Bok 2.0 Creative Industry

of 21 /21
Anne. Juni 2011 Web 3.0 Mr Harder Droomcoach Creatieve communicatie Social Media Bloggen doe je zo! Seminar Persona & co Bok Creative Industry Anne Broekman 459714

Embed Size (px)

description

Bok Anne Broekman 459714 Creative Industry

Transcript of Bok 2.0 Creative Industry

Page 1: Bok 2.0 Creative Industry

Anne.Juni 2011 Web 3.0Mr HarderDroomcoachCreatieve communicatie Social MediaBloggen doe je zo!Seminar Persona & co

BokCreative IndustryAnne Broekman459714

Page 2: Bok 2.0 Creative Industry

Inhoud. * Kennismaken 2.0

* Social Media & Ik

* creatieve communicatie

* Persona

* gastcolleges

* SEMINAR

Page 3: Bok 2.0 Creative Industry

Kennismaken 2.0 Anne Broekman - 45971421 jaar oudVrijetijdsmanagement woont in UtrechtDromer, deler, makkelijk, denker, gevoelig, gever, deler, links, druk, praatgraag, bewust, zingen, open, sociaal, creatief, gelukkig, ijdel, sportief, ondernemend.

Page 4: Bok 2.0 Creative Industry

Facebook: http://www.facebook.com/profile.php?id=1029682694

Twitter: http://twitter.com/Annebr_

Linkedin: http://www.linkedin.com/profile view?id=87484175&trk=tab_pro Blog: http://annebroekman.blogspot.com/ “Ask not what your twitter can do for you, ask what you can do for your twitter.”-John F. Kennedy

Social Media & Ik.

Page 5: Bok 2.0 Creative Industry

Creatieve

Communicatie

Creatieve Communicatie

Creatieve

Communicatie

Page 6: Bok 2.0 Creative Industry

Social MEdiaSinds 22 juni 2009 ben ik actief op twitter. Aan het begin wist ik niet zo goed wat ik met twitter aan moest. Veel van anderen lezen en weinig zelf posten. Na een tijd ging ik zelf steeds meer berichten op Twitter plaatsen en kwam ik erachter welke mogelijkheden dit medium allemaal heeft. Ik ben te vinden op twitter onder de naam annebr_ (http://twitter.com/annebr_) Wanneer ik een blog plaats of twitter over relevante onderwerpen omtrent school gebruik ik de hashtag #in-hci. Ook ben ik actief op Facebook en Linkedin. Deze websites vallen onder ‘Social Media’.

Social Media is de verzamelnaam voor alle internet toe-passingen die het mogelijk maken informatie met elkaar te delen. Het gaat niet alleen om informatie in de vorm van tekst, maar ook beeld en geluid. Uit een artikel op Social-media.com staat: ‘Social media staat voor ‘Media die je laten socialiseren met de omgeving waarin je je bevindt’.

Een paar jaar geleden lag er nog geen nadruk op communicatie en participatie. Het vooral om informatie geven via verschillende web-sites. Het internet fungeerde als een grote informatiebron. Dit was web 1.0.Wat later kwam web 2.0. Het grootste verschil tussen web 1.0 en web 2.0 is dat de eigenaar niet langer als enige de inhoud van de web-site bepaald. De nadruk ligt op communicatie en participatie. So-ciale netwerken, samenwerken en meningen uiten staat centraal. Bij web 2.0 kan iedereen informatie toevoegen naar eigen wens. Een goed voorbeeld hiervan is de website Youtube of Wikipedia. Gebruikers zijn in staat zelf informatie toe te voegen of te verwijderen. Een nadeel hiervan is de betrouwbaarheid van het internet. Web 3.0 is wordt ook wel het ‘sematische web’genoemd. Het web gaat de inhoud van websites begrijpen en denken voor de gebruiker. Ad-vertenties worden aagepast aan de interesses van de gebruiker en sites komen als pop-up naar boven omdat de gebruiker er wellicht interesse in heeft.

