dansweek 2009

24

description

Dance festival brochure

Transcript of dansweek 2009

Page 1: dansweek 2009
Page 2: dansweek 2009

2

DANSWEEK vr 2—zo 11 oktober 2009

CHASSÉ THEATER CINEMAClaudius Prinsenlaan 8, 4811 DK BredaPostbus 1135, 4801 BC Breda

RESERVEREN(076) 530 31 32www.chasse.nl

Het Bespreekbureau is geopend van ma t/m za van 11.00 tot 18.00 uur en bij voorstellingen vanaf één uur voor aanvang. De avondkassa van de cinema is dagelijks geopend vanaf 18.45 uur.

Reserveren voor de workshops geschiedt via het Bespreekbureau. De workshop is gratis in combi-natie met een plaatsbewijs voor de bijbehorende dansvoorstelling. Los is de workshop te reserveren voor € 5 excl. € 2,30 servicetoeslag.

COLOFONChassé Theater, Breda, augustus 2009 ©redactie: afdeling publiciteit, marketingvormgeving: Merijn Dietvorstdrukwerk: VNV MediaPrintingfotografie: Pieter-Jan De Pue, Robert Benschop, Velu, Simon Massey, Paul B Goode, Rene den En-gelsman, Maarten Vanden Abeele, S. Schauble, Velu, Fire of Anatolia TR

Page 3: dansweek 2009

3

ERVAAR ZELF HOE VEELZIJDIG DANS ISDans is met heel veel woorden te omschrijven zoals sprankelend, overweldigend, adembenemend, on-beschrijflijk, boeiend en mooi. Maar dans is vooral veelzijdig, en spreekt als geen ander genre een uni-versele taal die iedereen anders interpreteert, maar altijd te begrijpen is. Het Chassé Theater & Cinema laten u tijdens deze Dansweek graag kennismaken met de veelzijdigheid van dans in een mooi en – hoe kan het ook anders – veelzijdig programma.

We trappen af met de explosieve dans van André Gingras. Met Idoru belicht hij de hedendaagse aan-bidding van idolen in programma’s als Idols en So you think you can dance en kunt u zelfs een danser wegstemmen.. In Africa child play van Thol’Ulwazi dansen acht jongelingen uit een van de grootste townships van Johannesburg wervelende, traditio-nele Zulu-dansen met een rugzak gevuld met strijd, maar met een hutkoffer vol positivisme. Project X van Raw Dance Company vraagt met een aanstekelijke combinatie van tap, hiphop, urban dance, jazzdans en een vleugje droge Australische humor om een uitbundig feestje, waarbij jong en oud uit zijn thea-terstoel gelokt wordt.

In Chassé Cinema zijn er drie dansfilms te zien en er zijn tal van extra activiteiten. Of het nu een interview is, een workshop of een afterparty, ze bieden voor elk wat wils – net als dans dat doet! Studenten van de Akademie AV AKV | St. Joost in Breda maakten speciaal voor de gelegenheid mooie installaties die in of om het gebouw te zien zijn.

Tijdens de Dansweek ervaart u zelf hoe veelzijdig dans is. Heeft u de smaak te pakken? Natuurlijk is er veel meer dans dit theaterseizoen. Kijk in dit boekje of op www.chasse.nl. Laat u verleiden door deze po-diumkunst die geen woorden nodig heeft!

Page 4: dansweek 2009

4

8 DANSINSTALLATIESDit jaar verrijzen er voor het eerst installaties in of om het Chassé Theater die gemaakt zijn door studenten van de Akademie AV AKV | St. Joost in Breda. Speciaal voor de Dansweek lieten zij zich inspireren door de veelzijdigheid van dans.

Installaties door: Marchien Bel, Evelien Nieuwveld, Eefje Goos, Niek Hendriks & Merel Brands, Marcel IJzerman & Loes van der Kruk, Noortje Haegens, Sil Vermandere, Esther Liebregts

marchien bel

Page 5: dansweek 2009

5

EEN GOED BEGIN…Voor wie niet kan kiezen of voor wie veel wil bezoe-ken voor weinig geld. Begin het nieuwe theatersei-zoen gelijk goed en kies voor een dansserie.

