Keltfest 2009

12

description

Keltfest programmaboekje 2009

Transcript of Keltfest 2009

Page 1: Keltfest 2009
Page 2: Keltfest 2009

Highland GamesVanzelfsprekend geen Schots dorp zonder Highland Games. De liefhebbers van krachtsporten kunnen hier de werkelijk sterke mannen bezig zien. De bekende Schotse spelonderdelen, zoals het werpen van een 80 kg. wegende boomstam, maar ook het hamer slingeren, hooggooien van een ijzeren gewicht en het kogelstoten, zullen gedurende beide dagen volop te bezien zijn op deze Open Nederlandse Kampioenschappen Highland Games, die onder deskundige leiding staan van oud wereldkampioen Wout Zijlstra.

Clan MacBranClan MacBran is een vereniging die de geschiedenis van de Schotse Highlands van de 18de eeuw uitbeeldt. In de 18de eeuw probeerde een deel van de Schotse bevolking de zoon en later kleinzoon van de afgezette Koning James VII van Schotland (James II van Engeland) weer op de troon te helpen. Zij werden de Jacobieten genoemd (naar het Latijn voor James, Jacobus). Zij vochten tegen de regeringstroepen van Koning George II. In hun kampement kun je verscheidene facetten uit het dagelijks leven van de Jacobieten zien. Zo worden er meerdere demonstraties gegeven, zoals het koken, verscheidene ambachten, wapen demonstraties,

kleding maken, enz.

Tevens houdt Clan MacBran iedere dag een kinderveldslag, samen met andere re-enactment groepen, zodat de kinderen zichzelf echte ridders kunnen wanen!

Page 3: Keltfest 2009

RapaljeIerse, Schotse (en Nederlandse) folk op eigenwijze wijze. Dieb, William en Maceál zingen en spelen op muziekinstrumenten zoals viool, tin-whistle, gitouki, trekharmonica, mondharmonica, bodhrán en theekistbas. Gekleed in middeleeuwse kilt speelt de groep op veel verschillende gelegenheden zoals (folk-) festivals, (theater-) concerten, (middeleeuwse) feesten, café’s en bruiloften. Deze verscheidenheid aan muziekinstrumenten en een afwisselend repertoire van Ierse en Schotse dansmelodieën, 3-stemmig gezongen liederen en een originele presentatie maakt een optreden van Rapalje tot een bijzondere act.

Mr Irish BastardMr Irish Bastard is de Duitse Flogging Molly. Ze halen hun inspiratie uit Ierland en hebben hun wortels in de punkmuziek. De rauwe stem van zanger Chris Lennon wordt daarbij begeleid door klassieke instru-menten als fluit, mandoline en accordeon. Het is ruw en smerig, maar komt recht uit het hart. Al met al een goede mix van energie en melodie. Mr Irish Bastard heeft onder andere met The Levellers en Fiddlers Green getourd.

Lowland PaddiesAfkomstig uit Brabant hebben ze in korte tijd al een naam opgebouwd met een sound die dynamisch en veelomvattender is dan alleen Keltisch, al blijven de wortels zichtbaar. De Lowland Paddies, afkomstig uit de regio Bergen op Zoom, spelen voor u een mengeling van Ierse, Schotse en zelfs Nederlandse volksmuziek. Sinds 2004 reizen de Paddies stad en land af om hun traditionele en eigentijdse folk ten gehore te brengen.

Page 4: Keltfest 2009

RuadaVeel mensen weten dat de Kelten in Schotland en Ierland leefden, maar ook in Noord-Spanje hebben Keltische volken bestaan: de Galiciërs. Ruada is een verzameling ervaren mensen die met elkaar de passie van de Galicische cultuur staande willen houden. Dit doen zij door middel van traditionele muziekinstrumenten en dansen uit de Galicische streken.

SassenachsSassenach betekent o.a. laaglander en dat is precies wat zij zijn: een bijzondere, energierijke en ritmische, (Schotse) laaglandse band uit Zwijndrecht. Op het eerste gezicht zult u misschien denken: “alweer een Schotse band”. Maar wanneer de drums gaan spelen en deze worden vermengd met de klanken van de bagpipe zult u horen dat dit zeker niet het geval is. Sassenachs’ overweldigende voorkomen geeft een bepaalde flair aan traditionele muziek en brengt deze in een nieuwe stijl.

BeitharBeithar is begin 2006 opgericht en telt ondertussen zeven spelers. Je waant je direct in de Keltische- en Schotse sferen met de klanken van onze doedelzakken en drums. De diversiteit en afwisseling van opzwepende en rustige ritmes kenmerken de originele muziek van Beithar.