Een paar jaar geleden lag er nog geen nadruk op communicatie en par-ticipatie. Het vooral om informatie geven via verschillende websites. Het internet fungeerde als een grote informatiebron. Dit was web 1.0.Wat later kwam web 2.0. Het grootste verschil tussen web 1.0 en web 2.0 is dat de eigenaar niet langer als enige de inhoud van de web-site bepaald. De nadruk ligt op communicatie en participatie. Sociale netwerken, samenwerken en meningen uiten staat centraal. Bij web 2.0 kan iedereen informatie toevoegen naar eigen wens. Een goed voorbeeld hiervan is de website Youtube of Wikipedia. Gebruikers zijn in staat zelf informatie toe te voegen of te verwijderen. Een nadeel hiervan is de betrouwbaarheid van het internet. Web 3.0 is wordt ook wel het ‘sematische web’genoemd. Het web gaat de inhoud van websites begrijpen en denken voor de gebruiker. Adverten-ties worden aagepast aan de interesses van de gebruiker en sites komen als pop-up naar boven omdat de gebruiker er wellicht interesse in heeft. (bron: Frankwatching.com

Page 7: Bok 2.0 Creative Industry

Social MEdiaEen goed voorbeeld van het gebruik van social media voor een nauwere band met klanten is de manier waarop KLM ermee omgaat. Naast dat KLM twitter gebruikt als klantenservice en een manier om geïnteres-seerden op de hoogte te houden van acties en aanbiedingen, een Facebook page heeft met verhalen, foto’s en ideeën van reizigers besteden ze ook veel aan-dacht aan social media marketing.

KLM heeft verschillende acties gehad zoals via allerlei blogs overal ter wereld met hun campgne “How hapiness spreads“. KLM bood passagiers die incheckten met Foursquare op Schiphol een persoonlijk cadeautje aan op basis van de informatie die ze vonden in tweets. Zo kreeg iemand die het jammer vond dat hij door zijn reis naar New York een voetbalwedstrijd niet kon zien. Deze man kreeg een reis-gids van New York waarin speciaal voor hem alle sportbarren waren aangekruist. Uiteraard deelt KLM en de overdonderde passagier dit verhaal via social media waarna het als een lopend vuur verspreidt wordt.Het team monitort de buzz die gecreëerd is op social networks door de verraste persoon en diens vrienden. Ze plaatsen foto’s op de Facebook page en houden alle conversaties bij en voeden deze via de Twitter accounts @KLMsurprise en @KLM en hun Facebook page.Resultaat: KLM is gekoppeld aan hele blije mensen.

Pas geleden had KLM de actie ’99 vrienden’. Aangezien KLM nieuwe prijzen heeft voor haar citytrips, €99,- bedachten ze de actie 99vrienden. Iedereen die bin-nen 99 uur 99 vrienden verzameld had op de website maakte kans om met die 99 vrienden naar Berlijn te vliegen en te overnachten op kosten van KLM. Deze actie speelde in op tijdsdruk en zorgde ervoor dat ontzettend veel mensen probeerden via social media al hun vrienden en followers naar hun pagina te krijgen waar al deze mensen geconfronteerd werden met het nieuwe vliegtarief van KLM.

Travlr: online searchtool op basis van interesse, social media bronnen een pas-send reisadvies geven. Het laatste stukje marketingschoonheid uit de hangar van KLM is Travlr. Travlr is een online searchtool die, op basis van jouw inter-esse, relevante content uit een groot aantal social media-bronnen bundelt en verwerkt tot een reisadvies. Nadat je ingevuld hebt wat je graag wilt zien of doen tijdens jou vakantie worden deze plaatsen of activiteiten op een wereld-kaart weergegeven. Hier zijn direct alle foto’s van Flickr en alle video’s van Youtube aan gekoppeld. Ook de Foursquare pagina’s van de hotels met tips zijn direct te bekijken. Vervolgens kun je eenvoudig je budget aanpassen waardoor meer of minder plaatsen zichtbaar zijn. Door deze laatste toevoeging laat KLM zien dat ze zich niet alleen richten op pure promotie en weggeefacties maar nu ook user generated content inzetten om een relevante toevoeging te zijn voor de consument. Dit gedeelte wordt door veel merken nog over het hoofd gezien. Naar mijn idee is KLM echt volwassen op gebied van social media. Welke merken volgen?

