EDUMAG auto - najaar 2010

16
Maatwerk audi, Citroën en Iveco Hybrides Werken aan de toekomst Doe mee Win een ontbijt Lotus Elise Sportief elektrisch… en zero CO 2 NaJaaR 2010 EEN UITGAVE VAN EdUcAm WWW.EdUcAm.BE EDU MAG

description

EDUMAG auto - najaar 2010

Transcript of EDUMAG auto - najaar 2010

Page 1: EDUMAG auto - najaar 2010

MaaRT 2010EEN UITGAVE VAN EdUcAmWWW.EdUcAm.BE

Maatwerkaudi, Citroën en Iveco

HybridesWerken aan de toekomst

Doe meeWin een ontbijt

Lotus Elise

Sportief elektrisch… en zero CO2

MaaRT 2010EEN UITGAVE VAN EdUcAmWWW.EdUcAm.BE

NaJaaR 2010EEN UITGAVE VAN EdUcAmWWW.EdUcAm.BE

EDUMAG

Page 2: EDUMAG auto - najaar 2010

2 EDUMAG | Najaar 2010

EDITO

Met trots schrijf ik het voorwoord van dit nieuwe magazine EDUMAG, dat bol staat van vernieuwing. Het is ons antwoord om in moeilijke tijden vooruit te kijken en dan speciaal naar manieren hoe wij onze dienstverlening nog effectiever op de wensen van de sector kunnen afstemmen.

Als recente economische ontwikkelingen één ding duidelijk maken, is het wel dat niets zeker is. Oude zekerheden, regels en regelmatigheden gelden niet meer. Veel personen en organisaties zijn nu gedwongen om hun toekomstvisie bij te stellen. Dat is moeilijk, maar biedt ook nieuwe inzichten en nieuwe kansen.

Het is hoogtijd om grensverleggend tewerk te gaan. Onze markt vraagt om een flexibele sector, die snel kan inspelen op nieuwe uitdagingen. En daarbij kunt u als vanouds rekenen op de kennis en de creativiteit van EDUCAM. Zo helpen wij met het realiseren van een betere bedrijfsvoering en een hoger rendement.

EDUCAM is ook nu de betrokken partner die de sector blijft sti-muleren om verder te denken. Daarom houden wij alle relevante ontwikkelingen scherp in de gaten. Dat doen we door met elkaar in contact te komen en de dialoog aan te gaan. We zoeken u op en luisteren naar ervaring en jong talent, naar denkers en doeners. En zo ontdekken we gaandeweg ook nieuwe opleidingsproducten, die verder reiken dan onze “natuurlijke” positie, aangezien we nu ook niet-technische trainingen in de markt zetten.

Wij maken ons ook sterk om onze wettelijke taken, zoals deze rond de nieuwe aircoregeling, goed uit te voeren. Van wezenlijk belang is ook het ontwikkelen van het beschikbaar talent in onze sector. Dankzij een goed competentiebeleid staan bedrijven en werknemers samen sterk. De toekomst speelt ook elders in deze editie van EDUMAG een opvallende rol. Wat te denken van nieuwe bedrijfsconcepten die aantonen dat er iets aan het veranderen is.

Hoe opener de samenwerking is, hoe beter elkaars meerwaarde wordt gezien. Laten we het daar eens over hebben: met elkaar praten, kennis delen en wederzijds nieuwe ideeën en inspiratie opdoen.

EDUCAM blijft de voorloper op gebied van vakkennis en betaal-bare opleidingen. Innovatie, deskundigheid en een hechte relatie met de sector zijn onze speerpunten voor de toekomst. Wij bren-gen u graag verder met onze kennis. Niet voor niets is ons motto “Together we know how”.

Veel leesplezier!

Luc De MoorAlgemeen directeur

4Gouden Autosleutelhangers voor aanstormend talent uit de autosector.

EdUmAG is een uitgave van EdUcAm, J. Bordetlaan 164, 1140 Brusselwww.educam.beOntwerp: LUON - www.luon.com

Grenzen verleggen

Met elkaar praten, kennis delen en wederzijds nieuwe ideeën en inspiratie opdoen

Luc De Moor

4 Kort Nieuws en trends uit de sector

6 Sportief en zero CO2 Elektrisch aangedreven voertuigen schudden hun stoffig imago af…

8 Maatwerk Audi Brussel, citroën en Iveco zetten EdUcAm in voor opleidingen op maat.

10 Werken aan de toekomst RTc en EdUcAm scholen de toekomstige specialisten in elektrische en hybridewagens.

12 EDUCaM Talent-Event Hoe een sterk competentiebeleid en constante talentontwikkeling bedrijven doen groeien.

15 Op onderhoud bij EDUCaM Antwoord nodig op een prangende vraag? Wij luisteren.

16 Win een exclusief ontbijt doe mee en trakteer uw collega’s op een heerlijk gezonde start van hun werkdag.

Page 3: EDUMAG auto - najaar 2010

3 Najaar 2010 | EDUMAG

INHOUDde elektrisch angedreven Lotus Elise geeft sceptici het nakijken.

EdUcAm stoomt professionals klaar voor de nieuwste technieken.

10

8

de mecaniciens van morgen vormen zich vandaag.

6

Wie competenties en talent koestert, doet groeien.

