2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

11
NovaBike Niewsbrief - NOVEMBER 2012

description

Nieuwsbrief van NovaBike Racing Team Delft (editie 2012/11)

Transcript of 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

Page 1: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

NovaBike Niewsbrief - NOVEMBER 2012

Page 2: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

2 - NovaBike Nieuwsbrief: November 2012

Page 3: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

VOORwOORdIn deze editie:

NovaBike04 4 Nieuwe leden van NovaBike!

British Superbikes 5 voor het eerst in Assen...

Race of the Champions 7Laatste race van het seizoen...

Sponsors in de spotlight 9Twee sponsoren uitgelicht...

3

» Deze editie van de nieuwsbrief van NovaBike start met een korte voorstelronde van de

nieuwste leden NovaBike Racing Team Delft: het

NovaBike04 team!

Daarnaast zullen ook de laatste twee races van het

seizoen, British Superbikes en Race of the Champi-

ons, besproken worden.

Hierbij willen wij graag alle sponsoren van

harte bedanken voor hun steun en vertrou-

wen in NovaBike tijdens het afgelopen seizoen.

Het was een zwaar seizoen. Ondanks dat

wij niet alle races hebben uitgereden, heb-

ben wij toch ontzettend veel geleerd en

veel waardevolle praktijkervaring opgedaan.

Vol frisse moed en motivatie hopen wij u volgend

seizoen weer te mogen begroeten!

Volg onze ontwikkeling via social media!

Page 4: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

NOVaBIkE04» Al vroeg in 2012 begon het NovaBike03 team actief nieuwe teamleden te werven die deel uit zouden gaan maken van het NovaBike04 team. Deze nieuwe leden voor het inmiddels 4de team van NovaBike zijn per september 2012 van start gaan om NovaBike op de podium te krijgen.

Er werden interesseborrels georganiseerd in de D:Dreamhall waarin de kantoren en de workshop van NovaBike zich bevinden. De opkomst was overweldigend. Studenten van diverse studies toonden hun interesse voor het NovaBike. Hierna volgde een zorgvuldige selectie en sollicitatieprocedure voor de nieuwe leden.

Het NovaBike04 team bestaat op het moment uit 24 leden. Het is nu aan hun om NovaBike draaiend, brullend én racend te houden. Het team heeft bestaat naast -vele minorstudenten en parttimers- ook uit fulltimers. Dit jaar hebben 4 studenten hun studie stopgezet om een heel jaar fulltime betrokken te kunnen zijn bij NovaBike.

De teammanager dit jaar is één van de fulltimers. Zijn naam is Maurits Rouppe van der Voort en is een 3de jaars student aan de faculteit Technologie, Bestuur en Management, hierdoor is hij bij uitstek ‘the man for the job’!

De andere fulltime leden zijn Frank Vermeulen

(Chief Engineer), Bastiaan Ouwerkerk (Hardware) en Joris Koudijs (Chief Electronics).

Frank en Bastiaan hebben beiden hun bachelordiploma behaald (met cum laude!) in Werktuigbouwkunde. Joris is ook een student Werktuigbouwkunde en combineert NovaBike met zijn minor. NovaBike biedt hun (en alle overige leden) de kans om hun opgedane theoretische kennis om te zetten in waardevolle praktijkervaring.

De rest van het team bestaat uit studenten van verschillende studies zoals Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Industrieel Ontwerpen. Binnenkort zal het complete team zich-zelf voorstellen op onze website www.novabike.nl.

Op het moment is het team druk bezig met het ontwerpen van een nieuwe motor: de NovaBike04. De NovaBike03 zal daarnaast worden gefinetuned en geoptimaliseerd worden op onder andere het gebied van betrouwbaarheid. De NovaBike04 moet in de zomer van 2013 klaar zijn voor testen en aan het eind van het seizoen inzetbaar zijn.De overige races zullen gereden worde met de NovaBike03.

Een nieuw team, een nieuw motor maar hetzelfde doel: winnen!

4 - NovaBike Nieuwsbrief: November 2012

Page 5: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

BRItIsh supERBIkEs wijzingen van John, met het afstellen van de vering en de rijderspositie. Ook werd de hele motor nagelopen om zeker te zijn dat alles cor-rect vast zat en de motor gereed was voor de eerste Qualifying Practice later die dag.

