OnderOns november 2011

32
Onder Ons Huis-aan-huisblad voor de gemeente Voerendaal Verschijnt maandelijks gratis op 5800 adressen jaargang 50 nummer 592 november 2011 De vliegenzwam Vroeger mochten wij nog paddenstoelen plukken in de buurt van onze school in Rotterdam. Om in de herfst voor onze ouders een tentoonstelling te kunnen maken. Nu laat je dat wel uit je hoofd. Kun je er alleen nog maar mooie plaatjes van maken. Zoals hier van de vliegenzwam. Een paddenstoel die ervan houdt te leven onder andere planten en bomen. Je vindt hem bij de berk, de tamme kastanje, de eik, de den, de beuk of de spar. In het bos dus. Het rode vlies zou een vliegendodend vergif bevatten. De paddenstoel zelf werd wel bij rituelen gebruikt vanwege zijn hallucinerende effecten. Het is een paddenstoel rood (of oranje) met witte stippen. Toch heb ik Kabouter Spillebeen er nooit op kunnen betrappen, dat die op een vliegenzwam zat heen en weer te wippen! Paddenstoelen, symbool van de herfst, mooie juweeltjes uit onze natuur. Foto’s: M. Theunissen.

description

huis-aan-huisblad voor de gemeente voerendaal

Transcript of OnderOns november 2011

Page 1: OnderOns november 2011

OnderOnsHuis-aan-huisblad voor de gemeente VoerendaalVerschijnt maandelijks gratis op 5800 adressen

jaargang

50nummer

592november 2011

De vliegenzwamVroeger mochten wij nog paddenstoelen plukken in de buurt van onze school in Rotterdam. Om in de herfst voor onze ouders een tentoonstelling te kunnen maken. Nu laat je dat wel uit je hoofd. Kun je er alleen nog maar mooie plaatjes van maken. Zoals hier van de vliegenzwam. Een paddenstoel die ervan houdt te leven onder andere planten en bomen. Je vindt hem bij de berk, de tamme kastanje, de eik, de den, de beuk of de spar. In het bos dus. Het rode vlies zou een vliegendodend vergif bevatten. De paddenstoel zelf werd wel bij rituelen gebruikt vanwege zijn hallucinerende effecten. Het is een paddenstoel rood (of oranje) met witte stippen. Toch heb ik Kabouter Spillebeen er nooit op kunnen betrappen, dat die op een vliegenzwam zat heen en weer te wippen! Paddenstoelen, symbool van de herfst, mooie juweeltjes uit onze natuur. Foto’s: M. Theunissen.

Page 2: OnderOns november 2011

2

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Ja, u krijgt altijd een

aantrekkelijke spaarrente

frankort assurantiën b.v.Heerlerweg 1466367 AH VOERENDAALT (045) 575 18 71E [email protected] www.frankortassurantien.nl

Spaar-op-MaatVrij tot2,7%*

* Ren

te S

paar

-op-

Maa

t Vrij

per

17 o

ktob

er 2

011.

Rent

ewijz

igin

gen

voor

beho

uden

.

Page 3: OnderOns november 2011

3

GARAGEDEURENSTRATEN

SINDS 1957 SPECIALIST DEALER HÖRMANN

• SECTIONALE DEUREN• KANTELDEUREN• INDUSTRIEDEUREN• AANDRIJVINGEN• VOORDEUREN

Voerendaal Lindelaufergewande 52Tel: 045-5750187 / Fax: 045-5750848Openingstijden: ma t/m vrij 08.00 - 17.00 uur • za 10.00 - 14.00 uur

www.stratengaragedeuren.nl

ONDER ONSVietnamNee, ik weet het, ik mocht het voorlopig niet meer over Vietnam heb-ben. Maar weet je wat ik pas hoorde bij de uitreiking van de Strous Cultuurprijs? Onze burgemeester kon die avond niet ‘onder ons’ zijn, want die verbleef in Vietnam… Zouden die stukjes van mij zó wervend werken?

ComputerIk zit hier nu net na middernacht, dinsdagavond, met een gerustgesteld gevoel. Ik kan ons blad voor november afmaken zonder gewetenswroe-ging over artikelen die in mijn mailbox zijn blijven zitten. Want het heeft er om gespannen: vorige week crashte mijn ook al wat ouder wordende hoofdcomputer, met alle mails voor deze maand nog in de box… Kon ik met welk ander apparaatje niet meer oppikken, want die zaten op mijn harde schijf. Marc Leufkens was vanavond zoals vaker mijn redder in de nood. Hij heeft een nieuwe computer geïnstalleerd. Ik weet nog niet alle ins en outs, maar ik kan er in elk geval mee werken, ik heb de hele mailbox kunnen doorlopen, alle kopij die ik zocht eruit kunnen oppikken en hier kunnen plaatsen. En dat gaf een zicht van verlichting! Ik vreesde al dat mijn mailbox volgende week zou overlopen van de klaagmail over wat ik allemaal weer niet had geplaatst… Hulde aan Marc dus!

Jonge bassistJuul Stikkelbroek & Hubert-Jan Remmel spelen in een band en hun genre is Punkrock/Pop Punk. Ze zijn beïnvloed door bijvoorbeeld Green Day. Voor hun band zijn ze op zoek naar een bassist van ongeveer 13/14 jaar. Over zangkwaliteiten hoeft het nieuwe bandlid niet persé te be-schikken, maar het zou wel fijn zijn. Wie zich geroepen voelt om zich bij de muzikale heren te voegen, mailt naar: [email protected].

Uitgever: Van Hooren drukkerij en repro bv Redactie: Dick Gebuys Vormgeving en druk: Van Hooren drukkerij en repro bv

OnderOns verschijnt elke tweede woensdag van de maand. De volgen de OnderOns komt uit op: woensdag 14 december.

• Mede de lin gen hiervoor in -leveren vóór dinsdag 29 novem-ber bij de redactie: Dick Gebuys, De Wingerd 25, 6419 EL Heerlen.Tel. 06-24709506. E-mail: [email protected] of [email protected] redactie iedere maan-dagmiddag van 17.00-18.00 uur in Herberg de Pintelier, Kunrade.

• Advertenties tot een week voor verschijnen aanleveren bij: Van Hooren drukkerij en repro bv In de Cramer 3, 6411 RS Heerlen Tel. (045) 4004422 E-mail: [email protected] worden op verzoek per e-mail toegezonden.

DriessenVerspreidingen

De bezorging van OnderOns is in handen van

Eventuele klachten over de bezorging dient u rechtstreeks door te geven aan dit bureau, via telefoonnummer:

(045) 525 79 74

Page 4: OnderOns november 2011

4

Van Hooren drukkerij en repro bv

COPYSHOP

In de Cramer 3, 6413 RS Heerlen, tel. (045) 400 44 22, [email protected]

A4 zwart/witKOPIEËN vanaf

4 ctGRATIS VOOR DE DEUR PARKEREN

• zwart/wit- en kleurkopieën• van klein tot groot formaat• uitgebreid scala aan gratis nabewerkingsmogelijkheden

Het aanmeten van een kunstgebit is maatwerk. DeONT– tandprotheticus staat garant voor optimalezorg en kwaliteit. Dat is belangrijk, want met een goed aangemeten kunstgebit en prothese op implan-taten kunt u jarenlang en onbezorgd lachen, eten en drinken. De kosten zijn veelal gedekt door de zorg-verzekeraar. Bel voor een afspraak of meer informa-tie. Reparatie meestal klaar terwijl u wacht.

Lid ONT

* Vanzelfsprekend is de praktijk rolstoeltoegankelijk * Adviesgesprek is kosteloos

Lindelaufer Gewande 196367 AZ Voerendaaltel; 045 - 574 88 11

De ideale locatie voor ieder feestje, koffietafel, vergadering, diner…en meer, in een sfeervolle ambiance.

Openingstijden:Lunch van 12.00 tot 15.30 uur. Diner van 17.30 tot 20.30 uur.

Zaterdag & zondag van 12.00 tot 21.00 u.

DE BORENBURGFurenthela 16, 6367 TL Voerendaal

045-5752850 & [email protected]

Page 5: OnderOns november 2011

5

De Burgemeester Strous Cultuurprijs

Ik heb genoten die avond 21 oktober in De Borenburg. Van de sfeer, van het samenzijn met al die verenigingen uit Groot-Voerendaal, van het weerzien met zovele mensen van ‘onder ons’. Van de plezierige manier waarop Hub Stassen het ge-heel aan elkaar praatte. De organisatoren hadden er

hun best voorgedaan, de mensen van De Borenburg hadden er hard voor gewerkt: zodoende werd het een heel mooie, stemmige avond. Het was fijn om de Young Voices te horen, Les Amis Réunis, het koor van de Heksenberg samen met dat van Ubachsberg, de muzikanten van de Schutterij, Kasper Schonewille in een mooie pianosolo, Rob Waltmans en Fenna Ograjensek met heerlijke liederen. Het was fijn om te kijken naar de smaakvolle choreografieën van de danseressen van Scope en van Ritmo. Het was heerlijk om te beseffen wat wij hier in onze gemeente allemaal te bieden hebben! Een podium dat overliep van het talent. Een zaal die bruiste van de sfeer, de waardering, de trots en de bewonde-ring. Op een gegeven moment ben ik dan in een sfeer, dat iedereen van mij de prijs mag krijgen. Maar ik kan me ook helemaal vinden in de keuze van de

jury: Fred Piepers en Ritmo Jazzballet. Fred heeft als veelzijdig dirigent van diverse koren en als leraar pi-ano voor vele plaats- en streekgenoten zijn sporen ruimschoots verdiend. Maar Fred bouwde vooral op eigen kracht ook dat cultureel erfgoed van die histo-rische molen op Vrouwenheide weer op, die nu een herkenningspunt is geworden voor vele wandelaars en voor andere mensen die onze streek liefhebben. Ritmo Jazzballet ontstond toen ik nog maar net op Sintermeerten lesgaf. Marielle Eggen ging er-bij dansen, Lucy Beuken, Natalie Loop, Brigitte Peerbooms… en wie al niet meer? Ze vulden er hun vrije tijd mee en meer dan dat, ze werden een show-ballet op carnavalsavonden en andere bijzondere gebeurtenissen. Sommige danseressen kijken, in-middels op middelbare leeftijd gekomen, nog altijd met weemoed op die gouden jaren terug… Ritmo en Scope hebben velen in de gemeente –van jong tot oud – vele jaren plezier gegeven. En ze doen dat nog altijd, voor tientallen meisjes en enkele jongens, van kleuterleeftijd tot volwassenheid. Wij hopen dat we deze prijswinnaars in de toekomst nog regelmatig in ons dorp mogen terugvinden. En dat we nog veel van zulke mooie avonden zullen kunnen meemaken!

