Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

32
professionele bachelor lager onderwijs 2016-2017 MOVING MINDS TEACHING TEACHERS hasselt – diest leuven – heverlee hogeschool voor moving minds

description

 

Transcript of Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

Page 1: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

professionele bachelor

lager onderwijs

2016

-201

7MOVING MINDS

TEACHING TEACHERS

hasselt – diest leuven – heverlee

hogeschool voor moving minds

Page 2: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

welkom bij de lerarenopleiding

lager onderwijs

Leren in en door de praktijkJe staat snel en vaak in de praktijk om alle aspecten van de job

als leraar goed te leren kennen. Theorie en praktijk gaan hand in hand.

1

3

Persoonlijke begeleidingOnze lectoren coachen je doorheen de hele opleiding en zijn makkelijk aanspreekbaar en bereikbaar. Jouw leren staat centraal.

Vernieuwend en toekomstgerichtStudenten, lectoren en leraars werken samen aan vernieuwende onderwijsprojecten. Tijdens de opleiding zal je samen leren en innoveren, en tegelijk je eigen identiteit als leraar ontwikkelen.

Kies jij voor lager onderwijs? Proficiat! Als juf of meester in spe zal je een grote rol spelen in het groeiproces van jonge kinderen. Niet alleen leer je ze lezen, rekenen en schrijven. Je gidst je leerlingen de wijde wereld in en helpt hen ont-wikkelen tot unieke persoonlijkheden.

Een uitdaging om ù tegen te zeggen, waarbij je creativiteit en inlevingsvermo-gen ongetwijfeld van pas zullen komen. In deze opleiding laten we je trouwens vanaf het begin stage lopen. Kwestie van zo vlug mogelijk jouw manier van lesgeven te vinden. Je voelt je al snel helemaal thuis in je nieuwe rol als juf of meester.

2

onze troeven

Page 3: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

Leraar worden is boeiend en uitdagend! En de belangrijkste factor is jouw motivatie of goesting om ervoor te gaan, om steeds zelf bij te leren en je te engageren voor kinderen. Want jij kan echt het verschil maken in het leven van kinderen. En het besef dat een leraar de toekomst mee maakt en mee kan bouwen aan een betere wereld, maakt de job van leraar zo uniek.

Bij UCLL nemen we je graag mee op deze tocht om de leraar voor de toekomst te worden: een leraar die steeds blijft zoeken hoe het beter kan, een leraar die het kind centraal stelt, een leraar die samenwerkt met anderen aan goed onderwijs.

Het team van docenten staat klaar om je te begeleiden, vanuit hun passie voor leren en onderwijs. En jij bent heel erg welkom!

Als leraar lager onderwijs heb je het voorrecht om de ontwikkeling van jonge kinderen van dichtbij te volgen. Je prikkelt hun nieuwsgierigheid om van alles bij te leren, je helpt hen om zichzelf te leren kennen als persoon en om te leren samenleven met anderen. Dat is een hele uitdaging en ook best een hele verantwoordelijkheid.

Wij willen vooral dat je een leraar wordt bij wie kinderen zich goed voelen en bij wie ze met plezier willen leren. In de opleiding geven we daarvoor de nodige kennis en praktijkervaringen mee. We vinden het ook belangrijk dat jij de leraar kan worden die jij wil zijn. Daarom besteden we veel aandacht aan het ontdekken van wie jij bent en wat jij belangrijk vindt als leraar.

Sta jij ook te popelen om binnenkort als ‘juf’ of ‘meester’ door het leven te gaan? Niet twijfelen, doen!

KRISTIEN LACLUYSE OPLEIDINGSHOOFD VLAAMS-BRABANT

HILDE DE WEVER OPLEIDINGSHOOFD LIMBURG

Campus Oude LuikerbaanHasselt

Campus ClenardusDiest

Campus ComeniusLeuven

Campus Hertogstraat Heverlee

Page 4: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

4

Page 5: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

5

INHOUDWie je bent 6

Wat je wordt 8

Lager onderwijs in vogelvlucht 10

De opleiding lager onderwijs 12

Studieprogramma Hasselt 14

Studieprogramma Diest / Heverlee 16

Studieprogramma Leuven 18

Meet the Moving Minds 20

Verder studeren na een bachelor 22

UCLL in vogelvlucht 23

Werken en studeren 24

Studie- en studentenbegeleiding 26

Meer dan studeren alleen 28

Campussen 30

Page 6: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

6

WIE JE BENT‘Leraar zijn’ is meer dan een beroep. Het is een identiteit. Je zet je hele persoonlijkheid in om kinderen te begeleiden en te stimuleren. Je durft buiten de lijntjes te kleuren en bent op je best als je initiatief mag nemen en anderen mee op sleeptouw nemen. Bovenal heb je een hart voor kinderen. Je ziet hun talenten en uitdagingen.

Je gelooft in de kracht van onderwijs. Je wilt kinderen stimuleren om te leren, om hun gren-zen te verleggen, om hun talenten te ontwik-kelen en de onbekende wereld te ontdekken. Je wilt zelf ook blijven bijleren. Je kunt kritisch naar jezelf kijken en je staat open voor feedback.

Vragen stellen is soms belangrijker dan ant-woorden geven. Die nieuwsgierigheid en open blik gebruik je om voortdurend nieuwe paden te bewandelen. In de basisschool moet je crea-tief kunnen inspelen op je omgeving: je wordt er voortdurend geconfronteerd met uiteenlo-pende en soms onvoorziene omstandigheden.

Er schuilt in jou ook een idealist, die actief mee-werkt aan een betere wereld waarin kinderen en jongeren gelukkig opgroeien. Je neemt het engagement op om mee te zorgen voor een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Je geniet ervan om met anderen aan de slag te gaan en samen projecten te realiseren. Je kunt goed organiseren en nauwgezet werken. Onmisbare eigenschappen als je als leraar lager onderwijs aan de slag gaat, zowel in de klas als binnen een schoolteam.

DE CIJFERS

Aantal studenten in de lerarenopleiding lager onderwijs UCLL 2015-2016

Met een algemene vooropleiding sta je goed voorbereid aan de start.

En met de juiste motivatie en voldoende inzet kom je

heel ver!

80% van de afgestudeerden zou deze opleiding aanraden aan

anderen.

0

100

200

300

400

500

600

Hasselt Diest Leuven Heverlee

aan het werk

student

aan het werk en student

49 % ASO

47 % TSO

2 % BSO 2 % KSO

3%

23%

74%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

0

100

200

300

400

500

600

Hasselt Diest Leuven Heverlee

aan het werk

student

aan het werk en student

49 % ASO

47 % TSO

2 % BSO 2 % KSO

3%

23%

74%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

Page 7: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

7

MELDA student lager onderwijs

Ik heb er altijd van gedroomd om voor de klas te staan en met kinderen te werken. De stageperiodes zijn voor mij erg inspirerend: ik leer de leerlingen beter kennen en krijg de kans om te groeien als leerkracht. Ik ben zelf van Turkse afkomst en vind het ook belangrijk dat er genoeg diversiteit in het schoolteam zit. Op die manier kan ik echt een voorbeeld zijn voor ál mijn leerlingen.

