UIT! november 2011

32
NOVEMBER 2011 NUMMER 10 GRATIS -- GLOBAL CULTURE FESTIVAL -- OPERA IN MAASTRICHT -- SINTERKLAAS BLIJFT LOGEREN -- HEEL VEEL TONEEL IN DEZE : RONDLEIDINGEN EXPOSITIES FILMS MUZIEK THEATER

description

Culturele maandagenda Maastricht met o.a. Global Culture Festival, Opera in Maastricht, Sinterklaas aan de Maas en heel veel toneel.

Transcript of UIT! november 2011

Page 1: UIT! november 2011

NOVEMBER 2011NUMMER 10

GRATIS

-- GlOBAl cUlTURE fESTIVAl-- OpERA IN MAASTRIchT-- SINTERKlAAS BlIJfT lOGEREN-- hEEl VEEl TONEEl

IN DEZE :

RONDLEIDINGENEXPOSITIESFILMSMUZIEKTHEATER

Page 2: UIT! november 2011
Page 3: UIT! november 2011

3

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

EEn huwElijkDe wethouder strekte zijn rechterarm. Een ruim uitgevallen leren handschoen om zijn hand. Geen loze bescherming, zo zal later blijken. Daarop een gevilde muis.

“Hij wil niet, hij komt niet, tis te druk hier”, sist de jonge vrouw, die met wat ooit een muis was, naar een valk staat te zwaaien.Dertig meter verderop, staat een man met een “wilde” valk op zijn arm. Het beest zou, “dat zit nu eenmaal in zijn genen” probeert de jonge vrouw met in haar hand dat wat vanmiddag nog een muis was, moeten reage-ren op dit rauwe vlees. Het beest zou op moeten vlie-gen en neerdalen op de handschoen om de hand van de wethouder.Maar hier, midden op de tribune van MVV, de Maat-schappelijke Voetval Vereniging, hier omringt door de Ultra’s, terwijl het stadion volloopt, de speaker van dienst alvast aankondigt dat MVV vanavond gaat win-nen van FC Eindhoven, de lichten op sterk staan, het “gogo gogogo” langs alle kanten klinkt, hier wil de valk niet. Hij blijft rustig zitten. Muis of geen muis. Of toch?Ineens stuift hij op en duikt na een brede zwaai neer op de resten van een muis en de hand van een gieche-lende wethouder. Aan zijn poten bungelt een sleutel. Daarmee opent de wethouder een kunstproject. De Ultra’s hebben samen met een Amerikaanse graffiti-kunstenaar een wand beschilderd in het voetbalsta-dion. “Us em vee veeke”.Een huwelijk tussen kunst en voetbal, hadden ze bij het bestuur bedacht. En bij een huwelijk horen duiven, had het bestuur als openingsact bedacht. Maar dat was voor de Ultra’s te soft. Dus stond op een vrijdagavond voor aanvang van de wedstrijd de wethouder met een handschoen aan te wachten op een valk die gretig zou toehappen op wat de resten waren van wat vanmid-dag nog een muis was. “Gogo gogogo”. De bass and drums toeterden uit de speakers. Het handgeklap van de Ultra’s zwol tot stadionsterkte en we keken elkaar allemaal vol verbazing aan. Oprechte verbazing. Twee werelden die, echt, zoveel is tijdens de vergaderingen van de afgelopen maanden wel gebleken, twee werel-den die zich tot elkaar bekeerd hebben maar mekaar met verbazing aan blijven staren.Een soort Romeo en Julia scène. Tegen het geluids-decor van stampende beats. Gogo gogogo. Kunst en voetbal. MVV won die avond met 1-0.

GUIDO wEVERS - ARTISTIEK DIREcTEUR VIA2018

cOlUMNIN DEZE :

18 > hEEl vEEl tonEEl

24 > global culturE fEstival

EN VERDER:

04 Opera in Maastricht

06 lOpEN Rondleidingenagenda

07 BEElDEN Museumagenda

10 World Press Photo

11 AGENDA

12 Keizerlijk LSO

14 Sinterklaas blijft logeren

16 Internationaal Capoeira festival

26 KIJKEN Filmagenda Lumière

28 KIJKEN Filmagenda Pathé

30 ZOEKEN Adressen vermeld in

Page 4: UIT! november 2011

opEra ZuidDe Tsjechische opera ‘Katja Kabanova’ van Leoš Janácek speelt zich af in het oude Rus-land. In dit psychologisch portret raakt Katja verstikt in het milieu waarin ze leeft en pro-beert ze te ontsnappen in de liefde voor een andere man. Door haar diep religieuze mo-raal raakt ze echter volledig verscheurd. De

scène aan de Wolga, waarin Katja in al haar wanhoop besluit in het water te springen, is één van de treurigste scènes uit de opera-geschiedenis. Janácek heeft zich voor Katja Kabanova laten inspireren door het toneel-stuk ‘De storm’ van de Russische schrijver Ostrovski.Katja Kabanova wordt geregisseerd door de wereldberoemde regisseur Harry Kupfer. Aan deze productie werkt, zoals Opera Zuid zich ten doel stelt, nieuw jong Nederlands operatalent mee. Daarnaast staan er in deze productie ook ‘oude’ bekenden als Miranda van Kralingen, Johanni van Oostrum en Karin Strobos op de bühne. VRIJDAG 18 NOVEMBER OM 20.00 UUR EN ZONDAG 20 NOVEMBER OM 14.00 UUR, ThE-ATER AAN hET VRIJThOf / INlEIDINGEN DOOR lEN VAN SchAIK OM 19.00 UUR EN 13.00 UUR.

4

Maastricht mag zich gelukkig prijzen met maar liefst twee operalocaties binnen de stadsmuren. Opera Zuid is één van de drie professionele operagezelschappen in Nederland en maakt operatheater van hoge kwaliteit met jonge operazangers. In november gaat de opera ‘Katja Kabanova’ van leoš Janácek bij hen in première. Deze maand is ook het wereldberoemde New Yorkse operahuis de Metropolitan Opera weer te gast in Maastricht. pathé cinema presenteert de live-registratie van deel drie van wagners ‘Ring der Nibelungen: Siegfried’.

NOV

EMB

ER 2

011

OpERA IN MAASTRIchT

Page 5: UIT! november 2011

pathé opEra‘Siegfried’ is de derde van vier opera’s van Ri-chard Wagner (1813-1883), die tezamen de cy-clus ‘Der Ring des Nibelungen’ vormen. Deze cyclus van vier lange opera’s vol dramatiek, gebaseerd op een middeleeuwse volksvertel-ling, maakte Wagner wereldberoemd. ‘Der Ring’ is een parabel over macht en beschrijft de vergeefse pogingen van oppergod Wotan om de macht over de wereld voor zich te her-winnen, pogingen die door de dwerg Alberich (de Nibelung) worden gedwarsboomd.Siegfried is de zoon van Siegmund en Sieg-linde. In dit derde deel herstelt Siegfried het zwaard Notung van zijn vader Siegmund en gaat op weg om de draak, die de Ring bewaakt, te doden. Als Siegfried in het bezit van de ring is, begint zijn zoektocht naar Brünnhilde. Wotan probeert hem te stoppen. Siegfried breekt Wotans speer, waarmee een eind komt aan Wotans goddelijke krachten.

Als Siegfried door de muur van vuur heen is, ontdekt hij Brünnhilde. Siegfried wil haar kussen, maar Brünnhilde is op haar hoede. Uiteindelijk valt ze in zijn armen.James Levine dirigeert een sterrencast: Gary Lehman zingt de titelrol en Deborah Voigts Brünnhilde is zijn prijs. Bryn Terfel speelt de rol van Wanderer.

ZATERDAG 5 NOVEMBER OM 17.00 UUR, pAThé BIOScOOp

UIT IN MAASTRIchT VROEG OpERA-KENNER lEN VAN SchAIK NAAR hAAR ERVARINGEN MET lIVE EN lIVE-GEREGISTREERDE OpERA N.A.V. hAAR INlEIDINGEN IN fOROxITY fIlMARENA SITTARD-GElEEN:

‘Opera heeft mijn hart gestolen. Én ik ben een theaterdier. Toch heb ik geen voorkeur voor opera in het theater of door middel van live registratie in de bioscoop. Dat antwoord zou je van mij misschien niet verwachten. Maar de live registra-ties van de Metropolitan Opera zijn een goeie aanvulling op het bestaande opera aanbod. Allereerst is het natuurlijk opera van wereldformaat. Daarbij is de bele-ving heel intens. Geluid en beeld zijn zo goed, dat je het gevoel hebt dat het live is. Door de close-up beelden ben je heel nauw betrokken bij wat er op het podium gebeurt. Daarvoor moet je in het theater echt op de eerste rijen zitten. De camera geeft ook een kijkje in de orkestbak en backstage. Hoe een zanger puffend en zwetend van de bühne komt. En zelfs het publiek in New York komt in beeld. Ge-weldig. Je krijgt details te zien die anders aan je voorbij zouden gaan. Nadeel is dat dat natuurlijk ook confronterend kan zijn. Je ziet echt alles. Tot iemands vullingen in zijn mond toe. Ik zie een groeiende be-langstelling voor de opera’s op het witte doek. Dat heeft behalve met de kwaliteit, vast ook met de prijs te maken.

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

5

fOTOGRAfIE: ROB NIJPELS

Page 6: UIT! november 2011

NOV

EMB

ER 2

011

6

wANDElINGEN MAASTRIchT MET EEN VVV-GIDSLaat je betoveren door de verborgen plekjes in de binnenstad en de Maas-trichtse monumenten. Elke zaterdag en 11 no-vember om 14.30u

MAASTRIchT UNDERGROUNDBeleef de stilte, de duis-ternis en de geschiedenis van de mergelgrotten.Grotten Noord Woensdag en vrijdag om 14.00u en ieder weekend om 12.30u en 14.00u.

Grotten Zonneberg (Bui-tengoed Slavante) t/m 6 november dagelijks om 12.50, 13.50 en 14.50 uur, hierna op dezelfde tijden alleen in het weekend.Kazematten Neem een kijkje in dit 14-kilometer lang gangenstelsel uit de 18e eeuw en kom meer te weten over ondergrondse oorlogsvoering. In het weekend om 14.30u

MAASTRIchT MOlENSTADNa ontvangst met koffie en vlaai bij de Bisschops-molen volgt een prachtige wandeling aan de hand

van tekst- en beeldma-teriaal door de oude Maastrichtse binnenstad (op eigen gelegenheid). Dagelijks t/m 14.00u. Te koop aan de balie van VVV Maastricht of via www.vvv-maastricht.eu

lINIE VAN DUMOUlINMaak kennis met dit indrukwekkende ver-dedigingssysteem vol valkuilen, schietgaten en grachten, ontworpen door ing. Dumoulin. Iedere zondag om 15.00u.

MARRES: cENTRE fOR cONTEMpORARY cUlTUREDe laatste zondag van de maand kun je een rond-leiding volgen door de lopende tentoonstelling (zie UITbeelden). Vertrek om 14.00u.

BONNEfANTENMUSEUM (gratis met toegangsbe-wijs), max. 20 personenIeder zaterdag en zondag om 11.30u zijn er rondlei-dingen door de lopende tentoonstellingen. Op de laatste zondag van de maand om 15.00u kun je op stap met Alexander van Grevenstein, de di-recteur van het Bonne-fantenmuseum.

GOUVERNEMENT (pROVINcIEhUIS)Je wandelt met een gids door de belangrijkste ruimtes in het gebouw, waar bijvoorbeeld het Verdrag van Maastricht werd getekend. Elke woensdag om 14.00u (gratis). Bezoekers en groe-pen tot 15 personen dienen zich vóór 13.00u aan te mel-den via tel. 043-389 89 89.

lOpEN

rondlEidingEnagEnda

fOTOGRAfIE: PHILIP DRIESSEN

Page 7: UIT! november 2011

7

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

cONTAcTGEGEVENSKIJK VOOR cONTAcTGEGEVENS VAN DE BOVENGENOEMDE INSTEllINGEN ONDER UITZOEKEN, hElEMAAl AchTERIN DEZE UIT.

BEElDEN

musEum /ExpoagEnda

MUSEA

BONNEfANTENMUSEUMDe vaste collectie omvat o.m. een belangrijke ver-zameling middeleeuwse religieuze voorwerpen uit West Europa, en Zuid-Ne-derlandse schilderkunst uit de periode 1475-1625.Augenspiel Een combi-natie van oude, moderne en hedendaagse kunst. Oud en nieuw lopen door elkaar heen waarbij ie-dereen wordt uitgenodigd zijn eigen blik te vormen. Extended drawings fo-cust op een specifiek facet van het werk van de Amerikaanse kunste-naars Sol LeWitt, Robert Mangold, Bruce Nauman en Richard Serra. Ge-toond worden die werken waarin lijn en tekening over hun oorspronkelijke grenzen worden getild.De verzameling Van Herck De meer dan 50 beelden waren onderdeel van de indrukwekkende verza-meling van de Antwerpse kunstkenner en verzame-laar Charles Van Herck (1884 – 1955). Geopend: dinsdag t/m zon-dag 11.00u -17.00u, zie ook UITlopen.

cENTRE céRAMIqUEVerhaal van hoop en vol-harding Zonder politiek stelling te nemen, geeft expo@2 een beeld van Tibets grote rijkdom. T/m 14 novemberAnders nog iets voor u? Over Romeinse slagers

uit Heerlen, middel-eeuwse pottenbakkers uit Brunssum en 19de en 20ste eeuwse kledingma-kers en handelaren als Schunck en Hertzdahl, die klein in één stad be-gonnen, en later filialen kregen in heel Limburg.World Press Photo Deze reizende, internationaal bekende expositie, uniek in zijn soort, is het re-sultaat van de jaarlijkse wereldwijde wedstrijd voor persfotografie. Vanaf 4 novemberGeopend: dinsdag en don-derdag 10.30u t/m 19.00u, woensdag en vrijdag 10.30u t/m 17.00u, zaterdag 10.00u t/m 15.00u

MARRES/cENTRUM VOOR cONTEMpORAINE cUlTUURSpecters of the Nineties blikt terug op het laatste decennium van de 20ste eeuw door een filter van kunstwerken die ge-maakt zijn tussen 1989 en 2000. Er wordt een selec-tie kunstwerken en prak-tijken gepresenteerd, die als innovatief gezien kunnen worden en soms zelfs al anticipeerden op de nieuwe sociale ver-houdingen, en op de posi-tie die kunst vandaag de dag daarbinnen inneemt. T/m 20 november.Geopend: woensdag t/m zondag 12.00u -17.00u. Zie ook Uitlopen.

