Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

40
2016-2017 2016-2017 v.2 diepenbeek– heverlee professionele bachelor SECUNDAIR ONDERWIJS hogeschool voor moving minds MOVING MINDS TEACHING TEACHERS

description

 

Transcript of Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

Page 1: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

2016

-201

7

2016

-201

7

v.2

diepenbeek– heverlee

professionele bachelor

SECUNDAIR ONDERWIJS

hogeschool voor moving minds

MOVING MINDS

TEACHING TEACHERS

Page 2: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

welkom bij de lerarenopleiding secundair onderwijs

UCLL heeft een

groot aanbod aan onderwijsvakken

en meer dan 200 combinatiemogelijkheden. Uit de 27 verschil-lende onderwijsvakken vind je ongetwijfeld twee vakken die het

meest aansluiten bij je passie en interesses.

1

3

We zetten sterk in op

persoonlijke begeleidingOnze lectoren zijn gebeten door onderwijs voor en door jongeren. Ze zijn makkelijk aanspreekbaar en volgen jouw leerproces nauwgezet.

De opleiding

werkt nauw samen met de secundaire scholen en de bedrijfswereldNiet alleen voor jouw praktijkbegeleiding, maar ook voor projec-ten en onderzoeken. Zo houden we de vinger aan de pols en heeft het lerarenberoep geen geheimen meer voor jou als je afstudeert.

Kies jij voor leraar in het secundair onderwijs? Proficiat! Je kiest voor een toekomst waarin je voor jongeren het verschil maakt. Je begeleidt hen in hun persoonlijk leer- en groeiproces. Je helpt hen bij het ontdekken van hun unieke talenten en capaciteiten. Je inspireert jongeren binnen de wondere wereld van jouw onderwijsvakken. Je creëert verbondenheid. Je brengt tieners aan de grens van hun kunnen. Je laat hen opgroeien tot sterke, zelfstandige mensen met een hart voor elkaar en voor de wereld.

Klaar om jezelf te leren kennen en te ontplooien? Ga voor je passie en ontdek in deze brochure wat de opleiding secundair onderwijs te bieden heeft.

onze troeven

2

Page 3: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

Onze passie voor het onderwijs drijft ons als team om samen met jou de uitdagende weg van het leraarschap te bewandelen. We willen vooral een warme en kansrijke opleiding creëren waarin docenten vlot bereikbaar zijn, elke student zich thuis voelt en zo vanuit zijn/haar sterktes zichzelf als leraar secundair onderwijs ontdekt. We leiden authentieke en ‘echte’ leraren op die het verschil maken voor onze jongeren.

Je krijgt van ons een kwalitatief goed gevulde rugzak met vakinhoudelijke en vakdidactische kennis, met inzicht in wat jongeren nodig hebben in hun leer- en ontwikkelingsproces. We openen de blik naar de wereld rondom ons en tonen jou hoe jij hiermee in jouw lessen aan de slag kan gaan. Onze nauwe en intense samenwerking met leraren en directies uit het secundair onderwijs inspireert onze studenten en docenten elke dag opnieuw en zorgt ervoor dat onze opleiding de kwaliteit biedt die de secundaire scholen voorop stellen.

Samen met het werkveld bouwen wij aan jouw toekomst als leraar. Wij kijken er alvast naar uit om jou te mogen ontmoeten en samen met jou de wondere wereld van het leraar zijn te ontdekken.

Als leraar in het secundair onderwijs heb je het voorrecht om tieners te motiveren, hen te inspireren en samen met hen de wereld te ontdekken. Een hele uitdaging, waarin de docenten van UCLL je graag begeleiden, bij elke stap. Je begint met een les te geven voor je eigen medestudenten, je eindigt je opleiding met een stage waarin je als volwaardige leraar een lange periode voor de klas staat, in binnen- of buitenland.

We hechten veel belang aan coaching en steunen je bij de ontwikkeling van je eigen identiteit als leraar. Bij ons ben je geen nummer. Het is een voorrecht om jou te begeleiden en je alle kansen te geven om je te verdiepen in jouw passie.

In Vlaams-Brabant kan je de opleiding secundair onderwijs volgen in Campus Hertogstraat in Heverlee. We bieden je een ruime keuze aan onderwijsvakken. Wil jij mee bouwen aan het onderwijs van morgen? Dan is UCLL een goede keuze.

Welkom!

ELS SCHOUBS OPLEIDINGSHOOFD VLAAMS-BRABANT

TANJA CEUX OPLEIDINGSHOOFD LIMBURG

Campus Diepenbeek

Campus Hertogstraat Heverlee

Page 4: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

4

Page 5: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

5

Wie je bent 6

Wat je wordt 8

Secundair onderwijs in vogelvlucht 10

De opleiding secundair onderwijs 12

Studieprogramma Diepenbeek 14

Studieprogramma Heverlee 16

27 onderwijsvakken 18

Meet the Moving Minds 28

Verder studeren na een bachelor 30

UCLL in vogelvlucht 31

Werken en studeren 32

Studie- en studentenbegeleiding 34

Meer dan studeren alleen 36

Campussen 38

INHOUD

Page 6: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

6

WIE JE BENT

DE CIJFERSAantal studenten in de lerarenopleiding Secundair onderwijs UCLL 2015-2016

Totaal aantal onderwijsvakken: 27Aantal vakkencombinaties: meer dan 200 combinaties mogelijkMeest gekozen onderwijsvakken bij UCLL:

86% van de afgestudeerden zou deze opleiding aanraden aan

anderen.

Met een algemene vooropleiding sta je goed voorbereid aan de start.

En met de juiste motivatie en voldoende inzet kom je

heel ver!

‘Leraar zijn’ is meer dan een beroep. Het is een identiteit. Je zet je hele persoonlijkheid in om jongeren te begeleiden en te inspireren. Je durft buiten de lijntjes te kleuren en bent op je best als je initiatief mag nemen en anderen mee op sleeptouw nemen. Liefde voor het vak is de basis om bij jongeren interesse op te wekken.

Je gelooft in de kracht van onderwijs. Je wilt leerlingen stimuleren om te leren, om hun grenzen te verleggen, om hun talenten te ontwikkelen en de onbekende wereld te ontdekken. Je wilt zelf ook blijven bijleren. Je kunt kritisch naar jezelf kijken en je staat open voor feedback.

Vragen stellen is soms belangrijker dan antwoorden geven. Gebruik die nieuwsgierigheid en open blik om voortdurend nieuwe paden te bewandelen. Als leraar zet je de theorie snel om in de praktijk en moet je creatief kunnen inspelen op je omgeving. Dat is nodig, omdat je voor de klas geconfronteerd wordt met uiteenlopende en soms onvoorziene omstandigheden.

Er schuilt in jou ook een idealist, die actief meewerkt aan een betere wereld waarin kinderen en jongeren gelukkig opgroeien. Je neemt het engagement op om mee te zorgen voor een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Je geniet ervan om met anderen aan de slag te gaan en samen projecten te realiseren. Je kunt goed organiseren en nauwgezet werken. Onmisbare eigenschappen als je als leraar aan de slag gaat, zowel in de klas als binnen een schoolteam.

0

200

400

600

800

1000

1200

Diepenbeek Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

werkzoekend

47 % ASO46 % TSO

4 % BSO3 % KSO

2%5%

29%

63%

1%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

0

200

400

600

800

1000

1200

Diepenbeek Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

werkzoekend

47 % ASO46 % TSO

4 % BSO3 % KSO

2%5%

29%

63%

1%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

0 100 200 300 400 500 600 700 800

LatijnNederlands

FransEngels

Project KunstvakkenProject Algemene Vakken

Muzikale OpvoedingPlastische Opvoeding

EconomieHandel-Burotica

Niet-Confessionele ZedenleerIslamitische Godsdienst

Katholieke GodsdienstGeschiedenis

AardrijkskundeVoeding-Verzorging

TechniekWiskunde

BiotechniekenInformatica

FysicaBiologieChemie

ElektriciteitMechanica

BewegingsrecreatieLichamelijke Opvoeding

Page 7: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

7

LAURADerdejaarsstudent

Van het secundair naar het hoger onderwijs gaan, was voor mij een niet al te moeilijke stap. Ik wist sowieso wat ik wilde: leraar worden. De keuze van de vakken vond ik wel moeilijker. Tijdens mijn middelbare schoolleven heb ik steeds Wiskunde-Wetenschappen gestudeerd en ik deed ook graag Nederlands, geschiedenis, wiskunde, aardrijkskunde en chemie. Geen gemakke-lijke keuze dus! Op de SID-in en de infodagen heb ik pas echt beslist wat het ging worden, op ba-sis van interesse en toekomstperspectieven. Aardrijkskunde-wiskunde is een mooie combinatie, zeiden de lectoren tijdens de infodag op UCLL: een hoofd- en bijvak.

Mijn tips voor studenten-in-spe? Volg je hart. Heel wat mensen uit mijn omgeving waren van mening dat ik toch “meer zou aankunnen” en moest mikken op een universitair diploma. Maar het zou dan nog meer dan vijf jaar duren eer ik voor de klas kon staan! Ik heb dus mijn eigen overtuiging gevolgd en bewust voor een professionele bachelor lerarenopleiding in het secun-dair onderwijs gekozen. Het is een behoorlijk zware opleiding, maar ik heb er geen spijt van!