Stucadoorsbedrijf J.W. NievelsteinVoor al uw stukadoors- en sierpleisterwerk.Tevens verkoop van spachtelputz, sierpleister en latex. Dorpsstraat 91, Bingelrade. Tel. (046) 4422183, mobiel: 06-53541421.

M. van den Bosch-SpeekenbrinkTermaar 19, 6343 CL KlimmenTel. 043-4592037

Page 6: OnderOns november 2011

6

OOK LAST VAN DE WINTERZON?

OOK LAST VAN DE WINTERZON?

ZONNEBRILLENCOLLECTIE 2011 NU 50%RAY BAN 10% KORTING

VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

Valkenburgerweg 2, 6367 GV VoerendaalBel voor een afspraak: 045-4059304

Page 7: OnderOns november 2011

7

Kerkplein 61, 6367 EP Voerendaal

Parket,een mooie manierom thuis de warmteen schoonheid van denatuur te beleven...

Parket,een mooie manierom thuis de warmteen schoonheid van denatuur te beleven...

www.alkadesignparket.nl 045-575 42 94

• trappen met hout bekleden (traprenovatie)• traditionele parketvloeren• lamelparket/multiplank

• diverse laminaatvloeren• vakkundig stofvrij schuren, bijleggen en repareren van bestaand parket

Bibliotheeknieuws

• Verkoop afgeschreven romans: van 14 t/m 26 no-vember. • Schilderijen en beelden van Juul Hermkens van 14 oktober tot en met 24 november. • Een nieuw bibliotheekproject, genaamd Boekstart. Baby’s en hun ouders worden via de gemeente benaderd om de baby gratis lid te maken van de bibliotheek. Als welkomstcadeau ontvangen de ouders een koffertje met twee boekjes. De bibliotheek heeft geïnvesteerd in een grote collectie babyboeken en voorzieningen om een bezoek aan de bibliotheek prettig te doen verlopen. Op 10 december wordt het project feeste-lijk geopend met een gratis baby/ peutervoorstelling van theater Hupsakee.Aanmelden voor de opening en info over Boekstart aan de balie, via tel. (045) 5752471, of [email protected].

Open dag Winterhöfke Craubeek

Op zondag 27 november is het Winterhöfke in Craubeek weer geopend. Er zijn hippe decoraties van ‘Hip de Flip’, ontworpen door Elize Teeuwen en Angeliek Brauwers. Verder zijn er sieraden en schil-derijen. Naast schilderkunst van Marij van Aken worden winterlandschappen van Annie Slangen geëxposeerd. Het Winterhofke is te vinden in het

Atelierhoeve/Galerie FRANSCZ WITTEuw adres voor kunst, kunstuitleen, kunstkoop, cursussen

Geopend: zondag’s 13.00-17.00 uur en na tel. afspraak.

Ransdalerstraat 37, 6311 AW RansdaalTel. (043) 4599043/0615440468

[email protected] www.fransczwitte.nl

Klimmense gehucht Craubeek en wel bij familie Van Aken, Kerkveldweg 5. De toegang is gratis en ieder-een is dus van harte welkom tussen 11.00 en 17.00 uur. De koffie en thee staan klaar. Voor meer informa-tie: www.hipdeflip.nl en www.vanakenkunst.nl.

Postzegelavond

De clubbijeenkomst van ’t Fakteurke is op dinsdag 29 november in Gemeenschapshuis Op d’r Plats, Klimmen. De zaal is open om 18.30 uur, de veiling begint om 20.00 uur (‘wilde veiling’). Voor en na de open veiling is er gelegenheid om te ruilen en te han-delen. Iedereen is welkom. Niet-leden, zijnde geen Bonds leden, zijn de eerste keer van harte welkom en hebben vrij entree. Daarna is de entreeprijs € 2,50. Bondsleden zijn altijd welkom. Er is weer een loterij met flinke prijzenen een gratis ‘inkom-loterij’.

DANKBETUIGING

Hierbij willen wij iedereen bedanken voor de kaarten, bloemen en cadeaus bij ons 50-jarig huwelijksfeest. Dank aan iedereen die deze dag voor ons onvergetelijk heeft gemaakt. Vooral onze familie en vrienden uit de straat voor het sieren van het huis. Bijzondere dank aan het Remigiuskoor uit Klimmen, voor de geweldige zang in de kerk.Nogmaals hartelijk dank.

Sjeng en Lieske Moonen-Schaeks

Page 8: OnderOns november 2011

8

Kapelhof klaar voor bewoners

Nu het hoogste punt is bereikt komt de oplevering van de Kapelhof in januari heel

dichtbij. Het nieuwbouwproject op het voormalige parkeerterrein van camping

Kapelhof aan de Tenelenweg in Voerendaal omvat drie appartementen en drie

maisonnettes. Achter de appartementen zijn bouwkavels beschikbaar voor de

realisatie van 9 vrijstaande (waarvan één al is verkocht) en twee halfvrijstaande

woningen.

Ligging • De Kapelhof ligt ten zui-den van het centrum van Voerendaal. Heerlen (15 minuten) en Maastricht (19 minuten) zijn makkelijk bereik-baar via de nabijgelegen snelweg A79. Door een goede aansluiting op de A76 zijn ook Sittard en Aken bin-nen een half uur te bezoeken. Ondanks de nabijheid van een snel-weg, biedt de Kapelhof voldoende rust. Rustig gelegen aan de rand van een bosperceel met daarachter het uit de dertiende eeuw stammend Kasteel Haeren en bijbehorend landgoed, biedt de Kapelhof een prima omge-ving voor jonge gezinnen, maar na-tuurlijk ook voor ouderen die de druk-te van de grote stad zijn ontgroeid. Winkels en andere voorzieningen lig-gen op loopafstand.

Aantrekkelijk • Voor starters is de Kapelhof uitstekend geschikt. De wo-ningen zijn gebouwd op basis van erfpacht. Daardoor zijn de prijzen laag en is een hypotheek makkelijker rond te krijgen. Zo kost het nog be-schikbare appartement van 70 vier-kante meter met twee slaapkamers

en achtertuin van 40 vierkante meter 127.000 euro. De maisonnettes van twee verdiepingen met terras kosten respectievelijk 145.000 en 149.000 euro. Alle appartementen/maisonnet-tes hebben een buitenberging en een privé parkeerplaats. De woningen zijn vrij op naam; dat scheelt duizenden euro’s aan overdrachtsbelasting.

Koopsubsidie en starterslening • Tot voor kort was het ook mogelijk om koopsubsidie aan te vragen bij de Rijksoverheid. Koopsubsidie is een bij-drage in de maandelijkse woonlasten. Koopsubsidie is geen lening en hoeft niet te worden terugbetaald. Helaas is van dat potje met geld, dat eigenlijk tot 2012 gevuld zou moeten zijn, door de grote belangstelling vroegtijdig de bodem bereikt. Daar staat tegenover dat de gemeente Voerendaal begin-nende huizenkopers een startersle-ning kan verstrekken. Een starters-lening heeft een looptijd van dertig jaar. De eerste drie jaar zijn aflossings- en rentevrij. Vaak geeft een starters-lening de doorslag bij het afsluiten van een hypotheek. Neem voor meer

informatie over de starterslening con-tact op met de gemeente Voerendaal of kijk op www.voerendaal.nl.

Erfpacht • Dankzij de erfpachtbasis waarop de woningen zijn gebouwd, is de prijs van de appartementen aan-zienlijk lager dan bij een woning waar dit niet het geval is. Erfpacht betekent dat de koper eigenaar wordt van de woning, maar niet van de grond. Over de grond moet een vergoeding (ca-non) worden betaald aan de pachter. Die komt bovenop de maandelijkse hypotheeklasten. Desondanks zijn de maandlasten bij erfpacht op dit moment lager dan de financierings-lasten bij aankoop van de grond. Op de Kapelhof rust een eeuwigdurend canon, op basis van gedegen en al-gemeen geldende voorwaarden. Die vergoeding wordt jaarlijks bijgesteld aan de hand van de in Nederland gel-dende prijzen. Buitensporige prijsver-hogingen zijn uitgesloten.

Financiering • Erfpacht komt veel voor in de rest van het land, maar in Limburg is het fenomeen nog redelijk onbekend. Hypotheekverstrekkers kunnen terughoudend reageren op het verzoek voor financiering van een woning op basis van erf-pacht. Aelmans Rentmeesters- en Makelaarskantoor werkt samen met Rabobank Centraal Zuid-Limburg om die financiering zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Interesse?Inschrijven voor een van de nog be-schikbare woningen kan bij Aelmans Rentmeesters- en Makelaarskantoor in Ubachsberg. Hier kunt u ook te-recht voor meer informatie over de erfpachtregeling van de Kapelhof. Vanzelfsprekend is een bezichtiging altijd mogelijk. Neem vooraf even contact op met het makelaarskantoor.

