Wervelwind winter 2010

20
December 2010 clubblad van zeeverkennersgroep Karel Doorman

description

wervelwind zeeverkennersgroep Karel Doorman

Transcript of Wervelwind winter 2010

Page 1: Wervelwind winter 2010

December 2010

clubblad van zeeverkennersgroep Karel Doorman

Page 2: Wervelwind winter 2010

Dealer van oa.

Jos Boone Watersport

JOS BOONE B.V. is actief sinds 1975 en heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaand watersport-bedrijf. De winkel is gelegen óp het water, heeft een dieseltankstation en een eigen steiger voor bezoekers. We bieden een breed assortiment en advies op maat voor watersporter en vakman.

Gespecialiseerd in:

Maisbaai 1 - Jachthaven Middelburg | Tel. 0118 - 62 99 13 | www.josboone.nl

• navigatie-apparatuur • technische accessoires

elektrische systemen • dieselmotoren •

rubberboten • veiligheidsmiddelen •

verfsystemen • onderhoudsartikelen •

zeilkleding •boeken en kaarten •

nautische geschenken •

Page 3: Wervelwind winter 2010

Redactie-gepraatBrrrr….daar is t’ie dan. De eerste win-terkou, maar ook de wintereditie van de Wervelwind.

En ook deze editie staat weer boordevol informatie en leuke stukjes over het verleden heden en toekomst als het gaat om de activiteiten van deze prachtige zeeverkennersgroep.

In deze editie onder andere:

- Een nieuwe rubriek ‘’KD in het nieuws’’- Engelandkamp 2011- En natuurlijk … de tocht der tochten

Veel leesplezier en een be-houden winterseizoen toege-wenst.

De redactie.

colofonZeeverkennersgroep Karel DoormanVermuidenweg 8 4612 PK Bergen op ZoomTel: 0164-258212

Bankgegevens: ABN-AMRO Bank te B.O.Z. Rek. Nr: 52.52.20.216 ZeeverkennersgroepBergen op Zoom

Contact speltakkenjongens @kareldoorman.nlmeisjes @kareldoorman.nldolfijne [email protected] @kareldoorman.nl

www. kareldoorman.nl

Voorzitter groepsbestuur Maarten Velthoen [email protected]

Oudervertegenwoordigers jongens: mevrouw Vriens Tel: 0164-meisjes: Jan Homs Tel: 0164-681442Dolfijnen: Dirk Baauw Tel: 0164-252690

Wervelwind:[email protected]: Rens van den Berge

Dealer van oa.

Jos Boone Watersport

JOS BOONE B.V. is actief sinds 1975 en heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaand watersport-bedrijf. De winkel is gelegen óp het water, heeft een dieseltankstation en een eigen steiger voor bezoekers. We bieden een breed assortiment en advies op maat voor watersporter en vakman.

Gespecialiseerd in:

Maisbaai 1 - Jachthaven Middelburg | Tel. 0118 - 62 99 13 | www.josboone.nl

• navigatie-apparatuur • technische accessoires

elektrische systemen • dieselmotoren •

rubberboten • veiligheidsmiddelen •

verfsystemen • onderhoudsartikelen •

zeilkleding •boeken en kaarten •

nautische geschenken •

De wervelwind redactie schreeuwt om foto’s!!Heb jij een mooie foto gemaakt stuur deze dan zo groot mogelijk op naar [email protected]. Dan staat hij volgende keer misschien wel in de wervelwind!!

Page 4: Wervelwind winter 2010

Berentocht

Beste beren/ berinnen, zwarte beren, bruine beren, pandaberen, ijsberen en koalaberen!

Al jaar en dag wordt er een berentocht gelopen. Zo zal dit jaar de 48e editie plaats vinden.Zaterdag 11 december mogen jullie je weer gaan bewijzen. Om te zorgen dat je in goede conditie als eerst (of juist als laatst) de eindstreep haalt is het van groot belang om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze zware voet-tocht.Als berenstaf willen wij jullie hierbij graag een handje helpen. Om zo min mogelijk blaren en andere kwalen over te houden is het belangrijk om van een aantal punten op de hoogte te zijn.

