2011/10 NovaBike Nieuwsbrief

16
NovaBike NovaBike Nieuwsbrief: Oktober 2011

description

NovaBike Racing Team Delft nieuwsbrief van 2011/10

Transcript of 2011/10 NovaBike Nieuwsbrief

NovaBikeNovaBike Nieuwsbrief: Oktober 2011

2 - NovaBike Nieuwsbrief: Oktober 2011

Voorwoord

» Een nieuw collegejaar is van start gegaan; voor NovaBike betekent dit dat een nieuw team het

project op zich neemt. Dit alles onder het motto; nieuwe leden, nieuwe ideeën ... zelfde visie.

Toch bracht de zomer geen vakantie mee voor Nova-Bike. De NovaBike 02 is afgewerkt en verschillende races zijn tijdens deze maanden gereden.

In deze nieuwsbrief vind u; een beknopt verslag van de gereden wedstrijden, een oprecht dankwoord aan iedereen die NovaBike Racing Team Delft door het jaar heen mogelijk heeft gemaakt en een voorstel-ling van het nieuwe team. Waaronder een woord van Nick Appelman; aftredend coureur van NovaBike en de teammanager van NovaBike03; Yoeri Torel

Tevens willen wij alle sponsoren bedanken voor de financiële, materiële en immateriële steun!

Volg NovaBike ook op Facebook, Twitter en YouTube!

NovaBike

In deze uitgave:Raceverslag: Race 07 Assen 4De eerste race verreden met de nieuw ontwikkelde motor.

Raceverslag: Race 08 Assen 6Race of Champions, de afsluiter van het seizoen met het volledige EK veld aan de start.

Team: NovaBike 03 8Nieuw collegejaar, de start van een nieuw team.

Interview: Wim Hendriks 9Vertegenwoordiger van de Mono Klasse.

Laatste race Nick Appelman 10Ah toe nou, niet nog een rondje extra? Team Manager 03 11Yoeri Torel, de manager voor komend sei-zoen stelt zich voor.

NovaBike bedankt! 12Een bedankje voor iederen die een onmis-bare rol heeft vervuld in het afgelopen jaar.

Seizoensafsluiter 14

3

niet voor Nick Appelman gezwaaid maar voor win-naar Sjoerd van Buiten die een meter achter Nick over de finishlijn gaat. In de verwarring die volgt wordt de Novabike 02 de pitstraat in gereden terwijl er feitelijk nog een rondje afgelegd had moeten worden. Re-sultaat: op papier een DNF. Moreel gezien, de eerste voltooide race voor de NovaBike 02!

Natuurlijk hadden we dit resultaat graag zwart op wit gehad, maar na een sleutelrijk weekend kunnen we eigenlijk niets anders doen dan gewoon heel blij zijn met de progressie die is gemaakt. Bij deze race werd het duidelijk dat we ons de komende tijd kun-nen gaan focussen op het vinden van meer PK’s en het verder perfectioneren van de motor. De basis is in orde bevonden!

» NovaBike maakt zich klaar voor een mooie wedstrijd. In de eerste sessie, die

gelukkig geheel droog verliep, werd geïllustreerd dat onze motor nog maar weinig kilometers achter de rug heeft: het delicate schakelsysteem faalde. Een probleem dat we relatief snel konden oplossen, maar de eerste sessie konden we, tijdens de enige getime-de ronde van 2:13, nog geen competitieve tijd neer-zetten.

Vlak voor de tweede sessie begon het licht te re-genen. De regen hield gelukkig niet lang aan en de baan droogde vrij snel op; maar de baancondities bleven toch minder gunstig dan in de eerste sessie. Ondanks dit konden we toch nog een aantal gunstige rondetijden timen.