12

Page 4: EDUMAG auto - najaar 2010

4 EDUMAG | Najaar 2010

KORT

Opleidings-CV: voorbeelddocumenten op de EDUCaM-siteElk bedrijf is sinds 1 april verplicht om voor iedere arbeider een opleidings-cV in te vullen en bij te houden. deze maatregel staat in het sectoraal akkoord voor 2009 – 2010 voor de garage- en de metaalhandelsector (Pc 112 en PSc 149.04). EdUcAm heeft voorbeeld-documenten op zijn website geplaatst, waar je ze in PdF- of Excel-formaat kunt downloaden. Je vindt er ook algemene informatie over het opleidings-cV voor de metaalhandel, plus voorbeeldformulieren voor zowel de arbeiders als het bedrijf zelf. Neem gerust contact op met je account manager bij EdUcAm als je nog vragen hebt.Wil je deze documenten downloaden? Surf naar:www.educam.be/opleidings-cv

Toekomstopwielen.be is met een nagel-nieuw project gestart: Stagesopwielen.be. Er is onder meer een website waar jongeren en pas afgestudeer-den hun toekomstmogelijkheden in de autosector kunnen ontdekken en hun jobkansen kunnen verhogen. Talloze bedrijven zijn bereid om hun

kennis, expertise en uitrusting te delen met jonge talenten. Deze be-drijven krijgen van de organisatie het label “stagevriendelijk bedrijf”. Toekomstopwielen.be bundelt zo alle krachten in de autosector om een suc-cesrijke toekomst te waarborgen. > www.toekomstopwielen.be

Nieuw opleidings-centrum in LokerenIn mei legde EdUcAm in Lokeren de eerste steen van een gloednieuw oplei-dingscentrum. In totaal worden er zeven werkplaatsen voorzien op een opper-vlakte van 2500 m². Het gebouw krijgt de modernste technieken op het gebied van automechanica, koetswerk en hydrau-lica. Het kan 120 cursisten per dag ont-vangen. Lokeren is optimaal gesitueerd in een streek met veel werkgelegenheid in de auto- en metaalhandelsector.

Stagesopwielen.beEen nieuw project van toekomstopwielen.be

Uitreiking van de Gouden AutosleutelhangersT im De Preeter (leerling aan het

VTS Sint-Niklaas) en Michaël Mazzolini (van het Institut Technique Saint-Luc in Bergen) zijn de winnaars van de Gouden Autosteutelhangers 2010. Deze wedstrijd is een organisatie van toekomstopwielen.be. Hij bekroont aanstormend talent in de autosector.

Een initiatief waar EDUCAM graag aan meewerkt, zegt Mark Vergels, de coördinator opleidingen bij EDUCAM. Want jongeren worden zo efficiënt gemotiveerd en komen met de nodige bagage op de arbeidsmarkt. EDUCAM verzorgde de algemene coördinatie en nam ook de proeven voor zijn rekening.

Stagesopwielen.beStagesopwielen.be

Jong talent bekroond met Gouden Autosleutelhanger.

Page 5: EDUMAG auto - najaar 2010

5 Najaar 2010 | EDUMAG

KORT

Nieuwe Europese regeling over klimaatbeheersingOp 4 juli werd de Europese regeling over het onderhoud van airco’s in auto’s van kracht. Alleen erkend personeel mag nu nog aan airco’s in auto’s werken. Je kunt je erkenning krijgen als je bij een erken-de operator een opleiding volgt en slaagt voor een proef.In ons land zetten de gewesten de nieu-we regeling in lokale wetgeving om. de Vlaamse wetgeving is klaar, maar op die van Wallonië en Brussel is het nog even wachten. “maar niets belet een Franstalige om zich in Vlaanderen te laten erkennen”, zegt Nathalie Lenaerts, coördinator R&d bij EdUcAm. EdUcAm ondersteunt de sector en de overheid. We stellen een minimale op-leidingsinhoud en de examenvragen op die alle deelnemende operatoren moeten gebruiken. Zo beantwoordt de opleiding perfect aan de Europese regels en krijgt iedereen dezelfde kansen.

Trendspotting in de VSBegin dit jaar woonde EDUCAM het

congres van de NADA (National Automobile Dealers Association) in Florida bij. Met deze jaarlijkse trip houdt EDUCAM de vinger aan de pols van de innovaties in de sector. Die ken-nis is in de snel evoluerende autosector

absoluut noodzakelijk. Onze vertegen-woordigers legden er interessante con-tacten en traden er met internationale collega’s in dialoog. Ze namen er onder meer deel aan een rondetafelconferen-tie over de autobouw, samen met een dertigtal andere landen.

Samenwerking over de grenzen heenDe vraag naar internationale oplei-

dingen neemt gestaag toe. daarom heeft EdUcAm sinds kort contacten gelegd met opleidingsorganisaties in het buitenland. Veel constructeurs werken actief aan schaalvergroting en willen die ook doortrekken in de vorming van hun medewerkers. EdUcAm wil zich met dit initiatief als een betrouwbare opleidingspartner profileren. Bovendien blijft het aantal aanspreekpunten zo beperkt en blijft de kwaliteit van de trai-ningen gewaarborgd. EdUcAm heeft al contacten met ANFA en GNFA in Frankrijk en met Innovam in Nederland.

EDUCAM-erkenning voor opleidingen

Elke organisator van opleidingen in de auto- en metaalhandel-sector kan zijn trainingen door EDUCAM laten erkennen. Daarvoor moet de opleiding wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wil je er meer over weten? Surf naar:www.educam.be/erkenning

NAdA chairman John mcEleney en Jacques Pirlot, voorzitter EdUcAm

Page 6: EDUMAG auto - najaar 2010

6 EDUMAG | Najaar 2010

M et het oog op de ontwikke-ling van voertuigen met zero emission brengt EDUCAM

voor volgend schooljaar een cursus over hybride- en elektrische wagens. Naast het opleiden van leraren en leerlingen in het technisch en beroepsonderwijs heeft men nog een ander doel met de cursus voor ogen. Frederik Van Mulders, instructeur-ontwikkelaar EDUCAM: “We proberen ook de vooroordelen rond elek-trische en hybridewagens te ontkrachten. Dergelijke wagens zouden een vervoers-middel zijn voor bejaarden...”