Geodriehoek, pen & potlood, markeer-stift en rekenmachine zijn onmisbaar!Zorg voor genoeg eten en drinken voor de hele dag. Het is erg fijn een boter-hammetje te kunnen eten wanneer je met je tong op je voeten door een mod-derig bos banjert.

Bereid je benenwagen goed voor en zorg voor goed schoeisel. Een paar extra sokken in je rugzak is niet onverstandig.Wanneer jullie dan echt toe zijn aan een pauze tijdens de tocht is het lekker om wat te snoepen of te koken. Laat je zakken chips, lollies, knakworsten, gastelletjes, blikken soep, shoarma en hamburgers dus niet thuis op het aan-recht liggen.Mochten jullie na tientallen kilometers gelopen te hebben, uitgepraat zijn met elkaar dan is een radio een prima hulp-middel om de stilte te door breken.

Om het gezellig en veilig te houden zijn er ook een aantal spullen die thuis ge-laten moeten worden, namelijk: sigaret-ten, vuurwerk, mp3-spelers en mobiele telefoons.Alleen de bootslieden nemen hun mo-biele telefoons meenemen. Neem je toch iets van deze spullen mee en er gebeurd iets dan zijn wij niet aansprakelijk!

Wij hopen dat het een fantas-tische tocht wordt en watch out…pick up the phone!

De Berenstaf

Page 5: Wervelwind winter 2010

KERSTVIERING 2011

Wees van harte welkom op de kerstviering van de zeeverkennersgroep Karel Doorman. Ouders,

broertjes, zusjes, opa`s, oma`s, vrienden en vriendinnen iedereen is uitgenodigd.

Tijdens deze viering worden er leuke herinneringen opgehaald van het afgelopen seizoen. Ook zullen de speltakken:

dolfijnen, jongens en meisjes een leuke act laten zien en worden er vele stoere verhalen verteld over hoe zwaar de berentocht afgelopen dag (en nacht) wel niet is geweest. Als hoogtepunt van deze gezellige middag zal de nieuwe

jaarfilm worden gepresenteerd.

12 DECEMBER - 14:30 UURLocatie:

Roncalli ScholengemeenschapTuinderspad 6

Bergen op Zoom

Contact:[email protected]@kareldoorman.nl

Page 6: Wervelwind winter 2010

Leidingpraatje ZV-M

Winterseizoen, hele-maal niet saai voor meiden!

Korte broeken verruilen voor de lange, zeilen schoongemaakt de kast in en boten uit het water… Het winterseizoen is gestart! Na een spetterend sluiting vaarseizoen zijn jul-lie nu alweer een paar weken hard aan het schuren zodat de boten weer strak in de lak naar buiten kunnen. Het winter-seizoen gaat snel voorbij en dat is goed, want er staan weer een hele hoop leuke activiteiten op de kalender voor het vaarseizoen. Buiten de zeilwedstrijden in Yerseke en gezellige vaardagen is het toppunt natuurlijk de Engelandreis in de meivakantie.

Buiten het schuren en schilderen is het winterseizoen een prima moment om wat extra aandacht te geven aan in-structie. Door instructie van je bootsman of door middel van een leuke workshop leer je allerlei belangrijke theorie over het varen. Dit is belangrijk om dit te weten, zodat we op een veilige manier kunnen varen. Probeer in het wintersei-zoen dan ook de tijd te nemen om din-gen te leren, of misschien juist anderen iets te leren. Vaak wordt gedacht dat het nog zolang duurt voordat het examen inzicht is, maar voor je het weet is het al

examendag op zomerkamp!

Natuurlijk mogen we ook onze wel-bekende thema-avonden niet vergeten, sinterklaas is pas langs geweest en er staan nog andere leuke avonden gepland. Om een tipje van de sluier op te lichten, zeggen we vast dat jullie je krulspelden klaar moeten leggen. Deze thema-avond zal donderdag 20 januari gaan plaats vinden, jullie weten missch-ien nog niet wat wij voor jullie in petto hebben, maar wij verzekeren jullie nu al van een top avond!