Lees verder op pagina 8

BIERBROUwERIJ DE KEYZER N.A. BOSchDit bijzonder industrieel monument is nagenoeg volledig intact gebleven nadat hier in 1970 de laat-ste bieren werden ge-brouwen. Een gids toont onder meer de brouwinst-allatie en het mouthuis. Aan het einde van het be-zoek kun je twee heerlijke bieren proeven. Elke zaterdag om 14.00u, vertrek vanaf het Ding-huis.

DIVERSE RONDVAARTEN Op DE MAASMaak een korte of lange-re rondvaart op de Maas. Ook te combineren met een bezoek aan Grotten Zonneberg. Vertrek elk weekend en doordeweeks, vanaf Rederij Stiphout. Zie ook www.stiphout.nl

cITY-TOURS MET EEN OlDTIMERBUSDiverse rondritten door Maastricht eventueel in combinatie met een be-zoek aan Grotten Zonne-berg en een boottocht. Zaterdag om 11.00u, 13.00u en 15.00. Vertrek vanaf het Vrijthof.

TIMMERfABRIEKAls je in bezit van een entreebewijs bent, dan kun je een gratis kris kras rondleiding door de expositie Out of Storage volgen. Iedere laatste zondag om 14.00u. Zie ook UITbeelden.

RONDlEIDING RONAlD Mc DONAlD KINDERVAllEIRondleiding door het ge-bouw van Hundertwasser, informatie over de archi-tectuur en huidige functie van het gebouw. Elke dinsdag t/m donder-dag om 14.00u, zaterdag om 13.00u. Reserveren via VVV Maastricht of via www.vvvmaastricht.eu.

wIJNhUIS ThIESSENVolg een rondleiding door het oudste wijnhuis van Nederland, waarbij je kennismaakt met de wijnkelders, bottelarij en stadswijngaard. Aan het einde van de rondleiding is er een proeverij van 6 wijnen. Iedere zaterdag om 15.30u. Reserveren via VVV Maas-tricht per telefoon of via www.vvvmaastricht.eu.

fOTOGRAfIE: PAUL MELLAART

Page 8: UIT! november 2011

NOV

EMB

ER 2

011

8

Vervolg van pagina 7

MUSEUM DE hISTORISchE DRUKKERIJ Vaste collectie een over-zicht van de geschiedenis van druk- en prentkunst. De drukkerij van 1900 laat een glimp van het Maastrichtse drukkers-verleden zien. Volg daar-bij de nieuwe audiotour in 4 talen en bekijk een sfeervolle film over de geschiedenis van druk- en prentkunst.De wereld van René Gla-ser een veelzijdige collec-tie grafiek, tekeningen en objecten met als thema “De Gedachtenmecha-nica”, die de werking tus-sen ideeën en krachten uitbeeldt.De Regout Drukwerkplaats bij een originele drukpers voor de kopergravure uit 1860 wordt het specifieke drukprocédé van decora-tie op aardewerk servie-zen getoond. Geopend: zaterdag van 13.00-17.00 uur, doorde-weeks op afspraak ook groepsbezoek (vanaf 6 personen)

NAIM/BUREAU EUROpARe-Action! presenteert verschillende best prac-tices van duurzame ar-chitecture uit binnen en buitenland en spiegelt die aan acht projecten uit Maastricht en omgeving.Geopend: dinsdag t/m zon-dag van 11.00-17.00

TIMMERfABRIEKOut of storage Honderden topkunstwerken van het Franse FRAC Nord-Pas de Calais collectie verhuizen tijdelijk naar Maastricht.Geopend: wo t/m zo 11.00-17.00u

NATUURhISTORISch MUSEUMDe collectie dekt de ge-ologie en biologie van Limburg en wijde omge-ving. In het museum vind je heemtuin “De Wever” met Limburgse planten, of je kunt een reis ma-ken door de tijd: van het steenkolentijdperk en de Krijtzee met de Mosa-saurus tot het aquarium met vissen, die vandaag in de Limburgse beken leven. Trilobieten Het Natuur-historisch Museum zet de minimonsters van de oerzee vól in de schijn-werpers.Geopend: dinsdag t/m vrijdag van 11.00u -17.00u, zaterdag en zondag van 13.00u -17.00u

MUSEUMKElDER DERlONJe kunt gratis diverse Ro-meinse ruïnes uit de 2e, 3e en 4e eeuw bezoeken. In vitrines worden Ro-meinse vondsten tentoon-gesteld en panelen geven aanvullende informatie over de resultaten van het archeologisch onderzoek op deze plaats. Geopend: elke zondag van 12.00u -16.00u

OVERIGE ExpOSITIES

ART2cSieraden en designpro-ducten van nationale en internationale kunste-naars en ontwerpers. De wisselende collectie bestaat overwegend uit creaties die vervaardigd zijn uit natuurlijke mate-rialen. Geopend: woensdag t/m zaterdag van 10.00u tot 18.00u Overige tijden op afspraak.

Thea Schulz en Kees van Cappellen maken samen de tentoonstelling ‘Trapjournaal’, een installatie met 15 trappen. Beide kunstenaars werken met ma-terialen van de straat. Ook de onderwerpen komen uit het leven van alledag; mensen en hun geschiede-nis, hun dromen, emoties en verlangen. Een trap als kapstok, onderdak, steun en toeverlaat voor objecten van de kunstenaars. Gelaagde beelden die behalve ontroering en verdriet, ook de schoonheid en kwetsbaarheid van het leven laten zien. Telkens gerelativeerd door ironie.

T/M EIND NOVEMBER, RIJKSwATERSTAAT, AVENUE céRAMIqUE 125

trapjournaal

Het Bonnefantenmuseum is voor de tweede keer op bezoek in Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen (B). De tentoonstelling ‘Het verborgen leven van de dingen- Panta Rhei’ nodigt de bezoeker uit op een andere manier naar de voorwerpen die ons om-ringen te kijken. Het oude gezegde ‘Panta Rhei’ of ‘alles stroomt’ wordt toegeschreven aan de Griekse filosoof Heraclitus (zesde – vijfde eeuw v.Chr.) en is gebaseerd op de symbolische gedachte dat je niet tweemaal in dezelfde rivier kunt stappen. Met andere woorden, ‘alles beweegt en niets blijft’. Met sculpturen en installaties van veertien (inter)natio-nale kunstenaars.

T/M 4 DEcEMBER, AlDEN BIESEN

panta rhEi

Gasten met een verschillende professionele ach-tergrond dragen bij aan een publiek debat rondom een tafel met alle internationale edities van het september 2011 nummer van het tijdschrift ELLE (28 edities). Onderwerpen waarover gediscussieerd wordt: de huidige status van tijdschriften, mode en globalisering, het redactionele concept als cultureel product, de representatie van vrouwen, het ‘event’ als kunstvorm en kunst als proces. Parallelpro-gramma bij tentoonstelling ‘Specters of the nineties’ met o.a. Valerie Smith en Leontine Coelewij.

ZATERDAG 12 NOVEMBER 15.00 UUR, MARRES

EllE magaZinE talk & livE rEcording

Page 9: UIT! november 2011

9

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

The Great Indoors Award is een tweejaarlijkse internationaal design evenement op het gebied van interieur ontwerp. Naast een workshop- en lezin-genprogramma gericht op interieurontwerp, kent een internationale vakjury vier prijzen met een totale waarde van 20.000 euro toe. Uit 260 inzen-dingen, uit 37 landen zijn 20 ontwerpen genomi-neerd. De winnaars worden op 4 november bekend gemaakt. Kijk voor meer info op www.marres.org.

VAN 3 T/M 5 NOVEMBER, TIMMERfABRIEK EN ANDERE lOcATIES

intEriEur ontwErp

NAiM/Bureau Europa en Marres hebben de Design Academy Eindhoven gevraagd visies te ontwikkelen voor het Landschapsproject: een meerjarig onder-zoek naar de Euregio Maas-Rijn, het gebied waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. De voorstellen die de studenten hebben ontwikkeld, zijn in een tentoonstelling te zien.

T/M 25 NOVEMBER, GOUVERNEMENT, lIMBURGlAAN 10

landschap in pErspEctiEf

GOED OM TE wETENADRESSEN EN TElE-fOONNUMMERS VIND JE IN DE ADRESSENlIJST AchTER IN DEZE UIT! VOOR EEN cOMplEET OVERZIchT VAN TEN-TOONSTEllINGEN KIJK JE Op www.MAAS-TRIchTSUITBURO.Nl

GAlERIE hUUB hANNENEen solo met Martijn Lu-cas van Erp, “sentimental Journey”, schilderijen. t/m 20 novemberGeopend: Donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak.

GAlERIE hENN ARTKo Sarneel Schilderijen en tekeningen van de beeldend kunstenaar en voormalig directeur van de Jan van Eyck Akade-mie. t/m 20 novemberGeopend: Vrijdag t/m zon-dag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak.

MA

AR

T 20

10

16 MODERNE KLASSIEKE MUZIEK

HET SIMONS ENSEMBLEGedurende de hele muziekgeschiedenis komt het voor: dirigenten componeren, componisten dirigeren. De jonge componist, dirigent en violist Marijn Simons heeft zich bij het samenstellen van dit programma hierdoor laten inspireren. Uitgevoerd worden onder andere werken van dirigent/componisten als Leonard Bernstein, Pierre Boulez en Marijn Simons zelf. Met zijn ensemble wil Simons de kloof tussen de hedendaagse muziek en het publiek dichten.

ZATERDAG 13 MAART, THEATER AAN HET VRIJTHOF

TONEEL

TONEELGROEP AMSTERDAM SPEELT ‘ZOMERTRILOGIE’Ivo van Hove regisseert het voltallige ensemble van Toneelgroep Amsterdam in de lichtvoetige komedie ‘Zomertrilogie’. De rijke Filippo en zijn dochter Giacinta bereiden zich voor op de vakantie, evenals haar verloofde Leonardo en diens zus Vittoria. Zij hebben minder geld dan Filippo, maar draaien op krediet mee in de malle-molen van consumptie en decadentie. Wanneer Giacinta’s aanbid-der Guglielmo zich meldt, ontstaat een reeks komische situaties. Nederlands gesproken met Franse boventitels.

DINSDAG 9 EN WOENSDAG 10 MAART, THEATER AAN HET VRIJTHOF

De choreografi eën van Nanine Linning brengen dans, muziek en vormgeving samen en gaan over herkenbare emoties. ‘Endless Song of Silence’ is een nieuwe bewerking van een duet dat zij in 2005 maakte bij haar afscheid van Scapino Ballet Rotterdam. Centraal in deze intieme choreografi e staat de vondst van een verscholen loopband, waarop de dansers zich letterlijk staande moeten houden. Linning gebruikt deze lopende band als meta-foor voor het verstrijken van de tijd. Linning en haar muze Danilo Colonna dansen dit werk op de aangrijpende Derde Symfonie van Gorecki, ondersteund door projecties van fi lm close-ups.

VRIJDAG 12 MAART, AINSI

NANINE LINNINGDANS

MUSIC FOR THE PASSION

The ingredients of this concert are Italian pathos, German virtuosity and French elegance, showing the various musical ways in which 17th and 18th century composers managed to repre-sent the Passion. The repertoire inclu-des works by Giovanni Felice Sances, Heinrich Ignace Franz von Biber and Marc-Antoine Charpentier. SUNDAY 14 MARCH, 3.30 P.M., LUTHERSE KERK

SCHUBERT À QUATRE MAINS In this new concert, Jos van Immerseel will perform with his permanent soloist and piano partner Claire Chevallier. The programme is entirely dedicated to Schu-bert’s piano duets: original material, in which this skilled chamber music com-poser shows his most expressive side.SATURDAY 20 MARCH, 8.15 P.M., MUZIEKSCHOOL KUMULUS

ENDLESS SONG OF SILENCE The choreographic works of Nanine Lin-ning are a perfect combination of dance, music and style, dealing with familiar emotions. Endless Song of Silence is a brand-new revision of a duet that she created in 2005 when she left Scapino Ballet Rotterdam.FRIDAY 12 MARCH, 8.30 P.M., AINSI

Vervolg van pagina 15

V o o r b i j z o n d e r ee y e w e a r c o l l e c t i e s

Bredestraat 9abi j O.L.Vrouweplein6211 HA Maastr ichtTel . : 043 - 326 11 08

MA

AR

T 20

10

16 MODERNE KLASSIEKE MUZIEK

HET SIMONS ENSEMBLEGedurende de hele muziekgeschiedenis komt het voor: dirigenten componeren, componisten dirigeren. De jonge componist, dirigent en violist Marijn Simons heeft zich bij het samenstellen van dit programma hierdoor laten inspireren. Uitgevoerd worden onder andere werken van dirigent/componisten als Leonard Bernstein, Pierre Boulez en Marijn Simons zelf. Met zijn ensemble wil Simons de kloof tussen de hedendaagse muziek en het publiek dichten.

