Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

44
16 BOUWEN AAN DE ZORG Voorwoord Ziekenhuisspecial Welkom bij onze ziekenhuisspecial van deze editie van Bouwen aan de Zorg. Wij hadden wederom het genoegen om door zowel Nederland als België te mogen reizen en te zien hoe ‘de stand van zaken is’ in de ziekenhuiswereld. Hoe wordt er gebouwd aan de zorg? De volgende ziekenhuizen worden uitgebreid belicht: het Vrouw, Moeder Kind Centrum van het MMC te Veldhoven, de Gelderse Vallei te Ede, het Medisch Spectrum Twente, de Isala klinieken in Zwolle, het Westfries Gasthuis te Hoorn, het Franciscus Ziekenhuis te Roosendaal en in België bezochten wij het Academisch Ziekenhuis Damiaan te Oostende. Van de zorgcentra bezochten we Avondlicht te hoorn, Olmenstaete te Zuidlaren, de Waertburg te Utrecht alsook Zorgcentrum Ter Weidebrouc. Stuk voor stuk inspirerende visites! Daarnaast spraken wij met enkele leveranciers van de verschillende ziekenhuizen en zorgcentra. En ook dáár ontdekten we andermaal dat intensieve samenwerking tot de mooiste resultaten leidt. Is dat logisch? Misschien wel. De vraag is alleen hoe je dat voor elkaar krijgt. U leest het in deze ziekenhuisspecial! Isala Klinieken Zwolle Medisch Spectrum Twente Enschede Franciscus Ziekenhuis Roosendaal AZ Damiaan Oostende

description

Vaktijdschrift over de bouw en ontwikkeling in de zorg

Transcript of Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Page 1: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

16 Bouwen aan de zorg

Voorwoord ZiekenhuisspecialWelkom bij onze ziekenhuisspecial van deze editie van Bouwen aan de Zorg. Wij hadden wederom het genoegen om door zowel Nederland als België te mogen reizen en te zien hoe ‘de stand van zaken is’ in de ziekenhuiswereld. Hoe wordt er gebouwd aan de zorg?

De volgende ziekenhuizen worden uitgebreid belicht: het Vrouw, Moeder Kind Centrum van het MMC te Veldhoven, de Gelderse Vallei te Ede, het Medisch Spectrum Twente, de Isala klinieken in Zwolle, het Westfries Gasthuis te Hoorn, het Franciscus Ziekenhuis te Roosendaal en in België bezochten wij het Academisch Ziekenhuis Damiaan te Oostende. Van de zorgcentra bezochten we Avondlicht te hoorn, Olmenstaete te Zuidlaren, de Waertburg te Utrecht alsook Zorgcentrum Ter Weidebrouc. Stuk voor stuk inspirerende visites! Daarnaast spraken wij met enkele leveranciers van de verschillende ziekenhuizen en zorgcentra. En ook dáár ontdekten we andermaal dat intensieve samenwerking tot de mooiste resultaten leidt. Is dat logisch? Misschien wel. De vraag is alleen hoe je dat voor elkaar krijgt. U leest het in deze ziekenhuisspecial!

Isala Klinieken Zwolle

Medisch Spectrum Twente Enschede

Franciscus Ziekenhuis Roosendaal

AZ Damiaan Oostende

Page 2: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 17

ZIEKENHUISSPEcIAL

Franciscus Ziekenhuis RoosendaalGelderse Vallei Ede

Radiotherapiegebouw West Fries Gasthuis Hoorn

Maxima Medisch Centrum Veldhoven

AZ Damiaan Oostende

Page 3: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

18 Bouwen aan de zorg

Tekst: Bas Poell Foto’s: Maxima Medisch Centrum

MMC Veldhoven zet het gezin op één in nieuw Vrouw Moeder Kind Centrum Prinses Máxima opende in september het nieuwe Vrouw Moeder Kind Centrum van MMC Veldhoven. Een modern, sfeervol ingericht gebouw met een vernieuwend zorg-concept als belangrijkste fundering.

Volgens de nieuwste medische inzichten is het voor moeder en kind het beste als ze na de beval-ling dicht bij elkaar blijven. Hoe ziek en kwetsbaar ze ook zijn. Om die ideale situatie te bereiken, heeft Máxima Medisch Centrum (MMC) het logis-tieke proces en de medische behandeling tot in detail afgestemd op de patiënt en zijn gezin. Fami-ly centered care heet dit voor Europese begrippen unieke zorgconcept waarbij moeder en kind zelfs in complexe medische omstandigheden samen behandeld worden. Dit alles in een prettige en rustige omgeving die het herstel bevordert.Het is de basis van het nieuwe Vrouw Moeder Kind Centrum (VMK) in Veldhoven dat 20 september officieel werd geopend door prinses Máxima, de naamdraagster van het ziekenhuis. Alle zorg voor vrouw, moeder en kind die voorheen versnipperd door het ziekenhuis zat, is in de nieuwbouw bij el-kaar gebracht. De weg daarnaartoe was bijzonder.

“Voordat we dit centrum hebben laten ontwerpen, hebben we onszelf eerst de vraag gesteld hoe die zorg er in de toekomst uit moet zien. Met de visie die daaruit is voortgekomen, is de architect aan het werk gegaan,” vertelt Freek van Daal, de bedrijfsmanager van het VMK.

Modern en functioneelArchitect Rob Bouwmeester van de Jong Gorte-maker Algra architecten en ingenieurs uit Rotter-dam vertaalde het zorgconcept in een eigentijds, functioneel en flexibel in te delen gebouw van 14.000 vierkante meter. Het nieuwe VMK bestaat vrijwel uitsluitend uit eenpersoonskamers waar het gezin 24 uur per dag bij elkaar kan zijn. Die privacy is er voor alle patiënten: kinderen op de kinderafdeling, kersverse moeders op de kraam-afdeling, vrouwen met een complexe zwanger-

schap of een gynaecologische aandoening en zelfs zieke, te vroeg geboren baby’s. Zolang het medisch verantwoord is, blijven moeder en zuige-ling na de geboorte bij elkaar. Het positieve effect daarvan – minder stress – is nu al zichtbaar. Van Daal: “In het verleden, toen de couveusebaby’s in drie zalen bij elkaar lagen, was het een komen en gaan van artsen, verpleegkundigen en ouders. Nu het kindje bij de moeder op de kamer is, zien we het aantal alarmsignalen uit couveuses aanzien-lijk afnemen. Aangezien overmatige prikkels niet goed zijn voor de groei van het kind is dit pure gezondheidswinst. Daarbij is elke kraamsuite voorzien van automatische luxaflex die het licht tempert als dat nodig is.”

Page 4: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 19

MMc VELDHOVEN

Creativiteit Heerkens van Bavel Bouw uit Tilburg draaide in maart 2010 de eerste paal de grond in van het nieuwe VMK en leverde het project in twee fasen begin dit jaar op. Het resultaat: moderne, ruim op-gezette afdelingen met veel glas, vooral in de gan-gen. Subtiele kleuraccenten, sfeervol ingerichte wachtruimten en patio’s met speeltoestellen ge-ven patiënten en bezoekers een behaaglijk gevoel. Projectleider Joep Schoondermark van Heerkens van Bavel bestempelt het VMK als ‘modern, fris en tegelijkertijd huiskamerachtig’. Zeer te spreken is de aannemer ook over de constructie van het gebouw.

“Goed doordacht, recht-toe-recht-aan en weinig moeilijke hoeken. En omdat de vloeren aan de onderzijde vlak zijn uitgevoerd, hadden we in de gangen alle ruimte om de leidingen en bekabe-ling aan te leggen,” aldus Schoondermark die te-rugkijkt op een prima samenwerking tussen alle betrokken partijen. ➤

Passend en verantwoord meubilair

Voor het meubilair ging dit Vrouw Moeder Kind Centrum in zee met Gebebouw. Het bedrijf is al vele jaren huisleverancier van het MMC. Mede door de aantrekkelijke prijs kwaliteitverhouding kreeg het de opdracht ook nu toegewezen.De interieurbouwer uit Helmond werkte bij het ontwerp van het meubilair volledig volgens het door de architect bedachte concept. Een concept waar frisse kleuren centraal staan. “Klopt,” zo geeft Frans van der Heijden van Gebebouw toe. “Behalve de frisse kleuren heeft de architect gekozen om de meubels af te werken met HPL gecombineerd met glas. Een rode draad tijdens het ontwerp van de meubels was dat alle meubels functioneel moesten zijn. Daarnaast was voorbereiding in het interieur van de E- en W- installaties erg belangrijk. Denk daarbij aan verlichting, beveiliging, zusteroproepsysteem plus alle bedrading en aansluitingen voor speciale gassen op de patiëntenkamers. Dit is compleet in het interieur geïntegreerd.”Medische goten, kasten, pantry’s, balies, werkbladen, ladeblokken. Dit alles is door Gebebouw speciaal voor dit centrum gemaakt. Een opvallend aspect wil van der Heijden nog wel noemen. “Om de sfeer op de kinderafdelingen te verhogen, hebben we speciale bomen met verlichte takken en leuke speeltoestellen gemaakt.”

Page 5: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

BOUWEN MET ZORG

ST. EL ISABETH Z IEKENHU IS T I LBURG TW E E STE DE N Z IE K E NH U IS T I LB UR GBEATR IX Z IEKENHU IS GOR INCHEM UMC UTRECHT

P R O F . C O B B E N H A G E N L A A N 3 5 , T I L B U R G | P O S T B U S 3 5 , 5 0 0 0 A A T I L B U R G | T E L E F O O N 0 1 3 - 4 6 6 6 9 9 9 | E M A I L : I N F O @ H V B B O U W . N L | I N T E R N E T : W W W . H E E R K E N S V A N B A V E L . N L

CATHARINA Z IEKENHU IS E INDHOVEN MAXIMA MEDISCH CENTRUM VELDHOVEN

W E R K E N

O N T S P A N N E N

L E R E N

Z O R G E N

W O N E N

C U L T U U R

I N D U S T R I E

MAXIMA MEDISCH CENTRUM VELDHOVEN

Huisvesting met zorg

pieterse terwel grevink richt zich op huisvestingsvraagstukken

in de gezondheidszorg en houdt zich vooral bezig met de

wisselwerking tussen huisvesting en bedrijfsvoering.

www.ptg-advies.nl

Page 6: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 21

MMc VELDHOVEN

pieterse terwel grevink: adviseur huisvesting en procesmanager

pieterse terwel grevink uit Amersfoort, ge-specialiseerd in huisvestingsvraagstukken in de gezondheidszorg, speelde een be-langrijke rol bij de totstandkoming van het Vrouw Moeder Kind-centrum in Veldhoven. Samen met Máxima Medisch Centrum ontwikkelde dit onafhankelijke adviesbureau vanaf 2004 de onderliggende zorgvisie voor het nieuwe VMK. “Vervolgens hebben we die visie vertaald naar een nieuwe manier van werken. Van daaruit is een plan gemaakt voor de organisatie en huisvesting,” vertelt Bert Jan Grevink, partner bij ptg advies. Geïntegreerd werken, is volgens hem het cruciale thema in het huisvestingsplan.

“Met alleen de zorg voor moeder en kind onder één dak brengen, ben je er niet. De meerwaarde van dit concept bestaat eruit dat professionals van verschillende zorg-disciplines - in dit geval kindergeneeskunde, gynaecologie, obstetrie en neonatologie

- samen geïntegreerde zorg verlenen. Het bijzondere is dat dit in het nieuwe VMK nu ook feitelijk en op hoog niveau gebeurt.”Overigens vervulde pieterse terwel grevink niet alleen de rol van adviseur. Als procesmanager gaf het bureau ook mede vorm aan de uitvoering van het gehele traject.

Ook de interieurarchitect leverde puik werk af. Elke afdeling in het VMK heeft een eigen basis-kleur die subtiel in het interieur is verwerkt. Groen voor de kinderafdeling, oranje voor gynaecologie en aubergine in de kraamsuites en vruchtbaar-heidspolikliniek. Nergens wordt de luxe overda-dig, en dat hoeft ook niet als je met een creatieve geest hetzelfde effect kunt bereiken. Zo reiken in alle patiëntenkamers de ramen tot aan de grond zodat de patiënt ook op de eerste en tweede ver-dieping naar beneden kan kijken. Nog zo’n detail: een pvc-vloer met parketmotief in de kraamsuites.

