Congresplan Najaarscongres 2010

24
Congresplan Najaarscongres 2010 Groningen “De rand van de samenleving”

description

Het congresplan voor het najaarscongres 2010 van de Jonge Socialisten in de PvdA (JS)

Transcript of Congresplan Najaarscongres 2010

Page 1: Congresplan Najaarscongres 2010

Congresplan Najaarscongres 2010

Groningen

“De rand van de samenleving”

Page 2: Congresplan Najaarscongres 2010

22

Page 3: Congresplan Najaarscongres 2010

InhoudsopgaveInhoudsopgave

DE CONGRESCOMMISSIE 5

HET THEMA 7

CONGRESLOCATIES 9

SLAAPLOCATIE 11

FEESTLOCATIE 13

EETLOCATIE 15

GASTEN 17

PRAKTIJKCURSUSSEN 19

PROPAGANDA 21

VRIJWILLIGERS 23

Page 4: Congresplan Najaarscongres 2010

4Inhoudsopgave

Page 5: Congresplan Najaarscongres 2010

Op 23 maart 2010 nam het bestuur van de afdeling Gronin-gen het besluit om een projectgroep in te stellen om de eventuele organisatie van het congres voor te bereiden. De projectgroep rapporteerde terug in april dat een congres goed te organiseren was in Groningen en daarop heeft het afdelingsbestuur een congrescommissie in het leven geroepen om een congresplan te schrijven.

Dit document is de vrucht van het werk van de congres-commissie. Wanneer het congres daadwerkelijk wordt toegewezen aan de afdeling Groningen, zal deze commissie tevens het organisatorische werk wat een congres vergt voor haar rekening nemen.

Om dit op een goede manier te doen is er voor gekozen een mix van mensen die ervaring hebben met het organis-eren van een congres en mensen die dat niet hebben. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de kennis behouden blijft voor de JS.

In het congresplan staat eerst een stukje over het thema van het congres, daarna zal per locatie een beschrijving volgen. Ook zal worden ingegaan hoe we niet-leden willen interesseren voor de JS, wat we hen willen aanbieden en hoe we nieuwe leden willen betrekken. Een precieze agenda voor het congres kan niet worden gegeven, die zal worden opgemaakt door en in samenwerking met het presidium en het Landelijk Bestuur.

Omdat goede voorstellen kort en bondig zijn, is het nu de bedoeling dat jullie het congresvoorstel lezen. Hopelijk valt jullie oordeel positief uit en kunnen wij jullie in november verwelkomen in de Stad waar niets boven gaat!

De congrescommissie,

Huub KappertErwin KrolMartijn PetersRick JonkerJacob Roel MeijeringJorn Michels

De CongrescomDe Congrescommissie2

Page 6: Congresplan Najaarscongres 2010

6De Congrescom

Page 7: Congresplan Najaarscongres 2010

Wij socialisten hebben we altijd de mond vol over het beschermen van de zwak-keren in de samenleving, maar weet de gemiddelde Jonge Socialist eigenlijk wel wat er speelt bij deze mensen? Om op die vraag volmondig ja te antwoorden, wil de afdeling Groningen dit najaar het congres organiseren. Onder andere via de ieder-een bekende praktijkcursussen en sprekers op een congres willen we dat dit thema echt gaat leven. Dan moet er gedacht worden aan Rita Verdonk, als oud-gevangenisdirecteur, een specialist van de Groningse TBS-kliniek, een stadswandeling begeleid door een zwerver en de ervaring van een verslaafde of prostituee.

Daarnaast is het natuurlijk ook de bedoeling dat Groningen (opnieuw) een onuitwisbare indruk op jullie gaat maken. Want zoals bij velen bekend is Stad, de gezelligste studentenstad van Nederland, waar jullie tot in de late uurtjes van kunnen gaan genieten. In het Noorden doen we namelijk niet moeilijk over mensen die om 5.30 nog uit de kroeg komen.

samenlevingHet Thema

De Rand van de samenleving2

Page 8: Congresplan Najaarscongres 2010

samenleving 8

Page 9: Congresplan Najaarscongres 2010

Congres-CongreslocatiesHUIS DE BEURS

Het restaurant/zalencentrum Huis “De Beurs” is een Groningse variant in de Europese traditie en stadscultuur van Het Koffiehuis. Op zo’n knooppunt van handel en horeca ontmoeten mensen vanuit allerlei culturen elkaar in het delen en deelnemen. Vanuit Huis “De Beurs” kun je de symbolen van de geschiedenis van de stad zien: de Martinitoren, de toren van het Academiegebouw, de Korenbeurs, de Vismarkt en de Synagoge. Huis “De Beurs” is tevens de plek waar de Sociaal Demokratische Bond in 1885 is opgericht. De ideale plek dus, om een JS congres te organiseren.

