2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

11
NovaBike Nieuwsbrief - JULI 2012

description

NovaBike Racing Team Delft nieuwsbrief van 2012/07

Transcript of 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

Page 1: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

NovaBike Nieuwsbrief - JULI 2012

Page 2: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

2 - NovaBike Newsletter: July 2012

Page 3: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

VOORWOORDIn deze editie:

Red Bull Ring 4 Race in Spielberg ... thuisgekomen met een heel pak huiswerk!

Race in Schleiz 5 lees meer over onze vierde race, die plaatsvond in Schleiz

Vooruitgang NovaBike 7Presentatie van onze nieuwe setup

Sponsoren in de kijker 8Voorstelling van twee van onze sponsoren

3

» Alweer de vijfde nieuwsbrief voor dit

jaar. We zouden deze editie graag van

start gaan met de artikels van onze twee vorige

races. De eerste in Spielberg, de tweede in Schleiz.

Hiernaast is er ook een kort overzicht te vinden

omtrent onze nieuwe set up waar we de grootste

verbeteringen nog even benadrukken.

We sluiten af met een korte presentatie over twee

van onze partners

We willen nogmaals alle sponsoren oprecht bedanken voor de financiële, materiële en morele steun!

Volg ons op de voet via Facebook, Twitter en You-tube

Page 4: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

RED BULL RING (29-30 JUNI)

» In de week voorgaand op de race was ons team nog zeer druk bezig om het probleem omtrent de ‘chatter’ in het voorwiel op te lossen. HK Suspension adviseerde ons om de veerstijfheid aan te passen, wat resulteerde in een zeer grote verbetering. De afstelling van de motor werd nogmaals herbekeken en alles werd grondig getest. NovaBike was klaar voor de race!

Na een lange trip arriveerden we donderdagavond in het zeer warme Spielberg (Oostenrijk), waar de Red Bull Ring werd gehouden. De volgende morgen stond een vrije trainingssessie op het schema, deze ging om 12u45 van start. Hier reed Hugo 8 rondes met een beste tijd van 1:54. Echter bleek de nieuwe vering te zwak. De onderkuip schuurde in sommige bochten over de grond. Hugo wist ons ook nog te vertellen dat NovaBike niet presteerde zoals ge-hoopt. De motor kwam duidelijk vermogen tekort!

De vering werd gewijzigd en het brandstofsysteem herbekeken. Hiernaast werd er ook een ‘mapswitch’ aangemaakt. Dit geeft de mogelijkheid om tijdens het rijden naar een andere motorsetting over te schakelen.

De eerste kwalificatiesessie ging van start om 18u20. Hier wist NovaBike een beste tijd te behalen van 1:50.056, wat resulteerde in een 13e positie.

De feedback van Hugo was echter nog steeds hetzelfde; te weinig vermogen en een slecht gasrespons.

De volgende dag; NovaBike werd klaargestoomd voor de tweede kwalificatiesessie. Echter bleken de aanpassingen van de vorige avond niet voldoende. Snel werd duidelijk dat de NovaBike het niet in zich had om mooie tijden neer te zetten. GP2 eindigde in een resultaat van 1:57.27.

Wederom aanpassingen! De dynamo werd teruggeplaatst waarna een te hoge voltage werd gemeten. De batterijen werden onmiddellijk in parallel geplaatst, dit om de ‘voltage-drop’ te minimaliseren.

19u25: start van de verkenningsronde. Hugo liet ons snel weten dat het er allesbehalve rooskleurig uit-zag. Alles eindigde in de opwarmronde! De motor kon zich niet bewijzen en competitieve prestaties werden uitgesloten. Doorgaan was nutteloos en kon misschien zelfs leiden tot gevaarlijke situaties.

Frustratie! Op de testbank steeg NovaBike bijna op, tijdens de wedstrijd komt deze met moeite op gang.

Voor ons is het echter de leerervaring die telt. Zonder dit soort problemen leren we niks bij! Op naar de volgende uitdaging.