“De 16 verloskamers hebben we bovendien door-genummerd naar 17. Kamer 13 ontbreekt. Daarin wil natuurlijk niemand bevallen,” lacht Van Daal.

Flexibiliteit Even kort de indeling van het nieuwe centrum. Op de begane grond de poliklinieken voor kindergeneeskunde, gynaecologie en vrucht-baarheidsproblemen, de kinderafdeling en een kleurrijk ingerichte Ronald McDonald Huiskamer. Een etage hoger 16 kraamsuites met eigen sani-

tair, 21 plaatsen voor intensieve zorg aan te vroeg geboren baby’s (NICU), 14 medium care couveu-ses, 15 kamers voor vrouwen met een complexe zwangerschap (Obstetrische High Care) en nog eens 22 voor vrouwen met gynaecologische aan-doeningen. De tweede etage biedt onderdak aan de afdelingen sportgeneeskunde (SportMáx) en cardiologie, inclusief de hartbewaking en hartca-therisatiekamer. Doordat alle patiëntenkamers in het gebouw de-zelfde omvang (circa 14 vierkante meter) en inde-

ling hebben, zijn ze eenvoudig inwisselbaar. Van Daal legt uit: “Mocht het aantal opnames op de kinderafdeling bijvoorbeeld stijgen en het aantal oudere, gynaecologische patiënten afnemen, dan kunnen we de kinderafdeling gemakkelijk uitbrei-den op de eerste etage. Daarnaast is het gebouw als geheel zeer flexibel te gebruiken.” Schoonder-mark licht toe: “Het is zo geconstrueerd dat je er makkelijk een laag bovenop kunt zetten of indien gewenst het hele gebouw een andere bestem-ming kunt geven.” ➤

Page 7: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

22 Bouwen aan de zorg

FEITEN EN CIJFERS

PROJECT: Vrouw Moeder Kind-centrum Veldhoven Opdrachtgever: Maxima Medisch centrum Architect: De Jong Gortemaker Algra, Rotterdam Aannemer: Heerkens van Bavel Bouw, Tilburg Bouwmanagement: pieterse terwil grevink, Amersfoort Adviseur installaties: Deerns, Eindhoven Vast-interieur: GeBeBouw, Helmond Gordijnen: Artimo Textiles, Roosendaal Aantal bedden: 114

MMc VELDHOVEN

Tot zover het gebouw. De kracht van het nieuwe Vrouw Moeder Kind Centrum schuilt in de onder-liggende visie op zorg. Geloof het of niet, maar dit vernieuwende zorgconcept is inmiddels doorge-drongen tot de oliestaat Qatar. Van Daal: “Tijdens een staatsbanket in oktober heeft prinses Máxima haar enthousiasme over ons VMK overgebracht op de vrouw van de sjeik. Diezelfde dag nog werd het zorgconcept bij ons opgevraagd. We hebben

‘m in allerijl in het Engels laten vertalen en per koe-rier bij het Amstel Hotel afgeleverd.” n

(Advertentie)

Page 8: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 23

GELDERSE VALLEI, EDE

Tekst: Loet van Bergen Foto’s: Ziekenhuis Gelderse Vallei Impressies: de Jong Gortemaker Algra architecten

Nieuwbouw Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt gestalte Op het bouwterrein bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede wordt de nieuwe uitbreiding al duidelijk zichtbaar. Aan de voorzijde van het huidige ziekenhuisgebouw komt een nieuwe vleugel, die bestaat uit een souterrain en vier bouwlagen. Er komen twee bestralings-units en behandelruimten voor het Arnhems Radiotherapeutisch Instituut (ARTI). Hierdoor is het mogelijk de samenwerking tussen specialisten van het ARTI en van het ziekenhuis te versterken en de bestralingsbehandeling voor patiënten uit de regio in Ede te laten plaatsvinden. Verder komen in de nieuwbouw de afdeling oncologie (polikliniek en dagbehandeling) en twee verpleegafdelingen van het ziekenhuis. Het nieuwbouwdeel van het project heeft een omvang van 10.455 vierkante meter.

De nieuwe vleugel wordt via de centrale hal ge-koppeld aan het bestaande gebouw. De centrale hal wordt uitgebreid en de ingang wordt naar voren verplaatst. Zo ontstaat een mooie, open entree voor het hele gebouw, een nieuw ‘gezicht’ van het ziekenhuis. Naar verwachting wordt de nieuwe vleugel in de zomer van 2013 (gefaseerd) in gebruik genomen. De benodigde ruim 22 mil-joen euro voor dit bouwproject wordt door de Ra-bobank gefinancierd.

Planvorming “Ziekenhuis Gelderse Vallei begon in 2009 al met de planvorming voor de nieuwbouw,” vertelt Wessel Griffioen, manager facilitair bedrijf. “Een noodzakelijke stap. Sinds wij hier, nu ongeveer twaalf jaar geleden op deze locatie zitten, zijn we ieder jaar met gemiddeld drie procent gegroeid. Opgeteld is dat een groei van bijna 50 procent. Dat komt omdat de vraag naar zorg alleen maar toeneemt. Diverse kantoorfuncties zijn al buiten het gebouw gehuisvest. We zitten dus letterlijk klem in het gebouw.” De uitbreidingsnieuwbouw biedt volgens Griffioen mogelijkheden voor ver-nieuwing van faciliteiten en kwaliteitsverbetering, bijvoorbeeld meer éénpersoonskamers voor o.a. oncologiepatiënten.

“Ook kan hierdoor een zgn. schuifplan in werking treden: als een afdeling in de nieuwe vleugel in gebruik wordt genomen, ontstaat er ruimte in het bestaande gebouw om andere afdelingen uit te breiden en intern te verhuizen. ➤

Page 9: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

24 Bouwen aan de zorg

De nieuwbouw of aanbouw, het (ver)bouwen voor betere zorg is dan ook een omvangrijke ope-ratie waar meerdere partijen bij betrokken zijn geweest,” aldus Griffioen. Het ontwerp is van de hand van de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs en architectenbureau Koldeweij. De uitbreiding van het ziekenhuis wordt ge-

realiseerd door Heijmans Utiliteitsbouw voor het bouwkundige deel, terwijl dochterbedrijf Burgers Ergon verantwoordelijk is voor de in-stallatietechnische voorzieningen. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft Heijmans eerder geselec-teerd als bouwteampartner op basis van de eco-nomisch meest voordelige inschrijving (EMVI).

Criteria hiervoor waren prijs, plan van aanpak van de bouwteam- en uitvoeringsfase en het samen-werkingsmodel. De beste kwaliteit heeft op basis van deze EMVI score geleid tot de beste aanbie-ding en daarmee de opdracht. In aanloop naar de gunning heeft Heijmans gewerkt met het Bouw Informatie Model (BIM), hiermee zijn alle disci-plines vroegtijdig betrokken waardoor kennis en kunde aangewend wordt. Deze manier van wer-ken wordt in dit project voortgezet en breed in de Heijmans organisatie ingezet.

OntwerpIn meerdere sessies is een structuurplan ontwor-pen in overleg met de Raad van Bestuur en me-dische staf van Ziekenhuis Gelderse Vallei waarin een zestal speerpunten is geformuleerd hoe het ziekenhuis zich gaat ontwikkelen en als leidraad heeft gediend voor het ontwerp.De geformuleerde zes speerpunten zijn:• Ontwikkeling oncologisch centrum, samenwer-

king met ARTI• Ontwikkeling gezinsgerichte zorg;• Ontwikkeling electief centrum;• Ontwikkeling ouderenzorg;

postbus 51113 - 3007 gc rotterdam - t 010 297 30 30f 010 297 30 31 - www.djga.nl - [email protected]

de Jong Gortemaker Algra is een landelijk opererend architecten- en ingenieursbureau, gevestigd in Rotterdam.

Wij geven op innovatieve wijze vorm aan gebouwen voor zowel de maatschappelijke sector (gezondheidszorg, onderwijs, sport en recreatie) als

de commerciële sector (kantoren, bedrijfsgebouwen, beursgebouwen).

Onze medewerkers bieden een zeer breed dienstenpakket aan rondom ontwerp en uitvoering vanuit de disciplines architectuur, interieur-architectuur,

bouwkunde, constructie en projectmanagement.

(Advertentie)

Page 10: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 25

GELDERSE VALLEI, EDE

FEITEN EN CIJFERS PROJECT: Nieuwbouw vleugel Opdrachtgever: Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede Architect: De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs en architectenbureau Koldeweij Bouwsom: 22 miljoen euro Oplevering: 2013

Wessel Griffioen, manager facilitair bedrijf

• Ontwikkeling hoogcomplexe zorg (IC, MC, HC);• Ontwikkeling acute zorg (SEH, HAP, AOA).

“Het eerste project ( de uitbreiding) is verder door ons ontworpen in nauwe samenwerking met de constructeur en de installatieadviseur Valstar Simo-nis en Aronsohn,” legt Jeroen Veth, senior architect bij Jong Gortemaker Algra architecten. “In de ont-werpfase hebben we een belangrijke rol gespeeld in de integratie van de verschillende disciplines ( architectuur, constructie, technische installaties en interieur) en is ook rekening gehouden met actuele en toekomstige ontwikkelingen als bed-denreductie en functieverandering. De architect is ons inziens de aangewezen persoon om als spil te functioneren in het ontwerpproces. Wij hebben van oudsher een goede overview over de verschil-lende disciplines en zijn dus het beste in staat om deze disciplines te integreren. Daarnaast is er uit-voerig overlegd met de gebruikers van het gebouw die voor een gedetailleerde input hebben gezorgd om tot een totaal ontwerp te komen waarbij ook de materialisatie en de inrichting zijn bepaald.” Het project is uitgevoerd als een BIM project. ( bouw informatie model) dJGA heeft in de ont-

werpfase de rol van BIM coördinator op zich geno-men om dit proces zoveel mogelijk te stroomlijnen.

“De nadrukkelijke wens van de opdrachtgever om te ‘BIMmen’ zorgt er volgens Veth voor dat alle par-tijen op scherp staan om bij oplevering ook een as built-model op te leveren. Ziekenhuis Gelderse Vallei wil dit model benutten voor hun facilitaire management.”

DuurzaamheidIn het ontwerp is ook nadrukkelijk gekeken naar duurzaamheid. “Met behulp van het programma Greencalc is gedurende het ontwerpproces de duurzaamheid van het ontwerp berekend en ge-monitord,” licht Veth toe. “Bij keuzes ten aanzien van de technische installaties en de materialen zijn aan de opdrachtgever verschillende moge-lijkheden voorgelegd met betrekking tot de duur-zaamheidconsequenties.” Zo wordt de nieuwbouw aangesloten op de WKO (Warmte/Koude Opslag) installatie van het bestaande ziekenhuis en zal het gebouw ook worden voorzien van energiezuinige verlichting. De dagelijkse regie van het ontwerp en de uitvoering tenslotte is in handen van het ziekenhuis in de persoon van Jan Lemmens. n

Page 11: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

26 Bouwen aan de zorg

Westfriesgasthuis neemt centrum voor radiotherapie en oncologie in gebruikMet de ingebruikname van een nieuw centrum voor radiotherapie en oncologie gaat een lang gekoesterde wens van het Westfries-gasthuis in Hoorn in vervulling. Kankerpatiënten uit de regio hoeven voor hun behandeling nu niet meer naar Alkmaar of Amsterdam. Bovendien kan de oncologiepoli en dagbehandeling worden uitgebreid.

