Wynwizer schoolgids 2014 2015

35
1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 2 1 Over de School 3 2 Organisatie 10 3 Ouders in de school 12 4 Onderwijsaanbod 14 5 Praktische informatie 19 6 Communicatie 20 7 Activiteiten 24 8 Ondersteuning en zorgstructuur 24 9 Tussenschoolse en buitenschoolse opvang 31 10 Contactgegevens 33

description

 

Transcript of Wynwizer schoolgids 2014 2015

Page 1: Wynwizer schoolgids 2014 2015

1

INHOUDSOPGAVE

Voorwoord 2 1 Over de School 3 2 Organisatie 10 3 Ouders in de school 12 4 Onderwijsaanbod 14 5 Praktische informatie 19 6 Communicatie 20 7 Activiteiten 24 8 Ondersteuning en zorgstructuur 24 9 Tussenschoolse en buitenschoolse opvang 31 10 Contactgegevens 33

Page 2: Wynwizer schoolgids 2014 2015

2

VOORWOORD

Beste ouders en verzorgers, De Wynwizer is dé openbare basisschool in Zuiderburen. In ons eigentijdse schoolgebouw verzorgen wij onderwijs voor kinderen in de basisschoolleeftijd. We werken nauw samen met Sinne kinderopvang. Zij verzorgen de tussenschoolse en buitenschoolse opvang. In deze gids vindt u alle informatie voor het schooljaar 2014-2015 die voor u en uw kinderen belangrijk zijn. Deze gids is digitaal beschikbaar op de website van onze school. Heeft u vragen naar aanleiding van de informatie, neem dan gerust contact met ons op. Wij wensen u en uw kinderen een goed en leerzaam schooljaar toe! Namens het team van de Wynwizer, Jan Bosscha (directeur)

Page 3: Wynwizer schoolgids 2014 2015

3

1. Over de school

Op de Wynwizer vinden we het belangrijk dat ieder kind…

kan werken en leren in een veilig klimaat

zich ontwikkelt door het aanleren van kennis en vaardigheden

zich ontwikkelt door (zelf) te ontdekken

zich ontwikkelt door interactie met leerkrachten en leerlingen

de ruimte krijgt om zichzelf te zijn, zonder storend te zijn voor anderen

wordt uitgedaagd (in aanbod)

verantwoordelijkheid krijgt, verantwoordelijk draagt en verantwoordelijkheid deelt

Bovenstaande uitgangspunten geven mede vorm aan het onderwijs bij ons op school. We hebben een heldere leerlijn voor taal, rekenen en lezen. Er is differentiatie in aanbod en verwerking. Er heerst een taakgericht werksfeer en er is afwisseling tussen zelfstandig werken en samenwerken. Het afgelopen jaar hebben we extra ruimtes ingericht waar kinderen zelfstandig of samen aan het werk kunnen met hun dag-/weektaak. Deze “werkpleinen” kernmerken zich door hun flexibele inzet. Kinderen kunnen hier werken met ipads of windowstablets. De Wynwizer start met De Vreedzame school In onze maatschappij krijgen we steeds vaker te maken met grensoverschrijdend gedrag en een gevoel van afbrokkelende normen en waarden. Vandaar dat we op de Wynwizer aan de slag gaan met de “Vreedzame School”. Ons doel daarbij is dat we werken aan een gemeenschap waarin leerlingen zich verantwoordelijk voelen, zich positief gedragen en conflicten oplossen zonder geweld. De Vreedzame School is meer dan een lesmethode. Het is een filosofie, een aanpak, waarin de eigen kracht van kinderen centraal staat. De Vreedzame School staat niet voor snelle instant-oplossingen. Het is een programma dat werkt aan gedrags- en cultuurverandering.

Page 4: Wynwizer schoolgids 2014 2015

4

In alle groepen werken we wekelijks aan de volgende hoofdstukken:

We horen bij elkaar We creëren een positief klimaat in de klas. Er wordt samen met de leerlingen afgesproken hoe we met elkaar omgaan in de klas. De leerlingen bedenken en krijgen taken en verantwoordelijkheden.

We lossen conflicten zelf op Hierin leren de leerlingen het begrip ‘conflict’, en ze krijgen zicht op hoe je kunt reageren op een conflict. Er wordt een eenvoudig stappenplan aangeboden. Na dit blok verwachten we van de leerlingen dat ze hiermee zelf hun conflicten oplossen.

We hebben oor voor elkaar Goede communicatie is de sleutel tot het oplossen en voorkomen van conflicten. In dit blok besteden we o.a. aandacht aan de rol van misverstanden, kunnen verplaatsen in de ander, vragen stellen, en samenvatten wat de ander zegt.

We hebben hart voor elkaar Gevoelens spelen een belangrijke rol bij conflicten. Er wordt geleerd om je eigen gevoelens te herkennen en erover te vertellen. Je leert ook de gevoelens van de ander te erkennen en te accepteren.

We dragen allemaal een steentje bij Hoe kunnen we elkaar ondersteunen. Het begrip “mediatie” wordt in de hele school geïntroduceerd. Op termijn worden “mediatoren” (uit de bovenbouw) opgeleid.

We zijn allemaal anders Hierbij gaat het om het creëren van een open houding tegenover verschillen van mensen

Uitgangspunt bij alle blokken is de positieve benadering. We werken met “opstekers” en niet met “afbrekers”. Met de Vreedzame school willen wij een positieve bijdrage leveren aan de sociaal emotionele ontwikkeling van onze kinderen! Aan het begin van het schooljaar is er voor ouders een thema-avond over de Vreedzame school.

Page 5: Wynwizer schoolgids 2014 2015

5

Groepsverdeling

Groep Leerkracht

Groep 1A juf Antsje / juf Annelies

Groep 1B juf Jolanda J.

Groep 2A juf Ylse

Groep 2B juf Marjanne en juf Marije*

Groep 3A juf Femke en juf Lena

Groep 3B juf Judith en juf Irene

Groep 4A juf Agnes en juf Karin

Groep 4B juf Matty en juf Gehan***

Groep 5A juf Louisa en juf Gehan

Groep 5B juf José en juf Marja

Groep 6A juf Mariet en meester Martin***

Groep 6B meester Cornelis en juf Karin

Groep 7A meester Michel en juf Anke

Groep 7B juf Lycke en juf Francien

Groep 8A juf Carla en juf Francien

Groep 8B juf Mariecke en juf Jolanda/meester Martin**

Groep 8C meester Frans en juf Lena

* Juf Marije wordt vervangen door juf Annelies (zwangerschapsverlof).

** Meester Martin vervangt de eerste 7 weken van het schooljaar juf Jolanda in

groep 8B.

*** Meester Martin en juf Gehan vervangen juf Ina.

Bouwcoördinator groep 1 t/m 4

Jose v.d. Veen

Bouwcoördinator groep 5 t/m 8

Francien v.d. Veen

Intern Begeleider groep 1 t/m 4

Simone Huitema

Intern Begeleider groep 5 t/m 8

Irene Wagenaar

Gedragsspecialist Michel v.d. Pal

Directeur Jan Bosscha (vrijdagen afwezig, Francien v.d. Veen vervangt)

Page 6: Wynwizer schoolgids 2014 2015

6

Administratie Anke v.d. Broek

Conciërge Durk v. Veen

Waar hebben we in schooljaar 2013-2014 aan gewerkt? Als juf en meester voor een klas leer je elke dag. We zijn constant bezig met verbetering en vernieuwing. In het afgelopen jaar hebben we de volgende projecten opgepakt.