‘Enter’ de Lotus Elise met elektromo-tor (een product van de Nederlands firma Electric Cars Europe). Het laatste wat je van die wagen kunt zeggen is dat die er een is voor slecht te been zijnde ouden van dagen. De wagen is sowieso al sexy qua design en met een elektrische kracht-bron erin blijkt die razendsnel. Twee jaar geleden al zette ECE in het kader van een pers-evenement op het racecircuit van Assen in het noorden van Nederland de elektrische versie van de Lotus Elise

naast een regulier exemplaar met tradi-tionele verbrandingsmotor. Het resultaat was verbluffend. Niet voor de bouwer, want die wist wat er zich op de racebaan zou gaan afspelen. In ware Top Gear-stijl liet de elektrische Elise de benzineversie bij het optrekken met groot gemak achter zich. Na één rondje had de 200 pk-tellen-de elektro-versie al een fikse voorsprong. Natuurlijk, zal de insider zeggen, de elek-

trische wagen zou veel sterker moeten zijn. Al het koppel is direct beschikbaar. Voor de outsiders was het echter een eye-opener. Elektrisch is snel, supersnel. En dat met zero-emission...

De Lotus Elise staat voor 108.000 euro in de showroom. Willem van der Kooi van ECE zegt dat het niet makkelijk was de sportwagen om te bouwen. “Het lastigste

was dat je veel gewicht op de achterzijde krijgt en weinig op de voorzijde. We heb-ben de voorzijde niet verzwaard, maar hebben een andere oplossing gevonden,” aldus Van der Kooi die daar echter niet verder over wenst uit te weiden. Naast de Lotus Elise bouwt men ook de Golf van VW om tot een puur elektrische wagen. Inmiddels heeft men in totaal 60 derge-lijke wagens (VW Golf en Lotus) op de markt gebracht.

TerreinmotorenECE is niet de enige die initiatieven in die markt heeft genomen. Ook in de mo-torwereld komt elektrisch rijden op. Het Oostenrijkse KTM zal in 2011 onder de naam ‘Freeride’ een elektrische lijn in de showrooms brengen voor de ‘gewone consument’. KTM is vooral bekend van terreinmotoren en juist die tak van mo-torsport krijgt vanuit ecologische hoek veel verwijten. Met vervuilende benzine-motoren trekken de enduro-rijders het schone terrein in... Het merk plant twee motoren, een echte terreinmotor en een

Sportief elektrisch De toekomst in de auto- en motorwereld is elektrisch. Meer en meer merken brengen als eerste stap hybridewagens uit. Maar in Nederland is er een elektrisch aangedreven Lotus Elise te koop. En in de motorwereld start het Oostenrijkse KTM in 2011 met het uitleveren van elektrische terreinmotoren. Bovendien zijn er nu ook al races voor elektrisch aangedreven motorfietsen. Elektrisch rijden kan ook sportief.

We proberen de vooroordelen rond elektrische en hybridewagens te ontkrachten

Lotus Elise

INTERVIEW

Zero emission

Page 7: EDUMAG auto - najaar 2010

7 Najaar 2010 | EDUMAG

‘supermotard’-exemplaar (een baanmotor op basis van een terreinmotor).

Bij de voorstelling zei Hubert Trunken-polz, hoofd verkoop KTM Sportmotorcycle AG, dat het Freeride-project van groot be-lang is voor de firma. “Als wereldleider van constructeurs van terreinmotoren is

het onze verantwoordelijkheid om alles te doen wat mogelijk is om de offroad-sport te laten leven. Met als gevolg dat we een nieuwe aandrijfoplossing bieden via een volledig elektrische motor,” stelde hij. De elektromotor levert een vermogen van 22 kW (zo’n 30 pk) en is water- en vuilresistent.

Zelfs voor pure racemotoren gaat men de elektrische weg op. Vorig jaar stond bijvoorbeeld voor de eerste maal een race voor elektrisch aangedreven motorfietsen op het programma van de beruchte TT ra-ces op het eiland Man. Dat was een mijl-paal. Immers, al sinds 1907 worden de TT races (TT staat voor Tourist Trophy) ver-reden op het belastingparadijs in de Ierse Zee. Het eiland staat bol van traditie, maar juist daar heeft men de stap gezet naar een nieuwe raceklasse: TTZero.

Nieuwe ontwikkelingenToch is het niet vreemd dat juist daar met

‘elektrisch racen’ gestart is. Toen begin vo-rige eeuw voertuigen met bezinemotoren nog vooraf gegaan moesten worden door een man met een rode vlag, sloten de au-toriteiten van Man een aantal wegen van het eiland af om motoren te laten racen. Het racecircuit bleek het perfecte middel om toekomstige ontwikkelingen te testen en te verbeteren. Simon Crellin, perschef van de TT-races van Man, stelt dat velen de ‘schone emissie’ race in 2009 de evo-lutie van schoon transport heeft versneld. “Van veel van de technische vernieuwin-gen die op het eiland Man geïntroduceerd zijn, wordt verwacht dat ze een integraal onderdeel worden van de toekomstig ver-voersmiddelen,” aldus Crellin. De Manx-overheid die de TT races mee-organiseert, heeft de elektrische race een volwaardige plaats gegeven in het wedstrijdprogram-ma. “Daarmee sturen we een duidelijk sig-naal uit dat de elektrische motorsport zich snel ontwikkelt,” aldus Martyn Quayle, minister van toerisme en vrije tijd van Man. De eerste maal was het aantal deel-nemers nog klein (nog geen twintig) maar voor 2010 bleek de belangstelling al gro-ter te zijn. Natuurlijk waren de elektrische motoren nog niet supersnel: de snelste ronde werd afgelegd met een gemiddelde van net geen 90 mijl per uur (nog altijd 145 kilometer). Voor dit jaar was er een geldprijs van 10.000 pond voor het team dat als eerste de 100-mijl/uur grens (162 kilometer/uur) zou passeren.

