BOK 2 465231

39
Werkveld Orientatie Blog WOM actie Persona Gast Colleges Creative Industries

description

BOK periode 4.2 Tim Koster 465231

Transcript of BOK 2 465231

Page 1: BOK 2 465231

Werkveld Orientatie

Blog

WOM actie

Persona

Gast Colleges

Creative

Industries

Page 2: BOK 2 465231

Wie & Waarom

Ik ben Tim kosTer. ik ziT in heT vierde jaar van mijn sTudie hTro. voor de minor cre-aTive indusTries moesTen wij een magazine onTwerpen. ook moesTen wij een orienTaTie doen naar heT werkveld en een blog schrijven. diT alles is Te vinden in deze ediTie van Full oF magazine.

Page 3: BOK 2 465231

inhoud

werkveld orienTaTie

jAN magazine

label a

gasT colleges

blog

persona

wom acTie

vals

exTra opdrachT

bronnenlijsT

Page 4: BOK 2 465231

Werkveld Orientatiemonique z.

magazine: JAN

Artdirector JAN Magazine

ik ben veranTwoordelijk voor de uiTsTraling van heT TijdschriFT jan, de websiTe van jan, markeTingscTies rond heT merk jan en exTra uiT-gaven die uiT naam van heT TijdschriFT op de markT komen. een voor-beeld hiervan is heT jan vakanTieboek, de vakanTiejan.

monique geeFT een beschrijving van heT proces daT vooraF gaaT aan een nieuwe oplage van jan

ieder halF jaar word een planning gemaakT waarin de Thema’s/onder-werpen voor de aFzonderlijke nummers gekozen worden. belangrijk hierin is de inhoudelijke variaTie, inspelen op maaTschappelijke Thema’s die leven en ook de behoeFTe van adverTeerders. diT plannen doen we meT de sTaF die besTaaT uiT hooFdredacTie, arTdirecTor, cheF mode en markeTing manager.deze planning gaaT zsm naar adverTeerders zodaT zij kunnen kijken oF ze meT hun adverTenTies aansluiTing kunnen vinden bij bepaalde nummers. aan de hand van deze planning worden ook Freelance redacTeuren en journalisTen aan heT werk gezeT om verhalen Te gaan schrijven en inTerviews Te doen.producTies die voornamelijk uiT beeld besTaan worden ingepland. de modeproducTies worden door onze eigen sTylisTen geFoTogra-Feerd, meesTal voor Twee nummers Tegelijk en in heT buiTenland. diT vergT veel organisaTie: FoTograaF, visagisT, model, sTylisT... er gaaT een heel Team op pad en moeT binnen een paar dagen echT gepresTeerd heb-ben. heT is Te kosTbaar om opnieuw Te doen.culinaire producTie wordT ook zelF bedachT en geFoTograFeerd, in nederland. heT groTe inTerview (±16 pagina’s) wordT ook alTijd helemaal in huis geproduceerd. er wordT in overleg meT de geïnTerviewde een Thema bedachT waarin hij/zij zich gelukkig voelT. diT wordT alTijd op de re-dacTie bedachT. ook deze FoTograFie vindT meesTal in heT

Page 5: BOK 2 465231

buiTenland plaaTs. de reden hiervoor is daT we daardoor een uniekere uiTsTraling hebben dan andere TijdschriFTen en door-daT je op reis gaaT meT de geïnTerviewde kom je ook ToT inTensere samenwerking. ze zijn Toch een paar dagen meT jan op reis en daT schepT een band. diT zie je weer Terug in de FoTograFie.we werken voor de beeldbepalende producTies (mode en inTer-view) meT een selecT groepje FoTograFen die ons handschriFT goed verTegenwoordigen. roger neve, erik van den elsen, william garreTh en richard TruscoTT. porTreTFoTograFie van mensen die vanwege hun persoonlijke verhalen voor jan geïnTerviewd worden, worden gedaan door 1 FoTograFe, brenda van leeuwen. heT gaaT hier om mensen die nieT gewend zijn Te poseren en haar manier van FoTograFeren is heel inTens en menselijk, warm.cover, op de cover sTaaT alTijd degene die in heT groTe inTerview geporTreTTeerd is. meesTal wordT daar wel een aparTe coverFoTo voor bedachT.er sTaan ook inTerviews, verhalen in waar geen porTreTFoTo bij gewensT is. hiervoor verzinnen wij zelF beeld (bijvoorbeeld een barbie die in lingerie in een hoTelbar sTaaT bij een verhaal over een prosTiTuee) en daT laTen we in een FoTosTudio FoTograFeren. diT beeld bevaT meesTal waT humor, zonder beledigend Te zijn.vier weken voordaT heT nummer naar de drukker moeT beginnen de vormgever en ik meT de opmaak van de pagina’s. nieT alles is dan al klaar maar een gedeelTe wel en naarmaTe de weken ver-sTrijken komT er sTeeds meer TeksT en beeld bij ons binnen. als een pagina klaar is gaaT hij langs de eindredacTeur voor TeksTcorrec-Ties, schrappen en een laaTsTe beoordelende blik. daarna bekijkT de hooFdredacTie heT geheel. bij deFiniTieve goedkeuring worden evenTueel FoTo’s nog gecorrigeerd door de liThograaF en vri-jsTaand gemaakT door een beeldbewerker. drie dagen voor de deadline weTen we de deFiniTieve adverTenTi-esTand. we maken kleine prinTs van de pagina’s en die hangen aan de wand. als de adverTenTies deFiniTieF zijn gaan we (hooFdre-dacTie, arTdirecTor, baliemedewerkers) deze indelen aan de hand van de layouTs aan de muur. we kijken hier naar de wens van de adverTeerder (zij beTalen voor bepaalde posiTies) en naar de com-binaTie adverTenTie versus redacTionele omgeving (sTaaT heT mooi, kan heT inhoudelijk wel naasT elkaar). als de indeling gedaan is dan kan ik meT de vormgever de pagina’s pdF’Fen en naar de druk-ker sTuren.

Page 6: BOK 2 465231

nieuwe ideeën komen in eersTe insTanTie door alTijd om je heen Te kijken naar manieren van communiceren. daT kan zijn door eens een avond mTv Te kijken, op pinTeresT Te sTruinen... blogs volgen van FoTograFen, creaTieven, designmerken, Tegenwoordig ook TwiTTer. de aFFiches die in de sTad hangen, TenToonsTellingen bezoeken... heT besTe is om onbe-wusT zoveel mogelijk visueel op Te slaan. ik probeer nooiT ieTs na Te maken en wel oorspronkelijk Te blijven in waT ik zelF maak oF bedenk. om nieT beïnvloed Te raken kijk ik ook bijna nooiT de TijdschriFTen van de direcTe concurrenTie in (linda., red, marie claire) maar hal wel sTapels buiTenlandse bladen die waT verder van jan aF sTaan (sTella, monocle, apparTemenTo, vogue living).de besTe ideeën voor heT nummer waar we aan werken onTsTaan door meT elkaar Te brainsTormen, Te proberen en ’s ochTends onder de douche. nieuwe concepTen bedenk ik meesTal op vakanTie oF onderweg.

jan is uniek in haar beeldTaal en Formule, op en Top nederlands. om-daT wij heT hele nummer zelF bedenken, van inhoud ToT uiTvoering zijn we heel oorspronkelijk in uiTsTraling. we zijn TijdschriFT van heT jaar geworden om deze reden maar ook omdaT we hebben laTen zien daT we méér kunnen zijn dan alleen een TijdschriFT. diT door succesvol een nieuw producT Te lanceren, de vakanTiejan en we hebben ons uiTgebreid meT online acTiviTeiTen. ToT vorig jaar had jan nog geen voeTsTap op de digiTale snelweg gezeT. binnen een jaar hebben we zelF een websiTe gemaakT, een FacebookcommuniTy, TwiTeraccounTs en gaan we een jan pinTeresT aanmaken. heT merk jan breidT zich uiT Ten goede van heT TijdschriFT.

