EDUMAG metaal - najaar 2010

16
Het alternatief BIA kiest voor EDUCAM Niet duur Niet moeilijk Talent-Event Doe mee Win een ontbijt Eerst denken, dan doen De mecanicien anno 2010 NAJAAR 2010 EEN UITGAVE VAN EDUCAM WWW.EDUCAM.BE EDU MAG

description

EDUMAG metaal - najaar 2010

Transcript of EDUMAG metaal - najaar 2010

MAART 2010EEN UITGAVE VAN EDUCAMWWW.EDUCAM.BE

Het alternatief

BIA kiest voorEDUCAM

Niet duurNiet moeilijk

Talent-Event

Doe meeWin eenontbijt

Eerst denken, dan doenDe mecanicien anno 2010

MAART 2010EEN UITGAVE VAN EDUCAMWWW.EDUCAM.BE

NAJAAR 2010EEN UITGAVE VAN EDUCAMWWW.EDUCAM.BE

EDUMAG

2 EDUMAG | Najaar 2010

EDITO

4 Kort Nieuws en trends uit de sector.

6 EDUCAM Talent-Event Hoe een sterk competentiebeleid en constante talentontwikkeling bedrijven doen groeien.

9 Op onderhoud bij EDUCAM Antwoord nodig op een prangende vraag? Wij luisteren.

10 Eerst denken, dan doen De mecanicien anno 2010 verruimt zijn blikveld.

12 BIA vindt alternatief voor in house-training Importeur kiest EDUCAM als externe personeelstrainer.

14 De markt vraagt praktische basisopleidingen EDUCAM vangt hiaat in het middelbaar onderwijs op met een basisopleiding hydraulica.

16 Win een exclusief ontbijt Doe mee en trakteer uw collega’s op een heerlijk gezonde start van hun werkdag.

EDUMAG is een uitgave van EDUCAM, J. Bordetlaan 164, 1140 Brusselwww.educam.beOntwerp: LUON - www.luon.com

Met trots schrijf ik het voorwoord van dit nieuwe magazine EDUMAG, dat bol staat van vernieuwing. Het is ons antwoord om in moeilijke tijden vooruit te kijken en dan speciaal naar manieren hoe wij onze dienstverlening nog effectiever op de wensen van de sector kunnen afstemmen.

Als recente economische ontwikkelingen één ding duidelijk maken, is het wel dat niets zeker is. Oude zekerheden, regels en regelmatigheden gelden niet meer. Veel personen en organisaties zijn nu gedwongen om hun toekomstvisie bij te stellen. Dat is moeilijk, maar biedt ook nieuwe inzichten en nieuwe kansen.

Het is hoogtijd om grensverleggend tewerk te gaan. Onze markt vraagt om een fl exibele sector, die snel kan inspelen op nieuwe uitdagingen. En daarbij kunt u als vanouds rekenen op de kennis en de creativiteit van EDUCAM. Zo helpen wij met het realiseren van een betere bedrijfsvoering en een hoger rendement.

EDUCAM is ook nu de betrokken partner die de sector blijft stimuleren om verder te denken. Daarom houden wij alle relevante ontwikkelingen scherp in de gaten. Dat doen we door met elkaar in contact te komen en de dialoog aan te gaan. We zoeken u op en luisteren naar ervaring en jong talent, naar denkers en doeners. En zo ontdekken we gaandeweg ook nieuwe opleidingsproducten, die verder reiken dan onze “natuurlijke” positie, aangezien we nu ook niet-technische trainingen in de markt zetten.

Wij maken ons ook sterk om onze wettelijke taken, zoals deze rond de nieuwe aircoregeling, goed uit te voeren. Van wezenlijk belang is ook het ontwikkelen van het beschikbaar talent in onze sector. Dankzij een goed competentiebeleid staan bedrijven en werknemers samen sterk. De toekomst speelt ook elders in deze editie van EDUMAG een opvallende rol. Wat te denken van nieuwe bedrijfsconcepten die aantonen dat er iets aan het veranderen is.

Hoe opener de samenwerking is, hoe beter elkaars meerwaarde wordt gezien. Laten we het daar eens over hebben: met elkaar praten, kennis delen en wederzijds nieuwe ideeën en inspiratie opdoen.

EDUCAM blijft de voorloper op gebied van vakkennis en betaalbare opleidingen. Innovatie, deskundigheid en een hechte relatie met de sector zijn onze speerpunten voor de toekomst. Wij brengen u graag verder met onze kennis. Niet voor niets is ons motto “Together we know how”.

Veel leesplezier!

Luc De MoorAlgemeen directeur

Grenzen verleggen

Met elkaar praten, kennis delen en wederzijds nieuwe ideeën en inspiratie opdoen

4EDUCAM breidt zijn aanbod uit voor voertuigen voor de landbouw, industrie en goederenbehandeling

3 Najaar 2010 | EDUMAG

INHOUD

6

10Importeur BIA kiest EDUCAM als alternatief personeelstrainer

Basisopleiding hydraulica vult gat

in de markt

12

14

Wie competenties en talent koestert, doet groeien

De mecanicien verruimt zijn blikveld

4 EDUMAG | Najaar 2010

KORT

EDUCAM werkt mee aan meer veiligheid bij heftrucks door opleiding SIGMACert-Keurmeester

EDUCAM breidt zijn aanbod uit voor voertuigen voor de landbouw, industrie en goederenbehandeling

EDUCAM heeft zijn expertise uitgebreid op het gebied van

voertuigen voor intern transport, burgerlijke bouwkunde en landbouw door de kennis te bundelen van technische consulenten afkomstig uit de sector. Het resultaat ? 11 nieuwe opleidingen die 100% op maat zijn ontwikkeld voor specifi eke voertuigen:

