EDUMAG metaal - zomer 2011

16
Investering met duidelijke resultaten Soft skills Elektromobiliteit vergt nieuwe kennis E-bikes en veiligheid Hypermodern Training Center NIEUW IN LOKEREN Doe mee aan onze zomerwedstrijd en win een fijnproevers- koffer! ZOMER 2011 EEN UITGAVE VAN EdUcAm WWW.EdUcAm.BE EDU MAG

description

EDUMAG metaal - zomer 2011

Transcript of EDUMAG metaal - zomer 2011

Page 1: EDUMAG metaal - zomer 2011

Investering met duidelijke resultaten

Soft skills

Elektromobiliteit vergt nieuwe kennis

E-bikes en veiligheid

HypermodernTraining Center

NIEUW IN LOKEREN

Doe mee aan onze zomerwedstrijden win een fijnproevers- koffer!

MaaRT 2010EEN UITGAVE VAN EdUcAmWWW.EdUcAm.BE

ZOMER 2011EEN UITGAVE VAN EdUcAmWWW.EdUcAm.BE

EDUMAG

Page 2: EDUMAG metaal - zomer 2011

2 EDUMAG | Zomer 2011

EDITO

4de zware jongens van Luyckx.

EdUmAG is een uitgave van EdUcAm, J. Bordetlaan 164, 1140 Brusselwww.educam.beOntwerp: LUON - www.luon.com

Building knowhow

4 Kort Nieuws en trends uit de sector.

6 EDUCaM investeert in de toekomst EdUcAm opent een nieuw training center in Lokeren.

9 Een compleet hydraulicaconcept Toegangspoort naar specialistische trainingen.

10 Fietsenmakers trekken een sprintje Ontdek de EdUcAm-praktijkopleiding over elektrische fietsen.

12 Talenten en competenties Sleutel tot succes!

13 De sociale balans Slechts 16% van de ondernemingen vult de rubriek “opleiding” in.

14 De opmars van niet-vaktechnische opleidingen Ontdek snel waarom deze opleidingen zo aanslaan.

16 Win een fijnproeverskoffer doe mee en sleep deze prijs in de wacht.

De toekomst speelt een opvallende rol in deze editie van EDUMAG. We kijken niet alleen vooruit, maar tonen ook de vitale rol en meerwaarde van het kenniscentrum, dat EDUCAM is, aan.Deze editie zoomt o.a. in op het didactisch materieel ontwikkeld ter ondersteuning van trainingen in de hydraulica. Geen simulatietest-bank, maar werkelijke componenten die we op een pedagogisch verantwoorde wijze hebben samengebracht. Dit is ons antwoord op de voortschrijdende techniek: de buitenwereld binnenhalen!

Er is ook aandacht voor specifieke technische opleidingen voor de sector van hijswerktuigen en handling. Hoewel dit soort producten onze natuurlijke positie als verstrekker van technische opleidingen bevestigt, heeft EDUCAM meer in zijn mars. U leest in dit nummer namelijk over praktijkgerichte opleidingen, waarin medewerkers hun commerciële kennis en vaardigheden kunnen aanscherpen.

Sinds ons competentie-event van 8 juni 2010 in Gent is er hard gewerkt aan het introduceren van competentiegericht begeleiden en opleiden van medewerkers. De kwalificaties vormen het vertrekpunt voor de veranderende opleidingsomgeving. Een enorme omslag die veel vraagt van bedrijven en trainingsprofessionals. Dit onderwerp krijgt daarom veel aandacht. Een bedrijf uit de sector getuigt.

Het is niet nieuw: de fietsensector in België zit te springen om nieuwe kennis, onder de druk van de elektrische fietsen. Deze zijn al goed voor 15 % van alle fietsen die jaarlijks in ons land worden verkocht en de verwachtingen zijn dat dit binnen enkele jaren naar een aandeel van 40 % stijgt. Redenen genoeg dus voor EDUCAM om vol op de pedalen te gaan! Ons artikel geeft boven-dien aan dat fietsenherstellers moeten worden opgeleid om de elektrische aandrijving van e-bikes met computergestuurde testapparatuur te kunnen uitlezen.

Maar natuurlijk vindt u in deze EDUMAG nog veel meer interessante artikelen. Over het nieuwe Training Center dat EDUCAM zopas in Lokeren heeft geopend. Of over bedrijfsopleidingsplannen ...

Wij zitten niet stil en brengen u graag verder met diensten en opleidingen voor de winnaars van morgen. Een flinke bijdrage aan de professionalisering van de sector. Kortom, u mag wat van ons verwachten. U stelt immers zelf onze norm.

Luc De MoorAlgemeen directeur

De kwalificaties van de medewerkers vormen het vertrekpunt voor de veranderde opleidingsomgeving

Page 3: EDUMAG metaal - zomer 2011

3 Zomer 2011 | EDUMAG

INHOUD

Op 28 april heeft EdUcAm zijn gloednieuwe Training center in Lokeren ingehuldigd.

10de EdUcAm-praktijk-opleiding over elektrische fietsen is een buitenbeentje op de Belgische markt.

6

martine Reynaers: "Beroepsprofielen zijn belangrijke instrumenten voor het personeelsbeleid."

Win een fijnproevers- koffer van EdUcAm!

1216

Page 4: EDUMAG metaal - zomer 2011

4 EDUMAG | Zomer 2011

KORT

Wat betekent het Vlaams convenant voor u?

