Fenavian 2009

16
FENAVIAN

description

Fenavian 2009

Transcript of Fenavian 2009

Page 1: Fenavian 2009

FENAVIAN

Page 2: Fenavian 2009

Outsourcing

Opleiding

Maak van kwaliteituw sterkste troef!

AS4 - Waterstraat 4 - 9160 Lokeren - Tel : 09/361 00 61 - Fax: 09/360 60 42 - [email protected] - www.as4.be

Uw bedrijf kan plots geconfronteerd worden met een capaciteitsprobleem, door bijvoorbeeld langdurig ziekte, het niet op tijd invullen van een openstaande vacature, zwangerschaps - of ouderschapsverlof van de QA manager,…Outsourcing is vaak een e�ciënte en kosten-vriendelijke oplossing voor uw capaciteits-probleem. AS4 kan via outsourcing tijdelijk zorgen voor het inzetten van een getrainde vervanger.

AS4 organiseert zowel inhouse opleidingen in haar opleidingscentrum in Lokeren rond actuele thema’s binnen de voedselveiligheid en de kwaliteits-systemen, als opleidingen bij de klanten zelf. Personeelsopleidingen worden op maat van het bedrijf ontwikkeld, speci�ciek opgesteld voor het personeel op de werkvloer of het hoger management.

AS4 adviseert en ondersteunt voedingsbedrijven op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteits-management. Het opstellen, up-to-date houden en implementeren van kwaliteitsnormen zoals HACCP, ACS, Fedis , BRC, BRC-IOP, IFS, ILS , ISO 22000 ,… vergt vaak veel tijd en geld.

Door externe kennis in uw bedrijf te brengen, verloopt dit proces vlotter en vooral kosten-besparend. Door de jarenlange ervaring binnen AS4, brengen onze consultants vaak praktische oplossingen aan voor problemen, waardoor normen zoals BRC en IFS vaak dichterbij zijn dan u denkt.

Onze ervaring leert ons dat je een klant niet enkel moet adviseren hoe het moet, maar dat je als consultant ook moet zorgen dat het geregeld wordt! Dát is kwaliteitsmanagement en dát leidt tot resultaten.

Advies

Page 3: Fenavian 2009

FenavianJaarboek2009Annuaire 7

VoorstEllINg FENAVIAN

Wat betekent lidmaatschap van Fenavian?Fenavian symboliseert de solidariteit tussende fabrikanten van charcuterieproducten inBelgië.Fenavianisunitair(federaal)enheeftgeenregionalewerking.BijFenaviankrijgenallebedrijvenevenveel informatie. Bij Fenavian krijgen de bedrijven rechtstreekse toegang tot vergaderingenwaaropbeslissingenmoetengenomenwordenmetdeoverheid,overthema’sdiedesectoraan-belangen.Fenavianhoudtzichnietrechtstreeksbezigmetdossiersdieopandereniveausbeterverdedigdenopgevolgdkunnenwordendooranderefederaties:- opEuropeesvlak,watvleesproductenbetreft,doorCLITRAVI;- opEuropeesvlak,watdeversvleeshandelbetreft,doorhetUECBV;- opnationaalvlak,watdevoedingenoverlappendedossiersmetdevleessectorbetreft, doorFEVIA.Metanderewoorden:Fenavianwerktcomplementair,metinbrengvankennisvanzaken,toege-voegdewaarde,voorwatdedossiersbetreftwaarinwijmenenalssectoreeninbrengtemoetendoen. Fenavianhoudt zichbezigmetdedoorstromingvande informatienaardeaangeslotenbedrijven, doet aan beleidsvoorbereidend werk waarover terug moet gekoppeld worden op denationaleof internationalevergaderingen.Fenavianzorgt ervoordatalleaangeslotenbedrijventijdig(=langopvoorhand)meekunnengroeienindedossiersdiehuntoekomstzullenbepalen.Fenavianwerktindediepte.ElkefabrikantkanmetalzijnvragenterechtbijFenavianenontvangtquasionmiddellijkeenantwoord.Fenavianisoveralvertegenwoordigdindebeslissingsorganen,hetzijrechtstreeks,hetzijonrechtstreeksviadeexpertenvanaangeslotenleden.Fenavianverzekertdecontinuïteitophetvlakvandeopvolgingvandedossiers.Fenaviankanvoordeeigenmeningopkomenenmoetzichvananderesectorenoffederatiesnietsaantrekken.