John begon de training rustig om te wennen aan de motor. Al gauw doken echter de rondetijden onder de 2 minuten. Het pitbord toonde een 1:59. Dit werd al snel een 1:57, een 1:56, zelfs een 1:55 werd gereden!

Mede dankzij deze ronden tijden lukte het John goed om, op de NovaBike, de andere rijders bij te houden . Het team begon steeds meer vertrouwen te krijgen voor de race de dag erop, totdat John ineens niet meer voorbijkwam. De telefoon ging over en Yoeri Torel wist te vertellen dat de motor in brand was gevlogen waardoor Johnwas gecrashed.

Gelukkig ging het met John goed en had hij niets overgehouden aan het ongeluk. De motor was echter in een minder goede staat. De marshals hadden de brand snel geblust waardoor de schade nog enigszins beperkt bleef.

De motor werd teruggerold naar de paddock om een damage report op te maken. Al snel bleek dat de grootste schadepost de volledig verbrande kabelboom was. Verder kwam het team tot de conclusie dat de injector losgekomen was tijdens het rijden, door een scheur in de carterdeksel.

voor het eerst op het TT circuit!» Van donderdag 20 september tot en met zondag 23 september werd voor het eerst het Britse Superbikes evenement gehouden buiten Engeland; namelijk op het TT circuit in Assen!

Een deel van het team vertrok op donderdag richting Assen. Voor een aantal (nieuwe) leden was het extra spannend, aangezien dit hun eerst raceweekend zou zijn. Gelukkig waren ze in goed gezelschap en hadden stonden ze er niet alleen voor. Ze werden namelijk vergezeld door onder andere NovaBike-veteranen Maarten Godri en Yoeri Sigterman. Dat zat dus wel goed!

Het team kwam eerder aan op het TT circuit in Assen dan de coureur voor het weekend: John Bakker. De KNMV deed gelukkig niet zo moeilijk hierover en liet het team alvast toe tot de paddock zodat de opbouw van de tenten op het terrein alvast kon beginnen.

John kwam niet veel later aan en had ook de keuringskaart voor de motor bij zich. Tijd voor de technische keuring! De NovaBike was voorzien van een nieuw uitlaatsysteem dat nog niet was onderworpen aan een geluidscontrole. Hierdoor was het team toch wel enigszins nerveus voor de keuring, maar dit bleek achteraf voor niets te zijn geweest. De motor kwam zonder problemen door de keuring!

Vrijdag begon het team in de ochtend, op aan-

5

Page 6: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

6 - NovaBike Nieuwsbrief: November 2012

In aanloop naar race 2 later die middag is er hard gewerkt om de motormapping dusdanig aan te passen dat de motor weer zijn normale vermogen zou afgeven. Middels enkele aanpassingen aan de mappings leek het probleem grotendeels opgelost.

Helaas kwam toen het volgende probleem aan het licht: de tank was tegen de airbox aan gaan schuren en -hoewel het minimaal was- is deze gaan lekken.

Gezien het verloop van de eerste training is er op dat moment binnen het team besloten om af te zien van de tweede race. Hoewel dit erg zonde was, gezien de inspanning die Maarten en Yoeri hebben geleverd, gaat de veiligheid van de coureur altijd voor.

Helaas is de race niet verlopen zoals het team had gehoopt, dat moge wel duidelijk zijn. Desondanks was het zeker geen vruchteloos raceweekend. De nodige praktijkervaring en het werken in teamverband kan men alleen maar in praktijk opdoen en zal voor de toekom-stige raceweekenden ontzettend waardevol zijn.

Deze heeft vervolgens bio-ethanol over de uit-laat gespoten waardoor er brand is ontstaan.

Gezien de schade was het alles behalve zeker of de motor aan de startlijn kon verschijnen de volgende dag. Er zat voor het team niets anders op als een nachtje doorhalen. Maarten wist tot ieders verba-zing de gehele kabelboom te herbouwen. Ook Yoeri Sigterman heeft weinig slaap gehad om de motor weer werkend te krijgen voor de volgende ochtend.