De wedstrijd:“In een laatste run naar de finishlijn bleef Nick Appel-man Sjoerd van Buiten voor”. Achteraf hadden we dit liever anders gezien. Na een succesvolle inhaalactie in de Geert-Timmer komt Nick met blik op oneindig en gas tot de stuit het rechte stuk op, om vol vreugde zijn juist gewonnen plekje veilig te stellen. Ronde-teller op nul en de man met zwart-wit geblokte vlag maakt het feestje compleet. Alleen wordt die vlag

NIck Voor Sjoerd oVer fINISh!

4 - NovaBike Nieuwsbrief: Oktober 2011

raceverslag: race 07 Assen

5

rijders elkaar bij het wegrijden van de start en werd nogmaals code rood gegeven. NovaBike wenst de betrokken rijders die hierbij geblesseerd raakten een voorspoedig herstel toe.

Bij de herstart, die prima verliep, kon Nick enkele plek-ken goedmaken. De eerste ronden konden nog meer posities worden goedgemaakt alvorens de laatste ronde op de 23e plaats over de finish te komen. Snel-ste tijd van het weekend: 1.56,1. Een mooie prestatie… helaas was dit alweer de laatste race van het seizoen. Toch kan NovaBike met een goed gevoel terug- blikken op het afgelopen jaar. We moeten het be-stempelen als een ontwikkelingsjaar, maar we hebben al onze problemen op kunnen lossen… een geheel nieuwe motorfiets is ontwikkeld! Deze draait inmid-dels perfect op de bio-ethanol en heeft een eigen- bouw frame wat veel vertrouwen inboezemt.

Door dit alles hebben we nu een ijzersterke basis om volgend jaar mee te kunnen concurreren in onze klasse. De motor zal door het NovaBike03 team wor-den geoptimaliseerd op het gebied van motorver-mogen en er kunnen nog flink wat kilogrammen vanaf. Met deze solide basis hopen we volgend jaar iedere race voor de punten te kunnen rijden in het competitieve Supermono Kampioenschap.

hoog NIVeAu

tIjdeNS rAce of chAmpIoNS

» Bij de eerste kwalificatie op zaterdag reed Nick goed mee. Na elf rondjes werd er een beste

tijd neergezet die vergelijkbaar was met de beste rondetijd van NovaBike01 eerder dit jaar op het As-sen. Deze tijd vertaalde zich in een 31e startpositie, in een competitie waaraan 45 coureurs meereden.

Bij de tweede kwalificatie startte Nick iets later en kreeg redelijk snel de ruimte om mooie lijnen te rijden. Hierdoor werd er een sterk verbeterde tijd neergezet. Echter bleek dit voor de rest van het veld ook te gelden, iedereen reed namelijk een stuk beter waardoor we zelfs een plaats terug zijn gezakt. De kwalificaties resulteerden in een 32e startpositie … hier was verbetering mogelijk.

Na de kwalificaties kon de uiteindelijke race echt be-ginnen. De volgende morgen, onder een strak blau-we hemel, stond een korte warm-up sessie in de plan-ning. Hier reden we een nieuw setje banden in en ook de overbrenging werd wat aangepast. Dit voor een iets hogere topsnelheid. Onder het toeziend oog van de vele bezoekers werd er gestart voor een race van 12 ronden.

De race werd echter kort na de start afgebroken wegens het opruimen van een groot oliespoor achter op de baan. Na de herstart raakten twee

raceverslag: race 08 Assen

6 - NovaBike Nieuwsbrief: Oktober 2011

7

NovaBike 03NIeuwe ledeN, NIeuwe IdeeëN ... zelfde VISIe

» Zoals steeds brengt het nieuwe collegejaar een nieuw NovaBike-team met zich mee. Komend

jaar wordt dit team gevormd door ruim 15 enthousi-aste technische studenten. Opmerkelijk is dat 8 hiervan fulltime bij het team gaan, dit onder de vorm van een minor, een stage of een fulltime extracur-riculair jaar.