Page 4: Fenavian 2009

De Jong bedacht in samenwerking met klanten universele oplossingen op het gebied van diafragma voorzetapparaten.

Innovatie en creativiteit zijn

aspecten die De Jong Engineering

op het lijf zijn geschreven. Met

name in de fast-food industrie is

momenteel flexibiliteit gewenst.

Nieuwe technische projecten vragen

om een samenbundeling van kennis

en kunde.

Strategische samenwerking tussen

enerzijds de fabrikant van snacks

en anderzijds de leverancier van

productiemiddelen is onontbeerlijk

geworden.

De Jong Engineering speelt in op

deze nieuwe ontwikkelingen. Vanuit

Elburg worden veel nieuwe universele

oplossingen bedacht, in samenwerking

met klanten op het gebied van

diafragma voorzetapparaten met

name op het gebied van co-extrusie

systemen. De markt van gevulde

producten is driftig in ontwikkeling

en De Jong speelt hierin een

toonaangevende rol.

Nieuwe showroom

De Jong uit Elburg anticipeert op de

toekomst en ziet nieuwe perspectieven.

Samen met toeleveranciers ofwel co-

makers worden de machines gebouwd.

De verkoop is ondergebracht in een

separate onderneming: DJE Food

Processing BV, met een volledig

nieuwe showroom in Elburg. Alle

standaardmachines staan opgesteld en

kunnen in de testruimte (proefkeuken)

worden beproefd met product van

de klant. Het gaat dan om digitale

vacuümvulmachines, extrusie-

apparaten, diafragmasystemen,

co-extrusie, hamburgerlijnen en

vacuümvormmachines.

Dealernetwerk uitgebreid

Het onderscheidingsvermogen van

DJE Food Processing ligt op het

gebied van het vormen van producten

voor zowel de vlees-, kip- als

visindustrie. Daarnaast speelt ook

de bakkerijindustrie een steeds grote

rol. Door de jarenlange ervaring in

de voedselindustrie kan DJE Food

Processing bogen op de excellente

kennis. Om in te spelen op de

huidige economische ontwikkelingen

kan DJE Food Processing ook

financieringsoplossingen aandragen.

Zowel op technisch als commercieel

gebied ziet De Jong vanuit Elburg

nieuwe perspectieven. Daarnaast

wordt wereldwijd het dealernetwerk

uitgebreid met partners die

kennis hebben van de technologie

en de markpositie herkennen.

Recente ontwikkelingen zijn een

krokettenvormmachine waarbij vanuit

een servo-gestuurd diafragma ballen

worden uitgerold tot kroketten.

Bij de ontwikkeling van de

co-extrusielijn is nauw samengewerkt

met Enkco Foodgroup als leverancier

van koelverse en diepgevroren

vleesproducten en vleesvervangers.

Door de kennis van vacuümvullen en

vormen kan met eigen machines de

nauwkeurigheid van het eindproduct

worden gegarandeerd, tot op de gram

nauwkeurig. Bij de klant geldt: steeds

meer volume realiseren tegen lagere

kosten. DJE Food Processing speelt

hierop in.

De Jong Engineering, Elburg T: (0525) 652 [email protected]

PUBLIREPORTAGE

Nieuwe perspectieveN

Het onderscheidingsvermogen van DJE Food Processing ligt op het gebied van het vormen van producten voor zowel de vlees-, kip- als visindustrie.