SELIENVoorzitter studentenraad

Op de infodagen was het voor mij snel duidelijk dat ik de perfecte opleiding voor mezelf gevonden had. Dat bleek ook zo te zijn. Zeker het praktijkgerichte aspect ligt me wel. Vanaf dag één word je in het bad gegooid en leer je zwemmen. De didactische ateliers – zeker in het eerste jaar – zijn zo opgebouwd dat je meteen voeling krijgt met het lesgeven zelf. De lessen zijn nooit echt saai omdat de verschillende vakken voor verschillende werkvormen kiezen. Studenten krijgen ook inspraak in de opleiding, je merkt dan echt dat lectoren ook rekening houden met wat je zegt.

De allereerste stage die je doet in de opleiding, laat je meteen genieten van het leraar-zijn. Je kan voelbaar proeven wat het is om voor de klas te staan. De aller-eerste keer dat ik kon lesgeven aan echte leerlingen en niet aan mijn medestudenten, ging er een wereld voor me open en ik ben sindsdien er vast van overtuigd dat leerkracht zijn iets is wat ik wil.

BRAMTopsportstudent

Als student Lichamelijke Opvoeding sprak de accommodatie van Campus Diepenbeek me meteen aan. Ook de goede begeleiding en de jonge en dynamische docenten vind ik belangrijke troeven van de hogeschool. De opleiding geeft iedere student de kans om op zijn manier zijn traject te doorlopen. De combinatie van mijn carrière in handbal en mijn studie is alleen maar mogelijk omdat ik dankzij het topsportstatuut zelf kan kiezen welke lessen ik volg en wanneer ik mijn examens kan doen. Daardoor kan ik mijn opleiding toch afwerken in drie jaar.

SELINEerstejaarsstudent

Ik deed Handel en greep met beide handen de kans om verder te stude-ren. Ik wil een voorbeeld zijn voor andere kinderen. Daarom wil ik leraar worden. Mijn passie ligt bij Nederlands, ondanks mijn Turks-Italiaans bloed! Hoewel sommigen me aanraadden om voor wiskunde en economie te gaan, de vakken waar ik sterk in ben, heb ik toch mijn hart gevolgd. De combinatie van Nederlands en economie is zwaar, maar wie er heel hard voor werkt komt er wel.

Page 8: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

8

WATJE WORDTElke leraar is anders, en maar goed ook. Hoe je lesgeeft en functioneert in een school wordt gekleurd door je hele persoonlijkheid, met al je talenten en werkpunten. Als leraar in het secundair onderwijs beheers je de vakken door en door zodat je het met passie kunt doorgeven aan leerlingen. Dat betekent niet dat je geen fouten mag maken. Een goede leraar munt vooral uit in de manier waarop hij of zij kan omgaan met de jongeren, steeds op zoek naar die positieve wisselwerking. Een leraar secundair onderwijs is niet alleen een vakleraar, maar ook een rolmodel voor jongeren.

Bovendien stopt onderwijs niet aan de schoolpoort. Een leraar secundair onderwijs werkt in een schoolteam, in de brede onderwijswereld en engageert zich in de maatschappij.

WAAR KAN JE AAN DE SLAG?

Met dit diploma ga je aan de slag als leraar in het secundair onderwijs in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs (ASO en TSO) en in alle jaren van het beroepsonderwijs (BSO).

DE CIJFERS

Als leraar Lichamelijke Opvoeding kan je ook lesgeven in de basisschool en met het diploma Bewegingsrecreatie kom je terecht in de sportieve vrijetijdssector.

Daarnaast heb je nog heel wat meer opties, zoals bijvoorbeeld het volwassenenonderwijs. Of wat dacht je van een uitdaging bij de overheid of in de privé-sector? Misschien kom je buiten een school terecht als medewerker educatieve diensten? Met de stevige basis die je mee hebt, kan je werkelijk alle kanten uit.

WAT NA JE OPLEIDING?

95% van onze afgestudeerden die willen

werken na hun studies, heeft binnen de zes

maanden werk.

84% werkt op het niveau van

zijn diploma.

Bevraging pas-afgestudeerden UCLL 13-14

0

200

400

600

800

1000

1200

Diepenbeek Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

werkzoekend

47 % ASO46 % TSO

4 % BSO3 % KSO

2%5%

29%

63%

1%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

Page 9: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

9

JAN SCHUERbedenker van Smartschool

Jan Schuer volgde de lerarenopleiding secundair onderwijs. “Ik had nood aan veel ruimte in m’n opleiding en bij KHLim - nu UCLL - was er plaats voor creativiteit. De hogeschool is dan ook een merk dat ik nog altijd meeneem en graag vermeld in mijn vele zakelijke contacten over heel Vlaanderen.”

TOM COXdirecteur Kindsheid Jesu Hasselt

Tom Cox, behaalde een bachelor Secundair onderwijs. “De menselijk-heid, de warmte van de mensen en het voortdurende geloof in mogelijkheden zijn me altijd bijgebleven. Zorg dat je je eigen passie voelt en focus op jouw toe-komstmogelijkheden in een inspireren-de samenwerking met zoveel mogelijk mensen om je heen.”

LALISH ISMAILAfgestudeerd als

leraar secundair onderwijs

Als jonge moeder was het niet evident om verder te studeren. Enkel door geloof, geduld en de vele kansen die mensen me gaven, heb ik deze droom kunnen realiseren. In de opleiding leer-de ik mijn talenten – en mezelf – beter kennen, waardoor je steeds sterker wordt. Je moet durven het verschil te maken en open staan voor verandering. Een pas afgestudeerde leerkracht komt buiten met een kwart gevulde rugzak, theorie en praktijk liggen namelijk ver uit elkaar. Elke les, elke leerling en elke ervaring wordt een ervaring waarmee je die rugzak kan vullen. Er is niets mooier dan een leerling trots je klas te zien uitstappen omdat hij een nieuw talent heeft ontdekt en uitkijkt naar de volgende les.

SANJU GIELENpedagogisch directeur van THHI Tessenderlo

Sanju Gielen studeerde voor leraar Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde. “Aan de KHLim - nu UCLL - kreeg ik zin in het lesgeven. Mijn doel werd jongeren dezelfde zin doen krijgen in leren. Ik hoop dat de studenten die nu starten en kiezen voor het onderwijs dat doen met hart en ziel. Vakkennis, passie voor hun vak, zin in leren, openstaan voor nieuwe ervaringen, sociale vaardigheden én betrokkenheid met de leerlingen zijn daarbij essentiële sleutels. Als leerkracht kun je leerlingen inspireren en laten schitteren, dat is bijzonder.”

Page 10: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

10

SECUNDAIR ONDERWIJS IN VOGELVLUCHT

KUN JE STUDEREN IN...

heverleeCampus Hertogstraat

diepenbeekCampus Diepenbeek

ONZE TROEVEN

10

1 We zetten sterk in op

persoonlijke begeleidingOnze lectoren zijn gebeten door onderwijs voor en door jongeren. Ze zijn makkelijk aanspreekbaar en volgen jouw leerproces nauwgezet.

3 De opleiding

werkt nauw samen met de secundaire scholen en de bedrijfswereldNiet alleen voor jouw praktijkbegeleiding, maar ook voor projecten en onderzoeken. Zo houden we de vinger aan de pols en heeft het lerarenberoep geen geheimen meer voor jou als je afstudeert.

UCLL heeft een

groot aanbod aan onderwijsvakken en meer dan 200 combinatiemogelijkheden. Uit de 27 verschillende onderwijsvakken vind je ongetwijfeld twee vakken die het meest aansluiten bij je passie en interesses.

2

DIEPENBEEK HEVERLEE

Aardrijkskunde x x

Bewegingsrecreatie x x

Biologie x x

Biotechnieken x

Chemie x

Economie x x

Elektriciteit x x

Engels x x

Frans x x

Fysica x x

Geschiedenis x x

Handel-burotica x

Informatica x x

Islamitische godsdienst x

Katholieke godsdienst x x

Latijn x x

Lichamelijke opvoeding x x

Mechanica x x

Muzikale opvoeding x

Nederlands x x

Niet-confessionele zedenleer x

Plastische opvoeding x x

Project algemene vakken x

Project kunstvakken x x

Techniek x x

Voeding-verzorging x x

Wiskunde x x

Page 11: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

11

AANVERWANTE OPLEIDINGEN

KUN JE STUDEREN IN...

LAGER ONDERWIJS

MASTEROPLEIDING AAN DE UNIVERSITEIT

Met een diploma leraar secundair onderwijs kan je in anderhalf jaar een extra diploma lager onderwijs behalen.

Na je bacheloropleiding kan je via een schakelprogramma vlot overstappen naar een masterprogramma.

Als leraar secundair onderwijs heb je onderwijs-bevoegdheid voor twee vakken. Je kunt in één jaar tijd je jobkansen verhogen door lesbevoegd-heid voor een derde onderwijsvak te behalen.