Het nieuwe centrum is het resultaat van een sa-menwerking tussen het VU Medisch Centrum in Amsterdam en Esperanz, het samenwerkings-verband op het gebied van oncologie tussen het Westfriesgasthuis, het Zaans Medisch Centrum en het Waterland Ziekenhuis. Esperanz biedt oncolo-gische zorg aan patiënten met de meest voorko-mende vormen van kanker, meestal in het eigen ziekenhuis. “Wij wilden als regionaal ziekenhuis graag radiotherapie kunnen bieden,” zegt Maartje Flesch, manager nieuwbouw bij het Westfriesgast-

huis. “Om de kwaliteit van de oncologische zorg in ons werkgebied te waarborgen moet je radiothe-rapie kunnen bieden. Dat is een bijzondere functie, die weinig regionale ziekenhuizen hebben. Deze zorg in Nederland is nagenoeg volledig gecon-centreerd in academische ziekenhuizen, daarom zijn we daarvoor met VUmc in zee gegaan. Tege-lijkertijd wilde VUmc graag een uitbreiding van de

capaciteit voor radiotherapie gezien de toename van het aantal patiënten. Ons centrum past in de landelijke trend om satellieten voor radiotherapie te bouwen om de oncologische zorg dichter bij de patiënten te brengen. Het gaat bij deze patiënten om een kwetsbare categorie, ze hoeven nu niet meer zo ver te reizen.”

Tekst: Henk GeistFoto's: Westfriesgasthuis

Page 12: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 27

WESTfRIESGASTHUIS, HOORN

Hoogendoorn interieurbouw Het vaste meubilair van het radiotherapie-gebouw van het Westfriesgasthuis is ver-zorgd door Hoogendoorn interieurbouw uit Werkendam. Naar ontwerp van de architect, De Jong Gortemaker Algra, zijn onder meer kasten, receptie- en afspra-kenbalies, pantry’s, werkplekken en de vaste banken gemaakt. “Met de architect hebben we samen het engineeringstraject doorlopen en de werk- en productiete-keningen opgesteld,” zegt Bert van der Meer, hoofd verkoop interieurbouw. “Met architect en opdrachtgever hebben we nagedacht over de toe te passen materi-alen en over details. Bij de inrichting van een ziekenhuis zijn vooral duurzaamheid en hygiëne belangrijke aspecten. We hebben daarom veel multiplex toegepast beplakt met HPL en volkern platen van een hoogwaardige binnen kwaliteit, materialen die veel worden gebruikt in hygiënische omstandigheden. Het is goed reinigbaar en het is tot in lengte van jaren bruikbaar. Belangrijk aspect in dit geheel is dat er samen met de architect en opdrachtgever wordt gekeken naar een eindproduct dat in het dagelijkse gebruik goed functioneert en tot in lengte van jaren meegaat.” Hoogendoorn interieurbouw heeft in de afgelopen jaren spraakmakende projecten mogen maken. Behalve in de zorgsector doet het bedrijf projecten in de museale, kantoren-, onderwijs en retail sector.

Maartje Flesch en Hans Liscaljet in het zogeheten la-byrint, de toegang tot de bestralingsruimte.

VUmc gaat het centrum huren en exploiteren. Flesch: “De inhoud van de zorg laten we aan de experts over, wij treden op als bouwheer. Voor het gebouw was op ons terrein nog een geschikte locatie te vinden, het past ook binnen de uit-breidingsplannen die wij voor de komende jaren hebben en waarmee we optimaal willen inspe-len op de veranderingen in de zorg. Het nieuwe gebouw staat functioneel gezien precies op de goede plek in ons ziekenhuiscomplex. Het sluit aan op de spoedeisende hulp en voorziet ook in een uitbreiding van de spoedeisende hulp. Door

de verbinding met het bestaande ziekenhuis kun-nen bedpatiënten de bestralingsruimten makke-lijk bereiken.’ Daarnaast heeft de nieuwbouw nog een eigen entree met een eigen parkeerterrein, patiënten hoeven dan niet helemaal vanaf de par-keergarage naar het gebouw te lopen.”

Het radiotherapiegebouw is ontworpen door archi-tect Hans Liscaljet van het bureau De Jong Gorte-maker Algra. Hij was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het hoofdgebouw van het Westfries-gasthuis en het GGZ-centrum op het terrein. ➤

Page 13: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Nu 50 jaar vakmanschap!

Beatrixhaven 35

4251 NK Werkendam

T (0)183 308 383

F (0)183 308 384

E [email protected]

www.hoogendoorn-mbi.nl

Binnenvaart Maritiem Interieurbouw

De makers van uw wensen

maatwerk

serieproduktie

turnkey

Page 14: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 29

pieterse terwel grevink, van initiatief tot en met realisatie betrokken Als onafhankelijk adviesbureau richt pie-terse terwel grevink zich op huisvestings-vraagstukken in de gezondheidszorg. Het bureau is intensief betrokken bij de actuele planontwikkelingen van het Westfriesgasthuis (WFG). Eerder was pieterse terwel grevink al betrokken bij fase 1 en 2 van de concentratienieuw-bouw. “Parallel hieraan hebben wij het WFG geadviseerd bij de nieuwbouw van de recent opgeleverde satelliet voor radiotherapie,” aldus senior adviseur Michiel Sitsen. “Wij hebben het initiatief voor de samenwerking tussen vuMC en WFG op radiotherapeutisch vlak mede helpen vormgeven. In de ontwikkeling van een programma van eisen voor het plan zijn de zorgfuncties van vuMC en WFG gecombineerd als basis voor een functionele huisvestingsoplossing. Met de opdrachtgevers hebben wij in 2009 sturing gegeven aan de vertaling van het programma tot een consistent en betaalbaar ontwerp, dat begin 2010 is aanbesteed. Ook na de aanbesteding en tijdens de realisatie zijn wij betrokken geweest, met name bij de contractvor-ming met de aannemer en op financieel gebied. Wij hebben de ambities van vuMC en WFG weten te vertalen in een passende en fraaie huisvesting.”

In materiaalgebruik en kleurtoepassingen is de nieuwbouw afgestemd op deze gebouwen. Uit-gangspunt voor Liscaljet was om een patiëntvrien-delijk gebouw te maken. “Ik heb het gebouw een prettige en vriendelijke uitstraling willen geven, met een menselijke maat en veel aandacht voor detail. Mensen komen hier gespannen naar toe, dan moet er aandacht zijn voor detail, dat verta-len ze als aandacht voor hen als patiënt. Bestraling is voor hen vaak het laatste middel, dan wil je niet in een naargeestige omgeving terecht komen. De wachtruimte is dan ook een plezierige omgeving, in een serre-achtige uitbouw aan de tuinzijde, met een terras in de tuin.”De drie versnellerruimten waar de patiënten wor-den behandeld met röntgenstraling - opgewekt door lineaire versnellers - bevinden zich op de begane grond. “Het is een heel bewuste keuze om deze bunkers boven de grond te plaatsen,” zegt Flesch. “We hebben daarvoor patiënten geraad-pleegd. Dit voelt voor hen veel prettiger.” ➤

WESTfRIESGASTHUIS, HOORN

Page 15: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

ULC Groep b.v.Labradordreef 18Postbus 24053500 GK UtrechtT 030 26 50 500E [email protected] www.ulcgroep.nl

1. Westfriesgasthuis, Hoorn

2. St. Antonius Ziekenhuis, Utrecht

3. Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam

4. Groene Hart Ziekenhuis, Gouda

5. Erasmus MC, Rotterdam

1.

3.

4.

5.

Duurzame techniek onze zorg

Elektrotechnische installaties

Werktuigbouwkundige installaties

Sprinkler, data en medisch technische inrichting

Technisch beheer en onderhoud

2.

nov2012 ULC_adv_236x303_Bouwen aan de Zorg.indd 1 30-11-12 16:36

Page 16: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 31

DometicAl enkele jaren is Dometic de toeleverancier van medicijn- en bloedkoelkasten alsmede transportboxen voor het Westfries Gasthuis te Hoorn. De medische apparatuur van Dometic is de oplossing voor een veilige opslag, veilig vervoer en het bedienen van de temperatuur gevoelige voorbereidingen in optimale condities zonder enige risico’s. Dometic kan niet alleen bij elk appa-raat een validatierapport leveren, de kasten voldoen ook aan DIN 58345. Dit betekent dat onder meer de aanwezigheid van veiligheidsvoorzieningen, om een temperatuur onder het vriespunt te voorkomen. De professionele koel- en vriesapparaten hebben u veel te bieden. Bijvoorbeeld de

modellen BR uit de serie biomedische koelkasten. Ze beschikken over een volume van 110 tot 750 liter en voldoen aan de strengste eisen in Europa met betrekking tot de opslag van bloed en bloedproducten. Maar vanwege de afmetingen zijn ze tevens bijzonder geschikt voor de opslag van medicijnen en vaccins op kleinere locaties. De koel- en vriessystemen voor de opslag van laboratoria en farmaceutische voorbereidingen verzekeren u van een betrouwbare werking. Neem de FR 490G, deze ultra low vriezer heeft een inhoud van 395 liter hetgeen overeenkomst met 300 bloedzakken van 450 ml en is voorzien van een beveiligde deurvergrendeling. Bijkomend voordeel is dat de controle - afhankelijk van de toepassing - van de temperatuur bij opslag en het documenteren van temperatuur veranderingen kunnen worden uitgevoerd via een optionele DCU (monitoring & visualisatie software DMN).

WESTfRIESGASTHUIS, HOORN

FEITEN EN CIJFERSPROJECT: Nieuwbouw centrum voor radiotherapie en oncologieOpdrachtgever: Westfriesgasthuis, HoornZorgverlener: Westfriesgasthuis, HoornVU medisch centrum, EsperanzArchitect: de Jong Gortemaker Algra, RotterdamBouwmanagement: pieters terwel grevink, AmersfoortConstructeur: de Jong Gortemaker Algra, RotterdamE+W-installaties: BAM Techniek regio NoordwestW-installatie: BAM Techniek regio NoordwestVast-interieur: Hoogendoorn interieurbouw, WerkendamKoel- en vriessystemen: Dometic Benelux, Etten-LeurBouwtijd: mei 2011 – oktober 2012• Start nieuwbouw 1 mei 2011• Oplevering 1 oktober 2012Totale oppervlakte gebouw: 4.829 m² bvoTotale bouwkosten: € 9,2 miljoen

Bouwkundig en architectonisch gezien vormde deze situering voor Liscaljet een grote uitdaging. De versnellerruimten hebben betonnen muren tot drie meter dik, zijn 5,5 meter hoog en nog eens afgedekt met een laag beton van drie meter

(Advertentie)

dik. Dat voorkomt dat de straling buiten de mu-ren nog een risico voor de volksgezondheid vormt. Liscaljet: “Toch kun je niet zien dat het om een bunker gaat. Daarvoor hebben we verschillende middelen ingezet. Vaak wordt de straling tegen-gehouden door een dikke stalen deur. Daardoor is er geen contact meer mogelijk met de patiënt, die voelt zich ook opgesloten. Wij hebben hier een zogeheten labyrint als toegang, een gang zonder deuren, die werkt als een sluis. Bovendien hebben we daar bijzondere verlichting aange-bracht, die zorgt voor een prettige sfeer. In de be-handelruimten is een spanplafond gemonteerd, waarop een kunstwerk met een natuurmotief van een Belgische kunstenaar is te zien. Zo willen we voorkomen dat de aandacht van de patiënt

bij binnenkomst meteen gefocust wordt op het bestralingsapparaat, hij wordt verrast en gerust gesteld door het verlichte kunstwerk. Tijdens de behandeling heeft hij dan ook altijd iets om naar te kijken.” De benodigde techniek is allemaal weg-gewerkt achter schuifwanden, die bekleed zijn met zachte materialen.

De drie bunkers zijn al voorbereid op een nieuw type versneller met een MRI-functie, die nu nog in ontwikkeling is. Aan de buitenzijde gaan de bun-kers met hun hoge wanden zonder ramen schuil achter een rotswand en een rij kolommen, waarop de overstekende tweede verdieping met kantoren en personeelsruimten rust. Liscaljet: “Je kunt zo aan de gevel niet aflezen dat het om bunkers gaat.” n

Meer inform

atie?

Bel vandaag nog

076 50 29 010

Dometic Benelux B.V. Ecustraat 3 4879 NP Etten-Leur [email protected]

www.biomedisch.info

Dometic Medical Systems biedt u een professioneel

programma koel- en vrieskasten voor

temperatuurgevoelige preparaten.