Huis “De Beurs” beschikt over twee grote zalen die geschikt zijn voor 100+ personen waarvan wij de bovenste zullen gebruiken. Verder kunnen we beschikken over twee bijzalen voor het organiseren van workshops. De lunch en de koffie zullen worden verzorgd door Huis “De Beurs”. Het PvdA-pand is letterlijk om de hoek, dus als er meer ruimte nodig is voor een workshop, dan is het pand ook het hele weekeinde beschikbaar.

PRAEDINIUS GYMNASIUM Het Praedinius Gymnasium is direct naast de Stadschou-wburg gelegen en is dus gelegen aan de Diepenring, de grachtengordel die het centrum van Groningen omsluit. De kantine is erg geschikt voor het houden van een JS-congres. Het vorige congres in Groningen is ook van deze zaal gebruik gemaakt. De koffie kan worden verzorgd door de school. Voor de workshops kunnen klaslokalen gebruikt worden.

Page 10: Congresplan Najaarscongres 2010

Congres- 210

Page 11: Congresplan Najaarscongres 2010

BUD GETT

Groningen, een studentenstad pur sang, heeft een bruisend centrum waar tot in de vroege uurtjes gefeest kan worden. Om na dit gefeest geen lange tochten te hoeven maken was één van de criteria voor een slaapplek de locatie

Die locatie is gevonden in de vorm van het Bud Gett hostel aan de Rademarkt, een prachtig hostel gelegen in de binnenstad van Groningen. Buiten dan we daar kunnen slapen bieden ze een ontbijt, gratis gebruik van draadloos internet, TV voorziening en linnengoed. Bij het Bud Gett hostel zijn 88 slaapplekken gereserveerd.

Wanneer dit niet genoeg is om een stormloop aan enthousiaste congresgangers op te kunnen vangen zijn er nog 30 bedden bij het Simplon Jongerenhotel gereserveerd. Het Simplon Jonger-enhotel is gelegen aan het Boterdiep, eveneens op loopafstand van de feestlocatie en de congreslocatie, naast het poppodium Simplon. Ook bij het Simplon Jongerenhotel is een ontbijt inbegrepen om fris en fruitig weer op de congreslocatie te verschijnen.

Met deze hostels zijn inmiddels afspraken gemaakt en is een optie genomen op het verblijf in dat weekeinde.

De commissie heeft verder de mogelijkheid open gehouden om een eventueel verblijf voor de nacht van vrijdag naar zater-dag. Op deze manier kunnen mensen die van ver komen, of die een extra nacht het Groninger uitgaansleven onveilig willen maken, de mogelijkheid daartoe. Wel vindt de commissie dat de kosten voor deze overnachting dan voor die nacht geheel moeten worden teruggeslagen op de congresganger. Er wordt, mits hier belangstelling voor is, bekeken of er een vrijdaga-vondprogramma kan worden gemaakt wat geheel informeel is. Gedacht kan worden aan een kroegentocht.

Ook wordt de mogelijkheid bekeken of er een boekje kan worden gemaakt met een aantal bekende en minder bekende kroegen in Groningen.

SlaaplocatieSlaaploca-

Feestlocatie

Page 12: Congresplan Najaarscongres 2010

Slaaploca-

Feestlocatie

12

Page 13: Congresplan Najaarscongres 2010

Op onze zoektocht naar een sfeervolle feestlocatie, waarin honderd feestende mensen geherbergd kunnen worden, zijn meerdere horecagelegenheden benaderd. De commissie prefereert een locatie centraal in de Groninger binnenstad, alwaar de ambi-ance het meest feestelijk is.

‘T GOLDEN FUST ‘t Golden Fust heeft hierbij onze bijzondere belangstelling. Dit is een gezellige knusse kroeg/restaurant, midden in het uitgaansge-bied met ruimte voor ruim 100 mensen, maar waarin het met een geringer aantal mensen ook gezellig blijft. Over de prijzen van de drankjes kunnen voordelige afspraken gemaakt worden. Mogelijkerwijs komt ’t Golden Fust ook nog in aanmerking als eetlocatie.

DIZKARTESDe tweede optie als een feestlocatie is de kroeg van Dizkartes, een studentenverenig-ing met weinig activiteiten tijdens de weekenden. Wij verwachten, gezien de leegstand op dat moment, goede prijsaf-spraken met Dizkartes te maken.

RUMBA De 3e optie is de Rumba. Ook hier weer voordelige prijsafspraken en gezellige ruimte voor honderd man.

De uiteindelijke keuze zal gebaseerd zijn op de afweging tussen beschikbaarheid, bierprijs en aangeboden sfeer.