Ook de internationale motorsportasso-ciatie FIM (Fédération Internationale de

Motocyclisme) volgt de ontwikkelingen op de voet. Naar aanleiding van de eerste TTZero race liet FIM-voorzitter Ippolito weten: “De FIM erkent het belang van dit zich snel ontwikkelend gebied. De toe-komst van de sport hangt af van onze ca-paciteit en van die van de fabrikanten om snel te innoveren. We zijn ervan overtuigd dat binnenkort de motorwereldkampi-oenschappen open zullen staan voor niet-vervuilende motoren.” Inmiddels is er een serie wedstrijden voor elektrische moto-ren gepland onder de vlag van de FIM en is er in Engeland een heus nationaal kam-pioenschap voor 0-CO2 motoren.

Sportief elektrisch en zero CO2

EDUCaM gaat elektrisch

EDUCAM ziet ook het belang van elektrische en hybridevoertuigen in en heeft er een cursus voor opgezet. Meer en meer constructeurs bieden immers elektrische en hybridever-voersmiddelen. Niet alleen auto’s, maar ook twee- en driewielers. Dat vraagt ook om aangepaste kennis bij de mecanicien. Vandaar een cursus over dat onderwerp van EDUCAM in samenwerking met de Regionale Technologische Centra voor lera-ren en leerlingen van het technisch onderwijs. EDUCAM lanceerde het initiatief op het Autosalon 2010 in het kader van ‘toekomstopwielen.be’.

We sturen een duidelijk signaal uit dat de elektrische motorsport zich snel ontwikkelt

Het Oostenrijkse KTm start in 2011 met het uitleveren van elektrische terreinmotoren

Page 8: EDUMAG auto - najaar 2010

8 EDUMAG | Najaar 2010

INTERVIEW

1 mei 2010 kan als een speci-ale datum in de annalen van de autosector in ons land in-geschreven worden. Die dag

startte bij Audi Brussels de band voor de productie van de nieuwe A1, een auto waarmee de Audi-groep de concurren-tie wil aangaan met de populaire MINI van BMW. Audi Brussels stond afgelopen voorjaar voor een grote opdracht: de fa-briek klaar maken voor de productie van de nieuwe wagen, het personeel begeleiden bij die overgang en het opleiden voor de productie van die nieuwe wagen.

EDUCAM had een kleine maar belang-rijke rol in het klaarstomen van de werkne-mers voor de opstart van de A1-productie. Voor de opleiding ‘autotechniek, mon-tage en elektronica’ werkte de fabriek in

Vorst aanvankelijk samen met de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding). Maar begin 2010 zat men met een groot probleem toen de lesgever van de VDAB plots wegviel. Alles lag klaar aan cursussen voor de productie van de A1 - basismechaniek, basiselektro-nica en vervolmaking - maar er was geen

lesgever. Benny Cornelis, verantwoor-delijke personeelsontwikkeling bij Audi Brussels: “Wij zaten met een goed ge-structureerd programma dat van januari tot en met april uitgevoerd moest worden. We hebben geen tijd verloren en zijn naar onze verschillende partners gegaan om te kijken hoe we dat konden opvangen. We definieerden een crashprogramma, waar-voor we twee extra personen nodig had-den. Nog diezelfde week slaagde EDUCAM erin met die twee toekomstige trainers en met ons samen te zitten.”

VerrassingVoor Audi was dat een positieve verras-sing. Die verrassing was des te groter toen, zoals Cornelis zegt, bleek dat de EDUCAM-mensen “...over een ongelooflijke basisba-gage beschikten. Ze hadden kennis van de meetinstrumenten en van de diagnosetoe-stellen.” Ingrid Vossen, hoofdconsulent van EDUCAM, stipt aan dat Audi de trainers ook spontaan een toegang tot informatie gaf (met ondertekening van een geheim-houdingsclausule). Dat was nodig omdat Audi voor de A1 met de nieuwste technie-ken werkt, bijvoorbeeld op elektronicavlak waar GPS, radio, cd-speler, iPod in een sys-teem bij elkaar ondergebracht zijn.

De groep die EDUCAM moest oplei-den, bestond uit een vijftigtal personen die twee maal twee dagen training kregen. Zij onderwerpen, nu de productie draait, de

afgewerkte wagens aan een eindcontrole en moeten daarom een grote kennis van de gebruikte technieken hebben. Mocht er een wagen met een probleem aan de kant moeten, dan dienen zij aan te geven wat er-aan schort.

Ingrid Vossen zegt dat het voor de trai-ners van EDUCAM een belangrijke op-dracht was en is. “We hadden drie maanden waarin zij eerst zelf alle informatie over de A1 moesten verwerken én het nog eens getraind krijgen bij de mensen van Audi. Bovendien verwachtte men tweetalige les-gevers, die ook nog de Duitse technische termen verstonden.”

voor Audi, Citroën en IvecoAudi Brussels, Citroën en Iveco hebben EDUCAM ingezet voor opleidingen op maat voor hun bedrijf.

aanpassen

De samenwerking met Audi Brussels betekende voor de EDUCAM-trainers een aanpassing. Ingrid Vossen van EDUCAM: “Het gaat wel om dezelfde thema’s die in de garagesector en bij de importeurs gegeven worden, maar bij Audi Brussels hadden we wel een ander ‘publiek’. Iemand die in de productie werkt, doet niet hetzelfde als iemand in een garage.” De opgedane kennis komt overigens ook van pas als de medewerkers van de Audi-dealers een opleiding over de nieuwe A1 krijgen.