RUBENstudent lager onderwijs

Ik ben mijn hart gevolgd toen ik voor deze opleiding koos. Het is veel werk, maar het contact met de leerlingen motiveert me enorm en daarom wil ik er echt voor gaan. Ik vind het ook heel belangrijk dat er genoeg mannen in het onderwijs staan, want kinderen hebben ook nood aan meesters voor de klas.

SANDYstudent lager onderwijs

Ik begon aan deze opleiding met een klein hartje. Ik wist niet wat er mij te wachten stond de komende drie jaren. Uiteindelijk waren deze zorgen helemaal nergens voor nodig: het lectorenteam helpt je enorm met al je vragen en stuurt bij waar ze kunnen. Dat is dan ook één van de vele redenen waarom ik momenteel al in mijn laatste opleidingsjaar zit. Zelf vertrek ik binnenkort ook voor vijf maanden op uitwisseling waarbij ik het onderwijs in Portugal zal leren kennen. Ik heb nu al zo veel geleerd op korte tijd waardoor ik weet welke leerkracht ik wil worden: een inspi-rerende, creatieve juf waarbij de leerlingen altijd terecht kunnen.

LARAstudent lager onderwijs

Ik twijfelde tussen de lerarenopleiding en de universiteit, dus ik heb eerst een jaar pedagogie gestudeerd. Ik deed dit wel graag, maar het was te theoretisch. Ik wil later niet zeggen hoe opvoeders het moeten doen, maar ik wil het zelf doen. Het parcours dat je moet afleggen om leerkracht te worden, verloopt niet vlekkeloos. Leerkracht zijn is meer dan omgaan en spelen met kinderen. Ik zit nu in mijn laatste jaar en ik denk al vaak aan mijn eigen klasje. Ik ga nog een jaar bijstuderen om ook leerkracht te mogen zijn in het buitengewoon onderwijs. Kinderen iets aanleren, hen zien groeien in alles, het vertrouwen winnen en al de liefde dat je van hen terugkrijgt… Ik zou het voor geen geld meer willen missen.

Page 8: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

8

WATJE WORDTAls leraar in het lager onderwijs mag je kinderen begeleiden, hun talenten helpen ontwikkelen, hun grootste dromen en kleinste kantjes leren kennen, hun nieuwsgierigheid prikkelen… Elke dag is an-ders als je voor de klas staat. Als juf of meester ben je tegelijk enthousiaste coach, wijze wereldgids, creatieve duizendpoot en soms zelfs rechtvaardige rechter. Elke leraar is anders, en maar goed ook. Hoe je in de klas staat en functioneert in een school wordt gekleurd door je hele persoonlijkheid. Als leraar in de lagere school beschik je over een stevige basis aan pedagogische en didactische achtergrond. Een goede leraar munt vooral uit in de manier waarop hij of zij kan omgaan met jonge kinderen, met een open blik op de wereld waarin hij zijn grenzen durft verleggen. Een goede leraar gaat er voor met hart en ziel. Daarbij zullen jouw creativiteit en inle-vingsvermogen ongetwijfeld van pas komen.Onderwijs stopt niet aan de schoolpoort. Een leraar in de basisschool werkt in een schoolteam, in de brede onderwijswereld en engageert zich in de maatschappij.

Je kunt met dit diploma aan de slag in het basisonderwijs als klasleerkracht, voor een groep kinderen van zes tot twaalf jaar. Maar weet dat je heel wat meer opties hebt. Wat dacht je bijvoor-beeld van een functie als zorgleerkracht, boekenjuf, taalanimator, begeleider in vluchtelingencentra of in musea? Of misschien kom je buiten het onderwijs terecht, als jeugdcoördinator of cultureel medewerker? Met de stevige basis die je mee hebt, kan je werkelijk alle kanten uit.

DE CIJFERS

100% van onze afgestudeerden die willen

werken na hun studies, heeft binnen de zes

maanden werk.

95% werkt op het niveau van

zijn diploma.

bevraging pas-afgestudeerden UCLL 13-14

WAT NA JE OPLEIDING?

0

100

200

300

400

500

600

Hasselt Diest Leuven Heverlee

aan het werk

student

aan het werk en student

49 % ASO

47 % TSO

2 % BSO 2 % KSO

3%

23%

74%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

Page 9: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

9

MIECH DONDERSLeraar en praktijklector

Een diploma lager onderwijs biedt je heel wat mogelijkhe-den. Ik begon als ‘meester’ van kinderen van de tweede en derde graad. Daarna mocht ik leerkrachten begeleiden in Brussel en een taalbeleid in de grootstad uitzetten. Een enorme uitdaging! Nu ben ik zorgcoördinator en denk ik met mijn collega’s na over de optimale ontwikkeling van kinderen. Ik tracht ook de studenten van de leraren-opleiding aan te sporen om het beste uit zichzelf en de kinderen te halen. Daar doen we het toch voor…

MICHIEL CEYSSENSRode kruismedewerker in de school verbonden

aan het vluchtelingencentrum Houthalen- Helchteren

Michiel volgde de lerarenopleiding lager onder-wijs aan de KHLim in Hasselt. “Dagelijks krijg ik de kans om jongeren te (her-)lanceren in hun schoolcarrière. De diversiteit binnen de functie en de doelgroep zorgt ervoor dat zowel de kinderen als ikzelf elke dag bijleren. Altijd interessant, soms uitdagend, maar nooit vervelend! Wat mij leidt in mijn werk is de uitspraak van Nelson Mandela: ‘Education is the most powerful weapon we can use to change the world”.

MARTINE FOULONPedagogisch directeur ‘De Ark’ Leuven

Martine Foulon volgde de lerarenopleiding lager onderwijs in Heilig Hart Heverlee en een post-graduaat schoolmentor in de KHLeuven. “Onze klasgroep durfde al eens buiten de lijntjes te kleu-ren of een steentje te verleggen. Mijn betrachting is de beste versie van mezelf als leerkracht te zijn en ervoor te zorgen dat elk kind op het einde van de basisschool de beste versie van zichzelf is geworden.’

PETER VANBEDTSLeraar en praktijklector

Na meer dan 20 jaar voltijds voor de klas te hebben gestaan, ging ik deeltijds aan de slag als praktijklec-tor aan de lerarenopleiding. Nu, bijna 7 jaren later, heb ik mijn ervaring al met heel wat jonge mensen kunnen delen. De opleiding valt echter niet te onderschatten. Dikwijls zag ik studenten worstelen met aspecten als klasmanagement, organisatie, di-dactische aanpak en andere beroepscompetenties. Ik zie hun zoektocht naar zichzelf als leraar en als mens. Ik heb vooral bewondering voor hun gedre-venheid en doorzettingsvermogen. Op het einde van de opleiding is elke student klaar om op zijn of haar eigen manier het verschil te maken voor de kinderen die hen zullen worden toevertrouwd. Leraar zijn in de lagere school is een geschenk voor het leven, daar mag ik ook nog wekelijks van genieten.

WAAR KAN JE AAN

DE SLAG?

Page 10: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

10

LAGER ONDERWIJS IN VOGELVLUCHT

KUN JE STUDEREN IN...

hasseltCampus Oude Luikerbaan

leuvenCampus Comenius

diestCampus Clenardus

heverleeCampus Hertogstraat

ONZE TROEVEN

Leren in en door de praktijkJe staat snel en vaak in de praktijk om alle aspecten van de job

als leraar goed te leren kennen. Theorie en praktijk gaan hand in hand.