“Racing is life... everything before and after is just waiting” (Steve Mc Queen)

4 - NovaBike Newsletter: July 2012

Page 5: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

RACE IN SCHLEIZ (21-22 JULI)

Goed nieuws dus, echter was hiermee het daadwerkelijke probleem nog niet opgelost. We deden ons uiterste best om zo snel mogelijk uit te zoeken waar de oorzaak nu echt lag. Na enig onderzoek bleek dat de druk in het systeem veel te hoog werd. Nadat dit werd opgelost leek alles goed te draaien.

Zaterdag; NovaBike bereidt zich voor op de opwarmronde. Alles gaat goed en NovaBike finisht! We’re back in the game!

Regen!Twintig minuten voor de daadwerkelijke start begint het te regenen. Een ramp! Hierop volgt er de beslissing om de banden te wisselen. Dit alles brengt natuurlijk heel wat vertraging met zich mee, hierdoor starten we de wedstrijd 2 minuten te laat.

We zijn echter niet de enige, vele anderen halen de start ook niet op tijd. Desondanks beseffen we wel dat het onmogelijk wordt om nog een competitieve tijd neer te zetten.

Hugo toonde ons, wederom, zijn meer dan indruk-wekkende rijkunsten. Spijtig genoeg was het schip al gezonken, onmogelijk om de verloren tijd goed te maken. Dit alles resulteerde in een 20e plaats.

Bij het terugblikken op dit weekend is er echter geen ontgoocheling. Het weekend had een zeer chaotische en bijna catastrofale start, dit nam echter een wending waarna we de wedstrijd alsnog hebben kunnen meerijden.

Nu kunnen we enkel vooruitblikken naar de volgende race!

“Hugo kan het .... nu wij nog ” (NovaBike)» Schleiz is een klein stadje in het oosten van Duitsland, bekend voor zijn circuit. Het was hier dat onze vierde race, voor de Europese kampioenschappen, plaatvond.

Na een trip van 700 kilometer arriveerden we donderdagavond in het pittoreske stadje. De volgende dag stonden beide kwalificatiesessies op de agenda.

Banden werden vervangen; NovaBike werd klaargestoomd. Alles was klaar om een verpletterende tijd neer te zetten!

Spijtig genoeg was dit niet echt het geval. Bij het naderen van de eerste bocht ondervond Hugo enkele serieuze problemen; NovaBike was niet in staat om volledig vermogen te leveren. De ronde werd uitgereden waarna we gedwongen waren om de eerste kwalificatiesessie te verlaten.

Zo goed als alle mogelijkheden werden bekeken en wederom bleek het brandstofsysteem de oorzaak van onze problemen. Al het mogelijke werd gedaan om dit mankement van de baan te helpen. Tevergeefs! De tweede kwalificatiesessie liep ook uit op een sisser; NovaBike had zich niet kunnen kwalificeren.

Voor het eerst begon het geluk ons toe te lachen; de wedstrijdcommissie keurde onze deelname alsnog toe. Dit op twee voorwaarden. Allereerst dat we ons zouden kwalificeren op de opwarmronde de volgende dag, de tweede voorwaarde hield in dat we als laatste zouden starten bij de daadwerkelijke race.

5

Page 6: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

6 - NovaBike Newsletter: July 2012

Page 7: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

» De deadline van de nieuwe set up was het halen van de race in Schleiz. Om dit klaar te spelen moest alles een versnelling hoger geschakeld worden.

Veel onderdelen werden de voorbije weken afgewerkt en op de NovaBike bevestigd. Hier is een speciaal dankwoordje voor ons mede teamgenoot Yoeri Sigterman zeker op zijn plaats. Deze bewees zichzelf terug als een onmisbare hulp in het klaarstomen van de nieuwe set-up.

De uitlaat veranderde van positie, deze bevindt zich nu onder de motorfiets. Het geluid en de looks zijn zeker al aanwezig. Naast de esthetische kwaliteiten zouden de presta-ties ook zeker niet mogen achterblijven. Het systeem werd namelijk herhaaldelijk getest waarbij ook veel simulaties gedraaid werden. Het ontwerp komt volledig van Joao. Een zeer mooie prestatie (al zeggen we het zelf)!

