BHC schoolgids PRO 2014-2015

32
PrO je telt mee op het Schoolgids 2014 | 2015 Baanderherenweg 2 Postbus 141 5280 AC Boxtel T. 0411 - 67 69 24 F. 0411 - 61 02 56 E. [email protected]

description

BHC schoolgids PRO 2014-2015

Transcript of BHC schoolgids PRO 2014-2015

Page 1: BHC schoolgids PRO 2014-2015

PrO

je telt mee op het

Schoolgids 2014 | 2015

Baanderherenweg 2Postbus 1415280 AC BoxtelT. 0411 - 67 69 24F. 0411 - 61 02 56E. [email protected]

Page 2: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

VoorwoordGeachte ouders,

Dit is de schoolgids van het Baanderherencollege Praktijkonderwijs voor het schooljaar 2014-2015. Wij leveren de schoolgids digitaal aan: modern onderwijs vraagt om moderne communicatiemiddelen. In deze gids schetsen we een beeld van het onderwijsconcept en de organisatie van het Baanderherencollege Praktijkonderwijs, het BHC. U vindt in deze gids onder meer informatie over onze intensieve leerlingbegeleiding maar ook praktische informatie als schooltijden, data van ouderavonden, vakanties, eventuele financiële bijdrage(n) en de namen van alle personeelsleden.

“Je telt mee op het BHC”. Deze zin geeft aan dat het BHC zich kenmerkt door openheid en transparantie. Meetellen betekent voor ons ook bieden van kleinschaligheid in een veilige leeromgeving. Veilig betekent respectvol omgaan met mens en middelen; vertrouwen hebben in elkaars talenten en capaciteiten en oog hebben voor elkaar.

Kenmerkend voor het BHC is kwalitatief hoogstaand onderwijs gebaseerd op de mogelijkheden van elke leerling. Om u gedurende het schooljaar op de hoogte te houden over onze school is de website www.bhcpraktijkonderwijs.nl, zowel voor uw zoon/dochter als voor u, een belangrijke informatiebron.

Namens alle medewerkers wens ik uw dochter/zoon een leerzaam en goed schooljaar 2014-2015 toe.

Drs. L.W.J. Spaan MME J.F.A.W. van den Bergalgemeen directeur directeur onderwijs

Page 3: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

1. Het Baanderherencollege1.1 Wie waren de Baanderheren?

Het was in die tijd dat Harper van Randerode vanuit zijn burcht in Heinsberg (Duitsland) naar Boxtel afreisde. De Duitse keizer gaf hem de Heerlijkheid Boxtel in bruikleen. Zijn taak was het leengoed te beheren en zijn inwoners te beschermen tegen plunderende bendes zoals die van de hertog van Gelre. Eeuwenlang bleven de Heren van Boxtel hun Duitse keizer trouw. Aan de hertog van Brabant hadden zij geen verplichtingen. Die vrijstelling werd door Johanna van Brabant in 1358 persoonlijk verleend als dank voor bewezen diensten. De Heren van Boxtel waren overigens niet zomaar heren, ze mochten zich ‘Baanderheren’ noemen. Zij mochten hun eigen banier (vlag) voeren en zelfs een eigen legertje hebben. De Baanderheren waren nobele mannen die samen met hun jonkvrouwen vanuit kasteel Stapelen zorgden voor welvaart en voorspoed in hun leengoed Boxtel, Gemonde en Liempde. De Baanderheren waren strenge meesters doch rechtvaardig, zelfstandig en doorzetters van het eerste uur.

Het Baanderherencollege streeft dezelfde kernwaarden na: zelfstandigheid en doorzettingsvermogen. Wij proberen leerlingen te laten ontdekken dat zij hun toekomst voor een groot gedeelte zelf invullen. Werken loont en inspanningen worden beloond.

1.2 Schoolprofiel Baanderherencollege

Op het Baanderherencollege staat de leerling centraal. De leer- en leefomgeving is zodanig dat de leerling zich er thuis voelt. Hij wordt aangesproken op zijn talenten en begeleid naar een zelfstandige wereldburger. Respect voor elkaar en een veilige schoolomgeving zijn daarbij belangrijk.

De leerling ontwikkelt waarden en normen die op katholieke grondslag zijn gebaseerd. Op de school zijn leerlingen uit alle bevolkingsgroepen welkom en er is respect voor personeelsleden en leerlingen met andere levensovertuigingen. De school biedt de leerling een opleiding die bij zijn capaciteiten en interesses past. Dit maakt het hem mogelijk de school gemotiveerd te doorlopen en gediplomeerd of gecertificeerd te verlaten. Een leerling van het Baanderherencollege Praktijkonderwijs is daarna in staat een opleiding te volgen in het middelbaar beroepsonderwijs op een Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) of in te stromen op de arbeidsmarkt.