Aelmans Rentmeesters- en Makelaarskantoor BVKerkstraat 4, Ubachsberg045-575 32 55www.aelmans.com

ADV ER TO R IAL

Page 9: OnderOns november 2011

9

Collectie Nierstichting

De jaarlijkse collecte van de Nierstichting heeft het volgende opgebracht: in Ubachsberg € 584,57, in Klimmen/Ransdaal € 1350,07 en in Voerendaal/Weustenrade € 2288,59. De Nierstichting bedankt haar collectanten voor hun geweldige inzet, zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest! Tevens wil de Nierstichting alle in-woners danken voor hun gulle gift.Wie de collectant toch nog gemist heeft, kan een gift overmaken op ING 88000 t.n.v. Nierstichting Nederland.

Altijd zeker

van een goede

beveiliging

Alarmhuis BV • Eurenderweg 69 • 6417 SC Heerlen • Tel. 045 - 561 06 61 • www.alarmhuis.nl

A l A r m S y S T E m E n

C A m E r A S y S T E m E n

p E r S o n E n A l A r m E r i n g

2 4 u u r S E r V i C E d i E n S T

E r k E n d i n S TA l l AT E u r

Het is weer Dubarry weerOutdoor boots & life-style, horse- and peoplefashion Waalbroek 50 6369 TE Simpelveld 0031 641775728 | www.lecurie.nl

Do. vrij. en zaterdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur

HERBALIFEVoor sporters, afslanken, aankomen,

gezond ontbijt, meer energie en totale huidverzorging.

Yvonne Ritzen Heerlerweg 87Voerendaal, tel. 045-5752619

Ik kreeg een mooi verzoek voor de Mosselpan van de dochter van de voorgedragen kandidaat: “Geachte heer Gebuys,Ieder keer als ik mensen de weg wijs, zeggen we altijd bij het kapelletje naar rechts. Ik heb zelf een kapsalon in het dorp en veel mensen zeggen aan mij: “Wat is dat een mooi kapelletje!” Ik heb er nooit bij stil gestaan, dat het ook iedere week gepoetst moest worden. Maar toen mevr. J. Senden ziek werd, hebben mijn dochter en ik het even moeten bijhouden, bloemetje hier, spreitje daar, daar heb ik eerder nooit bij stil gestaan. Mensen vertelden mij dat ik dat aan u zou moeten doorgeven. Dat zij ook wel een mosselpan verdiend heeft, mevrouw Senden, mijn moeder…”Bij deze bieden we daarom mevrouw J. Senden de mosselpan aan, met dank voor al haar jaren inzet voor de verzorging van het kapelletje!

Ransdalerstraat 956311 AX Ransdaal043-4591348

Koning Winterop de loer

Tijd v

oor: STROOIVOER

ZOUT & SNEEUWSCHOPPEN

Bloemschikken: groot/divers assortiment benodigdheden

27 & 28 NOVEMBER 2011ADVENT/KERSTMARKT

Page 10: OnderOns november 2011

10

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

De Kinder-spaarwekenzijn er weer!

Kom nusparen enontvang eencadeau

frankort assurantiën b.v.Heerlerweg 1466367 AH VOERENDAALT (045) 575 18 71E [email protected] www.frankortassurantien.nl

De

actie

loop

t van

15 o

ktob

er to

t en

met

30

nove

mbe

r 201

1. V

raag

naa

r de

voor

waa

rden

of k

ijk o

p w

ww

.regi

oban

k.nl

.

Page 11: OnderOns november 2011

11

Praatcafé in Café Teerling

De nieuwe uitbaters van Café Teerling in Welten, Jelle de Bres en Suzanne Hendriks, starten samen met Hub Stassen en Dick Gebuys een tweemaande-lijks praatcafé met telkens het seizoen van dat mo-ment als thema. Dus wordt het die zondag tussen 12 en 2 een herfstcafé. Gasten zijn deze eerste middag: Lex Nelissen, bruisende Heerlenaar die theater Lexor uitbouwde tot vermaarde plek voor nieuw talent en ouwe leem; veroverde menig hart en bestormde de Limbo Top ‘50 met gevoelige en uit het leven gegre-pen liederen, die hij ook hier zal laten horen. Werd benoemd tot directeur van Cultuurhuis ’t Patronaat aan de Sittarderweg, en over dat theater vertelt hij.Wiel Beijer schreef een mooi boek over zijn geboor-teplek, de wijk Heilust in Kerkrade-West. Dat boek was de neerslag van een reeks programma’s op L1 en een serie artikelen in het Limburgs Dagblad/De Limburger. Jo Fox, kenner van Welten en de Weltense geschiedenis. Ruud Verstegen zette samen met onder anderen Koos Leers de wijnplantage voort die Ruuds schoonvader Harry Meijers aanplantte tegenover de Hoeve Overste Hof in Voerendaal. Zij laten wijn proe-ven van ‘Overst Voerendaal’ en vertellen over hun druiven. Riet de Wit, al jaren een boegbeeld van de Heerlense politiek, eerst lange tijd gemeenteraads-

T. 06-246 099 48E. [email protected]

• Stukwerk

• Spachtelputz

• Spackspuitwerk

• Latex verfwerk

www.mallmannstukadoors.nl

STUKADOORS- & SCHILDERSBEDRIJFJubileum expositie De Regenboog

Schilderscollectief Regenboog mag terug zien op een mooie expositie. Na een matige aanloop bij de opening, werd het Gemeenschapshuis, vooral op zondag, druk bezocht. Het is voor het collectief een stimulans om zo verder te gaan, op naar het koperen jubileum in 2014. De organisatoren danken de da-gelijkse leiding van het gemeenschapshuis voor de fijne samenwerking en diegenen die het werk met hun financiële gave steunden.Mensen die zich bij het collectief willen aansluiten kunnen terecht bij [email protected] of bel naar: (045) 4053161.

Hippe decoraties en persoonlijke cadeautjes van Hip de Flip!

zondag 27 november Winterhofje met o.a.

www.hipdeflip.nl

Gratis toegang tussen 11.00 en 17.00 uur.Kerveldweg 5, Craubeek Klimmen.

Nieuwbouw, renovatie en onderhoud van

elektrische installaties. Tevens het adres voor

water-gas-afvoer-sanitair-cv en

het compleet renoveren van badkamer, toilet en keuken (incl. tegelwerk).

H. Daniëls Minghof 31 Voerendaal Tel: 06-57548258 E-mail: [email protected]

lid, fractieleidster van de SP en nu alweer voor de 3e keer wethouder (en loco-burgemeester). Deze mid-dag proberen we wat nader met haar kennis te ma-ken en de mens achter de politica te ontdekken.Er is ook plek voor poëzie van bezoekers. Wie vindt dat hij of zij een leuk gedicht op het thema ‘herfst’ heeft geschreven, kan dat lezen en meedingen naar een klein, poëtisch prijsje. Presentatie: Dick Gebuys. Café Teerling, Welterkerk-straat, Heerlen-Welten. Entree met koffie en vlaai: vijf euro. Zondag 20 november, 12 uur.

Page 12: OnderOns november 2011

12

“Thuis” in persoonlijkhypotheekadvies...

Bij een hypotheek komen

allerlei persoonlijke gegevens

op tafel. Dan wil je gewoon dat

die in vertrouwde handen zijn.

Wij staan garant voor een

deskundig, onafhankelijk

advies in begrijpelijke taal.

Een vraagbaak in een financiële

wereld die steeds complexer

wordt. Of het nu gaat om uw

hypotheek, pensioen of verze-

keringen... wij hebben het in

huis! Bel nu de hypotheeklijn

van Schaepkens...

045 - 405 94 44voor een persoonlijk advies!

SchaepkensV E R Z E K E R I N G E N H Y P O T H E K E N

Putweg 2 6343 PE Klimmen

T (045) 405 94 44 F (045) 405 93 33

[email protected] www.wschaepkens.nl

Al sinds 1958 zijn wij uw erkende installateur met een enorme portie aan kennis en ervaring op ons vakgebied. Vakmanschap en correcte uitvoering staan bij ons hoog in het vaandel. Daarbij bieden we ook onze begeleiding en advies tijdens verbouwing van bv. keuken, badkamer en zelfs uw gehele woning . Dit alles kunnen wij zonder verdere tussenpersonen aanbieden dankzij samenwerking met vaste partners in timmer-, stuc-, tegel- en metselwerk. Wij hopen hierdoor dan ook dat wij u mogen bijstaan in het verwezenlijken van uw volgende klus. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

INSTALLATIEBEDRIJF J. DANIËLS BV

VALKENBURGERWEG 456367 GT VOERENDAAL

Tel. 045-5751591 Fax. 045-5753900

www.installatiebedrijf -jdanielsbv.nl

• WATER• GAS• CV • SANITAIR • RIOOL• ELEKTRO• ZINK- EN DAKWERK

Page 13: OnderOns november 2011

13

PetersPuzzelhoek L

L E D R

R T I V

E I R P

D R

L D E T

R E V O

I T L P

V Vul deze sudoku verder in, zodat in elke rij, in elke kolom en in elk blok van negen vakjes de gegeven letters elk één keer voorkomen. Bij juiste invulling ontstaat er op de diagonaal een woord. De oplossing van de woord­sudoku van oktober was: Kerkplein.

Levering van o.a.Timmerwerken:- Kozijnen- Ramen- Deuren- Trappen

Interieurwerken:- Keukens- Badkamers- Balieís- Wanden- Kasten

Lindelaufer Gewande 20a, 6367 AZ Voerendaal, telefoon 045 - 5754036

K.V. de Molmuus

Einmaol in de hondert jaor is ut 11-11-11K.V. de Molmuus uit Klumme heeft besloten om haar 58ste carnavalsseizoen te openen op zaterdag 19 no-vember 2011. Het motto van dit seizoen 2011/2012 is: ‘Molmuus make gekke bokkesjprung’. De zitting begint om 20.11 uur, de zaal van narrentempel ‘t Köppelke is open vanaf 19.00 uur. De entree bedraagt € 10,– en wordt geheven aan de kassa. President Wibo Biermans zal deze zitting presenteren.Het programma wordt geopend met een dansma-rieke verzorgd door dansvereniging ‘t Sproete Eikske. De buut wordt verzorgd door Caroline de Bie. Voor muzikale klanken wordt gezorgd door LVK-winnaar W-Dreej uit Venlo en wat dachten jullie van ‘Wir sind spitze!’ Natuurlijk hebben we ook nog onze ei-gen Klimmense talenten…die sind auch Spitze. Na het programma is er volop gelegenheid om na te genieten onder het genot van de muziek van Iwan Driessen (drive-in show Energy). Ook kunt u weer lo-ten kopen voor de jaarlijkse loterij van de Molmuus. Er zijn mooie prijzen te winnen. De trekking van de loterij vindt plaats op carnavalszondag, tijdens het traditionele Barebinge.