Ook het kerststuk tijdens de kerstviering komt er weer aan. Jullie gaan de ouders weer een fantastisch schouwspel laten zien, dat weten we zeker! Maar voordat

Page 7: Wervelwind winter 2010

jullie de sterren van hemel spelen op het podium in het Roncalli, waar dit jaar net als vorig jaar de kerstviering weer gaat plaats vinden, moeten jullie eerst nog de sterren van de hemel hebben gelopen de dag & nacht voorafgaand aan de ker-stviering, namelijk tijdens de beretocht! Maar dat gaat ook zeker helemaal goed komen, appeltje eitje toch?

Nou meiden, nog even handjes aan en hard werken om alles tiptop te krijgen. Dan kunnen we over een paar maanden, op een veilige manier, weer genieten van de zaterdagen op het water!

Groetjes,De meisjesleiding

Nieuw leidinglidMijn naam is Madelief van Eekelen, ik ben 17 jaar en kom uit Bergen op Zoom. Als dolfijn ben ik begonnen bij de Karel Doorman Groep. Ik heb daar 3 hele leuke jaren gehad. Toen ik 10 jaar was ben ik overgevlogen naar de zeeverkenners meisjes. Ik begon als laatste mannetje in de 222 Zeeleeuw. Na 5 jaar werd ik bootsman in de Witte haai 1543. Ik heb hier 2 hele leuke jaren in gehad en ik was trots op mijn bootje. Na het winterseizoen van 2009/2010 kregen mijn bak en ik dan ook de gouden ster!Na die 2 jaar had ik het wel een beetje gezien als bootsman. Toch vond ik het moeilijk de keuze te maken of wilde stoppen of wilde blijven bij de zeeverk-enners. Ik had tenslotte echt een hele leuke bak! Maar tegen zomerkamp aan kwam de meisjesleiding naar mij toe. Ze vroegen of het mij misschien leuk leek om het leiding team te versterken. Ik had er wel eens over na gedacht en het leek mij leuk om op deze manier toch nog iets voor de groep te betekenen en dat ik nog in contact zou blijven staan met de andere verkenners. Ik zei dus: Ja!Vanaf het begin van de start na het zomerkamp hoor ik dus bij de meisjes leiding. Tot nu toe heb ik het prima naar mijn zin. Ik hoop een aantal leuke jaren te gemoed te gaan als nieuw leidinglid!

Groetjes Madelief

Page 8: Wervelwind winter 2010

Van de Bakken

Het winterseizoen komt er weer aan!

De boten gaan weer uit het water, en de schuurpapiertjes worden weer uit de kast gehaald. Kortom, het wordt weer tijd om de boten flink te gaan opknap-pen om volgend jaar weer te laten zien dan onze boten er 100 keer beter uitzien dan die van de Zeeuwen. Dat wordt dus weer flink aanpoten!

Verder komt natuurlijk ook de beren-tocht er weer aan in het winterseizoen. Waar zal het deze keer zijn? Het is nog één groot raadsel voor ons. De berenstaf zal vast weer een geweldige berentocht in petto hebben voor ons. Ook wordt onze conditie weer op de proef gesteld, we gaan weer zwemmend redden! Ook dit jaar gaat iedereen weer goed z’n best doen om haar/zijn zwem-diploma te halen. Verder gaan ook veel mensen hun EHBO-diploma (hopelijk) binnen slepen. Maar, voordat het winter-seizoen weer van start gaat en al deze activiteiten weer beginnen hebben we eerst nog een spectaculair sluiting vaar-seizoen georganiseerd door de leukste mensen van de KD, de bootslieden! We gaan er allemaal weer tegenaan in de winter!

Succes met schuren & zwemmen.Groetjes, de 222!

De vaardag die niet door ging

Op 23 oktober zouden wij eigenlijk vaardag hebben, maar vanwege het slechte weer ging het niet door. Het werd dus een gewone zaterdag met normale troeptijden.