Dieseltechnologie • en elektronische regelingCommon rail• Elektrische metingen•

Meten van elektronische signalen• Schemalezen• DS Sensoren • Elektronische dieselpompen• Klimaatbeheersing: • werking en onderhoudKlimaatbeheersing voor • landbouwvoertuigen

Voor meer info over deze opleidingen en de andere diensten die EDUCAM aanbiedt in uw sector, contacteer ons op 02/778 63 30 of surf naar: www.educam.be/opleiding

Recente cijfers bevestigen dat in België heftrucks betrokken zijn bij bijna 10% van de ongevallen met blijvende arbeid-songeschiktheid. De ongevallen zijn meestal een gevolg van defecte of slecht onderhouden heftrucks. Daarnaast blij-ven de risico’s door het onvoorzichtig of onoordeelkundig gebruik van heftrucks.

Via een veiligheidskeurmerk gekoppeld aan een onderhoudsbeurt willen de leveranciers van heftrucks de veiligheid verhogen. SIGMA, de federatie van de lift-trucks en de burgerlijke bouwkunde, wil de mecaniciens van de serviceteams van de fabrikanten en/of importeurs oplei-den tot SIGMACert-Keurmeester zodat de machines één keer per jaar gekeurd worden. Deze keuring zorgt dan niet al-leen voor een verhoogde veiligheid maar ook voor beter functionerende machines.

Omwille van zijn expertise werd EDUCAM door SIGMA gevraagd om de opleiding tot SIGMACert-Keurmeester uit te werken en te organiseren voor haar SIGMA-leden. Deze opleiding van één dag kan gevolgd worden in open of gesloten sessie.

Wenst u meer informatie over de opleiding tot SIGMACert-Keurmeester? Contacteer EDUCAM op 02/778 63 30 of via [email protected]

Opleidings-CV:voorbeelddocumentenop de EDUCAM-site

Elk bedrijf is sinds 1 april verplicht om voor iedere arbeider een

opleidings-CV in te vullen en bij te

houden. Deze maatregel staat in het sectoraal akkoord voor 2009 – 2010 voor de garage- en de metaalhandel-sector (PC 112 en PSC 149.04) en was door Europa opgelegd. EDUCAM heeft voorbeelddocumenten op zijn website geplaatst, waar je ze in PDF- of Excel-formaat kunt downloaden. Je vindt er ook algemene informatie over het opleidings-CV voor de metaalhandel, plus voorbeeldformulieren voor zowel de arbeiders als het bedrijf zelf. Neem gerust contact op met je account mana-ger bij EDUCAM als je nog vragen hebt.Wil je deze documenten downloaden?Surf naar:www.educam.be/opleidings-cv

5 Najaar 2010 | EDUMAG

KORT

Nieuwe Europese regeling over klimaatbeheersingOp 4 juli werd de Europese regeling over het onderhoud van airco’s in auto’s van kracht. Alleen erkend personeel mag nu nog aan airco’s in auto’s werken. Je kunt je erkenning krijgen als je bij een erken-de operator een opleiding volgt en slaagt voor een proef.In ons land zetten de gewesten de nieu-we regeling in lokale wetgeving om. De Vlaamse wetgeving is klaar, maar op die van Wallonië en Brussel is het nog even wachten. “Maar niets belet een Franstalige om zich in Vlaanderen te laten erkennen”, zegt Nathalie Lenaerts, coördinator R&D bij EDUCAM. EDUCAM ondersteunt de sector en de overheid. We stellen een minimale op-leidingsinhoud en de examenvragen op die alle deelnemende operatoren moeten gebruiken. Zo beantwoordt de opleiding perfect aan de Europese regels en krijgt iedereen dezelfde kansen.

Trendspottingin de VSBegin dit jaar woonde EDUCAM het

congres van de NADA (National Automobile Dealers Association) in Florida bij. Met deze jaarlijkse trip houdt EDUCAM de vinger aan de pols van de innovaties in de sector. Die ken-nis is in de snel evoluerende autosector

absoluut noodzakelijk. Onze vertegen-woordigers legden er interessante con-tacten en traden er met internationale collega’s in dialoog. Ze namen er onder meer deel aan een rondetafelconferen-tie over de autobouw, samen met een dertigtal andere landen.

Samenwerking over de grenzen heenDe vraag naar internationale oplei-

dingen neemt gestaag toe. Daarom heeft EDUCAM sinds kort contacten gelegd met opleidingsorganisaties in het buitenland. Veel constructeurs werken actief aan schaalvergroting en willen die ook doortrekken in de vorming van hun medewerkers. EDUCAM wil zich met dit initiatief als een betrouwbare opleidingspartner profi leren. Bovendien blijft het aantal aanspreekpunten zo beperkt en blijft de kwaliteit van de trai-ningen gewaarborgd. EDUCAM heeft al contacten met ANFA en GNFA in Frankrijk en met Innovam in Nederland.

EDUCAM-erkenning voor opleidingen

Elke organisator van opleidingen in de auto- en metaalhandel-sector kan zijn trainingen door EDUCAM laten erkennen. Daarvoor moet de opleiding wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wil je er meer over weten? Surf naar:www.educam.be/erkenning

NADA Chairman John McEleney en Jacques Pirlot, voorzitter EDUCAM

6 EDUMAG | Najaar 2010

E en stralende zon en veel stralen-de gezichten op het EDUCAM Talent-Event op 8 juni. Een kof-fie en een croissant waren het

mooie begin van een leerzame en vooral innoverende (netwerk)voormiddag over competentiebeleid en talentontwikkeling.

