2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

84
14.03.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM

description

14.03.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM Energie voor je www.careers.total.com Voor u is onze energie eindeloos Wereldwijd vind je bij Total maar liefst 500 verschillende beroepen, in meer dan 130 landen. Voor Total-talent ligt een gevarieerd carrièretraject dan ook binnen handbereik.

Transcript of 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Page 1: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

14.03.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM

Page 2: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Voor u is onze energie eindeloos

www.careers.total.com

Wist je dat de wereldwijde hoofdzetel van Total Petrochemicals, het hoofdkantoor van Total Belgium én de directie van raffi nage Noord-Europa zich in Brussel bevinden ? Om maar te zeggen : België is belangrijk voor Total. Wij zijn er het nummer 1 voor brandstoffen en stookolie, én een topspeler op wereldniveau in raffi nage en petrochemie. Van onze (petro)chemische sites in Antwerpen en Feluy heb je vast al gehoord. Bovendien hebben we over het ganse land brandstofdepots, regionale centra, een smeermiddelenfabriek in Ertvelde en een productie-unit voor koelvloeistoffen in Schoten.

Wereldwijd vind je bij Total maar liefst 500 verschillende beroepen, in meer dan 130 landen. Voor Total-talent ligt een gevarieerd carrièretraject dan ook binnen handbereik.

Goed nieuws voor onze zowat 5 000 medewerkers in België in IT, HR, Aankoop, juridische diensten en fi nanciën, óf in R&D, productie, verkoop en distributie. Goed nieuws ook voor hun kwaliteiten en ambities, dankzij een uitgebreid opleidingspakket en permanente coaching.

Energie voor je toekomst

De toekomstvan energie

Page 3: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Bij Bekaert Textiles in Waregem verdwijnen 281 banen. Ceo Paul De Meulemeester (60) bracht maandag het personeel en de ondernemingsraad op de hoogte.

6.00 uur. Opstaan. Voor mij heeft ‘de morgenstondgoud in de mond’. Ik neem dan meestal wat lectuur enmemo’s door en wandel een halfuur met de hond.Vandaag is dat maar een kwartiertje. Ik ontbijt licht, kijkof er iets in de krant staat over de aankondiging die ikvandaag zal doen en bereid me verder voor op de onder-nemingsraad van straks.

8.00 uur. In het bedrijf (ik woon op vijf minuten vanmijn werk). Ik neem mijn e-mails door en bespreek metcollega’s de mogelijke scenario’s.

8.30 uur. De speciale ondernemingsraad. De afgelopendagen heb ik al contacten gehad met de verschillendeleden en hen in bedekte termen laten weten dat er actiegenomen moet worden. Nu zijn het geen bedekte termen meer, maar gaat het om de aankondiging in hetkader van de Renault-procedure. Het is moeilijk voormij. Ik werk hier al 38 jaar. Sinds ik in 2004 ceo bengeworden, heb ik nog niets anders moeten doen danreorganiseren. In Waregem moet de productie nuafvloeien; dat is de laatste fase. Als je een dergelijke

beslissing moet meedelen, ervaar je pas wat het is omalleen te staan. De vergadering duurt nog geen halfuur.

9.00 uur. We bespreken hoe de procedure nu verder moet, wie wat tegen wanneer moet doen.

11.00 uur. Ik breng het personeel op de hoogte. Het isniet gemakkelijk: ik moet zeggen dat de stop eruit gaat qua productie. Ik zeg wat er nog blijft en heb hetook over de fasering. Ik zeg ook dat ik meeleef met degetroffen werknemers. Ik meen het maar het klinkt tochhol. Het is een verantwoordelijkheid die ik moet nemen,ik kan die niet ontlopen.

13.00 uur. Van de vergadering wordt een proces-verbaalopgemaakt, voorgelezen en ondertekend. We leggen vastwat we morgen in de raad van bestuur zullen bespreken.

14.00 uur. Ik ga lunchen. Ondertussen is er een persmededeling uitgestuurd. Er is afgesproken om tegen 15.00 uur de pers te woord te staan. Ik ben tegen 14.45 uur terug. We bereiden de boodschap

voor die ik zal brengen. Ik doe interviews met Focus-WTV, KanaalZ, VRT, Radio 2...

17.00 uur. Na de interviews moet iknog enkele dingen regelen. Er moet eenmeeting komen waarin de zaken concreter behandeld moeten worden. Eris daarnaast nog een groot projectlopende, waarvoor er vrijdag een presentatie moet gegeven worden. Ikmoet een consultant nog een aantalgegevens doorspelen om de presentatieaf te werken.

20.00 uur. Naar huis. Thuis relax ikeven bij een whisky en kijk ik naar‘Thuis’. Ik eet een kleinigheidje. Tussen21.00 en 23.00 uur neem ik nogmemo’s door. Om af te ronden nog eenwhisky en dan slapen.tekst Ad Van Poppel | foto Isabel Pousset D

DE MAANDAG VAN

Paul De Meulemeesterceo Bekaert Textiles

001_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:56 Pagina 1

Page 4: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

VACATURE.COM VLIEGT JE IN 4 STAPPENNAAR JOUWDROOMBESTEMMING:

1. Surf naar Vacature.com/klm

2. Neem deel aan de wedstrijd

3. Win: 2 tickets naar de bestemming die je zelf kiest

of 1 van de 3 Hush Puppies koffersets

4. Vertrek

Fasten your seatbelts!

ErkendBureauVacatureVG.1186/B-JobscareersVG.1245/B

1. Surf naar Vacature.com 2. Neem deel aan de wedstrijd

3. Win! 4. Vlieg naar de bestemming van jouw keuze!

Het lijkt niet te stoppen. De laatste maanden krijgen we, willen of niet, elke dag een portie

crisisnieuws geserveerd. Bedrijven staan onder zware druk en zien zich daardoor de gedwongen

om over te gaan tot ontslagen. Vacature.com en KLM geven jouw de unieke kans om in deze

moeilijke tijden een vlucht te winnen voor 2 personen naar de andere kant van de wereld.

002_GPV1QU_20090307_VMGBI 05-03-2009 21:29 Pagina 2

Page 5: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

INHOUD

01 De maandag van Paul De Meulemeester, ceoBekaert Textiles D 04 Muizenissen, De salaris-watcher, Werk en recht, On the road D 06 Publiekeopinie D 08 Coverstory: De 20 Beste Werkgeversvan 2009 D 16 In de marge: Promotie maken isslecht voor uw gezondheid, Junkbox D 17 Drie opeen rij: Zijn ouders betere werknemers? D 18Wablieft? De bekkencoördinator D 19 Werk enwereld: Diamantcrisis treft Antwerpse joden D 22Succestapes: Serge de Gheldere, de Belgischeambassadeur van Al Gore D 26 Vacature.com: Hoecommuniceren in tijden van crisis? D 27Cijferwerk: Welke werkloosheidsuitkering krijgtu als u ontslagen wordt? D 28 Dossier finance enconsulting: Ratingagentschappen, de waakhondendie niet blaften D 31 Bien cuit: Dai Cugini 32Column D 80 Sluitertijd

08 Coverstory

20 Grand-cru WerkgeversZelfs al doen ze het dit jaar met een maatje minder, voorhun werknemers zetten deze twintig topwerkgevers hunbeste beentje voor. En dat verdient – jawel – een bloe-metje.

19 Werk en wereld

Diamantcrisis nefast voor jodenDe Antwerpse diamant schittert niet meer, en dat heeftzo zijn gevolgen voor de joodse gemeenschap. De werk-loosheidscijfers onder de chassidische joden zijn nu alhallucinant.

28 Dossier finance en consulting

Het abc van de ratingagentschappenEn toen maakten de ratingagentschappen er een rom-meltje van. Nooit begrepen waar die kredietcrisis van-daan kwam? Dan zal dit abc uw geest verlichten.

32 Column An Olaerts

Het jaar van het telraamHet weze duidelijk: 2009 is een jaar voor de zuinigen vangeest. Office managers rekenen uit hoeveel kilometer jemet één balpen kunt schrijven. En in de refter tellen zede spruiten.

Abonnees van De Tijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws ontvangen Vacature automatisch bij hun krant.

003_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:11 Pagina 3

Page 6: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

START

D Naam: Jan Beck D Leeftijd: 33 D Beroep: Verantwoordelijke scheepvaart en expeditie bij Euro Nordic

(Kallo) D Woonplaats: Beveren D Burgerlijke staat: Samenwonend D Nettomaandsalaris: 1.800 euro D

Extralegale voordelen: Maaltijdcheques, groepsverzekering, tankkaart, gsm D Beleggingen: Aandelen ter waar-

de van 5.000 euro

Ooit al eens ferm afgegaan tijdens een

sollicitatiegesprek? Weet dan dat het

altijd erger kan, kijk maar naar dit ‘Silly

job interview’, waarin Monty Python-

icoon John Cleese wild tekeer gaat tegen

een verbouwereerde sollicitant. Dit is

humor zonder vervaldatum – enkel het

kapsel van John Cleese is gedateerd -

met absurde overgangen en hilarische

dialogen, waarbij de sollicitant in zijn

blootje wordt gezet door een knetter-

gekke rekruteerder. D “Ik werk al zeven jaar bij Euro Nordic, een logistiekbedrijf. Onze klanten zijn bedrijven die goederen in- ofuitvoeren via de Antwerpse haven. Wij verzorgen hetinklaren, de douaneformaliteiten en het verdere trans-port of opslag van die goederen. Het is heel gevarieerdwerk: de ene dag moet ik een container diepgevrozenscampi's uit Bangladesh behandelen, de andere dag gaathet over een lading Amerikaanse pick-uptrucks.” “Ik heb een pakket aandelen, maar met de beurscrisis isdat flink in waarde gedaald. Ik schat dat het een jaargeleden dubbel zoveel waard was.”

Tuinhuis + terras: 3.000 euro“Vijf jaar geleden heb ik met mijn vriendin een sleutel-op-de-deurwoning in Beveren gekocht. Het was eenflexibel concept, waarbij we de inrichting grotendeelsnog zelf konden bepalen. In totaal hebben we voor de

grond en de woning samen 350.000 euro betaald. Nuwerken we de tuin af: er komt nog een tuinhuisje en wewillen het terras mooi laten aanleggen. Ik schat dat datalles bij elkaar nog een kleine 3.000 euro zal kosten.”

640 euro voor 5 dagen Barcelona“We proberen twee keer per jaar op reis te gaan. Vorigjaar zijn we twee weken naar Griekenland geweest. Eenall-informule die voor ons tweeën 2.800 euro kostte.Echte zonnekloppers zijn we niet: we proberen altijd eenstreepje cultuur mee te pikken. In januari zijn we vijfdagen naar Barcelona geweest. Voor de hotelkamer ende vliegtuigtickets betaalden we 640 euro. We hebbenonder meer de Sagrada Familia en de Montjuïc bezocht.En op de Ramblas zijn we nog Hanne Troonbeeckx enKoen Buyse van Zornik tegen het lijf gelopen!”tekst Bart Cabanier | foto Ilse Prinsen D

“Sleutel-op-de-deurwoning: 350.000 euro”

DE SALARISWATCHER bijt zich elke week vast in de portemonnee van een m/v

MUIZENISSEN toont unieke filmpjes, blogs, sites, ... over de arbeidsmarkt

DEZE EN ANDERE LINKS VINDT U OP

9 vacature.com/muizenissen

004_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:39 Pagina 4

Page 7: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

5VACATURE 14 MAART 2009

WERK EN RECHT beantwoordt wekelijks een vraag vanop de werkvloer

ON THE ROAD volgt werknemers op de voet

05VACATURE14 MAART 2009

“Als ik klanten bezoek,neem ik meestal de trein”

Waar rijdt u naartoe? “Vanmiddag heb ik een technische vergadering bij een klant inBrussel. Ik werk bij dZine in Kortrijk. Het bedrijf ontwerpt en produceert hardwareproduc-ten voor digital signage (digitale beeldschermen waarop boodschappen kunnen verschij-nen, nvdr) en mobile office. Ik ontwikkel de toepassingen voor mobile officeproducten,onder het besturingssysteem Windows CE. Dat betekent dat ik regelmatig nieuwe software en producten op onze hardware uittest. Een van onze klanten heeft een tech-nisch probleem; hopelijk kan ik het straks oplossen.”

Hoe lang bent u onderweg? “Ik woon op tien minuten stappen van mijn werk. Als ik klanten bezoek, neem ik meestal de trein. Vandaag heeft een collega me naar het station gebracht. Dat duurde maar vijf minuten. De treinreis naar Brussel duurt een uur. De commercieel verantwoordelijke pikt me aan het station op. In totaal ben ik bijnaanderhalf uur onderweg.”

Hoe vaak neemt u de trein? “Dat verschilt van project tot project. Tot op heden blijvenmijn dienstreizen beperkt tot Brussel, Zaventem en Mechelen. Dat wil zeggen dat ik eenuur tot anderhalf uur onderweg ben. De vergaderingen zijn meestal in het gezelschap vaneen commerciële persoon, die me aan het station oppikt. Het grootste voordeel van reizen met de trein is dat er extra tijd is om meetings voor te bereiden of andere nota’sdoor te nemen.”

Wat staat er de komende dagen nog op het programma? “De volgende twee wekenwerk ik aan een softwareprobleem voor één van onze klanten. Er is een zekere druk, wanthet al dan niet slagen van deze opdracht is bepalend voor toekomstige bestellingen.”

Waar gaat u lunchen? “Vanmiddag eet ik in Brussel een broodje, maar normaal ga ik ’s middags over en weer naar huis en eet ik lekkere ouderwetse boterhammen.”

tekst Carina Lopez | foto Tiny Bogaerts D

Wat betekent ontslag om dringende reden?

“Sinds september 2008 gaan bedrijfsleiders vaker over totontslag om dringende reden”, stelt Alexis Ceuterick vast.Hij is advocaat van het kantoor Laga. “Wij adviserenbedrijven ernstig na te denken alvorens een dringendereden in te roepen, al merken we wel dat steeds meerwerkgevers toch het risico nemen.”

Alleen zware fouten kunnen leiden tot ontslag om drin-gende reden: diefstal, geweld, ernstige beroepsfouten, bele-diging van werkgever (zeker in aanwezigheid van klanten),zedenfeiten, schending beroepsgeheim, voortdurende enherhaalde tekortkomingen (bijvoorbeeld geregeld te laatkomen, zelfs na herhaalde verwittigingen). In al dezegevallen is het vertrouwen fundamenteel geschaad. Dewerkgever oordeelt dat elke professionele samenwerkingdefinitief onmogelijk is. Wil de werkgever overgaan tot ontslag om dringendereden, dan moet hij zich houden aan een strenge procedu-re. Nadat de werkgever kennis heeft genomen van de fei-ten moet hij binnen de drie werkdagen (zaterdag meege-teld) een einde maken aan de arbeidsovereenkomst. Ditontslag gebeurt best per aangetekende brief. Want dewerkgever moet de werknemer schriftelijk informeren overde feiten die hem ten laste worden gelegd. “Als de zaakvoor de rechtbank komt, gelden daar alleen de redenen diein de brief zijn opgenomen”, weet Alexis Ceuterick. De weteist geen voorafgaand gesprek tussen de twee partijen.

Geen ontslagvergoedingWelke gevolgen heeft ontslag om dringende redenen voorde werknemer? Niet alleen heeft hij geen recht op een ont-slagpremie, ook het recht op een werkloosheidsvergoedingwordt geschorst. Werknemers boven 45 jaar hebben even-min recht op outplacement. “De werkgever is zijn werkne-mer dan niets meer verschuldigd”, vat Alexis Ceuterick desituatie samen.De werknemer blijft met andere woorden met lege handenachter. Daarom zal hij bijna altijd naar de rechtbank stap-pen. Het is dan aan de werkgever om te bewijzen dat erinderdaad sprake is van een dringende reden. In dezegeschillen rijzen vaak bewijsproblemen, vooral wanneer ersprake is van diefstal of schriftvervalsing. Indien er twijfelbestaat over de feiten, draait dit meestal uit in het voordeelvan de ontslagene. Als de rechter het ontslag om dringen-de reden niet aanvaardt, moet de werkgever alsnog eenontslagvergoeding uitbetalen. Ook kan de werknemer pro-beren een bijkomende vergoeding te eisen wegens mis-bruik van het ontslagrecht of willekeurig ontslag.tekst Erik Verreet D

ALLE VRAGEN VINDT U OOK ONLINE

9 vacature.com/recht

D Naam: Hans De Poortere D Wat: Softwareontwikkelaar bij dZine D Traject: Van

Kortrijk naar Brussel D Welk doel: Meeting bij klant D Aantal kilometers: +/- 100

D Vervoermiddel: Trein D Hoe lang onderweg: 1,5 uur D

Hans De Poortere: “Het grootste voordeel van reizen met de trein is dat er extra tijd is om meetings voor te bereiden of andere nota’s door te nemen.”

005_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:39 Pagina 5

Page 8: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

PUBLIEKE OPINIE

“De aanleg van de Oosterweelverbinding kanmet wat politieke moed volgend jaar van startgaan en gedurende vier jaar tienduizendenarbeiders, bedienden en kaderleden werkbezorgen.” Besix-ceo Johan Beerlandt wond ervorige week in De Tijd geen doekjes om: deVlaamse regering is aan zet. Dat ze maar snelenkele heikele knopen doorhakt in hetOosterweeldossier, dan kan ze op eigen houtjeVlaanderen redden van de recessie. Vrij geïnter-preteerd: als de Lange Wapperbrug er nietkomt, is de Vlaamse werkloosheid eigenlijkgewoon de schuld van onze beleidsmakers.

Die redenering baart me zorgen. Het lijkt ersterk op dat de huidige crisis misbruikt wordtom snelle beslissingen te forceren in het mobi-liteitsplan voor Antwerpen. Alweer een staaltjevan kortetermijnpolitiek. Onze verre voorouders deden beter. In 1352gingen de Antwerpenaren van start met eenander bouwproject, waarvan alleen al de klok-kentoren maar liefst 170 jaar tijd in beslag nam.De kathedraal trekt nu nog altijd 360.000bezoekers per jaar. Ongetwijfeld een boost voorhet Antwerpse toerisme en dus voor de werkge-legenheid in de sinjorenstad.

Stel je voor dat de architecten van toen zichonder druk hadden laten zetten. Dat ze snel vanstart moesten gaan met de bouw, hoewel hunplannen nog niet op punt stonden. Een grotepestepidemie had in Europa net 75 miljoenslachtoffers geëist. Bovendien kreunde debevolking regelmatig onder hongersnoden enmisoogsten. Ook toen betekende werk broodop de middeleeuwse plank. Stel je voor dat mende morrende Antwerpenaren wilde sussen metwerk aan een kathedraal terwijl de plannen nogniet goed zaten. Dan zaten wij nu misschienopgescheept met een architecturaal misbaksel,of wie weet was de toren al lang ingestort.

Heeft een stad geen recht op meer visie? Als wenu beslissen over een project dat zowel hetlandschap als de leefbaarheid in sommige wij-ken voor tientallen jaren zal bepalen, moetenwe dan niet verder kijken dan de huidige crisisdie hopelijk binnen een of twee jaar verledentijd is? We weten immers dat die tijdelijk is.Door de vergrijzing is op lange termijn het risi-co op een tekort aan mensen veel acuter danhet tekort aan werk. D

Nieuwe jobs alschantagemiddel

STANDPUNT onthult de scherpe blikvan onze journalisten

SCHERPGESTELD laat een opiniemaker op een Vacature-artikel reageren

Carnegie Hall. Ik was dus op het juiste moment op dejuiste plaats.

In 1974 benoemde de Gentse Hogeschool (vroeger hetConservatorium) mij tot leraar. Dat ben ik nog steeds. Erpasseren bij ons veel getalenteerde jongeren. Het verschiltussen wie een kans maakt en wie niet, voel ik al na enke-le weken les. Sommigen beschouwen het weekend als vrijetijd, anderen gebruiken die extra tijd om te oefenen. Eens die gedreven jongeren hun diploma in handen krij-gen, hebben ze nog maar 10 procent van de weg naar suc-ces afgelegd. Dan beginnen voor hen de OlympischeSpelen. Ze gaan een sterke concurrentieslag aan. Lang nietiedereen kan die druk aan. Ook moeten ze geluk hebbenzich juist te positioneren op de cultuurmarkt met een reper-toire waar vraag naar is. Neem Gideon Kremer die inBrussel de tweede prijs won. In de jaren tachtig pakte hijuit met nieuwe werken van Arvo Pärt en andere ‘new spi-rituality’-componisten. Zo veroverde hij een unieke plaatsop de bühnes.

In de huidige economische storm zal er veel verdwijnen.Het is een heel slechte tijd voor mensen onderaan de ladder: ze moeten ondergaan wat er bovenaan gebeurt.Maar creatieve mensen kunnen de huidige ellende overstijgen. Hier en daar groeien al nieuwe initiatievendie het gezicht van morgen zullen vormen. Momenteelorganiseer ik zelf 3D-evenementen, grotendeels in onzeeigen zaal. Opnieuw zoek ik talent. Dat staat of valt nogaltijd met hun drijfveer: iemand die denkt dat het metminder ook wel zal gaan, valt uit de boot. Het is en blijftaltijd een kwestie van keihard knokken, en dat niet alleenin de culturele sector. Wie zeven dagen op zeven dagenmet zijn job bezig is, zal het wel halen. D

De inzichten van Malcolm Gladwell inverband met succes (Vacature van 7 maart) stroken volledig met mijnervaring. Om echt succes te boeken hebje inderdaad naast een portie talent enzweet ook toeval nodig. Elk persoonlijksucces heeft immers vele vaders. Laatme dat illustreren aan de hand vanmijn muzikale carrière.

Met hard werken leg je een basis. Zowas ik tussen mijn tiende en twintigsteelke dag vijf uur met de viool bezig. Datgeeft ongeveer 15.000 uur, of flink meerdan de 10.000 uur waar het artikel overspreekt. In de loop van een carrièrewordt het veel meer dan dat, want jemoet doorgaan als je aan de wereldtopwil meedraaien. En ik had geluk. Ik was in 1971 laure-aat van de Koningin Elisabethwedstrijdvoor viool. De man die mij de prijs uitreikte, was de organisator van deWinterconcerten in Gent. Ik kreeg één concert in die reeks: het was een optreden met het StuttgarterKammerorchester. Zijn dirigent, KarlMünchinger, was gecharmeerd encreëerde voor mij de functie van solo-violist. Dat was een schot in de roos,want die tournees waren beter dan deeerste prijs in de Koningin Elisabeth-wedstrijd. Drie weken later speelde ikop alle mogelijke festivals, tot zelfs in

“Hocwbfmv

“Wie zijn diploma in handenkrijgt, heeft nog maar 10% vande weg naar succes afgelegd.”RUDOLF WERTHEN, DIRIGENT, MUZIEKLERAAR, EVENEMENTEN ORGANISATOR EN EX-TOPVIOLIST

006_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 19:53 Pagina 6

Page 9: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

41%

35%24%

07VACATURE 14 MAART 2009

Reactie op coververhaal van 28 februari ‘10 scenario’s om uw job te behouden’

Vrijwillig vertrekken mocht plots niet‘ArcelorMittal geeft alle werk-nemers wereldwijd de kans omvrijwillig te vertrekken’, zo stondhet in Vacature van 28 februari.Laat me mijn versie van de feitengeven. Op vrijdag 13 februari2009 had ik me kandidaatgesteld om vrijwillig te vertrek-ken. ArcelorMittal had het vrij-

willigvertrekplan gelanceerd op 8 december 2008. De ontslagpremie wasafhankelijk van de jaren dienst bij de firma. De premie verminderde naarge-lang men voor 31 januari of voor 28 februari 2009 aanvraag deed. Dit planwerd nog tweemaal gewijzigd, zelfs verlengd tot 15 maart 2009. Mijn aanvraag werd geweigerd. Reden: door mijn vertrek zou het departement

POSTBUS bundelt de beste lezersreacties.

VORIGE WEEK vroegen we of uw werk-gever openlijk spreekt over de impact van decrisis op de bedrijfsvoering.

WIL U REAGEREN OP ONZE ARTIKELS? SCHERP UW PEN EN MAIL NAAR

9 [email protected]

D Ja, meer dan vroeger D Nee, niet per se

Poll oftewel de vraag van de week

WAT IS UW MENING? LAAT HET ONS WETEN OP

9 vacature.com/poll

U Ja, mijn werkgever communiceertheel open over de crisis.

UWe vernemen het nieuwsmet mondjesmaat.

waarin ik werk in de problemen komen. Ikmoest me dus ineens geen zorgen meer makenover de toekomst van mijn job. Dit werd memondeling meegedeeld, intussen wacht ik nogop de schriftelijke bevestiging. Ik had voor mijnaanvraag een andere job gevonden en rekendeeigenlijk op deze ontslagpremie, in mijn gevalzestien maanden. Helaas heb ik door dit voorval zelf ontslag moeten nemen; dus zonder premie. Ik vind dit onfair en ben zeer ont-goocheld. De onzekerheid over de toekomst vanArcelorMittal werd dikwijls aangeklaagd, hetplan werd meermaals gepromoot. En nu dit...Hans Geeraerts D

Zou u - in deze tijden van crisis - eerder geneigd zijn om te solliciterenvoor een job bij de overheid?

O

“Het lijkt er sterkop dat de huidigecrisis misbruiktwordt om snellebeslissingen teforceren in hetmobiliteitsplanvoor Antwerpen.”

Nee, mijn werkgever communiceert helemaal

niet over de crisis.

q

09VACATURE 28 FEBRUARI 2009COVERSTORY

Collectieve vakantie of arbeidsduurvermindering.Tijdkrediet. Inleverings-cao’s. Jobrotatie. En zo kun-nen we nog wel even doorgaan. Alle middelen lijkengoed om in deze crisistijden zoveel mogelijk mensenaan boord te houden. En minstens even opmerkelijk:ook bij de werknemers zelf is er een grote bereidheid –zeg maar solidariteit – om bedreigde banen van colle-ga’s te redden. Uit eigen onderzoek blijkt bijvoorbeelddat een op twee werknemers deeltijds wil werken omde job van collega’s te redden.

“We kunnen er nog moeilijk omheen: de laatste wekenhangen er regelmatig bedrijven aan de lijn die op zoekzijn naar flexibele oplossingen om niet tot ontslagen temoeten overgaan. In die mate zelfs dat we er binnen-kort een specifieke brochure over uitbrengen”, verteltGianni Duvillier van het Voka-kenniscentrum.“Wanneer een bedrijf in moeilijkheden komt, zijn hetde uitzendkrachten en tijdelijke medewerkers die daarals eersten de dupe van zijn. Die buffer is nu meestal

opgebruikt. Bij arbeiders kunnen werkgevers nogterugvallen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid,maar voor bedienden moeten bedrijven op zoek naarandere oplossingen. En die komen er, almaar vaker, opaangeven van alle sociale partners.”

“Dat klopt”, bevestigt Ferre Wyckmans, algemeensecretaris van de Landelijke Bediendencentrale (LBC).“We juichen dat ook toe, en pleiten op dat vlak reso-luut voor een beter gebruik van een aantal maatregelenen arbeidsregimes die vandaag al bestaan, maar vaakwat onder het stof zijn blijven liggen. Een uitbreidingvan de mogelijkheid om tijdkrediet op te nemen is erdaar één van, de premies van de Vlaamse overheid omhet inkomensverlies bij gedeeltelijke werkloosheid tecompenseren zijn een andere optie. De invoering vantijdelijke werkloosheid voor bedienden is wat onsbetreft géén goed idee. Er zijn te veel wettelijke énfinanciële obstakels, en het zou fout zijn om nu in allehaast zo’n maatregel te nemen.”

Werknemers én werkgevers die de handen in elkaarslaan in een poging zovel mogelijk banen te redden: hetlijkt haast te mooi om waar te zijn, en dat is het somsook. Een recent marktonderzoek van VGD bij 250 fami-liale ondernemingen en kmo’s geeft een heel ander beeld.Eén op vijf kmo’s vreest dat het de crisis niet zal overle-ven. En erger: bijna de helft van de ondervraagde kmo’sgeeft openlijk toe nog niet met de medewerkers te heb-ben gecommuniceerd over de gevolgen van de crisis. “Endat is bijzonder jammer”, beseft ook Unizo-woordvoer-der Thomas Compernolle. “Eens de economie opnieuwaanzwengelt, zullen uitgerekend de kmo’s het nog eenstuk lastiger hebben dan grote bedrijven om goedemedewerkers te vinden. Bedrijven die vandaag nietbeseffen dat de crisis voor heel wat onrust op de werk-vloer zorgt, lopen het risico hun beste medewerkers teverliezen.” Mensen via allerlei creatieve formules aanboord houden is dus één ding, duidelijk communicerenover de impact van de crisis op de werkvloer is zo moge-lijk nog stukken belangrijker.

Blijven opleiden“De aanpak van de huidige crisis verschilt in veel bedrij-ven fundamenteel van de strategie die ik bij vorige crisesvaststelde”, vindt Jo Broux. Hij is vandaag hr-managerbij het Leuvense technologiebedrijf LMS en vervuldeeerder al gelijkaardige topfuncties bij Alcatel-Lucent enUnilever. “Alle betrokken partijen zien de noodzaak vaneen zware besparingsronde in. Dat verklaart meteen

waarom ze bereid zijn om daar creatief mee om te gaan.Al betwijfel ik of dit alles zal volstaan, ik vrees dat dezwaarste klappen nog moeten komen.”Toch zondigen heel wat bedrijven nog tegen een aantalbasisregels van een goed hr-beleid in tijden van crisis.“Zeker nu moet je als bedrijf voldoende aandacht blijvenbesteden aan competentiemanagement en opleidingsbe-leid. Vaak moet je hetzelfde werk nu met een pak min-der mensen rond krijgen. Bovendien blijft een goedopleidingsaanbod een heel motiverende factor voor dewerknemers. Het is essentieel binnen het psychologi-sche contract tussen werkgever en werknemer.” HetRoeselaarse ingenieursbureau Establis heeft die lesalvast begrepen. Nu het iets rustiger is, investeert zaak-voerder Frederik Moortgat volop in de vorming van zijnbouwkundig ingenieurs. “Deze ingenieurs binnenhalenheeft me bloed, zweet en tranen gekost. We willen ont-slagen kost wat kost vermijden. Vorig jaar hebben onzemensen keihard gewerkt, omdat we eigenlijk onderbezetwaren. Nu draaien we ongeveer 10 procent minderomzet. De planning zit niet meer overvol, wel nog vol.Projecten worden uitgesteld omdat projectontwikkelaarssterk afhankelijk zijn van bankkredieten, huurders enkopers van gebouwen. En dat verloopt nogal moeilijkvandaag.” Binnen anderhalve maand komt er met ande-re woorden ruimte vrij voor opleiding. Moortgat:“Vorming kost inderdaad geld, maar ik zie dat als inves-teren in de toekomst. Of we die investering ook finan-cieel kunnen dragen? Toch wel. Sinds ik de zaak vijf jaar

geleden van mijn vader overnam, heb iknog geen dividenden uitgekeerd. Zo hebik een spaarpot aangelegd. Uiteraard kanje ontslagen niet uit de weg blijven gaanals de crisis nog twee jaar aanhoudt ofals de omzet met 40 procent keldert.”

Hr-manager als vertrouwenspersoonBroux wijst ten slotte ook op hetbelang van een transparante en conse-quente communicatie, een besef datbij heel veel bedrijven nog altijd nietdoorgedrongen lijkt. “Daar komt nogbovenop dat het hr-beleid in heelgrote bedrijven de voorbije jarenalmaar meer gecentraliseerd is. Eenhandvol mensen aan de top neemtbeslissingen met een wereldwijdeimpact. Dat is een bijzonder nefasteevolutie. De hr-manager vervult van-daag meer dan ooit de rol van vertrou-wenspersoon binnen het bedrijf. Alshij gedegradeerd wordt tot een soortvan lokale boodschapper van slechtnieuws, die zelf niet meer geconsul-teerd wordt bij ingrijpende beslissingen,dan komt dat de geloofwaardigheidniet ten goede.”

2En als we nu allemaal eens een beetje inleveren

om de baan van onze collega te redden? Klonk zo’n voorstel zes maanden terug

nog utopisch, dan tonen werkgevers én werknemers zich vandaag

bijzonder creatief in hun poging ontslagen

te vermijden.

scenario’s om uw job te redden

“De invoering van tijdelijke werkloosheidvoor bedienden is géén goed idee. Er zijn te veel wettelijke én financiële obstakels.”FERRE WYCKMANS, ALGEMEEN SECRETARIS VAN DE LANDELIJKE BEDIENDENCENTRALE

UW OVERL

EVINGS-

GIDS IN

TIJDEN

VAN CRIS

IS

Marian Kin,hoofdredacteurVacature

007_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 22:57 Pagina 7

Page 10: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

De 20 BESTEWERKGEVERS

VAN 20092 De een biedt zijn starters een opleiding in Chicago aan, de ander zorgt ervoor dat zijnoude werknemers inzetbaar blijven. Een ding is zeker: ze doen er alles aan om een 'BesteWerkgever' te zijn. Wie zich dit jaar de allerbeste mag noemen, ontdekt u in dit nummer.

GROEI/DALING AANTAL UREN AANTAL OMZET WERKNEMERS VERHOUDING OPLEIDING/JAAR PER

WERKNEMERS IN EURO T.O.V. VORIG JAAR VROUW/MAN WERKNEMER IN BELGIË

1. Microsoft, ontwerp en verkoop van software 333 99,6 miljoen +7 25% / 75% 70 uur

2. SAS Institute, verkoop van software en services 107 31 miljoen +11 33% / 67% 156 uur

3. Plus Uitzendkrachten, werving en selectie 80 29,2 miljoen +6 83% / 17% 50 uur

4. Mars, voedingproducent 325 295 miljoen +14 36% / 64% 26 uur

5. Accent Jobs for People, rekrutering en selectie 469 124 miljoen +124 85% / 15% 192 uur

6. Robert Half, rekrutering en selectie 278 103,6 miljoen +29 75% / 25% 64 uur (sales)

7. Schoenen Torfs, kleinhandel in dames-, heren- en kinderschoenen 480 63,1 miljoen +38 96% / 4% 28 uur

8. Amgen, biotechnologie & farmaceutische sector 91 62 miljoen +1 69% / 31% 60 uur

9. Secretary Plus Management Support,rekrutering en selectie 85 36 miljoen +14 100% / 0% 64 uur

10. CTG België, it-dienstenleverancier 420 36,6 miljoen -16 24% / 76% 61 uur

1. Randstad Group Belgium, uitzendarbeid en hr-diensten 1.571 1.072,7 miljoen -22 81% / 19% 40 uur

2. Dow Corning, productie, distributie en R&D van siliconenproducten 627 738,5 miljoen -18 30% / 70% 50 uur

3. Cisco Systems Belgium, provider van telecommunicatie- en internetinfrastructuur 594 niet meegedeeld +36 17% / 83% 120 uur

4. McDonald's Belgium, fastfoodketen 2.138 16 miljoen (Inc.) +62 58% / 42% 28 uur

5. Fedex Express, transport en pakjesdienst 829 153 miljoen +3 41% / 59% 4 dagen

6. Hulp in Huis, huishoudelijke taken bij particulieren 720 8,4 miljoen +340 99% / 1% 8 uur

7. KBC, bank- en verzekeringsdiensten 16.384 355 miljard +265 47% / 53% 8 dagen

8. Carglass, herstellen en vervangen van autoruiten 597 132,6 miljoen +50 21% / 79% niet meegedeeld

9. TNT Express, transport en pakjesvervoer 729 177,1 miljoen +65 42% / 58% 47 uur

10. Tempo-Team, rekrutering en selectie 618 405 miljoen -12 86% / 14% 100 uur

BEDRIJVEN MET MINDERDAN 500 WERKNEMERS

BEDRIJVEN MET MEERDAN 500 WERKNEMERS

<

>

Bron: Vlerick Leuven Gent Management School

008_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 19:56 Pagina 8

Page 11: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

nr.3

09VACATURE 14 MAART 2009

BESTE WERKGEVERS MET MINDERDAN 500 WERKNEMERS IN BELGIË

ontwerpt en verkoopt software

Op p.11 leest u het interview

met topman Phillip Vandervoort.

SAS Instituteleverancier van business intelligence-

en analytische software

Gunter Cools, hr-directeur Europa, Midden-

Oosten en Afrika: “Waarom we een beste werkge-

ver zijn? Simpelweg, omdat we focussen op onze

mensen. In 2008 kreeg je als SAS-werknemer

gemiddeld 14,78 opleidingsdagen: dit is een

bewuste strategie die ervoor zorgt dat onze 107 werknemers de

experts van onze eigen software blijven. SAS is een gezond privébe-

drijf dat in deze uitdagende economische tijden stabiliteit kan

garanderen. Hierdoor kunnen wij onze eigen strategie bepalen en

zijn we niet afhankelijk van externe aandeelhouders. ”

Plus Uitzendkrachtenhoudt zich bezig met uitzendarbeid,

werving en selectie en outplacement

Peter Allaert, hr-manager: “Als uitzendkantoor

vervullen we een belangrijke maatschappelijke

rol, dat geeft onze tachtig medewerkers veel vol-

doening. Vertrouwen, respect en open commu-

nicatie zijn voor ons belangrijke waarden. Alle

managers in de ondersteunende diensten

komen uit het commercieel kantoornetwerk.”

voedingsproducent

Op p.13 leest u het interview

met topman Philippe De Frahan.

Accent Jobs For Peopleis gespecialiseerd in rekrutering

en selectie

Annelyn Naert, hr-manager: “Bij Accent wordt

‘ondernemen’ letterlijk genomen. We bieden

onze 469 medewerkers de mogelijkheid om

door te groeien zowel op nationaal als interna-

tionaal niveau. Omdat we onze medewerkers

alle kansen willen geven, biedt Accent ook per maand twee

dagen opleiding aan.”

Robert Halfspecialist in werving en selectie

van financieel talent

Ina Panis, hr-manager Benelux: “Bij Robert Half

primeert de persoonlijke aanpak: we kiezen voor een

uitgebreid interviewproces en kandidaat-werk-

nemers geven we de kans om een dag mee te lopen

met onze medewerkers. We voorzien een degelijke

opleiding en een introductiedag op Benelux-niveau.

20 procent van onze 278 Belgische werknemers werkt tussen de vijf à tien

jaar bij de groep en meer dan 30 procent tussen de twee en vijf jaar.”

Hoe gingen we tewerk?

Elk jaar laten een honderdtal Belgischebedrijven zich onderzoeken door een teamvan het HRM Centre van de VlerickSchool. Kristien Van Bruystegem: "Weondervragen hen over een hele reeksaspecten van hun personeelsbeleid, zoalsopleiding, communicatie, jobrotatie, evalu-aties, enzovoort. Daarna komen de mede-werkers zelf aan het woord: ze moetenhun bedrijf een score geven op 58 verschil-lende onderwerpen. Dit gebeurt vollediganoniem en de medewerkers worden bijtoeval aangeduid." Het eindresultaat steunt voor twee derdeop de antwoorden van de werknemers envoor een derde op het hr-beleid. Demedewerkers van de Vlerick School rang-

schikken de resultaten in twee lijsten: eenmet de grotere bedrijven (meer dan 500werknemers) en een met kleinere organi-saties (minder dan 500 werknemers).

Het onderzoek is geen beperkt onderonsjetussen Belgische bedrijven. Multi-nationals gebruiken de studie om hunfilialen tegenover elkaar te vergelijken.Bijvoorbeeld: Microsoft haalt dit jaar deeerste plaats in België en Ierland, de derdeplaats in Japan en de vierde plaats inOostenrijk. Vorig jaar haalde deAmerikaanse computergigant in veertienEuropese landen de top 10. Ook CiscoSystems en Coca-Cola zijn vaste klantenmet verschillende topplaatsen in Europa.

Wordt u volgend jaar een Beste Werkgever?

Deelnemers aan de 'Beste Werkgever' schrijven zich in en betalen voor hun deel-name. Na het onderzoek ontvangen ze een uitgebreid rapport met de sterke en dezwakke punten van hun organisatie. Ze kunnen hun resultaten laten vergelijkenmet de praktijken van de andere deelnemers. Wie in ons land goed scoort, maakteen grote kans opgenomen te worden in de Europese top 100. Vanaf septemberopent het HRM Centre van de Vlerick School de inschrijvingen voor de 'Beste Werkgever 2010'. U krijgt meer informatie bij: [email protected]

Meer info: www.vlerick.be/greatplacetoworkVoor de Amerikaanse lijst: www.greatplacetowork.com

<

nr.2

nr.1

nr.5

nr.6

nr.4

q

009_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 22:26 Pagina 9

Page 12: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Schoenen TORFSkleinhandel in schoenen,

handtassen en accessoires

Els Van Keymeulen, hr-manager:

“Torfs is een familiebedrijf. Dat merk je

aan de informele werksfeer.

