Nieuwsbrief 3 - 2011

16
Nieuwsbrief #5 37e jaargang september 2011 Verschijnt 7 keer per jaar ons. Het verhaal van Iryna KapustynsKa 4yOu Zorgen voor je zieke kind Geen oog voor blinden...?

description

Nieuwsbrief 3 - 2011 Kom over en help

Transcript of Nieuwsbrief 3 - 2011

Page 1: Nieuwsbrief 3 - 2011

Nieuwsbrief #5 37e jaargang september 2011

Vers

chijn

t 7 k

eer p

er ja

ar

ons.

Het verhaal van

Iryna KapustynsKa

4yOuZorgen voor je zieke kind

Geen oog

voor blinden...?

Page 2: Nieuwsbrief 3 - 2011

inhoud4 Oost-Europese

gezondheids-zorg

6

14

4YOU Zorgen voor je zieke kind

De zusters van Beteli

Kids page

Geven en nalaten 15

8

12

Het verhaal van Iryna

10Geen oog voor blinden..?

2

Coverfoto: Eén van de tehuiskinderen in Bulgarije die medicijnen ontvangt via een gezondheidszorg-project.

>

Page 3: Nieuwsbrief 3 - 2011

“Als je maar gezond bent. Gezondheid gaat boven alles. Een gezond nieuw jaar gewenst”. Uitspraken die we herkennen en misschien ook zelf wel gebruiken. Wat hebben we niet over voor onze gezondheid. Tijd, geld en inspanning. En wat hebben we een middelen ter beschikking: huisarts, ziekenhuis, specialisten, medicijnen, revalidatie en therapie. En wat maken we een gebruik van die vaak seculiere zorg. Komt de grote Heelmeester Jezus Christus ook in beeld?

Toen Johannes de Doper in eenzame opsluiting zat, liet hij het vragen: Zijt Gij, Die komen zou, of verwachten wij een anderen? En in dezelfde ure genas Hij er velen van ziekten en kwalen, en boze geesten; en velen blinden gaf Hij het gezicht. En Jezus, antwoor-dende, zeide tot hen: Gaat heen, en bood-schapt Johannes weder de dingen, die gij gezien en gehoord hebt, namelijk dat de blinden ziende worden, de kreupelen wandelen, de melaatsen gereinigd worden, de doven horen, de doden opgewekt worden, den armen het Evangelie verkondigd wordt. (Lucas 7:20-22) Ziet u de climax? Van genezing en opwekking uit de doden naar de Evangelieverkondiging voor de armen.

Kom over en help ondersteunt projecten in Oost-Europa die toegang geven tot gezondheidzorg, maar voorwaarde is dat alle hulp geboden wordt in de naam van Jezus Christus. Gelovigen en ongelovigen

moeten horen dat Hij de gebrokenen van hart heelt en de gegeven middelen wil zegenen in de nood van ziekte en ellende. In Zijn Naam helpen we verslaafde mensen afkicken. Gehandicapte mensen ontvangen extra zorg en medicatie. Kwetsbare kinderen (in tehuizen) krijgen vitaminen en medicijnen. Bedlegerige ouderen worden bezocht met medicijnen en dagelijkse zorg. Blinden worden geholpen met begeleiding tot integratie.

Ook wij willen graag gezond zijn en hulp ontvangen als dat nodig is bij ziekte en zorg. Tegelijk worden we geroepen en dus gezonden om in navolging van Jezus en in Zijn Naam de zieken te helpen. ‘... want er ging kracht van Hem uit en Hij genas ze allen. (Lucas 6:18).

Karst de Vries,directeur

Gezondof gezonden?

1415

8

12

< Hristo en zijn moeder. Lees meer op pagina 8.

Vanuit kantoor

3

Page 4: Nieuwsbrief 3 - 2011

Ik leidde een normaal leven. Ik had een gezin, een baan en een huis.

Totdat ik onder de slavernij van de drank kwam. Toen veranderde alles.