Wil je nog meer werken met kinderen, ook buiten de schooluren? Na je opleiding leraar secundair onderwijs biedt UCLL veel mogelijkheden om verder te studeren in één van onze sociaal-culturele bacheloropleidingen. Je hebt dan recht op vrijstellingen.

Drie of vier jaar? Specialiseer in een bepaald thema door één jaar verder te studeren. Met een bachelor-na-bachelordiploma verruim je je arbeidskansen.

EXTRA ONDERWIJSVAKSECUNDAIR ONDERWIJS

SOCIAAL WERKSOCIALE READAPTATIEWETENSCHAPPEN ORTHOPEDAGOGIE

BUITENGEWOON ONDERWIJSSCHOOLONTWIKKELINGZORGVERBREDING EN REMEDIËREND LEREN

NAAR HET BUITENLANDDoor uitwisselingen en stages in het buitenland krijg je de kans om je internationale en interculturele competenties als leraar aan te scherpen. Studenten kunnen een deel van hun opleiding beleven in alle hoeken van de hele wereld: van Zweden tot Ghana en van Vietnam tot de Verenigde Staten van Amerika. Je hoeft niet noodzakelijk voor lange tijd naar het buitenland om internationale ervaringen op te doen. De opleiding biedt tal van andere wegen om je blik op de wereld te verruimen. Door contact te leggen met verschillende groepen in binnen- en buitenland bijvoorbeeld, of door korte uitwisselingen. De oplei-dingsonderdelen zijn bovendien doorspekt met internationale bronnen, voorbeelden en opdrachten.

11

Page 12: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

12

Page 13: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

13

PROFESSIONELE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJSDIEPENBEEK – HEVERLEE

Je kunt de opleiding tot leraar in het secundair onderwijs volgen in onze campussen in Diepenbeek en Heverlee. De opleidingen hebben één gezamenlijk doel: leraars voorbereiden op het onderwijs van de toekomst. Ze zijn opgebouwd uit dezelfde elementen die essentieel zijn voor een leraar in het secundair onderwijs, zoals pedagogie, onderwijsvakken en praktijk. Elke campus legt zijn eigen accenten in het aanbod van onderwijsvakken en in het studieprogramma van de verschillende studiefases. Aan jou om te vergelijken welk programma het best bij jou past!

CURRICULUMBekijk de studieprogramma’s van de verschillende campussen op de volgende bladzijden:

Studieprogramma Diepenbeek 14-15

Studieprogramma Heverlee 16-17

27 onderwijsvakken 18-27

praktijk

theorie

1STE FASE

0

200

400

600

800

1000

1200

Diepenbeek Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

werkzoekend

47 % ASO46 % TSO

4 % BSO3 % KSO

2%5%

29%

63%

1%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

2DE FASE0

200

400

600

800

1000

1200

Diepenbeek Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

werkzoekend

47 % ASO46 % TSO

4 % BSO3 % KSO

2%5%

29%

63%

1%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

3DE FASE

0

200

400

600

800

1000

1200

Diepenbeek Heverlee

niet op zoek naar werk

aan het werk

student

aan het werk en student

werkzoekend

47 % ASO46 % TSO

4 % BSO3 % KSO

2%5%

29%

63%

1%

10% praktijk

25% praktijk

50% praktijk

Page 14: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

14

STUDIEPROGRAMMA DIEPENBEEK CAMPUS DIEPENBEEK Programma onder voorbehoud van wijzigingen

2DE OPLEIDINGSFASE SP

Pedagogische module 12

Religie, zingeving en levensbeschouwing 3

Algemene vaardigheden 5

Onderwijsvak 1 13

Onderwijsvak 2 13

Didactisch atelier en stage 14

TOTAAL 60

1STE OPLEIDINGSFASE SP

Pedagogische module 8

Religie, zingeving en levensbeschouwing 3

Basisvaardigheden Taal 3

Basisvaardigheden ICT 3

Onderwijsvak 1 14

Onderwijsvak 2 14

Didactisch atelier en stage 15

TOTAAL 60

3DE OPLEIDINGSFASE SP

Pedagogische module 5

Religie, zingeving en levensbeschouwing 3

Onderwijsbeleid en organisatie 4

Onderwijsvak 1 9

Onderwijsvak 2 9

Beroepsvaardigheden 4

Stage 20

Bachelorproef 6

TOTAAL 60

Page 15: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

KIES VOOR TWEE ONDERWIJSVAKKEN

In Campus Diepenbeek zijn er heel veel combinaties mogelijk. Weinig gekozen vakkencombinaties kunnen mogelijk niet ingericht worden.

Aardrijkskunde x x x x x x x x x x x x

Bewegingsrecreatie x

Biologie x x x x x x x x x x x x x x x x

Chemie x x x x x x x x x x x x

Economie x x x x x x x x x x x x x x x x

Elektriciteit x x x x

Engels x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Frans x x x x x x x x x x x x

Fysica x x x x x x x x x x x x x x x x

Geschiedenis x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Handel-burotica x x x x x x x x x x x x

Informatica x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Katholieke godsdienst x x x x x x x x x x x x

Latijn x x x x x x x x x x x x x x x x

Lichamelijke opvoeding x x x x x x x x x x x x x

Mechanica x x x x

Muzikale opvoeding x x x x x x x x x x x x

Nederlands x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Plastische opvoeding x x x x x x x x x x x x

Project algemene vakken x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Project kunstvakken x x x x x x x x x x x x x x x x

Techniek x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Voeding-verzorging x x x x x x x x x x x x

Wiskunde x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Aar

dri

jksk

un

de

Bew

egin

gsre

crea

tie

Bio

logi

e

Ch

emie

Eco

nom

ie

Ele

ktr

icit

eit

En

gels

Fra

ns

Fy

sica

Ges

chie

den

is

Han

del

-bu

roti

ca

Info

rmat

ica

Kat

hol

ieke

go

dsd

ien

st

Lat

ijn

Lic

ham

elijk

e op

voe

din

g

Mec

han

ica

Mu

zik

ale

opv

oed

ing

Ned

erla

nd

s

Pla

stis

che

opv

oed

ing

Pro

ject

alg

emen

e v

akke

n

Pro

ject

ku

nst

vak

ken

Tec

hn

iek

Voe

din

g-v

erzo

rgin

g

Wis

ku

nd

e

15

Page 16: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

16

1STE OPLEIDINGSFASE SP

Didactisch atelier I 5

Didactisch atelier II 5

ICT 3

Leraar worden 3

Onderwijsvak 1 15

Onderwijsvak 2 15

Opvoedkunde 4

Levensbeschouwelijke vorming 3

School en wereld 3

Taal 4

De opleiding bestaat in elke opleidingsfase uit theorie en praktijk. Naarmate de opleiding vordert, neemt het aandeel van praktijk steeds toe en stijgt ook jouw verantwoordelijkheid als student voor jouw eigen leerproces en professionele ontwikkeling.

STUDIEPROGRAMMA HEVERLEECAMPUS HERTOGSTRAATProgramma onder voorbehoud

Page 17: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

17

JE HEBT EEN RUIME KEUZE AAN ONDERWIJSVAKKEN

Kies twee onderwijsvakken waarin je je wil verdiepen. Er zijn heel veel combinaties mogelijk.

Aardrijkskunde x x x x x x x x x x x x x x x

Bewegingsrecreatie x

Biologie x x x x x x x x x x x x x x x

Biotechnieken x x x x x x x x x x x x x x x x

Economie x x x x x x x x x x x x x x x

Elektriciteit x x x x x x x x x x x x x x x

Engels x x x x x x x x x x x x x x x

Frans x x x x x x x x x x x x x x x

Fysica x x x x x x x x x x x x x x x x

Geschiedenis x x x x x x x x x x x x x x x x

Informatica x x x x x x x x x x x x x x x

Islamitische godsdienst x x x x x x x x x x x x x x x

Katholieke godsdienst x x x x x x x x x x x x x x x

Latijn x x x x x x x x x x x x x x x

Lichamelijke opvoeding x x x x x x x x

Mechanica x x x x x x x x x x x x x x x x

Nederlands x x x x x x x x x x x x x x x x

Niet-confessionele zedenleer

x x x x x x x x x x x x x x x

Plastische opvoeding x x x x x x x x x x x x x x x x

Project kunstvakken x x x x x x x x x x x x x x x

Techniek x x x x x x x x x x x x x x x x

Voeding-verzorging x x x x x x x

Wiskunde x x x x x x x x x x x x x x x x

Aar

dri

jksk

un

de

Bew

egin

gsre

crea

tie

Bio

logi

e

Bio

tech

nie

ken

Eco

nom

ie

Ele

ktr

icit

eit

En

gels

Fra

ns

Fy

sica

Ges

chie

den

is

Info

rmat

ica

Isla

mit

isch

e go

dsd

ien

st

Kat

hol

ieke

go

dsd

ien

st

Lat

ijn

Lic

ham

elijk

e op

voe

din

g

Mec

han

ica

Ned

erla

nd

s

Nie

t-co

nfe

sion

ele

ze

den

leer

Pla

stis

che

opv

oed

ing

Pro

ject

ku

nst

vak

ken

Tec

hn

iek

Voe

din

g-v

erzo

rgin

g

Wis

ku

nd

e

Page 18: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

18

KIES TWEE ONDERWIJSVAKKEN EN GA VOOR JOUW PASSIE SPORTIEF EN AVONTUURLIJK?