EdUcAm voert zijn engagementen - in de nieuwe generatie sectorcon-venant sinds 2009-2011 - met de

Vlaamse overheid voort uit. In het verle-den zijn acties opgezet rond generieke thema’s, heeft de sector zijn sectorale visie geuit en heeft samen met de over-heid en overheidspartners gezamenlijke doelstellingen en prioriteiten vastgelegd. Een doorgedreven prioritisering maakt continue en sterkere acties mogelijk.dit convenant heeft enerzijds betrekking op de brug die de sector tracht te slaan tussen leren en werk en anderzijds de brug naar werk via opleidings- en com-petentiebeleid. Via acties worden deze bruggen verder geconcretiseerd:

stimuleren van samenwerking • met de scholengemeenschappen

stimuleren van de geïnformeerde • studie- en beroepskeuze en het waarderen van het technisch en beroepsonderwijs

ondersteunen van meer en beter • werkplekleren

ontwikkelen van beroeps-• competentieprofielen van de SERV

ondersteunen van de regionale • technologiecentra

bevorderen van basiscompetenties•

stimuleren van • competentieontwikkeling

stimuleren van instroom van • werkzoekenden

meewerken aan de ontwikkeling • en de inzet van het ervaringsbewijs en de loopbaanbegeleiding

actief ondersteunen van het • strategisch competentiebeleid binnen bedrijven

aangaan van partnerschappen•

begeleiden bij herstructurering•

stimuleren van diversiteit binnen • de bedrijven

Meer weten?

Surf naar onze website www.educam.be

Organisaties en bedrijven staan constant voor uitdagingen. Ze moeten diensten en/of producten afstemmen op de bedrijfsdoelstellingen, gekwa-lificeerd personeel aantrekken en de kennis van medewerkers up-to-date houden. Daarom is investeren in personeel zo cruciaal. Opleiding verhoogt zowel op korte als lange termijn de prestaties van werknemers en van de organisatie.

Op deze manier groeit het bedrijf samen met zijn medewerkers. Samen met de actoren uit de sector, bedrijven en sociale partners, werkt EDUCAM aan het kwalitatief opleidingsplan. Deze nieuwe versie tilt het opleidingsplan naar een hoger niveau. Het wordt een belangrijk hulpmiddel om bedrijven bij te staan in het uittekenen van een structureel opleidings- en talentenbeleid.

Drie belangrijke troeven

1 Door het opleidingsbeleid op lange termijn uit te tekenen en eventueel jaarlijks bij te sturen realiseert de werkgever een hogere ROTI (Return on Training Investment). Dit spaart tijd en geld.

2 Het kwalitatief opleidingsplan ondersteunt enerzijds de professionele en strategische koers van het bedrijf en biedt anderzijds duidelijkheid aan de werknemer en werkgever over waar de ambities van het bedrijf en die van de werknemer elkaar kunnen vinden.

3 Door de aanwezige en gewenste competenties en/of talenten te koppelen aan een opleidingsbeleid zullen de strategische organisatiedoelstellingen sneller worden bereikt.

Het kwalitatief opleidingsplan is op komst

Leiding geven op de werkvloer

Hoe bepaalt u doelstellingen, functies en taken, beheert u moeilijke gesprekken, geeft u flexibel leiding?De technische kwalificaties van leiding gevenden staan buiten kijf, maar ze kampen met belangrijke uitdagingen. Onze nagelnieuwe training “Leiding geven op de werkvloer” bezorgt ze een gestruc-tureerd kader om een team te leiden. Na de opleiding zijn ze in staat om de meest voor komende situaties in te schatten en er gepast op te reageren.> Meer informatie over deze training? Of wilt u ze op maat laten aanpassen? Bel dan naar EDUCaM op het nummer 02 778 63 30 of mail naar [email protected]

Page 5: EDUMAG metaal - zomer 2011

5 Zomer 2011 | EDUMAG

Commonrailtraining op maat

De zware jongens van LuyckxDe firma Luyckx uit Brecht is een specialist in de distributie en de service van machines voor burgerlijke bouwkunde, goederenbehandeling en landbouw. Zulke machines waren vroeger dikwijls van conventionele dieselsystemen voorzien, maar beschikken tegenwoordig over de modernste dieseltechnologie, zoals commonrailinspuiting. Vanzelfsprekend leidt zo’n producten- en dienstengamma tot zeer specifieke opleidingsbehoeften.

I n het bedrijf heerst dan ook een échte opleidingscultuur. Bij de firma Luyckx willen ze bij de besten blijven behoren

in hun vakgebied. Daarom blijven ze investeren in techniek en in de kennis van hun circa honderdtwintig medewerkers. Ze zijn een bedrijf van denkers maar voor-al van doeners.

Als distributeur wordt ook Luyckx ge-confronteerd met de nieuwe Europese anti pollutienormen en bijgevolg ook met commonrailsystemen. Om te anticiperen namen ze contact op met EDUCAM en drie weken later konden ze al over hun eigen commonrailtraining beschikken. De op-leiding werd op maat gemaakt op basis van hun Isuzu-motoren met CR-systemen van het merk Denso.

Bij Luyckx waren ze in de wolken over hun samenwerking met EDUCAM, zowel over de snelle reactie als over de cursusin-houd en –organisatie. Ook de EDUCAM-lesgever kon op hun waardering rekenen.

In deze subsector van de metaalhandel staat de technologische evolutie trouwens niet stil: binnenkort worden de eerste machines met uitlaatgasbehandeling op de markt verwacht! Het gaat dan meer be-paald om dieselkatalysatoren en roetfil-ters. Er is dus nog werk aan de winkel. Hitachi ZX 350 Lc-3 met telescopische arm

Voorstelling van Luyckx NV

Het familiebedrijf werd opgestart in 1953. De hoofdactiviteit was bos-ontginning maar deze werd al snel uitgebreid met de verkoop van land-bouwmachines in de regio Antwerpen.In 1963 werd Luyckx officieel invoer-der van het merk Pesci (opbouw-kranen op tractoren), waardoor het bedrijf op nationaal niveau actief werd. Meer en meer producten wer-den aan het gamma toegevoegd en de activiteiten almaar uitgebreid.

Vanaf 1967 werd gestart met de exclusieve verdeling van de hydrau-lische graafmachines Hydromac. De grote expansie begint in 1982 met de exclusieve verdeling van het merk Hitachi voor België en Luxemburg. De toenemende groei werd in 1979 opgevangen in een nv-structuur, met als naam NV Firma Luyckx.

De onderneming is intussen uitge-groeid tot een van de belangrijkste nationale distributeurs voor de sectoren burgerlijke bouwkunde, goederenbehandeling en landbouw.

DOSSIER

Na drie weken beschikten ze al over hun eigen commonrailtraining

Meer weten?