De medische koelkasten van Dometic Medical

Systems zijn goedgekeurd volgens DIN 58345.

dometic medical systems

Page 17: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

32 Bouwen aan de zorg

Tekst: Liliane VerwoldeFoto's: MAS Architecten

Medisch microbiologisch laboratorium

‘Verbeteren’ is en blijft het sleutelwoord

Wie bij een medisch microbiologisch laboratorium denkt aan dodelijk saaie ruimtes, zal zich verbazen als hij dit lab in het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal bezoekt. De wanden zijn er bekleed met felgekleurde bacteriën, enzymen, zaadcellen, dna-profielen en schimmels. Weerzinwekkend? Nee, leuk juist.

Het laboratorium moest er komen, dat was dui-delijk. Maar Peter Moelands, hoofd Vastgoed & Techniek FZR, had al zoveel bouwprojecten mee-gemaakt waarbij het misging, dat hij het nu echt anders wilde aanpakken. “Als onderaannemers en leveranciers niet goed samenwerken, ben je als opdrachtgever steevast de verliezer”, legt hij uit. “De herstelkosten komen vaakop jouw bordje terecht.” Daarom organiseert hij de projecten vol-gens de principes van LEAN. Bij het traditionele bouwproces, waarbij de aannemer pas in beeld komt na aanbesteding is vaak sprake van versnip-pering en verspilling omdat betrokken partijen veelal langs elkaar heen werken. De belangen zijn verdeeld en het conflictmodel ligt op de loer. Ge-integreerde contracten en LEAN bouwen creëren een platform voor multidisciplinaire afstemming, tijdige uitwisseling van benodigde informatie en inzicht in elkaars belangen. Door in één keer een goed afgestemd ontwerp te maken, verloopt het bouwproces efficiënter. Ik ben erg positief over lean. De methodiek resulteerde in een halvering van de bouwtijd van een uitbreiding van het Fran-ciscus Ziekenhuis. Bovendien bleven de faalkos-ten, volledig uit. Mijn team is erover uit. Wij willen alleen nog maar LEAN projecten ”.

Het beste ontwerpLEAN staat voor de methode waarbij alle betrokke-nen zich focussen op de hoogst haalbare kwaliteit van de producten en diensten op een zodanige wij-ze dat verspilling geëlimineerd wordt. “Er is dus een gemeenschappelijk doel”, verduidelijkt Moelands.

Flexkantoor

Page 18: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 33

fRANcIScUS ZIEKENHUIS, ROOSENDAAL

“Alle partners bundelen hun krachten om de hoogst mogelijke kwaliteit neer te zetten bij het gegeven budget.” Om deze reden formuleert Moelands eerst de harde eisen van zijn project – kwaliteit, tijdspad, ambitie, veiligheid en budget

– om pas daarna op zoek te gaan naar de partijen die hieraan oprecht mee willen werken. Als deze partijen zijn gevonden, schuiven zij een jaar lang met grote regelmaat bij elkaar aan tafel om het beste ontwerp en uitvoeringstraject boven tafel te krijgen. ‘Verbeteren’ is bij alle overleggen het sleutelwoord.

Gezamenlijk overleg“Het voelde als een gezamenlijk avontuur”, vertelt

Michiel Stevens, algemeen directeur van Winters Bouw & Ontwikkeling. “Opdrachtgever, architect en bouwkundig aannemer deelden ongeremd hun kennis en ervaring. Om nog meer knowhow in te brengen, zijn ook de adviseur – Royal Hasko-ning /DHV – en de partijen voor de elektrische en werktuigbouwkundige installaties aangeschoven.” Op deze manier wordt het hele bouwproces stap voor stap voorbereid. Zelfs de complete enginee-ring gebeurt met alle partijen onder een dak. In totaal zit het bouwteam twaalf weken bij elkaar.

Openheid“Dat is een flinke inspanning”, weet ook Joost Ber-ger van MAS Architectuur. “Toch zien we dit terug in de hele bouw, ook als niet vanuit LEAN wordt gebouwd. Techniek neemt in de bouw een steeds belangrijker plaats in. Een goed bouwwerk kun je alleen leveren als de techniek op voorhand wordt geïntegreerd in de bouwkundige delen. Voor het laboratorium van het Franciscus Ziekenhuis werd dit als vanzelf geregeld. Waar het normaal span-ning geeft om binnen de gegeven kaders iets moois te creëren, was hier begrip voor elkaars argumenten, omdat ze open werden besproken.”

In één keer goedAls alle plannen klaarliggen, plukken de partijen eindelijk de vruchten van hun intensieve voorbe-reidingsperiode. Het drie lagen tellende gebouw staat in een half jaar, waarin alles loopt als een trein. Berger: “Het was fantastisch. Er is werkelijk niets misgegaan. Ik kijk ook met genoegen terug op het proces. Iedereen heeft met ongekend veel plezier, respect en verantwoordelijkheid meege-werkt.” Het enthousiasme van de opdrachtgever sluit hierop aan: “Ik wil niet anders meer. Alles is in een keer goed gegaan. Na oplevering van de bouw konden we meteen draaien! We hebben sindsdien de werkzaamheden nog niet één keer onderbroken, omdat er nog zaken moesten wor-den bijgesteld of – erger nog – gerepareerd.” ➤

Microbiologisch laboratorium van buiten

Peter MoelandsJoost Berger

Page 19: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Uw bouwpartner voor integraal ontwerp en realisatie in de zorg

Page 20: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 35

fRANcIScUS ZIEKENHUIS, ROOSENDAAL

Overzicht en continuïteitOmdat in een medisch microbiologisch labora-torium wordt gewerkt met levende organismen, speelt isolatie een toonaangevende rol. Om die reden krijgt het laboratorium één toegangsdeur voor de vier verschillende afdelingen. Om deze ruimtes vervolgens van zoveel mogelijk daglicht te voorzien, worden ze geplaatst langs de buiten-zijde van de 900 m2 die ter beschikking staat. Zo

FEITEN EN CIJFERS

PROJECT: Huisvesting Medisch Microbiologisch Labo-ratorium, IcT en financiën van het franciscus Zieken-huis Roosendaal (fZR)Opdrachtgever: fZRZorgverlener: fZRArchitect: Mas architecten, Rotterdam Aannemer: Winters bouw en ontwikkeling, Breda Bouwtijd: • Selectie architecten  Jan 2011• Start nieuwbouw Dec 2011• Oplevering 1 juni 2012Totale oppervlakte terrein: 1000m² Totale oppervlakte gebouw: =/- 2500m²

ontstaat een overzichtelijk geheel, wat weer ten goede komt aan de veiligheid. Om de continuïteit te borgen, worden alle technische installaties en nutsvoorzieningen geplaatst op de etage direct boven de laboratoria. Moelands: “Mocht er nu ooit een storing ontstaan, dan kan deze verholpen worden zonder zonder op het lab zelf te hoeven zijn. Zo is de grootste kans gecreëerd dat het werk in de laboratoria ongestoord door kan gaan.”

Microbiologisch laboratorium, binnenruimte

Technische vloer

Fris en vrolijkHet centrum van de ruimte krijgt een midden-beuk, waarin uiteenlopende facilitaire diensten een plaats krijgen. Toiletten, pantry’s, archief, op-slagruimtes en meer. Hier speelt het gebrek aan daglicht immers geen doorslaggevende rol. Maar dan dringt de volgende vraag zich op. Hoe kan het geheel worden omgetoverd tot een aantrekkelijke werkruimte? “We hebben eerst onderzocht of we een lijn konden ontdekken in de vele onderzoeks- en meetapparaten,” vertelt Joost Berger. “Maar dat bleek niet mogelijk. De apparaten zijn te verschil-lend van vorm en kleur. Wilden we er een eenheid van maken, dan moest dat via de wanden en de vloeren. Dat heeft geresulteerd in muurprints met uitvergrote bacteriën, schimmels en enzymen. Deze beestje zijn niet alleen fraai van vorm, maar ook nog eens geweldig kleurrijk. Het resultaat is uitgesproken fris en vrolijk.”

“Het is fantastisch om hier te werken,” vertelt hoofd-analist Sylvia van Leest. “Het laboratorium voldoet aan de hoogste eisen en toch is het hier sfeervol. Er valt volop licht naar binnen, de temperatuur is goed, de veiligheid voldoet aan de BSL III-normen en - waar nodig - zijn de ruimtes gesluisd. Het is een feest om hier te werken.” n

Page 21: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

bEdrijfsPrEsEntatiE

36 Bouwen aan de zorg

Elkerliek Ziekenhuis Helmond

Page 22: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 37

bEdrijfsPrEsEntatiE

‘s-HertogenboschHambakenwetering 5-jPostbus 23095202 CH ‘s-Hertogenbosch

KragtenHertenSchoolstraat 8Postbus 146040 AA Roermond

Een continu dynamisch procesKragten is een onafhankelijk adviesbureau voor de inrichting van de openbare ruimte en strategische ruimtelijke beleids-plannen. Het Elkerliek Ziekenhuis is reeds 20 jaar een klant van Kragten.

“Met het bedrijf Kragten werken we al vele ja-ren samen. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot de professionaliteit die het nu uitstraalt. Er werken gedreven en pro-actieve adviseurs en specialisten.

Vanaf de eerste ideeën tot en met de opleve-ring van projecten is er een continu contact tussen het Elkerliek en diverse specialisten binnen Kragten.

Zowel in ontwerp als uitvoering is er een cor-recte en deskundige samenwerking, onder-steund door een goede communicatie. Op veranderingen in zowel tijd als uitvoering wordt goed geanticipeerd. De gemaakte afspraken, de advisering voor het tot stand komen van projecten en op-drachten, de uitvoering en afronding van de opdrachten en projecten verliep altijd

tot ieders volle tevredenheid. Na 20 jaar zijn ze nog steeds even enthousiast betrokken.De huidige uitbreiding van het Elkerliek Zie-kenhuis geeft aan dat de ontwikkeling van de openbare ruimte een continu dynamisch pro-ces is en nemen we hiervoor Kragten graag als adviseur in de arm.”

Dhr. Henk Lenders, Hoofd Bouw en Veiligheid van het Elkerliek Ziekenhuis Helmond

T +31 (0)88 - 3366333E [email protected] www.kragten.nl

Page 23: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

38 Bouwen aan de zorg

Tekst: Johan GodschalkFoto’s: Bouwcombinatie-MST

Eerste stenen gelegd voor ziekenhuis MST in Enschede De eerste stenen van het grootste bouwproject van de stad Enschede en de regio Twente, het nieuwe ziekenhuis van Medisch Spec-trum Twente (MST), zijn op 7 november jl. gelegd. De Enschedese burgemeester Peter den Oudsten en Herre Kingma, voorzitter van de Raad van Bestuur van MST, legden de allereerste steen. Daarna is een aantal inwoners uit de regio vereeuwigd in de muren van het nieuwe ziekenhuis, elk met een eigen ‘gouden’ steen. “We konden weliswaar twee jaar later beginnen dan we wilden, maar we liggen nu heel mooi op schema en hopen er voorjaar 2016 in te kunnen trekken,” aldus Herre Kingma. “Het wordt een veel compacter en effi-ciënter gebouw, we hebben die hele lange gang tussen de twee gebouwen niet meer nodig.”

Gouden stenen De gouden stenenactie was een initiatief van MST om de regio te betrekken bij de bouw van één van de grootste niet-academische ziekenhuizen in Ne-derland. Zeven gouden stenen lagen verstopt in de stad. Op Facebook en Twitter zijn tips gegeven over de plek waar ze lagen. Een succesvolle actie waarbij hele gezinnen in de stad op zoek zijn ge-gaan. De namen van de vinders zijn op de stenen gegraveerd en sieren nu de muren van het nieuwe ziekenhuis. Kingma: “Onze gouden stenen actie was bedoeld om te laten zien dat niet alleen de

burgemeester en voorzitter als bestuurders be-trokken zijn bij dit proces, maar juist ook de bewo-ners van de stad die het ziekenhuis zo meehelpen voor ons en door ons te bouwen’.”

Bouwteamovereenkomst Eind december vorig jaar is de bouwteamover-eenkomst getekend. Deze overeenkomst regel-de de samenwerking tussen de opdrachtgever MST, ondersteund door PTG Advies (zie kader-tekst), IAA Architecten en de uitvoerders. Het doel was het uitwerken van het nieuwbouwplan

Enschede van voorlopig ontwerp tot definitief ontwerp en bijbehorende bestek en bestek-tekeningen, met een plan van aanpak inzake planning, fasering, veiligheid en logistiek van het bouwproces. Het MST wordt uiteindelijk ontwikkeld en gebouwd door bouwcombinatie Dura Vermeer/Trebbe/te Pas Bouw MST V.O.F. in bouwteam met de installatiecombinatie Unica, Croon en Wolter & Dros. Deze intensieve samen-werking in dit bouwteam leidt tot minder faal-kosten, een verlaging van de bouwkosten en versnelling van de bouwtijd.