Page 7: BOK 2 465231

robin e.

label a b.v. (roTTerdam)

FuncTie: design & FronT-end developmenT

ik hou me vooral bezig meT onTwerpen van websiTes en iphone/ipad apps. daarnaasT hou ik me bezig meT heT verbeTeren van de producTen die wij leveren. producTen als bynder (www.geTbynder.com), bizin-line (een Tool voor groTe organisaTies om projecTen georganiseerd en overzichTelijk bij Te houden), golFy (een sysTeem voor golFbaan beheerders hTTp://www.golFy.nl) en nog een paar. door de licenTies is diT de belangrijksTe bron van inkomen voor heT bedrijF. ik verbeTer de inTerFace door nieuwe onTwerpen Te maken. golFy heeFT op diT momenT prioriTeiT, erg veel developmenT Tijd ingesToken door heT Team maar nog geen inkomen.

als wij een opdrachT binnen krijgen is diT op Te spilTsen in 3 soorTen processen:

1. de poTenTiële klanT komT via via ieTs over ons Te weTen (websiTe, mond ToT mond o.i.d.) en vraagT aan ons oF we een websiTe, app oF ieTs anders voor de klanT willen maken aan de hand van een brieFing. wij sTuren vervolgens een oFFerTe en wachTen op akkoord. bij akkoord is heT mijn Taak om aan de hand van de brieFing een onTwerp Te mak-en die zo goed mogelijk aansluiT bij de wensen van de klanT. als heT onTwerp eenmaal is goed gekeurd gaaT heT developmenT Team ermee aan de slag. consTanT worden er updaTes Terug gekoppeld naar de klanT en de Feedback die we daarop krijgen word weer verwerkT ToT daT heT aF is.

2. meedoen aan een piTch. groTe bedrijven benaderen verschillende mulTimedia bureaus om mee Te doen aan een piTch. ze schrijven een heldere brieFing meT waT ze willen en sTuren daT op naar de verschil-lende bedrijven. de groTe bedrijven hebben heT voordeel daT iedereen die wel als klanT wil hebben, sTaaT goed als reFerenTie op de websiTe bijvoorbeeld. ook is hier meesTal erg veel geld aan Te verdienen door de hoge budgeTTen die ze voor diT soorT projecTen beschikbaar hebben.

Page 8: BOK 2 465231

we gaan meT de brieFing aan de slag en maken mockups (onTwerpen van hoe wij heT voor ogen hebben). meesTal in combinaTie meT waT demo’s van de Technieken. vervolgens worden de bedrijven uiTgen-odigd om een piTch Te houden. na de piTch geeFT heT bedrijF aan wie er een ronde verder is ToT er uiTeindelijk 1 bedrijF over blijFT, die heeFT de piTch dan gewonnen! door mockups die ik heb gemaakT hebben we al vaak diT soorT piTches gewonnen. diT geeFT naTuurlijk een erg bevredigend gevoel.

3. label a zieT daT er ergens een gaT in de markT is, we gaan diT onderzoeken en komen meT een concepT daT we voorleggen aan de doelgroep. als we merken daT er inderdaad animo voor is gaan we beginnen meT onTwikkelen van een producT en proberen zo snel mogelijk bedrijven aan diT producT Te binden. er moeT eersT geld geïnvesTeerd worden maar hopen heT na release naTuurlijk weer dubbel en dwars Terug Te verdienen.

ik heb (voor zo ver ik weeT) nieT een bepaald riTueel om aan ideeën Te komen. heT helpT mij wel door acTieF Te zijn in de indusTrie zoals heT bekijken van nieuwe gelanceerde websiTes, designers blogs en alles waT ook maar ieTs Te maken heeFT meT mijn vakgebied. ik ben nieuwsgierig naar de beleving van mensen bij gebruik van media en kom daardoor meesTal op nieuwe inzichTen. ik vind heT lasTig om goed anTwoord Te geven op deze vraag, maar als ik zou moeTen uiTleggen hoe ik aan nieuwe ideeën kom dan is heT daT ik elke keer vanuiT een ander perspecTieF een opdrachT benader.

Page 9: BOK 2 465231

Waarom deze Personen?

in plaaTs van heT bezoeken van Twee seminairs leek heT mij beTer om een in mijn eigen vriendenkring Te zoeken. ik wilde namelijk dichTer bij heT werkveld komen dan een presenTaTie van Twee uur. geluk-kig heeFT mijn moeder een nichTje daT acTieF is als arTdirecTor bij heT TijdschriFT jan. zij was meer dan bereid mij een kijkje achTer de schermen Te geven bij heT magazine. ook heeFT zij mij voorzien van aanzienlijk waT beeldmaTeriaal om in mijn bok Te sToppen. ik vond deze verdieping zeer inTeressanT aangezien heT bok ook in maga-zine vorm moesT worden gemaakT. helaas heb ik geen personeel ToT mijn beschikking daT zeer gedreven is in de wereld van de adobe programma’s, dus zal ik heT bok in mijn eenTje moeTen onTwerpen en maken.

daarnaasT is een vriend acTieF bij label a. ook hij was bereid mij Te laTen zien hoe zijn werk er uiT zieT. applicaTies voor de TeleFoon, inTerneT en TableT zijn heT nu helemaal, dus waT is er nu mooier dan zelF kunnen kijken hoe deze gemaakT worden?

ik heb heT gevoel daT ik ongelovelijk veel heb opgesToken van deze Twee personen, en een goed beeld heb gekregen van de processen die zich aFspelen bij heT produceren van een magazine en heT onTwerpen van een applicaTie. ik weeT nu ook daT beide banen waarschijnlijk nieT voor mijn zijn weggelegd. de druk ligT hoog en er wordT consTanT een beroep gedaan op nieuwe creaTieve en innovaTieve ideeen. ik zou nieT kunnen werken onder zulke druk.

Page 10: BOK 2 465231

Gast Colleges

rip a remix maniFesTo

de documenTaire laaT de consequenTies zien van heT Tegenwoor-dige auTeurs rechT in de maaTschappij. heT laaT zien waT voor inv-loed diT heeFT op de beroepsgroepen van parTiculieren, kunsTenaars, weTenschappers, arTiesTen enzovoorT. ook laaT de documenTaire zien wie eigenlijk de grooTsTe eigenaren zijn in de auTeursrechTen. diT beTreFT vooral Times warner en disney. in de documenTaire wordT een dj girlTalk gevolgd die, door zeer korTe samples Te gebruiken van verschillende arTiesTen, muziek maakT. hij legT hier ook duidelijk uiT daT, als hij voor de legale weg zou kiezen, hij miljoenen kwijT zou zijn om muziek Te maken. waar-door hij in zijn creaTiviTeiT belemmerd zou worden. waT de documenTaire vooral duidelijk wil maken is heT FeiT daT kennis juisT gedeeld moeT worden in plaaTs van consTanT maar gepaTenTeerd en beschermd door de maker. als deze kennis vrij zou worden gegeven zou de samenleving meer proFijT hebben van deze kennis. zo kan er een duurzame ToekomsT worden gecreëerd.

ik heb deze documenTaire nog nooiT gezien maar wel al eerder van gehoord. ik vond heT zeer inTeressanT om Te zien hoe heT nu precies geregeld is meT heT auTeursrechT. waT ik schokkend vond waren vooral de boeTes voor heT downloaden, maar ook heT FeiT daT er eigenlijk Twee grooTmachTen zijn die veel auTeursrechTen in handen hebben. door deze documenTaire ben ik anders gaan kijken naar disney. ik ben alTijd erg Fan geweesT van de Films, maar moeT zeggen daT mijn posiTieve houding waT meer negaTieF is geworden Ten op-zichTe van disney en Time warner. omdaT ik inderdaad van mening ben daT heT auTeursrechT vaak wel de onTwikkeling in de weg sTaaT.