1

3

Persoonlijke begeleidingOnze lectoren coachen je doorheen de hele opleiding en zijn makkelijk aanspreekbaar en bereikbaar. Jouw leren staat centraal.

Vernieuwend en toekomstgerichtStudenten, lectoren en leraars werken samen aan vernieuwende onderwijsprojecten. Tijdens de opleiding zal je samen leren en innoveren, en tegelijk je eigen identiteit als leraar ontwikkelen.

2

Page 11: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

11

AANVERWANTE OPLEIDINGEN

KLEUTERONDERWIJS

MASTEROPLEIDING AAN DE UNIVERSITEIT

Met een diploma lager onderwijs kan je vlot een diploma kleuteronderwijs behalen, zowel in dag- als in avondonderwijs.

Na je bacheloropleiding kan je via een schakelprogramma vlot overstappen naar een masterprogramma.

Wil je later ook in het secundair onderwijs lesgeven? Bij UCLL kan je bijstuderen voor slechts één onderwijsvak.

Wil je nog meer werken met kinderen, ook buiten de schooluren? Na je opleiding lager onderwijs biedt UCLL veel mogelijkheden om verder te studeren in een van onze soci-aal-culturele bacheloropleidingen. Je hebt dan recht op vrijstellingen.

Drie of vier jaar? Specialiseer in een bepaald thema door één jaar verder te studeren. Met een bachelor-na-bachelordiploma verruim je je arbeidskansen.

SECUNDAIR ONDERWIJS

SOCIAAL WERKSOCIALE READAPTATIEWETENSCHAPPEN ORTHOPEDAGOGIE

BUITENGEWOON ONDERWIJSSCHOOLONTWIKKELINGZORGVERBREDING EN REMEDIËREND LEREN

NAAR HET BUITENLANDDoor uitwisselingen en stages in het buitenland krijg je de kans om je internationale en interculturele competenties als leraar aan te scherpen. Studenten kunnen een deel van hun opleiding beleven in alle hoeken van de hele wereld: van Zweden tot Ghana en van Vietnam tot de Verenigde Staten van Amerika. Je hoeft niet noodzakelijk voor lange tijd naar het buitenland om internationale ervaringen op te doen. De opleiding biedt tal van andere wegen om je blik op de wereld te verruimen. Door contact te leggen met verschillende groepen in binnen- en buitenland bijvoorbeeld, of door korte uitwisselingen. De oplei-dingsonderdelen zijn bovendien doorspekt met internationale bronnen, voorbeelden en opdrachten.

Page 12: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

12

Page 13: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

13

Je kunt de opleiding tot leraar in het lager onderwijs volgen in onze campussen in Hasselt, Diest, Leuven en Heverlee. De opleidingen hebben één gezamenlijk doel: leraars voorbereiden op het onderwijs van de toekomst. Ze zijn opgebouwd uit dezelfde elementen die essentieel zijn voor een leraar in het lager onderwijs, zoals peda-gogie, Frans, wiskunde, muzische vorming, taal, wereld-oriëntatie, bewegingsopvoeding, levensbeschouwelijke vorming en stage. Elke campus legt zijn eigen accenten in het studieprogramma van de verschillende studiefases. Aan jou om te vergelijken welk programma het best bij jou past!De opleiding bestaat in elke opleidingsfase uit theorie en praktijk. Naarmate de opleiding vordert, neemt het aandeel van stages en projecten steeds toe. En naarmate de stages in het curriculum toenemen, stijgt ook jouw ver-antwoordelijkheid als student voor jouw eigen leerproces en professionele ontwikkeling.

PROFESSIONELE BACHELOR LAGER ONDERWIJSHASSELT – DIEST – LEUVEN – HEVERLEE

CURRICULUMBekijk de studieprogramma’s van de verschillende campussen op de volgende bladzijden:

Studieprogramma Hasselt 14-15

Studieprogramma Diest / Heverlee 16-17

Studieprogramma Leuven 18-19

1STE FASE 2DE FASE 3DE FASE

praktijk

theorie

0

50

100

150

200

250

300

350

Hasselt Diest Leuven Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

17,42 % ASO

55,81 % TSO

22,04 % BSO

4,74 % KSO

3,90%

26,30%

68%

1,30%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

0

50

100

150

200

250

300

350

Hasselt Diest Leuven Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

17,42 % ASO

55,81 % TSO

22,04 % BSO

4,74 % KSO

3,90%

26,30%

68%

1,30%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

0

50

100

150

200

250

300

350

Hasselt Diest Leuven Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

17,42 % ASO

55,81 % TSO

22,04 % BSO

4,74 % KSO

3,90%

26,30%

68%

1,30%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

Page 14: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

14

Tijdens het eerste semester (instroomfase) volg je hetzelfde programma als de studenten kleuteronderwijs. Je maakt kennis met de basisschool, maar een overstap naar de opleiding kleuteronderwijs kan gemakkelijk tot januari.

STUDIEPROGRAMMA HASSELT CAMPUS OUDE LUIKERBAAN Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Je werkt met mensen, met kinderen. Daarom is het van belang om jezelf goed te kennen: hoe maak je contact? Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Wat is leren voor jou? Wat wil jij graag? Dat bespreek je in de leer-groep, waar ook je praktijktraject wordt opgevolgd.

In de praktijkopdrachten doe je ervaring op en krijg je inzicht in hoe je kan functioneren in een klas en een basisschool. Leren kan maar door te proberen en ant-woorden vind je pas wanneer je vragen blijft stellen. In project en actieonderzoek zoek je antwoorden op vragen uit de praktijk.

Een grondige kennis van inhoud en vakdidactiek van alle leerdomeinen uit het basisonderwijs is het ver-trekpunt om je expertise te ontwikkelen. In de lessen pedagogie krijg je inzicht in wat opvoeden, leren en ontwikkelen betekent en hoe je kleuters kan boeien, stimuleren en ondersteunen in het leren en het leven.

Werken met kinderen doe je vanuit een engagement, omdat je als leraar het verschil wil maken, omdat je wil opkomen voor de zwaksten, omdat je het recht-vaardig vindt dat iedereen goed onderwijs krijgt. In onze opleiding word je gestimuleerd om dit engage-ment uit te spreken en op te nemen.

SAMEN LERENEen leraar bouwt samen met leerlingen, collega’s en ouders aan een sterke school en goed onderwijs voor alle kinderen. Leren werken in team is een uitdaging voor iedereen die leraar wil worden. Daarom hecht de opleiding veel belang aan samenwerking.