GOUDSMEDERIJ:reparaties van goud-zilver-horloges

inkoop/verkoop van goud, edelstenenu kunt met oud goud betalen!ook exclusieve trouwringen

www.goudsmidkamp.nlSwier 74, Wijnandsrade, 045-5242479

Ophalen gebruikte spullen door Harmonie St. DavidWilt u ook geheel gratis meer ruimte in uw woning?

Heeft u nog bruikbare spullen op te ruimen? Elektronische en huishoudelijke artikelen (ook

witgoed, mits nog werkend), glaswerk, porselein, boeken, fietsen, kleding, enz.?

Harmonie St. David komt het elke 1e zaterdag van de maand bij u ophalen, als u de nummers 5754017,

5752393, of 5751126 belt.

Smeets Boomkwekerij WessemLeverbaar per direct vanuit eigen kwekerij

HAAGPLANTEN,o.a. Taxus, Coniferen, Tuja, Laurier.Planten kunnen bezorgd worden.

Bel 06-27023516 voor informatie of bestellen.

Page 14: OnderOns november 2011

14

Voerendaal aan het woordIk weet dat ik er indertijd nog be­droefd over schreef, dat de winkel van Dautzenberg op de hoek van het Kerkplein (op nummer 26­28) ging sluiten. Natuurlijk, de tijden veran­derden, het echtpaar Dautzenberg mocht van een welverdiende rust gaan genieten, maar toch… zo’n winkel waar je van alles kon krijgen en waar je iedereen kon tegenkomen. Dat hoorde voor mij bij wat ik me al­tijd van een dorp had voorgesteld!Ook in mijn terugblikken, bijvoor­beeld op oude advertenties, passeer­de deze winkel regelmatig de revue. En als mensen herinneringen op­halen, vergeten ze zelden die naam Dautzenberg te noemen.Daarom belde ik de vroegere ei­genaars Leo en Roos Dauzenberg­Ramaekers op: zouden zij zin hebben om met mij over die tijd van toen te praten? En zo belde ik op een maan­dagmiddag aan, in die wijk aan de Overheek in Klimmen, die je van het ene land naar het andere brengt.

FamiliezaakLeo: “Ik ben daar geboren, op num-mer 30, het woonhuis boven de winkel. Mijn vader had de zaak overgenomen van zijn oom, Leo Dautzenberg. Oorspronkelijk is mijn overgrootvader Peter Jozef Dautzenberg daar gaan wonen. Die kwam uit Schaesberg en was tim-merman. Zijn vrouw deed toen de winkel. Dat was nog op nummer 34 van het Kerkplein, tegenover de kerk. Later heeft daar de winkel van Cox in gezeten. Die oom had het van zijn vader overgenomen, dat was de eerste Leo. Hij had geen zoons en mijn vader was zijn pete-kind, zo kwam die als tweede Leo in de zaak. Toen is het nieuwe pand voor de winkel gebouwd waar wij

later ook in zaten, rond 1920.” “Wij hadden daar toen een krui-denierszaak en een textielwinkel. En we gingen er in de kruideniers-winkel ook drogisterijartikelen bij verkopen. Later ging die drogisterij naar nummer 20, daar had de bak-kerij De Toekomst van Delsing in gezeten, maar die verhuisde toen naar Kunrade.”“Door de uitbreiding van de dro-gisterij werd het pand te klein. We stonden voor de keuze: of het pand nog verder uitbreiden of de levens-middelen wegdoen. Dat was toen een grote stap hoor, want we had-den veel personeel in dienst!” “Ik heb de zaak in 1958 van mijn vader overgenomen. Toen hebben we ook rigoureus verbouwd.” Lag het voor de hand dat jij de boel van je vader zou overnemen?“Nou ja, mijn opa was burgemees-ter geweest, en mijn oom ook. Dus het lag voor de hand dat één van ons zou gaan verder studeren. Mijn broer Hubert was niet zo handig, die kon beter gaan studeren… dus hij ging rechten studeren en kwam later aan het Europees Gerechtshof

in Luxemburg. Ik had dezelfde naam als de peetoom, dus ik werd hun opvolger in de zaak, de derde Leo. Dat was vroeger trouwens heel normaal hoor, dat één van de kinderen de zaak overnam. Daar werd dan niet verder over gepraat. Je moest natuurlijk wel je vakdiplo-ma’s halen. Ik ging naar de handels-school en ging toen een opleiding voor drogist volgen bij Savelsberg in de Geleenstraat te Heerlen. Dat duurde negen maanden.”Roos: “Ik kwam uit een drogisten-familie, wij hadden een drogisterij aan de Akerstraat in Heerlen en een broer van mijn moeder –die Severens heette– had een drogiste-rij in Waubach. Toen ik 17 jaar was en de MULO af had, kwam ik thuis in de zaak.”

De zaak in Voerendaal“Ik heb als kind wel altijd beweerd dat ik nooit een zakenman zou trouwen… maar ik heb het altijd heel leuk gevonden in de zaak in Voerendaal. Het is een leuk vak, drogist. En het textiel vak heb ik van Leo’s vader geleerd.”

Leo en Roos Dauzenberg-Ramaekers

Page 15: OnderOns november 2011

15

“Wij verkochten nog stof aan de meter. Dan moet je het goed leren afknippen, je moet dus vooral recht knippen. Dat kon ik al gauw heel goed, met een grote schaar en de toonbank lukte mij dat prima.”Ook in het gezin van Leo en Roos kroop het bloed waar het niet gaan kon. Hun zoon Martin begon ook een eigen zaak. Zij het dat hij het een eindje verderop zocht. Hij heeft al ge­ruime tijd een eigen atelier voor edel­smeedkunst in Bangkok, Thailand. We belandden even in de jaren ’60, toen zoveel dingen in de maatschap­pij veranderden, dus ook in een drogisterij in Voerendaal. De eerste condooms die verkocht werden, de schaamte van de klanten die ze kwamen kopen, zoals ook mannen zich toen schaamden als ze maand­verband voor hun vrouw kwamen kopen. Roos: “Of de vrouwen die bh’tjes kwamen kopen. Dan ging ik mee de paskamer in en er ontstonden vaak heel goede gesprekken.”Leo: “In de drogisterij hadden we natuurlijk al gauw met de klanten een apart contact. Maar er waren ook momenten dat ik hen niet ver-der kon helpen, dan verwezen wij hen door naar de huisarts.”“We zijn toen ook met homeopa-thie begonnen, dat was erg interes-sant en daar groei je ook wel snel in.”Roos: “Bovendien was er bij VSM een arts aan de telefoon beschik-baar, aan wie je iedere vraag kon stellen die je had.”Van 1958 tot 1999 dreven Leo en Roos hun winkel. Ze zaten er dus ook midden in de mijntijd. Dat was vast een mooie tijd?Leo: “Ja, zeker toen we de levens-middelenzaak nog hadden was dat een gouden tijd, we hebben toen goed verdiend en een hele goede omzet gemaakt. We reden de spul-len uit met een auto en hadden vier winkelmeisjes in dienst.”En de textiel liep ook goed, gezien de advertenties in ‘Onder Ons’?

Roos: “ja, dat was wat ze noemden het kleinvak, dat wil zeggen knopen en garens. Maar we hadden ook wol, stoffen, kousen, sokken, hem-den, dassen, ondergoed, dekens, lakens, slopen, bedrijfskleding, da-mesconfectie, babykleding… Als er toen iemand uit het dorp in het ziekenhuis terechtkwam, gaf je de familie nachthemden mee ‘op zicht’. Dat was toen heel normaal!”

Een andere tijdLeo: “In de mijnwerkerstijd waren er natuurlijk grote gezinnen. Dan kwam er een man binnen die zei: “Ik heb op het moment geen rooie cent, maar de kinderen moeten al-lemaal gekleed worden, ik kom het dan mee en mee betalen.” En zo ge-beurde dat toen ook, daar hoefde je nooit bang voor te zijn!”“Of die man die om de zoveel tijd terugkwam voor een baby-uitzet: “Leejoo, het is weer zover, mijn vrouw is weer zó…”“Bij bepaalde families kon dat toen. De tijd was toen veel gemoedelij-ker. En we hadden tot het laatste toe ook veel klantenbinding. Dat merk je nu nog aan al die mensen die ons enthousiast begroeten… als we in Voerendaal komen, zijn we soms uren kwijt.”

Advertenties, merkenJullie adverteerden nogal wat, in die tijd?

Leo: “Ja, maar daar werd 50% van vergoed door de merken van de advertentie. En wij adverteerden om de zaak en de merken die we verkochten bekendheid te geven.”Er was toen dus ook een grote merk­gevoeligheid onder de mensen?“Jazeker, dat is echt niet iets van deze tijd alleen, hoor!”Nu is er extra aandacht voor Lim­burg se producten, kenden jullie die ook?Leo: “Bij ons was altijd vraag naar stroop van Canisius, uit Schinnen.”Jullie hadden ook een slijterij?Leo: “Ja, maar dat mochten wij vol-gens onze vergunning alleen ‘op locatie’ verkopen, dat betekende bij ons vanuit de kelder. Vooral met de feestdagen als kerst en nieuwjaar haalden we een grote omzet, de vieux vloog dan met dozen tegelijk de deur uit!”“In de drogisterij hadden we een aparte afdeling voor de sigaren. Mijn vader verzorgde die, ook toen wij de zaak al hadden overgeno-men.”