LICHAMELIJKE OPVOEDING CAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Doe je graag aan sport en wil je kleuters, lagereschoolkin-deren en jongeren warm maken voor sport en spel? Ben je een echte teamplayer en een krak in organiseren? Vind je een fitte en gezonde levensstijl belangrijk? Dan is deze opleiding met het accent op praktijk, zelf sporten en veel oefenen in het lesgeven, echt iets voor jou. Theoretische vakken als anatomie en biomechanica leveren je de nodige basis en ontwikkelen je motorische ‘bril’. In de praktijkles-sen leer je hoe je sportactiviteiten kunt aanleren aan leerlingen en verbeter je je eigen niveau in verschillende sporten. Didactiek staat centraal. Hoe structureer je een lesvoorbereiding? Welke doelen wil je bereiken? Hoe sti-muleer je leerlingen om samen te werken en hoe motiveer je hen om te bewegen?

18

BEWEGINGSRECREATIE CAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Ben je avontuurlijk en hou je van een uitdaging? In deze brede opleiding leer je hoe je sport- en bewegingsactivitei-ten in heel diverse omgevingen opzet: sportclubs, vereni-gingen, federaties, sportdiensten,… En dat bij verschillende doelgroepen: kinderen, jongeren, volwassenen, senioren, mensen met een handicap,… Je bouwt expertise op in verschillende sportieve activiteiten uit de vrijetijdssector, zoals sportmanagement, outdoor activiteiten, fitness en coaching.

Bewegingsrecreatie kan je enkel combineren met lichamelijke opvoeding.

18

Page 19: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

GEBOEID DOOR NATUUR EN WETENSCHAPPEN? UITGEDAAGD DOOR EEN STEM-TOEKOMST?

ELEKTRICITEIT CAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Je vindt het leuk om technische problemen op te lossen en nieuwe technologieën te ontleden en te begrijpen? Misschien ben jij dan wel een van die gemotiveerde lesgevers die jongeren kunnen enthousiasmeren voor techniek en elektriciteit. Je stapt binnen in een boeiend vakgebied dat continu evolueert en waar dagelijks nieu-we toepassingen en uitdagingen opduiken. Bovendien kan je bijdragen tot een maatschappij die zuiniger en bewuster omgaat met energie. Na deze opleiding sta je met jouw technische en wetenschappelijke kennis en didactische talenten vol zelfvertrouwen voor de klas.

MECHANICACAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

De opleiding tot leraar mechanica is een technische, beroepsgerichte en wetenschappelijk stevig onderbouw-de opleiding. Je leert hoe je jongeren de principes van mechanica kan bijbrengen en hoe je hen kan uitdagen om creatieve oplossingen te vinden voor technische problemen. Je leert hen hoe ze techniek en mechanica kunnen inzetten in hun verdere loopbaan. Want de meest dagdagelijkse dingen zijn ondenkbaar zonder een doorgedreven mechanische toepassing, van je fiets en auto tot gsm, laptop of tandenborstel.

TECHNIEKCAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Ben je geboeid door de technologie van dingen? Als er thuis wat kapot is, sta jij al meteen klaar met een schroevendraaier en een grote portie nieuwsgierigheid? Dan schuilt er wellicht een goede techniekleraar in jou. In deze opleiding leer je alles over materialen en gereedschappen en het gebruik ervan. Je krijgt voldoende inhoudelijke achtergrond om zelf techniekprojecten en educatief materiaal te ontwerpen. Je leert inspelen op de leefwereld, de actualiteit en de creativiteit om techniek aantrekkelijk te maken bij jongeren.

Page 20: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

20

GEBOEID DOOR NATUUR EN WETENSCHAPPEN? UITGEDAAGD DOOR EEN STEM-TOEKOMST?

20

BIOLOGIECAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Je hebt een grote interesse voor alle facetten van de natuur en bent bekommerd om het milieu? Je hebt een gezonde nieuwsgierigheid om fenomenen uit het dage-lijkse leven te onderzoeken en te begrijpen? Een goede leraar biologie is gepassioneerd door zijn vak en kan leerlingen boeien en verwonderen door zijn uitgebrei-de kennis van planten, dieren, het menselijk lichaam, verschillende biotopen,… In deze opleiding leer je jon-geren vanuit concrete waarnemingen en experimenten biologische vraagstukken oplossen. Ga met hen creatief aan de slag en bedenk eenvoudige proefjes waarmee je hen kan boeien.

FYSICACAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Abstracte fysische begrippen concreet begrijpelijk ma-ken voor jongeren, is één van de kunsten van een leraar fysica. Samen met je leerlingen zoek je uit hoe de wereld in elkaar zit en ontdek je de fundamentele wetten en patronen in de natuur. In deze opleiding leer je metho-dieken om onderwerpen uit de fysica en natuurweten-schappen op een aangename, boeiende en leerrijke ma-nier te onderwijzen aan jongeren. Een theorie is maar een fysische theorie als ze door experimenten getoetst kan worden. Daarom is het belangrijk om in de klas experimenten uit te voeren. De opleiding geeft je alle ruimte om zelf proefjes uit te voeren en te ontwikkelen.

INFORMATICACAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) speelt tegenwoordig een centrale rol in ons leven. En dat geldt zeker voor de kinderen en jongeren aan wie je later les zal geven. Als leraar informatica spring je zelf creatief om met allerhande digitale media, zodat je zelfs de hipste jongeren en colle-ga’s weet te boeien. Vind je het fijn om (technisch) na te denken, te zoeken en te proberen, tot je concrete resultaten hebt? In deze opleiding leer je ICT gebruiken, begrijpen én maken (programma’s, netwerken, websites,…). Met dit diploma kan je aan de slag als leraar ICT, informatica en toegepaste informatica in het secundair onderwijs. Je krijgt bovendien een goede basis om de functie van ICT-coördinator op te nemen in het onderwijs of zelfs in bedrijven.

20

Page 21: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

21

BIOTECHNIEKENCAMPUS: HEVERLEE

Hou je ervan om te werken met planten en dieren en ga je bewust om met de rijkdom van de natuur? Je bent geïnteresseerd in land- en tuinbouw en veeteelt? Als leraar biotechnieken kan je jongeren met je vakkennis en de juiste didactische technieken enthousiasmeren voor de wonderen van de natuur. In de opleiding krijg je alle achtergrondkennis over planten, dieren en milieu waardoor je later jouw lessen vakkundig kunt onderbouwen. Je leert er ook hoe je die kennis overbrengt bij jon-geren, hun interesse opwekt en creatief met hen aan de slag kunt gaan.

WISKUNDECAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Is wiskunde voor jou een passie? Dan is wiskunde voor jou meer dan een abstracte wetenschap: je ziet wiskundige formules en verbanden in alle aspecten van het dagelijkse leven, in de natuur, in andere weten-schappen,… Wil je deze passie overbrengen op jongeren, leerlingen uitdagen en samen met hen verbanden doorgronden? In de opleiding tot leraar wiskunde krijg je een grondige wiskundige achtergrond. Je gaat samen op zoek naar voorbeelden en toepassingen uit de leefwereld van de leerlingen en ontdekt methodes om de leerstof op een boeiende manier te brengen in de klas. Je leert hen te motiveren om logisch en probleemoplossend na te denken.

CHEMIECAMPUS: DIEPENBEEK

Vind je het interessant om te ontdekken hoe chemische reacties ontstaan en tot welke nieuwe producten dit kan leiden? Lijkt het je een uitdaging om het vak chemie begrijpelijk en op een prettige manier over te brengen? Een goede leraar chemie straalt passie voor zijn vak uit. Je gaat op zoek naar spectaculaire en eenvoudige, veilige proefjes om je leerlingen te boeien. Je hecht bovendien veel belang aan de natuur: ook chemie draagt een steentje bij aan een beter milieu. Verwonder je leerlingen: chemie is overal.

AARDRIJKSKUNDECAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Een aardrijkskundeleraar stelt veel vragen: Waar is het? Wat is het? Waarom is het daar? Wat is de impact op de mens en de natuur? Hoe zal het in de toekomst zijn? Je moet dus een brede interesse hebben in het nieuws en de wereld, want je lessen vertrekken altijd van de actualiteit. In deze opleiding leer je verschillende methodieken om aardrijkskundige onderwerpen op een creatieve manier te on-derwijzen aan jongeren. Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, wervelstormen, het weer, de opwarming van de aarde, sluitingen van bedrijven, honger, etnische wantoestanden... Grijp je kans om jongeren voor te bereiden op onze globalise-rende wereld. Excursies en terreinwerk staan centraal in de opleiding en zijn ook de ideale manier om jouw passie voor het vak over te brengen aan de leerlingen.

Page 22: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

22

CREATIEVE DUIZENDPOOT MET INTERESSE IN MUZIEK, KUNST EN CULTUUR? GEBOEID DOOR ZORG EN DE SAMENLEVING UIT VERSCHILLENDE INVALSHOEKEN?

GESCHIEDENISCAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Gepassioneerd door het verleden ? In de opleiding tot leraar geschiedenis bestudeer je de verschillende tijdvakken van de Westerse tijdsbalk. Je bestudeert het politiek – territoriale, economische, sociale en culturele domein van het verleden en hun onderlinge verbanden. We verkennen ook andere cul-turen zoals Islam, Azteken, Inca’s, enz. Als cultuurpar-ticipant trekken we erop uit om onze blik te verruimen. Binnen historische kritiek gaan we op zoek naar wat goede bronnen kunnen zijn en hoe we leerlingen leren om hier mee om te gaan. We bekijken zowel hedendaagse bronnen als bronnen uit het verleden.

KATHOLIEKE GODSDIENSTCAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Wil jij met jongeren op weg gaan? Denk je graag kritisch na? Ben je gefas-cineerd door de vragen van het leven? En ben je nieuwsgierig naar wat de joods-christelijke traditie hierover te zeggen heeft? Dan is de opleiding tot godsdienstleraar wellicht iets voor jou. Als godsdienstleraar help je leerlin-gen na te denken over levensbeschouwing. Je staat stil bij levensvragen en laat jongeren delen in jouw kennis en inspiratie. Dit doe je vanuit een speci-fieke christelijke invalshoek in dialoog met andere levensbeschouwingen.

2222

VOEDING-VERZORGINGCAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Ben je een handige duizendpoot die weet van aanpak-ken? Als leraar voeding-verzorging verdiep je je in de wereld van de zorg: van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens tot voedingsleer, theoretisch én praktisch toegepast in de keuken, en interieur. Een leraar VV brengt op een creatieve, innovatieve manier vakgebonden kennis, vaardigheden en attitudes. Je geeft les in praktijk- en technische vakken in de eerste graad van het secundair onderwijs en in BSO en TSO vanaf de tweede graad van het studiegebied personenzorg.

Page 23: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

23

NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEERCAMPUS: HEVERLEE

Hoe wil ik leven? Wat is geluk? Wat is een rechtvaardige samenleving? Ook wie niet gelooft in een godsdienst moet voor zichzelf deze vragen beantwoorden. Jongeren komen stilaan in aanraking met deze dilemma’s en heb-ben dus alle baat bij een goede begeleiding om hun eigen levensbeschouwing vorm te geven. Niet-confessionele zedenleer is een moraal die niet steunt op een gods-dienst, maar de principes van een vrijzinnig humanisme in de praktijk brengt. In deze lessen krijgen voornamelijk de leerlingen het woord en denken ze samen na over zichzelf en de wereld. Je leert deze onderzoekende houding bij jongeren stimuleren en hen het nodige enthousiasme en zelfvertrouwen bij te brengen zodat ze voor hun opvattingen durven uit te komen. Wetenschap is hierbij een belangrijk hulpmiddel omdat het ook in dit vakgebied draait rond feiten en rationeel denken.

HANDEL-BUROTICA (HB)CAMPUS: DIEPENBEEK

Ben je geboeid door het onderwijs én het bedrijfsleven? Heb je interesse voor management, administratie, marketing, logistiek en ICT? Dan is handel-burotica het vak voor jou. Binnen deze opleiding leggen we de klemtoon op de activiteiten en vaardigheden uit de be-drijfswereld. Boekhouden, sociaal contact en communicatie zijn enke-le elementen die aan bod komen. Je leert bovendien hoe je ICT-mid-delen optimaal kunt gebruiken in een klas- of bedrijfsomgeving. We leiden je op tot een leraar die de leerlingen weet te prikkelen door zijn vernieuwende aanpak en die vakoverschrijdend kan werken.

ISLAMITISCHE GODSDIENSTCAMPUS: HEVERLEE

Je wilt je verdiepen in de islam en jongeren helpen om de islamitische godsdienst te leren en beleven? Als islamleraar kan je hen de rijkheid van deze religie laten voelen zodat ze er wijsheid en inspiratie kunnen uit putten. In deze sterke theoretische opleiding ga je op een interactieve manier op zoek naar de basis van het islamitische geloof en ontdek je de bredere filosofie. Daarnaast ontwikkel je ook alle praktische vaardigheden die essentieel zijn voor leraren. Tijdens de stages kan je jouw kennis meteen in de praktijk omzetten.

Page 24: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

ECONOMIECAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

De nieuwsberichten over economische thema’s zijn dagelijkse kost. Inflatie, koopkracht, interest, fusies, armoede, marketing, rendabiliteit, conjunctuur… het zijn allemaal uiteenlopende maatschappij-gebonden thema’s waarmee we te maken krijgen. Wil je meer dan gewoon meepraten over het oplossen van de kredietcrisis en je verdiepen in economie en boekhouden, maar ook in recht, logistiek, administratie, bedrijfsbeheer, enzo-voort? Economie is een vak vol variatie dat je ook in het dagelijks leven een flinke stap vooruit helpt. Als leraar economie breng je de sociaaleconomische realiteit naar de klas en leer je hen om betalingsdocumenten, wetsarti-kels, grafieken, tabellen en andere economische bronnen te analyseren, interpreteren en bekritiseren.

CREATIEVE DUIZENDPOOT MET INTERESSE IN MUZIEK, KUNST EN CULTUUR? GEBOEID DOOR ZORG EN DE SAMENLEVING UIT VERSCHILLENDE INVALSHOEKEN?

2424

PLASTISCHE OPVOEDING (PO)CAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Ben je creatief en kunstzinnig en wil je leerlingen coachen om hun talenten en creativiteit te ontwikkelen? Een goede leraar PO houdt van zijn vak en weet jongeren te beroeren en te in-spireren. In deze opleiding leer je verschillende technieken en anderen te stimuleren om ‘out of the box’ te denken. Je staat met een open blik in de wereld en volgt de actualiteit.

Page 25: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

25

PROJECT KUNSTVAKKEN (PKV)CAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Ben je gebeten door kunst en cultuur en geniet je ervan om projecten op te starten? In de opleiding project kunstvakken verken je verschillende culturele domeinen: van beeldende kunst en architecturaal erfgoed tot literatuur, muziek, dans en audiovisuele kunst. Je leert kunstzinnige projecten en evenementen uitdenken en organiseren. Daarnaast maak je actief kennis met het hedendaagse culturele landschap om als gangmaker een brug te slaan tussen jongeren en cultuur. Leraar kunst, museumgids, medewerker in een cultuurcen-trum, cultuurcoördinator… Als afgestudeerde van de richting PKV heb je toekomst- mogelijkheden binnen verschillende sectoren. Je kan leraar kunst worden, museumgids, medewerker in een cultuurcen-trum, cultuurcoördinator… Daarnaast kan je expressie geven in het secundair onderwijs.

De samenwerking met de stedelijke academie voor schone kunsten en het stedelijk conservatorium voor muziek, woord en dans in Hasselt is een grote troef voor de Limburgse opleidingen PKV, MO en PO.

PROJECT ALGEMENE VAKKEN (PAV)CAMPUS: DIEPENBEEK

Ben je geboeid in de wereld in het algemeen en de leefwereld van de jongeren in het bijzonder? Als leraar PAV maak je van allerlei boei-ende ervaringen het voorwerp van je lessen. Je brengt de leerlingen vooral praktische en bruikbare kennis bij. Een brede interesse en liefde voor het vak en de jongeren zijn essentieel.

MUZIKALE OPVOEDING (MO)CAMPUS: DIEPENBEEK

Geef het maar toe: muziek is op vele middelbare scholen al gauw een baalvak. Onbegrijpelijk toch als je weet dat de meeste jongeren zich in hun vrije tijd in de muzi-kale subcultuur uitleven! Wordt het dan geen tijd dat een leraar muzikale opvoeding opgeleid wordt met een aangepast en eigentijds profiel? De opleiding muzikale opvoeding aan UCLL werkt intens aan deze ‘volgende generatie’ leraren muzikale opvoeding. Een goede leraar MO is op de eerste plaats didactisch onderlegd en daar-naast ook muzikaal degelijk geschoold. Als leraar MO ‘next generation’ ken je je klassiekers, maar heb je ook een gezonde nieuwsgierigheid voor alle nieuwe trends. Je leert je creativiteit en eigentijds materiaal gebruiken om de jongeren te boeien.

Page 26: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

26

GEBETEN DOOR DE TAAL-MICROBE?

ENGELSCAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Hou je van de Engelse taal en cultuur? Heb jij het in je om als enthousiaste leraar Engels die taalmicrobe door te geven aan jongeren? Als je graag luistert, leest, spreekt en schrijft in het Engels, dan is deze opleiding wellicht iets voor jou. Je verdiept je in de Engelse grammatica, literatuur en cultuur en je leert er de technieken van het lesgeven. We dagen je uit om creatief aan de slag te gaan met de taalvaardigheid van je leerlingen, die dagelijks via allerlei moderne media met het Engels in contact komen.

