OnderOns mei 2012

36
Huis-aan-huisblad voor de gemeente Voerendaal Verschijnt maandelijks gratis op 5800 adressen jaargang 51 nummer 598 mei 2012 Onder Ons De Kunderberg – beschermd natuurmonument De Kunderberg, een reeks hellingen op de noordelijke flanken van het Plateau van Ubachsberg. Verschillende vormen van kalkgrasland met een grote botanische rijkdom, op holle wegen, kalkakkers, in kalkbossen en eikenhaagbeukenbossen. Hier bloeit in grote aantallen de grote muggenorchis. Een bloem die de hellingen vanaf mei enige tijd paars kleurt. Zeldzamer is de hier ook gevonden welriekende nachtorchis. Op het schaalland van de Schelsberg worden ook nog de poppenorchis en de honingorchis aangetroffen. Maar kenners en liefhebbers kunnen in deze tijd veel meer zeldzame bloemen op de Kunderberg tegenkomen. En onder andere door die aanblik en geur genieten van de heel bijzonder natuur op deze plek onder ons.

description

Huis-aan-huisblad voor de gemeente Voerendaal

Transcript of OnderOns mei 2012

Page 1: OnderOns mei 2012

Huis-aan-huisblad voor de gemeente VoerendaalVerschijnt maandelijks gratis op 5800 adressen

jaargang

51nummer

598mei 2012

OnderOns

De Kunderberg – beschermd natuurmonument

De Kunderberg, een reeks hellingen op de noordelijke flanken van het Plateau van Ubachsberg. Verschillende vormen van kalkgrasland met een grote botanische rijkdom, op holle wegen, kalkakkers, in kalkbossen en eikenhaagbeukenbossen. Hier bloeit in grote aantallen de grote muggenorchis. Een bloem die de hellingen vanaf mei enige tijd paars kleurt. Zeldzamer is de hier ook gevonden welriekende nachtorchis. Op het schaalland van de Schelsberg worden ook nog de poppenorchis en de honingorchis aangetroffen. Maar kenners en liefhebbers kunnen in deze tijd veel meer zeldzame bloemen op de Kunderberg tegenkomen. En onder andere door die aanblik en geur genieten van de heel bijzonder natuur op deze plek onder ons.

Page 2: OnderOns mei 2012

2

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

Kan hij laterwel een huis

kopen?

Page 3: OnderOns mei 2012

3

GARAGEDEURENSTRATEN

SINDS 1957 SPECIALIST DEALER HÖRMANN

• SECTIONALE DEUREN• KANTELDEUREN• INDUSTRIEDEUREN• AANDRIJVINGEN• VOORDEUREN

Voerendaal Lindelaufergewande 52Tel: 045-5750187 / Fax: 045-5750848Openingstijden: ma t/m vrij 08.00 - 17.00 uur • za 10.00 - 14.00 uur

www.stratengaragedeuren.nl

Uitgever: Van Hooren drukkerij en repro bv. Redactie: Dick Gebuys. Vormgeving en druk: Van Hooren drukkerij en repro bv.OnderOns verschijnt elke tweede donderdag van de maand. De volgen de OnderOns komt uit op: donderdag 14 juni.

• Mede de lin gen hiervoor in ­leveren vóór dinsdag 29 mei bij de redactie: Dick Gebuys, De Wingerd 25, 6419 EL Heerlen.Tel. 06­24709506. E­mail: [email protected] of [email protected] redactie iedere maan­dagmiddag van 17.00­18.00 uur in Herberg de Pintelier, Kunrade.

• Advertenties tot een week voor verschijnen aanleveren bij: Van Hooren drukkerij en repro, In de Cramer 3, 6411 RS Heerlen Tel. (045) 4004422. E­mail: [email protected] worden op verzoek per e­mail toegezonden. Ook als PDF te downloaden via www.vanhooren.nl/uitgeverij.

DriessenVerspreidingen

De bezorging van OnderOns is in handen van

Eventuele klachten over de bezorging dient u rechtstreeks door te geven aan dit bureau, via telefoonnummer:

(045) 525 79 74

ONDER ONSVerkeer op de Valkenburgerweg Ik kreeg vorige week klachten van bewoners over het verkeer op de Valkenburgerweg. Daar zou veel te hard gereden worden, met name ook door vrachtwagens die tot het werkverkeer behoren. Een oplossing zou zijn de snelheid te­rug te brengen en die dan ook ef­fectief te controleren. Mochten er meer mensen zijn met klachten over de verkeersvei­ligheid daar en elders, neem con­tact met me op, dan kunnen we er eens een apart artikel aan wijden!

Amersfoort Ik kreeg leuke reacties van lezers op mijn stukjes over Amersfoort. Ik had hen op een idee gebracht dat gewaardeerd werd. Reden om dus vaker jullie aan mijn hand mee te nemen in onze nabije of verdere omgeving.

Zo ga ik dit keer naar Veurne, in de Westhoek van Vlaanderen, de driehoek tussen de Noordzee, Wallonië en de Franse grens. Voor ons hier niet verder dan Amersfoort…

Willem Vermandere

Ik hield al vanaf mijn jonge jaren van de liedjes van Willem Vermandere:

Tussen Kortrijk en Lauwe Blanche en zijn peird mensen ga gaon kieken, want ’t es ’t kieken weerd, een peird en een karre, al wel honderd jaar lang, doet daag’lijks die zelfsten eigenste gang. Blanche, Blanche Blanch’ en zien peird, djuk, djuk, judjuk mien peerd.

Willem bracht mij met zijn schoen Westvlaoms in een wereld die ik niet kende en die ik zonder hem ook nooit had leren kennen!

Page 4: OnderOns mei 2012

4

Van Hooren drukkerij en repro bv

COPYSHOP

In de Cramer 3, 6413 RS Heerlen, tel. (045) 400 44 22, [email protected]

A4 zwart/witKOPIEËN vanaf

4 ctGRATIS VOOR DE DEUR PARKEREN

• zwart/wit- en kleurkopieën• van klein tot groot formaat• uitgebreid scala aan gratis nabewerkingsmogelijkheden

Levering van o.a.Timmerwerken:- Kozijnen- Ramen- Deuren- Trappen

Interieurwerken:- Keukens- Badkamers- Balieís- Wanden- Kasten

Lindelaufer Gewande 20a, 6367 AZ Voerendaal, telefoon 045 - 5754036

SENIORENMENU

12,50

Restaurant, café-zaal’t Köppelke

Klimmenderstraat 8Klimmen

045-4052138(reservering gewenst)

Ook het adres voorgezellig dansenmet live muziek

(voor het iets ouder publiek)

Info: www.koppelke.com

Iedere zondagvanaf 16:00 tot 21:00 uur

Page 5: OnderOns mei 2012

5

In het najaar van 1978 ontmoette ik hem, na een mooi optreden van hem in een klein zaaltje in Mariakerke, Gent. Daarna zette ik voorzichtig mijn eigen voet­stappen in West­Vlaanderen: in Kortrijk, Ieper, Diks­muide. Ik stond in de laatste plaats aan de voet van de IJzertoren, de vredestoren ter herdenking van de velen die vielen in de strijd van de Grote Oorlog, die van ’14­’18. Ik liep langs de indrukwekkende Meensepoort in Ieper, las daar vele van de hierin aan­gebrachte namen van de 54.896 vermiste soldaten, ik liep door historische plekken in Nieuwpoort (om daarna op de terugweg naar Gent van de Balegemse jenever te proeven), ik liep door de straten en langs de weilanden van Waregem, kwam zelfs in Menen en Moeskroen.

Maar ‘aan het front’ geraakte ik nooit. Ik droomde er wel van eens bij Willem Vermandere in zijn ate­lier langs te gaan, maar om de een of andere reden kwam het er nooit van. Ik bleef de Vlaamse liedjes­zangers trouw, ik raakte bevriend met Miel Cools en haalde hem vele keren voor een optreden naar Heerlen of Rotterdam. Ook Walter de Buck leerde ik kennen, Wannes Vandevelde, Zjef Vanuytsel, Will Ferdy… Maar voor Willem Vermandere volstond het luisteren naar zijn platen, zijn cd’s en het genieten van een opnieuw mooi optreden, in de Kleine Zaal van de Heerlense Schouwburg. Nou ja, volstond, het kwam in elk geval nooit verder.

Bachten de Kupe Willem die woont ‘Bachten de Kupe’, zeiden Vlaamse vrienden mij. Ik wist niet beter dan dit was een ge­hucht bij Veurne, dat die naam droeg. Tot ik dus pas achter de Sint­Walburga­kerk van Veurne een bord vond met die naam, ‘Bachten de Kupe’. Het is de naam voor het gebied in West­Vlaanderen dat tus­sen de IJzer, de Belgische kust en de Franse grens in ligt, achter de kuip van de IJzer dus. Veurne, De Panne en Koksijde liggen hier midden in, maar het raakt ook aan Nieuwpoort, Diksmuide, Alveringem en Poperinge. Het gebied dus waar ik nu eindelijk

was. Door toeval… Ik had ontdekt dat het evene­ment voor de Nederlandse luisterliedjes – de Nekka­nacht in het Sportpaleis van Antwerpen – dit jaar was opgebouwd rondom de zanger Vermandere en zijn werk. En ik kon me laten verwennen met een Nekka­arrangement: dat leverde mij behalve een kaartje voor die avond in Antwerpen ook een nacht in een hotel in Veurne op, een gesigneerde dvd van de zan­ger, twee wandelkaarten in die buurt, een lunch met plaatselijke lekkernijen en twee streekbiertjes.