ZELFSTANDIGHEIDDe opleiding investeert in een kwaliteitsvolle en persoonlijke begeleiding. Dit betekent echter niet dat je bij het handje wordt genomen. Het weekrooster is zo samengesteld dat er, naast de geplande lesblokken (maximum 2 blokken van 3 uur per dag) werkruimte is voorzien. Je bepaalt zelf of en hoe je deze werktijd gebruikt: om te studeren, opzoekingswerk te doen in de bib, met medestudenten samen te werken aan projecten, een afspraak te maken met je leergroepbegeleider, advies te vragen in het taalbureau, ondersteuning te krijgen bij ICT-problemen…

Page 15: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

15

2DE OPLEIDINGSFASE SP

Pedagogische Wetenschappen

- Krachtige leeromgeving: zorg op klasniveau 3

- Omgevingsonderwijs, samenleving en engagement 3

Wereldoriëntatie

- Van cursorisch tot projectonderwijs 3

- Omgevingsonderwijs, samenleving en engagement 3

Taal

- Schrijven 3

- Luisteren, spreken en taalbeschouwing 3

Wiskunde

- Hoofdrekenen, metend rekenen en rationale getallen 6

- Natuurlijke getallen en probleemoplossend denken 3

Levensbeschouwelijke vorming 6

Muzische vorming 3

Frans: enseigner le français à l’école primaire 3

Praktijk 12

Reflectief en onderzoekend leren 5

Samen leren en innoveren 4

TOTAAL 60

1STE OPLEIDINGSFASE SP

Pedagogische Wetenschappen

- Het kind in de klas 3

- School en samenleving 3

- Krachtige leeromgeving 3

Taal

- Oriëntering op taal 3

- Lezen, voorlezen, vertellen 4

Wiskunde

- Redeneervaardigheden en gecijferdheid 3

- Meetkunde en cijferalgoritmes 3

Religie, zingeving en levensbeschouwing 3

Wereldoriëntatie

- Mens en aarde, nu en later 3

- Exploreer en leer 4

Muzische vorming

- Oriëntering 3

- Didactiek van het vak 1 3

Frans: Français - compétences de base 4

Praktijk 12

Reflectief en onderzoekend leren 6

TOTAAL 60

3DE OPLEIDINGSFASE SP

Taal: taalbeleid 3

Levensbeschouwelijke vorming: christelijke identiteit en opvoedingstraject

3

Wereldoriëntatie: wetenschappelijke en technische geletterdheid

3

Muzische vorming: meer dan een vak 3

Bewegingsintegratie: op weg naar een bewegingsgezinde basisschool

3

Pedagogische wetenschappen: zorgbreed werken op kind-, klas- en schoolniveau

6

Praktijk 21

Reflectief en onderzoekend leren

- Supervisie/intervisie 3

- Actieonderzoek 8

Samen leren en innoveren 7

TOTAAL 60

Page 16: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

16

1STE OPLEIDINGSFASE SP

Leraar worden I 4

Leren en ontwikkelen I 4

School en wereld I: cultuureducatie 3

Taalvaardigheid 3

Didactisch kader I 3

Praktijk I 9

Godsdienst I 3

Nederlands I 5

Wiskunde 3

Wiskunde didactiek I 3

Frans taalvaardigheid 3

Wereldoriëntatie I 4

Wereldoriëntatie II 3

Lichamelijke opvoeding 4

Muzische vorming I 3

Muzische vorming II 3

Keuzeopleidingsonderdeel

Studentenparticipatie I 3

2DE OPLEIDINGSFASE SP

Leraar worden II 3

Leren en ontwikkelen II 3

School en wereld II: cultuureducatie 3

Religie, zingeving en levensbeschouwing 3

Sociale vaardigheden 3

Didactisch kader II 4

Praktijk II 13

Godsdienst II 3

Nederlands II 4

Wiskunde didactiek II 4

Frans didactiek 3

Wereldoriëntatie III 4

Wereldoriëntatie IV 4

Muzische vorming III 3

Muzische vorming IV 3

Keuzeopleidingsonderdeel

Studentenparticipatie II 3

Korte uitwisseling 3

Bij het begin van je eerste jaar bekijken we voor een aantal opleidingsonderdelen wat je al kent en kunt. Op basis hiervan adviseren we je het basisprogramma, het intensief programma of het programma met extra ondersteuning. Een persoonlijke studietrajectbegeleider volgt je vorderingen en stage-ervaringen mee op. Zo vliegen je slaagkansen meteen de hoogte in.

VAN STAGIAIR TOT SPECIALIST“Al doende leert men” en dat is niet anders voor onze onderwijzers in spe. Je loopt een groot deel van je stages in een partnerschool van de opleiding. Stap voor stap vervul je de taken van een leraar: eerst kijk je toe, dan ben je klasassis-tent, gaandeweg geef je meer en langer zelfstandig les en op het einde van de opleiding werk je een project uit samen met een van onze partnerscholen.

STAGE: DE MOTOR VAN JOUW LERENDe opleiding lager onderwijs is een ervaringsgerichte opleiding. Vanuit elk opleidingsonderdeel krijg je boeiende en zinvolle opdrachten mee. Stage-ervaringen worden achteraf in kleine groepen besproken, zodat jij leert van anderen en zij van jou.

STUDIEPROGRAMMA DIEST & HEVERLEECAMPUS CLENARDUS & CAMPUS HERTOGSTRAATProgramma onder voorbehoud

Page 17: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

17

3DE OPLEIDINGSFASE SP

Leren en ontwikkelen III (met GOK-stage) 5

Leerzorg (met leerzorgstage) 8

Jonge schoolkind (met stage eerste leerjaar) 9

Muzische integratie 3

Bachelorproef:

- Leraar worden 3

- Kwaliteitsonderwijs in internationaal 3

Perspectief

- School en wereld: beleid en organisatiestructuur 3

- Ingroeistage 23

Keuzeopleidingsonderdeel

Studenttutoring 3

Studentenparticipatie III 3

Vrijwilligerswerk 3

Internationalisering (korte uitwisseling) 3

gOPO’s 3

Voortraject onderwijskunde – KULAK 15

Intercommunautaire uitwisseling Wallonië 6

Page 18: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

18

1STE OPLEIDINGSFASE SP

Reflectie en portfolio: ontdek 3

Leerpraktijken: projecten

Project 1 ‘Kom(pas) in de klas’ 6

Project 2 ‘Breek uit je klas!’ 6

Leerpraktijken: stages 10

Bronnen en trainingen

Opvoedkunde 3

Didactiek 3

Muzische vorming 6

Taal 9

Wereldoriëntatie 7

Wiskunde 4

Frans 3

Boeddhisme of Comparatieve Filosofie ofIslamitische Godsdienst of Niet-Confessio-nele Zedenleer of Protestantse Godsdienstof Rooms-Katholieke Godsdienst

3

TOTAAL 60

STUDIEPROGRAMMA LEUVEN CAMPUS COMENIUSProgramma onder voorbehoud

Vanaf de tweede studiefase (september 2017) volgen de studenten van Leuven en Heverlee samen les in Heverlee (Campus Hertogstraat).

PROJECTEN EN THEMA’SElk semester werk je aan een project waarin je in teameen of meerdere concrete opdrachten realiseert. Zo leer jede functie van leraar in een school opnemen, als begeleider, als teamlid en in de samenleving. Elk project gaat over een specifiek thema:

• Semester 1: Kom(pas) kijken. Kijken met de ogen van een leraar.• Semester 2: www.dewereldinmijnklas.com. De wereld, actualiteit en cultuur in de klas brengen.• Semester 3: Accent op talent. Diversiteit in de klas brengen en verder ontwikkelen.• Semester 4: Evalueer en waardeer! Differentiëren en toetsen in de kijker• Semester 5: Borg voor zorg. Zorg dragen voor de hele klas.• Semester 6: Leraar zonder grenzen. Grenzen verleggen op alle vlakken.

