je in het woord bromvliegzwaan behalve dan de d. Lastig zijn de woorden uit het engels. Uploaden verbuig je als volgt: uploadde, geüpload, dus gewoon met een d.Maar hoe zit het met barbecueën? Zie www.vanDale.nl: barbecuede, gebarbecued.Zie ook www.beterspellen.nl waar duidelijke uitleg wordt gegeven. Via deze site kun je je aanmelden voor een da-

Page 9: Abacus april 2011

APRIL 2011 ABACUS 9

Leerlingen van klas zes zijn verplicht een profielwerkstuk (afgekort : pws) - een soort scriptie - te schrijven. Bij de keuze van het onderwerp hebben zij veel vrijheid, wat blijkt uit onderstaande bijdrages.

PWS 1 : Het benefietdiner

“Het leek ons leuk om in het kader van het profielwerkstuk een benefietdiner te organiseren. We vonden al snel een goed doel: Stichting Jaimy. Dat is een stichting van een vader uit de buurt die zijn zoon op 9-jarige leeftijd heeft verloren aan kanker. De stichting doneert met name speelgoed aan ziekenhuizen om zo het verblijf van kinderen wat aangenamer te maken.

Er kwamen 40 mensen op het diner af. Het werd gehouden in de bovenzaal van café Dudok. Wij ontvingen de gasten, maakten een praatje en openden het diner. Ook hadden we een veiling georganiseerd, maar daar hoefden wij verder niks aan te doen. En we aten mee. Uiteindelijk hebben we er ongeveer € 2.000,- mee opgehaald. We gaan het volgend jaar weer doen.”

Charley Meyer (6C) en Sandrine Lekkerkerker (6A)

PWS 2: De CanSatcompetitie

“We hebben als groep meegedaan aan de CanSat competitie. Dat is een initiatief van de TU Delft, Netherlands Space Office en ruimtevaartbedrijf ISIS. Men laat scholieren kennismaken met alle aspecten van een technisch project om ze zo enthousiast te krijgen voor techniek. De opdracht dit jaar was: je eigen satelliet bouwen in een frisdrankblikje en het dan vervolgens laten lanceren. Dat hebben we gedaan.

Als eerste missie moest de satelliet

de hoogte meten waarop deze zich bevond en die gegevens naar de aarde zenden. Het meten van de hoogte gebeurt door gegevens over de temperatuur en de druk met elkaar te combineren. Deze missie moest iedereen doen. Een tweede missie moesten we zelf verzinnen en die was de satelliet met behulp van zonnepanelen zo duurzaam mogelijk te maken. In de halve finale werd ons blikje van de hoogwerker af gegooid en in die korte tijd werden gegevens naar beneden verstuurd. Dat ging goed. Op basis daarvan mochten we door naar de finale waar het blikje een kilometer de lucht in werd geschoten. We hadden er in de (halve) finale een parachute aan vastgemaakt, omdat er anders weinig van ons product zou overblijven.

Om dit allemaal te realiseren hebben we gesoldeerd, geprogrammeerd en alles wat verder nodig was om het project te laten slagen. Ook hebben we een presentatie gegeven bij de TU Delft. Als team vulden we elkaar goed aan.

We zijn van de 16 finalisten helaas niet in de top drie geëindigd, maar hebben het heel zinvol gevonden hieraan te werken.”

Mark van Heumen, Bartjan Happel, Nils van Tol, Bjorn Goslinga, Job Bottemanne, Bas Weijerman en Paul Toet (zesde klas)

De “te laat kom” regeling is gewijzigd omdat deze in strijd was met het leer-lingenstatuut. Een leerling die onge-oorloofd te laat is, moet zich de eerst-volgende lesdag 20 minuten voor het eerste lesuur melden. Wanneer de leerling de dag erna niet het eerste uur vrij is, hoeft hij zich niet de vol-gende dag om 7.40 uur te melden. De afspraak kan in dat geval verscho-ven worden naar een de dag waarop hij of zij wel het eerste uur les heeft.