Bel naar 02 778 63 30 of mail naar [email protected]

Page 6: EDUMAG metaal - zomer 2011

6 EDUMAG | Zomer 2011

INTERVIEW

E DUCAM is de afgelopen tijd enorm in beweging. Maar waarom? Sinds zijn oprichting is EDUCAM hard op weg om

de kennis en de vakbekwaamheid van ondernemers en werknemers in de sector op peil te houden. Vanuit dit duurzaam

perspectief hebben we onder het motto Together we know how een indrukwek-kend veranderingsproces ingezet. Dit pro-ces bereikte een hoogtepunt op 28 april 2011, toen EDUCAM in Lokeren een nagel-nieuw sectoraal Training Center opende om onze dienstverlening nog beter op de

wensen van de sector af te stemmen. Een bijna natuurlijke evolutie…

Met deze belangrijke investering bevestigt EDUCAM zijn plaats als landelijk kennis-centrum en ontmoetingsplaats voor de ver-schillende partijen in de mobiliteitssector. De opening van het Training Center past in

EDUCAM opent een nieuw training center in LokerenAls kenniscentrum van de autosector en de aanverwante sectoren bouwt EDUCAM voor u een boeiende toekomst op basis van kennis en knowhow. En bouwen doen we ook met bakstenen en mortel. Op 28 april heeft EDUCAM zijn gloednieuwe Training Center in Lokeren ingehuldigd. Een werkplaats van de toekomst met 2800 m2 moduleerbare les- en werkplaatsen. De moeite waard om even bij stil te staan.

EVENEMENTEVENEMENT

Page 7: EDUMAG metaal - zomer 2011

7 Zomer 2011 | EDUMAG

de ambitie van EDUCAM om het voortouw te nemen en een passend antwoord te bieden op de snelle technologische ontwikke lingen en de veranderende vraag van de sector. De bedoeling is dat het training center jaarlijks zo’n 65.000 man-uren multidisciplinaire opleidingen (vaak maatwerk) verzorgt voor technici, carrossiers, receptionisten, maga-zijnmedewerkers, werkplaatsleiders, ver -

kopers en leerlingen. Daarbij worden de aanverwante sectoren, zoals de metaalhan-del, niet uit het oog verloren. Ook voor hen zijn er in het centrum activiteiten mogelijk.

Kennispartners delen expertise EDUCAM wil een grensverleggende rol spelen als communicatie- en opleidings-platform waarop iedereen die actief is in

1 Leslokaal en werkplaats voor speciale technieken en tweewielers, uitgerust met twee bruggen voor moto’s en quads

2 Leslokaal en werkplaats voor lastechnieken

3 Leslokaal en werkplaats voor zware voertuigen en hydraulische systemen

didactische borden op maat • en software voor hydraulische simulatiesdeze werkplaats beschikt over • een industriële rolbrug

4 Leslokaal en koetswerkzoneVolledig uitgeruste spuitcabine • en voorbewerkingszoneUltrasnelle droogrobot•

5 Leslokaal en werkplaats voor personenvoertuigen

Volledig voorzien voor opleidingen • over banden en chassisdiagnoselijn chassis, testbank • voor remmen (4x4) en ophanging3d-uitlijntoestel•

6 Leslokaal en werkplaats voor personenvoertuigen

mobiele laadpaal voor HEV• didactische kits en • simulatiepanelen rond HEVEerste-interventieapparatuur•

7 Auditorium met mobiele aula (150 genodigden)

8 Klaslokaal met 15 PC’s en smart board

9 Centrale ontmoetingsruimte met video wall en cateringfaciliteiten

Ingang en receptie

de autosector zijn kennis, expertise en ideeën kan delen met anderen. Het wil contacten stimuleren tussen ervaring en jong talent, tussen denkers en doeners, tussen vragers en aanbieders, zodat ken-nis en ervaring worden omgezet in vak-manschap op de werkvloer.

"Ons motto "Together we know how" maakt duidelijk dat wij niet stilzitten, maar samen met onze werkgevers en

werknemers de blik op de toekomst ge-richt houden. Wij zoeken continu naar manieren om onze dienstverlening nog effectiever te laten aansluiten op de wen-sen en verwachtingen van onze afnemers. Wij houden alle relevante marktontwik-kelingen nauwlettend in het oog en helpen onze bedrijven om een betere bedrijfs-voering te realiseren. Het is ons doel, nu en in de toekomst, om voorop te lopen op het gebied van vakkennis en betaalbare opleidingen. Dat doen wij op basis van innovatie, deskundigheid en een hechte relatie met de sociale partners", aldus Luc De Moor, algemeen directeur. >

Het is ons doel voorop te lopen op het gebied van vakkennis en betaalbare opleidingen

EVENEMENT

Page 8: EDUMAG metaal - zomer 2011

8 EDUMAG | Zomer 2011

INTERVIEW

Multifunctioneel gebouwHet EDUCAM Training Center beschikt over werkplaatsen voor mechanica (auto, vrachtwagen, moto), koetswerk en spe-cifieke technieken, onder meer hydrau-lica en bandentechnieken. Leszalen en informaticalokalen zijn opgebouwd rond technische ruimten, zodat medewerkers ook opgeleid kunnen worden rond de niet-technische aspecten van hun beroep: het onthaal, het beheer van administratieve dossiers, specifieke software, verkoops-technieken, klantenservice enz.

Het architectonisch concept werkt in-spirerend en zorgt voor een open commu-nicatie en een vlotte kennisdeling tussen alle partijen in de sector. Een atrium en een ruime polyvalente zaal met een mo-biele aula maken het mogelijk om semina-ries en evenementen te organiseren voor alle betrokken partijen uit de sector.

Vernieuwende opleidingstechniekenHet EDUCAM Training Center Lokeren zorgt al meteen voor een aantal premi-ères op het vlak van innoverende op-leidingstechnieken. EDUCAM volgt de recentste tendensen op de voet. "Door alle betrokken partijen van de sector in het EDUCAM Training Center samen te bren-gen, kunnen wij doeltreffende opleidin-gen op maat aanbieden", zegt Paul-Henri Gilissen, directeur techniek en opleiding. "Zo bieden we o.m. de opleiding Veilig werken aan elektrische en hybridevoer-tuigen aan, waarbij mecaniciens, technici, koetswerkherstellers en pechverhelpers niet alleen uitleg krijgen over de werking

en de opbouw van een elektrische aandrij-ving, maar ook gesensibiliseerd worden rond de potentiële risico’s en de te volgen veiligheidsprocedures bij interventies."