De kern van de boodschap: zowel de werk-nemer als de onderneming groeit door ta-lenten te ontwikkelen en te laten uitgroeien tot competenties die afgestemd zijn op de echte noden van het bedrijf. Moeilijk is het niet. Veel extra investering vraagt het niet. Wel een constante aandacht.

De deelnemers van het EDUCAM Talent-Event konden tijdens de inspirerende in-troductiesessie al meteen ontdekken hoe ze talent kunnen laten groeien. Gastheer Luc De Moor, Algemeen Directeur van EDUCAM gaf Dominique Monami (Mentally Fit), Geert Van Conkelberge

Op 8 juni vond het EDUCAM Talent-Event plaats rond competentiebeleid en talentontwikkeling specifiek voor de sector van de metaalhandel. Dit event werd financieel ondersteund door het ESF-Agentschap Vlaanderen. Deze thema’s zijn sectoroverschrijdend en worden uitgebreid naar de autosector en de metaalaanverwante sectoren in Brussel, Wallonië en Vlaanderen.

Niet moeilijk. Niet duur.

Maar weleen constante aandacht.

EDUCAM Talent-Event over competentiebeleid en talentontwikkeling

VERSLAG

Plenaire sessie

7 Najaar 2010 | EDUMAG

INTERVIEW

(Getronics) en Marc Herremans (To Walk Again) volop de gelegenheid om te reage-ren op videogetuigenissen uit de sector van de metaalhandel.

EDUCAM verruimtLuc De Moor viel met de deur in huis en pleitte voor een natuurlijke evolutie waar-bij medewerkers en bedrijf samen groeien. Hij sprak ook voor EDUCAM als organi-satie, die zichzelf ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan herpositioneerde. ‘Of je nu een voertuig bestuurt of een organisatie, alles draait om de open blik op wat komen gaat. Daarom is EDUCAM niet alleen bezig met de uitdagingen van vandaag, maar ook met die van morgen en overmorgen.

Ook voor EDUCAMs partners is het tijd om te groeien… duurzaam te groeien… Want de toekomst begint nu! Luc De Moor: ‘EDUCAM heeft zijn eigen knowhow, net-werk en een verfrissende kijk op de toe-komst. Wat gebeurt er als we samen onze kennis delen om in een hogere versnelling een betere toekomst voor te bereiden? Wat gebeurt er als we onderzoeken welke talen-ten daarvoor nog ontwikkeld moeten wor-den? Dat zorgt voor pure chemie. Succes in het kwadraat!’ En het Talent-Event was het beginpunt hiervoor.

Na de introductie, volgden interactieve workshops rond vier thema’s: positione-ring, communicatie, kapitaal en tools. De deelnemers kregen enkele meerkeuzevra-gen voorgeschoteld en moesten een keuze maken door in het vak A,B of C te gaan staan. Hierdoor moest iedereen uit zijn pijp komen en duidelijk stelling innemen.

Positionering‘Het is belangrijk om de competenties, werkmotivatie en ambities van de mensen

af te stemmen op de bedrijfsstrategie,’ vertelde Ann Sterckx, HR Manager van De Bruycker, tijdens een videomoment. Hiermee breekt ze meteen een lans voor de waardering van talent. Of zoals Gerd

Bellemans, HR Manager van TVH, het verwoordde: ‘Zonder talent kan je geen beleid voeren. Zonder beleid heb je geen bedrijf.’

Ieder bedrijf zoekt talentvolle mede-werkers, zoveel is duidelijk. Ook Reynaers Aluminium. CEO Martine Reynaers, zegt

hierover: ‘Vooral in crisistijd is dat be-langrijk. We investeerden dit jaar meer in opleiding dan ooit te voren. Dat deden we trouwens niet alleen omwille van de crisis, maar ook omdat onze wereld zoveel com-plexer geworden is. Het is belangrijk dat je medewerkers weerbaar genoeg zijn.

Dominique Monami, ex-tenniskampioe-ne, vulde dit aan met een pertinente op-merking: ‘Investeer je niet in werknemers tijdens een crisis, dan kan je je afvragen welke perceptie dat bij de werknemer op-roept. Waarom zou ik blijven? Ze hebben toch niet in mij geïnvesteerd.’ Een mooie afsluiter kwam van Geert Van Conkelberge: ‘De ROI (Return On Investment) van de investering in talent kan je niet bereke-nen. Wat je wel kan doen is makkelijk aan-tonen hoeveel het kost om een persoon te vervangen, zowel aan directe als indirecte kosten.’ Dus ja, investeren in talent loont.

‘Kennen, kunnen en willen. Met de meeste nadruk op willen’, zegt HR coach Michèle Lemmens. ‘Het is belangrijk te weten wat iemands sterktes zijn. Als je uit-gaat van competenties en dus van kennen, kunnen en willen ontstaat een veel grotere betrokkenheid.’

‘Iedere mens zingt zoals hij gebekt is zoals een vogeltje zingt zoals het gebekt is. Dus ie-dereen heeft zijn talent,’ volgens Walter De Weerdt, werknemersvertegenwoordiger.