Vriendschap, respect, open mentaliteit

en flexibiliteit staan centraal: je bete-

kent iets in het grotere geheel. Ons personeelsbestand

bestaat uit bijna honderd procent vrouwen. Onder

de 480 werknemers zijn er twintig mannen. Voor een

winkelbedrijf is dat natuurlijk niet onlogisch. Het is bij

uitstek de sector waarin veel vrouwen werken.”

Amgenbiotechnologiegigant die genees-

middelen op basis van menselijke

eiwitten verkoopt

Ann D’Hoore, hr-manager: “Amgen hecht

veel waarde aan een uitgekiend hr-beleid.

Wie goed werkt, wordt goed beloond. We

werken met ‘share options’: elke werkne-

mer ontvangt als bonus aandelen van

Amgen International. De tevredenheid van onze 91 Belgische

medewerkers wordt weerspiegeld in het hoge retentiecijfer:

maar liefst 92 procent van onze medewerkers blijft

ondanks doorgedreven headhunting bij Amgen.”

Secretary PlusManagement Supporthoudt zich bezig met rekrutering

en selectie van werknemers

Annelies Vanden Broecke, hr-manager:

“Voor onze 85 medewerkers organiseren

we tal van opleidingen. We zorgen er ook

voor dat ze dicht bij het management

staan. Door korte communicatielijnen

heerst hier een open en transparant klimaat waarin alles

bespreekbaar is. 75 procent van onze kantoorverantwoor-

delijken zijn medewerkers die als consultant gestart zijn.”

CTG Belgiëit-dienstenleverancier

Ferdi Claes, hr-manager: “Bij CTG wordt

iedereen op dezelfde manier behandeld,

ongeacht de functie. We vinden het

belangrijk om open en eerlijk te com-

municeren met de werknemers, ook

en zeker nu het crisis is. We hebben 24

procent vrouwen in dienst. Dat is een uitzonderlijk hoog cij-

fer voor de it-sector. En van de 420 werknemers zijn er 38

anderstalig. En dat is dan nog zonder een expliciet diversi-

teitsbeleid te voeren.”

COVERSTORY

Stephan De Brouwer, topman McDonalds (r.), in gesprek met Phillip Vandervoort, topman Microsoft (l.):“Ik ben uiteraard vereerd met onze verkiezing tot Beste Werkgever. Maar ik vind persoonlijk dat we nog veel beter kunnen.”

nr.7

nr.8

nr.9

nr.10

q

010_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 19:58 Pagina 10

Page 13: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

11VACATURE 14 MAART 2009

“Geef de machtaan je personeel”

naar die ene interne medewerker diehun vraag kan beantwoorden.Chatten mag niet, of kan niet. En alsze dan een dag in zo’n inefficiënteomgeving gewerkt hebben, mogen zeopnieuw anderhalf uur in hun autozitten. Ik ben er dan ook 200 procentvan overtuigd dat deze aanpak ook inandere bedrijven zou werken.”

Passie boven papieren referentiesOmgeven door glaspartijen enbadend in het licht waan je je op denegende verdieping letterlijk in dewolken. Het hoofdkantoor vanMicrosoft in België anno 2009 isveeleer een ontmoetingsplek, zoveelweze duidelijk. Er zijn ‘slechts’ 220plaatsen voor 360 werknemers, en52 vergaderzalen. Op verdieping achtlinks zien we een rij identieke ‘lockers’.Edward Claessens: “Die individuelekastjes kunnen we eigenlijk al weg-doen, quasi niemand gebruikt ze.

Alle vaste telefoons zijn er buiten gebonjourd, nie-mand heeft er nog een eigen bureau. En toch drum-men alle it’ers die naam waardig er voor de ingang.Al sinds jaar en dag scoort it-gigant Microsoft Belgiëin Vacatures rangschikking van de Beste Werkgevers.“Deze tablet-pc, dat is mijn kantoor.” TopmanPhillip Vandervoort legt uit hoe Microsoft na de ver-huis half juli vorig jaar vanuit Diegem (een kilome-ter verderop, nvdr) voluit de kaart van de slimmetechnologie trekt. “We hebben overal een zakenver-sie van het chatprogramma Msn Messenger geïn-stalleerd. Via je laptop chat je met of bel je naar alleandere collega’s. En elke vergaderzaal is uitgerustmet een 360 graden-webcam, zodat zieke of thuis-werkende collega’s perfect kunnen meewerken. Wehebben de eerste drie maanden alleen al 270.000euro bespaard op onze telefoonfactuur.” Pr-verant-woordelijke Edward Claessens: “Als Phillip me omdrie uur in de namiddag in de supermarkt belt, kanik hem gerust later terugbellen. Vaste werkurenbestaan hier niet.”

Die cultuurverandering werd het voetvolk niet koud-weg in de maag gesplitst. “Er is geleidelijk een

draagvlak uitgebouwd.” De noden waren twee jaargeleden alvast kristalhelder: de fileproblematiek aan-pakken en werken aan een betere worklifebalans. De‘corporate village’ rond Brussels Airport, en de aan-palende Diegemse kantorenzone zijn niet meteen devlotst bereikbare stukjes België. “Sommige werkne-mers brengen bovendien maar 5 procent van hun tijddoor op kantoor. Maar het slechtste wat je kan doen,is van de ene dag op de andere je managers meede-len dat ze geen bureau meer hebben. Dan plakt erbinnen de kortste keren een papier tegen het raamvan deze vergaderzaal ‘dit is het bureau van managerX’. De grote uitdaging voor ons bleef: hoe stuur jeiedereen naar ‘double digit’-groei, terwijl ze elkaarnooit zien? Dat lukt wonderwel, we groeien zelfs inhuidige crisistijd. Al vergt het veel inspanningen.Onze mensen werken keihard, tot tien uur per dag.De managers hebben veel minder controle, en dewerknemers moeten leren omgaan met die vrijheid.Maar hoe gaat het er elders aan toe? Het merendeelvan de bedrijven vraagt haar personeel om ’s mor-gens anderhalf uur in de auto te zitten. Als die men-sen dan iets willen vragen op kantoor, moeten zevaak een e-mail sturen. Soms zoeken ze drie dagen

2 De een bakt nu en dan hamburgers, de ander drumt elke donderdag op de Xbox met de collega’s. In een ivoren toren zal je Stephan De Brouwer van McDonald’s en Phillip Vandervoort van Microsoft nooitaantreffen. Beide heren zijn de vleesgeworden nuchterheid. “Je kan alleen maar leren uit mislukkingen.”

Nummer 1 Microsoft (< 500 werknemers) op bezoek bij nummer 4 McDonald’s (> 500 werknemers)

q

“Tegen onze reputatie in, zitten bij Microsoft ook mensen met een humanioradiploma.”PHILLIP VANDERVOORT, TOPMAN VAN MICROSOFT BELGIË

011_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 19:58 Pagina 11

Page 14: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Op de zevende en de achtste verdieping zit bijna nie-mand, want iedereen hokt samen op het zesde.”Stephan De Brouwer, bezoeker van dienst én top-man van McDonald’s België, geeft zijn ogen de kostals we de verdiepingen zes tot en met negen doorlo-pen. “Ik ben architect van opleiding. Mij moet je nietvertellen hoe belangrijk de werkomgeving is. In dejaren negentig beweerde men nog dat je geen ham-burger meer zou verkopen in een mooie omgeving.Wel, onze ervaring heeft het tegendeel bewezen.”

Terug omhoog, even licht in het hoofd. Naar de‘Falcon’-zaal, en de negende verdieping. Passieboven papieren referenties, én non-stop tevredenheidmeten bij klanten en medewerkers: je zou vermoedendat beide heren dezelfde managementschrifturenlazen. De Brouwer: “De helft van de werknemers bijMcDonald’s is laaggeschoold, heeft geen diplomamiddelbaar onderwijs. Van de 360 managers in derestaurants komt er meer dan 90 procent vanuit debasis. We nemen mensen aan op basis van hunpotentieel. Het personeel van onze restaurantswoont in de buurt. Je moet je klanten bedienen doormensen met eenzelfde achtergrond, anders klopt hetgewoon niet. De overgrote meerderheid van onzesollicitanten zijn vrienden en familie van onze werk-nemers. In één restaurant werken zelfs zeven ledenvan dezelfde familie. We hebben een relatief hoogverloop, eigen aan de sector. Maar die vertrekkerszijn nadien ongelofelijke ambassadeurs voor onsbedrijf. Je kan alleen maar leren uit mislukkingen.Daarom houden wij altijd exitgesprekken. We vra-gen vertrekkers waarom ze weggaan en wat ze zou-den zeggen tegen mensen die bij McDonald’s willenkomen werken.”

Phillip Vandervoort heeft inmiddels een paar keerinstemmend geknikt. “Tegen onze reputatie in, zit-ten hier bij Microsoft ook mensen met een humani-oradiploma. Passie is belangrijker dan het oplei-dingsniveau. Zonder diploma ict raak je hier ookbinnen. Onze coo heeft bijvoorbeeld rechten gestu-deerd. We willen een microkosmos zijn die de bui-tenwereld 100 procent weerspiegelt. En dan heb ikhet ook over de jongere generatie, die totaal anderswerkt. Als mijn vijftienjarige dochter haar huiswerkmaakt, heeft ze een chat lopen met acht verschillen-

de vrienden. Ze volgt tegelijkertijd een programmaop televisie, neemt een foto met haar ‘handheld’ en‘bluetooth’ die meteen naar haar pc. Die foto’s deeltze dan met vrienden op Facebook. Vandaag vellenveel mensen een waardeoordeel over dat soort activiteiten. Maar als je abstractie maakt van deinhoud, zie je een enorm rijk proces. Binnen hetkwartier heeft mijn dochter afgesproken met vijftienmensen over welke film ze willen zien en welke busze zullen nemen. Dat soort vaardigheden wil ik inmijn bedrijf.”

Tussen de werknemersTransparantie, het gaat bij Microsoft verder dan eenresem glaspartijen. Phillip Vandervoort en andere bigshots drummen bijvoorbeeld gezellig mee met hetvoetvolk op de Xbox tijdens de wekelijkse ‘RockThursdays’. Vandervoort: “Dat vind ik heel belang-rijk. We meten daarnaast twee keer per jaar de tevre-denheid van klanten en partners. Daar moet jeonmiddellijk naar handelen. Bij interne metingenkomt steevast de mogelijkheid om zelf hun leven teorganiseren naar voren als topprioriteit bij onzewerknemers. Als er toch klachten komen? Dan ageerje, simpel. Niet handelen naar interne ontevredenhe-den is nefast.” Phillip Vandervoort drumt, Stephan De Brouwerbakt. Geregeld draait de laatste hamburgers omboven het vuurbekken van een McDonald’s ergens telande. “De eerste dag zijn ze nog terughoudend.Maar vanaf dag twee begint het gejen: ‘Allez Stefan,je kan toch wel sneller’. Het is cruciaal te begrijpenwat zij dagelijks meemaken. Je moet elk individudoen inzien dat hij een ongelofelijke toegevoegdewaarde heeft. Want, zeg nu eerlijk Phillip, jij en ikhebben toch niet veel macht? Je moet de macht aanje personeel geven. Ik ben uiteraard vereerd met onzeverkiezing tot Beste Werkgever. Maar ik vind per-soonlijk dat we nog veel beter kunnen. Ik ben niettevreden.”

De ‘sky’ mag dan wel ‘the limit’ lijken vanop hetnegende bij Microsoft, beide heren houden contactmet de aarde. Phillip Vandervoort sluit deze BesteWerkgevers-ontmoeting treffend af: “Ik denk dat jevooral heel nederig moet zijn.”tekst Nico Schoofs | foto’s Lies Willaert D

“Van de 360 managers in de restaurants komt er meer dan 90 procent vanuit de basis.”STEPHAN DE BROUWER, TOPMAN VAN MCDONALD’S BELGIË

q

BD<

012_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 22:52 Pagina 12

Page 15: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

13VACATURE 14 MAART 2009

“Hetzelfde loon voor arbeiders en bedienden”

2 Een extreem conjunctuurgevoelig dienstenbedrijf versus een relatief crisisbestendige voe-dingsmultinational: de kloof lijkt onoverbrugbaar groot, maar hun recept voor een gesmaakthr-beleid vertoont opvallend veel overeenkomsten. Raf Gerard van Randstad en Philippe DeFrahan van Mars over de vier geboden voor een Beste Werkgever.

Nummer 1 Randstad (> 500 werknemers) op bezoek bij nummer 4 Mars (< 500 werknemers)

1 Werk aan die bedrijfs-cultuur, dag in, dag uit

“Ondersteunt het de slagkracht van het bedrijf? En wor-den we er als werkgever een stukje aantrekkelijker op? Aandie twee criteria toetsen we elke strategische hr-beslissingsystematisch”, vertelt Raf Gerard, hr-directeur bijRandstad. “Laat me dat meteen illustreren met een actueel voorbeeld. Onze sector is heel conjunctuurgevoelig;de gevolgen van de economische crisis komen hard aan.Daarom hebben we onlangs besloten om onze werkne-mers te stimuleren om tijdkrediet te nemen, met een ste-vige premie bovenop de normale vergoeding. Heel watmedewerkers pikken daarop in; het biedt hen de mogelijk-heid om het iets kalmer aan te doen of om nu die wereld-reis te maken. Tegelijk komt dat ook ons als bedrijf bijzon-der goed uit in deze lastige tijden.”

Werken aan de bedrijfscultuur, probeer het maar eens met325 werknemers in België en 60.000 wereldwijd. “En tochlukt dat aardig”, klinkt het bij Mars België. Of zoals alge-meen directeur Philippe De Frahan het zelf omschrijft:“Mars België kan je vergelijken met een familiebedrijf meteen uitgesproken lokale cultuur binnen het comfortabelekader van een grote multinational.” “Op ons wereldwijd hoofdkwartier werken hooguit hon-derd mensen. Bij de meeste andere bedrijven uit onze sec-tor zijn dat er minimaal duizend. Dat zorgt voor een heelsterke decentralisatie én veel inspraak in de verschillendenationale divisies. We worden afgerekend op de resultaten,niet op de wijze waarop we die behalen.” Mars blijft ookop en top een familiebedrijf, ondanks de schaalgrootte:vandaag trekt de vierde generatie van de stichtende fami-lie er aan de touwtjes. “Bovendien zijn we niet beursgeno-teerd, wat het beslissingsproces én de organisatiestructuurvaak ten goede komt. Onze medewerkers hebben zich de

voorbije maanden al meermaals gelukkiggeprezen dat wij nu in alle rust kunnenvoortwerken, zonder de speelbal te wor-den van beursschommelingen.”

2 Toon waarvoor ustaat, ook en

vooral op de werkvloer

U kent ze wel, de bedrijven met‘Waarden’. Netjes geafficheerd in hetvoorportaal, vaak met een gouden kaderer omheen. En niet zelden het uitvloeiselvan een speciale brainstorm ad hoc doorhet management. Bij Randstad hebbenze die ook, die ‘Waarden’, maar ze wor-den wel consistent vertaald naar dewerkvloer toe. “We zijn een dienstverle-nend bedrijf, en dat houdt in dat wemoeten samenwerken in het belang vanonze klant. Een variabel loon, op basisvan individuele prestaties, zou daar vol-ledig haaks op staan. Als je eerstschreeuwt om samenwerking en vervol-gens de mensen individueel gaat belo-nen, dan zal er van samenwerken wel-licht niet veel in huis komen. Dus is onsvariabel loon ook collectief: we hebbenmet ons allen een resultaat bereikt endelen op het einde van het jaar dan ooksamen in een eventuele bonus. Je hr-beleid moet consistent samenhangenmet de bedrijfswaarden die je uitdraagt,anders spring je niet ver.”Bij Mars gaan ze daar nog een eindje ver-der in: medewerkers gaan er al generaties q

Randstad

uitzendarbeid en allerlei

hr-diensten

Hiernaast leest u het interview met topman Raf Gerard.

Dow Corningproduceert en distribueert

siliconenproducten

Philippe Nobels, hr-directeur: “Onze

627 werknemers zijn een bron van inspi-

ratie. We zorgen ervoor dat ze hun talent

hier kunnen ontplooien en we bieden ook

buitenlandse carrièremogelijkheden aan.

We luisteren naar onze werknemers en proberen hen te

helpen bij het vinden van hun work-lifebalans. Ook de

meer dan twintig verschillende nationaliteiten zorgen

voor een open en creatieve sfeer.”

Cisco Systems Belgiumprovider van telecommunicatie-

en internetinfrastructuur

Ann Rycek, hr-manager: “We garanderen

onze 594 werknemers autonomie, verant-

woordelijkheid en flexibiliteit. Ons werkne-

mersbestand bestaat voor 40 procent uit

niet–Belgen. Wij gaan specifiek op zoek naar buitenlands

talent, omdat zij vaak in functies terechtkomen waarbij ze

moeten omgaan met niet-Belgische klanten.”

fastfoodketen

Op p. 11 leest u het interview met

topman Stephan De Brouwer

FedEx Expresskoerier van nationale en

internationale verzendingen

Sara Mertens, hr-manager: “Iedereen

wordt hier met de voornaam aangespro-

ken, inclusief het management. Fedex

heeft ook aandacht voor een evenwichtige

work-lifebalans: 11 procent van onze 829

werknemers heeft één of andere vorm van loopbaanon-

derbreking, ook in managementposities.”

Hulp in Huisvoert huishoudelijke taken

uit bij particulieren

Sofie Clarisse, hr-manager: “We zijn

gestart in februari 2006 en drie jaar later

hebben we 720 werknemers in dienst.

Om maar te zeggen: we zijn een bloeiend

bedrijf met een grote aantrekkingskracht op

kandidaat-werknemers. Wederzijds respect en vertrouwen zijn

onze sleutelwoorden. Het vormt de basis van een goede

samenwerking tussen onze klanten en huishoudhulpen en

tussen de werkgever en de werknemer.”

BESTE WERKGEVERS MET MEERDAN 500 WERKNEMERS IN BELGIË<nr.1

nr.2

nr.3

nr.4

nr.5

nr.6

q

013_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 19:59 Pagina 13

Page 16: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

COVERSTORY

aan, dat is ook een goede besparing, en de goede men-sen willen we aan boord houden.”“Het zou bijzonder kortzichtig zijn om nu in opleidingenof wat dan ook te snijden”, beaamt Philippe De Frahanvan Mars België. “De slagkracht van je bedrijf hangt ingrote mate af van het competentieniveau en de motivatievan je werknemers. En ja, nu is het even crisis, maar diewaait ongetwijfeld over. Toegegeven, in onze sector hebbenwe iets minder last van de crisis – mensen blijven eten –maar medewerkers zijn vaak een deel van de oplossing.Wanneer iedereen nu een tandje bijsteekt en je hen alsbedrijf daar ook voor beloont, dan wordt het bedrijf daarop termijn ongetwijfeld beter van.”

4 Speel in op mobiliteit

Met hun hoofdkwartier in respectievelijk Sint-Stevens-Woluwe en Wemmel, zijn zowel Mars als Randstad per-fect geplaatst om de groeiende impact van het verkeersin-farct rondom de hoofdstad in te schatten. En die blijkt,niet geheel onverwacht, almaar groter te worden. De treindan maar? “Ooit ’s morgens vroeg in Leuven al eens detrein richting Brussel genomen?”, klinkt het schalks bijRaf Gerard. “Ik kan je verzekeren: de romantiek van het‘de trein, altijd een beetje reizen’ ontgaat je dan volledig.En helaas, er verandert bitter weinig. Jarenlang al wordt ergepalaverd over het gewestelijk expresnet rond Brussel,maar daar blijft het ook bij.”“Of we het nu graag horen of niet, mobiliteit speelt eenalmaar belangrijker rol bij de rekrutering van mensen”,vindt ook Philippe De Frahan van Mars. “De vlotte bereik-baarheid van het bedrijf beïnvloedt de beslissing om hieral dan niet aan de slag te gaan. We spelen daar dan ookop in, onder meer via flexibele werkschema’s.” Eenzelfde verhaal bij Randstad, waar heel wat medewer-kers die op het hoofdkantoor werken ’s morgens eerst eentijdje aan de slag gaan in één van de regionale hr-centravan het bedrijf. “De hr-centra fungeren dus ook als satellietkantoren, en we spelen nu met het idee om de volgende jaren nog meer van die centra te openen. Hetinhoudelijke aspect blijft voor de meeste mensen natuur-lijk primeren, maar we kunnen het ons gewoon niet langer veroorloven om de secundaire arbeidsvoorwaarden te verwaarlozen.”tekst Filip Michiels | foto’s Lies Willaert D

lang als ‘associates’ door het leven, en datheeft zo zijn gevolgen. Karin De Backer,personeelsdirecteur bij Mars: “De lonenworden hier wekelijks betaald. Een beet-je vanuit het principe: jij werkt voor onseen hele maand lang, waarom zou je dantot het einde van die maand moetenwachten op je loon? Het principe vanwederkerigheid is al sinds mensenheuge-nis een van de hoekstenen van hetbedrijf.” Zo mogelijk nog opvallender:bedienden en arbeiders worden bij Marsover eenzelfde kam geschoren: zelfde sta-tuut, zelfde loon – al dan niet metbedrijfswagen - zelfde ontslagregeling.Met andere woorden: ook wie aan deproductielijn staat, is een bediende. “Nietde goedkoopste oplossing, maar hetkomt de betrokkenheid en productiviteitvan onze mensen zeker ten goede.”

3 Investeer in dewerkomgeving

en de arbeidsvoorwaar-den, zeker in crisistijden

Een mooi loon, flexibele arbeidstijdenof goede opleidingskansen: wie ligt daarnog wakker van in deze onzekere tij-den? “Niet is minder waar”, vindt RafGerard van Randstad. “We schrappenniets, maar trachten alles wel ietssoberder aan te pakken. Vergelijk hetmet een gezin dat het moeilijker krijgtom de eindjes aan elkaar te knopen: zegaan niet langer op uitstap naar Walibi,maar een leuke boswandeling blijft per-fect mogelijk. Zo ook bij ons. Een crisisis een conjunctureel probleem, dat los jeniet op met structurele maatregelen. Enja, wij delen vandaag zeker in de klap-pen - onze activiteiten zijn met zowat20 procent teruggevallen - maar datheeft ons bijvoorbeeld niet doen beslui-ten om de jaarlijkse salarisronde over teslaan. We werven geen nieuwe mensen

q

KRo

FLEXIBELE WERKTIJDEN, GOEDE OPLEIDINGSKANSEN... WELKE ACCENTEN MOET EEN WERKGEVER VOLGENS U LEGGEN?

9 vacature.com/accenten

014_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 19:59 Pagina 14

Page 17: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

KBCbank en verzekeraar

Erik Luts, algemeen directeur perso-

neel, financiële controle en facilitair

bedrijf: “Door onze zelfstandige koers

hebben onze 16.384 medewerkers een

ruime mate van autonomie en kunnen

ze zelf een beleid uitstippelen. Bij ons moet je niet wach-

ten op goedkeuring van ‘de hoofdzetel’ of uitvoeren

wat werd beslist door mensen die je amper kent. Wie

een idee of een goed plan heeft, krijgt snel en zonder

omwegen feedback dankzij onze korte beslissingslijnen.

KBC registreerde in 2008 111.661 vormingsdagen. Dat

betekent een gemiddelde van 7,76 dagen per medewerker.”

Carglassherstelt en vervangt autoruiten

Bart Lambrechts, hr-directeur:

“Carglass probeert het evenwicht te

bewaren tussen klanten-, personeels- en

aandeelhouderstevredenheid. En dat lukt

aardig. Onder onze 597 medewerkers

halen we een tevredenheidcijfer van

96 procent, waarvan 43 procent zelfs zeer tevreden is.”

TNT Expresswereldwijde koerier-

en expressdiensten voor

de zakelijke markt

Saskia Welvaarts, hr-manager: “TNT

neemt haar sociale verantwoordelijk-

heid wereldwijd op. Dat maakt ons

uniek in de bedrijfswereld. Via ons part-

nership met het World Food Programme van de

Verenigde Naties zamelen we geld in en bieden we logis-

tieke ondersteuning. Zo krijgen onze 729 werknemers de

kans om als projectleider in één van de regio’s te werken.

Ook diversiteit binnen het bedrijf is voor ons van groot

belang: 42 procent van de werknemers bij TNT is

vrouw. Engagement en investeren in mensen zijn voor

ons geen holle begrippen.”

Tempo-Teamis gespcialiseerd in

rekrutering en selectie,

detachering, outplacement,

outsourcing, opleiding,

testing en assessment

Didier Christiaens, hr-manager: “We

willen onze 618 werknemers zoveel kan-

sen geven, daarom zorgen we voor een

gevarieerd takenpakket en ontwikkelingsmogelijkheden.

Tempo-Team staat voor een persoonlijke en warme aan-

pak, met teamspirit en klantgerichtheid als prioriteiten.

Ondanks de vlakke structuur, slagen we er jaarlijks in

om 30 procent van de medewerkers te laten doorstro-

men naar een andere werkomgeving of functie.”

15VACATURE 14 MAART 2009

Karin De Backer, personeelsdirecteur bij Mars (naast topman Philippe De Frahan en Raf Gerard vanRandstad: “De lonen worden hier wekelijks betaald. Een beetje vanuit het principe: jij werkt voor ons een hele maand lang, waarom zou je dan tot het einde van die maand moeten wachten op je loon?”

nr.7

nr.8

nr.9

q

nr.10

015_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:00 Pagina 15

Page 18: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

werknemers die geen promotie maakten. De gege-vensbank vertelde hem niet alleen of het eenbelangrijke promotie was, maar ze wist ook wiezich ziek voelde, hoeveel bezoeken deze persoonaan de huisarts bracht en of hij gebukt ging onderstress.

Survival of the fittestMoraal van het verhaal: “De gepromoveerdenzijn een stuk gezonder voor ze hun promotieontvangen. En eens ze een trapje hoger zitten, zienwe in vele gevallen hun gezondheid afglijden.” Demeest duidelijke aanwijzing is dat de nieuwemanagers heel wat minder naar de huisarts gaan (- 10%). Met deze bevindingen ondergraaft ChrisBoyce de algemeen aanvaarde theorie dat een hogerefunctie zich vertaalt in een betere gezondheid. “Uit onsonderzoek blijkt in de eerste plaats dat vooral gezondemensen worden gepromoveerd. De Britten met degrootste promotiesprong blijken vooraf opmerkelijk

het in crisistijden op werkzoekenden gemunt. Het

beveiligingsbedrijf Symantec ziet een opmerkelij-

ke stijging in het aantal spamberichten waarin met

werkaanbiedingen wordt gegoocheld. "De cybercri-

minelen voorzien hun boodschappen van links naar

officiële websites van de betrokken bedrijven, om

argwanende slachtoffers te misleiden. In die bij-

lages met zogenaamde werkaanbiedingen zitten vaak

computervirussen verborgen.” Gelukkig ziet een

integere werkzoekende met werkende hersenen

makkelijk wanneer hij in het ootje genomen wordt.

In de boodschappen sluipen veel taalfouten en

worden onrealistische beloftes gedaan, zoals lange

vakantieperiodes en lage kennisvereisten. DDD

Is een kantoorjob u te min, zoek dan harde euro’s

in de lichamelijke zin. Want wie weet heeft u wel

een lidmaat met onvermoede talenten? De interna-

tionale koffieketen Costa Coffee verzekerde alvast

de tong van z'n voornaamste koffieproever voor een

bedrag van (omgerekend) 10,9 miljoen euro. Gennaro

Pelliccia proeft verschillende koffiesoorten

vooraleer de bonen naar de winkels gaan. "Ik heb

achttien jaar ervaring; ik kan ondertussen duizen-

den smaken onderscheiden", aldus Pelliccia. "Zijn

smaakpapillen zijn zo belangrijk als de stemban-

den van een zanger of de benen van een topmodel",

klinkt het bij verzekeringsmaatschappij Lloyds.

Hoeveel zouden mijn vingers waard zijn? Zou Lloyds

repliceren: “Zo belangrijk als de stembanden van

een doofstomme zanger.” NS D

JUNKBOX scharrelt elke week eengezonde portie onzin bij elkaar

Is de recessie in het land, prikt de

leugen menig sollicitant. Meer dan

64 procent van de werkzoekenden toont

zich handige liegebeesten, blijkt uit

onderzoek van 2.900 cv’s door

The Risk Advisory Group, een advies-

bureau in risicomanagement. Ikzelf

ben voormalig adjunct-hoofdredacteur

van de Kazach Herald, maar dat zal

niemand geloven zeker? DDD Is een

job zoeken u te veel, verander dan in

cybercrimineel. Zo’n sujetten hebben

IN DE MARGE

Promotie maken slechtvoor uw gezondheidDat inkomen en gezondheid sterk metelkaar verbonden zijn, weten weten-schappers al langer dan vandaag. Maarwaarom, daar hadden ze tot dusver hetraden naar. “Worden ze gezonder doorhun hogere status? Of is het omge-keerd? Wat is de kip en wat het ei? Datleek me een boeiende vraag”, zegtChris Boyce van het departementPsychologie van de Britse universiteitvan Warwick.

Om dat te onderzoeken, raadpleegde hij de gegevensbank van de BritishHousehold Panel Survey, die al ruimvijftien jaar 10.000 volwassenen volgt.In die groep vond Chris Boyce ruim1.000 gepromoveerden. Hun gegevens(verzameld in de periode voor en na depromotie) vergeleek hij met die van

Britse onderzoeker bewijst link tussen stress en carrière maken

gezonder dan hun lotgenoten. Maar eens ze hun promotie op zak hebben, neemt hun gezondheid af.”Dat lijkt sterk op de ‘survival of the fittest’, een themadat de jarige Darwin ter harte nam: de gezonde indivi-duen gaan naar een hogere functie. “Waarschijnlijkligt het iets complexer”, relativeert Chris Boyce. “Wantdie heel gezonde managers die een ferme carrière-

sprong maken, voelen daarna ook hun stresspeilhet snelst stijgen. We hebben nog meer studies

nodig om onze bevindingen te bevestigen.”Betekent dat dat Chris Boyce zijn

volgende promotie zelf zal over-slaan? “Ik zal er zeker tweemaal

over nadenken voor ik dieaanneem.” (lacht)

tekst Erik Verreet D

“Heel gezonde managers die een ferme carrièresprong maken, voelen hun stresspeil het snelst stijgen.”CHRIS BOYCE, ONDERZOEKER AAN UNIVERSITEIT VAN WARWICK

016_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:06 Pagina 16

Page 19: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

17VACATURE 14 MAART 2009

JAN DENYS, manager corporate communications bij

Randstad, papa van Marjolein (16),Adriaan (14) en Jan-Willem (7).

LIEVE VERPLANCKE, managing director bij Bristol-Meyers

Squibb, mama van Jef (15), Theo-Hendrik (11) en Liesbet (9).

SASKIA SCHATTEMAN, directeur marketing bij De Lijn,

mama van kinderen van 9, 7 en 5.

Lieve Verplancke: “Onbewust overlappen mijnmanagement- en opvoedingsstijl wel. Wanneer jehet professioneel gewend bent om uit te leggenwaar je met je team naartoe wilt, dan doe je datook thuis. Gelukkig niet met dezelfde terminolo-gie, wel met dezelfde intentie. Goed organiseren,communiceren en coachen is op de twee frontenprimordiaal. Tien branden tegelijk blussen en tochkalm blijven en beslissingen nemen, die leer-school doorliep ik thuis en op het werk vaakgenoeg. Volgens sommige collega’s ben ik juist incrisismomenten het scherpst (lacht).”

Jan Denys: “Vanzelfsprekend. Nuttige vaardighe-den kun je op school en in het bedrijfsleven leren,maar ook thuis. De beste voorbeelden blijvenmultitasken en onderhandelen. Als vader leer jesnel dat het niet werkt om bevelen uit te delen. Alsje het geluk hebt om boeiend werk te mogendoen, loop je de kans erin te verdrinken. Zondermijn gezin zou ik te sterk op mijn werk gefocustzijn. Mijn kinderen verplichten me het werk nu endan van me af te zetten. Dat komt de creativiteitten goede.”

Saskia Schatteman: “Er is altijd kruisbestuivingtussen wat ik ervaar en leer op het werk en daar-buiten. Je leert bij door kinderen te krijgen, maarook door in het buitenland te verblijven ofgewoon een boek te lezen. Als ouder groei je voor-al in het omgaan met mensen. Hoe leer je iemandiets nieuws? Hoe geef je iemand zelfvertrouwen,hoe leer je mensen omgaan met tegenslagen? Opal die vlakken kun je leren van kinderen. Ze zijneen open boek en laten je snel merken of je hetgoed doet of niet.”

> IS ER KRUISBESTUIVING TUSSEN UW PROFESSIONELE ROL EN DIE ALS OUDER?

Lieve Verplancke: “Zowel een job als kinderenvragen veel tijd, het is logisch en fair dat je voorallebei tijd maakt. Ik verwacht geen voordelen ophet werk omdat ik moeder ben, het is mijn keuze.Wat er vooral onder lijdt, is mijn eigen slaap- enontspanningstijd. Gelukkig maakt de technologieflexibel werken gemakkelijker. Had ik dat maar algehad toen mijn kinderen baby’s waren.”

Jan Denys: “Tijdsdruk blijft het grote probleem. Ikheb geleerd om te focussen op efficiëntie.Enerzijds werk ik af en toe thuis. Zo win ik mijnverplaatsingstijd en thuis werk ik heel geconcen-treerd. Anderzijds bekijk ik mijn werkschema kritisch. Minder belangrijke zaken probeer ik te schrappen of sneller af te ronden. Voor mijnpersoonlijke hobby’s blijft weinig tijd over, maardat offer breng ik bewust. Een volle vrijetijds-agenda zorgt voor stress. Stress komt echt nietalleen van je werkgever.”

Saskia Schatteman: “Ik hou van de slogan: 'Ittakes a village to raise a child'. Kinderen opvoedenkun je niet alleen. We vragen veel structurele hulp- de poetsvrouw, de leverdienst van de super-markt - om niet onder een volle hooivork tebezwijken. Mijn collega’s weten dat ik geen werkplan tussen 18 en 20 uur. Een magisch recept iser niet, maar als er een radertje in mijn organisa-tiesysteem hapert, dan denk ik aan mijn moedersmotto: ‘Als je denkt dat je niet meer kunt, dan kunje nog wel.’”

> WEEGT DE COMBINATIE KINDEREN EN CARRIÈRE NOOIT TE ZWAAR?

Lieve Verplancke: “Qua gedrevenheid en resul-taatgerichtheid ben ik niet veranderd. De laatstejaren is mijn aanpak wel anders, deels door mijnopgroeiende kinderen, deels door mijnmanagementervaring. Ik zit niet meer twaalf uurof meer op kantoor. Thuis besteed ik tijd aanstandaardtaken: rapporten, mails en updates.Mijn tijd op kantoor is korter, maar ik benut diemaximaal voor communicatie. Onlangs kreeg ikvan twee nieuwe medewerkers positieve feed-back op onze efficiënte meetings: open, gefocust, beslissingsgericht. Ik leg mijn prioritei-ten nu beter en plan doelmatiger.”

Jan Denys: “Ja! Ik werk efficiënter en schuif hetwerk soms verplicht opzij, wat mijn blik verfrist.Dat maakt mij een betere werknemer.Tegelijkertijd is het zo dat gezinsproblemen eennegatieve invloed kunnen hebben op prestatiesop de werkvloer. Tot nu toe is zoiets mij gespaardgebleven, maar als het gebeurt, vind ik dat dewerkgever daar begrip voor moet opbrengen. Ikdenk dat ouderschap je vooral een beter mensmaakt. Kinderen verplichten je om jezelf somsweg te cijferen, een goede oefening in altruïsme.”

Saskia Schatteman: “Er zijn vele manieren omte groeien als medewerker. Ik heb zeker dingenbijgeleerd door kinderen te krijgen, maar ookdoor mijn huwelijk, mijn familie, mijn tijd in hetbuitenland… Ik zie het dus ruim, maar ben vanéén ding zeker: kinderen zijn een positieveinspiratie en geen rem of hinderpaal om eensterke werknemer te zijn en op professioneelvlak mooie dingen te realiseren.” tekst Barbara

De Munnynck | foto’s Isabel Pousset, Griet Dekoninck D

> VINDT U ZICHZELF NU EEN BETERE WERKNEMER DAN VOOR U KINDEREN KREEG?

DRIE OP EEN RIJ

Maakt ouderschap je tot een betere werknemer?

WAT DENKT U?

9 vacature.com/3opeenrij

017_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:11 Pagina 17

Page 20: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

WERK EN WERELD

Eén ding is zeker: meteen heupzwaai of eenlendenstoot heeft de func-tie bekkencoördinator allemaalniets te maken. Daarvoor is Vacatureeen te ernstig medium. Bovendien ishet bij Waterwegen en Zeekanaal datze op zoek zijn naar twee bekken-coördinatoren, eentje in Antwerpenvoor de Beneden-Zeeschelde en eentje in Gent voor het Leiebekken. Kortom,wie bekkencoördinator wil wordenhoeft geen verstand van ritme te hebben. Het draait om water, en nogofficiëler, om de uitvoering van eendecreet uit 2003. Dat zei dat er inVlaanderen een integraal waterbeleidmoet komen.

Bart De heyder weet er meer over. Hij is bekkencoördinator van deGentse kanalen. Hij legt uit wat het decreet uit 2003 precies wil:“Voldoende water met de vereistekwaliteit voor de verschillende gebrui-kers. De bedoeling is om tot duur-zame watersystemen te komen voor

nu én voor later. En dan gaat het niet enkel om hetpuren van drinkwater, het zuiveren van rioolwater ofhet tegengaan van overstromingen. Maar ook om watervoor de scheepvaart, proceswater dat in de industriewordt gebruikt, recreatiewater, water voor landbouw,natuurontwikkeling en ga zo maar door.” En daarmeestipt De heyder meteen één eerste kenmerk van de bekkencoördinator aan. In zijn job speelt hij een neutrale rol tussen verschillende beleidsdomeinen ensectoren die soms compleet andere dingen willen met

hetzelfde water. Nog een eigenschap van de job is dat ze bestuursniveaus overschrijdt.

Ah ja, want zowel de gemeente-besturen, polders en wateringen,

het provinciebestuur als hetVlaamse bestuursniveau hebbeneen vinger in de pap te brok-ken. Interbestuurlijk noemenze dat. “Ik kom in contact meteen gevarieerde mix van men-

sen. Die moet ik laten samen-werken. En dus”, lacht Bart De

heyder, “moet een bekkencoördinatorzin hebben voor diplomatie.”

Voor de goede gang van waterzaken is Vlaanderenonderverdeeld in elf bekkens met ieder een bekken-secretariaat. Daarbovenop komt de bekkenraad waarinde verschillende sectoren hun zeg hebben. Dan is ernog het ambtelijke bekkenoverleg. En ten slotte is ernog het bekkenbestuur waarvan de provinciegouver-neur de voorzitter is. De bekkencoördinator is op allevergaderingen aanwezig. Kortom, een bekkenverant-woordelijke vult zijn dagen met beheerplannen en netwerken. “Maar”, zegt Bart De heyder, “er zit ookeen technische kant aan de zaak. Zonder terreinkennisgaat het niet. Je moet weten hoe het watersysteemdraait. Een bekkencoördinator werkt hiervoor samenmet de planningsverantwoordelijke in het bekken-secretariaat. Daarom wordt er ook gevraagd naar achtergrond over integraal waterbeleid. Zelf heb ikdertien jaar bij Aquafin gewerkt, maar ook twee bekkencoördinatoren met een master in de rechtenpraten mee over het watersysteem. Overigens is defunctie van bekkencoördinator geen typisch mannelij-ke job. Er zijn namelijk drie vrouwelijke bekkencoör-dinatoren in Vlaanderen.” tekst An Olaerts D

WABLIEFT? buigt zich over de meest merkwaardige jobtitels

D Bedrijf: Waterwegen en

Zeekanaal nv

D Werkterrein: Gent of

Antwerpen

D Diploma: Master met bij

voorkeur achtergrond binnen

integraal waterbeleid

D Loon: 3.063 euro bruto bij

vier jaar ervaring

D Bedrijfswagen: Nee

D Opleiding: Op het bekken-

secretariaat, tussen-

tijdse studiedagen

D Collega-bekken-

coördinator:

Bart De heyder

BEKKENCOÖRDINATOR LEIEBEKKEN statutair - Gent

BEKKENCOÖRDINATOR BENEDEN- ZEESCHELDE statutair - Antwerpen

Functie: in deze uitdagende functie werk je vanuit het bekkensecretariaat mee aan het

waterbeleid en de implementatie ervan. Hiertoe organiseer je de werking van het bekken

de dagelijkse leiding. Vanuit je opgebouwde kennis en ervaring formuleer je adviezen over

richting van het integraal waterbeleid en het bekkenbeheer. Je bent niet alleen de central

persoon voor het bekken, maar neemt ook deel aan verschillende overlegplatformen en ve

Het spreekt dan ook voor zich dat je in deze functie zeer uiteenlopende contacten zal opb

gouverneur, gemeenten, CIW, …) en een bemiddelende rol kan spelen.