SERIE 360° DANS 4 voorstellingen met 35% korting (€ 65 i.p.v. € 100) (+€ 2,30 servicetoeslag)Ideaal om uw blik op dans te verruimen of de ultieme buitenkans voor de dansfanaat. Met deze uitge-balanceerde selectie ziet u het hele spectrum aan dansvoorstellingen aan u voorbij trekken!

vr 2 okt Idoru André Gingras (onderdeel van de Dansweek)vr 13 nov Concerto Het Nationale Balletdi 12 jan nieuwZwart Wim Vandekeybuswo 21 apr Wowwowwonders in me Anoukvandijk dc

SERIE DAGVERSE DANS 4 voorstellingen met 35% korting (€ 38,35 i.p.v. € 59) (+€ 2,30 servicetoeslag)Het nieuwste van het nieuwste op dansgebied. Vlak voor uw ogen ontdekt u het talent van vandaag, de grote namen van morgen!

do 5 nov Birth of prey Lisbeth Gruwez/Voetvolk vr 27 nov We solo men Ann Van den Broek wo 16 dec Zofia T.R.A.S.Hvr 19 feb Superbia Jens van Daele/Generale Oost

SERIE REIS OM DE WERELD IN 3 DAGEN 3 voorstellingen met 35% korting (€ 49,40 i.p.v. € 76) (+ € 2,30 servicetoeslag)Maar liefst drie continenten komen samen in drie theatrale voorstellingen, waarin muziek, dans en cultuur gelijk op gaan.

wo 7 okt Africa Child Play Thol’ulwazi (onderdeel van de Dansweek)wo 27 jan Favela Rouge Favela-Forçawo 21 apr Devoción Jesús Herrera

wim vandekeybus

Page 6: dansweek 2009

6

ANDRÉ GINGRASIDORU

De Canadese choreograaf André Gingras weet ge-voelige materie om te vormen tot opwindende en intrigerende choreografieën die stof tot nadenken geven. Een decennium lang al profileert hij zich als dansende denker over belangrijke onderwerpen als genetische manipulatie, migratie en veiligheid. Gingras maakt er indringende voorstellingen over, met altijd lovende reacties vanwege de combina-tie van een aansprekende danstaal met actuele inhoud.

Idoru, te lezen als ‘I adore you’, belicht de heden-daagse aanbidding van idolen in programma’s als Idols en So you think you can dance. Met individu-ele paaldans, break- of lapdance optredens werpen zes dansers zich op als veilingartikel waarop u kunt stemmen...

choreografie: André Gingras/coproductie: Korzo Producties, Tanzhaus NRW Düsseldorf, Künstler-haus Mousonturm Franfurt am Mainvr 2 okt—20.30 uur—Finntaxzaal€ 9/14/16/18/21/23 (+ € 2,30 servicetoeslag)

WORKSHOP 18.30 UURAndré Gingras en danseres Reut Gez-Wang verzor-gen deze workshop. Reserveren via het Bespreek-bureau, zie pag. 2.

VOORBESPREKING 19.45 UURJack Timmermans interviewt choreograaf André Gingras. Gratis entree.

SERIE 360° DANSDeze voorstelling is onderdeel van de serie 360° dans: 4 voorstellingen met 35% korting. Zie pag. 5.

VIDEOFRAGMENTKijk op www.chasse.nl voor een videofragment.

Page 7: dansweek 2009

7

Page 8: dansweek 2009

8

THOL’ULWAZIAFRICA CHILD PLAY

De naam van deze hyperactieve theater- en dans-groep betekent ‘informeer jezelf’ in de Zulu-taal. Afkomstig uit Thembisa, een van de grootste townships van Johannesburg, kennen deze acht jongelingen maar al te goed de problemen waar de Zuid-Afrikaanse jeugd mee worstelt. Met een rug-zak gevuld met strijd, maar een hutkoffer vol positi-visme, pakt Thul’ulwazi flink uit met zang, poëzie en vooral veel wervelende, traditionele Zulu-dansen. Hun bonte uitdossingen doen de tijd van koning Shaka Zulu en zijn moedige krijgers herleven, maar de rijke cultuurhistorie van hun thuisland dient vooral als inspiratiebron voor de nieuwe generatie.