FeestlocatieFeestlocatie

Page 14: Congresplan Najaarscongres 2010

14Feestlocatie

Page 15: Congresplan Najaarscongres 2010

Voor het zaterdagavonddiner zijn er twee mogelijkheden die in samen-hang moeten worden bezien. Wanneer er wordt besloten de feestlocatie in 't Golden Fust te laten zijn, eten we daar ook. Omdat de capaciteit voor het eten niet voldoende is voor de hele groep, hebben we ook nog een avondprak-tijkcurus ingepland. Doordat de groep vrij groot is, kunnen we ook voor het eten prijsafspraken maken. Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om de prijs van het eten lager te laten worden als de bierprijs minder daalt, maar dit zal in overleg moeten worden besloten.

Wanneer niet van de feestlocatie 't Golden Fust gebruik wordt gemaakt, hebben we ook contact met enkele cateraars, waaronder Foodfellas. Deze cateraar heeft tot zeer veel tevredenheid het congres in Leeuwarden (2008) en Groningen (2006) van voedsel voorzien. Als eetlocatie kan dan dienen zowel de congreslocatie (Huis de Beurs of het Praedinius Gymnasium), of het PvdA-pand in het centrum.

Bij de prijs voor de overnachting zit ook het ontbijt, dus daar heeft de organisatie verder niet zoveel te doen.

De lunch is ook afhankelijk van de congreslocatie, wanneer dit in Huis de Beurs is, zal daar de lunch worden uitbesteed. Wanneer het in het Praedinius Gymnasium is, kan bij onze eigen cateraar de lunch worden besteld en geleverd in de school.

EetlocatieEetlocatie

Page 16: Congresplan Najaarscongres 2010

16Eetlocatie

Page 17: Congresplan Najaarscongres 2010

Als gasten tijdens het plenaire congresgedeelte hebben wij sprekers aangeschreven, die op enige wijze gelieerd zijn aan het onderwerp of in de actuele politiek een belangrijke rol spelen.

Ronald Plasterk is één van de mensen uit de laatste groep. Hij zal, naar de JS hoopt, de opening verrichten. Als begenadigd spreker en woordvoerder financiën in de nieuwe PvdA fractie zal zijn komst veel JS-ers naar Gronin-gen doen trekken.

Op dit moment zijn de kabinetsonderhandelin-gen nog volop gaande, maar naar verwachting zal er eind november wel een kabinet gevormd zal zijn. Derhalve hebben wij Mark Rutte als potentieel opvolger van de huidige minister president J.P. Balkenende uitgenodigd.

Daarnaast hopen wij dat dan de heer Wallage als ex-formateur ook zijn licht zal laten schijnen over de voorbije formatie en in het bijzonder het mislukken van Paars-plus.

In aansluiting op het thema “De rand van de samenleving” hebben wij mevrouw Verdonk uitgenodigd, die een verleden kent binnen het criminele circuit en in de Nederlandse politiek.

Tenslotte hebben we een medewerker van de Mesdagkliniek, een TBS instelling, benaderd om te komen spreken over de situaties dit hij tegenkomt binnen zijn werksfeer en het spanningsveld tussen politiek, samenleving en TBS-instellingen.

Ook hoopt de commissie dat de congresganger daarnaast een onvergetelijke indruk zal krijgen van ons mooie stukje Nederland. Daartoe zal, deo volente, de Commissaris van der Koningin van de provincie Groningen Max van der Berg het feest met een toespraak inluiden.

Met deze gasten meent de commissie een goed evenwicht tussen ons thema en de actuele politiek gevonden te hebben

GastenGasten2

Page 18: Congresplan Najaarscongres 2010

Gasten 18

Page 19: Congresplan Najaarscongres 2010

Propaganda

PraktijkcursussenPraktijkcur-Ook bij dit congres worden er een aantal praktijkcursussen onderricht, een congresonder-deel wat bij sommigen bekend is onder de naam workshop. In kleinere groepen wordt dieper ingegaan op het thema van de cursus. Een groot deel zal te maken hebben met het thema van het congres: ‘De rand van de samenleving’, maar ook zullen er een aantal ‘lichtere’ onderwerpen zijn die het mogelijk maken om even een frisse neus te halen.

Hierbij valt te denken aan een stadswandeling of het beklimmen van de Martinitoren.

De precieze inhoud van de cursussen staat nog niet vast, maar wel staat vast dat er een aanatal subthema's zijn die voortborduren op het thema van het congres. Deze thema’s staan hieronder toegelicht.

DE GESCHIEDENIS VAN DE RAND VAN DE SAMENLEVINGBeno Hofman (historicus), onder anderen bekend van het tv-programma Beno’s Stad waarin hij aan de hand van het Groningen van nu een kijkje geeft in de geschiedenis van deze mooie stad, verzorgd een rondleiding door Groningen en vertelt over hoe men vroeger omging met ‘De rand van de samenleving.’

