Bachelor Kleuteronderwijs 2016-2017

32
2016-2017 2016-2017 hasselt – diest leuven – heverlee professionele bachelor KLEUTERONDERWIJS hogeschool voor moving minds MOVING MINDS TEACHING TEACHERS

description

 

Transcript of Bachelor Kleuteronderwijs 2016-2017

2016

-201

7

2016

-201

7

hasselt – diest leuven – heverlee

professionele bachelor

KLEUTERONDERWIJS

hogeschool voor moving minds

MOVING MINDS

TEACHING TEACHERS

welkom bij de lerarenopleiding kleuteronderwijs

We zetten sterk in op jouw

persoonlijke begeleidingOnze lectoren zijn gebeten door onderwijs voor jonge kinderen

en zijn makkelijk aanspreekbaar en bereikbaar.

vier campussen in hasselt, diest, leuven en heverlee

Aan jou de keuze! Elke locatie is goed bereikbaar en kleinschalig, waardoor je je snel thuis voelt.

1

3

in de opleiding staat praktijk centraalJe krijgt veel kansen om gevarieerde stage-ervaringen op te doen. Zo bouw je een stevige bagage op waarmee je op een verantwoor-de manier goed onderwijs aan jonge kinderen kan aanbieden.

in onze opleiding kijken we verder dan de schoolVerruim je blik en kies voor internationale ervaringen, of voor projecten in bijvoorbeeld de sociale of culturele sector.

Kies jij voor kleuteronderwijs? Proficiat! Je kiest voor een toekomst waarin je voor kinderen het verschil maakt.

Je begeleidt hen in hun persoonlijk groeiproces. Je helpt hen bij het ontdekken van hun unieke talenten en capaciteiten. Je verkent samen al spelenderwijs de wereld. Je creëert verbondenheid. Je brengt kinderen aan de grens van hun kunnen. Je laat hen gewoon genieten. Je laat jonge kinderen opgroeien tot sterke, zelfstandige mensen met een hart voor elkaar en voor de wereld.

Klaar om jezelf te leren kennen en te ontplooien? Ontdek in deze brochure wat de opleiding kleuteronderwijs te bieden heeft.

onze troeven

2

4

Met een team van een 30-tal docenten zetten we ons elke dag met hart en ziel in om toekomstige kleuteronderwijzers op te leiden. We geloven in de kracht van het ervaringsgericht onderwijs: oog hebben voor wat kinderen nodig hebben in hun ontwikkeling en fundamenteel leren nastreven, initiatief geven aan kinderen zodat ze zelf verantwoordelijkheid leren nemen.

Als lerarenopleiders, ofwel leraren van leraren, willen we graag model staan voor onze visie op goed onderwijs. Onze studenten waarderen de open cultuur en het persoonlijk contact met lectoren. Lesgevers, studenten en kleuteronderwijzers uit de praktijk werken in onze opleiding dagelijks samen en inspireren elkaar. We delen tenslotte dezelfde droom: de wereld van de kinderen van morgen mee verbeteren.

Het is ontzettend belangrijk dat jonge kinderen leraars krijgen die hen van binnenuit begrijpen, in hen geloven en hen ruimte geven om zichzelf te zijn. Leraars die kleuters ‘triggeren’ om te ontdekken, om te spelen, en eigen ideeën te realiseren. Leraars die vooruit kunnen kijken en zien wat kinderen in de maatschappij van morgen nodig hebben, die telkens opnieuw zichzelf afvragen of ze goed bezig zijn.

Dat is de opdracht waar het team van docenten wil voor gaan. Bij ons kun je rekenen opeen persoonlijke aanpak, veel praktijkervaring,een boeiende samenwerking tussen studenten,kleuteronderwijzers en de lectoren. Samen willen we dat jij als leraar voor elk kind het verschil kan maken en hem alle kansen geeft op een boeiende toekomst.

ELS BERTRANDS OPLEIDINGSHOOFD VLAAMS-BRABANT

ANN DEBURCHGRAVE OPLEIDINGSHOOFD LIMBURG

Campus Oude LuikerbaanHasselt

Campus ClenardusDiest

Campus ComeniusLeuven

Campus Hertogstraat Heverlee

4

5

Wie je bent 6

Wat je wordt 8

Kleuteronderwijs in vogelvlucht 10

De opleiding kleuteronderwijs 12

Studieprogramma Hasselt 14

Studieprogramma Diest / Heverlee 16

Studieprogramma Leuven 18

Meet the Moving Minds 20

Verder studeren na een bachelor 22

UCLL in vogelvlucht 23

Werken en studeren 24

Studie- en studentenbegeleiding 26

Meer dan studeren alleen 28

Campussen 30

INHOUD

6

WIE JE BENT‘Leraar zijn’ is meer dan een beroep. Het is een identiteit. Je zet je hele persoonlijkheid in om kinderen te begeleiden en te stimuleren. Je durft buiten de lijntjes te kleuren en bent op je best als je initiatief mag nemen en anderen mee op sleeptouw nemen. Bovenal heb je een hart voor kinderen. Je ziet hun talenten en uitdagingen. Bij jou kunnen ze echt zijn wie ze zijn.

Je gelooft in de kracht van onderwijs. Je wilt kinderen stimuleren om te leren, om hun grenzen te verleggen, om hun mogelijkheden te ontwikkelen en de onbekende wereld te ontdekken. Je wilt zelf ook blijven bijleren. Je kunt kritisch naar jezelf kijken en je staat open voor feedback.

Vragen stellen is soms belangrijker dan antwoorden geven. Gebruik die nieuwsgierigheid en open blik om voortdurend nieuwe paden te bewandelen. In de kleuterklas moet je creatief kunnen inspelen op je omgeving: je wordt er voortdurend geconfronteerd met uiteenlopende en soms onvoorziene omstandigheden.

Er schuilt in jou ook een idealist, die actief meewerkt aan een betere wereld waarin kinderen en jongeren gelukkig opgroeien. Je neemt het engagement op om mee te zorgen voor een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Je geniet ervan om met anderen aan de slag te gaan en samen projecten te realiseren. Je kunt goed organiseren en nauwgezet werken: onmisbare eigenschappen als je als kleuteronderwijzer aan de slag gaat, zowel in de klas als binnen een schoolteam.

DE CIJFERS

Aantal studenten in de lerarenopleiding Kleuter-onderwijs UCLL 2015-2016 85% van de

afgestudeerden zou deze opleiding aanraden aan

anderen.

Met een algemene vooropleiding sta je goed voorbereid aan de start.

En met de juiste motivatie en voldoende inzet kom je

heel ver!0

50

100

150

200

250

300

350

Hasselt Diest Leuven Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

17,42 % ASO

55,81 % TSO

22,04 % BSO

4,74 % KSO

3,90%

26,30%

68%

1,30%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

0

50

100

150

200

250

300

350

Hasselt Diest Leuven Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

17,42 % ASO

55,81 % TSO

22,04 % BSO

4,74 % KSO

3,90%

26,30%

68%

1,30%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

7

SIENtweedejaarsstudente

Mijn eerste jaar is goed verlopen, het was een zwaar maar fantastisch creatief jaar! Er is veel voorbereidend werk maar eens ik tussen de kleuters sta, vergeet ik alles! Tijdens de stages krijg ik voldoende ondersteuning door de gesprek-ken van de studietrajectbegeleiding en de stagebezoeken. Ik leer in de lessen hoe ik bepaalde activiteiten moet aanbieden aan de verschil-lende kleuterleeftijden. Dat is het nuttige van deze opleiding: ik leer een nieuwe didactiek en vervolgens pas ik die direct toe in de praktijk. Dat zorgt ervoor dat ik de theorie gemakkelijker begrijp en onthoud voor de examens. Op deze manier studeren vind ik wel fijn, maar het is zeker niet te onderschatten.