Vorig jaar hebben we ons compleet toegewijd aan de ontwikkeling van de motor zelf, waardoor we nu een ijzersterke basis hebben om perfect mee te kunnen concurreren in de bikkelharde competitie waarin we meedoen.

Dankzij dit ontwikkelingsjaar hebben we er voor kunnen zorgen dat de motor geheel is opgebouwd volgens een eigen ontwerp, hierdoor kunnen we ga-randeren dat deze aan al onze eisen voldoet. De op-dracht voor het team van dit jaar is te zorgen voor de verdere afstelling en mogelijke verbeteringen.

Het team gaat onder het motto “nieuwe leden, nieu-we ideeën … zelfde visie” hiermee willen we duidelijk maken dat, hoewel het een geheel nieuw team is, het nog steeds ons doel is om te kunnen bewijzen dat men met een groen voertuig perfect kan meedingen in competitieverband.

Vernieuwende ideeën zijn er in overvloed, meer ver-mogen is een must en ook aan het gewicht van de motor, hoewel deze nu al “lightweight” is, kan zeker nog iets gebeuren.

Dit jaar wordt het team geleid door een nieuwe manager: Yoeri Torel. Een voorstelling is ook te vin-den op pagina 11 van deze nieuwsbrief.

8 - NovaBike Nieuwsbrief: Oktober 2011

INterVIewWim Hendriks, cHief supermono1. Wat vindt je zo mooi aan de supermono klasse? Hoe

ben je erin verzeild geraakt?Jaren geleden reed ik de SS400 klasse dit was een stan-daard klasse waaraan je mee kon doen met een stan-daard machine. Tegelijkertijd had men toen de Muz cup, die bestond louter en alleen uit ééncilinder’s. Doordat ik daar wat rijders kende kwam ik vanzelf bij de Super-mono’s terecht! De Supermono stond toen nog echt bekend als hobby klasse waar vooral veel kapot ging! Daar heb je dan de uitdaging om het vooral toch te gaan

doen!

2. Waarom één boven twee of viercilinders?Dat is een makkelijke: alle verbrandingsmotoren begin-nen hun leven als een ééncilinder! De ééncilinder is de oermotor en zo klinkt en loopt ie ook. Omdat het een ééncilinder is blijft het aantal delen beperkt, kosten voordelig! En natuurlijk de uitdaging om zo’n plofmo-tor tot het uiterste te tunen. Een éénpitter is gewoon de

ultieme motor.

3. Wat dacht je toen je het eerst van NovaBike hoorde?Toen ik voor het eerst hoorde dat mannen van de TU zich ook gingen bemoeien met de Mono dacht ik, mooi, weer een rijder erbij! Verder dacht ik natuurlijk “mooie concurentie voor het HTS team!” Ik was me bewust dat het ook voor jullie niet makkelijk zou worden, ik denk dat NovaBike daar zelf misschien makkelijker over dacht. Nee, Mono rijden is vooral leren omgaan met teleurstel-lingen, die les wordt niet gegeven op school, daarvoor hebben we de Supermono klasse. Ik denk wel dat Nova-Bike de belangstelling heeft van veel andere teams, er

was/is toch een verwachtingspatroon.

4. Wat was voor jou het mooiste moment in jouw ‘Super-

mono carrière’? Het mooiste moment was toch dat we voor het eerst weer een volle grid hadden op Assen. Eindelijk het juk

afgeschudt van de ouwe garde, vroeger was alles beter!

5.Wat brengt de toekomst voor de Supermono klasse,

volgens jou?De toekomst van de Supermono is onzeker. Met de komst van de Moto3 zullen toch veel jongeren die

klasse gaan opzoeken. Denk wel dat onze klasse zich zal gaan veranderen richting de 450 bike’s, dus de éénpitter klasse zal wel blijven bestaan. De tijd van de dikke één-pitters gaat wel voorbij denk ik. Wat hem vooral zit in het feit dat de doorsnee rijder niet echt de bagage bezit om nog zelf iets te bouwen danwel te onderhouden. Zolang de klasse onderschat wordt door insiders en publiek zal het moeilijk blijven.