Voor klas 3 en 4 de faalangstreductie-training (FRET) in maart van start is gegaan (zie jaarboekje pag. 25).

Bert Hendriks (hoofd facilitaire dienst) 25 jaar werkzaam is in het onderwijs.

Ernie Wijnstekers (docent aardijkskun-de) dit jaar 25 jaar in overheidsdienst is.

Jan Kempen (docent wiskunde), Christ Laheij (technisch onderwijs as-sistent) en Jacques van den Berg (do-cent Nederlands ) op 1 februari jl. 12,5 jarig aan school verbonden waren.

Marije Meijering (docente geschiede-nis en afdelingsleider M-profiel)) op 10 februari jl. een zoon heeft gekre-gen: Guus. Christiaan de Roo (docent Klassieke Talen) op 11 oktober jl. vader is ge-worden van dochter Noor.

Clementine van de Berg (docente Engels en afdelingsleider leerjaar 2) de school per 1 mei a.s. gaat verlaten en adjunct-directeur wordt van het Kandinsky College in Nijmegen. Wij wensen haar veel succes toe in haar nieuwe functie.

Het SGA in het jaarlijks onderzoek van Elsevier naar de kwaliteit van de scholen als enige VWO-school van Arnhem met een plus is gewaardeerd (zie Elsevier 15-01-11, p. 40).

Erik Meulenbeld (docent schei- en na-tuurkunde) en Hans Kramer (docent natuurkunde) al enige tijd ziek zijn. Wij wensen hen van harte beterschap toe.

Catleen Menheere (docente biologie) na een goed geslaagde knie-operatie weer snel op school rondliep.

w i s t u d a t ? Profielwerkstukken

Page 10: Abacus april 2011

10 ABACUS APRIL 2011

LEERLINGGEHEIMEN DOCENTERVARINGEN

Wist u dat

• er voor deze Abacus geen enkele docentervaring is ingeleverd? Onze kinderen worden dus binnenkort allemaal heilig verklaard wegens onberispelijk gedrag of zou het daarentegen juist zo erg met hen gesteld zijn, dat geen docent meer gelooft in onze opvoedkundige capaciteiten?

& Wist u dat

• een goede band tussen leerling en leraar voor beter presterende leerlingen zorgt? Steeds meer is de nadruk komen te liggen op de cognitieve kant van onderwijs, maar juist de affectieve kant is cruciaal, aldus vijf NWO-onderzoekers (Trouw, 19-01-2011).

• sommige docenten zich zonder consequenties herhaaldelijk onttrekken aan de afspraken voor profielwerkstukken, terwijl leerlingen zich wel strikt aan inleverschema’s dienen te houden om een negatieve beoordeling te voorkomen?

• als een leerling een proefwerk vergeet te leren hij/zij vanzelfsprekend een onvoldoende krijgt, maar wat als een docent een inhaalproefwerk vergeet te geven …? Hoe zat het ook al weer met de voorbeeldfunctie van de docent?

• leerlingen uit de zesde klas leerlingen uit de tweede klas met o.a. Grieks helpen en dit tot betere resultaten leidt...

Bent u docent of ben je leerling en denk je na het lezen van deze rubriek nog nieuwe items te weten? Stuur een e-mail naar [email protected] ! (PA)

Togather wil meer!

“Ik help graag andere mensen en ik vind het leuk om loempia’s te verkopen”, antwoordt Tim van Leeuwen (4E), bestuurslid van Togather, op de vraag wat hem drijft. Tim is al vanaf de eerste klas actief voor Togather, een leerlingenvereniging van het SGA met oog én hart voor mensen in de Derde Wereld. Sinds 2001 wordt de Ngyuen Hue High School in Vietnam financieel ondersteund met de opbrengsten van de loempiaverkoop, vrijdags op het SGA. Verder doet Togather elk jaar mee aan de actie van World Vision “Zip your Lip”. De opbrengst hiervan is bestemd voor kinderen in de Derde Wereld die aan AIDS lijden en dit jaar ook voor de slachtoffers in Japan.

Wat wil Togather?

Togather wil meer leden!