Profiel: je beschikt over een licentiaats- of masterdiploma en minimum 4 jaar operation

leidsvoorbereidende ervaring met het integraal waterbeleid. Je bent een sterke commun

gezonde dosis assertiviteit weet te combineren met voldoende diplomatie. Ten slotte ben

Om ons W&Z-team te versterken zijn wij op zoek naar (m/v):

DEZE WEEK: BEKKENCOÖRDINATOR

018_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:12 Pagina 18

Page 21: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

De laatste jaren is de orthodox-joodse gemeenschap in Antwerpen enorm verarmd. De werkloosheidscijfers zijn hallucinant: bijna de helft van de chassidische Joden in Antwerpen is werkloos.

19VACATURE 14 MAART 2009

Antwerpen telt zo’n 2.000 chassidisch joodse gezinnen.Ze zijn een vaste waarde in het stadsbeeld: de mannenmet hun lange baarden, pijpenkrullen, zwarte jas en hoeden de vrouwen in altijd dezelfde, zedige kleren. Schuchter,gesloten, onbekend. Chassidim leiden een geïsoleerdbestaan: ze winkelen in hun eigen, koosjere winkels,lenen bij hun eigen banken en sturen hun kinderen naar hun eigen scholen. Alles wordt gefinancierd door deeigen gemeenschap. En daar wringt het schoentje. Om zo’n zelfbedruipendleven te leiden, is er geld nodig. En de laatste jaren is deorthodox-joodse gemeenschap in Antwerpen enorm ver-armd. De werkloosheidscijfers zijn hallucinant: bijna de

helft van de chassidische joden in Antwerpen is werkloos.En ook al doen ze zelf alles om het tij te keren, hun stren-ge religieuze levensstijl maakt dat bijzonder moeilijk.

Hoogopgeleid in joodse studies“Tot vijftien jaar geleden ging alles goed”, zegt SamFriedman, directeur van de vzw Sharai Parnoese Toive(‘Steunpunt voor het Goede Beroep’ of kortweg SPT), eenAntwerpse organisatie die de chassidim opnieuw aan het werk wil krijgen. “Tot begin jaren negentig was deAntwerpse diamantsector bijna volledig in joodse han-den. Het is altijd een lucratieve sector geweest, en dus eenveilige haven voor chassidim. Bijna elke Antwerpse man

uit de gemeenschap ging op zijn achttien-de werken als bewerker, handelaar of vertegenwoordiger. Er was werk genoegvoor iedereen. Over alternatieven werdgewoon niet nagedacht.” Maar langzaam keerde het tij. De financiële crisis in het najaar van 2008 betekende de genadeslag voor de interna-tionale diamanthandel. Wereldwijdstortten alle diamantbedrijven in. Einddecember werd in Antwerpen een ver-minderde aanvoer van maar liefst zeven-tig procent ruwe diamant genoteerd.

2 Tot begin jaren negentig was de Antwerpse diamantsector bijna volledig in joodse handen.Voor chassidim was de sector een veilige thuishaven. In 2008 stortte de sector in en stonden honderden chassidische mannen op straat. De diamanten blinken niet langer.

Antwerpse joden werkloosdoor diamantcrisis

q

019_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:12 Pagina 19

Page 22: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

De producenten van ruwe diamanthadden in het voorjaar van 2008 de buial zien hangen. Zij lieten in november2008 weten dat ze de productie metveertig procent zouden terugdraaien omeen ramp te voorkomen. Maar hetmocht niet baten. De vraag vanuit deVS, de grootste afzetmarkt van deAntwerpse geslepen diamanten, kelder-de. Gevolg: de internationale diaman-tenmarkt stortte als een kaartenhuis in.In Antwerpen vertaalde zich dat in eenmassale werkloosheid onder de chas-sidische mannen. Honderden van henstonden op straat. Friedman: “Het is nu pas, met die cri-sis, dat de omvang van het probleemzichtbaar wordt. De traditionele solida-riteit binnen de gemeenschap heeft eengroot deel van de armoede lang kunnenopvangen. Maar nu leven er zoveelmensen in armoede, dat het systeemhet niet meer aankan. Leenbanken waarje vroeger probleemloos renteloze lenin-

gen kon afsluiten, kunnen nu nog met moeite overleven.De vraag naar geld stijgt razendsnel, maar de sponsorshaken één voor één af. Momenteel worden er zelfs voed-selpakketten uitgedeeld.”Waarom gaan ze dan niet in andere sectoren werken? Dediamant is toch niet de enige werkgever in Vlaanderen?“Dat proberen ze”, zegt Friedman. “Maar het probleem isdat joodse mannen niet voldoende opgeleid zijn omelders aan de slag te gaan. En de vrouwen laten werkenis evenmin een optie. Zij moeten zwanger worden envoor de kinderen zorgen. Je moet weten, chassidim trou-wen alleen onder elkaar. En omdat onze gemeenschap zoklein is, is dat vaak met iemand uit het buitenland. Deman gaat dan wonen in het land van zijn bruid. Daardoorkomen er jaarlijks een vijftigtal jonge mannen uitGroot–Brittannië, Israël of de Verenigde Staten naar hier.En die jongens hebben vaak een bedroevend laag opleidingsniveau. Maar het zijn niet alleen de buiten-landse jongens die een laag opleidingsniveau hebben.Chassidische scholen leiden enkel op in joodse studies.Daarin zijn ze briljant, maar ze hebben geen benul vanbiologie, wiskunde, Europese geschiedenis of fysica. Om van Nederlands nog maar te zwijgen. Hun diploma middelbaar onderwijs wordt door de Belgische

q

WERK EN WERELD

overheid overigens niet erkend omdat onze scholen niet aan de eindtermen voldoen. Eigenlijk komt het eropneer dat joodse mannen enkel een getuigschrift lageronderwijs hebben.”

Professionele zelfredzaamheidIsaac Friedman, oprichter van de Sharai Parnoese Toive(SPT), was eigenaar van een leenbank en zag met ledeogen hoe de armoede om zich heen greep. Hij besefte dathet probleem een structurele aanpak vereiste. Geen centen, maar daden dus. Zijn vzw, die voor een groot deel door de Stad Antwerpen gefinancierd wordt, organiseert sinds enkele jaren basisopleidingen voor joodse jongens die uit het buitenland naar Antwerpenkomen. Het werkt samen met de VDAB, het Centrumvoor Volwassenonderwijs (CVO) in Hoboken en andere integratiecentra in Antwerpen. Ze biedt beroeps-opleidingen, maar ook informatiesessies over onder-nemerschap en tewerkstelling.

Wat doet zijn vzw dan beter dan de klassieke kanalenzoals VDAB? “Het aanbod van VDAB is te eenzijdig opVlamingen gericht. Het is niet aangepast aan de nodenvan allochtonen. Natuurlijk is het nobel dat de VDAB

Chaiem Wechler: “Ik had in Engeland verhalen gehoord over de rijkdom van de Antwerpse diamantsector, maar ik wist niet dat de situatie hier zo moeilijk was.”

020_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:12 Pagina 20

Page 23: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

21VACATURE 14 MAART 2009

geen onderscheid wil maken op basis van afkomst ofgeloofsovertuiging. Maar het is niet realistisch. We zijnnu eenmaal een andere gemeenschap, met een andere cultuur en levensvisie. Hoe kun je ons dan op dezelfdemanier benaderen? Dat bewijst het belang van SPT: we zijn lokaal actief en kennen de gemeenschap door en door.”Allemaal goed en wel, maar voorlopig lijkt er niet veelschot in de zaak te komen. De joden die een job buitende diamantsector vinden, blijven voorlopig dun gezaaid.Sam Friedman: “In januari nog werden vijftien van onzecursisten op het nippertje geweigerd voor een job in deHaven van Antwerpen. Niet omdat ze joods zijn, maaromdat geen enkele kandidaat de juiste vaardigheden konvoorleggen. De vereiste was zelfs geen middelbaar diplo-ma, maar wel noties van Nederlands, Frans en Engels,wiskunde en informatica. Maar die hadden ze niet.”Conclusie: SPT mist zijn effect? “Onze organisatiebestaat nog maar twee jaar; je kunt niet verwachten datalles meteen lukt. Er zijn wel degelijk joden die buiten dediamantsector werk zoeken, maar er moeten natuurlijkvan beide kanten inspanningen komen. In de SPT-oplei-ding bijvoorbeeld zat een man die gesolliciteerd had vooreen job als vertegenwoordiger voor een Gents bedrijf. Hij

had jarenlange ervaring in de diamantsector en het bedrijfvond hem geweldig. Ze zagen de samenwerking volledigzitten. Er was wel één voorwaarde: hij moest zijn keppel-tje afzetten en zijn baard afscheren. De man heeft de jobuiteindelijk niet gekregen omdat hij weigerde aan dievoorwaarden te voldoen. Bij SPT zoeken we in zo’n gevalnaar een constructieve oplossing. Daarom hebben we insamenwerking met de VDAB en CVO Antwerpen Zuideen module professionele redzaamheid ontwikkeld.Daarin wordt geleerd hoe je met Vlamingen moetomgaan, hoe Vlamingen naar joden kijken, wat de knelpunten daarbij zijn, hoe ze bepaalde zaken kunnenoverbruggen en communiceren. Concreet? Wij geven bijvoorbeeld geen hand aan een vrouw. Niet omdat we zeminderwaardig vinden, maar eenvoudigweg omdat het deregels zijn. In die module wordt aangeleerd hoe je datbest uitlegt aan een vrouw zonder haar te kwetsen. Eenander voorbeeld is hoe te onderhandelen met je baas overvrijaf nemen op joodse feestdagen. Je kunt zeggen dat jeniet op zaterdag en op joodse feestdagen werkt, maar welop Vlaamse feestdagen. Als ik zie hoe de Haven vanAntwerpen bereid was om joden in dienst te nemen,ongeacht die knelpunten, ben ik ervan overtuigd datandere bedrijven dat ook zullen zijn.”

Over naar de praktijk. We ontmoeten Chaiem Wechler(26). Hij verhuisde op zijn twintigste naar Antwerpenom met een Antwerps meisje te trouwen. Toen hij hieraankwam, wilde hij meteen in de diamantsector aan deslag. “Ik had in Engeland verhalen gehoord over de rijkdom van de Antwerpse diamantsector, maar ik wistniet dat de situatie hier zo moeilijk was.” In het begin

probeerde Chaiem het als makelaar, maardat bracht niet genoeg op. Omdat hijondertussen een gezin had, ging hij opzoek naar werk via de klassieke kanalen,waaronder de VDAB. Maar ook daarkwam hij van een kale reis terug: zijnopleiding was niets waard. Als hij werkwilde, zou hij zich moeten bijscholen. Endus begon hij aan een cursus Nederlandsen volgde hij een basisopleiding van SPT.Daarna startte hij een opleiding tot uitbeender bij het PIVA (ProvinciaalInstituut Voedingsbedrijven Antwerpen).Nu volgt hij een Individuele Beroeps-opleiding (IBO) bij een uitbeender. Voor Chaiem maakt het eigenlijk nietzoveel uit welk beroep hij doet. Zolanghet iets is waarin hij zichzelf kan zijn, wil hij alles doen. “Mijn baas maakt ergeen probleem van dat ik mijn baard laatstaan. Mijn keppeltje zit sowieso ondereen wit hoedje dat ik uit hygiënischeoverwegingen moet dragen. Maar ik zalonder geen beding dingen doen waar ikme niet goed bij voel.” Daaronder valtvoor Chaiem een onbedekt hoofd, baardafscheren en werken op zaterdag. “Geenenkele jood zal dat doen. Maar dat wilniet zeggen dat er geen alternatievenkunnen zijn.”

tekst Marjorie Blomme | foto’s Isabel Pousset D

“Chassidische scholen leiden enkel op injoodse studies. Daarin zijn ze briljant, maar ze hebben geen benul van biologie,wiskunde, Europese geschiedenis of fysica.”SAM FRIEDMAN VAN VZW SHARAI PARNOESE TOIVE, DIE ANTWERPSE CHASSIDIM AAN HET WERK WIL KRIJGEN

021_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:12 Pagina 21

Page 24: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

SUCCESTAPES

De Vlaamse ambassadeur

van Al Gore

ideeën in een catalogus te verzamelen en op een toffemanier aan de geïnteresseerden aan te bieden. Ik wouook ecologisch advies verschaffen aan particulieren enondernemingen die wilden bouwen of verbouwen. Bijde opstart van mijn bedrijf in 2000 noemde ik mezelf'ecodesigner'. Maar de reacties waren niet bemoedi-gend. Veel mensen keken me verwonderd aan: 'Waarben jij mee bezig? Met ecodesign? Er is toch geen pro-bleem? Laat ons gewoon rustig verder aanmodderen.'Ik kreeg toen echt een koude douche. Want ik was heelenthousiast over al die ecologisch verantwoorde, slim-me producten. Ik had verwacht dat al mijn medemen-sen er automatisch even enthousiast over zouden zijn,en dat Futureproofed van in het begin een gigantischsucces zou worden. Zo is het natuurlijk niet verlopen.De echte boost is er uiteindelijk pas gekomen na 'AnInconvenient Truth' van Al Gore."

Serge from BelgiumIn het najaar van 2003 zag Serge de Gheldere Al Goreeen speech geven over de klimaatverandering. "Hij sprakop de Universiteit van New York en blies me van mijn

sokken. Voor het eerst zag ik cijfers en grafieken diezwart op wit duidelijk maakten hoe slecht het met deijslagen gesteld is. Gore toonde aan dat het drastischeafsmelten van ijskappen en gletsjers allesbehalve natuur-lijk kon zijn. Die informatie was nieuw voor mij, enmeteen besefte ik: 'Man, we have a situation here.' Ik benAl Gore daarna blijven volgen. Ik hoorde dat hij eendocumentaire aan het maken was, en dat hij duizendmensen wou opleiden om zijn presentatie over klimaat-verandering voor anderen te geven. Ik heb toen bij hemgesolliciteerd. In oktober 2004 kreeg ik bericht dat ikaanvaard was. Ik was dolgelukkig. Mijn moeder dachtdat ik lid van een sekte geworden was."Het weekend nadat De Gheldere hoorde dat hij door AlGore uitverkoren was om zijn 'ambassadeur' te worden,boekte hij een vlucht naar Nashville, Tenessee. "Die driedagen in het Hiltonhotel van Nashville waren een fan-tastische ervaring. In totaal waren we met 150 mensen,voornamelijk Amerikanen. Ik was een van de weinigebuitenlanders en bijgevolg een curiosum. De program-madirectrice stelde me voor aan Gore. 'Al,' zei ze, 'this isSerge and he's from Belgium.' Ik vond die ongedwongen

Er wordt keihard gewerkt op de oudeindustriële site in de Vaartkom inLeuven. Terwijl sloophamers aan de enekant van het water oude fabrieksgebou-wen met de grond gelijk maken, ver-schijnen aan de andere kant de beton-nen skeletten van wat binnen afzienba-re tijd trendy lofts zullen worden.Tussen al dat bouwgeweld staat de oudegraanverwerkingsfabriek aan deLeuvense jachthaven fier rechtop. Hierhuist, naast een pak andere jongebedrijfjes, Futureproofed, het duur-zaamheidsconsultancybureau van inge-nieur en Al Gore-ambassadeur Serge deGheldere (41). Negen jaar geleden gingDe Gheldere met Futureproofed vanstart. "Toen was duurzaam ondernemennog niet zo'n hot issue", zegt hij. "Demarkt van duurzame producten wasenorm versnipperd. Ik kreeg het lumi-neuze idee om al die producten en

2 Ecodesigner Serge de Gheldere probeert met zijn bedrijf Futurproofed al jarenlang mensen en bedrijven teovertuigen om ecologisch verantwoord te ondernemen. Hij voelde zich lang een prediker in de woestijn, tothij in 2006 Al Gore tegen het lijf liep.

q

Ecodesigner Serge de Gheldere: “Toen ik vernam dat Al Gore 1.000 mensen wou opleiden om zijnpresentatie over klimaatverandering te geven, heb ik meteen gesolliciteerd.”

Serge de Gheldere van Futureproofed leert bedrijven als Nike, Colruyt en Fortis duurzaam te werken

022_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:15 Pagina 22

Page 25: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

q

023_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:15 Pagina 23

Page 26: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

SUCCESTAPES

sfeer heel cool. Ik heb diezelfde avondnog het concept van het passiefhuis aanGore proberen verkopen. Hij zat toen alin het bestuur van Apple. Ik wist datApple een nieuwe campus ging bouwen,en ik dacht: 'Het zou toch fantastischzijn als Apple voor het passiefhuiscon-cept zou vallen.' Ik had een brochure bijme, heb het Gore helemaal uitgelegd enhij zei: 'Ik zal er eens naar kijken.' Ikhoopte stilletjes dat hij het op eenbestuursvergadering aan Steve Jobs zouvertellen, maar daar is blijkbaar nietsvan in huis gekomen. Je kunt maar pro-beren, hé. (lacht)"Zodra Serge de Gheldere terug inBelgië was, begon hij lezingen over dedreiging van de klimaatverandering tegeven. "We hadden ons er bij Al Goretoe verplicht om tien lezingen per jaarte geven. Ik kreeg bijna onmiddellijkeen stormloop van aanvragen om inbedrijven en verenigingen te komenspreken. Ik heb er dat jaar meer danhonderd gegeven.""Die lezingen waren natuurlijk een goeiezaak voor Futureproofed. Ze maaktenzichtbaar waar ik al zolang mee bezigwas. Van alle Gore-ambassadeurs vanover de hele wereld heb ik de meestelezingen verzorgd. Een jaar lang was ikeen paar keer per week 's avonds weg.Zo goed als alle huiselijke beslomme-

q ringen kwamen bij mijn vrouw terecht, en na verloop vantijd begonnen mijn kinderen te klagen. Het was boeiend,maar tegelijk ook heel moeilijk.""De kritiek van de klimaatsceptici is ondertussen wel ver-stomd. In het begin had ik iedere avond prijs, en zaten eraltijd een aantal in de zaal die het debat wilden aangaan.Nu gebeurt dat nog zelden, en wind ik me daar ook nietmeer over op. Ik concentreer me op de mensen die welovertuigd zijn. Maar het is niet omdat ze weten dat deaarde opwarmt, dat ze hun gedrag veranderen. Er blijvenheel veel obstakels. Soms denken ze dat maatregelen teduur zijn, of zeggen ze: 'Wij kunnen als individu tochniets doen?' Vaak hoor ik ook: 'We hebben geen zin omonze luxe en comfort op te geven en om naar het Bokrijkvan 100 jaar geleden terug te keren.' Nog een steedsweerkerende gemeenplaats is: 'Waarom zouden wij eriets aan doen als er in China iedere week een nieuwesteenkoolcentrale opgestart wordt?'"

Factor 10Ondertussen tikt de klok genadeloos verder. Serge deGheldere: "Soms ben ik echt bang dat we de boot aanhet missen zijn. Een aantal recente studies waarschu-wen voor zichzelf versterkende veranderingen, waarbij erbijvoorbeeld methaangas uit de permafrost vrij komt dienog meer opwarming met zich mee zal brengen. Toen ikAl Gore voor het laatst zag, zei hij dat er 75 procentkans is dat er binnen vijf jaar in de zomer helemaal geenijs meer op de Noordpool zal liggen, en dat voor heteerst in meer dan een miljoen jaar. Oudere studies voor-spelden dat scenario maar tegen 2050. En toch blijvenwe treuzelen, en focussen we op dagelijkse pietluttighe-den. Het is meer dan tijd om wakker te schieten en de

juiste keuzes te maken. Je kunt veel doen: neem de fietsin plaats van de auto, laat een energieaudit van je huismaken, koop een hybridewagen, probeer de carpolicy opje werk groen te kleuren, schakel over op groene stroom,ijver er voor dat er een paar keer per week vegetarischemaaltijden op school geserveerd worden…. Heel watbedrijven hebben de boodschap wel begrepen; politici enparticulieren moeten dringend volgen.""Om echt iets aan de klimaatverandering te doen, moetde CO2-uitstoot in het westen tegen 2040 met 90 procent gereduceerd worden. We moeten tien keerbeter presteren in de reductie van CO2 dan we tot nutoe doen. Dat is geen illusie: er zijn vandaag al heelwat cases uit de industrie, de bouw en de autosectordie die 'Factor 10' nu al halen, die geld opbrengen enniet aan comfort inboeten. CO2-reductie hoeft helemaal geen stap achteruit te zijn, richting Bokrijk,maar kan juist twee resolute stappen vooruit beteke-nen. We moeten radicaal herdenken waar we meebezig zijn. Daarom is het belangrijk dat er eerst inkaart gebracht wordt voor hoeveel CO2 alle sectoren uitde economie verantwoordelijk zijn. Meten is weten.Futureproofed heeft dat voor het Europees Parlementgedaan. Dat is een immense organisatie, met 10.000 mensen op 1 miljoen vierkante meter, waarvaner velen vaak heen en weer vliegen. We hebben alles in kaart gebracht, en zijn van daaruit op zoek gegaannaar aantrekkelijke, haalbare en rendabele oplossingendie de CO2-emissies helpen minimaliseren. Onze voorstellen reduceren de CO2-uitstoot met 30procent en brengen geld op. Wij werken holistisch. Datklinkt soft, maar het is wel belangrijk: we pikken erniet een element uit, maar onderzoeken het geheel.

“Na die opleiding bij Al Gore kwamen een aantal grote bedrijven aankloppen.”SERGE DE GHELDERE, OPRICHTER VAN DUURZAAMHEIDSCONSULTANCYBUREAU FUTURPROOFED

024_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:15 Pagina 24

Page 27: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Futureproofed, het bedrijf van Serge de Gheldere, slaagde erin de CO2-uitstoot van het EuropeesParlement met 30 procent te verminderen.

25VACATURE 14 MAART 2009

Naar wie kijkt Serge de Gheldere op?

Amory Lovins. "Hij is voorzitter van het Rocky

Mountain Institute, een organisatie die bedrijven al

dertig jaar helpt zoeken naar duurzame, rendabele

oplossingen. In 1999 verscheen 'Natural Capitalism'.

Lovins' boodschap: investeren in menselijk en

natuurlijk kapitaal is een uitstekende manier om

geld te verdienen en jobs en welvaart te creëren."

Steve Jobs. "Jobs vertrekt altijd vanuit de mens.

Hij vraagt zich af: 'Hoe kunnen we technologie beter

en aangenamer maken voor de gebruikers?'

Bij Steve Jobs staat alles in dienst van zijn klanten

en de customer experience. Het succes van Apple

bewijst dat hij gelijk heeft."

Het resultaat is dat onze klanten geld verdienen, hunCO2-doelstellingen halen en hun comfort vergroten."

Commerciële revolutionairenWaar komt het ecologische bewustzijn van Serge deGheldere vandaan? "Ik heb als jonge ingenieur een tijd bijBaxter in Chicago gewerkt. Daar heb ik gezien hoe men-sen en bedrijven op een andere manier met ecologie enduurzaamheid omgaan. Ik heb daar de supermarkt WholeFood leren kennen. Die ziet eruit als een Delhaize, maaralles is er ecologisch en biologisch. Er hangt helemaal geen'Wij-zijn-beter-dan-de-rest-sfeertje.' Ik was onlangs nog ineen biowinkel bij mij in de buurt, en ik had echt het gevoeldat de toon daar impliciet was: 'Wij leven bewuster enbeter dan al die anderen.' Bij Whole Food had ik dat niet.Terug in België groeide dan het idee om Futureproofed opte richten.""De stap naar zelfstandig ondernemer was niet vanzelf-sprekend. Ik kom niet uit een nest van zakenlui. Mijnouders zijn arts, mijn broer ook. Ik heb alle klassieke fou-ten gemaakt: mensen aangenomen en hun lonen betaald,om vervolgens zelf niets meer over te houden. Ik heb ooklang geworsteld met de identiteit van Futureproofed. Deoorspronkelijke invalshoek was en is nog altijd ideolo-gisch: er is een milieuprobleem, hoe kunnen we daaroplossingen voor aanbieden die op alle gebieden een ver-betering inhouden en ook nog eens geld opbrengen? Ikben verschillende keren bijna gestopt. Soms leekt het zin-loos om ermee door te gaan, had ik het gevoel dat ik ampereen verschil kon maken in de strijd voor een beter milieu.Gelukkig is er na die opleiding bij Al Gore eindelijk vaartin gekomen. Ik kon met een aantal grote bedrijven in zeegaan, en heb mijn tanden in grotere projecten kunnen zet-

ten. Nu werk ik samen met drie schitte-rende partners: jeugdvriend en studiege-noot Steven Van Praet, energiespecialisten ex-piloot Jan Aerts en ingenieur MaraCallaert. We werk(t)en voor klanten alsNike, Fortis, Ecover en Colruyt. Ik benook gastprofessor bij Groep T in Leuven.In mijn cursus ‘Holistic engineering’ pro-beert ik de eerstejaarsstudenten deFutureproofedprincipes bij te brengen.”

Zijn de ingenieurs bij Futureproofed'revolutionairen'? “Misschien wel, maardan toch commerciële revolutionairen.Dat commerciële is belangrijk – als we ergeen geld mee kunnen verdienen, blijvenwe dit niet doen. En we willen er ookandere bedrijven geld mee helpen verdie-nen. We zijn geen groene jongens in deklassieke zin van het woord, we willenniet in de 'geitenwollensokkenhoek' gezetworden. 'Geitenwollensokken' is trou-wens een slechte term. Er zijn twee soor-ten geitenwol: mohair en kasjmier. Deduurste truien die je in de winkel kuntvinden, bestaan dus uit geitenwol.(lacht) We worden wel gedreven doorhet doel om de wereld terug leefbaar temaken. We zijn geen opportunisten. We hebben een duidelijke missie: we wil-len die levensnoodzakelijke 'Factor 10'helpen bewerkstelligen." tekst Jan Stevens | foto Lies Willaert, Michiel Wijnbergh D

025_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:16 Pagina 25

Page 28: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Een geloofwaardige onderneming verzorgt zijnpr niet alleen wanneer het slecht gaat, maaronderhoudt zijn perscontacten onder alleomstandigheden. Toch vraagt een crisissituatie

om een specifieke aanpak. In de praktijkkan u voor verschillende strategieën

kiezen. Welke strategie u gebruikt, hangt afvan de situatie waarmee u geconfronteerdwordt. Ligt de oorzaak van de crisis binnen hetbedrijf of houdt deze verband met externe fac-toren? Kwam uw bedrijf al eerder op een nega-tieve manier in de pers of boekte het steedsgoede resultaten? tekst Moïra Lens

VACATURE.COM

> Geen crisismanagement zonder crisiscommunicatie

2 Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de bedrijven geen crisisplan heeft. Nochtans kan elke organisatie op elk moment meteen crisis geconfronteerd worden. Snel ingrijpen is dan de boodschap, en dat kan alleen als u goed bent voorbereid.

> Hoe definieert u een crisiscommunicatiestrategie?

U kan een crisis onmogelijk managen zonderte communiceren. Slechte interne en externecommunicatie zijn nefast voor uw bedrijfwanneer er zich een crisis voordoet. Vooralwanneer de media brood zien in de moeilij-ke situatie van uw bedrijf. Niet communice-ren geeft de indruk dat uw bedrijf iets te ver-bergen heeft en laat bovendien ruimte voorspeculatie. Anticiperen is dus de boodschap.En hoe kan u dat beter doen dan door de

basisregels van crisiscommunicatie te ken-nen en een aantal elementaire procedures tedefiniëren? Een van de vuistregels van crisis-communicatie is dat uw strategie ingebedmoet zijn in de totale communicatiestrategievan uw bedrijf. In de praktijk gebeurt hetvaak dat een bedrijf pas communiceert op hetmoment dat er een crisis uitbreekt. Dit komtongeloofwaardig en paniekerig over en is bij-gevolg niet erg efficiënt.

Hoe communiceren in tijden van crisis?

MEER WETEN OVER DE BASISPRINCIPES VAN CRISISCOMMUNICATIE,

OF OVER DE GEPASTE STRATEGIE VOOR UW BEDRIJF?

9 vacature.com/ crisiscommunicatie

026_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:17 Pagina 26

Page 29: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

HET AANTAL WERKNEMERS ZAL IN DE NABIJE TOEKOMST...

Onderzoekbij 1.820 ceo’s

wereldwijd

dalenstatus-quo blijven,stijgen,

30%

SEPTEMBER 2008JANUARI 2009

45%

11%

39%

29%

42%

S

Welke werkloosheidsvergoeding krijgt u wanneer u ontslagen bent? Veel hangt af van uw gezinssituatie, zo blijkt. “Aanvankelijk behandelt de staat iedereen die zonder werk valt gelijk”, zegt Bart Desmet van het ACV. “Tijdens het eerste jaar werkloosheid ontvangt iedereen 60 procent van zijn laatste brutoloon. Dat brutoloon wordt wel geplafonneerd op 2206,46 euro.Wie dus 3.000 euro bruto per maand verdiende, zal toch niet meer krijgen dan 60 procent van 2206,46 euro. In de zevende maand daalt dat plafond tot 2056,46 euro.”

“Vanaf de dertiende maand uitkering wordt er onderscheid gemaakt tussen samenwonenden met gezinslast, alleenwonenden en gewone samenwonenden. Een samenwonende met gezinslast is iemand die samenwoont met een partner die zelf geen inkomen heeft of die alleen woont en kinderen ten laste heeft.”“Die status wordt in rekening gebracht vanaf het

In september 2008 geloofde 29 procent van de ondervraagde topmanagers wereldwijd dat hun onderneming het in de nabije toekomst met minder mensen zal moeten doen, vandaag is dat al 42 procent. Het aantal dat op aanwervingen rekent, kalft sterk af: van 30 tot 11 procent, aldus de nieuwe rondvraag van McKinsey.

Welke werkloosheids-uitkering krijgt u?

Bijna helft ceo’s verwacht afvloeiingen

tekst Matthieu Van Steenkiste en Erik Verreetinfografieken Jos Cielen en Jessy Goddyn, Vegas

(Bron: McKinsey Global Survey, februari 2009)

tweede jaar dat u een uitkering trekt. Dat is de zogenaamde tweede periode. Het plafond waarop je vergoeding wordt berekend, de loongrens, zakt naar maximum 1921,71 euro. Een samenwonende met gezinslast zal daar nog altijd 60 procent van trekken, voor een alleenstaande is dat 53 procent.” Een gewone samenwonende moet het dan stellen met slechts 40 procent van maximum 1921,71 euro. “Bij de gewone samenwonende duurt die tweede periode maar drie maanden, verlengd met drie maanden per jaar dat hij of zij gewerkt heeft. Daarna start een derde periode waarbij de werkloosheidsuitkering zakt tot een forfaitair bedrag van 438,36 euro. Ver onder het leefloon, maar dat is omdat men er van uitgaat dat wie samenwoont met iemand die een eigen inkomen heeft, geen echt vervangingsinkomen nodig heeft.”“Dat de uitkering vrij snel daalt, komt omdat men aan de werkloosheidsvergoeding een regressief karakter wil geven. Een werkloze moet zijn uitkering voelen

dalen, zodat hij meer gemotiveerd is om snel nieuw werk te zoeken. Wie veel verdiende zal zijn uitkering al snel zien afnemen, maar wie nooit veel verdiende, zal van de daling niets of veel minder merken.”

“Het is een heel ingewikkeld systeem”, geeft directeur Paul De Preter van het kantoor RVA Hasselt toe, “maar dat heeft te maken met de visie van de staat. Die hanteert twee principes: het bijstandsprincipe dat stelt dat iedereen recht heeft op steun, maar ook het verzekeringsprincipe dat vindt dat wie meer verdient ook recht heeft op meer steun.”

(Bron: RVA)WERKLOOSHEIDSUITKERINGEN: DE TARIEVEN

MAAND1-6 MAAND7-12 VANAFMAAND13

988

1323,87

60%van max.2206,46 60%van max.2056,46 60%van max.1921,71

60%van max.2206,46 60%van max.2056,46

60%van max.2206,46 60%van max.2056,4653%van max.1921,71 40%van max.1921,71

1233,871153,00

1323,87 1323,871233,87

768,68

1233,87

1018,50

988988

830,18830,18

830,18622,18

622,18622,18

438,36MAAND1-6 MAAND7-12 VANAFMAAND13

MAAND1-6 MAAND7-12 VANAFMAAND13FORFAITPERIODE

BENT U SAMENWONENDMET GEZINSLAST? BENT U SAMENWONEND?WOONT U ALLEEN?

MAXIMUMMINIMUM

CIJFERWERK 27VACATURE 14 MAART 2009

027_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 23:13 Pagina 27

Page 30: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Ratingagentschappen,de waakhonden die niet blaften

Ratingagentschappen hebben een heelbelangrijke taak: ze laten de kapitaal-markt draaien. Elke onderneming diegeld wil ophalen, moet een rating heb-ben. Die ‘krijgen’ ze van de ratingagent-schappen. Obligaties en andere waarde-papieren zonder ‘rating’ of ‘beoordeling’worden gewoon niet gekocht. Een ratingkrijgen is niet goedkoop: het grondigeonderzoek kost algauw 50.000 tot80.000 euro. Voor een update legt deklant jaarlijks 50.000 euro neer. Eenrating draait dan ook om veel geld. Alshet agentschap de rating van de onderne-ming vermindert, volgt daarop vrijwelaltijd een daling van de obligatie- of deaandelenkoers.

Waarom doet de onderneming diemoeite? Omdat een belegger heel graaghet oordeel van een derde partij kentvoor hij zijn geld in een obligatie ofaandeel investeert. Het begon in 1849 toen Henry VarnumPoor in de ‘American Railroad Journal’de eerste lijsten met kredietwaardigheidpubliceerde. Toen legden ondernemersnieuwe spoorlijnen aan door het jongeAmerika. Voor hun financiering deden zeberoep op aandelen en obligaties. Henry

V. Poor verschafte het grote publiek wat houvast in dezezwaar speculatieve markt. Toen in 1941 zijn firma fusio-neerde met Standard Statistics, ontstond ratingagenschapStandard & Poor’s (S&P), dat vandaag een onderdeel isvan de uitgeversgroep McGrawHill.

De Vlaamse professor Theo Vermaelen doceert financiënaan de zakenschool Insead. Hij geeft een bijkomendereden voor het belang van de agentschappen: “De regle-mentering van de banken en andere financiële spelers isgebaseerd op de ratings van de erkende agentschappen.De Bazel II-overeenkomst bijvoorbeeld geeft aan hoeveelkapitaal een bank moet bezitten en steunt hiervoor opratings.” Tot voor kort stelde dat geen probleem, aldusTheo Vermaelen, want “de voorbije veertig jaar hebben dieagentschappen heel betrouwbaar werk geleverd rondbedrijfsobligaties. Hun ratings en de faling van debedrijfsobligaties lopen perfect samen.” Die ratingagentschappen liggen nu zwaar onder vuur.Critici verwijten hen dat ze de risico’s van deAmerikaanse hypotheken zwaar onderschat hebben. Zehielpen die hypotheken verpakken in zogenaamde CDO’s(‘collateralised debt obligations’, een korf met hypothe-caire leningen en bedrijfsobligaties). “En ze hebben hetrot in die CDO’s niet geroken”, aldus Charlie McCreevy,de verantwoordelijke EU-commissaris. Want eenmaal deAmerikaanse vastgoedprijzen naar beneden donderden,bleken die CDO’s bijzonder kwetsbaar en werden het‘rommelkredieten’. Zo kwetsbaar dat ze een reeks banken- denk maar aan Fortis en KBC - aan de rand van de

afgrond brachten. Ze aten ook mee van twee walletjes:enerzijds plakten de ratingagentschappen een oordeel(een ‘rating’) op die herverpakte kredieten en anderzijdsadviseerden ze de banken hoe ze die ‘herverpakking’ bestorganiseerden. Sindsdien hebben de politici wereldwijdde ratingagentschappen in het vizier.

Drie grote spelersWereldwijd zijn er 150 ratingagentschappen, de meestezijn enkel in eigen land actief. Er zijn drie grote spelers:Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s. Zij volgen samenmeer dan 750.000 verschillende soorten waardepapieren(hoofdzakelijk obligaties en aandelen) van ruim 42.000ondernemingen en instellingen op. De professorenHerwig en Patricia Langohr schatten dat er wereldwijd4.500 analisten aan de slag zijn bij de agentschappen.“Standard & Poor’s had verleden jaar 1.200 analisten en250 ‘supervisors’. Moody’s en Fitch stellen ongeveerevenveel specialisten tewerk”, weet Patricia Langohr, pro-fessor economie aan de Franse ESSEC Business School,een ‘grande école’. Ratinganalisten zijn hooggeschooldem/v’s met MBA- en andere diploma’s. “Vergeleken metde investment bankiers, die eerder commercieel gerichtzijn, hebben de medewerkers van de ratingagentschappeneen ander karakter: ze zijn veeleer academisch gericht.”

Maar vele ratinganalisten worden na enkele jaren wegge-kocht door de banken. Daarom kampen de agentschap-pen met een permanent tekort aan medewerkers. “Demarkt voor gestructureerde producten groeide zo snel dat

2 Bankiers en professionals die beleggen, steunden tot voor kort heel sterk op het oordeel van ratingagentschappen.Maar door de kredietcrisis werden beleggingen met een heel goede rating plots veel minder waard. Zo werden deratingagentschappen de zwarte schapen van de financiële wereld. Terecht?

DOSSIERFINANCE &

CONSULTING

Van AAA over BB tot D: hoe betrouwbaar is het oordeel van ratingagentschappen?

q

028_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:21 Pagina 28

Page 31: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

029_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:21 Pagina 29

Page 32: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

q

DOSSIERFINANCE &

CONSULTING

President Barack Obama wil strengere regels en meercontrole invoeren op hefboomfondsen en ratingagent-schappen. Ook de EU bereidt meer controle voor.Twee weken geleden lanceerde voormalig IMF-top-man Jacques de Larosière een reeks voorstellen om definanciële instellingen weer gezond te krijgen. EU-voorzitter Barroso wil die snel vertalen in actie.Bijzonder snel tekenden de lidstaten een akkoord omde ratingagentschappen aan een veel directere contro-le te onderwerpen. In april al zal het EuropeesParlement over de nieuwe richtlijn stemmen.

Vice versa“De ratingagentschappen blijven een sleutelrol spelenin de kapitaalmarkten”, meent Patricia Langohr.“Maar ze zullen extra gegevens moeten publicerenover een rating. Bijvoorbeeld, hoe volatiel zal die ratingzijn. Ook zullen ze veel meer open zijn over de beper-kingen van hun modellen. En ze zullen moeten aan-vaarden dat ze niet vooraf worden betaald voor hunanalyses, maar gespreid over de tijd. Zo krijgt de klantmeer zekerheid over de opvolging van zijn dossier.”Daarnaast verwacht de professor dat de klanten zelfook een oordeel, dus een ‘rating’, zullen plakken op deratingagentschappen. Zo weet een buitenstaander wiehet meest betrouwbaar is.

“Elke regulering is een substituut voor het maken vanje huiswerk”, lacht Theo Vermaelen. “Als Moody’s eenAaa uitdeelde, voelden de beleggers zich gerust enkeken ze niet verder. Met de versterkte controle wektde EU opnieuw de indruk dat we op onze twee orenkunnen slapen. Dat is niet het geval: de nieuwe regelszouden de huidige problemen niet verhinderd hebben.Vanaf nu moet iedereen beter zijn huiswerk maken. Degrootbanken en de ondernemingen moeten hun finan-ciële kennis bijspijkeren. Ze moeten hun risico’s beterin beeld brengen. Afhangen van de stem van éénratingagentschap kan niet meer. Logischerwijze zalook de vraag naar financiële diploma’s nog toenemen.”Theo Vermaelen wrijft zich in de handen. Want hij isook programmadirecteur van het Amsterdam Instituteof Finance dat gespecialiseerde cursussen aanbiedt. Tekst Erik Verreet | Illustratie Filip Ysenbaert D

Meer info: Herwig & PatriciaLangohr, The Rating Agencies andTheir Credit Ratings, Wiley, januari2009, 510 blz., 56 euro.

gevolg had voor vele herverpakte kredieten. Zo ver-laagde Moody’s de voorbije week plots een hele reeksCDO’s, uitgegeven door KBC, van ‘kwaliteit’ tot‘rommel’. Zo’n drastische verlaging, met elf stappen,is heel ongebruikelijk. Heerst er paniek? “Misschiennog geen paniek, maar ze twijfelen wel of ze goedbezig zijn”, nuanceert Patricia Langohr. “Maar let op,er is een enorm verschil tussen een rating van eenbedrijf en van een CDO. Een bedrijf kan anticiperenop een iets lagere rating door een herstructurering,zodat zijn financiële gezondheid herstelt. Maar eenCDO is een vastliggende beleggingsportefeuille,waarin verschillende activa zitten, waaronder rom-melhypotheken. Die portefeuille kan niet reageren.”“Nu gaat het snel”, vult Theo Vermaelen aan. “Maartot voor kort luidde de kritiek dat agentschappenzoals Moody’s te traag reageerden. Waarschijnlijkkomt er nu veel nieuwe informatie beschikbaar, zodatze hun ratings moeten aanpassen.”

de agentschappen niet genoeg mensenkonden opleiden. Dat was zeker een pro-bleem”, meent Patricia Langohr. Maarnu draait die markt op een laag pitje ennijpt het tekort minder. In haar ogen blij-ven het aantrekkelijke werkgevers.“Jongeren krijgen er een serieuze oplei-ding. Ze krijgen snel een grote verant-woordelijkheid. Ook de sfeer binnen deagentschappen is redelijk collegiaal. Nustaan ze onder zware druk, vooral omdathun werk op weinig bijval kan rekenen.”