Page 5: Fenavian 2009

FenavianJaarboek2009Annuaire 9

DE DIENstEN VAN FENAVIAN

Milieukost omzetten in winstOp25jaartijdishetaantalvleeswarenfabrikanteninBelgiëgedaaldvan2.000naareengoede350.Ditaantalvermindertnogsteeds jaarlijksmet5%.Detewerkstellingendeomzetvandesectorblijftquasiconstant,alhoewelereentoenemendedrukislangsdeinvoerkant.Demeestebedrijvendoenvoorhetoplossenvanhunmilieuproblemenberoepopexterneconsultants–ofadviseerdiensten.Omdatdemilieuproblematiekeenregionalematerieis,ishetvooreenfederatienieteenvoudigditoptevolgen.Bovendiengaathethiermeestalnietomproblemendiesectorspecifiekzijn,dochdieallevoedingsbedrijvenaanbelangen.Bijvoorbeeld:nevenstromenbestemdvoordiervoeding,slib,verpakkingen,CO²,Ecotaks,lozingsnormen,....AldezezakenwordendoorFenavianopgevolgdinsamenwerkingmethetdepartement“Milieu”vanFEVIA.Fenavianlevertookopmilieuvlaktoegevoegdewaarde,dooropcollectievemaniergemeenschappelijkemilieuproble-menvanvleeswarenfabrikantenoptelossen.Denadrukligtophetvermijdenvankosten.

Voorbeeldenhiervanzijn:• MilieurapportPresti1= Handleidingvoordeaanpakvandemeestvoorkomendeproblemenineenvleeswarenbedrijf.• MilieurapportMamboPresti5= Benchmarkingvandeafvalkostenopeendoordachtewijzeafvaltevermijden.• “SteekWAT(T)injezak”=Aankoopvanenergie(gas&elektriciteit)aangroepskorting.Informatie aanbieden op een collectieve manier.Fenaviandoetwathetmoetdoenopdatdebedrijvenzichkunnenbezighoudenmethuntaakvoor-naamstetaak,namelijkdefabricageenverkoopvanlekkereengezondevleesproducten.Indeopvolgingvanhetthuisverbruikvanvleeswaren,hetmarktaandeel,deafzet,detoegevoegdewaarde,deconsumptieenhetimagovanvleesproducten,deevolutievandegrondstofprijzenopdebinnen-enbuitenlandsemarktkruiptheelwattijdenmiddelen,alsjeditalsvleeswarenfabri-kantopuweentjewilonderzoekenenopvolgen.ViaFenavianbekomendeledendevoornaamsteinformatie,zondereenabonnementtemoetennemenofzetemoetenaankopen.

Voorbeelden:• Macro-economischestatistieken;• Statistiekenaankopenvlees-envleesproducten;• Informatieovergewijzigdeexportreglementering&gezondheidcertificaten;• Prognosesoverdeverwachteevolutievandegrondstofprijzen.• Hetopzetvandezedienstisaandefabrikanteneenaantalbasisstatistiekenenevolutiesvan

deBelgischevleeswarenindustrieteverstrekkenwaarmeehijzichtenopzichtevandeBelgi-schecollega’skanprofileren.

Page 6: Fenavian 2009

De belangrijkste nieuwigheden van het Samenwerkingsakkoord van 4 november 2008 zijn de volgende:

Een nieuw type « verpakkingsverant-woordelijke » : De producent/importeur van serviceverpakkingen wordt de ver-pakkingsverantwoordelijke in de plaats van zijn klanten.

Nieuwe percentages van recyclage en nuttige toepassing: De percentages van recyclage en nuttige toepassing wor-den aangepast aan de realiteit van het terrein. Het recyclagepercentage dat behaald moet worden, bedraagt vanaf nu 80%.

Het algemeen preventieplan : Elke ver-pakkingsverantwoordelijke die in België jaarlijks minstens 100 ton eenmalige verpakkingen gebruikt om producten

die hij op de Belgische markt brengt, te verpakken, alsook elke verpakkings-verantwoordelijke die een jaarlijkse hoeveelheid van minstens 300 ton een-malige verpakkingen op de Belgische markt brengt, wordt verplicht om elke 3 jaar een preventieplan in te dienen.