Veurne Zo zit ik dan op een zaterdagmiddag in een herberg aan de Grote Markt in Veurne een dikke ambachte­lijke boterham met potjesvlees. Potjesvlees is een ty­pisch gerecht uit deze streek, dat zich het best laat omschrijven als een afgekoeld stoofpotje van drie soorten vlees: kalf, kip en/of konijn, met sjalotten, peterselie en droge witte wijn. Je kunt het potjes­vlees in dit oude deel van Vlaanderen krijgen, tot aan Rijsel toe (ook daar onder die Vlaamse naam!). Het smaakt me goed, met een streekbiertje. Het donker­blonde gerstenat heet Boeteling naar de mensen die in ruwe bruine boetepij meeliepen in de vermaarde Boeteprocessie van Veurne, die ieder jaar sinds 1644 uitging om de oorlog en de pest buiten de stad te houden. Deze processie bestaat nog altijd en trekt ie­der jaar op de laatste zondag in juli, om half vier, door de straten van Veurne. Even later geniet ik van een amberkleurige Sporkin – genoemd naar het voor die tijd reusachtige lid van een belangrijke Veurnse fami­lie, Eugnagius Sporkin, uit het eind van de 13e eeuw, die de Veurnse strijdkrachten zou hebben aange­voerd bij het legendarische gevecht tegen de Franse troepen, de Gulden Sporenslag van 11 juni 1302, op het Groeningheslagveld bij Kortrijk. Kortom, ik zit nu al midden in de streekgeschiedenis! Ik bevind me in de Soetasse. Ik herinner me van de uitleg van de serveerster, dat dit een vervlaamsing van het Franse woord voor schotel is. Wat me dus in het taalmozaïek van deze streek brengt… Daarna ga ik Veurne verkennen: de mooie oude hui­zen uit de 17e en 18e eeuw, de Sint­Niklaaskerk, de Sint Walburgekerk, het Spaans Paviljoen, de oude straatjes, het stadspark, de oevers van de IJzer en de kanalen, langs de oude sluis… In het park kom ik beelden tegen waarin ik de stijl van Vermandere, de beeldhouwer herken. En tegelijk loop ik tegen herinneringen aan die me op een vast thema uit zijn liederen brengt: de Grote Oorlog, die België vier jaar in een strakke, bloedige greep hield. Ik zie gedenk­tekens voor de slachtoffers van die oorlog, ik stuit op het woord obus, een prachtig Oud­Vlaams woord voor een afschuwelijk nieuw, dodelijk wapen uit die

Page 6: OnderOns mei 2012

6

BANDENSPECIALIST

Voerendaal Valkenburgerweg 41, 045 - 575 17 00Maastricht Bemelerweg 90, 043 - 362 15 15Sittard Bergerweg 59, 046 - 451 07 07Tegelen Kaldenkerkerweg 96, 077 - 373 34 33Venlo Trade port west 9000-9200, 077 - 382 61 36

Openingstijden:ma. t/m vrijd. van 8.00 tot 12.00 uur en van 12.45 tot 17.15 uur,zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur

• Gratis bandencontrole

• Alle bekende merken banden direct uit voorraad leverbaar

• Concurrerende prijzen

• Uitlijnen, balanceren, montage, sportvelgen

• Deskundig advies

Verkoop met garantie

ERKENDVACO

Page 7: OnderOns mei 2012

7

oorlog: de granaat. Later leer ik dat heel oud­Veurne is verwoest bij die oorlog en dat wat ik nu als histo­risch bewonder het resultaat is van een minutieuze reconstructie.

Steenkerke De volgende ochtend wandel ik al vroeg naar Steenkerke. Zo gauw ik het dorp Veurne uit ben, ben ik ook echt buiten. Links van mij is water, rechts lig­gen weilanden. Zie ik daar niet Blanche zijn paard staan? Ik neurie dat lied om de vaart erin te houden, soms schieten er andere regels door mijn hoofd – zo­als deze “Ik plantte nen keer patatten, patatten, patat-ten, ik plantte nen keer patatten op miene grond” of dat hele mooie, kleine liefdesliedje: “Laot mie moar leupe langs de straote, ik en mien lief da’k zo geiren zie, en dansen doen tot ’s avonds laote, en dichte vrieen, ik en zie.”Ik nader het dorp over het Titanenpad, dat bij de ruilverkaveling tot stand kwam en waar opnieuw een aantal beelden van Vermandere op mij staan te wachten. Datzelfde geldt voor de kleine, gemoede­lijke Laurentiuskerk. Daar vind ik werk van hem in de kerk zelf, voor de ingang en zelfs op een enkel graf op het kerkhof. Even later zie ik rechts, schuin tegen­over het kerkje een oud huis met allerlei beelden er­voor. Daar moet hij wonen! Maar ik durf het niet te controleren door aan te kloppen… Weet je, maak ik mezelf wijs, aan de linkerhand schuin tegenover de kerk ligt een echt staminee, De Kunstemaecker. Daar

heb ik nog een streekbier te goed, bovendien is het net na twaalven, nao de mes… dat kroegje zit vast vol. Wie weet zit Willem er zelf ook wel… En zo is het: de kroeg zit goed vol, ik schuif aan aan een tafeltje, zoals dat in België gebruikelijk is, en anderhalve meter van mij vandaan, zie ik de zanger­beeldhouwer zitten. Met zijn bekende mutsje op en de filosofische, glunderende blik in de ogen, die ik me ook herinner van bij zijn optredens. Ik bestel een aardmonnik, bier van een West­Vlaamse brou­werij De Struise Brouwers, uit het dorpje Woesten. De kelner heeft me gewaarschuwd: het is bier dat er vreemd uitziet, geen schuim, donkerbruin, meer wijn dan bier door een rijpingsproces van 1½ tot 2 jaar. Als Willem het ziet vraagt hij of ik cola aan het drinken ben. En even later zitten we met zijn allen te praten of we dat hier iedere zondagmorgen doen. Willem vertelt van zijn vader die ’s zondags altijd ging kaar­ten, maar vaak verloor. Dus toen zijn moeder weer eens bezorgd vroeg hoe het afgelopen was, zei hij: “Nou,dat viel best mee, de eerste 3 potjes die hebben wij verloren en de laatste 4 die hebben die anderen gewon-nen!” Bij een Tripel Westmalle en mijn linker tafelburen be­land ik in Pajottenland, Brussel­Halle­Vilvoorde, dus midden in de Vlaamse kwestie. En toch vermaken wij ons. Zodat ik met tegenzin opsta om ook nog terug te lopen. Het aanbod van een lift heb ik afgewezen. Ik wil nog naar dat oorlogskerkhof achter de kerk. En ik wil uitwaaien op de terugweg.

Page 8: OnderOns mei 2012

8

Al sinds 1958 zijn wij uw erkende installateur met een enorme portie aan kennis en ervaring op ons vakgebied. Vakmanschap en correcte uitvoering staan bij ons hoog in het vaandel. Daarbij bieden we ook onze begeleiding en advies tijdens verbouwing van bv. keuken, badkamer en zelfs uw gehele woning . Dit alles kunnen wij zonder verdere tussenpersonen aanbieden dankzij samenwerking met vaste partners in timmer-, stuc-, tegel- en metselwerk. Wij hopen hierdoor dan ook dat wij u mogen bijstaan in het verwezenlijken van uw volgende klus. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

INSTALLATIEBEDRIJF J. DANIËLS BV

VALKENBURGERWEG 456367 GT VOERENDAAL

Tel. 045-5751591 Fax. 045-5753900

www.installatiebedrijf -jdanielsbv.nl

• WATER• GAS• CV • SANITAIR • RIOOL• ELEKTRO• ZINK- EN DAKWERK

Een echte RAY-BAN voor een scherpe prijs

Informeert u bij ons naar de voorwaarden.

Met ingang van 1 mei 2012 hebben wij donderdagavond geen koopavond meer!

Valkenburgerweg 26367 GV Voerendaal045 - 405 93 04

Page 9: OnderOns mei 2012

9

Sportpaleis Veertien dagen later zit ik op een mooie plaats in het Sportpaleis. “Tot ziens in Antwerpen!” hebben Willem en ik in Steenkerke tegen elkaar gezegd. Maar al zie ik hem vele malen vanavond, hij zal mij niet zien. Ik geniet van de eerste tot de laatste minuut. Van zijn stem, de prachtige muziek, de mooie woor­den. Natuurlijk wacht ik op Blanche en zijn peird, op de andere teksten die mij dierbaar zijn: Piere de beeste, Bange Blanke Man… Maar als ik dit stukje zit te tikken en door het boek met de liedteksten blader, komt er een bladzijde bloot met een heel mooi lied dat mij aan mijn dagen in Veurne herinnert: “En je drinkt er een pintje met Yvonne en Omer, en j’hort naar de toeren van Oscar en Valère, de kaarters, ze vloeken, ze spelen om te winn’n, ach ‘k wist nie dat ’t leven zo simpel kost zijn.”

Lintjes in Voerendaal

Twee inwoners van onze Gemeente werden op 27 april door de burgemeester onderscheiden voor hun inzet voor de gemeenschap. Beiden werden toen lid van de Orde van Oranje­Nassau. Mevrouw Klerkx-Duijkers uit Voerendaal ontplooit sinds 1995 diverse (bestuurlijke) vrijwillige activitei­ten voor diverse organisaties. Zij is zorgverlener in de Verpleegklinieken Heerlen, mantelzorger voor een oudere dame en een gehandicapte neef, voor­zitter van de Zwemvereniging “De Waterslikkers” (voor 55+’ers), actief lid en vicevoorzitter van de Seniorenraad Voerendaal, lid van de Klankbordgroep Regiotaxi, secretaris/penningmeester van de Cliën­ten raad van Kompas – de intergemeentelijke socia­le dienst van de gemeenten Voerendaal, Nuth en Simpelveld en lid van de WMO­raad van de gemeen­te Voerendaal. De heer Bos uit Klimmen heeft sinds 1969 onafge­broken diverse vrijwillige activiteiten ontplooid zoals: secretaris, penningmeester, voorzitter (in to­taal tot 1994) en actief lid van de Buurtvereniging Retersbeek te Klimmen. Hij verricht hier thans nog diverse hand­ en spandiensten en treedt o.a. op als bestuursadviseur; secretaris (tot 1995) en voor­zitter (tot 1999) van de parochieraad van de R.K. H. Remigiusparochie Klimmen; coördinator van de collectantengroep van de R.K. H. Remigiusparochie Klimmen; secretaris van het Kerkbestuur (tot 2007) van de R.K. H. Remigiusparochie; lid van het proces­siecomité; werkzaam t.b.v. het onderhouden van de kerk. Wij wensen beide Voerendalers van harte geluk met deze mooie, eervolle bekroning van hun werk!

Lindelaufer Gewande 66367 AZ Voerendaal Telefoon 045-5750322Fax 045-5753788E-mail [email protected] Website www.kickentransport.nl

- Bezorgen en ophalen van big bags.- Verhuur van containers, kraanwagens en minigravers.- Bestraten van uw terras en oprit.- Grondverzet en uitgraven van uw zwembad en vijver. - Handel in zand, grind, bestratings- en betonmaterialen.- Inname van steenpuin, groenafval en grond.

frankort assurantiën b.v.

heerlerweg 146postbus 230056367 zg voerendaaltel. 045-5751871

ADVISEURSINZAKEverzekeringenhypothekenfinancieringensparen

informeer vrijblijvend

Lid: Adfiz, Adviseurs in Financiële Zekerheid

Page 10: OnderOns mei 2012

10

Ransdalerstraat 956311 AX Ransdaal043-4591348

GROTESORTERING ZOMERPLANTEN

Tijd v

oor: ● Geranium, Surfinia,

Bacopa enz.

● Hangpotten en kuipplanten

● Entkomkommer, tomaat enz.

Alles rechtstreeksvan de kweker

PetersPuzzelhoek

Woordsudoku: bij juiste invulling ontstaat er op de diagonaal een woord. De oplossing van de woord­sudoku van maart/april was: Aldegonde.

S G RE A I

R O GE O I A

O AD S O E

I R SG S I

R O M

Door uw aanwezigheid tijdens dereceptie en feestavond, de vele cadeaus,kaarten, bloemen en overige felicitatiesdie ons ten deel vielen, is de viering vanonze jubilea tot een onvergetelijke daggeworden. Het was een avond waar wemet veel plezier op terug kunnen kijken.

Mede namens het bestuur en de ledenwillen we iedereen hiervoor van hartedanken.

Annie Leclair-Senden, Jan Severens,Siem van Dinther, Yvonne Scheeren-vanDinther en Dave van Dinther.