STAGEEr zijn verschillende soorten stages. Ze variëren qua inhoud, duur en evaluatie. De stage wordt geleidelijk opgebouwd. Je eindigt met een praktijksemester. Je stelt zelf je stagepakket samen en kunt daarbij kiezen uit verschillende formules en combinaties. Je hebt ook de keuze om naar het buitenland te gaan.

Doorheen de stage krijg je ruimschoots de kans om je talenten en persoonlijk lerarenprofiel te ontwikkelen.

Page 19: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

19

2DE OPLEIDINGSFASE SP

Reflectie en portfolio: ontwikkel 3

Leerpraktijken: projecten

Project 1 ‘Beweeg de wereld!’ 6

Project 2 ‘Wat zegt een tien?’ 6

Leerpraktijken: stages 14

Bronnen en trainingen

Opvoedkunde 3

Didactiek 3

Muzische vorming 4

Taal 4

Wereldoriëntatie 4

Lichamelijke opvoeding 3

Wiskunde 4

Frans 3

Boeddhisme of Comparatieve Filosofie of Islamitische Godsdienst of Niet-Confessio-nele Zedenleer of Protestantse Godsdienst of Rooms-Katholieke Godsdienst

3

TOTAAL 60

3DE OPLEIDINGSFASE SP

Reflectie en portfolio: ontplooi 5

Leerpraktijken: projecten

Project 1 'Zorg voor de hele klas' 5

Project 2 ‘UCLL@dewereld' 5

Leerpraktijken: stages 27

Bronnen en trainingen

Opvoedkunde (orthodidactiek, beleid en wetgeving)

6

Taalontwikkelend & muzisch lesgeven 4

Aanvankelijk leren 5

Boeddhisme of Comparatieve Filosofie of Islamitische Godsdienst of Niet-Confessio-nele Zedenleer of Protestantse Godsdienst of Rooms-Katholieke Godsdienst

3

TOTAAL 60

HOOR- EN WERKCOLLEGESIn de eerste opleidingsfase leer je alles over ontwikkelings-doelen, eindtermen en leerplannen van het basisonder-wijs. In de hoor- en werkcolleges gaan we verder dan puur de vakinhouden, je wordt uitgedaagd om je blikveld te verbreden en verder te kijken dan de klas.

REFLECTIE EN PORTFOLIOReflectie en Portfolio komt aan bod in de drie opleidings-fasen. Je leert nadenken over jezelf als persoon en over hoe je werkt. Je evalueert je eigen ervaringen, probeert eruit te leren en bij te sturen waar het minder goed ging. Belangrijk is dat je oog hebt voor werkpunten en talenten van jezelf en van anderen.

Page 20: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

20

Als student van UCLL kan je meewerken aan vernieuwende projecten, ver buiten de grenzen van de opleiding. Meewer-ken aan een Moving Minds project is een ervaring om nooit te vergeten, voor alle betrokkenen: studenten en lectoren, maar ook scholen en bedrijven.

Afhankelijk van je diploma kan je eenverkorte opleiding volgen, op jouw maatgesneden. De resultaten van projecten en onderzoeken worden nadien geïntegreerd in de hogeschool en daarbuiten. Scholen en organisaties kunnen beroep doen op onze expertise op het vlak van duurzaam ondernemen, intelligente zorg en uitdagend onderwijs.

MOVE ACROSS BORDERSStudenten van de lerarenopleiding van UCLL gaan aan de slag in de Limburgse opvangcentra voor vluchtelingen. Ze staan in voor huiswerkbegeleiding, kinderwerking, maar organiseren ook projectdagen en zorgen voor ontspanning, afhankelijk van de actuele noden van de vluchtelingen.

ENGAGEMENTBegin september zaten we met een paar docenten aan tafel voor een evaluatie. De beelden van de duizenden vluchtelingen lieten ons maar niet los. Sowieso kan je daar als mens al niet aan voorbij gaan, maar al helemaal niet als je toekomstige leraars opleidt. Eén van de vier pijlers van onze opleiding is immers en-gagement. We vonden het een uitgelezen kans om daadwerkelijk sociaal engagement op te nemen. Daar waar de nood het hoogst is, willen we ons een gans academiejaar zinvol inzetten. Dit jaar zijn dat dus de vluchtelingen. De Limburgse opvangcentra reageerden meteen positief. Verschillende studenten waren eerst een beetje sceptisch, het is een drempel die ze over moeten. Maar achteraf zijn ze vaak enorm blij en dankbaar om wat ze ervaren hebben.

Jessie Vos en Michèle Dexters, docenten in de lerarenopleiding

MEET THEMOVING MINDS

Ronak Ozdemir en Omaima El Fakir: “We vinden het belangrijk hulp te bieden, dat kregen we ook mee van thuis uit. Je kan zien aan de kinderen dat ze blij zijn en ook voor ons geeft dit een fijn gevoel. Het is belangrijk dat de opleiding hier aandacht aan besteedt want deze kinderen zullen later ook in onze klas zitten.”

EDUCATION FOR ALL

Elk kind heeft recht op onderwijs, ongeacht zijn/haar

mogelijkheden, noden, thuistaal, … UCLL voert hierrond

onderzoek en ondersteunt scholen, leraren, begeleiders en

leerlingen, maar ook lerarenopleidingen en –opleiders rond

inclusie en participatie, anderstaligheid en talentontwikkeling.

20

Page 21: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

21

TECHMOBIEL

EDUCATION FOR THE FUTURE

Welke innovaties en trends integreren we in het onderwijs?

Hoe bouwen en managen we leeromgevingen die veran-

deringen en vernieuwingen mogelijk maken, zowel voor de

leerlingen als de leraars? En hoe leiden we leraars daartoe op

in de toekomst? UCLL heeft expertise in ICT en onderwijs, in

het leiding geven aan een lerende organisatie en in leraren

bewust te maken van de veranderingen binnen de samenlev-

ing en de invloed ervan op het onderwijs.

ART OF TEACHINGWat een leraar tot een leraar maakt is zijn ‘art of teaching’:

de capaciteit om vanuit zijn liefde voor het vak leerlingen de wereld

te laten zien. UCLL onderzoekt, ontwikkelt en deelt didactische

expertise over leraar-zijn, wetenschappen & technologie, beweging,

taal, cultuur- en maatschappij en jong-leren.

Veel leerkrachten weten niet hoe ze met techniek en weten-

schap aan de slag kunnen met kinderen uit de lagere school.

Er is geen of weinig aangepast materiaal beschikbaar. Jomme

werkte als student lager onderwijs mee aan een eigen ‘Techmo-

biel’, een rondrijdende houten constructie vol wetenschappelijk

materiaal waarmee de kinderen kunnen experimenteren en een

databank met fiches. Om de Techmobiel te vullen, doen ze een

beroep op de bedrijfswereld. Sommige bedrijven zien er zeker

en vast de meerwaarde van in: de Techmobiel creëert wellicht

toekomstige ingenieurs.