Casestudy

Page 8: Bok 2.0 Creative Industry

Crossmedia concepting

Succesformule

The Voice of Holland was een enorme kijkcijferhit afgelopen jaar. John de Mol, de bedenker van het programma, had een hele crossmediale strategie uit-gestippeld wat ervoor zorgde dat het bij voorbaat al de gegarandeerde succes-factor had.

Voordat de uitzendingen begonnen waren konden de kandidaten auditie doen via het internet. Via de webcam en microfoon konden de mensen vanuit huis de au-ditie opnemen zonder in lange rijen te wachten tot ze eindelijk aan de beurt waren. Uit alle aanmeldingen zijn de beste gekozen en mochten voor de jury gaan zingen. Het niveau lag hoog doordat er al een voorronde online had plaats-gevonden.

Het distibutiekanaal is de tv zender rtl 4. Via verschillende promotiekanalen wordt het programma onder de aandacht gebracht. Te denken aan radio 538. Twitter wordt ingezet als realtime ‘forum’ voor kijkers waar zij met elkaar kunnen praten over het programma. Via Hyves en Facebook werden video’s in snel tempo verspreid en gedeeld met de doelgroep. (bron: crossmania.nl)

Social media krijgt steeds meer invloed te krijgen op televisie, en op dit mo-ment is The Voice een van de voorlopers in het gebruik. In een speciale ruimte wordt tijdens de liveshows een blik geworpen de verschillende tweets die lang-skomen. Deze worden besproken met de kandidaten. De overige kandidaten volgen de tweets via een Ipad.

Ook de evenementen komen aanbod in het crossmedia concept. Er zijn veel tal-entenshows in Nederland die gebruik maken van een evenement na de liveshows. Te denken aan een concert met alle kandidaten. The Voice beter maakt heeft ook een concert gehad, The Voice of Holland – In Concert, wat niet na de liveshows plaatsvond maar tijdens.

Hoe de Voice of Holland omgegaan is met Crossmedia is naar mijn mening een goed voorbeeld van een succesformule.De kijkers stonden 24/7 in contact met de artiesten en het programma indien zij dat wilden. Dit was mogelijk via het verschillende social media kanalen en tv. Het draaide vooral om ‘engage’. de kijker kreeg alle informatie rondom het programma en werd deel van het programma door te kunnen stemmen op hun favori-ete artiest. Tijdens de uitzendingen werden de twitterberichten van de kijkers op grote schermen backstage getoond aan de kandidaten. Een mooi voorbeeld van co-creatie.

Page 9: Bok 2.0 Creative Industry

Crossmedia concepting

Page 10: Bok 2.0 Creative Industry

Community Building Communitybuilding & Cocreatie. Beschrijf hoe je een community (succesvol) kunt laten meebouwen aan je merk? Leg drie verschillende manieren uit, waarbij je gebruik maakt van de theorie & relevante cases.

Organisaties zetten steeds vaker communities en crowd sourcing in voor samen-werking, het delen van informatie en het verbinden en binden van bezoekers. Een goed voorbeeld hiervan is het hiervoor beschreven voorbeeld van KLM. Ook andere bedrijven zijn hier mee bezig. Steeds meer bedrijven houden zich hier mee bezig. Het is noodzakelijk, klanten willen gehoord worden en hun mening kunnen uiten.

Tell me, i forget... Show me, i remember... Involve me, i understand

Dialoog met gebruikersDe communicatiemogelijkheden op het internet zijn eindeloos. Hierbij is fysieke aanwezigheid geen een prioriteit. Door deze vele mogelijkheden is de kans om in contact te komen met mensen over de hele wereld veel groter geworden. Dit biedt bedrijven de mogelijk om in contact te komen met gebruikers over de hele wereld. Door een goede georganiseerde structuur op te zetten kunnen de ontstane informatiestromen worden geanalyseerd en begeleid. Het bedrijf zal content moe-ten plaatsen zodat hier een dialoog over zal ontstaan. Op basis van deze infor-matie kunnen de organisaties die een online community gebruiken producten en diensten op maat kunnen leveren.

Met open source wordt de dialoog tussen gebruikers en organisatie gestimuleerd omdat gebruikers met de data van organisaties zelfstandig toepassingen kunnen ontwikkelen die de verlangens van de gebruikers vervullen. Te denken aan Nike. Het schoenenmerk liet de bezoeker zijn eigen ideale schoen samenstellen welke volgens besteld kon worden. Hierdoor worden ook de verlangens van Nike vervuld, omdat het bedrijf een product kan leveren wat is afgestemd op de persoonlijke verlangens van een doelgroep.