Page 11: OnderOns mei 2012

11

ALZHEIMERCAFÉ PARKSTAD

Kleinkinderen en dementie Voor kleinkinderen kan het dement worden van hun opa of oma soms ingrijpende gevolgen hebben. Men moet erop bedacht zijn dat jonge kinderen verbijs­terd kunnen zijn door de veranderingen in het ge­drag van de dementerende en dat ze geruststelling nodig hebben die past bij hun leeftijd en ontwikke­ling. Hoe kinderen op de dementerende reageren, hangt voor een groot deel af van de opstelling van de vol­wassenen. Als de kinderen bij de situatie worden

betrokken en er open en eerlijk over de ziekte wordt gesproken, is het voor de kinderen gemakkelijker om met de ziekte en de zieke om te gaan. Tijdens een caféavond op dinsdag 8 mei werd een film vertoond over de omgang van kleinkinderen met hun demen­terende opa of oma, hoe ze dat beleven en hoe ze erover praten. Tevens vertelde een 19­jarige mantel­zorgster van haar opa over haar ervaringen en bele­vingen. De caféavond vond plaats in de grote recre­atie­ en activiteitenzaal van Zorgcentrum Tobias, Piet Malherbestraat 2 te Heerlen.

In twee uurtjes iemand heel blij maken

Ja hoor, u leest het goed. Er zijn echt maar twee uur­tjes per week nodig om iemand heel blij te maken. Als vrijwilliger bij Ruggesteun kunt u mensen thuis bezoeken in alle gemeentes van Parkstad. Het be­treft voornamelijk oudere personen die behoefte hebben aan een praatje. De kinderen zijn vaak zelf druk met hun eigen werk of wonen te ver weg. Ze doen weliswaar hun best om vader of moeder te be­zoeken, maar de rest van de week zitten de ouderen dan toch weer alleen. Hun sociale netwerk wordt vaak steeds kleiner naarmate ze ouder worden en als ze dan lichamelijk ook nog achteruit gaan en niet meer zelfstandig de deur uit kunnen, raken ze steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld. Door een bezoekje van u komt die wereld weer even bij hun binnen en kunnen ze eindelijk hun verhalen weer eens aan iemand vertellen of kan er wellicht even gewandeld worden. Soms wordt er ook een spelle­tje kaart gespeeld of, wanneer het zichtvermogen te sterk verminderd is om dit nog zelf te kunnen, leest de vrijwilliger artikelen uit een tijdschrift of krant voor. Het gevoel dat iemand zich de moeite neemt om een paar uurtjes per week naar hen toe te komen, doet ontzettend goed. Ze zijn toch niet vergeten in de maatschappij, er blijkt nog iemand te zijn die het de moeite waard vindt om hun verhalen aan te horen. Naast de eenzame ouderen zijn er ook man­telzorgers die voor hun partner, ouder, goede buur, vriend of vriendin zorgen en hierdoor geen tijd meer hebben om iets voor zichzelf te ondernemen. Ook in deze situatie is het heel fijn dat een vrijwilliger deze zorgen voor een paar uurtjes per week kan overne­men, zodat ze met een gerust hart even weg kunnen. Als vrijwilliger bij Ruggesteun krijgt u de waardering die u toekomt en niet alleen van uw cliënt. Er komt ie­der jaar een uitstapje voor alle vrijwilligers, maar ook

samen met de cliënten. In december zijn er kerstvie­ringen, waar iedereen altijd met veel plezier aan te­rug denkt. Om te weten in welke situaties u terecht kunt komen is er een basiscursus voor nieuwe vrij­willigers en tevens bestaat de mogelijkheid tot deel­name aan meerdere bijscholingen het hele jaar door. Een aparte groep vrijwilligers bezoekt ook mensen in de laatste fase van hun leven. Zij krijgen hier een spe­ciale opleiding voor. Hun inzet gaat altijd in onder­ling overleg en met de nodige privacybescherming. Er staan op dit moment vele mensen te wachten op uw bezoek, er zijn helaas altijd vrijwilligers te kort. Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of als cliënt bij Ruggesteun, neem dan contact op met tel. 045­5679961. Of met de contactpersoon in Voerendaal: Ellie Franssen­Muijtjens, tel.: 045­5752532 of tel. 06­20725104 Iedereen is van harte welkom!

GRAFMONUMENTENSIERSCHOUWENKEUKENBLADENVENSTERBANKEN

DORPELSKUNRADER STEEN

VLOEREN

Tel. (045) 5748150Lindelaufer Gewande 34

Voerendaal

Levering van:

Senden Natuursteen

Page 12: OnderOns mei 2012

12

Gas-Service Leo Gulpen Voerendaal Telefoon: 045-575 24 51 H. v. Veldekestraat 11 6367 SE Voerendaal www.gasserviceleogulpen.nl [email protected]

Samsung Maldives warmtepomp - Koelen - Verwarmen - Ventileren - Ontvochtigen - Infrarood afstandsbediening - Voor ruimtes tot 60 m3 - Energielabel: A

Incl. standaard installatie en btw

Vanaf € 1149,-

“Thuis” in persoonlijkhypotheekadvies...

Bij een hypotheek komen

allerlei persoonlijke gegevens

op tafel. Dan wil je gewoon dat

die in vertrouwde handen zijn.

Wij staan garant voor een

deskundig, onafhankelijk

advies in begrijpelijke taal.

Een vraagbaak in een financiële

wereld die steeds complexer

wordt. Of het nu gaat om uw

hypotheek, pensioen of verze-

keringen... wij hebben het in

huis! Bel nu de hypotheeklijn

van Schaepkens...

045 - 405 94 44voor een persoonlijk advies!

SchaepkensV E R Z E K E R I N G E N H Y P O T H E K E N

Putweg 2 6343 PE Klimmen

T (045) 405 94 44 F (045) 405 93 33

[email protected] www.wschaepkens.nl

Page 13: OnderOns mei 2012

13

voor al uw � schilder- en behangwerk � wandafwerking � gevels en spuitwerken � balkonafwerking

wanneer kwaliteit en vakmanschap telt

www.ronaldsschilderwerk.nl

Tel./fax 043 601605806 22690777

Valkenburg a/d Geul

12 mei 2012 Wereldwinkeldag

12 mei is een dag waarop de Wereldwinkel Voeren­daal (Hogeweg) speciaal de aandacht vestigt op producten gemaakt of verbouwd in ontwikkelings­landen. De collectie is zeer uitgebreid: kunstnijverheid, siera­den, tassen, shawls, gebruiksvoorwerpen etc. Verder zijn we gesorteerd in voedingsproducten: koffie, thee, koekjes, chocolade, babbelaars, jam, chutney en niet te vergeten onze wijnen. Om deze dag te vieren is er een kleurwedstrijd voor de kinderen. Bij aankoop van onze producten krijgt U een lot voor een Fairtrade Breakpakket. Bovendien hebben wij een proeverij. Wij zien uw bezoek met plezier tegemoet . Het winkelteam van Wereldwinkel Voerendaal

Sjlagerkonkoer 2012 in Ubachsberg

Met de klanken van de carnavalssjlagers van vorig jaar nog vers in het gehoor, is men in Ubachsberg al druk bezig met de voorbereidingen voor het komen­de carnavalsseizoen. Stichting Leedjeskonkoer GenBerg organiseert dit jaar na het geweldig succes van afgelopen jaren voor de 3e keer hun Leedjeskonkoer op Ubachsberg. Het konkoer vindt dit jaar plaats op zaterdag 17 novem­ber 2012. Heeft u interesse om deel te nemen aan dit konkoer? Meld u dan aan voor 15 mei via telefoon: 06 – 52 66 48 66 of e­mail: [email protected]

Parkconcert Kasteel Cortenbach

Harmonie St. David Voerendaal trakteert u op zater­dagavond 2 juni in de tuin van het prachtige Kasteel Cortenbach op een mooie avond, vol met gevari­eerde muziek. Deze avond zal worden verzorgd door het jeugdorkest en het harmonieorkest van St. David. Het maakt niet uit of u nu jong of ietwat ouder bent, er zal altijd een muzieksoort van uw genre ten geho­re worden gebracht. Er zal muziek voorbij komen uit de Verenigde Staten en Rusland, maar bijvoorbeeld ook uit Spanje en België. Ook dit jaar mag u dit con­cert in deze prachtige ambiance zeker niet missen. Het parkconcert vindt dus plaats op zaterdag 2 juni, om 19.30 uur in de tuin van Kasteel Cortenbach. De toegang is geheel gratis. Wij verheugen ons om u op Cortenbach te mogen begroeten. Harmonie Sint David Voerendaal

Page 14: OnderOns mei 2012

14

Vincentiusstraat 4 • 6367 TR Voerendaal • T 045-5752465 F 045-8505356 M 06-23832737 • E [email protected]

ALLE SOORTEN GLAS, HARDGLAZEN DEUREN, SCHUIFPUIEN, KUNSTSTOF, ALUMINIUM

& HOUTEN KOZIJNEN

Deskundige en snelle plaatsingVrijblijvende informatie en advies bij u aan huis

Perfect geïsoleerd • 10 jaar garantie

BUITENGESLOTEN?SLOT STUK? NIEUW SLOT?

Slotenservice • Openen van deuren, ramen en slotenVrijwel altijd zonder schade • Inbraakbeveiliging

Dag- en nachtservice • 24-uurs alarmserviceVeilig hang- en sluitwerk

24-UURS SERVICERiooltechniek • Ontstopping • Camera-inspectie

Stankdetectie

ALLE VOORKOMENDE KLUSSEN IN EN OM HET HUIS • Aanbouw • Onderhoud • Verbouw • Renovatie • Aanpassingen • Timmerwerken • Bestrating • Tuinaanleg

Met deskundig advies

Loop voor die ene klus niet het vuur uit uw schoenen, maar bel Peter Coenen

ALLROUND KLUSSENBEDRIJF

PETERCOENEN

De praktijk voor fysiotherapie van Nico Linssen en Leon Frissen wordt voortgezet door

Jan Bongers en Leon Frissen onder de nieuwe naam

FysioVoerendaal

Fysiotherapie Manuele therapie Sportfysiotherapie Medical taping Beweeggroepen, COPD, Artrose, Diabetes Medische Trainings Therapie Lid Parkinsonnet Lid Claudicationet

Dhr. J. Bongers Dhr. L. Frissen Mevr. C. Kordalis-Saglibene

Ubachsberg Grispenstraat 25 6367 HN Ubachsberg

Dhr. S. Kordalis Dhr. R. Schepers

Voerendaal Cortenbachstraat 14 6367 EX Voerendaal 045-5750722 [email protected] www.fysiovoerendaal.nl

Page 15: OnderOns mei 2012

15

Lentewandeling

Op zondag 20 mei is er een lentewandeling van de Wandelvereniging Voerendaal.Startplaats: Kunderhoes, Hogeweg 74 te Voerendaal­Kunrade. Afstanden 9, 15 en 21 km. Gestart kan wor­den vanaf 07.30 uur. Kosten € 2,00 per persoon, voor leden van een wandelbond € 1,00 korting.