Hoogbegaafdheid Het hele team heeft meegedaan aan het scholingsprogramma “Blink uit”. Tijdens deze studiedagen hebben we kennis opgedaan over:

Hoogbegaafdheid: Wat zijn de kenmerken van hoogbegaafde kinderen. Hoe denken ze (denk strategieën).

Wat voor begeleiding hebben ze nodig. Wat is hun onderwijsbehoefte.

Signaleren van hoogbegaafde kinderen Hoe kunnen we snel en goed hoogbegaafdheid signaleren.

Welke materialen kunnen specifiek ingezet worden voor deze doelgroep. Vreedzame school Na een zorgvuldig informatie- en keuzetraject hebben we gekozen voor de Vreedzame school als doorgaande lijn voor het aanbod sociaal emotionele ontwikkeling. Dit wordt in schooljaar 2014-2015 ingevoerd. ICT We hebben een draadloos netwerk laten installeren. Alle groepen maken gebruik van leer- en werkpleinen. Deze “gemeenschappelijke” ruimtes zijn flexibel in te zetten. Op deze pleinen kan vanaf volgend schooljaar in de midden- en bovenbouwgroepen gewerkt worden met windows-tablets. In de kleutergroepen zijn er een twaalftal ipads aangeschaft. Deze worden volgend schooljaar ingezet bij diverse activiteiten. Onder begeleiding van de ict-er wordt het team verder begeleid in het gebruik van de ipads en windows-tablets. Oudertevredenheidsonderzoek Er is een digitaal ouder-tevredenheidsonderzoek gehouden. Deze wordt in 2014—2015 geanalyseerd. De resultaten worden meegenomen in de uitwerking van het nieuwe schoolplan.

Page 7: Wynwizer schoolgids 2014 2015

7

Waar gaan we aan werken in 2014-2015 De Vreedzame school In alle groepen werken we wekelijks aan de lessen van de Vreedzame school. Ieder blok wordt voorbereid middels een studiebijeenkomst voor het team. Tijdens de blokken “communicatie”, “gevoelens” en “conflicten” wordt de voorbereiding samen gedaan met onderdelen uit Rots en Water. Informatie over Rots en Water vindt u op http://www.buroweerbaarheid.nl/ Er zijn twee informatieavonden gepland.

Voor de ouders/verzorgers van groep 1 t/m 4: dinsdag 16 september van 20.00 – 21.30 u. Voor de ouders/verzorgers van groep 5 t/m 8: woensdag 17 september van 20.00 – 21.30 u.

Middels nieuwsbrieven geven wij informatie over de zaken die in het blok aan de orde komen. Hoog-/meerbegaafdheid Het plan van aanpak met betrekking tot signaleren, diagnosticeren en handelen wordt vastgesteld. Hiermee komen tot een eenduidige aanpak voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. Een werkgroep zal dit proces sturen. Schoolplanontwikkeling Het schoolplan voor de komende 4 jaar wordt opgesteld. In ons schoolplan hebben we voor een periode van vier jaar de veranderingsonderwerpen beschreven. Het huidige plan ligt ter inzage op school, het is eveneens beschikbaar op de website van onze school www.wynwizer.nl .

Wereldoriëntatie (Verzamelnaam voor aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en natuurkunde) Een werkgroep begeleidt het proces waarin de volgende zaken duidelijk worden. Visie op wereld oriënterend onderwijs. Keuze van methode/aanpak op basis van deze visie. Vaststellen invoeringstraject 2015-2016.

ICT De ict-er begeleidt Het proces in de kleutergroepen aangaande de inzet van ipads. Het proces in de overige groepen aangaande de inzet van windows-tablets in de groep en op de werkpleinen.

Page 8: Wynwizer schoolgids 2014 2015

8

Het voortgezet onderwijs Het Primair en Voortgezet Onderwijs in Friesland hebben samen besloten om de advisering door de basisschool naar het vervolgonderwijs te baseren op de meerjarige ontwikkeling van de leerling, zoals die zichtbaar wordt in het leerlingvolgsysteem van de school. Het leerlingvolgsysteem Bij de Plaatsingswijzer staan de gegevens uit het Cito leerlingvolgsysteem vanaf groep 6 centraal. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de leerling bij

begrijpend lezen rekenen en wiskunde technisch lezen spelling De eerste twee onderdelen tellen hierbij het zwaarst.

Profielen Per onderwijsniveau zijn er vier profielen waarop een leerling kan worden aangemeld. Dit heeft ermee te maken, dat een leerling niet altijd voldoet aan de eisen, die nodig zijn voor het betreffende onderwijsniveau. De profielen staan hieronder omschreven. Voor sommige profielen is het nodig, dat de basisschool extra informatie aanlevert. De Toelatingscommissie van de school voor Voortgezet Onderwijs beslist over de plaatsing, na overleg met de basisschool. 1. Het Basisprofiel is het vereiste niveau voor het betreffende onderwijsniveau. 2. Het Plusprofiel is het profiel voor leerlingen die m.b.t. het betreffende onderwijsniveau wat over lijken te hebben en misschien in de toekomst kunnen opstromen naar een hoger niveau. 3. Het Bespreekprofiel is het profiel voor leerlingen die niet geheel voldoen aan de eisen voor het betreffende onderwijsniveau. Zo kan er zich een situatie hebben voorgedaan in het (school)leven van de leerling, waardoor het presteren op school tijdelijk negatief is beïnvloed. Door middel van een schriftelijke onderbouwing geeft de basisschool aan op grond waarvan men van mening is, dat de leerling toch een plek zou moeten krijgen binnen het betreffende onderwijsniveau. 4. Het Disharmonisch profiel is het profiel voor leerlingen die, op basis van het leerlingvolgsysteem, niet aan de eisen voor het betreffende onderwijsniveau lijken te voldoen, maar waarvoor de verklaring gevonden wordt in een gediagnosticeerde leerstoornis (bijv. dyslexie) of een diagnose op sociaal-emotioneel gebied (bijv. pdd-nos). Ook hierbij geldt, dat de basisschool een schriftelijke onderbouwing aanlevert. Meer informatie vindt u op www.frieseplaatsingswijzer.nl

Page 9: Wynwizer schoolgids 2014 2015

9

Uitstroom leerlingen Het percentage leerlingen dat naar diverse vormen van voortgezet onderwijs gaat, wisselt van jaar tot jaar. Dit is afhankelijk van de samenstelling van groep 8. In onderstaand overzicht kunt u lezen naar welke scholen voor voortgezet onderwijs onze leerlingen de afgelopen jaren gingen:

Tussentijdse instroom van nieuwe leerlingen Als ouders besluiten hun kind(eren) tussentijds over te plaatsen naar een andere school, neemt de directeur of intern begeleider altijd contact op met de school waar uw kind naartoe gaat. Het onderwijskundig rapport wordt doorgestuurd naar de nieuwe school. Voor meer informatie over toelating, schorsing en verwijdering van leerlingen verwijzen wij naar de algemene informatiegids van Proloog voor ouders/verzorgers. Deze gids is beschikbaar op onze website www.wynwizer.nl .