wo 7 okt—20.30 uur—Finntaxzaal€ 11/16/19/22/24/27 (+ € 2,30 servicetoeslag)

WORKSHOP AFRIKAANSE TRADITIONELE DANS 18.30 UURNkéwa is geboren in Kongo Brazzaville, in Centraal Afrika. Tijdens zijn workshop met expressieve en uitbundige dansen uit Afrika laat je je energie de vrije loop, waarbij je een wordt met het ritme. Met live percussie! Reserveren via het Bespreekbu-reau, zie pag. 2.

VOORBESPREKING 19.30 UURDe dansers van Thol’Ulwazi verzorgen een gratis voorbespreking.

SERIE REIS OM DE WERELD IN 3 DAGENDeze voorstelling is onderdeel van de serie reis om de wereld in 3 dagen: 3 voorstellingen met 35% kor-ting. Zie pag. 5.

Page 9: dansweek 2009

9

RAW DANCE COMPANYPROJECT X

Een aangenaam soort aardbeving, waarna het dak eraf gaat! Aanvoerder Andrew Fee ontwikkelde met tapijzers onder zijn gympies een opzienba-rende nieuwe dansstijl: funk tap! Met een aanste-kelijke combinatie van tap, hiphop, urban dance, jazzdans en een vleugje droge Australische humor, dansen de vijf jonge Australiërs het publiek uit hun theaterstoelen voor een uitbundig feestje. De par-tystemming in deze overrompelende show wordt versterkt door een knallende funkrockband en een veelzijdige human beatboxer. Kortom, tap waar de vonken vanaf vliegen. Waarschuwing: enkel voor wie niet van stilzitten houdt! “Geen wonder dat de zaal vol tieners én ouders compleet uit zijn dak ging.” (Volkskrant)

za 10 okt—20.30 uur—Finntaxzaal€ 11/16/19/22/24/27 (+ € 2,30 servicetoeslag)

WORKSHOP 17.00 UURDe artistiek leider Andrew Fee verzorgt deze work-shop! Kijk op www.chasse.nl voor videobeelden van eerdere workshops. Reserveren via het Bespreek-bureau, zie pag. 2.

AFTERPARTYNa afloop draaien de DJ’s van Mas Musica nog even door en is er genoeg ruimte voor battles.De cast van de Raw Dance Company komt ook naar de foyer!

Page 10: dansweek 2009

10

RUNNING SUSHI & THE FORGOTTEN CIRCUSCOMBINATIEPROGRAMMA

RUNNING SUSHIRunning Sushi bestaat uit een terloops gesprek tus-sen Steffi en Johnny in een sushirestaurant, terwijl de parallelle wereld van de gedachten en gevoe-lens van beide personages het podium betreedt. Elk nieuw gerecht heeft grote gevolgen in de groteske droomrealiteit. Winnaar Dioraphte Award 2009.regie: Liquid Loft/met: Mara Mattuschka, Chris Ha-ring/Oostenrijk, 2008, 28 min./Duits gesproken

THE FORGOTTEN CIRCUS Regisseur en choreograaf Shelly Love maakte een uitbundige, sfeervolle film over de Britse circus-school ‘Circus Space’. De muziek voor de film werd gecomponeerd door Jamie McDermott en uitge-voerd door zijn barokorkest ‘The Irrepressibles’. Met geweldige beelden van Stein Stie. regie: Shelly Love/Groot-Brittannië, 2008, 25 min./Engels gesproken

za 3 okt—15.15 uur—Chassé Cinema€6/€5 (korting)—53 min.