Page 11: BOK 2 465231

TegenlichT google vs china

diT is een documenTaire over de vesTiging van google in china. er wordT TeksT en uiTleg gegeven waarom google nieT van de grond is gekomen in china. doordaT de chinese regering veel zoekopdrachTen van google wisT Te blokkeren door een Firewall Te creëren, was heT nieT mo-gelijk om resulTaTen Te krijgen uiT verschillende zoekTermen, die in wesTerse landen wel mogelijk waren. diT ging voornamelijk om de zoekTermen:

- plein van de hemelse vrede

- TibeT

- Taiwan

omdaT heT blokkeren van zoekTermen Tegen de visie van google in ging, is google weer verTrokken uiT china. daT heT volgens de chinese regering komT omdaT “google” nieT is uiT Te spreken komT naTuurlijk over als volkomen onzin. en daT badu dan Toevallig markTleider is geeFT nog sTeeds geen rede voor de Tegenvallende resulTaTen van google.

ik vond heT inTeressanT om Te zien daT heT schenden van mensenre-chTen eigenlijk nieT bij deFiniTie Fysieke mishandeling hoeFT Te zijn. heT beginT al bij heT onThouden van inFormaTie waardoor mensen zelF een mening kunnen vormen over bepaalde gebeurTenissen. ook vond ik heT gewoon schandalig daT de chinese regering zichzelF zo voorschuT durFT Te zeTTen meT de verklaringen voor heT “Falen” van google.

Page 12: BOK 2 465231

second liFe

heT wordT een documenTaire genoemd maar de gelooFwaardigheid van de personages was erg in TwijFel Te Trekken. daT Terzijde, in deze documenTaire wordT ingegaan op heT “spel” second liFe. ze laTen zien waT er allemaal mogelijk is en waT voor personen hier graag in deelnemen. second liFe is een wereld die gemaakT is door mensen en voor mensen. je kan deelnemen en je eigen wereld bouwen zoals jij heT graag zou willen. ook kan je diT delen meT andere mensen. in de documenTaire volgen ze een jongeman die acTieF is op sec-ond liFe. deze jongen heeFT buiTen zijn “echTe relaTie” een relaTie in second liFe. hij zou zelFs naar amerika gaan om diT meisje op Te zoeken.

deze documenTaire heb ik volgens mij al eens eerder gezien. ik vond heT inTeressanT om Te zien waT voor mogelijkheden second liFe kan bieden. heT FeiT alleen al daT er werkelijk echT geld om gaaT in diT spel vind ik dan weer Te absurd voor woorden. ook is een goede vriend van mij acTieF op second liFe. hij heeFT mij al veel uiTgelegd en laTen zien. daarom was ik al op de hoogTe van de mogelijkheden die second liFe bied.

Page 13: BOK 2 465231

droom coach

diT college gaaT over de werking van heT brein en eigenlijk vooral over de FuncTie van dromen. nicoline verTeld daT Tijdens je slaap de hersenen acTiever zijn dan als je wakker benT. ook geeFT zij uiTleg over heT slaapriTme. heT is namelijk zo daT je Tijdens je slaap eersT een hersTel periode hebT, waarin je nieT droomT, maar je lichaam hersTeld. en daarna begin je pas meT dromen. laTer werd er ook verTeld over een applicaTie op de smarT phone die in sTaaT is diT Te meTen en weer Te geven in een graFiek. die heb ik naTuurlijk direcT geprobeerd. heT meesT inTeressanTe onderdeel was wel over heT FeiT daT je beTer nieT Te geconcenTreerd moeT opleTTen als je ieTs wil onThouden (een Fijne opsTeker voor leraren die willen daT je opleT) en daT je beTer even kan gaan slapen nadaT je hebT geleerd, omdaT je de inFormaTie dan beTer onThoud. verder werd de FuncTie van de preFronTale corTex uiTgelegd en daT deze uiT sTaaT Tijdens heT dromen. ook wordT verTeld daT Tijdens je slaap andere delen van je hersenen acTieF zijn dan daT je wakker benT. en daT dromen belangrijk is om ToT creaTieve ingevingen Te komen.

diT vond ik nog heT besTe gasTcollege van de hele periode. er was veel inTeressanTe inFormaTie. vooral heT verklaren van verschil-lende dromen vond ik leuk gedaan. verder was heT vooral inTer-essanT omdaT ik vrij weinig weeT van dromen en waT ze beTekenen en waarvoor heT goed is.

Page 14: BOK 2 465231

Femke haccou

Tegenwoordig zijn mensen zelFs vreemde van hun eigen buren. Ten-minsTe volgens Femke. zij legT uiT daT hoewel mensen de behoeFTe heb-ben bij een groep Te horen, ze vaak geen conTacT hebben meT naasTe buren. vooral meT de komsT van de social media is heT voor mensen makkelijker om online bij een groep Te horen dan even een praaTje meT je eigen buren Te maken. Femke verTeld over de organisaTie die zij heeFT opgerichT, namelijk ‘pluk de dag’. ze verTeld daT de organisaTie uiT allerlei verschillen-de personen besTaaT. deze mensen komen elke woensdag bijeen om een maaTschappelijk probleem op Te lossen. zij verTeld daT hiervoor de enige benodigdheden koFFie, wi-Fi en een vergaderruimTe zijn. als voorbeeld voor heT oplossen van een maaTschappelijk probleem geeFT Femke de casus van een juweliers overval op de jan everT-sen sTraaT. ze willen heT imago van deze sTraaT verbeTeren door mensen meer Te beTrekken bij de buurT. ik vond diT een van de minsT inTeressanTe colleges. nieT omdaT er een gebrek aan inFormaTie was, maar meer omdaT heT mij ieTs Te zweverig is. ik vind de inTenTie goed om samen meT een paar mensen wekelijks een maaTschappelijk probleem aan Te pakken. en heT FeiT daT zij hiervoor alleen koFFie, wi-Fi en een ruimTe nodig hebben laaT zal zien daT onze regering nog veel meer kan bezuinigen dan ze zeg-gen. ik denk daT diT echTer wel een goed begin is, aangezien je alTijd ergens moeT beginnen. maar ik ben van mening daT pluk de dag op groTere schaal bezig zou moeTen zijn om zo meer invloed op de maaTschappij uiT Te kunnen oeFenen.

Page 15: BOK 2 465231

jos gadgeT

meneer gadgeT legT uiT waT succes FacToren zijn voor een sTad. hij beginT meT een uiTleg over de oprichTing van sTeden. volgens jos is de deFiniTie van een sTad: een speciFieke opeensTapeling van mensen die zich op daT momenT in de sTad bevinden. ook kan een sTad zijn voorTbesTaan verzekeren door een goed lopende kennis- en cre-aTie economie. hij laaT doormiddel van kaarTen zien hoe deze ver-houdingen binnen de groTe sTeden van nederland zijn. verder legT jos ook uiT waT succesFacToren van bepaalde plaaTsen binnen een sTad zijn. zoals die van openbare ruimTen en waaraan deze moeTen voldoen. ik vond diT een warrig college. veel Te veel inFormaTie die lasTig Te verwerken was (zelFs na de Tips van de droom coach). ook sprak de heer gadgeT soms onduidelijk waardoor heT college lasTig Te volgen is. ik denk als diT college in Twee delen werd gegeven de inFormaTie beTer zou blijven hangen.