6. Hoe loopt het met NovaBike in de komende jaren

volgens jou?Dat is moeilijk te zeggen! Omdat NovaBike steeds van samenstelling veranderd zal er nooit een echte zekere factor zijn. Daarmee bedoel ik, de rijder en motor, als de rijder vervangen wordt moet deze weer de motor leren kennen. Vaak wordt dan de motor aangepast aan de rijder, dit brengt dan weer problemen mee vwb het chassis. En zo jojojo’t het steeds op en neer. Zolang het team strak gerund wordt zal het wel los lopen, maarja

allemaal Alfamannetjes - Betamannetjes, Red. - he?

7. Wat is jouw droommotor?Aan droommotoren doe ik niet echt, maar als ik het dan toch moet zeggen: chassis door Britten gebouwd en de motor gemaakt door Apfelbeck met radiaalkop! Wat dan het dichtst in de buurt komt is de Suzuki van Rupert

Baindl.

8. Je neemt binnenkort afscheid van de Supermono

klasse? Hoe blik je op deze periode terug? Afscheid van de paddock neem ik niet! Heb alleen ge-schreven dat ik het verhaal met de DSA niet alleen kan/kon, maar dat jullie me wel terug zullen zien met mijn eigen motor, de Tigerente, en als klassenvertegenwoor-diger van de DutchMoto3 zal ik ook nog wel te vinden

zijn.

Wim, als je verder nog iets kwijt wil, dan mag dat hier:Ik hoop dat het voor de komende jaren lukt om onze mooie klasse te behouden en dat iedereen er maar veel plezier aan mag beleven zonder dat er veel kapot loopt!

9

lAAtSte rAce Voor AppelmAN

Na twee seizoenen rijden voor NovaBike zal Malte Verleg volgend jaar het zitje van me overnemen. Voor mij nadert het einde van mijn studie en dat is moeilijk te combineren met nog een jaar NovaBike. Het is ontzettend gaaf om zo’n project te starten, je eigen motor te bouwen en er uitein-delijk ook nog mee over het circuit te racen. Wat is er mooier dan dat?

Met de NovaBike01 was er een start en een stap in de goede richting. Een aangepast frame van een straatmotorfiets, een modern eencilinder motorblok van KTM en een eigen injectiesysteem om op Bio-Ethanol te kunnen rijden. Uiteindelijk kost de bouw van zo’n motorfiets toch meer tijd dan je voorzien hebt en hebben we vorig seizoen slechts een tweetal races kunnen rijden. De ambities waren echter hoog met de NovaBike02, een geheel eigen frame en een snel motorblok waren de speerpunten. Ook dit jaar duurde het wat langer dan gepland alvorens de nieuwe mo-tor ingezet kon worden op het circuit. Toch was ik blij verrast dat het frame erg fijn stuurde en dat we voor de laatste race van het seizoen nog wat extra vermogen uit het motorblok hebben weten te halen.

Het is jammer dat uitgerekend tijdens de laatse race van het seizoen de motor uitstekend loopt. Teleurstellend dat ik als coureur niet wat meer races heb kunnen rijden deze twee seizoenen, maar dat hoort bij de ontwikkeling van een nieuwe motorfiets denk ik maar. Het ziet er in ieder geval goed uit voor Malte, die komende jaren voor NovaBike zal rijden. Misschien komen we elkaar binnen enkele jaren nog tegen op de baan. Jawel, met mijn eigen supermono...

10 - NovaBike Nieuwsbrief: Oktober 2011

teAm mANAger NoVABIke 03Ik ben Yoeri Torel, derdejaars student lucht- en ruimtevaarttechniek en de nieuwe Teammanager van NovaBike. Ik ben bij NovaBike beland via vrienden van me die vorig jaar in het team zaten. Hoe meer ik hun vol enthousiasme over dit project hoorde praten, hoe meer zin ik kreeg om zelf mijn steentje bij te dragen. Hierdoor besloot ik om dit jaar mijn minor (nevenrichting) te doen op NovaBike. Dit wil zeggen dat ik me de komende tijd fulltime met NovaBike zal bezig houden.