Als antwoord op de zware kritiek heb-ben de agentschappen hun processengereorganiseerd en een scheiding inge-bouwd tussen de advies- en de analyse-medewerkers. Ook sleutelden ze aanhun rekenmodellen, wat een dramatisch

De ratings: van AAA tot D De agentschappen hanteren een eenvoudige alfabetische code om de kredietwaardigheid van het waardepapier te omschrijven: de ‘driedubbele A’ is het beste en ‘D’ is héél slecht. Met plus- enmintekens of met de cijfers 1, 2 en 3 geven ze verdere nuances aan. Bijvoorbeeld, BBB+ is beterdan BBB- of A1 is beter dan A3. Ratingagentschappen Standard & Poor’s en Fitch gebruiken dezelfde symbolen. Moody’s varieert op hetzelfde thema.

STANDARD MOODY’S OMSCHRIJVING KANS OP & POOR’S FALING (IN%)+ FITCH

AAA Aaa Hoogste rating 0,02%

AA+ Aa1 Bijzonder sterke capaciteit om belegging terug te betalen 0,05%

AA Aa2 Heel grote capaciteit om terug te betalen 0,08%

AA- Aa3 Grote capaciteit om terug te betalen 0,13%

A A2 Sterke capaciteit, maar gevoelig voor slechte economie 0,21%

BBB Baa2 Voldoende capaciteit maar loopt risico’s, dus geen beleggingskwaliteit 0,70%

BB Ba2 Op korte termijn oké, geen beleggingskwaliteit 1,48%

B B2 Kwetsbaar, maar kan vandaag alle schulden aan 4,14%

CCC Caa2 Kwetsbaar, afhankelijk van gunstige conjunctuur 17,0%

CC Ca Heel kwetsbaar 20,0%

C C Faling dreigt, maar betaalt voorlopig nog schulden 20,0%

D - Komt financiële engagementen niet meer na -

Jobs in finance & consulting vindt u van p.51 t.e.m. p57

030_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:21 Pagina 30

Page 33: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

31VACATURE 14 MAART 2009

DAI CUGINIZuivelmarkt 20 - 3500 Hasselt

www.dai-cugini.be - Tel. 011 222454

LEZER CEES“Dat je binnen één menu drie

verschillende pasta's krijgt zonder er een opgeblazen gevoel aan over te

houden, dat vind ik straf. Een aanrader.” SCORE: 14/20

REDACTEUR BART “Dai Cugini heeft een bijzonder

uitgebreide wijnkaart en website, enschenkt met een eigen driemaandelijks

tijdschrift en tal van wedstrijden heel veelaandacht aan haar marketing. De keuken

is de moeite waard.” SCORE: 13,5/20

D Prijzen en opties zakenlunch: 17 euro voor

een kleine ‘prelude’, een hoofdgerecht en één

consumptie. De zakenlunch, omschreven als ‘pasta-

menu’, kost 45 euro.

D Prijsvork wijnkaart: Heel uitgebreide kaart.

Voor de goedkoopste wijn Ponti Pinot Grigio

Antichello betaalt u 19 euro, voor de duurste wijn

Masseto Ornellaia 195 euro

D Service en bediening: Italiaanse vriende-

lijkheid, ontspannen sfeer.

D Ligging en bereikbaarheid: Hartje Hasselt,

de chauffeur parkeert uw wagen.

D Parkeermogelijkheden: Betaalparking vlak-

bij, plus betalend parkeren in

de straat

D Binnen & buiten: Aan de buiten-

kant een uitbundig Italiaans decor,

binnenin sober.

D Betalingsopties: Visa, American

Express, Mastercard

D Wifi: Neen

D Kranten: Neen

D Gesloten: Zondag D

bij Center Parcs, waar hij als corporate food &beverage manager de horecastrategie van de beken-de vakantieketen uitstippelt. Cees houdt tijdens delunch ogen en oren open want ideeën opdoen envergelijken is part of his job. Hoe de restaurantkaarter in de zeventien Center Parcs-vestigingen inBelgië, Nederland, Duitsland en Frankrijk uitziet iszijn verantwoordelijkheid. “Onlangs creëerden webijvoorbeeld nog een speciale en aantrekkelijke kin-derkaart, met oog voor gezonde en verantwoordegerechten voor onze jongere bezoekers”, zegt hij. Het pastamenu van 45 euro start met twee lichtevoorgerechten: een spaghetti alla puttanesca, vrijvertaald een pasta van lichte zeden, en een zwarte-inktvistagliatelle met langoustinestaarten. De put-tanesca is lekker afsmakend: de tomatensaus is

afgewerkt met knoflook, ansjovis, kappertjes enzwarte olijven. Voor het hoofdgerecht kunnen wekiezen tussen slibtongetjes en een Milanees kalfs-lapje (Scaloppina alla Milanese). Mijn gast gaatvoor het de tongetjes, ikzelf voor het dungesnedenvlees. Lekker! De wijnkaart is hier zo uitgebreid en bevat dermate veel informatie dat we de charmante gastvrouw Pina laten kiezen. Ze serveertons een Chianti Reserva Collisenesi van 30 euro.Een prima keuze.Naar goede Italiaanse gewoonte krijgen we aan heteinde van de maaltijd nog een grappa aangeboden.Maar omdat we nog moeten rijden en werken, slaanwe die over en vragen een authentieke Italiaanseespresso. Straf maar lekker. tekst Bart De Clerck | foto Frank Bahnmüller D

GRATIS OP RESTAURANT MET EEN VACATUREREDACTEUR?

vacature.com/biencuitVOLGENDE WEEK: VERT DE GRIS, BRUSSEL

Pasta van lichte zeden

BIEN CUIT

2 Dai Cugini, Hasselt

Na mijn bezoek aan Dai Cugini ben ikweer een woordje Italiaans rijker. WantCugini is geen familienaam, zoals mijngast en ik vermoedden, maar gewoonhet Italiaans voor neven. “Dit restau-rant werd ooit gestart door tweeneven”, legt eigenaar Antonio Marzouit. “Ze hebben het restaurant gewoonnaar zichzelf genoemd.”Eens kijken of die neven ons ook kun-nen verrassen. Tegenover me zit alvastiemand met kennis van zaken, wantCees Santifort (41) is professioneelmet eten en drank bezig. Meer bepaald

031_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 23:15 Pagina 31

Page 34: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

COLUMNAn Olaerts’ ongecensureerde kijk op de arbeidsmarkt en de wereld ver daarbuiten.

Er stonden drie getallen op de doos: de prijs van dedoos, de prijs per vierkante meter en de vierkantemeter in de doos. In mijn hoofd zat het vierde getal:36, zijnde de vierkante meter die ik nodig had.Bovendien gaf Gamma korting, 15 procent op elkevierkante meter. Het waren doldwaze laminaatdagenen ik kreeg er de vliegende koppijn van. Eerst stond ik te prakkiseren bij de promoties zelf.Daarna vlood ik naar de afdeling spaanplaten, om mijop de berekeningen te kunnen concentreren. Maarook daar liepen te veel mensen rond. Zelfs in de gangmet cement was de eenzaamheid niet groot genoeg.Ik kreeg de pakken laminaat die ik moest hebben nietgeteld. Ook niet toen ik even later in de auto zat tetellen. Ik wenste dat de komma nooit was uitgevon-den en vloekte dat ik geen gordijnen had om dicht tedoen. Het was een hopeloos tafereel op de parking.Achtereenvolgens kwam ik uit bij veertien, vijftien,zeventien en opnieuw vijftien dozen laminaat. Ik lette op mijn ademhaling, sloot mijn ogen en dachtaan de moeite die ik mij jarenlang heb getroost om detafels van vermenigvuldiging te onthouden. Mijnmoeder voorzag speciaal in een blikken doosje metkaartjes. Aan de voorkant stond een tafel, aan de ach-

2009 is het jaar van het telraam. Geenkantoor meer ter wereld of er zit eenloze klerk te punniken met getallen. Deuitkomst ligt op voorhand vast. Hetenige wat nog ontbreekt zijn de bereke-ningen om het te bewijzen. IJver valtvoortaan te meten aan de lengte van deExcelsheets. Office managers moetenuitrekenen hoeveel kilometer je met éénbalpen kunt schrijven. Op de boek-houding houden ze zich ledig met destatistieken van het toiletbezoek. In derefter tellen ze de spruiten. Aan deingang moet de portier drie auto's perkeer laten passeren om te besparen opde slagboom. Behalve als er een Fiestanaar binnen moet met achttien dozenlaminaat, goed voor 36 vierkante metervloer van samen 270 kilo. D

“IJver valt voortaan temeten aan de lengte vande Excelsheets”

terkant de uitkomst. Ik oefende tot de kaartjes slap enbruin waren. Verder kon ik staartdelen, breuken opgelijke noemer zetten en vergelijkingen oplossen.Bovendien was ik danig verontwaardigd over kinde-ren die een Chinees meetlatje hadden met geïnte-greerde rekenmachine. Of de tafels van vermenigvul-diging aan de binnenkant van hun pennenzak haddengeplakt. Ledigheid was des duivels oorkussen!Althans in de jaren tachtig. Het enige waar ik hedennog naar streef is ledigheid en tellen kan ik al in geenkoperen jubileum meer.

Kortom, ik stoof naar de andere kant van de parking.Daar lag een Blokker waar ze zonder twijfel Chinesetelmachientjes in het assortiment hadden. Daarnaschoot ik terug de Gamma binnen waar ik voor dezekerheid achttien dozen laminaat kocht. En met deneus omhoog, de achterbanden plat reed ik naar huis,goed wetende dat ik alle inspanningen ten spijt tochwerd opgelicht. Wie in deze dagen niet kan tellen,wordt besodemieterd mét garantie. Het woord is aanhet cijfer. Als je niet kan rekenen, word je afgetrokkenvan de som. Het is een woordspeling van 0,39 euromaar zo heeft de economie het tegenwoordig graag.

An OlaertsD

REAGEREN?

9 vacature.com/column

032_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:29 Pagina 32

Page 35: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Laufen (www.laufen.be, www.rocabathrooms.nl) heeft meer dan 80 jaarinternationale ervaring en expertise binnen het domein van badkamercultuur. Met 3.500 werknemers binnen de productgroep sanitair in meer dan 28 landen wordt een totaalomzet gerealiseerd van 180 miljoen euro. Laufen vormt een onderdeelvan de Roca-groep, een wereldspeler op het vlak van productie en distributie van keramische producten, met kantoren in meer dan 80 landen en een jaaromzet van 1.600 miljoen euro. De Laufen- en Roca-producten staan voor luxe en design enworden ontworpen door internationale professionals die de mode van morgenbepalen. Beide ondernemingen hebben hun eigen merken en producten waardoor zij samen een compleet en divers productgamma aan de consument kunnen

aanbieden. Laufen Benelux, met hoofdkantoor in Amersfoort (Nederland), is verantwoordelijk voor de verkoop- en marketingactiviteiten van de merken Laufen en Roca in de Benelux. Ter versterking van haar positie wil Laufen Benelux haar equipe van 13 medewerkers uitbreiden met een (m/v)

Sales Manager BeluxEen pionier met commercieel talent en passie voor design en interieur

Je functie Ons aanbod

Je profiel

Interesse?Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE566622 naar Hudson,t.a.v. Sophie Pczycki, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. 09 222 26 95, fax 09 221 23 55,e-mail [email protected], www.jobs.hudson.com. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

33VACATURE 14 MAART 2009

TURNHOUDT

VAN JE

Stuur vóór vrijdag 10 april 2009 aangetekend je sollicitatiebrief met cv en afschriften van je diploma en getuigschrift naar: Stadsbestuur Turnhout, Personeelsmanagement, Stadskantoor, Campus Blairon 200, 2300 Turnhout. De postdatum geldt als bewijs.

Kandidaten die een diploma in het buitenland behaalden en laatstejaarsstudenten kunnen ook deelnemen aan de selectie.

Het stadsbestuur streeft naar een zo groot mogelijke verscheidenheid in zijn organisatie. Daarom moedigen we personen uit minderheidsgroepen extra aan te solliciteren.

JURIDISCH ADVISEURVOLTIJDS - STATUTAIR - NIVEAU A

Je bereidt mee beslissingen voor van gemeenteraad en college van burgemeester en schepenen door juridisch advies te geven over handelingen en dossiers in voorbereiding of uitvoering. Opdrachten en (gerechtelijke) dossiers die centraal moeten worden uitgevoerd en/of niet behoren tot de bevoegdheid van een stadsdienst, bereid je voor en volg je op. Je verzamelt en verwerkt algemene informatie en wetteksten, besluiten, decreten en onderrichtingen die verband houden met de werking van het stadsbestuur en je stelt rapporten en verslagen op voor stadssecretaris en college. Je staat in contact met advocaten en rechtbanken. Je bent master (licentiaat) en je bent vertrouwd met administratief en burgerlijk recht (nieuwe gemeentewet en -decreet, wetgeving Raad van State, overheidsopdrachten, ...). Je weet hoe de rechterlijke macht functioneert en je hebt gevoel voor bestuurlijke processen en politieke verhoudingen. Bovendien ben je taalvaardig, behulpzaam, communicatief en heb je een vlotte pen.

ARCHIVARISVOLTIJDS - STATUTAIR - NIVEAU A

Het moderne archief van Stad Turnhout stuur je aan, het historisch archief beheer en ontsluit je. Je neemt beleidsbeslissingen, beheert budgetten en bouwt het personeelsbeleid uit. De dagelijkse werking van het archief organiseer je, je ziet toe op documentbeheer en automatiseert samen met onze IT’ers het beheersysteem tot gebruiksvriendelijke e-infrastructuur. Je onderhoudt contacten binnen en buiten archief en archiefsector. Met jouw masterdiploma (of gelijkgesteld) heb je bij voorkeur ook een aanvullende opleiding archivistiek en/of ervaring. Ook in systemen voor archiefbeheer, datamanagement en ICT-toepassingen voel je je thuis. Met wetenschappelijk onderzoek heb je praktische ervaring en je hebt een basiskennis paleografie. Je bent op de hoogte van archiefwetgeving, juridische kaders en gemeentewerking. Je bent je bewust van de uitdagingen waar archieven voor staan, je voelt je goed in een netwerk van stedelijke diensten, publiek en verenigingen en je hebt een basiskennis managementprincipes.

Geknipte kandidaat voor een van deze functies?Dan ben je bovendien klantgericht, communicatief, toegewijd, nauwgezet, betrouwbaar en ga je gestructureerd te werk. Wij bieden alvast een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques en een fietsvergoeding. Voor de volledige aanwervingsvoorwaarden en functieomschrijvingen bel je Personeelsmanagement (014 44 33 81) of surf je naar www.turnhout.be, rubriek vacatures.

Turnhout is een stad op mensenmaat, die zijn regionale roeping verder uitbouwt. De hoofdstad van de Kempen vernieuwt zich in een snel tempo. De combinatie van de landelijke groene omgeving en de stedelijke drukte geven de stad zijn eigenheid. Woonstad, creërende stad en belevingsstad zijn de drie werkvelden voor de toekomst. Om daaraan verder te werken kijken we momenteel uit naar de volgende (m/v) kandidaten:

033_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:08 Pagina 33

Page 36: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Jouw functie: via het Vlaams topsportmodel werk je mee aan een succesvol sport-beleid voor Vlaanderen. Je bent ondermeer verantwoordelijk voor de ontwikkeling en opvolging van het actieplan topsport. Je evalueert en begeleidt de topsportcommissies van de Vlaamse topsportfederaties, de topsportscholen, de sportwetenschappelijke begeleidingsprojecten en de sportspecifieke projecten buiten de federaties. Je zorgt voor een optimale samenwerking met de universitaire topsportexpertisecentra. Je neemt actief deel aan de Stuurgroep Topsport en de Task Force Topsport. Je ontwikkelt het Vlaamse coachesplatform tot volwaardig bijscholingsplatform voor toptrainers en werkt aan het competentiemanagement van de trainers en de realisatie van de opleiding tot

jeugdtrainer topsport en toptrainer. Je rapporteert rechtstreeks aan de minister van Cul-tuur, Jeugd, Sport en Media en aan de secretaris-generaal van het departement.

Jouw profiel: je vult je masterdiploma (of gelijkwaardig door ervaring) aan met minstens 5 jaar professionele ervaring met topsport. Ervaring binnen een federale of andere topsportstructuur is een plus. Je bent een gedreven manager met een strate-gische visie op het vlak van topsport. Je hebt affiniteit met topsportbegeleiding en -structuren, ook op internationaal vlak. Je hebt zowel inzicht in de regelgeving rond sport in Vlaanderen, als in de (topsport)onderwijsstructuren in Vlaanderen.

Om het sporttalent in Vlaanderen alle mogelijke middelen te bieden om topresultaten te behalen, is een doelgericht topsportbeleid met onder-meer aandacht voor de omkadering van de atleten en voor de samenwerking van de verschillende actoren een absolute noodzaak. Een goed topsportbeleid valt of staat met een duidelijke langetermijnvisie en -aanpak, voldoende middelen en veel ambitie. Om dit beleid mee vorm te geven is de Vlaamse overheid op zoek naar een (v/m):

Aanbod: een inhoudelijk uiterst boeiende en maatschappelijk belangrijke job met veel verantwoordelijkheid – een arbeidscontract van 4 jaar – een competitief salaris aangevuld met extralegale voordelen – een aantrekkelijke vakantieregeling.

Interesse? Solliciteren doe je door het kandidaatstellingsformulier in te vullen dat je vindt op www.jobpunt.be onder de knop ‘vacatures’ en door dit uiterlijk 23 maart 2009terug te sturen naar Jobpunt Vlaanderen, t.a.v. Sara Calmein, Technologielaan 11, 3001 Heverlee of naar [email protected]. De uitgebreide functiebeschrijving vind je ook terug op www.jobpunt.be onder dezelfde knop of kan je telefonisch opvragen bij Sara Calmein op het nummer 016 38 10 00.

De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of handicap. www.jobpunt.be

Departement Cultuur, Jeugd,

Sport en Media

topsportmanager

34VACATURE 14 MAART 2009

Jouw functie: je bent verantwoordelijk voor de operationele leiding van het Autonoom Gemeentebedrijf Dendermonde, meer bepaald voor het coör-dineren, evalueren en bijsturen van de activiteiten, zodat de dienstverlening verzekerd blijft. Concreet optimaliseer je de werking van het personeelsbe-leid, de financiën, de administratie, ICT en logistiek. Je biedt ondersteuning bij het bepalen van het beleid, de besluitvorming en de beleidsuitvoering en je staat ook in voor de dagdagelijkse organisatie en de uitvoering van de termijnplanning. Je bent raadgevend lid in de raad van bestuur.

Jouw profiel: Je je combineert een masterdiploma met 4 jaar relevante ervaring. Je hebt kennis van bedrijfsmanagement, vastgoed of projectont-wikkeling en je hebt een algemeen inzicht in administratief en economisch recht. Je beschikt over strategisch inzicht.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Dendermonde (AGB) beheert het uitgebreid sportpatrimonium van de stad Dendermonde en biedt op termijn ook perspectieven als beheersmaatschappij voor andere infrastructuur. Het is de ambitie om het AGB verder op sporen te zetten en uit te bouwen tot hét instrument inzake grondenbeleid en stadsvernieuwing. Wil je hierin een cruciale rol spelen, dan kan dat. We zoeken een (m/v):

Aanbod: een boeiende contractuele functie van onbepaalde duur in een dynamische omgeving, een brutostartsalaris van 2 978 euro (A-niveau en 4 jaar ervaring) (relevante ervaring wordt gehonoreerd tot max. 6 jaar), maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, een excellente verlofregeling, veel mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Interesse? Voor meer informatie over deze functie kan je terecht op www.dendermonde.be. Hier vind je een uitgebreide functiebeschrijving. Je kan hiervoor ook bellen naar de Personeelsdienst, tel. 052 25 10 80. Voel je je aangetrokken tot deze functie stuur dan een sollicitatiebrief met uitgebreid cv en een

kopie van je diploma uiterlijk op 22 maart 2009 naar [email protected] of naar stadsbestuur Dendermonde, t.a.v. de heer Bart Van Malderen, voorzitter van de raad van bestuur, Administratief Centrum, Fr. Courtensstraat 11, 9200 Dendermonde.

AutonoomGemeentebedrijf

Dendermondealgemeen directeur

Als verantwoordelijke ruimtelijke ordening ben je verantwoordelijk voor een vlotte advisering en informatieverstrekking ten aanzien van de inwoners op vlak van ruimtelijke ordening. Je rapporteert aan het diensthoofd gemeentewerken. Een stevige portie initiatiefname en flexibiliteit is je niet vreemd. Je bent klantgericht ingesteld en combineert een bachelordi-ploma met 4 jaar relevante werkervaring. Je bezit een rijbewijs B.

Gemeente Zwalm is dringend op zoek naar een gedreven kandidaat (m/v) voor de functie van:

Aanbod: een statutaire benoeming, een boeiende en afwisselende job met veel contacten in een stabiele omgeving, loon volgens wettelijke barema’s, hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques.

Interesse? De uitgebreide functiebeschrijving vind je terug op www.jobpunt.be onder de knop ‘vacatures’. Je motivatiebrief en uitgebreid cv bezorg je uiterlijk op 31 maart 2009 per mail aan [email protected] of per post aan Jobpunt

Vlaanderen, t.a.v. Sara Calmein, Technologielaan 11, 3001 Heverlee.

www.jobpunt.be

GemeenteZwalm

verantwoordelijke ruimtelijke ordening (B4-B5)

Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante zoekt een (m/v)

Medewerker OuderenzorgVoltijds in vast dienstverband, voor onmiddellijke indiensttreding. Diploma bachelor of master menswetenschappen. Minimaal 5 jaar nuttige vervaring.

Sollicitaties vóór 28 maart 2009 aan [email protected] informatie op www.andante.be

034_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:01 Pagina 34

Page 37: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

ROESELARE HEEFT JE NODIG!

DEPARTEMENTSHOOFD INFORMATIE EN COMMUNICATIE &

DEPARTEMENTSHOOFD ADMINISTRATIE EN RECHT (A4A-A4B-NIVEAU)

Ben je een geboren leider en schrikt eindverantwoordelijkheid je niet af? Als departementshoofd

coördineer je en leid je alle diensten binnen jouw departement. Je streeft de jaarlijkse doelstellingen na en werkt bovendien ook mee aan departementsoverschrijdende projecten. Je beschikt over een masterdiploma met minimum 4 jaar beroepservaring of je hebt minimaal de tweede weddenschaal van niveau A in een openbaar bestuur. Dit zijn statutaire functies.

Voor het departement informatie en communicatie sta je in voor de leiding van de diensten communicatie, grafisch ontwerp en onthaal.Voor het departement administratie en recht leid je de juridische dienst alsook de diensten verzekeringen, overheids-opdrachten, aankoop en secretarie.

Interesse? Inschrijven? Wanneer?

Volg de kortste weg om je in te schrijven: surf naar www.roeselare.be en klik door naar ‘vacatures’.Je vindt er een inschrijvingsformulier voor deze functies. Samen met je cv, een motivatiebrief,een kopie van je diploma en een attest 4 jaar beroepservaring verstuur je dat formulier naar het college van burgemeester en schepenen, Botermarkt 2, 8800 Roeselare.Onder ‘vacatures’ vind je ook meer informatie over de jobs!

Ben je minder vertrouwd met onze website, neem dan contact op met het departement Personeel & Organisatie, Zuidstraat 15, 8800 Roeselare (tel. 051 26 24 20) of stuur een e–mail naar [email protected] Ook voor correcte looninformatie kun je steeds bij het departement Personeel & Organisatie terecht.Hou zeker de uiterste inschrijvingsdatum in het oog: vrijdag 27 maart 2009.

Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, afkomst of handicap.

In samenwerking met

Wij gaan op zoek naar medewerkers die klantvriendelijkheid en samenwerking hoog in het vaandel dragen. Je bent ook flexibel ingesteld en bereid om jezelf verder te ontwikkelen. Daartoe krijg je bij stad Roeselare ook voldoende kansen, want wij investeren in mensen die een meerwaarde betekenen.

35VACATURE 14 MAART 2009

BACARDI MARTINI OFFLEY ERISTOFF WILLIAM LAWSON’S JACK DANIEL’S MATEUS BOMBAY SAPPHIRE GET 27 GREY GOOSEInteresse? Stuur je cv en motivatiebrief naar volgend adres:Bacardi-Martini Belgium, ter attentie van Sandra Poelman, HR Manager, Vandenboogaerdestraat 108, 1080 Brussel, of per mail: [email protected].

De groep Bacardi & Company Ltd is een wereldspeler in de sector van wijnen en geestrijke dranken. In het kader van de verdere uitbreiding van haar activiteiten is Bacardi-Martini Belgium voor de versterking van haar horecateam op zoek naar een (m/v):

Sales Representative Nightlife (regio Leuven-Mechelen-Lier)Functiebeschrijving: je vertegenwoordigt en verkoopt ons gehele gamma van producten bij bestaande klanten en prospecten (segment discotheken en trendy bars) en bent er daarenboven ook verantwoordelijk voor de introductie van nieuwe referenties binnen ons assortiment. In samenwerking met de horeca-uitbaters organiseer je acties rond onze producten. Je beheert daarnaast ook het POS material en het budget van je regio en je bent verantwoordelijk voor het behalen van vooropgestelde kwantitatieve en kwalitatieve objectieven.

Profi el: Je kan een eerste ervaring in verkoop binnen de horecasector voorleggen en bent bereid tot avond- en weekendwerk Je bent een geboren onderhandelaar Je bent vlot in de omgang en beschikt over een goed organisatievermogen Zelfstandigheid, luistervaardigheid en teamspirit behoren tot je voornaamste troeven Je beschikt over een goede pc-kennis.

Aanbod: een boeiende carrière in één van de meest toonaangevende en dynamische FMCG-bedrijven een grote zelfstandigheid een aantrekkelijk salarispakket in functie van je ervaring.

035_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:15 Pagina 35

Page 38: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Ref. 606BR1 responsible for the development of new dialysis solutions

This position's main responsibilities will be to :

The ideal candidate will :

Ref. 615BR1 responsible for solutions product support

This position's main responsibilities will be to :

The ideal candidate will :

Saving Lives WorldwideBaxter Healthcare Corporation, a world leader in healthcare, develops, manufactures and markets a wide range of products, systems, and services.

In support of the development of new products, the R&D Center in Nivelles intends to hire, for its Renal Division (m/f):

For both positions, the candidate should have a proven ability to work independently, have good verbal and written communication skills, be fluent in English, both written and spoken, be computer literate and willing to travel.

Please apply on www.baxter.be/careers/vacancies

2 PRINCIPAL SCIENTISTS

Wilt u meewerken aan minder afval en een zui-vere bodem in Vlaanderen? Dan bent u bij de OVAM aan het juiste adres.De OVAM is een Vlaamse overheidsinstelling die continu op de bres staat voor een beter leefmilieu. Zij staat in voor het voorbereiden en uitvoeren van het Vlaamse afvalstoffen- en bodemsane-ringsbeleid.Om te slagen in haar maat-schappelijke opdracht, heeft de OVAM nood aan gemotiveerde mensen die volgende waarden in zich hebben: samenwerkingsge-richt, verantwoordelijk, klantge-richt, gedreven en loyaal.Want morgen mooier maken, dat

doen we samen.

Momenteel zoekt de OVAM kandidaten (m/v) voor volgende functie:

Uw functie:U zorgt voor de uitvoering van de diverse stappen in de begrotingscyclus. U werkt mee aan de uitvoering van de begro-tingsprocedures en aan de opmaak van de begroting, aangepaste begroting en kredietherschikkingen. U werkt mee aan de afsluiting van de algemene boekhouding en kan ingeschakeld worden in diverse boekhoudkundige processen die raakvlakken hebben met de begrotingsprocessen.

.

-procedure. In dat geval dient u op het moment van aanstelling op proef in het bezit te zijn van uw diploma. U hebt een goede tot zeer goede kennis van boekhoudkundige principes, methodes en regels. Kennis van begroting binnen de over-heid is een pluspunt. U denkt klantgericht, werkt graag samen met anderen en voelt u verantwoordelijk.

Ons aanbod:een leerrijke en boeiende werkervaring met een maatschappelijk zinvolle opdracht, een statutaire functie, een minimum verloning van 2087,69 euro bruto/maand, waarbij relevante ervaring kan worden gehonoreerd volgens de geldende wetgeving, ervaring uit de overheidssector wordt gevalideerd, een aantrekkelijke vakantieregeling, glijdende werktijden, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, gratis openbaar vervoer van en naar het werk.

Indien u interesse hebt in de vacature, gelieve uw cv met begeleidende brief uiterlijk 5 april 2009 te versturen bij voorkeur per e-mail naar: [email protected] of per post naar Jobpunt Vlaanderen, t.a.v. Sara Calmein, Technologielaan 11, 3001 Heverlee.De eerste selectieproeven gaan door tussen 9 en 20 april 2009, het ju-rygesprek op 23 april 2009. U kan bij interesse het selectieregelement raadplegen op www.jobpunt.be onder de knop ‘vacatures’.

De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselec-teerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of handicap.

www.ovam.be015 284 492

Stationsstraat 110

Interesse?ga naar:

36VACATURE 14 MAART 2009

036_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:23 Pagina 36

Page 39: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Elke dag opnieuw creëren onze medewerkers toegevoegde waarde voor bedrijven. Wij geloven immers dat de menselijke factor dé sleutelfactor is, die bedrijven doet groeien. Mensen creëren meerwaarde voor bedrijven dankzij hun persoonlijkheid, hun energie en hun competenties. En mensen creëren ook waarde voor zichzelf. Ze ontwikkelen nieuwe competenties, verbreden hun blik op de wereld en hebben waardevolle sociale contacten.

Wij bij Randstad zien het als onze missie om deze menselijke meerwaarde te creëren, te ontwikkelen en te valoriseren. Daarom zijn wij zo trots op deze prijs.

Randstad haalt de eerste plaats als Beste Werkgever 2009!

Zeven keer op rij één van de Beste Werkgevers. En dit jaar gewoon dé Beste van allemaal. Bedankt collega’s!

www.randstad.be

Rand

stad

Bel

gium

nv ,

VG

. 458

/BU

OSA

P, B

-AA

04.0

53

37VACATURE 14 MAART 2009

037_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:25 Pagina 37

Page 40: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

38 VACATURE 14 MAART 2009

Pidpa is een dynamisch nutsbedrijf dat op een duurzame en kwalitatieve manier gericht is op het efficiënt en op maat voldoen aan watergebonden behoeften van klanten aan de best mogelijke prijs. Wij zijn actief in 65 gemeenten van de provincie Antwerpen. Aan meer dan 1 miljoen mensen biedt Pidpa een milieubewuste waterservice. Wij zoeken een gemotiveerde (m/v):

Ligt j

ouw toekomst in water?

Hoofd klant en verkoop

“pur sang” maar munt ook uit in planning en leidinggeven. Jouw op-dracht : prospectie en klantenbe-heer bij zowel lokale overheden als bedrijfswereld, aansturen van het netwerk lijnwinkels, en coördinatievan de klantendienst. Je concreti-seert ons partnership met externenin “derdebetaler-overeenkomsten”, waakt over de informatieve opdracht van de lijnwinkels naast de verkoopvan abonnementen en andere ver-voersbewijzen en garandeert dat de klantendienst ruimschoots vol-doet aan de ombudsnormen. Hier-bij word je bijgestaan door een enthousiast team klantenbeheer-ders, loketbedienden in de lijnwin-

Als leidinggevende wordt van jou niet alleen verwacht dat je de dienst beheert, maar bovendien je mede-werkers coacht en voor hen een aan-spreekpunt betekent.

Bovenop een masterdiploma heb je bij voorkeur ervaring in een soort-gelijke functie in zowel B-t-B als B-t-C. Je hebt een initiatiefnemende

Bedrijfsinformatie-analist(e)

Je analyseert beheersinformatie die De Lijn toelaat beslissingen te nemenen verbeteracties door te voeren. Je ontwikkelt en implementeert rapporte-ringsmodellen aan de hand van de no-den van de verschillende functioneledomeinen. Je optimaliseert de stoc-kage van ruwe datagegevens en ver-eenvoudigt de structuur van de be-standen. Tenslotte geef je opleidingaan gebruikers van de beheersinfor-matietools, registreer je hun proble-men en los je deze ook op.

Je beschikt over een master- diploma in een economischerichting. Kennis van algemene

houding, budgettering, indexe-ringsmechanismen, … is een absolute noodzaak. Je bent een kei

grote databestanden. Je hebt een gestructureerde, zelfstandige, nauw-keurige en gedisciplineerde stijl van werken en bezit organisatietalent. Tenslotte heb je kennis van courantesoftware zoals Word en Excel en hou je van concrete doelstellingen en deadlines.

Word een gezicht van De Lijn

Wil je een job met toekomst ? Dan zit je bij De Lijn helemaal goed. We zijn een grote organisatie in een sector die steeds belangrijker wordt. En we bieden werk in heel Vlaanderen, dus ook bij jou in de buurt. Jong of oud, man of vrouw, allochtoon of autochtoon - je krijgt alle kansen om door te groeien en hebt tegelijkertijd een grote werkzekerheid. Bovendien help je mee aan het vervullen van een mooie opdracht: duurzame mobiliteit voor iedereen !

Mail je sollicitatiebrief en cv naar [email protected] deze functies kan je inschrijven tot en met 31 maart 2009. Wij bezorgen je het examenprogramma en bijkomende informatie over de selectie-procedure. Wil je meer informatie ? Bel dan op het nummer 03 218 14 25.

De Lijn biedt gelijke kansen voor iedereen. Kwaliteiten zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of nationaliteit.

Wij zoeken

in deprovincie

Antwerpen

nieuwe mede-

werkersm/v

038_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:26 Pagina 38

Page 41: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Al 3 800 enthousiaste collega’s kozen voor ons bedrijf

Waar wacht u op ?

We zoeken burgerlijk en industrieel ingenieurs, informaticaspecialisten, technici

Solliciteer online en kom in aanmerking voor een van deze vacatures bij u in de buurt

Eandis biedt uitdagende projecten,een aantrekkelijk salaris, mooie carrièrevooruitzichten, unieke doorgroeimogelijkhedenen de perfecte mix tussen werk en vrije tijd

www.eandis.be

Eandisbrengt dag en

nacht elektriciteit en aardgas tot bij u, thuis

of op het werk

39VACATURE 14 MAART 2009

BEDRIJFSLEIDER KMO METAALSECTOR West-Vlaanderen

Deprez Metaalwerken is een industrieel toeleveringsbedrijf gespecialiseerd in CNC draai- en freeswerk en algemene plaatbewerking (laser, ponsen, plooien, lassen, …). Daarenboven beschikt het over een volledig geautomatiseerde schildersinstallatie met robotten. Als familiebedrijf met 20 medewerkers steunt Deprez metaalwerken op een ervaring en continue groei van meer dan 30 jaar en levert het aan wereldspelers in de industriële wereld. De toetreding tot de holding Metalinc, die synergie met andere metaalbedrijven in Vlaanderen mogelijk maakt, resulteerde de laatste jaren telkens in een aanzienlijke omzetstijging. Om deze groei verder te realiseren, kijken we uit naar een (m/v)

INTERESSE?Geïnteresseerde kandidaten richten hun brief met gedetailleerd cv naar onze personeelsadviseur, die garant staat voor een discrete aanpak.

Vandelanotte Talent Management t.a.v. Veerle CoolPresident Kennedypark 1a - 8500 Kortrijk056 42 81 32 - [email protected] VG. 638/BO

Uw uitdagingU staat in voor de dagelijkse leiding en verdere groei van het bedrijf als een rendabele en klantgerichte onderneming. Op commercieel vlak betekent dit het ontwikkelen en uitwerken van de commerciële strategie, het uitbouwen van de industriële klantenrelaties, het onderhandelen op hoog niveau en het fi naliseren van contracten. Daarnaast bent u verantwoordelijk voor het uitwerken en opvolgen van technische offertes en waakt u over het vlotte verloop van de interne organi-satie en administratie. Tenslotte valt ook het aansturen van een 20-tal medewerkers en het eventueel aanwerven van nieuwe personeelsleden onder uw bevoegdheid. U rapporteert aan de Raad van Bestuur en wordt voor de opvolging en evaluatie van de bedrijfsresultaten bijgestaan door de holding.

tbtbbeweeweewerkirking ng (la(lasersere , , ieieiebedbedbe rijrijf mf met et 20 20

deee indinddndustustriëriëële le estste je jarearea en n

Uw kwaliteitenEen grondige technische achtergrond, idealiter verworven via een ingenieurs-opleiding mechanica, betekent ontegensprekelijk een must. Deze ervaring heeft u bovendien reeds aangevuld met minstens 5 jaar relevante ervaring in de sector, bij voorkeur in een technisch-commerciële functie. U bent communicatief en kan zowel extern, met de industriële klanten, als intern, met de medewerkers, een langetermijnrelatie uitbouwen. U werkt resultaatgericht en huldigt een doe-mentaliteit. Het doet u dan ook plezier om zelf eens de handen uit de mouwen te steken en de productieverantwoordelijke in zijn werk bij te staan. U speelt kort op de bal, bent goed georganiseerd en getuigt van een fl exibele ingesteldheid.

Ons aanbod• De kans bij uitstek om uw managementcapaciteiten volledig te ontplooien in een KMO, binnen een ruimere, ambitieuze en professioneel uitgebouwde holdingstructuur • Een compleet verloningspakket met bonus in functie van de realisaties • De mogelijkheid om op termijn een rol te spelen binnen de ruimere holding.

039_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:27 Pagina 39

Page 42: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

ExxonMobilDe vestigingen van ExxonMobil in de Benelux maken deel uit van het wereldomspannend energie- en chemieconcern

ExxonMobil corporation, dat actief is in meer dan 200 landen.

Op het gebied van energie houdt ExxonMobil zich bezig met de opsporing en winning van aardolie en aardgas en het

verwerken en verkopen van deze energiedragers.

ExxonMobil’s chemische fabrieken zetten grondstoffen om in oplosmiddelen, plastics en andere chemische producten; via de verkoop -

organisatie vinden deze producten hun weg naar de industrie voor chemische eindproducten. Ook heeft ExxonMobil verstigingen waar

wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan op het gebied van exploratie, productie, raffinage en chemie. Het hoofdkantoor is gevestigd in de

Verenigde Staten. ExxonMobil is van oorsprong een Amerikaans bedrijf en mag zich tot de meest succesvolle en financieel krachtige onder-

nemingen in de wereld rekenen.

wat en waar?In België zijn de medewerkers werkzaam in een olieraffinaderij in Antwerpen en drie chemische fabrieken, één in Zwijndrecht, één in

Meerhout en een fabriek in Virton. Daarnaast is er een centrum voor research en is er een regionaal hoofdkantoor in Brussel (Machelen).

Ervaren Mechanical EngineerAls Mechanical Engineer ben je verantwoordelijk

voor de specificatie, selectie en opvolging van de

bouw van nieuwe toestellen, voor troubleshooting,

voor het op stellen van reparatie speci ficaties en

voor de betrouwbaarheid van de installaties

(warmtewisselaars, vaten, torens, pijpleidingen).

Dit vraagt een nauwe samenwerking met de onder-

houds-, productie- en projectdepartementen. Je

hebt kennis van de industry standards voor druk-

houdende toestellen en leidingen.

Heb je interesse voor deze functie in de engineering

afdeling van de Esso Raffinaderij te Antwerpen?

Beschik je over een technische opleiding

(Industrieel of Burgerlijk Ingenieur Werktuigbouw-

kunde) en heb je ervaring in een soortgelijke

functie?

Profiel kandidaatGilbert Asselman is directeur van de ExxonMobil-raffinaderij

in Antwerpen. ‘De mensen die ExxonMobil maken tot wat

het is’, vertelt hij, ‘hebben een aantal gemeenschappelijke

kenmerken. Ze zijn prestatiegericht, bereid hard te werken

en schrikken er niet voor terug naar prestatie beloond te

worden. Daarnaast zijn flexibiliteit en ambitie belangrijke

eigenschappen, want job-rotatie is binnen ExxoMobil is geen

onbekend fenomeen’.

