2012/03 NovaBike Nieuwsbrief

12
NovaBike Nieuwsbrief - Maart 2012

description

NovaBike Racing Team Delft nieuwsbrief van 2012/03

Transcript of 2012/03 NovaBike Nieuwsbrief

NovaBike Nieuwsbrief - Maart 2012

2 - NovaBike Newsletter: March 2012

VOORWOORDIn deze editie:Motorbeurs Utrecht 4

NovaBike aanwezig op de jaarlijkse motorbeurs in Utrecht!

Vooruitgang 5

Vooruitgang van onze verbeteringen en ontwikkelingen . Wat is het team momenteel aan het ontwikkelen?

Hugo van den Berg 7

Hugo van den Berg als coureur voor NovaBike

NovaBike members 8

Een korte voorstelling van twee van onze leden

Sponsors in the spotlight 9Voorstelling van twee van onze spon-soren. zonder hun hulp zou NovaBike niet kunnen voortbestaan!

3

» Hierbij de tweede nieuwsbrief voor dit jaar. We zouden graag van start gaan met

een artikel over onze aanwezigheid op de beurs van

Utrecht. NovaBike was namelijk wederom present

om ons uniek project te promoten

Hiernaast ook een korte presentatie over twee van

onze leden en sponsoren.

Ook zijn we zeer verheugd om te kunnen verkondin-

gen dat hugo van den Berg enkele races voor ons zal

rijden ... meer hierover op pagina 7.

We willen nogmaals alle sponsoren oprecht bedanken voor de financiële, materiële en morele steun!

Volg ons op de voet via Facebook, Twitter en You-tube

MOTORBEURS UTRECHT

» Zoals vorig jaar was ook nu NovaBike aanwezig op de jaarlijkse beurs te Utrecht. Het kan ook bij deze editie zeker gezegd worden dat onze aanwezigheid niet onopgemerkt is voorbijgegaan. Het primaire doel van deze beurs is nog steeds om een ontmoet-ingsplaats te creëren voor professionele hande-laars en geïnteresseerde motorfanaten. Ook is het steeds weer een super-activiteit die de start van het motorseizoen aangeeft.

De stand van NovaBike, ons aangeboden als onder-steuning voor ons team, was gesitueerd in hal 10. Gebrek aan geïnteresseerde en nieuwsgierige be-zoekers was er zeker niet! Constant werden we be-laagd met allerlei vragen over ons team en de visie erachter. Ook waren er veel bekende gezichten, dit om even bij te praten en om de nieuwe ontwikkelingen te kunnen bekijken en bespreken.

Ieder van ons was onder de indruk van het aantal motorfietsen en de nieuwe designs die werden voorgesteld. Zeer spijtig dat we de NovaBike zelf niet eens konden laten brullen, dit zou het plaatje compleet gemaakt hebben.

De beurs zelf vond plaats over vier dagen, hier was het voornaamste doel om zoveel mogelijk mensen te informeren en warm te maken over ons uniek project. Naast de vele kleine presentaties en de uitleg van onze kant was het luisteren ook een zeer belangrijk aspect. Veel motorfanaten, dikwijls met veel kennis en of ervaring, gaven ons veel nuttige tips. Ook het zien van de nieuwe concepten die de grote merken konden voorleggen kan er veel geleerd worden. Dit is namelijk een zeer goede manier om met nog betere en innovatievere ideeën te kunnen komen.

Als conclusie kunnen we zeker stellen dat biobrand-stof nog steeds zeer veel interesse uitlokt. Mensen worden steeds meer milieubewust, iets wat ook bij NovaBike nog steeds de hoog in het vaandel dragen.

We hopen van harte dat we er ook weer volgend jaar kunnen bijzijn. MOTORbeurs Utrecht heeft zeker een plaats in ons hart weten te veroveren.

L a a t j e m o t o r h a r t s n e l l e r s l a a n

4 - NovaBike Newsletter: March 2012

asfasf

» Uitlaat Systeem

Het ontwerp van het nieuwe uitlaatsysteem is afgerond en wordt momenteel geprodu-ceerd. Dit proces gebeurt in samenwerking met HGS. Zoals te zien valt op de afbeelding is er dit jaar gekozen voor een onderliggende configuratie.

Deze configuratie werd gekozen gezien de brandstoftank en de airbox dit jaar bovenaan geplaatst worden. Joao verrichtte voor zijn stage een onderzoek naar de optimale di-mensies waarbij hij met dit ontwerp eindigde. Na productie zal dit dan ook uitvoerig getest worden.