Andere innovaties zijn o.a. de multime-dia-applicatie waarmee cursisten via in-teractieve stemkastjes participeren en het concept van het virtuele dealership, waar-mee de verschillende activiteiten van een bedrijf kunnen worden gereproduceerd.

EDUCAM is synoniem geworden voor samenwerken en kennis delen. Niet voor niets is ons motto Together we know how. Het EDUCAM Training Center Lokeren is een strategisch instrument om onze rol slagvaardig op te nemen. Als krachtig

kenniscentrum zet EDUCAM de toon om alle betrokken partijen in de sector steeds meer op één spoor te krijgen. EDUCAM levert kennis in de ruimste zin van het woord. Het einddoel is om deze kennis op de werkvloer zo veel mogelijk om te zetten in vakmanschap.

Het centrum maakt van een netwerk deel uit en vormt de hoeksteen voor de an-tennes in Melle en Kontich in Vlaanderen. In Wallonië staat het hoofdcentrum AutoFORM in Luik, met lokale partner-schappen in Houdeng en Francorchamps. Dit centrum wordt nog versterkt met ge-specialiseerde centra, zoals Technifutur in Luik en Trichterheide in Hasselt.

EDUCAM zal later ook zijn infrastruc-tuur in Wallonië op de voorgrond plaatsen op een event dat voor de herfst van 2011 voorzien is.

Met deze centra in eigen beheer kan EDUCAM de opleidingsbehoeften van de bedrijven beter invullen en zich ook beter wapenen om toekomstige uitdagingen op te nemen.

EDUCaM Training Center Lokeren ook perfect als eventlocatie!

Met zijn state-of-the-art infrastruc-tuur en professionele inrichting is het nieuwe Training Center ook zeer geschikt als eventlocatie. Het audi-torium met mobiele aula biedt plaats aan 150 gasten. De foyer beschikt over een video wall en de keuken is voor

professionele chefs ingericht. Ruime parkeerfaciliteiten zijn voorhanden. Alle elementen die u nodig hebt om in een hoogtechnologische omgeving uw event tot een unieke belevenis te maken: productpresentaties, leden-vergaderingen, seminaries enz.

Door alle betrokken partijen van de sector samen te brengen, kunnen wij doeltreffende opleidingen op maat aanbieden

EVENEMENT

Page 9: EDUMAG metaal - zomer 2011

9 Zomer 2011 | EDUMAG

INFO

Volwaardig hydraulica-laboratorium in Lokeren

H et onderwijs heeft kennis van hydraulica altijd stiefmoederlijk behandeld. Hydraulica onder-

scheidt zich evenwel fundamenteel van elektriciteit. Drukmetingen bijvoorbeeld kunnen maar op een heel beperkt aantal plaatsen uitgevoerd worden. De risico’s mogen ook al niet onderschat worden: er kunnen lekken of slangbreuk optreden, met allerlei risico’s voor zowel mens als milieu.

Een compleet hydraulicaconceptOver hydraulica en hydraulische krin-gen kunnen cursisten nu alles leren in de nieuwe tweedaagse EDUCAM-training “Toepassingstechnieken basishydraulica”. Lesgever Guy De Maesschalck: “We heb-ben de ambitie om onze cursisten alles over hydraulische kringen te leren. Eerst leren ze die maken met een leganimatie. Ze bouwen een kring met pompen, mo-toren, cilinders, druk- en snelheidsrege-laars, kleppen enz. en hebben daarvoor geen PC-vaardigheid nodig. Vervolgens gaan ze met de FluidSim van Festo aan de slag. Dit is een tekenprogramma op

PC waarmee ze kringen kunnen bouwen. Het programma controleert of de hydrau-lische kring mechanisch correct is opge-bouwd en biedt de mogelijkheid om er ook de elektriciteitscomponent in op te nemen.”

In Lokeren beschikt EDUCAM over drie hydraulische banken: twee zijn uitgerust met didactische componenten en een derde is meer praktijkgericht. Dit laatste toestel uit de hogere klasse bestaat uit échte hy-draulische componenten en is bijgevolg voor 100% gelijkend op industriële mate rialen. Guy De Maesschalck is terecht trots op de uitrusting: “Als opleidingscentrum heeft EDUCAM in België een unieke configuratie gecreëerd: we hebben hier een infrastruc-tuur waarmee we zowel mechanisch, elek-tronisch als industrieel aan de slag kunnen.

Het is een compleet concept, waarmee we feilloos de brug naar de realiteit op het terrein kunnen slaan.”

Toegangspoort naar specialistische trainingenNatuurlijk wordt deze uitzonderlijke infra-structuur niet alleen voor basisopleidingen en hydraulicatrainingen ingezet. Guy De Maesschalck: “De bedoeling is om hier ook gebruik van te maken voor specialistische trainingen. Dat gebeurt op dit ogenblik al bij onze nieuwe opleiding “Laadkleppen”.

“Hydraulica” komt in het technisch en ingenieurs-onderwijs maar weinig aan bod. Maar er bestaat wel een grote behoefte aan geschoolde hydraulici. Ook in de sector van de metaalhandel. In zijn gloednieuwe Training Center in Lokeren heeft EDUCAM met die realiteit rekening gehouden.

We hebben de ambitie om onze cursisten alles over hydraulische kringen te leren

Meer weten?

Bel naar 02 778 63 30 of mail naar [email protected]

Op onderhoud bij EDUCAM

Hebt u een prangende vraag? Is er een thema waarover

u meer wilt weten? Wilt u iets delen met uw vakgenoten?

Stuur nu uw verzoek naar [email protected] en ontdek het

antwoord in het volgende nummer van EDUMAG!

