2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

11
NovaBike NovaBike Nieuwsbrief: Januari 2012

description

NovaBike Racing Team Delft nieuwsbrief van 2012/01

Transcript of 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

Page 1: 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

NovaBikeNovaBike Nieuwsbrief: Januari 2012

Page 2: 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

2 - NovaBike Newsletter: January 2012

Page 3: 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

voorwoordIn deze editie:

NovaBike

MOTOR magazine 4 NovaBike in samenwerking met het mooiste motormagazine van Neder-land ...

Vooruitgang NovaBike 5 Vooruitgang van onze verbeteringen en ontwikkelingen .. wat is het team momenteel aan het ontwikkelen?

NovaBike leden 7Een korte voorstelling van twee van onze leden

Sponsoren in de kijker 8 Voorstelling van twee van onze spon-soren. zonder hun hulp zou NovaBike niet kunnen voortbestaan!

3

» Hier de eerste nieuwsbrief van het nu al fantastische jaar 2012.

In deze nieuwsbrief willen we graag onze nieuwe partner voorstellen namelijk “MOTOR Magazine”. Hierbij is onze nieuwe coureur, samen met veel ‘exposure’ gegarandeerd. .

Ook enkele zaken van onze vooruitgang en laatste nieuwe ontwikkelingen worden hier aan u voor-gesteld. Dit samen met afzonderlijke presentaties van twee van onze teamleden en partners.

We willen nogmaals alle sponsoren oprecht be-danken voor de financiële, materiële en morele steun!

Volg ons op de voet via Facebook, Twitter en You-tube

Page 4: 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

Motor MagazInerandy van der wal

» Om op het circuit nog betere tijden te kunnen behalen is er besloten om een nieuwe, ervaren en professionele coureur te selecteren.

We kunnen dan ook met zeer veel trots meedel-en dat Randy van der Wal aankomend seizoen de clipons van de NovaBike03 in handen zal nemen. Randy, redacteur en testrijder voor het blad MO-TOR Magazine, zal uitgebreid verslag brengen van de races en het team.

Dit betekent voor NovaBike een dubbel voor-deel; een ervaren en snelle rijder en verslag in het mooiste motor blad van Nederland! Randy en zijn mede-redacteur Jarno zijn reeds op bezoek gewe-est in Delft om onder andere de zitpositie te bep-alen (zie foto).

Deze samenwerking zal NovaBike wederom een serieuze stap verder brengen, we zijn dan ook zeer opgetogen om te kunnen zeggen dat er in de toekomst nog veel meer van NovaBike te horen zal zijn.

4 - NovaBike Newsletter: January 2012

Page 5: 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

asfasf

»Het locatie en communicatie systeem

Om het rijgedrag van onze coureur nog beter te kunnen bestuderen en verbeteren gaan we vanaf nu werken met een ingebouwd GPS systeem die de motor als het ware kan volgen op het circuit. Dit is echter enkel toegelaten tijdens onze trainingsessies gezien het versturen en ontvangen van informatie van en naar de coureur verboden is tijdens wedstrijden.Dit is een belangrijk onderdeel in ons ontwikkelingsproces gezien we dankzij deze ver-zamelde data constructieve feedback kunnen meegeven aan onze coureur, wat zal re-sulteren in nog betere rondetijden.Het systeem zelf zal een frequentiegebied van ongeveer 900 MHz gebruiken met een uitgangsvermogen van 1 W. Met dit instrument zal het mogelijk zijn om de informatie te versturen en ontvangen vanaf elke plaats op het circuit. De maximaal behaalbare datasnelheid zal 115,2 kbps bedragen, wat voldoende is om vlotte communicatie te garanderen. Deze data zal ook gebruikt worden om onze ‘schakelindicator’ te optimaliseren. Deze geeft aan wanneer het ideaal is om te schakelen. In de meeste systemen is het zo dat dit compleet afhankelijk is van de rotatiesnelheid van de krukas. Dankzij dit systeem wordt het mogelijk om deze waarden variabel te maken met de positie op het circuit. De mo-tor zal zo op het gedrag van onze coureur kunnen anticiperen. De meest kritieke pa-rameters bij dit systeem zijn de accuraatheid, ‘refresh rate’ en het totale energieverbruik. Het is dankzij onze sponsor ‘Racelogic’ dat dit allemaal mogelijk is, dit bedrijf onder-steunt ons namelijk met het volgende fantastische product; de ‘Video V-box Pro’ (zie afbeelding). Dit systeem is uitgerust met een GPS ontvanger en twee externe camera’s.