De volgende dag, na de catastrofale brand, draaide het motorblok zowaar weer! De technische keuringmoest weer worden doorlopen, waarna de NovaBike weer mee kon doen aan de race!

John begon de race vanuit de pitstraat omdat het team een paar minuten te laat was. Hij zette meteen de achtervolging in, maar helaas was dit van korte duur.Het motorblok begon vermogen in te leveren en liep niet zoals die hoorde. Dit werd dusdanig gevaarlijk dat John besloot om na 1 ronde weer binnen te komen.

Page 7: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

» De seizoensafsluiter van 2012 viel in het weekend van 6 en 7 oktober. Race of the Champions, NovaBike was erbij met Ricardo van Duijn als coureur!

In de weken ervoor is het team druk bezig geweest om de motor klaar te krijgen voor de laatste race van het seizoen. De NovaBike is compleet gedemonteerd , gereinigd, gerepareerd en weer in elkaar gezet. Ook is de motor opnieuw gespoten, de motor zag er weer dus als nieuw uit!

Het team vertrok op vrijdag naar Assen. Ricardo, de coureur, zou een dag later aankomen. Normaliter mag een motor pas door de technische keuring als de coureur aanwezig is. De KNMV maakte voor NovaBike echter een uitzondering en de motor kwam zonder problemen door de keuring.

Zaterdag. Op het programma stond de Qualifying Practice. Het was al hard aan het regenen toen het team wakker werd. Het zag ernaar uit dat het een natte oefenronde zou worden. Nadat de regenbanden eronder gezet waren, kon de motor afgesteld worden op Ricardo. Ricardo is aanzienlijk kleiner en lichter dan de andere cou-reurs die op de NovaBike hebben gereden. Hierdoor moesten de nodige aanpassingen gemaakt worden.

De eerste sessie verliep soepel. Hoewel Ricardo nog aan de motor moest wennen, wist hij toch lekker zijn rondes te maken en ook nog goede tijden neer te zetten. Hij wist 10 rondes te rijden met een beste tijd van 2:14:565: goed voor een derde plek!

RacE Of thE chaMpIONs seizoensafsluiter

7

De tweede sessie werd een droge oefen-ronde. De regenbanden werden ingewisseld voor slicks en de vering werd voor de tweede sessie aangepast naar wens van Ricardo.

De verwachting was dat de tijden van de vorige Qualifying Pratice zonder enige moeite verbeterd zouden worden. Ricardo reed direct erg vlot op de motor en het duurde niet lang voordat hij het NovaBike record op Assen verbrak met een 1:53:3! Wederom goed voor een derde startpositie! Iedereen was begrijpelijk erg opgewonden met deze toptijd totdat Ricardo ineens niet meer langskwam. Na enige tijd kwam het nieuws binnen dat de motor was stilgevallen en kon het team opgelucht ademhalen.

Ricardo had de NovaBike af laten slaan tijdens het doorschakelen van de 5e naar de 6e versnelling. Het goede nieuws was dat Ricardo de motor erg goed vond aanvoelen en chatter, welke we eerder in het jaar hadden, grotendeels opgelost leek. Met enkele aanpassingen in de enginemapping tegen het afslaan en wat kleine afstellingen aan de vering was de NovaBike klaar voor de race!

Het team stond al erg vroeg bij de vooropstelling voor de warm-up. Doordat we zo vroeg klaar stonden kon Ricardo als eerste de baan op om zo de motor eens stevig aan de tand te voelen. De motor reed zonder problemen en Ricardo wist zelfs een nog snellere tijd neer te zetten dan de kwalificatie tijd: een 1:52:9! Daarnaast wist Ricardo ons te melden dat de

Page 8: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

8 - NovaBike Nieuwsbrief: November 2012

chatter weg was. Dit beloofde nog wat voor de race!

De race bleek 20 minuten vervroegd te zijn waardoor Ricardo de sightinglap niet heeft mee kunnen rijden. Gelukkig mocht hij, met een aantal andere coureurs, uit de pitstraat aansluiten bij de warm-up lap en mocht hij gewoon starten vanaf plek 3 op de eerste startrij.