2626

FRANSCAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Heb je een uitgesproken voorliefde voor de mooie Franse taal, cultuur en literatuur? En wil je die passie graag overbrengen aan jongeren? Dan is een lerarenopleiding Frans jou op het lijf geschreven. In deze opleiding word je ondergedompeld in een taalbad en de Franse cultuur. Je leert hoe je jongeren warm kunt maken voor het Frans. Je probeert speelse lesmethodes uit en bedenkt zelf creatieve werkvormen. Kennen! Kunnen! Begeesteren! … en français!

Page 27: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

NEDERLANDSCAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Wat maakt van jou een goede leraar Nederlands? Je hebt een goed ontwikkeld taalgevoel, je bent nieuwsgierig en kritisch, sociaal en expressief en hebt een open geest. Je communiceert vlot en geniet ervan om een goed boek te lezen en de actuali-teit te volgen. Nederlands is een vak waar heel wat lestijden aan besteed worden in de middelbare school. Het is een heel veelzijdig vak dat leerlingen voorbereidt om goed te kunnen functioneren in de maatschappij: goed communiceren, teksten analyseren, kritisch omgaan met media… Als leraar Neder-lands krijg je bovendien de kans om je taalmicrobe en je passie voor literatuur en cultuur door te geven aan jongeren.

LATIJNCAMPUS: DIEPENBEEK - HEVERLEE

Zes jaren Latijn achter de kiezen en volledig overtuigd van de grote waarde van het vak? Niets houdt je tegen om die passie voor taal en cultuur over te brengen aan jonge mensen! De studie van de oudheid – taal, cultuur én literatuur – speelt een belangrijke rol in de persoonlijke vorming van jezelf en de leerlingen. In deze opleiding leer je hoe je Latijn aanbrengt bij starters en hoe je met een boeiende didactische aanpak een dode taal springlevend maakt voor de jeugd van vandaag.

27

Page 28: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

28

Als student van UCLL kan je meewerken aan vernieuwende projecten, ver buiten de grenzen van de opleiding. Meewer-ken aan een Moving Minds project is een ervaring om nooit te vergeten, voor alle betrokkenen: studenten en lectoren, maar ook scholen en bedrijven.

De resultaten van projecten en onder-zoeken worden nadien geïntegreerd in de hogeschool en daarbuiten. Scholen en organisaties kunnen beroep doen op onze expertise op het vlak van duurzaam on-dernemen, intelligente zorg en uitdagend onderwijs.

MOVE ACROSS BORDERSStudenten van de lerarenopleiding van UCLL gaan aan de slag in de Limburgse opvangcentra voor vluchtelingen. Ze staan in voor huiswerkbegeleiding, kinderwerking, maar organiseren ook projectdagen en zorgen voor ontspanning, afhankelijk van de actuele noden van de vluchtelingen.

LEREN THUIS LEREN Alle studenten van de campus in Diepenbeek begeleiden tijdens hun opleiding een leerling in een maatschappelijk kwetsbare omgeving. Dit engagement maakt deel uit van de opleiding en is een project in samenwerking met de provincie Limburg. Alle studenten ervaren deze begeleiding aan huis als een enorme meerwaarde: “Je kan echt iets betekenen voor die jongeren die het echt nodig hebben. Kansarmoede kan je moeilijk vatten totdat je er in werkelijkheid mee geconfron-teerd wordt. Deze opdracht opent je blik op de wereld en leert je open te staan voor de kwetsbaren in onze maatschappij. Bovendien leer je dat het ‘leraar zijn’ verder gaat dan de schoolpoort. Je moet op verschillende niveaus kunnen samenwerken met andere partners, zoals de school, ouders, CLB en andere organisaties.”

MEET THEMOVING MINDS

Ronak Ozdemir en Omaima El Fakir: “We vinden het belangrijk hulp te bieden, dat kregen we ook mee van thuis uit. Je kan zien aan de kinderen dat ze blij zijn en ook voor ons geeft dit een fijn gevoel. Het is belangrijk dat de opleiding hier aandacht aan besteedt want deze kinderen zullen later ook in onze klas zitten.”

EDUCATION FOR ALL

Elk kind heeft recht op onderwijs, ongeacht zijn/haar

mogelijkheden, noden, thuistaal, … UCLL voert hierrond

onderzoek en ondersteunt scholen, leraren, begeleiders en

leerlingen, maar ook lerarenopleidingen en –opleiders rond

inclusie en participatie, anderstaligheid en talentontwikkeling.

28

Page 29: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

ENERGIETECHNOLOGIE EN PUKKELPOP

WETENSCHAPSCOMMUNICATIE

WEBCAMCOVER EDUCATION FOR THE FUTURE

Welke innovaties en trends integreren we in het onderwijs?

Hoe bouwen en managen we leeromgevingen die veranderin-

gen en vernieuwingen mogelijk maken, zowel voor de leerlin-

gen als de leraars? En hoe leiden we leraars daartoe op in de

toekomst? UCLL heeft expertise in ICT en onderwijs, in het

leiding geven aan een lerende organisatie en in leraren bewust

te maken van de veranderingen binnen de samenleving en de

invloed ervan op het onderwijs.

ART OF TEACHINGWat een leraar tot een leraar maakt is zijn ‘art of teaching’:

de capaciteit om vanuit zijn liefde voor het vak leerlingen de wereld te

laten zien. UCLL onderzoekt, ontwikkelt en deelt didactische expertise

over leraar-zijn, wetenschappen & technologie, beweging, taal, cultuur- en

maatschappij en jong-leren.

Studenten van UCLL werkten tijdens de zomervakantie aan

Baraque Futur, een uniek experiment van Pukkelpop, UCLL

en Eneco om het festival duurzamer te maken. Met

zonnepanelen, windmolens en een elektriciteitopwekkende

dansvloer zorgden we voor genoeg energie voor een podium

en de catering. Als toekomstige leraars mochten onze student-

en festivalgangers informeren over de wonderen der techniek.

Onze expertisecel Art of Teaching van de lerarenopleiding ontving al meer-

dere internationale prijzen voor het ontwerpen van boeiende leeractiviteiten

voor wetenschappen en techniek. We werken mee aan tal van projecten,

samen met andere hogescholen, universiteiten, maar ook met bedrijven en

onderzoeksinstellingen. Zo kunnen we nieuwe didactische inzichten ontwik-

kelen en vertalen naar de Vlaamse schoolpraktijk.

UC Leuven-Limburg richtte ook op verschillende locaties in Limburg en

Vlaams-Brabant een techniek- en wetenschapsacademie in waar we jaarlijks

duizenden enthousiaste kinderen en jongeren kunnen verwelkomen om een

uitdagende workshop te volgen of deel te nemen aan een kamp. Als student

van UCLL krijg je de kans om mee workshops uit te denken en te begeleiden.

Meer info op www.techniekenwetenschapsacademie.be

Renaat Frans, wetenschapscommunicatie UCLL

Hakan, Leen en Greet zijn de winnaars van het beste operationele

Small Business Project van het jaar. ICU (I see you) brengt originele

covers om webcams af te schermen op de markt. “Heel wat

studenten plakken hun webcam af met een post-it of plakband. Daar-

om wilden we een visueel meer aantrekkelijke oplossing.” De covers

gingen vlot over de toonbank. De Leuvense studenten zijn niet alleen

leraars-in-spe, maar ook echte ondernemers. Ze zijn door sponsor

Hyundai uitgeroepen tot Brilliant Young Entrepreneurs, wat hen een

cheque heeft opgeleverd van 15.000 euro. Hiermee kunnen ze een

doorstart maken met ICU.

BARBARA IN ZWEDENIk word hier in Zweden helemaal ondergedompeld in een

andere cultuur! Zo verrijkend. Zelfs een uitstap naar de super-

markt is een uitdaging op zich. Ik krijg les in het Engels en kom

in contact met studenten van over de hele wereld. We volgen

samen les, organiseren uitstappen en maken groepswerken.

We koken, feesten en sporten ook samen. Ik maak niet alleen

kennis met Zweden maar ook met de rest van de wereld. Het

gevoel op je eigen benen te staan is fantastisch. Dit is echt een

unieke kans en ik ben zo blij dat ik die gegrepen heb!

29

Page 30: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

VERDER STUDEREN NA EEN BACHELORZin om verder te studeren? Met je bachelordiploma Secundair Onderwijs zijn er veel mogelijkheden:

• Via een schakelprogramma kan je overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit. Dankzij onze

Associatie KU Leuven beschik je over heel wat mogelijkheden.

• Via een verkort programma kan je een tweede bachelor volgen. Ook aan de UCLL zijn daarvoor heel wat

mogelijkheden, bijv. een bachelor lager onderwijs of een derde onderwijsvak

• Je kan een bachelor-na-bachelor volgen: een programma van 60 studiepunten, soms in 1 jaar voltijds, of soms

gespreid over meerdere jaren, in combinatie met werk.

• Je kan voor een postgraduaat gaan: een vervolmaking van 20 à 25 studiepunten.

• Je kan gaan voor de vele navormingen die de UCLL jaarlijks aanbiedt.