ZATERDAG 13 MAART, THEATER AAN HET VRIJTHOF

TONEEL

TONEELGROEP AMSTERDAM SPEELT ‘ZOMERTRILOGIE’Ivo van Hove regisseert het voltallige ensemble van Toneelgroep Amsterdam in de lichtvoetige komedie ‘Zomertrilogie’. De rijke Filippo en zijn dochter Giacinta bereiden zich voor op de vakantie, evenals haar verloofde Leonardo en diens zus Vittoria. Zij hebben minder geld dan Filippo, maar draaien op krediet mee in de malle-molen van consumptie en decadentie. Wanneer Giacinta’s aanbid-der Guglielmo zich meldt, ontstaat een reeks komische situaties. Nederlands gesproken met Franse boventitels.

DINSDAG 9 EN WOENSDAG 10 MAART, THEATER AAN HET VRIJTHOF

De choreografi eën van Nanine Linning brengen dans, muziek en vormgeving samen en gaan over herkenbare emoties. ‘Endless Song of Silence’ is een nieuwe bewerking van een duet dat zij in 2005 maakte bij haar afscheid van Scapino Ballet Rotterdam. Centraal in deze intieme choreografi e staat de vondst van een verscholen loopband, waarop de dansers zich letterlijk staande moeten houden. Linning gebruikt deze lopende band als meta-foor voor het verstrijken van de tijd. Linning en haar muze Danilo Colonna dansen dit werk op de aangrijpende Derde Symfonie van Gorecki, ondersteund door projecties van fi lm close-ups.

VRIJDAG 12 MAART, AINSI

NANINE LINNINGDANS

MUSIC FOR THE PASSION

The ingredients of this concert are Italian pathos, German virtuosity and French elegance, showing the various musical ways in which 17th and 18th century composers managed to repre-sent the Passion. The repertoire inclu-des works by Giovanni Felice Sances, Heinrich Ignace Franz von Biber and Marc-Antoine Charpentier. SUNDAY 14 MARCH, 3.30 P.M., LUTHERSE KERK

SCHUBERT À QUATRE MAINS In this new concert, Jos van Immerseel will perform with his permanent soloist and piano partner Claire Chevallier. The programme is entirely dedicated to Schu-bert’s piano duets: original material, in which this skilled chamber music com-poser shows his most expressive side.SATURDAY 20 MARCH, 8.15 P.M., MUZIEKSCHOOL KUMULUS

ENDLESS SONG OF SILENCE The choreographic works of Nanine Lin-ning are a perfect combination of dance, music and style, dealing with familiar emotions. Endless Song of Silence is a brand-new revision of a duet that she created in 2005 when she left Scapino Ballet Rotterdam.FRIDAY 12 MARCH, 8.30 P.M., AINSI

Vervolg van pagina 15

V o o r b i j z o n d e r ee y e w e a r c o l l e c t i e s

Bredestraat 9abi j O.L.Vrouweplein6211 HA Maastr ichtTel . : 043 - 326 11 08

MA

AR

T 20

10

16 MODERNE KLASSIEKE MUZIEK

HET SIMONS ENSEMBLEGedurende de hele muziekgeschiedenis komt het voor: dirigenten componeren, componisten dirigeren. De jonge componist, dirigent en violist Marijn Simons heeft zich bij het samenstellen van dit programma hierdoor laten inspireren. Uitgevoerd worden onder andere werken van dirigent/componisten als Leonard Bernstein, Pierre Boulez en Marijn Simons zelf. Met zijn ensemble wil Simons de kloof tussen de hedendaagse muziek en het publiek dichten.

ZATERDAG 13 MAART, THEATER AAN HET VRIJTHOF

TONEEL

TONEELGROEP AMSTERDAM SPEELT ‘ZOMERTRILOGIE’Ivo van Hove regisseert het voltallige ensemble van Toneelgroep Amsterdam in de lichtvoetige komedie ‘Zomertrilogie’. De rijke Filippo en zijn dochter Giacinta bereiden zich voor op de vakantie, evenals haar verloofde Leonardo en diens zus Vittoria. Zij hebben minder geld dan Filippo, maar draaien op krediet mee in de malle-molen van consumptie en decadentie. Wanneer Giacinta’s aanbid-der Guglielmo zich meldt, ontstaat een reeks komische situaties. Nederlands gesproken met Franse boventitels.

DINSDAG 9 EN WOENSDAG 10 MAART, THEATER AAN HET VRIJTHOF

De choreografi eën van Nanine Linning brengen dans, muziek en vormgeving samen en gaan over herkenbare emoties. ‘Endless Song of Silence’ is een nieuwe bewerking van een duet dat zij in 2005 maakte bij haar afscheid van Scapino Ballet Rotterdam. Centraal in deze intieme choreografi e staat de vondst van een verscholen loopband, waarop de dansers zich letterlijk staande moeten houden. Linning gebruikt deze lopende band als meta-foor voor het verstrijken van de tijd. Linning en haar muze Danilo Colonna dansen dit werk op de aangrijpende Derde Symfonie van Gorecki, ondersteund door projecties van fi lm close-ups.

VRIJDAG 12 MAART, AINSI

NANINE LINNINGDANS

MUSIC FOR THE PASSION

The ingredients of this concert are Italian pathos, German virtuosity and French elegance, showing the various musical ways in which 17th and 18th century composers managed to repre-sent the Passion. The repertoire inclu-des works by Giovanni Felice Sances, Heinrich Ignace Franz von Biber and Marc-Antoine Charpentier. SUNDAY 14 MARCH, 3.30 P.M., LUTHERSE KERK

SCHUBERT À QUATRE MAINS In this new concert, Jos van Immerseel will perform with his permanent soloist and piano partner Claire Chevallier. The programme is entirely dedicated to Schu-bert’s piano duets: original material, in which this skilled chamber music com-poser shows his most expressive side.SATURDAY 20 MARCH, 8.15 P.M., MUZIEKSCHOOL KUMULUS

ENDLESS SONG OF SILENCE The choreographic works of Nanine Lin-ning are a perfect combination of dance, music and style, dealing with familiar emotions. Endless Song of Silence is a brand-new revision of a duet that she created in 2005 when she left Scapino Ballet Rotterdam.FRIDAY 12 MARCH, 8.30 P.M., AINSI

Vervolg van pagina 15

V o o r b i j z o n d e r ee y e w e a r c o l l e c t i e s

Bredestraat 9abi j O.L.Vrouweplein6211 HA Maastr ichtTel . : 043 - 326 11 08

Page 10: UIT! november 2011

fOTOGRAfIE: JODI BIEBER, SOUTH AFRICA, INSTITUTE FOR ARTIST MANAGEMENT/GOODMAN GALLERY FOR TIME MAGAZINE

Ongeveer 160 persfoto’s in verschillende categorieën geven niet alleen een over-zicht van de beste persfoto’s van het jaar, maar vormen tegelijkertijd een historisch document. Een portret van het verminkte 18-jarige Afghaanse meisje Bibi Aisha van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Jodi Bieber is de winnende foto. In een rond-leiding op 4 november vertelt een mede-werker van World Press Photo er meer over. Voertaal is Engels. Tijdens World Press Photo is er ook een tentoonstel-ling van persfotograaf Harry Heuts, o.a. werkzaam bij Dagblad de Limburger en gespecialiseerd in popfotografie. Met zijn foto van Iggy Pop tijdens Pink Pop won hij de Zilveren Camera. Op zaterdag 19 no-vember spreekt Heuts over zijn werk en laat hij foto’s zien die hij gemaakt heeft op festivals en concerten, in kleedka-mers, kroegen en hotels. Aanmelden via e-mail: [email protected]

4 T/M 27 NOVEMBER, cENTRE céRAMIqUE

world prEss photo

NOV

EMB

ER 2

011

10

Page 11: UIT! november 2011

ww

w.U

ITB

UR

O.N

l/M

AA

STR

Ich

T

1111

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

AGENDA

NOVEMBERDINSDAG 1 NOVEMBER

Stadswandeling/RondvaartRondleiding door de Onze lieve Vrouwebasiliek13:30, Onze Lieve VrouwebasiliekIn de Onze Lieve Vrouweba-siliek worden rondleidingen gegeven door de eigen gidsen van de kerk. Deze hebben daartoe een speciale opleiding gehad en leiden je langs de oostcrypte en romaanse kapitelen van de kooromgang.

Dans Ziel 20:00, Theater aan het VrijthofEen drieluik choreografieën omtrent het fenomeen ‘ziel’.

Cabaret Kladderadatsch! - Max van den Burg20:30, Theater aan het VrijthofZet je schrap want Max, win-naar Publieksprijs Came-retten 2008, geeft je in zijn eerste avondvullende dol-lemansrit Kladderadatsch! nieuwe positieve energie. Een show waarin de lach je bevrijdt. Zodat je er weer tegen kan, al is het maar voor even?

Wereldmuziek Tuesdays at Intro’s20:30, Intro in situElke dinsdag is er iets te beleven in de werkplaats van Intro in situ! Een lezing, een film, een interview, een performance?kom langs en laat je verrassen!!

Overigen Media are the messageCentre CéramiqueDe maand november stelt Centre Céramique media-opvoeding centraal met o.m. een mediatafel en activitei-ten voor jong en oud.

wOENSDAG 2 NOVEMBER

Literaire voordrachtVoorleesuurtje14:30, Bibliotheek HeerKom naar het voorleesuurtje met al je vriendjes of vrien-dinnetjes, lekker luisteren en meedoen! Bij bibliotheek Heer en Malpertuis aanmel-den.

Cabaret-theatervorm hans liberg - Ick hans liberg20:00, Theater aan het VrijthofLiberg licht een tipje van de sluier over zijn privéleven.

Toneel Intensive care 3 a.m.20:30, Derlon Theater

Een voorstelling op de grens van theater, film, reality tv en filosofie.

DONDERDAG 3 NOVEMBER

Literaire voordrachtletters bij de lunch i.s.m. V.l.A.M. 12:30, Centre CéramiqueNeerlandicus en hispanist Peter van Beek belicht aan de hand van de werken van Mario Vargas Llosa de lite-raire technieken van deze spectaculaire schrijver.

Gesproken woord En dan is er koffie...18:15, Centre CéramiqueGezellige rondleiding door de tentoonstelling ‘Anders nog iets voor u?’ en een bezoek aan de koffiebranderij van Blanche Dael, een eeuwen-oude Maastrichtse zaak die anno 2011 haar eigen karak-ter ijzersterk heeft weten te bewaren.

Toneel Intensive care 3 a.m.20:30, Derlon TheaterZie 2 november

VRIJDAG 4 NOVEMBER

Overigen ladies Night in café Rosé20:00, Cafe Rosé (COC Limburg)

Dit is dé plek voor lesbische en biseksuele vrouwen en meiden om elkaar te ontmoeten! Man-nen zijn overigens ook gewoon welkom op deze avond.

Circus/variété Soap20:00, Theater aan het VrijthofDe show bestaat uit een unieke combinatie van zes badkuipen, acht acrobaten en dansers, water, variété en komedie.

Klassieke muziek 100-jarig bestaan GeNeco20:30, Sint Janskerk100 jaar geleden kwamen Jan van Gilse en zeven ande-re componisten bij elkaar om een beroepsvereniging op te zetten die op zou komen voor de juridische, culturele en maatschappelijke positie van de Nederlandse componist.

Toneel Intensive care 3 a.m.20:30, Derlon TheaterZie 2 november

Tentoonstelling world press photo 2011Centre CéramiqueDeze reizende, internationaal bekende expositie, uniek in zijn soort, is het resultaat van de jaarlijkse wereldwijde wedstrijd voor persfotografie.

100 jaar geleden kwamen Jan van Gilse en zeven andere componisten bij elkaar in het Amsterdamse Hotel American om een beroepsvereniging op te zetten die op zou komen voor de juridische, culturele en maatschappelijke positie van de Nederlandse componist. Het Genootschap van Nederlandse Com-ponisten stond aan de wieg van o.a. Buma/Stemra, de Nederlandse organisatie voor auteursrecht.Het GeNeCo viert zijn jubileum op grootse wijze om zo de Nederlandse muziek weer op de kaart te zet-ten. Op het programma staan o.a. ‘Three Pieces’ van Christiaan Janssen, uitgevoerd door het Mun-sterkwartet. Avi Schönfeld : 3 stukken voor piano, gespeeld door pianist Jing Ling. En ‘Einstein’s jaar-ringen, een duo compositie’ van Hans Kockelmans en Arno Dieteren, naar een beeld van Willem Fer-mont. Een ontmoeting tussen wetenschap en kunst.

VRIJDAG 4 NOVEMBER, SINT JANSKERK

jubilEum gEnEco

Leegstand is van alle tijden, maar neemt de laatste jaren exponentieel toe. De Biënnale heeft als doel betrokkenen te prikkelen nieuwe analyses te maken en nieuwe oplossingen te bedenken om de leeg-stand aan te pakken met nieuwe herbestemmingen. De Amerikaanse hoogleraar Richard Florida is een van de sprekers tijdens de conferentie. Florida heeft wereldfaam verworven met zijn bestsellers ‘The Rise of the Creative Class’ (2002). In zijn nieuwste boek geeft hij aan dat de economische wereldcrisis ook kansen biedt om met een nieuwe ‘spatial fix’ - een nieuwe stedelijkheid ‘ tot hernieuwde econo-mische, sociale en culturele groei te komen. Meer informatie is te vinden op de website www.biennale-herbestemming.nl.

29 OKTOBER T/M 5 NOVEMBER, DIVERSE lOcATIES MAASTRIchT

intErnationalE biënnalE hErbEstEmming & lEEgstand

Page 12: UIT! november 2011

AGENDAN

OVEM

BER

201

1

12

ZATERDAG 5 NOVEMBER

Open dag Dag van de Kunstuitleen11:00, BonnefantenmuseumPlant een lidmaatschap en kiem uw eigen kunst! Word abonnee tijdens de dag van de Kunstuitleen en ontvang als welkomstgeschenk een van deze bijzondere kerami-sche zaaddozen van kunste-naar Lucie Berben.