Ricardo had een redelijke start en ging als vi-erde de eerste bocht in. Gelukkig kon hij snel zijn derde plek weer heroveren en ging hij op jacht naar de twee rijders voor hem. Het liep perfect totdat Ricardo met de motor aan de hand de pit-straat in kwam rennen. De motor was plotseling uitgevallen en de team ging direct hard aan de slag om de motor zo snel mogelijk weer draaiend te krijgen. Helaas zag Yoeri Sigterman dat een ka-bel van de spanningsregelaar was gebroken. Dit betekende voor NovaBike het einde van de race.

Terug in de paddock werd de data van de motor geanalyseerd. Hieruit bleek dat al reeds tijdens de warm-up, de kabel (van de spanningsregelaar naar de accu) was gebroken. Hierdoor heeft de accu nadien niet meer bijgeladen en toen deze leeg was stopte de motor er logischerwijs ook mee.

Ricardo wist te melden dat hij de motor ontzettend goed vond aanvoelen. Hij kon prob-leemloos de nummer 1 en 2 bijhouden en hij had ook weinig tot geen last van chatter.

In de dagen erna is er onderzocht naar de oorzaak van de kabelbreuk. Uit dit onderzoek is geconclu-deerd dat er bij de brand tijdens het raceweekend van 21-23 september, er soldeertin in de kabel is gelopen. Hierdoor is de kabel te stijf geworden en heeft uiteindelijk ervoor gezorgd dat deze brak.

Het is heel zuur dat alle ingrediënten in huis waren om de laatste race van het jaar met een knaller af te sluiten, zeker als we kijken naar de dramatische race tijdens de British Superbike. Het is ontzettend jammer dat we de race niet uit konden rijden vanwege één klein kabeltje.

Wel kunnen we terugkijken op een verder erg geslaagd raceweekend. De motor rijdt beter dan ooit en wij gaan van de winter hard aan de slag om de laatste kinderziektes uit de motor te halen! Wij zien jullie op het circuit in het nieuwe seizoen!

Page 9: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

» Baskerville is meer dan alleen druk-werk. Baskerville is een offset-drukkerij met een geïntegreerde kartonnage. Naast gewoon drukwerk is hun specialiteit dan ook het maken van pancartes en displays.

De constante investeringen in afwerkingsmachines, drukpersen en pre-presspaketten laten Baskerville al meer dan 70 jaar toe drukwerk te leveren met een uitmuntende kwaliteit en dit tot grote tevredenheid van hun klanten.

Vakmanschap, sterke service en flexibiliteit wor-den bij Baskerville hoog in het vaandel gedragen!

Vandaag werken er 12 personeelsleden en heeft Baskerville meer dan 400 trouwe klant-en. Leveringen beperken zich ondertussen niet meer alleen tot de regio Antwerpen maar zijn verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.

De visitekaarten van NovaBike zijn verwerkt, gedrukt en gesponsord door Baskerville. Dankzij de hoge afdruk-kwaliteit en uitstekende papierkwaliteit, delen wij onze visitekaarten met trots uit!

» Hagenaar Reclame B.V. is een dynamisch reclameproductiebureau dat zich gespecialiseerd heeft in het leveren van projectgerichte en conceptmatige reclame.

Voor instore en outstore restyling, fleetmarking en standbouw bent u bij Hagenaar Reclame aan het goede adres.

Daarnaast is Hagenaar Reclame marktleider op het gebied van makelaarsborden. Door hun projectmatige doordachte werkwijze ontzor-gen zij u voor al uw reclameprojecten. Hierdoor kunt u zich focussen op uw kerncompetenties.

De kracht van Hagenaar Reclame ligt op het gebied van creatief meedenken en technisch hoogstaande oplossingen voor uw reclamepro-ject.

Hagenaar Reclame B.V. sponsort NovaBike stickers die terug te vinden zijn op de kappen van de motor. Of het nou regent of snikheet is, de NovaBike ziet er met de stickers van Hagenaar Reclame B.V. er altijd goed uit!

9

Page 10: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

10 - NovaBike Nieuwsbrief: November 2012

Writers: Stefan BroneEditor: Stefan BroneStyle Formatting: Stefan Brone

Page 11: 2012/11 - NovaBike Nieuwsbrief

11

WWW.EUROL.NL