Een minimumdrempel voor de terug-nameplicht: Elke verpakkingsverant-woordelijke die jaarlijks minder dan 300 kg verpakkingen op de Belgische markt brengt, wordt vrijgesteld van de terug-nameplicht.

Een nieuwe verplichting voor de er-kende organismen inzake het huis-houdelijke verpakkingsafval: Er wordt een nieuwe jaarlijkse heffi ng van 50 eurocent per inwoner voorzien voor de erkende organismen voor het huishou-delijke verpakkingsafval.

Een nieuwe controleprocedure : De controleprocedure en de sancties werden gewijzigd, om de effi ciëntie ervan te verbeteren.

Voor meer informatie over het nieuwe Samenwerkingsakkoord: www.ivcie.be

HET NIEUWE SAMENWERKINGSAKKOORD IS VAN TOEPASSING VANAF 1/1/2009

ivc-annonce 2008-A3.indd 1 14/01/09 15:53:42

Page 7: Fenavian 2009

FenavianJaarboek2009Annuaire 11

EcoNoMIsch PortrEt VAN DE BElgIschE VlEEssEctor

Aantal vestigingen en arbeidsplaatsen

Devleesindustrieisdeopéénnabelangrijkstesectorvandevoedingsindustrieenisgoedvoor15,8%vandetotalewerkgelegenheid.Zevaltuiteenindriesubsectoren:productievanversvlees(Nace15.11),productie vanvers vlees vangevogelte (Nace15.12), vervaardigingvanversevleeswarenenvleesconserven(Nace15.13).Op31 december 2007 telde de vleesindustrie 534ondernemingen, die grotendeels uit kleinevestigingenbestonden.65%vanhet totaleaantalbedrijvenvandesectorhadminderdan20werknemersindienstenwasgoedvoor16,3%vandetotalewerkgelegenheid.Erwerden126middelgrotebedrijvenmet20tot49loontrekkersgeteld(23,6%vanhettotaleaantal),diegoedwarenvoor27,9%vandewerkgelegenheid.De61grootsteondernemingen,nl.diemet50tot99loontrekkersendiemetmeerdan100werknemers,warenvanhunkantgoedvoor66,1%vandewerkgelegenheidvandebedrijfstak.

Alswedeontwikkelingvandewerkgelegenheidonderdeloepnemen,bemerkenweeenvoortdu-rendegroeitijdensdejarennegentig.Danbegondedioxinecrisis,diewerdgevolgddoorcrisissentengevolgevandegekkekoeienziekte,devarkenspest,devogelgriep,metdaarbovenopnoghetmestprobleem,waardoordemooiestijgingvandewerkgelegenheideenhaltwerdtoegeroepen.Naeenopflakkeringin2003en2004lijktheteropdatdewerkgelegenheidindesectordelaatstejarenstabielblijftopeentotaalaantalwerknemersvanongeveer14.000.

Page 8: Fenavian 2009

KNOWLEDGEFOR SUPERIOR FOODSD

IL ·

MIS

SIO

N I

NN

OV

AT

ION

GERMAN INSTITUTE OF FOOD TECHNOLOGIES

HIG

H P

RE

SS

UR

E

We KnoW about Innovated Products!By providing highly efficient technical and engineer-ing solutions, we support you in the development of improved food products:

Food structure engIneerIng

advanced Process technology

analytIcal servIces

QM consultIng

DIL · a partner to the food industry and research. Right from the beginning. Contact is Mark de Boevere

Tel: 0031 (0)497 33 00 57

The representative for the systems of DIL in the Benelux is

www.dil-ev.de · www.elcrack.de www.promatecfoodventures.com

Page 9: Fenavian 2009

FenavianJaarboek2009Annuaire 25

FABEls VErsus FEItEN oVEr VlEEs EN VlEEsWArEN

I.CoeneVoedingskundigeNICE

Inhetkadervaneengoedevoedingisvleesvaakonderwerpvandiscussie.EenBelgopvijfzegtbepaaldevleessoortenofvleeswarentemijdenuitvreesvoordegezondheid(1).Overvleeswor-denechternogaleensongenuanceerdeuitsprakengedaandiedeconsumentwantrouwigmakentegenovereenproductdatnochtanswaardevollevoedingsstoffenbevat.Terondersteuningvandevoedingsvoorlichtingzettenwedefeitenovervleesopeenrij.