Nog een mooi voorbeeld is Heineken. Dit bedrijf heeft zijn website Heineken.nl omgebouwd tot een online community. Het biermerk wil daarmee zijn bereik ver-groten. De filosofie hierachter is dat de consument er ‘zelf gewoon heen moet willen’ want communities worden alleen succesvol als de klant het wil. Wat niet vergeten moet worden is dat bedrijven niet alleen de eigen sites ge-bruiken als online community maar daarnaast ook gebruik maken van bestaande social networks zoals LinkedIn, Hyves en Twitter.

KlantenbindingNaast het werven van nieuwe klanten wordt er ook aan klantenbinding gedaan door als bedrijf een online community te creëren waar meningen, ervaringen, kritiek en positieve woorden geuit kunnen worden. De bezoekers hebben het idee gehoo-rd te worden, ze staan direct in contact met het bedrijf. Er kan een profiel aangemaakt worden en zich identificeren met het merk; The membership life cy-cle.

Page 11: Bok 2.0 Creative Industry

Community Building Het grote verschil tussen een portal en een community is de mate waarin de be-zoeker een inbreng heeft. Waar de maker van een portal zelf informatie inbrengt en beheert, zijn de rollen bij een community omgekeerd. De gebruiker is nameli-jk de ‘creator’ bij een community.Zo is hm.com een portal en partyflock.nl een community. Dit omdat hm.com alleen zelf content post en bij partyflock.nl creëert én beheert de gebruiker de con-tent. Een community wordt interessanter wanneer de bezoeker meer macht en inbreng heeft. Juist doordat er verschil ontstaat in de gebruikers, zal een community zichzelf promoten.

Doordat een regelmatige bezoeker erg actief is en communiceert met andere ge-bruikers, trekt dit nieuwe gebruikers aan om actief te participeren. De ou-dere gebruikers beheren zover zij kunnen en mogen de community en zorgen de kwaliteit en sfeer. Ook springt de community snel in op nieuwe ontwikkelingen en trends. De maker niet constant te zoeken naar informatie die interessant is voor de doelgroep, de gebruikers onderhouden, én actualiseren hun community zelf. Bron: De succesfactoren van online communities - Frankwatching

User generated contentBij co-creatie draait het om het samen klanten en partners de producten en di-ensten te ontwikkelen en verbeteren. Hierdoor ontstaan er producten en diensten die een unieke persoonlijke en emotionele ervaring opleveren.

Sinds kort werken Ducati-fans in virtuele teams samen met professionele ontwer-pers en productmanagers van de fabrikant. Samen definiëren ze de eigenschappen en technische kenmerken van de ‘nieuwe motor’. Bij ING kunnen consumenten hun eigen bankpas ontwerpen. Bij speelgoedfabrikant LEGO kunnen klanten hun eigen bouwproduct ontwerpen. Als dat in productie wordt genomen, ontvangt de bedenker een paar procent van de royalty’s. Co-creatie kan ook in de vorm van ‘user generated content’. Suc-cesvolle toepassingen daarvan zijn YouTube (video), Flickr (foto), GeenSti-jl (weblog) en NOS Ooggetuige (nieuws). Co-creatie en user generated content worden steeds vaker toegepast, want de win-win situatie voor merk en klant is duidelijk.

Page 12: Bok 2.0 Creative Industry

Transmedia storytelling

Verhalen vertellen, een behoefte wat mensen al eeuwen lang heeft gehad en al-tijd zal blijven houden. Het digitale tijdperk zorgt er echter wel voor dat het publiek tegenwoordig kan meeschrijven aan de verhaallijn, een geheel nieuwe en enge beleving voor veel marketeers.