DIETERderdejaarsstudent

Mijn creatieve brein en speelse natuur komen hier helemaal tot uiting. Als leider in de jeugdbeweging besefte ik al dat ik met kinderen wil werken. Dankzij de vaardigheidslessen van het eerste jaar merk je al snel dat je nog meer in je hebt dan je zelf dacht. Zowel op muzikaal, expressief en dramatisch vlak durf ik ondertussen al veel meer. De leukste momenten zijn beslist de creastages in het eerste en tweede jaar. We trekken er voor drie dagen op uit en maken veel plezier. Laat je vooral niet afschrikken door het vele werk. De liefde en dankbaarheid van de kleuters is onbetaalbaar.

MIEKEpraktijklector

Studenten laten ‘stralen’, dat is mijn passie. Ik creëer omgevingen en – vooral – belevenissen die het beste uit de toekomstige kleuteronder-wijzers en -juffen halen.Hoe we dat doen? Wel, door uitdagende projecten op het getouw te zetten zoals de Speelgoedfabriek die de hele campus omtovert in een educatief pretpark. Of via out-of-the-box opdrachten waarin de kleu-teronderwijzers en -juffen in spe hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan met hoeden, paraplu’s of in een heuse poppenstoet, recht uit speelgoedland. Dit is de magie die we uiteindelijk ook in de kleuterklas willen doen fonkelen en sprankelen.

LENAtweedejaarsstudente

Dat ik ooit in het onderwijs zou staan stond al van kinds af aan vast! Ik twijfelde alleen nog voor welke leef-tijd. Gelukkig kon ik bij UCLL terecht. In Hasselt krijgen de studenten lager en kleuteronderwijs het eerste semes-ter dezelfde lessen, waardoor je nog kan wisselen in de loop van het jaar. Doorheen de opleiding voel ik mezelf sterker worden en meer zelfstandig. Zo werd ik begin dit jaar zelfs voorzit-ter van de studentenraad!

8

WATJE WORDTElk kind heeft een schat aan mogelijkheden en talenten in zich. Het is de kleuteronderwijzer die dat in kinderen herkent en ze alle kansen geeft om zich helemaal te kunnen ontplooien. Door samen te spelen en op ontdekking te gaan, door hen te leren tellen, bewegen en zich creatief uit te drukken. Wie werkt met jonge kinderen staat aan de bron van de wereld van morgen.

Elke leraar is anders, en maar goed ook. Hoe je in de kleuterklas staat en functioneert in een school wordt gekleurd door je hele persoonlijkheid. Als leraar in het kleuteronderwijs beschik je over een stevige basis aan pedagogische en didactische achtergrond. Dat betekent niet dat je geen fouten mag maken. Een goede kleuteronderwijzer munt vooral uit in de manier waarop hij of zij kan omgaan met jonge kinderen, met een open blik op de wereld waarin hij zijn grenzen durft verleggen.

Onderwijs stopt niet aan de schoolpoort. Een leraar in het kleuteronderwijs werkt in een schoolteam, in de brede onderwijswereld en engageert zich in de maatschappij.

DE CIJFERS

Als klasleraar in een basisschool ben je verantwoordelijk voor een groep kleuters tussen 2,5 en 5 jaar. Maar je kunt ook hun bewegingsleerkracht zijn, de taak van zorgmeester of -juf opnemen of anderstalige kleuters begeleiden. Je kunt werken rond allerlei projecten, bijv. ICT en vreemde talen. Buiten het onderwijs kun je aan de slag in de buitenschoolse opvang of bij de jeugddienst. Of als educatief medewerker bij socio-culturele verenigingen, in musea, in een verantwoordelijke functie in kinderdagverblijven enzovoort.

WAT NA JE OPLEIDING?

100% van onze afgestudeerden die willen

werken na hun studies, heeft binnen de zes

maanden werk.

87,3% werkt op het niveau van

zijn diploma.

bevraging pas-afgestudeerden UCLL 13-14

0

50

100

150

200

250

300

350

Hasselt Diest Leuven Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

17,42 % ASO

55,81 % TSO

22,04 % BSO

4,74 % KSO

3,90%

26,30%

68%

1,30%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

9

ELSpraktijklector

17 jaar lang stond ik met passie tussen mijn kleuters, fantastische jaren waren het in mijn dorpsschool. Door af en toe te veranderen van leeftijdsgroep en zoveel mogelijk nascholing te volgen, bleef ik mezelf uitdagen. In 2009 besliste ik om me te wagen aan een ‘Master in onderwijs-kunde’. Na het schakeljaar, waarin ik werd vrijgesteld voor alle pedagogische vakken, mocht ik aan mijn masterjaren beginnen. Ik combineerde een halftijdse job als zorg-leerkracht met mijn studies. Mijn onderwijservaring en vooral mijn ‘drive’ om er voor te gaan zijn me toen heel goed van pas gekomen. Ondertussen ben ik praktijklector bij de kleuteropleiding aan UCLL, vormingsmedewerker kleuteronderwijs aan het CEGO en hoofdredactrice van Kleuters&ik. Ik zit met andere woorden nog steeds dage-lijks met hart en ziel in de kleuterwereld en mijn weg vol uitdagingen is er alleen maar langer door geworden.

SAMafgestudeerd als kleuteronderwijzer, meester in

een gemengde leeftijdsgroep

Als student was ik zeker niet de beste, de theo-rie was best zwaar. Praktijk was wel mijn ding. Gelukkig zet de opleiding veel in op praktijk en ervaring, al vanaf het begin. Doorheen de jaren evolueerde ik naar een ander persoon, iemand die zichzelf vond in de opleiding en het leven. Een persoon die goed weet wat hij wil en wat hij kan, die weet wat hij moet leren, waar op in te zetten en wat zijn talenten zijn. Ik kon groeien dankzij de docenten van UCLL. Door hun pluimen kreeg ik vleugels en vloog ik op hoogtes die ik nooit had durven dromen.

Als meester vind ik het belangrijk dat mijn kleuters graag naar school komen. Dat iedereen zichzelf kan zijn, en kan tonen wie hij is zonder daar bang voor te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat als een kind intens gelukkig is en zich goed voelt, hij dan ook spontaan gaat leren.

CHRISTINEafgestudeerd als kleuteronderwijzer,

directeur van Basisschool Voorzienigheid in Diest

Als directeur heb ik de verantwoordelijkheid om meer dan 30 leerkrachten te begeleiden in hun opdracht. Mijn taak bestaat erin de leerkrachten te stimuleren het beste van zichzelf te geven en op een creatieve en uitdagende manier les te geven aan de leerlingen. Samen proberen wij een school te zijn waar ouders met een gerust hart hun groot-ste bezit aan toevertrouwen.