Voor we het weten zitten we op het Kerkplein uit de jaren ’50 en horen we over de streken die de jongens van Dautzenberg uithaalden, zoals ze bijvoorbeeld boven uit het raam hingen. Drukkerij Fober was toen ook op het Kerkplein en de moeder van Hub Fober kwam dan ongerust bij de moeder van Leo aanbellen…

Page 16: OnderOns november 2011

16

Eerste Kerstdag

Eerste Kerstdag

kerstmenu* welkomstdrankje* kipcocktail of garnalencocktail of carpaccio * tomatensoep of groentensoep* varkenshaasmedaillon met champignonsaus of tournedos pepersaus of zalmforel of konijnenbout* ijscoupe of kof�e

Voor de kinderen hebben wij aangepaste kindermenu’s.

Aanvang kerstdiner tussen 12.00 en 13.00 uur of tussen 17.00 en 18.00 uur.

€ 29,50 p.p./kinderen de helft

PARTY & BOWLING CENTRUM SCHIN OP GEUL * WALEM 7, 6342 PA WALEM * TEL. 043-4593436, B.G.G. 06-50907348

vanaf 14.00 uur:

steengrillen en bowlen

€ 17,50 p.p./kinderen de helft

uitsluitend op reservering

een nieuwe kok;

een nieuwe kaart.

laat u culinair

verrassen!

Kerst op zijn best!

Page 17: OnderOns november 2011

17

De speeltuin is alleen geopend voor gasten die gereserveerd hebben. EERSTE EN TWEEDE KERSTDAG UITSLUITEND OP RESERVERING VOL = VOL

PARTY & BOWLING CENTRUM SCHIN OP GEULWALEM 7, 6342 PA WALEMTEL. 043-4593436, B.G.G. 06-50907348

Tweede Kerstdagvanaf 12.00 uur:

steengrillen en bowlen € 17,50 p.p./kinderen de helft

Page 18: OnderOns november 2011

18

OPEN DAG zondag 27 novembervan 11.00 tot 16.00 uur

LOCATIE ZORGBOERDERIJ RANSDALERVELD St. Gillisstraat 30 te Ransdaal

BoerderijwinkelSlagerij

Tijdens onze jaarlijkse open dag/ koopzondag op 27 november bent u van 11.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom op Zorgboerderij Ransdalerveld aan de St. Gillisstraat 30 in Ransdaal. U kunt deelnemen aan een rondleiding over de zorgboerderij en kennis maken met het werk op de zorgboerderij via een foto diaserie.

Tijdens de open dag is er verkoop van producten, die gemaakt zijn op de zorgboerderij en produc-ten van de boerderijwinkel, zoals ambachtelijke vleeswaren en geschenkpakketten.

Dit jaar staat in het teken van amusement op de zorgboerderij. De opbrengst van het Rad van de

Boerderij komt ten goede aan de Alzheimer Stichting Limburg en voor kinderen zijn dit jaar rondleidingen op en rond de zorgboerderij te pony.

Natuurlijk is er tijdens de open dag weer volop koffie en thee met zelf gebakken vlaai, wafels en huisgemaakte erwtensoep verkrijgbaar!

Zorgboerderij Ransdalerveld biedt dagbehande-ling en dagverzorging aan ouderen uit de omge-ving en werkt in onderaanneming met Meander-Groep Zuid-Limburg.Meer informatie op www.zbransdalerveld.nl of telefonisch via 043-4592160.

mr. Romain Vluggenadvocaat Kantoor- en postadres in Landgraaf:Gravenweg 766374 BB Landgraaf Bezoekadres in Vaals:Kerkstraat 39

T 045-2051051M 06-23632164F 045-5333650E [email protected] www.eigerblanc.nl

T 045-2051051M 06-23632164F 045-5333650E [email protected] www.eigerblanc.nl

Is Landgraaf en Vaals voor u te ver?Geen probleem, dan komt de advocaat naar u toe!!

mr. Romain Vluggenadvocaat Kantoor- en postadres in Landgraaf:Gravenweg 766374 BB Landgraaf Bezoekadres in Vaals:Kerkstraat 39

Page 19: OnderOns november 2011

19

Jan Linders start Club Spaar Actie

Maandag 31 oktober startte Supermarkt Jan Linders in Klimmen een Club Spaar Actie. De nieuwe super-markt zette hierbij de lokale clubs centraal. Klanten sparen vier weken lang voor club spaarmunten van Jan Linders en doneren deze aan hun favoriete club. Jan Linders zet de verzamelde club-spaarmunten om in keiharde euro’s voor de clubkas. Hoe werkt de actie? Klanten bij Jan Linders ontvangen club-spaarmunten bij iedere € 10,– aan boodschappen. De munten kun-nen via een speciale display in de supermarkt ingele-verd worden. Des te meer clubspaarmunten een ver-eniging verzamelt, des te meer hun clubkas aan het einde wordt gespekt. De clubspaarmunten worden namelijk omgezet in keiharde euro’s. Om zoveel mogelijk club spaarmunten te verzamelen krijgen clubs de gelegenheid een dag te profileren in of bij de supermarkt. Dit varieert van auto’s wassen tot het zingen van verzoeknummers. De volgende lokale clubs doen mee: Heemkunde vereni ging Klimmen, Carnavals vereniging de Molmuus; Buurt-vereniging Um ’t Centrum; Koninklijke Harmonie De Berggalm; VV Klimmania TC; Buurt vereniging Tegenover de Meùle; Mannenkoor St. Remigius Klimmen; Broederschap St. Sebastianus.

Kerst-Najaarsmarkt in Huize Damiaan

De vijfde Najaarsmarkt in Huize Damiaan vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 november van 11.00 tot 17.00 uur. Het bruist altijd van energie in het voorma-lige klooster en de exploitanten weten mensen op ontspannende, recreatieve of bezinnende wijze ken-nis te laten maken met de mogelijkheden die huidig ‘Damiaan’ biedt. Iedereen is van harte welkom op de tweedaagse Kerst-Najaarsmarkt. Er zijn modeshows – beide dagen om 12.00 en 15.30 uur– sieraden, schil-derijen, beeldende kunst kaarsen, bloemstukken, boeken, kruidenproducten en veel meer. Daarnaast zijn er demonstraties van huidverzorging en inlich-tingen over natuurtherapie. In de schitterende am-biance van de voormalige kloosterkapel kunt u naar muziek luisteren. In de goed voorziene horecagele-genheid is een gezellige ‘preuverie’ waar u een kof-fie of thee met vlaai, warme hapjes, of een drankje kunt krijgen. En dat alles in de bijzondere sfeer van dit mooie monumentale erfgoed.Entree is vrij en u kunt parkeren aan de voorzijde van het gebouw, of op loopafstand op de markt van Simpelveld en achter het gemeentehuis aan de markt. Graag tot ziens in inspirerend Huize Damiaan! Huize Damiaan, Pater Damiaanstraat 38, 6369 SV Simpelveld.

GRAFMONUMENTENSIERSCHOUWENKEUKENBLADENVENSTERBANKEN

DORPELSKUNRADER STEEN

VLOEREN

Tel. (045) 5748150Lindelaufer Gewande 34

Voerendaal

Levering van:

Senden Natuursteen

Administratiekantoor Van de Ven

Verzorgt voor het midden- en kleinbedrijf

• de financiële- en loonadministratie

• de jaarstukken

• de bijbehorende fiscale zaken

Geeft aan de startende ondernemer• advies en begeleiding

Verzorgt voor de particulier

• de aangifte inkomstenbelasting

administratiekantoorVan de Ven

Barrier 876343 RA KlimmenTel. (045) 405 92 20Fax (045) 405 92 19

Kapsalon Ut ChierkeChantal de Boer

Teggert 1346367 XR Voerendaal

Tel.: 06 17208369e-mail: [email protected]. 9.00-17.30 uur, op afspraak

Page 20: OnderOns november 2011

20

ACTIE!Voor iedereen tot 1 maart 2012

10% korting op de Pakketprijs!

Autorijschool Jos PietersKampstraat 20 - 6311 AT Ransdaal

Tel. (06) 113 44 [email protected]

NIEUW!Sinds 1 november 2011

Begeleid Rijden,

Rijles vanaf 16,5 jaar.

Kijk voor meer informatie op

www.autorijschooljospieters.nl

KADOBONLever een nieuwe kandidaat aan en ontvang een kadobon van € 25,- !

C.V. de Kaatboere Comité Kaatbuurkes

Activiteiten-kalender seizoen 2011-2012 Zaterdag 12 november: opening seizoen (Mis en Slavisch Ensemble De Baenzenger in Kunraadse parochie kerk; aansluitend Sjurke-Treffe in café Kunderkruis). Zaterdag 7 januari: donateursactie (en confettiverspreiding). Zaterdag 14 januari: proclama-tie 58e Kaatboere-prins (18.44-02.00 u.). Vrijdag 20 januari: versiering woning Kaatboere-prins. Zondag 22 januari: receptie Kaatboere-prins (15.11-22.00 u.). Donderdag 9 februari: seniorencarnaval (invulling: CV De Kaatboere; 18.30-23.00 u.). Zondag 12 februari: proclamatie 46e Kaatbüürkes-prins en -prinses (14.33-22.00 u.). Maandag 13 fe­bruari: voorstellen prinsen- en jeugdprinseparen Kunrade en Voerendaal aan leerlingen brede school Cortemich (vanaf ca. 13.00 u.). Vrijdag 17 februari: kindercarnaval Cortemich en Kunderhoes (’s mid-dags), sleuteloverdracht aan CV De Wuif uit Ransdaal (’s avonds). Zaterdag 18 februari: Oad Prinsebal in Kunderhoes (20.11-02.00 u.). Zondag 19 febru­ari: carnavalszondag (met optocht en aansluitend Kunderhoesfeest tot rond middernacht.). Maandag 20 februari: kindercarnaval in Kunderhoes (17.11 -23.00 u.). Dinsdag 21 februari: Hoeskamerzitting in Kunderhoes (17.11-00.00 uur). Woensdag 22 februari: Aswoensdag. Zondag 18 maart: Halfvasten.Breng ook eens een bezoek aan onze websites: www.kaatboere.nl en www.kaatbuurkes.nl.