Erbestaannogalwatmisverstandenovervlees,vooralookovervarkensvlees.Hetzoubarstenvanhetvetenvooralvanverzadigdevetzuren,volcholesterolzitten,doordrenktzijnmetantibioticaenhormonen.Jezouerzelfspuistenenkankervankrijgen.Dewaarheidisandersenvooralveelgenuanceerder.Vleesmaaktdeeluitvandevoedingsdriehoek.Ditbetekentdatvleesrijkisaanessentiëlevoedingsstoffenenhetindeaanbevolenhoeveelhedenvan100gperdagkanbijdragentoteengoedevoedingnaastbrood,aardappelen,groenten,fruit,melkenmelkproducten.Magerevleessoortenenvleeswarenkrijgendevoorkeur.

©Vigez

Vlees kan verrassend mager zijnEenveelbesprokenonderwerpbijdesamenstellingvaneengoedevoedingishetvetgehalte.Daarisalleredentoe.Vetbrengtnamelijkveelcalorieënaaneneensystematischevoorkeurvoorvetrijkevoedingsmiddelenbrengtdebalanstussendeenergie-innameenhetenergieverbruikgemakkelijkuitevenwicht.Overgewichtenobesitaskunnenhetgevolgzijn,metoplangeretermijnookeenverhoogdrisicoophart-envaatziekten,diabetesenmogelijkookopkanker.

In tegenstellingmet het eiwitgehalte, varieert de hoeveelheid vet in vlees heel sterk. Sommigevleessoortenzijnheelmagerenbevattenminderdan1%vet.Andere,zoalsvleesmengelingenenbereidevleeswaren(charcuterie),kunnentot50%vetbevatten(zietabel1en2).Elkevleessoort

Page 10: Fenavian 2009

Sfinc 2:A5 21-08-2007 15 :39 Page 1

REJO Specerijen NVRozenstraat 15B-9810 Nazareth-EkeT: +32 (0)9 385 56 15F: +32 (0)9 385 81 06BTW BE [email protected]

PELLICULA NVAmbachtenstraat 54B-8870 IzegemT: +32 (0)51 31 78 78F: +32 (0)51 31 20 06BTW BE [email protected]

Members of the SFINC-group

autocontrolegids fenavian.indd 1 23/06/2009 11:21:11

091499 De Boel ad125x98 10/08/09 14:04 Pagina 1

Page 11: Fenavian 2009

FenavianJaarboek2009Annuaire 35

tabel 1: Vetgehalte, vetzuursamenstelling en cholesterolgehalte van vers vlees (gerangschikt volgens stijgend vetgehalte).

Zeermagervlees:0-5gvet/100gvlees(a)Magervlees:5,1-10gvet/100gvlees(a)Halfvetvlees:10,1-20gvet/100gvlees(a)Vettotzeervetvlees:>20gvet/100gvlees(a)