LAURAafgestuurd als kleuteronderwijzer,

juf in de derde kleuterklas

Als leidster bij de Chiro wist ik dat ik in mijn verdere carrière iets met kinderen wilde doen. Met een bang hartje startte ik aan de opleiding kleuteronderwijs: ik zat namelijk in een rolstoel. Gelukkig heeft de hogeschool (toen nog KHLim) er alles aan gedaan om mij comfort te geven en kon ik mijn droom waarmaken. De mogelijkheid om op buitenlandse stage te gaan in Zweden heeft ervoor gezorgd dat ik ook na de opleiding vrijwil-ligerswerk gedaan heb in het buitenland. Intussen ben ik al een aantal jaren kleuterjuf en volg ik nog steeds opleidingen aan UCLL, want je bent nooit te oud om te leren !

WAAR KAN JE AAN

DE SLAG?

10

KLEUTERONDERWIJS IN VOGELVLUCHT

We zetten sterk in op jouw

persoonlijke begeleidingIn onze lerarenopleiding ligt de lat hoog, maar je wordt goed be-

geleid door de lectoren. Ze zijn gebeten door onderwijs voor jonge kinderen en makkelijk aanspreekbaar en bereikbaar. Samen met leerkrachten uit de basisschool coachen ze je doorheen je stage.

Op die manier krijg je feedback vanuit verschillende invalshoeken.

vier campussen in hasselt, diest, leuven en heverlee

Aan jou de keuze! Elke locatie is goed bereikbaar en biedt klein-schaligheid in de grootschaligheid, waardoor je je snel thuis voelt.

1

3

snel aan de slag in de praktijkAl na enkele weken in de opleiding ga je naar de kleuterklas. Je krijgt veel kansen om gevarieerde stage-ervaringen op te doen. Zo bouw je een stevige bagage op waarmee je op een verantwoor-de manier goed onderwijs aan jonge kinderen kan aanbieden.

in onze opleiding kijken we verder dan de schoolVerruim je blik en kies voor internationale ervaringen, of voor projecten in bijvoorbeeld de sociale of culturele sector.

2

4

KUN JE STUDEREN IN...

hasseltCampus Oude Luikerbaan

leuvenCampus Comenius

diestCampus Clenardus

heverleeCampus Hertogstraat

ONZE TROEVEN

10

11

AANVERWANTE OPLEIDINGEN

LAGER ONDERWIJS

MASTEROPLEIDING AAN DE UNIVERSITEIT

Twijfel je tussen kleuter- en lager onderwijs? Met een diploma kleuteronderwijs kan je in één jaar tijd een extra diploma lager onderwijs behalen.

Na je bacheloropleiding kan je via een schakelprogramma vlot overstappen naar een masterprogramma.

Wil je later ook in het secundair onderwijs lesgeven? Bij UCLL kan je bijstuderen voor slechts één onderwijsvak.

Wil je nog meer werken met kinderen, ook buiten de schooluren? Na je opleiding kleuteronderwijs biedt UCLL veel mogelijk-heden om verder te studeren in een van onze sociaal-culturele bacheloropleidingen. Je hebt dan recht op vrijstellingen.

Drie of vier jaar? Specialiseer in een bepaald thema door één jaar verder te studeren. Met een bachelor-na-bachelordiploma verruim je je arbeidskansen.

SECUNDAIR ONDERWIJS

SOCIAAL WERKSOCIALE READAPTATIEWETENSCHAPPEN ORTHOPEDAGOGIE

BUITENGEWOON ONDERWIJSSCHOOLONTWIKKELINGZORGVERBREDING EN REMEDIËREND LEREN

NAAR HET BUITENLANDDoor uitwisselingen en stages in het buitenland krijg je de kans om je internationale en interculturele competenties als leraar aan te scherpen. Studenten kunnen een deel van hun opleiding beleven in alle hoeken van de hele wereld: van Zweden tot Ghana en van Vietnam tot de Verenigde Staten van Amerika. Je hoeft niet noodzakelijk voor lange tijd naar het buitenland om internationale ervaringen op te doen. De opleiding biedt tal van andere wegen om je blik op de wereld te verruimen. Door contact te leggen met verschillende groepen in binnen- en buitenland bijvoorbeeld, of door korte uitwisselingen. De oplei-dingsonderdelen zijn bovendien doorspekt met internationale bronnen, voorbeelden en opdrachten.

11

12

13

PROFESSIONELE BACHELOR KLEUTERONDERWIJSHASSELT – DIEST – LEUVEN – HEVERLEE

Je kunt de opleiding tot leraar in het kleuteronderwijs volgen in onze campussen in Hasselt, Diest, Leuven en Heverlee. De opleidingen hebben één gezamenlijk doel: leraars voorbereiden op het onderwijs van de toekomst. Ze zijn opgebouwd uit dezelfde elementen die essenti-eel zijn voor een leraar in het kleuteronderwijs, zoals pedagogie, muzische vorming en stage. Elke campus legt zijn eigen accenten in het studieprogramma van de verschillende studiefases. Aan jou om te vergelijken welk programma het best bij jou past!

De opleiding bestaat in elke opleidingsfase uit theorie en praktijk. Naarmate de opleiding vordert, neemt het aandeel van stages en projecten steeds toe. En naarmate de stages in het curriculum toenemen, stijgt ook jouw verantwoordelijkheid als student voor jouw eigen leer-proces en professionele ontwikkeling.

CURRICULUMBekijk de studieprogramma’s van de verschillende campussen op de volgende bladzijden:

Studieprogramma Hasselt 14-15

Studieprogramma Diest / Heverlee 16-17

Studieprogramma Leuven 18-19

1STE FASE 2DE FASE 3DE FASE

praktijk

theorie

0

50

100

150

200

250

300

350

Hasselt Diest Leuven Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

17,42 % ASO

55,81 % TSO

22,04 % BSO

4,74 % KSO

3,90%

26,30%

68%

1,30%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

0

50

100

150

200

250

300

350

Hasselt Diest Leuven Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

17,42 % ASO

55,81 % TSO

22,04 % BSO

4,74 % KSO

3,90%

26,30%

68%

1,30%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

0

50

100

150

200

250

300

350

Hasselt Diest Leuven Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

17,42 % ASO

55,81 % TSO

22,04 % BSO

4,74 % KSO

3,90%

26,30%

68%

1,30%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

14

Tijdens de instroomfase maak je kennis met de kleuterklas. Is leraar kleuteronderwijs iets voor jou? Een overstap naar de opleiding leraar lager onderwijs kan gemakkelijk tot januari.

STUDIEPROGRAMMA HASSELT CAMPUS OUDE LUIKERBAAN Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Je werkt met mensen, met kinderen. Daarom is het van belang om jezelf goed te kennen: hoe maak je contact? Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Wat is leren voor jou? Wat wil jij graag? Dat bespreek je in de leer-groep, waar ook je praktijktraject wordt opgevolgd.

In de praktijkopdrachten doe je ervaring op en krijg je inzicht in hoe je kan functioneren in een kleuterklas en een basisschool. Leren kan maar door te proberen en ant-woorden vind je pas wanneer je vragen blijft stellen. In project en actieonderzoek zoek je antwoorden op vragen uit de praktijk.

Een grondige kennis van inhoud en vakdidactiek van alle leerdomeinen uit het basisonderwijs is het ver-trekpunt om je expertise te ontwikkelen. In de lessen pedagogie krijg je inzicht in wat opvoeden, leren en ontwikkelen betekent en hoe je kleuters kan boeien, stimuleren en ondersteunen in het leren en het leven.

Werken met kinderen doe je vanuit een engagement, omdat je als leraar het verschil wil maken, omdat je wil opkomen voor de zwaksten, omdat je het recht-vaardig vindt dat iedereen goed onderwijs krijgt. In onze opleiding word je gestimuleerd om dit engage-ment uit te spreken en op te nemen.