SCHOOLTYPE SCHOOLJAAR 2011-2012

SCHOOLJAAR 2012-2013

SCHOOLJAAR 2013-2014

VMBO-K 1 leerling 5 leerlingen

VMBO T 1 leerling 21 leerlingen 27 leerlingen

VMBO T-HAVO 13 leerlingen

HAVO-VWO 22 leerlingen

HAVO 2 leerlingen 14 leerlingen 21 leerlingen

VWO-Gymnasium 15 leerlingen 22 leerlingen 24 leerlingen

Page 10: Wynwizer schoolgids 2014 2015

10

Page 11: Wynwizer schoolgids 2014 2015

11

2. Organisatie

Schooltijden

Alle groepen (1 t/m 8):

Maandag, dinsdag, donderdag:

's morgens van 08.25 - 12.00 uur

De groepen 3 t/m 8 hebben een ochtendpauze van 15 minuten.

's middags van 13.15 - 15.15 uur

Woensdag:

's morgens van 08.25 - 12.00 uur

Vrijdag:

alle groepen 's morgens van 08.25 - 12.00 uur

groep 1 t/m 4 's middags vrij

groep 5 t/m 8 's middags van 13.15 - 15.15 uur

Groep 1-2:

De ouders kunnen de kinderen vanaf 8.15 uur in de klas brengen.

Groep 3 t/m 8:

Als de bel gaat verzamelen de kinderen zich op het plein bij de leerkracht. Zij

gaan samen met de leerkracht naar binnen. Voor groep 3 geldt , dat de

ouders hun kind de eerste schoolweek naar de klas kunnen brengen. Ziekmelding

Ziekmelding tussen 8.00 en 8.30 u. U kunt uw kind ziekmelden op de volgende wijze: • Telefonisch (058-2880250)

U krijgt iemand aan de lijn of u kunt de voicemail inspreken. De ingesproken tekst wordt direct doorgestuurd naar ons emailadres.

• Via de mail Op onze website klikt u op “ziekmelding”. U kunt de gegevens invoeren en versturen. U kunt zelf een mail sturen naar [email protected]

Page 12: Wynwizer schoolgids 2014 2015

12

Verlof en leerplicht Hierbij verwijzen wij u naar de algemene informatiegids van Proloog en naar de brochure op onze website Vakanties en vrije dagen

Eerste schooldag 18-aug-14

Studiedag team (Vreedzame school) Woe 1 okt 2014

Herfstvakantie za 11 t/m zo 19 okt 2014

Kerstvakantie za 20 dec t/m zo 4 jan 2015

Studiedag team (Vreedzame school) Woe 4 feb 2015

Voorjaarsvakantie vr 20 feb t/m zo 1 mrt 2015

Studiedag team (Proloog) Ma 9 mrt 2015

Paasvakantie vr 3 t/m ma 6 apr 2015

Koningsdag (leerlingen zijn vrij) ma 27 april

Meivakantie (incl. hemelvaart) za 2 t/m zo 17 mei 2015

Pinkstervakantie za 23 t/m ma 25 mei 2015

Zomervakantie Vr 3 juli (12.00 u.) t/m zo 16 aug 2015

Continurooster groep 5 t/m 8: vrijdag 5 december (eindtijd 14.00 u.) en vrijdag 24 april (eindtijd 15.15 u.)

Page 13: Wynwizer schoolgids 2014 2015

13

3. Ouders in school

De Oudervereniging De oudervereniging (OV) is betrokken bij de organisatie van allerlei (buiten-) schoolse activiteiten, zoals het sinterklaasfeest, kerstfeest en de laatste schooldag. De OV organiseert deze activiteiten in nauwe samenwerking met de leerkrachten van de Wynwizer. Voor al deze activiteiten wordt een vrijwillige bijdrage per jaar gevraagd. Met de aanmelding van uw kind bij Wynwizer wordt u lid van de Oudervereniging. De organisatie van de activiteiten is mogelijk door uw financiële steun in de vorm van een ouderbijdrage. Deze vrijwillige ouderbijdrage is exclusief de kosten van het Schoolreisje. Aan het begin van het schooljaar wordt aan de ouders gevraagd deze ouderbijdrage per bank te voldoen. De vergaderingen van het bestuur van de OV zijn openbaar. Via de website wordt u geïnformeerd welke ouders/verzorgers zitting hebben in de OV. Voor meer informatie van en over de OV kunt contact opnemen via mailadres: [email protected] Over de ouderbijdrage ontvangt u aan het begin van het schooljaar meer informatie.

De medezeggenschapsraad Aan elke school is een medezeggenschapsraad (MR) verbonden. Dat is in de wet geregeld. De MR van de Wynwizer bestaat uit 4 teamleden en 4 ouders. De leden van de MR worden voor drie jaar gekozen. Bij vertrek van een lid worden er verkiezingen georganiseerd. De directeur van de school is op uitnodiging aanwezig bij de vergaderingen. De directeur zorgt voor een goede informatievoorziening en hij vertegenwoordigt het bestuur. De MR wordt betrokken bij allerlei beleidszaken die de school aangaan. Het beleid van de school is de manier waarop en met welke middelen de school haar doelen wil bereiken. Voorbeelden hiervan zijn formatie, groepsindeling, veiligheid, de schoolgids etc. De MR heeft soms instemmingsrecht en soms adviesrecht. De MR vergadert ongeveer 6 keer per jaar. De vergaderingen zijn openbaar. De agenda en notulen van de vergaderingen worden op de website gepubliceerd. Leden van de MR kunt u altijd aanspreken voor vragen of informatie over beleidszaken die de school betreffen. De MR heeft een eigen emailadres: [email protected]

Ouderparticipatie Wij vinden het belangrijk dat ouders betrokken worden bij het onderwijs. We staan tenslotte samen voor goed onderwijs voor uw kind.

Page 14: Wynwizer schoolgids 2014 2015

14

Ouders kunnen meedenken over het beleid van de school (in de MR). Maar u kunt als ouder ook meehelpen bij de organisatie en/of uitvoering van diverse activiteiten. U wordt hierbij van harte uitgenodigd om zich aan te melden via de hulpouderlijst die aan het begin van het jaar wordt verstrekt.