Versvlees Vetten Verzadigdevetten

Enkelvoudigonverzadigde

vetten

Meervoudigonverzadigde

vetten

Linolzuur Cho-lesterol

g* g* %** g* %** g* %** g* %** mg

Struisvogelsteak 0,6 0,2 33 0,2 33 0,2 33 0,1 17 55

Kippenborst 0,9 0,2 22 0,2 22 0,2 22 0,0 0 45

Kalkoenborst 1,4 0,3 21 0,2 14 0,2 14 0,2 14 15

Struisvogelfilet 1,5 0,6 40 0,6 40 0,3 20 0,2 13 57

Varkensmignonnette 1,6 0,6 38 0,7 44 0,2 13 0,2 13 44

Magerkalfsvlees 1,6 0,8 50 0,7 44 0,1 6 0,1 6 57

Langerugspier(rund) 1,6 0,7 44 0,6 38 0,2 13 0,1 6 56

Kippenbout 2,3 0,7 30 0,6 26 0,5 22 0,4 17 74

Varkenshaas 2,4 0,9 38 1,0 42 0,4 17 0,3 13 45

Paardenvlees 2,8 0,9 32 1,1 39 0,7 25 0,7 25 70

Schapenfilet 3,4 - - - - - - 0,1 3 68

Kalkoenbout 3,6 1,3 36 0,8 22 0,9 25 0,8 22 40

Lever(rund) 4,0 1,5 37 0,6 15 0,8 20 - - 300

Lever(kalf) 5,0 1,5 30 0,9 18 1,3 26 - - 345

Nier(varken) 5,2 1,7 33 3,2 62 0,2 4 0,6 365

Lever(varken) 5,4 2,1 39 1,7 31 1,6 30 0,3 6 340

Entrecôte(rund) 6,0 2,7 45 2,7 45 0,1 2 0,1 2 62

Ribstuk(rund) 6,0 3,0 50 2,9 48 0,0 0 - - 58

Konijn(b) 8,5 3,2 38 2,4 28 2,6 31 2 23 -

Varkenskotelet 9,0 3,4 38 4,5 50 1,1 12 0,9 10 56

Kipmetvel 9,9 2,5 25 3,9 39 1,5 15 1,3 13 80

Vetkalfsvlees 10,1 5,1 50 4,6 46 0,4 4 0,3 3 70

Magerlamsvlees 12,0 5,9 49 4,7 39 0,6 5 0,6 5 79

Schapenbout 18,0 10,4 58 6,8 38 0,8 4 0,6 3 70

Soepkip 19,0 4,8 25 7,5 39 2,9 15 2,6 14 94

Vetlamsvlees 25,0 12,0 48 9,5 38 3,5 14 3,5 14 80

Spek 53,3 18,9 35 22,3 42 7,9 15 7,4 14 50

*per100gversvlees-**%vanhettotalevetgehalte

Bron:-Belgischevoedingsmiddelentabel,Nubel,1999-(a)Handleiding:Hoeevenwichtigevoedingbevorderen?VIG2001–Fiche“Vlees,vis,eierenenvervangproducten”

-(b)VakgroepDierlijkeProductie,UniversiteitGent,juli2003

Page 12: Fenavian 2009

Theo Bauwens nv | Industriepark: Heikensstraat 5, 9240 Zele - BELGIUMTel: +32 52 45 76 76 | Fax: +32 52 45 76 77 | [email protected]

BauwensAdvert_7_2009_125x98.indd 1 13-08-2009 10:09:37

Page 13: Fenavian 2009

FenavianJaarboek2009Annuaire 37

tabel 2: Vetgehalte, vetzuursamenstelling en cholesterolgehalte van vleeswaren en enkele soorten kaas (gerangschikt volgens stijgend vetgehalte).

Magerevleeswaren:0-15gvet/100gvleeswaren(a)Halfvettevleeswaren:15,1-25gvet/100gvleeswaren(a)Vettevleeswaren:>25gvet/100gvleeswaren(a)