L a a t j e m o t o r h a r t s n e l l e r s l a a n » Bodywork

In de ‘bodywork-afdeling’ is de spanning aan het stijgen, dit om alle onderdelen tijdig af te krijgen. Alle tekeningen zijn klaar en verscheidene onderdelen zijn reeds geprodu-ceerd. Sommige stukken moeten echter nog geoptimaliseerd worden.

Om zeker te zijn dat er genoeg brandstof kan worden meegenomen is de brandstoftank geïntegreerd in de kuip, om deze reden moest er een natuurlijk ook een heel nieuw design komen.

Echter zal de eerste race met een interim-tank gereden worden omdat de optimalisatie van de nieuwe tank nog niet is afgerond

» Productie van de verschillende onderdelen

Om deel te kunnen nemen aan de eerste wedstrijd moeten er ook veel kleine onderdel-en ontworpen en geproduceerd worden. Deze zijn, in vergelijking met de hoofdonderde-len, minder ingewikkeld en tijdrovend maarwel uiterst noodzakelijk

In de figuur links worden de houders voor de accu’s gemaakt, dit werd gedaan door mid-del van vacuüm infusie van koolstofvezel op de faculteit van Lucht-en Ruimtevaart.

5

Vooruitgang NB

Hugo van den Berg op de NovaBike

6 - NovaBike Newsletter: March 2012

Hugo van den Berg op de NovaBike

‘‘MOTOR Magazine kwam met het aanbod om met de NovaBike te racen, dit leek me een leuke uitdaging. Ik ben erg benieuwd hoe de machine aanvoelt en wat de grote voordelen zijn van het rijden op bio-ethanol’.” Hugo van den Berg

Het is met groot genoegen dat we mogen aankon-digen dat voormalig GP coureur, Hugo van den Berg, de clip-ons van de NovaBike gedurende ver-schillende wedstrijden in handen zal hebben. Het is namelijk zo dat door de vele verplichtingen, als redacteur van MOTOR magazine, Randy van der Wal niet aan alle wedstrijden kan deelnemen. Het is dan ook hiervoor dat Hugo deze races zal over-nemen.

Dit is vrij opmerkelijk gezien Hugo, na het seizoen van 2009, afstand deed van het hele GP gebeuren. Echter bleef de civiele techniek student zeer actief op het asfalt, dit als mentor en trainer van verscheidene veelbelovende talenten.

De eerste race waar Hugo de NovaBike zal bes-turen is dan ook onmiddelijk de eerste wedstrijd van het ONK wegrace, op maandag 9 april zal hij aan de start staan op het circuit van Assen.

De verwachtingen zijn natuurlijk nog nooit zo hoog geweest ... de kans op goede resulaten lag nog nooit binnen dergelijk bereik!

7

NovaBike 03MEMBERS

» Mijn naam is Stefan Brone. De eerste keer dat ik met NovaBike in aanraking kwam was dankzij een mede-student, Wolf. Van jongsaf aan ben ik geint-resseerd in zowat alles wat snel gaat...hierdoor wist het hele concept achter NovaBike mij te intrigeren. Ik zit nu in het derde jaar van Lucht-en Ruimtevaart-kunde en heb gekozen om mijn minor bij NovaBike te doen. Dit combineert perfect met mijn studies.

Bij NovaBike maak ik deel uit van het ‘body-work’ departiment. Ik doe er onderzoek naar de optimali-satie van het inlaattraject van de motorfiets. Er-naast ben ik ook verantwoordelijk voor enkele zak-en omtrent de promotie van het team, zoals deze nieuwsbrief.

Tot nu toe heeft NovaBike zichzelf weten te bewijzen als een zeer waardevolle leer-ervaring. ‘Team-work’ wordt tegenwoordig dan ook zeer hoog gewaardeerd. Cooperatie, weten te onder-handelen en compromissen leren sluiten is iets wat je gewoonweg niet kan leren in een collegezaal.

Ik hoop dan ook van harte dat we dit seizoen enkele mooie tijden kunnen meemaken. Tot dan kan ik en-kel concluderen dat ik zeer blij ben om deel uit te maken van het NovaBike-team.

» Mijn naam is Ward Van Hout, derderjaarsstudent Lucht-en Ruimtevaart aan de technische universiteit te Delft. Ik leerde NovaBike voor het eerst kennen via Wolf Cavens. Wolf maakte al deel uit van NovaBike02 en is nog steeds werkzaam bij NovaBike03. Het is Wolf die me destijds uitnodigde voor de jaarlijkse interesseborrel van NovaBike.