BOUDEWIJN IN DENEMARKENAls student lager onderwijs trok ik op Erasmusuitwisseling naar

Denemarken. Ik koos voor het internationaal programma Social

Entrepreneurship. Het was een inspirerende ervaring. Samen met

medestudenten uit o.a. China en Finland werkten we samen aan

kleine en grote innovatieve projecten. En na de les hadden

we ook voldoende vrije tijd om de school, de omgeving en elkaar te

ontdekken. Samen eten, slapen en feesten. We waren echt ‘one big

happy family’.

Een ervaring die ik nooit zal vergeten!

Boudewijn Martens, student lager onderwijs

WETENSCHAPSCOMMUNICATIE

Onze expertisecel Art of Teaching van de lerarenopleiding ontving

al meerdere internationale prijzen voor het ontwerpen van boei-

ende leeractiviteiten voor wetenschappen en techniek. We werken

mee aan tal van projecten, samen met andere hogescholen, universi-

teiten, maar ook met bedrijven en onderzoeksinstellingen. Zo

kunnen we nieuwe didactische inzichten ontwikkelen en vertalen

naar de Vlaamse schoolpraktijk.

UC Leuven-Limburg richtte ook op verschillende locaties in Lim-

burg en Vlaams-Brabant een techniek- en wetenschapsacademie

in waar we jaarlijks duizenden enthousiaste kinderen en jongeren

kunnen verwelkomen om een uitdagende workshop te volgen of

deel te nemen aan een kamp. Als student van UCLL krijg je de kans

om mee workshops uit te denken en te begeleiden.

www.techniekenwetenschapsacademie.be

Renaat Frans, wetenschapscommunicatie UCLL

Page 22: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

22

VERDER STUDEREN NA EEN BACHELORZin om verder te studeren? Met je bachelordiploma lager onderwijs zijn er veel mogelijkheden:

• Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de univer-siteit. Dankzij onze Associatie KU Leuven beschik je over heel wat mogelijkheden.

• Via een verkort programma kan je een tweede bachelor volgen. Ook aan UCLL zijn daarvoor heel wat mogelijkheden, bijv. een bachelor lager onderwijs of sociaal werk.

• Je kan een bachelor-na-bachelor volgen: een programma van 60 studiepunten, soms in 1 jaar voltijds, of soms gespreid over meerdere jaren, in combinatie met werk.

• Buitengewoon onderwijs (Hasselt en Heverlee) • Internationale Samenwerking Noord-Zuid (Heverlee) • Schoolontwikkeling (Diest) • Zorgverbreding en remediërend leren (Hasselt)

• Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten.

• CLIL: Content and Language Integrated Learning (Heverlee en Leuven) • Coachen van ontwikkelingsprocessen (Hasselt) • Development Studies: International Educating Class (Leuven) • Ervaringsgerichte zorgbegeleiding in de kleuterschool (Hasselt) • Moraal en Humanistische Filosofie (Leuven) • Niet-Confessionele Zedenleer (Leuven) • School voor allen (Heverlee) • Talentontwikkeling: Ontwikkelen vanuit mogelijkheden en sterktes (Hasselt)

• Je kan gaan voor de vele navormingen die UCLL jaarlijks aanbiedt. Voor het volledige aanbod aan navormingen www.ucll.be/navorming

Page 23: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

De Associatie KU Leuven is een netwerk van kwaliteitsvolle hogeronderwijsinstellingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Samen bieden ze onderwijs aan op campussen in 23 steden en gemeenten. Ze werken intensief samen en versterken daardoor elkaars opleidingen.

JOUW HOGESCHOOLIN VOGELVLUCHT

1. CAMPUS GASTHUISBERG LEUVEN

7. CAMPUS OUDE LUIKERBAAN HASSELT

2. CAMPUS SOCIALE SCHOOL HEVERLEE

3. CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

4. CAMPUS PROXIMUS HEVERLEE

5. CAMPUS COMENIUS LEUVEN

6. CAMPUS CLENARDUS DIEST

8. CAMPUS DIEPENBEEK

9. CAMPUS LiZa GENK

10. CAMPUS HEMELRIJK HASSELT

OOK VOOR JOU?

Wij gaan voor inspirerende professionals, ondernemende alum-ni, breeddenkende wereldburgers en sterke persoonlijkheden die hun leven lang bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ons onderwijs, praktijkgericht onderzoek en dienstverlening zijn een krachtig en creatief samenspel tussen jou, je docenten, het werkveld en de samenleving. We zijn internationaal gericht en ook sterk betrokken op de (EU)regionale ontwikkeling.

KORTOM.

Onze hogeschool is een op kwaliteit georiënteerde instelling voor hoger onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Zij is geïnspi-reerd door het waardevolle en veelzijdige christelijke gedach-tegoed, in dialoog met in dienst van een open, pluralistische en interculturele samenleving.

Drie sterke hogescholen werden één. KHLeuven, KHLim en GroepT Leraren bundelden de krachten om meer kansen voor de 14000 studenten en 1500 personeelsleden te creë-ren.

VERPLEEGKUNDEVROEDKUNDE

CHEMIE

TOEGEPASTE INFORMATICA

MONDZORG

SOCIAAL WERKSRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

LEUVEN

HEVERLEE➌

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

LERARENOPLEIDING KLEUTERONDER-WIJS

LERARENOPLEIDING LAGER ONDERWIJS

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

ORTHOPEDAGOGIE

BEDRIJFSMANAGEMENTOFFICE MANAGEMENT

ELEKTROMECHANICAELEKTRONICA - ICT

ENERGIETECHNOLOGIE

LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS

18 OPLEIDINGEN

Page 24: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

24

WERKENEN STUDEREN

Is leraar worden een (oude) droom? Ben je al aan het werk en wil je het roer omgooien, op zoek naar een nieuwe carriè-restart? Misschien heb je al een diploma in het onderwijs maar wil je ook leraar worden in het lager onderwijs? UC Leuven-Limburg biedt heel wat mogelijkheden voor vol-wassenen en werkstudenten.

Afhankelijk van je diploma kan je een verkorte opleiding volgen, op jouw maat gesneden. Je kan kiezen voor een dagtraject (Diest, Hasselt) of voor een avondtraject (lessen in Diepenbeek en Hever-lee).

COMBINEER WERKEN EN STUDERENUCLL biedt jou ook de mogelijkheid om werken en studeren (en een gezin) te combi-neren dankzij de aparte opleidingstrajecten in avond- en weekendonderwijs. In deze opleiding kan je een bachelor leraar behalen terwijl je deeltijds blijft werken.

Bekijk het uitgebreide overzicht van de mogelijkheden in onze brochure ‘werken en studeren’.

FRANCIS

Na 20 jaar werken in de autosector, besloot ik in 2012 om een opleiding lager onderwijs te volgen. Het was iets wat ik vroeger eigenlijk altijd had willen doen. Natuurlijk was het niet evident om als veertiger terug elke dag op de schoolbanken te gaan zitten tussen al dat jong geweld. Toch viel het reuze mee. Zowel de medeleerlin-gen als de lectoren zorgden er voor dat ik me meteen thuis voelde in de groep. Ook de studie-ondersteuning was top. Je voelde dat de lectoren heel betrokken waren. Ook het uitgebreide aanbod aan stageplaatsen in het laatste jaar via Erasmus (in Europa) of Zuidstage (verder weg), was zeer interessant. Ik koos ervoor om mijn laatste zes maanden stage in Ethiopië te doen. Die ervaring komt me nu al meteen goed van pas. Ik kon, mede door deze stage, direct beginnen in een school in het Brusselse, en dat in mijn eigen klas en meteen voor een heel jaar.