Page 5: Keltfest 2009

Musica BombasticaMusica Bombastica is begonnen als een clubje van vrienden die één ding gemeen hadden: hun liefde voor muziek en het maken hiervan. Ondertussen is de groep aardig uitgebreid, maar het belangrijkste is nog altijd hun muziek. Ze zijn druk bezig met het ontdekken en uitwerken van hun eigen ‘sound’ binnen de middeleeuwen.

Doedelzakband The IslandersDe Amelander Pipeband The Islanders bestaat al sinds 1990 en is ontstaan vanuit de muziekvereniging Canite Tuba. Tegenwoordig bestaat de band uit zo’n 25 leden, treden ze op in binnen- en buitenland en hebben ze onder andere les van David Myles. Op zondagmiddag komen ze hun kunsten tonen op Keltfest.

Jigs, Reels and KiltsEen gemengd gezelschap van Irish en Highland Dancers gecombineerd met swingende reels en jigs laten een selectie zien van wat de Schotse en Ierse dans te bieden heeft. Ondanks de overeenkomsten op het gebied van muziek hebben de beide dansstijlen het anders ingevuld. Ook de dansen bezitten vaak een rijke geschiedenis van de Keltische cultuur.

Celtic SwingDe show ‘She moved through the fair’ vertelt het verhaal van een meisje dat de man van haar dromen ontmoet. Helaas zijn er vele krachten die de twee geliefden uit elkaar drijven. Zal hun band sterker zijn dan het kwaad om hen heen? Laat je meeslepen door de opzwepende muziek, dromerige melodieën, lyrische zangstukken en wervelende dansen. Laat je verrassen door de afwisseling van traditionele Ierse dansen en liederen, met spiksplinternieuwe dansen en muziekstukken.

Page 6: Keltfest 2009
Page 7: Keltfest 2009

TaraWatchThe Hill of Tara. Deze heuvel is eeuwenlang het spirituele centrum van de Kelten geweest en is dit in veel opzichten nog steeds. Om deze heuvel heen liggen talloze monumenten, sommigen hiervan zijn zelfs duizenden jaren oud!

Dwars door dit gebied wil de Ierse regering nu een snelweg aanleggen. De groep TaraWatch.org is een actie gestart om dit te stoppen. Door middel van een handtekeningenactie willen ze de Hill of Tara in haar huidige staat voordragen voor de UNESCO werelderfgoed lijst. We willen graag bijdragen aan deze actie, op Keltfest zul je dan ook een replica vinden van het belangrijkste

relikwie van deze heuvel: De Lia Fáil (Stone of Destiny). Ook zullen hier mensen aanwezig zijn die je alles kunnen vertellen over deze voor de Kelten zo belangrijke plaats. Deze mensen geven een presentatie om 13:00 in de workshoptent op beide dagen.

The Gathering of the ClansDe Woads regelen op Keltfest de samenkomst van alle Keltische re-enactment groepen onder het mom: The Gathering of the Clans.

Hieronder vind je een lijst met alle re-enactmentgroepen die hun kamp opslaan in het Keltische dorp om iedereen hun tijdsperiode te laten zien. Groepen die deelnemen zijn: • Woads: De nederzetting van de Woads clan stamt uit de ijzertijd. • Celtic Britain: De gallowglasses van Celtic Britain vormen een vroeg 14de-eeuwse groep die zich richt op de Keltische gebieden rond de Ierse Zee.• De Ghesellen van de Schemerinx: Dit is een vroeg 13de-eeuws West-Europees gezelschap.• Govannon: Op Keltfest gaan ze ter plaatsche éénen bivak opslaan ende kampementen inrichten met alle bijbehorende activiteiten. • Ancient Life: Een groep medewerkers van Historisch Openluchtmuseum Eindhoven. • Vaeringar: Vikingen

Middeleeuws schapendrijvenDemonstraties in het Doedorp

Page 8: Keltfest 2009

Kunst op StraatKunst op Straat komt dit jaar met tal van activiteiten naar Keltfest. David de Bogenbouwer is aanwezig om met onze gasten te duiken in de wereld van de bogen. We gaan ook aan de slag met Keltisch keramiek en houtsnijwerk en hebben nog veel meer creatieve ideeën voor jullie in petto. De hele dag door kun je in de Workshoptent bij ons terecht.

Kelten zonder GrenzenDit jaar zullen de Kelten zonder Grenzen twee leuke workshops verzorgen in de speciale Workshoptent in het Doedorp. - Speel balfolkdeunen met de Kelten zonder Grenzen Mensen met je eigen instrument kunnen hier terecht voor een eerste les balfolkmuziek. Onder deskundige begeleiding van de Kelten zonder Grenzen wordt hier een vrolijk ansemble samengesteld. Inschrijven voor deze workshop is helaas niet meer mogelijk, kijken en luisteren natuurlijk wel! Dit zal plaatsvinden om 15:00 op beide dagen.