SAMEN LERENEen leraar bouwt samen met leerlingen, collega’s en ouders aan een sterke school en goed onderwijs voor alle kinderen. Leren werken in team is een uitdaging voor iedereen die leraar wil worden. Daarom hecht de opleiding veel belang aan samenwerking.

ZELFSTANDIGHEIDDe opleiding investeert in een kwaliteitsvolle en persoonlijke begeleiding. Dit betekent echter niet dat je bij het handje wordt genomen. Het weekrooster is zo samengesteld dat er, naast de geplande lesblokken (maximum 2 blokken van 3 uur per dag) werkruimte is voorzien. Je bepaalt zelf of en hoe je deze werktijd gebruikt: om te studeren, opzoekingswerk te doen in de bib, met medestudenten samen te werken aan projecten, een afspraak te maken met je leergroepbegeleider, advies te vragen in het taalbureau, ondersteuning te krijgen bij ICT-problemen…

15

Tijdens de instroomfase maak je kennis met de kleuterklas. Is leraar kleuteronderwijs iets voor jou? Een overstap naar de opleiding leraar lager onderwijs kan gemakkelijk tot januari.

2DE OPLEIDINGSFASE SP

Pedagogische wetenschappen 11

Taal 6

Wiskunde 3

Levensbeschouwelijke vorming 6

Wereldoriëntatie 6

Muzische vorming 3

Bewegingsopvoeding 4

Praktijk 12

Reflectief en onderzoekend leren 5

Samen leren en innoveren 4

TOTAAL 60

1STE OPLEIDINGSFASE SP

Pedagogische wetenschappen 12

Taal 7

Wiskunde 6

Religie, zingeving en levensbeschouwing 3

Wereldoriëntatie 6

Muzische vorming 8

Praktijk 12

Reflectief en onderzoekend leren 6

TOTAAL 60

3DE OPLEIDINGSFASE SP

Christelijke identiteit en opvoedingsproject 3

Taal 3

Muzische vorming 4

Wereldoriëntatie 4

Praktijk 21

Reflectief en onderzoekend leren 3

Actieonderzoek 8

Samen leren en innoveren 7

Zorg op klas- en kindniveau   7

TOTAAL 60

16

1STE OPLEIDINGSFASE SP

Leraar worden I 5

Leren en ontwikkelen I 4

Leraar als onderzoeker I 3

ICT & multimedia /studentenparticipatie 3

Thema: ontdekken 7

Thema: de kleuter 7

Thema: spel en spelen 7

Thema: de wereld verkennen 7

Thema: vaardigheidsroute beeld beweging drama muziek taal

21121

Praktijk: stage I (3,5 weken) 10

2DE OPLEIDINGSFASE SP

Leraar als onderzoeker II 3

Leren en ontwikkelen II 4

Leraar worden II /studentenparticipatie 3

Religie, zingeving en levensbeschouwing 3

Thema: muzische vorming 3

Thema: een week in de kleuterklas 8

Thema: een zorgbreed basismilieu 7

Thema: de jongste kleuters 5

Thema: de oudste kleuters 9

Praktijk: stage II (5 weken) 15

ALGEMENE LERARENCOMPETENTIESNet zoals alle leraren werk je aan je algemene lerarencompetenties. Je leert nadenken over onderwijs, over hoe kinderen leren en ontwikkelen, over hoe je je eigen onderwijspraktijk kan onderzoeken.

THEMA’SHet opleidingsprogramma is opgebouwd rond thema’s die belangrijk zijn voor de job en het kleuteronderwijs. Ieder thema wordt verkend vanuit verschillende invalshoeken. Elk thema duurt ongeveer zes weken. Je krijgt dan inzichten en achtergrond aangereikt die je meteen in de praktijk tijdens die periode kan toepassen.

STAGES: DE MOTOR VAN JOUW LERENVanaf het begin werk je met jonge kinderen. Zo ontwikkel je alle vaardigheden die onontbeerlijk zijn om peuters en kleuters te begeleiden. Tijdens je stages krijg je de ruimte om geleidelijk je persoonlijke stijl van lesgeven te ontdekken.

JOUW PERSOONLIJKE KEUZESVanaf het eerste jaar kan je al kiezen. In het derde jaar leg je je persoonlijke accenten. Je ontwikkelt individuele vaardigheden en uitgesproken voorkeuren. Zo geven we je de mogelijkheid om te werken aan jouw persoonlijk lerarenprofiel en specifieke accenten in je opleiding te leggen. De opleiding hecht veel belang aan inspraak en studentenparticipatie. Al vanaf het eerste jaar wordt dit als keuzemogelijkheid aangeboden.

STUDIEPROGRAMMA DIEST & HEVERLEECAMPUS CLENARDUS & CAMPUS HERTOGSTRAATProgramma onder voorbehoud

Vanaf de tweede studiefase (september 2017) volgen de studenten van Leuven en Heverlee samen les in Heverlee (Campus Hertogstraat).

17

3DE OPLEIDINGSFASE SP

Thema: doorgaande lijn 6

Praktijk: muzisch schoolproject 5

Praktijk: zorgstage 4

Thema: gelijke onderwijskansen (GOK):diversiteit en leren GOK-beleid en zorg leren en ontwikkelen III

353

Bachelorproef en praktijk: functioneren in de klas samen school maken onderwijs onderzoeken, ontwikkelen en kwaliteit bewaken

96

7

KEUZEOPLEIDINGSONDERDELEN SP

gOPO KHLeuven 3

Internationale week 3

Studentenparticipatie 3

Studententutor 3

Profilering Anderstalige nieuwkomersAudiovisuele vorming: een leefwereld vol beeld en geluidBijzondere leermeester bewegings- opvoeding in de kleuterschoolBuitenspel als milieuverrijkingEducatie voor duurzame ontwikkeling: mondiale vormingGelijke Onderwijskansen (BO/GON/inclusie)MethodescholenMuzische vorming: cultuureducatie Vreemde talen initiatieWetenschap, techniek en natuurbeleving in de kleuterschool

9

Internationaal programma/buitenlandse stage 20/30

18

1STE OPLEIDINGSFASE SP

Reflectie en portfolio: ontdek 3

Leerpraktijken: projecten

Project 1 ‘Kom(pas) in de klas’ 6

Project 2 ‘Breek uit je klas!’ 6

Leerpraktijken: stages 10

Bronnen en trainingen

Opvoedkunde 3

Didactiek 1 3

Didactiek 2 3

Muzische vorming 9

Taal 7

Wereldoriëntatie 4

Lichamelijke opvoeding 3

Boeddhisme of Comparatieve Filosofie ofIslamitische Godsdienst of Niet-Confessio-nele Zedenleer of Protestantse Godsdienstof Rooms-Katholieke Godsdienst

3

TOTAAL 60

STUDIEPROGRAMMA LEUVEN CAMPUS COMENIUSProgramma onder voorbehoud

Vanaf de tweede studiefase (september 2017) volgen de studenten van Leuven en Heverlee samen les in Heverlee (Campus Hertogstraat).