Reünie BP-koor

Op zaterdag 2 juni organiseert het BP-koor (het Bernardinus-Pancratius-Koor) een reünie. In 2007 stopte dit koor, na 38 jaar. Leden uit al die jaren zijn vanaf 11.30 uur van harte welkom om in de Bernardinuskapel weer met elkaar te zingen, onder leiding van Peter Weinstock. Na een ouderwetse re­petitie vindt dan om 16.30 uur een concert plaats in diezelfde kapel, aan de Akerstraat in Heerlen. ’s Avonds is er een feestavond in Hoeve De Aar. Meer informatie over het programma, over aanmelden en de sponsormogelijkheden zijn te vinden op www.bp­koor.nl. Wie nog vragen heeft, kan mailen naar [email protected].

Rommelmarkt

B.B.O. St. Barbara organiseert op zondag 24 juni een rommelmarkt rondom het plein en de straat van het Laurentiusplein in Voerendaal. Van 10.00 uur ­ 16.00 uur. Prijs voor de huur van een grondplaats is € 5,00. Tafels zijn er voor € 7,50 te huur, U moet dit wel tijdig aangeven als u een tafel wilt. Inlichtingen, tel. 045­5750855. Entree gratis

Uw examenfeest is pas compleet met…

Pierre Erven Party ServiceTapverhuur Sta-tafelsBarkrukken GlaswerkTafels Stoelen Banken

Bongerd 256367 CL VoerendaalT 045 575 16 76F 045 562 2000M 06 549 13 [email protected]

w i j b e z o r g e n a a n h u i s v o o r a l u w f e e s t e n

M.i.v. 1 mei leveren wij

ook fusten bier!

Tuindecoratie Ritzen

Verkoop van tuinornamenten (cement), tevens balustrades leverbaar. Keuze uit meer dan 100 verschillende tuinbeelden.

Internet : www.tuindecoratieritzen.nlVerkoop op zaterdag van 12.00-17.00 of volgens afspraak.Heerlerweg 87 (achterom) te Voerendaal . Tel. 045-5752619

Page 16: OnderOns mei 2012

16

mr. Romain Vluggenadvocaat Kantoor- en postadres:Gravenweg 766374 BB Landgraaf

T 045-2051051M 06-23632164F 045-5333650E [email protected] www.eigerblanc.nl

T 045-2051051M 06-23632164F 045-5333650E [email protected] www.eigerblanc.nl

Is Landgraaf voor u te ver?Geen probleem, dan komt de advocaat naar u toe!!

mr. Romain Vluggenadvocaat Kantoor- en postadres:Gravenweg 766374 BB Landgraaf

Page 17: OnderOns mei 2012

17

Ridder KUNO: Hope, Faith, Life, Love

Hoop, vertrouwen, leven en liefde: vier eeuwigduren­de basisprincipes die al in de tijd van Ridder KUNO golden maar nog steeds even belangrijk zijn. De Amerikaanse componist Eric Whitacre componeerde in 1999 een achtstemmig lied met deze titel. Dit lied wordt gezongen door gemengd ensemble Canto Rinato onder leiding van Anton Kropivsek, in het KUNO­concert van zondag 3 juni om 15.00 uur in de Laurentiuskerk van Voerendaal.

Uiteraard horen we die middag meer van de 20 zan­gers en zangeressen van Canto Rinato, wat zoveel als ‘herboren zang’ betekent. Canto Rinato heeft zich ten doel gesteld om bijzondere koormuziek uit al­lerlei periodes in subtiele uitvoering te presenteren. Dirigent Anton Kropivsek heeft een uitstekende re­putatie als koordirigent en zal dat gestelde doel ze­ker kunnen laten klinken. Neem een kijkje op de website van Ridder KUNO http://ridderkuno.blog spot.com. Het hele program­ma van 3 juni is hier te vinden. U bent van harte wel­kom. De toegang is wederom gratis.

Het KUNO project en de Volkscultuur

Dit jaar is het KUNO project vooral gefinancierd door de Stichting Euregio Zangprojecten. Vanwege hun 10­jarig jubileum heeft de stichting het pro­ject opgestart als pilot. Ondersteuning is er van de Verenigde Nederlandse Korenorganisaties Limburg (VNK) en van de Gemeente Voerendaal. Bedoeling van de pilot is om te laten zien dat de Voerendaalse legende van ridder KUNO voor veel verenigingen aantrekkelijk kan zijn. En dat die vereni­gingen zich er dan bij aansluiten. Zo ontstaat een zo­genaamd ‘Cross Over’­project. Dit is belangrijk want voor zulke projecten komt volgend jaar veel geld ter beschikking in Limburg. In de provinciale motie ‘Instandhouding Limburgse volkscultuur’ is er onder

andere 700.000 euro voor beschikbaar gesteld. Het zou fijn zijn als de Voerendaalse verenigingen dit herkennen en zich dus in het KUNO project aan­eensluiten. Het Voerendaals Mannenkoor en ook de Schutterij Sint Sebastianus hebben het project in­middels ontdekt. De andere verenigingen kunnen dit lezen als een oproep. Graag geven we meer informatie. En ook daarvoor is het mailadres van Ridder KUNO te gebruiken. ridder­[email protected]

Jaarvergadering Mannenkoor St. Remigius

Tijdens een vruchtbare jaarvergadering met veel agendapunten werden de aftredende bestuursleden Cees Herijgers en Jac Vankan bij acclamatie herko­zen. Eindelijk is het Remigiusbestuur nu weer op volle sterkte. Doordat Hub Wiertz terugkeerde in het be­stuur, bestaat het algemeen bestuur weer uit zeven zangers. Ook het drukke jaarprogramma van 2012 stond op de agenda.

Er wachten ons op korte termijn verschillende activi­teiten:­ vriendenviering in de kerk van Groot Genhout op

18 mei ­ het eeuwfeest van de Woningvereniging Voeren­

daal ­ in augustus een optreden op de Floriade Bij deze laatste uitvoering bestaat de mogelijkheid voor “Vrienden van Remigius” om ons tegen een ge­reduceerd tarief te vergezellen. Voor nadere inlichtingen en ook voor cadeaukaar­ten (moederdag, vaderdag, jubilea) voor het Heuvel­landconcert op 17 november kunt u terecht bij Cees Herijgers tel. 043­4591751 of mk.sint.remigius@pla­net.nl

Stoepmarkt

Op 10 juni 2012 organiseert de buurtvereniging Tegen Euver de Meule te Klimmen een gezellige stoepmarkt. Plaats: Nieuw plan Overheek. Aanvang 10:00 uur. Gratis entree. Hiervoor kan iedereen inschrijven zo­wel ouders als kinderen. Iedereen zorgt wel voor ei­gen tafels, zodoende wordt de prijs voor deelname ook laag.Informatie: J. Koenen, Brandenburg 11; 6343 DH Klimmen; tel. 06­27050499 / tel. 045­4055008 [email protected]. Opgeven zo spoedig mogelijk!

Page 18: OnderOns mei 2012

18

Page 19: OnderOns mei 2012

19

Denplanten en nieuwe Generaal Ubachsberg

Zaterdag 12 mei aanstaande is een bijzondere dag voor Schutterij St. Hubertus Ubachsberg. Om 17.30 uur wordt bij het huis van koning Roger Ernes aan de Minnegardsweg 54, de koningsden gepland. Maar dat niet alleen. Aansluitend vindt naast de bevordering en installatie van een offi-cier de installatie van de nieuwe generaal plaats, in de persoon van Wim Hoenen.

De installatie van een generaal is een bijzondere en niet vaak voorkomende gebeurtenis binnen een schutterij. Vandaar dat dit gebeuren meer aandacht zal krijgen. De vereniging zal in carré opgesteld wor­den, waarna de inspectie uitgevoerd zal worden door generaal­majoor L. Noordzij b.d. Met enig mi­litair ceremonieel zullen de installaties plaatsvinden en worden de nieuwe functionarissen voorzien van de bij hun functie behorende versierselen. Tevens zullen zij de belofte op het vaandel afleggen. Iedereen die belangstelling heeft om het officiële deel van dit feestelijk gebeuren bij te wonen, is van harte uitgenodigd. Deze activiteit is de start van een toch wel druk seizoen voor de schutters van Gen Berg. St. Hubertus organiseert in het weekend van 18/19 augustus het 235e schuttersfeest van de R.K. Zuid­Limburgse Schuttersbond op het sportcomplex “In gen Anker”. De voorbereidingen daarvoor zijn uiter­aard al in volle gang. Op zaterdag 18 augustus is er in de feesttent een SUPER 90’s party met optredens van T­Spoon en Twenty 4 Seven. Zondag 19 augustus nemen zo’n 20 schutterijen uit de regio deel aan de optocht, individuele­ en groeps­wedstrijden en het schieten. Vanaf 17.00 uur speelt het orkest Wir Sind SPITZE in de feesttent. Noteer dus naast 12 mei ook alvast 18 en 19 augustus in uw agenda!

Gouden bruidsparenconcert

Op zondag 28 oktober zullen Harmonie St. Joseph en Harmonie St. David voor de achtste maal een fees­telijk concert verzorgen in De Borenburg, voor de Gouden Bruidsparen uit Kunrade en Voerendaal. Uiteraard zijn voor dit populaire concert ook alle fa­milieleden, kennissen, (buurt)verenigingen van de Gouden Bruidsparen, alsmede de overige belang­stellenden van harte uitgenodigd. Genoemde mu­ziekverenigingen zullen er met leuke muziek een ge­zellige en sfeervolle happening van maken. De organiserende Harmonieën vragen familieleden die een Gouden Bruiloftsfeest vieren om dit te mel­den bij de afgevaardigde van Harmonie St. Joseph of de afgevaardigde van Harmonie St. David. Graag tot ziens dus, op zondag 28 oktober in De Borenburg.

Afgevaardigde van Afgevaardigde van Harmonie St. David Harmonie St. Joseph Paul Scheijen Hub Maassen tel. 045­5748061 tel. 045­5751248 info@scheijen­vonken.nl [email protected]

Bibliotheeknieuws

In het Hemelvaartsweekend zijn alle vestigingen van de bibliotheek gesloten van 17 tot en met 20 mei. De maand juni is jaarlijks de ‘Maand van het Spannende Boek’. Dit jaar met extra aandacht voor de psychologische thriller: Het kwaad in jezelf ­ Waar ligt jouw grens?

De ideale locatie voor ieder feestje, koffietafel, vergadering, diner…en meer, in een sfeervolle ambiance.

Openingstijden:Lunch van 12.00 tot 15.30 uur. Diner van 17.30 tot 20.30 uur.

Zaterdag & zondag van 12.00 tot 21.00 u.

DE BORENBURGFurenthela 16, 6367 TL Voerendaal

045-5752850 & [email protected]

Page 20: OnderOns mei 2012

20

Administratiekantoor Van de Ven

Verzorgt voor het midden- en kleinbedrijf

• de financiële- en loonadministratie

• de jaarstukken

• de bijbehorende fiscale zaken

Geeft aan de startende ondernemer• advies en begeleiding

Verzorgt voor de particulier

• de aangifte inkomstenbelasting

administratiekantoorVan de Ven

Barrier 876343 RA KlimmenTel. (045) 405 92 20Fax (045) 405 92 19

Stucadoorsbedrijf J.W. NievelsteinVoor al uw stukadoors- en sierpleisterwerk.Tevens verkoop van spachtelputz, sierpleister en latex. Dorpsstraat 91, Bingelrade. Tel. (046) 4422183, mobiel: 06-53541421.