We definieerden een crashprogramma. We hadden twee extra personen nodig

Maatwerk

11

Page 9: EDUMAG auto - najaar 2010

9 Najaar 2010 | EDUMAG

OndersteuningDat een constructeur als Audi met EDUCAM in zee gaat, is eerder uitzonder-lijk. Immers, zo zegt Ingrid Vossen: “We werken normaal voor opleidingen samen met de importeurs van de merken in ons land, niet met de constructeurs. Maar Audi heeft de weg gevonden naar EDUCAM. Wij hebben er flexibel op in kunnen spelen en binnen enkele weken een pasklare oplos-sing kunnen geven.”

Importeurs die recent voor op maat gemaakte cursussen een beroep op

EDUCAM deden zijn Iveco en Citroën. Olivier Coppens, key-account manager EDUCAM, begeleidde die projecten. Bij Iveco loopt er al anderhalf jaar een speci-fiek trainingsprogramma. Coppens: “Iveco heeft in ons land zelf één trainer voor de ondersteuning van de mecaniciens bij de dealers. Men wilde een goed programma uitbouwen van specifieke opleidingen en ons is gevraagd daarbij te helpen. We hebben in onze catalogus standaardoplei-dingen en die hebben we aangepast voor Iveco.” Het merk had nood aan een cursus

basisonderhoud en een cursus elektronica (ook in de vrachtwagensector is het aan-deel elektronica groot geworden).

Iveco vroeg een Franstalige en een Nederlandstalige trainer van EDUCAM voor die opleiding. Olivier Coppens: “We hebben gekozen voor twee mensen die specifiek voor Iveco zijn gaan werken en zo het merk beter leren kennen.” Van de 36 dealers van Iveco werd ook een inspan-ning gevraagd. Zij moesten in hun plan-ning mensen vrij maken om de training te kunnen volgen. Voor de grotere dealers was dat iets gemakkelijker dan voor de dealers die maar met twee of drie mensen in het atelier werken.

OfferteCitroën riep in de tweede helft van 2009 de hulp van EDUCAM niet in voor een techni-sche opleiding, maar voor een cursus over een nieuw Europees verkoopadministra-tie-systeem. Elke importeur paste dat aan aan de lokale omstandigheden. Niet over-al in Europa zijn immers de BTW-regels dezelfde. En daarnaast hebben de landen

verschillende systemen om eco-vriendelijk autorijden financieel te bevorderen. De verkoopervaring die Coppens had opge-daan voor hij bij EDUCAM in dienst trad, kwam hem nu goed van pas. “Het is zeker een voordeel als je met de mensen over de problematiek van de cursus spreekt. Je weet wat er in de showroom gebeurt en de gesprekspartners merken dat je die kennis hebt.”

Uiteindelijk moeten de cursisten hun kennis in die showroom in de praktijk brengen. Met het nieuwe Europees pro-gramma maken de Citroën-verkopers nu in de showroom een ‘propere’ offerte met alle opties en accessoires en printen die uit. Bovendien komt de offerte direct in het customer relationship management-programma, zodat men de prospect kan opvolgen. Olivier Coppens: “Onze rol is de salesmensen bij de dealers in ons land te motiveren en te overtuigen dat systeem toe te passen.”

Ingrid VossenHoofdconsulent EdUcAm

Olivier CoppensKey-account manager EdUcAm

Audi werkt voor de A1 met de nieuwste technieken zoals bijvoorbeeld op elektronicavlak waar GPS, radio, cd-speler, iPod in een systeem bij elkaar ondergebracht zijn

Met het Europees programma maken de Citroën-verkopers in de showroom een ‘propere’ offerte

Page 10: EDUMAG auto - najaar 2010

10 EDUMAG | Najaar 2010

Werken aan de toekomst

RTC, EDUCAM en hybridevoertuigen

Wagens met een elektrische krachtbron zijn de toe-komst. De leerlingen die nu nog in de schoolbanken zitten, zijn de mecaniciens van morgen. EDUCAM en de Regionale Technologische Centra werken samen om voor die jongeren én hun leraren van het tech-nisch en beroepsonderwijs cursussen te maken over elektrische en hybridevoertuigen.

I n het schooljaar 2009-2010 be-zocht Wilfried Dewachter, tech-nisch consulent bij EDUCAM, een opendeurdag van de technische school waar hij zelf nog lessen ge-

volgd had. “De directeur daar vroeg me of EDUCAM al bezig was met een cursus hybridevoertuigen,” zegt hij. Een logische

vraag, want meerdere merken hebben al hybrideproducten of prototypes. Toyota en Honda verkopen dergelijke wagentypes al, evenals Lexus. General Motors werkt aan een batterij voor elektrische en hybri-devoertuigen waar de benzinemotor met generator via een elektrisch pad de wie-len efficiënt kan aandrijven voor langere

afstanden. Dan zijn er nog Ford, BMW, Mercedes, Mitsubishi... die initiatieven nemen. Zelfs scootergigant Piaggio (Vespa en Piaggio) heeft een hybrideproduct.

Dewachters oud-schooldirecteur was niet de enige met die vraag. Er kwamen er nòg uit de praktijk. Voor volgend school-jaar (2010-2011) heeft EDUCAM een ant-woord op die vraag in de vorm van een cursus over die materie. EDUCAM lanceer-de het initiatief op het Autosalon 2010 in het kader van ‘toekomstopwielen.be’. Men werkt hiervoor samen met de Regionale Technologische Centra, waarvan de over-heid er één in elke provincie heeft opgezet. De RTC’s zorgen in alle sectoren - niet al-leen voor die van de auto - dat de scholen, leerlingen en leerkrachten bijblijven op het vlak van de nieuwste technieken. Ze bedie-nen zowel TSO als BSO.

OpleidenDe scholen moeten nu op hybridevlak een inhaalslag maken. “Ze moeten vandaag de mensen opleiden die morgen onze au-to’s zullen herstellen,” zegt Dewachter. Natuurlijk geven de merken zelf opleiding

Wilfried DewachterTechnisch consulent EdUcAm

Startklaar voor de groeiende markt van hybride- en elektrische motorvoertuigen.