Klassieke muziek lSO: Keizerlijk20:00, Theater aan het VrijthofEen imposante bekroning van het tijdperk van het klas-sieke pianoconcert.

Toneel Intensive care 3 a.m.20:30, Derlon TheaterZie 2 november

Theater Onze paus20:30, AINSIOnze paus is in februari 2007 geschreven door Arnon Grunberg in opdracht van het Poolse Współczesny Teatr. De tekst werd echter geweigerd en is nooit opge-voerd. Wunderbaum brengt de wereldpremière van deze tekst.

Evenementen coMA Maastricht: All comers eventKumulus MuziekschoolHet allcomers event omvat een aantal bijeenkomsten, waarop alle deelnemende (amateur)musici en zangers gezamenlijk een muziekwerk gaan instuderen. Inschrijven kan via www.comamaas-tricht.nl.

ZONDAG 6 NOVEMBER

Debat coMA Maastricht: Debat11:00, Conservatorium Maastricht-HoofdgebouwHet debat vindt plaats rond-om het thema hedendaagse muziek voor amateurs. Het heeft als doel een dialoog op gang te brengen tussen in hedendaagse muziek ge-interesseerde amateurs en professionals.

Lezing fotolezing: Verhaal van hoop en volharding14:30, Centre CéramiqueEen dia-show van honderden foto’s van o.a. Marilyn Sil-

verstone, van het beroemde foto-agentschap Magnum, toont een Verhaal van Hoop en Volharding.

Literaire voordrachtVoorleesuurtje14:30, Centre CéramiqueZie 2 november

Wereldmuziek coMA Maastricht: Slotconcert15:00, Sint JanskerkOp het programma staan verschillende uitvoeringen, met als slotstuk het indruk-wekkende Dark Sun - August 1945 van Stephen Montague.

Toneel Onder het melkwoud15:00, Pesthuys PodiumHet hoorspel ‘Onder het Melkwoud’ van Dylan Tho-mas zou oorspronkelijk ‘De dolle stad’ heten. En inder-daad, deze stad is dol van de lente die haar gedurende de korte tijd van het spel, een dag en een nacht, overvalt.

Toneel Intensive care 3 a.m.16:00, Derlon TheaterZie 2 november

Klassieke muziek Gil Sharon, 55 jaar podiumervaring20:15, Conservatorium Maastricht-HoofdgebouwIn het kader van zijn 55-jarig jubileum nodigt Gil Sharon oude en nieuwe vrienden uit verschillende landen uit om met hem feest te vieren.

Evenementen coMA Maastricht: All comers eventKumulus MuziekschoolHet allcomers event omvat een aantal bijeenkomsten, waarop alle deelnemende (amateur)musici en zangers gezamenlijk een muziekwerk gaan instuderen. Inschrijven kan via www.comamaas-tricht.nl.

MAANDAG 7 NOVEMBER

Lezing lecture: The Social Situation in the cities of Brazil20:00, Aula MinderbroedersbergLuiz Eduardo Soares is an anthropologist and a writer. The fight against violence and criminality in urban areas is his specialty.

Aan de Peruaanse schrijver Vargas Llosa werd in 2010 de Nobelprijs voor literatuur toegekend. De actuele of historische werkelijkheid die Vargas Llosa in zijn romanwereld weergeeft, grijpt de lezer niet zelden bij de keel. Hij houdt zijn lezers een spie-gel voor waarin het menselijk tekort hen toegrijnst. Maar niet minder belangrijk is de literaire verbeel-ding waarmee hij dat doet. Die doet de weergegeven werkelijkheid weliswaar geweld aan, maar hoe ver-nuftiger de leugen van de verbeelding vorm krijgt, hoe indringender die de waarheid in het licht stelt. Neerlandicus en hispanist Peter van Beek belicht aan de hand van zijn werken de literaire technieken van deze spectaculaire schrijver.

DONDERDAG 3 NOVEMBER, cENTRE céRAMIqUE

lEttErs bij dE lunch

Onder de indruk van zijn Eerste Symfonie haalt Sjostakovitsj de van oorsprong Poolse componist Mieczyslaw Weinberg in 1943 vanuit Tasjkent naar Moskou. Er ontstaat een hechte band tussen hen en Sjostakovitsj behoedt Weinberg geregeld voor de tentakels van het Sovjet-regime. Hij blijft de rest van zijn leven in Moskou en schrijft onder meer 26 symfo-nieën, in een stijl die verwantschap vertoont met die van Sjostakovitsj. Ronald Brautigam is solist in het Beethovens Vijfde Pianoconcert, door de componist betiteld als ‘Grosses Konzert’. Een imposante bekro-ning van het tijdperk van het klassieke pianoconcert.

ZATERDAG 5 NOVEMBER, ThEATER AAN hET VRIJThOf

kEiZErlijk lso

Page 13: UIT! november 2011

ww

w.U

ITB

UR

O.N

l/M

AA

STR

Ich

T

1313

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

AGENDA

DINSDAG 8 NOVEMBER

Film Studium Generale: Tropa de Elite 219:30, Lumière Cinema MaastrichtDe in Brazilië zeer con-troversiële film over een politie-eenheid die zich in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, keihard en meedo-genloos opstelt in de strijd met de drugsmaffia en de politie.

Debat ‘So you think youcan help’20:00, Mondiaal CentrumWat zou je met ? 1.000 doen als je die zou willen ‘wegge-ven’ aan een of andere vorm van hulp? Met Mirjam Vossen auteur van ‘Eerste hulp bij ontwikkelingswerk’.

Toneel De kersentuin20:30, AINSIEen clash tussen oud geld en nieuwe tijden.

Cabaret Don’t shoot the messenger20:30, Het Huis van BourgondiëIn Don’t shoot the messen-ger probeert Vincent van der Valk de waarheid te vangen, zonder dat de sociale con-venties, relationele nuan-

ceringen of behoefte aan bevestiging van de buitenwe-reld hem in de weg staan.

Wereldmuziek Tuesdays at Intro’s20:30, Intro in situZie 1 november

Theater Verkeerde benen20:30, Theater aan het VrijthofRonald Snijders neemt zijn toehoorders mee op een krankzinnige trip door zijn hoofd: een van de hak op de tak springende ervaring, waarbij de meest bizarre beelden in moordend tempo voorbij trekken.

wOENSDAG 9 NOVEMBER

Theater Ernst, Bobbie en de rest - paniek op het politiebureau14:00, MECC MaastrichtIn deze Ernst en Bobbie Show staat de opening van het geheel verbouwde poli-tiebureau centraal.

Literaire voordrachtVoorleesuurtje14:30, Centre CéramiqueZie 2 november

Gesproken woord het leven is vurrukkelluk19:30, Centre Céramique

Praat mee over dit romande-buut van Remco Campert uit 1961 over twee vrienden die verliefd worden en belanden in een wereld van vrije liefde en marihuana.

Lezing Dialoog tussen westerse en niet-westerse filosofieën20:00, Aula MinderbroedersbergJan Bor is schrijver van o.a. De verbeelding van het denken, 25 eeuwen oos-terse filosofie, Een (nieuwe) geschiedenis van de filo-sofie.

Cabaret Don’t shoot the messenger20:30, Het Huis van BourgondiëZie 8 november

Popmuziek GEM21:00, MuziekgieterijJust having released their new album Hunters Go Hun-gry, the band around singer-songwriter Maurits Westerik is going to prove that they are worth it.

DONDERDAG 10 NOVEMBER

Muziek varia Noten bij de lunch12:30, Centre CéramiqueStudenten van het Conser-vatorium verzorgen een lunchconcert. Van klassiek tot jazz en van koor tot solist; alle genres komen aan bod tijdens deze maandelijkse muzikale lunchbijeenkom-sten.

Lezing De visie van Eckhart Tolle19:30, Selexyz DominicanenEvert van de Ven houdt een lezing over zijn boek Het kompas, dat op inzichtelijke wijze een individuele ontwik-kelingsweg schetst, daarbij geïnspireerd door het werk Eckhart Tolle. Reserveren is aanbevolen.

Lezing Tans lecture: Maastricht Reflections on Innovation20:00, Aula Tongersestraat 53The question which will be central in this Tans lecture: could it be that innovation is not always good for you?

Moderne dans chrono20:30, AINSIMet veel aandacht voor muziek, kostuums en licht duikt Dubbe samen met lichtontwerper Tom Visser in de relatie tussen de mens en technologie.

Cabaret Don’t shoot the messenger20:30, Het Huis van BourgondiëZie 8 november

VRIJDAG 11 NOVEMBER

Evenementen De 11e van de 11e11:11, VrijthofDe officiële opening van het Limburgse carnavalsseizoen met een non-stop openlucht artiestenparade en optre-dens van alle Limburgse carnavaltoppers, met een ge-weldige sfeer en ambiance.

Cabaret Don’t shoot the messenger20:30, Het Huis van BourgondiëZie 8 november

Evenementen Internationaal capoeira festivalSporthal de GeusseltCapoeira is een gevecht, dans, spel met een Afro-Bra-ziliaanse geschiedenis. Het wordt gespeeld volgens haar eigen regels en rituelen

ZATERDAG 12 NOVEMBER

Evenementen Intocht Sinterklaas11:00, Maastricht, diverse locatiesSinterklaas komt aan bij Rederij Stiphout aan de Kesselskade, waar hij word ontvangen door burger-meester Onno Hoes. Hierop aansluitend is een rijtoer door het stadsdeel Wyck en het centrum.

Muziektheater papa was a rolling... Nobody20:00, Pesthuys PodiumEen dochter rekent op fees-telijke wijze af met het ver-lies van haar vader.

Cabaret Don’t shoot the messenger20:30, Het Huis van BourgondiëZie 8 november

Op een of andere manier houden veel mensen zich wel bezig met hedendaagse literatuur, toneel en beeldende kunst, maar niet met hedendaagse muziek. CoMAMaastricht (Contemporaine Muziek voor Amateurs) wil deze achterstand in halen. En hoe kun je dat beter doen dan door amateurmusici tijdens een samenspeelweekend te laten ervaren hoe spannend en leuk het spelen van hedendaagse muziek is. Er zijn workshops, repetities, concerten en debatten. Voor dit weekend is eerder een Com-positiewedstrijd uitgeschreven. De genomineerde composities worden op zondag 6 november om 15.30 uur in de Sint Janskerk uitgevoerd door vier amateurensembles. Kijk voor het volledige pro-gramma op www.comamaastricht.nl

VRIJDAG 4 T/M ZONDAG 6 NOVEMBER,MUZIEKSchOOl KUMUlUS EN ANDERE lOcATIES

hEdEndaagsE muZiEk voor amatEurs

Page 14: UIT! november 2011

NOV

EMB

ER 2

011

14

waar ZiE jE sint En Zijn piEtEn op ZatErdag 12 novEmbEr 11.00 uur Aankomst van de boot van Sin-terklaas bij Rederij Stiphout aan de Kes-selkade, aansluitend een rijtoer door het

stadsdeel Wyck en het centrum.12.45 -13.30 uur Audiëntie in de hal van het stadhuis op de Markt.Vanaf 14.30 uur Audiëntie in het Winkelcentrum Brusselse Poort (+/- 1 uur).

Dit jaar komt Sinterklaas niet alleen met zijn boot aan in Maastricht, hij blijft ook nog eens drie-en-een-halve week in de stad logeren. De boot ‘Spanje vallei’ aan de aanlegsteiger van Rederij Stiphout is zijn thuishaven. Iedereen is welkom om er een kijkje te komen nemen. De stapels brieven en het dikke Sinterklaasboek liggen op het grote bureau in zijn werkkamer. Als Sint klaar is met alles wat hij moet doen, luiert en leest hij in een zachte, rode stoel in zijn woonkamer. En in de pakjes-kamer kom je misschien wel een kadootje tegen met jouw naam erop. Tijdens het verblijf van Sinterklaas en zijn pieten in Maastricht is er van alles te beleven op de ‘Spanje vallei’ en in de stad. Dus ga mee op pietentocht en Sinterklaasavontuur. Op deze pagina en op www.sinterklaasaandemaas.nl lees je er meer over.

SINTERKlAAS BlIJfT lOGEREN

Na de intocht van Sinterklaas in Maas-tricht is iedereen van harte welkom op het housewarmingfeest van Sinter-klaas. De goedheiligman is zelf natuur-lijk ook aanwezig. De muzikale (peper)noten van Limburgs bekendste kin-derband ‘De Droomband’ en surprise-optredens geven Sinterklaas een heus thuisgevoel. Na het Sinterklaasfeest neemt de goedheiligman zijn intrek op de boot ‘Spanje vallei’.

ZATERDAG 12 NOVEMBER VANAf cIRcA 15.00 UUR, cENTRE céRAMIqUE

housEwarming

Page 15: UIT! november 2011

15

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

roEjE sinjEurWil je ook zo graag een ritje door de stad maken met die leuke stadstram? Zolang Sinterklaas in Maastricht woont (12 no-vember t/m 4 december) mogen kinderen t/m 10 jaar gratis mee. Neem je hele fami-lie mee en bekijk Maastricht eens vanuit de tram. Kijk voor meer informatie op www.touristram.nl

ElKE ZATERDAG EN ZONDAG VAN 12.00 UUR T/M 16.00 UUR

bijEnkorfSint en de Pieten zijn dol op de Bijenkorf en komen er elk jaar graag op bezoek. Op zaterdag 3 en zondag 4 december kun je Sint een handje geven, pepernoten eten en grapjes uithalen met de Pieten. Sinterklaas is eregast bij de kindermodeshow op zondag 4 december.

sint in Zijn jongE jarEnOnder de noemer ‘Van Sint tot Santa’ la-ten authentieke foto’s met als thema ‘De laatste kalenderdagen van het jaar’ zien hoe het Sinterklaas- en Kerstfeest vroeger gevierd werden. Herbeleef de Sinterklaas-bezoeken bij het voormalige Maastrichtse warenhuis Maussen Wyck of Grand Bazar, de intocht van Sinterklaas in de jaren ’30 of de volkskerstzang in het Stadhuis in de jaren ’50. De foto’s worden geëxposeerd bij Mosae Forum, Entre Deux, de Bijenkorf en Centre Céramique.