CommunicatiePraten helpt! Communicatie is de mo-tor en het centrum van het competentie-beleid. Alleen zo wordt een bedrijf en een bedrijfscultuur competentieminded. Luc Vermeersch, Managing Director van Helbig, vatte krachtig samen: ‘Communicatie kost niet veel, maar het kost wel veel inspan-ning. Soms is de invalshoek die je hiervoor

Het is belangrijk te weten wat iemands sterktes zijn. Als je uitgaat van competenties en dus van kennen, kunnen en willen ontstaat een veel grotere betrokkenheid– Michèle Lemmens

Lerend netwerk

EDUCAM is vastberaden om samen met u verder te groeien rond compe-tentiebeleid en talentontwikkeling. Opdat u van en met elkaar kan leren, is uw bijdrage in het lerende netwerk, van onschatbare waarde. Indien we samen onze ervaringen en kennis delen, zorgen we voor succes in het kwadraat. Stuur uw getuigenissen, ideeën of tips naar [email protected] en word een actieve speler van EDUCAMs lerend netwerk.

Marc Herremans, Luc De Moor, Dominique Monami en Geert Van Conkelberge

8 EDUMAG | Najaar 2010

Communiceren is enorm belangrijk.’ Marc Herremans bevestigt dat er niet altijd zwa-re investeringen nodig zijn wel een con-stante aandacht.

KapitaalBedrijven moeten hun menselijk kapitaal koesteren, zodat ze de beste prestaties kunnen neerzetten. Geert Van Conkelberge vertaalt naar het bedrijfsleven en heeft het over talent (h)erkennen. ‘Veel mensen herkennen talent. Het is ook heel belang-rijk het te erkennen. Als je aan de mensen

vraagt wat ze écht willen doen, dan zie je de oogjes twinkelen. Dan spreek je hun pas-sie aan. Daar kan je als bedrijf alleen maar goed bij varen.’

Zorg voor evenwicht‘Over één ding zijn de wetenschappers het eens: er is nood aan een andere arbeids-organisatie waarbij we op een andere manier met ons menselijk kapitaal omgaan. En dat is een grote uitdaging. Een goed competen-tiebeleid is hier een deel van de oplossing.’ Veerle Herst, zaakvoerder van Arteria.

Tools‘In competentiebeleid zijn drie vragen heel belangrijk: Wat ken je, wat kun je en wat wil je? Hiermee verbind je kennis, vaardigheid en gedrag. En het is bovendien belangrijk om te linken met daadwerkelijke resulta-ten. Competentiebeleid is geen eiland in het bedrijf. Het is gekoppeld aan aanwerven, opleiding, belonen, ontwikkelen…’ Leen Azijn, samen met Michèle Lemmens de spil van QiTalent, beaamt dat competentiebe-leid onderdeel is van een groter geheel.

Ann Sterckx van De Bruycker getuigt, hoe ze straks het effect van de invoering van competentiebeleid willen meten: ‘We zijn net begonnen met het uitwerken van competentiemanagement. We zullen ver-volgens een nulmeting doen en de doelstel-lingen bepalen. Over een jaartje willen we evalueren wat de eerste effecten van onze acties tgv competentiemanagement zijn.’

De voormiddag kreeg een mooie af-sluiter met een samenvattende plenaire zitting waarbij professionele acteurs hun kijk op competentiebeleid en talentont-wikkeling gaven. Hierna werd er afge-sloten met een leerrijk netwerkmoment. Kort na de middag kon iedereen naar huis met fl ink wat inspiratie, heel wat netwerk-contacten én met een Talenten Hefboom, een naslagwerkje waarin ze te allen tijde te rade kunnen.

kiest bijzonder belangrijk. Een klacht bij-voorbeeld noemen we bij Helbig geen klacht meer maar een KoV, een Kans op Verbetering. Door het beestje anders te be-noemen, krijg je meteen een heel andere dynamiek.’ Goed communiceren zorgt er-voor dat je de focus op de juiste plaats legt.

Communiceer op de juiste manierGhislain Verstraete, zaakvoerder van ac-sim en licentiaat cultuurwetenschappen en psychotherapeut : ‘Het is heel belangrijk om je communicatievorm aan te passen aan de gelegenheid. Strategische commu-nicatie of communicatie omtrent de taak-inhoud doe je niet via mail. Trouwens, ondanks alle communicatiemanagement kom ik nog altijd mensen tegen die niet weten wat hun taak is. Mensen hebben recht op een minimum aan comfortinfor-matie omtrent hun taken en competenties.’ Maar hij waarschuwt ook: ‘We moeten op-letten dat communicatie omtrent com-petentiebeleid niet te geïndividualiseerd gebeurt. Communiceer ook naar de groep of het team. Zo creëer je de betrokkenheid van iedereen.’

‘Ik train 35 individuen. Met een van hen, een autistische atleet, heb ik in die 2 jaar coaching slechts 5 dagen niet ge-beld/gecommuniceerd. Dankzij een da-gelijkse, constante communicatiestroom kon ik de druk wegnemen en heeft die mens heel veel vooruitgang gemaakt, meer dan iemand ooit had kunnen vermoeden.

Talenten Hefboom

In deze handige gids vindt u informatie over competentiebeleid en talentont-wikkeling, opgedeeld rond vier thema’s. De thema’s geven u invalshoeken rond verschillende aspecten van competen-tiebeleid, maar dwingend zijn ze niet. Deze onderverdeling zorgt ervoor dat u door het bos de bomen blijft zien. EDUCAM wil met de Talenten

Hefboom een opstap naar competentie-beleid én talentontwikkeling geven: tips, nuttige links en een netwerk aanreiken. Heeft u nog ideeën of tips in verband met competentiebeleid en talentontwikkeling, wenst u een getuigenis te delen? We ontvangen ze graag op [email protected]. Want deze Talenten Hefboom zal verder groeien.