PROJECTEN EN THEMA’SElk semester werk je aan een project waarin je in teameen of meerdere concrete opdrachten realiseert. Zo leer jede functie van leraar in een school opnemen, als begeleider, als teamlid en in de samenleving. Elk project gaat over een specifiek thema:

• Semester 1: Kom(pas) in de klas. Kijken met de ogen van een leraar.• Semester 2: Breek uit je klas! Je klas in de wereld en de wereld in je klas brengen.• Semester 3: Beweeg de wereld. Diversiteit in de klas brengen en verder ontwikkelen. Accent op talent.• Semester 4: Evo/alueer. Differentiëren en evalueren.• Semester 5: Zorg voor de hele klas. Zorg geven aan kleu-ters met specifieke noden.• Semester 6: UCLL@dewereld. Leraar zonder grenzen. Grenzen verleggen op alle vlakken.

STAGEEr zijn verschillende soorten stages. Ze variëren qua inhoud, duur en evaluatie. De stage wordt geleidelijk opge-bouwd. Je eindigt met een praktijksemester. Je stelt zelf je stagepakket samen en kunt daarbij kiezen uit verschillen-de formules en combinaties. Je hebt ook de keuze om naar het buitenland te gaan.

Doorheen de stage krijg je ruimschoots de kans om je talenten en persoonlijk lerarenprofiel te ontwikkelen.

19

2DE OPLEIDINGSFASE SP

Reflectie en portfolio: ontwikkel 3

Leerpraktijken: projecten

Project 1 ‘Beweeg de wereld!’ 6

Project 2 ‘Wat zegt een tien?’ 6

Leerpraktijken: stages 15

Bronnen en trainingen

Opvoedkunde 3

Didactische werkvormen en inspiratiedagen

3

Opvoedende spelen en de speelgoedfabriek

3

Muzische vorming 8

Taal 4

Initiatie rekenen, lezen, schrijven 3

Lichamelijke opvoeding 3

Boeddhisme of Comparatieve Filosofie of Islamitische Godsdienst of Niet-Confessio-nele Zedenleer of Protestantse Godsdienst of Rooms-Katholieke Godsdienst

3

TOTAAL 60

3DE OPLEIDINGSFASE SP

Reflectie en portfolio: ontplooi 5

Leerpraktijken: projecten

Project 1 'Zorg voor de hele klas' 5

Project 2 ‘UCLL@dewereld' 5

Leerpraktijken: stages

Stage 3 27

Bronnen en trainingen

Opvoedkunde (orthodidactiek, beleid en wetgeving)

3

Muzische vorming 3

Taal 3

Huis- en tuinatelier 3

Boeddhisme of Comparatieve Filosofie of Islamitische Godsdienst of Niet-Confessio-nele Zedenleer of Protestantse Godsdienst of Rooms-Katholieke Godsdienst

3

TOTAAL 60

HOOR- EN WERKCOLLEGESIn de eerste opleidingsfase leer je alles over ontwikkelings-doelen, eindtermen en leerplannen van het kleuteronder-wijs. In de hoor- en werkcolleges gaan we verder dan puur de vakinhouden, je wordt uitgedaagd om je blikveld te verbreden en verder te kijken dan de kleuterklas.

REFLECTIE EN PORTFOLIOReflectie en Portfolio komt aan bod in de drie opleidings-fasen. Je leert nadenken over jezelf als persoon en over hoe je werkt. Je evalueert je eigen ervaringen, probeert eruit te leren en bij te sturen waar het minder goed ging. Belangrijk is dat je oog hebt voor werkpunten en talenten van jezelf en van anderen.

20

Als student van UCLL kan je meewerken aan vernieuwende projecten, ver buiten de grenzen van de opleiding. Meewer-ken aan een Moving Minds project is een ervaring om nooit te vergeten, voor alle betrokkenen: studenten en lectoren, maar ook scholen en bedrijven.

De resultaten van projecten en onder-zoeken worden nadien geïntegreerd in de hogeschool en daarbuiten. Scholen en organisaties kunnen beroep doen op onze expertise op het vlak van duurzaam on-dernemen, intelligente zorg en uitdagend onderwijs.

MOVE ACROSS BORDERSStudenten van de lerarenopleiding van UCLL gaan aan de slag in de Limburgse opvangcentra voor vluchtelingen. Ze staan in voor huiswerkbegeleiding, kinderwerking, maar organiseren ook projectdagen en zorgen voor ontspanning, afhankelijk van de actuele noden van de vluchtelingen.

’T SCHOOL IS VAN IEDEREENKinderen zetten hun eerste stappen in het onderwijs in de kleuterklas. Voor kwetsbare kleuters zijn het dan ook de kleuteronderwijzers die het verschil kunnen maken. Ik vind het belangrijk dat onze studenten al van bij de start van hun opleiding beseffen dat elke kleuter anders is, dat niet alle kleuters dezelfde kansen krijgen. Daar moet je ook als lector aandacht voor hebben. Via het project ¹t School is van iedereen van de hogeschool kwam ik rechtstreeks in contact met kansarmen en experten. Die ervaringen verruimen je blik op de relatief onzichtbare problematiek van kinder- en kansarmoede. Ik merkte bijvoorbeeld ook dat mijn eigen lesmateriaal en aanpak soms tekort schoot op dat vlak en dat het mijn studenten helpt als mijn lessen sterk doorleefd zijn van diversiteit. Het is zo dat we onderwijzers proberen op te leiden met een sterk hart voor kwetsbare kinderen.

Bart Verbesselt, lector Godsdienst

MEET THEMOVING MINDS

Ronak Ozdemir en Omaima El Fakir: “We vinden het belangrijk hulp te bieden, dat kregen we ook mee van thuis uit. Je kan zien aan de kinderen dat ze blij zijn en ook voor ons geeft dit een fijn gevoel. Het is belangrijk dat de opleiding hier aandacht aan besteed want deze kinderen zullen later ook in onze klas zitten.”

EDUCATION FOR ALL

Elk kind heeft recht op onderwijs, ongeacht zijn/haar

mogelijkheden, noden, thuistaal, … UCLL voert hierrond

onderzoek en ondersteunt scholen, leraren, begeleiders en

leerlingen, maar ook lerarenopleidingen en –opleiders rond

inclusie en participatie, anderstaligheid en talentontwikkeling.

20

KLEUTERS LEREN ‘DURVEN’

SAMEN-SPEL

EDUCATION FOR THE FUTURE

Welke innovaties en trends integreren we in het onderwijs? Hoe bouwen

en managen we leeromgevingen die veranderingen en vernieuwingen

mogelijk maken, zowel voor de leerlingen als de leraars? En hoe leiden we

leraars daartoe op in de toekomst? UCLL heeft expertise in ICT en onder-

wijs, in het leiding geven aan een lerende organisatie en in leraren bewust

te maken van de veranderingen binnen de samenleving en de invloed

ervan op het onderwijs.

ART OF TEACHINGWat een leraar tot een leraar maakt is zijn ‘art of teaching’:

de capaciteit om vanuit zijn liefde voor het vak leerlingen de wereld

te laten zien. UCLL onderzoekt, ontwikkelt en deelt didactische

expertise over leraar-zijn, wetenschappen & technologie, beweging,

taal, cultuur- en maatschappij en jong-leren.

Sinds een aantal jaren doen lectoren en studenten aan prak-

tijkonderzoek. De kans om mee te werken aan een onderzoek

om kinderen meer fysieke risico’s te leren nemen heb ik

dan ook met twee handen gegrepen. Het ‘riscki-onderzoek’

bevestigt dat scholen niet alle gevaarlijke activiteiten moeten

vermijden, maar juist ruimte moeten creëren voor vallen en

opstaan, zodat de kleuter ervan kan leren. Tijdens het onder-

zoek heb ik mogen ervaren hoe een stukje van mijn passie en

overtuiging vorm kreeg. Ik zag hoe studenten ermee aan de

slag gingen en mee gepassioneerd geraakten.