VRAAGPRIJS € 199.000 !Heggewikke 16, Voerendaal

Zeer goed onderhoudenhoekwoning– 3 slaapkamers– tuin– instapklaar! T 043 - 451 15 94

www.somersbrabant.nl E [email protected]

Meer informatie:

Nu sterk in

prijs verlaagd!Nu sterk in

prijs verlaagd!

Open huis: zaterdag 12 mei, 10-12 uur

VOERENDAAL Te Huur in Monumentale Hoeve1 Slk. appartement, € 350,00 kale huur

Info 046 - 426 03 60 [email protected]

HERBAL IFEVoor sporters Herbalife 24. Afslanken,aankomen, ontbijt, huidverzorging

en meer vitaliteit. Bel voor Proefpakket.Yvonne Ritzen 06-33854804/ 5752619

Page 21: OnderOns mei 2012

21

Vervolg discussie over Klimmens kerkgebeuren

Twee maanden geleden berichtte Onder Ons over de Poolse landdag in de Klimmense kerk. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van het kerkbestuur op 1 maart werden namelijk de res-tauratieplannen betreffende deze kerk door de aanwezige parochianen fel afgewezen.

Het leek er op dat men van hogerhand de klok zo’n vijftig jaar wilde terugdraaien terwijl de aanwezigen eerder behoefte hadden aan een modernisering van het kerkgebeuren. Op het punt van restauratie verwoordde de heer Weusten, namens een groep voormalige kerkbestuursleden, de mening van vele parochianen. ”In 1985 hebben wij de kerk gerestau­reerd voor 1,4 miljoen gulden, u gaat dat allemaal afbreken en de parochie opschepen met nieuwe, grote en onnodige kosten,” aldus de ex­kerkmees­ter. Oud­wethouder Radermacher vertelde me dat de gemeen te Voerendaal destijds niet minder dan 800.000 gulden van dat bedrag op tafel had gelegd. Er blijkt dus ook veel gemeenschapsgeld in het ge­ding te zijn.

Tijdens de vergadering van 1 maart hadden verschil­lende ex­kerkmeesters betoogd dat de restauratie­plannen voortkwamen uit de koker van de pastoor, met als doel om de kerkvloer open te breken op zoek naar Romeinse resten. Die suggestie werd door het kerkbestuur meteen van de hand gewezen. Een tijdje na de roerige parochievergadering had ik een nader gesprek met het huidige kerkbestuur, met een groep van oud­kerkbestuursleden en met bis­schop Wiertz over de verdere ontwikkelingen.

GebedshuisDe heren Jan Lipsch en Hub Houppermans van het kerkbestuur gaven een toelichting n.a.v. de eerder genoemde voorlichtingsmiddag. Zij waren van me­ning dat een aantal parochianen zich niet netjes had gedragen tijdens die vergadering, omdat ze de inleiders niet lieten uitspreken en de pastoor overal de schuld van gaven. Op de vraag aan de twee kerk­bestuursleden welke les zij geleerd hadden uit die roerige parochievergadering kwam het volgende antwoord: ”Het is goed dat we de pastoor buiten

Hoe lang mogen de twee Klimmense zangkoren nog zingen op het altaar?

Page 22: OnderOns mei 2012

22

autoschadeherstelbedrijf - caravan en camperservice

Van Well & GoerkeKerkraderweg 301 (Parkstad 6510) - Heerlen - (045) 5660550

NIEUW: wij bieden ook schade-verhaalservice. Als u zeker weet dat de tegenpartij schuld is en u alle relevante gegevens heeft. Voor meer informatie: neem contact met ons op.

Volg route Parkstad 6510

www.vanwell-goerke.nl

Reparatie wasautomaten,drogers, koelkasten

en vaatwassers.Reparatie onder garantie.

L. Keijdener,Telefoon 045-4051268

Al meer dan 100 jaar uw vertrouwd adres voor: – een verbouwing of aanbouw.– het vernieuwen van daken.– het maken en plaatsen van kozijnen, deuren, trappen.– alle andere voorkomende timmerwerkzaamheden.

Walemerweg 3, Klimmen. Telefoon 043-4591204.

Zaterdag 12 mei 2012

14.30 tot 17.30 uur parkeerplaats achterom ’t Brook

Rob en Francien van NunenFURENTHA SCHOENMODE Kerkplein 66, 6367 ES Voerendaal

FURENTHA schoenmode

OPENINGSTIJDEN dinsdag 9.30-18.00, woensdag 9.30-18.00, donderdag 9.30-18.00, vrijdag 9.30-18.00, zaterdag 9.30-17.00.DONDERDAG GESLOTEN VANAF 18.00 UUR.

Mooie voorjaarscollectieDAMES- EN

HERENSCHOENENUitgebreide collectie

DA M E S T A S SE N

Aanbieding:

Marco Polo herenslippers

van € 49,90 voor € 35,- OP=OP!

Page 23: OnderOns mei 2012

23

ALLE MONTUREN25% KORTING

ALLE ZONNEBRILLEN10% KORTING

OOK AKTIE ZONNEBRILLEN OP STERKTE

Kerkplein 50, Voerendaal, 045 5750986. Gratis parkeren voor de deur.

het schootsveld gehouden hebben en we hebben afgesproken dat pastoor Crutzen zich verder afzijdig houdt van het restauratieplan. De pastoor blijft wel uitzoeken of het archeologisch onderzoek naar de Romeinse herkomst van de kerk mogelijk is en welk financieel voordeel daarmee te behalen is.“ Volgens deskundigen valt daar geen geld mee te verdienen, in dat geval zouden dan alle kerkbanken en vloertegels verwijderd moeten worden en zou de kerkvloer maanden open liggen. De gepresenteerde restauratieplannen staan overigens geheel los van noodzakelijk onderhoud, dat al handen vol geld kost.

Als het aan de kerkbestuursleden Lipsch en Houp­permans ligt, zullen de kerkhervormingen in Klimmen nog veel verder gaan dan de in maart ge­presenteerde plannen. De kerk is naar hun mening een gebedshuis en geen gemeenschapshuis en daar­om zijn carnavalsmissen, concerten en exposities uit den boze. De leegloop van de kerk is naar hun me­ning moeilijk te stoppen, men is wel doende om spe­ciale programma’s uit te voeren met de vormelingen, om de toekomst van de kerk veilig te stellen. Drie maal herhaalde ik de vraag aan beide heren welke les men had geleerd uit de opstandige reacties van Klimmense parochianen. Echter uit niets bleek dat het kerkbestuur haar plannen had bijgesteld.

ProtestNadien sprak ik met een groep oud­kerkbestuurs­leden. Ik vroeg hun mening over de reactie van het kerkbestuur. Zij zouden een nader gesprek aanvra­gen met het huidige kerkbestuur en zonodig een ei­gen, nieuwe parochievergadering organiseren. Men wil zich niet neerleggen bij de restauratieplannen en probeert het kerkbestuur op andere gedachten

te brengen. Oud­kerkmeester Jo Kissels gaf nog een nadere toelichting. Naar zijn mening zijn de paro­chianen en oud­kerkmeesters er van overtuigd dat er broodnodig onderhoud gepleegd moet worden. Vooral het buitenwerk, zoals voegwerk, waterafvoer, schilderwerk (binnen en buiten) enz. Hij doet nog­maals een beroep op het kerkbestuur om van het kerkinterieur af te blijven, dat net bepalend is voor het beeld van onze parochiekerk. Afsluitend stelt hij: ”Maar misschien is dit hun opzet, vandaar ook het verwijderen van zoveel zitplaatsen.” De voorzitter van het mannenkoor Sint Remigius, Jo Bertholet die onlangs een koninklijke onderschei­ding kreeg, had op 1 maart reeds gesteld dat als het mannenkoor niet meer op het altaar mocht zingen, dit koor geen enkele mis meer in de Klimmense kerk zou opluisteren. Mevrouw Nieke Meurs, secretaresse van het kerkelijk zangkoor gaf mij te kennen dat het Sint Caeciliakoor niet in de hoek gedrukt wil worden door het kerkbe­stuur. Dit laatste geldt letterlijk, aangezien men de nieuwe plek voor de zangkoren in een hoek ofwel aan de zijkant gepland heeft.

Meer biddenIn een gesprek met bisschop Wiertz vroeg ik zijn re­actie op de situatie in Klimmen en de leegloop van de kerk. Op de Klimmense problemen wilde hij niet ingaan, wel stelde hij dat de pastoor en het kerkbe­stuur het plaatselijke gezag vormen en het parochie­beleid bepalen. Aangezien de bisschop in de zeven­tiger jaren als moderne kapelaan bekend stond in Schaesberg, had ik verwacht dat hij zou pleiten voor een modernisering van de R.K. kerk met name om de jongeren weer in de kerk te krijgen. Zijn antwoord op de vraag hoe de leegloop van de kerk te stop­

Page 24: OnderOns mei 2012

24

Kerkplein 61, 6367 EP Voerendaal

Parket,een mooie manierom thuis de warmteen schoonheid van denatuur te beleven...

Parket,een mooie manierom thuis de warmteen schoonheid van denatuur te beleven...

www.alkadesignparket.nl 045-575 42 94

• trappen met hout bekleden (traprenovatie)• traditionele parketvloeren• lamelparket/multiplank

• diverse laminaatvloeren• vakkundig stofvrij schuren, bijleggen en repareren van bestaand parket

Ger HorsmansTimmer-montagebedrijf

tel: 06-20465160/045-5750298

Hogeweg 75 6367 BC Voerendaal

[email protected]

� alle voorkomende timmerwerkzaamheden

� kunststof/hardhouten ramen en deuren

� rolluiken� dubbel glas HR++� onderhoud/renovatie� overkappingen

Page 25: OnderOns mei 2012

25

pen luidde: “meer bidden”. Hij ontkende dat er een koude, conservatieve wind waaide door de kerken en was er van overtuigd dat negen van de tien pas­toors uitstekende herders zijn van hun parochianen. (wordt vervolgd)

Naschrift: Ik heb het kerkbestuur de gelegenheid geboden om correcties aan te brengen in dit verhaal. Van dat aanbod heeft men geen gebruik gemaakt. Te elfder ure heeft het Kerkbestuur wel gereageerd, slechts met het verzoek het artikel niet te publiceren.

Hary van Aken

Zangvereniging Reconnected zoekt enthousiaste zangers

Op zaterdag 14 april jl. vierde Zangvereniging Reconnected uit Voerendaal in samenwer-king met Harmonie St. Joseph (Voerendaal) en Männergesangverein Cäcilia (Waldfeucht) de komst van de lente tijdens haar Voorjaarsconcert La Primavera.