» Resultaten van de Windtunneltest

Enkele weken geleden heeft de NovaBike02 een windtunneltest ondergaan. Deze test was ingepland om de verschillende configuraties van de motorfiets met elkaar te vergelijken. De weerstandsmetingen zijn succesvol uitgevoerd en het stromingsge-drag werd bestudeerd. Deze test heeft aangetoond dat de ‘redesign’ van onze nieuwe voorkuip zeker nog verbeterd kan worden. Deze genereerde, naar onze mening, te veel weerstand. Betek-end dit dat we dit kunnen bestempelen als een mislukking? Zeker niet! Het is namelijk juist om deze reden dat dergelijke testen ingepland worden. Wij zijn dan ook zeer dankbaar dat wij de mogelijkheid krijgen om deze uit te voeren, nogmaals blijken dit soort testen van groot belang te zijn. Het herontwerpen is ondertussen al van start gegaan, nu weten we waar de hekel-punten in ons ontwerp zijn kunnen deze aangepast worden. De laminaire stroom rond de configuratie was echter een grote verbetering wanneer dit vergeleken wordt met de waarden van de onze allereerste motorfiets. De vermindering in luchtweer-stand bedroeg wel 20 %.

5

vooruitgang novaBike

Page 6: 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

6 - NovaBike Newsletter: January 2012

Page 7: 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

novaBike 03MeMBers

»Mijn naam is Joao dos Santos Mendes. Vorig jaar kwam ik NovaBike Racing Team Delft op de motor-beurs van Hardenberg tegen. Vanaf jongs af aan ligt mijn interesse al bij motorfietsen en racerij, zelf ben ik ook in het bezit van een motorfiets. Het concept achter dit team sprak mij dus heel erg aan. Met mijn praktische kennis en de kennis die ik op-doe door mijn ‘Automotive Engineeneer’ opleiding was ik overtuigd dat ik een goede inbreng aan het team zou kunnen geven.

Momenteel ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een nieuw uitlaatsysteem. De ontwikkeling en productie hier van gebeurd in sa-men werking met ons sponsor HGS Exhaust Sys-tems.

Henri Gorthuis, de oprichter van HGS, heeft heel veel ervaring op gedaan tijdens het werken als monteur in de ‘Grand Prix’ racerij in de jaren 80. We zijn er van overtuigd dat we, met al deze factoren samen, tot een zeer mooi resultaat zullen komen voor de NovaBike03. Zonder de hulp van HGS zou dit niet waar gemaakt kunnen worde! Ons team is erg blij met deze ondersteuningen en hoopt hier-mee goed resultaat te kunnen neerzettenEens het uitlaatsysteem af is zal ik mij bezig gaan houden met het simuleren van de voorvering en demping. Hier naast zal ik ook andere teamleden ondersteunen van de sectie hardware. Tot slot ben ik blij dat ik deel mag maken aan het teamNovaBike Racing Team Delft.

» Hallo, mijn naam is Jarno Kool. Ik ben bezig met mijn derde jaar Autotechniek aan de Hogeschool Rotterdam. Om deze studie af te ronden ben je ver-plicht stage te lopen, dit doe ik dan bij NovaBike. Ik heb samen met Joao NovaBike leren kennen op de motorbeurs Hardenberg van 2009.

Ik wil bij NovaBike veel leren over het proces in de wereld van de wegrace. Ik hoop hier in de toekomst ook wat mee te kunnen doen. Ik neem mijn sleutelervaring, opgedaan in mijn eigen kleine hobbygarage met motoren, mee naar NovaBike.