Page 10: EDUMAG metaal - zomer 2011

10 EDUMAG | Zomer 2011

DOSSIER

D e elektrische fiets is al een tijdje te verkrijgen in onze maatschappij en zeker geen onbekend zicht. Oor-spronke lijk was het doel-

publiek vooral ouder en diende de fiets om de mobiliteit van andersvalide mensen of bejaarden te verhogen. Tegenwoordig is de elektrische fiets aantrekkelijker geworden voor de gewone fietser. Deze vindt het een must om iets minder inspan-

ning te doen om zich te verplaatsen. Dit alles tegen een prijs die niet vergelijkbaar is met de aanschaf, het onderhoud en het verbruik van een auto of motorfiets.

Wie vaak grote afstanden moet rijden en dit graag met de fiets zou doen in plaats van de auto kan opteren voor een elektrische fiets. In het algemeen zijn er geen grote ver-schillen met een gewone fiets, zij het dan het gewicht. De elektrische fiets weegt namelijk iets meer doordat men er ook een motor en

een accu op moet bevestigen. Verder biedt hij net hetzelfde comfort als een gewone fiets: versnellingen, remmen, fietsverlich-ting en diefstalbeveiliging.

Daniel Labours van FEDERVELO zegt over het succes van de elektrische fiets: “Er zijn verschillende aspecten die het succes van de elektrische fiets verklaren. De elektrische fiets is ideaal bij te lange afstan-den of lichamelijke beperkingen. De fietser moet immers minder kracht op de trappers

Fietsenmakers trekken een sprintjeMaatschappelijk gezien gaat het de fiets voor de wind. Hij zorgt voor minder files, schone lucht en minder overgewicht. De 1200 tot 1500 fietsenhandels in België hebben de afgelopen jaren, mede dankzij de opkomst van de elektrische e-bikes, een betere omzet-ontwikkeling doorgemaakt dan andere detaillisten. Toch moeten deze ondernemers de komende jaren hard op de pedalen duwen als ze niet in de problemen willen komen.

Page 11: EDUMAG metaal - zomer 2011

11 Zomer 2011 | EDUMAG

DOSSIER

zetten en zelfs bij tegenwind haalt hij heel relax de nodige snelheid. De stille motor slaat telkens aan zodra hij een trapbeweging maakt en levert dus trapondersteuning. De elektrische fiets met kwaliteitsonderdelen en een trendy uitzicht levert veel rijple-zier voor weinig moeite! Bovendien ge-raken e-bikes hun weinig sexy imago van “seniorenfiets” stilaan kwijt. Het zijn niet alleen meer oude mensen die ermee rijden, je ziet er ook steeds meer moeders en jon-geren mee. Maar de markt van de e-bikes is nog pril.”

Gedwongen verruiming van de competentiesDeze nieuwe vervoermiddelen verkopen is één zaak, maar ze correct kunnen onder-houden en herstellen is iets helemaal an-ders. Het beroep is duidelijk geëvolueerd: er is een nieuw productengamma en dat vergt nieuwe kennis en nieuwe competenties.

De meeste fietsenmakers hebben een zui-ver mechanische opleiding genoten. In het beste geval is die met enkele merkspeci-fieke trainingen aangevuld om fietsen correct te leren afstellen bijvoorbeeld. Ze hebben bijgevolg nooit kennis gemaakt met elektriciteit en nog minder met elektrische veiligheid, terwijl dit laatste aspect enorm aan belang wint.

Een elektrische fiets werkt op basis van hoge stroomsterktewaarden, die voor de fietsenmaker gevaarlijk kunnen zijn. Guy De Maesschalck, lesgever bij EDUCAM: “Een fietsenmaker moet aandacht hebben voor zijn veiligheid wanneer hij aan een elektrische fiets werkt. Die houding ren-deert trouwens twee keer: hij waarborgt zijn eigen veiligheid, maar verhoogt on-dertussen ook de duurzaamheid van zijn product.”

EDUCaM-praktijktraining “Elektrische fietsen”

EDUCAM bouwt in de sector hard aan zijn reputatie als kenniscentrum. Wanneer in één van onze subsectoren zo’n evolutie vastgesteld wordt, steken we onmiddellijk een tandje bij. EDUCAM beschikt sinds kort

over een gloednieuwe training “Elektrische fietsen”. Deze unieke training van één dag besteedt ruimschoots aandacht aan het wer-ken aan een elektrische fiets in de praktijk.

Als intro is er een algemeen overzicht van alle noodzakelijke onderdelen van een elektrische fiets en wordt ook beke-ken waar die zich bevinden. Maar al snel steken de cursisten de handen uit de mou-wen: ze leren spanning en stroom correct meten met een multimeter als opstap naar een beperkte diagnose van het probleem.

Guy De Maesschalck: “Vroeger werd een klant met een defecte fiets wel eens van het kastje naar de muur gestuurd. Van de her-steller naar de invoerder. Maar door het re-cente succes van de e-bikes heeft de sector begrepen dat zo’n aanpak vandaag niet meer mogelijk is. Professionele fietsenmakers vragen nu zelf om opleiding. Bij EDUCAM zijn ze alvast aan het juiste adres!”

De EDUCAM-praktijkopleiding over elektrische fietsen is een buitenbeentje op de Belgische markt.

Meer weten?

Bel naar 02 778 63 30 of mail naar [email protected]

Wie zijn zuiver mechanische opleiding als fietsenmaker niet aanvult met elektrische veiligheid, zet zijn toekomst op het spel– d. Labours, algemeen secretaris van FEdERVELO

Toyota Material Handling Belgium, kortweg TMHBE, verkoopt hef-trucks en warehousetoestellen voor

goederenbehandeling. Het beschikt over een serviceteam dat deze toestellen ter plaatse, dus bij klanten, onderhoudt en herstelt. TMHBE wou de competenties van die mensen uitbreiden.

De bedoeling was om deze technici in staat te stellen om ter plaatse ook kleine laswerkzaamheden uit te voeren. Niet om er volbloed lassers van te maken, maar wel om de interventies bij klanten vollediger te maken en efficiënter te doen verlopen.

In samenspraak met EDUCAM is de

opleidingsinhoud bepaald, waarna een cur-sushandboek op maat is uitgewerkt met bij-zondere aandacht voor het elektrodelassen en de verschillende soorten lasstaven.