Deze publicatie kan gratis gedownload worden viawww.educam.be/talenten-hefboom

Veerle Herst, zaakvoerder van Arteria.

Interactieveworkshops

Improvisatietheater met professionele acteurs Afsluitende netwerklunch

Zonder talent kan je geen beleid voeren. Zonder beleid heb je geen bedrijf– Gerd Bellemans

Iets gemist?U hebt deze geslaagde dag gemist of u was erbij en wil nog even de foto’s bekijken of rustig een presentatie bekijken? Op www.educamtalent.be kan u alles terugvinden.> Meer info via www.educamtalent.be

9 Najaar 2010 | EDUMAG

Op onderhoud

bij EDUCAMHeeft u een prangende vraag?

Is er een thema waarover u meer wilt weten?

Wilt u iets delen met uw vakgenoten?

Stuur nu uw verzoek naar [email protected] en

ontdek het antwoord in het volgende nummer van EDUMAG!

10 EDUMAG | Najaar 2010

Een mecanicien is een analist ge-worden, stelt Jo Biermans, ser-vice manager bij JCB Belgium, de invoerder van grondverzet- en

constructiemachines die deel uitmaakt van één van de vier grootste producenten van bouwmachines ter wereld. Aan meca-niciens die bij klanten machines herstel-len, worden tegenwoordig extreem hoge eisen gesteld. Biermans: “Er wordt van hen verwacht dat ze niet bang zijn van vieze handen of computers, vier talen kennen (Engels, Nederlands, Frans en Duits) en zich bij klanten ook nog eens correct uit-drukken. Zulke mecaniciens zijn moeilijk te vinden en daarom is training essentieel

om ze te ondersteunen en te begeleiden, zo-dat ze aan het verwachtingspatroon van de markt voldoen. Hun functie is namelijk niet alleen technisch, maar is ook vanuit com-mercieel standpunt cruciaal.”

Als extra moeilijkheid is er de toenemen-de complexiteit van de machines. Die zit-ten vol sensoren en computertechnologie, waardoor mecaniciens volgens een nieuw denkpatroon moeten tewerkgaan. Bij een storing kun je niet zomaar je gereedschap bovenhalen: je moet eerst nadenken en het probleem analyseren.

Jo Biermans: “Storingen kunnen tegen-woordig allerlei oorzaken hebben. Soms lijken ze op elkaar, maar zijn ze toch totaal

verschillend. Wie dan ondoordacht tewerk-gaat, kan de schade erger maken, wat tot ex-tra stilstand van de machine leidt. Daarom moeten mecaniciens vandaag logisch re-deneren en systematisch tewerkgaan. De beste mecaniciens vragen vandaag al waar ze morgen naartoe moeten en wat daar het probleem is. En vooral: ze raadplegen al op voorhand de technische bibliotheek van JCB. Die toekomstgerichte denkwijze wil-len we onze mensen aanleren.

Nieuwe aanpakIn landen met een grote markt worden veel machines verkocht. Mecaniciens kunnen zich dan in die machines specialiseren. Het moederhuis JCB heeft daar cursussen voor en “België” volgt dat trainingsprogramma. Maar in een klein land als België is het moeilijk om veel specialisten/analisten op te leiden. Hier moeten de dealers en hun medewerkers “generalisten” zijn en van alle modellen iets afweten. Daarbij komt nog dat nieuwe mecaniciens veelal niet vol-doende op de hoogte zijn van de specifieke

Mecaniciens in 2010: eerst denken, dan doen!JCB heeft de hulp van EDUCAM ingeroepen om de mecaniciens van de dealers een nieuwe werkwijze aan te leren: eerst denken, dan doen. De steeds toenemende complexiteit van de machines maakt dat noodzakelijk.

INTERVIEW

JCB en EDUCAM

INTERVIEW

11 Najaar 2010 | EDUMAG

techniek van grondverzetmachines. Om die situatie te verhelpen, werkte JCB

tot voor kort samen met opleidingsopera-toren in Nederland en Frankrijk. Maar die constructie moest gestroomlijnd worden om de kosten te drukken. JCB heeft toen met EDUCAM contact opgenomen om de opleidingen in het Frans te verzorgen.

EDUCAM heeft sinds mensenheugenis een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van auto-opleidingen. Maar graafmachines en tractoren zijn technisch veel complexer en worden in kleinere aantallen gebouwd, met veel afwijkende modellen. Gesneden koek voor EDUCAM, dat zich sinds enkele jaren met succes op de markt van de “oplei-dingen op maat” profileert.

Biermans: “Stel dat JCB maar één machi-ne van een bepaald type verkoopt. Dan nog moet er aan training gedaan worden, op maat voor de Belgische markt en dus in de landstaal. De samenwerking met EDUCAM is daarvoor essentieel. Als we merken dat

er problemen zijn met het instellen van de computers van een bepaalde machine, dan kunnen we lokaal snel een cursus organi-seren om de juiste werkwijze duidelijk te maken.“

Bij JCB waren ze zo onder de indruk van de deskundigheid en flexibiliteit van EDUCAM dat ze beslist hebben om voortaan alle op-leidingen, ook de Nederlandstalige, aan

EDUCAM toe te vertrouwen en om het aan-tal opleidingen nog op te drijven. Het is JCB dus menens. Ook de nieuwe infrastructuur die ze binnenkort gaan betrekken getuigt daarvan: er zijn ruime opleidingsfacilitei-ten voorzien, met machines voor educatieve doeleinden. Hun motto is even evenvoudig als onweerlegbaar: kwalitatief hoogstaande opleiding leidt tot een betere service, en dus tevreden klanten en meer verkoop.