Ik vind het NovaBike-project enorm interessant door de combinatie van innovatieve ideeën die tevens uitzonderlijk duurzaam zijn. Is het niet prachtig om mensen te tonen dat racen met bio-ethanol op het-zelfde, hoge prestatieniveau kan gebeuren als met klassieke fossiele brandstoffen?!

Binnen het team zal ik meewerken aan CAD-ontwerpen en de productie van het eigenlijke bodywork. Tijdens het voorbije semester studeerde ik in de Verenigde Staten waar ik enorm veel kennis heb opgedaan omtrent composiete vliegtuigstructuren. De kennis die ik daar opdeed, zal van uitzonderlijk belang zijn bij het produceren van de NovaBike03, dewelke voor een groot gedeelte van het bodywork bestaat uit koolstofvezelcomposieten.

Van harte hoop ik op een prachtig en succesvol seizoen met NovaBike. Ik vertrouw daarom volledig op onze twee racepiloten. Zij zullen er zeker en vast alles aan doen om het beste uit NovaBike03 te halen!Tot slot zou ik nog graag alle raceteams heel veel geluk wensen en dat de besten mogen winnen!

8 - NovaBike Newsletter: March 2012

» Polymess is een dynamisch bedrijf dat zich spe-cialiseerd in het vacuumvormen van kunstofmateri-alen. Hierbij beschikken ze over een grote technolo-gische kennis op het gebied van kunstofmaterialen, thermovormen, kunstofbewerking, vacuumtech-niek en polycarbonaat.

Dit gecombineerd met hoog geklasseerde apparatu-ur en gerichte knowhow zorgt ervoor dat Polymess een leidende rol in de markt weet te bemachtigen.

De grootste specialisatie van dit bedrijf is het vacuumvormen van thermoplasten. Hier hebben ze dan ook meer als 30 jaar ervaring waarbij ze maar voor liefst 500 verschillende toepassingen hun kennis en knowhow hebben kunnen bewijzen.

Het grootste voordeel ligt in de kennis, “knowledge is power” wat ook hier geldt dit. Een geavanceerd productieproces waarbij de kosten in de hand worden gehouden door het uitsparen van hoge matrijskosten is een van de grootste troefen van dit bedrijf.

Samen met de klant ontwikkelen deze producten die voldoen aan elke wens, maatwerk tot in de meest letterlijke betekenis van het woord.

Ook voor NovaBike is Polymess een partner van on-schatbare waarde. Onze brandstoftank waarin onze biobrandstof veilig geborgen zit is ons aangeboden door Polymess.

» K&N Engineering, een familiebedrijf uit Californie, is de uitvinder en blijvende vernieuwer van het her-bruikbare katoenen ‘gaasfilter’ dat volop gebruikt wordt in allerlei automobiel toepassingen.

K&N begon, 40 jaar geleden, als een klein bedrijf. Vandaag zijn hun hoofdzetels, als globaal bedrijf,gelokaliseerd in het Verenigd Koninkrijk en Neder-land.

Het bedrijf kan gezien worden als zowel de verkoops als marktleider op het gebied van filters gericht opdoeleinden voor hoge prestaties. Veel bedrijven volgen reeds de vernieuwende visie die dit bedrijf lang geleden aan de wereld aanbood, een ware fil-ter revolutie. Dit gaat dan ook hand in hand met een hele reeks aan voordelen zowel op vlak van presta-ties en duurzaamheid.

K&N is nog steeds de koploper en daarmee ook de leider van deze revolutie, zij brachten steeds weer deze technologie naar een hoger niveau.

De filosofie achter het bedrijf is dat hoge prestat-ies niet ‘tijdelijk’ mogen zijn, ook het comfort van de gebruiker en omstaandersn mag niet in contrast staan met deze ‘high-performance-componenten’.Als conclusie kan men stellen dat de filters van K&N grote voordelen met zich meebrengen en dit op al-lerlei vlakken, zowel financieel alsook een vermind-erde uitstoot.

Om deze redenen zou K&N simpelweg de standaard-moeten worden op het vlak van luchtfilters. Nova-Bike prijst zich zeer gelukkig met K&N als partner, deze filters zijn een mooie ondersteuning aan onsproject, bedankt!

9

10 - NovaBike Newsletter: March 2012

11

Writers: Stefan Brone, Ward Van HoutEditor: Stefan BroneStyle Formatting: Stefan Brone

12 - NovaBike Newsletter: March 2012

WWW.EUROL.NL