KATRIEN EN JOLIEN

Katrien en Jolien twijfelden na hun secundair tussen de bachelor kleuter of lager school? Het werd kleuteronderwijs. “Maar op het moment dat wij ons diploma behaalden, beslisten we eigenlijk meteen om er nog een jaartje bij te doen en ons diploma lager on-derwijs ook te behalen.” Via een verkorte bachelor op de campus in Diest kon dat op één jaar. “Tijdens de eerste stages was het nog een beetje wennen aan de andere aanpak, maar al snel stonden we als echte juffrouwen voor de klas.” Twee diploma’s op vier jaar tijd. Maar beide juffen beamen dat het toch wel een zwaar programma is.

Page 25: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

2525

HASSELT Het avond- en weekendtraject in Hasselt organiseert enkel sessies ‘s avonds of in het weekend. Afhankelijk van je vooropleiding duurt dit traject 2 tot 4 jaar, waarbij er sessies zijn op 2 à 3 avonden per week en 1 zaterdag per maand. Omdat je geen leerkracht kan worden zonder praktijker-varing ben je vanaf het begin wekelijks in een stageschool die je zelf kiest. Dit betekent dat dit opleidingstraject enkel combineerbaar is met een deeltijdse job.

HEVERLEEWie (deeltijds) werk en studie wil combineren met een opleiding lager onderwijs, kan ook de avond- en weekend-opleiding van Campus Hertogstraat in Heverlee volgen. De duur van je studietraject hangt af van je studieprogram-ma dat op jouw maat gemaakt wordt.

Meer info: www.ucll.be

25

Page 26: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

26

STUDIE- EN STUDENTENBEGELEIDING

Starten in een hogeschool met professionele bacheloropleidingen, is boeiend maar niet altijd eenvoudig. Misschien heb je het wat moeilijk met de grotere zelfstandigheid, de grotere hoeveelheden leerstof en de semesterexamens. De praktijkopdrachten doen een beroep op je planningsvaardigheden en je zelfstandigheid. Daarom maakt UC Leuven-Limburg echt werk van een goede studiebegeleiding en trajectbegeleiding.

STUDIEBEGELEIDINGStudiebegeleiding staat voor de begeleiding die je bij ons krijgt bij alles wat met studeren te maken heeft. Hoe slaag jij er in om alle materie die je moet kennen te verwerken? Hoe slaag je erin de competenties die je moet hebben te verwerven? Onze begeleiding helpt je concreet met je studie-aanpak: studiemethode, hulpmid-deltjes bij het studeren, concentratietechnieken… Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

TRAJECTBEGELEIDINGTrajectbegeleiding heeft te maken met je eigen keuzes. Bij UC Leuven-Limburg heb je je opleidingsprogramma zelf in handen. Wij stellen een model voor, maar jij mag dat wijzigen. Bij keuzes komt een grote verantwoordelijkheid kijken. Daarom willen we jou coachen. Elke student krijgt een trajectbegeleider die beschikbaar is op een aantal scharniermomenten. Zoals bij de start van het academisch jaar of als je je resultaten hebt gekre-gen. Maar ook daarbuiten is hij of zij jouw eerste aanspreekpunt.

Twijfels, faalangst, verdriet… ? Blijf niet te lang met je kopzorgen zitten en kom langs. Onze medewerkers luisteren altijd. En als je dat wil, zoeken ze samen met jou naar de gepaste oplossing.

In Heverlee, Leuven & Diest kan je terecht bij de studentendien-sten op je campus, in Limburg bij de Psychosociale Dienst in het Stuvohuis of op je campus.

STUDENTEN- BEGELEIDING

TINE MEEUS & HEDWIG PEETERMANS

studentenbegeleiders in Heverlee en Diest

Als studentenbegeleiders helpen we jongeren bij het leren én het leven. Wie vragen heeft over zijn leerkrediet of wil sleutelen aan zijn studieprogramma, kan bij ons terecht. Maar nog meer willen we er zijn voor de studenten die het in het leven wat moeilijker hebben, ook op finan-cieel of psychologisch vlak. Heel wat studenten starten op onze hogeschool met een rugzak vol persoonlijke tegenslagen en belemmeringen. Dan vinden we het ontzettend belangrijk dat wij die studenten helpen om hun problemen aan te pakken, zodat ze zich kunnen toeleggen op hun studie. Hoe we dat doen? Een goed gesprek doet wonderen. Bij concrete problemen wijzen we de studenten gericht naar de juiste hulpverleners: misschien is wat extra coaching de oplossing? Of assertiviteitstraining of therapie? We merken dat studenten die persoonlijke studiebegeleiding waarderen. Ze zitten in een kwetsbare levensfase, met veel vragen. Als wij ze dan op de juiste rails kunnen zetten, dan komen ze ons daar jaren later nog voor bedanken. Is die studentenbegeleiding dan een garantie op een di-ploma? Niet altijd, maar dat is niet ons doel. Niet iedereen kan jammer genoeg vertrekken met een diploma, maar we streven ernaar dat iedereen vertrekt met een goed gevoel!

Page 27: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

algemene infobrochure 27

SPECIAAL STATUUTJe hebt er vast over nagedacht, mogelijks zelfs over gepiekerd: zal ik mijn sport nog op het zelfde hoge niveau kunnen combineren met mijn bachelor studies? Kan ik on-danks mijn beperking hoger onderwijs aanvatten? Gaan werken en studeren samen? In UC Leuven-Limburg kan je je studies combineren met het statuut van kunstenaar, topsporter, werkstudent, ondernemende student of dat van student met een functiebeperking.

Wij geven je op basis van dat statuut de nodige faciliteiten en flexibiliteit om je activiteit, bv.: sportdiscipline, muziek-instrument, ... op een hoog niveau te blijven combineren met je studiekeuze. Op basis van een erkend statuut als student met een functiebeperking of leerstoornis kan je met de nodige faciliteiten je studies starten.

27

Page 28: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

28

MEER DAN STUDEREN ALLEEN

Voor de campussen in Diest en Genk zijn er nog wat afzonderlijke regelingen. In deze brochure geven wij je al een korte blik op ons aanbod. Wij verwijzen je graag naar onze website door. Daar vind je veel meer info en al onze contactgegevens. We willen er

immers alles aan doen om je een zorgeloze, succesvolle en fijne studententijd te bezorgen.

28

Page 29: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

FINANCIERINGWanneer kom je in aanmerking voor een studiebeurs? Hoeveel mag je als jobstudent bijverdienen?? Hoe zit het als je alleen wil gaan wonen? Waar kan je extra financiële steun aanvragen? Onze Sociale Dienst geeft als geen ander een antwoord op al deze vragen, en verschaft soms zelfs de middelen om je uit de nood te helpen. Want dat studeren op je budget kan wegen, dat beseffen we.

JOB Op zoek naar een geschikte studentenjob? Problemen met je huidige studentenjob? Onze jobdienst staat paraat.