Voor het volledige aanbod aan navormingen: surf naar www.ucll.be/navormingvoorleraren

BACHELOR-NA-BACHELOR • Internationale Samenwerking Noord-Zuid (Heverlee)

• Advanced business management (Heverlee)

• Boekhoudkundige en fiscale expertise (Diepenbeek)

• Buitengewoon onderwijs (Hasselt en Heverlee)

• Schoolontwikkeling (Diest)

• Zorgverbreding en remediërend leren (Hasselt)

POSTGRADUATEN • CLIL: Content and Language Integrated Learning

(Heverlee)

• Coachen van ontwikkelingsprocessen (Hasselt)

• Development Studies: International Educating Class

(Leuven)

• Moraal en Humanistische Filosofie (Leuven)

• Niet-Confessionele Zedenleer (Leuven)

• School voor allen (Heverlee)

• Talentontwikkeling: Ontwikkelen vanuit

mogelijkheden en sterktes (Hasselt)

Page 31: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

31

De Associatie KU Leuven is een netwerk van kwaliteitsvolle hogeronderwijsinstellingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Samen bieden ze onderwijs aan op campussen in 23 steden en gemeenten. Ze werken intensief samen en versterken daardoor elkaars opleidingen.

JOUW HOGESCHOOLIN VOGELVLUCHT

1. CAMPUS GASTHUISBERG LEUVEN

7. CAMPUS OUDE LUIKERBAAN HASSELT

2. CAMPUS SOCIALE SCHOOL HEVERLEE

3. CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

4. CAMPUS PROXIMUS HEVERLEE

5. CAMPUS COMENIUS LEUVEN

6. CAMPUS CLENARDUS DIEST

8. CAMPUS DIEPENBEEK

9. CAMPUS LiZa GENK

10. CAMPUS HEMELRIJK HASSELT

OOK VOOR JOU?

Wij gaan voor inspirerende professionals, ondernemende alum-ni, breeddenkende wereldburgers en sterke persoonlijkheden die hun leven lang bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Ons onderwijs, praktijkgericht onderzoek en dienstverlening zijn een krachtig en creatief samenspel tussen jou, je docenten, het werkveld en de samenleving. We zijn internationaal gericht en ook sterk betrokken op de (EU)regionale ontwikkeling.

KORTOM.

Onze hogeschool is een op kwaliteit georiënteerde instelling voor hoger onderwijs, onderzoek en dienstverlening. Zij is geïnspi-reerd door het waardevolle en veelzijdige christelijke gedachte-goed, in dialoog met een open, pluralistische en interculturele samenleving.

Drie sterke hogescholen werden één. KHLeuven, KHLim en GroepT Leraren bundelden de krachten om meer kansen voor de 14000 studenten en 1500 personeelsleden te creë-ren.

VERPLEEGKUNDEVROEDKUNDE

CHEMIE

TOEGEPASTE INFORMATICA

MONDZORG

SOCIAAL WERKSRW: KINDEREN, JONGEREN EN WELZIJN

LEUVEN

HEVERLEE➌

VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

LERARENOPLEIDING KLEUTERONDERWIJSLERARENOPLEIDING LAGER ONDERWIJS

BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

ORTHOPEDAGOGIE

BEDRIJFSMANAGEMENTOFFICE MANAGEMENT

ELEKTROMECHANICAELEKTRONICA - ICT

ENERGIETECHNOLOGIE

LERARENOPLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS

18 OPLEIDINGEN

Page 32: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

32

WERKENEN STUDERENIs leraar worden een (oude) droom? Ben je al aan het werk en wil je het roer omgooien, op zoek naar een nieuwe carriè-restart? Misschien heb je al een diploma in het onderwijs maar wil je ook leraar worden in het secundair onderwijs of voor een ander onderwijsvak? UC Leuven-Limburg biedt heel wat mogelijkheden voor volwassenen en werkstudenten.

VRIJSTELLINGENAfhankelijk van je diploma kan je een verkorte opleiding volgen, op jouw maat gesneden. Dit is een dagopleiding en kan je volgen in Heverlee en Diepenbeek.

COMBINEER WERKEN EN STUDERENCampus Diepenbeek biedt jou de mogelijk-heid om werken en studeren (en een gezin) te combineren dankzij het aparte opleidings- traject voor volwassenen. In deze opleiding kan je een bachelor leraar behalen terwijl je deeltijds blijft werken. Daarom worden de sessies ’s avonds of in het weekend geor-ganiseerd, afhankelijk van je persoonlijk traject. Zelfsturing en creativiteit staan cen-traal: deze opleiding biedt vooral ondersteu-ning aan de studenten en geeft ze richting om zelf aan de slag te gaan.

Bekijk het uitgebreide overzicht van de mogelijkheden in onze brochure ‘werken en studeren’.

MAURICEAfgestudeerd in het avondtraject

Ik moest als leraar gaan bijstuderen voor een extra vak, anders was er voor mij geen plek meer binnen de school waar ik werk. Ik had he-lemaal geen tijd en zin om te gaan studeren. Ik wist dat ik dan ik elke dag bezig moest zijn met mijn studie en dat het in combinatie met een gezin wel erg zwaar zou worden. Maar vanaf de eerste dag voelde de opleiding als een warm bad. Ik trof een opleiding met enthousiaste docenten, die mij wilden begeleiden in mijn opleidingstraject en die voor mij een planning en structuur maakten om in twee jaar tijd twee vakken aan te bieden.

Hierdoor werd ik meegezogen in een positieve flow, waarbij ik ach-teraf alleen maar kan zeggen dat deze opleiding het beste is geweest wat mij is overkomen. Naast het feit dat ik inhoudelijk sterker ben geworden, ben ik ook als persoon enorm gegroeid.

BIJKOMENDE BEVOEGDHEID VOOR STUDENTEN MET EEN DIPLOMA BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS

Studenten met een diploma Bachelor in secundair onderwijskunnen in één jaar verder studeren voor een extra onderwijs-vak. Dit kan zowel in Diepenbeek als in Heverlee in het gewonedagtraject. In Diepenbeek wordt dit traject ook aangeboden in het avondonderwijs.

BIJKOMENDE BEVOEGDHEID VOOR STUDENTEN MET EEN SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Heb je al een diploma van een specifieke lerarenopleiding in combinatie met een bachelor-of masterdiploma? Dan kan je bij UCLL bijstuderen voor de lesbevoegdheid van slechts één onder-wijsvak. Je hebt dan meteen een bijkomend diploma van leraar Secundair Onderwijs op zak. Dit kan zowel in Diepenbeek als in Heverlee in het gewone dagtraject. In Diepenbeek wordt dit traject ook aangeboden in het avondonderwijs.

Page 33: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017
Page 34: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

34

STUDIE- EN STUDENTENBEGELEIDING

Starten in een hogeschool met professionele bacheloropleidingen is boeiend, maar niet altijd eenvoudig. Misschien heb je het wat moeilijk met de grotere zelfstandigheid, de grotere hoeveelheden leerstof en de semesterexamens. De praktijkopdrachten doen een beroep op je planningsvaardigheden en je zelfstandigheid. Daarom maakt UC Leuven-Limburg echt werk van een goede studiebegeleiding en trajectbegeleiding.

STUDIEBEGELEIDINGStudiebegeleiding staat voor de begeleiding die je bij ons krijgt bij alles wat met studeren te maken heeft. Hoe slaag jij er in om alle materie die je moet kennen te verwerken? Hoe slaag je erin de competenties die je moet hebben te verwerven? Onze begeleiding helpt je concreet met je studie-aanpak: studiemethode, hulpmid-deltjes bij het studeren, concentratietechnieken… Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

TRAJECTBEGELEIDINGTrajectbegeleiding heeft te maken met je eigen keuzes. Bij UC Leuven-Limburg heb je je opleidingsprogramma zelf in handen. Wij stellen een model voor, maar jij mag dat wijzigen. Bij keuzes komt een grote verantwoordelijkheid kijken. Daarom willen we jou coachen. Elke student krijgt een trajectbegeleider die beschikbaar is op een aantal scharniermomenten. Zoals bij de start van het academisch jaar of als je je resultaten hebt gekre-gen. Maar ook daarbuiten is hij of zij jouw eerste aanspreekpunt.

Twijfels, faalangst, verdriet… ? Blijf niet te lang met je kopzorgen zitten en kom langs. Onze medewerkers luisteren altijd. En als je dat wil, zoeken ze samen met jou naar de gepaste oplossing.

In Heverlee, Leuven & Diest kan je terecht bij de studentendien-sten op je campus, in Limburg bij de Psychosociale Dienst in het Stuvohuis of op je campus.