Vleeswaren/kaas Vetten Verzadigdevetten

Enkelvoudigonverzadigde

vetten

Meervoudigonverzadigde

vetten

Linolzuur Cho-lesterol

g* g* %** g* %** g* %** g* %** mg

Gebakkenrosbief 1,2 1 83 0,2 17 0 0 0 0 10

Kalkoenham 2,4 1,5 62 0,5 21 0,4 17 0,3 12 63

Gevogelteworst 2,6 0,8 31 1,1 42 0,7 27 0,6 23 100

Gekookteachterham 3,7 1,9 51 2,0 54 0,3 8 0,2 5 22

Kippenham 4,0 1,8 45 1,8 45 0,5 12 0,4 10 53

Gekookteschouderham 4,4 3,1 70 1,6 36 0,1 2 0 0 73

Rundergehakt 4,9 2,4 49 0,5 10 2,1 43 0,1 2 60

Filetd’Anvers 6,0 3,0 50 2,9 48 0,1 2 - - 100

Gevogeltegehakt 6,1 1,8 30 2,7 44 1,6 26 1,3 21 100

Bacon 6,9 4,2 61 2,1 30 0,6 14 0,4 6 17

Kalfsgehakt 8,0 4,3 54 2,6 33 1,1 14 - - 70

Gerookterauweham 9,5 4,8 51 3,9 41 0,7 7 0,6 6 57

FiletdeSaxe 10,2 7,0 69 3,1 30 0,1 1 0,1 1 16

Hardekaaslight 11,4 7,7 68 2,1 18 0,2 2 0,9 8 40

Gekookteossentong 14,7 8,1 55 6,4 44 0,2 1 0,2 1 99

Filetaméricainbereid 17,1 7,3 43 5,7 33 6,9 40 6,4 37 66

Cornedbeef 17,7 7,8 44 7,9 45 0,4 2 0 0 93

Hardekaas40+ 21 12,8 61 6,3 30 0,9 4 - - 68

Vleesbrood 23,4 7,6 32 9,3 40 3,2 14 2,7 12 60

Wittebeuling 24,7 11 45 10,7 43 2,7 11 2,5 10 205

Varkensgehakt 25,0 10,6 42 12,3 49 2,1 8 1,9 8 75

Boerenpaté 26,4 7,0 27 8,9 34 2,7 10 2,2 8 147

Smeerleverworst 26,7 9,5 36 11,3 42 4,3 16 3,6 13 175

Vleesworst 28,6 10,5 37 11,8 41 3,1 11 2,6 9 60

Leverpastei 28,9 8,5 29 12,9 45 3,4 12 3,4 12 246

Vleessalade 29,2 9,8 34 9,1 31 10,3 35 9,7 33 74

Goudakaas48+ 30,8 18,9 61 9,3 30 0,8 3 0,3 1 98

Salami 31,8 10,8 34 12,5 39 3,9 12 3,3 10 80

Zwartebeuling 33,3 11,8 35 15,2 46 4,0 12 - - 100

Cervelaatworst 34,7 13,8 40 16,9 49 2,9 8 2,3 7 32

*per100gvleeswaren/kaas-**%vanhettotalevetgehalte

Bron:-Belgischevoedingsmiddelentabel,Nubel,1999.-(a)Handleiding:Hoeevenwichtigevoedingbevorderen?VIG2001–Fiche“Vlees,vis,eierenenvervangproducten”

Page 14: Fenavian 2009

Mirotech België - Heusden-Zolder [email protected]: +32 11 53 70 50 www.mirotech.be

Mirotech Nederland - Oss [email protected]: +31 412 633 207 www.mirotech.nl

Biotest offers real-time PCR kits for the detection of all common food-borne pathogens, including Salmonella, Campylobacter, Listeria, STEC, Bacillus cereus,...

Please contact us for detailed information.

Biotest Seralc° NV-SADepartment of MicrobiologyGeneraal De Wittelaan 17B bus 142800 MechelenTel.: 015 28 50 50E-mail: [email protected]

• Time-saving

• Easy handling

• Reliable results

Page 15: Fenavian 2009

FenavianJaarboek2009Annuaire 57

VIANDE Et chArcutErIE: VérItés Et légENDEs

I.CoeneNutritionnisteNICE

Dans ledébatsurunebonnealimentation, laviandeestsouventcontestée.UnBelgesurcinqdéclareévitercertainesviandesoucharcuteriespourdesraisonsdesanté(1).Laviandefaitl’objetdedéclarationssansnuances,quirendentleconsommateurméfiantdevantunproduitpourtantricheennutrimentsprécieux.Dansunsoucid’information,examinonslesfaits.