LeegteIk groeide op in een redelijk welvarende familie in Rusland. Ik volgde een opleiding en kreeg een goedbetaalde baan. Mijn man was ingenieur bij een luchtvaart-maatschappij. Samen kregen we een prachtige dochter: Oksana. Vanwege het werk van mijn man verhuisden we van Rusland naar Oekraïne. Ik ging mijn familie en geboorteland hoe langer hoe meer missen. Ik voelde heimwee en leegte. Ik kwam tot de conclusie dat ik geen vreugde in mijn leven kende. Ik ging op zoek naar allerlei pleziertjes. Dit was het moment dat ik met alcohol in aanraking kwam. Mijn gezin vond dit verschrikkelijk, en ze probeerden me over te halen om er mee te stoppen. De alcohol was echter sterker, en ik begon me van hen af te keren. Ik zocht steeds vaker mensen op met dezelfde interesse: alcohol.

Het verhaal van Iryna Kapustynska

VerslaafdToen mijn dochter het huis uit ging, besloot ik dat mijn familie mij nu niet meer nodig had. Ik verliet mijn man om volop van de wereld te genieten. Het ging steeds slechter met me. Op een gegeven moment kon het me niet meer schelen wie er bij me was, hoe ik eruit zag of wat voor kleding ik aanhad. Een keer kwam ik een man tegen die er hetzelfde aan toe was, en we besloten samen tegen de verslaving te vechten. Maar toen kwam de terugval, doordat ik vrienden bleef ontmoeten die me weer in aanraking brachten met alcohol. Ik was weer terug bij af.

WonderOp een nacht liep ik doelloos over straat. Ik kon nergens heen, niemand verwachtte mij. Toen overviel me een immens gevoel van zinloosheid. Op dat moment herin-

4

Page 5: Nieuwsbrief 3 - 2011

nerde ik me ineens een man, die me over God verteld had. Eén zin bleef door mijn hoofd klinken: ‘Alleen God kan je helpen, Hij alleen.’ Wat zou ik deze man graag nog een keer spreken, maar hoe kon ik hem bereiken? Toen gebeurde er een wonder. Hij kwam me tegemoet gelopen. Hij vroeg of ik een plaats had om de nacht door te brengen. Dat was het begin van een nieuw leven. De man heette Oleg. Hij nam me

mee naar het huis van een christelijke vrouw. Bij haar mocht ik blijven. Ze vertelde me over het afkickcentrum ‘The New Life’. Ik kon me er weinig bij voorstellen, maar stemde in met een opname in de kliniek.

GelukDaar ontmoette ik bijzondere vrouwen. Ze waren allemaal ooit verslaafd geweest aan alcohol of drugs. Sommigen hadden zelfs in de gevangenis gezeten. Eerst kon ik niet geloven dat zulke mensen echt kunnen veranderen. Maar in de afkickkliniek leerde ik christenen kennen en leerde veel van

hun levensstijl en hoe ze God dienen. Ik realiseerde me dat dit het geluk was, waar ik al die tijd naar op zoek was geweest. Ik verdiende het niet, maar God gaf het me toch. Mijn leven is totaal veranderd. De relatie met mijn familie is hersteld, mijn lichaam is weer gezond, ik heb nieuwe vrienden die geloven in Jezus Christus. God geeft me kracht en onderwijst mij dagelijks in mijn afkickproces. Uit dankbaarheid wil ik tot eer van God leven. Ik heb nu het voorrecht dat ik anderen die verslaafd zijn, mag helpen door mijn ervaringen te delen.

Nu kan ik zeggen dat ik echte vreugde, liefde en geluk heb gevonden. God zij geloofd!

Kom over en help ondersteunt rehabilitatiecentrum ‘The New Life’ in Rovno, Oekraïne.

Projectnummer: 80320Nodig voor 2011: € 10.000

“Hij vroeg of ik een plaats had om de nacht door te brengen.”

‘God is liefde’ staat op de gevel van de afkickkliniek

<

5

Page 6: Nieuwsbrief 3 - 2011

Ilze Rijnberg (meest links),

vierdejaars studente Culturele

Antropologie in Leiden, deed

begin dit jaar een onderzoek

in Servië. Een interview naar

aanleiding van haar reis.

Waarom ben je naar Servië gegaan?Voor mijn studie moest ik een onderzoek doen. Ik vind ‘gezondheidszorg’ een heel interessant thema. Ik heb toen gezocht naar een organisatie en kwam bij Kom over en help uit. Zo kwam ik in Servië terecht.

Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van je onderzoek? Het doel van het onderzoek was om te kijken naar de toegankelijkheid van gezondheidszorg voor verschillende (kwetsbare) groepen in de samenleving. Via allerlei regelingen is de gezondheidszorg in Servië in principe voor iedereen gratis. Een probleem is de medicatie. Voor mensen uit een lagere sociaal economische klasse is het een probleem om medicijnen te krijgen. Ze kunnen het niet betalen. Ze hebben onvoldoende geld voor het transport

Hoe staat het met de gezondheidszorg

in Oost-Europa?

6

Page 7: Nieuwsbrief 3 - 2011

naar een dokter of ziekenhuis. Als ze er al kunnen komen, is het mogelijk dat ze lang (denk aan 4 à 5 uur) moeten wachten of dat ze te horen krijgen dat ze de volgende dag terug moeten komen. Interessant was, dat het hebben van connecties, zoals een arts of een zuster die ervoor zorgt dat je hoger op de wachtlijst wordt geplaatst, een rol speelt bij de toegankelijkheid van gezondheidszorg.

Op welke manier kan de gezondheids-zorg in Oost-Europa verbeterd worden? De wachtlijsten zijn een groot probleem. Deze wachtlijsten bestaan omdat er te weinig gezondheidspersoneel is. Er zijn voldoende mensen opgeleid, maar ziekenhuizen hebben eenvoudigweg onvoldoende geld om meer personeel in dienst te nemen. Dat zou al een grote hoeveelheid proble-men oplossen. Connecties worden dan

voorkomen, evenals corruptie. Een ander probleem, dat vooral Servië betreft, is de medicatie. Vaak wordt de dure westerse medicatie aangeschaft. In Servië worden wel medicijnen geproduceerd die veel goedkoper zijn, maar deze zijn niet gecertificeerd, waardoor ze niet zo betrouwbaar zijn. Als de Servische regering actie zou ondernemen om een certificatie-systeem in te voeren zouden de kosten voor medicatie gedrukt kunnen worden.

Hoe kunnen ontwikkelings- organisaties daaraan bijdragen? Met name mensen op het platteland hebben deze problemen. Deze mensen

zouden geholpen kunnen worden als zij in ieder geval in hun eigen dorp een huisarts zouden hebben. Dit helpt diegenen die de reis naar een gezondheidsfaciliteit niet kunnen betalen en geeft hen een betere toegang, omdat zij niet zo ontzettend lang moeten wachten. Zo’n huisarts zou niet continu aanwezig hoeven zijn, maar bijvoorbeeld één dag in de week. Het enige wat nodig is, zijn een huisarts en een plaats waar hij consultatie kan houden. Het project ‘More than Health’, dat Kom over en help steunt, is daar een goed voorbeeld van. Het maakt gezondheidszorg toegankelijk voor de allerarmsten.

Wat was voor jou een indrukwek-kende ervaring of ontmoeting in Servië?Wat mij opviel is de hartelijkheid van de mensen. Dat is echt heel mooi. Als het gaat om indrukwekkende ervaringen zijn er wel een aantal dingen die ik zou kunnen noemen. Eén daarvan is het verhaal van een vrouw die zo’n twaalf jaar geleden een zoontje kreeg met het syndroom van Down. Het verplegend personeel raadde haar aan om de baby niet meer aan te raken en niet meer te zien en om hem naar een tehuis te laten brengen. Dit heeft ze gedaan en na 30 maanden is het jongetje over-leden. Ze heeft hem nooit meer gezien. In woorden valt niet uit te drukken wat je ervaart als je zoiets hoort.

“Deze mensen zouden geholpen kunnen worden als zij in ieder geval in hun eigen dorp een huisarts zouden hebben.“

Hoe staat het met de

Kom over en help steunt het project ‘More than Health’ in Servië.