ExxonMobil hanteert het ‘learning on the job’ principe. Dat

wil zeggen dat iedere medewerker vanaf de eerste dag zijn

eigen taken en verantwoordelijkheden heeft. Uiteraard wordt

de nodige training en begeleiding gegeven, maar er wordt

direct een beroep gedaan op de vaardigheden van de nieuwe

medewerker. Het nemen van initiatief en een flinke dosis

doorzettingsvermogen is dan ook onontbeerlijk.

‘Daarnaast zijn een scherp analytisch vermogen, goed

cijfermatig inzicht en teamspirit noodzakelijk. Ook het

vermogen om op verschillende niveaus effectief samen te

werken is essentieel’, licht Gilbert Asselman toe. ‘Maar het

belangrijkste is het vereiste potentieel om voortdurend kritisch

na te denken over de processen en acitiviteiten, en indien

nodig verbetering aan te brengen. Dit gecombineerd met het

doorzettingsvermogen om de visie in praktijk te brengen’.

Ervaren Machinery EngineerAls Machinery Engineer ben je, samen met de

business teams, verantwoordelijk voor de betrouw-

baarheid van de installaties. Je stelt onderhouds-

strategieën op, bent verantwoordelijk voor de

specificatie, selectie en opvolging van de bouw

van nieuwe machines en geeft reparatie

adviezen aan de onderhoudsafdeling. Je hebt

kennis van pompen, compressoren en turbines en

de bij horende industry standards. In deze job werk

je nauw samen met de onderhouds-, productie- en

projectdepartementen.

Heb je interesse voor deze functie in de engineering

afdeling van de Esso Raffinaderij te Antwerpen?

Beschik je over een technische opleiding

(Industrieel of Burgerlijk Ingenieur Electromecha-

nica) en heb je ervaring in een soortgelijke functie?

Ervaren Electrical EngineerAls Electrical Engineer ben je, samen met de business

teams, verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van

de electrische installaties. Je hebt een goede kennis

van electrische netwerken en bent op de hoogte van

de wettelijke vereisten en normeringen zoals AREI

en ATEX. Je stelt onderhoudsstrategieën op en geeft

reparatie-adviezen aan de onderhoudsafdeling. Je

bent verantwoordelijk voor de technische specificaties,

selectie van materialen en de opvolging van de bouw

van nieuwe electrische installaties. In deze job werk

je nauw samen met de onderhouds-, productie- en

projectdepartementen.

Heb je interesse voor deze functie in de engineering

afdeling van de Esso Raffinaderij te Antwerpen?

Beschik je over een technische opleiding (Industrieel of

Burgerlijk Ingenieur Electrotechniek) en heb je ervaring

in een soortgelijke functie?

Solliciteer dan via www.exxonmobil.com/careers.

vacatures

40VACATURE 14 MAART 2009

De Post rekent, ook in deze woelige tijden, op het talent van jonge mensen die dromen van een carrièrein een groot en ambitieus bedrijf. Denk aan een job, en de kans is heel groot dat ze bij De Post bestaat.Elke medewerker komt terecht in een dynamisch team en krijgt heel wat opleidingskansen. De Post, éénvan de beste werkgevers van het jaar (volgens een onafhankelijk studie van CRF), is bovendien in volle

voorbereiding van de vrijmaking van de postmarkt. Ben je - net als wij - heel ambitieus? Kom ons team dan nóg sterker maken.De Post is op zoek naar: PROJECT LEADER MAIL & PARCELS / MARKETING ANALYST / BUSINESS ANALYST (VARIOUS DEPARTMENTS).Helemaal ‘jouw ding’? Surf naar www.depost.be of stuur je kandidatuur naar: De Post, Departement selectie, North Plaza,Albert II-laan, 1210 Brussel.

WIE ANDERS DURFT JONG TALENT VERTROUWEN SCHENKEN IN TIJDEN VAN CRISIS?

WIE ANDERS? DE POST.

Annonce YG Rec Vacature.indd 1 12/02/09 17:07:26

040_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:28 Pagina 40

Page 43: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

041_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:29 Pagina 41

Page 44: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

VERLEG DE GRENS VAN JE TALENTEN

Creating land for the future

Bagger- en waterbouwprojecten - internationaalProject ManagerJe draagt de eindverantwoordelijkheid voor de uitvoering van je werf. Je leidt het projectteam, beheert

de beschikbare resources, onderhoudt de relaties met de opdrachtgever en voert het project uit conform

de contractvoorwaarden. Je hebt dan ook een bewezen ervaring als projectleider in complexe (water-)

bouwkundige of offshore werken.

Project EngineerIn ondersteuning van de project manager neem je de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van

een deel van het project, waarvoor je de werken op het terrein coördineert, opvolgt en bijstuurt. Je

studeert af of beschikt over enkele jaren werkervaring als ingenieur of werfleider in (water-)bouwkundige

werken.

Technical SuperintendentJe werkt in teamverband op een van onze werven, waar je instaat voor het coördineren van het

onderhoud en de reparaties van de vloot, en voor de opvolging van dokkingen. Je genoot een hogere

technische opleiding, studeert af of beschikt over relevante ervaring in de coördinatie van technische

herstellingen of onderhoud.

Varend personeelStuurmanAls stuurman neem je tijdens je wacht de verantwoordelijkheid voor de navigatie, de optimale sturing

van het baggerproces, de implementatie en het opvolgen van de zorgsystemen, de organisatie

van het preventief onderhoud aan dek. Je bent licentiaat in de Nautische Wetenschappen, of beschikt over

een geldige vaarbevoegdheid (STCW95).

WerktuigkundigeJe onderhoudt de installaties en optimaliseert hun werking, samen met je collega’s aan boord. Je

rapporteert aan de hoofdwerktuigkundige. Je genoot een hogere opleiding Elektromechanica of je bent

A2 Automechanica of gelijkwaardig. Een geldig STCW95 certificaat is een must.

BoordelektricienJe komt aan boord van één van onze schepen als actief bemanningslid. Het is jouw taak de elektrische

en elektronische installaties te onderhouden en te optimaliseren. Je werkt samen met de bemanning

aan boord, en rapporteert aan de hoofdwerktuigkundige. Je genoot een hogere opleiding Elektro-

mechanica/Elektriciteit, of je bent A2 Elektriciteit met een ruime ervaring. Je beschikt bij voorkeur over

een geldig STCW certificaat.

Bepaal zelf hoe ver je talent reikt. DEME biedt tal van perspectieven, in

binnen- én buitenland, zoveel is duidelijk. Plus een uitdagende job met

variatie, prima sfeer, meer dan aantrekkelijke condities en een kader waarin

je al je capaciteiten kunt aanwenden. Heb jij de juiste doe-mentaliteit en de

gedrevenheid om het waar te maken binnen een enthousiast team? Reageer

dan meteen door te mailen naar [email protected] of stuur je kandidatuur naar

DEME - Haven 1025, Scheldedijk 30, B-2070 Zwijndrecht. Tot binnenkort!

Hoofdkantoor - Nieuwbouw en maintenanceNew Build Engineer - baggerschepen en hulpmaterieelSamen met je collega’s van de nieuwbouwafdeling sta je in voor het technische ontwerp van onze

nieuwe baggerschepen. Je volgt de engineering van dichtbij op en stuurt bij waar nodig. Door het

implementeren van innovatieve scheepsbouwkundige en baggertechnische ontwikkelingen zorg je

ervoor dat we de referentie blijven in de baggersector. Na de engineering begeleid je de bouw van

het schip op de scheepswerf en zorg je voor een succesvolle inbedrijfstelling en tijdige oplevering. De

opvolging nadien tijdens bedrijf, samen met de bemanning, zorgt voor voldoende feedback voor je

toekomstige projecten.

Instrumentation Engineer - baggerschepenJe hebt sterke interesse in de baggerprocessen, de instrumentatie nodig om deze op te volgen en te

sturen, en de SCADA systemen, gebruikt als human interface. Je optimaliseert de bestaande systemen

aan boord en werkt verder aan de uitbouw ervan, om de productie van de schepen nog te vergroten. Je

werkt hiervoor nauw samen met de ontwerpingenieurs, bemanning en project engineers op de werf.

Hoofdkantoor – Financiële dienstAccountant - GeoSeaAls accountant van GeoSea ben je verantwoordelijk voor de statutaire boekhouding met btw-aangiftes

en reconciliaties en de opvolging van buitenlandse btw en fiscaliteit. Verder doe je de betaling van

leveranciers via Isabel, bereid je de analytische kwartaalrapportage voor en volg je maandelijkse

budgetten op van zowel projecten wereldwijd als van de hoofdzetel in Zwijndrecht. Je bent bachelor

Accountancy-Fiscaliteit, en hebt 3 à 5 jaar ervaring in algemene boekhouding.

Hoofdkantoor - Human Resources DepartementPayroll SpecialistJe komt binnen HR terecht in het team dat zorgt voor de nauwkeurige en stipte betaling van onze

bedienden, voor de naleving en opvolging van de secundaire arbeidsvoorwaarden en de nodige ad-

ministratieve ondersteuning. Je hebt een diploma hoger onderwijs of een universitaire opleiding in een

richting die relevant is voor personeelswerk. Enkele jaren ervaring, een grondige informaticakennis en

een goede talenkennis zijn pluspunten. Je bent bereid je in te werken in de administratieve kant van de

personeelsdienst om later door te groeien.

DEME behoort tot de wereldtop op het vlak van baggerwerken, landwinning, havenaanleg en milieuprojecten. Ons professioneel en gedreven team van medewerkers realiseert

de wereld van morgen met oog voor het evenwicht tussen economie en ecologie. Beschikt u over dezelfde visie en de nodige talenten? Kom dan alvast ons team vervoegen!

JOBDAY ZATERDAG 21/03/2009SURF NAAR WWW.DEME.BE EN SCHRIJF JE IN VOOR ONZE JOBDAY

042_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:31 Pagina 42

Page 45: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Hoe dicht sta jij bij IT?

Geëngageerde projecten met een concrete impact op de samen-

leving bepalen de identiteit van Smals, zoals de elektronische

aangifte van aanwervingen, het internetportaal van de sociale

zekerheid, de vlotte registratie van MUG-interventies in België,

de orgaandatabank of de informatica achter het stookoliefonds.

Onze IT-teams, van research over analyse en ontwikkeling, server,

netwerk en databasebeheer tot testing en helpdesk, bieden kwali-

teitsvolle antwoorden op maatschappelijke vragen.

Bouw je mee aan de samenleving van morgen?

Think big, act Smals.

www.smals.be

Java Developers

Security Advisors

Network & System Engineers

Database Administrators

Solliciteer online op www.smals.be

en ontdek er al onze vacatures.

Meer info op 02 787 53 12.

Rekrutering - Koninklijke Prinsstraat 102 - 1050 Brussel

IT for society

Goede patiëntenzorg is het rechtstreekse gevolg van betrokken en tevreden zorgverstrekkers. Dat is het uitgangspunt van het Universitair Ziekenhuis Brussel. Het UZ Brussel is een universitair Nederlands-talig ziekenhuis dat gelegen is vlakbij de Ring. Elke dag gaan er ruim 3000 medewerkers geïnspireerd aan de slag en dit over alle disciplines van administratief personeel, technici (elektromecha-nica, medische instrumentatie), HR, fi nanciën, ICT, verpleegkundigen, laboranten, … tot artsen.

Werken in het UZ BrusselElke dag een mix van emoties

we zoeken M/V

SYSTEEMBEHEERDERJAVA-ONTWIKKELAARHR-MEDEWERKER met ervaring

FINANCIEEL ANALISTVERPLEEGKUNDIGENMEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOGEN...Uitgebreide informatie en volledig jobaanbod

www.werkeninhetuzbrussel.be

UZ Brussel biedt al z’n medewerkers naast interessante werkvoorwaarden, werkzekerheiden een aantrekkelijke vergoeding ruime mogelijkheden tot vorming en bijscholing, een goede werksfeer, vlotte en open interdisciplinaire communicatie, fl exibiliteit in uurroosters, mogelijkheid tot deeltijds werken en studeren, bedrijfskorting, gratis openbaar vervoer, ruime cateringsmogelijkheden, extra pensioen, uitgebreide hospitalisatieverzekering, kinderopvang tijdens de vakantie, extra geboortepremie, … (+ voor verpleegkundigen overname anciënniteit, terugroeppremie, attractiviteits-premie, afschaffi ng onderbroken diensten).

Alle informatie en sollicitatiemogelijkheden op

www.werkeninhetuzbrussel.be

UZ BrusselGROTE, SOLIDE & WARME*WERKGEVER Waardering-Ambitie-RespectMotivatie-Energie

=

*

43VACATURE 14 MAART 2009

043_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:16 Pagina 43

Page 46: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

De mensen van OZ zijn echte Wizards. Zo’n 700 collega’s maken samen de Groep OZ tot een eigentijdse, dynamische organisatie met een vernieuwende kijk op gezondheid. Want OZ verzekert niet alleen de gezondheid, maar levert en promoot ook actief gezondheidsdiensten en -producten. Dagelijks verrassen onze Wizards meer dan 340.000 klanten met een perfecte service, of ze nu werken vanuit onze hoofdzetels in Antwerpen en Brugge of in één van de ruim 50 lokale kantoren.

De Groep OZ is een onafhankelijke organisatie met een open, gezonde werksfeer, fl exibele werktijden en veel opleidingsmogelijkheden.

OZ blijft groeien. Daarom zoeken we (m/v):

Business unit verantwoordelijke vakanties (Antwerpen, met regelmatige verplaatsing naar Brugge)

Samen met je team bouw je het OZ-vakantiepakket uit (vakantieproducten en een volwaardig reisbureau). Je actiegebied omvat zowel het commercieel als het sociaal toerisme; je analyseert toekomstige evoluties en laat ons aanbod hierop aansluiten.Ook het fi nanciële luik behoort tot je verantwoordelijkheden.

2 Junior informatici (Antwerpen en Brugge)

Voor Antwerpen zijn wij op zoek naar een Applicatie Support medewerker om onze software te optimaliseren en te beheren. Voor Brugge zijn wij op zoek naar een PC-Beheerder die onze hardware installeert, controleert en up-to-date houdt. Beiden bemannen op een klantvriendelijke manier de helpdesk om de eindgebruikers verder te helpen.

Medewerker Werving en selectie (Antwerpen)

Je staat in voor de ondersteuning van de lijn bij het invullen van de nieuwe vacatures. Een greep uit je takenpakket: afnemen van functieanalyses, opmaken vacatureteksten, voor stellen van de meest effi ciënte mediamix, contacten met leveranciers, screenen en opvolgen van kandidaten.

Maatschappelijk werker – teamcoördinator sociale dienst (Antwerpen)

Samen met je team verleen je onze klanten professionele eerstelijnshulp en ondersteuning bij problemen omtrent thuiszorg, gezondheidszorg en sociaal-administratieve dossiers.Je bent bovendien teamcoördinator en herkent je dus ook in onderstaande omschrijving.

2 Teamcoördinatoren Als peoplemanager streef je naar een klantgerichte organisatie, een effi ciënte werkplanning en een correcte dienstverlening. Je coördineert een team van zo’n 15 medewerkers, moti-veert hen in het behalen van de doelstellingen en rapporteert aan de verantwoordelijke over de werking van het team. Daarnaast draai je actief mee in de operationele werking; dit concrete takenpakket is afhankelijk van de betrokken dienst.

- voor de afdeling backoffi ce (Brugge) Je bent mee verantwoordelijk voor het beheren van complexe dossiers. Je hebt een afwisselend taken pakket waarbij de dienstverlening omtrent ziekteverzekering centraal staat. - voor de afdeling frontoffi ce (regio West-Vlaanderen Zuid)Samen met je team maak je klanten wegwijs in de ziekteverzekering, zorg je voor een correcte uitbetaling van tussenkomsten en kan je hen overtuigen van de kwaliteit van onze producten en diensten.

Interesse in deze of andere vacatures?Surf dan snel naar www.jobsvanoz.be. Daar vind je meer informatie over OZ en over de jobinhoud. Je kan daar ook direct online solliciteren.

‘Zelf mijn uren

regelen. Ideaal...’ Vicky, Wizard van OZ sinds 2005

DE WIZARDS VAN

www.jobsvanoz.be

44VACATURE 14 MAART 2009

044_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:24 Pagina 44

Page 47: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

CoördinatorZorgsystemenMedewerkerSecretariaat

m/v

inVlaams-Brabant

Word een gezicht van De Lijn

De Lijn Vlaams-Brabant is op zoek naar nieuwe en gemotiveerde collega’s (m/v) om de dienst Zorgsystemen en het secretariaat te komen versterken.

Coördinator ZorgsystemenJe vertaalt de normen en doelstellingen inzake integrale kwaliteitszorg, duurzaamheid en toeganke-lijkheid naar onze dagelijkse realiteit. Je ondersteunt de verschillende afdelingen bij de proces-ontwikkeling, procesmonitoring en procesverbetering om deze doelstellingen te bereiken. Je rapporteert aan de directeur en geeft leiding aan twee collega’s, respectievelijk verantwoordelijk voor de sociale veiligheid en preventie in de entiteit. Er is tevens voorzien in een functionele aansturing door en in overleg met de centrale diensten te Mechelen.Je bent in het bezit van een masterdiploma met kennis van of ervaring in kwaliteitssystemen en je hebtinzicht verworven in de hiervoor opgesomde deelterreinen. Heb je bovendien een grondige kennis van MS Office-toepassingen en beschik je over leidinggevende kwaliteiten? Dan ben jij misschien wel de persoon die we zoeken!

Medewerker SecretariaatJe zorgt voor een vlotte en correcte afhandeling van inkomende en uitgaande briefwisseling en mailverkeer en past hierbij de huisstijl toe. Je verzorgt ook het onthaal van de entiteit, waarbij je telefoons beantwoordt, de bezetting van de vergaderzalen plant en de catering uitvoert. Ten slotte verricht je ook secretariaatswerk zoals typwerk, reprografie, scannen, frankeren en verzenden, en mailingacties. Je hebt ten minste een diploma hoger secundair, liefst in het vakgebied secretariaat-talen of management assistant. Mondelinge en schriftelijke beheersing van het Nederlands is een must. Kennis van het Frans is een belangrijke troef gezien klantencontacten en briefwisseling in beide talen plaatsvinden. Kennis van Word en basiskennis van Excel en PowerPoint zijn vereist. Heb je die kwaliteiten, kan je zelfstandig en onder tijdsdruk werken, ben je contactvaardig en flexibel? Dan ben jij mogelijk diegene die we zoeken.

We bieden je alvast een competitief loon en interessante extralegale voordelen in een sociale werkomgeving.

Klaar voor een nieuwe rit? Stap dan nu in en stuur vóór 27 maart 2009 je sollicitatiebrief en cv, met duidelijke vermelding van de functie waarvoor je interesse hebt, naar: De Lijn Vlaams-Brabant, Dienst Personeelsbeheer en Opleiding, Martelarenplein 19, 3000 Leuven. Of e-mail naar [email protected]. Voor meer informatie bel je naar 016 31 36 81.

De Lijn werkt aan het bevorderen van gelijke kansen in haar personeelsbeleid. Kwaliteiten bij mensen zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst en nationaliteit.

45VACATURE 14 MAART 2009

Dochtermaatschappij van een internationale groep met belgische roots, gespecialiseerd in de studie en de levering van geluidsschermen zoekt voor de versterking van het commerciële team:

EEN INGENIEUR (m/v)met een technisch- commerciële functie voor België en Groothertogdom Luxemburg

Perspectieven:• staat rechtstreeks in contact met de directie, • prospectie en opvolging van de markt,• opvolging vanaf de studiefase tot de realisatie.

Profiel: • burgerlijk of industrieel ingenieur,• bekwaam uitdagingen aan te gaan,• een "KMO" ingesteldheid hebben,• frequente contacten kunnen onderhouden met alle

grote groepen uit de sector Openbare Werken,• met of zonder ervaring.

Wij bieden:• een aantrekkelijk loon en extralegale voordelen,• diverse verantwoordelijkheden in een groeiende KMO.

Gelieve kandidatuur, cv en foto op te sturen naar:MICE – rue de Bruxelles 174C – 4340 AWANST.a.v. de Heer B. KERKHOFS - E-mail : [email protected]

Artesis Hogeschool Antwerpen heeft een vacature voor

algemeen directeur (m/v)

meer info op www.artesis.be/vacatures

Your future is capital

Zeker als het om je carrière gaatdenk je best verder dan vandaag.Bij Optima kan dat. Wil je weten wiewe zijn en wat we je professioneel tebieden hebben?

Kijk dan zeker in deze Vacature of op www.optima.be.

Haviland Intercommunale IgSv wenst in het kader van de streekontwikkeling volgend profiel (m/v) van Hoger

Onderwijs 1 cyclus aan te werven :

Interesse?Stuur uw motivatiebrief vóór 28 maart 2009 met cv en kopie van het gevraagde diploma naar Haviland Intercommunale IgSv, t.a.v. Leja Walkiers, Brusselsesteenweg 617 te 1731 Asse-Zellik.E-mail : [email protected]

Voor meer inlichtingen over de functie, verwijzen we naar :

w w w . h a v i l a n d . b e

045_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:57 Pagina 45

Page 48: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

ZAKELIJKCOÖRDINATOR

VOLTIJDS - CONTRACTUEEL - NIVEAU A4De coördinator is als zakelijk leider verantwoordelijk voor het zakelijk beleid van het Cultuurhuis. Ben je thuis in het ontwikkelen van een visie en strategie voor de dagelijkse organisatie van een culturele organisatie in ontwikkeling? Plannen, organiseren, coördineren en personeel opvolgen in een creatief huis dagen je uit. Je bent eindverantwoordelijke voor boekhouding en administratie met daarbij ook de receptieve werking, ICT-ontwikkeling in een creatieve omgeving en personeelsbeleid. Je geeft leiding aan en coördineert deze diensten en bent lid van het stafteam van de Warande. Je bent adjunct-directeur.

.VERANTWOORDELIJKELOGISTIEK EN INFRASTRUCTUUR

BOUWKUNDIG ADVISEUR - VOLTIJDS - CONTRACTUEEL - NIVEAU AEen dynamisch cultuurhuis als de Warande krijgt jaarlijks ruim 200.000 bezoekers over de vloer. Een goed uitgebouwde infrastructuur en logistiek zijn dan ook onmisbaar. De verantwoordelijke logistiek en infrastructuur coördineert de teams techniek en onderhoud, maar is ook hoofd van bewaking en veiligheid. Onder leiding van de dienst werken en infrastructuur van de provincie Antwerpen begeleid je de vernieuwingswerken (infrastructuur en ICT-netwerk) en bouwwerken in en om de twee gebouwen van de Warande. Je bent vertrouwd met plannen, adviseren, organiseren, coördineren van teams, opvolgen en bijsturen van de dagelijkse werkzaamheden in een creatief huis.

PERSONEELSADMINISTRATIEF MEDEWERKER

VOLTIJDS - CONTRACTUEEL - NIVEAU CDe Warande heeft ongeveer 80 personeelsleden. De personeelsadministratief medewerker maakt de volledige voorbereiding voor de loonberekening van het sociaal secretariaat en volgt die nauwgezet op. Je beheert alle administratieve dossiers van de personeelsleden omtrent ziekte, verlof en hospitalisatie. Je volgt, ondersteunt en organiseert vormingsmogelijkheden voor het personeel. Je geeft praktische ondersteuning bij personeelsbeoordeling en ondersteuning bij aanwerving en selectie. Je bent thuis in administratieve opvolging van dossiers en personeelsadministratie.

Geknipte kandidaat voor een van deze functies? Dan kan je starten vóór 1 juli en ben je bovendien communicatief, nauwgezet, betrouwbaar en ga je gestructureerd te werk. Wij bieden alvast een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques en een fi etsvergoeding. Voor de volledige aanwervingsvoorwaarden en functieomschrijvingen bel je Personeelsmanagement stad Turnhout (014 44 33 81). Voor meer inhoudelijke informatie bel je naar Staf Pelckmans, directeur de Warande (014 47 21 23). Je vindt ook meer informatie op www.turnhout.be of www.warande.be, rubriek vacatures.

Stuur vóór vrijdag 10 april 2009 je sollicitatiebrief met cv en afschriften van je diploma en getuigschrift naar: Stad Turnhout, Personeelsmanagement, Campus Blairon 200, 2300 Turnhout. De postdatum geldt als bewijs.

De Warande, stad Turnhout en de provincie Antwerpen streven naar een zo groot mogelijke verscheidenheid in de organisatie. Daarom moedigen we personen uit minderheidsgroepen extra aan te solliciteren.

De Warande, gevestigd in de stad Turnhout, heeft een prominente plaats als Cultuurhuis in de Kempen en ver daarbuiten. Onder provinciale vlag gaat de Warande een nieuwe richting uit met vernieuwde uitdagingen: de Warande wordt uitgebouwd tot een Autonoom Provincie Bedrijf. Om deze nieuwe koers uit te zetten zoeken we de volgende medewerkers (m/v):

T U R N H O U T

www.warande.be

DE WARANDE

46VACATURE 14 MAART 2009

Wegens expansie is projectontwikkelaar Skyline Europe op zoek naar:

Skyline Europe NV, Vorstlaan 292 te 1160 Brussel, heeftjarenlange ervaring in de vastgoedsector en stijlvolle projecten over heel België en in het buitenland. www.skylineeurope.eu

6 commercieel afgevaardigdenUw profiel: tweetalig n/f, vastberaden en flexibel, ervaring in verkoop, zelfstandig Ons aanbod: intensieve opleiding, dagelijkse begeleiding, dynamisch team, topsalaris

mogelijk, doorgroeimogelijkheden

2 assistent projectleidersUw profiel: technische opleiding, ervaring met nieuwbouw in appartementen

en/of woningen en/of kantoren en/of infrastructuur, professioneel en communicatief

Ons aanbod: intense opleiding, goed salaris met secundaire voorwaarden.

Interesse?Stuur je cv met foto op naar NV Skyline Europe, Vorstlaan 292, 1160 Brusselof mail uw cv naar [email protected] t.a.v. Marnix Mellaerts.

INFO! Mabani juwelen: tel: 0473/93 43 73, e-mail: [email protected]

Mabani juwelen breidt uit en zoekt (m/v)

3 STREEKVERANTWOORDELIJKEN• Je houdt van mensen en mode

• Je hebt zin voor organisatie en

verantwoordelijkheid

• Je zoekt steeds naar uitdagingen en het

verleggen van jouw grenzen

• Je bent positief ingesteld en denkt niet in vakjes

HOSTESSENvoor hoofd- en/of bijberoep

MABANI BIEDT:

• een gevarieerde job

• flexibele uren

• een ambitieus loon

• toffe werksfeer

Bekijk via onze tool hoe hard jij werkt in vergelijking met je collega's.

vacature.com/hardwerken

BEN JIJ EEN HARDE WERKER?

q

046_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:23 Pagina 46

Page 49: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

OCMW Antwerpen biedt werk aan 1 300 medewerkers

Werken bij OCMW Antwerpen

We vinden je gedrag, vaardigheden, kennis en motivatie belangrijker dan je leeftijd, geslacht, etnische afkomst, lichamelijke beperkingen of nationaliteit.

Wij zoeken:

Je staat aan het hoofd van een team opleiders en werkt een vormingsaanbod uit op maat van onze werkervaringsklant. Dankzij deze vormingen leert hij een aantal (basis)vaardigheden waarmee zijn kansen op een succesvolle (sociale) tewerk-stelling verhogen. Om je doelen te bereiken, kan je goed leiden, organiseren, coachen, communiceren en samenwerken. Je hebt een bachelordiploma (of gelijkwaardig aan bachelor) en minstens 1 jaar ervaring in een gelijkwaardige functie.

Als hoofd van een team maatschappelijk werkers garandeer je aan inwoners van Antwerpen hun sociale grondrechten, zoals een minimuminkomen, betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting, goede gezondheidszorgen ... Je hebt een bachelordiploma (of gelijkwaardig aan bachelor) en minstens 1 jaar ervaring in een gelijkwaardige functie.

Complexe informatie op een eenvoudige manier voorstellen, is jouw specialiteit. Met je vlotte pen informeer je doelgroepen en stimuleer je gedragsveranderingen. Je werkt creatieve campagnes en publicaties uit op maat van de doelgroep. Daarbij gebruik je moderne communicatietechnologieën zoals e-mail, internet, intranet ... Je hebt een neus voor nieuwe informatie- en communicatiebehoeften binnen de organisatie. Bovendien stimuleer je een communicatieve en klantvriendelijke houding bij je collega’s.Je hebt een bachelordiploma (of gelijkwaardig aan bachelor).

Je drijfveer is om de juiste medewerker op de juiste plaats te krijgen en houden. Als HR-deskundige neem je voor je departement deel aan meerdere HR-processen zoals werven en selecteren, evaluaties ondersteunen, een vormingsaanbod en loopbaanpaden ontwikkelen ... Dankzij je mensenkennis, communicatievaardigheid en HR-interesse kan je dit erg gevarieerde takenpakket invullen.Je hebt een bachelordiploma (of gelijkwaardig aan bachelor).

Werken bij OCMW Antwerpen biedt een aantal voordelen

hospitalisatieverzekering, een vergoeding voor fietsverplaatsingen en 80 % terugbetaling van het woon-werkverkeer met openbaar vervoer.

Meer info

over de functie, de deelnamevoorwaarden en de selectieprocedure?www.ocmw.antwerpen.be < Werken bij het OCMW < Vacatures

[email protected]

hoofd van een team opleiders (hoofd opleider B4-B5)

hoofd-maatschappelijk-werkers (B4-B5)

communicatiedeskundigen (B1-B2-B3)

Human Resources (HR)-deskundigen (B1-B2-B3)

47VACATURE 14 MAART 2009

047_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:34 Pagina 47

Page 50: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Boeiende partners en keynotesprekers

De dag van de ingenieur beoogt een kruisbestuiving tussen bedrijven, ingenieurs en studenten. Initiatiefnemer USG Innotiv is een specialist in tewerkstelling voor hoog opgeleide technici. Partners Vacature, Technopolis en Vito en themapartners Aquafin en Electrabel zijn aanwezig met een eigen stand. De themapartners vaardigen elk een keynotespreker af voor een boeiende presentatie van telkens een uur.

Participeren in vernieuwende technologieTechnologie evolueert razendsnel en daarbij slaan we een hot topic als leefmilieu niet over. VDS VISION Groep T Team trekt volop de kaart van groene energie en pakt uit met een milieuvriendelijk wagentje voor de demografische reuzen India en China.

Awards voor creativiteit en innovatieDiverse scholen zijn aanwezig met een eigen stand en stellen projecten voor waarvan het beste wordt bekroond met een publieksprijs. Er is een wedstrijdparcours tussen de deelnemende scholen: een wedstrijd bestaat uit 3 opdrachten van elk 20 minuten. Een jury van bedrijfsleden beoordeelt de opdrachten op creativiteit en innovatie.

Schrijf nu online in voor de dag van de ingenieurWil je de dag van de ingenieur gratis bijwonen? Schrijf in via www.dagvandeingenieur.be. Het event gaat door in Technopolis in Mechelen op zaterdag 28 maart vanaf 10.00 uur (programma start om 10.30 uur).

TE LAND, TER ZEE ENIN DE LUCHT

www.dagvandeingenieur.be

Technopolis Mechelen - zaterdag 28 maart

Een niet te missen event voor ingenieurs: voor studenten, schoolverlaters en professionals uit het beroepsleven die willen weten wat mogelijk is in hun ingenieurscarrière.

48VACATURE 14 MAART 2009

Finale K VIV-Ingenieursprijzen 2009

www.kviv.be/ingenieursprijzen - [email protected]

OP HET PROGRAMMA:Bezoek aan KMS-labo’s (16u30)Presentaties door de laureaten (18u)Ludiek intermezzo door Dirk DenoyelleJuryberaadslagingUitreiking prijzen, in aanwezigheid van Patricia CeysensReceptie en tentoonstelling (22u)

Donderdag 19 maart 2009Koninklijke Militaire School

BRUSSEL

Prijs voor de COMMUNICATIEVE en MAATSCHAPPELIJK bewuste JONGE ingenieur

048_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:35 Pagina 48

Page 51: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

049_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:35 Pagina 49

Page 52: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Vacature TalentumDe carrièrebeurs die u zekerheid biedt in turbulente tijden

Rekruteringsplannen?Wenst u als onderneming

aanwezig te zijn op Vacature Talentum? Bel Ruth Janssens op 02/482 03 64.

VOLGENDE ONDERNEMINGEN WACHTEN REEDS OP UW TALENT:

Woensdag 1 april Brussels Expo (paleis 1)

Het succesvan de vorige editie:

86 bedrijven6500 kandidaten750 rekruteerders

© vzw Atomium – SABAM Belgium 2009

U bent een actieve m/v die bruist van talent? Kom dan naar VacatureTalentum in Brussels Expo. Tijdens de vijfde editie van dezesuccesvollerekruteringsbeurs maakt u kennis met tal van potentiële nieuwe werkge-vers. De beurs vindt plaats op woensdag 1 april 2009 van 10u tot 20u ende toegang is gratis.

Schrijf u in op vacature.com en vind zekerheid in deze turbulente tijden!

Wie zich vooraf registreert kan aan de ingang rekenen op een uiterstsnelle doorgang!

Maar Vacature Talentum is ook dè carrièrebeurs voor m/v met talent. Registreer u nu voor een boeiende sessie rond jouw professionele profiel,in samenwerking met de Vlerick Leuven Gent Management school.Meer info op vacature.com/talentum

Erke

nd

Bu

rea

u V

aca

ture

VG

. 11

86

/B -

Jo

bsc

are

ers

VG

. 12

45

/B

REGISTREER U NU OP

9 vacature.com

050_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 23:05 Pagina 50

Page 53: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

OOK ONLINE VIND JE 1.598 JOBS IN DE SECTOR FINANCE & CONSULTING

9 vacature.com/zoeker51VACATURE

14 MAART 2009

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

FINANCE & CONSULTINGVAN PAGINA 52 TOT 57

AANTAL FUNCTIES ONLINE

EXTRA INFOONLINE

PAGINAADVERTENTIE

Vacature TVBekijk de reportage

Vacature LiveEen blik achter de schermen vandit bedrijf

WebinarAl jouw vragen over dit bedrijf interactief beantwoord

fw

Fiche/SiteExtra bedrijfsinformatie

TalentblogDe werkweek van een M/Vmet talent van dit bedrijf

b

t

a

LEGENDE s s s

Wenst u als onderneming ook aanwezig te zijn in het volgend dossier Finance & Consultingvan 25 april, bel dan Ruth Janssens op het nummer 02/482 03 64.

Zeker als het om je carrière gaat denk je best verder dan vandaag.

Word jij onze nieuwe medewerker ?

Optima is in België de toonaangevende adviseur op het vlak van persoonlijke fi nanciële en fi scale planning. Met zo’n 250 medewerkers stellen we het vermogen van onze klanten veilig voor de toekomst. En ook jouw toekomst willen we veilig stellen. Als dynamisch groeibedrijf in de Gentse en Waalse regio en marktleider in zijn domein, krijg je bij Optima alle kansen om je kwaliteiten te ontwikkelen en door te groeien in jouw domein.

Wij zoeken :

- Financial Planner Consultant (m/v)

- Franstalige Senior Fiscalist (m/v)

- Boekhouder/ Wagenparkbeheerder (m/v)

AanbodNa een intense opleiding ga je aan de slag in een dynamisch en groeiend bedrijf met een open en aangename werksfeer. Uitgebreide info over deze en andere vacatures vind je op www.optima.be. Hier kan je ook je c.v. posten.

optima fi nancial planners - Keizer Karelstraat 75 - 9000 Gent - Tel. +32 9 225 25 71Your future is capital

Nog meer boeiende uitdagingen in Finance & Consulting via JobpuntVlaanderen bij OVAM. Kijk vooraan in het Vacature Magazine

ASSURALIA pag. 57 2BNS ENGINEERING pag. 54 3CAPGEMINI pag. 57 3CENTEA pag. 52 2DELA VERZEKERINGEN pag. 53 1ECC GROEP pag. 54 1GENERALI pag. 52 12HAMBURG MANNHEIMER pag. 56 7OCMW ANTWERPEN pag. 53 3OPTIMA pag. 51 3PRICEWATERHOUSECOOPERS pag. 55 21 fabSTAD HERK-DE-STAD pag. 56 1TSM pag. 56 3VANHUYNEGEM ASSOCIATES pag. 56 2VDK SPAARBANK pag. 54 14XERIUS pag. 53 1ZONNEHOEVE pag. 54 1

051_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 22:07 Pagina 51

Page 54: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Doe meer. Verdien goed. Als zelfstandig kantoorhouder

Proficiat !U begint uw eigen bank.

Hebt u 5 jaar ervaring als kantoordirecteur, zelfstandig kantoorhouder,

beleggingsadviseur…? Kent u de financiële markt en de streek waar u

woont? Wilt u een persoonlijke, warme relatie met uw cliënten opbou-

wen? En zit meer doen in uw natuur? Zet dan een nieuwe stap in uw

loopbaan, word zelfstandig kantoorhouder en kies met Centea een solide

partner voor uw toekomst. Neem eens een kijkje op www.centea.be/jobs

voor meer informatie. U vindt er ook de gegevens van onze zonale

directeurs die u kunt contacteren voor een persoonlijk gesprek.

Generali Belgium is sinds 1901 aanwezig inBelgië en vormt een wezenlijk onderdeel van de

Generali-Groep, een reus van wereldformaat inverzekeringen. De groep is namelijk de 3de

grootste levensverzekeringsmaatschappij in Europa,de Europese nr. 4 alle takken samengenomen, nr. 5

wereldwijd in vermogensbeheer en bedenker vanverschillende waarborgen, zoals de bijstand in samenwerking

met Europ Assistance. Om haar ambitieuze groeiplannen te realiseren, bevestigt enverdiept Generali Belgium haar samenwerking met de professionele makelaars die door hun

knowhow, hun kennis van zaken en hun nabijheid het imago van de verzekeringssector bij deconsument aanzienlijk helpen verbeteren.

Om haar groeiplannen en ambities te verzekeren, werft Generali dynamische talenten aan (m/v)

SLA JE VLEUGELS UIT...

Beheerders LEVEN of BOAR

Ingenieur Industriële Risico's/Preventieadviseur

Boekhouder Holdings

www.generali.be

IT AUDITOR

Wij bieden :

Interesse ?

DOSSIER FINANCE & CONSULTING52 VACATURE 14 MAART 2009

052_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:29 Pagina 52

Page 55: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

www.dip.be

Dossierbeheerder verzekeringenNa een inwerkperiode ben je verantwoordelijk voor het administratief en commercieel beheer van

de verzekeringsdossiers “leven” en “niet-leven” van onze klanten (zelfstandigen). Je verleent advies

als verzekeraar in aanvullende pensioen- en inkomensverzekeringen. Als verzekeringsmakelaar

beheer je dossiers in de tak varia. De focus ligt hierbij zeer sterk op de behoeften van de klant.

Je speelt een actieve rol in een klein team met een viertal collega’s en rapporteert rechtstreeks aan

de Verantwoordelijke Verzekeringen.

Je behaalde een bachelordiploma in verzekeringen of bent gelijkwaardig door ervaring. Je kan

terugblikken op enkele jaren relevante werkervaring in de verzekeringssector (“leven” en/of “niet-

leven”). Je communiceert vlot met je verschillende gesprekspartners en beschikt over commercieel

inzicht. Daarnaast ben je administratief sterk en beschik je over een goede dosis analytische

vaardigheden. Je werkt zelfstandig, stelt je flexibel op en bent een doorzetter.

Wij bieden je een uitdagende functie in een stabiele onderneming met een duidelijke visie en

met ruimte voor initiatief. Tevens mag je rekenen op een aantrekkelijk salarispakket en opleidings-

mogelijkheden.

Voor andere vacatures bij Xerius : kijk op www.xerius.be !

Geïnteresseerde kandidaten

reageren bij voorkeur via onze

website www.dip.beof mailen hun cv naar

[email protected] ter attentie van Ute Engelen.

Voor bijkomende vragen kan je

terecht op 03 220 28 00.

Erkend Wervings- en Selectiebureau

VG.190/B, B-AA04.059, W.RS.191 - Lid van

Federgon. A Glasford International Partner

(www.glasford.com)

XERIUS is de naam van de

vier organisaties die in het

verleden actief waren onder de

gemeenschappelijke noemer

Sociale Verzekeringsgroep VEV.

XERIUS staat voor een gedreven

organisatie die ten dienste staat

van ondernemende mensen.

Xerius Kinderbijslagfonds, Xerius

Sociaal Verzekeringsfonds, Xerius

Onderlinge Verzekeringsvereniging

en BIZ Ondernemingsloket tellen in

totaal ruim 230 professionals.