Alle leden van Togather (inclusief bestuur) zijn op dit moment op de vingers van één hand te tellen! Er zullen ongetwijfeld meer SGA-leerlingen zijn die zich in willen zetten voor de goede doelen van Togather en die ideeën hebben. Het lidmaatschap van

Togather is gratis. Bovendien kan een leerling vrijwilligerswerk voor Togather als maatschappelijke stage inbrengen. Een paar uur loempia's verkopen bijvoorbeeld levert al stage-uren op. Aanmelden kan bij Tim van Leeuwen: [email protected]

Togather wil meer contact met de Derde Wereld!

Het contact met de Vietnamese school is helaas verwaterd. Vroeger kwamen er regelmatig mensen vanuit Arnhem daar en was er mailcontact. Togather zoekt iemand die jaarlijks in Vietnam komt en deze school kan bezoeken. Het alternatief is banden aan te knopen met een andere school ergens in de Derde Wereld. Wie meldt zich?

Togather wil meer geld inzamelen

Met de actie “Zip your lip” wordt geld ingezameld. Deze actie is eens per jaar, dit jaar op 24/25 maart jl. 24 uur lang dag eten SGA-leerlingen niets. Hiervoor laten zij zich sponsoren. Vorig jaar bracht de actie ca € 350 euro op. Niet zoveel als je bedenkt dat de hele SGA-populatie

zo’n 1.000 personen telt. €1.000 à 2.500 zou toch haalbaar moeten zijn: dat is slechts € 1,- à 2,50 euro per persoon!

Togather rekent op u! (MV)

Tim van Leeuwen

Page 11: Abacus april 2011

11 ABACUS APRIL 2011

ABACUS is een uitgave van de ouder-vereniging van het Stedelijk Gymnasium Arnhem (SGA) en verschijnt per school-jaar vier maal. Oplage: 1000 ex. Redactieleden: Peter Arnold, Yvonne van Eldonk, Jan Fossen, Lilian Frommé, Babette Meijers, Nannieke Swart, Mascha Verhagen en Astrid Wesselink. E-mail: [email protected]

Vormgeving: Nannieke SwartDruk: Drukkerij Gelderland

De ABACUS is van ouders voor ouders van het SGA. Iedereen (leerlingen, ouders en medewerkers van het SGA) kan artikelen per email inzenden. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken in te korten of aan te passen. Website: www.gymnasiumarnhem.nl > ouders > abacus

ROOdkaPjE En dE wOlf OfwEl mEdIaTIOn OP hET Sga

Herkenbaar aan hun witte truien met daarop “mediator” lopen de leerlingmediators door school. In totaal zijn elf leerlingen door de school hiervoor geselecteerd. De docenten Sylvia Slob (biologie) en Flore Werre (klassieke talen) begeleiden het project. Het SGA is het tweede gymnasium in Nederland dat zoiets doet. Het betreft een pilot van twee jaar uitgevoerd door vierdeklassers met als doel het beslechten van conflicten tussen eersteklassers.

We spraken met vijf mediators: Carlotte Teunissen, Febe Smits, Song Duimel, Anne Wildeman en Boris van Bruggen. Ze zijn mediator geworden, omdat het idee hen aanspreekt. “Het leek mij leuk om te helpen problemen op te lossen. Bovendien vind ik bemiddelen beter dan straffen,” aldus Anne.

Zes dinsdagmiddagen hebben ze bij een externe docente, mw. Kieft, cursus gevolgd en het certificaat leerling mediator gekregen. Boris vond de cursus wel lang, maar: “de laatste bijeenkomst was echt heel zinvol, toen deden we een proefbemiddeling.”

Wat is belangrijk bij mediation? Wat je doet is vertrouwelijk, je moet onpartijdig zijn, het proces moet gestructureerd verlopen en succesvol zijn. Je moet altijd doorvragen, zodat de kern van het verhaal boven komt. Ook de manier van vragen is belangrijk. Conflicterende leerlingen moeten zelf de oplossing bedenken, niemand krijgt schuld, dat werkt belemmerend.