- Roddel je rot met de Kelten zonder Grenzen…in het Iers! Tijdens deze workshop krijg je een korte introductie in de Modern Ierse taal. We gaan aan de gang met uitspraak, we proberen onszelf voor te stellen (in de eerste persoon) en informatie te vragen aan onze gesprekspartner (in de tweede persoon) in een kort rollenspel. Daarna leer je dingen te zeggen over anderen (in derde persoon). Ideaal om te roddelen dus.. Deze workshop duurt ongeveer 45 min. Voor deze workshop hoef je je niet in te schrijven en je hoeft ook geen voorkennis te hebben. Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Slainte! Beide dagen om 12:00 in de workshoptent. Celtica AsturianaDe ‘clan’ Celtica Asturiana heeft zijn wortels in de Noord-Spaanse provincie Asturias, die van oudsher doorregen is met Keltische invloeden. Er worden demonstraties met uilen en roofvogels gegeven. Naast deze demonstratie krijg je natuurlijk ook de gelegenheid om de prachtige dieren te bekijken, aan te raken en zelfs te voeren! Ook kun je voor al je vragen over uilen en roofvogels terecht bij de ‘clanleden’ van Celtica Asturiana.

Stichting van HamelVoor de liefhebbers van cultuur is er in de Workshoptent een posterpresentatie te bewonderen van de Stichting A.G. van Hamel van de Universiteit van Utrecht. Hier krijgt de geïnteresseerde bezoeker deskundige uitleg over onze verre voorouders.

Page 9: Keltfest 2009

Beste bezoeker,

Welkom op Keltfest! We zijn blij je te mogen verwelkomen op het leukste Keltische evenement van Nederland!

Ook dit jaar hebben we weer een programma vol Keltische cultuur, een uitgebreide markt met bijzondere producten en natuurlijk de Nederlandse Kampioenschappen Highland Games! Op het hele terrein kun je genieten van prachtige muziek: van de oerbands in het Keltische dorp, tot de feestelijke pubmuziek op het hoofdpodium.

Lees snel verder wat er allemaal te doen is op Keltfest en geniet van de Keltische sfeer. Heel veel plezier gewenst en graag tot volgend jaar!

Rob & Nienke, Mark & Natasja en Frank

Redactie: Rob van der Stelt, Frank Bunnik, Nienke Janszen Vormgeving: Patrick Prins, Hollandrepro.nl Fotografie: Arne de Laat, Hans Luijt, Marcel Bakker, Vincent Elschot

Page 10: Keltfest 2009
Page 11: Keltfest 2009

Ook de catering is geheel in stijl op Keltfest aanwezig. Al het vlees wordt ter plekke gebakken op de grote barbeque van The Cooking Highlander. De zoete en hartige broodjes bij Katja’s Wänderbakkerij komen vers uit de steenoven, waar ze op houtvuur worden klaargemaakt. Ook kun je op Keltfest genieten van typisch Schotse en Ierse specialiteiten zoals Haggis en Irish Stew.

Voor een volledige maaltijd of voor een lekkere snack kun je bij onderstaande cateraars terecht.

The Cooking Highlander Heerlijk vlees en vis, ter plekke gebakken op de barbeque. Gulpener bier, wijn en frisdranken Verse fruitsalades Knobibröt, een middeleeuwse delicatesse

Katja’s Wänderbakkerij Zoete en hartige broodjes, vers uit de steenoven

De Keuken van Weleer Soepen op authentieke wijze bereid

Mead and More Diverse soorten honingwijn

The Cooking Highlander Haggis en Irish Stew in Granny Patty’s Pub

Om nog meer in de Keltische sfeer te komen en om de hoeveelheid afval op het terrein te beperken, serveren we het eten in aardenwerken borden en schenken we het bier in aardenwerken bekers. Deze borden en bekers hebben een statiegeldwaarde van 2 muntjes die bij inlevering weer worden teruggegeven. Meenemen naar huis mag natuurlijk ook!

Page 12: Keltfest 2009

Zaterdag 10:45 - Ruada 12.15 - Rapalje 14.00 - Mr Irish Bastard 15.30 - Jigs, Reels and Kilts 16.15 - Rapalje 18.00 - Lowland Paddies

Zondag 10.30 - Celtic Swing 11.30 - Lowland Paddies 2.45 - Rapalje 14.00 - Mr Irish Bastard 15.15 - Ruada 16.30 - Rapalje

Heel de dag door:Sassenachs Beithar Musica Bombastica The Islanders Greenthingz Workshops Highland Games