BOK Tessa Huisman

of 14 /14
Analyseer je eigen droom! Creative Industry Gastcolleges Droomcoach Nicoline Douwes Mr. Harder Louis Mendo Persona Simone van der Linde Creatieve communicatie B O K Juni 2011

Embed Size (px)

description

Creative industry 2011

Transcript of BOK Tessa Huisman

Page 1: BOK Tessa Huisman

Analyseer je eigen droom!

Creative Industry

Gastcolleges

Droomcoach Nicoline Douwes Mr. Harder

Louis Mendo

Persona Simone van der Linde

Creatieve communicatie

B

OK

Juni 2011

Page 2: BOK Tessa Huisman

Ik ben Tessa Huisman, 20 jaar en ik studeer HTRO.Ik werk 2 dagen in de week in de thuiszorg. Verder hou ik van lezen, muziek, uitgaan en reizen. Over een maandje ga ik voor 6 weken naar Bali toe en daar heb ik ontzettend veel zin in!!Op dit moment volg ik de minor Creatieve Industrie. Ik heb de minor als heel wisselend ervaren. De opdrachten vond ik leuk om te doen, zowel deze periode als de vorige. Ik vond alleen de lessen deze periode iets minder. Het ging wat mij betreft te veel over social media.

XO Tessa

Even voorstellen..

Page 3: BOK Tessa Huisman
Page 4: BOK Tessa Huisman

Het allereerste gastcollege werd gegeven door de droomcoach Nicoline Douwes. Ik moet zeggen dat ik er met sceptische gevoelens naar toe ging. Wat heeft een droomcoach te maken met de minor Creatieve Industrie? Ik begon er over na te denken. Misschien kun je wel creatieve ideeen halen uit je dromen? Handig! Alleen niet zo handig dat juist ik ze dan weer (bijna) nooit onthoud... Ik vraag me weleens af hoe dat toch komt. Zou ik te diep slapen? Ik word namelijk ook (bijna) nooit wakker in de nacht. Ik ga naar bed en het

eerste moment dat ik wakker word gaat mijn wekker! Heel fijn natuurlijk, behalve voor de opdracht die ons gegeven was. Ik vond het college erg interessant, en wat een leuke vrouw is die Nicoline! Ik geloof ook heel erg dat er geen standaard betekenissen zijn voor bepaalde ‘standaard’ dromen zoals het uitval-len van de tanden. Iedereen interpreteert dit anders net zoals gedachten in het dagelijke leven. Tijdens het college analyseerde Nicolne een droom van een meisje, heel interessant om te zien wat daaruit kwam!

Denken in je slaapGastcollege Nicoline Douwes

3

Page 5: BOK Tessa Huisman

Aan het einde van het gastcollege vroeg Nicoline ons om eens echt goed naar je dromen te kijken, ze te analyseren en of je een verschil merkt met hoe het daarvoor ging. Ik moet zeggen dat ik mijn dromen vrij weinig onthoud.. en dan bedoel ik echt 1x in de maand bijvoorbeeld. Alleen als ik een keer vroeg wakker word en daarna weer inslaap onthoud ik het weleens. Op zich is dat niet heel erg veranderd na het college, aangezien ik hier ook niet echt controle over heb. Wel ben ik me veel bewuster geworden van de dromen en ben ik ook benieuwd wat het dan betekend. Laatst heb ik een hele heftige droom gehad.

Mijn oma heeft een maand geleden een zwaar herseninfarct gehad. Hierdoor kan ze helemaal niets meer, niet meer eten, niet meer slikken en ze is ook voor meer dan de helft verlamd. Een paar maanden geleden is mijn oom (haar zoon) overleden en dat is een zware klap voor haar geweest. Ik droomde laatst dat een andere oom was overleden en dat we dat aan haar moes-ten vertellen. Ik kan me nog goed herrinneren hoe heftig ik dat vond. Vooral het moeten aan-zien dat mijn oma zich niet meer in woord kan uitdrukken, maar wel haar emoties van haar gezicht kon aflezen. Het speelde zich af in het revalidatiecentrum waar ze nu is opgenomen. Ik was daar met mijn ouders en het was ‘s avonds. Ik denk dat ik het heel erg moeilijk vind om te zien hoe mijn oma er aan toe is.

Nu ik meer let op de dromen die ik onthoud (want nee, ik onthoud ze nog steeds vrij weinig), merk ik wel dat ik droom over hetgeen dat me dwars zit of waar ik mee bezig ben geweest.