Leene Leyssen, lector bewegingsopvoeding

Wanneer ik terugdenk aan mijn opleiding kleuteronderwijs, denk

ik vooral terug aan een leuke, speelse en creatieve opleiding met

een goed evenwicht tussen praktijk en theorie. Wat ik persoonlijk

het leukste vond aan de opleiding waren de vele praktijkvakken,

de creastages en natuurlijk de stages in de kleuterklas. In het derde

en laatste jaar deden we onze bachelorproef. Naast een lange stage

in de kleuterklas, heb ik meegewerkt aan onderzoek over ‘Samen-

Spel’ en het belang van de relatie tussen leerkracht en kinderen. Ik

mocht de handleiding van het praktijkonderzoek gaan toepassen

en uittesten in mijn stageklas. Het is leuk om op zo’n manier mee te

werken aan onderzoek omdat je ook dadelijk resultaat ziet.

Frauke Borghgraef, pas afgestudeerd als kleuteronderwijzeres

LINE IN OSLOHet onderwijs in Scandinavië heeft een bijzonder goede

reputatie. Als leerkracht in spe leek het me dan ook

interessant om dat aan den lijve te ondervinden. Zo’n ervaring

kan alleen maar verrijkend zijn. Ik leerde mezelf er in elk

geval op een andere manier kennen en ben als mens gegroeid.

Ik liep stage in een kleuterschool, en de manier van werken is

heel anders dan hier. Leerkrachten laten de kinderen vrijer,

de nadruk ligt meer op persoonlijke ontwikkeling dan op

leerplannen.

Line Willaert, derdejaarsstudente kleuteronderwijs

22

VERDER STUDEREN NA EEN BACHELORZin om verder te studeren? Met je bachelordiploma Kleuteronderwijs zijn er veel mogelijkheden:

• Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de univer-siteit. Dankzij onze Associatie KU Leuven beschik je over heel wat mogelijkheden.

• Via een verkort programma kan je een tweede bachelor volgen. Ook aan UCLL zijn daarvoor heel wat mogelijkheden, bijv. een bachelor lager onderwijs of sociaal werk.

• Je kan een bachelor-na-bachelor volgen: een programma van 60 studiepunten, soms in 1 jaar voltijds, of soms gespreid over meerdere jaren, in combinatie met werk.

• Buitengewoon onderwijs (Hasselt en Heverlee) • Internationale Samenwerking Noord-Zuid (Heverlee) • Schoolontwikkeling (Diest) • Zorgverbreding en remediërend leren (Hasselt)

• Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten.

• CLIL: Content and Language Integrated Learning (Heverlee en Leuven) • Coachen van ontwikkelingsprocessen (Hasselt) • Development Studies: International Educating Class (Leuven) • Ervaringsgerichte zorgbegeleiding in de kleuterschool (Hasselt) • Moraal en Humanistische Filosofie (Leuven) • Niet-Confessionele Zedenleer (Leuven) • School voor allen (Heverlee) • Talentontwikkeling: Ontwikkelen vanuit mogelijkheden en sterktes (Hasselt)

• Je kan gaan voor de vele navormingen die UCLL jaarlijks aanbiedt. Voor het volledige aanbod aan navormingen www.ucll.be/navorming

23

De Associatie KU Leuven is een netwerk van kwaliteitsvolle hogeronderwijsinstellingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Samen bieden ze onderwijs aan op campussen in 23 steden en gemeenten. Ze werken intensief samen en versterken daardoor elkaars opleidingen.

JOUW HOGESCHOOLIN VOGELVLUCHT

1. CAMPUS GASTHUISBERG LEUVEN

7. CAMPUS OUDE LUIKERBAAN HASSELT

2. CAMPUS SOCIALE SCHOOL HEVERLEE

3. CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

4. CAMPUS PROXIMUS HEVERLEE

5. CAMPUS COMENIUS LEUVEN

6. CAMPUS CLENARDUS DIEST

8. CAMPUS DIEPENBEEK

9. CAMPUS LiZa GENK

10. CAMPUS HEMELRIJK HASSELT

OOK VOOR JOU?

Wij gaan voor inspirerende professionals, ondernemende alum-ni, breeddenkende wereldburgers en sterke persoonlijkheden die hun leven lang bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ons onderwijs, praktijkgericht onderzoek en dienstverlening zijn een krachtig en creatief samenspel tussen jou, je docenten, het werkveld en de samenleving. We zijn internationaal gericht en ook sterk betrokken op de (EU)regionale ontwikkeling.

KORTOM.

Onze hogeschool is een op kwaliteit georiënteerde instelling voor hoger onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Zij is geïnspi-reerd door het waardevolle en veelzijdige christelijke gedach-tegoed, in dialoog met in dienst van een open, pluralistische en interculturele samenleving.

Drie sterke hogescholen werden één. KHLeuven, KHLim en GroepT Leraren bundelden de krachten om meer kansen voor de 14000 studenten en 1500 personeelsleden te creë-ren.

VERPLEEGKUNDEVROEDKUNDE

CHEMIE

TOEGEPASTE INFORMATICA

MONDZORG

SOCIAAL WERKSRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

LEUVEN

HEVERLEE➌

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

LERARENOPLEIDING KLEUTERONDER-WIJS

LERARENOPLEIDING LAGER ONDERWIJS

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

ORTHOPEDAGOGIE

BEDRIJFSMANAGEMENTOFFICE MANAGEMENT

ELEKTROMECHANICAELEKTRONICA - ICT

ENERGIETECHNOLOGIE

LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS

18 OPLEIDINGEN

24

WERKENEN STUDEREN

Is leraar worden een (oude) droom? Ben je al aan het werk en wil je het roer omgooien, op zoek naar een nieuwe carriè-restart? Misschien heb je al een diploma in het onderwijs maar wil je ook leraar worden in het kleuteronderwijs? UC Leuven-Limburg biedt heel wat mogelijkheden voor vol-wassenen en werkstudenten.

VRIJSTELLINGENHeb je al een ander diploma hoger onder-wijs? Met je HBO 5-diploma heb je recht op vrijstellingen. Wie al een bachelordiploma op zak heeft kan een verkort traject volgen. Zo word je kleuteronderwijzer in 1 of 2 jaar.

COMBINEER WERKEN EN STUDERENUCLL biedt jou ook de mogelijkheid om werken en studeren (en een gezin) te combi-neren dankzij de aparte opleidingstrajecten in avond- en weekendonderwijs. In deze opleiding kan je een bachelor leraar behalen terwijl je deeltijds blijft werken.

Bekijk het uitgebreide overzicht van de mogelijkheden in onze brochure ‘werken en studeren’.