OvertuigenDe rol van EDUCAM bij JCB overstijgt trouwens het geven van louter technische opleidingen, want EDUCAM overtuigt de dealers van JCB van het nut om medewer-kers opleiding te laten volgen. Biermans: “Wij werken met onafhankelijke dealers die verschillende merken verkopen. We kunnen niet zeggen: “je moet die cursus verplicht volgen”. Bovendien kost het de bedrijven ook geld. Dan is het interessant om te werken met een organisatie zoals

EDUCAM. Die kent de subsidieregelingen, kan op het belang van training wijzen en samen met de dealers de opleidingsbehoef-ten in hun bedrijf analyseren.”

Uiteindelijk moet het een win-winsituatie worden. De dealers moeten wel even enkele mensen missen, maar ze compenseren dat nadien door storingen sneller en beter te analyseren en te verhelpen. “Een computer

opblazen is veel duurder dan een mecani-cien een dag cursus te laten volgen”, zegt Biermans. Mecaniciens moeten dus goed voorbereid zijn. Dat vergt van iedereen een ander denkpatroon: van de mecanicien, maar ook van zijn werkgever.

JCB: invoerder en dealer

JCB Belgium is een volle dochter van JCB Engeland. Er zijn in België twaalf onafhankelijke dealers die hun omzet grotendeels met JCB-producten reali-seren. De hoofdvestiging in Aarschot deelt haar gebouwen met een lokale dealer. Dat heeft veel voordelen: als er problemen zijn, kan men snel op-treden. “We zitten dicht bij de markt. Ik voel wat een dealer voelt als bij-voorbeeld een boze klant zijn beklag doet. Als we verder van de markt af zouden zitten, zijn veel verhalen al wat afgezwakt als die bij ons komen,” zegt Biermans.

De beste mecaniciens vragen vandaag al waar ze morgen naartoe moeten en wat daar het probleem is. En vooral: ze raadplegen al op voorhand de technische bibliotheek van JCB

Train-the-trainerprogramma

Belangrijk voor het opleiden van de mecaniciens bij JCB is ook het train-the-trainerprogramma. Jo Biermans: “Opleiding staat onder toezicht van de hoofdvestiging in Engeland en daar hebben ze ook een programma om les-gevers op te leiden. Ze hebben toegang tot ons systeem en kunnen mee kijken waar er technische problemen zijn.”

12 EDUMAG | Najaar 2010

INTERVIEW

BIA vindt een alternatief voor in house-trainingBIA (importeur van onder meer Komatsu) heeft door de economische crisis de tering naar de nering moeten zetten. Ook op het vlak van training van personeel. Men koos voor EDUCAM als alternatief voor een eigen vaste trainer.

D e economische crisis van 2009 heeft de branche van grondverzet en wegenwerken niet gespaard,

zegt Jean-Pierre De Coninck, general ma-nager van BIA in Overijse. BIA is sinds 2004 importeur van het Japanse Komatsu. De sector was in 2007 en 2008 ‘boo-ming’ en de bedrijven deden in die jaren veel investeringen. Het machinepark was daardoor relatief jong. Toen de financiële crisis van 2008 zich liet voelen, reageer-den de ondernemingen met het uitstellen van investeringen. De Coninck: “Alles wat

niet absoluut nodig was, werd op nul ge-zet. Onze orderintake ging heel drastisch omlaag. We hebben ons moeten organise-ren om die periode door te komen, maar hebben geen onbezonnen maatregelen ge-nomen. We konden ons personeel niet in één keer met 50% inkrimpen. We moesten echter wel de realiteit onder ogen zien en de loonkost laten zakken. Dat hebben we onder andere met economische werkloos-heid opgelost en met het schrappen van enkele interne jobs.”

Bij de besparingsronde in 2009 ging het mes ook in de trainingsactiviteiten van het personeel. Dat was niet gemakkelijk. Immers, de machines worden steeds com-plexer en de milieunormen worden steeds strenger. Dat vraagt extra opleiding . “We zijn in 2008 met een intern trainingspro-gramma gestart, maar we hebben de be-slissing moeten nemen om de trainer af te laten vloeien,” aldus De Coninck.

AftersalesEen groot deel van de activiteiten van BIA situeert zich in de dienst-na-verkoop. Driekwart van het personeel houdt zich bezig met serviceverlening (onderhoud en herstellingen) en de verkoop van onderde-len. “De aftersales is in onze branche van groot belang. Er zijn bedrijven die machi-nes in de markt duwen en dan de klant zijn plan laten trekken. Wij zien dat anders.

De dienst-na-verkoop is fundamenteel in de relatie met onze klanten,” aldus De Coninck. “We hebben een 50-tal mecani-ciens, van wie we zo’n 34 uitgerust hebben met een bestelwagen. Daarmee gaan ze bij de klant ter plaatse voor het onderhoud en herstellingen.”

De medewerkers van BIA moeten niet al-leen goede stielmannen zijn, maar moeten ook contactvaardigheden hebben en com-mercieel en administratief ingesteld zijn. De Coninck: “We vragen veel van die men-sen. Dat is niet te vergelijken met de eisen die gesteld worden aan mensen die aan de montageband van een fabriek staan. Ze moeten technisch goed zijn. En ze moeten hun talen kennen. De meeste contacten met de fabrikant gaan in het Engels.”