We kwamen aan op het clubhuis, maar niemand had zin om te zeilen. Van de leiding moesten we gewoon de boten op gaan tuigen. We waren maar met 17 mensen, dus we hoefden ook maar 3 boten op te tuigen. Julia en Demi had-den nog wel het minste zin om te gaan zeilen. Dus zij gingen handtekeningen verzamelen. Iedereen had getekend, dus gingen Julia en Demia naar boven om het aan de leiding te laten zien. De lei-ding stuurde hun meteen naar beneden en zeiden dat ze eerst maar netjes handtekeningen moesten verzamelen, in plaats van op zo’n vodje papier. Uiteindelijk, nadat we de leiding gesmeekt hadden, mochten we in de haven blijven om daar te gaan zeilen. We moesten van tot 10 tot half 12 blijven zeilen. Daarna gingen we in het clubhuis chocolademelk drinken en marshmal-lows roosteren boven een waxinelichtje. Zo hebben we met dit slechte weer toch een leuke dag gehad.

Groetjes, 407

Page 9: Wervelwind winter 2010

Binnenkort is het weer zover: Engeland komt er weer aan!

Waarom gaan we eigenlijk naar Engeland?

Onze groep is erg goed bevriend met de ‘Warspite Sea Scouts’ uit Engeland. Daarom gaan we eens in de 4 jaar naar die groep toe. Ook zij bezoeken ons om de 4 jaar, maar dan 2 jaar nadat wij zijn geweest.We zien elkaar dus om de 2 jaar!

Hoe gaan we naar Engeland?

Op 30 april 2011 verzamelen we met alle zeeverkenners van de Karel Doorman op het clubhuis om naar Engeland te ver-trekken. Nadat iedereen zijn/haar spul-len in de bus heeft gelegd en zijn/haar paspoort heeft laten zien (niet vergeten dus!), vertrekken we met de bus naar Calais in Frankrijk. Daar steken we het kanaal over met de veerpond. Als we de witte krijtrotsen van Dover zien, weten we dat we er bijna zijn!

Dan is het gelukkig nog maar heel eventjes rijden (aan de linkerkant van de weg nu!) tot dat we er zijn!Wat doen we in Engeland?

Vorige keer toen we in Engeland waren deden we heel veel, waarschijnlijk dit keer ook!Zoals: een “city-tour by night” door London, The Tower Bridge bezoeken, een dagje shoppen in London zelf, een keer naar het zwembad, musea bezoeken, naar Greenwich (de nul meridiaan van de aarde), we blijven een paar dagen slapen op een écht marineschip en natu-urlijk nog vééél meer!

Kortom, te veel om te doen in 7 dagen, maar zeer zeker de moeite om mee te gaan!

We’ll see you in England!

Groetjes, Michelle, Charlotte, Marit, Julia, Floor, Juliette, Julie

Page 10: Wervelwind winter 2010

Van de Bakken

De 1e donderdag na kamp

Na een aantal weken lang niet roeien en zeilen kwamen we die donderdagavond weer op het clubhuis. Er waren een paar nieuwe bij, die van de dolfijnen kwamen. Daarnaast waren er na kamp een aantal mensen weggegaan en die waren er ook nog een keertje ook bij. We hadden een fotoavond, waarbij we allerlei foto’s van zomerkamp te zien kregen.

Omdat er veel verkenners waren wegge-gaan en bijgekomen, was het dus weer tijd voor nieuwe bakken! Deze bakken worden altijd bekend gemaakt met een spel. Iedereen kreeg deze keer een vragenlijst en de vragen kon je beant-woorden met behulp van de foto’s. Een vraag was bijvoorbeeld; Wie heeft er een trainingsjasje en een pet op wanneer ze in haar kamper-rol is? Bij elke vraag hoorde naam en door al de vragen te beantwoorden kwam je de bakken en de rangen te weten. Dit was natuurlijk heel spannend, want er waren 4 nieuwe boot-slieden en 6 nieuwe kwartiermeesters. Ook waren er nieuwe 3e mannen, 4e mannen enz.