Ter ondersteuning van Xerius

Onderlinge Verzekeringsvereniging zijn

we, voor tewerkstelling in Antwerpen,

op zoek naar een (m/v)

53VACATURE 14 MAART 2009DOSSIER FINANCE & CONSULTING

OCMW Antwerpen biedt werk aan 1 300 medewerkers.

Werken bij OCMW AntwerpenWe vinden je gedrag, vaardigheden, kennis en motivatie belangrijker dan je leeftijd, geslacht, etnische afkomst, lichamelijke beperkingen of nationaliteit.

OCMW Antwerpen zoekt

boekhouders (deskundige boekhouding, B1-B2-B3)

Met een bachelordiploma (of gelijkwaardig aan bachelor) kan je terecht binnen onsdepartement Financiën. Je werkt graag met cijfers. Bovendien hebben de wereld van debeten credit, financiële producten en beheer van geldstromen (thesaurieplanning) voor jou geengeheimen. Dankzij je professionele boekhoudkundige verwerking kan het OCMW zijn inkomsten en uitgaven efficiënt beheren.

Werken bij OCMW Antwerpen biedt een aantal voordelen

Meer infoover de functie, de deelnamevoorwaarden en de selectieprocedure?www.ocmw.antwerpen.be < Werken bij het OCMW< Vacatures < Boekhouder

[email protected]

Inschrijven

DELA is gespecialiseerd in het verzekeren én verzorgen van uitvaarten. Met in totaal meer dan 3 miljoen verzekerden en jaarlijks meer dan 30.000 uitvaarten is DELA absoluut marktleider in uitvaartverzekering en -verzorging in de Benelux. DELA is dé uitvaartspecialist die ervoor zorgt dat je uitvaart perfect geregeld en betaald is, als je er zelf niet meer bent. We staan families bij in één van de moeilijkste periodes in hun leven. Met een combinatie van praktische zorg en financiële bijstand bij een overlijden is de uitvaartverzekering van DELA uniek op de Belgische markt. DELA Enterprises is als agent van DELA Verzekeringen één van de verkoopkanalen van het aanbod en groepeert als dusdanig een groot aantal zelfstandige medewerkers die instaan voor een belangrijk deel van de omzet van de maatschappij. DELA Enterprises omkadert de medewerkers met raad en daad, met opleidingen in binnen- en buitenland en met een brede waaier van ondersteunende activiteiten om de verkoop zo vlot, aangenaam en aantrekkelijk mogelijk te maken. We zoeken (m/v):

GEDREVEN ZELFSTANDIGE ADVISEURS in bij- of hoofdberoep die hun succescijfers in hun loopbaan willen weerspiegeld zien

Je functie:Bij DELA Enterprises geloven we in medewerkers die graag hun eigen professioneel pad willen uitstippelen. Zo krijgen onze medewerkers alle vrijheid en vertrouwen om hun eigen talenten maximaal in te zetten. Als zelfstandig adviseur bestaat je takenpakket vooral uit het uitbouwen en behouden van de uitvaartverzekeringsportefeuille. Enerzijds doe je aan prospectie van nieuwe klanten en tevens onderhoud je de diverse klantencontacten en kijk je uit naar mogelijkheden voor uitbreidingen. Anderzijds bied je oplossingen op maat van de klant aan.

Je profiel:- Je behaalde minstens een diploma hoger middelbaar onderwijs (A2); - Je bent commercieel, sociaal en draagt klantgerichtheid hoog in het vaandel;- Je hebt een dynamische, sociale en gedreven ingesteldheid; - Je sterkste troeven zijn je optreden, leervermogen en doorzettingsvermogen.

DELA biedt je:Een commerciële functie met veel verantwoordelijkheden en vrijheid. Je komt terecht in een stimulerende en groeiende organisatie, waarin je een stempel kan zetten op de verdere groei van jezelf en DELA Enterprises. Naast een aangename bedrijfscultuur met respect voor elkaar kan je rekenen op een interessant statuut als zelfstandige in bij- of hoofdberoep, verschillende incentives en interessante carrièreperspectieven.

Interesse?Stuur vandaag nog je sollicitatie met begeleidende brief naar [email protected] of naar DELA Human Resources | t.a.v. Sophie Geerinck | De Keyserlei 5 bus 14, 2018 Antwerpen.

053_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:33 Pagina 53

Page 56: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Voor onze vestiging te Zelzate

ASSISTANT FINANCIAL MANAGER

Functie

Profiel

AanbodFUN

(F U N

SolliciterenVia e-mail naar [email protected] t.a.v. Leen De Vilder

Surf naar

www.bns.be

Vergelijk BnS Engineering met een architect, maar dan voor studiewerk voor de industrie.Zo’n 300 enthousiaste mensen, vooral ingeni-eurs en technici, werken er in teamverband aan projecten en oplossingen voor chemie, farma, biotechnologie, de energiesector,metaalindustrie, autoindustrie, …

Grontmij IndustryBnS Engineering

Op 20 april 2009 verandert onze bedrijfsnaam in Grontmij Industry, omdat we een belang-rijk expertisecentrum zijn binnen het internationale industrienetwerk van de Grontmij Groep. Om ons financieel team te versterken, zijn we op zoek naar een (m/v):

Als regionale gezinsbank in volle expansie, met ruim 100 vestigingen actief in Oost- en West-Vlaanderen en hoofdzetel in Gent, biedt VDK Spaarbank een brede waaier aan financiële diensten. Door modern en efficiënt bankie-ren te combineren met klantvriendelijk en persoonlijk advies, is VDK een buitenbeentje in het hedendaagse bankenlandschap van altijd maar groter,altijd maar ingewikkelder en ... altijd maar zakelijker en afstandelijker. Ruim 120.000 tevreden cliënten stellen hun vertrouwen in VDK, een onaf-hankelijke retailbank met een eigen visie op bankieren.

Om onze voortdurende groei te ondersteunen, zijn we op zoek naar bijkomende enthousiaste medewerkers voor volgende functies (m/v):

Loopbaanop wandelafstand

IN ONZE PLAATSELIJKE KANTOREN:- COMMERCIËLE KANTOORMEDEWERKERS

IN DE VDK-HOOFDZETEL IN GENT:AFDELING ICT:

- ANALIST- ONTWIKKELAAR CENTRALE INFORMATICA- ONTWIKKELAAR APPLICATIESERVERS- ONTWIKKELAAR ELEKTRONISCHE DISTRIBUTIEKANALEN- SOFTWARE OF NETWERK SPECIALIST - WINDOWS SUPPORT EN SERVICEDESK MEDEWERKER

Wilt u meer informatie over VDK Spaarbank of onze vacatures? Neem dan een kijkje op onze website http://jobs.vdk.be.

HOE SOLLICITEREN?Vul het elektronisch sollicitatieformulier in of stuur uw eigen motivatiebrief met cv per e-mail door naar [email protected] schriftelijk kunt u solliciteren door uw brief met cv op te sturen naar VDK Spaarbank, Selectie en Rekrutering, Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent. Meer info? Contacteer ons tijdens de kantooruren op 09 267 32 38 of mail naar [email protected].

http://jobs.vdk.be

DOSSIER FINANCE & CONSULTING54 VACATURE 14 MAART 2009

Tot de ECC Groep behoren meerdere bedrijven die onafhan-kelijk van elkaar actief zijn in een specifiek vakgebied: bouw, chemie, industrie en de verkoop van producten voor water-dichting, drainage, erosiecontrole, oeververdediging, structu-reel herstel, asfaltbewapening en andere bouwspecialliteiten.

Wegens verdere groei van onze bedrijvengroep, zijn we momenteel op zoek naar een (m/v):

FINANCIEEL-ADMINISTRATIEF MEDEWERKER Functie: Na een korte opleidingsperiode bent u verantwoor-delijk voor het verwerken en beheren van gegevens betref-

U hebt een universitair of hogeschooldiploma richting

omgeving van Antwerpen.

delen.

INTERESSE? Stuur uw cv en

motivatiebrief naar:

ECC NV,

t.a.v. Directie,

Terbekehofdreef 50-52,

2610 Wilrijk

[email protected]

Voor bijkomende info,

kijk op:

www.ecc-belgium.be

Homes voor volwassen personen met een handicapzoekt een (m/v)

FINANCIEEL–ADMINISTRATIEF DIRECTEUR

www.zonnehoeve.be

054_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:12 Pagina 54

Page 57: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Heb jij talent? Dan hoor jij bij ons thuis. Want PricewaterhouseCoopers is ‘the one forall talented people’. Welke ook je achtergrond

en geef je talent alle kansen.

Uitgeroepen tot één van de ‘Meest aantrekkelijke werkgevers’ in België

Winnaar van de globe voor‘Meest interessante jobinhoud’

100_PwC_adv_Vacature_14-03_2.indd 1 10-03-2009 13:25:07

055_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:39 Pagina 55

Page 58: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Functie:

Profiel:

Aanbod:

Hebt u interesse? Stuur dan uw cv naar [email protected]. Voor meer informatie over de functie kunt u eveneens contact opnemen met de heer Gilbert De Mey op 02 365 02 08.

Unil Belgium

ervaren programmeur BBX of ProvideX(in vast dienstverband of als zelfstandige)

Hamburg-Mannheimer is een on-

derneming van de ERGO verzeke-

ringsgroep. Levens verzekeringen en

pen sioen spa ren vor men onze kernac-

tiviteit. Met een uitgebreid netwerk van

goed opgeleide medewerkers, agen-

ten en makelaars, garanderen we de

beste service. Hamburg-Mannheimer

kiest voor een persoonlijke benade-

ring van elke klant met aange-

paste kwaliteitsproducten

op maat, dat is voor ons

het allerbelangrijkste!

Rudy

Natasha

Jean-Michel

Kim

Brahim

Jürgen

Solliciteer online: www.hm.be of mail [email protected]

Wij bieden:Een internationale en leerzame werkomgeving. Prima arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden voor verdere ontwikkeling binnen het bedrijf.

Surf snel naar onze website www.hm.be en klikdoor naar jobs. Onder ‘bedienden’ vind je onzeopenstaande vacatures.

Hamburg-Mannheimer zoekt altijd naar gemoti-veerde masters en bachelors voor de hoofdzetelin Brussel.

• Cliëntenbeheerder

• Docent

• Schadebeheerder

• Master TEW of economy

• Analist programmeur asp-net

• Medewerker sales support

• Medewerker contact center

ERGO Life nv handelend onder de naam Hamburg-Mannheimer • Bischoffsheimlaan 1-8 • 1000 Brussel • Tel: (02)278 27 49 • Fax: (02)278 28 32

Verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0735 • RPR 0414.875.829

Vacatures (m/v)

Interesse?

Het stadsbestuur en het OCMW-bestuur van Herk-de-Stad gaan over tot het inrichten van een examen voor de aanwerving en het aanleggen van een werfreserve van een m/v

FINANCIEEL BEHEERDER/ONTVANGER IN STATUTAIR VERBANDFUNCTIE: -

PROFIEL:

-

WIJ BIEDEN:

INTERESSE?

Herk-de-Stad, halverwege tussen Diest en Hasselt, telt ruim 12 000 inwoners. De stad ligt op het punt waar Haspengouw, de Kempen en het Hageland elkaar raken. Het grond-gebied van de stad biedt unieke ontspanningsmogelijkheden in een gevarieerd natuurkader en heeft alle troeven voor aangenaam wonen en werken. Haar inwoners kunnen rekenen op een dynamische en goed georganiseerde dienstverlening via het stadsbestuur en het OCMW.

OCMW HERK-DE-STAD

Vanhuynegem AssociatesAccountants & Belastingconsulenten

JUNIOR ACCOUNTANT (m/v)U bent afgestudeerd als Bachelor Accountancy-Fiscaliteit of TEW. U assisteert de senior dossierbeheerder in zijn dagelijkse taken zoals hetinvoeren en updaten van de boekhouding. Naarmate u meer ervaring heeft, krijgt u ook eigen verantwoordelijkheden. U rapporteertrechtstreeks aan de senior consultant.

SENIOR ACCOUNTANT (m/v)U bent afgestudeerd als Bachelor Accountancy-Fiscaliteit of TEW. U heeft minimum 6 jaar ervaring en bezit fiscale en management skills. Eendoorgedreven kennis van fiscaliteit is een pluspunt. U krijgt klanten toegewezen die u met oog voor detail adviseert en aan wie u rapporteert.

Ons aanbod: Wij bieden u een aangename werksfeer in een jonge omgeving, een competitief salaris op basis van uw ervaringen aan-gevuld met extralegale voordelen en de mogelijkheid om stage te volgen tot het behalen van de titel accountant of belastingconsulent.

Interesse? Stuur uw cv naar [email protected], t.a.v. Mevr. I. Meeus, Floraliënlaan 2 bus 1, 2600 Berchem, Tel. (03) 216/07 08 – www.vanhuynegem.be

TSM nv is een in-house service provider voor boek-

houding en IT applicaties specifiek voor de maritie-

me sector. Opgericht in 1980 verzorgen wij de boek-

houding voor een 15-tal bedrijven alsook voor één

kantoor in Rotterdam. Wij zijn gevestigd langsheen

de Schelde, dichtbij het centrum van Antwerpen en

bereikbaar met tram 7, 4 of bus 9

BOEKHOUDER-CONTROLLER

U kunt een volledige boekhouding voeren met als doelstel-ling het verschaffen van maandelijkse correcte financiëleinformatie, u controleert het boeken van fakturen en finan-ciële verrichtingen, afschrijvingen, u verzorgt maand- enjaarafsluitingen, het opstellen van de BTW en voorbereidingvan de fiscale aangiftes. Kortom, u kunt een boekhoudingvoeren en superviseren (controleren) en in de toekomst eenteam leiden.

Wij bieden u een autonome en zelfstandige taak aan met tebespreken aantrekkelijke salarisvoorwaarden gerelateerdaan uw kennis en bekwaamheid die u zult moeten bewijzen.U dient te beschikken over een bachelordiploma accoun-tancy en u hebt enkele jaren ervaring in een equivalente job.U kunt vlot communiceren en wegens de taak bent u dis-creet. Confidentialiteit is een evidentie. Daar onze activitei-ten internationaal gericht zijn is kennis van de Engelse taaleen noodzaak.

Interesse ? Stuur vandaag uw cv en uw motivatieredenennaar [email protected]. Dhr Patrick DurotTSM nv - Van Meterenkaai 12000 AntwerpenAlle sollicitaties zullen vanzelfsprekendconfidentieel behandeld worden.

DOSSIER FINANCE & CONSULTING56 VACATURE 14 MAART 2009

056_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:43 Pagina 56

Page 59: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Projectbeheerder Collectieve levensverzekering (Actuaris-Statisticus)u bent verantwoordelijk voor technische en actuariële studies in vooral collectieve levensverzekeringen (2de pijler) en bent actief betrokken

bij het opstarten van nieuwe projecten: o.a. berekening van technische voorzieningen, verworven rechten, uitwerking van “sociale” pensioenplannen,

functie (80%).

Profiel :

Adviseur Accounting & Finance

Profiel :

Aanbod :

Contact :

Assuralia,

Meer details op : www.assuralia.be

57VACATURE 14 MAART 2009DOSSIER FINANCE & CONSULTING

Op zoek naar een topteam? Klim dan aan boord.

Capgemini Belgium helpt bedrijven efficiënter te werken. We bedenken oplossingen voor de meest uitdagende problemen en ontwikkelen de juiste technologie om ze uit te voeren.

Capgemini Belgium zoekt daarom professionele teamplayers op het vlak van consulting, technologie en outsourcing. Ervaren enthousiastelingen die al flink wat watertjes doorzwom-

men hebben en hun kwaliteiten bewijzen met stevige kwalificaties.

Capgemini Belgium biedt je een innoverende werkomgeving van wereldformaat, waar ruimte is voor boeiende relaties met topklanten uit interessante sectoren.

Wij zijn momenteel op zoek naar ervaren SAP consultants, ervaren JAVA consultants, Programme Managers, Account Executives en Business Consultants.

Interesse? Stuur je cv meteen naar [email protected]

Of nog sneller: vul je gegevens in op www.be.capgemini.com

Rollen en functies waar we naar zoeken, vind je op www.be.capgemini.com

Als je kiest voor jouw succes,kies dan voor ons team.

®®

PUBL

ICIS

CO

NSEL

Cap

gem

ini -

652

025

792

RC

S P

aris

T O G E T H E R . F R E E Y O U R E N E R G I E S

057_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:41 Pagina 57

Page 60: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

24 jaar ervaring en specialisatie in de technisch-commerciële sector resulteren in de hoogste

Q*For-klantentevredenheid.

werving, selectie en onderzoek van commercieel-technische medewerkers

opleiding: maatwerkprojecten, open training en teamcoaching

advies en consultancy toegespitst op de B2B technisch-commerciële sector

lid van Federgon - Erkend voor het Vlaams/Waals/Brussels Gewest - kmo-portefeuille

KANTOREN: C. Marckxlaan 25, 2550 KontichTRAININGSCENTRUM: Kon. Astridlaan 9, 2550 Kontich

www.dreessen.begespecialiseerd in commercieel-technische niveaufuncties

58VACATURE 14 MAART 2009

Voor meer informatie kan je ook telefonisch contact opnemen met Geert Tewissen (0474 95 14 74), ook na kantooruren of tijdens het weekend.

Wil jij je netwerk uitbouwen met de meest vooraanstaande middenstanders en ondernemers in jouw regio?

Wil je werken bij een van de grootste mediabedrijven van het land?

Laat dan van je horen en stuur vandaag nog je CV naar [email protected]!

Ben jij een

getalenteerde verkoperop zoek naar een job in de media !

058_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:42 Pagina 58

Page 61: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Ons aanbod:

I ND

USTR

IËLE

EN

BO

UWKU

ND

IGE

TOEP

ASSI

NGE

N

Interesse?

www.ibtbouwtechniek.be

Internationale firma werkzaam in 60 verschillende landen zoekt voor de sector van electro-apparaten:

2 AREA SALES MANAGERS (M/V) 1 voor Oost- en West-Vlaanderen / 1 voor Antwerpen en Limburg

WIJ VRAGEN:

Bachelor/technische opleiding – minimum A1 met enige

in een sterk sales promotion team (electro consumer goods)

Nederlandstalig landsgedeelte

WIJ BIEDEN:

INTERESSE?Stuur uw cv aan:

DeDe b beueursrsgegenonoteteererdede A ARSEUUSS grgroeoepp l leveverert t prprododucuctetenn enen ddienstenaan de Europese medische professional en bestaat uit 4 sterkaan de Europese medische professional en bestaat uit 4 sterkklantgerichte business units: Medical, Dental, Corilus & Fagron.

De business unit Arseus Medical is marktleider in het verdelenvan medisch materiaal (verbruiksmaterialen, investerings-goederen en medisch-elektrische apparatuur) naar dokters,rust- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en zelfstandigeverpleegkundigen. Naast 4 vestigingen in België heeftARSEUS Medical ook 2 Nederlandse vestigingen.

ARSEUS MEDICAL streeft naar verdereprofessionalisering van zijn dienstverlening.

Om deze ambitie waar te makenzoeken wij uw talent! (m/v)

• Commercial Operations Manager• Hoofd Technische Dienst• Administratief Medewerker Technische Dienst• Product Consulent Regio Antwerpen• Product Consulent

Regio Limburg / Vl. Brabant• Marketing Manager

Aarzel niet, solliciteer:www.arseus.com

SQ

UA

D.B

E

OUR AMBITIONYOUR TALENT!OUR AMBITIONYOUR TALENT!DeD beursgenoteerde ARSEUUSS groep leverttt pr ddodducten en dienstenD b ttt ddd ARSEUS l d di

OUR AMBITIONYOUR TALENT!

MEDICAL-VACATURE-14-3-2009.indd 1 3/12/09 5:46:54 PM

59VACATURE 14 MAART 2009

059_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:50 Pagina 59

Page 62: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Nostalgie is de derde privéradiozender voor Vlaanderen. Sinds 20 maart zijn we te horen overal in Vlaanderen met een unieke mix van muziek uit de jaren ’70 ’80 en ’90. Nostalgie is een dochter van de multimediabedrijven Concentra Media en Corelio en heeft zijn studio’s en kantoren in Antwerpen. Om onze lancering mee te onder-steunen, hebben we jouw talent nodig.

Wij kijken uit naar een (m/v) :

Sales Executive - Regio West-Vlaanderen Je functie:Je bouwt binnen je eigen regio je eigen portefeuille uit door de verkoop van reclameruimte (zendtijd) aan binnen verschillende sec-toren. Je zorgt hierbij tevens ook voor de nazorg. Jij bent en blijft het aanspreekpunt voor jouw klanten. Buiten verkoper ben je ook een adviseur voor je klanten, een vertrouwenspersoon. Terugvallend op je affiniteit en kennis van de mediawereld alsook de kracht van re-clame (radio in het bijzonder) ben je als sales executive vooral een duizendpoot die zich inleeft in de specifieke omgeving en behoeften van de adverteerder. Je bent daarbij ook vooruitziend en in staat om een voorstel uit te werken. Door je praktijkervaring en je luisterend oor bij onze adverteerders ben je een belangrijk klankbord voor de salesmanager inzake vernieuwing en verbetering van bestaande salestools of formules. Bij vergaderingen wordt je inbreng gewaardeerd zodat wij je steeds de beste ondersteuning kunnen bieden. Je rapporteert je activiteiten en resultaten aan de salesmanager.

Je profiel:Je bezit uitstekende communicatieve vaardigheden en weet als geen ander de klant te overtuigen van de kracht van het radiomedium en Nostalgie in het bijzonder. Je voorstellen getuigen van een creatief meedenken met de klant. Verkoop vind jij het mooiste vak. Als echte professional weet je echter dat succes begint bij een goede voorbereiding en productkennis. Een hindernis zie jij als een uitda-ging. Je denkt graag mee maar voert ook feilloos uit wat er van je verwacht wordt. Je bent een teamplayer die zelfstandig zijn porte-feuille uitbouwt en beheert. Verkoopservaring binnen de communicatie- en reclamewereld is gewenst maar zeker zo belangrijk zijn motivatie en de juiste ingesteldheid.

Ons aanbod: Wij bieden je een boeiende, afwisselende en zelfstandige functie in een dynamisch mediabedrijf. Wij voorzien een salaris op niveau aangevuld met extralegale voordelen en interessante loopbaanperspectieven.

Interesse? Overtuig ons van je talent en stuur zo snel mogelijk je sollicitatie met uitgebreid CV naar [email protected] ter attentie van Nathalie Vercammen, HR-manager.

NOST VACATURE.indd 1 04-03-2009 12:56:04

060_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:53 Pagina 60

Page 63: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

®AVAAlles om het te maken

Systeem-en procesanalist

www.ava.be

Wij bieden

-

Klaar om er iets van te maken?

-

-

[email protected]

AVA---

Temse

Om onze verdere groei te ondersteunen zoeken we voor ons departement IT/Business Improvements te Temse een m/v:

Jouw takenpakket

-

Jouw kwaliteiten

-

61VACATURE 14 MAART 2009

F e d e ra t i e v a n S o c i a l i s t i s c h e M u t u a l i t e i t e n v a n B ra b a n t

Business analystFunctie: u staat in voor de behoeftenanalyse voor informaticaprojecten in verschillende domeinen van de ziekteverzekering en voor de optimalisatie van de processen. U bent belast met de redactie van functionele analyses en verantwoordelijk voor de opvolging van uw projecten tijdens de verschillende fases (analyse, programmering, test en implementatie).Dit houdt in dat u zorgt dat de gebruikers met de geïnformatiseerde oplossingen overweg kunnen. U neemt deel aan het samenstellen van documentatie en procedurehandleidingen en houdt deze up-to-date.U neemt deel aan zowel interne als externe overlegvergaderingen.U vormt de link tussen business (administratie) en informatica.

Profiel: u beschikt over een bachelor- of masterdiploma of 3 jaar ervaring in businessanalyse. U hebt goede communicatieve vaardigheden en bent sterk in organiseren, plannen en proactief bijsturen van uw taken om het naleven van de planning te verzekeren. U hebt minstens basiskennis Frans. Kennis van één of meerdere modelleertalen is een pluspunt.

De Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant geniet het vertrouwen van meer dan 571.000 leden. Om de dienstverlening te optimaliseren, zoeken wij voor spoedige aanwerving een (m/v):

Wij bieden een marktconform loon, aangevuld met o.a. maaltijdcheques, dertiende maand en groeps- en hospitalisatieverzekering. Tewerkstelling in een 36-urenweek met een variabel uurrooster. Wij zijn gevestigd op enkele minuten wandelen van het Centraal station.

Interesse? Richt uw kandidatuur met cv en foto vóór 25 maart 2009 aan FSMB, Directie Human Resources,Zuidstraat 111, 1000 Brussel of [email protected] selectieproeven zijn gepland op 7 april 2009 in de voormiddag.www.fsmb.be

Een mutualiteit voor elke leeftijd!

REVENUE ANALYSTVia intens onderzoek en gerichte analyses moet je ervoor zorgen dat er een optimale benutting is van ons commerciële aanbod (airtime). Revenue Analyst is een nieuwe functie binnen ons bedrijf en een ideale springplank voor verdere doorgroei in de media/sales.

ADVERTISING & TV RESEARCHERJe ben verantwoordelijk voor het opzetten van onderzoek en methodologie met als doel insights en argumentaties te ontwikkelen om adverteerders, media- en reclamebureaus op een doeltreff ende wijze te overtuigen tot het investeren in de VMMtv kanalen.

MEDIA BUYING & BRAND RESEARCHERJe staat in voor de analyse en de interpretatie van media-investeringen. Zo breng je ondermeer de concurrentiepositie van adverteerders in kaart, je signaleert threats en je detecteert trends en hun potentieel. Daarnaast onderzoek je de ROI-eff ectiviteit van de merken die adverteren op onze tv zenders.

JUNIOR PAYROLL ADMINISTRATOR – TijdelijkAls payroll administrator zit je mee in het hart van HR en sta je onder andere in voor tijdsregistratie, lonen, reportings en dossier administratie.

De Vlaamse Media Maatschappij blijft voortdurend evolueren. Drie TV-zenders, twee radio-stations, een pak digitale en online initiatieven…vooruitkijken is een must in medialand! Daarom zijn we ook voortdurend op zoek naar gedreven en getalenteerde mensen om onze teams te versterken. Momenteel zoeken wij naar (m/v)

Ben jij het talent dat we zoeken? Neem zeker een kijkje op www.vtm.be/vacatures,daar vind je meer informatie over de jobinhoud en het profi el.

BEN JIJ HET TALENT DAT WE ZOEKEN?

061_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:56 Pagina 61

Page 64: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

A future in energy?Word onzenieuwe collega

Distrigas is een Europese onderneming actief in de aard-gashandel. We verkopen aardgas aan industriële klanten,voortverkopers van aardgas en elektriciteitsproducenten,en zijn actief in de arbitrage (trading) van aardgas en deverkoop en het transport van LNG (vloeibaar aardgas).Wij bieden onze klanten een brede waaier van op maatgesneden en flexibele diensten aan om een betrouw-bare aardgasbevoorrading tegen een concurrentiële prijste verzekeren.

Distrigas nv/sa - Nijverheidsstraat 10, rue de l’Industrie - BE-1000 Brussel/Bruxelles

Surf snel naarwww.distrigas.euvoor een gedetailleerde jobomschrijving.

Je nieuwe werkplek, in hartje Brussel, is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Uitdagende jobs in een dynamisch team met onder andere een competitiefsalaris en zeer aantrekkelijke extralegale voordelen!

Distrigas is een onderdeel van de Eni groep. Eni is een van de

belangrijkste geïntegreerde energiebedrijven. Haar activiteiten zijn

verspreid over meer dan 70 landen. Haar 76 000 medewerkers zijn

actief in de olie-, gas- en elektriciteitsproductie en -verkoop, in de

petrochemie en in de industriële engineering. Op al deze vlakken

heeft Eni een leidende internationale marktpositie.

62VACATURE 14 MAART 2009

The Society of Environmental Toxicology and Chemistry (SETAC) is a not-for-profit, worldwide professional organisation comprised of individuals andinstitutions dedicated to the study, analysis and solution of environmentalproblems, the management and regulation of natural resources, research anddevelopment and environmental education. SETAC Europe’s primary purposeis to serve as the European regional umbrella organisation for its members inEurope (for more information go to www.setac.org).

The SETAC Europe office in Brussels is looking for candidates (m/f) for the position of

SETAC Europe Executive Director

The SETAC Europe Executive Director acts as the secretary of the SETAC Europecouncil, the general assembly and the executive committee and he managesthe daily affairs, the European office and business of the association and represents the association as needed.

We are looking for an excellent communicator preferably with a background /PhD in environmental sciences, a broad interest and experience and capableto effectively communicate with experts at various levels. You have a truemotivation to build bridges between the academic, industry and governanceexperts, facilitate the development of shared views on sustainable environment issues, and a strong affiliation to the goals of the society.You have a large international network, the skills to expand your networkand use it effectively to further the goals of the society. You have provenmanagement skills to adequately manage the finances, staff, volunteergroups, and projects.

We offer an exciting and challenging international working environmentin an esteemed organisation with a high international profile and an officebased in Brussels.

For more informationon the position and

the application procedure, please go towww.setac.eu/ed.pdf

Vzw De Sprong is erkend als sociale werkplaats en beoogt de herinschakeling van langdurig werklozen. De Sprong stelt bijna 50 mensen tewerk en heeft afdelingen in Meerhout, Geel en Grobbendonk.

De vzw wil op korte termijn overgaan tot de aanwerving van een (m/v):

DIRECTEUR Contract onbepaalde duur met tewerkstelling te Meerhout.

Diplomavoorwaarden:Kandidaten dienen te beschikken over een master- of bacheloropleiding.

Ervaring inzake leiding geven strekt tot aanbeveling.

Taakomschrijving:Als directeur bent u in samenspraak met het bestuur verantwoordelijk voor de dagelijkse opvolging en het algemeenbeleid van de vzw. Coördinatie en supervisie lopen als een rode draad door uw dagelijks functioneren. U maakt viaeen adequaat en doelgroepgericht personeelsbeleid en een waakzaam financieel beheer de kernopdrachten van uw

organisatie waar en realiseert de doelen die de subsidiërende overheid vooropstelt. Hierbij hoort ook de opvolging vande infrastructuur van de vzw. Op vlak van interne en externe communicatie en overleg fungeert u als spilfiguur.

Een uitgebreide functieomschrijving kunt u op eenvoudig verzoek bekomen op volgend e-mailadres: [email protected].

Telefonische informatie kan u bekomen bij Eric Nysmans, 0475/49.00.67 Solliciteren:

Kandidaturen dienen uiterlijk op 31 maart e.k. toe te komen op volgend adres: De Sprong vzw, Dr.-Van de Perrestraat 218a, 2440 Geel.

062_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:13 Pagina 62

Page 65: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Lid

Fede

rgon

VG.

1321

/B •

B-A

B05.

013

• W

.RS.

269

Staffing as you MenT it. www.ment.be

YOUR TALENTis not MenT to be wasted.

Researchers Werving & Selectie (m/v) Gent & AntwerpenFUNCTIE: Als Researcher staat u in voor het identificeren en preselecteren van kandidaten die bij onze

klanten het verschil maken. Dit houdt in: • bepalen van de rekruteringsstrategieën • opsporen van unieke

kandidaten via diverse rekruteringskanalen • telefonisch screenen van kandidaten en een eerste selectie

doorvoeren • organiseren van afspraken tussen kandidaten en onze consultants • beheren van jobsites op

het internet • ondersteunen en opvolgen van de kandidaat tijdens het verdere selectietraject.

PROFIEL: Voor deze sleutelfunctie in onze organisatie zoekt MenT ambitieuze en gedreven universitairen

die bij voorkeur een eerste werkervaring achter de rug hebben in een professionele dienstenorganisatie.

Dankzij uw uitstekende communicatieve vaardigheden en gedrevenheid bent u in staat kandidaten te

overtuigen. Objectieven en deadlines halen het beste in u naar boven.

MenT biedt u, naast een dynamische werkomgeving, de kans om op korte termijn een scherp inzicht te

krijgen in het bedrijfsleven. U hebt contacten op hoog niveau met ambitieuze mana gers in alle func-

tionele domeinen. MenT heeft een aantrekkelijke klantenportfolio van multinationals en nichespelers die

in hun sector een toonaangevende positie bekleden. De functie van Researcher biedt u bovendien een

stevige basis om door te groeien naar Consultant. Uiteraard zorgen een marktconform salaris, continue

training en de modernste researchtools voor een optimaal kader om u te ontplooien.

Gaat u samen met ons deze uitdaging aan? Zorgt u er voor dat onze klanten verder succesvol zijn door

uniek managementtalent voor hen aan te brengen? Mail dan vandaag nog uw curriculum vitae naar

Tim De Pauw op [email protected]

Sinds 2001 is MenT een vaste waarde op vlak van staffi ng. Onze 25 enthousiaste en hoog opgeleide mede-

werkers ondersteunen onze klanten op vlak van:

• direct & executive search • testing & assessments • werving & selectie via advertentie • strategische HR consulting.

MenT vormt de professionele schakel tussen ambitieuze kandidaten en succesvolle bedrijven. Om de groei

van onze organisatie te ondersteunen zijn wij voor onze kantoren te Gent en Antwerpen op zoek naar

MenT • Maaltemeers 71 • 9051 GentTel: 09/233 55 80 • www.ment.be

63VACATURE 14 MAART 2009

JustWorkmega interim jobs

JustWork, de nieuwe sensatie in de uitzendwereld. Moeilijke economische tijden sterken onze creativiteit. JustWork gaat een vernieuwend, ijzersterk uitzend concept in de markt zetten. We starten in mei te Kortrijk, een eerste stap in een ambitieuze groei-politiek.

Om deze beginnende revelatie vorm te geven zoekt JustWork een:

Uitzendpioniervan procesbouwer tot salescoach

Taakinhoud

Jouw jobinhoud evolueert mee naargelang de groei en ontwikkeling van JustWork.In de eerste – conceptuele - fase, maximum 2 maanden, zal je hoofdzakelijk fungeren als sparringpartner van de project manager en het ICT-team, met als hoofddoelstelling het concept omzetten in efficiënte processen.In mei start je het eerste kantoor op. Maw. je pioniert en toetst de processen aan de praktijk, waarbij je optimalisaties aanreikt en stuurt. On-the-job leid je de eerste uitzendconsulenten op.Van zodra JustWork een kritische massa bereikt openen we, onder jouw leiding, nog 2 kantoren in West-Vlaanderen. Je bent verantwoordelijk voor enerzijds de prospectie en opvolging van de major accounts en anderzijds de coaching van de uitzendteams. Je rapporteert aan de gedelegeerd bestuurder.

Profiel

Aanbod

Boeiende, uitdagende functie, van ontwikkeling tot uitvoering in de uitzendsector, binnen een no-nonsense omgeving. Hoe sneller de evolutie van de onderneming, hoe sterker jouw doorgroeimogelijkheden: je pioniert in iedere nieuwe functie. In onze competitieve markt ontvang je een competitief loonpakket.

Interesse?

Mail je cv en motivatie naar [email protected] 0475/447349. Je wordt binnen de 2 werkdagen gecontacteerd.

063_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:46 Pagina 63

Page 66: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

GeertICT-Consultant

www.sdworx.com/jobs

‘Een ICT-omgeving die je uitdaagt.’Met meer dan 700 ICT’ers creëert SD Worx oplossingen in een internationale en technologisch innoverende omgeving. SD Worx is het grootste HR-consultancybedrijf van België en biedt een volledige dienstverlening rond het tewerkstellen van personeel. We bekleden een sterke marktpositie in alle afzonderlijke HR-disciplines: staffing, payroll, compensation & benefits, performance management en development, inclusief de administratie en juridische advisering die hiermee samenhangt. Op dit moment zijn we al actief in meer dan 20 landen, vanuit eigen kantoren of via kwaliteitsvolle partners.

Onze forse groei ondersteunen op ICT-vlak is een bijzondere uitdaging. En zo kom jij in beeld. Gaat je voorkeur uit naar Development of Architectuur in .NET, Analyses in UML of Infrastructuur? Of ben je eerder thuis in Consultancy in SAP of Microsoft Dynamics AX? Bij SD Worx kun je zelfstandig werken en écht het verschil maken. Surf naar www.sdworx.com/jobs en ontdek een ICT-omgeving die je uitdaagt.

64VACATURE 14 MAART 2009

www.werkenbijkoopjeskrant.be

PRODUCT MANAGER (v/m)Jouw uitdaging, onze verwachting

Het bewaken van de inhoud van onze kranten & websites

Uitdenken van marketing-acties

Zoeken naar commerciële opportuniteiten in samenwerking met retailers en externe partijen

Bedenken en inzetten van verkoopstimulerende producten

Meewerken aan de verdere uitbouw en innovatie van ons productaanbod

»»»

»»

VLAANDEREN

GRATIS zoekertjes lezen, GRATIS zoekertjes plaatsen

Inclusief bon voor

GRATISzoekertje!

1 JOBS 1. voltijds jobaanbod p.2 2. deeltijds jobaanbod p.4 3. bijverdienste/thuiswerk p.4 4. jobstudenten gezocht p.4 5. leercontracten jobaanbod p.4 6. vrijwilligers/diversen p.4 7. franchise/zelfst. partners p.4 8. ik zoek werk

p.7 9. vakmensen p.7

2 IMMO 1. huis zonder tuin te huur p.7 2. huis zonder tuin te koop p.8 3. huis met tuin te huur p.10 4. huis met tuin te koop p.11 5. villa’s te huur p.13 6. villa’s te koop p.13 7. appartementen te huur p.13 8. appartementen te koop p.15 9. studio’s te huur p.16 10. studio’s te koop p.17 11. garages te huur p.17 12. garages te koop p.17 13. gronden & bossen p.17 14. studentenkamers p.17 15. woongemeenschappen p.18 16. domiciliëringsadressen p.18 17. opbrengsteigendommen p.18 18. handelsruimte/overnames p.18 19. magazijnen/ateliers p.19

3 RIJDEN 1. auto’s zonder prijsbepaling p.19 2. schadewagens p.22 3. auto’s tot 1.250 € p.22 4. auto’s tot 2.500 € p.23 5. auto’s tot 5.000 € p.24 6. auto’s + 5.000 € p.25 7. auto’s + 12.500 € p.28 8. monovolumes p.30 9. 4x4/SUV

p.30 10. bestel-/vrachtwagens/bussen p.31 11. auto onderdelen/acc. p.31 12. car-audio/-video/navigatie p.34 13. auto oldtimers & onderdelen p.3414. moto’s/bromfi etsen p.35 15. motorkleding p.39 16. moto’s/bromf. onderd./acc. p.40 17. moto oldtimers & onderdelen p.40 18. karts/quads/trikes/pocketbikes p.40 19. fi etsen p.41 20. fi etsen toebehoren p.43 21. rolstoelen/scootmobielen p.4322. auto’s zonder rijbewijs p.44

4HUIS & TUIN 1. woon- & slaapkamer p.44 2. eetkamer/keuken p.48 3. badkamer/sanitair p.50 4. verlichting/decoratie/vloeren p.51 5. tuin/plant/vijvers p.54 6. huishoudtoestellen/electro p.73 7. gastronomie

p.75 8. TV/Video/DVD/homecinema p.76 9. audio apparatuur & acc. p.77 10. kidscorner - baby & kind p.78 11. speelgoed binnen & buiten p.81 12. verwarming/klimaatregeling p.82 13. beauty & wellness p.84 14. inboedels/veilingen p.85

5 1. foto- & fi lmmateriaal p.85 2. comp./netwerk/hard & softw p.86 3. games & consoles p.88 4. gsm/telefonie/telecom p.89 5. DHZ/machines/gereedsch. p.89 6. hobbymaterialen p.92 7. amusementstoestellen p.93 8. verzamelingen p.93 9. antiek/kunst/ambacht p.95 10. modelbouw

p.99 11. camping p.100 12. motorhomes p.102 13. optica p.102 14. vakantiewoning binnenland p.103 15. vakantiewoning buitenland p.106 16. vakantie & reistickets p.106

6 1. sport indoor p.108 2. sport outdoor/wintersport p.109 3. watersporten p.109 4. kajaks/kano’s/boten/jetski’s p.110 5. strips/boeken/tijdschr. p.110 6. cursus/school- & studieboek p.111 7. fi lm (DVD/video/...) p.112 8. muziekgroepen p.112 9. instrumenten/partituren p.112 10. tickets/toegangskaarten p.113 11. muziek (CD/DVD/platen/...) p.113 12. diversen

p.114

7 KLEDING 1. mannen

p.114 2. vrouwen p.114 3. kinderen p.115 4. sieraden/accessoires p.116 5. schoenen p.117 6. toneelkleding & diversen p.117

8DIEREN

9UIT & INFO 1. agenda - aankondigingen p.117 2. info & documentatie p.118 3. gratis voorwerpen p.118 4. verloren/gevonden p.118 5. goederen voor markt/beurs p.118 6. u wordt gezocht p.118

10 CONTACTEN 1. contactevenementen p.118 2. astrologie/advies p.118 3. gezelschap

p.118 4. relaties/huwelijken p.118 5. erotische contacten p.119 6. bar/escorte/ero-personeel p.123 7. ero lectuur/fi lm/acc. p.123

BEDRIJF11 KANTOOR 1. kantoorbenodigdheden p.123 2. kantoorapparatuur p.124 3. werktuigen/machines p.124 4. kantoormeubilair p.125 5. winkelinrichting/inboedels p.125 6. kapitalen/beleggingen p.126 7. diversen

p.126

12 RUILEN

€ 2,9515.723 zoekertjes

22ste jaargang - oplage 100.000 Wekelijks op vrijdag

Alle Vlaamse zoekertjes in één krant

SPORT &CULTUUR

HOBBYVRIJE TIJD

aal rd & softw p.86

p.88com eedsc

ellen p.93

acht p.95

nnenlauitenland p.106ets

terspor

en/jetski’s p.110schr. p.110studieb) p.112

turen p.112aarten p.113laten/...) p.113

p.114

Gp.114p.114p.115

res p.116p.117

versen p.117

NFOigingen p.117ie p.118

p.118p.118

rkt/beurs p.118p.118

TACTENen p.118

p.118p.118

n p.118n p.119

ersoneel 1

€ 2 95

&UR

IJD

Profiel Ca. 3 jaar relevante werkervaring als product- of marketing-manager is een must

Gepassioneerd door zowel print als electronic media

Commercieel inzicht

Creatieve pletwals

Harde werker en perfectionistisch van aard

Jouw verwachting, onze uitdaging Boeiende job in een dynamisch mediabedrijf

No-nonsense maar stimulerende bedrijfscultuur

Eerlijke honorering

Firmawagen

»»»»»

»»»»

Stuur snel je motivatiebrief en cv (+ pasfoto) naar :

Koopjeskrant NV, t.a.v. medewerkerszaken, Boomsesteenweg 460, 2610 Wilrijk

of e-mail : [email protected] ter attentie van Katia of Annick.