Page 24: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 39

MEDIScH SPEcTRUM TWENTE, ENScHEDE

FEITEN EN CIJFERSPROJECT: MST EnschedeOpdrachtgever: Medisch Spectrum Twente, EnschedeArchitect: IAA Architecten, EnschedeAannemer: Bouwcombinatie-MST Trebbe / Dura VermeerAdvisering: pieterse terwel grevink, AmersfoortE-W installaties: Installatiecombinatie Unica / croon / Wolter & DrosOplevering: 2016

pieterse terwel grevink: twee adviesrollenpieterse terwel grevink, gericht op huisvestingsvraagstukken in de gezondheidszorg, heeft Medisch Spectrum Twente (MST) in het kader van haar LTHP geadviseerd over haar nieuwbouw in Enschede. Senior adviseur Michiel Sitsen: “Met MST zijn wij in 2007 begonnen met het in kaart brengen van de (toekomst)ambities van MST. Daaropvolgend hebben wij de basisfilosofie en de basisprogrammering voor de nieuwbouw gedefinieerd. Hierna hebben wij het ontwikkel- en ontwerpproces mede vormgegeven.” In 2009 is het voorlopig ontwerp vastgesteld. Vanaf 2010 is het plan in bouwteamverband verder uit-gewerkt en begin 2012 is het gekomen tot contractvorming met de aannemer. Sinds juni 2012 is de realisatie volop gaande. “Wij hebben het bestuur van MST hiermee integraal geadviseerd over de ontwikkeling van nieuwe, passende huisvesting; een prachtig nieuw gebouw.” “Wij hebben in het gehele proces eigenlijk twee rollen gehad,” sluit Michiel af.

“Ten eerste de rol waarin wij de zorginhoud vertaald hebben naar huisvesting. Wij weten goed hoe een ziekenhuis functioneert en vertalen ziekenhuisprocessen in concurrerend ziekenhuisvastgoed. Ten tweede hebben wij vanuit de zorginhoud mede vormgegeven aan het proces- en projectmanagement, inclusief de daarbij horende financiële beheersing."

Duurzaam en energiezuinig midden in de stad Het nieuwe ziekenhuis wordt 78.400 vierkante meter groot en krijgt 620 bedden (inclusief Vrouw Kind Centrum). Bijzonder is het grote aantal een-persoonskamers. De bouwkosten van het werk be-dragen circa 239 miljoen euro (inclusief installaties en BTW). De oplevering is medio 2015 gepland. Het nieuwe ziekenhuis wordt een duurzaam ener-giezuinig gebouw. Vanuit de nieuwbouw legt de gemeente een ondergrondse tunnel naar de al be-staande parkeergarage onder het van Heekplein, midden onder het winkelcentrum. De nieuwbouw verrijst direct naast de bestaande locatie aan de Haaksbergerstraat. Deze locatie blijft gedurende het gehele bouwproces in bedrijf en behoudt ook na oplevering van de nieuwbouw zijn func-tie. De bouwcombinatie heeft haar werkwijze hier volledig op afgestemd. De andere locatie, aan het Ariënsplein, krijgt na ingebruikname van de nieuwbouw een andere bestemming. n

SpreekonderzoekkamerHal

Atrium

Page 25: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

40 Bouwen aan de zorg

Warmtepomp met slimme regeling voor het nieuwe Meander Medisch CentrumMomenteel wordt er hard gewerkt aan de bouw van het nieuwe Meander Medisch Centrum in de groene omgeving aan de Eem in Amersfoort. Vele partijen zijn betrokken bij de ontwikkeling van dit zo genoemde ‘topklinische’ ziekenhuis. Carrier Airconditioning is in dit project medeverantwoordelijk voor de verzorging van een gezond binnenklimaat in het hele gebouw, inclusief de levering van een slimme centrale regeling voor de warmtepompen.

In ieder ziekenhuis staat het menselijk welzijn voorop. Of het nu lichamelijke of psychische zorg-verlening betreft. Continu wordt gestreefd naar een zo optimaal mogelijke welzijnstoestand van de per-soon waar de zorg naar toe gaat. En daar draagt een klimaatbeheersingssysteem enorm aan bij.

Een optimaal klimaat voor het nieuwe Meander MCEmil Root binnen Carrier Airconditioning verant-woordelijk voor de afdeling zorg: “Om het klimaat in het nieuwe Meander MC zo optimaal mogelijk te maken, vindt warmte- en koudeopwekking plaats met behulp van 4 warmtepompen (type 30HXC), 2 droge koelers, 2 warme bronnen en 2 koude bronnen en 2 gasketels. De warmtepom-pen hebben een maximale warmteafgifte van 2300 kW. Van water van 38 °C wordt 45 °C gemaakt ten behoeve van de warmteafgiftesystemen, waaronder betonkernactivering. Het vermogen bij -10 °C bedraagt minimaal 1813 kW. De ketels leveren tezamen 3200 kW warmte en zijn bedoeld voor het hoog temperatuur verwarmingsnet. In de winter worden de koude bronnen geladen door gekoeld water van 7 °C, afkomstig van de warmtepompen. De directe bronkoeling daaren-tegen bedraagt 2030 kW en 3 van de 4 warmte-pompen staan voor minimaal 1885 kW koude op een gekoeld water traject van 14-6 °C. In extreme situaties kan de 4e warmtepomp bijgezet worden met een aanvullende capaciteit van 1070 kW.”

Aandacht voor duurzaamheid Aan duurzaamheid is bij de keuze van het kli-maatsysteem ook aandacht besteed, want naast

het verwarmen op laag temperatuurniveau met betonkernactivering is met deze opstelling het mechanisch opgesteld vermogen slechts de hèlft van het benodigd koelvermogen, hetgeen direct resulteert in een lagere CO2 uitstoot.

Een slimme klimaatregeling De warmtepompen zijn geleverd inclusief de door Carrier Electronics ontwikkelde en compleet geïn-tegreerde Pro-Dialog 4 regeling. De Pro-Dialog regeling is voorzien van druk- en temperatuurop-nemers en verzorgt autonoom de complete rege-

ling en beveiliging van de warmtepomp inclusief:• Capaciteitsregeling op basis van de gewenste ca-

paciteit of watertemperaturen• Automatische capaciteitsbegrenzing bij te lage

bron temperaturen • Sturing van de elektronische expansieventielen• Datacommunicatie met de overkoepelende

regeling.

Voor de overkoepelende regeling van de warmte-pompen is gekozen voor een Carrier WarmtePomp Management Systeem (WPMS). Het WPMS com-

Page 26: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 41

MEANDER MEDIScH cENTRUM, AMERSfOORT

municeert via een RS485 busverbinding met de Pro-Dialog regeling van de warmtepompen. Voor de communicatie met het GBS is in dit project ge-kozen voor een mix van een hardwarematige en een softwarematige koppeling. De aansturingen vanuit het GBS en de algemene storingsmelding vinden plaats op basis van contacten en analoge (0-10Volt) signalen. Daarnaast is er een centrale CCN - i-Vu module, die wordt toegepast als da-takoppeling via BACnet IP over ethernet met het centrale gebouwbeheersysteem van het zieken-huis. Hiermee wordt alle essentiële informatie vanuit het WPMS en de warmtepompen zichtbaar voor de beheerder en/of facilitaire dienst.

CCN i-VuBehalve de gatewayfunctie kan de CCN i-Vu ook direct gebruikt worden als compleet beheersy-steem voor de gehele warmtepomp-centrale ter plaatse. Maar op afstand via een internetverbin-ding kan ook. In de opstartfase zal de i-Vu worden gebruikt voor de optimalisatie van de warmte-pomp-centrale in de verschillende bedrijfssitu-aties. Daarna kan de i-Vu worden gebruikt voor monitoring op afstand in het kader van een all-in

servicecontract met afspraken op het gebied van responsetijden, waarmee de beschikbaarheid van koude en warmte gegarandeerd kan worden.

Werking in verschillende bedrijfssituatiesDe warmtepomp-centrale kent verschillende be-drijfssituaties:VerwarmingsbedrijfIn verwarmingsbedrijf regelt het WPMS systeem op basis van de gewenste warm water aanvoer-temperatuur het aantal en de capaciteit van de warmtepompen. De gekoelde watertemperatuur wordt door middel van een regelklep per warmte-pomp geregeld op 6 °C in verband met het laden van de koude bron. Eventueel kan er nog, indien nodig, extra koude worden geladen met de droge koelers om de thermische balans in de bronnen te handhaven.

KoelbedrijfIn koelbedrijf regelt het WPMS systeem op basis van twee gewenste gekoeld water aanvoertempe-raturen het aantal en de capaciteit van de warmte-pompen. Hierbij is de gewenste temperatuur naar

de operatiekamers leidend en wordt voor de ove-rige afdelingen zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vrije koeling uit de bronnen, indien nodig aan-gevuld met koelcapaciteit van de warmtepompen. De condensorwarmte wordt gebruikt in het zie-kenhuis. Indien er sprake is van een warmteover-schot, worden eerst de warme bronnen geladen en het restant van de warmte kan dan afgevoerd worden via de droge koelers.

Voor de volgorderegeling van de warmtepompen is een ChillerVisor System Manager (CSM) toege-past, waarmee op basis van de werkelijke tempe-raturen de inzet en capaciteiten van de machines geregeld worden. Hiermee is het mogelijk om de machines binnen hun optimale werkgebied te houden met een zo hoog mogelijk rendement en een maximale bedrijfszekerheid. Voor de regeling van de andere componenten, inclusief de droge koelers, is een CC6400 microprocessorregeling toegepast die via de RS485 busverbinding direct communiceert met de warmtepompen en de CSM regeling.

Win-win situatie Een optimaal klimaat voor de patiënten en een slimme centrale regeling voor de gebouwgebrui-kers maakt de keuze van een warmtepomp met centrale regeling tot een win-win situatie voor het Meander MC. n

Voor meer informatie: www.carrier.nl

Page 27: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

42 Bouwen aan de zorg

Realisatie nieuwe Isala ziekenhuis naar laatste faseDe bouw van het nieuwe Isala ziekenhuis loopt voortvarend. De opening - medio augustus 2013 - lijkt nog ver weg, maar ondertussen krijgt dit Zwolse ziekenhuis steeds meer zijn definitieve vorm. Bouwen aan de Zorg schetst de stand van zaken.

Met een vloeroppervlakte van 104.000 vier-kante meter wordt dit ziekenhuis een absolute blikvanger voor de stad Zwolle. Het gebouw kent vier overzichtelijke met elkaar verbonden eenheden, die onder de naam vlinder door het leven gaan. Voor alle partijen staat als een paal boven water dat samenwerken het sleutel-woord tot succes is bij dit project. Dit begint al bij AMI, de Architecten Maatschappij Isala, dat bestaat uit drie bureaus die intensief samen-werken. Een combinatie waar de opdrachtgever tien jaar geleden al bewust voor koos. Deze drie partijen zijn: a/d Amstel architecten, Architec-tenbureau Alberts & Van Huut en Alberts, van Huut & Partners. Deze groep staat onder leiding van bouwdirecteur Paul Smaling. Het doel is om medische zorg van hoogstaande kwaliteit te leveren in een natuurlijke omgeving en een ge-bouw met een kenmerkende organische struc-tuur waarbij patiënt, bezoeker en medewerker centraal staan.