Het beantwoorden van vragen deden we samen en op het eind wisten we ein-delijk de nieuwe bakken. Daarna ging je met je bak bij elkaar zitten. Je kon even dingen regelen en kletsen tot het tijd

was om voor het eerst met je nieuwe bak te sluiten.

Groetjes, de 1408

Zwemmen

Op zaterdag 30 oktober, is het weer zover: het zwemseizoen gaat weer van start! Dit houdt in dat we weer iedere zaterdag van 1 tot 2 in het zwembad ‘de Schelp; keihard gaan oefenen voor het examen. De diploma’s die te behalen zijn: dolfi-jnen 1 t/m3, brevet 1 t/m 6, en diploma A en B.

Dit jaar zullen de banen 1 vaste instruc-teur hebben en 1 roulerende instructeur, zodat je door meerdere instructeurs wordt opgeleid. Het is belangrijk om te leren zwemmend redden, omdat wij als zeeverkennersgroep veel op en rond het water zijn. Als er iets gebeurt, moeten we ons zelf en anderen kunnen redden. Naast het redden is ook de nazorg erg belangrijk, daarom moeten de kandi-daten voor A en B naast de zwemtheorie ook een examen voor EHBO afleggen. De EHBO-lessen worden verzorgd door mev-rouw Klaassen. Voor de zwemtheorie kri-jgen we een workshop ‘Hersenen’. Hierbij leren we door onder andere spelletjes en diashows over de zwemtheorie. Ja, ja: ‘Het zwemmen is leuk, maar het leren is wel zwaar.’

Page 11: Wervelwind winter 2010

Het is dus eventjes doorwerken en goed leren, maar dan kunnen we wel weer een diploma in ontvangst nemen aan het eind van het seizoen!

Veel succes allemaal!Groetjes, de 1543

Roeiwedstrijden

Op 16 oktober 2010, deed de Karel Door-man weer mee aan de roeiwedstrijden. Het was een koude dag en er stond jam-mer genoeg veel wind. Na het openen ging iedereen zich klaar-maken om in te schepen. Dit jaar hadden we een kleine verandering: iedere bak moest zijn eigen riemen meenemen. Door dit nieuwe systeem duurde het

lang voordat iedereen klaar stond voor de wedstrijd. Daardoor werd de laatste wedstrijd afgelast. Er zijn dit jaar natuurlijk mooie tijden geroeid, jammer genoeg minder als vorige jaren, mede door de harde wind. In totaal heeft de Karel Doorman 3 prijzen bemachtigd: 1065 werd 3e in de 1e klasse, 1332 werd 2e in de 2e klasse en de 1544 werd 3e in de 4e klasse. Zoals elk jaar zijn de bootslieden van deze bakken in het water gegooid!

Het was een koude maar toch een gezel-lige roeiwedstrijd. Op naar volgend jaar!

Groetjes, 1544 Zeewolf (3e in de 4e klasse!)

Page 12: Wervelwind winter 2010

Schippers-praatje ZV-JMannen,

Er staat een ‘moeilijk’ seizoen voor de deur. Dit komt omdat je niet meer per bak aan boord bent, maar altijd met de gehele groep bezig bent met schuren, in-structie, spellen, enzovoort. Zeker wel zo gezellig maar ook lastig. Het is simpel-weg lastig om de gehele bak betrokken te houden. Waar je aan boord eigenlijk verplicht bent elkaar te helpen, lukt het nu wel eens om “snor te drukken” en is het moeilijker communiceren en overleggen.

Het is daarom ook best een hele opgave om met 6,7 of 8 man en complete leliev-let op te knappen. Een grote betrokken-heid is erg belangrijk! Als je betrokken bent heb je extra zin om aan je vlet te werken. Als je betrokken bent wil je een zo goed mogelijk resultaat neerzet-ten voor de gehele bak. Betrokkenheid bestaat uit willen en kunnen. Je moet een flink portie wilskracht hebben om te kunnen focussen en gefocust te blijven. Wilskracht betekend energie, uithoud-ingsvermogen, volharding en veerkracht. We moeten het ook kunnen. Kunnen werken betekend competent zijn. Ik bedoel daarmee dat we moeten weten wat we aan het doen zijn. Welk schuur-papier heb je nodig voor het rondhout en hoe schilderen we de buikdenning?