Na een proefsessie bij TMHBE in Wilrijk zijn er daar nog vijf Nederlandstalige ses-sies georganiseerd, plus drie Franstalige in Houdeng. De cursisten van TMHBE waren zeer enthousiast, temeer omdat ze tijdens de opleiding met hun eigen lastoestellen aan de slag konden. De training was dus écht op maat van TMHBE ontwikkeld.

Na de laatste sessie in juni wordt het vol-ledige project geëvalueerd, maar nu al is dui-delijk dat de algemene indruk positief is.

Lastraining op maat voor

Toyota Material Handling Belgium

Page 12: EDUMAG metaal - zomer 2011

12 EDUMAG | Zomer 2011

Talenten en competenties: sleutel tot succes!

E DUCAM laat u niet met lege handen staan. Graag reiken we u onze Talentenhefboom aan. In deze handige gids vindt u con-

crete informatie over tools voor competen-tiebeleid en talentontwikkeling. Zo maakt u de overstap van theorie naar praktijk (http://www.educam.be/nl/advies-en-begeleiding/talenten-hefboom/).

Hieronder vindt u een bloemlezing over enkele gebruiksklare tools die EDUCAM in zijn gamma heeft.

BeroepscompetentieprofielenBeroepscompetentieprofielen zijn belang-rijke instrumenten voor het personeels-beleid. Ze kunnen gebruikt worden bij selecties en vormen de basis van de per-soonlijke ontwikkelingsplannen van de mede werkers. Bij het personeelsbeleid slaan ze de brug tussen de bedrijfsdoelstellingen

en de persoonlijke ambities van de mede-werkers: ze worden ingezet bij de werving en selectie, de doorstroom, het persoonlijk ontwikkelingsplan en de opleiding.

Functionerings- en evaluatiegesprekkenMedewerkers hebben af en toe behoefte aan een goed gesprek over hoe ze het doen in hun functie en in het bedrijf. Het forma-liseren van die gesprekken is nuttig om hun competenties te kunnen meten. Ze vormen trouwens ook een objectieve opstap naar beloning en promotie.

Kwalitatief opleidingsplanHet is altijd aan te raden om opleidingen goed te plannen. Niet alleen moet u reke-ning houden met de agenda’s van mede-werkers (of moeten zij rekening houden

“Competenties evolueren” bij Reynaers aluminium

Reynaers Aluminium maakt werk van de technische competenties die zijn werk-nemers nodig hebben, maar het besteedt ook aandacht aan enkele algemene com-petenties die ieder personeelslid moet hebben, wat zijn of haar functie ook is.Martine Reynaers, CEO: “Voor elke manager is het cruciaal om goede men-sen te detecteren. Dat is de essentie van het managen. Ik scout constant naar talent. Wie talentvol is, krijgt van ons kansen aangeboden. We proberen dan telkens, in samenspraak met die per-soon, om zijn limieten te verleggen.

Opleiding is bij ons nog nooit zo belang-rijk geweest als nu. Ten eerste omdat

de strijd om talent sterk aanwezig blijft op de Belgische markt, wat we onder meer proberen op te vangen met in-terne doorstroom, en ten tweede om-dat de bedrijfswereld veel complexer is geworden en de concurrentie sterk, waardoor we vooral beter dan hen moeten zijn om aan de top te blijven.”“In die optiek wordt met elke mede-werker minstens één keer een ROA-gesprek gevoerd (ROA = resultaat- en ontwikkelingsgerichte afspraken). Daarbij wordt het afgelopen jaar geëva-lueerd, worden doelstellingen voor het komende jaar uitgestippeld en wordt gepeild naar de motivatie van de me-dewerker en de mate waarin hij de

waarden van Reynaers onderschrijft. De werknemer krijgt ook de kans om suggesties en opmerkingen te formu-leren, waarmee zijn leidinggevende hem of haar beter kan aansturen.

Een belangrijk luik wordt gevormd door opleiding, waarover de beide partijen een open gesprek voeren om hun wen-sen en verwachtingen kenbaar maken. Onze HR-afdeling analyseert die en kop-pelt er prioriteiten aan vast. Ten slotte wordt ook dieper ingegaan op de combi-natie werk / leven. Het ROA-gesprek is dus een allround-gesprek dat de meeste aspecten van een goed HR-beleid belicht,” vat mevrouw Reynaers samen.

Uit ons klantenonderzoek blijkt dat u veel belang hecht aan competentiebeleid en talentontwikkeling. De kennis en de vaardigheden van personeelsleden zijn namelijk bepalend voor de kwaliteit van producten en diensten. Investeren in competenties is dus broodnodig. Maar hoe gaat u daarbij concreet tewerk? Hoe bepaalt u uw doelstellingen? En hoe meet u uw resultaten?

COMPETENTIEBELEID

Beroepsprofielen slaan de brug tussen de bedrijfsdoelstellingen en de ambities van de medewerkers

martine Reynaers

Page 13: EDUMAG metaal - zomer 2011

13 Zomer 2011 | EDUMAG

COMPETENTIEBELEID

met opleiding), maar ook productiepieken en eventuele vervangingen zijn maar beter op voorhand ingecalculeerd.

Opleidingen vergen een investering. Een opleidingsplan voorkomt financiële verrassingen. Het houdt rekening met de directe en de indirecte kosten. Het zorgt voor duidelijke afspraken met de mede-werkers en de opleidingsverstrekkers. En het helpt om medewerkers het nut van op-leiding te doen inzien.

Het kwalitatief opleidingsplan besteedt aandacht aan drie aspecten:

strategisch: de afstemming van de orga-• nisatiestrategie op een externe omge-ving. Om veranderingen in structuur te ondersteunen kunnen opleidingen deze veranderingen ondersteunen; structureel: de huidige en/of toekom-• stige functies in het bedrijf en de be-hoeften gelinkt aan deze functies; operationeel: het verband tussen de ex-• terne of interne opleidingen enerzijds en de behoeften van de werknemers anderzijds, rekening houdend met het opleidingsbudget.