CINEDANS 2009 SHORTSEen kortfilmprogramma met de allerbeste shorts van het afgelopen Cinedans Festival in Amsterdam. Er zijn films te zien uit Australië, Iran, Amerika, Eu-ropa en ook uit Nederland. Van kunstzinnige dans-films tot experimenten over beweging. Kijk voor het volledige programma en info over alle films op www.chasse.nl/cinema.

zo 4 okt—13.15 uur & za 10 okt—15.15 uurChassé Cinema—€6/€5 (korting)— +/- 55 min.

the forgotten circus

Page 11: dansweek 2009

11

SLEEPING BEAUTY AWAKESSleeping Beauty Awakes is een documentaire over de opleving van een bijzonder avant-gardistisch ex-periment. Zo’n honderd jaar geleden werd Dresden dankzij een dansexperiment een bruisend centrum voor de Europese avant-garde. Tot 2006 leek dit een vergeten periode, maar toen kwamen gezelschap-pen als dat van William Forsythe, het Russische danstheater ‘Derevo’ en choreograaf David Dawson bijeen en bliezen een oude droom nieuw leven in. regie: Hendrik Fritzsche/met: David Dawson, Wayne McGregor, Derevo/Duitsland 2008, 60 min.

zo 11 okt—13.15 uur—Chassé Cinema€6/€5 (korting)

sleeping beauty awakes

Page 12: dansweek 2009

12

datum tijd titel zaal/prijs*

vr 2 t/m zo 11 okt doorlopend dansinstallaties / Akademie AV AKV | St. Joost Chassé Theater gratis

vr 2 okt 18.30 workshop André Gingras & Reut Gez-Wang Dansstudio € 5/gratis i.c.m. voorstelling

vr 2 okt 19.45 voorbespreking Idoru: interview met André Gingras Euretco foyer gratis

vr 2 okt 20.30 André Gingras Idoru Finntaxzaal €9/14/16/18/21/23

za 3 okt 15.15 Combinatieprogramma: Running Sushi & The forgotten circus Chassé Cinema € 6/ € 5

zo 4 okt 13.15 Cinedans 2009 shorts Chassé Cinema € 6/ € 5

wo 7 okt 18.30 workshop Afrikaanse traditionele dans Dansstudio € 5/gratis i.c.m. voorstelling

wo 7 okt 19.30 voorbespreking Tho’Ulwazi Euretco foyer gratis

wo 7 okt 20.30 Thol’Ulwazi Africa Child Play Finntaxzaal € 11/16/19/22/24/27

za 10 okt 15.15 Cinedans 2009 shorts Chassé Cinema € 6/ € 5

za 10 okt 17.00 workshop Raw Dance Company Dansstudio € 5/gratis i.c.m. voorstelling

za 10 okt 20.30 Raw Dance Company Project X Finntaxzaal €11/16/19/22/24/27

za 10 okt afterparty met dancebattles Meeùs foyer gratis

zo 11 okt 13.15 Sleeping beauty awakes Chassé Cinema € 6/ € 5

* prijzen zijn excl. € 2,30 servicetoeslag

Page 13: dansweek 2009

13

datum tijd titel zaal/prijs*

vr 2 t/m zo 11 okt doorlopend dansinstallaties / Akademie AV AKV | St. Joost Chassé Theater gratis

vr 2 okt 18.30 workshop André Gingras & Reut Gez-Wang Dansstudio € 5/gratis i.c.m. voorstelling

vr 2 okt 19.45 voorbespreking Idoru: interview met André Gingras Euretco foyer gratis

vr 2 okt 20.30 André Gingras Idoru Finntaxzaal €9/14/16/18/21/23

za 3 okt 15.15 Combinatieprogramma: Running Sushi & The forgotten circus Chassé Cinema € 6/ € 5

zo 4 okt 13.15 Cinedans 2009 shorts Chassé Cinema € 6/ € 5

wo 7 okt 18.30 workshop Afrikaanse traditionele dans Dansstudio € 5/gratis i.c.m. voorstelling

wo 7 okt 19.30 voorbespreking Tho’Ulwazi Euretco foyer gratis

wo 7 okt 20.30 Thol’Ulwazi Africa Child Play Finntaxzaal € 11/16/19/22/24/27

za 10 okt 15.15 Cinedans 2009 shorts Chassé Cinema € 6/ € 5

za 10 okt 17.00 workshop Raw Dance Company Dansstudio € 5/gratis i.c.m. voorstelling