Projectnummer 80560 Nodig voor 2011: € 32.000

7

Page 8: Nieuwsbrief 3 - 2011

Interview met de moeder van

Hristo Gizdov uit Bulgarije, 8 jaar oud, heeft

epilepsie en lijdt aan de gevolgen van polio. Hij

kan niet praten en lopen. Hij brabbelt wat. Zijn

moeder is lerares Engels, maar ze geeft al jaren

geen les meer, omdat ze voor Hristo zorgt. Hristo

heeft continu begeleiding nodig, waardoor ze

niet bij hem uit de buurt kan gaan. Ze brengt

hem regelmatig naar het revalidatiecentrum in

Dupnitsa. Met de hulp van het thuiszorgproject,

ondersteund door Kom over en help, heeft Hristo

een aangepaste rolstoel en kan het gezin zich

de hulp voor Hristo veroorloven.

Hristo

8

Page 9: Nieuwsbrief 3 - 2011

Hoe oud is Hristo? Hij is 8 jaar

Heeft u nog andere kinderen?Ik heb nog een zoon van 12, die is op dit moment naar school. Hij is gelukkig helemaal gezond.

Heeftuw man een baan?Nee, mijn man is werkloos, het is hier in onze omgeving heel moeilijk om een baan te vinden.

Hoeveel geld krijgt u per maand van de gemeente?We krijgen € 250,- per maand. Dat is mijn ‘salaris’ als verzorger van Hristo.

De Xperience groep die dit jaar naar Bulgarije ging, heeft Hristo en zijn familie opgezocht. Nicole en Dianne interviewden de moeder van Hristo.

Is dat meer dan u zou verdienen als u of uw man zou werken?Nee, als je een baan hebt, kun je meer verdienen dan die € 250,- per maand. Maar vanwege de hoge werkloosheid kan mijn man niet aan het werk. Als mijn man een baan had, zouden we wel minder steun van de overheid krijgen.

Wat vindt u van de zorg van de kerk die u krijgt via dit project?Dat is de grootste steun die wij hebben gekregen, nooit eerder heeft iemand ons ooit zo iets gegeven, We zien het als een gift van God.

Mevrouw Gizdov, bedankt voor het interview!

9

Gehandicapte kinderen die thuis opgevoed worden, zijn in Bulgarije nauwelijks te vinden.

Over het algemeen worden ze op jonge leeftijd weggebracht naar het dichtstbijzijnde

kindertehuis en soms zelfs achtergelaten zonder dat de naam of de geboortedatum is

doorgegeven… Als ze thuis blijven, worden ze vaak weggestopt in het verste kamertje

onder de meest akelige omstandigheden. Van familie en buren hoeft men over het alge-

meen geen hulp te verwachten. Ook de overheid laat ouders met een gehandicapt kind in

de kou staan; de steun is minimaal. Maar gelukkig zijn er ook ouders die er alles aan doen,

om te voorkomen dat hun kind in een staatstehuis moet worden geplaatst. Thuis zorgen

voor hun kind betekent dan wél het opgeven van een betaalde baan. Dit geldt ook voor de

ouders van Hristo.

Kom over en help helpt de ouders om thuis voor hun gehandicapte kind te zorgen.

Projectnummer: 50550Nodig voor 2011: € 5.000

Page 10: Nieuwsbrief 3 - 2011

Blinden hebben het, net als andere mensen met een beperking, niet

breed in Oekraïne. In Rovno ís een speciale school voor blinden, maar

daarmee is dan ook alles gezegd. De regering heeft geen oog voor

hen die niet kunnen zien... Daarom begon een aantal vrouwen van

de ‘House of the Gospel’ kerk in Rovno met het opzetten van activiteiten

voor deze groep: de blinde medemens werd uitgenodigd voor bijbel-

studies en een zomerkamp.