St Remigiuskoor op concertreis in Oostenrijk

Mannenkoor St Remigius uit Klimmen beleefde afge-lopen weekend een 5-daagse concertreis naar Tirol, Oostenrijk. Net als tien jaar geleden verbleef het koor in Wenns in het Pitztal. Het verblijf werd goed ver-zorgd door drie generaties van de familie Turner van Gasthof Pension Pitztaler Hof dat al 70 jaar eigenaar is van dit logement. Het gezelschap bestond uit 40 zangers met echtge-notes, beschermvrouwe mevr. Claessen-Savelsbergh, beschermheer D. Akkermans (burgemeester Eijsden-Margraten), erelid dhr. Strous, dirigent Ger Franken, pianiste Linda Smolenaers en ongeveer 14 trouwe vrienden van het koor. Vermeldenswaardig is, dat het koor voor deze gelegenheid versterkt werd door drie zangers van Gemengd koor St Ceacilia uit Ransdaal. In deze tijd is de aanwas van een mannenkoor in Limburg zeer moeilijk te bewerkstelligen vandaar dat het fantastisch is dat de muziekgezelschappen elkaar ondersteunen, waar nodig.Zaterdagavond arriveerde het koor en zondag-morgen al, werd de H. Mis opgeluisterd in een van

Page 21: OnderOns november 2011

21

de twee mooie kerkjes van Wenns. Zondagavond 23 ok-tober was een optreden in Kulturzentrum Roppen met twee koren uit de omgeving (Arzler Sängerrunde en MGV Roppen) en dinsdagavond (aan de vooravond van de Nationale feestdag van Oostenrijk) trad het koor voor het voetlicht in de Gruabe-Arena in Arzl samen met het Pitztal Chor onder leiding van de 21-jarige dirigente Sara Loukota. Tijdens de beide optredens van zondag werd het Remigiuskoor op Djembé begeleid door de echtgenote van de plaat-selijke huisarts, Monica Unger. Maandagochtend werd het gezelschap rondgeleid in Stift Stams, een 800 jaar oud klooster waar naast Rococo ook vele andere cultuurstijlen uit de afgelopen eeuwen te bewonderen waren. Tijdens dit verblijf werd nog ge-zongen door het koor in de prachtige Stiftkirche, tot grote verrassing van de beide gastheren. ’s Middags stond een wandeling, lunch en Weinprobe in Arzl op het programma. Dinsdagochtend werd een bezoek

gebracht aan Natuurpark Kaunergrat op 1200 me-ter hoogte, dat alleen met speciale vergunning met de bus kon worden bereikt. Woendagmorgen werd na een muzikaal afscheid, de thuisreis aanvaard die, ondanks een uurtje vertraging, veilig werd afgerond om ongeveer kwart over negen ’s avonds.Het koor is nog altijd op zoek naar zangers. Het koor wil geïnteresseerden graag verwelkomen op de re-petitie op vrijdagavond van acht tot tien uur in Café ’t Köppelke aan de Klimmenderstraat.

BANDENSPECIALIST

Voerendaal Valkenburgerweg 41, 045 - 575 17 00Maastricht Bemelerweg 90, 043 - 362 15 15Sittard Bergerweg 59, 046 - 451 07 07Tegelen Kaldenkerkerweg 96, 077 - 373 34 33Venlo Trade port west 9000-9200, 077 - 382 61 36

Openingstijden:ma. t/m vrijd. van 8.00 tot 12.00 uur en van 12.45 tot 17.15 uur,zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur

• Gratis bandencontrole

• Alle bekende merken banden direct uit voorraad leverbaar

• Concurrerende prijzen

• Uitlijnen, balanceren, montage, sportvelgen

• Deskundig advies

Verkoop met garantie

ERKENDVACO

Page 22: OnderOns november 2011

22

Vincentiusstraat 4 • 6367 TR Voerendaal • T 045-5752465 F 045-8505356 M 06-23832737 • E [email protected]

ALLE SOORTEN GLAS, HARDGLAZEN DEUREN, SCHUIFPUIEN, KUNSTSTOF, ALUMINIUM

& HOUTEN KOZIJNEN

Deskundige en snelle plaatsingVrijblijvende informatie en advies bij u aan huis

Perfect geïsoleerd • 10 jaar garantie

BUITENGESLOTEN?SLOT STUK? NIEUW SLOT?

Slotenservice • Openen van deuren, ramen en slotenVrijwel altijd zonder schade • Inbraakbeveiliging

Dag- en nachtservice • 24-uurs alarmserviceVeilig hang- en sluitwerk

ALLE VOORKOMENDE KLUSSEN IN EN OM HET HUIS

• Aanbouw • Onderhoud • Verbouw • Renovatie • Aanpassingen • Timmerwerken • Bestrating • Tuinaanleg

Met deskundig advies

Loop voor die ene klus niet het vuur uit uw schoenen, maar bel Peter Coenen

ALLROUND KLUSSENBEDRIJF

PETERCOENEN

Open: dinsdag t/m vrijdag 10.00 -18.00 uur en zaterdag 10.00-16.00 uur. GRATIS PARKEREN

LINGERIE • BAD-, NACHT-, EN ONDERMODE VOOR DAMES, HEREN EN KINDEREN

Kerkplein 64, VoerendaalTelefoon: 045-4059438

www.lingeriemarie-louise.nl

in NOVEMBER50% korting op

EMPREINTE EN CURVY KATE: mooie lingerie voor de vrouwmet de weelderige boezem

Rob en Francien van NunenFURENTHA SCHOENMODE Kerkplein 66, 6367 ES Voerendaal

FURENTHA schoenmode

OPENINGSTIJDEN dinsdag 9.30-18.00, woensdag 9.30-18.00, donderdag 9.30-19.00, vrijdag 9.30-18.00, zaterdag 9.30-17.00.DONDERDAG GESLOTEN VANAF 18.00 UUR.

De allernieuwste modellen damestassen van VOI, BELLISIMA en MONCK zijn binnen! Nieuw in ons assortiment: HEERLIJK WARME KINDERSLOFJES VAN HAFFLINGER in de maten 23 t/m 35

Page 23: OnderOns november 2011

23

Kunstveiling

Future4all veilt zondagmiddag 13 november kunst van bekende en minder bekende kunstenaars uit Parkstad en daarbuiten. Veilingmeester Frans Timmermans zal het onderste uit de kan halen om het beste bod voor al de veilingstukken binnen te halen. De organisatoren zorgen ervoor dat kinderen tijdens de veiling op een aangename manier worden beziggehouden. Alle opbrengsten van deze veiling komen ten goede van de school, de leerkrachten en de kin-deren in Toubakolong in Gambia, waar we al eer-der over schreven. Samen met het dorpscomité heeft Future4all een programma opgesteld dat Toubakolong binnen enkele jaren moet helpen aan een volwaardige school, met doorgroeimogelijkhe-den naar een brede maatschappelijke voorziening, met geschoold en betaald personeel en met stro-mend water. Deze veiling helpt Future4all haar pro-gramma met de dorpsbewoners uit te voeren. U kunt Toubakolong ook gewoon financieel helpen, uw gift is welkom op rekening 15.93.26.141. Future4All is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) De veiling vindt plaats van 14.00 tot 16.30 uur in Broederschool Molenberg, Kerkraderweg 7, Heerlen.

Nut en Sport Voerendaal:

Kleindierententoonstelling in het KunderhoesOp 26 en 27 november kunnen liefhebbers van konij-nen, hoenders, dwerghoenders en sierduiven weer hun hart ophalen in het Kunderhoes. Honderden die-ren, op donderdag naar het Kunderhoes gebracht en vrijdags door deskundige keurmeesters beoordeeld, wachten dan op uw bezoek. Al dat moois is dus op zaterdag 26 november van 10.00 tot 22.00 uur en op zondag 27 november van 10.00 tot 17.00 uur te bewonderen. De officiële ope-ning vindt zaterdagavond om 20.00 uur plaats en wel door een vertegenwoordiger van het gemeentebe-stuur. ‘Nut en Sport’ nodigt dan ook iedereen van harte uit voor een bezoek aan de show. De entree-prijs is gratis, echter een vrije gave is altijd welkom.

Deze maand sterrenbeeldmenu

Prei-kokossoep met kipreepjes*

Stoofpotje*

Karamelpudding

€ 21,50

Openingstijden keuken: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 17.30 tot 21.00 uur, zaterdag en zondag 12.00 tot 21.00 uur, woensdag is de keuken gesloten.

Klimmenderstraat 8, Klimmen045-4052138 voor meer info: www.koppelke.com

’t Köppelke

Restaurant ’t Köppelke

P I A N O L E S S E N

door ervaren pianopedagoog, in hetbezit van de diploma’s docerend-en uitvoerend musicus.

PAUL HUIJTSHogeweg 19, Voerendaal045-5754427

Page 24: OnderOns november 2011

24

Voor het installerenvan energiezuinigeHR, VR cv-comby ketels.

Voor het onderhoud en opheffen vanstoringen aan uwcv-ketel.

Ontkalken van geisers,boilers enz.

GASSERVICE

NU OOK VERHUUR/LEASEVAN UW CV-KETEL

Leo Gulpen Voerendaaltelefoon 045-5752451

H. v. Veldekestraat 11,6367 SE Voerendaal

Alle reparaties onder garantie,dezelfde dag klaar.

autoschadeherstelbedrijf - caravan en camperservice

Van Well & GoerkeKerkraderweg 301 (Parkstad 6510) - Heerlen - (045) 5660550

NIEUW: wij bieden ook schade-verhaalservice. Als u zeker weet dat de tegenpartij schuld is en u alle relevante gegevens heeft. Voor meer informatie: neem contact met ons op.