INTERVIEW

Page 11: EDUMAG auto - najaar 2010

11 Najaar 2010 | EDUMAG

INTERVIEW

En de praktijk?

Een cursus is interessant, maar blijft het enkel bij de theorie? Of is er ook een praktisch luik voorzien? “Dat is een goede vraag,” reageert Wilfried Dewachter van EDUCAM. “Bij het praktische luik voor de RTC-training gaat het om basiskennis als: hoe scha-kel je veilig de elektrische installatie van een hybridewagen uit als je daar-aan wil werken, hoe schakel je de hoogspanning uit, hoe start je de wagen?” Voor de praktijklessen zal men didactisch materiaal als hybri-de- en elektrische wagens (zoals de Mitsubishi i-MiEV) en onderdelen ter beschikking hebben.

aan hun dealers als ze een nieuw hybride- of elektrisch model uitbrengen, maar niet iedereen komt bij een merkgarage terecht. Bovendien zijn de gebruikte technieken niet voor elk merk dezelfde. Dewachter: “We moeten de leraren en de leerlingen laten weten wat elektrisch is en welke ty-pes hybride er mogelijk zijn. De basis van hybrideauto’s zoals de Toyota Prius en de Honda Insight is hetzelfde, maar er zijn tussen die wagens toch veel verschillen. GM komt bijvoorbeeld met een range ex-tender. De aandrijving is puur elektrisch. Er is evenwel nog een benzinemotor met generator ter ondersteuning van de batte-rijen bij een lange reis. Elk merk heeft zo zijn eigen specificiteiten.”

Wie bij een niet-merkgebonden garage of als ”fast-fitter” werkt, zal ook in contact ko-men met dergelijke voertuigen. Hetzelfde geldt voor inspecteurs bij de autokeuring.

Of de pechverhelpingsorganisaties. Weet iedereen daar bijvoorbeeld dat een hy-bridewagen niet gesleept mag worden? Dewachter: “Als bij de autokeuring een hybrideauto komt, dan moet je weten dat die niet stationair kan draaien. Er is een speciaal proces vereist om de CO2-emissie ervan te meten. Als iemand bij een onaf-hankelijke garage de motorkap open doet

en daar een oranje kabel ziet met daarop de tekst ‘300 volt’, hoe moet hij daarmee omgaan?” Frederik Van Mulders, instruc-teur-ontwikkelaar EDUCAM, wijst op het aspect van mogelijk verkeersongevallen met dergelijke wagens. “Wat is de proce-dure? Hoe moet je een brandende batterij blussen? Hoe moet je lekkend elektrolyt neutraliseren? Er zijn immers verschillen-de types batterijen, elk met hun specifieke eigenschappen.”

NaslagwerkZijn leraren dan zelf al niet in die materie gedoken om er lessen over te kunnen geven? Dat is best mogelijk. Er is op het internet al zeer veel informatie over het onderwerp te vinden, stipt Frederik Van Mulders aan. “Maar veel bronnen daar spreken elkaar tegen of zijn onnauwkeurig. Onze missie is om goede informatie te bundelen. De cur-

sus is een naslagwerk, waar we ook voor de toekomst op kunnen bouwen.”

Dewachter zegt dat de cursus opgevat moet worden als een stamboom. “Er is een ‘master’-cursus met daarin alle informatie, per onderdeel, waarover we beschikken. Deze informatiebank kan dan als donor dienen om aan de vraag van de klant te voldoen.”

Voor het samenstellen van de cursus voor de lesgevers en voor de leerlingen heeft men tijd genomen. Dewachter: “Je kunt er wel snel-snel een schrijven, maar we wil-len degelijke kwaliteit bieden. Bovendien zijn veel van de informatiebronnen Engels. Je mag dat Engels niet klakkeloos overne-men. We hebben het moeten vertalen en het op een begrijpelijke manier moeten herschrijven.”

De samenstellers hebben van de diverse importeurs overigens veel technische in-formatie gekregen. Momenteel zijn Toyota, Lexus en Honda de bekendste koplopers in het hybrideverhaal, maar voor de cursus mag EDUCAM zich niet alleen op die drie merken baseren. Van Mulders: “We hebben ook uit de academische wereld informatie ontvangen. Dat is onafhankelijke informa-tie vanuit een onpartijdige, niet-commer-ciële, bron. Er komt uit die hoek ook een nuchterdere kijk op de materie.”

Als je de motorkap open doet en daar een oranje kabel ziet met de tekst ‘300 volt’, hoe ga je dan daarmee om?’

Page 12: EDUMAG auto - najaar 2010

12 EDUMAG | Najaar 2010

E en stralende zon en veel stralen-de gezichten op het EDUCAM Talent-Event op 8 juni. Een kof-fie en een croissant waren het

mooie begin van een leerzame en vooral innoverende (netwerk)voormiddag over competentiebeleid en talentontwikkeling.

De kern van de boodschap: zowel de werk-nemer als de onderneming groeit door ta-lenten te ontwikkelen en te laten uitgroeien tot competenties die afgestemd zijn op de echte noden van het bedrijf. Moeilijk is het niet. Veel extra investering vraagt het niet. Wel een constante aandacht.

De deelnemers van het EDUCAM Talent-Event konden tijdens de inspirerende in-troductiesessie al meteen ontdekken hoe ze talent kunnen laten groeien. Gastheer Luc De Moor, Algemeen Directeur van EDUCAM gaf Dominique Monami (Mentally Fit), Geert Van Conkelberge

Op 8 juni vond het EDUCAM Talent-Event plaats rond competentiebeleid en talentontwikkeling specifiek voor de sector van de metaalhandel. Dit event werd financieel ondersteund door het ESF-Agentschap Vlaanderen. Deze thema’s zijn sectoroverschrijdend en worden uitgebreid naar de autosector en de metaalaanverwante sectoren in Brussel, Wallonië en Vlaanderen. Wellicht bent ook u geïnteresseerd in deze thematiek. We geven u daarom hieronder al een voorsmaakje.