Dit zijn allemaal vragen die je moet kunnen beantwoorden. Gelukkig staat er een deskundig team klaar; “de Materi-aalmeesters”. Deze heren zijn jullie steun en toeverlaat tijdens het winterseizoen en zullen jullie de kneepjes van het vak aanleren.

Maar dan zijn we er nog niet! Als je ei-gen bak barst van het fanatisme moet je dit zien over te dragen naar de rest van de bakken. Zodat we elkaar oppeppen en als groep verder groeien naar de mooiste zeeverkennersgroep van het land!

Page 13: Wervelwind winter 2010

“Sorry mannen, laar ik niet in herhaling treden, zoals ik wel vaker doe met mijn soms chaotische gedachten!” Laten we gewoon weg weer hard aan de slag gaan en er positief in gaan! Laten we schuren tot de blaren erop staan. Zwemmen totdat we onze spiermassa niet meer kunnen overzien! En de tocht der tochten “de Berentocht” lopen alsof we een postduif hebben ingeslikt, zodat je een eervolle vermelding krijgt! Zorg dat je vlet weer blinkt als een ocean-rac-er en zeilt als nooit eerder! Laten we er een goed winterseizoen van maken wat

jullie ook kunnen!Mannen het gaat ook gewoon goed met ons! We blijven knokken voor de overwinningen, we verwelkomen veel nieuwe leden, we beleven fantastische tijden en staan model voor een fantas-tische groep mannen met een overwin-ningsmentaliteit! En behouden winterseizoen!

Getekend,Karim Jumelet, Schipper Zeeverkenners Jongens

Page 14: Wervelwind winter 2010

KD in het nieuws

VIERDE OVERWIN-NING OP RIJ VOOR ZEEVERKENNERS GROEP KAREL DOOR-MAN

HARDERHAVEN- Afgelopen weekeinde vaarde de zeeverkenners groep uit Bergen op Zoom de Landelijke Scouting Zeilwed-strijden op het Veluwemeer. Hier behoren zij zeker tot de favorieten, al jaren plaatsen zij zich in de top 5, zo ook dit jaar. Met vier boten vertegenwoordigde de zeeverkenners hun groep op de landelijke zeilwedstrijden. 3 van hen deden mee in de 2e klasse t/m 17 jaar. De loodsen groep van de Karel Door-man deed mee in de open klasse. De wedstrijden verliepen vrij soepel, alleen de top 5 vormde een bedreiging voor de winnaars de rest van de boten hebben zij ver achter hun kunnen laten. In totaal zijn er vier wedstrijden gevaren, en met trots mogen de zeeverkenners hun zegen vieren. Rick Wortel, roerganger van de Zeehond 1065, behaalde met enige teleurstelling maar tegelijk met veel blijdschap de 5e plaats. Marcel Huguenin, roerganger van de Dolfijn 258, weet met trots de 2e plaats te behalen. Titelverdediger Tim van Eekeren behaalde wederom de 1e prijs. Ook de loodsen behaalden, met Bo Mulders aan het roer, de 1e prijs in de open klassen. Het succes ligt

al meerdere jaren bij de Bergse zeeverken-ners, voor de vierde maal op rij nemen zij de eerste prijs in handen.

Regionale RoeiwedstrijdenOp zaterdag 16 oktober vaarden de zeeverk-enners van de Karel Doorman groep de roeiwedstrijden in Middelburg. Met een wat harde storm op kop werden er hier, ook dit jaar weer top tijden geroeid. Op het Arnekanaal werden deze zaterdag ruim 57 roeiwedstrijden gevaren en haalde de Karel Doorman weer leuke prijzen binnen. In de finale van de groepsklasse streden de loodsen van de KD tegen de Heenentrecht en de Doormangroep. De Loodsen behaalden hierbij de 2e plaats, de WIVA van de Heen-entrecht ging er met de groepsprijs vandoor.