OperatiekamersEr wordt hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. Deel voor deel krijgt Isala steeds meer vorm. Een belangrijk onderdeel van elk zieken-huis zijn vanzelfsprekend de operatiekamers. In de Isalaklinieken voldoen deze vanzelfsprekend aan alle moderne eisen. De diverse technische voorzieningen zorgen voor een nog veiligere OK-omgeving. Zo worden in vlinder 3 veertien nieuwe operatiekamers gerealiseerd. Acht daarvan zijn ongeveer gelijk aan elkaar. Hier kunnen diverse standaardoperaties uit de verschillende discipli-nes plaatsvinden. Speciaal voor orthopedische ingrepen zijn twee OK’s gemaakt. Tenslotte zijn er nog zes OK’s voor speciale ingrepen. Drie van die zes zijn speciaal voor cardiochirurgie en twee voor neurochirurgie. Eén van deze ruimtes is een zogenaamde hybride-OK waar aan het plafond een groot beweegbaar röntgenstatief hangt dat te gebruiken is bij operaties waarbij langdurige doorlichting vereist is. Denk daarbij aan vaat- en

thoraxchirurgie. Dit zorgt voor meer veiligheid en praktischer werken in de OK. Bij de oude situatie gebruikte het Zwolse ziekenhuis een mobiel rönt-genapparaat dat veel ruimte in beslag neemt en meer straling afgeeft. In deze speciale operatieka-mers kan ook de Da Vinci Robot worden ingezet.

InrichtingEen ander belangrijk aspect is de inrichting van de Isala klinieken die we vinden in vlinder 2,3 en 4. Daar is bewust gekozen voor meubilair zonder uit-gesproken kleuren. Denk dan aan hout, metaal en kunststof. Een rustige inrichting die zorgt voor een-heid en uitstekend past bij het gebouw dat zelf rijk is aan kleuren. Verder krijgen alle kantoorplekken en wachtruimtes dezelfde kasten en stoelen plus bu-reaus voor de kantoren. Een bewuste keuze die zorgt voor eenheid, rust en flexibiliteit. Deze meubels kunnen namelijk eenvoudig van de ene ruimte naar de andere verplaatst worden. De inrichting van het ziekenhuis zelf start vanaf februari komend jaar. ➤

Tekst: Rob BuchholzFoto’s: Frans Paalman

Page 28: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 43

ISALA, ZWOLLE

Diversiteit in duurzame deuren voor IsalaBij de Isala klinieken kiest men voor kwaliteit. Als straks de deuren voor het publiek opengaan, moet alles soepel en perfect verlopen. Om die reden kiest het ziekenhuis haar partners aan de hand van strenge voorwaarden.In de zomer van 2013 gaan ruim 5.000 deuren verspreid over alle klinieken open. Deze zijn afkomstig van Reinaerdt; specialist op het gebied van diverse speciale soorten deuren. “Wij zijn in eerste instantie door de Koninklijke BAM Groep benadert voor de levering,” legt Paul Leusink, commercieel manager bij Reinaerdt uit. “Onze enorme diversiteit in deuren plus het feit dat wij specialist zijn op het gebied van hang- en sluitwerk was daarbij doorslaggevend. Uiteindelijk gaven zij aan een voorkeur te hebben om volledig ontzorgd te worden. Daarom kwam de vraag of wij tevens voor de volledige montage van de deuren wilden zorgen.”Belangrijke partner voor Reinaerdt bij dit traject is GEZE Benelux, specialist op het gebied van innovatieve systemen voor deuren, ramen en beveiligingsyste-men. Een samenwerking die al vele jaren geleden is ontstaan. “De deuren hebben een speciale kleine aandrijving nodig die wij kunnen leveren,” zo verklaart Martin Trommelen. “De normale hoogte is tien centimeter. Wij kunnen een smaller design van zeven centimeter leveren.” Trommelen vermoedt verder dat de service van GEZE doorslaggevend was. “Deze gaat 7 dagen per week en 24 uur per dag door. Vooral in de gezondheidszorg is dat een belangrijk aspect.” Leusink bevestigt dit verhaal. “Daarnaast was de functionaliteit en kwaliteit belangrijk. GEZE is één van onze voorkeurstoeleveranciers omdat ze louter met A-merken werken.”Bij Isala zijn dus diverse deuren met verschillende eigenschappen geleverd. Naast kwaliteit was de gebruiksvriendelijkheid van belang. “Hier zijn deurkrukken van de hoogste kwaliteit toegepast,” vult Bart Spruit, Technical Manager bij Reinaerdt aan. “Bij een standaardtest gaan ze tot 200.000 bewegingen. Wij zijn verder gegaan met een test tot maar liefst 1 miljoen bewegingen.” Reinaerdt houdt zich tevens steeds meer bezig met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Leusink:”Dit is één van de eerste grote projecten in ons land waarbij het reguliere hardhout in de deuren is vervangen door het grassoort Bamboe. Daarmee zijn wij uniek in Nederland. Klanten, vooral in de zorg, staan uiterst positief tegenover deze ontwikkeling. Het is voor hun ook prettig om te zeggen dat ze duurzaam en milieuvriendelijk bouwen. Zeker in deze lastige tijden is dit een aspect waarmee men zich kan onderscheiden.”

Page 29: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

1Liefde voor het vak

‘Mijn team heeft deperfecte werk- omgeving’

www.deerns.nl

In een operatiekamer moet alles perfect zijn. Het klimaat, de verlichting,

de stroomvoorziening. Alles moet optimaal functioneren: nu en in de toekomst.

Deerns adviseert steeds meer ziekenhuizen over installaties en medisch

technische inrichtingen. Altijd vanuit het perspectief van de gebruiker en met de

toekomst in het vizier. Zo facilieert Deerns ook bij het opstellen van meerjarige

onderhoudscontracten en het aanbesteden daarvan.

Gezonde leef- en werkomgevingBedrijfskritische faciliteitenDuurzaamheid en energie

Nieuwe techniekVeiligheid

Page 30: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 45

ISALA, ZWOLLE

FEITEN EN CIJFERSPROJECT: Isala Klinieken, ZwolleOpdrachtgever: Isala Klinieken, ZwolleArchitect: Architecten Maatschap Isala (AMI)Bestaande uit: Ingenieursbureau Van Huut & Partners, A/D Amstel Architecten, Architectenbureau Alberts & Van Huut, AmsterdamAannemer: consortium Isala D2BAdviseur installaties: Deerns, RijswijkInstallatietechniek: Bam Techniek, BunnikTilliften: Ergocare Vennik, EnschedeCleanrooms: cleanroom combination Group, BergeijkOK Plenums: Interflow, WieringerwerfDeuren: Reinaerdt Deuren, HaaksbergenDeur-sluitsystemen: Geze Benelux, EindhovenVerhuizing: Augustus 2013, medewerkers en patiën-ten van de locaties Sophia, Weezenlanden en Stilobad-straat (laboratoria) gaan over naar de nieuwbouw. Totale oppervlakte gebouw: 108.000 m2 aan vloeren

AtriumIn de afgelopen maanden zijn de buitenterrein rondom het nieuwe ziekenhuis ingericht. Zo zijn onder meer de toegangswegen voor buitendien-sten als brandweer en ambulance plus de logis-tieke ingang gereed gemaakt. Daarnaast houdt de AMI zich bezig met een aantal belangrijke zaken van dit buitenterrein. Denk daarbij aan de advisering over kunsttoepassing, binnenbeplan-ting en de ontwikkeling van het middenterrein dat vrijkomt na de sloop van het oude ziekenhuis. Bouwbedrijf BAM is begin 2012 gestart met het ophogen van dit gebied. Tevens is een stevige fun-deringslaag aangebracht. Belangrijk daarbij zijn de binnentuinen die bij de atria van de vlinders 1

en 2 al bijna tot bloei komen. Deze atria bestaan uit grindpaden, groenperkjes, vijver, gevelplan-tenbakken en bankjes. In het atrium van de eerste vlinder zijn verder elektra-aansluitingen voor het gebruik van laptops en tablets gerealiseerd. Deze zijn bevestigd bij zes bankjes midden in de vijver van dit atrium. Het tweede atrium krijgt een grote open ruimte waar ook elektravoorzieningen zijn ingepast. De bewatering van de plantjes in dit gebied gebeurt via een speciaal beregeningssy-steem van tuinslangen. Het aanleggen van groen-stroken en rode grindpaden zijn inmiddels ook aangelegd. Binnen een aantal weken start men met de beplanting zodat bij opening in de zomer van 2013 alles in volle bloei is te bewonderen.

De organische structuur van het gebouw kent veel kleuren. Zo zorgt kunstenares Lani van Pet-ten met haar team voor een dunne, transparante kleurenlagen op de witte muren bij de hoofdin-gang. Door zeker tien lagen over elkaar te verven en een constante achtvormige beweging te ma-ken bij het aanbrengen, lopen de kleurnuances in elkaar over. Zo verandert de hal in een groot ruimtelijk schilderij waarbij veel plaats is voor ver-beelding. De kleuren die van Petten gebruikt, kiest zij uit met van Huut. Overigens kent deze hal twee entrees met elk een eigen karakter. Aan de noord-zijde is vooral gebruik gemaakt van warme, inten-se kleuren. Bij de zuidkant is bewust voor koelere kleuren gekozen wegens de zoninval. De eenheid van de totale hal blijft hierbij echter wel intact. n

Page 31: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

GEZE 150 jaar

Bezoek GEZE op de Internationale Bouwbeurs van 4 tot en met 9 februari 2013. Hier presenteren wij u niet alleen

een breed scala aan innovatieve producten, maar laten wij u tevens zien wat zoal mogelijk is door GEZE producten

te combineren. Met passie, gedrevenheid en hoogwaardige technologieën werken wij nu al 150 jaar aan de techniek

van morgen. Op de BouwBeurs zouden wij deze mijlpaal graag samen met u vieren. GEZE sets doors and windows

in motion.

Bezoek ons in Hal 2, standnummer F042 en ontdek wat

GEZE u te bieden heeft.

Deursluiters & beslag | Automatische deursystemen | RWA raam-en ventilatietechniek | Vluchtwegcontrole | Glas design

BEwEGunG MIt SyStEM

GEZE BEnELuX B.V. | Steenoven 36 | 5626 DK Eindhoven | www.geze.nl

GEZE 150 jaar

geze_anzeige_konzept_2_A4_.indd 1 23.11.2012 14:17:45

Page 32: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 47

ISALA, ZWOLLE

Duurzame installatietechniek ondersteunt de menselijke maat

Deerns is vanaf het eerste begin betrokken geweest bij de ontwikke-ling van het nieuwe organische ziekenhuis waarbij de menselijke maat centraal staat. Van het centrale energiesysteem, het binnenklimaat, de ICT-backbone tot en met de voeding van de medische apparatuur en de OK-drukhiërarchie: Deerns is verantwoordelijk voor het totale ont-werp van alle gebouwgebonden installaties. De vroege betrokkenheid werkte ook voordelig bij het begeleiden van de medische inrichting

- waaronder de CSA-afdeling en de beeldvormende technieken. Hier-door is al in de eerste ontwerpen zoveel mogelijk rekening gehouden met specifieke koeling en elektrotechnische aansluitingen op plaatsen waar dit voor de medische inrichting noodzakelijk is. Daarnaast hebben de adviseurs van Deerns de bouwfysische aspecten van organisch bouwen in kaart gebracht. Zo is onder andere berekend wat de gevolgen zijn van de vochtproductie van de vele planten op het binnenklimaat, zijn er daglichtstudies uitgevoerd en is geanalyseerd welke invloed de massa van de grond in de plantenbakken op de gebouwmassa heeft. Ook het ontwerp van de ziekenhuisapotheek (900 m2) behoort tot de verantwoordelijkheid van Deerns. Deze apotheek op GMP-niveau is geschikt voor voor-raadproductie en beschikt over state-of-the-art productiefaciliteiten waaronder een cleanroom. Hiermee beschikt het ziekenhuis over een volwaardige klinische farmacie.

integrale techniek Door al in de conceptfase mee te denken, zijn slimme ontwerp-

beslissingen gemaakt en is de installatietechniek geïntegreerd in de organische architectuur. Zo wordt het hemelwater gebruikt voor de bewatering van de in het gebouw geplaatste plantenbakken en wordt slim gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie.

duurzaam door techniek In de nieuwbouw zijn tal van nieuwe en bestaande technieken gecombineerd waardoor het ziekenhuis significant minder energie nodig heeft. Voorbeelden van deze technieken zijn:• energie-opslagsysteem in de bodem in combinatie met warmte-

pompen, • het terugwinnen van warmte en vocht, • de terugwinning van energie bij liften, • het toepassen van LED-verlichting en • het toepassen van bewegingsmelders waardoor verlichting in lege

ruimten automatisch uitgaat. De meest bijzondere techniek is het concept waarbij koude lucht van de noordgevel gebruikt wordt voor het koelen van de zuidgevel. Het geheel aan technisch vernuft zorgt ervoor dat het nieuwe ziekenhuis maar liefst 40% minder energie nodig heeft ten opzichte van de oudbouw en daarmee qua exploitatie aanzienlijk goedkoper wordt. Hiermee krijgt Zwolle een duurzaam ziekenhuis met organische architectuur: een gebouw met de menselijke maat!