Hoofdluiscontrole In de week na iedere vakantie worden de kinderen op school op hoofdluis gecontroleerd. Als er bij uw kind hoofdluis wordt aangetroffen, dan wordt u daarover door de leerkracht geïnformeerd. Ook krijgt uw kind een brief mee waarin de behandeling staat vermeld. Na een week volgt er nacontrole op school. Als u thuis hoofdluis aantreft bij één van uw kinderen, wilt u dit dan z.s.m. melden bij de leerkracht. Er kan dan een extra controle gedaan worden van de hele klas. Om verspreiding van hoofdluis via jassen te voorkomen kunt u via de OV een luizencape ontvangen. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij de OV. Het mailadres: [email protected]

Page 15: Wynwizer schoolgids 2014 2015

15

4. Onderwijsaanbod

Onze school maakt gebruik van de volgende onderwijsmethoden:

Bevorderen burgerschapszin en sociale integratie. De leerlingen groeien op in een samenleving met verschillende bevolkingsgroepen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen kennis hebben en kennis maken met verschillende achtergronden, religies en culturen van leeftijdsgenoten. Burgerschapsvorming is geen vak apart, maar een manier van omgaan met kinderen en lesgeven, waarbij kinderen uitgedaagd worden om na te denken over hun rol als burger in de Nederlandse samenleving. Het doel is, dat kinderen al vroeg leren hun verantwoordelijkheid te nemen in onze democratische samenleving. Om dit concreet te maken gebruiken we o.a. de schooltelevisie en lessen uit de aardrijkskunde en geschiedenismethode. We schenken aandacht aan feesten en vieringen in het kader van intercultureel onderwijs. Daarnaast nemen we het kunstmenuprogramma plus

VAKGEBIED METHODE/METHODIEK GROEP

Sociaal emotionele vorming De Vreedzame School 1 t/m 8

Kleuterontwikkeling Ontwikkelingsmaterialen, waaronder Schatkist, Idee

1 en 2

Aanvankelijk lezen Veilig Leren Lezen 3

Voortgezet technisch lezen Estafette 4 t/m 8

Begrijpend lezen Nieuwsbegrip-XL 4 t/m 8

Nederlandse taal Taal in beeld 3 t/m 8

Spelling Spelling in beeld 3 t/m 8

Friese taal Lêsbrêge, Omrop Fryslan etc 1 t/m 8

Engelse taal Take it easy 7 en 8

Rekenen / wiskunde Wereld in Getallen 3 t/m 8

Schrijven Pennenstreken 3 t/m 8

Aardrijkskunde Wijzer door de Wereld 5 t/m 8

Geschiedenis Wijzer door de Tijd 5 t/m 8

Biologie en natuurkunde Wijzer door de Natuur 5 t/m 8

Verkeer Op Voeten en Fietsen, JVK 5 t/m 8

Muziek Moet je doen 1 t/m 8

Expressie Moet je doen 1 t/m 8

Gymnastiek Basislessen Bewegingsonderwijs 3 t/m 8

Page 16: Wynwizer schoolgids 2014 2015

16

van Kunstkade af. Dit programma zorgt gedurende het hele schooljaar voor diverse culturele activiteiten van groep 1 t/m 8.

Hieronder is per groep de urenverdeling per vakgebied Aangegeven

*WO = wereldoriëntatie ** Iedere dag starten de lessen om 8.25 u. Het betekent dat deze 5 minuten hierboven worden toegevoegd aan de eerste activiteit van die dag. Per week is dat 25 minuten(0,4 u.).

De meting van leerresultaten Meten en vergelijken van prestaties is nodig. Op de eerste plaats om te kijken hoe het leer- en ontwikkelingsproces zich per leerling en/of per groep ontwikkelt. Het geeft de leerkracht informatie over hoe de lesstof wordt

GROEP VAKGEBIED 1 2 3 4 5 6 7 8

Zintuiglijke ontwikkeling 8 8

Taal - taalactiviteiten

2 4 5 5 5 5

Taal - lezen (techn/begr) 3,5

3,5

3,5 3,5 3,25 3,25

Fries 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5

Engels 0,5 0,5

Schrijven 3 1,5 1,25 1,25 1 1 Rekenen 1 1 6 6 5 5 5 5

WO* - Aardrijkskunde

1 1 1 1

WO* - Geschiedenis 1 1 1 1 WO* - Natuur 1 1 0,75 1 1 1 1 1

WO* - overig 0,5 0,5 0,5 0,5 1 1 1 1

Levensbeschouwing 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,75 0,75

Expressie - Tekenen 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75 Expressie - Handvaardigheid 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75

Expressie - Muziek 1 1 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75

Expressie - Drama 1 1 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 BSR (Bevordering Sociale Redzaamheid )

0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5

Gymnastiek/Beweging

3,25 1,5 1,25 1,25 1 1

Pauze 1,25 1,25 1,25 1,25 1,25 1,25

Toevoeging ** 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4

Totaal 23,9 23,9 23,9 23,9 25,9 25,9 25,9 25,9

Page 17: Wynwizer schoolgids 2014 2015

17

verwerkt, of veranderingen nodig zijn en of leerlingen extra of speciale aandacht / hulp nodig hebben.

De leerresultaten worden vastgelegd in het leerlingvolgsysteem. Naast methode gebonden toetsen worden de volgende toetsen gebruikt:

onderdeel Toets Hoe vaak?

Taalontwikkeling en wiskundige oriëntatie in de onderbouw

Taal voor kleuters Rekenen voor kleuters

Eind gr 1, midden groep 2 Eind gr 1, midden groep 2

Technisch lezen Drie minuten toets (Cito)

Groep 3 t/m 7: 2 x per jaar Groep 8: 1 x per jaar

Begrijpend lezen Cito begrijpend lezen

Groep 4: 2 x per jaar

5 t/m 8: 1 x per jaar

Rekenen en wiskunde Cito rekenen en wiskunde

Groep 4 t/m 7: 2 x per jaar Groep 8: 1 x per jaar.

Spelling Cito spelling Groep 3 t/m 7: 2 x per jaar Groep 8: 1 per jaar Sociaal-emotionele

ontwikkeling SCOL Groep 1 t/m 8: 2 x per

jaar

Tussentoets Entreetoets gr 6 Groep 6: april

Eindopbrengsten:

Hiervoor gebruiken we de gegevens van midden groep 8 “Cito rekenen en Wiskunde” en “Begrijpend lezen”.

De Cito eindtoets komt hiermee te vervallen.

Drempeltoets (Eduforce)

Cito Midden 8 (zie hierboven)

