2010/12 NovaBike Nieuwsbrief

5
Nieuwsbrief NovaBike December 2010 Nieuwsbrief NovaBike Racing Team Delft 24 December 2010 Afgelopen maand is er weer een hele hoop gebeurt bij NovaBike! Zo was NovaBike 01 te bewonderen op het Motor Evenement Hardenberg. Verder is NovaBike 01 op bezoek geweest bij HGS Exhaust Systems voor een dyno test en een nieuw uitlaatsysteem. In deze nieuwsbrief vind u ook artikels terug over het KTM motorblok, de composietentest voor de voetsteun en de race kalender voor seizoen 2011, evenals een update over de voortgang van NovaBike 02 en een kleine cursus door een teamlid. Wij willen alle sponsoren bedanken voor de financiële, materiële en immateriële steun. Verder wensen wij iedereen een succesvol en ‘groen’ 2011! Volg NovaBike ook op Facebook , Twitter en YouTube ! Motor Evenement Hardenberg: Groot succes De NovaBike 01 was van vrijdag 26 tot en met zondag 28 november te vinden op het Motor Evenement Hardenberg. We bleven niet onopgemerkt; met onze uitzonderlijke motorfiets, professionele stand en vlotte (wetenschappelijke) babbel wisten we velen te boeien. Ongehoord waren we ook niet aangezien de motor regelmatig werd aangezwengeld. Extra dank gaat uit naar de evenementenhal te Hardenberg voor de standplaats, AA Kunstgras voor de levensechte grasmat en Smits Light & Sound voor de professionele verlichting en ‘truss’ constructie. NovaBike 01 op de testbank bij HGS: inclusief extra PK’s NovaBike 01 is onlangs op bezoek geweest bij HGS Exhaust Systems. Op de testbank mocht NovaBike 01 laten zien wat hij in z’n mars had. De ééncilinder gaf veel vermogen. De vakmannen van HGS wisten dit echter nog omhoog te tillen door een op maat gemaakt RVS uitlaatsysteem te installeren, resultaat? 3 extra paarden en een meesterwerk van een uitlaat! Bedankt HGS Exhaust Systems!

description

NovaBike Racing Team Delft nieuwsbrief van 2010/12

Transcript of 2010/12 NovaBike Nieuwsbrief

Page 1: 2010/12 NovaBike Nieuwsbrief

Nieuwsbrief NovaBike December 2010

Nieuwsbrief NovaBike Racing Team Delft

24 December 2010

Afgelopen maand is er weer een hele hoop gebeurt bij NovaBike! Zo was NovaBike 01 te bewonderen op het Motor Evenement Hardenberg. Verder is NovaBike 01 op bezoek geweest bij HGS Exhaust Systems voor een dyno test en een nieuw uitlaatsysteem.

In deze nieuwsbrief vind u ook artikels terug over het KTM motorblok, de composietentest voor de voetsteun en de race kalender voor seizoen 2011, evenals een update over de voortgang van NovaBike 02 en een kleine cursus door een teamlid.

Wij willen alle sponsoren bedanken voor de financiële, materiële en immateriële steun. Verder wensen wij iedereen een succesvol en ‘groen’ 2011!

Volg NovaBike ook op Facebook, Twitter en YouTube!

Motor Evenement Hardenberg: Groot succes

De NovaBike 01 was van vrijdag 26 tot en met zondag 28 november te vinden op het Motor Evenement Hardenberg. We bleven niet onopgemerkt; met onze uitzonderlijke motorfiets, professionele stand en vlotte (wetenschappelijke) babbel wisten we velen te boeien. Ongehoord waren we ook niet aangezien de motor regelmatig werd aangezwengeld. Extra dank gaat uit naar de evenementenhal te Hardenberg voor de standplaats, AA Kunstgras voor de levensechte grasmat en Smits Light & Sound voor de professionele verlichting en ‘truss’ constructie.

NovaBike 01 op de testbank bij HGS: inclusief extra PK’s

NovaBike 01 is onlangs op bezoek geweest bij HGS Exhaust Systems. Op de testbank mocht NovaBike 01 laten zien wat hij in z’n mars had. De ééncilinder gaf veel vermogen. De vakmannen van HGS wisten dit echter nog omhoog te tillen door een op maat gemaakt RVS uitlaatsysteem te installeren, resultaat? 3 extra paarden en een meesterwerk van een uitlaat! Bedankt HGS Exhaust Systems!

Page 2: 2010/12 NovaBike Nieuwsbrief

Nieuwsbrief NovaBike December 2010

KTM 690 DUKE R motorblok

Met enige trots kunnen wij u melden dat we een voorkeursbehandeling van KTM hebben gekregen; binnenkort wordt er een KTM 690 DUKE R motorblok afgeleverd op onze werkplaats, wetende dat de motorfiets waar dit motorblok van komt op veel plaatsen is uitverkocht… Het nieuwe motorblok heeft een cilinderinhoud van 690 cc, dit is 36 cc meer dan het KTM blok van vorig jaar. Het blok levert standaard 70 pk (op benzine) Wij gaan dit motorblok nog een stuk krachtiger maken door het op bio-ethanol te laten lopen en het installeren van een inlaatsysteem met variabele runner, een ‘custom-made’ uitlaatsysteem van HGS en zelfbouwelektronica.