Page 15: Wervelwind winter 2010

Engeland kamp 2011!

Beste verken(n)(st)ers en ouders/verzorgers,England, here we come!

Yes, we mogen de grote oversteek weer gaan wagen, want de meivakantie van 2011 staat weer geheel in het teken van het Engeland kamp en daarmee het bezoek aan de 1st Cuddington (Warspite) Sea Scouts. Op zaterdagochtend 30 april zullen wij met de bus vanuit ons club-huis richting Calais vertrekken. Vanuit Calais nemen we de Ferry en varen we naar Dover, waar we met de bus onze trip vervolgen. Aangekomen bij onze Engelse ‘collega’s’ kan onze week in Enge-land pas echt beginnen. Gedurende ons verblijf bij de Warspite groep zullen wij Londen meerdere malen gaan bezoeken en ook de Thames gaan wij als echte wa-terscouts verkennen. En nee, niet, alwaar wij op een marineschip zullen overnac-hten. Iets heel bijzonders! En natuurlijk gaan we nog vele andere activiteiten ondernemen, maar welke dat zijn blijft nog een verrassing. Het wordt kortom een avontuur om naar uit te kijken en om nooit meer te vergeten!!!

Who and What is Warspite? 1st Cuddington (Warspite) Sea Scouts are one of the strongest Groups in the area. Being a Sea Scout group we are able to

offer our young people not only the op-portunities afforded them by traditional scout training but also extensive experi-ence in a variety of water activities. We have several sections, all catering for both boys and girls, of varying ages.As a group we enjoy some fantastic fa-cilities. Not only do we have a large Head Quarters, known as Fancourt Hall, in Cunliffe Road in Stoneleigh, Surrey but we also have a well equipped boathouse in Thames Ditton. Here the members of our group can canoe, sail, row and handle power-craft. Several of the Scout Leaders hold Royal Yachting Association and British Canoe Union qualifications so training is to a very high standard.

The younger sections meet at the HQ throughout the year with occasional meetings elsewhere. The Scouts and Explorers tend to meet at the Boathouse during the summer months.

The Royal Navy “recognise” a list of the top 100 groups nationwide. Once on this list, the groups are subject to annual reviews by Royal Navy Officers to ensure that the prescribed standards are being maintained. Each RN recognised group is given a number and is also given a name associated with a Royal Navy warship. 1st Cuddington’s number is RN 95 and our associated warship is HMS Warspite. The RN number bears no relation to the standing of the group compared with others of the recognised 100.

Tot slot nog wat formele zaken. We gaan er in principe van uit dat alle jongens en

Page 16: Wervelwind winter 2010

Van de bestuurstafelVan uw voorzitter,

Geachte leden,’t Was heel leuk,Hebben jullie misschien ook op de TV (SBS6, Ned. 2) gezien dat onze sloep “Witte Walvis” bijna door het bos voer, om precies te zijn door van de Linieweg naar de Schansbaan, om het voormalige Fort de Roovere heen. Het gezelschap aan boord was o.a. prof. mr. Pieter van Vollen-hove, de Comm. van de koningin Van der Donk, de burgemeester Han Polman, oud burgemeester Ans van den Berg, Op deze dag werd een inspectietocht gemaakt om de verdedigingslinie te in-specteren zoals ook in 1628 was geschied. Uit eigen ervaring kan Ik melden dat het is leuk om zo door het bos te varen, als de begroeiing er volgend jaar is, is het zeker de moeite waard om eens langs te fietsen, of door het water te varen, neem eens een kano mee. Het vaarseizoen is al weer achter de rug, vond jij het ook niet een geweldig jaar, heb jij ook genoten op ‘t water? De Oosterschelde is toch een van de mooiste wateren waar jij kan zeilen.