SANNE

Als pas afgestudeerde kinderpsychologe merkte ik in eerste instantie dat het zeer moeilijk is om in deze sector werk te vinden. Even was dat prettig, omdat de universitaire studie wel intensief was, maar al gauw voelde ik me nutteloos. Ik wil graag iets betekenen voor de maatschappij. Tijdens mijn opleiding deed ik ook stage bij kleine kinderen. Dat beviel me toen wel. Bovendien zag mijn omgeving een kleuterleidster in mij. Dat ik dan ook nog een studieduurverkorting kreeg op basis van mijn reeds behaalde diploma, hielp me over de drempel. Ik koos voor het avondtraject voor werkstudenten omdat ik de piste om toch werk te vinden, wilde openhouden. En dat lukte ook: in september begon ik de lerarenopleiding. Sinds februari kon ik beginnen als kinderpsychologe. Sindsdien combineer ik de opleiding met een job. Ik voel dat deze studie een goede aanvulling vormt op het eerste, doordat het me laat kijken naar kinderen vanuit de onderwijscontext.

LIESBETH

Met mijn 31 lentes ben ik iets ouder dan de gemiddelde student en heb ik al een weg afgelegd in de professionele wereld. Na een studie economie en een professionele loopbaan van 7 jaar, besliste ik op mijn dertigste om mijn (kinder)droom om kleuterleidster te worden alsnog te realiseren. Een beangstigende sprong in het duister, maar doordat we als studenten kleuteronderwijs zeer snel mogen proeven van hoe het er in de kleuterklas aan toe gaat, had ik vrijwel meteen het gevoel “Dit is het!” en wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik koos ook zeer bewust voor de voltijdse dagopleiding aan UCLL omdat ik op dertigjarige leeftijd mijn droom op een zo kort mogelijke tijd wilde realiseren én omdat ik mijn kansen als kleuterleidster op de arbeidsmarkt wilde maximaliseren. Met mijn diploma kleuteron-derwijzeres van UCLL zal ik immers, zonder bijkomende opleiding, zowel in het gemeenschapsonderwijs als in het katholieke onderwijs aan de slag kunnen gaan.

25

HASSELT Het avond- en weekendtraject in Hasselt organiseert enkel sessies ’s avonds of in het weekend, afhankelijk van je persoonlijk traject. Zelfsturing en creativiteit staan centraal: deze opleiding biedt vooral ondersteuning aan de studenten en geeft ze richting om zelf aan de slag te gaan.

HEVERLEEHet blended traject in Heverlee maakt het mogelijk om je diploma te behalen via een mix van afstandsleren, les vol-gen, coaching en praktijk. Specifiek voor volwassenen die al dan niet werk hebben, al een diploma hoger onderwijs behaalden of hun opleiding secundair onderwijs mini-maal 2 jaar geleden beëindigden en ondertussen werken of werkzoekend zijn.

Meer info: www.ucll.be

25

26

STUDIE- EN STUDENTENBEGELEIDING

Starten in een hogeschool met professionele bacheloropleidingen, is boeiend maar niet altijd eenvoudig. Misschien heb je het wat moeilijk met de grotere zelfstandigheid, de grotere hoeveelheden leerstof en de semesterexamens. De praktijkopdrachten doen een beroep op je planningsvaardigheden en je zelfstandigheid. Daarom maakt UC Leuven-Limburg echt werk van een goede studiebegeleiding en trajectbegeleiding.

STUDIEBEGELEIDINGStudiebegeleiding staat voor de begeleiding die je bij ons krijgt bij alles wat met studeren te maken heeft. Hoe slaag jij er in om alle materie die je moet kennen te verwerken? Hoe slaag je erin de competenties die je moet hebben te verwerven? Onze begeleiding helpt je concreet met je studie-aanpak: studiemethode, hulpmid-deltjes bij het studeren, concentratietechnieken… Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

TRAJECTBEGELEIDINGTrajectbegeleiding heeft te maken met je eigen keuzes. Bij UC Leuven-Limburg heb je je opleidingsprogramma zelf in handen. Wij stellen een model voor, maar jij mag dat wijzigen. Bij keuzes komt een grote verantwoordelijkheid kijken. Daarom willen we jou coachen. Elke student krijgt een trajectbegeleider die beschikbaar is op een aantal scharniermomenten. Zoals bij de start van het academisch jaar of als je je resultaten hebt gekre-gen. Maar ook daarbuiten is hij of zij jouw eerste aanspreekpunt.

Twijfels, faalangst, verdriet… ? Blijf niet te lang met je kopzorgen zitten en kom langs. Onze medewerkers luisteren altijd. En als je dat wil, zoeken ze samen met jou naar de gepaste oplossing.

In Heverlee, Leuven & Diest kan je terecht bij de studentendien-sten op je campus, in Limburg bij de Psychosociale Dienst in het Stuvohuis of op je campus.

STUDENTEN- BEGELEIDING

TINE MEEUS & HEDWIG PEETERMANS

studentenbegeleiders in Heverlee en Diest

Als studentenbegeleiders helpen we jongeren bij het leren én het leven. Wie vragen heeft over zijn leerkrediet of wil sleutelen aan zijn studieprogramma, kan bij ons terecht. Maar nog meer willen we er zijn voor de studenten die het in het leven wat moeilijker hebben, ook op finan-cieel of psychologisch vlak. Heel wat studenten starten op onze hogeschool met een rugzak vol persoonlijke tegenslagen en belemmeringen. Dan vinden we het ontzettend belangrijk dat wij die studenten helpen om hun problemen aan te pakken, zodat ze zich kunnen toeleggen op hun studie. Hoe we dat doen? Een goed gesprek doet wonderen. Bij concrete problemen wijzen we de studenten gericht naar de juiste hulpverleners: misschien is wat extra coaching de oplossing? Of assertiviteitstraining of therapie? We merken dat studenten die persoonlijke studiebegeleiding waarderen. Ze zitten in een kwetsbare levensfase, met veel vragen. Als wij ze dan op de juiste rails kunnen zetten, dan komen ze ons daar jaren later nog voor bedanken. Is die studentenbegeleiding dan een garantie op een di-ploma? Niet altijd, maar dat is niet ons doel. Niet iedereen kan jammer genoeg vertrekken met een diploma, maar we streven ernaar dat iedereen vertrekt met een goed gevoel!

algemene infobrochure 27

SPECIAAL STATUUTJe hebt er vast over nagedacht, mogelijks zelfs over gepiekerd: zal ik mijn sport nog op het zelfde hoge niveau kunnen combineren met mijn bachelor studies? Kan ik on-danks mijn beperking hoger onderwijs aanvatten? Gaan werken en studeren samen? In UC Leuven-Limburg kan je je studies combineren met het statuut van kunstenaar, topsporter, werkstudent, ondernemende student of dat van student met een functiebeperking.

Wij geven je op basis van dat statuut de nodige faciliteiten en flexibiliteit om je activiteit, bv.: sportdiscipline, muziek-instrument, ... op een hoog niveau te blijven combineren met je studiekeuze. Op basis van een erkend statuut als student met een functiebeperking of leerstoornis kan je met de nodige faciliteiten je studies starten.

27

MEER DAN STUDEREN ALLEEN

Voor de campussen in Diest en Genk zijn er nog wat afzonderlijke regelingen. In deze brochure geven wij je al een korte blik op ons aanbod. Wij verwijzen je graag naar onze website door. Daar vind je veel meer info en al onze contactgegevens. We willen er

immers alles aan doen om je een zorgeloze, succesvolle en fijne studententijd te bezorgen.

28

FINANCIERINGWanneer kom je in aanmerking voor een studiebeurs? Hoeveel mag je als jobstudent bijverdienen?? Hoe zit het als je alleen wil gaan wonen? Waar kan je extra financiële steun aanvragen? Onze Sociale Dienst geeft als geen ander een antwoord op al deze vragen, en verschaft soms zelfs de middelen om je uit de nood te helpen. Want dat studeren op je budget kan wegen, dat beseffen we.