Deze jaarlijks terugkerende gezellige en muzikale avond was ook dit jaar weer een succes. Niet al­leen dankzij de deelnemende verenigingen, spreker Marcel Soomers en sponsoren, maar natuurlijk ook door de goede opkomst van mensen van binnen en buiten de gemeente. Reconnected heeft de afgelopen jaren een groei doorgemaakt. Dit alles is met name te danken aan de tomeloze inzet van dirigente Peggy Smeets. Tijdens de repetities gaan hard werken en gezelligheid hand in hand. De sfeer binnen de vereniging zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt en op een ontspannen maar toch serieuze manier met mu­ziek bezig kan zijn. Het inmiddels 41 leden tellende koor is trots op hetgeen ze allemaal heeft bereikt en kijkt dan ook met een goed gevoel terug op het voor­jaarsconcert. Ondanks de groei van de vereniging kan deze nog altijd enthousiaste zangers gebruiken. Iedereen is van harte welkom, maar het koor is vooral op zoek naar mannenstemmen. Een ieder die geïn­teresseerd is, is van harte uitgenodigd om op don­derdagavond van 20.00 tot 22.00 uur te repeteren in Cultureel Centrum De Borenburg in Voerendaal. Dus kom vrijblijvend naar een van de repetitieavonden!

Meer informatie: www.reconnectedvoerendaal.nl. Of bel/mail met het secretariaat: 045– 2050902/[email protected]

Succesvol weekend turnsters Furenthela

De turnsters van Furenthela hebben in het week-end van 21 en 22 april de vereniging weer op de turnkaart van Limburg gezet.

Op zaterdag 21 april was de districtsfinale 4e Divisie, in deze wedstrijd turnen de 36 beste turnsters van Limburg, Brabant en Zeeland. Esther Pot behaalde in de categorie Junior niveau 6 een 7e Plaats en Maud Eggen, uitkomend in categorie Pupillen 2 niveau 8 behaalde een 23e plaats. Zij hebben beide een goe­de wedstrijd geturnd. Op zondag 22 april was het de beurt aan de meis­jes/dames die uitkomen in de 5e­6e­7e divisie, om de toestelfinales Limburgse Kampioenschappen te turnen. Op deze wedstrijd kwamen 14 turnsters in actie. Zij hadden zich op de plaatsingswedstrijden in janua ri bij de beste 8 turnsters per toestel geplaatst. Bij de jongste turnsters deed Charlotte Ploum mee in de categorie Instap niveau 11, ze werd 3e op sprong, 6e op vloer en 7e op brug. Bij de Pupillen 1 had Sterre Soogelee een super dag in niveau 11, ze werd 1e op sprong en balk en 2e op brug. In niveau 10 werd Mira Riksen 2e op vloer, Joëlle Simonis had een iets minder goede dag en werd 6e op vloer en sprong. Bij de Pupillen 2 niveau 10 kwamen Lianne Baars en Lotte Knols in actie, Lotte had een drukke wedstrijd met vier toestelfinales: ze werd 1e op balk, 5e op brug, 6e op sprong en 8e op vloer. Lianne had maar een toestel en werd op vloer 7e. Bij Jeugdniveau 8 had Jill Franssen twee toestelfinales waar ze op vloer 1e werd en op balk 6e. De Junioren niveau 8 begon­nen op balk. Dunja van der Velde werd hier 1e. Naomi Bakker moest eerst op sprong waar ze 5e werd en daarna haalde ze een 7e plaats op brug. En dan als laatste onze senior turnsters, in niveau 6 moest Nioor Annard op drie toestellen turnen, ze werd 1e op brug, 3e op vloer en 5e op sprong. Marloes Peeters en Joyce Roumen turnen in niveau 7, waar het bij Joyce alle­maal lukte en ze op alle toestellen (sprong, brug, balk en vloer) een 1e plaats haalde, wilde het bij Marloes even niet zo wou lukken: vloer 2e, sprong 4e en balk 8e. In niveau 8 moesten Lenne Erven en Kelsey Bovens turnen, Lenne haalde een 3e plaats op vloer, 5e op balk en 6e op sprong terwijl Kelsey een 1e plaats op vloer had en een 6e op balk.

Terugkijkend hebben we een zeer goed weekend ge­had en dat belooft nog iets voor de komende wed­strijden: Limburgse Kampioenschappen op 2 en 3 juni in Weert; districtsfinale 3e divisie op 9 en 10 juni in Valkenswaard en Toestelfinales 1 t/m 4e divisie op 17 juni in Venray.

Page 26: OnderOns mei 2012

26

Benzinepompen… als fietser rijd ik er alleen maar langs. Heel af en toe stop ik er voor een krant of een pakje kauwgum of een stiekeme Playboy… Of voor iets wat ik had moeten kopen overdag, maar vergeten ben. Toen ik nog veel melk dronk, kon dat vroeger een flesje melk zijn. Maar in die tijd spaarde ik als spaarzegelfanaat ook nog zegels op de benzine, die we toen met onze auto tankten. Ik geloof dat ik ergens zelfs nog anderhalf boekje met Esso-zegels moet heb-ben liggen… Pas bereikte mij het bericht dat het Gulp Tankstation aan de Hogeweg van exploitant veranderd was. Van daar dat ik mailde met Frank Baars en dat we op een maandagmiddag aan tafel schoven voor een gesprek.

Een nieuwe carrièreHoe ben jij in de wereld van de tankstations terecht ge-komen, Frank?“Ik sta sinds 1991 op het Gulf Tankstation aan de Hoge weg. Ik was eigenlijk gymleraar, ik heb tussen 1984 en 1988 de Academie in Arnhem/Zwolle ge­daan… maar ik kwam nergens tussen, het was een moeilijke tijd voor beginnende leraren. Van de twin­tig studenten (uit mijn groep) die met mij van de Academie afkwamen is er maar één gymleraar ge­worden…”Je doet daar nu niks meer mee?“Zeker wel, alleen niet beroepsmatig… Je hebt dat niet voor niks in je bagage, ik neem deel aan het ver­enigingsleven, help mijn kinderen met hun trainin­gen en heb trainingen gegeven bij de volleybalclub en de voetbalvereniging Voerendaal.”Maar een baan vond je niet, in ‘88?“Nee, ik heb toen eerst drie jaar bij het ABP kunnen werken, via Pim Rentenaar, en in 1991 kon ik bij het Tankstation in vaste dienst komen…”

Gulf Tankstation Dat werk beviel je ook wel?“Zeker, je krijgt er met alle lagen van het volk te ma­ken en daar ligt ook de uitdaging. Je moet in dit werk iedereen willen behagen, zelfs personen die je misschien niet zo liggen. Dat is iets wat ik erg leuk vind!”

En je staat midden in het dorp.“Ja, dat bevalt me ook goed! Van origine kom ik van Heerlen, maar toen ik op het Grotius in de brugklas zat, ben ik naar de Vrouwenheide verhuisd, daar gin­gen we naast de molen wonen.”Je bent nu dus zelf exploitant van het tankstation ge-worden“Ja, het tankstation viel onder de exploitatie van Auto Maessen in Klimmen en daar ben ik 21 jaar in dienst geweest. Twee jaar geleden zijn wij een overname­traject gestart. Met de familie Maessen kwam ik snel tot overeenstemming, maar met Gulf is er geruime tijd over de exploitatie­overeenkomst onderhan­deld, want ik wou natuurlijk niet over één nacht ijs gaan. Per slot van rekening heb ik een gezin met drie kinderen…Er kwam een einde aan het oude contract en per 1 maart ben ik dus de nieuwe exploitant.”

De benzinewereldHoe zit dat eigenlijk in de benzinewereld van tegen-woordig? Op de Kennedylaan had je vroeger ook een tankstation van Gulf, maar dat is nu Q8.“Ja, dat klopt, 27 jaar geleden zijn alle tankstations aan de weg Q8 geworden. En wij waren vroeger een BP­Station, maar dat is toen naar Amerikaanse schaal gestandaardiseerd en Gulf geworden.”Vroeger had je de witte pompen met goedkopere ben-zine.

Voerendaal aan het woordFrank Baars

Page 27: OnderOns mei 2012

27

“Ja, tegenwoordig kun je dat vergelijken met de on­bemande stations. Maar dat betekent natuurlijk een heel andere benadering. Wij proberen de klanten met onze ‘bemande’ service zo goed mogelijk te helpen, volgens mij is dat iets wat klanten op prijs stellen.” Is er nu wat jullie benzine betreft veel verschil met de grote maatschappijen als Shell en Esso?“Nee, ze zijn allemaal bezig met research, die leiden tot toevoegingen. Het zijn allemaal aparte namen met hun eigen marketing, maar er zijn slechts kleine verschillen in het basisproduct.”Maken jullie met de hoge prijzen van het moment een moeilijke tijd door?“Ja, omdat de prijs regelmatig wisselt, hebben we nu meer tankers, die voor kleine bedragen komen tanken. We hebben nog steeds onze vaste klanten, alleen komen ze vaker.”

VeiligheidEen aantal jaren geleden is jullie station overvallen?“Ja, dat klopt…twee keer zelfs, dat was een heel naar voorval!”Werkt dat lang na?“Zeker weten, maar ik kan natuurlijk niet beoordelen hoe dit precies nawerkt bij de overvallen personen, omdat ik het persoonlijk nog nooit heb meege­maakt! Ik denk wel dat je er mee moet proberen om te gaan, als je bang bent geworden, kun je dit werk ook niet meer uitvoeren.”Ga je je dan anders gedragen?“Je wordt steeds alerter voor opvallende klanten en situaties. Je moet voortdurend oogcontact houden met wat buiten gebeurt. We hebben in ieder geval een elektronisch slot dat we in geval van nood kun­nen gebruiken. Je moet er ook voor zorgen dat je voortdurend zichtbaar bent en dat je openheid toont naar de mensen toe!”

ServiceJe legde de nadruk op jullie service. Wat is het geheim daarvan?“Wij verkopen het benzineproduct, tegelijk met meer dere andere producten: je kunt bij ons een broodje eten, een kopje koffie drinken, we bieden hulp bij de carwash, verwisselen een lampje als dat mogelijk is, vervangen een ruitenwisser enz… Wij werken heel servicegericht en hebben daaraan ons eigen gezicht te danken! We willen aardig en vriende­lijk zijn en zó een band met de klanten opbouwen.”Hoeveel scooters komen bij jullie?“Scooters die Euro 95 tanken maken ongeveer 1% van onze klantenkring uit, dan zijn er nog de brom­fietsers die voor Brommix komen.”

De belevingHebben jullie niet veel concurrentie van auto’s met elek-tromotoren?“Nee, dat speelt nu nog niet, de boel gaat van van­daag op morgen nog niet meteen om.Het gaat bij zo’n tankstation om alles: de auto’s, de motoren, de beleving. En als er meer elektromotoren komen, dan kunnen we altijd ook een laadstation er­bij bouwen.”Ja, die beleving… ik wou vroeger automonteur worden, jaren later toen ik door een garage liep begreep ik waar-om: het ging om die geur van de smeerolie…“Ach ja, die benzinelucht is toch ook iets bijzonders? Ik vind het niet vies, daar voel ik me in thuis. En auto’s vind ik ook interessant, vroeger reed ik een gerestau­reerde BMW, 02­serie, maar, omdat ik een gezin heb, moet ik praktisch denken en rijd ik nu een Renault Scenic.”