Wat gebeurt er om ons heen?Het plan Bergse Haven wordt in stukken geknipt op 28 november worden de nieu-we schets gepresenteerd door het college van Burgemeester en wethouders. Be-

nieuwt wat er gepresenteerd wordt, wat wij weten is dat er eerst huizen gebou-wd gaan worden op grond weke nu in eigendom is van de gemeente Bergen op Zoom. Dus waar nu nog de Nedalco fab-riek staat, komen over een paar jaar hui-zen te staan, dat is zeker. Onze buren de Watersport zijn aan het kijken of zij op de plaats van de huidige houten Nedalco steiger een nieuwe drijvende steiger weg te leggen voor jachten. Er wordt door specialisten (gemeente/ provincie) gekeken naar de risico contouren van de benzine opslag van Obot B.V. Het heet formeel BEVI (besluit externe veiligheid inrichtingen) en bepaald op voorhand bij ongevallen tot waar er risico gelopen wordt. Jij kan dat zien op de risicokaart bij de provincie Noord Brabant. Zie www.brabant.nl dan dossiers opzoeken, de letter R en rampenbestrijding, dan zie je rechts boven Brabantse Risicokaart, deze aanklikken , kaart laden, dan kan je Ber-gen op Zoom gaan zien en inzoomen op de Theodorushaven, dan aanklikken de risico contouren 10-6, dan zie je vanzelf hoe deze er uit ziet. Afhankelijk van die risico contouren beoordeling gaat de wa-tersportvereniging de steiger realiseren.

Wat gaan wij doen?Er komen weer heerlijke zaken aan, al hoewel de boten een beetje roest verto-nen, het winterseizoen dus weer volledig voor de deur staat, is het winterzwe-mavontuur alweer begonnen, en dat betekend dat een van onze andere gro-tere avonturen er ook weer aankomt, de Beretocht !! een geweldig avontuur naar een onbekend eindpunt. Waar en hoe

Page 17: Wervelwind winter 2010

het allemaal gaat uitpakken is een grote vraag voor ons allemaal. Direct gevolgd door een ander avontuur de Kerstviering.Als bestuur denken wij na over het komende jaar, wij reflecteren eerst nog eens wat er allemaal dit jaar is gepasseerd, dan horen wij de vragen een opmerkingen van de leidingen en de jeugdleden, als ook de wensen, een nieuw jaar betekend een nieuwe begrot-ing en dat is dus waar leggen wij onze prioriteiten weg voor 2011?

Een mooi feestje komt er aan.Er gebeurt nog iets meer achter de scher-men, want op 1 december 2011 bestaat onze groep precies 50 jaar, dat is niet niks, wij zijn begonnen in de huiskamer van een aantal ouders zo in het najaar 1961, de zeeverkenners van de Titus Brandsmagroep uit Breda hebben ons ook de eerste nautische vaardigheden bijgebracht. De eerste vlet lag in ’t water van Bram Boer, in het 2de jaar kwam daar een 2de vlet bij. De vletten konden

alleen uitvaren bij voldoende water in de haven (’t was getijde) stroomde rechtstreeks vanaf de Oosterschelde de haven in. Kijk maar eens op het internet, zie www.markiezenhof.nl kijk beeldbank type bij zoeken in Bram Boer, met een beetje speuren zie je daar de eerder bes-proken vlet in de modder liggen.Al met al moeten wij ook wat meer bekend maken en opschrijven over de geschiedenis van onze groep, leuk dat een paar mensen daar al over nadenken. Wie ideeën heeft lever maar aan.de handen kunnen uit de mouwen, kom aan de (winter)slag

Succes,Maarten Velthoen,voorzitter

Page 18: Wervelwind winter 2010

Nieuws Foto’s Wervelwind Instructie Kalender Scheepsvaartberichten Links Marktplaats

En nog veel meer….

Page 19: Wervelwind winter 2010

Engelse bijles, ook bij dyslexie Faalangstbegeleiding Examenvreestraining Studie-coaching ASS-coaching Vergoeding via zorgverzekering mogelijk

Kijk voor meer informatie en tarieven op www.puber-coach.nl

Page 20: Wervelwind winter 2010