Page 16: BOK 2 465231

Blog

in eersTe insTanTie had ik geen idee waarover ik een blog zou kunnen schrijven. maar Toen ging ik kijken naar mijn hobby namelijk vliegvissen. ik zag na lang zoek-en op inTerneT en gesprekken meT meerdere meede vissers, daT er nog ieTs onTbrak. er zijn veel vooroordelen over vliegvissen en ook een heel verkeerd beeld.

in mijn blog probeer ik diT nieT alleen Te weerleggen, maar geeF ik ook een kanT en klare handleiding voor beginners.

ik laaT zien daT heT vrij simpel is, aangezien diT heT grooTsTe vooroordeel is.

heT blog is Te vinden op:

vliegvissenissimpel.blogspoT.com

ik heb voor heT bok nieT alle verslagen opgenomen. diT om ruimTe Te besparen.

Page 17: BOK 2 465231

Vliegvissen Is Simpel

Page 18: BOK 2 465231

inTroducTie

ik ben Tim, een 24 jarige sTudenT, en ik ben al 9 jaar aan heT vliegvissen. ik ben diT blog begonnen omdaT, ik in gesprekken meT mede vissers, vaak Te horen krijg daT zij nieT aan vliegvissen beginnen oF zijn gesTopT omdaT zij heT Te moeilijk oF Te duur vinden. diT vind ik erg jammer om Te horen, omdaT ik zelF erg Fan ben van deze manier van vissen.

ik zal in diT blog handige Tips en manieren aanreiken om goedkoop en makkelijk Te vliegvis-sen. diT omdaT ik zelF nog sTudeer en weinig geld en Tijd heb om Te vliegvissen. ook hoop ik hierdoor meer mensen enThousiasT Te maken voor deze manier van vissen.

om Te beginnen wil ik heT graag hebben over de locaTie.

vaak zie je mooie FoTo’s van vliegvissers in prachTige rivieren in heT buiTenland. en als je dan zieT waT heT kosT om daar op die prachTige locaTie Te vissen, springen de Tranen in mijn porTemonnee. vaak ben je al een paar honderd euro kwijT aan de vakanTie zelF en dan nog meer nieT Te beginnen over de kosTen van een vergunning.

heT is naTuurlijk een droom van elke vliegvisser om op een prachTige locaTie als deze Te zijn. echTer voor veel mensen is diT nieT alTijd mogelijk. ook voor mij nieT. daarom ben ik zelF opzoek gegaan naar andere locaTies om leuk Te vliegvissen.

in nederland wordT je dan al snel verwezen naar de polders. diT zijn uiTsTekende locaTies om op snoek, baars en voorn Te vliegvissen. maar dan komT voor mij al weer heT volgende probleem: ik woon nieT in de buurT van een polder die ik Te voeT oF meT de FieTs kan bereiken, en ik heb een ov en geen auTo. diT zijn de plaaTselijke sloTen bij mij naasT mijn huis (leusden, uTrechT). heT zijn kleine sloTen, maar meT aardig waT ruimTe om meT de vlieghengel uiT de voeTen Te kunnen. ook bieden deze sloTen veel vissoorTen zoals baars, snoek, voorn, karper, alver, zeelT en blei. nou vind ik heT naTuurlijk heT mooisT om een Forel aan de haak Te slaan meT mijn vlieghengel, maar dan zal ik Toch, op de nederlandse Forelvijvers na, naar heT buiTenland moeTen verhuizen.

gelukkig leven in deze sloTen de vissen in alle maTen zodaT je heT nieT hoeFT Te doen meT alleen de kleine vissen. s een leuk kanaal om Te vissen, alleen kosT een vergunning inclusieF vispas 27,95 per jaar.

nu heb ik een paar locaTies laTen zien waar je erg leuk kan vliegvissen in je eigen buurT. in de volgende posTen zal ik laTen zien

- hoe je goedkoop aan je uiTrusTing kan komen zonder daT diT Ten kosTe gaaT van de kwaliTeiT.

- een paar simpele Technieken om zelF je vliegen Te binden.

- een paar bindpaTronen die simpel Te maken zijn en goed vangen. naTuurlijk geschikT voor eerder benoemde locaTies.

Page 19: BOK 2 465231

uiTrusTing vissen

persoonlijk vind ik een van de voordelen van vliegvissen heT FeiT daT je maar weinig uiTrusT-ing hoeFT mee Te nemen. waT heb je nu echT nodig om even snel een hengelTje Te werpen?

- vliegvishengel

- vliegvisreel (molen)

- backing

- vliegvislijn

- leader (meT evenTueel een TippeT)

- een doosje meT verschillende vliegen

- Tang om Te onThaken

- klein schaarTje

- schepneT

diT lijkT misschien al heel waT, maar gelukkig is heT veel klein spul. diT alles pasT gemakke-lijk in Tas. meT uiTzondering van de hengel naTuurlijk. even Ter illusTraTie, mijn uiTrusTing zieT er als volgT ingepakT uiT.

om naTuurlijk een beeTje op de kosTen Te leTTen gebruik ik mijn schoolTas Tevens als vlieg-visTas. diT resulTeerT echTer wel vaak in heT dwalende haakjes uiT de vingers Trekken als ik op school een pen zoek. maar heT bespaard weer op een dure rugzak speciaal voor heT vliegvissen.

Tegenwoordig is alles makkelijk via inTerneT Te verkrijgen. maar je hebT verschil Tussen TopkwaliTeiT producTen meT een Flink prijskaarTje, en TopkwaliTeiT producTen meT een leuk prijskaarTje.

voor de TopkwaliTeiT meT een hoog prijsje kan je TerechT op:

hTTp://www.Taimen.com/nl/nl/

oF

hTTp://www.exclusiveFishing.nl/shop/

hier weeT je zeker daT de Tranen in je porTemonnee schieTen. wel onTzeTTend mooi spul overigens.

gelukkig kan heT ook anders!

als je bijvoorbeeld kijkT op:

hTTp://www.amFishingTackle.nl/

kan je sponTaan weer lachen. heT zijn mooie spullen van zeer goede kwaliTeiT. op deze siTe kan je ook alles vinden om leuk Te kunnen vliegvissen.

en dan heb je ook nog:

hTTp://1000vliegen.nl/

ook hier hanTeren ze leuke prijzen voor een goede kwaliTeiT.

Page 20: BOK 2 465231

op de laaTsT genoemde siTes koop ik dan ook mijn producTen. helaas waren deze siTes nog nieT beschikbaar Toen ik begon meT vliegvissen, dus heb ik in heT begin wel waT duurdere spullen moeTen aanschaFFen. gelukkig besTond er Toen al wel zoieTs als je verjaardag.

nu heb ik een aanTal Tips gegeven voor heT goedkoop aanschaFFen van heT vismaTeriaal. in deel 2 van de uiTrusTing zal ik ingaan op heT goedkoop inkopen van je vliegbindspullen. wanT ook diT is een onderdeel van heT vliegvissen, en wordT ook vaak als moeilijk en vooral duur ervaren.

uiTrusTing vliegbinden

vliegbinden.

waarom vliegbinden? heT anTwoord is vrij simpel, heT scheelT Tijd, geld en bevorderd de vangsT. heT is naTuurlijk erg makkelijk om al je vliegen gewoon in de winkel Te kopen. ze-ker als je neT beginT meT vliegvissen is diT zeker aan Te raden. maar de sTandaard vliegen die in de winkel Te krijgen zijn zullen nieT alTijd voldoen. vaak is een kleine aanpassing nodig zoals een goud linTje erom oF in plaaTs van een goudkopje een zwarTe kraal als hooFd. hier zal ik in de volgende posTs op in gaan.

waT heb je nodig om Te beginnen meT vliegbinden?om Te sTarTen heb je aardig waT spullen nodig. hieronder volgT een lijsT meT spullen en een aFbeelding voor de duidelijkheid. ook zal ik er meTeen een link bij doen naar goedkope siTes. als eersTe begin je meT de aanschaF van een vice. diT is de houder voor je haken waarop je bind. deze kan je in een seT kopen meT ook alle benodigde gereedschappen.