Binnenin het nieuwe kuipwerk, die in de vorige nieuwsbrief uitgebreid aan bod kwam, bevindt zich een geheel nieuwe airbox en brandstof-tank. De airbox heeft als functie de lucht samen te drukken, wat resulteert in extra vermogen. Deze onderdelen zijn wederom geheel zelf ontwerpen en gefabriceerd uit koolstofvezel.

De brandstoftank is gefabriceerd door Polymess, waarvoor hartelijk bedankt. De positie is nu beneden het zitje. De nieuwe tank is een essentiële vernieuwing gezien de oude te klein was geworden. De extra inhoud maakt het mogelijk om een big bore kit te installeren, wat wederom extra vermogen zou moeten opleveren.

De nieuwe kuip is nu ook, zoals te zien in de foto’s, op de motorfiets geassembleerd. Het geheel ziet er fantastisch uit! Deze aanpassing zou ook extra comfort aan de coureur moeten verlenen. De constructie is, zoals eerder vermeld, compleet gemaakt uit koolstofvezel en geheel zelf-ondersteunend. Om dit extra comfort te verkrijgen zijn de breedte en lengte een stuk toegenomen.

De volgende stap is om alles nog preciezer af te stellen, we houden jullie zeker op de hoogte!

Vooruitgang NovaBike

7

Page 8: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

» Chicken Hawk Racing, een bedrijf gelegen in de Hudson vallei in NY, is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en onderhouden van de meest robuuste bandenwarmers die vandaag op de markt te verkrijgen zijn.

Het bedrijf is zeer trots op de grote diversit-eit die ze weten aan te bieden. Chicken Hawk Racing is zo goed als in elke tak van de motorsport uitstekend vertegenwoordigd.

Zowel bij karting, baanrace, drag race, autocross en nog zo veel andere motorsport disciplines zal je hun bandenwarmers altijd tegenkomen.

De hoge kwaliteit is voortgekomen uit de gigantische kennis die dit bedrijf heeft opgebouwd omtrent banden en het onderhoud ervan. Dit onderscheidt hun producten dan ook van de minder geavanceerde imitatiemodellen.

Menig toonaangevende bandenbedrijven zoals Michelin, Dunlop en Bridgestone verkiezen dan ook deze bandenwarmers om hun naam aan toe te vertrouwen

NovaBike prijst zich dan ook zeer gelukkig om deze bandenwarmers te mogen ontvangen. We gebruiken deze intensief op elke race en elke keer weer bewijzen deze hun nut, duurzaamheid en efficiëntie.

» MSC Software is één van de tien oorspronkelijke software bedrijven en de wereldleider als het gaat over simulatiepro-gramma’s met meerdere toepassingen. Het doel van dit bedrijf is om de kwaliteit van het uiteindelijke product te verbeteren en tegelijkertijd de kosten en tijdsduur van het ontwerpproces te minimaliseren.

MSC Software wordt gebruikt door academici, instellingen, wetenschappers en studenten en dit over de hele wereld. Toonaangevende bedrijven gebruiken deze programma’s bij het uitvoeren van FEA (linear and nonlinear finite element analysis), akoestische simulaties, CFD, multi physics, optimalisatie-toepassingen, metaalmoeheid en duurzaamheid testen, multi body dynamics en simulaties van controlesys-temen.

De programma’s voorspellen op welke manier de producten zich zullen gedragen eenmaal ze aan de “echte” wereld worden blootgesteld. Dit geeft de ingenieur de kans om sneller en doeltreffender te werken.

Het feit dat deze producten door maar liefst 900 van de 1000 toonaangevende fabrikanten van zowat elke industrietak gebruikt worden bewijst wederom hun populariteit. De toepassingen reiken van de luchtvaartindustrie tot de landbouwsector.

NovaBike is dan ook zeer verheugd om deze programma’s, als ondersteuning voor ons team, te kunnen ontvangen. We hopen dan ook dat we in de toekomst deze simulatie-mogelijkheden nog beter in ons design proces kunnen implementeren.

8 - NovaBike Newsletter: July 2012

Page 9: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

9

Page 10: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

10 - NovaBike Newsletter: July 2012

Writers: Stefan BroneEditor: Stefan BroneStyle Formatting: Stefan Brone

Page 11: 2012/07 NovaBike Nieuwsbrief

11

WWW.EUROL.NL