Transmedia storytelling is een woord dat steeds vaker wordt gebruikt om aan te geven dat diverse media ingezet worden om een bedrijfsverhaal aan het publiek duidelijk te maken. Het sociale aspect zit hem in de mogelijkheid voor het pub-liek om deel uit te maken van het verhaal. (bron: volgensmij.be)

Transmedia betekent zoveel als het van begin tot eind vertellen van je verhaal in diverse media. Hierbij wordt het verhaal steeds opgevolgd door een ander medium. Zo kan het verhaal bijvoorbeeld beginnen met een TV reclame waar een gebeurtenis in beschreven wordt, die vervolgens op internet verder gevormd en uitgewerkt wordt. Belangrijk is dat de verhaallijn duidelijk wordt gedurende de duur van de campagne. In de toekomst zal dit steeds belangrijker worden. De gebruiker wil zich engaged voelen met het merk, mee kunnen schrijven aan de verhaallijn en een deel van het merk uitmaken. Transmedia storytelling zal een van de belangrijkste vormen van online branding worden in de toekomst. Mensen presteren beter wanneer ze zich verbonden voelen met het verhaal van de organi-satie.

iedereen kon mee doen. Tim Overdiek, journalist bij NOS, begon met de zin ‘De theedoek werkte goed als isolatie. Toch sijpelde af en toe de regen door. Als moeder dat eens wist’.

Vervolgens ging Giphart verder met de tweede zin van het verhaal; ‘Moeder was namelijk nogal zuinig op haar theedoeken. Eigenlijk was haar theedoekencollec-tie het enige dat ze echt bezat.’ Daarna gaf Giphart het verhaal weer door aan de volgende persoon. Een nieuwe zin kon alleen geschreven worden als een per-soon ervoor uitgenodigd werd door degene die de laatste zin van het verhaal had geplaatst.

Ook kon via Twitter berichtjes gestuurd worden met het vervolg van het verhaal. Dit berichtje kon maximaal maar 140 karakters bevatten, het maximale van een tweet en smsje. De Twitterroman is te lezen op Ze.nl en op tweetroman.nl of via #tweetroman op de zoekfunctie van Twitter. (bron: www.bright.nl)

Succesvol concept Een succesvol transmedia storytelling concept was bijvoorbeeld de Nederlandse schrijver Giphart. Deze schrijver had via Twitter zijn boek door het publiek laat schrijven om het ver-volgens in gedrukte versie uit te brengen. Een ketting-verhaal moest het worden,

Page 13: Bok 2.0 Creative Industry

Word Of Mouth Word of Mouth is de uitwisseling van meningen en informatie over een dienst of product tussen consumenten of gebruikers. Doordat het een uitwisseling is tus-sen gebruikers is het een eerlijke mening die de consument te horen krijgt. Er valt niks te winnen met het verkondigen van een mening.

Afgelopen twee periodes werk ik samen met een projectgroep aan een communica-tieplan voor de opdrachtgever Nuit Blanche. Het evenement zal plaats vinden op zaterdag 18 juni 2011. Het festival duurt 12 uur lang, van 19.00 uur tot 07.00 uur. Nuit Blanche is een kunstfestival. Het programma zal een mix bieden van verschillende kunstvormen op gebied van film, live muziek, exposities, theater, dans, installaties en performances.

Een passende Word of Mouth actie voor Nuit Blanche moet een mix bevatten van alle elementen die terug te vinden zijn op het evenement. In de aanloop naar het evenement zouden bierviltjes van Grolsch gemaakt kunnen worden met het logo en de facebookpagina erop. Deze zullen verspreid worden in uitgaansgelegenheden in en rondom Amsterdam. Hier is gekozen voor het biermerk Grolsch vanwege de strategische partnerschap wat Nuit Blanche met het biermerk heeft. De bierviltjes kunnen een speciale code bevatten waar een prijs mee gewonnen kan worden, zoals gratis bier op het festival of gratis kaartjes. Mensen gaan praten over de bierviltjes tijdens het uitgaan en wellicht plannen maken om met een groep naar Nuit Blanche te gaan.

Wat nog een goede actie zou kunnen zijn is het ‘KunstBeest”. Twee maanden van te voren gaat het het KunstBeest in Amsterdam rondlopen op drukke openbare plekken. Mensen gaan zich afvragen wat voor beest het is. Het is een kostuum behangen met foto’s van vorige jaren en kunstobjecten. Doordat mensen niet weten wat voor een beest het is gaan zij erover praten met elkaar en komt er een discussie op gang. Op internet het gesprek starten via facebook door alvast foto’s te plaatsen.