Page 33: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Ziekenhuizen en zorginstellingen zijn er in tal van variaties. Maar ze hebben allemaal één ding

gemeen: een zo optimaal mogelijke welzijnstoestand van de patiënt. Carrier heeft hetzelfde

doel. Een goed klimaatbeheersingssysteem kan immers het welzijn van een patiënt beïnvloeden.

Gezonde lucht voor een gezond klimaat. Carrier is ’s werelds grootste expert. Als uitvinders van de

airconditioning zijn we altijd een stap verder in technologie, om u in iedere situatie de optimale

oplossing te bieden. Klimaatbeheer op afstand bijvoorbeeld, dat doen we al in ruim 20% van alle

Nederlandse ziekenhuizen. Dus, voor élke klimaatoplossing: turn to the experts.

Carrier Airconditioning. Do you turn? T (071) 341 71 11, www.carrier.nl

Vertrouw de zorg voor een Gezond klimaat toe aan de specialist

175car 197x130 Gezond klimaat.indd 1 21-05-12 13:23

Ceillinghoists HomeCare Bathroom products CleaningsystemsMedical devices Ceilling units OP Theatre

Medistall

Page 34: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

eigen engineerafdeling

maatwerkdeuren afzet-

markt toplaag

zorgoplos-singen export

productie mogelijkheden

woning-

bouw 46 db glas kozijnen testenpanelen kruk profiel

utiliteit glazenpuien deuren fineer

modellen brand-werend slotenpaumelles afhangenkogelwerend slothang en sluitwerk WK2

geluid-werend inme-

ten 60 minuten houtFSC vlakke deur glasopening

90 minutensanitaire wanden

inbraakwerendgroene deuren 50dbstralingwerend

montage kozijn 120 minuten 32 db

vochtwerend opdek

stomp

30 minuten PEFCinpandige woningtoe-gangs deuren concepten

duurzaam37 db aangegotenkantlat keurmerken

slotboring WK3FSC hardkunststof

rookwerendinbouwdran-gers klimaatklasse PU

KOMO 32 db

DE EN

TREE NA

AR O

NBEG

RENSD

E MO

GELIJKH

EDEN

Deuren bvNijverheidsstraat 17482 GZ Haaksbergen

Tel: +31 53 57 357 35Fax: +31 53 57 357 00

www. reinaerdt.nl [email protected]

aan het Hang- & Sluit- werk van onze deuren

ZORG

foto: IAA Architecten

Hang+Sluitwerk-rechts.indd 1 6-7-2012 11:35:25

Page 35: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

50 Bouwen aan de zorg

Fusieziekenhuis AZ Damiaan Oostende

Tekst en foto’s: Johan Debaere

Nieuwe toekomstgerichte campus gebaseerd op idee van zorgclustersPatiënten en personeel verhuizen naar het nieuwe AZ Damiaan. Boeckx architecture & engineering levert een modern en functio-neel gebouw met een totale oppervlakte van 54000 m² op – hét referentiecentrum van de regionale gezondheidszorg, klaar voor de noden van vandaag en morgen.

AZ Damiaan ontstond in 1999 als een fusie van het Heilig Hart – en het Sint Jozef ziekenhuis. Toen al was duidelijk dat een nieuwbouw nodig was. “Het werken op twee campussen bracht onnodige kos-ten met zich mee en het was ook organisatorisch voor de patiënten niet optimaal. Veel patiënten kwamen immers soms op de verkeerde campus terecht,” zegt stafmedewerker Willy Sibiet. “Boven-dien waren er ook geen uitbreidingsmogelijkhe-den voor het Sint-Jozef ziekenhuis, dat midden in de stad ligt, en bleken de kosten voor de renovatie van het Heilig Hart ziekenhuis te hoog.”

Eind 2000 stelde de directie het concept van een toekomstgerichte nieuwbouw op de Campus Hei-lig Hart aan de Grouwelozestraat voor. Het mas-terplan van Boeckx architecture & engineering dateert uit 2004 en in 2008 startten de bouwwer-ken. Aannemer Van Laere bouwde in een eerste fase een nieuwe parkeertoren met 323 plaatsen,

Inkom met kunstwerk Kamagurka

Atrium Kunstwerk Ervinck

Page 36: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 51

AZ DAMIAAN, OOSTENDE

die bestaat uit een stalen constructie met een glasgevel en een printtekening, die een optimale integratie in de groene omgeving mogelijk maakt. Deze fase omvatte ook de bouw van een medisch-technisch blok, twee identieke verpleegblokken in T-vorm en een aantrekkelijk driehoekig gebouw als inkom. Sinds eind oktober beschikt Oostende over een ziekenhuis met een totale oppervlakte van 54000 m² en 613 bedden.

Nu volgen nog de renovatie van de bestaande vleugel en de bouw van een bijkomende parking en een vleugel op de site.

“Dit nieuwe ziekenhuis bestaat uit verschillende projecten,” zegt architect Johan Cogge van Boeckx architecture & engineering. “Naast de realisatie van de parkeertoren werd voorrang gegeven aan een nieuw medisch-technisch blok (project 1), dat

Voorgevel

Achtergevel

Robot apotheek

Zijgevel

het nauwst bij het bestaande gebouw moest aan-sluiten.” Dit medisch-technisch blok met imposan-te glasgevel is de ‘hotfloor’ van het ziekenhuis met een kelder en vier bouwlagen. Naast de apotheek in de kelder huisvest dit gebouw de spoedafde-ling, intensieve zorgen en mid care unit, het ver-loskwartier en de centrale sterilisatie-afdeling. Op de tweede verdieping zijn het operatiekwartier en de recovery ondergebracht en op de bovenverdie-ping zijn de technische installaties.

In de twee identieke projecten 2 en 4 met zes bouwlagen bevinden zich de zorgeenheden met één- en meerpersoonskamers, waar dankzij de grote ramen een grote lichtinval mogelijk is. De open baliestructuur van de centrale verpleegdesk vormen een uitnodigende baken voor patiënten en bezoekers. Blok 2 omvat naast het labo onder meer de materniteit met neonatale zorgen en de consultatieruimtes van de gynaecologen. Op de andere verdiepingen zijn de cardiologie, het dag-ziekenhuis chirurgie, het oncologisch centrum, de pediatrie en een deel van de geriatrie onderge-bracht. De geriatrie loopt verder in Blok 4, waar ook de afdelingen neurologie, medische beeld-vorming en nucleaire geneeskunde en het dagzie-kenhuis interne heelkunde hun plek vonden. In de kelder van dit blok bevindt zich de keuken van het AZ Damiaan. ➤

Page 37: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Beste minister,

Kosten besparen in de

gezondheidssector hoeft

geen pijn te doen…

…telkens wanneer nieuwbouw, verbouwing of uitbreiding aan de orde is. Want ALHO systeembouw staat voor wat traditionele bouw maar al te vaak belooft: hoogwaardige architectuur binnen strikte termijnen en aan vaste prijzen. Trouwens, ook geldig voor kantoorgebouwen en gemeentelijke instellingen zonder medisch voorschrift.

Vaste kosten. Strikte termijnen. Kant en klaar. ALHOwww.alho.com

work care

health carepublic care

education care

home care

senior care

BOECKX architecture & engineering heeft tientallen jaren ervaring in het realiseren van complexe bouwprojec-ten. Of het nu ziekenhuizen, kantoren, openbare gebouwen, rusthuizen of scholen zijn, wij bieden onze klanten het meest creatieve en functionele ont-werp, de nodige ondersteuning tij dens de werken, een strikt timemanage-ment en continue budgetbewaking.

BOECKX.Torhoutsesteenweg 52 BE-8400 Oostende T +32 59 808 804F +32 59 709 818E [email protected] www.boeckx.be

archit ecture all over

Page 38: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 53

AZ DAMIAAN, OOSTENDE

Aantrekkelijke inkomIn een nieuw inkomgebouw (project 3) komt de patiënt terecht in een open ontvangsthal met lichtstraat en panoramische liften, die overloopt in de onthaalzone, waar de circulatiestromen duidelijk zijn aangegeven. Op de verschillende verdiepingen van dit gebouw zijn de consultatie-ruimtes ondergebracht en verder is er ruimte voor de administratieve diensten, een auditorium en verschillende vergaderzalen, maar ook de cafe-taria en een stille ruimte. Een binnenpatio, uitge-

diept tot op kelderniveau, zorgt voor daglicht op elke verdieping. Kunst en kleuraccenten zorgen in de inkom, maar ook op andere plaatsen binnen en buiten voor een rustgevende sfeer.

Vlotte circulatie“Door de diensthoofden van de medische discipli-

nes bij de bespreking van de bouwontwerpen te betrekken, kreeg het ziekenhuis een eigen con-cept op basis van zorgclusters,” stelt Peter Verhulst, algemeen directeur van het AZ Damiaan. “Voor-

aan in het complex gebeuren de consultaties, ter-wijl de beddenvleugels van de afdelingen zich in het midden bevinden en de technische diensten en de kritische afdelingen achteraan zijn onderge-bracht. Bovendien is er ook voor gezorgd dat de verschillende diensten van één discipline gegroe-peerd zijn.” Door deze indeling in zones blijven de verschillende patiëntenstromen alsook de logis-tieke – en goederenstromen van elkaar geschei-den, waardoor alles veel overzichtelijker is voor de patiënten en eenvoudiger voor het personeel van het ziekenhuis. Ook de liftblokken zijn opge-deeld per doelgroep. Bovendien ligt er centraal in het ziekenhuiscomplex een ruim atrium met een doorzichtige buis, die hét oriëntatiepunt voor pa-tiënt en bezoeker moet vormen.

Duurzaam bouwenVan bij het ontwerp koos de directie voor duur-zaamheid en energiezuinigheid. Door de compac-te architectuur worden warmteverliezen beperkt en door de doorgedreven isolatie van de gebouw-schil en de integratie van hoogrendementsbegla-zing wordt het energieverbruik verder aanzienlijk gereduceerd. Tot slot werden duurzame energie-bronnen toegepast, zoals een groen dak, dat iso-leert en regenwater filtert, en een BEO-veld van 3000 m² voor de verwarming en koeling.

Het nieuwe AZ Damiaan is op veel vlakken voor-uitstrevend. Zo is er een cleanroom en kreeg de apotheek een nieuw gerobotiseerd distributiesys-teem voor de individuele afgifte van medicijnen. Paradepaardje is echter de radiologie, waar voor het eerst in België een mobiel röntgensysteem en een nieuwe generatie radiografiesysteem en CT-scanner toegepast worden.

Eind oktober 2012 namen patiënten en perso-neel hun intrek in het nieuwe AZ Damiaan. Maar dit is geen eindpunt. Er komt volgend jaar nog een nieuw parkeergebouw voor de personeelsle-den. Het ziekenhuis renoveert ook de bestaande vleugel op de campus (project 5) en bouwt een nieuwe vleugel (project 6) voor onder meer de psychiatrische diensten, de dienst palliatieve zor-gen, de nierdialyse en ook studio’s voor inslapen-de artsen. Tegen eind 2015 moet deze uitbreiding gerealiseerd zijn. n

Operatiezaal

Lopital – Plafondliften en douchemateriaal

Lopital (Aartselaar), opgericht in 1977, is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, mar-keting en distributie van sanitaire, medische en revalidatie hulpmiddelen. Het productgamma omvat onder andere plafond- en tilliften, douche- en toiletstoelen, douchebrancards, baden en aankleedtafels. Daarnaast is de firma ook exclusief importeur/dealer voor heel wat produc-ten ter ondersteuning van de intramurale zorg en heeft ze ook een speciale lijn van aangepast sanitair voor thuiszorg.