Voerendaal - KunradeJe gezin, dat betekent?“Mijn vrouw Nicolle, mijn kinderen Sven van 13, Lianne van 11 en Cas van 9.”Die natuurlijk allemaal fanatiek sporten?“Haha, ja, Nicolle zat vroeger bij VCV en nu gaat ze re­gelmatig naar Sportinstituut Rosalie, Lianne zit bij de turnvereniging Furenthela en Sven en Cas voetbal­len bij RKVV Voerendaal. Ik ben op dit moment nog jeugdleider bij het team van Cas.”Jullie wonen in de Van Elmptstraat, heb je ook iets met Voerendaal en Kunrade?“Jazeker, ik voel me er heerlijk thuis, het geeft je een geborgen gevoel. Ondanks dat ik van origine uit Heerlen kom, ben ik er toch makkelijk opgenomen. Maar dan moet je je zelf natuurlijk wel voor deze ge­meenschap openstellen!”

woon- en projectinrichting SENDEN

laminaat

gordijnen

vloerbedekking

zonwering e.d.

openingstijden: donderdag van 19.00 tot 21.00 uurzaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en op afspraak.

Heerlerweg 15 • Voerendaal • 06 543 977 79 • 06 546 051 67

we zijn

gespecialiseerd in

het bekleden

van trappen

Page 28: OnderOns mei 2012

28

Page 29: OnderOns mei 2012

29

Vitaya Coaching en Massage bij Nanon Boulanger

Hoe hectischer de tijden worden, hoe meer men-sen behoefte krijgen aan stressbestrijding.Om een goede harmonie te bereiken tussen li-chaam en geest, kunnen allerlei vormen van massage, reiki en lichamelijke therapie helpen. Ook in onder ons zien we daarvoor praktijken ontstaan. De van oorsprong Voerendaalse Nanon Boulanger bijvoorbeeld houdt zich bezig met al-lerlei vormen van coaching en massage.

Hoe ben je daar op gekomen, Nanon?“Ik was als werk­coach bij het UWV erg cognitief be­zig, ik wilde meer met mijn gevoel kunnen doen, het gevoel en ook de medemens meer aandacht kunnen geven! Mijn coach had mij al een keer geadviseerd om meer met mijn handen te gaan doen, zo kwam ik uiteindelijk op masseren. Ik ging een cursus Japanse gezichtsmassage volgen en ik merkte hoe fijn ik het vond om te masseren en volgens mijn medecursis­ten bleek ik massagehandjes te hebben.”“Die Japanse gezichtsmassage – Ko Bi Do – biedt niet louter de klassieke gezichtsmassage uit de schoon­heidssalon, maar leert je ook de meridianen in het gezicht te prikkelen.”Nanon geeft ook ontspanningsmassages van rug, nek, schouders, hoofd en gezicht, hotstonemassage,

klankmassage volgens het systeem van Peter Hess en aromatherapie. Deze massages dienen de ontspan­ning van de klanten, waardoor ze ook veel nieuwe energie kunnen opdoen. Nanon heeft in principe een praktijk exclusief voor dames. Klankmassage biedt zij aan voor zowel mannen als vrouwen. Aan deze klankmassage ligt oeroude kennis uit de Himalaya ten grondslag over de werking van klanken. Er ko­men klankschalen op het lichaam die werken door middel van klanken en de trillingen die deze klanken veroorzaken. Om te begrijpen wat er hier gebeurt, moet je denken aan een steen die je in het water gooit. Dan zien we ook kringen ontstaan, die zich

over dat water verspreiden. De steen valt verticaal naar be­neden, maar veroorzaakt dus

ook horizontale bewegingen. Het menselijke lichaam bestaan

voor 80% uit water, de klanken in een klankmassage veroorzaken allerlei

zachte trillingen op horizontaal en verticaal niveau, die zorgen voor een harmonie in alle

lichaamscellen. Dit versterkt het zelfbewust­zijn, de creativiteit en de scheppingskracht

van degene die de klankmassage ondergaat. Het kan ook tot meer levensvreugde leiden en het zelfgenezend vermogen van de mens vergroten. De klankschaalmethode volgens Peter Hess wordt ook in de gezondheidszorg gebruikt.

Op het vlak van coaching geeft Nanon life­coaching en loopbaan­coaching. Zij probeert mensen hierin antwoord te doen vinden op vragen als: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?Klanten van Nanon geven enthousiaste reacties op haar werk.

Ben U ook geïnteresseerd in wat Nanon doet, dan kunt U contact met haar opnemen: Nanon Boulanger – Akkerhof 93 – 6418 KX Heerlen; tel. 045­5713829; e­mail: [email protected]

P I A N O L E S S E N

door ervaren pianopedagoog, in hetbezit van de diploma’s docerend-en uitvoerend musicus.

PAUL HUIJTSHogeweg 19, Voerendaal045-5754427

Page 30: OnderOns mei 2012

30

✓ Breed assortiment onderkleding voor het hele gezin.

✓ Scherpe prijzen en goede service.

bel: 06-51286460 of mail naar:

[email protected]

www.brouweronderkleding.nl

Extra service voor klanten in de regio:

BEL & BESTEL: bestellingen vanaf€ 25,– worden gratis aan huis bezorgd.

wij leveren BEEREN ONDERGOED

Ophalen gebruikte spullen door Harmonie St. DavidWilt u ook geheel gratis meer ruimte in uw woning?

Heeft u nog bruikbare spullen op te ruimen? Elektronische en huishoudelijke artikelen (ook

witgoed, mits nog werkend), glaswerk, porselein, boeken, fietsen, kleding, enz.?

Harmonie St. David komt het elke 1e zaterdag van de maand bij u ophalen, als u de nummers 5754017,

5752393, of 5751126 belt.

Atelierhoeve/Galerie FRANSCZ WITTEuw adres voor kunst, kunstuitleen, kunstkoopGalerie geopend: zondags 13.00-17.00 uur.

Ransdalerstraat 37, 6311 AW Ransdaal Tel. (043) 4599043 / 06-15440468

[email protected]

SPEKHOUWERSTRAAT 12 VOERENDAALTELEFOON 045 - 5750851

dinsd. t/m donderd. 9.00-12.00 en 13.30-18.00 uurvrijdag 9.00-12.00 en 13.30-20.00 uurzaterdag 9.00-15.00 uurmaandag de gehele dag gesloten

EUSSEN Aanhangwagens* in- en verkoop van

nieuwe en gebruikte

aanhangwagens en paardentrailers

* tevens voor alle reparatie-

werkzaamheden en onderdelen

Tel. 045-5751093www.eussenaanhangwagens.nl

Industrieterrein Lindelaufer Gewande, Voerendaal

ook voor onderhoud aan uw caravan

Page 31: OnderOns mei 2012

31

‘Een Klinkend perspectief’

Succesvolle muziekopleiding in het basisonderwijs Parkstadgemeenten nu ook in Klimmen beproefd!

Op 19 januari 2011 bezocht H.K.H. Prinses Maxima het in 2008 gestarte initiatief “Een Klinkend Perspectief”. Een initiatief van de har-monie/fanfareverenigingen in de gemeenten Brunssum, Kerkrade en Landgraaf en de stichting SMK, die de muziekeducatie duidelijker wilden positioneren.

Op veel basisscholen wordt geen of te weinig aan­dacht hieraan besteed. Met name muziekles werd vrijwel niet meer gegeven. De muziekkorpsen en muziekschool SMK besloten samen op te trekken onder het motto: “Elk kind heeft recht op muziekles binnen het basisonderwijs.”

Een brede vorming stimuleert kinderen Muziekles bevordert de cognitieve en de sociale vor­ming van kinderen. Maar kinderen hebben ook an­dere culturele vorming nodig en beweging en sport. Uiteindelijk gaat het erom dat kinderen binnen het basisonderwijs breed worden gevormd. Dat ze niet alleen leren lezen, schrijven en rekenen, maar ook gedegen kennis maken met muziek en sport. De muzieklessen in alle acht leergangen van de ba­sisschool worden verzorgd door speciaal opgeleide muziekconsulenten van de Muziekschool Kerkrade. De harmonie/fanfareverenigingen verzorgen drie keer per jaar een presentatie van bepaalde instru­menten en werken vervolgens mee aan de eind­presentatie. Elk jaar wordt afgesloten met een eind­presentatie aan de ouders, leerkrachten en andere belangstellenden, door leerlingen en de betrokken

muziekvereniging. De kosten van de muzieklessen worden betaald door de basisscholen, de onder­wijsstichting, de muziekschool en de gemeenten Brunssum, Kerkrade en Landgraaf.

Jeugd krijgt interesse in har-moniën en fanfares Hoewel het werven van leden niet het primaire doel is van het project ‘Een Klinkend Perspectief’, zal het project uiteindelijk leiden tot een betere basis voor de ama­teurmuziekverenigingen in de re­gio. Op zijn beurt is dat een voorwaar­de voor het behoud van de re­gionale muziekcultuur en van de sociale samenhang in de ge­meenschap.

Page 32: OnderOns mei 2012

32

Autofit VoerendaalAutofit VoerendaalLindelaufer Gewande 36367 AZ VoerendaalTelefoon 045 - 5 620 102E-mail [email protected]

www.autofitvoerendaal.nl

De allround garage voor alle automerken en brommobielen!

J. Habets

official dealer Microcar

STRIJKSERVICE KLUMMEHeeft u, net als zoveel mensen, tijdgebrek, een handi- cap en/of geen zin om uw strijk zelf te doen? Doet u het liefst leukere dingen in uw spaarzame vrije tijd dan strijken. Dit hoeft vanaf nu geen probleem meer te zijn, ik doe uw strijkgoed voor u.Heeft u geen tijd om het wasgoed te brengen en te halen, ook geen probleem, maak gebruik van mijn haal- en bezorgservice.Wilt u wekelijks, tweewekelijks of incidenteel uw strijk gedaan hebben, ik help u graag.Bel of mail voor meer informatie en een vrijblijvende prijsopgave naar Sonja: telefoon 0630050769, e-mail: [email protected]

Nieuw in Klimmen…

Bouwkundig Ontwerp en Adviesbureau

verbouwingen en nieuwbouw

Manensheide 42 6343 CRKlimmen Tel: 06-51277959

Bijna tweeduizend bezoekers bij open boerderij in Klimmen

Op zondag 9 april vond er in Klimmen een open-boerderij-dag plaats bij Jacques Nicolaes in de Heek.

De landelijke en regionale reclamekampanje van Campina leverde volgens deze veeboer een bezoe­kersaantal op van bijna 2000 mensen. Om 12 uur mochten de koeien voor het eerst de winterstal ver­laten en vreugdedansen uitvoeren in de huiswei. Dat tafereel wilde menigeen wel eens zien en fotografe­ren, en met succes. Onder de vele bezoekers waren veel gezinnen met kleine kinderen die nader kennis maakten met koei­en, kalveren en de boerderij. Een dergelijke run op het boerenleven is ongekend.

Bron

foto

: htt

p://

duur

zaam

-spa

ren.

blog

spot

.com

Nieuwbouw, renovatie en onderhoud van elektrische

installaties. Tevens het adres voor water-gas- afvoer-sanitair-cv en het compleet renoveren van

badkamer, toilet en keuken (incl. tegelwerk).