STUDENTEN- BEGELEIDING

TINE MEEUS & HEDWIG PEETERMANS

studentenbegeleiders in Heverlee en Diest

Als studentenbegeleiders helpen we jongeren bij het leren én het leven. Wie vragen heeft over zijn leerkrediet of wil sleutelen aan zijn studieprogramma, kan bij ons terecht. Maar nog meer willen we er zijn voor de studenten die het in het leven wat moeilijker hebben, ook op finan-cieel of psychologisch vlak. Heel wat studenten starten op onze hogeschool met een rugzak vol persoonlijke tegenslagen en belemmeringen. Dan vinden we het ontzettend belangrijk dat wij die studenten helpen om hun problemen aan te pakken, zodat ze zich kunnen toeleggen op hun studie. Hoe we dat doen? Een goed gesprek doet wonderen. Bij concrete problemen wijzen we de studenten gericht naar de juiste hulpverleners: misschien is wat extra coaching de oplossing? Of assertiviteitstraining of therapie? We merken dat studenten die persoonlijke studiebegeleiding waarderen. Ze zitten in een kwetsbare levensfase, met veel vragen. Als wij ze dan op de juiste rails kunnen zetten, dan komen ze ons daar jaren later nog voor bedanken. Is die studentenbegeleiding dan een garantie op een di-ploma? Niet altijd, maar dat is niet ons doel. Niet iedereen kan jammer genoeg vertrekken met een diploma, maar we streven ernaar dat iedereen vertrekt met een goed gevoel!

Page 35: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

algemene infobrochure 35

SPECIAAL STATUUTJe hebt er vast over nagedacht, mogelijks zelfs over gepiekerd: “Zal ik mijn sport nog op hetzelfde hoge niveau kunnen combineren met mijn bachelor studies? Kan ik on-danks mijn beperking hoger onderwijs aanvatten? Gaan werken en studeren samen?” Bij UCLL kan je je studies combineren met het statuut van kunstenaar, topsporter, werkstudent, ondernemende student of dat van student met een functiebeperking.

Wij geven je op basis van dat statuut de nodige faciliteiten en flexibiliteit om je activiteit, bv.: sportdiscipline, muziek-instrument, ... op een hoog niveau te blijven combineren met je studiekeuze. Op basis van een erkend statuut als student met een functiebeperking of leerstoornis kan je met de nodige faciliteiten je studies starten.

35

Page 36: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

MEER DAN STUDEREN ALLEEN

Voor de campussen in Diest en Genk zijn er nog wat afzonderlijke regelingen. In deze brochure geven wij je al een korte blik op ons aanbod. Wij verwijzen je graag naar onze website door. Daar vind je veel meer info en al onze contactgegevens. We willen er

immers alles aan doen om je een zorgeloze, succesvolle en fijne studententijd te bezorgen.

36

Page 37: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

FINANCIERINGWanneer kom je in aanmerking voor een studiebeurs? Hoeveel mag je als jobstudent bijverdienen?? Hoe zit het als je alleen wil gaan wonen? Waar kan je extra financiële steun aanvragen? Onze Sociale Dienst geeft als geen ander een antwoord op al deze vragen, en verschaft soms zelfs de middelen om je uit de nood te helpen. Want dat studeren op je budget kan wegen, dat beseffen we.

JOB Op zoek naar een geschikte studentenjob? Problemen met je huidige studentenjob? Onze jobdienst staat paraat.

HUISVESTING We zetten je graag op weg om het beste kot te vinden. Samen met onze collega’s in Leuven en Limburg werken wij aan een profes-sionele huisvestingsdienst met een databank. In Leuven hebben we ook koten waar je een huurprijs op maat betaalt. Check vanaf januari zeker onze website als je een kamer in een residentie wil.Voor koten in Limburg gebruik je best het 11-maanden model-huurcontract met gratis BA-verzekering.

VOEDINGOp alle campussen kan je broodjes en snacks verkrijgen, op onze grote campussen ook warme maaltijden. In Leuven kan je bovendien terecht in de Alma-restaurants. De studenten in Diest geven we met alle plezier een lijst van studentikoze en goedkope eetadresjes.

VERVOERIn Limburg en Diest betalen we een deel terug van je openbaar vervoersabonnement, in Leuven kan je voor € 20 een buspas kopen.

Een fiets huren is gratis voor Limburgse studenten. In Leuven en Diest betaal je hiervoor €25, maar je krijgt er een herstelabonne-ment bovenop.

SPORTIn Limburg betaal je € 20 voor een sportkaart, in Leuven & Diest € 23. Deze kaart geeft je kortingen op de meeste gewone maar ook buitengewone sporten. Je kan met de kaart niet enkel terecht in onze eigen sportaccommodaties, maar ook bij onze collega’s. Je hebt echt geen enkel excuus meer om ’s avonds in je zetel te blijven hangen.

CULTUURBij UCLL krijg je een gratis BILL-bundel, het EYCA-logo staat immers op je studentenkaart. Deze kaart geeft je kortingen in zwembaden, theaters, musea,… en dit in heel Europa.In Limburg hebben we ook geregeld tickets in de aanbieding voor voorstellingen in de Limburgse cultuurhuizen en organi-seren we culturele uitstappen en workshops. In Leuven geeft de cultuurkaart KU Leuven (€ 20) je recht op heel wat kortingen en wedstrijden bij de culturele hotspots in de stad.

PROBLEMENVage twijfels, hevige faalangst, groot verdriet..., het overvalt iedereen wel eens. Blijf niet met je kopzorgen zitten en kom langs bij de studentenbegeleiders of de studentendienst. Zij luisteren altijd. En als je wil, zetten ze je op weg naar mogelijke oplossin-gen.

UITGAANJe kan in september van start gaan tijdens de de Student Take Off (Hasselt), Welcome Picknick (Genk) of de Studentenwelkom (Leuven). Of wat dacht je van een lidmaatschap bij een van de talloze studentenverenigingen.

ZINGEVINGLeuven: De universitaire parochie staat open voor alle student- en in Leuven: www.kuleuven.be/up Limburg: Je bent steeds welkom op de Christelijke Campusgemeenschap: www.ccgdiepenbeek.be

Page 38: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

38

SECUNDAIR ONDERWIJS VIND JE OP…

CAMPUS DIEPENBEEK DIEPENBEEK

De Ark is de thuisbasis van alle studenten van de lerarenopleiding secundair onder-wijs. Het gebouw is uitgerust met praktijklokalen en labo’s. De lokalen hebben een instructie- en praktijkdeel; dat maakt het mogelijk soepel af te wisselen tussen denken en doen. Het moderne gebouw staat op de immense Campus Diepenbeek, naast de ge-bouwen van Management, Technologie en Welzijn. Het wordt de universitaire campus genoemd omdat er enkele faculteiten van de KU Leuven en de UHasselt gevestigd zijn. Er is een grote parking en een uitgebreide mediatheek voor de Lerarenopleiding. Voor de opleiding LO heeft UC Leuven-Limburg een uniek samenwerkingsakkoord met Basic Fit. Zowel praktijk- als theoretische vakken worden hier gevolgd. Basic Fit is uitgerust met indoor sportterreinen, een fitnesscentrum en een danszaal. Het is omringd door een atletiekbaan.

Page 39: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

HEB JE NOG VRAGEN?

Diepenbeek – Campus DiepenbeekAgoralaan, gebouw B, bus 43590 Diepenbeek011 180 [email protected]

Heverlee – Campus HertogstraatHertogstraat 1783001 Heverlee016 375 [email protected]

Meer info over onze opleidingen vind je ook op www.ucll.beOp de website vind je alle opleidingsbrochures.

Deze brochure beschrijft onze hogeschool in januari 2016. (2e druk)Wijzigingen zijn mogelijk. Raadpleeg ook steeds onze website www.ucll.be

V.U. T. Martens, Geldenaaksebaan 335, 3001 Heverlee

www.ucll.be

www.facebook.com/ucleuvenlimburg

twitter.com/ucleuvenlimburg

39

CAMPUS HERTOGSTRAAT HEVERLEE

Op onze campus in Heverlee vind je de lerarenopleiding kleuter-, lager en secundair onderwijs. De moderne campus heeft ver-schillende auditoria, een open leercentrum en bibliotheek, een studentenrestaurant en tal van sportfaciliteiten. Er is een ruime en moderne sporthal met klimmuur en fitness. Campus Her-togstraat is omringd door sportterreinen en het Meerdaalwoud. Kansen genoeg dus voor sportieve én geestelijke ontspanning, binnen of buiten. Heel wat lessen vinden plaats in het aanpalende historische gebouw ‘Flos Campi’ aan de Naamsesteenweg, dat op wandelafstand ligt van het hoofdgebouw.

Page 40: Bachelor Secundair Onderwijs 2016-2017

/ucleuvenlimburg/ucleuvenlimburgwww.ucll.be

— HOGESCHOOL UC LEUVEN-LIMBURG —KHLEUVEN KHLim

INFODAGEN 2016 Zaterdag 5 maart 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 12 maart 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 16 april 10-13 u campussen Hasselt – Diepenbeek – GenkZaterdag 23 april 10-13 u campussen Heverlee – Leuven – Diest Zaterdag 25 juni 10-13 u alle campussen Woensdag 14 september 16-20 u alle campussen

OPENLESDAGEN 2016 8 tot 12 februari (krokusvakantie) Open Lesweek campussen Heverlee en Diest

9, 16 en 23 maart (woensdag) Openlesdagen campussen Leuven, Hasselt, Diepenbeek en Genk

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE INFODAGEN EN OPENLESDAGEN VIA WWW.UCLL.BE

Interesse in onze opleidingen?Kom naar onze infomomenten of openlesdagen!