Als Teammanager bij NovaBike ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse or-ganisatie van het team, de financiën en het aantrekken van sponsoren.

Mijn doel dit jaar is vooral om ons team naar een hoger niveau te brengen en zo een beter resultaat te halen in de Supermono competitie. Dit wil ik bereik-en door dit jaar geen geheel nieuwe motorfiets te bouwen, maar verder te bouwen op de fundamenten van NovaBike02. Hierdoor zullen we ons meer kunnen concentreren op het ‘tunen’ van de motorfiets om hem zo maximaal te laten presteren.

Tegelijk zal ik ook werken aan de populariteit van NovaBike, zowel binnen als buiten de TU Delft. Hiervoor zullen het komende jaar enkele events worden georganiseerd, maar wat deze precies inhouden zal te lezen zijn in één van de volgende nieuwsbrieven. Verder wil ik via deze weg ook iedereen nogmaals bedanken die ons project de afgelopen jaren heeft ondersteund. Ik hoop dat wij ook het komende jaar op jullie steun mogen blijven rekenen.

11

BedANkt!» Bij deze willen wij iedereen bedanken die het

NovaBike Racing Team heeft gesteund ge-durende het afgelopen jaar. Bijzondere dank gaat uit naar Rene, Don, Roel, Roland Peter en Piet van PMB op de faculteit Industrieel Ontwerpen; zij draaiden ettelijke extra uren voor een gefreesde mal of een nieuwe kroonplaat, het woord ‘helden’ viel meer dan eens.

Dank aan Wim, drijvende kracht achter onze geweld-ige klasse; dat het nog jaren zo voort mag gaan! Ook BRS/Bitubo-Raceservice verdient bijzondere vermel-ding voor de stortvloed aan advies. Polymess en BPC maakten binnen de kortste tijd een perfect geva-cuümvormde en gelaste brandstoftank, zonder hen was ons dit niet gelukt.

Verder bedanken wij; Gedore voor het professionele gereedschap, Tencate voor de composiet-materialen, Hartgers Radiateuren voor de op maat gemaakte olie- en waterkoeler, HGS voor de RVS uitlaatsystemen, SKF voor alle lagering, KTM voor het motorblok, de KNMV voor de uitdrukkelijke steun, Dremel voor de geweldige tools, PMI voor de hogedrukzuiger, Jeveka voor alle bevestigingsmaterialen, K&N voor de luchtfilters, Baskerville voor alle drukwerk, SuperB voor de raceaccu’s, Eurol voor de motorolie en reinigingsmiddelen, RS Components voor alle ka-belboom materialen, Hagenaar Reclame voor de bestickering, Rev’it! voor de professionele jasjes, Loctite voor lijmen, Red Rooster voor het perslucht-gereedschap, Wahl Oosterhout voor het gebruik van ‘de Crafter’, Bike Design voor de leidingen en Damen Leathers voor het racepak. Ook de TU Delft, StuD en Albemarle bedankt voor onmisbare financiële steun!

Kortom, bedankt aan alle sponsoren en iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan ons team. Twee teamleden, Wido Veldkamp en Yoeri Sigterman, ver-dienen extra lof voor hun vakmanschap, doorzet-tingsvermogen en onafgebroken inzet, zij vormden de motor van ons team.

12 - NovaBike Nieuwsbrief: Oktober 2011

16 - NovaBike Nieuwsbrief: Oktober 2011

Teksten: Nick Appelman, Stefan Brone, Wolf Cavens, Yoeri TorelRedactie: Stefan BroneFotografie: Roy MulderVormgeving: Roy Mulder