Composieten test: Sandwich paneel vs. Carbon buis

Om gewicht te besparen worden de voetsteunen van de NovaBike 02 gemaakt van composietmateriaal in plaats van aluminium of staal. We hebben uitgebreid onderzocht welk materiaal het meest geschikt was; sandwich paneel of carbon buis? Het sandwich testpaneel van hightech schuim, carbon en aramide werd op de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek geproduceerd onder vacuüm (foto links) Dit paneel bleek zeer veel kracht op te kunnen nemen maar was niet torsiestijf genoeg. De voetsteun van carbon buizen werd door middel van een computer simulatie doorgerekend (foto rechts). De carbon buis voldeed aan onze eisen en is bijgevolg gekozen als materiaal voor de voetsteunen. De carbon buizen worden gesponsord door Prince Fibre Tech.

KNMV NK Supermono Races 2011

De racekalender voor 2011 is bekend! NovaBike zal komend seizoen racen op volgende circuits;

Assen (Nederland)

Spa-Francorchamps (België)

Oss (Nederland)

Most (Tsjechië)

Oschersleben (Duitsland)

De eerste races vinden plaats op het weekend van 2 en 3 april 2011 te Assen, wij kijken er enorm naar uit! Alle racedata staan binnenkort op onze website.

Page 3: 2010/12 NovaBike Nieuwsbrief

Nieuwsbrief NovaBike December 2010

Update voortgang NovaBike 02

Hardware: Na het vaststellen van de geometrie van het

rijwielgedeelte, materiaalselectie (Reynolds 631 koudgetrokken stalen buis) en praktisch onderzoek naar productie methoden en praktijkervaringen, onder ander bij Nico Bakker Framebouw, zijn er grote stappen gemaakt met het ontwerp van het frame. In eerste instantie is een PVC ‘mock-up’ gebouwd om praktische problemen inzichtelijk te maken. Met de inzichten die hieruit voort zijn gekomen is er een 3D ontwerp gemaakt in Autodesk Inventor. Door middel van een computeranalyse van krachten en spanningen zijn de benodigde wanddiktes en buisdiameters bepaald om aan bepaalde richtwaarden te kunnen voldoen. De richtwaarden waar aan het frame moet voldoen zijn hiervoor bepaald aan de hand van (wetenschappelijk) onderzoek en praktische metingen verricht door Vittore Cossalter & John Bradley. Momenteel zijn zowel het ontwerp voor het frame en de achterbrug goedgekeurd na uitgebreid analyseren. Hierdoor verschuift de focus nu naar het produceren van een geschikte lasmal en het

daadwerkelijk produceren van het frame. Buiten de optimalisatie van de luchtinlaat en de ophangings-punten zorgt dit nieuw ontwikkelde rijwielgedeelte ook voor een geschatte gewichtsreductie van 6 tot 7 kg ten opzichte van het frame en de achterbrug van Novabike 01. Onze dank is groot voor de hulp en praktische tips verkregen bij Nico Bakker Framebouw en de geweldige inzet van Stefan Meijer van Bitubo Raceservice bij het cruciale ontwerp van het linksysteem en het wederom verzorgen van onze vering voor komend jaar.

Engine: De luchtinlaat, airbox en variabele runner zijn ontworpen. Verder worden verschillende

methoden om de compressie te verhogen onderzocht. Ook het gebruik van een andere nokkenas en het ‘flowen’ (effenen) van de kop wordt overwogen.

Page 4: 2010/12 NovaBike Nieuwsbrief

Nieuwsbrief NovaBike December 2010

Bodywork: Het aerodynamisch bodywork is

volledig ontworpen en het eerste freesstuk (de zit en tank) komen net onder de frees vandaan. De rest van het kuipwerk zal snel volgen. Deze delen moeten verwerkt worden tot een gladde plug (positief), waar mallen (negatief) van getrokken kunnen worden. In deze mallen zullen uiteindelijk de kuipwerkdelen in koolstofvezel (carbon) worden gemaakt. NovaBike 02 belooft een fraaie verschijning te worden.

Teamlid: Eline

Ik ben Eline, derdejaars student Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Omdat ik het geweldig leuk vind de theoretische kennis van mijn studie in de praktijk toe te passen ben ik actief binnen studentenprojecten. Zo heb ik vorig jaar bij DUT Racing gewerkt, waar ik veel ervaring heb opgedaan over het werken in teamverband. Dit jaar werk ik aan de motor van NovaBike 02, ik werk onder andere mee aan het ontwerp van de inlaat. Hiervoor zijn we een heel interessant stuk aan het ontwerpen, namelijk een variabele runner.

Wat is een runner? De runner is het gedeelte van de inlaat dat tussen het gaskleppenhuis en de kelk (die uitkomt in de airbox) zit. Waarom ‘variabel’? De inlaatklep van de motor staat open en de lucht stroomt naar binnen, daarna sluit de klep en komt de lucht tegen de gesloten klep aan. Dit veroorzaakt een drukgolf welke terugkaatst naar de airbox. In de airbox heerst een relatief hoge druk, waardoor de drukgolf terug in de runner ‘geduwd’ wordt. Als de inlaatklep open staat op het moment dat de drukgolf weer in de runner gaat, bekomen we een drukvulling in de cilinder. De tijd die de drukgolf er over doet om weer terug te komen bij de inlaat klep is afhankelijk van de lengte van de runner. Het tijdstip waarop de inlaat klep open gaat is afhankelijk van het toerental. Om de drukvulling dus bij meerdere toerentallen te krijgen hebben we een systeem ontworpen dat de runnerlengte variabel maakt. Zo verwerven we een ‘boost’ over een breed toerentalbereik.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op vrijdag 4 februari 2011.