Opleiding en certificeringEDUCAM is in de sector uitgegroeid tot dé referentie op het vlak van certificering. We leveren certificaten af voor erkende LPG-monteurs en sectorale certificaten voor de jongeren in het alternerend leren.

Sinds kort biedt EDUCAM ook certifice-rende opleidingen aan om veilig aan elek-trische en hybridevoertuigen te kunnen werken. We verlenen ook onze medewer-king aan de ontwikkeling van opleidingen en proeven, met name in het kader van de nieuwe wetgeving op klimaatbeheersing in motorvoertuigen. Hiernaast ontwikke-len we de proeven en organiseren we ook het Ervaringsbewijs voor verschillende beroepen.

Opleidings-CVGeen sterke ondernemingen zonder goed opgeleide werknemers. Geen goed opgeleide

werknemers zonder sterke ondernemingen. Het sectoraal akkoord 2011 – 2012 voorziet dat elk bedrijf voor elke arbeider een oplei-dings-CV invult en permanent bijhoudt vanaf 1 april 2010. Het gaat om een inventa-ris van de uitgeoefende functies en gevolgde opleidingen tijdens de tewerkstelling in het bedrijf in kwestie.

DiversiteitsplanStel voor je bedrijf een diversiteitsplan op. Diversiteit brengt meer competen-ties en talenten in een bedrijf binnen. Het personeelsbestand is op het eerste gezicht homogeen, maar bestaat uit een bonte mengeling van individuen. Zo ontstaat een heterogene groep die diverse meningen, standpunten, ideeën en visies verenigt en daardoor beter bijdraagt tot het bedrijfs-resultaat.

D e werkgevers – alle sectoren sa-men – moeten minstens 1,9% van hun loonkosten besteden aan

de opleiding van hun werknemers. Dat is zo afgesproken in het Generatiepact om het levenslang leren van werknemers te stimu leren. De werkgevers moeten echter ook kunnen aantonen dat ze die doelstel-ling bereiken. Als ze samen het streefcijfer van 1,9% niet halen, kunnen ze gesanc-tioneerd worden, in die zin dat hun werk-geversbijdrage voor de financiering van het betaald educatief verlof, onder bepaalde voorwaarden, met 0,05% wordt verhoogd.

Sinds 1 december 2008 beschikken de bedrijven over een nieuwe sociale balans, waarin ze hun opleidingsinspanningen

beter kunnen registreren. Sindsdien kun-nen ze daar ook hun informele opleidingen (bv. on-the-job-training, deelname aan seminars enz.) in noteren, evenals hun

bijdragen aan de diverse opleidingsfond-sen. Uit de nieuwe sociale balansen blijkt dat de bedrijfswereld veel tijd en midde-len in opleiding investeert. Maar er is een probleem: niet iedereen vult het oplei-dingsluik van de sociale balans in.

Dringende oproepEDUCAM stelt het als volgt: “Wij zijn ervan overtuigd dat vele inspanningen nog onbelicht blijven en willen bijge-volg iedere onderneming oproepen om het opleidings luik van de sociale balans correct te laten invullen door de HR- of opleidings ver antwoordelijke. Het is van cruciaal belang dit te doen. Een aange-houden inspanning om alle onderne-mingen hun opleidingsgegevens te laten registreren, is de enige garantie dat er geen sancties nodig zullen zijn. Er is nog een ruime marge voor verbetering, want momenteel vult slechts 16% van de on-dernemingen de rubriek “Opleiding” van de sociale balans in.”

Vul uw opleidings inspanningen in op de sociale balans

Meer weten?

Bel naar 02 778 63 30 of mail naar [email protected]

Meer weten?

Bel naar 02 778 63 30 of mail naar [email protected]

Vaak wordt van Belgische bedrijven een verkeerd beeld opgehangen: ze zouden onvoldoende in de opleiding van hun werknemers investeren. Deze uitspraak dient echter genuanceerd te worden.

Slechts 16% van de ondernemingen vult de rubriek “opleiding” in

Diversiteit brengt meer competenties en talenten in een bedrijf binnen

Page 14: EDUMAG metaal - zomer 2011

14 EDUMAG | Zomer 2011

D ag Moors beantwoordt onze vraag heel nauwkeurig: “Dat komt door de complexere producten en orga-

nisaties, de grote hoeveelheid informatie waarmee we moeten kunnen omgaan, de diversiteit in de teams, de opkomst van virtueel management en het belang van networking. Die elementen veranderen de business voortdurend en maken per-manente vorming noodzakelijk, zowel in grote als kleinere organisaties”.

Klanten worden steeds mondiger en veeleisender, goed gekwalificeerde werk-krachten aantrekken en behouden is geen sinecure, ambitieuze doelstellingen be-halen is een enorme uitdaging ... Kortom, een metaalhandelbedrijf heeft anno 2011 al lang niet meer voldoende aan een goede technische ondersteuning.

EDUCAM biedt al jarenlang een breed assortiment aan open opleidingen voor technische en niet-technische mede wer-kers aan. Als kennis- en opleidings centrum voor de autosector en de aan ver wante sectoren in België voelt EDUCAM zich ge-roepen om zijn partners/klanten te onder-steunen met sectorspecifieke opleidingen. Ook op leidingen op maat zijn mogelijk, afgestemd op de specifieke behoeften van uw organisatie en uw medewerkers. Die analyseren we door met u aan tafel

te gaan zitten. Zo krijgt u op elke oplei-dingsvraag een persoonlijk antwoord, op maat van uw situatie.

Maar zo ver hoeven de meeste bedrijven zelfs niet te gaan. Dag Moors: “Inderdaad, op dit ogenblik is er veel belangstelling voor generieke trainingen die niet heel erg specialistisch zijn. Bedrijven willen kant-en-klare producten die onmiddellijk inzetbaar zijn. Natuurlijk stemmen we die wel op maat voor de klant af en houden we

rekening met het activiteitengebied van het bedrijf. Maar dat is geen maatwerk. Het maakt deel uit van het normale voor-bereidingsproces van een opleiding.”