Training is dus van groot belang. Vandaar dat BIA na het zware jaar 2009 voor dit jaar het trainingsprogramma weer geac-tiveerd heeft. De basis ervan veranderde echter. Er kwam (nog) geen uitgebreid in-

tern programma. De Coninck: “We heb-ben eerst bepaald wat onze noden zijn en die in kaart gebracht. Een deel kunnen we zelf doen, bijvoorbeeld uitleg over een on-derhoudscontract. Dat hoeft geen dagen te duren, maar het moet wel gebeuren.” Men ging na welke mogelijkheden de fabrikan-ten die men vertegenwoordigt, konden bie-den (‘train the trainer’ via Komatsu). Men sprak met leveranciers, bijvoorbeeld met SKF voor de montage van rollagers. En BIA nam contact op met EDUCAM, keek

We hebben ons moeten organiseren om de crisisperiode door te komen

”Wat is BIA?

BIA is een 100% familiebedrijf dat al meer dan 60 jaar actief is in de invoer en distributie van machines voor de bouw en steengroevenwereld. Men heeft vier vestigingen: één in Overijse voor de Belgische en Nederlandse markt, één in Zutphen (Nederland) voor de Nederlandse markt, één in Waver voor de overseas activiteiten (vooral West - en Midden-Afrika waar de roots van de firma liggen) en één in Waremme (Moës Diesel) voor de pro-ductie en verdeling van stroomgroe-pen. BIA is sinds 2004 in ons land importeur van het Japanse Komatsu.

13 Najaar 2010 | EDUMAG

welke opleidingsprogramma’s die organi-satie had en of men daarbij kon aanslui-ten. “Er is bij EDUCAM een sterke focus op vrachtwagens. Die opleidingen kunnen we ook gebruiken. Het concept van de die-selmotoren in die wagens is hetzelfde als van de motoren in onze branche. Er zijn standaardopleidingen over hydraulica en elektriciteit. Die zijn niet merkgebonden, maar het gaat om ‘the way of thinking ‘ die eender is. Cursussen over commerciële at-titudes hebben we ook nodig. Onze men-sen moeten immers met de klant kunnen praten,” aldus De Coninck. Een bijkomend voordeel voor BIA is dat EDUCAM ook voor ondersteuning kan zorgen en subsi-diëringsmogelijkheden kent.

PraktischHoe gebeurt de opleiding praktisch? Je kunt moeilijk in één keer 34 man tegelij-kertijd in een lokaal bijeen brengen. Men werkt daarom met groepjes van vijf man. De Coninck: “Dat is al niet zo gemakkelijk want er is een deel theoretisch en een deel praktisch. We moeten dat dus organise-ren Je kunt ze ook geen twee weken lang cursus geven. De duur van de opleiding ligt tussen een halve dag tot twee dagen. Je moet er ook rekening mee houden dat onze mecaniciens ‘buitenmensen’ zijn. Ze

moeten mazout kunnen ruiken en als ze niet kunnen sleutelen, verliezen ze snel hun concentratie.”

Inmiddels trekt de markt lichtjes aan en komen er weer meer bestellingen voor nieuwe machines. Ondertussen voelt men ook dat de uitgestelde aankopen of op de lange baan geschoven onderhoud hun tol gaan eisen bij de klanten. Er is dus sprake van een dubbel effect en dat vraagt meer inzet van het personeel. “We moeten daar op in kunnen spelen,” zegt De Coninck. “Het is echter wel een gevecht op prijs. We hebben geleerd naar de kosten te kijken. We moeten efficiënt werken. De herstel-lingen moeten goed en snel gebeuren. We hebben parameters om onze kwaliteit te meten en te bewaken. En opleiding is één element van die kwaliteit.”

Profiel van de mecanicien

Mecaniciens vormen een groot deel van het personeelsbestand van BIA. En van hen moet een groot aantal ingezet worden bij de klant. Dat vraagt van die mecaniciens te velde (dat moet ook let-terlijk genomen worden) speciale com-petenties. Jean-Pierre De Coninck stipt aan dat ze zelfstandig moeten kunnen werken en initiatieven moeten kun-nen nemen. “Heel dikwijls voeren ze interventies alleen uit. Ze moeten tech-nische informatie hebben, ze moeten

informatie over de klant hebben (wat is er in het verleden hersteld). Dat kun-nen ze zien in het computersysteem. Ze kunnen zo autonoom handelen en hoeven niet steeds te bellen met het hoofdkantoor. De machines hebben bovendien de neiging om in panne te vallen waar de omstandigheden slecht zijn: modder, stof. Dat vereist van onze mensen flexibiliteit en initiatief om de opdracht tot een goede einde te brengen.”

We hebben parameters om onze kwaliteit te meten. En opleiding is één element van die kwaliteit

Vincent Bia (Managing Director) en Jean-Pierre De Coninck (General Manager van BIA)

14 EDUMAG | Najaar 2010

H ydraulische technieken zijn ge-meengoed. Ze worden gebruikt voor eenvoudige toepassingen

zoals de laadklepbediening van vrachtwa-gens tot meer complexe toepassingen zoals bij moderne graafmachines. Daar werken bijna alle functies en technieken op hy-draulica. Een rondgang op een werf waar

dergelijke machines staan, toont meteen hoeveel er van ‘olie-aandrijving’ gebruik wordt gemaakt. Het gaat dan vooral om wat Paul-Henri Gilissen mobiele hydraulica noemt. “Dat wil zeggen dat er altijd een mo-tor is die een pomp aandrijft en daardoor een machine een beweging laat maken. Afhankelijk van de druk die de pomp geeft,

kun je meer of minder kracht overzetten. Dat kan gaan van 25 à 30 bar voor een een-voudige toepassing tot 400 bar in een meer complexe toepassing. Hydraulica laat een flexibele constructie toe. Je kunt in de ene hoek van een gebouw een motor en pomp zetten om in een verderop gelegen hoek een

deur te openen. Als de slangen maar lang genoeg zijn.” Met hefbomen en koppelin-gen is dat veel moeilijker te realiseren.