Drie weken van te voren begint de marketingcampagne. In de marketinguitingen zal het KunstBeest een rol spelen door een foto erbij te voegen van het beest. Het KunstBeest zal nog steeds op openbare plekken opduiken. Spot iemand het beest? Plaats een foto op Facebook en maak kans op gratis bier of gratis kaartjes. Ik denk dat deze actie succesvol is omdat het een relatief goedkope actie is. de enige kosten zijn het maken van het kostuum. Het is onverwacht en verassend. mensen gaan erover praten en zijn verast. Het is interactief. Mensen gaan na-denken en er informatie over opzoeken. In de laatste drie weken maken zij kans op gratis kaartjes of bier. Deze actie heeft het in zich een echte ‘Buzz’ te veroorzaken. Bron: Guerrilla marketing en social media - Frankwatching

Page 14: Bok 2.0 Creative Industry

Persona. Sara is een echte levensg-enieter met een liefde voor kunst en cultuur. Ze is 24 jaar en woont sinds vier jaar in Amsterdam. Ze stu-deert Modemanagement aan het Amfi in Amsterdam. Ze woont in een studenten-huis met studiegenootjes. Het hele huis ligt vol met stofjes, scharen en naal-den. Ze hebben één kamer als werkkamer omgebouwd waar ze met elkaar nieuwe kledingstukken gaan ontwer-pen. Deze kleding verkopen zij via een eigen webshop. Om wat extra geld te ver-dienen werkt Sara in een klein tapasrestaurantje in de stad. Ze is een parttime roker en eet geen koolhy-draten. Tijdens haar studie is ze er tussen uit geweest om de wereld te gaan zien. Sara heeft een jaar lang gebackpackt door Australie. Ze is een echte levensgeni-eter. Ook bezoekt zij per jaar een aantal festivals waarvan ze geen één wilt missen. Zoals Nuit Blanche, Solar, Lowlands,appelpop en Pinkpop. Het liefst koo-pt zij haar kleding in een tweedehands winkel in Am-sterdam. Haar favroriete drankje is Grolsch.

.

Naam: Eijben Voornaam: Sara Geboortedatum: 01 09 1986Geboorteplaats: Arhnem Woonplaats: AmsterdamGeslacht: VrouwBurgelijke staat: niks Favoriete eten: LasagnaHobby’s: Gitaar spelenfavo muziek: Indie pop Sport: geen tv programma: kijkt geen tv Favo vakantiebestemming: Bali Merken: Ray Ban en DieselMuziek: minimal, Techno en Indie pop. huisdieren: twee vissen, Nico en Tine Hekel aan: muizen

Levensmotto: “Doe vandaag niet waar je morgen ook geen zin in hebt!”

Page 15: Bok 2.0 Creative Industry

Droomcoach

Mister Harder

Luis Mendo

GASTCOLLEGES

Page 16: Bok 2.0 Creative Industry

Op woensdag 13 april heb ik een gastcollege van Nicoline Douwes Isema, droomcoach van beroep, gevolgd. Het gastcollege begon met informatie over de werking van onze hersenen overdag en tijdens slaap. Als je slaapt staat het voorste gedeelte van de hersenen, het ratio, uit. Op dit moment gaan je hersenen alle impulsen en informatie verwerken naar de rest van je hersenen. De term ‘een nachtje erover slapen’ was mij tijdens het college duidelijk geworden.

Hierna ging Nicoline vertellen over haar werk als droomcoach. Hoe zij te werk gaat als iemand bij haar op consult komt. Als droomcoach ga je dromen on-tleden en de betekenis achter-halen. Ze vertelde dat geen één droom het zelfde is. Als twee mensen dromen dat hun tanden uitval-len, kan dat een hele andere betekenis hebben.

Een meisje vertelde tijdens het college haar droom. Na-dat zij klaar was ging Nico-line samen met de rest van de klas de droom ontleden. Het is de bedoeling alles concreet te krijgen en de betekenis achter alle aspecten in de droom te krijgen. Er zat een diepere betekenis achter de droom dan dat iedereen verwacht had, in-clusief het meisje.