Groep 8: 6 november

Groep 8: januari

Page 18: Wynwizer schoolgids 2014 2015

18

Page 19: Wynwizer schoolgids 2014 2015

19

ICT Dagelijks wordt er in alle groepen gewerkt met computers. De kinderen oefenen met software, passend/aansluitend bij de methodes. De computer wordt eveneens gebruikt voor het opzoeken van informatie en het maken van presentaties en werkstukken. In groep 1-2 wordt gebruik gemaakt van ipads. In de hogere groepen zijn er windows tablets. Gymnastiek Groep 3 t/m 8: De groepen hebben twee keer per week gym volgens een vast rooster. Ieder kind heeft een sportbroekje en T-shirt of gympakje nodig. Aparte (binnen) gymschoenen zijn verplicht. Na de gymles wordt er vanaf groep 4 gedoucht, dus ook een handdoek niet vergeten. De gymkleding van groep 3 t/m 8 zit in een aparte tas die van thuis meekomt en die na afloop weer mee naar huis gaat. Voor de groepen 3 t/m 8 worden de gymnastieklessen gegeven door de eigen juf of meester. Zo mogelijk worden ook CIOS-studenten ingezet. Dit gebeurt onder verantwoordelijkheid van de leerkracht. De buitenlessen worden op het sportveld aan de Glinswei gegeven. Voor de groepen 1 en 2 is geen aparte gymkleding nodig. Wel wordt het gebruik van gymschoentjes aanbevolen. Deze kunnen dan op school blijven. Huiswerk In de groepen 6, 7 en 8 wordt er structureel huiswerk meegegeven. Het huiswerk voor door de leerkrachten ook op onze website gezet. Bij het huiswerk gaat het om het leren van een toets, het maken van een werkstuk of het voorbereiden van een presentatie. Levensbeschouwelijke vorming/humanistisch vormingsonderwijs In de groepen 7 en 8 kunnen leerlingen een keuze maken tussen godsdienstonderwijs en humanistisch onderwijs. Voor kinderen van ouders die bezwaar hebben tegen het volgen van lessen humanistisch vormingsonderwijs of godsdienstig Vormingsonderwijs worden er onder leiding van de groepsleerkracht andere lessen gegeven. Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar de algemene informatiegids van Proloog voor ouders/verzorgers. In alle groepen wordt structureel aandacht besteed aan levensbeschouwelijk onderwijs. Cultuur Onze school neemt deel aan het kunstmenu. Het kunstmenu wordt georganiseerd door Kunstkade en bestaat uit een uitgebreid cultuuraanbod voor alle groepen. Vanaf groep 3 hebben we een aantal keren per jaar de “creamiddag”. Hierbij is er een groot aanbod van activiteiten op creatief gebied.

Page 20: Wynwizer schoolgids 2014 2015

20

Vanuit de gemeente wordt culturele vorming ondersteund door de inzet van een cultuur- coach (juf Roos). Zij ondersteunt de leerkrachten bij de lessen en geeft mede vorm aan het cultuurbeleid op school. Schaatslessen De kinderen van groep 5 en 6 krijgen schaatsles in de ijshal in Leeuwarden. Voor deze schaatslessen wordt een bijdrage van de ouders gevraagd. De groepsleerkracht informeert u tijdig over de data en de kosten.

Page 21: Wynwizer schoolgids 2014 2015

21

5. Praktische informatie

Fruit eten Iedere ochtend is er een moment waarop gezamenlijk wordt gegeten en gedronken. De kinderen nemen dan fruit en drinken mee. Trakteren Op verjaardagen mag worden getrakteerd. Het liefst een gezonde traktatie. Op internet zijn leuke ideeën over gezonde traktaties: www.gezondtrakteren.nl www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/naar-school/trakteren.aspx www.lekkerfitopschool.nl/ouders/gezond_trakteren/voorbeeld_traktaties/ Kleding en schoeisel Kleding en schoenen graag voorzien van naam. In de klas mogen de kinderen geen regenlaarzen aanhouden, neem daarom vervangend schoeisel mee.

Verkeerssituatie Vanwege de beperkte parkeerruimte en de gevaarlijke situaties die hierdoor kunnen ontstaan, vragen we iedereen lopend of op de fiets naar school te komen. De belangrijkste regels zijn: • parkeren in de vakken, óók als u uw kind alleen wilt afzetten. • fietsen stallen in de daarvoor bestemde vakken. • op het toegangspad voor de school lopen, niet fietsen. Algemeen: let goed op uw snelheid, voorkomen is beter dan... Schoolfotograaf De schoolfotograaf komt langs op 13 en 14 april. Gevonden voorwerpen In de beide grote hallen staat een mand met gevonden voorwerpen. Wanneer u iets kwijt bent, kijk dan even in deze manden. Iedere vrijdag voor een vakantie worden de gevonden voorwerpen verwijderd. Ze worden dan naar een inzamelpunt (van een goed doel) gebracht. Vervoer/verzekering Af en toe moet er vervoer geregeld worden voor een groep(je) kinderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om excursies. In tegenstelling tot wat veelal gedacht wordt, hoeft hiervoor geen extra inzittenden-verzekering te worden afgesloten. Eventuele schade/letsel aan derden is verzekerd via de verplichte WA verzekering. Denkt u wel aan de verplichte kinderzitjes?

Page 22: Wynwizer schoolgids 2014 2015

22

6. Communicatie

Informatievoorziening Wij vinden het belangrijk om ouders tijdig te voorzien van relevante informatie. Dit doen we o.a. door...

De website Heel veel nieuws vindt u op onze site www.wynwizer.nl In de kalender worden alle activiteiten vermeld. We zijn ook actief op facebook en op twitter

De nieuwsbrief

Gemiddeld eens per maand verschijnt de nieuwsbrief waarin alle activiteiten, mededelingen, data en hulpvragen aan ouders vermeld staat. Ouder(s)/verzorger(s) krijgen via de mail bericht dat de nieuwsbrief op de site staat. Heeft u een nieuw of ander emailadres, geef het dan door via [email protected]

Gesprekscyclus Wynwizer 2014-2015 We vinden het belangrijk om ouders goed en regelmatig te informeren. Hieronder vindt u het overzicht van de reguliere contactmomenten. Daarnaast

hebben een tweetal thema-avonden gepland over de Vreedzame school.

Deze informatieavonden vinden plaats op:

Dinsdagavond 16 september 20.00 – 21.30 groepen 1 t/m 4

Woensdagavond 17 september 20.00 -21.30 groepen 5 t/m 8

Wat Wanneer Welke groepen

Kennismakingsgesprekken

1e 4 weken nieuwe schooljaar

1 t/m 7

Informatieavond voor de ouders

Donderdagavond 9 oktober 1 t/m 7

Informatieavond Voortgezet onderwijs

2 oktober 8

Contactmoment

17-27 november 1 t/m 8

Rapport + facultatieve gesprekken

13 februari rapport mee 1 t/m 8

Verwijzing VO februari 8

Contact/ rapportbespreking/ bespreken entreetoets groep 6

15-25 juni gesprekken 26 juni rapport mee 3 juli rapport mee

1 t/m 7 1 t/m 7 Groep 8

Page 23: Wynwizer schoolgids 2014 2015

23

Reguliere contactmomenten

Naast deze contactmomenten kunt u natuurlijk te allen tijde een afspraak maken met

de leerkracht.

Gesprek naar aanleiding van een handelingsplan Als blijkt dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft, dan kan er een handelingsplan worden opgesteld. De inhoud van dit plan wordt met u besproken. Tevens is het mogelijk, dat op verzoek van de leerkracht/ouder de intern begeleider en/of directielid aanwezig is. De open dag voor nieuwe ouders Op dinsdag 4 november hebben we een “open dag”. Nieuwe ouders zijn dan specifiek uitgenodigd om samen met hun kind(eren) de Wynwizer in “bedrijf” te zien. Natuurlijk zijn ouders ook op andere dagen van harte welkom. Neem gerust contact met ons op. Attendeer ook andere ouders van peuters op onze school. We staan ze graag te woord.