VANAf ZATERDAG 12 NOVEMBER

nEEm jE knuffEl mEESinterklaas aan de Maas steunt Stichting de Knoevel. Deze stichting organiseert ver-wendagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Bezoekers van de ‘Spanje vallei’ mogen een mooie knuffel meenemen voor Sinterklaas. Alle ingeleverde ‘knoevels’ komen ten goede aan zieke kinderen.

dE piEtEnschoolWil ook leren dansen, muziek maken of knutselen als een échte Zwarte Piet! Schrijf je dan in voor de workshop op de Spanje-vallei via [email protected]

wOENSDAGEN 16, 23 EN 30 NOVEMBER VANAf 13.30 UUR, SpANJE VAllEI, REDERIJ STIphOUT

dE burgEmEEstEr lEEst voorElke zondagochtend van 10.00-12.00 uur is er een Sinterklaasvoorleesuurtje op de boot van Sinterklaas. En niemand minder dan burgemeester Onno Hoes, artistiek direc-teur Via 2018 Guido Wevers, zangeres Bep-pie Kraft en MVV-trainer René Trost lezen voor. Maar wees er snel bij, want maximaal 75 personen kunnen hieraan deelnemen. In-schrijven via [email protected]

ZONDAGEN 13, 20 EN 27 NOVEMBER EN 4 DEcEMBER VAN 10.00-12.00, SpANJE VAllEI, REDERIJ STIphOUT

SINTERKlAAS hEEfT TE wEINIG pEpERNOTEN EN VRAAGT KINDEREN EN BAKKERS OM hEM TE hElpEN.Assisteer de bakker bij het voorbereiden, kneden en vormen van het deeg. Terwijl jij een rondleiding door de bakkerij en molen krijgt, bakt de bakker de pepernoten. En na afloop krijg je natuurlijk een zak pepernoten en oorkonde mee naar huis.De workshop duurt circa 1,5 uur. Kijk voor meer informatie en groepsreserveringen op www.sinterklaasaandemaas.nl

25 NOVEMBER 15.30 UUR EN 2 DEcEMBER 15.30 UUR, BISSchOpSMOlEN

hElp dE pEpErnotEn Zijn op!

Van maandag t/m vrijdag kun je tijdens speciale openingstij-den (zie www.sinterklaasaandemaas.nl) op bezoek bij Sinter-klaas op de boot. Kosten: € 2,- p.p. (incl. consumptie), kinde-ren tot 2 jaar gratis. Op zaterdag- en zondagmiddag om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur is het tevens mogelijk met Sinterklaas en zijn Pieten een boottocht te maken op de Maas. Volwassenen betalen € 7,50 p.p, kinderen € 4,50 p.p. Tickets zijn verkrijgbaar bij het ticketoffice van Rederij Stiphout.

op bEZoEk bij sint & piEt!

Page 16: UIT! november 2011

AGENDAN

OVEM

BER

201

1

16

Evenementen Internationaal capoeira festivalSporthal de GeusseltZie 11 november

Evenementen Sinterklaasfeest 2011Centre CéramiqueNa de intocht van Sinter-klaas in Maastricht vindt er ‘s middags o.l.v. Patrick van de Weijer een groots ‘Hou-sewarming’ Sinterklaasfeest plaats met natuurlijk Sinter-klaas als eregast.

ZONDAG 13 NOVEMBER

Gesproken woordcultuurfrühshoppen11:00, Centre CéramiqueGuido Wevers, artistiek direc-teur van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 neemt u mee door de wondere wereld van het project. Reserveren via Klantenservice tel. 043-3505600 of [email protected].

Open dag Open dag Bonnefantenmuseum11:00, BonnefantenmuseumOp initiatief van de Gemeente Maastricht organiseert het museum voor de zesde maal een Open Dag voor oude en nieuwe bewoners en bezoe-kers van deze stad

Lezing Burger uit een buisje?14:30, Natuurhistorisch Museum MaastrichtWie wil de eerste proefbuis-hamburger achter de kiezen steken? Daar zijn Neder-landse wetenschappers naar op zoek.

Evenementen Internationaal capoeira festivalSporthal de GeusseltZie 11 november

MAANDAG 14 NOVEMBER

Popmuziek Vonder & Bloom - Theaterconcert20:30, Theater aan het VrijthofMooie ingetogen liedjes: romantisch maar met beide benen op de grond, puur maar niet onschuldig. Recht uit het hart en er ook recht weer in.

DINSDAG 15 NOVEMBER

Klassieke muziek Middagconcert: leos Janácek12:30, Theater aan het Vrijthof

Geniale muziek, die tot op heden nog vaak van een an-dere planeet lijkt te komen.

Debat Science cafe: Arab Spring and the EU policy20:00, Selexyz DominicanenThe café provides an oppor-tunity for anyone and every-one to debate with scientists in an informal atmosphere. Scientists talk about their passions and their work.

Wereldmuziek Tuesdays at Intro’s20:30, Intro in situZie 1 november

wOENSDAG 16 NOVEMBER

Literaire voordrachtVoorleesuurtje14:30, Bibliotheek MalpertuisZie 1 november

Theater De Verleiding20:30, Het Huis van BourgondiëMaarten Westra Hoekzema geeft u een voorproefje op zijn vrolijke workshop ‘De Verleiding’.

Cabaret-theatervorm Jeffrey Spalburg - Spiekerboks20:30, Theater aan het VrijthofIedereen wil graag aan-dacht. Maar Jeffrey wil ge-woon rust.

Klassieke muziek Schütz, vader van de nieuwe muziek20:30, Onze Lieve VrouwebasiliekDe Psalmen Davids en de Symphoniae Sacrae van Schütz kunnen we rekenen tot de belang rijkste muzikale werken van de zeventiende eeuw.

DONDERDAG 17 NOVEMBER

Muziek varia Noten bij de lunch12:30, Centre CéramiqueZie 9 november

Lezing Keerpunten20:00, Aula MinderbroedersbergProf. dr. S. Bais geeft een samenhangend beeld van de lezingencyclus als geheel. Wetenschap is een soort weg van collectieve nieuws-gierigheid naar robuuste inzichten.

Capoeira is een Afro-Braziliaans gevecht, dans, spel afkomstig van de slaven uit Afrika. Sinds een jaar of 20 wordt het in alle uithoeken van de wereld en ook in Nederland beoefend. Een cultureel feno-meen met eigen regels en rituelen. Drie dagen lang komen ‘capoeiristas’ bij elkaar om gezamenlijk les-sen van Capoeira Mestres uit Europa en Brazilië te volgen. In dit weekend vinden ook de zogenaamde ‘batizado’ en ‘troca de cordas’ plaats: de initiatie en graduatie. Het Braziliaans feest in Café D’N Hiemel op zaterdagavond is ook toegankelijk voor niet in-gewijden. Braziliaanse ritmes en cocktails zorgen voor tropische sferen en gezelligheid.

VRIJDAG 11 T/M ZONDAG 13 NOVEMBER, SpORThAl DE GEUSSElT

intErnationaal capoEira fEstival

Een jonge akoestische troubadour die traditionele, authentieke gitaarliedjes een jonge, frisse twist geeft. De Britse songwriter is een natural, die zijn gitaar afwisselend gebruikt voor fingerpicking, om te tokkelen en als percussie-instrument. In de herfst komt zijn debuutalbum ‘Every Kingdom’ uit. Hij omschrijft zichzelf als de jongste telg in het erfgoed van folkrock-acts. De pers ziet hem als een ‘singer-songwriter met gitaar en gouden keel, klaar voor een groot publiek.’

ZATERDAG 19 NOVEMBER, MUZIEKGIETERIJ

bEn howard

Page 17: UIT! november 2011

ww

w.U

ITB

UR

O.N

l/M

AA

STR

Ich

T

1717

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

AGENDATheater De Verleiding20:30, Het Huis van BourgondiëZie 16 november

VRIJDAG 18 NOVEMBER

Toneel Sex en eten20:00, Pesthuys PodiumIn 9 scenes, afwisselend ge-speeld door 8 spelers, worste-len de man en de vrouw met de vraag hoe verder na heftige sex. Hoe definieer je een rela-tie als je geestelijk niet intiem bent? Hoe lief te hebben? Een gespannen zoektocht.

Theater De Verleiding20:30, Het Huis van BourgondiëZie 16 november

Opera Katja Kabanova - Opera Zuid20:30, Theater aan het VrijthofOpera Zuid brengt een serie opera’s over heroïsche en hartstochtelijke vrouwen. Het seizoen wordt geopend met ‘Katja Kabanova’ van Leos Janácek (1854-1928) over een vrouw die ver-scheurd wordt door haar liefde voor twee mannen.

ZATERDAG 19 NOVEMBER

Toneel Sex en eten20:00, Pesthuys PodiumZie 18 november

Theater De Verleiding20:30, Het Huis van BourgondiëZie 16 november

Dans Rocco20:30, AINSITwee dansers stappen in een boksring en als broers dagen ze elkaar uit. Spanning bouwt op na meerdere rondes van hevige strijd tot op het punt waar de een woest wordt en de ander terugslaat.

Popmuziek Shiva Knows20:30, Theater aan het VrijthofShiva Knows is een groep die verrassende arrangemen-ten combineert met fluwelen stemmen, met als resultaat sprankelende muziek.

ZONDAG 20 NOVEMBER

Gesproken woord Rondleiding world press photo13:00, Centre Céramique

Een rondleiding door de World Press Photo tentoon-stelling gegeven door een van de tentoonstellingsme-dewerkers van Centre Cé-ramique. Graag aanmelden via e-mail: [email protected]

Opera Katja Kabanova - Opera Zuid14:00, Theater aan het VrijthofZie 18 november

Lezing Bevers in Nederland14:30, Natuurhistorisch Museum MaastrichtEen lezing en een docu-mentaire met een compleet verhaal over het leven van de bever.

Cabaret cabaret: het leven is vurrukkelluk15:00, Centre CéramiqueAls vrolijke afsluiting van de actie Nederland Leest staat de roman ‘’Het leven is verrukkulluk’ van Remco Campert centraal in een voorstelling van cabaretier Rop Janze.

Muziektheater De witte Reus15:00, AINSIMuzikale komedie vol absur-distische fantasieën van een klein jongetje.

Toneel Sex en eten20:00, Pesthuys PodiumZie 18 november

DINSDAG 22 NOVEMBER

Toneel De bittere tranen van petra van Kant20:00, Theater aan het VrijthofEen van de geliefdste en indringendste werken van de Duitse theatermaker en filmregisseur Rainer Werner Fassbinder.

Wereldmuziek Tuesdays at Intro’s20:30, Intro in situZie 1 november

wOENSDAG 23 NOVEMBER

Literaire voordrachtVoorleesuurtje14:30, Centre CéramiqueZie 2 november

Cabaret-theatervorm claudia de Breij - hete Vrede20:00, Theater aan het Vrijthof

‘Hete vrede’ was dé hit van het afgelopen seizoen. “Een fantastisch geslaagd caba-retprogramma”.

Lezing het heelal en onze plaats daarin20:00, Aula MinderbroedersbergWat gebeurde er bij het begin van de Oerknal? Zou dat weer kunnen gebeuren? Is leven zeldzaam in het heelal, of wemelt het van de planeten met leven? Op deze vragen hebben we nog geen antwoord, maar van erover nadenken kunnen we al veel leren.

Toneel Bobby Baxter - the complete collection20:30, Het Huis van BourgondiëBobby Baxter is terug, dit najaar in de najaarscollectie

DONDERDAG 24 NOVEMBER

Muziek varia Noten bij de lunch12:30, Centre CéramiqueZie 10 november

Toneel Bobby Baxter - the complete collection20:30, Het Huis van BourgondiëZie 23 november

Wereldmuziek Global culture festival: Blind Note20:30, AINSIDe concerten van Blind Note beginnen in het volledige duister. Dan, beetje bij beetje worden, terwijl de muziek tot leven komt, instrumenten en muzikanten belicht.

VRIJDAG 25 NOVEMBER

Jeugd pepernoten bakken15:30, BisschopsmolenSinterklaas heeft te weinig pepernoten en vraagt kinde-ren en bakkers om mee te helpen bakken. De kinderen gaan samen met een bak-ker aan de slag om zo veel mogelijk pepernoten te bak-ken. Inschrijven kan via VVV Maastricht.

Wereldmuziek Global culture festival: Muntagna Nera20:00, Theater aan het VrijthofDeze fameuze Italo-Bel-gische muziekclub bracht

een uniek repertoire dat varieerde van traditionele tammuriata’s - ritmische tamboerijnmuziek uit de streek rond Napels - tot café-chantant.

Dans flames of the dance20:15, MECC MaastrichtVerschillende vormen van Ierse dans door topsolisten.

Dance lavelöss22:00, Café IpanemaElke 4e vrijdag van de maand organiseert Stichting La-velöss een feest voor holebi-jongeren (18 jaar en ouder) in Café Ipanema in Maastricht.

Wereldmuziek Global culture festival: quentin Dujardin23:00, Theater aan het VrijthofRespect en liefde voor vele culturen staan bij Quentin Dujardin voorop: de sensuele ritmes van de Arabische muziek, de passie van de flamenco, het vuur van de zigeunermuziek.

ZATERDAG 26 NOVEMBER

Markt Mega Vlooienmarkt09:00, MECC MaastrichtDe grote rommelmarkt met vele honderden stands die met regelmaat wordt geor-ganiseerd.