Lorsqu’ilestquestiondeviande,enparticulierduporc,lesmalentendussontnombreux.Lavianderegorgeraitdegraisses,surtoutd’acidesgrassaturés.Elledéborderaitdecholestérol,sansoublierles antibiotiques et les hormones. Il suffirait d’enmanger pour attraper des boutons, sinon lecancer.Lavéritéestdifférente.Ilfautavanttoutnuancer.Laviandeasaplacedanslapyramidealimentaire.Eneffet,elleest richeennutrimentsessentiels.Dans laquantité recommandéede10gparjour,ellecontribueàunebonnealimentation,auxcôtésdupain,despommesdeterre,deslégumes,desfruits,dulaitetdeslaitages.Lesviandesetcharcuteriesmaigressontilestvraipréférables.

©Vigez

la viande peut être étonnamment maigreDanslacompositiond’unealimentationsaine,lecritèredelateneurengraissejoueunrôlesou-ventévoqué.Àjustetitre:lagraisseapportebeaucoupdecalories.Uneprédilectionsystématiquepourlesalimentsgrasinstalleledéséquilibreentrel’absorptiondecaloriesetladépenseénergé-tique.Lerisque?Excédentdepoidsetobésité,avecàterme,uneprobabilitéaccruedemaladiescardio-vasculaires,dediabète,etpeut-êtredecancer.

Contrairementàlateneurenprotéines,laquantitédegraissevariefortementdanslaviande.Cer-tainessortes,trèsmaigres,encontiennentmoinsde1%.Dansd’autres,notammentlesmélangeset les charcuteriespréparées, le tauxdegraissespeut grimperà50% (voir tableaux1 et2).Surchaqueanimaldeboucherie(porc,bœuf,veau,mouton),ontrouvedesmorceauxmaigres,moyennementgrasetgras.Engénéral,lavolailleestconsidéréecommeuneviandeparticulière-mentmaigre.Certainesespècespeuventcependantcontenirdavantagedegraisses(p.ex.pouleàbouillir,canard,oie).Lagraisseétantsouventconcentréesouslapeau,ilestconseillédenepas

Page 16: Fenavian 2009

72 FenavianJaarboek2009Annuaire

VEBo (NV)Gentstraat,121,9700OudenaardeT:+3255338840-F:[email protected]:51

VElDA (NV)Lokerenbaan131,9240ZeleT:+3252449211-F:[email protected]:27-BRC

VEos (NV)Akkerstraat,4A,8750ZwevezeleT:+3251613301-F:[email protected]:36-ISO22000

VlEEsWArEN WIllIAM (BVBA)Dansaertlaan238,1702GrootBijgaardenT:+3225827092-F:[email protected]

VlEVy (NV)Kortemate,3,9042GentT:+3292188080-F:[email protected]

Volys stAr (NV)Oudstrijderslaan11,8860LendeledeT:+3251335020-F:[email protected]:334-BRC-ISO22000

WElDA (Vebo) (NV)Westerring19,9700OudenaardeT:+3255312242-F:[email protected]:45

WIllBErt (NV)Industriepark,Brechtsebaan6,2900SchotenT:+3236589999-F:[email protected]:12

WIls VlEEsBEDrIJF (NV)Bouwelven,15,2280GrobbendonkT:+3214233835-F:[email protected]:56

Big enough to do the job, small enough to care

Give extraordinary appeal and flavour to your products – with Scangold and Scansmoke from Broste

Broste is Europe’s largest manufacturer of smoke ingredients and browning agents with 40 years of experience in giving food products excellent taste and appeal.

Our product range complies with the European regulations.

Call us today for more information!

Please contact us for further information:

Jan Wellens Sales ManagerT +32 14 57 88 48M +32 496 77 97 02E [email protected]

Steven SwinnenBusiness Unit ManagerT +32 14 57 88 49M +32 478 60 60 67E [email protected]