Page 24: Wynwizer schoolgids 2014 2015

24

7. Activiteiten

Sinterklaasfeest Het eerste grote feest in het schooljaar is het Sinterklaasfeest. Sint en Piet brengen een bezoek aan alle kinderen van onze school. Dit schooljaar gebeurt dat op vrijdag 5 december. De kinderen van groep 1 t/m zijn om 12.00 u. vrij. De overige groepen hebben een continurooster. De kinderen eten samen met de leerkracht. Eindtijd: 14.00 u. Voor de groepen 1 t/m 4 maken zorgen de pieten voor een cadeautje. Voor de groepen 5 t/m 8 doet de Sint een beroep op de creativiteit van de kinderen. Er worden lootjes getrokken. Natuurlijk wordt er een surprise en een gedicht gemaakt. Kerstfeest Het kerstfeest wordt georganiseerd door de kerstcommissie. U wordt tijdig over invulling geïnformeerd. Pasen Ook het paasfeest wordt op school gevierd. We organiseren een gezellig paasontbijt. Afsluiting groep 8 Aan het eind van het schooljaar nemen we afscheid van groep 8. Er wordt een musical opgevoerd. Deze avond is bedoeld voor de ouders van kinderen van groep 8. Schoolreisjes De leerlingen van onze school gaan één keer per jaar op schoolreisje. Het schoolreisje maakt onderdeel uit van ons onderwijsprogramma. Wij achten het dan ook van wezenlijk belang dat kinderen meegaan op schoolreis. Alleen in zeer bijzondere situaties kan daarvan worden afgeweken. Ouders/verzorgers dienen daartoe contact op te nemen met de directie van de school. Mocht na onderling overleg worden besloten dat uw kind niet meegaat, dan zorgt de school voor een passend onderwijsaanbod binnen een andere groep. De groepen 1 t/m 6 gaan één dag op stap. De groepen 7 en 8 gaan meerdere dagen weg. Kosten schoolreisje De kosten van de schoolreisjes 2014-2015 bedragen: • groep 1: € 6,50 • groep 2: € 10,-

Page 25: Wynwizer schoolgids 2014 2015

25

• groep 3 t/m 6: € 35,- • groep 7/8: € 90,- Dit bedrag graag overmaken voor 1 februari 2015 op bankrekeningnummer NL80 RBO 0115 1172 45 van obs Wynwizer, onder vermelding van ‘schoolreis + naam en groep kind’. Sportevenementen Er zijn diverse sporttoernooien waar we als school aan meedoen. Daarnaast organiseren we zelf een sport-/beweegweek. De Koningsspelen vinden plaats op vrijdag 24 april. De kinderen van groep 1 t/m 4 zijn gewoon om 12.00 u. vrij. De kinderen van groep 5 t/m 8 hebben die dag een continurooster tot 15.15 u. (gewone eindtijd).

Page 26: Wynwizer schoolgids 2014 2015

26

8. Ondersteuning en zorgstructuur

Op onze school streven we ernaar leerlingen die een specifieke onderwijsbehoefte hebben zoveel mogelijk hulp te bieden door de eigen leerkracht in de eigen groep. Hiertoe hebben we een intern zorgplan opgezet. Daarbij hebben we de procedures, evenals de taken en verantwoordelijkheden en de te hanteren formulieren vastgelegd. Belangrijke voorwaarde voor een effectief onderwijsaanbod is een korte lijn tussen school en ouders/verzorgers. De intern begeleiders dragen zorg voor de coördinatie/begeleiding van het traject. Onze school heeft twee intern begeleiders. Simone Huitema (groep 1 t/m 4) en Irene Wagenaar (groep 5 t/m 8). Passend onderwijs Wat is passend onderwijs: o Scholen in de regio werken samen om alle leerlingen de beste onderwijsplek te bieden. o Scholen kijken naar wat een leerling wel kan, het liefst in het regulier onderwijs. o Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor leerlingen die het echt nodig hebben. o Er zijn geen bezuinigingen op extra ondersteuning aan leerlingen. Voor meer informatie over passend onderwijs verwijzen wij naar de algemene informatiegids van Proloog. Zorg voor leerlingen In de algemene informatiegids van Proloog voor ouders / verzorgers staat het algemene zorgbeleid beschreven. Het specifieke zorgbeleid van onze school binnen de kaders van passend onderwijs staat vermeld in: • het protocol instroom, doorstroom en uitstroom; • het pestprotocol; • het protocol Kindermishandeling; • het intern zorgplan (op school ter inzage).

Toelating en verwijzing van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Proloog heeft een aanmeldingsprocedure, waarin omschreven staat hoe te handelen bij toelating en verwijzing van leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte. Hierin staat hoe een school te werk gaat bij een aanvraag voor de toelating van een kind (met specifieke behoeften) en welke criteria worden gehanteerd om te komen tot toelating of afwijzing. Het toelatingsbeleid per school wordt bepaald door de volgende criteria: • De organisatie van de school; • Het ondersteuningsprofiel van de school; • De aard en de ernst van de onderwijsbehoefte van de leerling ;

Page 27: Wynwizer schoolgids 2014 2015

27

• De leeftijd van de leerling; • De onderwijskundige zorg (bijvoorbeeld menskracht, expertise, begeleiding en middelen); • De rust en veiligheid van alle leerlingen in de school. Procedure aanmelding Ouders of verzorgers kunnen een verzoek tot aanmelding doen bij de directeur van de school. Dit gebeurt door het invullen van het formulier ’verzoek tot aanmelding’. Er volgt dan een intakegesprek tussen de directeur en ouders en worden dossiergegevens opgevraagd bij de vorige school, peuteropvang of kinderdagverblijf.

Aan de hand van die informatie wordt er getoetst welke ondersteuningsbehoefte het kind heeft en in hoeverre de school daar aan kan voldoen. Wanneer de school daarin kan voorzien wordt de aanmelding omgezet in een inschrijving en krijgen de ouders daar melding van. Wanneer de school niet direct kan voorzien in die ondersteuningsbehoeften wordt het zorgadviesteam (ZAT) ingeschakeld. In het ZAT zitten deskundigen die een uitspraak kunnen doen over de tegemoetkoming van de ondersteuningsbehoeften van die leerling. Daarbij kunnen ze verwijzen naar een andere basisschool binnen Proloog, het speciaal (basis) onderwijs of advies geven over aanpassingen of interventies die op de basisschool haalbaar kunnen zijn.

Page 28: Wynwizer schoolgids 2014 2015

28

Hieronder is de procedure schematisch weergegeven.

Wanneer de inschrijving definitief is, kan de leerling kennismaken met de school en de klas. Een vierjarige heeft recht op vijf dagdelen die door ouders en de leerkracht gepland kunnen worden. Als het kind net voor, in of net na de zomervakantie vier jaar wordt, dan wordt hij/zij uitgenodigd voor de kennismakingsmiddag in juni. Die middag krijgen alle nieuwe leerlingen even alle aandacht van hun nieuwe leerkracht. Leerlingen die van een andere basisschool komen mogen een dagdeel meedraaien met hun nieuwe groep. Het moment daarvan gaat in overleg met leerkracht en ouders. Meer informatie over de procedure van aanmelding is te vinden in de informatiegids van Proloog.