Stadswandeling/RondvaartMaastricht Molenstad09:30, BisschopsmolenNa ontvangst met koffie en vlaai bij de Bisschopsmolen volgt een prachtige wande-ling aan de hand van tekst- en beeldmateriaal door de oude Maastrichtse binnen-stad. Je kunt dagelijks tot en met 14:00u starten met de excursie.

Dans flames of the dance14:00, MECC MaastrichtZie 25 november

Dans Global culture festival: Matadouro14:00, AINSIIn de dansvoorstelling Mata-douro vindt een stil gevecht plaats, begeleid door de muziek van Schubert. Acht lichamen gaan op zoek naar hun identiteit en verbeelden hierbij emoties als verbitte-ring en gekweldheid.

Page 18: UIT! november 2011

NOV

EMB

ER 2

011

18

tonEElgroEp maastrichtIn de voorstelling ‘Intensive care 3 a.m.’ van Carina Molier is de theaterzaal van To-neelgroep Maastricht omgebouwd tot een ziekenhuis-set waar het publiek omheen kan wandelen. In deze set creëert Carina Molier met 17 acteurs, videokunstenaars en een geluidsontwerper een voorstel-ling over de medische wereld en de vraag in hoeverre wij controle over het leven en de dood hebben. UIT in Maastricht vroeg acteurs Majd Mardo en Tarikh Janssen wat deze voorstelling zo bijzonder maakt.

T/M 6 NOVEMBER, DERlON ThEATER

‘hEt summum van bEkEkEn wordEn.’MAJD MARDO: 3e leerjaar Toneelacademie Maastricht, acteursopleiding.Speelt Butros, een Syrische jongen, die zijn moeder en de weg kwijt is.‘Als kijker wandel je door een afdeling van een ziekenhuis en kijkt naar mensen met verschillende achtergronden en verhalen. Je mag zo dichtbij komen als je zelf wilt. Dat het publiek zelf bepaalt waar het naar kijkt, vind ik een heel tof gegeven. Als acteur ben je wel gewend dat er naar je gekeken wordt als je speelt. Maar dat het van alle kanten gebeurt, is het summum van bekeken worden. Soms wil ik terug kijken, maar dat kan natuurlijk niet want het publiek bestaat niet. Dat is wel een gek gevoel. Als acteur ben je constant je perso-nage. Ook als de focus niet op jou ligt. Er is geen op en af, er staat de hele tijd publiek vanuit alle hoeken naar je te kijken. Je kan niet even stoppen met spelen. Je bent een moment iemand anders en dat maakt het heel bijzonder en leerzaam. Ik denk dat

De maand november barst van de goeie toneelvoor-stellingen. Van een ziekenhuis-set bij Toneelgroep Maastricht en een workshop verleiden in het huis van Bourgondië tot een poëtische vertelling over de pianist der oceanen in een voormalige kerk. laat je verleiden tot een intens avondje uit en reserveer. Kijk voor meer informatie op www.maastrichtsuitburo.nl

hEEl VEEl TONEElfOTOGRAfIE: BEN VAN DUIN

TEKST: MANON BERNS

Page 19: UIT! november 2011

19

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

mensen gaan genieten van de kleine din-gen die een mens doet als hij bijvoorbeeld gewoon zit te wachten. En van de mooie stiltes waarbij er veel aan de hand is, maar niemand iets zegt. Dat raakt.’

‘volgEns mij gaat dit EEn hit wordEn.’TARIKh JANSSEN: 3e leerjaar Toneelaca-demie Maastricht, acteursopleiding.Speelt uroloog, gespecialiseerd in nano-technologie. ‘Zie de voorstelling als een film met ver-schillende verhaallijnen. Een cameraploeg die opnames maakt voor een documen-taire, is de rode draad. Op vier grote scher-men boven het ziekenhuis kun je volgen wat zij filmen. Daarnaast heb je genoeg ruimte om zelf in elke kamer de kleinere situaties te bekijken. Waardoor, als je vijf keer naar deze voorstelling zou gaan, elke avond een ander belevenis is. Normaal moet een acteur zichzelf verstaanbaar en zichtbaar maken tot op de achterste rij. Nu spelen we zo minimaal mogelijk, hyper

realistisch. Talloze camera’s staan op je gericht. Het is alsof je een T.V. serie aan het maken bent, alleen dan met live publiek. Dat kan de acteurs echt zien en ruiken. Het vraagt om een enorme concentratie. Je kan niet schmieren. Ik ben vooral benieuwd wat het jonge publiek ervan gaat vinden. Misschien is dit wel het juiste medium om hen naar het theater te krijgen. Volgens mij gaat dit een hit worden.’

Rainer Werner Fassbinder schreef ‘Die bitteren Tranen der Petra von Kant’ in 1971. Het werd één van Fassbinders meest gespeelde theaterstukken en één van zijn meest succesvolle filmproducties. Petra von Kant is een gevierde modeontwerp-ster, arrogant, sarcastisch en zelfvoldaan. Ze manipuleert graag de mensen rondom haar, maar raakt vaak ook verward in een web van leugens om haar complexe en fantasievolle leven richting te geven. De jonge, beloftevolle regisseur Susanne Kennedy gaat aan de slag met een ijzersterke cast: Els Dot-termans, Wine Dierckx, Lien Wildemeersch, Betty Schuurman, Nettie Blanken en Cigdem Teke.

DINSDAG 22 NOVEMBER, ThEATER AAN hET VRIJThOf

ntgEnt En hEt nationalE tonEEl

Lees verder op pagina 20

Page 20: UIT! november 2011

NOV

EMB

ER 2

011

20

novEcEntoPorgy Franssen speelt in deze monoloog de rol van trompettist Tim Tooney die het verhaal vertelt van het jongetje Novecento. Vlak na de eeuwwisseling vindt de matroos Danny Boodmann een baby in een kistje op een piano op het schip Virginian. Hij besluit het jongetje onder zijn hoede te nemen en doopt hem Novecento (negentienhonderd). Zijn ‘vader’ sterft en het jongetje blijft ach-ter op het schip. Hij groeit uit tot de beste pianist ter wereld, waarnaar iedereen komt luisteren. Echter het schip durft hij zijn leven lang niet te verlaten. Muziek speelt in deze voorstelling een grote rol. Varië-rend van dansmuziek van de scheepsband, de jazz van Jelly Roll Morton tot de nooit gehoorde muziek van de hoofdpersoon No-vecento. ‘De acteur van Orkater kan gerust zijn. Met de toneelmonoloog ‘Novecento‘ pianist der oceanen’ heeft hij iets moois in handen: een poëtische vertelling over een virtuoos op het klavier, die enkel speelde met de zee onder zijn kont.’ (De Telegraaf)Reserveren en informatie: [email protected]

ZATERDAG 19 NOVEMBER 20.00 UUR EN ZONDAGMIDDAG 20 NOVEMBER 15.00 UUR, VOORMAlIGE KERK AAN hET STERREplEIN

Vervolg van pagina 19

Molière’s klassieke komedie uit 1668 wordt in de handen van regisseur Ivo van Hove het grimmige portret van een familie waarin alle relaties worden bepaald en geperverteerd door geld. Een vlijmscherpe analyse van een op geld gebaseerde sa-menleving waarin de mechanismen van de bedrijfswereld bin-nensijpelen in de meest intieme levenssfeer. De scrupuleuze vader Harpagon (Hans Kesting) regeert zijn familie met ijzeren hand. Zijn levensdevies is er één uit de bedrijfswereld: winnen en het vrijwaren van het familiekapitaal. Geld is het enige wat Harpagon bindt met zijn zoon Cléante (Eelco Smits) en dochter Elise (Hélène Devos). Wanneer Harpagon de huwelijkskandi-date van zijn eigen zoon wil huwen uit louter materiële overwe-gingen, ontstaat er een koningsdrama waarin vader en zoon als rivalen tegenover elkaar komen te staan.

wOENSDAG 30 NOVEMBER EN DONDERDAG 1 DEcEMBER, ThEATER AAN hET VRIJThOf

tonEElgroEp amstErdam spEElt ‘dE vrEk’

Page 21: UIT! november 2011

ww

w.U

ITB

UR

O.N

l/M

AA

STR

Ich

T

2121

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

AGENDADans Jip en Janneke de mjoeziekul14:00, Theater aan het VrijthofJip en Janneke klimmen uit de beroemde kinderboekjes van vroeger om samen te spelen in deze feestelijke musical voor de hele fa-milie.

Dans Jip en Janneke de mjoeziekul16:00, Theater aan het VrijthofZie 14:00 uur

Popmuziek ‘T tikke vaan de klok20:00, Pesthuys PodiumNatuurlijk zingt deze prijs winnende troubadour zijn bekende nummers, tevens brengt hij een ode aan zijn muzikale helden.

Overigen T&T avond20:00, Cafe Rosé (COC Limburg)Transgender Kontakt Lim-burg organiseert in samen-werking met COC Limburg een T&T avond voor gemengd publiek.

Dans flames of the dance20:15, MECC MaastrichtZie 25 november

Wereldmuziek Global culture festival: fatoumata Diawara en Staff des leaders20:30, AINSIFatoumata Diawara is een beroemdheid in Mali. Staff des Leaders speelt een energieke en vrolijke mix van soukous, rumba en Af-robeat .

ZONDAG 27 NOVEMBER

Markt Mega Vlooienmarkt09:00, MECC MaastrichtZie 26 november

Dans flames of the dance14:00, MECC MaastrichtZie 25 november

Wereldmuziek Global culture festival: fabio Zanon and friends14:00, AINSIVijf van de beste gitaarspe-lers spelen composities die verschillende Braziliaanse muziekstijlen met elkaar verbinden.

Lezing Orchideeën en hun bestuivers14:30, Natuurhistorisch Museum MaastrichtJean Claessens en Jacques Kleynen willen u meenemen in een microwereld van list en bedrog, waarin geen mid-del geschuwd wordt om tot een succesvolle bestuiving te komen.

Overigen 40+ middag in café Rosé15:00, Cafe Rosé (COC Limburg)Gezellige middag voor 40-plussers met een klein borrelhapje en rustige mu-ziek.

Klassieke muziek Symfonieorkest - conservatoria Maastricht, Gent, Tilburg15:30, Theater aan het VrijthofEen samenwerkingsproject tussen de conservatoria van Maastricht, Gent en Tilburg. Eénmaal per jaar brengen zij hun strijkers en blazers samen in één groot symfo-nieorkest.

Wereldmuziek Global culture festival: No Blues16:30, AINSINO Blues brengt een combi-natie van traditionele Arabi-sche muziek en Amerikaanse folk & blues.

Dans flames of the dance19:00, MECC MaastrichtZie 25 november

Popmuziek ‘T tikke vaan de klok20:00, Pesthuys PodiumZie 26 november

Wereldmuziek Global culture festival: Kel Assouf20:30, AINSIDe groep Kel Assouf vormt een mooie afspiegeling van onze grote Europese steden: multicultureel en vol nieuwe muzikale cross-overs.

Wereldmuziek Magic Song Matinee Maastricht‘t Magisch TheatertjeDeze eerste Magic Music Matinee zal de Ierse zanger Declan de Barra te gast zijn. Als support act zullen Jimmy Dee & Friends optreden.

MAANDAG 28 NOVEMBER

Lezing Beyond the 1001 Truths of the Middle East20:00, Aula MinderbroedersbergLecture from Petra Stienen, the author of Dreaming of an Arab Spring (2008).

Film Upload cinema: Taking web films to the Big Screen21:00, Lumière Cinema MaastrichtThe jungle of YouTube films

is increasing by the day, ma-king it more and more diffi-cult to find your way through this maze. Scared of getting lost? Know no fear; the trail of bread crumbs is waiting for you!

DINSDAG 29 NOVEMBER

Moderne dans cacti20:00, Theater aan het VrijthofDe jonge garde van Neder-lands Dans Theater 2 toont u een gevarieerd drieluik met livemuziek van Holland Symfonia.

Debat Science cafe: waarom democratie de geestesweteschappen nodig heeft20:00, Selexyz DominicanenEen aantal wetenschappers van de UM buigen zich over een aantal themata uit het nieuwe boek van de Ame-rikaanse filosofe Martha Nussbaum ‘Niet voor de winst. Waarom democratie de geesteswetenschappen nodig heeft’.

Wereldmuziek Tuesdays at Intro’s20:30, Intro in situZie 1 november

wOENSDAG 30 NOVEMBER

Popmuziek club Nightscapes20:00, Theater KumulusEnter the night with several intimate concerts of re-nowned singer-songwriters.

De conservatoria van Maastricht, Gent en Tilburg brengen éénmaal per jaar hun strijkers en blazers samen in één groot symfonieorkest. Dit jaar speelt het Conservatoria Symfonieorkest ‘Maurische Trauermusik’ van W.A. Mozart én ‘Threnody for the Victims of Hiroshima’ van Krzysztof Penderecki als herdenking aan 9/11 in New York. In het Con-cert voor hoorn en orkest nr 1 van Strauss neemt Gabriel Betancur (hoorn), toptalent van Conserva-torium Maastricht, de solistenrol op zich. Met het slotstuk Symfonie nr.7 in d van Antonin Dvo’ák sluit het Conservatoria Symfonieorkest aan bij het ruime aanbod van Tsjechische muziek dit jaar in Theater aan het Vrijthof.