Bij NovaBike ben ik aangesteld tot Chief Engine. Naast dat ik verantwoordelijk ben voor de Engine Department ben ik ook bezig met het nieuwe motormanagement van KMS. Ik focus mij daarbij op het afstellen van de motorfiets en het volle-dig installeren van KMS met kabelboom en toe-behoren. In het verloop van het seizoen zal ik mij bezig houden met alle binnengekomen data. Aan de hand van deze data kunnen wij kijken wat de rijder op elk moment van de race heeft gedaan. Ook kunnen wij bekijken hoe de motor zich heeft gehouden door KMS uit te lezen. Door KMS te combineneren met Racelogic krijgen wij alle data binnen die wij willen.

Dit seizoen hoop ik nog een mooie tijd te beleven bij NovaBike. Als elk ander teamlid hoop ik ook dat wij dit jaar grote successen neer kunnen zetten.

7

Page 8: 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

» Wat we bij NovaBike zeker al geleerd hebben is om het volgende ten aller tijde te onthouden “Gebruik het juiste gereedschap, voor de juiste to-epassing, op het juiste moment!”

Het spreekt voor zich dat de bouw van dergelijk project een hele gamma aan gereedschap vereist. Het is dan ook voor deze reden dat NovaBike zich zeer gelukkig kan prijzen met een partner zoals “GEDORE”

GEDORE is een Duits bedrijf dat, sinds 1919, pro-fessioneel gereedschap produceert voor allerlei toepassingen. Het doelgebied waarin het gamma wordt gebruikt laat zich opdelen in vier grote gro-epen. Deze zijn; industrie, automobielsector, lucht- en ruimtevaartsector en regeneratieve energieto-epassingen.

Deze categorieën hebben allen een iets gemeen. Het zijn namelijk allemaal professionele toepass-ingen waarbij een maximale veiligheid, stabiliteit onder zware ladingen en technische perfectie ver-eist zijn.

NovaBike heeft een compleet gevulde werktrol-ley ontvangen, iets wat we voor geen goud in de wereld zouden willen missen. Ook werktafels, mo-mentsleutels, lichten, pullers enz. werden voorz-ien.

Het is voor deze reden dat we GEDORE nogmaals hartelijk willen bedanken, we hopen dan ook dat deze samenwerking nog lang mag blijven voort-duren.

» ‘HGS Exhaust Systems’, opgericht in 1988, richt zich op de productie van ‘high performance’ uitlat-en. Hier wordt op een manier ontworpen waarbij een zeer hoge standaard in acht wordt genomen.

Deze systemen leveren een opmerkelijke ver-hoging in vermogen en zijn ‘bolt-on’ producten, dit betekent dat ze zonder extra aanpassingen op de motorfiets bevestigd kunnen worden.

Het was in het begin van de jaren 80 dat de oprich-ter van dit bedrijf, Henri Gorthuis, veel ervaring en inzicht had opgedaan, dit gezien deze werkzaam was als monteur voor de Grand Prix.

Echter waren deze genen doorgegeven geweest door diens vader, wie reeds uitlaten produceerde in de jaren 60 en 70 voor de BSA off road bikes. William, de derde generatie, is ook een actief lid van dit familiebedrijf en leert momenteel de kneepjes van het vak.

HGS is gegroeid tot wat het nu is, een zeer erkend bedrijf en een van de beste uitlaatfabrikanten van de wereld. Het is dan ook voor deze reden dat in het hele gamma van ‘TM motorcycles’ HGS pro-ducten terug te vinden zijn. Ook ‘De Groot racing’ zweert, sinds 1997, bij HGS. Het meest recente succes is de overwinning van Stephen Sword in de ‘British MX2 class’ kampioenschap.

HGS systemen worden door veel GP teams enorm gewaardeerd, iets wat men terugziet op elk ander niveau van de motorsport.Het is dan ook voor deze reden dat HGS een per-fecte partner is voor NovaBike, wij zijn dan ook zeer dankbaar voor deze ondersteuning

“Don’t get left behind, When controlled horsepower is the question- HGS is the answer”

8 - NovaBike Newsletter: January 2012

Page 9: 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

9

Page 10: 2012/01 NovaBike Nieuwsbrief

10 - NovaBike Newsletter: January 2012

NovaBike

Writers: Stefan Brone, Wolf Cavens, Daan Hoppener, Jeroen Kruit Joao dos Santos Mendes, Jarno KoolEditor: Stefan BroneStyle Formatting: Stefan Brone