Niet moeilijk. Niet duur.

Maar weleen constante aandacht.

EDUCAM Talent-Event over competentiebeleid en talentontwikkeling

VERSLaG

Plenaire sessie

Page 13: EDUMAG auto - najaar 2010

13 Najaar 2010 | EDUMAG

INTERVIEW

(Getronics) en Marc Herremans (To Walk Again) volop de gelegenheid om te reage-ren op videogetuigenissen uit de sector van de metaalhandel.

EDUCaM verruimtLuc De Moor viel met de deur in huis en pleitte voor een natuurlijke evolutie waar-bij medewerkers en bedrijf samen groeien. Hij sprak ook voor EDUCAM als organi-satie, die zichzelf ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan herpositioneerde. ‘Of je nu een voertuig bestuurt of een organisatie, alles draait om de open blik op wat komen gaat. Daarom is EDUCAM niet alleen bezig met de uitdagingen van vandaag, maar ook met die van morgen en overmorgen.

Ook voor EDUCAMs partners is het tijd om te groeien… duurzaam te groeien… Want de toekomst begint nu! Luc De Moor: ‘EDUCAM heeft zijn eigen knowhow, net-werk en een verfrissende kijk op de toe-komst. Wat gebeurt er als we samen onze kennis delen om in een hogere versnelling een betere toekomst voor te bereiden? Wat gebeurt er als we onderzoeken welke talen-ten daarvoor nog ontwikkeld moeten wor-den? Dat zorgt voor pure chemie. Succes in het kwadraat!’ En het Talent-Event was het beginpunt hiervoor.

Na de introductie, volgden interactieve workshops rond vier thema’s: positione-ring, communicatie, kapitaal en tools. De deelnemers kregen enkele meerkeuzevra-gen voorgeschoteld en moesten een keuze maken door in het vak A,B of C te gaan staan. Hierdoor moest iedereen uit zijn pijp komen en duidelijk stelling innemen.

Positionering‘Het is belangrijk om de competenties, werkmotivatie en ambities van de mensen

af te stemmen op de bedrijfsstrategie,’ vertelde Ann Sterckx, HR Manager van De Bruycker, tijdens een videomoment. Hiermee breekt ze meteen een lans voor de waardering van talent. Of zoals Gerd

Bellemans, HR Manager van TVH, het verwoordde: ‘Zonder talent kan je geen beleid voeren. Zonder beleid heb je geen bedrijf.’

Ieder bedrijf zoekt talentvolle mede-werkers, zoveel is duidelijk. Ook Reynaers Aluminium. CEO Martine Reynaers, zegt

hierover: ‘Vooral in crisistijd is dat be-langrijk. We investeerden dit jaar meer in opleiding dan ooit te voren. Dat deden we trouwens niet alleen omwille van de crisis, maar ook omdat onze wereld zoveel com-plexer geworden is. Het is belangrijk dat je medewerkers weerbaar genoeg zijn.

Dominique Monami, ex-tenniskampioe-ne, vulde dit aan met een pertinente op-merking: ‘Investeer je niet in werknemers tijdens een crisis, dan kan je je afvragen welke perceptie dat bij de werknemer op-roept. Waarom zou ik blijven? Ze hebben toch niet in mij geïnvesteerd.’ Een mooie afsluiter kwam van Geert Van Conkelberge: ‘De ROI (Return On Investment) van de investering in talent kan je niet bereke-nen. Wat je wel kan doen is makkelijk aan-tonen hoeveel het kost om een persoon te vervangen, zowel aan directe als indirecte kosten.’ Dus ja, investeren in talent loont.

‘Kennen, kunnen en willen. Met de meeste nadruk op willen’, zegt HR coach Michèle Lemmens. ‘Het is belangrijk te weten wat iemands sterktes zijn. Als je uit-gaat van competenties en dus van kennen, kunnen en willen ontstaat een veel grotere betrokkenheid.’

‘Iedere mens zingt zoals hij gebekt is zoals een vogeltje zingt zoals het gebekt is. Dus ie-dereen heeft zijn talent,’ volgens Walter De Weerdt, werknemersvertegenwoordiger.

CommunicatiePraten helpt! Communicatie is de mo-tor en het centrum van het competentie-beleid. Alleen zo wordt een bedrijf en een bedrijfscultuur competentieminded. Luc Vermeersch, managing director van Helbig, vatte krachtig samen: ‘Communicatie kost niet veel, maar het kost wel veel inspan-ning. Soms is de invalshoek die je hiervoor

Het is belangrijk te weten wat iemands sterktes zijn. Als je uitgaat van competenties en dus van kennen, kunnen en willen ontstaat een veel grotere betrokkenheid– michèle Lemmens

Lerend netwerk

EDUCAM is vastberaden om samen met u verder te groeien rond com-petentiebeleid en talentontwikke-ling. Opdat u van en met elkaar kan leren, is uw bijdrage in het lerende netwerk, van onschatbare waarde. Indien we samen onze ervaringen en kennis delen, zorgen we voor succes in het kwadraat. Stuur uw getuige-nissen, ideeën of tips naar [email protected] en word een actieve spe-ler van EDUCAMs lerend netwerk.

marc Herremans, Luc de moor, dominique monami en Geert Van conkelberge

Page 14: EDUMAG auto - najaar 2010

14 EDUMAG | Najaar 2010

Communiceren is enorm belangrijk.’ Marc Herremans bevestigt dat er niet altijd zwa-re investeringen nodig zijn wel een con-stante aandacht.