ZONDAG 27 NOVEMBER, ThEATER AAN hET VRIJThOf

consErvatoria symfoniEorkEst

Page 22: UIT! november 2011

DE VERlEIDING

TEKST: MANON BERNSfOTOGRAfIE: CATHERINE DE SAEGHER

NOV

EMB

ER 2

011

22

Page 23: UIT! november 2011

23

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

Strak in pak, zonder das uiteraard, stapt cultureel ondernemer Hoekzema zelf-verzekerd het podium op. Verleiding is de sleutel tot succes. Het belangrijkste pro-duct dat je verkoopt ben jezelf. Maak je zelf tot trofee. Na het zien van de trailer op You-Tube verwacht ik een goeroe à la Ratelband te ontmoeten. Natuurlijk is de werkelijk-heid anders. Voor me zit een innemende en bescheiden acteur.

wiE bEn jij op dat podium?‘Maarten Westra Hoekzema, verkoper van de illusie dat alles mogelijk is. Visualiseer het en je bereikt het. Vroeger overleefden we door het voeren van oorlogen, nu verlei-den we onze prooi. Politiek, reclame, inter-net, overal word je verleid. Op dit mecha-nisme is onze Westerse wereld gebouwd. Iedereen gebruikt die retorische construc-tie, van Ghandi tot onze eigen politici. Het mechanisme is niet goed of fout. Het hangt er van af wat je er mee doet.’

dus jE bEnt niEt anti-vErlEidEn?‘Ik veroordeel het niet. Voor een verlegen jongen als ik, is het best handig te weten hoe je moet verleiden. Toen ik een aantal jaren geleden vrijgezel was, adviseerde een vriend me een aantal verleiding trucs uit te proberen. ‘Geef een vrouw een dub-belzinnig compliment waar ze onzeker van wordt. Daardoor stijg jij en daalt zij in marktwaarde.’ Het werkte gewoon. Ik versierde niet alleen iemand, er ontstond zelfs een echte relatie. Dat fascineerde me en zo ontstond mijn belangstelling voor het mechanisme ‘verleiding’.

waarom kiEs jE voor EEn workshop?‘Ik wil dat het publiek de voorstelling op-timaal beleeft. Er in meegaat. Daarvoor zoek ik naar een vorm die aansluit bij de inhoud. Mijn vorige voorstelling ‘De open-baring’ speelde zich af in een bibliotheek.

Het decor schept verwarring bij het pu-bliek. Kijk ik naar een voorstelling of luis-ter ik naar een lezing? Bij de voorstelling ‘Tussen hond en wolf’ rijdt het publiek 6 kilometer lang langzaam achteruit door de straten van Antwerpen, terwijl de set er al spelend achteraan loopt. Alsof het publiek de camera bedient in een film. Door die rol merk je dat de kijker helemaal op gaat in het liefdesverhaal. Zo oprecht zelfs, dat mensen achteraf boze brieven sturen omdat ik me als geliefde misdragen had. Nu kies ik voor een workshop, omdat ik mensen daarin heel direct kan aanspreken op hun eigen leven. De vorm dwingt het publiek om stelling te nemen. Te reageren op een acteur die zich ontpopt als verkoper van succesvol leven.’

Tenslotte maar eens in het woordenboek kijken wat ‘verleiden’ eigenlijk betekent:1) Aanlokken 2) Begoochelen 3) Bekoren 4) Iemand sterk aantrekken 5) Lokazen 6) Lokken 7) Medeslepen 8) Meelokken 9) Op het slechte pad brengen 10) Overhalen 11) Uitlokken 12) Uitnodigen 13) Verlokken. Hoekzema zal je in ‘De verleiding’ zeker bekoren, je meeslepen in zijn verhaal en je misschien zelfs overhalen ook een ver-leider te worden. Met dat verschil dat zijn verleiding waarschijnlijk uitnodigt tot het stellen van vragen. Kunst verleidt, maar plakt geen pleisters. Nee, als het goed is krabt ze de wond lekker open. Ik ga kijken en me laten verleiden.

wOENSDAG 16 T/M ZATERDAG 19 NOVEMBER, hET hUIS VAN BOURGONDIë

worden we niet allemaal elke dag, bewust of onbewust, verleid? Door de verkoper die zegt dat de broek voor jouw lichaam gemaakt lijkt te zijn. Door die man aan de bar die nog nooit zulke mooie bruine ogen heeft gezien. En nu ook door dit artikel, waarin verteld wordt dat je zeker de voorstelling ‘De verleiding’ van theatermaker en acteur Maarten westra hoekzema moet gaan zien. Ons moderne bestaan is doordrenkt van verleidingen. Zo erg zelfs dat we het niet eens meer doorhebben. Een leven zonder verleiding is haast ondenkbaar. Tijd voor bijscholing dus. Maarten westra hoekzema vertelt in zijn workshop exact hoe je moet verleiden, zodat je krijgt wat je hebben wilt.

dE actEur als vErlEidEr?‘ja, als vErlEidEr tot andErs dEnkEn.’

Page 24: UIT! november 2011

NOV

EMB

ER 2

011

24

blind notEDe concerten van Blind Note beginnen in het volledige duister. Dan, beetje bij beetje worden instrumenten en muzikanten be-licht, komt de muziek tot leven en ontdekt het publiek de groep. Een symbolisch schouwspel dat de toeschouwer meeneemt op een auditieve en visuele reis.

DONDERDAG 24 NOVEMBER, 20.30 UUR, AINSI

muntagna nEraTussen 1978 en 1983 kwamen de beste en meest authentieke stemmen uit de Itali-aanse gemeenschap van Belgisch-Limburg samen in het legendarische collectief Muntagna Nera. Deze fameuze Italo-Belgische muziekclub bracht een uniek repertoire. De groep schopte het tot in West-Europa’s meest gerenommeerde za-len. Nu, vele jaren later, herrijst de groep. De migrantenzonen en -dochters brengen opnieuw hun meest pakkende en hartver-scheurende levensliederen.

VRIJDAG 25 NOVEMBER, 20.00 UUR, ThEATER AAN hET VRIJThOf

QuEntin dujardin De sensuele ritmes van de Arabische mu-ziek, de passie van de flamenco, het vuur van de zigeunermuziek. Al deze invloeden verbindt Quentin Dujardin moeiteloos met de subtiliteit en finesse van de jazz.

VRIJDAG 25 NOVEMBER, 23.00 UUR, ThEATER AAN hET VRIJThOf

Van 24 tot en met 27 november organiseert het Studium Generale samen met Theater aan het Vrijthof het 8ste Global culture festival. Ga op reis en ontmoet andere culturen. Maak kennis met tradities, geuren, kleuren, muziek en achtergronden uit andere delen van de wereld. En dat binnen het tijdsbestek van vier dagen. Kijk voor het volledige programma op www.maastrichtuniversity.nl/studiumgenerale

DONDERDAG 24 T/M ZONDAG 27 NOVEMBER, ThEATER AAN hET VRIJThOf EN AINSI

GlOBAl cUlTURE fESTIVAl fOTOGRAfIE: MIRJAM DE VRIENDT

Page 25: UIT! november 2011

25

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

matadouro: marcElo EvElin dEmolition inc & nuclEo do dircEu - dansvoorstEllingIn de dansvoorstelling Matadouro vindt een stil gevecht plaats, begeleid door de muziek van Schubert. Acht lichamen gaan op zoek naar hun identiteit en verbeelden hierbij emoties als verbittering en gekweldheid.

ZATERDAG 26 NOVEMBER, 14.00 UUR, AINSI

african night Fatoumata Diawara is een beroemdheid in Mali. Aanvankelijk als actrice, later ook als zangeres. Haar indringende, enthousiaste performance maakt meteen indruk. Vol-gens de Volkskrant is zij “een zang-genie”. Na het concert van Diawara brengt Staff des Leaders een energieke en vrolijke mix van soukous, rumba en Afrobeat. Enthousi-asme en plezier verzekerd!

ZATERDAG 26 NOVEMBER, 20.30 UUR, AINSI

fototEntoonstElling EgyptE En dE rEvolutiEDrie fotografen presenteren een portret van de revolutie begin dit jaar.

wOENSDAG 9 TOT wOENSDAG 30 NOVEMBER, ThEATER AAN hET VRIJThOf

fábio Zanon and friEndsVijf van de beste gitaarspelers uit Brazi-lië spelen composities die verschillende Braziliaanse muziekstijlen met elkaar verbinden. De virtuoze vertolker van Villa-Lobos, Fábio Zanon, is één van de grootste gitaristen van vandaag. In 1997 was hij de eerste instrumentalist van Brazilië die de prestigieuze prijs Santista ontving.

ZONDAG 27 NOVEMBER, 14.00 UUR, AINSI

no bluEs Een combinatie van traditionele Arabische muziek en Amerikaanse folk en blues. Deze muziek, die al snel Arabicana werd genoemd, groeide uit tot een succesvol genre. ‘Sommige nummers klinken alsof ze zijn ontsproten aan de bodem van een nieuwe wereld, compleet met fiddle, slide-guitar en gruizige zang. Maar bijna ongemerkt sluipen er oosterse elementen binnen.’ (NRC)

ZONDAG 27 NOVEMBER, 16.30 UUR, AINSI

kEl assoufDe groep Kel Assouf vormt een mooie af-spiegeling van onze grote Europese steden: multicultureel en vol nieuwe muzikale cross-overs. De Nigeriaanse zanger/gi-tarist Aboubacar Harouna brengt met zijn band traditionele Touareg-muziek met ele-menten uit de reggae, de blues en zelfs een beetje de salsa.

ZONDAG 27 NOVEMBER, 20.30 UUR, AINSI

In het kader van het Global Culture Fes-tival staat voorafgaand aan het festival een filmprogramma gepland. Dit pro-gramma is in samenwerking met film-theater Lumière samengesteld.

VENTS DE SABlE. fEMMES DE ROc Dinsdag 15 november, 19.30 uur, Filmtheater Lumière

MARIA BEThANIA - MúSIcA é pERfUME Zaterdag 19 november, 21.30 uur, Filmtheater Lumière

SAlAAM BOMBAY Dinsdag 22 november, 19.30 uur, Filmtheater Lumière

MEER INfORMATIE Op: www.lUMIERE.Nl

filmprogramma

KAARTEN RESERVEREN KUN JE VIA DE UITBAlIE (043) 350 55 55 Of www.ThEATERAANhETVRIJThOf.Nl.

DE fIlMS RESERVEREN BIJ fIlMThEATER lUMIèRE: (043) 321 40 80 Of www.lUMIERE.Nl

www.MAASTRIchTUNIVERSITY.Nl/STUDIUMGENERAlE

mEEr informatiE

Page 26: UIT! november 2011

NOV

EMB

ER 2

011

26

hORS SATAN vanaf 3 novemberRegisseur Bruno Dumont (Hadewijch) introduceert een man zonder naam die als een vagebond op het strand leeft. Hij trekt op met een boerenmeisje. Als zij vertelt last te hebben van iemand, schiet de man deze persoon resoluut dood. Er zijn daarna nog enkele sterfgevallen en er gebeuren wonderlijke dingen. Is de man een mo-derne Jezus? Veel vragen, maar nergens antwoor-den. Een film om te onder-gaan als een hypnose.

pIANOMANIA vanaf 3 november Documentaire. Het bij-zondere portret van de pianostemmer Stefan Knüpfer. Stefan is ver-antwoordelijk voor de vleugels van het Wener Concertgebouw. In zijn werk moet hij het ‘de groten der aarde’ van de klassieke muziek naar hun zin maken. En dat is niet eenvoudig.

MARGIN cAllvanaf 10 novemberThriller die de kille fi-nanciële wereld laat zien, maar focust op de morele dilemma’s waar de bankiers mee kampen. J.C. Chandor wist voor zijn speelfilmdebuut een sterrencast aan te trek-ken en is erin geslaagd een spannend werk af te leveren over het ontstaan van de kredietcrisis.

cODE BlUEvanaf 10 novemberEen verpleegkundige voert als een Engel des Doods buiten de bureau-cratie om euthanasie uit.Heel anders van sfeer dan het lieflijke en mooie van de eerste bioscoop-film van de in Polen geboren Nederlandse regisseuse Urszula An-toniak, het met prijzen overladen ‘Nothing per-sonal’.

lA pIEl qUE hABITOvanaf 17 november

Science-fiction meets horror meets kitsch. Het is het allemaal, prachtig vormgegeven dankzij Pe-dro Almodóvars (Volver) grote vakmanschap. Plas-tisch chirurg Robert Led-gard is geobsedeerd door een ongeval in zijn verle-den. Had een nieuwe huid zijn vrouw kunnen redden, toen ze ten gevolge van een auto-ongeluk aan brandwonden overleed?

hASTA lA VISTAvanaf 24 november

Er waren eens een blinde, een zieke en een lamme die seks wilden. Nee, geen belegen mop, maar de nieuwste film van Ge-offrey Enthoven (Happy together). Het gevaar van platvloersheid en leed-vermaak lag op de loer, maar Enthoven laveert vakkundig tussen de lach en de traan.

KIJKEN

filmthEatErlumiÈrE

hORS SATAN

pIANOMANIA

MARGIN cAll

cODE BlUE

sElEctiE van dE niEuwE films in novEmbEr:

Page 27: UIT! november 2011

27

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

ThE ARTISTvanaf 24 november

Met ‘The artist’ maakt Michel Hazanavicius een prachtige hommage aan de gouden tijd van de zwijgende film. De begin-titels brengen je terug in de tijd en al in de eerste minuten van de film heeft de glamour en de roman-tiek je te pakken.

nog stEEds tE ZiEn: MIDNIGhT IN pARISJANE EYREhABEMUS pApAM

hASTA lA VISTA

lA pIEl qUE hABITO

Volgens Martin Scorsese behoort het werk van de Taiwanese regisseur Edward Yang tot de absolute hoogtepunten van de wereldcinema. Toch is hij in Nederland nauwelijks bekend. Enkel zijn laatste film (Yi yi) wist ooit de Nederlandse bioscopen te bereiken. In november haalt Lumière de schade in met een retrospectief van Yangs werk. Yang’s films portretteren een Taiwanese maatschappij die volop bezig is zichzelf te herdefiniëren en zoekt naar een balans tussen Oud en Nieuw. Het persoonlijke en het politieke komen in zijn films op meesterlijke wijze samen.

TAIpEI STORY - VR 18 NOV, 19.30 UUR(1985, 110 min. Engels ondertiteld)Een van de vroege films van Yang, waarin de geest van zijn grote voorbeeld – de Italiaanse filmmaker Michelangelo Antonioni – nadrukkelijk rondwaart.