Hoe weten leerlingen dat ze jullie bemiddeling kunnen inroepen? We hebben reclame gemaakt door de klassen langs te gaan en het sprookje “Roodkapje en de wolf” op te voeren. Roodkapje en de wolf hebben een conflict en de wolf wil haar opeten. Belangrijk is wat de kern van het conflict is: de wolf is geïrriteerd, omdat Roodkapje telkens alle mooie bloemen in het bos plukt. Ze maken hierover afspraken en uiteindelijk gaan ze samen naar oma toe, waarbij de wolf het mandje van Roodkapje draagt.

Hoe is de procedure als leerlingen mediation willen? Als er een probleem tussen leerlingen in de eerste klas is, gaan zij naar hun mentor

met een verzoek om bemiddeling. Het is niet de bedoeling dat zij tegenover hem/haar inhoudelijk op de zaak in gaan. De mentor verwijst door en benadert twee willekeurige mediators, die niet tevens hulpmentor van een van de leerlingen mogen zijn. Deze mediators behandelen de zaak zonder informatie vooraf.

Net als in de rechtspraak wordt het beginsel van ‘hoor en wederhoor’ toegepast; beide partijen krijgen evenveel spreektijd. Er is een stappenplan, waarmee de mediators het proces sturen, maar partijen moeten zelf de oplossing bedenken, anders werkt het niet.

Wie hebben er al zaken gehad? Carlotte, Febe en Boris hebben ieder één keer bemiddeld en met succes: het misverstand is uit de weg geholpen. Degenen die nog niet bemiddeld hebben vinden dit jammer, maar Anne merkt op dat het ook wel weer fijn is dat er niet veel bemiddeling nodig is.

En hoe ziet het er volgend jaar uit? Het is de bedoeling dat zij volgend jaar andere vierdeklassers opleiden. De wens van de mediators is dat zijzelf in ieder geval door mogen gaan met de huidige leerlingengroep die dan tweedeklassers zullen zijn. Maar ook voor de toekomstige derdeklassers zouden ze graag willen bemiddelen. Hun ideaal: mediation voor de hele school. Wie weet ….(JF/MV)

Inleveren kopij volgende Abacus uiterlijk 17 juni 2011.Aanleveren kopij per e-mailnaar [email protected]

Teksten graag in Word/Pages, digitale fo-to’s in een zo hoog mogelijke resolutie,minimaal 150 dpi.

I n l e v e r e n k o p i j

Foto's voorkant: Grote foto door Lilian Frommé Kleine foto door een ouder van klas 2E

f o t o g r a f i e

C o l o f o n

Page 12: Abacus april 2011

12 ABACUS APRIL 2011

OPVALLEND...Roderic Schwirtz (6C), hockey op topniveau De overstap die Roderic vorig jaar maakte van Upward naar Heren 1 van SCHC uit Bilthoven, een van de topclubs van Nederland, heeft grote impact gehad. Hockey beheerst tegenwoordig zijn leven. Hij is net terug uit Buenos Aires, Argentinië, waar hij twee weken met zijn team heeft getraind als voorbereiding op de tweede helft van het hockeyseizoen. Het is voor het eerst dat Roderic zo’n buitenlandse trainings- en teambuildingstrip heeft meegemaakt. Een geweldige ervaring voor een 17-jarige. Erg leerzaam, leuk en intensief.

Hockey slokt veel tijd op en het is oppassen dat school niet in het gedrang komt, zeker niet in dit eindexamenjaar. Het trainingsprogramma is pittig. Doordat er dinsdagochtend wordt getraind in Bilthoven gaat die schooldag aan Roderic voorbij. Woensdag en vrijdag stapt hij na school in de trein voor dubbele trainingen (twee keer twee uur), dinsdag en donderdag worden besteed aan krachttraining. Dat kan gelukkig in Arnhem. Op zaterdag is er altijd een wedstrijd met jongens A1 van SCHC en op zondag met Heren 1 (als hij bij de spelende selectie zit). Het is een groot verschil met het spelen bij Upward, dicht bij huis. Ook het verschil in spelniveau is enorm. Het vergt discipline om bijvoorbeeld in de trein huiswerk te maken. In de weinige vrije tijd moet Roderic zich richten op school. Dat is vaak niet gemakkelijk omdat hij dan behoorlijk moe is en eigenlijk wil uitrusten. De jaarlaag coördinator en verzuimmedewerkers helpen hem om te voorkomen dat er onduidelijkheden over huiswerk ontstaan.