za 10 okt 20.30 Raw Dance Company Project X Finntaxzaal €11/16/19/22/24/27

za 10 okt afterparty met dancebattles Meeùs foyer gratis

zo 11 okt 13.15 Sleeping beauty awakes Chassé Cinema € 6/ € 5

* prijzen zijn excl. € 2,30 servicetoeslag

Page 14: dansweek 2009

14

VERWACHT 0910INTERNATIONALE SELECTIE

di 8 dec TRISHA BROWN DANCE COMPANYGLACIAL DECOY/YOU CAN SEE US/L’AMOUR AU THÉÂTRE—EXCLUSIEF VOOR NEDERLANDMet haar kraakheldere choreografieën geldt Trisha Brown als een van de belangrijkste vernieuwers van de dans. Groot nieuws dat ze in Breda is met twee van haar klassiekers en een fonkelnieuw werk.

do 8 apr EMANUEL GAT DANCESILENT BALLET/WINTER VARIATIONS EXCLUSIEF VOOR NEDERLANDDe lieveling van internationale dansfestivals Ema-nuel Gat gunt ons met twee spiksplinternieuwe stuk-ken een glimp van de alchemie van dans. Rillingen verzekerd!

Page 15: dansweek 2009

15emanuel gat dance

Page 16: dansweek 2009

16

JEUGD/FAMILIE

zo 31 jan KOPERGIETERY UNFOLD 9+Een dansvoorstelling voor jong en oud over dro-men, kijken, verlangen, groeien, niet begrijpen en toch zo gelukkig zijn.

zo 7 mrt DE STILTE DE LOPENDE LIJN 4+ (NEDERLANDSE PREMIERE)Een speelse, spannende dansvoorstelling voor kinde-ren vanaf vier jaar. Dans mee in de gratis workshop dans 4+ op het podium, na afloop van de première-voorstelling.

zo 11 aprmet gratis workshop dans 8+ om 13.30 uurMEEKERS UITGESPROKEN DANSSPLASH! 6+

de stilte

Page 17: dansweek 2009

17

MODERNE DANS

do 15 okt 2009SCAPINO BALLET ROTTERDAMHOLLAND

vr 23 oktDANSHUIS STATION ZUIDNUDE

do 5 novLISBETH GRUWEZ/VOETVOLKBIRTH OF PREY

za 21 novNEDERLANDS DANS THEATER IICHALLENGING DANCE

vr 27 nov ANN VAN DEN BROEKWE SOLO MENAnn Van den Broek levert de ene na de andere in-drukwekkende voorstelling af. Na Co(te)lette en I solo ment presenteert ze nu vijf krachtige mannen die willen verleiden, behagen en provoceren.

wo 2 decBRUNO LISTOPAD/KORZO PRODUCTIESSPECTATORSHIP

wo 16 decT.R.A.S.H.ZOFIA

ann van den broek

Page 18: dansweek 2009

18

di 12 jan WIM VANDEKEYBUS/ULTIMA VEZNIEUWZWARTAl meer dan 20 jaar brengt hij adrenalineverho-gende voorstellingen: Wim Vandekeybus, de grote Vlaamse choreograaf van het bewegend gevaar.

vr 22 janUNITED-CWHO CYCLUS

vr 29 janNANINE LINNINGENDLESS SONG OF SILENCE

vr 5 (try-out), za 6 feb (première) & ma 5 apr (dernière) LEINE & ROEBANANIEUW WERK (PREMIÈRE)“Dans zoals dans moet zijn: een ode aan het li-chaam, een ode aan het leven. Leve Leine & Roe-bana!”, loofde BN/DeStem. Ook dit jaar gaat hun nieuwste voorstelling in Breda in première.

vr 19 febJENS VAN DAELE/GENERALE OOSTSUPERBIA

do 4 mrtNEDERLANDS DANS THEATER IBEYOND TIME

ma 29 mrtDANSHUIS STATION ZUIDHOME

wo 21 aprANOUKVANDIJK DCWOWWOWWONDERS IN ME

za 22 mei DANSGROEP AMSTERDAMRAAK

leine & roebana

Page 19: dansweek 2009

19

KLASSIEK BALLET

vr 13 novHET NATIONALE BALLET & HOLLAND SYMFONIACONCERTOEen ode van het Amsterdamse topgezelschap aan de tijdloze schoonheid van balletvernieuwer George Balanchine.