Zelf heb ik geen slaapproblemen en droom in bijna nooit (lees: ik onthoud mijn dromen niet). Toch heb ik wat met haar tips gedaan die Nicoline aan het einde van het col-lege gaf. Te denken aan geen tv meer kijken vlak voor het slapen in verband met fel licht wat de hers-ens laat denken dat het dag is. Ook neem ik meer rust. Nicoline vertel-de dat rust zorgt dat alles een plekje krijgt in je hersenen en dat de creativiteit bevorderd.

Ik vond dit een erg leuk en inter-essant college vol handige infor-matie en tips. Ik wist niet dat er zoveel betekenis achter een droom kon zitten en dat er nog veel in-formatie niet bekend is rondom sla-pen. Ik ben bewuster gaan nadenken wat mijn dromen betekenen en hoe belangrijk goede nachtrust is.

Droomcoach 13 april 2011Nicoline Douwes Isema

“Een doel is een droom met een dead-line.”

Page 17: Bok 2.0 Creative Industry

Henk van der Duim 20 april 2011Social Media Inspector Social Media Inspector Henk van der Duim gaf op 20 april een gast col-lege over, drie keer raden, Social Media. Toen ik het onderwerp hoorde was ik wat sceptisch. Alweer een college over wat een bedrijf kan doen met het onderwerp Social Media.

Helaas werd ik tijdens dit college niet geboeid door Henk van der Duim. Hij vertelde over de kracht van Social Media. Social Media maakt het mo-gelijk om een persoonlijke relatie met de klant aan te gaan, service en feedback op maat aan te bieden en kennis en nieuws delen.

Tijdens mijn stageopdracht heb ik een Social Media plan geschreven en al veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Hierdoor kwam er ti-jdens dit college helaas geen nieuwe informatie voor mij. Zoals hoe het stappenplan werkt om de Social Media strategie te integreren binnen een bedrijf.

Wat ik wel leuk vond waren de feitjes over bezoeken er per, nieuwe up-loads op blogs en gebruik van bekende Social Networks zoals Twitter en Facebook.

Page 18: Bok 2.0 Creative Industry

Mister Harder 27 april 2011Kristiaan Esser Op woensdag 20 april kwam Kris-tiaan Esser, van het bedrijf mr. Harder, spreken tijdens het gastcollege. Toen hij vertelde dat het onderwerp Social Me-dia was stond ik niet echt te springen, maar na de eerste sheet had ik al door dat dit veel boeiender zou worden als dat ik vooraf gedacht had..

Ik vond het een erg leuk gast-college vol met tips en trics van het internet, met name So-cial Media. Kristiaan vertelde dat alles wat je op het inter-net zet in de ‘Cloud’ komt en er niet meer vanaf te krijgen is. Ook al verwijderd iemand een foto van een site zal dit altijd terug te vinden zijn.

Over terug te vinden gespro-ken.. Onze privacy gaat hard achter-uit met alle apps en social media vormen van het moment. En volgens Kristiaan wordt dit al-leen maar erger. Ik was me er wel van bewust dat mijn privacy was afgenomen na het aanmelden op Facebook en Twitter, maar nooit verder bij stil gestaan.

Door dit gastcollege ben ik me een stuk bewuster van geworden dat wat ik op internet zet ei-genlijk voor iedereen toeganke-lijk is, of ik nu mijn profiel heb afgeschermd of niet. Dit is een eng idee.

Wat nog een beetje enger is, de mens kan niet meer zonder een mobiele telefoon. Hij vroeg wie er in de klas een Iphone had en ruilde deze om voor die van hem. Hij zei dat ze over een week weer terug zouden ruilen. Hij vroeg hoe zij zich voelde zonder telefoon. Ze zei dat ze geen week zonder haar telefoon kan.

Bij deze mening moet ik mij (helaas) aansluiten. Ik kijk dagelijks meerdere keren op Twitter, Facebook en nieuws-sites. Sinds ik een iphone heb is dat alleen nog maar meer ge-worden.