De hockeycarrière van Roderic laat een gestage ontwikkeling zien. Zes jaar geleden werd hij geselecteerd voor het districtsteam Oost Nederland. Daarna kwam hij in het opleidingsteam Nederlands A (het schaduwteam van het Nederlandse elftal onder 18 jaar). Dit jaar is hij voor het eerst geselecteerd voor de nationale jeugdselectie van het Nederlands elftal. Hij is als het ware steeds doorgestroomd naar de volgende nationale selectie. Als Roderic deze lijn blijft vasthouden en zich blijft ontwikkelen komen Jong Oranje en het senioren Nederlands elftal steeds dichterbij. Het lijkt gepland, maar dat ik niet zo. “Als ik eerlijk ben heb ik mijzelf nooit echt een doel gesteld. Ik deed gewoon mijn best en ik zag wel wat er op mijn pad kwam” aldus Roderic.

Af en toe is het wat onwerkelijk. Zo kwamen er na de wedstrijd van vorige week een aantal kinderen van een jaar of 11 een handtekening aan Roderic vragen. Het is nog maar kort geleden dat hij net zoals die kinderen was. “Sterker nog, als ik tegen Teun de Nooijer of Taeke Taekema speel, krijg ik de neiging om zelf na de wedstrijd een handtekening te vragen. Ze zouden dan wel raar opkijken…” Succes Roderic, met hockey en met het eindexamen natuurlijk! (LF)

Victor van Campen (6A) wellicht voor Nederland naar de WK roeien voor junioren in Eton, Groot Britannië

Als ik Victor bel voor een interview is hij net een week naar Sevilla. Door de aanhoudende vorst in Nederland vindt de roeitraining van de WK-selectie waar hij deel van uitmaakt, plaats in Spanje. Of Victor Nederland daadwerkelijk mag ver-tegenwoordigen tijdens de Wereldkampioenschappen die dit jaar in augustus plaatsvinden is nog lang niet zeker. “Zoals in elke sport moet je nooit ophouden met vechten voor je plek. Op het moment train ik samen met vijf andere jongens voor het WK, maar wie er uiteindelijk worden geselecteerd wordt pas in juli duidelijk” aldus de eindexamenkandidaat van het SGA.

Victor begon op zijn 12e met roeien. In het begin trainde hij alleen in het weekend, maar toen hij ging deelnemen aan wedstrijden en zag dat wedstrijdroeien ‘echt vet’ was, werd hij steeds fanatieker. Drie jaar later werd hij Nederlands kam-pioen in de skiff voor junioren tot 16 jaar.

Hard werken is het wel: per week zo’n 18 uur roeitraining, twee keer krachttrainen en twee keer een heuvelloop. En op

zaterdag en zondag naar Amsterdam om samen met de selectie te trainen. Het roeien op topniveau is volgens Victor best goed te combineren met de eindexamenklas van het SGA. “Juist omdat je dan de tijd goed moet besteden, train je jezelf om snel te leren. Na school kan ik op de training lekker stoom afblazen. Het is ook fijn dat de school niet moeilijk doet, maar het juist bemoedigt wanneer je tijd nodig hebt voor buiten-schoolse activiteiten. Als je het maar goed verantwoordt”.

Hoewel hij goed op koers lijkt te liggen voor het WK, heeft Victor sinds het begin van dit seizoen te kampen met een sterk verminderde motiva-tie. In overleg met de KNRB heeft hij het roeien momenteel op een lager pitje gezet om te zien of hij weer plezier in het sporten kan krijgen. Zijn plek in de equipe is hij daarmee niet meteen kwijt. Succes en sterkte, Victor! (LF)