Laatst lag ik in bed en kon ik niet slapen van alle creatieve ideeen die ik kreeg. In de middag was ik bezig geweest met dit magazine en dat merkte ik ‘s avonds heel erg. Ook hier ben ik me meer bewust van geworden. Normaal zou ik er geen aandacht aangeven en was ik waar-schijnlijk sneller in slaap gevallen. Nu schreef ik alle ideeen op en ik kon ze de volgende dag heel goed gebruiken!

4

Droomanalyse

Page 6: BOK Tessa Huisman

Tijdens de tweede periode van deze minor hebben we veel les gehad in social media. Vaak weinig ver-nieuwend als je al een aantal keren hetzelfde verhaal gehoord hebt. Dit gastcollege van ‘Mr. Harder’ was wel de leukste van allemaal denk ik. Of het vernieuwend was weet ik niet, maar hij bracht het wel op een hele leuke en verfrissende manier. Mr. Harder is een online bureau, die organisaties helpt de dialoog aan te gaan. Ze geven lezingen, strategie, conceptontwikkeling en trainingen.

Social mediaGastcollege Kristian Esser

5

Page 7: BOK Tessa Huisman

Het laatste gastcollege werd gegeven door Louis Mendes. Deze keer ging het eindelijk eensniet over social media! Hierdoor was mijn interesse gelijk gewekt. Het ging over het maken van een tijdschrift. Louis Mendes vertelde het verhaal op een leuke manier. Hij liet veel voorbeelden zien van zijn eigen werk. Wel vond ik dat het teveel bij voorbeelden bleef, waardoor je nog steeds niet echt weet hoe je nou eigenlijk een tijd-schrift maakt. Dit vond ik ook al tijdens de lessen Grafisch Ontwerp. Veel dingen moet je zelf uitzoeken.. maar misschien dat dat ook wel de enige manier is om de techniek te leren. Gelukkig heb ik het heel erg leuk gevonden om zelf aan de slag te gaan en een beetje te kijken wat wel en niet staat. Wat me verder is bijgebleven is dat Louis vertelde over dat een tijdschrift begint met een idee en dat daarbinnen allerlei kleine ideetjes onstaan. Wel moet hier een lijn inzitten, dus er moeten aspecten zijn die telkens weer terugkomen.

Hoe maak je een tijdschrift?

Gastcollege Louis Mendo

6

Page 8: BOK Tessa Huisman

Creatieve communicatie

Uitleg van de volgende begrippenSocial media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers de inhoud verzorgen. Er is sprake van interactie en dialoog tussen de verschillende gebruikers. Voorbeelden zijn Facebook en Twitter.Web 1.0 is de eerste fase van het internet, in deze periode werd het Web steeds bekender en kregen steeds meer mensen een aansluiting.Web 2.0 is dan de tweede fase. De verandering is dat er interactieve webapplicaties en platformen zijn. De consument kan zelf dingen publiceren op het internet, mensen kunnen delen. Web 3.0 is de derde fase van het internet. Webapplicaties worden steeds geavanceerder. Het web van gegevens (web 2.0) wordt een web van betekenis.

7

Page 9: BOK Tessa Huisman

8

Crossmedia concept

The Ford Story Ford heeft een eigen social-media-portal (zie hierboven). Hierop kunnen de klanten vertellen wat ze vinden van de auto’s, er worden ideeën en tips geplaatst. Ook worden er artikels geplaatst door Ford zelf. Er vind dus echt interactie plaats tussen het bedrijf en de consument. Mensen zet-ten bijvoorbeeld foto’s op de Facebookpagina van hun Ford. In 2008 is Ford begonnen op Twitter. Het bedrijf heeft toen een SMART team opgesteld, dit staat voor Social Media Action & Response team, waarbij er 6 personen volledig op social media zijn ingezet en er ook nog 20 een deel van hun tijd hieraan besteden. Door Ford worden er 3 redenen voor het grote succes gegeven, namelijk:1. Goede producten en commitment aan een betere wereld2. We beseffen dat we steeds meer moeten vernieuwen en iets moeten teruggeven aan onze community als beloning voor de tijd die men aan ons spendeert3. We beseffen dat bij het ‘vermenselijken van Ford’, het net zo belangrijk is om onze klanten en fans aan elkaar te verbinden, als aan het merk Ford. Ford wordt immers gekocht op basis van wat anderen over Ford zeggen.