Page 21: BOK 2 465231

deze is hier Te besTellen, maar ook op de volgende siTes die ik zal noemen. hTTp://raven.nl/nl/producT/overige/1804_vliegvis_accessoires/x2/vliegbindseT_anglers/rav7301/# mochT je zelF een vice hebben gevonden maar zonder gereedschap, dan kan je heT ger-eedschap via deze link besTellen:hTTp://www.marTensvliegvisprodukTen.nl/shop/ naTuurlijk heb je haken nodig om op Te binden. nu ga ik geen FoTo van een haak geven, aangezien ik snap daT iedereen weeT hoe een haakje er uiT zieT. maar op de volgende siTe kan je goedkoop aan je haken komen: hTTp://www.marTensvliegvisprodukTen.nl/shop/ maar ook op:hTTp://www.amFishingTackle.nl/ verder heb je maTeriaal nodig om Te binden. diT varieerT van veren ToT verschillende kralen en meTaaldraadjes. allereersT een lijsT meT basisbenodigdheden:- FazanTensTaarT

- hanennek om hackles Te maken

- dubbing om lijFjes Te maken

- goud/silver/koper koppen voor de nymphen - binddraad

- silver/goud Tinsel (draad) - pauwenveren

- glaskralen

- varnish (om je vlieg aF Te lakken)

meT deze sTandaard producTen kan je al veel vliegen binden die goed vangen. uiTeraard zal je na verloop van Tijd merken daT je meer spullen wil/nodig hebT. omdaT deze spullen in veel kleuren Te verkrijgen zijn heb ik de volgende kleuren gese-lecTeerd die eigenlijk sTandaard in je vliegbinduiTrusTing moeTen ziTTen:

Page 22: BOK 2 465231

- bruin

- zwarT

- wiT

- rood

- grijs

- groen

- olive

- Tan

- oranje

- roze

naTuurlijk hoeF je nieT alle spullen in deze kleuren Te hebben. alleen de dubbing, bind-draad en veren. in de volgende posTs zal ik meT deze kleuren en maTerialen vliegen laTen zien die goed vangen in je plaaTselijke slooT.

simpele sTarT Technieken voor heT binden

om Te beginnen meT binden zijn er een paar handelingen die zich bij elke vlieg weer her-halen. ze zijn nieT lasTig maar je moeT wel even weTen hoe heT moeT, anders valT je vlieg uiTelkaar voordaT deze heT waTer heeFT geraakT.

omdaT ik zelF nieT over een goede camera beschik, zoals al eerder benoemd ben ik maar een sTudenT meT weinig geld, heb ik op youTube de Filmpjes opgezochT om goed Te illusTreren hoe deze Technieken werken.

om Te beginnen de draad vasT zeTTen op de haak:

daarna heT inbinden van een sTaarT op de vlieg:diT is een Filmpje over heT binden van een hele vlieg. maar heT gaaT vooral om heT inbind-en van de sTaarT. naTuurlijk is deze vlieg ook erg goed om mee Te beginnen, omdaT deze makkelijk Te maken is.

heT aanbrengen van dubbing:

heT aanbrengen van een hackle:(diT geld voor heT aanbrengen van bijna alle veren) diT gaaT dan wel meT een machine, maar deze meneer doeT heT ook voor hoe heT meT je handen moeT.

Het afbinden van een vlieg:

diT zijn eigenlijk de basisTechnieken die behoren ToT heT vliegbinden.

in de volgende posTs zal ik wel eigen FoTo’s gebruiken voor heT illusTreren van de vliegen.

Page 23: BOK 2 465231

de eersTe vlieg

nu dan een paar simpele vliegen en nymphen om mee Te beginnen. als eersTe zal ik een vlieg laTen zien die mij nog nooiT in de sTeek heeFT gelaTen. deze vlieg is gebaseerd op de “iron blue dun”. in welk seizoen dan ook, waar dan ook, deze vlieg vangT alTijd. hij is wel op een zeer kleine haak gebonden, namelijk een maaTje 22. naTuurlijk is heT ook mogelijk om deze vlieg groTer Te binden. al zou ik nieT verder gaan dan een maaT 14 haak. deze vlieg is uiTermaTe geschikT voor rivieren, meren en naTuurlijk gewoon in de slooT!

als eersTe een lijsTje meT benodigdheden:

- haak maaT 22 ToT 14

- grijze dubbing

- wiTTe oF grijze cdc ( cull de canard )

- grijze binddraad

- rode dubbing oF een sTukje rood draad

bindinsTrucTie:

bind de grijze binddraad vasT op de haak

pak een grijze oF wiTTe cdc veer en sTrijk meT je vingers alle uiTeinden rechT naar boven.

leg de veer op heT einde van de haak om de sTaarT in Te binden.

bind de sTaarT sTevig vasT en verwijder heT overige deel van de veer.

bind nu heT sTukje rode draad in achTer de sTaarT oF doe de rode dubbing op de draad.

maak vanaF de sTaarT naar voren een klein sTukje rood. maak diT sTuk nieT Te grooT. heT gaaT om een rood punTje achTer de sTaarT.

doe vervolgens de grijze dubbing op de binddraad en maak hier heT lijFje van. leT goed op daT ook heT rode gedeelTe en heT grijze gedeelTe van dun naar dik loopT vanaF de sTaarT.

maak heT lichaampje ToT op ongeveer 3 millimeTer vanaF heT haakoogje.

pak vervolgens nog een cdc veer oF pak heT aFgeknipTe sTukje cdc veer, en bid deze bovenop de haak in. zorg ook daT deze goed sTrak ziT.

knip heT overige sTukje veer weer aF en bind de vlieg aF.

zorg meT heT aFlakken daT er nieT Te veel varnish op de veer komT. diT gaaT Ten kosTe van heT drijFvermogen.

visinsTrucTie:

laaT deze vlieg lekker op heT waTer liggen. geeF aF en Toe een klein rukje aan de lijn zodaT heT lijkT alsoF er ieTs levends op heT waTer ligT. de vissen zullen al snel geïnTeresseerd zijn. bij een sTevige wind op heT waTer heeFT deze vlieg echTer al snel minder eFFecT, omdaT de golFen in heT waTer de vlieg bijna onzichTbaar maken.

Page 24: BOK 2 465231

een handige en zeer simpele nymph

deze nymph is eigenlijk zeer makkelijk Te maken en daarom geschikT om in groTe hoeveel-heden Te produceren. deze nymph doeT heT zeer goed in de slooT. vooral voorn kan deze vlieg nieT weersTaan.

een lijsT meT benodigdheden:

- grub haak maaT 16

- roze Floss oF dubbing

- pauwenveer

- zwarTe glaskraal

- zwarTe binddraad

bindinsTrucTie:zeT de zwarTe kraal op de haak.

zeT de zwarTe binddraad vasT op de haak en bedek de haak ToT verder dan halverwege de haak.

zeT onderaan de haak de roze Floss oF dubbing vasT.

wikkel diT om de haak ToT een paar millimeTer voor de zwarTe kraal.

zeT de pauwenveer vasT achTer de kraal.

wikkel de pauwenveer een aanTal keer om de haak en zeT deze vervolgens vasT achTer de kraal.

bind de vlieg aF.

heT is heel simpel als je alle basisTechnieken beheersT.

visinsTrucTie:

deze nymph wordT eigenlijk al gepakT vlak na heT inwerpen. laaT de nymph even zinken, en haal deze daarna meT korTe kleine rukjes binnen. heT enige nadeel is daT deze nymph na augusTus nieT meer werkT. heT s dus echT een zomer nymph.