Page 19: Bok 2.0 Creative Industry

SEMINAR

SEMINAR

Page 20: Bok 2.0 Creative Industry

Seminar. ‘E-commerce dagen’ Op woensdag 20 april ben ik naar de E-commerce da-gen in de Jaarbeurs gegaan. De beurs vond plaats in hal 7, waar veel verschillende stands stonden en verschil-lende ‘ theaters’ waar lez-ingen en congressen gehouden werden. Na een tijdje ron-dgelopen te hebben viel me wat op, er was geen WIFI. Toch gek op een beurs als dit.

Deze term wordt gebruikt om de invloed van jongeren op de aankopen in het huishouden in kaart te brengen.Er wordt onderscheid gemaakt tussen de aankopen van jongeren zelf, de aankopen die voor hen worden gedaan en de aankopen voor het hele gezin. Denk hier-bij aan de invloed van aankopen op het gebied van fashion, non alcoholische dranken, snacks en snoep, fastfood, reizen, pc / laptops, mobiele telefonie, televisietoestellen, internet / digitale tv, bankproducten en automerken.

Ik vond dit een erg interes-sante presentatie omdat ik sinds vier maanden op mij-zelf woon in Utrecht. Hoe mijn keuzes worden beïnvloed door de marketingstrategieën van merk-en. Iets wat ik tot dat moment niet echt bewust van was..

Er was een ‘Social Media Expe-rience’. Hier werden verschil-lende demonstraties en kennis-sessies gehouden. Het was leuke informatie, wat overeen kwam met de informatie uit de col-leges ‘Creatieve Communicatie’.

‘Hoe zet je social media in om van een zoeker een boeker te maken?’ Is een presentatie waar ik bij heb gezeten. Ik vond het een nuttige presentatie omdat er diep ingegaan werd op de verschillende mogelijkheden van Social Media. Dhr. Kranenburg vertelde hoe je door social media de zoeker een bezoeker kan maken door een engage-ment met de zoeker aan te gaan. De persoon de juiste aandacht en informatie geven, door te reageren op de behoefte.

De tweede presentatie Youthpow-er vond plaats in het theater Marketing. Tijdens deze presen-tatie sprak Lieselot van der Meer van MTV Networks over het begrip Youthpower.

Page 21: Bok 2.0 Creative Industry

Sluit je ogen één second

e

Zet een lach op je gezic

ht

Zeg bedankt tegen het le

ven

Voor de liefde en het li

cht

Doe een wens voor iemand

anders

Al lijkt het nog zo klei

n en stil

Elke golf begint als rim

pel

Maar maakt altijd een ve

rschil

Whohoho, vier het leven

om je heen

Hang de slingers op en d

ans met iedereen

Whoho, het leven is al v

eel te kort

Ja, en alleen is maar al

leen

Dus droom, durf, doe en

deel met ieder-

een

Deel je rijkdom met een ander

Liefde nog veel meer dan goud

En wees lief voor wie je lief is

Zeg als je van iemand houdtGeef een glimlach aan een vreemde

Knuffel iemand, elke dagEn wees dankbaar voor de dingen

Die je vandaag beleven magWhohoho, vier het leven om je heen

Hang de slingers op en dans met ieder-

eenWhoho, het leven is al veel te kort

Ja, en alleen is maar alleen

Dus droom, durf, doe en deel met ieder-

een

Kijk naar

de golven

en zie de

zee

Kijk naar

alle mense

n om je he

en

Pak maar m

ijn hand e

n ik neem

je mee

Want wij s

amen kunne

n samen me

er dan

één

Sluit je o

gen één se

conde

Zet een la

ch op je g

ezicht

Geniet maa

r even van

het donke

r

‘t Wordt v

anzelf wel

weer lich

t

Pak de han

d van iema

nd naast j

e

Maakt niet

uit of je

hem kent

Iedereen i

s even wel

kom

Zolang je

maar je ze

lf bent

Gooi je handen nu de lucht in

Vul je hart met hoop en trots

Open nu maar fier je ogen

Zie door de bomen weer het bos

Vier het leven om je heen

Hang de slingers op en dans met iedereen

Het leven is al veel te kort

Ja, en alleen is maar alleen

Dus deel je hart met iedereen

Hier om je heenWees niet alleenDroom, durf, doe en deel met iedereen

Sluit je ogen maar vanavond

Met een lach op je gezicht

Wees maar dankbaar voor het leven

Zoals het hier nu voor je ligt

droom, durf, doe & deel!Marco Borsato