Volg route Parkstad 6510

www.vanwell-goerke.nl

13e cultuurmanifestatie Allemaal Anders

Nog tot en met vrijdag 25 november vindt de 13e cultuur manifestatie ‘Allemaal Anders’ plaats in de filmzaal en restaurant van Mondriaan (John F. Kennedylaan 301, Heerlen). Cliënten, medewerkers, ex-cliënten en oud-medewerkers tonen op bijzon-dere wijze hun creatieve werken. Allemaal Anders werkt in de 13e editie nauw samen met de Werkplaats K uit Kerkrade en Kunstuitleen DE STIJL wil creativiteit en zelfontplooiing van cliënten van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) en mede-werkers van Mondriaan stimuleren. Daarnaast wil ze dit creatieve werk onder de aandacht brengen van het grote publiek. Via Kunstuitleen DE STIJL kunnen de kunstenaars hun werk professioneel presenteren. Kunstuitleen DE STIJL is onderdeel van WERK2000.WERK2000 bevordert en realiseert werk voor en door mensen met een arbeidshandicap, Heerlener-steenweg 18, Kerkrade. Het kunstproject is o.a. gere-aliseerd met subsidie cultuurparticipatie en talentbe-vordering van de Gemeente Heerlen.Informatie over dit dynamische cultureel maand-program ma vindt u op www.mondriaan.eu.Inlichtingen: Bureau Evene menten Mondriaan, John F. Kennedylaan 301, 6418 XZ Heerlen, 045-5736305.

Page 25: OnderOns november 2011

25

125-jarig jubileum Fanfare Les Amis Reunis, Ransdaal

De Randaalse fanfare Les Amis Reunis bestaat volgend jaar 125 jaar en zal dat op passende wijze vieren. Bestuur en leden hebben besloten er een feestelijk, muzi-kaal jaar van te maken met diverse activiteiten verspreid over 2012. Gestart wordt met een nieuw-jaarsconcert, om het jubileumjaar op gepaste wijze in te luiden. Aan dit concert neemt naast de fanfa-re, een gerenommeerd internati-onaal blazersensemble, Brasserie Köln, deel. Iedereen is welkom bij dit concert, dat de gemeenschap als surprise wordt aangeboden. Bij een jubileumjaar hoort ook een jubileum-/galaconcert. Met circus als thema zal er groots wor-den uitgepakt door muzikanten,

clowns, jongleurs en andere cir-cusartiesten. Om deze spectaculaire show te kunnen presenteren, wordt uitge-weken naar Cultureel Centrum De Borenburg in Voerendaal.In het najaar viert de fanfare een feestweekend, samen met het Ranzelfestival. Het feest wordt verdeeld over twee weekends. Het tweede weekend staat in het teken van het jubileum, met als hoogtepunt een receptie, waarbij de fanfare en jubilarissen in zon-netje gezet zullen worden.Tweede activiteit in het najaar is het concert van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens. Het enige fulltime pro-fessionele militaire fanfareorkest

ter wereld. Dit ceremonieel orkest heeft zowel een stevige als ver-fijnde orkestklank en speelt naast fanfarerepertoire, lichte muziek met toevoeging van een com-plete combobezetting (basgitaar, contrabas, toetsen en gitaar). Het lichte muziekprogramma bestaat uit zowel jazz-, pop-, film-, als volksmuziek. Voor welk program-ma in Ransdaal wordt gekozen is nog een verrassing maar het zal een spektakel zal worden.Het muzikaal jaar wordt afgeslo-ten met een groots kerstconcert in onze eigen parochiekerk in Ransdaal. Aan dit concert wer-ken, het Gemengd Zangkoor en Toneelvereninging uit Ransdaal aan mee.

Page 26: OnderOns november 2011

26

Lindelaufer Gewande 66367 AZ Voerendaal Telefoon 045-5750322Fax 045-5753788E-mail [email protected] Website www.kickentransport.nl

- Bezorgen en ophalen van big bags.- Verhuur van containers, kraanwagens en minigravers.- Bestraten van uw terras en oprit.- Grondverzet en uitgraven van uw zwembad en vijver. - Handel in zand, grind, bestratings- en betonmaterialen.- Inname van steenpuin, groenafval en grond.

Lid: Adfiz, Adviseurs in Financiële Zekerheid

frankort assurantiën b.v.

heerlerweg 146postbus 230056367 zg voerendaaltel. 045-5751871

informeer vrijblijvend

Pensioen in zicht?

Laat uw lijfrentepolisslim uitkeren.

Page 27: OnderOns november 2011

27

voor al uw � schilder- en behangwerk � wandafwerking � gevels en spuitwerken � balkonafwerking

wanneer kwaliteit en vakmanschap telt

www.ronaldsschilderwerk.nl

Denk aan uw winterpremie – t/m 15 maart

Tel./fax 043 601605806 22690777

Valkenburg a/d Geul

Bron van Mingers-born ontdekt

Tijdens een gesprek met de eigenaar van de Ubachsbergse Bernardushoeve over de ouderdom van de hof vertelde de heer Van Hoogdalen mij dat

er een bron was in de kelder. Omdat dat bijzonder is, heb ik hem onlangs op de foto gezet bij die bron.Nu weten we ook waar de naam Mingers­born van-daan komt namelijk van de bron ter plekke. De her-berg annex restaurant van de fam. Van Hoogdalen-Roufs is gelegen te Mingersborg in de nabijheid van de bekende windmolen van de Vrouwenheide. Die benaming borg (kasteel) is overigens fout aangezien historisch niets bekend is over een kasteel. Wel komt de naam van de Hoeve Mingersborn voor in het Voerendaalse kerkarchief van 1550.De bron ligt bijna op 200 m NAP en dat is uitzon-derlijk hoog, alleen in Vaals bevindt zich nog een hogere bron. Ook de situering van een bron in de kelder van een boerderij komt zelden voor. In lim-burg zijn er slechts enkele voorbeelden bekend, waaronder een huis aan het Barrier te Klimmen en de Benzenraderhof in Heerlen. Wel zijn er nog veel oude boerderijen met een waterput. Hary van Aken

Bouwkundig Ontwerp en Adviesbureau

verbouwingen en nieuwbouw

Manensheide 42 6343 CRKlimmen Tel: 043.4592242

Reparatie wasautomaten,drogers, koelkasten

en vaatwassers.Reparatie onder garantie.

L. Keijdener,Telefoon 045-4051268

Page 28: OnderOns november 2011

28

Al meer dan 100 jaar uw vertrouwd adres voor: – een verbouwing of aanbouw.– het vernieuwen van daken.– het maken en plaatsen van kozijnen, deuren, trappen.– alle andere voorkomende timmerwerkzaamheden.

Walemerweg 3, Klimmen. Telefoon 043-4591204.

EUSSEN Watersport

* onderhoud en reparatie van in-en outboard motoren* alle reparaties/onderhoud van uw boot of boottrailer* vaar- en winterklaar maken van uw boot

* boottrailers

EUSSEN Aanhangwagens

* in- en verkoop van nieuwe en

gebruikte aanhangwagens en

paardentrailers* tevens voor alle

reparatie- werkzaamheden en

onderdelen

Tel. 045-5620765 Tel. 045-5751093www.eussenwatersport.nl www.eussenaanhangwagens.nl

Industrieterrein Lindelaufer Gewande, Voerendaalook voor onderhoud aan uw caravan

Page 29: OnderOns november 2011

29

Limburgers zijn in vele opzichten goede schutters. Met het geweer, met de luchtbuks, met de boog. Op allerlei plekken in onze omgeving zijn men­sen in verenigings­ en wedstrijdver­band actief. Voor hun plezier of om de sport. Om te winnen en om kampioen te worden. Op dit moment hebben we zelfs een wereldkampioen onder ons: Mike Schloesser werd als 17­jarige in Legnica (Polen) met zijn team wereld­kampioen op de compound­boog. Daar wou ik meer van weten…Dus sprak ik met Mike en met zijn ouders, Bas en Vera.

Van vader op zoonWanneer ben je als boogschutter be­gonnen, Mike?“Ik was 6 jaar, ik ging altijd met mijn vader (Bas) mee, die schoot en ook mijn overgrootvader (Lei) was een boogschutter. Ik ging al van kinds-been af met hen mee naar Willem Tell S(angitta) C(ombinatie) en ik vond het ook leuk.”Dus je hele familie deed aan die sport. Je moeder (Vera) ook?Vera: “Nee, dat zou ik wel willen hoor, maar door mijn schouderbles-sure zal dat nooit lukken!”

TopsportHoeveel uur per week ben je met je sport bezig“Minimaal 25 uur per week. Als er een weekendwedstrijd is moet ik daar twee dagen achter elkaar, van 9 uur ’s ochtends tot 5 uur half 6 ’s avonds bij zijn. En voor de wekelijk-se training op Papendal ben ik om 7 uur ’s ochtends weg en om 8 uur ’s avonds thuis.”Dat geeft toch een behoorlijke belas­ting, ook voor je oudersVera: “Ja, we zijn vrij weinig thuis!”Je kan niet thuis trainen?“Ja, een beetje, in de tuin…”Bas: “Daar hebben we inderdaad ook een schietschijf, maar dat trai-nen is vooral om het materiaal af te stellen.”Het is een sport waar je ook behoorlijk wat spierkracht voor moet hebben, doe je ook aan krachttraining?“Jazeker!”Hoe kwam je er achter dat je op dit hoge niveau mee zou kunnen doen?“Nou ja, ik schoot gewoon meer punten dan de rest, dat merkte ik toen ik 13 was…”Wat is er apart aan die compound­boog

Bas: “Die is kleiner, zwaarder en pre-ciezer dan de oude recurve-boog. Er zit een vergrootglas op, om nauwkeurig te kunnen richten.”