Page 10: BOK Tessa Huisman

9

Community building

Manieren om een community succesvol te laten meebouwen aan je merkHet is erg belangrijk dat de community van waarde is voor het individu. Als de er een persoon iets te winnen heeft, kun je een community van klein langzaam groot laten worden. Hierdoor heb je nog geen massa nodig, kun je makkelijker groeien en ook interactief genoeg blijven. Een goed voorbeeld hiervan is fotosite Flickr. De site is al waardevol als je het alleen gebruikt. Het is name-lijk handig dat er een plek is waar je je foto’s op internet kan bewaren zodat je er altijd bij kan.

Verder is het van belang dat de bezoekers met vrienden of gelijkgestemden gaan delen. Daar wordt het leuker en boeiender door en zal er een netwerk ontstaan. Bij Flickr zie je bijvoorbeeld vanzelf op jouw eigen pagina of je vrienden nieuwe foto’s hebben toegevoegd. De actie van ande-ren (en natuurlijk de reacties op foto’s) kunnen extra redenen geven om vaker terug te keren naar de site. Samen wordt het leuker.

Ook moeten de activiteiten waardevol zijn voor de passieve bezoeker. Zorg dat de community aantrekkelijk is voor de internetter die alleen maar toekijkt. Flickr bijvoorbeeld laat een algoritme, een rekenmodel, los op de foto’s van de site en presenteert vervolgens de foto’s die volgens Flickr ‘most interesting’ zijn. Op die manier hoeft de passieve bezoeker niet álle foto’s langs te gaan, maar is er al een voorselectie gemaakt.

Page 11: BOK Tessa Huisman

Transmedia storytelling

Wat is transmediale storytelling? Transmediale storytelling betekend dat je een verhaal verteld met een begin en een eind en daarbij gebruik maakt van verschillende platformen.

Waarom is dit het ‘storytelling van de toekomst’?Dit wordt de toekomst, omdat het door het internet van tegenwoordig met alle online plat-formen steeds gemakkelijker wordt om je verhaal te vertellen. Ook kun je het publiek deel uit laten maken van het verhaal, ze kunnen anticiperen.

Succesvol conceptOp 11 maart 2009 zijn Ronald Giphart en Tim Overdiek begonnen met de website www.twee-troman.nl. Ze zijn op dit idee gekomen doordat er op Twitter natuurlijk altijd al korte berichten geplaatst worden en ook weer worden verspreid. Van al die korte zinnetjes zou je natuurlijk een roman kunnen maken. Ze zijn begonnen met de volgende drie zinnen: “De theedoek werkte goed als isolatie. Toch sijpelde af en toe de regen door. Als moeder dat eens wist (11 Mar 2009 22:12 door overdiek). Moeder was namelijk nogal zuinig op haar thee-doeken. Eigenlijk was haar theedoekencollectie het enige dat ze echt bezat (11 Mar 2009 21:49 door ronaldgiphart). Het was dus zaak om voorzichtig met ‘r spullen om te gaan, te zoeken naar een andere manier om de regen tegen te houden (11 Mar 2009 22:17 door brouwertje)”Om een bijdrage te mogen leveren aan deze ‘tweetroman’ moet je hiervoor officieel door iemand worden uitgenodigd. Het stokje wordt als het ware aan jou overgegeven. Aan mensen met ‘slotjes’ mag het niet worden doorgegeven, omdat de tweets van hem of haar dan niet zichtbaar zijn. Vervolgens wordt het weer doorgegeven en het gaat zo maar door.

10

Page 12: BOK Tessa Huisman

Modeshow In samenwerking met een modeontwerper of een school een modeshow organiseren. De partner zorgt voor de kleding en Jouw stoute schoenen voor van-zelfsprekend de schoenen! Verder is het belangrijk om veel pers uit te nodigen. Denk hierbij aan televi-sie, kranten, tijdschrifen maar ook belangrijke blog-gers! Van te voren moet er veel naamsbekendheid gecreeerd worden op social media. Het moet voor de consument duidelijk worden wie Jouw stoute schoe-nen is en wat ze precies doen. Om mensen te trek-ken voor de show worden er goodiebags uitgedeeld en zullen deze mensen een korting krijgen van 20% bij een aankoop van een paar schoenen of op de cur-sus die ze kunnen volgen. Omdat ik niet zomaar even in een paar dagen tijd een modeshow kan organise-ren, kan ik het helaas niet uittesten.

Word of Mouth

11

Page 13: BOK Tessa Huisman

Persona

Leeftijd: 34 jaarWoonplaats: AmersfoortBaan: Verpleegkundige,Meander Medisch CentrumOpleiding: HBO VerpleegkundeBurgelijke staat: SamenwonendWel of geen kinderen: 2 kinderenHobby’s: Tennis, harlopen, lezen

Simone van der Linde

12

Page 14: BOK Tessa Huisman