Stop met zoeken !Je nieuwe job staat hier.

250 !enverdien

werkenbijkoopjeskrant.be

Vind onzenieuwe collega

064_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 22:53 Pagina 64

Page 67: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Dé onafhankelijke Belgische brouwer met een omzet van € 100 miljoen en 400 medewerkers

zoekt

Wij bieden je: stabiliteit in een familiale onderneming, vaste waarde in een boeiende sector, en uiteraard een competitief salarispakket.

Stuur je sollicitatiebrief met cv, liefst met foto, naar N.V. Brouwerij Haacht, Provinciesteenweg 28 te 3190 Boortmeerbeek, t.a.v. Roger Portauw of mail naar [email protected], Tel. 016/615 262

Je functie• Je optimaliseert de commer-

cialisering van onze bieren in het buitenland. Dit doe je door nieuwe markten en nieuw cliënteel in de bestaande markten te prospec-teren en door de contacten met de reeds bestaande klanten te bestendigen.

• De nadruk ligt op de uitbouw vaneen duurzaam klantenbestand.

• In overleg met de Directie bepaal je mee de export-strategie en stel je mee het verkoopplan op dat je vervolgens uitvoert.

• Je leidt de exportafdeling.

Je profi el• Je hebt een opleiding op niveau hoger

onderwijs afgerond en hebt aantoonbare relevante werkervaring in

een internationale commerciële omgeving, bij voorkeur in voeding.

• Je bent volledig operationeel in de belangrijkste internationale

handelstalen.• Je voelt je erg goed thuis in een

internationale context en bent uiteraard zeer flexibel en bereid

vaak te reizen.• Commerciële feeling, goede

contactvaardigheid enadministratieve rigueur zijn

essentieel.

Export Manager

65VACATURE 14 MAART 2009

Fedagrim (www.fedagrim.be), gevestigd in Brussel, is de Belgische Federatie van de uit-rusting voor de Landbouw, de Tuinbouw, de

Veeteelt en de Tuin. Ze groepeert zowel de fabrikanten en invoerders van tractoren, land-

bouwmachines, tuin-, park- en bosmateriaal, als de stallenbouwers en stalinrichters. De missie

van Fedagrim bestaat uit het vertegenwoordigen van haar leden in overlegorganisaties op diverse niveaus, het verspreiden van doelgerichte infor-

matie aan haar leden, het verstrekken van advies,en het organiseren van evenementen zoals de

internationale landbouwbeurs Agribex, Breedex,Demo Groen en Potato Europe.

Specifiek met het oog op het verder uitbouwen van haar evenementen ziet Fedagrim op korte termijn uit naar een

getalenteerd (m/v)

ACCOUNTMANAGER België

Functie-inhoud: u bent integraal verantwoordelijk voor de verdere uitbouw van de internationale evenementen Agribex,

Functieprofiel:-

wie ‘the job has to be done’.

Functievoordelen:

erkende organisatie.

Hebt u interesse voor deze aanbieding? Aarzel niet en schrijf, fax of mail met volledig cv naar dhr. Antoon Bulcke,

Integrale VerkoopZorg. Wij zullen uw kandidatuur zeer vertrouwelijk behandelen. Indien u aan het gestelde

profiel beantwoordt, zal u uiterlijk 10 dagen na uw schrijven uitgenodigd worden voor een persoonlijk onderhoud.

uw professionele partner in Verkoop- en PersoneelsZorg

Schoolstraat 59 bus 22, 8800 Roeselare-Beveren.Tel. 051 22 17 92 - Fax 051 25 36 50 E-mail: [email protected] www.antoonbulcke.be Er

ken

d w

ervi

ng

s- e

n s

elec

tieb

ure

au V

G. 6

0/B

- Li

d v

an F

eder

go

n

Advocatenkantoorin de buurt van het Brussels Justitiepaleis

zoekt voor indienstnemingvanaf 1 april 2009,

een BEDIENDE (m/v)voor secretariaatswerk (minimaal 32u/week)

Takenpakket:• telefonische oproepen beantwoorden

en doorverwijzen• teksten verzendklaar maken• briefwisseling typen• (vrij eenvoudige) boekhouding voeren

Kennis van het Frans (gesproken en geschreven) is vereist

Gemoedelijke werksfeer

Bezoldiging: overeen te komen in functievan de bekwaamheden

Voor inlichtingen: 02/465.02.80 (vragen naar Katleen Heylens)

OUR AMBITIONYOUR TALENT!OUR AMBITIONYOUR TALENT!OOOOOOOOOUUUUUUUURRRRRRRR AAAAAAAAAMMMMMMMMBBBBBBBIIIIIITTTTTTIIIIIIIOOOOOOOONNNNNNNNNOOOOOOUUUUUURRRRRR AAAAAAMMMMMMBBBBBBIIIITTTTTIIIIIOOOOOONNNNNNNYYYYYYYOOOOUUURRRRR TTTTTAAAAALLLEEENNNNTTTTT!!!!!YYYYYOOOUUURRRR TTTTAAAALLLEEENNNNTTTT!!!!OUR AMBITIONYOUR TALENT!

Aarzel niet, solliciteer:www.arseus.com

TEASER-VACATURE-14-3-2009.indd 1 3/12/09 5:46:39 PM

065_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:46 Pagina 65

Page 68: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

66VACATURE 14 MAART 2009

www.werkenbijkoopjeskrant.be

Jouw uitdaging, onze verwachtingHet optimaliseren, uitbouwen en coördineren van het distributienetwerkvan Koopjeskrant Lokaal in Vlaanderen

Het onderhandelen met retailpunten en leveranciers

Je bent communicatief, commercieel en creatief

Je bent in het bezit van rijbewijs B en een bachelor diploma marketing

»

»»»

VLAANDEREN

GRATIS zoekertjes lezen, GRATIS zoekertjes plaatsen

Inclusief bon voor

GRATISzoekertje!

1 JOBS 1. voltijds jobaanbod

p.2 2. deeltijds jobaanbod p.4 3. bijverdienste/thuiswerk p.4 4. jobstudenten gezocht p 4 5. leercontracten jobaanbod p.4 6. vrijwilligers/diversen p.4 7. franchise/zelfst. partners p 4 8. ik zoek werk p.7 9. vakmensen p.7

2 IMMO 1. huis zonder tuin te huur p 72. huis zonder tuin te koop p 83. huis met tuin te huur p.104. huis met tuin te koop p 115. villa’s te huur

p 136. villa’s te koop p.13 7. appartementen te huur p.13 8. appartementen te koop p 15 9. studio’s te huur

p.16 10. studio’s te koop p.1711. garages te huur p.17 12. garages te koop p 17 13. gronden & bossen p.17 14. studentenkamers

p.17 15. woongemeenschappen p.18 16. domiciliëringsadressen p 18 17. opbrengsteigendommen p 18 18. handelsruimte/overnames p 18 19. magazijnen/ateliers p.19

3 RIJDEN 1. auto’s zonder prijsbepaling p 19 2. schadewagens

p.223. auto’s tot 1.250 €p.224. auto’s tot 2.500 € p.235. auto’s tot 5.000 € p.24 6. auto’s + 5.000 € p.257. auto’s + 12.500 € p.28 8. monovolumes p.30 9. 4x4/SUV p.30 10. bestel-/vrachtwagens/bussen p.31 11. auto onderdelen/acc. p.31 12. car-audio/-video/navigatie p 3413. auto oldtimers & onderdelen p.3414. moto’s/bromfi etsen p.35 15. motorkleding

p.39 16. moto’s/bromf onderd./acc. p.40 17. moto oldtimers & onderdelen p 40 18. karts/quads/trikes/pocketbikes p.40 19. fi etsen p 41 20. fi etsen toebehoren p.43 21. rolstoelen/scootmobielen p 4322. auto’s zonder rijbewijs p 44

4HUIS & TUIN 1. woon- & slaapkamer p 44 2. eetkamer/keuken

p 48 3. badkamer/sanitair p.50 4. verlichting/decoratie/vloeren p.51 5. tuin/plant/vijversp.54 6. huishoudtoestellen/electro p.73 7. gastronomie p 75 8. TV/Video/DVD/homecinema p 769. audio apparatuur & acc p 7710. kidscorner - baby & kind p 78 11. speelgoed binnen & buiten p.81 12. verwarming/klimaatregeling p 8213. beauty & wellness p.84 14. inboedels/veilingen p.85

5 1. foto- & filmmateriaal p.852. comp./netwerk/hard & softw p.86 3. games & consoles p.88 4. gsm/telefonie/telecom p.89 5. DHZ/machines/gereedsch. p 89 6. hobbymaterialen

p.92 7. amusementstoestellen p 93 8. verzamelingen p.93 9. antiek/kunst/ambacht p.95 10. modelbouw p.99 11. camping

p.100 12. motorhomes p.102 13. optica p.102 14. vakantiewoning binnenland p.103 15. vakantiewoning buitenland p 106 16. vakantie & reistickets p.106

6 1. sport indoor

p.108 2. sport outdoor/wintersport p 109 3. watersporten p 109 4. kajaks/kano’s/boten/jetski’s p 110 5. strips/boeken/tijdschr. p.110 6. cursus/school- & studieboek p 111 7. film (DVD/video/...) p.112 8. muziekgroepen

p.112 9. instrumenten/partituren p.112 10. tickets/toegangskaarten p 113 11. muziek (CD/DVD/platen/...) p 113 12. diversen p 114

7 KLEDING 1. mannen

p 114 2. vrouwen p.114 3. kinderen p.115 4. sieraden/accessoires p 116 5. schoenen p.117 6. toneelkleding & diversen p.117

8DIEREN

9UIT & INFO 1. agenda - aankondigingen p.117 2. info & documentatie p.118 3. gratis voorwerpen p.118 4. verloren/gevonden p.1185. goederen voor markt/beurs p 1186. u wordt gezocht

p.118

10 CONTACTEN 1. contactevenementen p 118 2. astrologie/advies p.118 3. gezelschap

p.118 4. relaties/huwelijken p.118 5. erotische contacten p.119 6. bar/escorte/ero-personeel p.123 7. ero lectuur/film/acc p 123

BEDRIJF11 KANTOOR 1. kantoorbenodigdheden p.123 2. kantoorapparatuur p.124 3. werktuigen/machines p 124 4. kantoormeubilair p 125 5. winkelinrichting/inboedels p.125 6. kapitalen/beleggingen p.126 7. diversen

p.126

12 RUILEN

€ 2,9515.723 zoekertjes

22ste jaargang - oplage 100.000Wekelijks op vrijdag

Alle Vlaamse zoekertjes in één krant

SPORT &CULTUUR

HOBBYVRIJE TIJD

aal

rd & softw

p.8com

eedsc

ellen p 93

acht p 95

nnenla

uitenland p 106ets

erspor

en/jetski’s p 110schr. pstudieb

) p 112

turen p.112aarten p.113laten/...) p 113

p.114

Gp.114

p.114

p.115res p 116

p.117versen p.117

NFOigingen p.117ie p.118

p.118

p.1188kt/beurs p.118

p 118

TACTTENNen p 118

p.118

p.118n p 118n p 119

ersoneel 1

€ 2 95

&UR

IJD

Jouw verwachting, onze uitdagingJe maakt deel uit van een jong team met een toffe werksfeer

Eerlijke verloning + firmawagen

»»

Stuur snel je motivatiebrief en cv (+ pasfoto) naar :

Koopjeskrant NV, t.a.v. medewerkerszaken, Boomsesteenweg 460, 2610 Wilrijk

of e-mail : [email protected] ter attentie van Katia of Annick.

Stop met zoeken !Je nieuwe job staat hier.

250 !enverdien

werkenbijkoopjeskrant.be

Vind onzenieuwe collega

DISTRIBUTIE VERANTWOORDELIJKE (v/m)

066_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:48 Pagina 66

Page 69: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Product Manager Leidingsystemen, kantoor Machelen (m/v)Productplanning: assortiment, technische publicaties en

lastenboeken, product know-how, documentatie- en

informatiecentrum, ...

Productmarketing: marktanalyse, ...

ingenieurs- of hogere technische opleiding

enkele jaren ervaring met bouwtechnieken + affiniteit

marketing

marktgericht, communicatief, matuur en een vernieu-

wende geest

drie- of viertalig (F/N/E/D).

Project Adviseur/Partner in sanitaire bouw-projecten, regio Brabant (m/v)Advies, project management en netwerking. Partnerschap

uitbouwen met architecten, aannemers, studiebureaus,

installateurs. De promotor van Geberit bij de grotere bou-

wprojecten.

ingenieursopleiding + affiniteit met onze sector

klantgerichte relatiebeheerder en actieve netwerker

project management skills

tweetalig F/N

Technisch Adviseur, regio Oost- en West-Vlaanderen (m/v)Technisch advies en support aan de installateur. Promotor

van alle Geberit materiaal. Relatiebeheer. Verzorgen van

theoretische en praktische opleidingen en demo's op vlak van

sanitaire systemen en producten.

technische studies of gelijkwaardig door ervaring

praktische ervaring in sanitair

passie voor techniek en installatie

klantgericht, energiek en betrouwbaar persoon

Geberit biedt

degelijke opleidingen, alle kansen tot zelfontplooiing, een

aantrekkelijk salaris met bedrijfswagen en extralegale voor-

delen.

Interesse?

Surf naar www.martensbrijs.be waar onze consultants

deze 3 vacatures uitgebreid omschrijven en waar u online

kan solliciteren.

Vragen? Contacteer Ruth Brijs op 09/244 78 78.

Geberit is Europees

marktleider in sanitaire

technologie. Deze

Zwitserse groep heeft

een omzet van 1,65

miljard euro en stelt

wereldwijd 5.700 mede-

werkers te werk in 41

landen. De zetel in

België (Machelen) telt

vandaag 41 mede-

werkers.

Geberit staat voor:

- Topklasse

- Sanitaire systemen én

leidingsystemen

- Innovatie en

duurzaamheid

www.geberit.be

Brasschaat is een groene gemeente die ligt aan de rand van de grootstad Antwerpen.Als lokaal bestuur trachten we de dienstverlening naar de zowat 38.000 inwonersvan Brasschaat zo optimaal mogelijk te organiseren. Hiertoe bouwden we een stevigeorganisatie uit met zo’n 400 medewerkers. Om dit team te versterken gaat hetgemeentebestuur van Brasschaat, door middel van een selectieproef, nu over tot deaanwerving in contractueel verband met aanleg van een werfreserve van één (m/v):

HUISVESTINGSAMBTENAAR B1-B3

Profiel: • U bent minimaal 18 jaar • U bent van onberispelijk gedrag en geniet van de burgerlijkeen politieke rechten • U bent in het bezit van een bachelor diploma of een diploma hogeronderwijs korte type • U heeft een goede communicatieve uitdrukkingsvaardigheid • U bentklantvriendelijk en behulpzaam • U heeft kennis van informaticagebruik en inzicht in defunctie en werking van de gemeentelijke diensten • U kan zich snel wetten, reglementen envoorschriften eigen maken en u kan ze juist interpreteren • U helpt bij de ontwikkeling van eendoeltreffend woonbeleid.

Als deze uitdaging u aanspreekt, kunt u een inschrijvingsformulier, de volledige functie-beschrijving en de toelatings- en aanwervingsvoorwaarden verkrijgen bij het Gemeentebestuur,dienst personeel en onderwijs, Frilinglei 1, 2930 Brasschaat.Tel.: 03 650 02 75 • Fax 03 650 02 89 • E-mail: [email protected]

Sollicitaties moeten uiterlijk 20 maart 2009 worden toegezonden.

IGM is een dynamische kmo, gespecialiseerd in concept-

ontwikkeling en realisatie van interieurprojecten voor de retail.

We zoeken momenteel een (m/v):

Projectcoörd

inator

(intern)

De functie:

specifieke (deel)taken uit, ter ondersteuning van de Project Manager.

De taken:

Je profiel:

sionele activiteit.

Interesse? Stuur je cv naar IGM nv, Station van Ukkel Stalle,

V. Allardstraat 256, 1180 Brussel, ter attentie van Michel Cleemput.

Broeders

vanLiefde

Broeders

vanLiefde

67VACATURE 14 MAART 2009

ART DIRECTOR m/v

I JE PROFIEL Je volgde een hogere grafische opleiding. Je hebt enkele jaren ervaring in

een reclamebureau als grafisch ontwerper. InDesign, Photoshop en Illustrator hebben

voor jou geen geheimen meer. De creatie en uitwerking van campagnes, brochures,

advertenties, folders en verpakkingen vormen voor jou boeiende uitdagingen.

I JE TAAK Projecten en ideeën bespreek je samen met de AE. Je bent verantwoordelijk

voor de creatieve invulling en uitvoering van de opdrachten die je toevertrouwd worden.

I WIJ BIEDEN Een plaats binnen Kliek Creatieve Communicatie, een dynamische werk-

omgeving en een loon dat past bij jouw taak.

Ben jij de persoon die we zoeken?

Mail snel jouw CV met motivatiebrief naar

[email protected]. Schrijven kan ook naar: Kliek t.a.v.

Wim Wullaert, Bruggestraat 105, 8700 Tielt.

Kliek Creatieve Communicatie is een reclamebureau in volle expansie, gevestigd

in Tielt. Wij stellen onze klanten tevreden met spraakmakende grafische ontwerpen,

communicatieadvies en vooral een flexibele en professionele dienstverlening.

Bedrijven en organisaties als Sioen Industries, Ubbink, Versele Laga, Reo Veiling,

IVVO, AZ Damiaan, Decoranda, Mannavita, Billiet-Van Laere,… behoren tot onze

klanten. Om onze gestage groei te ondersteunen, zijn we op zoek naar een

enthousiaste collega.

Graf Ont 110H 112B VAC indd 1 20 01 2009 15:46:23

067_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:57 Pagina 67

Page 70: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Internationale Bouw &

Constructie, kortweg IBC,

is gespecialiseerd in

massieve houtbouw.

IBC bestaat meer dan

30 jaar en de opgebouwde

knowhow in massieve

houtbouw is het vertrouwen

van vele particulieren waard.

Hun bouwproces is in veilige

handen. Wij hebben ook

een ATG-certificaat wat de

degelijkheid en kwaliteit van

onze woningen garandeert.

Vandaag kan IBC flexibel

antwoorden op de meest

persoonlijke verlangens van

elke bouwer: een uitgebreid

team staat klaar voor elke

realisatie waar functionaliteit

en esthetiek elkaar

ontmoeten.

BOUWKUNDIG CALCULATOR (m/v)

Functie:Je voornaamste taak bestaat erin om samen met

onze vertegenwoordigers de ontwerpen en offertes

uit te werken en te zorgen voor een nauwgezette

kostprijsberekening. Je gebruikt hiervoor je

technische en architecturale kennis.

Samen met je collega’s werk je mee aan de verdere

ontwikkeling van een uniek bouwconcept met oog

voor kwalitatieve duurzaamheid.

Profiel:- bouwkundige vorming met een sterke affiniteit in

duurzaam bouwen

- grondige kennis van de meest courante software

- sterk analytisch talent

- creatief met oog voor architectuur

Aanbod:U kan werken voor een gestructureerd en stabiel

bedrijf met een uitstekende reputatie op het vlak van

kwaliteit en service. In ons collegiaal team krijgt u

een degelijke opleiding en ondersteuning. We bieden

een competitief en vast salaris.

Interesse:Stuur dan je cv en gemotiveerde sollicitatie naar

IBC nv t.a.v. dhr. Koen Zagers,

Vierselbaan 36, 2240 Zandhoven

of via mail : [email protected]

MASSIEVE HOUTBOUW

OCMW NIJLENHet OCMW van Nijlen maakt bekend

dat volgende betrekking bij aanwervingte begeven is voor mannelijke en vrouwelijke kandidaten:

Voltijds in statutair dienstverband

HOOFDMAATSCHAPPELIJK ASSISTENT

Uw functie: • U coördineert de activiteiten en geeft leiding en begeleiding aaneen team maatschappelijk assistenten van de Sociale Dienst • U stimuleert eenkwaliteitsvolle sociale dienstverlening. U overlegt met collega's, leidinggevenden,beleidsverantwoordelijken en derden • U ziet toe op een correcte uitvoeringvan de sociaal-administratieve taken van uw medewerkers • U levert beleidsvoor-bereidend werk en verstrekt deskundige adviezen • U bent eindverantwoordelijkevoor de organisatie, coördinatie, werkplanning, voortgang van de werkzaamhedenen de resultaten van de Sociale Dienst.

Uw profiel: • U hebt een diploma maatschappelijk werk, sociaal verpleegkundigeof het overeenstemmende bachelor diploma en bij voorkeur relevante bijscholing• U moet minimum 4 jaar anciënniteit hebben in graad B1, en titularis zijn vanminimaal schaal B2 met basis- en voortgezette vorming en moet twee jaartewerkstelling in een OCMW bewijzen • U hebt een sterke affiniteit met desociale sector en de doelgroepen van het OCMW • Uw stimulerende houdingwerkt positief op de motivatie van je medewerkers.

Ons aanbod: • Een salaris volgens barema (B4-B5), maaltijdcheques en hospitalisatie-verzekering • Boeiende en verantwoordelijke functie in een dynamisch lokaal bestuur• Afwisselende job op leidinggevend niveau met een brede verantwoordelijkheid.

De functieomschrijving en aanwervingsvoorwaarden zijn te bekomen bij hetOCMW van Nijlen, Kessel-Dorp 54 te 2560 Kessel (Nijlen) (tel. 03/491 84 10 -fax: 03/489 16 24 - e-mail: [email protected]).

De kandidaturen voor deze betrekkingen dienen aangetekend gericht aan devoorzitter van het OCMW, dhr Leo VERELST, p/a Kessel-dorp 54 te 2560 KESSEL(Nijlen), uiterlijk op 31 maart 2009.

De Secretaris, Louis Schoofs De Voorzitter, Leo Verelst

Kwaliteiten van mensen zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of nationaliteit.

De Universiteit Antwerpen is een kenniscentrum met 3.600

medewerkers waar grensverleggend en vernieuwend onderzoek wordt uitgevoerd op internationaal niveau.

De universiteit besteedt hierbij bijzondere zorg aan de opvang en begeleiding van de studenten, met voortdurende aandacht voor

onderwijsinnovatie. De universiteit is een autonome pluralistische universiteit die wenst mee te werken aan een open, democratische en

multiculturele samenleving, en die een gelijkekansenbeleid voert.

Kijk verder www.ua.ac.be

Zelfstandig Academisch PersoneelIn de faculteit Politieke

en Sociale Wetenschappen zijn er vacatures voor ZAP (m/v):

in het domein Strategische Communicatie (100%) (AP/2009/002)

in het domein Stadssociologie (100%)(AP/2009/003)

in het domein Sociale Demografie (100%)(AP/2009/004)

in het domein Antropologie (15%)(AP/2009/005)

in het domein Beeldende Kunst (10%) (AP/2009/006)

Assisterend Academisch PersoneelIn de faculteit Politieke

en Sociale Wetenschappen zijn er vacatures voor

mandaatassistenten (m/v):

in het domein Politieke Communicatie (100%) (AP/2009/007)

in het domein Strategische Communicatie (100%) (AP/2009/008)

in het domein Stadssociologie (100%)(AP/2009/009)

in het domein Arbeid (100%) (AP/2009/010)

in het domein Gezinssociologie/Sociologie van de Levensloop (100%) (AP/2009/011)

In de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen

is er een deeltijdse vacature voor een praktijkassistent (m/v):

in het domein van de taalopleiding ‘Engels’ (40%) (AP/2009/012)

DoctoraatsbeursDe faculteit Politieke

en Sociale Wetenschappen zoekt een (m/v):

in het domein Strategische Communicatie (100%) (AP/2009/013)

Bijzonder Academisch PersoneelHet Instituut voor Onderwijs- en Informatiewetenschappen

zoekt een (m/v):

Gastprofessor (100%) in het domeinLeren in organisaties (AP/2009/014)

Academisch medewerker (50%) in het domein Opleidings- en onderwijswetenschappen (AP/2009/015)

Academisch medewerker (50%) in het domein Opleidings- en onderwijswetenschappen met ervaring op het terrein van methodologie en statistiek (AP/2009/016)

GEÏNTERESSEERD?U vindt de functiebeschrijvingen, de vereiste competenties, de arbeidsvoorwaarden en de afsluitdata van deze vacatures op www.ua.ac.be/vacatures.

Vacature Talentum

De carrièrebeurs die uw talent omzet in een succesvolle toekomstSchrijf je in op vacature.com/talentum

Succesvol rekruteren?Contacteer Sofie Bonneux op02/481 15 88

68VACATURE 14 MAART 2009

068_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 22:54 Pagina 68

Page 71: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Houdt Java voor u iets meer in dan een exotische bestemming of eenlekker kopje koffie? Voelt u zich thuis in een wereld vol beans en ants,maar mist u de nodige studies of werkervaring? Dan is deze opleidingzeker iets voor u!

Uw profiel:U hebt een sterke interesse in informatica en internettoepassingen eneen passieve kennis van het Engels. U kan functioneren op een niveauhoger onderwijs. Voorkennis van een programmeertaal is vereist.

Programma:U leert web-based applicaties ontwikkelen op basis van JSP, Servlets,JSF en XML in en Java Enterprise omgeving. De opleiding wordt afge-werkt met Spring en Hibernate, onderwerpen die je gegeerd zullenmaken op de arbeidsmarkt. U krijgt persoonlijke begeleiding bij hetvinden van een stage en/of een job.

Praktische informatie:Deze voltijdse dagopleiding vindt plaats in Gent, vanaf 20 april 2009en duurt tot december 2009 (incl. 6 weken bedrijfsstage).

Interesse?Kom vrijblijvend naar de infosessie op 26 maart 2009 om 10u te VDABWondelgem. Bel of mail voor een uitnodiging naar Regine Guillemaere,tel. 09 254 11 28 of [email protected] zo snel mogelijk!

Partenariaat: in samenwerking met VDAB.Cevora vzw en VDAB organiseren kosteloze opleidingen voor werkzoekenden met reële kansen optewerkstelling en willen gelijke kansen creëren voor álle werkzoekenden op de arbeidsmarkt.Bij de rekrutering voor de opleidingen worden kandidaten dan ook geselecteerd op basis van hunkwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, gezinssituatie of handicap.

www.cevora.be - www.vdab.be

Meer dan

79% kans

op werk!

U bent werkzoekend?Volg een gratis opleiding tot

Java EnterpriseOntwikkelaar

regio Gent

69VACATURE 14 MAART 2009

Atcomex is een dynamische KMO met wereldfaam gespecialiseerd in de ontwikkeling en constructie van aluminium tankwagens, aircraftrefuelling, dispensers, zelfstandige pompunits, containers enz. Atcomex staat voor custom build solutions.

voor de versterking van ons R&D-team zoeken wij:

PROJECT INGENIEUR m/vUw verantwoordelijkheden:- U bent verantwoordelijk voor onderzoeksprojecten (planning, uitvoering en opvolging) voor de ontwikkeling

van nieuwe producten en de optimalisatie van bestaande producten.- U brengt nieuwe ideeën voor onderzoek aan en werkt mee aan de verdere uitbouw van de technologische

knowhow van de onderneming.- U voert technische studies uit, test materialen, analyseert grondstoffen/componenten en onderhoudt contacten

met leveranciers.- U stelt haalbaarheidsstudies op en voert kosten/batenanalyses uit.- U brengt uw collega’s op de hoogte van alle ontwikkelingen, ook inzake wetgeving. Uw profiel- U heeft een ingenieursdiploma (master) elektro-mechanica (mechanica). Sterkteberekeningen met de eindige

elementenmethode is u niet vreemd.- U getuigt van een goed organisatievermogen, stressbestendigheid en sterke geschreven en gesproken

communicatievaardigheden in het Nederlands, Engels en Frans.- U heeft een goede kennis van 3D CAD tekenen en een uitmuntende kennis van MS Office. Kennis van Visual-

basic is een pluspunt.

TECHNISCH TEKENAAR/ONTWERPER m/vUw verantwoordelijkheden:- U bent verantwoordelijk voor het uittekenen van plannen vanuit het 3D-model. Dit omvat het maken van

onderdelen- en samenstellingstekeningen, stuklijsten, e.d. met Autodesk Inventor en Autocad.- U respecteert strikt de normen en de afspraken met de klant. Op die manier bent u samen met uw collega’s een

onmisbare schakel tussen de verkoop en de productie.- U werkt ook dynamisch mee aan de optimalisatie van de bestaande producten. Uw profiel- U heeft een diploma van het hoger onderwijs (korte type) in de richting mechanische constructie. Idealiter heeft

u reeds enige ervaring op het vlak van mechanica en metaalbewerking, aangevuld met een vorming technisch tekenen.

- U bent een teamspeler en communicatief ingesteld.- U combineert efficiëntie met systematisch ordelijk en accuraat werken.

Interesse ? Stuur uw sollicitatiebrief met curriculum vitae naar: Atcomex Company nv tav Lien VanwalleNijverheidslaan 6, Email: [email protected] Gullegem fax +32 56 40 00 56 tel. +32 56 43 99 20www.atcomex.be

Group Monument is een toonaangevende Belgische groep vanbedrijven met een familiaal karakter, actief in algemene aan-nemingswerken (voornamelijk restauratie en renovatie) engespecialiseerde bouwactiviteiten (stabiliteitswerken, gevelreini-ging, natuursteenbewerking, smeedwerk, stellingbouw, …). Een650 gedreven medewerkers zorgen samen voor een omzet van± 85 miljoen euro. Momenteel zijn wij op zoek naar een:

AANBOD: Voor deze uitdagende functie voorzien wij een uitstekend verloningspakket met aan-

trekkelijke extralegale voordelen, gekoppeld aan het functieniveau. Wij bieden u een vaste job binnen

een gerenommeerde familiale onderneming met talrijke referenties in binnen- en buitenland en diverse

specialisaties.Tevens bieden wij u de mogelijkheid tot continue bijscholing inzake vgm-onderwerpen.

INTERESSE? Stuur uw cv en motivatiebrief naar: Group Monument t.a.v. mevr. Kristel Stroom

Oostrozebekestraat 54, 8770 Ingelmunster Tel. 051/33 63 30 – Fax 051/30 96 16 of mail naar:

[email protected]. Wij verzekeren u dat uw kandidatuur snel en vertrouwelijk behandeld wordt.

PREVENTIEADVISEUR m/vFUNCTIE:

heidsgerelateerde items, zowel intern als extern. Intern hebt u een sterk adviserende en coachende rol.

met de betrokken leidinggevenden- na of de wettelijke vereisten en reglementering inzake veiligheid en

verantwoordelijk voor het in stand houden van het VCA-systeem. Hierbij organiseert u de veiligheidsop-

voor de administratieve ondersteuning. Daarnaast onderzoekt u arbeidsongevallen en incidenten en werkt

gingen en geeft advies bij het opstellen van het globaal preventieplan (5 j) en het jaaractieplan (1 j).

PROFIEL:

WWW.MONUMENT.BE

Ashapura Amcol NVis een joint venture die ontstaan is uit de samenwerking van 2 van de grootsteBentoniet producenten ter wereld.In Antwerpen is een nieuwe productie-eenheid opgezet bestaande uit3 verschillende productielijnen:Bentoniet, Bleekaarde en Kaolin.

PLOEGLEIDERJe wordt verantwoordelijk voor de dagelijkse productie in al zijn aspecten: kwantiteit, kwaliteit, veiligheid en onderhoud in jouw shift. Je zal samenwerken met een kleine groep operators (4 tot 5 man). In eerste fase blijft de productie beperkt tot de vroege (06h-14h) en late shift (14h-22h). Dit zal op korte termijn uitgroeien naar een 3 shift systeem (maandag tot vrijdag) en uiteindelijk naar een volcontinu proces.

Flexibele en ervaren team speler met een technische achtergrond. Leidinggevende ervaring is niet noodzakelijk. A1/A2 met sterk probleemoplossend vermogen of gelijkwaardig door ervaring. Minimale kennis van gesproken Engels strekt tot aanbeveling.

TECHNICI (ELEKTRISCH EN MECHANISCH ONDERHOUD)

Je wordt verantwoordelijk voor het onderhoud en de betrouwbaarheid van de volledige installatie. Je werkt het onderhoudsprogramma uit om de plant altijd in optimale conditie te houden. Je voert zelf de dagdagelijkse onderhouds- en herstellingswerken uit op elektrisch en mechanisch gebied. Je zult verbeteringsprojecten uitwerken en implementeren.

A1/A2 elektromechanica, elektriciteit, mechanica of gelijkwaardig door ervaring.Geen 9 tot 5, maar hands on mentaliteit. Engels is nodig. Kennis van PLC sturingen strekttot aanbeveling. Sterk probleemoplossend vermogen.

SALES MANAGER EUROPAJe wordt verantwoordelijk voor de verkoop van onze 3 basisproducten in Europa. Onze klanten bestaan zowel uit multinationale als lokale spelers. Je staat aan de basis van de verdere uitbouw van de commerciële activiteiten in Europa

Ingenieur of gelijkwaardig door ervaring. Goede kennis van Engels, Frans en Duits is noodzakelijk.

Functie:

Profi el:

Functie:

Profi el:

Functie:

Profi el:

Interesse om samen een nieuwe plant verder uit te bouwen? Aarzel niet en stuur je sollicitatie met gedetailleerd CV (bij voorkeur via mail) naar [email protected] Amcol NV, tav Frank Cuylaerts,Mulhouselaan Noord 12, Haven 158,B-2030 Antwerpen.

ure die ontstaan is uit dean 2 van de grootstecenten ter wereld.een nieuwe productie-bestaande uit

productielijnen:aarde en Kaolin.

Voor de verdere uitbouw en groei van deze plant zoeken we de volgende gedreven medewerkers (m/v):

069_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:17 Pagina 69

Page 72: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

VACATURE & CO

Randstad en MicrosoftBeste Werkgevers 2009

neming op ‘the new world of work’. Daarna ging deeigenlijke awardshow van start en maakte gastheer KurtVan Eeghem de Beste Werkgevers van 2009 bekend.

In de categorie grote bedrijven (meer dan 500 werknemers) ging de eerste plaats naar Randstad Group Belgium. Microsoft mag zich Beste Werkgever noemen in de categorie minder dan 500 medewerkers. Verder werden opnieuw drie bedrijven bekroond met een special award: FedEx Express voor Diversity, Carglass voor People Management en KBC voor Talent Development.tekst Marjan Desmedt | foto’s Isabel Pousset D

Afgelopen maandag maakten VlerickLeuven Gent Management School enVacature de Beste Werkgevers van 2009bekend. Het onderzoek naar de reputa-tie van ondernemingen bij de eigenmedewerkers is dit jaar al aan zijnzevende editie toe.

Na het welkomstwoord van professorDirk Buyens was het de beurt aan Philip Vandervoort, general managervan Microsoft Belux. Hij gaf de genodigden de visie van zijn onder-

3

2

070_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 23:19 Pagina 70

Page 73: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

71VACATURE 14 MAART 2009

1. Erik Luts (KBC), Bernard Simon (Dow Corning),

Patrick Stienlet (FedEx Express), Sara Mertens

(FedEx Express), Patrick Van Deven (SAS Institute),

Raf Gerard (Randstad Group Belgium),

Pol Vanbiervliet (Cisco Systems Belgium), Ingrid

Verduyn (Plus Uitzendkrachten), Bart Lambrechts

(Carglass) en Philip Vandervoort (Microsoft)

2. Adinda Bisschop (Edan Business Solutions),

Caroline Dewitte (Hamburg-Mannheimer) en

Luc Elen (Hamburg-Mannheimer)

3. Philip Vandervoort (Microsoft)

4. Gastheer Kurt Van Eeghem en Raf Gerard

(Randstad Group Belgium)

5. Philip Vandervoort, Anne Ernotte, Elke Jorens,

Nadine Wouters, Stijn Jans en Charlotte Hanssens

(Microsoft)

6. Dirk Buyens

(Vlerick Leuven Gent Management School)

1

4

5 6

071_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 23:20 Pagina 71

Page 74: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

VACATURE & CO

Op dinsdag 10 maart trakteerde Vacature allelaatstejaarsstudenten op een exclusieve avant-première. De 1100 beschikbare zitjes warensnel gevuld. De uitverkoren Young Potentialskonden in de Kinepolis complexen vanAntwerpen, Leuven, Gent, Hasselt en Kortrijkgetuige zijn van The International. Een ijzer-sterke actiefilm waarin Clive Owen en NaomiWatts één van de machtigste banken ter wereldvoor het gerecht willen brengen. Een méér dangeslaagde avond waarna de jongeren kot-ofhuiswaarts keerden met de op hun maat

gemaakte Vacature Codex.

Deze avant-première avond pastperfect binnen het Vacature Campusconcept, waarbij alle laatstejaarsstu-denten al bereikt worden nog voor zehun eerste stappen op de arbeids-markt zetten. Meer nog, Vacature wilhen perfect voorbereiden om deze eer-ste stappen vlekkeloos te nemen. DeVacature Codex, boordevol startersjobs,interessante artikels en nuttige sollicita-tie- en carrièretips, vormt hiervoor deperfecte gids.

Young potentials in avant-première

Wie geen plaatsje kon bemachtigen voor dezeavant-première hoefde niet te vrezen. Vacatureorganiseerde afgelopen week een heuse CampusTour waarbij de laatstejaarsstudenten in alle hoge-scholen en universiteiten hun persoonlijk exemplaar van het Vacature Campusnummer en de Vacature Codex overhandigd kregentekst en foto’s Dries Mahieu D

072_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 23:21 Pagina 72

Page 75: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

- Meer vrouwen op beslissingsniveau - Bewaar uw vrouwelijkheid en wees

toch machtig

Zullen vrouwen de economie redden?