Page 25: BOK 2 465231

van een onbekende

de voorkeur

de volgende nymph is eigen de eersTe vlieg die ik aan mijn lijn knoop als ik ergens kom. heT is een waT lasTiger paTroon om Te binden als je een beginner benT, maar deze doeT heT geweldig. ik heb diT paTroon nieT zelF verzonnen. ik heb deze van inTerneT geplukT zonder Te kijken van wie deze was.

dus aan de bedenker van deze vlieg: je benT mijn held!

deze nymph is vrij lichT en en zinkT daarom nieT snel. diT is echTer ook nieT nodig, wanT de vis pakT de vlieg al nadaT deze heT waTer raakT.

een lijsT meT benodigdheden:

- grub haak maaT 16

- 4 zwarTe glaskralen van 2mm

- zwarTe binddraad

- donkerbruine dubbing (lieFsT hazen/konijnen dubbing)

bindinsTrucTie:

zeT de 4 glaskralen allemaal op de haak.

duw de kralen allemaal naar heT haakoogje Toe.

zeT de draad vasT op de haak. doe diT ver naar onderen anders kunnen de kralen nieT Terug schuiven.

zeT de bruine dubbing op de draad.

wikkel de dubbing in een kleine hoeveelheid op een kleinsTukje onderaan.

laaT een van de kralen zakken en vasTlopen op heT sTukje dubbing.

hou de kraal meT Twee vingers op zijn plek, en ga meT een slag over de kraal heen meT de binddraad.

maak hier ook weer een mooi sTukje meT de bruine dubbing en laaT vervolgens de volgende kraal zakken.

maak ook hier weer een mooi sTukje lijF meT de bruine dubbing en laaT de laaTsTe kraal weer zakken.

maak heT laaTsTe sTukje lijF ( mag lekker dik), en bind de vlieg aF.

gebruik nieT Te vel varnish, wanT dan versTijFT de dubbing.

visinsTrucTie:

zoals al eerder gezegT, de vis pakT deze vlieg al bij heT raken van heT waTer. mochT diT nu nieT gebeuren, dan haal je de nymph binnen meT kleine rukjes. als de vlieg na 5 a 6 rukjes nog nieT is gepakT moeT je gewoon opnieuw inwerpen.

Page 26: BOK 2 465231

herFsTkleuren

de kleuren van de herFsT

waT ik zo mooi aan deze nymph vind is daT de kleuren oranje en bruin ook echT de periode verTegenwoordigen waarin deze vlieg werkT. heT is een ieTs lasTigere vlieg om Te binden maar zeker nieT onmogelijk. ook deze vlieg is uiTsTekend om mee in de slooT Te vissen.

lijsT meT benodigdheden:

- kamakaTsu F22 haak maaT 16 (grub haak maaT 16 kan ook)

- oranje dubbing

- bruine dubbing

- krysTal Flach Tinsel oF zilver Tinsel

- paTrijs borsTveren

- zwarTe binddraad

bindinsTrucTie:

zeT de zwarTe binddraad vasT op de haak.

bind de krysTal Flash in en bind deze vasT ToT de laaTsTe haakbochT.

doen de oranje dubbing op de draad en maak een lichaampje van dun naar dik.

wikkel de krysTal Flash 3 maal om diT lichaampje heen en bind heT vasT.

doe de bruine dubbing op de draad en maak heT lichaampje van dik naar dun aF.

draai de nymph ondersTeboven en pak de Topjes van de paTrijs borsT veren.

zeT deze vasT en leT op daT heT haakoogje vrij blijFT.

draai de nymph weer Terug en bind deze aF.

visinsTrucTie:

inwerpen en een paar seconden laTen zinken. daarna meT kleine rukjes binnenhalen. de vis achTervolgd de vlieg eersT even voordaT hij deze pakT.

Page 27: BOK 2 465231

visserslaTijn

heT bewijs

na alk deze sTerke verhalen en vliegen is heT naTuurlijk Tijd voor enig bewijs. hieronder heb ik de FoTo’s geplakT samen meT de vlieg waarmee ik deze heb gevangen.

maar eersT nog even een sTukje over waarom ik deze blog maak.

ik merk sTeeds en sTeeds meer daT mensen onder de indruk zijn als ik meT een vlieghengel langs de waTerkanT sTa Te vissen. ze vinden heT knap daT je heT kan en vinden heT raar daT je blijkbaar ook gewoon in de slooT kan vliegvissen.

ik wil graag duidelijk maken daT vliegvissen nieT moeilijk is, ook nieT duur is en overal kan. ik wil mensen enThousiasT maken voor deze manier van vissen.

ook wil ik een pagina maken voor mensen die nieT weTen hoe ze moeTen sTarTen oF mensen die moeiTe hebben meT de juisTe inFormaTie vinden over heT beginnen meT vliegvissen.

ik wil mijn enThousiasme overbrengen op vooral beginners. naTuurlijk hoop ik nu nieT daT sTraks mijn hele slooT vol sTaaT meT allemaal vliegvissers, maar daT je heT waT meer gaaT zien om je heen.

maar genoeg enThousiasme en moTivaTie. Tijd voor heT keiharde bewijs en visserslaTijn.

Page 28: BOK 2 465231

Tips voor heT vliegvissen in sloTen

Tips & Trics

algemeen bij vliegvissen in de slooT

zoek de vis bij sTukken meT veel begroeiing zoals rieT. hier ziTTen de vissen vaak dichTbij. in de winTer zal je de vis moeTen zoeken op de ieTs diepere sTukken van de slooT. als er bijvoorbeeld FlaTs sTaan die grenzen in heT waTer, is heT versTandig om dichT langs de FlaTs Te vissen. deze geven namelijk warmTe aF, en diT TrekT de vissen aan. kijk goed om je heen oF je echT wel de ruimTe hebT. vaak ligT een slooT langs de weg oF FieTspad. meT vliegvissen heb je namelijk evenveel ruimTe voor je als achTer je nodig. heT zou dan ook erg vervelend zijn als je een passerende FieTser oF voeTganger aan de haak slaaT. sloTen hebben vaak kleine hoekjes oF inhammen. de kans is grooT daT hier vis ziT. leT ook goed op heT waTeroppervlakTe. op een dag daT er weinig wind sTaaT verraden de vissen zichzelF vaak doordaT je kringen oF sTrepen op heT waTer zieT. denk nieT daT je vliegen allemaal realisTisch moeTen zijn. soms kunnen gekken kleuren en vormen ook de aandachT van de vis Trekken. soms moeT je gewoon een beeTje experimenTer-en.