KapitaalBedrijven moeten hun menselijk kapitaal koesteren, zodat ze de beste prestaties kunnen neerzetten. Geert Van Conkelberge vertaalt naar het bedrijfsleven en heeft het over talent (h)erkennen. ‘Veel mensen herkennen talent. Het is ook heel belang-rijk het te erkennen. Als je aan de mensen

vraagt wat ze écht willen doen, dan zie je de oogjes twinkelen. Dan spreek je hun pas-sie aan. Daar kan je als bedrijf alleen maar goed bij varen.’

Zorg voor evenwicht‘Over één ding zijn de wetenschappers het eens: er is nood aan een andere arbeidsor-ganisatie waarbij we op een andere manier met ons menselijk kapitaal omgaan. En dat is een grote uitdaging. Een goed competen-tiebeleid is hier een deel van de oplossing.’, zegt Veerle Herst, zaakvoerder van Arteria.

Tools‘In competentiebeleid zijn drie vragen heel belangrijk: Wat ken je, wat kun je en wat wil je? Hiermee verbind je kennis, vaardigheid en gedrag. En het is bovendien belangrijk om te linken met daadwerkelijke resulta-ten. Competentiebeleid is geen eiland in het bedrijf. Het is gekoppeld aan aanwerven, opleiding, belonen, ontwikkelen…’ Leen Azijn, samen met Michèle Lemmens de spil van QiTalent, beaamt dat competentiebe-leid onderdeel is van een groter geheel.

Ann Sterckx van De Bruycker getuigt, hoe ze straks het effect van de invoering van competentiebeleid willen meten: ‘We zijn net begonnen met het uitwerken van competentiemanagement. We zullen ver-volgens een nulmeting doen en de doelstel-lingen bepalen. Over een jaartje willen we evalueren wat de eerste effecten van onze acties tgv competentiemanagement zijn.’

De voormiddag kreeg een mooie afslui-ter met een samenvattende plenaire zit-ting waarbij professionele acteurs hun kijk op competentiebeleid en talentontwikke-ling gaven. Hierna werd er afgesloten met een leerrijk netwerkmoment. Kort na de middag kon iedereen naar huis met flink wat inspiratie, heel wat netwerkcontacten én met een ‘Talenten Hefboom’, een na-slagwerkje waarin ze te allen tijde te rade kunnen.

kiest bijzonder belangrijk. Een klacht bij-voorbeeld noemen we bij Helbig geen klacht meer maar een KoV, een Kans op Verbetering. Door het beestje anders te be-noemen, krijg je meteen een heel andere dynamiek.’ Goed communiceren zorgt er-voor dat je de focus op de juiste plaats legt.

Communiceer op de juiste manierGhislain Verstraete, zaakvoerder van ac-sim en licentiaat cultuurwetenschappen en psychotherapeut : ‘Het is heel belangrijk om je communicatievorm aan te passen aan de gelegenheid. Strategische commu-nicatie of communicatie omtrent de taak-inhoud doe je niet via mail. Trouwens, ondanks alle communicatiemanagement kom ik nog altijd mensen tegen die niet weten wat hun taak is. Mensen hebben recht op een minimum aan comfortinfor-matie omtrent hun taken en competenties.’ Maar hij waarschuwt ook: ‘We moeten op-letten dat communicatie omtrent com-petentiebeleid niet te geïndividualiseerd gebeurt. Communiceer ook naar de groep of het team. Zo creëer je de betrokkenheid van iedereen.’

‘Ik train 35 individuen. Met een van hen, een autistische atleet, heb ik in die 2 jaar coaching slechts 5 dagen niet ge-beld/gecommuniceerd. Dankzij een da-gelijkse, constante communicatiestroom kon ik de druk wegnemen en heeft die mens heel veel vooruitgang gemaakt, meer dan iemand ooit had kunnen vermoeden.

"Talenten Hefboom"

In deze handige gids vindt u informatie over competentiebeleid en talentont-wikkeling, opgedeeld rond vier thema’s. De thema’s geven u invalshoeken rond verschillende aspecten van competen-tiebeleid, maar dwingend zijn ze niet. Deze onderverdeling zorgt ervoor dat u door het bos de bomen blijft zien. EDUCAM wil met de Talenten

Hefboom een opstap naar competen-tiebeleid én talentontwikkeling ge-ven: tips, nuttige links en een netwerk aanreiken. Heeft u nog ideeën of tips in verband met competentiebeleid en talentontwikkeling, wenst u een ge-tuigenis te delen? We ontvangen ze graag op [email protected]. Want deze "Talenten Hefboom" zal verder groeien.

Deze publicatie kan gratis gedownload worden viawww.educam.be/talenten-hefboom

zegt Veerle Herst, zaakvoerder van Arteria.

Interactieve workshops

Improvisatietheater met professionele acteurs Afsluitende netwerklunch

Zonder talent kan je geen beleid voeren. Zonder beleid heb je geen bedrijf– Gerd Bellemans

Iets gemist?U hebt deze geslaagde dag gemist of u was erbij en wil nog even de foto’s bekijken of rustig een presen-tatie bekijken? Op www.educamta-lent.be kan u alles terugvinden.> Meer info via www.educamtalent.be

Page 15: EDUMAG auto - najaar 2010

15 Najaar 2010 | EDUMAG

Op onderhoud

bij EDUCAMHeeft u een prangende vraag?

Is er een thema waarover u meer wilt weten?

Wilt u iets delen met uw vakgenoten?

Stuur nu uw verzoek naar [email protected] en

ontdek het antwoord in het volgende nummer van EDUMAG!

Page 16: EDUMAG auto - najaar 2010

Surf snel naarwww.educam.be/eduquiz-nl

en los de wedstrijdvraag op.

Hoe winnen?

Niets beter dan de dag actief inzetten met een stevig ontbijt. Croissants, vers sinaasappelsap, heerlijk fruit, …

U noemt het maar, EDUCAM levert het!

Win een exclusief ontbijt

voor u en uw collega’s