23 april 2009 BOZAR - Brussel

www.forumjump.eu

Knowledge partner

Venue PartnerJUMP Partners Institutional Partners

Geniet een korting van 100€op de toegangsprijs van 350€ met de

«Vacature» voordeelcode

Media Partners

Goedele

73VACATURE 14 MAART 2009

INFO WWW.MARKETINGDAY.BE24.03.09 IMAGIBRAINEMARKETING DAY

A N E V E N T P O W E R E D B Y

073_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 22:00 Pagina 73

Page 76: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

DIRECTIE & TOPMANAGEMENTALGEMEEN DIRECTEUR GEMEENTE DENDERMONDE JOBPUNT VLAANDEREN 34

ALGEMEEN DIRECTEUR ARTESIS HOGESCH A’PEN 45

BEDRIJFSLEIDER KMO METAALSECTOR DEPREZ METAALWERKEN VANDELANOTTE 39

DIRECTEUR DE SPRONG 62

DIRECTEUR EXCELLUM ETAP YER 82

EXPORT MANAGER BROUWERIJ HAACHT 65

FINANCIEEL ADMINISTRATIEF DIRECTEUR ZONNEHOEVE 54

SETAC EUROPE EXECUTIVE DIRECTOR SETAC 62

TOPSPORTMANAGER DEPARTEMENT CJSM JOBPUNT VLAANDEREN 34

INGENIEURSBURGERLIJK INGENIEURS EANDIS 39

ERV ELECTRICAL ENGINEER EXXONMOBIL 40

ERV MACHINERY ENGINEER EXXONMOBIL 40

ERV MECHANICAL ENGINEER EXXONMOBIL 40

ERV PROJECTLEIDER / CALCULATOR IBT ISW MET ANDRESS 59

GAS SERVICES ENGINEER DISTRIGAS 62

INDUSTRIEEL INGENIEURS EANDIS 39

INGENIEUR MICE 45

INGENIEUR/DIENSTHOOFD GEBOUWEN GEMEENTE STEKENE A & S SOLUTIONS 79

INSTRUMENTATION ENGINEER DEME 42

IR INDUSTRIELE RISICO’S / PREVENTIEADV GENERALI 52

NEW BUILD ENGINEER DEME 42

PREVENTIEADVISEUR GROUP MONUMENT 69

PROCESTECHNOLOOG WATERZUIVERING PIDPA 38

PROJECT ADVISEUR GEBERIT MARTENS & BRIJS 67

PROJECT ENGINEER DEME 42

PROJECT INGENIEUR ATCOMEX 69

SR PROJECT MANAGERS CELERANT CONSULTING YER 82

TECHNIEK & PRODUCTIE2 ASSISTENT PROJECTLEIDERS SKYLINE EUROPE 46

BOORDELEKTRICIEN DEME 42

HOOFD TECHNISCHE DIENST ARSEUS MEDICAL 59

MEDISCH LABORATORIUMTECHNOLOGEN UZ BRUSSEL 43

PLOEGLEIDER ASHAPURA AMCOL 69

PROFESSIONELE TECHNOLOGIE MEDEW CAPGEMINI 57

TECHNICAL SUPERINTENDENT DEME 42

TECHNICI ASHAPURA AMCOL 69

TECHNICI EANDIS 39

TECHNISCH ADVISEUR GEBERIT MARTENS & BRIJS 67

TECHNISCH TEKENAAR/ONTWERPER ATCOMEX 69

WERFLEIDER IBT ISW MET ANDRESS 59

WERKTUIGKUNDIGE DEME 42

WETENSCHAP2 PRINCIPAL SCIENTISTS BAXTER 36

REDACTIE & COMMUNICATIECOMMUNICATIEDESKUNDIGEN OCMW ANTWERPEN 47

DEPARTEMENTSHOOFD INFORMATIE & COMM. STAD ROESELARE HUDSON 35

SALES & MARKETING

2 AREA SALES MANAGERS ANONIEM 59

3 STREEKVERANTWOORDELIJKEN MABANI JUWELEN 46

6 COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDEN SKYLINE EUROPE 46

ACCOUNTMANAGER FEDAGRIM ANTOON BULCKE 65

ADVERTISING & TV RESEARCHER VL. MEDIA MAATSCHAPPIJ 61

AFTER SALES ENGINEER SEEPEX YER 82

ASSISTANT MANAGER UTERQUE 58

BUSINESS UNIT VERANTW VAKANTIES ONAFHANKEL. ZIEKENFONDS 44

CLIENTENBEHEERDER HAMBURG MANNHEIMER 56

COLLEGA’S MET COMMERCIELE FLAIR ACCENT JOBS FOR PEOPLE 41

COMMERCIAL MANAGER SONY MUSIC YER 82

COMMERCIAL OPERATIONS MANAGER ARSEUS MEDICAL 59

COMMERCIEEL - ADMINISTRATIEF MEDEW. AOR VAN DER VELDE GROEP 75

COMMERCIELE KANTOORMEDEWERKERS VDK SPAARBANK 54

GEDREVEN ZELFSTANDIGE ADVISEURS DELA VERZEKERINGEN 53

GETALENTEERDE VERKOPER TALENT 58

HOOFD KLANT & VERKOOP DE LIJN 38

KEY ACCOUNT MANAGER ANONIEM YER 82

MARKETING ANALYST DE POST 40

MARKETING MANAGER ARSEUS MEDICAL 59

MEDEW SALES SUPPORT HAMBURG MANNHEIMER 56

MEDIA BUYING & BRAND RESEARCHER VL. MEDIA MAATSCHAPPIJ 61

MERCHANDISER ANONIEM YER 82

PRODUCT MANAGER GEBERIT MARTENS & BRIJS 67

PRODUCT MANAGER KOOPJESKRANT 64

PROFESSIONELE OUTSOURCING MEDEW CAPGEMINI 57

REVENUE ANALYST VL. MEDIA MAATSCHAPPIJ 61

SALES ANALYST TELE ATLAS YER 82

SALES EXECUTIVE NOSTALGIE 60

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker

74VACATURE 14 MAART 2009

Overzichtper functie

www.velde.be

Al 3 800 enthousiaste collega’skozen voor Eandis.Waar wacht u op ?

www.eandis.be

074_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 22:57 Pagina 74

Page 77: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

BEMIDDELING EN ASSESSMENT VOOR VERKOOP-, MARKETING-, INKOOP- EN DIRECTIEPOSITIES

VUGHT | ZALTBOMMEL | ANTWERPEN | DÜSSELDORF

VERKOOPPOSITIES

75VACATURE 14 MAART 2009

BEMIDDELING EN ASSESSMENT VOOR VERKOOP-, MARKETING-, INKOOP- EN DIRECTIEPOSITIES

VUGHT | ZALTBOMMEL | ANTWERPEN | DÜSSELDORF

VERKOOPPOSITIES

075_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:15 Pagina 75

Page 78: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

SALES MANAGER ASHAPURA AMCOL 69

SALES MANAGER LA BUENA VIDA 79

SALES MANAGER BELUX LAUFEN HUDSON 33

SALES REPRESENTATIVE MCKINNON & CLARKE 79

SALES REPRESENTATIVE NIGHTLIFE BACARDI-MARTINI 35

SHOP MANAGER UTERQUE 58

VERKOOPSMEDEWERKERS UTERQUE 58

VESTIGINGSMANAGER DESIGN SOLUTIONS VAN DER VELDE GROEP 75

HR MANAGEMENTHR DESKUNDIGEN OCMW ANTWERPEN 47

HR MEDEWERKER UZ BRUSSEL 43

JR PAYROLL ADMINISTRATOR VL. MEDIA MAATSCHAPPIJ 61

MEDEW WERVING & SELECTIE ONAFHANKEL. ZIEKENFONDS 44

PAYROLL SPECIALIST DEME 42

PERSONEELSADMINISTRATIEF MEDEWERKER STAD TURNHOUT 46

RESEARCHERS WERVING & SELECTIE ADVERTISEMENT MENT ASSOCIATES 63

CONSULTANCYPRODUCT CONSULENT ANTWERPEN ARSEUS MEDICAL 59

PRODUCT CONSULENT LIMBURG/VL BRAB ARSEUS MEDICAL 59

PROFESSIONELE CONSULTING MEDEW CAPGEMINI 57

STEDENBOUWKUNDIG CONSULENT GEMEENTE STEKENE A & S SOLUTIONS 79

UITZENDPIONIER JUST WORK 63

JURISTIEKDEPARTEMENTSHOOFD ADMIN. EN RECHT STAD ROESELARE HUDSON 35

JURIDISCH ADVISEUR STAD TURNHOUT 33

FINANCIËN

ACCOUNTANT DISTRIGAS 62

ACCOUNTANT DEME 42

ADVISEUR ACCOUNTING & FINANCE ASSURALIA 57

ASSISTANT FINANCIAL MANAGER BNS ENGINEERING 54

BEDRIJFSINFORMATIEANALIST(E) DE LIJN 38

BEGROTINGSDESKUNDIGE OVAM JOBPUNT VLAANDEREN 36

BEHEERDERS LEVEN OF BOAR GENERALI 52

BOEKHOUDER / CONTROLLER TSM 56

BOEKHOUDER / WAGENPARKBEHEERDER OPTIMA 51

BOEKHOUDER HOLDINGS GENERALI 52

BOEKHOUDERS OCMW ANTWERPEN 53

BOUWKUNDIG CALCULATOR IBC 68

BUSINESS ANALYST DE POST 40

DOSSIERBEHEERDER VERZEKERINGEN XERIUS DIP CONSULTING GROUP 53

FINANCIAL PLANNER CONSULTANT OPTIMA 51

FINANCIAL PROCESS & INTERNAL CONTROL O DISTRIGAS 62

FINANCIEEL ANALIST UZ BRUSSEL 43

FINANCIEEL BEHEERDER / ONTVANGER STAD HERK-DE-STAD 56

FRANSTALIGE SR FISCALIST OPTIMA 51

HEDGING OFFICER DISTRIGAS 62

JUNIOR ACCOUNTANT VANHUYNEGEM ASSOCIATES 56

MASTER TEW OF ECONOMY HAMBURG MANNHEIMER 56

PORTFOLIO OPTIMISATION ANALYST DISTRIGAS 62

PROJECTBEHEERDER ASSURALIA 57

RISK CONTROLLER DISTRIGAS 62

SCHADEBEHEERDER HAMBURG MANNHEIMER 56

SENIOR ACCOUNTANT VANHUYNEGEM ASSOCIATES 56

TEAMLEADER CREDIT CONTROLLER ESSENT YER 82

TRADING OFFICER DISTRIGAS 62

ZAKELIJK COORDINATOR STAD TURNHOUT 46

ZELFSTANDIG KANTOORHOUDER CENTEA 52

LOGISTIEK & DISTRIBUTIEDISTRIBUTIEVERANTWOORDELIJKE KOOPJESKRANT 66

NOMINATION AGENT GAS OPERATIONS DISTRIGAS 62

OPERATIONAL REGULATORY MANAGER ESSENT YER 82

PROJECT LEADER MAIL & PARCELS DE POST 40

VERANTW LOGISTIEK & INFRASTRUCTUUR STAD TURNHOUT 46

ADMINISTRATIE3 ASSISTENTEN GEZONDHEIDSZORGEN SOCIALIST. MUTUALITEIT 37

ADMINISTRATIEF MEDEW TECHNISCHE DIENST ARSEUS MEDICAL 59

ADMINISTRATIEVE MEDEWERKERS LEROY & VENNOTEN 79

AFDELINGSHOOFD LEROY & VENNOTEN 79

ARCHIVARIS STAD TURNHOUT 33

BEDIENDEN CALLCENTER LEROY & VENNOTEN 79

DOSSIERBEHEERDERS LEROY & VENNOTEN 79

EMPLOYEE CUSTOMER SUPPORT BELGIUM DISTRIGAS 62

FINANCIEEL ADMINISTRATIEF MEDEWERKER ECC GROEP 54

GAS SUPPLY ADMINISTRATION ASSISTANT DISTRIGAS 62

HR ADMINISTRATION ASSISTANT DISTRIGAS 62

MEDEW CONTACT CENTER HAMBURG MANNHEIMER 56

ANDERE2 TEAMCOORDINATOREN ONAFHANKEL. ZIEKENFONDS 44

COORDINATOR ZORGSYSTEMEN DE LIJN 45

CULTUURFUNCTIONARIS GEMEENTE STEKENE A & S SOLUTIONS 79

DIVERSE MEDEWERKERS GDF SUEZ 49

GRADUAAT / BACHELOR IN TOERISME HAVILAND 45

HOSTESSEN MABANI JUWELEN 46

HUISVESTINGSAMBTENAAR GEMEENTE BRASSCHAAT 67

PROJECT MANAGER DEME 42

PROJECTCOORDINATOR IGM 67

STUURMAN DEME 42

TALENTED PEOPLE PRICEWATERHOUSECOOPERS 55

VERANTW. RUIMTELIJKE ORDENING GEMEENTE ZWALM JOBPUNT VLAANDEREN 34

GEZONDHEIDHOOFDVERPLEEGKUNDIGE ZOETE NOOD GODS P C 67

MEDEWERKER OUDERENZORG ANDANTE 34

VERPLEEGKUNDIGEN UZ BRUSSEL 43

CREATIEVE BEROEPENART DIRECTOR KLIEK CREATIEVE 67

GRAPHIC DESIGNER IN FINE 79

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker

76VACATURE 14 MAART 2009

zin in een ‘veilige’ job?

076_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 22:57 Pagina 76

Page 79: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

-50%(10€ ipv 20€)*

Ontvang nu jouw Fnac-Lidkaart aan

MAART Ledenmaand bij Fnac

Fnac Antwerpen : Groenplaats • Fnac Brugge : Markt 18-19 • Fnac Brussel : City 2

Fnac Gent : Veldstraat 88 • Fnac Leuven : Vital Decosterstraat 7 • Fnac Liège : Rue Joffre 3

Fnac Louvain-la-Neuve : L’esplanade • Fnac Wijnegem : Shopping Center • www.befnac.be

* Actie geldig van 1 tot en met 31 maart 2009.

** In punten. Geldig van 1 tot en met 31 maart 2009 - uitgezonderd op Buitenkansjes

en Ledenaanbiedingen.Niet geldig bij aankoop van cadeaukaarten en/of cheques.

Zie voorwaarden in de winkel.

Als Fnac-Lid krijg je in maart

-10%**

op de afdeling JEUGDBOEKEN

Als Fnac-lid geniet je van talrijke voordelen: • -20% op strips behalve nieuwigheden (reeds aan -20 % voor iedereen)

• -10%* op fotowerken

• -10%* op al je aankopen tijdens de Ledendagen

• -8%* op je 1ste aankoop

• -5%* het hele jaar

• En nog vele andere voordelen...

Meer info over de Fnac-kaart: www.befnac.be

FN_0209_02_ADV_VACATURE.indd 1 2/17/09 3:52:13 PM

077_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:14 Pagina 77

Page 80: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENINGHOOFD MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT OCMW NIJLEN 68

HOOFD MAATSCHAPPELIJK WERKERS OCMW ANTWERPEN 47

ICT & INTERNET2 JUNIOR INFORMATICI ONAFHANKEL. ZIEKENFONDS 44

ANALIST VDK SPAARBANK 54

ANALIST PROGRAMMEUR ASP - NET HAMBURG MANNHEIMER 56

BUSINESS ANALYST SOCIALIST. MUTUALITEIT 66

BUSINESS ANALYST FED. SOC. MUTUALITEIT 61

DATABASE ADMINISTRATORS SMALS 43

ICT MEDEWERKERS SD WORX 64

INFORMATICASPECIALISTEN EANDIS 39

IT AUDITOR GENERALI 52

JAVA DEVELOPER SMALS 43

JAVA ENTERPRISE ONTWIKKELAAR CEVORA 69

JAVA ONTWIKKELAAR UZ BRUSSEL 43

NETWORK & SYSTEM ENGINEERS SMALS 43

ONTWIKKELAAR APPLICATIESERVERS VDK SPAARBANK 54

ONTWIKKELAAR CENTRALE INFORMATICA VDK SPAARBANK 54

ONTWIKKELAAR ELEKTRONISCHE DISTRIBUTIE VDK SPAARBANK 54

PROGRAMMEUR BBX OF PROVIDEX ERV. UNIL 56

SAP CONSULTANT GENESIS CONSULT YER 82

SECURITY ADVISORS SMALS 43

SOFTWARE OF NETWERK SPECIALIST VDK SPAARBANK 54

SYSTEEM & PROCESANALIST AVA PAPIERWAREN 61

SYSTEEMBEHEERDER UZ BRUSSEL 43

WINDOWS SUPPORT & SERVICEDESK MEDEW; VDK SPAARBANK 54

ONDERWIJS & OPLEIDINGASSISTEREND ACADEMISCH PERSONEEL UNIVERSITEIT ANTWERPEN 68

BIJZONDER ACADEMISCH PERSONEEL UNIVERSITEIT ANTWERPEN 68

DOCENT HAMBURG MANNHEIMER 56

DOCTORAATSBEURS UNIVERSITEIT ANTWERPEN 68

HOOFD V/E TEAM OPLEIDERS OCMW ANTWERPEN 47

ZELFSTANDIG ACADEMISCH PERSONEEL UNIVERSITEIT ANTWERPEN 68

ONTHAAL & SECRETARIAATBEDIENDE ANONIEM 65

MEDEWERKER SECRETARIAAT DE LIJN 45

SECRETARY COVINGTON & BURLING LLP 79

78VACATURE 14 MAART 2009

Adverteren in Vacature?BEL 02-481.15.88 MAIL [email protected]

9

Algemeen directeur Christophe GlorieuxOffice manager Linda De Nutte Accounting Walter Roos Operations & distribution managerInge Van den Bussche Operations & distribution assistant Ilse Borms Rapporting & Analyse Dieter Vermander

Redactie Vacature Hoofdredacteur Marian Kin(voor Kinco) Redactiechef Erik Verreet Redactie NicoSchoofs, Filip Michiels, Sam De Kegel, Hermien Vanoost 02-482.03.54 Medewerkers: Eric Adams, KarinEeckhout, Catherine Nuyttens, An Olaerts, Bart Cabanier,Tom Dieusaert, Hans Moleman, Petra Quaedvlieg, EvyBallegeer, Ad Van Poppel, Jan Stevens, Dirk Blijweert, Carina Lopez, Tom Ronse, Lore Callens, Matthieu Van Steenkiste, Dominique Soenens, GoeleGeeraert, Lies Lefever, Annick Claus, Marjorie BlommeRedactieraad Marianne Dewandeleer (PwC), JohanAlbrecht (Itinera Institute), Mireille Deziron (Jobpunt) Vlaan-deren), Bart Matheï (FIT), Ivo Belet (Europarlementariër)

Grafische vormgeving Art Director Pieter Ver Elst Assistant Art Director Jon Troch Grafici An Coosemans, Patricia Kempeneers, Manu DegreefMedewerkers Sara Sabbe, Yves Deploige, GuidoEvens, Hugo Gielen, Miet Truyers, Bob Haentjens

Advertenties Sales Director Nancy Werbrouck Salesmanager Marijke Van Impe Account managersRuth Janssens, Sofie Verbrugghe, Véronique Geluykens, Lieze Gheysens, Duncan Dilissen02-482.03.50 Commercieel assistenten Inge Seghers, Hilde De Wolf, Annemie Detroch, Krista Verlaeckt, Annick Rega, Sofie Bonneux 02-482.03.38Ordering & accounting Ann De Lange, An Parewijck,Lieve De Pauw 02-482.03.71

Marketing & research Marketing & researchmanager Diane Devriendt Research marketeerMarjan Desmedt Product manager Dries Mahieu,Bieke Helsen

Vacature/References InteractiveInteractive Director Marianne Edlund Sales DirectorNancy Werbrouck Account Managers Veerle Cajot, KimClaesen, Karl Van Lathem, Louise Claeys Bouuaert Internal Sales Siska Blanckaert, Christophe Lor,Anke Blommaert 02-481.15.09 Client ServicesManager Barbara Daelman Internal Account Execu-tive Liesbeth Teugels, Valerie De Valck Client ServicesAssistant Véronique Bamford 02-482.03.39 Project-leader IT & Development Josi Swerts Lead WebDesigners Ward Meremans Web Designers OlivierBeauchot, Graham Freeman Marketing ManagerKenny Spriet Internet & Research Marketeer AnnSimons Marketing Project Manager Brigitte Vermeulen Product Manager Florence Collard Netredactie Moïra Lens, Virginie Moriaux

Gedelegeerd bestuurderDirk Velghe Verantwoordelijke uitgeverChristophe Glorieux Pontbeekstraat 4, 1702 Groot-Bijgaarden

Vacature C.V. is erkend als bureau voor privatearbeidsbemiddeling in het Vlaamse Gewest, onderhet nr VG.1186/B. De rechten van de kandidaatkunnen ten allen tijde worden geraadpleegd opwww.vacature.com/rechtenkandidaat

Q COLOFONQ

WIE ANDERS?DE POST.Kijk snel in deze Vacature.

Teaser index pag YG vacature.ind1 1 12/02/09 16:51:36

Your last stop before the top

Seepex, SONY Music Entertainment Belgium, ETAP, Genesis Consult, Celerant, Essent en Tele Atlas recruteren via YER nieuwe medewerkers. Kijk verder op www.yer.be

078_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 22:57 Pagina 78

Page 81: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Functie:-

Vereisten: -

Functie

Vereisten:-

Functie

Vereisten: --

Wij bieden voor alle betrekkingen: -

Interesse?

-

31 maart 2009 VG/77B

Het gemeentebestuur van Stekene

Stedenbouwkundig consulent

Cultuurfunctionaris

Ingenieur/Diensthoofdgebouwen NIVEAU A

NIVEAU B

NIVEAU B

gemeenteStekene

Wie komt ons verkoopteam versterken?

Bent u een Sales Representative die op beslissingsniveau werkt als onderhandelaaren voor McKinnon & Clarke contacten wil initiëren met beslissers van bedrijven,diensten en instellingen, lees dan verder!

McKinnon & Clarke bv is een vooraanstaande internationale utility-consultant actief in Europa,

Azië en de USA. De activiteiten zijn gericht op kostenreductie en omvatten elektriciteit, gas, water,

olie, telecommunicatie en engineering.

Voor versterking van ons Belgische verkoopteam zijn wij op zoek naar een (m/v):

Sales RepresentativeFunctieomschrijving:De Sales Representative spreekt de taal van de ondernemer en is een zelfstandige handelaar.

Tevens weet deze gesprekspartners te overtuigen van de toegevoegde waarde van McKinnon & Clarke

en levert een aanzienlijke bijdrage bij het uitbreiden van een indrukwekkend klantenbestand.

Profiel Representative:

Wij bieden:Vanzelfsprekend zal u een introductieprogramma worden geboden, waarbij u kennis zult maken

met alle facetten van McKinnon & Clarke. Uw inkomen is afhankelijk van de bereikte resultaten

(op basis van de hiervoor geldende provisieregeling).

• hoog ambitieniveau;

• ondernemend;

• resultaatgericht;

• kennis van de energiemarkt is een pré;

• “cold selling” als een uitdaging zien;

• deuren openen lukt u als geen ander;

• goede beheersing van het Engels en

Frans, in woord en geschrift.

Heeft u interesse in deze functie? Dan ontvangen wij graag binnen 2 weken uw

schriftelijke Engelse sollicitatie met een uitgebreid cv. U kunt uw reactie richten aan

[email protected]. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met

Irma van Tilborgh (Office Assistant), te bereiken onder tel.nr. 0031 (0)10-2069999.

U kunt ook onze website bezoeken: www.mckinnon-clarke.com

79VACATURE 14 MAART 2009

Groot Kantoor vanGerechtsdeurwaarders

(100 medewerkers) te Brussel werft aan (m/v):

• Afdelingshoofd• Dossierbeheerders

• Bedienden Callcenter• Administratieve

medewerkersU bent:

Dynamisch, zelfstandig, zelfzeker • Zeer goed vertrouwd met informatica • Tweetalig Nl/Fr of Fr/Nl.

Wij bieden:Motiverend werk in een dynamisch kantoor • Een vaste betrekkingmet een specifieke opleiding • Een loonpakket in verhouding tot de

uitgeoefende functie • Reële doorstromingsmogelijkheden binnen onze onderneming.

Geïnteresseerd?Stuur uw kandidatuur samen met uw CV naar:LEROY & Vennoten CVBA, Human Resources,

Kroonlaan 358 te 1050 [email protected]

Wij zoeken een dynamische verkoper voor Nederland.

U heeft passie voor wijn en ervaring met de Nederlandse wijnmarkt. Kennis van Spaans is een pluspunt.

U krijgt een firmawagen en een aantrekkelijk salarispakket. U maakt deel uit van onze jonge équipe enthousiaste wijnfanaten.

Contacteer Wim Vanleuven op [email protected]

Sales Manager Nederland (m/v)La Buena Vida is dé referentie voor wijnen uit Spanje, met een duidelijke focus op kwaliteit en authenticiteit.

www.labuenavida.be

Voor het bezoeken van garages en onderhoudsateliersin alle mogelijke industrieën.

Doel: verkoop van wastafels, industriële wasmachinesen andere milieuvriendelijke scheikundige producten.Biologisch en milieuvriendelijk zijn de kernwoorden van ons gamma.

ZELFSTANDIGE VERTEGENWOORDIGERS

Cb-Chemie Belgium zoekt (m/v)

Neem contact via [email protected] of via 0484/632340

Succesvol rekruteren?

Contacteer Sofie Bonneuxop 02/481 15 88

q

Dankzij de handige bruto-nettocalculator weet je zo hoeveel je van je brutoloon overhoudt.

HOEVEEL IS DAT NETTO?

vacature.com/brutonetto

079_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 21:11 Pagina 79

Page 82: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

SLUITERTIJD

“175.000 auto's wachten er op een koper. De havenvan Zeebrugge is ’s werelds grootste parkeerplaats.” Die spraakmakende kop uit enkele Belgische enNederlandse media van een paar weken geleden kloptniet helemaal, aldus Marc Adriansens, gedelegeerdbestuurder van International Car Operators (ICO).“Die auto’s stonden er inderdaad eind december2008. Vandaag zijn het er nog zo’n 100.000 inZeebrugge. Sinds eind vorig jaar is de aanvoer vannieuwe wagens uit het Oosten (Japan en China) stil-gevallen. De schrootpremie die Duitsland heeft inge-voerd, helpt wel enigzins. Maar Rusland, samen metNoord-Europa onze belangrijkste afzetmarkt, ligt

plat.” ICO beschikt over 250 hectarein de havens van Antwerpen enZeebrugge. Adriansens: “We lossennieuwe auto’s, stockeren ze, enmaken ze klaar om ze tot bij dedealer te brengen. In onze ‘VehicleProcessing Units’ kunnen we zelfs auto’s wassen, monteren we accessoires en repareren we blikscha-de.” Bij ICO werken zo’n 762 men-sen in Zeebrugge en Antwerpen,onder wie 430 havenarbeiders.tekst Nico Schoofs | foto Lies Willaert D

Elke week stellen we scherp op een werkplek met een bijzonder verhaal.

2 Haven van Zeebrugge, maandag 9 maart, 11.20 uur

080_GPV1QU_20090314_VMGBI 12-03-2009 20:30 Pagina 80

Page 83: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Corporate Partners

Mogelijk gemaakt door:

Media Partners Show/Event Partners

Wie wint de Vlerick Award 2009?

Met onze nieuwe formules kunt u de Vlerick Award show met live stemming bijwonen vanaf € 85. Inschrijven en programma op www.vlerickalumni.com/vlerickaward2009.

Herman Van de Velde Van de Velde

Marc Coucke Omega Pharma

Fernand Huts Katoen Natie

Roland Duchâtelet Melexis

De Vlerick Award wordt uitgereikt aan een veelzijdig Belgisch ondernemer die, met duurzame resultaten,zijn bedrijf naar de internationale top loodste in zijn sector.

Vacature_1_1000_aflopend_vlerick_award09.indd 1 6/03/09 18:27

Page 84: 2009/03/14 - Beste werkgever belgie 2009

Your last stop before the top

Belgium | The Netherlands | France | Germany | Spain | USA | www.yer.com

InformatieBel de consultant op het

nummer van de vestiging (’s avonds en in het weekend op het mobiele nummer) of

reageer via www.yer.be

ErkenningsnummerVG.620/B + B-AA04.044

VestigingenAntwerpen 03 - 303 34 00

Brussel 02 - 726 16 98Gent 09 - 296 19 00

YER biedtRecruitment Solutions

Interim SolutionsDevelopment Solutions

AFTER SALES ENGINEERAantrekkelijk loonpakket + bonusregeling + firmawagen - Herentals

Als After Sales Engineer voor het verkoopskantoor in Herentals, adviseert en begeleidt ude klanten in alle After Sales aangelegenheden. Tot uw takenpakket behoort dan ookde voorbereiding en coördinatie van de offertes en voorstellen betreffende service,wisselstukken, reparatie en montage en dit vanaf acquisitie tot aan de volledigeafwikkeling van de projecten. U zal de samenwerking met de servicepartners versterken,uitbreiden en verbeteren. Ook het ondersteunen van de verkoopsmedewerkers en deverwerking van klantenklachten (in overleg met de collega’s op de hoofd vestiging)behoren tot de uitdaging. Seepex is op zoek naar kandidaten met een technischeopleiding en een aantal jaar ervaring in de actieve verkoop van investeringsgoederen.Kennis over pompentechniek of procestechnieken is een pluspunt. U beschikt over een goede kennis van de Franse en de Engelse taal. Kennis van het Duits is een voordeel.Seepex is een dynamische, internationaal actieve onderneming op het gebied vanvloeistof transporttechnieken. Wereldwijd leggen er meer dan 600 medewerkers zich

toe op het ontwikkelen, produceren en verkopen van de gespecialiseerde pompen. Consultant (Antwerpen): Sylvia Van Dyck, mobiel +32 (0)475 56 57 09

SALES ANALYSTGood salary package - GhentFor more than 20 years, Tele Atlas, the world’s most trusted source of digital maps, helped its partners successfully develop world class mapping solutions. At this moment,they are looking for a dynamic sales analyst. The sales analyst provides the managementwith reports for easying the decision making process, creating new reports for changingsales structure for management to be able to follow up their business. You guide sales people EMEA in entering an accurate forecast in their CRM-tool, generate reports forforecast, elaborate forecast into week/monthly reports. You analyse figures and identifythe strengths/gaps and report the results to the EMEA management. You analyse andco- ordinate the sales reporting and development of business tools for Sales EMEA.You have a higher degree (Master in Economics or equivalent) and have 3 years experience inan economical position with focus on accounting/controlling/reporting. You have excellenttechnical skills (management reporting tools (GEAC, ...), excel, SAP, Siebel, VBA). You havean excellent knowledge of English and Dutch. You have good communication skills andan excellent knowledge of database management and numerical/economic skills.Consultant (Antwerp): Stefan Van Dijck, mobile +32 (0)475 56 91 01

KEY ACCOUNT MANAGERZeer competitief loonpakket - België en Noord-Frankrijk

Onze opdrachtgever is één van de meest moderne bedrijven in Europa op vlak vankippen slachten en conditioneren voor de grootdistributie. Ze maken deel uit vaneen belangrijke internationale groep. Het bedrijf realiseert een omzet van ongeveer€150 mio per jaar. Men komt graag in contact met een Key Account Manager. Je staat als Key Account Manager in voor de volgende taken: het verkopen van productenen zorgen voor een goede dienstverlening, om zo de klanten te behouden en een zogroot mogelijke omzet te halen. Het voeren van prospectie teneinde de klantportfolio te kunnen uitbreiden en de verkoopsomzet te verhogen. Overleg plegen met deverschillende nevenafdelingen, collega Key Account Manager, en het management,opdat deze correct worden geïnformeerd over de prijzen, klanten etc. Verrichten vandiverse ondersteunende taken. Je rapporteert aan de algemeen directeur. Je bent perfect tweetalig (Frans-Nederlands). Je bent bereid regelmatig in Frankrijk te verblijven.Je hebt een relevante werkervaring in een gelijkaardige omgeving. Je bent op de hoogtevan procedures en wetgeving over hygiëne- en kwaliteitsregels. Je bent communicatief

sterk, bent een teamplayer en commercieel ingesteld.Consultant (Brussel): Els Höhner, mobiel +32 (0)475 56 58 73

MERCHANDISERSalaire très attractif (voiture de société comprise) - Nord de la France

Notre client est une société qui fait partie d’un groupe international. C’est unacteur majeur sur le marché de la viande de volaille. Le société approvisionne lesmarchés de détail belge, français et néerlandais en poulet frais. Le groupe disposede 5 abattoirs, 4 usines de transformation et une capacité d’abattage approchant3 millions de poulets par semaine. Dans cette fonction vous optimalisez les contactsavec les gérants de succursales et les responsables de rayon des grandes surfacesfrançaises. Vous organisez et soutenez les promotions de ventes régionales.Grâce à vos actions vous implémentez les clauses du contrat cadre et vous aidez àaugmenter le chiffre d’affaires. Vous vous exprimez avec aisance en français et ennéerlandais (écrit et oral). Vous êtes communicatif, dynamique, sociable et vousaimez la culture française. Vous avez une expérience commerciale dans le retail,de préférence dans les produits frais. Une connaissance des procédures et de lalégislation concernant les réglementations d’hygiène et de qualité est un atout.Cette fonction nécessite de courts séjours en France. Vous disposez de bonnes

connaissances des applications MS Office et vous êtes bien organisé.Consultant (Bruxelles): Peter Steeno, GSM +32 (0)475 56 74 29

SAP CONSULTANTPaquet salarial attrayant (voiture de société comprise) - BruxellesGenesis Consult, Société de Services en Ingénierie Informatique (SSII), a été créé en 2003, par des fondateurs ayant plus de quinze ans d’expertise à leur actif. Aujourd’hui, Genesis Consult compte une quarantaine de consultants travaillant dans toute laBelgique et essentiellement dans les “grands comptes”. Pour un nouveau projet dans la région de Bruxelles, nous sommes à la recherche d’un Senior Corporate Support SAP. Vous assurez le support journalier en first line pour répondre aux demandes provenant des différentes Business Units. Vous contrôlez les différentes interfaces pour lesapplications externes développées en dehors de SAP et rédigez de la documentationfonctionnelle décrivant les nouveaux process mis en place. Vous êtes bilingue français-néerlandais avec une très bonne connaissance de l’anglais et de SAP (en particulierECC6.0) et des modules FI, CO et AA. En outre, vous possédez une licence eninformatique ou en économie appliquée/comptabilité avec une expérience de 5 ansminimum. Vous avez d’excellentes aptitudes communicatives et organisationnelles et savez travailler aussi bien de façon autonome qu’en équipe. Vous êtes résistant au stress et des voyages d’affaires de courte durée ne vous posent aucun problème.Consultant (Anvers): Nathalie Van der Meersch, GSM +32 (0)477 39 67 73

COMMERCIAL MANAGERCompetitief salarispakket - Brussel

SONY Music Entertainment Belgium is één van de grote majors in demuziekindustrie met het hoofdkantoor in New York. In België is het kantoor gevestigdte Brussel. Onze opdrachtgever is momenteel op zoek naar een Commercial Managerter aansturing van de sales & catalogus afdeling. Rechtstreeks rapporterend aan deCOO (Chief Operating Officer) Benelux, ligt je focus op de ontwikkeling, uitwerking enhet opzetten van promotionele acties en het behalen van vooropgestelde, ambitieuzedoelstellingen. Je bent steeds op zoek naar nieuwe relevante relaties binnen retail.Je bent een natuurlijke coacher en ondernemer met een enorme gedrevenheid. Je hebteen grote affiniteit met de catalogus van Sony Music en detecteert sales opportuniteiten in de markt waarbij je deze succesvol transformeert in doelgerichte acties. Je hebt reeds relevante ervaring in de telecom, muziek entertainment of game-industrie en je hebteen sterke affiniteit met muziek. Tevens heb je een goede kennis van de markt en media en beschik je over een vlotte drietaligheid (N/F/E). Sony Music Entertainment biedt een uitdagende functie met reële verantwoordelijkheden in een internationale omgeving.

Je kan rekenen op een interessant verloningspakket.Consultant (Antwerpen): Karin Verbruggen, mobiel +32 (0)475 56 63 27

SENIOR PROJECT MANAGERSPROCESS IMPROVEMENTAantrekkelijk loonpakket met bonussysteem en firmawagen - BelgiëAls Senior Project Manager bestaat uw takenpakket uit het operationeel optimaliseren vanprocessen door het embedden van gedragsverandering m.a.w. meer produceren tegen minderkosten en dit door de implementatie van change management. Je analyseert de productie-processen door middel van instrumenten zoals Lean en 6Sigma en andere methodes.Je treedt op als Project Manager met als teamleden de Celerant consultants en betrokkenenvan de opdrachtgever. Celerant is op zoek naar kandidaten met een technische ingenieurs-opleiding en minimum 10 jaar relevante ervaring met Change Management, Supply ChangeManagement of Process Excellence. Je bent analytisch, resultaatgericht en communicatiefsterk. Door je leiding gevende capaciteiten en je eigen enthousiasme overtuig je klanten enje teamleden van de juiste aanpak. Naast vakinhoudelijke kennis van de industrie zijn zij ookop zoek naar kandidaten die een consultancy ervaring en/of een commerciële inslag hebben.Celerant Consulting is een wereldwijd opererend management consultancy bedrijf gespeci-aliseerd in operationele verbeteringen. Met meer dan twee decennia ervaring en projecten inmeer dan 44 landen met 600 werknemers, zijn zij één van de topspelers in hun vakgebied.Consultant (Antwerpen): Sylvia Van Dyck, mobiel +32 (0)475 56 57 09

OPERATIONAL REGULATORY MANAGERRémunération attractive - AnversEssent Belgium fait partie du groupe Essent, leader de l’énergie aux Pays-Bas et premier producteur d’énergie verte au Bénélux. Le groupe compte 2,7 millions de clients enEurope et réalise un chiffre d’affaire de 7,5 milliards d’euros. Dans le cadre de sonexpansion à Bruxelles et en Wallonie, Essent recherche un Operational RegulatoryManager. Sous la direction du Head of Legal and Regulatory Affairs, vous faitesoffice de maillon entre Essent Belgium et les gestionnaires de réseau de distributionet de transport de Bruxelles et de Wallonie. Concrètement, vous êtes chargé de lacommunication entre notre service clientèle interne et les partenaires externes.Vous apportez votre participation au travail de l’équipe et contribuez à la réalisationde projets concrets pour améliorer nos processus. Vous bénéficiez idéalement d’uneformation technique ou commerciale de l’enseignement supérieur ou d’une expérience équivalente. Vous vous intéressez au système juridique et les réglementations dusecteur de l’énergie belge. Vous maîtrisez parfaitement le français ( francophoneou bilingue FR/NL). Une expérience dans le secteur est un atout considérable et laconnaissance des applications MS Office est un pré requis.Consultant (Bruxelles): Tommy De Windt, GSM +32 (0)475 56 26 73

TEAMLEADER CREDIT CONTROLAantrekkelijke arbeidsvoorwaarden - AntwerpenEssent Belgium is een dochter van Essent International, één van de grootste energie-leveranciers in Noordwest-Europa. In de Benelux is Essent de grootste producentvan duurzame stroom. Het bedrijf telt 12.000 medewerkers en meer dan 2,7 miljoenklanten. Essent Belgium wil uitgroeien tot één van de belangrijkste energieleveranciersvoor zowel zakelijke als particuliere klanten. Vandaag wil Essent Belgium zich graagversterken met een Teamleader Credit Control. U bent verantwoordelijk voor het volledigeincassotraject en werkt hiervoor samen met de afdelingen: customer service, billing,accounting en sales & marketing. U rapporteert aan de Revenu Assurance Manageren beschikt over een team van 8 medewerkers. De doelstelling is om de invorderingvan alle uitgaande facturatie (particuliere markt) zo snel en efficiënt mogelijk te latenverlopen. U beschikt over een hoger diploma (minimaal Bachelor) in een boekhoud-kundig-financiële richting en hebt minimaal 2 jaar ervaring in een credit & collectionomgeving. U hebt ervaring met het aansturen/coachen van een team medewerkers.U hebt operationele kennis van het Frans. U kunt goed overweg met MS Excel. U bent resultaatgericht, communicatief en hebt zin voor planning en organisatie.Consultant (Antwerpen): Stefan Van Dijck, mobiel +32 (0)475 56 91 01

DIRECTEUR EXCELLUMAantrekkelijk salarispakket - Oostmalle

ETAP is als modern en stabiel Belgisch bedrijf één van de topspelers in de verlichtings-markt. Het ETAP team van 580 medewerkers, verspreid over gans Europa streeft elkedag naar doorgedreven kwaliteit en hoge klantentevredenheid. In het kader van zijnstrategische uitbouw is ETAP op zoek naar een Directeur, die de drijvende kracht zalzijn van de nieuwe productgroep Excellum, de nieuwste generatie lichtregelsystemen.Als Directeur Excellum bent u de eindverantwoordelijke voor de groei en voor deresultaten van deze jonge activiteit. U bepaalt de strategie en de marktpositie van deExcellum producten en diensten. U stelt een evenwichtig en concurrentieel producten- en dienstengamma samen voor het hogere marktsegment. U tekent mee de verkoop-kanalen uit en organiseert de technisch-commerciële ondersteuning. U bepaalt dejaarlijkse actieplannen en budgetten, zet marketingacties op en gaat op zoek naarnieuwe teamleden. U rapporteert in deze functie rechtstreeks aan de CEO van ETAP.U behaalde een technisch Masterdiploma. U bent ondernemend van aard, een vlotteorganisator en een goede peoplemanager. U heeft ervaring in projectmatige verkoop

van high-end technische producten. U spreekt vlot N/F/E, kennis Duits is een troef.Consultant (Gent): Sofie Van den Bossche, mobiel +32 (0)475 56 91 20

YER 11-03-2009 16:42 Pagina 1