H. Daniëls Hogeweg 27 6367 BA Voerendaal Tel: 06 - 575 482 58Fax: 045 - 575 16 27 E-mail: [email protected]

V E R H U I S B E R I C H T

Page 33: OnderOns mei 2012

33

M. van den Bosch-SpeekenbrinkTermaar 19, 6343 CL KlimmenTel. 043-4592037

Koninklijke Harmonie de Berggalm in Klimmen omarmt ‘Het Klinkend Perspectief’

De Koninklijke Harmonie De Berggalm in Klim-men verzorgt reeds jaren het Voorbereidend Instrumentaal Onderwijs (VIO) en HAFA-muziek-onderwijs voor de jeugd van Klimmen. Op deze wijze tracht de harmonie de jeugd ervoor te in-teresseren om toe te treden tot het jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie de Berggalm.

Na het volgen van de HAFA­A en ­B­opleiding kan men doorstromen naar het harmonie­orkest. Op ba­sis van de goede ervaringen bij collega muziekver­enigingen in Brunssum, Landgraaf en Kerkrade heeft de Harmonie ‘Het Klinkend Perspectief’ omarmd. In overleg met de stichting SMK en Basisschool Ummer Clumme is ‘Het Klinkend Perspectief‘ na de zomer van 2011 gestart in Klimmen. In tegenstelling tot wat in de andere gemeenten gebeurt, financiert de Koninklijke Harmonie ‘Het Klinkend Perspectief’ momenteel zelf. De Gemeente Voerendaal stelt vooralsnog geen financiële midde­len ter beschikking. Mede door de financiële steun via de Clubactie 2011 van de sinds kort in Klimmen gevestigde super­marktketen Jan Linders, kon de harmonie het initia­tief van ‘Het Klinkend Perspectief’ voortzetten, zij het in beperkte vorm.

In overleg met de Muziekschool Kerkrade is in 2011 gestart met één leergang, namelijk de muziekoriën­tatie in groep 5, waarbij de Harmonie direct partici­peert met het introduceren van de blaas­ en slag­werkinstrumenten. Het samenwerkingsverband met de Muziekschool Kerkrade is als proefproject aange­gaan voor het schooljaar 2011­2012.

Theorie en eerste kennismaking met instrumen-ten harmonie Een leraar van de muziekschool verzorgt deze lessen wekelijks en introduceert de blaasinstrumenten met behulp van moderne hulpmiddelen zoals film en in­ternet. In een blok van acht lesuren worden de hou­ten blaasinstrumenten behandeld. Aan het einde van dit lesblok worden deze instru­menten gepresenteerd door leden van de harmo­nie. De leerlingen krijgen dan de gelegenheid de instrumenten uit te proberen en om hun eventuele belangstelling voor een bepaald instrument kenbaar te maken. In het tweede lesblok worden de koper­instrumenten behandeld met weer een afsluitende presentatie door de Harmonie. In het derde lesblok wordt het slagwerk behandeld.

Grote eindpresentatie op 23 mei 2012Inmiddels heeft zich een tiental jongeren aange­meld voor het volgen van muziekonderwijs bij de Harmonie. Tot en met mei wordt in de lessen de mu­ziekoriëntatie verder verdiept. Op 23 mei wordt het muziekschooljaar afgesloten met een slotmanifestatie. De leerlingen van groep 5 zullen een eenvoudig muziekwerk ten gehore brengen. Dan zal een poging ondernomen worden om tezamen met leden van de Harmonie en/of het jeugd orkest een werk uit te voeren.

Voortzetting van ‘Het Klinkend Perspectief’ vraag financiële participatie van gemeente en basisschool De ervaring van dit eerste jaar laat zien dat dit een­malige project een structureel karakter verdient. De directie van de Basisschool Ummer Clumme is enthousiast evenals de Koninklijke Harmonie de Berggalm. Voortzetting vraagt echter (financiële) participatie van de gemeente en de basisschool, conform het succesvolle programma in Brunssum, Landgraaf en Kerkrade. De jaarlijks terugkerende lasten kunnen niet alleen door de muziekvereniging gedragen worden. In het schooljaar 2011­2012 heeft ‘Het Klinkend Perspectief‘ de jeugd van groep 5 kennis laten ma­ken met muziekonderwijs en met de lokale muziek­vereniging. Een aantal heeft gekozen voor verdere ontwikkeling in de muziek, via de opleidingen van de Harmonie. Hoe het schooljaar 2012­2013 muzikaal zal aflopen, is nog onduidelijk. Het enthousiasme is er, nu nog aanvullende financiële ondersteuning.

Nadere info via: Sjir Winthagen (begeleider Het Klinkend Perspectief in Klimmen): tel. 045­4052661, [email protected]; Felix Paulissen (voorzitter Koninklijke Harmonie De Berggalm): tel. 045­4052341, [email protected].

Page 34: OnderOns mei 2012

34

- Zeepproducten

- Decoratiemateriaal

- Kralen

- Houten Letters / figuren

- Kraamcadeau’s

www.freubelshoponline.nlDésirée CrousenStaatsland 5

6311AD Ransdaal

[email protected]

043 - 459 31 88

Ruime keuze in tegels en natuursteen!Meer dan 2500 soorten tegels voor wand en vloer

in onze showroom met een snelle levering!

Heerlerbaan 233 Heerlen(afrit Atrium ziekenhuis)

045 - 542 72 72www.eurotegel.nl

Eurotegel,meer dan40 jaarervaring!

E U R O T E G E L

KledingreparatieVoor al uw kledingreparaties en veranderingen aan kleding.Tevens het adres voor het maken van dames- en kinderkleding.Tel: 06-22270790

Page 35: OnderOns mei 2012

35

Keepersclinic 31 mei in Voerendaal met OCI-LIONS

Voor keepers is het een unieke kans om te leren wat tophandbal is! Donderdag 31 mei is er name-lijk een clinic voor handbalkeepers in sporthal De Joffer aan de Goswijnstraat 1 in Voerendaal, waar de plaatselijke handbalclub Gemini gastheer zal zijn. De presentatie is in handen van OCI-LIONS-trainer Herman Breuer en enkele keepers.

“We hopen op net zo’n succes als eind 2010 bij Olympia Bocholtz, waar honderd keepers zich had­den aangemeld, zelfs uit de Euregio. De clinic op 31 mei is bedoeld voor keepers van de C­jeugd en ou­der, dus ook senioren,” aldus de internationaal veel­gevraagde keeperstrainer van de LIONS. Zo heeft hij tijdens stages al meerdere dames en he­ren keepers voorbereid op EK’s en WK’s. Hij zal samen met talenten van OCI­LIONS en andere clubs interes­sante oefeningen aanbieden en uitleg geven over de bijzondere positie van een doelman. De opzet van de clinic is om het aantal deelnemers in twee groepen te splitsen. De avond bij Gemini duurt van 18.30­21.30 uur. Aanmelden voor de gratis clinic kan vanaf nu via een

mail naar Herman Breuer: [email protected]. Vermeld persoonlijke naam, naam vereniging, team en leeftijd.

In de wielen… voor de Bokkenrijders

Wederom zit het de organisatie van het Bokken-rijdersfestival niet mee. De Stichting wordt nu in de wielen gereden door het WK wielrennen. Om deze hindernis te omzeilen is het festival ver-plaatst naar 30 september 2012.

Zag het er aanvankelijk nog naar uit dat het festival niet in aanraking zou komen met het WK wielren­nen in Valkenburg a/d Geul, nu heeft de organisatie besloten om voor het eerst een ploegentijdrit voor merkenteams te laten rijden... en jawel op 16 septem­ber 2012. Eventuele andere evenementen op deze dag zijn uiteraard uit den boze. Het parcours loopt, vanuit de Heek, dwars door Klimmen, in de richting van Kunrade. De bereikbaarheid van Klimmen zal op die dag be­perkt zijn tot de vroege ochtend of de late avond. Op de dag vooraf aan het Bokkenrijdersfestival, op 29 september 2012 dus, vindt er in Klimmen een sympo­sium plaats over de Bokkenrijders. Het programma daarvoor ziet er, heel globaal, als volgt uit: enkele le­zingen over de Bokkenrijders (in brede zin) afgewis­seld met muziek. Zoals al vermeld, gaat op de dag erna, op 30 sep­tember 2012 op en rond de Vrijthof in Klimmen het Bokkenrijdersfestival door. Voor meer inlichtingen: www.oppebok.nlcontactpersoon: Peter Alzer, [email protected]: Hans Franssen, Koulen 12, 6343 CL Klimmen.

Voor €25 schenkt u een moeder in Afrika 8 kippen en een haan. Daarmee kan zij haar voeding en inkomen voorgoed verbeteren.

Origineel Moederdag cadeau!Moederzkt. kip

Doneer kippen op giro 4663 of heifer.nl

Page 36: OnderOns mei 2012

36

WA

AR

OM

AU

TO

BE

DR

IJF

LOE

K S

CH

AE

PK

EN

S?

- Ond

erho

ud/r

epar

atie

alle

mer

ken

- Uits

luite

nd k

wal

iteits

onde

rdel

en- V

oora

f prij

sopg

ave

- Gra

tis v

erva

ngen

d ve

rvoe

r- B

osch

test

- en

diag

nose

appa

ratu

ur- B

osch

airc

o on

derh

ouds

appa

ratu

ur- B

osch

ban

dena

ppar

atuu

r- A

PK-k

eurin

g, o

ok v

oor d

iese

ls- U

itdeu

ken

zond

er s

puite

n- V

akbe

kwaa

m p

erso

neel

- BOV

AG-li

d

vo

or

al u

w o

nd

erh

ou

d e

n r

ep

ara

tiew

erk

zaam

hed

en

van

alle m

erk

en

en

alle t

yp

en

pers

on

en

- en

bed

rijf

sau

to’s

, alles u

itg

evo

erd

vo

or

een

eerl

ijk

e p

rijs

!

kijk v

oor

200 s

cherp

gepri

jsde o

ccasio

ns o

p: w

ww

.schaepkens.n

l

vo

or

al u

w o

nd

erh

ou

d e

n r

ep

ara

tiew

erk

zaam

hed

en

van

alle m

erk

en

en

alle t

yp

en

pers

on

en

- en

bed

rijf

sau

to’s

, alles u

itg

evo

erd

vo

or

een

eerl

ijk

e p

rijs

!

kijk v

oor

200 s

cherp

gepri

jsde o

ccasio

ns o

p: w

ww

.schaepkens.n

l

vo

or

al u

w o

nd

erh

ou

d e

n r

ep

ara

tiew

erk

zaam

hed

en

van

alle m

erk

en

en

alle t

yp

en

pers

on

en

- en

bed

rijf

sau

to’s

, alles u

itg

evo

erd

vo

or

een

eerl

ijk

e p

rijs

!A

UTO

BED

RIJF

LO

EK S

CHA

EPKE

NS

Klim

men

ders

traa

t 110

KL

IMM

EN 0

45 -

405

28 9

6kijk v

oor

200 s

cherp

gepri

jsde o

ccasio

ns o

p: w

ww

.schaepkens.n

l

Pe

ug

eo

t 3

07

XS

1.6

-16

V

BR

EA

K,

AIR

CO

, C

RU

ISE

Stat

ionc

arB

j. 23

-06-

2007

Km 1

04.2

77Kl

eur G

rijs

Ben

zine

Nu

€ 8.

845,

-