houd alTijd in gedachTe daT een goede voorbereiding heT halve werk is, de resT komT door ervaring. verwachT nieT daT je alTijd maar ieTs vangT. vaak is nieTs vangen erg FrusTrerend maar zeer leerzaam. bij zinkende vliegen

nu zijn er nog wel een paar zaken waar je rekening mee kan houden Tijdens heT vliegvissen in de slooT. voor de diepTe van de slooT is belangrijk bij heT vissen meT een nymph. deze zinken namelijk en Trek je al snel over de bodem door de bagger. de meesTe sloTen zijn 1,5 a 2 meTer diep. zodra de nymph in heT waTer ligT zal hij al sneller zinken dan je denkT. Tel na heT inwerpen dan ook ToT 7. dan weeT je zeker daT de nymph een goede diepTe heeFT bereikT, en daT bij de meesTe vissen de inTeresse is gewekT (miTs je de goede nymph gebruikT). mochT je dan Toch nog bagger oF Takken oF in mijn geval een zak Tuinaarde aan de haak slaan, Trek deze dan voorzichTig en rusTig naar je Toe. als je Te hard binnenhaalT weeT je zeker daT je sTek zo goed als leeg is van de vis. als je hebT ingeworpen, haal dan nieT Te snel binnen. soms haal ik namelijk ieTs Te enThousi-asT binnen waardoor de nymph de vissen veel Te snel passeerT. hierdoor is de inTeresse zo goed als weg bij de vissen. wachT nieT Te lang meT heT wisselen van de nymph. als je na 5 a 6 keer werpen nog geen reacTie hebT, kan je heT besTe een andere kleur oF andere vlieg gebruiken. bij droge vliegen

gooi de vlieg op heT waTer en laaT deze daar eersT even rusTig liggen. vaak TrekT de inslag op heT waTer de inTeresse van de vis al. mochT er Toch niks gebeuren, dan kan je kleine rukjes aan je lijn geven. de vlieg maakT dan kleine kringen op heT waTer waardoor heT lijkT alsoF een insecT in heT waTer is gevallen. leT er goed op daT er overdag vaak geen vliegen op heT waTer zijn. deze komen vaak pas laTer op de middag oF na heT avondeTen (in de zomer). dan sTijgen de larven van de vliegen naar de oppervlakTe en komen uiT.

kijk voor je meT de droge vlieg gaaT vissen goed om je heen. kijk welke vliegen aanwezig zijn op heT waTer, en belangrijker nog, welke kleur deze vliegen hebben. als je meT de ver-keerde kleur vlieg aan heT vissen benT kan diT erg FrusTrerend werken. de vissen pakken van alles van de oppervlakTe, behalve jou vlieg. mochT je nu nieT kunnen zien welke vlieg oF kleur aanwezig is op heT waTer, wissel dan snel van vlieg. gooi 2 a 3 keer in, en bij geen reacTie meTeen wisselen. gooi nieT op de vis. diT zal de vis zeker aFschrikken, en dan kan je weer een Tijdje wachTen ToT je deze vis Terug zieT. mik alTijd ieTs voor de vis. veel succes!

Page 29: BOK 2 465231

Per

son

a

Page 30: BOK 2 465231

Max

Maak kennis meT max.max ziT in groep 8 van basisschool ‘T schip in purmerend. hij is dol op een bezoek aan heT museum en gaaT hier dan ook vaak heen meT zijn ouders. waarom houd max Toch zo van museum? zijn vader is geschiedenis docenT en heeFT de lieFde voor geschiedenis overgebrachT op zijn zoon. eigenlijk is alles waT meT culTuur Te maken heeFT inTeressanT voor max.

in zijn vrije Tijd gaaT max vaak opweg meT zijn camera om FoTo’s van de naTuur, dieren en archiTecTuur Te maken.

zoals op de FoTo al Te zien is ziT max ook in de Toneelclub van zijn school. na school vind hij heT dan ook geen sTraF om lekker Toneel Te spelen meT andere klasgenoTen. maar in TegensTelling ToT de kleding die max op de FoTo aan heeFT, draagT hij normaal alleen maar kleding van bekende merken. vooral de kleding van Tommy hilFiger en ralph lauren spreken hem aan. max wil er alTijd neTjes en verzorgd uiT zien.

waT beTreFT eTen is max een slimme jongen. hij heeFT de voorkeur voor biologisch eTen. ook ziT hij bij de plaaTselijke hockeyclub. hier kan hij in heT weekend al zijn energie kwijT. ook maakT max greTig gebruik van de nieuwsTe Technologie. meT zijn smarTphone sTaaT hij consTand in conTacT meT zijn vrienden en vriendinnen. ook de nieu-wsTe applicaTies zijn al snel gedownload en geTesT ToT heT uiTersTe.

meT en moeder die een archiTecTenbureau beziT en een vader die geschiedenis leerT heeFT max een leuk gezin daT zich vooral richT op culTuur en beleving.

Page 31: BOK 2 465231

Cross media comcept

Voor het winter magic festival of water and light zijn verschillende concepten ontwikkeld om meer aandacht te krijgen voor dit festival.

De Letter.

een maand voordaT heT FesTival beginT zal de leTTer l verlichT worden op een bekend gebouw in amsTerdam. denk aan heT cenTraal sTaTion oF heT paleis op de dam. onder deze leTTer zal de siTe en een qr-code worden gegeven waarop de mensen meer inFormaTie kun-nen vinden. verder zullen er door de resT van de sTad ook verlichTe leTTers worden op-gehangen, zoals in de kalversTraaT. de verlichTe leTTers zullen samen een woord vormen. onder elke leTTer zal de siTe en een qr-code worden gegeven waarop de mensen kunnen zien waT de bedoeling is van de verlichTe leTTers, namelijk: wordT lichT burgemeesTer van amsTerdam. elke dag zal er een nieuwe leTTer van heT woord lichT burgemeesTer oplichT-

en ergens in de sTad.

Wordt licht burgemeester van Amsterdam.

de verlichTe leTTers zullen samen heT woord lichT burgemeesTer vormen. de leTTers zullen worden opgehangen langs de rouTe van heT FesTival. heT is de bedoeling daT mensen de leTTers FoTograFeren en deze delen op de siTe, TwiTTer en Facebook van heT FesTival. uiTeraard is heT de bedoeling daT de mensen heT woord raden door alle leTTers Te vinden en Te FoTograFeren. als bewijs van heT aanwezig zijn bij een van de leTTers kunnen mensen zich inchecken via Fouresquare. uiTeindelijk is heT de bedoeling daT de winnaar wordT gekozen die als eersTe oF snelsTe de leTTers in de goede volgorde aanleverT. de prijs is daT deze persoon samen meT Tien

vrienden een vip-lounge krijgT Tijdens heT FesTival.

Page 32: BOK 2 465231

WOM actie

Om de aandacht te richten op deze actie, en meer mensen te laten participeren zal er op de dag dat de eerste letter L oplicht een flashmob verschijnen die met behulp van verschillende lichtjes op het lichaam een dans opvoeren. Aan het einde van de dans zal de letter L oplichten. Zo wordt er voldoende aandacht gericht op de start van de actie.

De bedoeling is namelijk om het festival bekend te krijgen bij de jonge Amsterdammers. Doro deze acties zal dit ook zeker ge-beuren.

Succes omdat.......

Omdat de actie in een wedstrijd vorm is zal er ook veel over gepraat worden door de eerste acties. Hierdoor zullen meer mensen participeren.

Mensen willen graag foto’s maken omdat ze de letters moeten zoeken. Ze zullen getriggerd worden door vrienden die op face-book of twitter ook deelnemen aan de actie en de foto’s delen. Omdat de prijs gedeelt kan worden zullen vrienden/vriendinnen elkaar gaan helpen om te winnen. mensen zullen gaan samenw-erken om zo snel mogelijk alle letters te verzamelen.

Omdat de actie voornamelijk via social media word gehouden en uitgevoerd is er een constant gesprek tussen de mensen van de organisatie en de deelnemers aan de actie. Zo blijft de actie in de gedachten van mensen.

Page 33: BOK 2 465231

Print screens

Page 34: BOK 2 465231

VALS

volgens vals ben ik een experiencer en inovaTor. ik ben gemoTiveerd door zelFexpressie. jong, enThousiasT en een impulsieve consumenT. ik ben snel enThousiasT door nieuwe mogeli-jkheden, maar ook neT zo snel weer bekoeld. ik ben op zoek naar variaTie, opwinding, ge-nieTen van heT nieuwe en heT risicovolle. mijn energie vind een uiTlaaTklep in heT uiToeFenen van sporT, recreaTie en sociale acTiviTeiTen. ik ben een greTige consumenT die een grooT deel van zijn inkomen besTeed aan mode, enTerTainmenT, en gezelligheid. mijn aankopen weerspei-gelen de nadruk die ik leg op heT er goed uiT zien en heT hebben van “cool” sTuFF.