Doorstroom van leerlingen In principe doorlopen kinderen in een periode van ongeveer 8 jaar onze basisschool. Het kan voorkomen dat een kind vertraagt of juist versnelt of dat er sprake is van een verlengde kleuterperiode of een verkorte kleuterperiode. Om tot dit besluit te komen kan er onderzoek gedaan worden door de interne begeleider van onze school en indien nodig kan er extern onderzoek plaatsvinden. Wij volgen nauwgezet de ontwikkeling van elk kind door middel van ons leerlingvolgsysteem en de methodegebonden toetsen. In een overleg met de groepsleerkracht(en), de Ib-er, de directie en de ouders wordt de versnelde of vertraagde doorstroom van de leerling besproken. Het uiteindelijke besluit ligt bij de

Page 29: Wynwizer schoolgids 2014 2015

29

schoolleiding Het team bespreekt met de ouders/verzorgers regelmatig de vorderingen/ontwikkeling van hun kind.

Schoolondersteuningsprofiel

Iedere school heeft een schoolondersteuningsprofiel. Met dit schoolondersteuningsprofiel willen wij in beeld brengen welke (extra) ondersteuning wij onze leerlingen bieden. Ook geven wij aan welke stappen we gaan zetten om de ondersteuning op onze school te verbeteren. Daarmee worden ook de mogelijkheden van ons onderwijs duidelijk. Het profiel is samengesteld samen met het personeel van onze school. Na advies van de MR is het profiel door ons schoolbestuur vastgesteld. Het schoolondersteuningsprofiel maakt onderdeel uit van ons schoolplan. Het profiel wordt in de toekomst verder ontwikkeld en getoetst. Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel Interne deskundigheid:

Gedragsspecialist o Een van de leerkrachten heeft de opleiding gedragsspecialist afgerond.

Hij biedt ondersteuning bij totstandkoming van nieuw beleid. Tevens heeft hij een adviserende en coachende rol

Intern begeleider o Op onze school hebben we twee intern begeleiders. Simone Huitema,

groep 1 t/m 4 en Irene Wagenaar, groep 5 t/m 8. o De intern begeleiders zijn verantwoordelijk voor de coördinatie en

uitvoering van het kwaliteitsbeleid.

Kennis van meer-/hoogbegaafdheid o Het team heeft scholing gehad met betrekking tot meer- en

hoogbegaafdheid. o Er is een werkgroep geformeerd die het invoeringstraject (2014-2015)

begeleidt. o In alle groepen is materiaal (levelwerk) beschikbaar specifiek gericht

op deze doelgroep. Externe deskundigheid

o Externe expertise is beschikbaar via Proloog of andere expertisecentra (o.a. OCRN, IWAL)

Pedagogisch klimaat o Vreedzame school

o We zien de groep en de school als leefgemeenschap. Het is belangrijk dat ieder kind zich gehoord en gezien voelt. Dit geven we vorm middels de Vreedzame school.

o Bij de invoering worden we begeleid door een deskundige. o In alle groepen wordt wekelijks gewerkt met de Vreedzame

school. o Een interne stuurgroep begeleidt het invoeringstraject

Page 30: Wynwizer schoolgids 2014 2015

30

Fysieke omgeving o De school heeft twee verdiepingen die goed toegankelijk zijn. o Er zijn er voldoende mogelijkheden voor verschillende werkvormen. Er zijn

kleinere ruimtes, werk-/leerpleinen. o De school beschikt over twee speellokalen en een gymzaal. Deze zijn

gehuisvest in het gebouw. o Het plein biedt voldoende mogelijkheden voor spel.

Samenwerking met…

Sinne kinderopvang o De voor-/naschoolse en tussenschoolse opvang wordt verzorgd door

Sinne kinderopvang. o De samenwerking met Sinne kinderopvang willen we optimaliseren.

Op termijn willen we toe naar een doorgaande lijn. o Twee keer per jaar vindt er peuter- kleuteroverleg plaats.

Wijkteam Zuid o We participeren in het wijkteam Zuid (CJG).

Klein Zorg Advies Team o De intern begeleiders, schoolmaatschappelijk werk en de

schoolverpleegkundige (GGD) hebben een aantal keren per jaar overleg over riscioleerlingen.

Voortgezet onderwijs o Bij de warme overdracht naar het voortgezet onderwijs worden de

aangemelde leerlingen van groep 8 besproken. Uw kind en de jeugdgezondheidszorg De jeugdgezondheidszorg volgt de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0-18 jaar, in opdracht van uw gemeente. De GGD is partner binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. De ouders/verzorgers van alle kinderen ontvangen op 5-jarige leeftijd en in groep 7 een uitnodiging voor een gezondheidsonderzoek door de doktersassistent, arts of verpleegkundige. Voorafgaand aan het onderzoek ontvangen de ouders/verzorgers een vragenlijst. 5-jarige kinderen Dit onderzoek bestaat uit een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een gesprek over opvoeding, gedrag en gezondheid, zoals groei, motoriek, spraak en taal. Groep 7 Dit is een onderzoek van de lichamelijke groei en een gesprek over opvoeding, gedrag en sociale ontwikkeling. Ouders, kinderen of de school (in overleg met ouders) kunnen bij vragen of zorgen altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg voor een extra onderzoek of gesprek. U kunt zelf contact opnemen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Voor

Page 31: Wynwizer schoolgids 2014 2015

31

algemene vragen over opvoeding of gezondheid kunt u bellen met de CJG Advieslijn 0900-2541 254. Voor wijzigingen en afspraken kunt u tijdens werkdagen contact opnemen met onderstaande assistente of met het algemene nummer 088 -22 99 444. Het team jeugdgezondheidszorg op uw school bestaat in het schooljaar 2014-2015 uit: * Peter Bisschops, jeugdarts, 088-2299452, email [email protected] * Annelies Bergsma, jeugdverpleegkundige, 088-2299808, email [email protected] * Ina Zijlstra, assistente, 088 22 99 369, email [email protected] Meer info op de website van GGD Fryslân: www.ggdfryslan.nl/jgz Centrum Jeugd en Gezin De Wynwizer maakt deel uit van het centrum CJG-Leeuwarden (Centrum Jeugd en Gezin). In het CJG werken veel organisaties samen zoals de GGD (o.a. consultatiebureau, schoolarts), basisscholen, (school-)maatschappelijk werk en diverse kinderopvang organisaties (Sinne, SKF). Deze instellingen werken nauw samen. De zorg voor het kind of gezin kunnen zo beter op elkaar afgestemd worden. Website: www.cjgleeuwarden.nl Bedrijfshulpverlening De ARBO-wetgeving schrijft voor dat iedere organisatie bedrijfshulpverleners moet hebben. Voor onze school zijn dat Frans Frankena, Matty v.d. Meulen, Anke Wudich, Marja Bosker en Marije de Koning. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de algemene informatiegids van Proloog voor ouders/verzorgers. Klachtenregeling Heeft u vragen, problemen, klachten over het onderwijs, de aanpak van de kinderen of andere zaken dan kunt u dit bespreken met de groepsleerkracht. Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kunt u terecht bij de directeur. Deze zal het probleem met alle betrokkenen bespreken en zoeken naar een oplossing. Als ouders niet tevreden zijn over de manier waarop een probleem of klacht wordt opgepakt, kunnen zij contact opnemen met de contactpersoon van de school, of een stap verder, met één van de vertrouwenspersonen van het bestuur. De contactpersoon voor onze school is Matty van der Meulen. De onafhankelijke vertrouwenspersonen van Proloog voor ouders en leerlingen is: Mw. Clementine van den Hoek [email protected], tel. 06 25 07 61 00