“Om te voorkomen dat het verplegend personeel van het AZ Damiaan nog langer onnodig, zwaar hefwerk bij patiënten moest verrichten, leverden en installeerden wij plafondliften,” vertelt project manager Wim Gielis. “Zo zijn er mobiele liften voor de één- en tweepersoons-kamers, maar ook voor de operatiekwartieren, de intensieve zorgen en de spoed-afdeling. Elke ruimte is uitgerust met plafondrail, terwijl per 8 kamers en in de andere ruimtes een mobiele motor werd voorzien, die door het verplegend personeel gemakkelijk op een kar-retje van de ene ruimte naar de andere meegenomen kan worden.” Naast deze liftsystemen bestelde het ziekenhuis ook materiaal voor de badkamers, zoals elektrische douchestoelen. Lopital leverde recent ook systemen voor de revalidatiecentra van het UZ Gent en CTR Brussel, de Sint-Elisabeth ziekenhuizen in Ukkel en Namen, het Heilig Hart ziekenhuis in Roeselare, het Sint-Lucas in Assebroek en het AZ Klina in Brasschaat.

Page 39: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

HET SILENTIA SCHERMEN SYSTEEM

• Privacyzonderopgeslotengevoel• Eenhygiënischalternatiefvoorbedgordijnen• Mobiel,maarookaandemuurofindevloertemonteren• Eenuitermateflexibelsysteem• Makkelijkenlichtinhetgebruik• Inallerleiverschillendelengte-enhoogtematen• Ruimassortimenteigentijdsekleuren,inclusiefeen lichtdoorlatendeuitvoering

SilentiaNederlandB.V.●Nijverheidsweg8●5071NKUdenhout●Tel.013-5119302●[email protected]●www.silentia-schermen.nl

Adv_Silentia_Bouwen aan Zorg_mei12.indd 1 14-05-12 13:26

Page 40: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 55

LEVERANCIERS AAN ZIEKENHuIZEN

ALHO Systeembouw informeert over intelligente ruimte- oplossingen voor de gezondheidssectorDe diagnosemethoden en therapeutische mogelijkheden in de gezondheids-sector hebben de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling gekend. Daarbij komen een stijgende kostendruk en de daaruit voortvloeiende nood-zaak om processen te optimaliseren.

Op de zoektocht naar intelligente ruimtelijke oplossingen die economische aspecten verbinden met efficiëntie en flexibiliteit en daarnaast tegemoetko-men aan de steeds luider klinkende roep om duurzaamheid, staan modulege-bouwen voor de gezondheidssector meer en meer in het middelpunt.

In dit kader verwezenlijkt modulair medisch vastgoed van ALHO, wat de con-

ventionele bouwwijze vaak alleen maar belooft: functioneel optimale archi-tectuur tegen een vaste prijs en een vast termijn met een bouwtijd die wel 70% korter is.Of het nu gaat om functie- en operatieruimtes of verpleegafdelingen, als nieuwbouw of uitbreiding, bij de modulaire bouwconcepten staat altijd een optimale verzorging van de patiënten centraal.

Ontdek de modulaire bouwwijze van ALHO als toekomstgerichte en innova-tieve manier om in de gezondheidssector te bouwen en duurzaam tegemoet te komen aan de gestegen eisen. En dat met de belofte: Vaste kosten. Vaste termijnen. Kant en klaar. ALHO.

Voor meer info: www.alho.be

Economische aspecten, efficiëntie en duurzaamheid

Page 41: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Het leven is kleurrijk. Kleuren weerspiegelen onze gevoelens en beïnvloeden ze. Architecten gebruiken deze kennis vaak om met name gebouwen zoals ziekenhuizen, universiteiten en kantoren creatief en sfeervol in te richten. nora systems heeft deze trend herkend en past haar nu voor het eerst in een innovatieve rubber vloerbedekking toe. Het resultaat overtuigt in 38 schitterende kleuren en heet noraplan® sentica. Ervaar de Feelgood floor noraplan® sentica. Kijk op: www.nora-sentica.com/nl

Scan de code met uw smartphone in voor meer informatie.

the feelgood floornoraplan® sentica voelt goed aan. In 38 nieuwe kleuren.

Nora_11016_AZ_236x303_sentica_nl_RZ.indd 1 25.05.12 11:46

Page 42: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 57

LEVERANCIERS AAN ZIEKENHuIZEN

Mini-thermostaat met gebruiksvriendelijke legionella spoelingDe op de zorg gerichte Ceraplus kranen serie van Ideal Standard is uitge-breid met een Mini voormeng thermostaat met legionella spoelfunctie. De nieuwe Ideal Standard Mini-thermostaat is met name geschikt voor ziekenhuizen en zorginstellingen waar de temperatuur van het warme water voorgemengd c.q. begrensd wordt.

De Mini-thermostaat wordt gebruikt in combinatie met éénhendelmengkra-nen, kranen met veilige sluiting over koud of kranen zonder menging die een vaste vooraf ingestelde temperatuur hebben.

De nieuwe Mini-thermostaat is zo vormgegeven dat deze direct op de be-staande stopkranen gemonteerd kan worden. Alle aansluitingen hebben een

3/8” aansluitmaat. Voor deze voormengthermostaat is een speciale aansluitset leverbaar die voorzien is van een T-stuk. Deze aansluitset heeft een apart arti-kelnummer en dient separaat besteld te worden.

Legionella spoelingIn verband met thermische desinfectie is de Mini-thermostaat standaard voorzien van de unieke en zeer gebruiksvriendelijke legionella doorspoelop-tie. Met behulp van de rode Multi-tool kan de thermostaat eenvoudig en snel over de maximale temperatuurbegrenzing ‘getild’ worden. Na het verwijderen van de rode Multi-tool is de thermostaat weer direct gebruiksklaar en is een veilige maximale temperatuur gewaarborgd. Eenvoudiger kan het haast niet. Voor meer informatie www.idealstandard.nl

Tergooi Ziekenhuis Hilversum krijgt MRI-gebouwBussman, specialist op het gebied van flexibele huisvesting voor de ge-zondheidszorg, gaat in opdracht van TerGooi Ziekenhuizen in de vesti-

ging Hilversum een semipermanente uitbreiding plaatsen ten behoeve van de afdeling radiologie.

Onlangs heeft het ziekenhuis besloten de 15 jaar oude MRI scanner te vervangen. De techniek, en daarmee het te ver-krijgen beeldmateriaal is de laatste jaren enorm vooruitge-gaan. Met deze nieuwe MRI-scanner van Siemens kan het ziekenhuis er weer jaren tegenaan. Het gebruik van een MRI-scanner stelt echter bijzondere eisen aan de ruimte waarin deze geplaatst wordt. Het apparaat weegt ca. 6000 kg en veroorzaakt een enorme magnetische straling. Dat zijn zaken waar bij de bouw al rekening mee moet worden gehouden. Ook installatietechnisch worden er bijzonder eisen gesteld. Het aanpassen van de huidige MRI ruimte bleek geen haalbare optie. Bussman heeft eerder een soortgelijk gebouw geplaatst bij het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl.

Deze uitbreiding gaat geplaatst worden in een van de bin-nentuinen van het ziekenhuis en sluit aan op de bestaande afdeling radiologie. Volgens planning gaat deze voorzie-ning een jaar of zeven gebruikt worden, tot de nieuwbouw klaar is. De werkzaamheden op locatie zullen eind januari aanvangen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: www.bussman.nl

Page 43: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

WE HELP YOU SLEEP AT NIGHT:XILTRIXMONITORINGSYSTEMS.

Sleep soundly knowing that your precious samples are safe, watched over by your XiltriX® laboratory monitoring system. Multiple parameters in multiple locations, measured, logged and, just in case, alarmed.www.iksinternational.com | [email protected]

IKS ad 230x297_Layout 1 25/05/2012 9:25AM Page 1

Page 44: Bouwen aan de Zorg Ziekenhuisspecial dec. 2012

Bouwen aan de zorg 59

LEVERANCIERS AAN ZIEKENHuIZEN

Medicijnkasten en medicijnwagens:Functionaliteit gecombineerd spoeling

Steeds actiever in Nederlandse ziekenhuizen

De Pharmasafe medicijnkasten en medicijnwagens, die zich onderschei-den door hun huiselijke uitstraling, zijn uitermate functioneel. Boven-dien laten ze zich goed reinigen. Qua functionaliteit valt vooral op dat deze medicijnkasten en medicijnwagens praktisch en veelzijdig zijn. De inrichting gebeurt volledig op maat. Er is een ruime keuze uit elementen en accessoires. Daardoor zijn Pharmasafe producten geschikt voor aller-lei verschillende medicijndistributiesystemen en verbandmiddelen. De

deuren kunnen volledig (270 graden) worden geopend en worden naar keuze voorzien van een sleutelslot of codeslot. Voor de kasten is desge-wenst LED-verlichting mogelijk die automatisch aan en uit gaat bij het openen en sluiten van de kast.

Bijzonder aan de Pharmasafe medicijnkasten en medicijnwagens is ook hun huiselijke uitstraling. Ze worden gemaakt in moderne kleuren en houttinten waardoor ze goed aansluiten bij de inrichting van zorginstellingen en klein-schalige woongroepen.

Bovendien zijn ze hygiënisch. De medicijnkasten hebben een vochtbestendi-ge metalen vloerplint en zijn (net als de medicijnwagens) gemaakt van hoog-waardig plaatmateriaal met een zeer harde kunststof toplaag. Dit materiaal is bestand tegen de in de zorg gebruikelijke schoonmaakmiddelen. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook in verpleeghuizen en woonzorgcentra is hygiëne immers een belangrijk aandachtspunt. De cliënten zijn vaak kwetsbaar en extra gevoelig voor infecties. De in augustus herziene LCH hygiënerichtlijnen wijzen dan ook op het belang van goed te reinigen meubilair voor deze groep.

De Pharmasafe productlijn bestaat uit medicijnkasten in diverse hoogtes (die stand alone of geschakeld kunnen worden geplaatst), medicijnkasten voor kleinschalig wonen, medicijnkluisjes, medicijnwagens, verbandwagens en dossierwagens.

Meer informatie over de Pharmasafe medicijnkasten en medicijnwa-gens: www.medifix.nl.

Ergocare levert voor de Isala klinieken voor meer dan 500 kamers de plafondgemonteerde tilsystemen. Ook voor o.a. het Jeroen Bosch zie-kenhuis, het Meander Medisch Centrum en het Gelre ziekenhuis, heeft Ergocare de tilsystemen geleverd. Er is dus ruime ervaring aanwezig met dit soort projecten.

Erwin Vennik van de Vencare Group, waartoe Ergocare behoort, legt uit dat dit soort projecten vrijwel dagelijks werk is. De Vencare Group is een familiebe-drijf gespecialiseerd in zorghulpmiddelen. De groep bestaat uit 6 verschillen-de business units met eigen vestigingen in Nederland, Duitsland en Amerika:• RehaWash Systems: vele rolstoel- en bedden reinigings- en desinfecteer-

machines zijn in gebruik in ziekenhuizen in Denemarken, Italië, Finland en Frankrijk.

• STAID: De door de Vencare Group ontwikkelde opsta-hulp ‘STAID’ wordt bij-voorbeeld in een Oostenrijks ziekenhuis gebruikt op de ICU t.b.v. extreme early mobilization.

• Sani-Assist: de gespecialiseerde unit voor sanitaire hulpmiddelen Sani-Assist, heeft voor Jeroen Bosch enkele honderden badkamers voorzien van de no-dige hulpmiddelen.

Met topfabrikanten wordt intensief samengewerkt. Zo zijn onlangs i.s.m. Min-

dray de Velthuis klinieken voorzien van nieuwe operatielampen. Samen met de ziekenhuisbeddenfabrikant Tautmann zijn we nu in gesprek met enkele ziekenhuizen over nieuw te leveren bedden.Voor aangepast bouwen en wonen in thuissituaties is Domicare uw gespreks-partner ! Domicare is specialist in woningaanpassing en is onlangs een project gestart met zorgverzekeraar MENZIS in het kader van een ‘zorgsparen-project’ .

Meer info: www.vencare-group.com

Ceillinghoists HomeCare Bathroom products CleaningsystemsMedical devices Ceilling units OP Theatre

Medistall