HUISVESTING We zetten je graag op weg om het beste kot te vinden. Samen met onze collega’s in Leuven en Limburg werken wij aan een profes-sionele huisvestingsdienst met een databank. In Leuven hebben we ook koten waar je een huurprijs op maat betaalt. Check vanaf januari zeker onze website als je een kamer in een residentie wil.Voor koten in Limburg gebruik je best het 11-maanden model-huurcontract met gratis BA-verzekering.

VOEDINGOp alle campussen kan je broodjes en snacks verkrijgen, op onze grote campussen ook warme maaltijden. In Leuven kan je bovendien terecht in de Alma-restaurants. De studenten in Diest geven we met alle plezier een lijst van studentikoze en goedkope eetadresjes.

VERVOERIn Limburg en Diest betalen we een deel terug van je openbaar vervoersabonnement, in Leuven kan je voor € 20 een buspas kopen.

Een fiets huren is gratis voor Limburgse studenten. In Leuven en Diest betaal je hiervoor €25, maar je krijgt er een herstelsabonne-ment bovenop.

SPORTIn Limburg betaal je € 20 voor een sportkaart, in Leuven & Diest € 23. Deze kaart geeft je kortingen op de meeste gewone maar ook buitengewone sporten. Je kan met de kaart niet enkel terecht in onze eigen sportaccommodaties, maar ook bij onze collega’s. Je hebt echt geen enkel excuus meer om ’s avonds in je zetel te blijven hangen.

CULTUURBij UCLL krijg je een gratis BILL-bundel, het EYCA-logo staat immers op je studentenkaart. Deze kaart geeft je kortingen in zwembaden, theaters, musea,… en dit in heel Europa.In Limburg hebben we ook geregeld tickets in de aanbieding voor voorstellingen in de Limburgse cultuurhuizen en organi-seren we culturele uitstappen en workshops. In Leuven geeft de cultuurkaart KU Leuven (€ 20) je recht op heel wat kortingen en wedstrijden bij de culturele hotspots in de stad.

PROBLEMENVage twijfels, hevige faalangst, groot verdriet..., het overvalt iedereen wel eens. Blijf niet met je kopzorgen zitten en kom langs bij de studentenbegeleiders of de studentendienst. Zij luisteren altijd. En als je wil, zetten ze je op weg naar mogelijke oplossin-gen.

UITGAANJe kan in september van start gaan tijdens de de Student Take Off (Hasselt), Welcome Picknick (Genk) of de Studentenwelkom (Leuven). Of wat dacht je van een lidmaatschap bij een van de talloze studentenverenigingen.

ZINGEVINGLeuven: De universitaire parochie staat open voor alle student en in Leuven: www.kuleuven.be/up Limburg: Je bent steeds welkom op de Christelijke Campusgemeenschap: www.ccgdiepenbeek.be

Page 30: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

30

LAGER ONDERWIJS VIND JE OP…

CAMPUS OUDE LUIKERBAAN HASSELT

Campus Oude Luikerbaan is de thuisbasis van alle studen-ten van de lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs. Het gebouw staat achter het cultuurcentrum van Hasselt en is uitgerust met heel wat open werkplaatsen voor de studenten. Je hebt er toegang tot een uitgebreide media-theek. Buiten is er veel ruimte voor evenementen en met het stadspark vlakbij is er veel groen. De cafetaria heeft een ruim aanbod, met koude én warme maaltijden.De campus is vlot bereikbaar met de bus (stopt voor de deur). Een grote fietsenstalling en eigen parking maken deze campus ook handig als je met de fiets of auto komt.

30

CAMPUS CLENARDUS DIEST

Op onze campus in Diest kan je de lerarenoplei-ding kleuter- en lager onderwijs volgen. Deze kleinschalige campus heeft alles wat je nodig hebt: modern ICT- en didactische materiaal, een toegankelijke bib en mediatheek, enz. Je staat er dicht bij de lectoren en krijgt er alle kansen om te groeien. Gezellige straten en trendy winkels lig-gen om de hoek, en net buiten de kleine kern met stemmige cafeetjes en restaurantjes zit je alweer in het groen. Campus Clenardus bevindt zich vlak aan het station, de lessen vinden ook plaats in ons gebouw in de Demerstraat.

Page 31: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

31

HEB JE NOG VRAGEN?

Hasselt – Campus Oude Luikerbaan Oude Luikerbaan 793500 Hasselt011 180 [email protected]

Diest – Campus ClenardusWeerstandsplein 23920 Diest016 375 [email protected]

Leuven – Campus ComeniusTiensevest 603000 Leuven016 375 [email protected]

Heverlee – Campus HertogstraatHertogstraat 1783001 Heverlee016 375 [email protected]

Meer info over onze opleidingen vind je ook op www.ucll.beOp de website vind je alle opleidingsbrochures.

Deze brochure beschrijft onze hogeschool in sept. 2015. Wijzigingen zijn mogelijk. Raadpleeg ook steeds onze website www.ucll.be

V.U. T. Martens, Geldenaaksebaan 255, 3001 Heverlee

www.ucll.be

www.facebook.com/ucleuvenlimburg

twitter.com/ucleuvenlimburg

31

CAMPUS COMENIUS LEUVEN

Campus Comenius is de enige campus van UC Leuven-Limburg die binnen de ring van Leuven ligt. Het station van Leuven is – letterlijk – vlak bij de deur. De campus huist momenteel de opleidingen kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs. De ruime binnenplaats in het historische gebouw nodigt uit om samen te werken, na te praten met studenten en lectoren of gewoon, gezellig te blijven hangen. De lokalen zijn uitgerust met modern ICT-materiaal. De campus bevindt zich in het centrum van de stad Leuven – niet onbelangrijk voor een kersverse student!

CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

Op onze campus in Heverlee vind je de lerarenopleiding kleuter, lager en secundair onder-wijs. De moderne campus heeft verschillende auditoria, een open leercentrum en biblio-theek, een studentenrestaurant en tal van sportfaciliteiten. Er is een ruime en moderne sporthal, met klimmuur en fitness. Campus Hertogstraat is omringd door sportterreinen en het Meerdaalwoud. Kansen genoeg dus voor sportieve én geestelijke ontspanning, binnen of buiten. Heel wat lessen vinden plaats in het aanpalende historische gebouw ‘Flos Campi’ aan de Naamsesteenweg, dat op wandelafstand ligt van het hoofdgebouw.

Page 32: Bachelor Lager Onderwijs 2016-2017

/ucleuvenlimburg/ucleuvenlimburgwww.ucll.be

— HOGESCHOOL UC LEUVEN-LIMBURG —KHLEUVEN KHLim

INFODAGEN 2016 Zaterdag 5 maart 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 12 maart 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 16 april 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 23 april 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 25 juni 10-13 u. alle campussen Woensdag 14 september 16-20 u alle campussen

OPENLESDAGEN 2016 8 tot 12 februari (krokusvakantie) Open Lesweek campussen Heverlee en Diest

9, 16 en 23 maart (woensdag) Openlesdagen campussen Leuven, Hasselt, Diepenbeek en Genk

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE INFODAGEN EN OPENLESDAGEN VIA WWW.UCLL.BE

Interesse in onze opleidingen?Kom naar onze infomomenten of openlesdagen!