Page 35: BOK 2 465231
Page 36: BOK 2 465231

Personal Branding Blog.(Extra opdracht )

hoe kan je een goed personal branding blog schrijFen? hier volgen zes goede Tips van experTs.

1. kies de kwaliTeiTen waarom jij bekend wil zijn.

elk brand is gebasseerd op een aanTal kwaliTeiTen. als deze voor jezelF duidelijk zijn, is heT makkelijker om een brand Te maken voor jezelF. je kan namelijk consTanT Terug kijken om Te zien oF je brand nog sTeeds gekoppeld is aan deze kwaliTeiTen oF daT je aFwijkT van deze kwaliTeiTen.

2. maak nieT Te veel brand elemenTen.

voor mensen is heT lasTig om meerdere dingen Te onThouden oF Te doen. als je Te veel kwaliTeiTen benoemd, zal nieT iedere kwaliTeiT worden inThouden oF opgepikT door je vol-gers. kies daarom 4 oF 5 basis elemenTen (lieFsT naTuurlijk 1) en Focus je op deze. als je nu 1 kwaliTeiT van jezelF kon kiezen, welke zou daT dan zijn?

3. maak je zelF speciaal.

zorg daT je een onderscheidend brand maakT. ga nieT voor de meesT voor de hand liggen-de kwaliTeiTen waar iedereen van zegT daT ze daar over beschikken. zo val je namelijk nieT meer op meT je eigen kwaliTeiTen. leg ook goed uiT waarom jij over die kwaliTeiTen beschikT. geeF voorbeelden oF beschrijF hoe jij iedere dag/week die kwaliTeiTen wil en/oF gebruikT.

4. beschrijF.

beschrijF jezelF, je brand en dagelijkse doen en leven oF beschrijF hoe je brand is onTwikkeld. zorg daT je een inTerressanT verhaal hebT daT mensen willen lezen. zorg daT je een missie hebT: “ik schrijF diT blog omdaT.......”.

5. zorg daT je inTerressanT benT.

geeF mensen een rede om je blog Te lezen. waarom willen zij weTen wie jij benT? kunnen ze jou verTrouwen? zijn jou verhalen wel orgineel genoeg? een voorbeeld: bij Tip 3 wordT verTeld daT je moeT aangeven en oF beschrijven waarom jij over bepaalde kwaliTeiTen beschikT. zorg daT je leuke/orginele voorbeelden geeFT, oF ze op een leuke en nieuwe manier beschrijFT. nu even een voorbeeld van FouT en goed.

FouT:

ik was op vakanTie in Frankrijk, lekker aan heT kamperen. ‘s ochTends ging ik naar de bakker. ik heb gemerkT daT Fransen nieT alTijd vriendelijke zijn als ik ze in heT engels aanspreek. ondanks daT deze man nieT erg vriendelijk was, bleeF ik aardig. Toen deze man mij Te veel geld Terug gaF bij heT aFrekenen, was ik zo vriendlijk om diT geld Terug Te geven. daarom ben ik vriendelijk en aardig.

waarom is diT nieT goed? de kwaliTeiTen die beschreven worden zijn namelijk posiTieF. heT zijn goede kwaliTeiTen waar meer mensen over zouden moeTen beschikken. maar heT ver-haal is gewoon saai. heT is een dagelijkse siTuaTie voor mensen, ergens een producT kopen.

Page 37: BOK 2 465231

heT zal geen discussie doen opwaaien over jou kwaliTeiTen. heT zal namelijk eerder een discussie worden over heT FeiT dan Fransen vaak minder aardig zijn als je engels Tegen ze spreekT. diT is namelijk veel algemener bekend, en veel mensen hebben hier ervaring mee. je kwaliTeiTen die je wil beschrijven worden gemisT. waarschijnlijk krijg je reacTies als:

“heT is Toch ook nieT zo moeilijk om Twee woorden Frans Te leren om brood Te besTellen?”

oF

“ja ik vind daT die Fransen ook gewoon engels moeTen gaan spreken en nieT zo moeTen zeiken!”

nu een goed voorbeeld in een andere siTuaTie.

goed

vandaag sTond ik op mijn balkon en zag ik een jonge meerkoeT meT een grooT sTuk visaas om zijn poTen zwemmen. ik heb meTeen de dierenambulance gebelT zodaT zij diT dier konden bevrijden. echTer, na drie lakse pogingen van de dierenambulance zeiden zij daT ze niks konden doen. daarop heb ik besloTen om zelF heT dier Te gaan redden. samen meT een vriend ben ik meT een schepneT langs de waTerkanT gaan sTaan om heT dier in een hoek Te drijven. Toen heT dier in een hoek zaT kwam heT vasT Te ziTTen in de plaTen en dook in een buis onderwaTer. heT dier zou sTikken. mijn vriendin en haar vriendin kwamen al aanlopen meT een zwembroek (voor de grap). ik dook de bosjes in om deze aan Te Trekken en ben Toen de slooT in gesprongen. ik heb heT dier bevrijd en overhandigT aan de dierenambulance.

waarom is diT beTer? heT is een uiTzonderlijke siTuaTie. nieT heT FeiT daT een dier in nood is, maar heT FeiT daT iemand een slooT in duikT om een dier Te helpen. je kwaliTeiTen hoeF je nieT Te benoemen in diT verhaal. door Te lezen koppelen mensen zelF de kwaliTeiTen van jou aan de acTies in heT verhaal.

kies daarom nieT de kwaliTeiTen die je gaaT beschrijven, maar kies heT verhaal daT die kwal-iTeiTen heT besTe naar vooren laTen komen.

6. gelooFwaardig.

zorg daT je verhaal, kwaliTeiTen, brand en eigenlijk alles gelooFwaardig is en ook waar is. zorg daT mensen je verTrouwen en ook geloven daT jij beschikT over de kwaliTeiTen. als voorbeeld: je beschrijFT in een verhaal je eigen acTies om je gekozen kwaliTeiT Te omschrijven. een van je vrienden leesT diT en is heT er ToTaal nieT mee eens. hij oF zij schrijFT een reacTie: “diT is echT ToTale onzin waT je verTeld”. heT FeiT daT deze persoon misschien gelijk heeFT oF uiT jaloezie schrijFT, maakT nieT uiT. iemand van buiTenaF weeT nieT waT er speelT en zal na deze reacTie direcT je gelooFwaardigheid in TwijFel nemen. en dan ben je al weer een volger kwijT. als een gebeurTenis in TwijFel kan worden geTrokken door bekende, beschrijF heT dan nieT oF geeF duidelijk aan daT er ruimTe is voor aanvulling van andere volgers.

Page 38: BOK 2 465231

Bronnenlijst

sTraTegisch merkenmanagemenT, 3de ediTie, kevin lane keller.

hoorcelleges creaTive indusTries

- week 1- week 3- week 5

werkcolleges creaTive indusTries

werkcolleges adobe indesign

bronnen exTra opdrachT:

hTTp://www.pickThebrain.com/blog/how-To-creaTe-your-personal-brand-in-6-easy-sTeps/

hTTp://www.personalbrandingblog.com/how-To-creaTe-The-sTory-oF-your-personal-brand/

hTTp://www.reachcc.com/reachdoTcom.nsF/3d3ab85617c37d-52c1256aF500687F55/557194909cb1a6acc1257036007bada3!opendocumenT

Page 39: BOK 2 465231