voor blinden...?Geen oo

10

Page 11: Nieuwsbrief 3 - 2011

Ook dit jaar wordt een zomerkamp georganiseerd en staat er zelfs een winter- kamp op het programma. Bijbelstudies en themabijeenkomsten vormen een essen- tieel onderdeel van de kampen. Vier keer per jaar wordt er een picknick georgani-seerd, er zijn speciale spellen voor blinden en slechtzienden aangeschaft en men wil vijfhonderd cd’s en tien MP3-spelers kopen ten behoeve van de verspreiding van Gods Woord. Daarnaast is er ook praktische hulp, zoals gratis haarknipbeurten. Geopende ogenHet invaliditeitspensioen van rond de dertig euro per maand is te weinig om van rond te komen. Maar aandacht en warme belangstelling zijn nog veel belangrijker. Veel blinden leven een geïsoleerd bestaan en weten niet hoe ze de dag door moeten komen. Daarom heeft de kerk in Rovno de

blinden van de stad scherp op het netvlies staan. Minstens 400 personen zijn volledig blind, een groot deel hiervan heeft (g)een ouder(s). De gemeenteleden geven aan dat de Tsjernobyl-ramp van 1986 is de oorzaak van het grote percentage blinden in Oekraïne. IntegratieDienstbaar zijn aan de blinde medemens en zo Gods liefde doorgeven, daar gaat het om bij alle projecten die opgestart worden. Wat ook belangrijk is, is het zelfredzaam maken van hen die niets anders geleerd hebben dan afhankelijk te zijn. Denk hierbij aan het zelf leren koken, houthakken en breien. Dat zorgt voor een positiever zelfbeeld. Twee breimachines zullen voor dit doel aangeschaft worden. Ook muziek-instrumenten staan op het verlanglijstje.

Een plekje in de gemeenteIntegreren in de samenleving is een doel, maar belangrijk vindt men ook, dat deze mensen een plaatsje krijgen in de kring van de kerkelijke gemeente. De blinden krijgen begeleiding en vervoer naar de zondagse erediensten aangeboden. Trouw zijn aan de hulpbehoevende en eenzame naaste, zodat deze een houding van wantrouwen leert afleggen. We bidden dat God hun gesloten harten opent, zodat ze met de ogen van het geloof op Christus mogen zien.

Kom over en help ondersteunt de diverse activiteiten voor blinden in Rovno, Oekraïne.

Projectnummer: 50800Nodig voor 2011: € 18.000

11

Page 12: Nieuwsbrief 3 - 2011

De zusters van Beteli

12

Page 13: Nieuwsbrief 3 - 2011

“Zonder hun hulp zou ik wegzinken in een depressie en niet meer willen leven. Ik ben de zusters erg dankbaar.”

enkel lichtpuntje meer in mijn bestaan. We hebben niet eens genoeg geld om de nodige medicijnen en materialen te kopen. Sinds dit jaar komen de zusters van ‘Beteli’ mij opzoeken. Ze brengen

incontinentiemateriaal, verband, zalf en medicijnen mee voor mij en mijn moeder. Ze maken mijn huid schoon en droog, verschonen het bed en lezen met mij uit de Bijbel. Zonder hun hulp, zou ik weg- zinken in een depressie en niet meer willen leven. Ik ben de zusters erg dankbaar.”

Nino Kamushadze uit Georgië is 35 jaar. Ze is al drie keer geopereerd aan haar ruggenwervel. Na de laatste operatie bleek ze verlamd te zijn vanaf haar middel. Ze woont bij haar bejaarde moeder, die zelf ook niet gezond is. Ze heeft diabetes en een hoge bloeddruk. Nino’s moeder ontvangt een pensioen van ongeveer 38 euro per maand. Nino krijgt zelf ook een toelage vanwege haar handicap, van ongeveer 23 euro per maand. Maar alleen al voor incontinentiemateriaal, zalf en verband heeft zij maandelijks 42 euro nodig.

Nino: “Ik ben een invalide vrouw. Ik ben grotendeels verlamd en lig al vijf jaar op bed. Mijn moeder wordt oud, en ze is niet meer in staat mij dagelijks te verzorgen. Ik heb veel last van doorligwonden, omdat ik de hele tijd in bed lig. Soms zie ik geen

13

Het thuiszorgproject van de christelijke organisatie ‘Beteli’ maakt het mogelijk dat

dagelijks zo’n vierhonderd zieken worden geholpen. Het land is opgedeeld in

verschillende regio’s en elke regio heeft zijn eigen coördinatrice, die de in totaal

dertig verpleegsters en honderd vrijwilligers aansturen. In principe doen ze alles

wat nodig is: Lichamelijke verzorging, medische behandelingen, huishoudelijke

werkzaamheden en hulp bij administratieve zaken. Na de val van de Sovjet Unie

zijn de meeste inwoners van Georgie achtergelaten met zeer slechte medische

voorzieningen. Medicijnen zijn erg duur, zodat in geval van ziekte bijna het hele

familiebudget opgaat aan medicijnen. Dit project verstrekt ook medicijnen aan

de allerarmsten, zodat er genoeg geld is voor voedsel en verwarming.