JOB Op zoek naar een geschikte studentenjob? Problemen met je huidige studentenjob? Onze jobdienst staat paraat.

HUISVESTING We zetten je graag op weg om het beste kot te vinden. Samen met onze collega’s in Leuven en Limburg werken wij aan een profes-sionele huisvestingsdienst met een databank. In Leuven hebben we ook koten waar je een huurprijs op maat betaalt. Check vanaf januari zeker onze website als je een kamer in een residentie wil.Voor koten in Limburg gebruik je best het 11-maanden model-huurcontract met gratis BA-verzekering.

VOEDINGOp alle campussen kan je broodjes en snacks verkrijgen, op onze grote campussen ook warme maaltijden. In Leuven kan je bovendien terecht in de Alma-restaurants. De studenten in Diest geven we met alle plezier een lijst van studentikoze en goedkope eetadresjes.

VERVOERIn Limburg en Diest betalen we een deel terug van je openbaar vervoersabonnement, in Leuven kan je voor € 20 een buspas kopen.

Een fiets huren is gratis voor Limburgse studenten. In Leuven en Diest betaal je hiervoor €25, maar je krijgt er een herstelsabonne-ment bovenop.

SPORTIn Limburg betaal je € 20 voor een sportkaart, in Leuven & Diest € 23. Deze kaart geeft je kortingen op de meeste gewone maar ook buitengewone sporten. Je kan met de kaart niet enkel terecht in onze eigen sportaccomodaties, maar ook bij onze collega’s. Je hebt echt geen enkel excuus meer om ’s avonds in je zetel te blijven hangen.

CULTUURBij UCLL krijg je een gratis BILL-bundel, het EYCA-logo staat immers op je studentenkaart. Deze kaart geeft je kortingen in zwembaden, theaters, musea,… en dit in heel Europa.In Limburg hebben we ook geregeld tickets in de aanbieding voor voorstellingen in de Limburgse cultuurhuizen en organi-seren we culturele uitstappen en workshops. In Leuven geeft de cultuurkaart KU Leuven (€ 20) je recht op heel wat kortingen en wedstrijden bij de culturele hotspots in de stad.

PROBLEMENVage twijfels, hevige faalangst, groot verdriet..., het overvalt iedereen wel eens. Blijf niet met je kopzorgen zitten en kom langs bij de studentenbegeleiders of de studentendienst. Zij luisteren altijd. En als je wil, zetten ze je op weg naar mogelijke oplossin-gen.

UITGAANJe kan in september van start gaan tijdens de de Student Take Off (Hasselt), Welcome Picknick (Genk) of de Studentenwelkom (Leuven). Of wat dacht je van een lidmaatschap bij een van de talloze studentenverenigingen.

ZINGEVINGLeuven: De universitaire parochie staat open voor alle student en in Leuven: www.kuleuven.be/up Limburg: Je bent steeds welkom op de Christelijke Campusgemeenschap: www.ccgdiepenbeek.be

30

KLEUTERONDERWIJS VIND JE OP…

CAMPUS OUDE LUIKERBAAN HASSELT

Campus Oude Luikerbaan is de thuisbasis van alle studen-ten van de lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs. Het gebouw staat achter het cultuurcentrum van Hasselt en is uitgerust met heel wat open werkplaatsen voor de studenten. Je hebt er toegang tot een uitgebreide media-theek. Buiten is er veel ruimte voor evenementen en met het stadspark vlakbij is er veel groen. De cafetaria heeft een ruim aanbod, met koude én warme maaltijden.De campus is vlot bereikbaar met de bus (stopt voor de deur). Een grote fietsenstalling en eigen parking maken deze campus ook handig als je met de fiets of auto komt.

30

CAMPUS CLENARDUS DIEST

Op onze campus in Diest kan je de lerarenoplei-ding kleuter- en lager onderwijs volgen. Deze kleinschalige campus heeft alles wat je nodig hebt: modern ICT- en didactische materiaal, een toegankelijke bib en mediatheek, enz. Je staat er dicht bij de lectoren en krijgt er alle kansen om te groeien. Gezellige straten en trendy winkels lig-gen om de hoek, en net buiten de kleine kern met stemmige cafeetjes en restaurantjes zit je alweer in het groen. Campus Clenardus bevindt zich vlak aan het station, de lessen vinden ook plaats in ons gebouw in de Demerstraat.

HEB JE NOG VRAGEN?

Hasselt – Campus Oude Luikerbaan Oude Luikerbaan 793500 Hasselt011 180 [email protected]

Diest – Campus ClenardusWeerstandsplein 23920 Diest016 375 [email protected]

Leuven – Campus ComeniusTiensevest 603000 Leuven016 375 [email protected]

Heverlee – Campus HertogstraatHertogstraat 1783001 Heverlee016 375 [email protected]

Meer info over onze opleidingen vind je ook op www.ucll.beOp de website vind je alle opleidingsbrochures.

Deze brochure beschrijft onze hogeschool in sept. 2015. Wijzigingen zijn mogelijk. Raadpleeg ook steeds onze website www.ucll.be

V.U. T. Martens, Geldenaaksebaan 255, 3001 Heverlee

www.ucll.be

www.facebook.com/ucleuvenlimburg

twitter.com/ucleuvenlimburg

31

CAMPUS COMENIUS LEUVEN

Campus Comenius is de enige campus van UC Leuven-Limburg die binnen de ring van Leuven ligt. Het station van Leuven is – letterlijk – vlak bij de deur. De campus huist momenteel de opleidingen kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs. De ruime binnenplaats in het historische gebouw nodigt uit om samen te werken, na te praten met studenten en lectoren of gewoon, gezellig te blijven hangen. De lokalen zijn uitgerust met modern ICT-materiaal. De campus bevindt zich in het centrum van de stad Leuven – niet onbelangrijk voor een kersverse student!

CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

Op onze campus in Heverlee vind je de lerarenopleiding kleuter, lager en secundair onder-wijs. De moderne campus heeft verschillende auditoria, een open leercentrum en biblio-theek, een studentenrestaurant en tal van sportfaciliteiten. Er is een ruime en moderne sporthal, met klimmuur en fitness. Campus Hertogstraat is omringd door sportterreinen en het Meerdaalwoud. Kansen genoeg dus voor sportieve én geestelijke ontspanning, binnen of buiten. Heel wat lessen vinden plaats in het aanpalende historische gebouw ‘Flos Campi’ aan de Naamsesteenweg, dat op wandelafstand ligt van het hoofdgebouw.

/ucleuvenlimburg/ucleuvenlimburgwww.ucll.be

— HOGESCHOOL UC LEUVEN-LIMBURG —KHLEUVEN KHLim

INFODAGEN 2016 Zaterdag 5 maart 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 12 maart 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 16 april 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 23 april 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 25 juni 10-13 u. alle campussen Woensdag 14 september 16-20 u alle campussen

OPENLESDAGEN 2016 8 tot 12 februari (krokusvakantie) Open Lesweek campussen Heverlee en Diest

9, 16 en 23 maart (woensdag) Openlesdagen campussen Leuven, Hasselt, Diepenbeek en Genk

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE INFODAGEN EN OPENLESDAGEN VIA WWW.UCLL.BE

Interesse in onze opleidingen?Kom naar onze infomomenten of openlesdagen!