WereldkampioenDe Nederlandse Handboog Bond is internationaal aangesloten bij de International Archery Federation FITA (Fédération Internationale de Tir A l’arc). Die Nederlandse bond heeft rond de 10.000 leden, dat betekent vergeleken van andere sportbon­den dat zij in de middenmoot zit. De NHB is aangesloten bij de NOC/NSF. Mike schiet met de compound­boog. De recurve­boog wordt als Olympische discipline beschouwd, de compound niet. Maar er zijn dus wel Wereldkampioenschappen in. Bondstrainer is Ron van der Hoff uit Venray. Technisch directeur van de bond is de bekende Henk Gemser, oud­bondscoach bij de schaatsers en chef de mission van de NOC/NSF op de laatste Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. Sinds 2008 maakt Mike deel uit van Jong Oranje. Daar zitten nu 12 jongens en meisjes in die overal vandaan komen, van Den Helder tot Weustenrade. Mike werd in 2008 ook meegenomen naar de Wereldkampioenschappen in Turkije, waar hij als op één na jong­ste deelnemer aantrad. Tot en met 17 loopt de klasse van de Cadetten, vanaf 18 tot 21 die van de junioren. Mike is dus officieel nog Cadet, maar hij heeft onlangs in Polen dus de we­reldtitel in een mixed team behaald bij de junioren. Na de vreugde voor die behaalde titel volgden nog twee finales, ook bij de junioren: die op met het herenteam – die een zilveren medaille opleverde en de individuele finale – waarin Mike 4e werd.Dat viel een beetje tegen?

Voerendaal aan het woordMike Schloesser, wereldkampioen uit Weustenrade

Page 30: OnderOns november 2011

30

Bia

nc

a W

inke

ler

Body & Face

Heggewikke 186367 DM VoerendaalTel. 045 [email protected]

Schoonheidssalon- Permanent Make Up- Microdermabrasie- Manicure- Stempelmassage- Workshops

Autofit VoerendaalAutofit VoerendaalLindelaufer Gewande 36367 AZ VoerendaalTelefoon 045 - 5 620 102E-mail [email protected]

www.autofitvoerendaal.nl

De allround garage voor alle automerken en brommobielen!

J. Habets

official dealer Microcar

woon- en projectinrichting SENDEN

laminaat

gordijnen

vloerbedekking

zonwering e.d.

openingstijden: donderdag van 19.00 tot 21.00 uurzaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op afspraak.

Heerlerweg 15 • Voerendaal • 06 543 977 79 • 06 546 051 67

we zijn

gespecialiseerd in

het bekleden

van trappenSPEKHOUWERSTRAAT 12 VOERENDAAL

TELEFOON 045 - 5750851

dinsd. t/m donderd. 9.00-12.00 en 13.30-18.00 uurvrijdag 9.00-12.00 en 13.30-20.00 uurzaterdag 9.00-15.00 uurmaandag de gehele dag gesloten

Page 31: OnderOns november 2011

31

“Ja, maar dat kwam ook doordat het bij de herenteam-finale was mis-gegaan. Een jongen van ons team moest met een bloedneus die niet meer te stoppen was, naar het zie-kenhuis. En toen werd het schieten extra zwaar voor de rest…”Maar het was misschien ook extra moeilijk om je opnieuw op te laden voor een 3e finale?Zeker nadat je al twee keer in de prij­zen was gevallen…“Ja, dat was ook wel zo… Dan ga je een beetje zweven…”Bas: “Hij stond daar en moest zijn fa-vorietenrol waarmaken, hij was als 1e geplaatst en dat geeft dan een ongelofelijke druk.”Mike stond daar in Legnica te mid­den van 700 andere deelnemers. Meer dan 1000 mensen kwamen in het voetbalstadion naar hun verrichtin­gen kijken. Behalve de twee medailles en de ereplaats, kon hij ook nog 13 records mee naar huis nemen: 3 we­reldrecords, 5 Europese en (daardoor) 5 Nederlandse. Kortom, hoe jong hij ook is, hij behoort tot de internatio­nale top. Hij werd bij de volwassenen al 17e op een Worldcup en 33e op het WK. Wat vinden ze er op school van?Mike glimlacht bescheiden: “Ach, ik vertel er niet zo veel over!”Maar in Weustenrade zijn ze toch wel trots op je?Vera: “Ja, daar hebben we heel veel positieve reacties gekregen, het hele huis was versierd!”

Zwaar programmaHet wedstrijdprogramma begint bin­nenkort weer. Op 29 september is de 1e regionale wedstrijd, in december gaan we naar Engeland. Daarna gaat het naar Berlijn, Nimes in Frankrijk en vervolgens naar Las Vegas (USA) voor een wereldbekerwedstrijd en als Mike zich kwalificeert, volgt deelname aan het WK­indoor bij de volwassenen, in alweer Las Vegas. Dat brengt toch ook veel kosten met zich mee?Vera: “Ja, dat kan behoorlijk op-lopen. Maar als het voor het Nederlands team is wordt het door

de bond betaald. En soms zijn er ook leuke prijzen te winnen, zoals in Amsterdam, waar de eerste prijs 4000 euro was.”En er zijn vaker zulke hoge geldprij­zen?Vera: “Nou, dat hangt van de groot-te van het toernooi af.”

Internationale sportWelke landen doen nu allemaal mee op zo’n wereldkampioenschap?Bas: “De Verenigde Staten, Canada, Engeland – eigenlijk zo’n beetje alle

landen in Europa…- Rusland, China, Taiwan, Japan, Korea – daar komen de beste boogschutters vandaan…”

DroomBas houdt zich nu vooral bezig met de begeleiding van Mike, maar hij schiet zelf ook nog. En vroeger had hij mis­schien ook wel de droom om ver te komen in die sport?“Ja, maar daarvoor was de instel-ling van de sport hier toen veel te conservatief. Het gebeurde alleen in de regio en vooral voor de gezel-ligheid. Er was hier geen sprake van topsport. Want vergis je niet, als je op de FITA-niveau wilt komen, moet je 150 pijlen per dag schieten. En Mike doet dat, die heeft alles voor de sport over!”Wat is jouw droom, Mike?“Wereldkampioen worden bij de se-nioren…”

En dan misschien ooit Olympisch Kampioen?“… Als dat zou kunnen…”Is er kans op dat de sport Olympisch wordt?Bas: “Ze vinden nu het verschil met de recurve-boog te klein… maar er is kans op dat het indoor een sport wordt bij de Olympische Winterspelen. Dan zou er over 18 meter indoor geschoten gaan wor-den…”En wat is de afstand dan buiten?Bas: “Bij internationale wedstrijden

is dat 50 meter. Bij nationale wed-strijden word er over 4 afstanden geschoten: 30, 50, 70 en 90 meter.”Bij die grotere afstanden moet je toch nog meer kracht hebben?“Nee hoor, de techniek is precies dezelfde.”Boogschutters kunnen tot na hun 50ste doorgaan met wedstrijdsport. Wij wensen Mike in elk geval veel suc­ces en hopen dat hij zijn dromen kan verwezenlijken. En dan daarna verder kan gaan zoals hij wil, met het bege­leiden en trainen van nieuwe jonge talenten.Dan moet hij natuurlijk wel gevrij­waard blijven van blessures. Want die zijn wel mogelijk“Ja, de arm, de schouders, de nek…”Mike houdt van die sport, dat is te merken. En wij zijn trots op zo’n kampioen on­der ons!

Page 32: OnderOns november 2011

32

WA

AR

OM

AU

TO

BE

DR

IJF

LOE

K S

CH

AE

PK

EN

S?

- Ond

erho

ud/r

epar

atie

alle

mer

ken

- Uits

luite

nd k

wal

iteits

onde

rdel

en- V

oora

f prij

sopg

ave

- Gra

tis v

erva

ngen

d ve

rvoe

r- B

osch

test

- en

diag

nose

appa

ratu

ur- B

osch

airc

o on

derh

ouds

appa

ratu

ur- B

osch

ban

dena

ppar

atuu

r- A

PK-k

eurin

g, o

ok v

oor d

iese

ls- U

itdeu

ken

zond

er s

puite

n- V

akbe

kwaa

m p

erso

neel

- BOV

AG-li

d

vo

or

al u

w o

nd

erh

ou

d e

n r

ep

ara

tiew

erk

zaam

hed

en

van

alle m

erk

en

en

alle t

yp

en

pers

on

en

- en

bed

rijf

sau

to’s

, alles u

itg

evo

erd

vo

or

een

eerl

ijk

e p

rijs

!

kijk v

oor

200 s

cherp

gepri

jsde o

ccasio

ns o

p: w

ww

.schaepkens.n

l

vo

or

al u

w o

nd

erh

ou

d e

n r

ep

ara

tiew

erk

zaam

hed

en

van

alle m

erk

en

en

alle t

yp

en

pers

on

en

- en

bed

rijf

sau

to’s

, alles u

itg

evo

erd

vo

or

een

eerl

ijk

e p

rijs

!

kijk v

oor

200 s

cherp

gepri

jsde o

ccasio

ns o

p: w

ww

.schaepkens.n

l

vo

or

al u

w o

nd

erh

ou

d e

n r

ep

ara

tiew

erk

zaam

hed

en

van

alle m

erk

en

en

alle t

yp

en

pers

on

en

- en

bed

rijf

sau

to’s

, alles u

itg

evo

erd

vo

or

een

eerl

ijk

e p

rijs

!A

UTO

BED

RIJF

LO

EK S

CHA

EPKE

NS

Klim

men

ders

traa

t 110

KL

IMM

EN 0

45 -

405

28 9

6kijk v

oor

200 s

cherp

gepri

jsde o

ccasio

ns o

p: w

ww

.schaepkens.n

l

Vo

lksw

ag

en

JE

TT

A 1

.6 F

SI

85

KW

CO

MF

OR

TL

INE

. C

lim

a

Seda

nB

j 11-

04-2

006

Km 9

9.27

9Kl

eur B

lauw

Ben

zine

Nu

€ 10

.745

,-