Het grote nadeel van hydraulische tech-nieken is echter de grote onderhoudsge-voeligheid. De olie die gebruikt wordt,

De markt vraagt om praktische basisopleidingenEDUCAM gaat van start met een basisopleiding hydraulica. Die komt er omdat er te weinig aandacht is voor de materie in het middelbaar onderwijs. Dat zegt Paul-Henri Gilissen, Directeur Techniek & Opleiding bij EDUCAM. In theorie is hydraulica eenvoudig, maar in de praktijk is het niet altijd even simpel als het lijkt.

INTERVIEW

In het technisch middelbaar onderwijs wordt niet over hydraulica gesproken

Het didactisch paneel met originele onderdelen uit de praktijk

15 Najaar 2010 | EDUMAG

veroudert en moet regelmatig vervangen worden. Vuil in het systeem zorgt onvermij-delijk voor slijtage. Daarom is olie filteren heel belangrijk. De juiste onderdelen mon-teren is ook cruciaal bij het onderhoud. De leidingen komen vaak onder hoge druk, dus is er geen ruimte voor fouten bij de mon-

tage. Als er iets hersteld moet worden, dan moet dat op een degelijke manier gebeuren. Voor grote machines schrijven fabrikanten en importeurs voor de olie op verschillen-de tijdstippen te laten analyseren. Dat is zeker van belang als er enkele honderden liters olie in het hydraulisch systeem zitten. Onderhoud is fundamenteel voor installa-ties om betrouwbaar te blijven. Een inves-tering die doorheen de jaren rendeert.

Kennis in de praktijkHet onderhoud en de reparatie van de hy-draulica vereist specifieke kennis. De er-varing leert echter dat enkel theorie niet voldoende is. Paul-Henri Gilissen: “Een groot probleem is dat er in het technisch middelbaar onderwijs niet over hydraulica gesproken wordt. Het staat niet in de les-plannen. In automechanica komt het vrij-wel niet aan bod. Dat is niet te begrijpen, zeker als je ziet welke hydro-pneumatische

toepassingen er in de autosector zijn.” Er zijn wel praktijkopleidingen, maar bedrij-ven kiezen liever voor praktische begelei-ding met hun eigen materiaal.

Om aan die noden tegemoet te komen heeft EDUCAM een basisopleiding hy-draulica ontwikkeld die dit najaar van start zal gaan. Volgens Gilissen is het niet de bedoeling dat de cursisten systemen moeten kunnen uitrekenen en ontwer-pen, wel dat ze weten hoe die systemen in elkaar zitten. Ze krijgen de basisprin-cipes mee. Welke componenten zijn er? Hoe werken die? Is het een open circuit-systeem, waarbij de olie rondgepompt wordt, ook als de functie van de machine niet ingezet wordt? Of is het een gesloten circuit waarbij de olie niet rondgepompt wordt als de machine niet gebruikt wordt? Gaat het om loadsensing, waarbij het sys-teem ‘voelt’ hoeveel olie er nodig is? Hoe zorg je dat er geen druk meer op het sys-teem staat als je de leidingen losmaakt om te vervangen? Waarom mag je een dikke leiding niet vervangen door een dunnere? Stuk voor stuk vragen met een praktische insteek.

Opleiding aan huisDe aanpak van EDUCAM verschilt in die zin met andere opleidingsinitiatieven dat EDUCAM naar de bedrijven zelf gaat. “We hebben een didactische stand die verplaatsbaar is. We kunnen de opleiding geven in een opleidingscentrum, maar evengoed in het bedrijf zelf. Zo kunnen

we de uitleg geven met hun eigen hydrau-lische systemen. De basis blijft hetzelfde, maar de toepassing ervan wordt geperso-naliseerd.”, aldus Gilissen.

De cursus is flexibel opgevat zodat die aangepast kan worden aan de noden van de bedrijven. De duur ervan ligt tussen één en vier dagen. Als een bedrijf een rela-tief eenvoudig hydraulisch systeem heeft, is een langdurige cursus niet noodzake-lijk. Voor een hydraulische laadklep van een vrachtwagen, bijvoorbeeld. Het onder-houd en de werking ervan uitleggen lukt in één dag. Bij de cursus is ook een uitgebrei-de syllabus. Daar staat meer in dan in de basiscursus zelf gezien wordt en het is een ideaal naslagwerk voor de cursisten.

Het didactisch paneel

Een belangrijk onderdeel van de ba-siscursus hydraulica is het didactisch paneel dat instructeurs mee kunnen nemen naar de bedrijven. Op dat paneel zijn twee pompen te zien, een klassieke tandwielpomp en een load-sensing-systeem. Daarmee wordt een opstelling gemaakt waarbij de leidin-gen van motor via de pomp naar de te bewegen last lopen en weer terug. Zaken als filters, verdelers, overlast-kleppen en smoring (de impact van een koppelstuk met te kleine door-gang) passeren er de revue.

We geven de basis-principes mee. Welke componenten zijn er? Hoe werken die?

16 EDUMAG | Najaar 2010

Niets beter dan de dag actief inzetten met een stevig ontbijt. Croissants, vers sinaasappelsap, heerlijk fruit, …

U noemt het maar, EDUCAM levert het!

Win een exclusief ontbijt

voor u en uw collega’s

Surf snel naarwww.educam.be/eduquiz-nl

en los de wedstrijdvraag op.

Hoe winnen?