EDUCAM zit op dit vlak niet stil. Over de nieuwe training “Leiding geven op de werkvloer” stromen nog volop positieve reacties binnen en ondertussen telt het niet-technische aanbod alweer drie nieuwe trainingen.

adviserend verkopen aan de toonbankDe opleiding “Adviserend verkopen aan de toonbank” is breed toepasbaar en voor alle afhaalbalies geschikt. Denk daarbij

aan groothandels in automaterialen en allerlei magazijnen.

Dag Moors: “Voor deze training bestaat er in de sector van de metaalhandel on-middellijk veel interesse. Aan de toon-bank staan vaak technische profielen en die beantwoorden niet altijd helemaal aan het verwachtingsprofiel van klan-ten. We hebben de ambitie om deze tech-nische profielen commercieel inzicht te geven, zodat ze het korte contact met hun klanten maximaal kunnen doen renderen

Niemand twijfelt nog aan het belang van bijscholing, al verschilt de situatie wel naargelang de omvang en de activiteitensector van het bedrijf. Van het belang van technische trainingen zijn bedrijven al ongeveer twintig jaar lang overtuigd. Maar wat vooral opvalt, is de opmars van de niet-vaktechnische opleidingen. Waarom slaat dat soort opleidingen zo aan? We legden de vraag voor aan Dag Moors, consulent niet-technische opleidingen bij EDUCAM.

Kruisbestuiving van technische kennis met commerciële meerwaarde

Leiding geven op de werkvloer• Werkplaatsmanagement• Selectie, werving en retentie• Assertieve communicatie• Samenwerken op de werkvloer• Klachtenbehandeling• Commercieel handelen voor • de servicetechnicusAdviserend verkopen• Prospecteren• Verkoop- en onderhandeltechnieken• Onderhandelen met overtuigings-• kracht

Ook opleidingen op maat zijn mogelijk”

Enkele voorbeelden van thema’s

DOSSIER

Page 15: EDUMAG metaal - zomer 2011

15 Zomer 2011 | EDUMAG

via onder meer cross-selling en up-selling. We willen technici dus niet omvormen tot verkopers, maar hen wel in staat stellen om hun technische bagage commercieel te verpakken, zodat ze een extra com-merciële meerwaarde voor hun bedrijf kunnen betekenen.”

Prospecteren en adviserend verkopenDe opleidingen “Prospecteren” en “Advi-serend verkopen” tellen elk twee dagen en kunnen apart gevolgd worden of aan elkaar gekoppeld worden (en gespreid in de tijd). De twee opleidingen gaan niet in detail in op één onderdeel van het ver-koopproces, maar bestaan uit een reeks commerciële praktijkoefeningen.

“Prospecteren” gaat over zelfmanage-ment, prospectie, structuur en strategie. De opleiding behandelt ook nog het eerste klantengesprek. “Adviserend verkopen” begint met dat gesprek en loopt tot en met de nazorg.

Commercieel handelen voor servicetechniciIn eerste instantie ontmoet een service-technicus de klant in minder ideale om-standigheden: hij heeft immers vaak een technisch probleem. Daarom lijkt het alsof het niet het juiste moment is om over vervangingen, of wellicht investe-ringen te spreken. Niets is minder waar!

Juist op het moment dat een storing zich voordoet, en de klant wordt geconfron-teerd met de ongemakken van een niet-functionerende machine, zal hij graag uit de mond van de servicetechnicus willen horen waardoor het probleem wordt ver-oorzaakt en hoe hij dit in de toekomst kan vermijden. U kunt dus stellen dat de servicetechnicus op een uitgelezen moment aanwezig is!

Bovendien heeft de adviserende service-technicus een enorm voordeel op een

“verkoper”: de klant weet dat het doel van een verkoper het verkopen is, terwijl het doel van een servicetechnicus het oplos-sen van een technisch probleem is. Dit kan in de praktijk betekenen dat de klant zich anders opstelt. Een servicetechnicus heeft in de ogen van de klant totaal geen belang bij het adviseren tot vervanging of aanschaf.

Wie verschillende bedrijven vergelijkt, kan soms maar moeilijk aangeven op welke vlakken zij zich van elkaar onder-scheiden. Vele bedrijven bieden namelijk hetzelfde. Denk maar aan het uitgebreide assortiment, de laagste prijzen, de beste en snelste service, een moderne winkel-inrichting, de snelste reparatietijden enz. Waardoor onderscheidt het ene bedrijf zich dan wel van het andere? Om het ant-woord te vinden kijkt u naar de rol van de servicetechnicus!

De servicetechnicus is vertegenwoor-diger van het bedrijf, maar ook vertrou-wensman van de klant die tactisch en eerlijk met de klant communiceert en met hem persoonlijk contact onderhoudt. Juist hierdoor is het bedrijf in staat zich te onderscheiden van andere bedrijven. De servicetechnicus is dus een ware “ambassadeur”. Zonder verkoop geen reparaties. Zonder goed uitgevoerde re-paraties komt de klant niet terug voor herhalingsaankopen.

Voor de servicetechnicus is een belang-rijke rol weggelegd in de omgang met de klant. Dit is beslist geen eenvoudige op-gave. Aan de ene kant moet er geld ver-diend worden en aan de andere kant moet hij met de klant rekening houden. Deze opleiding helpt hem hierbij.

Voor de servicetechnicus is een belangrijke rol weggelegd in de omgang met de klant

”Met deze trainingen kunt u de organi-satie in uw bedrijf nog beter stroom-lijnen en de nadruk leggen op externe klantgerichtheid en interne efficiëntie, wat zorgt voor een beter eindproduct en een betere klantenservice.Wilt u meer informatie over deze trai-ning? Of hebt u ook opleidingsbehoef-ten waar u geen passend antwoord op vindt? Bel dan snel naar EDUCAM op het nummer 02 778 63 30 of mail naar [email protected].

Meer weten?

DOSSIER

dag moors

Page 16: EDUMAG metaal - zomer 2011

Surf snel naarwww.educam.be/eduquiz-nl

en los de wedstrijdvraag op.

Hoe winnen?

Win een fijnproeverskoffer

van EDUCAM of één van de talrijke vrijetijdsbonnen

voor een welverdiend ontspanningsmoment.

Een koffer cadeau doen kan ook!