ThE TERRORIZERS - ZA 19 NOV, 19.30 UUR(1986, 109 min, Engels ondertiteld)Edward Yang laat in zijn 3e speelfilm zien wat de gevolgen van fysieke en emotionele terreur zijn. Geweld dat verborgen zit in de stilte van de mense-lijke emotie.

YI YI - VR 25 NOV, 19.30 UUR(2000, 173 min, Nederlands ondertiteld)Het onbetwiste meesterwerk van Edward Yang is een ensemblefilm van bijna 3 uur over een jaar uit het leven van een familie uit de Taiwanese midden-klasse.

ThAT DAY, ON ThE BEAch - ZA 26 NOV, 19.30 UUR(1983, 166 min, Engels ondertiteld)Debuutfilm van Edward Yang. Twee van elkaar ver-vreemd geraakte vriendinnen worden met elkaar herenigd.

Edward yang - rEtrospEctiEf

ThE ARTIST

Page 28: UIT! november 2011

NOV

EMB

ER 2

011

28

IN TIME vanaf 3 november

Welkom in een wereld waar tijd het ultieme be-taalmiddel is geworden. De mens is genetisch gemanipuleerd en wordt slechts 25 jaar, tenzij hij zijn naderende dood kan afkopen. De rijken worden zo onsterfelijk. Wanneer een jonge man (Timberlake) in het bezit komt van een fortuin aan tijd, wordt hij valselijk beschuldigd van moord. Hij wordt gedwongen op de vlucht te slaan met een mooie gijzelaar (Sey-fried). De liefde van het duo, dat van minuut tot minuut leeft, wordt een sterk wapen in hun oorlog tegen het systeem.

REAl STEAl vanaf 3 november

In het jaar 2020 is robot-boksen een populaire sport is. Promotor (Hugh Jackman) heeft moeite om zijn hoofd boven water te houden. Als hij een afgeschreven robot vindt, denkt hij er een kampioen van te kunnen maken. Terwijl hij samen met de robot furore maakt, komt hij erachter dat hij een zoontje van elf jaar oud heeft.

ThE whISTlEBlOwER vanaf 10 november

De agente Kathryn Bolko-vac krijgt de zware taak om de politiemacht in het door oorlog verscheurde Bosnië weer op orde te krijgen. Ze stuit op een ondergrondse industrie, waarin niet alleen cri-

minelen, maar ook de Verenigde Naties een rol spelen. Is één vrouw sterk genoeg om tegen de VN en hun samenzweer-ders in te gaan?

IMMORTAlS vanaf 11 novemberDe jonge krijger Theseus wil zich bij koning Hy-perions strijd tegen de demonen van Oud Grie-kenland aan sluiten, dit tegen zijn moeders wil in. Gedurende zijn reis komt hij niet alleen tot de ont-dekking dat hij wellicht koning Hyperions zoon kan zijn, maar ook dat hij mogelijk de enige hoop van het land is om de oor-log tegen de Titanen te winnen.

TwIlIGhT SAGA, BREAKING DAwN DEEl 1vanaf 16 novemberNa de bruiloft gaan Bella en Edward op huwelijks-reis naar Rio de Janeiro, waar Bella tot haar schrik ontdekt zwanger te zijn. De familie van Edward is in shock door de situ-atie, die de fragiele band tussen de vampieren en weerwolven nog meer spanning bezorgt. Niemand weet wat te verwachten van deze on-waarschijnlijke zwanger-schap. Ondertussen blijft ook de dreiging van de Volturi bestaan.

NOVA ZEMBlA vanaf 24 novemberHet legendarische, waar-gebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdek-kingsmissie van Willem Barentsz (Derek de Lint), destijds opgetekend door het jonge bemanningslid

KIJKEN

filmthEatErpathé

IN TIME

REAl STEAl

ThE whISTlEBlOwER

Page 29: UIT! november 2011

29

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

Gerrit de Veer (Robert de Hoog). In het 16e-eeuwse Amsterdam is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius (Jan Decleir) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Ca-tharina (Doutzen Kroes).

Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te stu-ren op de expeditie van Barentsz en Heemskerck (Victor Reinier) om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn.

IMMORTAlS

NOVA ZEMBlA

TwIlIGhT SAGA, BREAKING DAwN DEEl 1

De visueel extravagante productie ‘Satyagraha’ van de Metropolitan Opera wordt herhaald. Ri-chard Croft is wederom Gandhi in de onvergete-lijke opera van Philip Glass. De Washington Post omschreef de uitvoering als ‘een diepzinnig en prachtig theaterstuk’(zaterdag 19 november 19.00 uur). ‘Siegfried’ is de derde van vier opera’s van Richard Wagner, die tezamen de cyclus ‘Der Ring des Nibelungen’ vormen. James Levine dirigeert een sterrencast: Gary Lehman zingt de titelrol en Deborah Voigts Brünnhilde is zijn prijs (zaterdag 5 november 17.00 uur).

KIJK VOOR MEER INfORMATIE OVER pAThé OpERA Op pAGINA 5 IN DE UIT IN MAASTRIchT.

Tijdens de doop van prinses Aurora vervloekt de boze fee Carabosse het meisje. Ze voorspelt dat ze zich zal prikken aan een spinnewiel en op haar zestiende verjaardag zal sterven .Wie is er niet opgegroeid met Doornroosje? Het ballet ‘Sleeping beauty’ werd gecreëerd voor het Mariinsky Theater in St. Petersburg. Marius Petipa creëerde briljante pasjes voor de choreografie van de solisten die tot de hoogtepunten behoren van het klassieke repertoire. Het ballet werd wereldwijd al snel een groot succes en wordt tegenwoordig gezien als zijn meesterwerk. Deze nieuwe choreografische versie van Yuri Grigorovich stamt uit 1973 en is live vanuit Bolshoi Theater in Moskou te zien bij Pathé.

twEE maal pathé opEra

pathé ballEt: slEEping bEauty

Page 30: UIT! november 2011

NOV

EMB

ER 2

011

30

De Ierse zanger Declan de Barra wordt in één adem genoemd met grote namen als Jeff Buck-ley, Anthony & the Johnsons, Tim Buckley en Nick Cave. En dat is verre van overdreven. Hij heeft onlangs zijn derde CD afge-rond. Evenals de voorgangers een parel van een plaat. Na om-zwervingen door Australië, woont hij momenteel in Los Angelos waardoor hij niet meer veel in de buurt op treedt. Vier jaar geleden trad hij op in een uitverkocht Café Thembi. En dan nu eindelijk terug in Maastricht. Als support act tre-den Jimmy Dee & Friends op.

ZONDAG 27 NOVEMBER, MAGISchE ThEATERTJE, MOlENwEG 4 IN AMBY

dEEl iii magic music nights wIlT U OOK

ADVERTEREN IN ? INfORMEER NAAR DE MOGElIJKhEDEN

NEEM cONTAcT Op MET lAURA [email protected] 043-328 08 35

Page 31: UIT! november 2011

31

ww

w.M

AA

STR

Ich

TSU

ITB

UR

O.N

l

cOlOfONNOVEMBER 2011, JAARGANG 6 NUMMER 10

UIT cUlTURElE MAANDAGENDA MAASTRIchTUIT geeft informatie over voorstel-lingen, tentoonstellingen, festivals en andere evenementen in Maastricht. UIT verschijnt 11 keer per jaar (juli/augustus één nummer).

MAASTRIchTS UITBURO (onderdeel van VVV Maastricht) Kleine Staat 1, 6211 ED MaastrichtT: 043-3280865F: 043-3213746E: [email protected]: www.maastrichtsuitburo.nl www.twitter.com/mtrichtsuitburo

REDAcTIE Ewout van den EngelManon BernsSabine Freens

lOSSE NUMMERSUIT is gratis verkrijgbaar bij VVV Maastricht, diverse theaters en podia, horecabedrijven, musea, galerieën en overige instellingen in Maastricht en omgeving.

pOSTABONNEMENTJaarabonnement: € 18,- aanmelden bij Maastrichts UITburo: [email protected] worden jaarlijks stilzwijgend verlengd, tenzij 1 maand van tevoren schriftelijk opgezegd.

ADVERTENTIESLaura [email protected] of tel.: 043-328 08 35

VORMGEVINGBigBase Design & MultimediaRoel [email protected] of tel.: 046-4263116www.bigbase.nl

DRUKWegener [email protected] oftel.: 055-5388820www.wegenernieuwsdruk.nl

BEZORGINGHeb je vragen, opmerkingen en/of klach-ten of de bezorging en/of distributie van de UIT, neem dan contact met ons op via [email protected].

VERANTwOORDINGAlle gegevens voor deze agendazijn door het Maastrichts UITburomet uiterste zorg bijeengebracht.Voor eventuele onjuistheden kan hetMaastrichts UITburo noch de uitgeveraansprakelijk worden gesteld.© 2011 Maastrichts UITburo.Overname uitsluitend na overleg enmet toestemming van het MaastrichtsUITburo.

Bij de naamvermelding van defotograaf hebben wij de grootstenauwkeurigheid betracht. Indienu uw foto herkent, gelieve contact opte nemen met Maastrichts UITburo.

AINSILage Kanaaldijk 115043-3505555

ART2cFrankenstraat 13006-28643867

AUlA MINDERBROEDERSBERGMinderbroedersberg 4-6

AUlA TONGERSESTRAAT 53Tongersestraat 53

BIBlIOThEEK hEERConcordiastraat 1043-3505608www.centreceramique.nl

BIBlIOThEEK MAlpERTUISSproetepad 20043-3505609www.centreceramique.nl

BISSchOpSMOlENStenenbrug 1-3043-3270613www.bisschopsmolen.nl

BONNEfANTENMUSEUMAvenue Céramique 250043-3290190www.bonnefanten.nl

BUITENGOED SlAVANTE MAASTRIchTSlavante 1043-3500309 / 043-3252121www.maastrichtunderground.nl

cAfé IpANEMAAvenue Ceramique 250043-3290157www.ipanema.nl

cAfE ROSé (cOc lIMBURG)Bogaardenstraat 43043-3218337www.coclimburg.nl

cENTRE céRAMIqUEAvenue Céramique 50043-3505600www.centreceramique.nl

chAlET BERGRUSTLuikerweg 71043 3255421www.bergrust.com

cONSERVATORIUM MAASTRIchT-hOOfDGEBOUwBonnefantenstraat 15www.conservatoriummaas-tricht.nl

DERlON ThEATERPlein 1992 15043-3503040www.toneelgroepmaastricht.nl

GOUVERNEMENT AAN DE MAASLimburglaan 10043-3897069www.limburg.nl

hENN ARTSint Nicolaasstraat 26c06-33884308

hET hUIS VAN BOURGONDIëHoog Frankrijk 27043-3219960www.huisvanbourgondie.nl

hUUB hANNEN GAlERIEBoschstraat 50043-3255552www.huubhannen.nl

INTRO IN SITUCapucijnengang 12043-3250511www.introinsitu.nl

KAZEMATTEN - wAlDEcKBASTIONWaldeckpark nabij Tongerseplein043-3252121www.vvvmaastricht.nl

KUMUlUS MUZIEKSchOOlSt. Maartenspoort 2043-3505669www.kumulus.nl

lINIE VAN DU MOUlINCabergerweg (naast Meubelboulevard)www.vvvmaastricht.nl

lUMIèRE cINEMA MAASTRIchTBogaardenstraat 40b043-3214080www.lumiere.nl

MARRES/ cENTRUM VOOR cONTEMpORAINE cUlTUURCapucijnenstraat 98043-3270207www.marres.org

MEcc MAASTRIchTForum 100043-3838383www.mecc.nl

MONDIAAl cENTRUMCortenstraat 4043-3260881www.mondiaalcentrum.nl

MUSEUM DE hISTORISchE DRUKKERIJJodenstraat 22043-3216376www.drukmuseum.nl

MUSEUMKElDER DERlONPlankstraat 21043-3252121www.vvvmaastricht.eu

MUZIEKGIETERIJBankastraat 3043-3066532www.muziekgieterij.nl

NAIM / BUREAU EUROpAAvenue Céramique 226043-3503020www.bureau-europa.nl

NATUURhISTORISch MUSEUM MAASTRIchTDe Bosquetplein 6-7043-3505490www.nhmmaastricht.nl

OlDTIMER BUSVrijthof043-3515300www.stiphout.nl

pAThé MAASTRIchTWilhelminasingel 39043-3258461www.pathe.nl/bioscoop/maastricht

pESThUYS pODIUMVijf Koppen 1043-3252912www.pesthuyspodium.nl

RONAlD Mc DONAlD KINDERVAlEIOnderstestraat (Valkenburg a/d Geul) 35043-6049250www.ronaldmcdonaldkinder-vallei.nl

SElExYZ DOMINIcANENDominikanerkerkstraat 1043-3210825www.selexyz.nl

SINT JANSKERKVrijthof 24www.sintjanmaastricht.nl

SpORThAl DE GEUSSElTOlympiaweg 81

‘T MAGISch ThEATERTJEMolenweg 4043-3630826www.magisch-theatertje.nl

ThEATER AAN hET VRIJThOfVrijthof 47www.theateraanhetvrijthof.nl

ThEATER KUMUlUSHerbenusstraat 89043-3505656www.kumulus.nl

ThIESSEN wIJNKOpERSGrote Gracht 18043-3252121www.thiessen.nl

TIMMERfABRIEKBoschstraat 5-9043-3270207

VVV MAASTRIchT - hET DINGhUISKleine Staat 1043-3252121www.vvvmaastricht.eu

ZOEKEN

adrEssEnlijstnovEmbEr

Page 32: UIT! november 2011

Wensen gaan in vervulling2 dec 2011 t/m 8 jan 2012www.magischmaastricht.nl