Page 32: Wynwizer schoolgids 2014 2015

32

De onafhankelijke vertrouwenspersoon voor personeel is: mw. Margriet Veenstra, bedrijfsmaatschappelijk werker GIMD, Abe Lenstra Boulevard 10, Postbus 632, 8440 AP Heerenveen, e-mail: [email protected], tel. 088 800 85 00 Klachten kunt u indienen bij: Bestuur van de Stichting (bevoegd gezag) Proloog, Fonteinland 11, 8913 CZ Leeuwarden tel. 058 234 75 20 fax 058 294 89 39, e-mail: [email protected], website: www.proloog.nl Landelijke Klachtencommissie (LKC) Gebouw “Woudstede” Zwarte Woud 2 Postbus 85191 3508 AD Utrecht [email protected] www.onderwijsgeschillen.nl tel. 030 280 95 90 fax.030 280 95 91

Inspectie van het Onderwijs [email protected] www.onderwijsinspectie.nl telefoonnummer voor vragen over het onderwijs: 0800 - 80 51 (gratis) Kantoor Groningen: Postbus 706, 9700 AS Groningen, tel. (050) 368 60 00 Voor klachten over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld kunt u contact opnemen met het Meldpunt vertrouwensinspecteurs 0900-1113 111 (lokaal tarief) Voor meer informatie hierover verwijzen wij u graag naar de algemene informatiegids van Proloog voor ouders / verzorgers en naar de klachtenregeling Proloog die op school aanwezig is.

Page 33: Wynwizer schoolgids 2014 2015

33

9. Tussenschoolse en buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang Heeft u voor- en/of na schooltijd opvang voor uw kind nodig? Onze school heeft de buitenschoolse opvang (BSO) met Sinne kinderopvang geregeld. U kunt uw kind voor school vanaf 7.30 uur naar de BSO-locatie brengen. De medewerkers van Sinne zorgen ervoor dat uw kind op tijd naar school wordt gebracht. Met u spreken ze af of uw kind op het plein mag spelen of naar de klas gebracht wordt. Na schooltijd worden de kinderen bij school opgehaald door Sinne, wellicht heeft u de medewerkers op het schoolplein wel gezien in hun opvallende oranje jassen. Op de BSO is van alles te beleven en te ontdekken voor kinderen. De activiteiten zijn afgestemd op de interesses en de ontwikkeling van de kinderen. Ook in de schoolvakanties en op schoolvrije dagen is het extra leuk op de BSO. Heeft u alleen opvang nodig in de vakanties of op schoolvrije dagen? Ook dat kan! Om de BSO goed te regelen is er regelmatig contact tussen onze school en de BSO. De kinderen van onze school gaan voor de BSO naar: Sinne Glinswei: Glinswei 4, 8939 CB Leeuwarden, T. 058 280 16 06 [email protected] of Sinne Pikemar: Pikemar 11, 8939 CR Leeuwarden,- T. 058 288 91 49 [email protected] Aanmelden U kunt uw kind aanmelden voor de BSO via www.mijnsinne.nl. Heeft u vragen, wilt u meer weten over de kosten of wilt u een kijkje nemen? De medewerkers op de afdeling Relatiebeheer van Sinne horen graag van u, via telefoonnummer 058– 257 60 70 of per e-mail: [email protected].

Tussenschoolse opvang

Plezierige pauze De enthousiaste Sinne-medewerkers van de TSO zorgen ervoor dat ieder kind een plezierige middagpauze heeft. De kinderen eten onder begeleiding rustig hun boterham, ze spelen en ontspannen. Om zo weer energie te krijgen voor na de pauze. Tussen de middag organiseren de medewerkers activiteiten, die aansluiten bij de leeftijd en interesses van de aanwezige kinderen. Plezier staat hierbij wat Sinne betreft voorop! De TSO is veel meer dan ‘de tijd tussen de middag doorkomen’. Het is leuk en hèt moment om even lekker te ontladen en te ontspannen. Op de TSO van

Page 34: Wynwizer schoolgids 2014 2015

34

Sinne komen kinderen tot rust, maar worden ze ook uitgenodigd tot creativiteit, beweging, spel en contacten. De pedagogisch medewerkers van Sinne letten natuurlijk op de veiligheid en het welbevinden van alle kinderen. In samenwerking met school en ouders wordt de middagpauze helemaal top! De school en Sinne kijken samen naar waar zij elkaar kunnen versterken en aanvullen. De opvang is op een pedagogisch verantwoorde wijze georganiseerd. Per 15 kinderen zorgt 1 medewerker voor de begeleiding. De medewerkers van de TSO krijgen begeleiding van een TSO-coördinator. Tarieven & abonnementen Sinne regelt ook de administratieve kant van de tussenschoolse opvang, zoals het in dienst nemen van TSO-medewerkers, de financiële administratie en het onderhouden van contacten met de ouders. Uiteraard biedt Sinne kwalitatieve kinderopvang en werkt Sinne kinderopvang hierbij volledig volgens de eisen, die door de overheid worden gesteld. U kunt kiezen voor een TSO-abonnement (elke week op dezelfde dag/dagen) of voor flexibele/incidentele TSO (als uw kind niet op een vaste dag/dagen naar de TSO gaat). Inschrijven U kunt uw kind aanmelden voor de TSO via www.mijnsinne.nl. Bereikbaarheid Komt uw kind een keer extra, flexibel of een keertje niet naar de TSO? U kunt dit last minute nog aan ons doorgeven voor 10.00 uur ’s ochtends via de TSO-telefoon: 06 12 57 42 76. Heeft u vragen of wilt u meer weten? De medewerkers op de afdeling Relatiebeheer van Sinne horen graag van u, via telefoonnummer 058 257 60 70 of per e-mail: [email protected]. Meer informatie vindt u op: www.sinnekinderopvang.nl.

Page 35: Wynwizer schoolgids 2014 2015

35

10. Contactgegevens

Obs Wynwizer Pikemar 17 8939 CR Leeuwarden Tel: (058) 288 02 50 E-mail: [email protected] www.wynwizer.nl bankrekening: NL80 RABO 0115 1172 45 Directeur: Jan Bosscha E-mail: [email protected] Onze school wordt bestuurd door Proloog, Stichting Openbaar Primair Onderwijs Leeuwarden. Bestuursbureau: Proloog Fonteinland 11 8913 CZ Leeuwarden Tel: 058 234 75 20 Fax: 058 294 89 39 E-mail: [email protected] Website: www.proloog.nl