Kom over en help ondersteunt dit thuiszorgproject in Georgië.

Projectnummer: 60490Nodig voor 2011: € 5.000

Page 14: Nieuwsbrief 3 - 2011

Kids pageAls je heel ziek bent, of heel hard bent gevallen, moet je soms naar de dokter. Misschien ben jij zelf wel eens bij de dokter geweest! Wat fijn dat de dokter je dan kan helpen. Met pillen, een prik of een verband gaat het dan weer veel beter.

In Oost-Europa kunnen sommige mensen niet naar de dokter. Ze hebben er niet genoeg geld voor, of de dokter is veel te ver weg. Daardoor zijn deze mensen soms heel lang ziek. Gelukkig kunnen wij ze helpen, door een dokter naar ze toe te sturen. Deze dokter gaat dan op pad, mét zijn dokterstas. Alleen… zit daar nog helemaal niets in!

Teken jij de spullen in de tas van de dokter?

14

Page 15: Nieuwsbrief 3 - 2011

Watergoorweg 75a • Postbus 138 • 3860 AC NijkerkT (033) 246 32 08 • F (033) 246 28 [email protected] • www.komoverenhelp.nlING: 35 35 181 • Rabobank: 16.10.04.555

Kom over en help is lid van Prisma.

Kom over en help heeft een ANBI-beschikking en het CBF-Keur.

De stichting bestaat sinds januari 1974. De grondslag van de stichting is de Bijbel als het Woord van God, overeenkomstig het reformatorisch belijden, zoals verwoord in de Drie Formulieren van Enigheid.

VisieDe Bijbel is het Woord van God en daarom voor Kom over en help de inspiratiebron en norm voor al haar handelen. Op grond hiervan weet ze zich van harte gedreven inhoud te geven aan de Bijbelse opdracht het geestelijke en lichamelijke welzijn van de armen, wezen en verdrukten te bevorderen, zodat tekenen van hoop en van de komst van het Koninkrijk van God zichtbaar worden in deze wereld.

MissieKom over en help wil haar kwetsbare naaste in Oost-Europa en Eurazië dienen vanuit de christelijke roe-ping tot barmhartigheid en recht, in partnerschap met kerken en christelijke organisaties.

DoelstellingKom over en help werkt aan een mens- en volwaardig leven voor kwetsbare kinderen en gezin-nen. Door toegang tot basisvoorzieningen (dagelijk-se behoeften, basisgezondheidszorg en basis(vak)onderwijs) en het bevorderen van maatschappelijke acceptatie. Daarnaast richt Kom over en help zich ook op bewustwording en draagvlakversterking in Nederland.

Bestuur:G.J. Heldoorn MA, Woudenberg, voorzitterMr. A. van Stuijvenberg, Veenendaal, secretarisDrs. A.P. de Jong, Noordeloos, penningmeesterDs. A. van Heteren, UrkIr. R.H. Warnaar, RijssenDr. M.A. van den Berg, ZoetermeerMevr. C.H. de Jong, Waddinxveen

Directie:K.H. de Vries, directeur

Comité van aanbeveling:Ds. C. Bos, UrkDs. J. Brons, UrkDs. J.J. van Eckeveld, ZeistDs. A.A. Floor, BarendrechtDs. G. Gerritsen, Salfort, CanadaDs. W.J. op ‘t Hof, UrkDs. R. Kattenberg, LelystadDs. R. Kok, NoordeloosDs. C.J. Meeuse‚ GoesDs. A. Moerkerken, Capelle a/d IJsselDs. J. Oosterbroek, HavelterbergDs. M.C. Tanis, WerkendamDs. P de Vries, Driebruggen

Verkoop- en informatiepunt:Familie Van der Perk, Goudswaard

Gedrukt op FSC-papier

Colofon

Gaat de nood van deze zieken, gehandicapten en blinden in Oost-Europa u ook aan het hart? Wilt u graag iets voor hen betekenen? Dat kan bijvoorbeeld door het geven of nalaten van (een deel van) uw vermogen.