DRUGS- EN VERSLAVINGSPROBLEMATIEKEr wordt gepraat met een hulpverlener die actief is in de verslavingszorg. Eventueel in combinatie met een excursie naar een gebruikershuis.

DAK EN THUISLOZENHoe wordt je dakloos en hoe krijg je weer een dak boven je hoofd.In gesprek met een (voormalig)dakloze en hulpverlener. Weinig mensen staan stil bij de verhalen achter een dakloze of bijvoorbeeld een straatkrantverkoper. Deze cursus moet daar verandering in brengen.

SOCIALE ZEKERHEIDHoe is het om rond te moeten komen van een uitkering. Er zal ook een politicus worden uitgenodigd die de beleidskant van het verhaal zal toelichten.

VOETBALHOOLIGANSWorkshop van een Ex-Hooligan, Ex-Stadspartij-raadslid en PvdA’er over de harde kern van FC Groningen

TBSEen medewerker van de van Mesdag-kliniek in Groningen komt praten over het systeem van TBS. Het Nederlandse systeem wordt ook vergeleken met systemen in het buitenland.

BEKLIMMEN MARTINITOREN

FLIP DE KAMOver Economie, bezuinigingen en begrotingen.

2

Page 20: Congresplan Najaarscongres 2010

Propaganda

Praktijkcur- 20

Page 21: Congresplan Najaarscongres 2010

Om een congres tot een trekpleister te maken voor onze organisatie is het ook verstandig aandacht te besteden aan de promotie hiervan. We zullen onze best moeten doen om in Groningen en omstreken dit congres onder de aandacht te brengen, via regionale kranten en andere media. Vaak is dit bij het organiseren van een congres een ondergeschoven kindje, begrijpelijkerwijs valt het af in de hectiek van het organiseren.

We denken echter dat het voor de JS als kleine PJO belangrijk is om onze grootste activiteit onder de aandacht te brengen. In eerste instantie zal dit betekenen dat zoveel mogelijk gebruik moet worden gemaakt van gratis media, maar dit betekent ook dat we geld moeten reserveren om hiervoor eventueel te adverteren. Aangezien het hier voor een groot deel promotie van de afdeling gaat, zal dit voor het grote gedeelte worden gedragen door de afdeling.

Op het moment dat je adverteert voor je congres, is het mogelijk dat belangstellenden langskomen. In de organisatie wordt er rekening mee gehouden om voor deze eventuele belangstellenden een programma te maken wat hun een positieve kijk geeft op onze vereniging.

Ook zal de afdeling Groningen bij de introductieweek van geïnteresseerden de e-mailadressen verzamelen en deze mensen actief benaderen voor het congres, wanneer dit in Groningen wordt gehouden. Door op deze manier laagdrempelig e-mailadressen te verzamelen en deze mensen te benaderen, denken we dat we extra geïnteresseerden kunnen werven.

Nieuwe leden van de JS zullen actief moeten worden benaderd om het congres één of meerdere dagen te bezoeken. Hierbij zal moeten worden samengewerkt met het Landelijk Bestuur.

Verder willen we gebruik maken van een Twitterstream, om het congres ook voor de buitenwereld aantrekkelijk en toegankelijk te maken. De democratische besluitvorming moet hierdoor echter niet worden beïnvloed, aangezien controle op lidmaatsc-hap voor Twittergebruikers ondoenlijk is.

We bekijken ook de mogelijkheid om in aanloop van het congres een website bij te houden met de vorderingen. Hierop zouden verhalen van de organisatie te zien moeten zijn even als de workshops. Verder willen we experimenteren met digitaal intekenen op workshops, om op deze manier de organisatie te ontlasten en betere inschattingen mogelijk te maken.

PropagandaPropaganda

Page 22: Congresplan Najaarscongres 2010

Propaganda22

Page 23: Congresplan Najaarscongres 2010

VrijwilligersVrijwilligersVoor het organiseren van een congres is er buiten een commissie ook een aantal vrijwilligers nodig. De afdeling Groningen bevindt zich in de gelukkige omstan-digheid dat er een behoorlijk aantal beschikbaar is in de stad. Hierbij kunnen we leunen op een aantal veter-anen en een aantal nieuwe/geïnteresseerde leden. Om nieuwe leden zoveel mogelijk te activeren is een congres een ontzettend mooi middel. Het behoeft dan ook geen uitleg dat er de voorkeur wordt gegeven aan nieuwere leden boven oudere leden.

Page 24: Congresplan Najaarscongres 2010

Vrijwilligers“Ontwaakt verworpenen der aarde

24