zo 10 janSTAATSOPERA VAN TATARSTANHET ZWANENMEER

het nationale ballet

Page 20: dansweek 2009

20

WERELDCULTUUR

zo 1 nov HET INTERNATIONAAL DANSTHEATERSTAMPENDE STILTE

di 17 novPARNO GRASZT

za 28 novMANUEL LIÑANAMALGAMA + TAPASARRANGEMENT (20.00 uur)Laat u overdonderen door de passie en muzikaliteit van deze talentvolle vertegenwoordiger van de opkomende flamencogeneratie. Met een smakelijk tapasarrangement erbij is deze avond compleet.

wo 2 decSARAKASI ALLSTARSKIKWETU

wo 27 janFAVELA-FORÇAFAVELA ROUGECapoeira en hiphop zijn de belangrijkste cultuur- uitingen van de jongeren in sloppenwijk Vila Cruzeiro, Rio de Janeiro, die tegen alle stigma’s in proberen een positieve draai aan hun leven te geven.

wo 21 aprJESÚS HERRERADEVOCIÓN + TAPASARRANGEMENT (20.00 uur)

zo 30 meiFIESTA MUNDIAL

favela-força

Page 21: dansweek 2009

21

SHOW

di 10 nov SPIRIT OF MEXICOJAROCHOHet veertigkoppige gezelschap is voor het eerst in Nederland om u te laten kennismaken met dans, livemuziek in vele soorten en stijlen, prachtige kos-tuums, ritme, passie en temperament uit Mexico.

do 11 febFIRE OF ANATOLIATROYDe 35 dansers van Fire of Anatolia laten Troje uit de as herrijzen met een mix van ballet, moderne en oosterse ritmes, special effects, atletische hoog-standjes en opzwepende muziek.

fire of anatolia

Page 22: dansweek 2009

22

URBAN

di 30 mrt URBAN DANCE THEATRETWO FRESHDeze supersnelle show laat alles zien uit de im-mens populaire urbancultuur, inclusief vette beats en dito videoprojecties.

vr 16 aprISHWHO THE F*** ISHAKESPEARE

za 15 & zo 16 meiBLAZE—THE STREETDANCE SENSATIONEen internationale cast van vijftien dansers toont in razend tempo de meest indrukwekkende moves, zoals krumpen, parcours, poppen, locken, skaten, headspins en breaken.

TONEEL/DANS

vr 15 janLISA/NICOLE BEUTLERSOLO WITH MISSING CHOIR

za 13 mrtIVANA MÜLLERWORKING TITLES

urban dance theatre

Page 23: dansweek 2009

23

NOG MEER DANS 0910WORKSHOP CHALLENGING DANCE 1 workshop en 1 voorstelling voor € 39 workshop: wo 11 nov—20.00 tot 22.00 uurvoorstelling: za 21 nov—20.30 uurChallenging Dance Nederlands Dans Theater II

Kom meer te weten over de geschiedenis van mo-derne dans, het Nederlands Dans Theater en de choreografen van dit (vijftig)jarige topgezelschap.

NEXT STOP BREDAMobiele Danshuis: do 25 t/m ma 29 mrtvoorstelling: ma 29 mrt—20.30 uur—Finntaxzaal

Neem in de dagen voorafgaand aan het danscon-cert Home van Danshuis Station Zuid een kijkje in het levensgrote opblaasbare Mobiele Danshuis vlakbij het Chassé Theater! Met o.a. workshops, lunchvoorstellingen en masterclasses.

Chassé DansSalonU maakt de dansvloer onveilig

tijdens 3 spetterende zaterdagavonden in 3 swingende stijlen!

Dansen op livemuziek! Waar kunt u dat nog?

Kerstbal The house of swing I ♥ the 80’s

za 19 dec

BALLROOM

za 20 mrt

JAREN 50 SWING

za 8 mei

JAREN 80 DISCO

Page 24: dansweek 2009