U kunt uw vermogen nalaten aan één of meer personen, maar ook aan één of meerdere goede doelen. Als u Stichting Kom over en help opneemt in uw testament, draagt u ook na uw overlijden bij aan een betere toekomst voor kinderen en gezinnen in Oost-Europa en Eurazië. Er zijn meerdere mogelijkheden.

ErfstellingU kunt een erfstelling opnemen in uw testament. Hiermee benoemt u bijvoorbeeld Stichting Kom over en help tot (mede)erfgenaam van uw vermogen of een gedeelte daarvan. Kom over en help hoeft hierover als ANBI-instelling geen successierechten te betalen.

LegaatU kunt ook in het testament een legaat opnemen. Dat is een door u vastgesteld bedrag of (een deel van) de waarde van bepaalde goede-ren, bijvoorbeeld een huis of een kunstwerk. Dit legaat kunt u bijvoor-beeld aan Stichting Kom over en help toebedelen.

SchenkingOok kunt u bij leven met uw vermogen iets betekenen voor uw naaste in nood. U mag tijdens uw leven geld of vermogen (bezittingen) schenken. Het bedrag dat u wilt schenken kan eenmalig, maar ook bijvoorbeeld jaarlijks. Voor de inkomstenbelasting geldt er in principe een maximum bedrag dat aftrekbaar is als gift. Alleen als u een zgn. lijfrenteschenking doet (bij leven minimaal vijf jaar lang een vastgesteld bedrag) is het gehele bedrag altijd aftrekbaar én geldt er geen drempel. Onze stichting hoeft over ontvangen (lijfrente-)schenkingen geen schenkingsrechten te betalen.

Meer informatieWilt u hierover meer weten? Bijvoorbeeld: Hoe verwoord ik het in mijn testament? Wat moet ik zelf regelen? Wij willen u graag helpen en adviseren. Op onze website www.komoverenhelp.nl vindt u onder “Geven” uitgebreidere informatie. U kunt ook contact opnemen met onze administrateur, dhr. E. Heger via 033-246 32 08.

Geven en nalaten

15

Page 16: Nieuwsbrief 3 - 2011

• Word VasteDonateur en verander het leven van een kind! Vul de bon onderaan deze pagina in.

• Geef voor een specifiek project. Maak uw gift over op 16 10 04 555 o.v.v. het projectnummer.

An

two

ord

bo

n

Samen dienen in Oost-Europawww.komoverenhelp.nl

Maak het verschil in het leven van kwetsbare kinderen en gezinnen!

Ik ondersteun het werk in Oost-Europa blijvend. Ik machtig Kom over en help om maandelijks een bedrag van

€ 5,- € 10,- € 25,- € ______ van mijn rekening af te schrijven.

Naam: ______________________________________ Voorletter(s) ____________________m/v/fam.

Adres: _____________________________________________________________________________

Postcode: _________________________Plaats: ____________________________________________

Tel.: ___________________________ E-mail: ____________________________________________

Bankrekening:

Datum: _____________________Handtekening:

Graag ontvang ik ook de e-mailnieuwsbrief

Ja, ik steun kinderen en gezinnen in Oost-Europa en Eurazië en word VasteDonateur!

Postbus 138 • 3860 AC Nijkerk • Tel.: (033) 246 32 08Fax: (033) 246 28 07 • E-mail: [email protected] 35 35 181 • Rabobank 16.10.04.555

Wij sturen u max. 7 keer per jaar post toe. Wilt u liever minder ontvangen, geef dan hier uw voorkeur aan:Ik wil 4x / 2x / 1x post ontvangen (doorhalen wat niet van toepassing is).

U kunt de machtiging zonder opgaaf van reden intrekken of het bedrag op uw rekening terug laten boeken.Bon opsturen naar: Kom over en help, Antwoordnummer 411, 3860 VB Nijkerk (postzegel niet nodig). D

EC20

10