Binnen de school werkt de leerling optimaal aan een brede, algemene ontwikkeling. Sociale en toepassingsgerichte vaardigheden zijn daarbij een belangrijk onderwijsdoel. De medewerkers van de school stimuleren de leerling en bevorderen zijn persoonlijkheidsontwikkeling. De leerling leert samen te werken, initiatieven te nemen en creatief bezig te zijn. Op het Baanderherencollege krijgt de leerling zoveel als mogelijk is onderwijs op maat en werkt hij aan zijn eigen toekomst. De personeelsleden volgen nauwlettend zowel de maatschappelijke als de onderwijskundige ontwikkelingen. Met andere vormen van onderwijs, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties worden goede contacten onderhouden. De school heeft een belangrijke positie in de gemeente Boxtel.

1.3 Geschiedenis

Het Praktijkonderwijs is 40 jaar geleden ontstaan uit het toenmalige buitengewoon primair onderwijs. De minister van Onderwijs bood scholen voor buitengewoon primair onderwijs de gelegenheid ook het voortgezet onderwijs voor deze leerlingen te organiseren. Zo ontstond in Boxtel het voortgezet buitengewoon onderwijs, later Praktijkonderwijs. In 2001 ging Praktijkonderwijs Boxtel over van het bestuur van de Stichting St. Willibrordus naar het bestuur van de Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs voor Boxtel en omstreken. Met ingang van 1 augustus 2002 hebben Praktijkonderwijs Boxtel en het vmbo hun intrek genomen in één schoolgebouw aan de Baanderherenweg 2 te Boxtel.Sinds 1 augustus 2009 staan het BHC- Praktijkonderwijs en het BHC-vmbo onder het bevoegd gezag van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) te Tilburg.

1.4 Huisvesting

Het Baanderherencollege is in een voor Praktijkonderwijs en vmbo- onderwijs goed toegerust schoolgebouw gehuisvest aan de Baanderherenweg 2 te Boxtel. Op maandag 25 augustus 2014 zullen in totaal ruim 800 leerlingen en ruim 100 personeelsleden beginnen aan het schooljaar 2014-2015.

Page 4: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

Voor de lessen lichamelijke opvoeding maken we gebruik van het sportcentrum De Dommel. Deze sporthal is bouwtechnisch gekoppeld aan het Baanderherencollege en is van 08.00 - 17.00 uur voor onze leerlingen beschikbaar. Met onze lessen is de sporthal overdag geheel bezet. Voor de buitensport maken we gebruik van de sportaccommodatie op Munsel.

De leerzones voor de theorielessen liggen bij elkaar op de eerste en tweede etage. De leerlingen krijgen in hun mentorgroep het algemeen vormend onderwijs. Dit wordt gegeven in leerzones onder leiding van hun eigen mentor/coach. Op de tweede verdieping zijn ook de ruimtes voor de teamleider en onderwijsondersteunend personeel. De ruimtes voor receptie, administratie en conciërge bevinden zich op de begane grond. Op de locatie is ook het sportrestaurant Openhof gevestigd.

1.5 Overblijfruimtes

De aula, de grote hal en het schoolplein zijn de overblijfruimtes. Degenen die rustig wensen te lunchen kunnen gebruik maken van de aula. In de grote hal is meer bewegingsruimte en het schoolplein is er voor leerlingen die even wat frisse lucht nodig hebben. De overige ruimtes in het schoolgebouw zijn geen overblijfruimtes.

1.6 Computergebruik, internet en website

Op onze school is het werken met computers onmisbaar geworden. Elk lokaal beschikt over ruime ICT-voorzieningen. Bovendien wordt volop gebruik gemaakt van de ICT-studiepleinen. Op www.bhcpraktijkonderwijs.nl kunnen ouders en leerlingen informatie vinden over zaken die de school betreffen. Naast o.a. informatie over algemene regelingen, documentatie m.b.t. het onderwijs en belangrijke data vindt u op de website korte artikelen en foto’s die inspelen op en aansluiten bij de actualiteit van de dag.

1.7 OMO1.7.1 De plaats van de school binnen Ons Middelbaar Onderwijs

Het Baanderherencollege valt onder het bestuur van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs. De algemeen directeur is verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen de school. Hij rapporteert rechtstreeks aan de voorzitter van de raad van bestuur. De school heeft een raad van advies. Hierin zitten personen die bij onze school betrokken zijn. De raad denkt mee over de ontwikkelingen binnen de school en is een klankbord voor de directeur.

De voorzitter van de raad van bestuur van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs is Eugène Bernard.

U kunt de raad van bestuur op de volgende manieren bereiken:

Spoorlaan 171 postbus 574, 5000 AN Tilburg013 - [email protected]

1.7.2 Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs

De vereniging heeft een ledenraad. Daarin zitten ouders van leerlingen en twee afgevaardigden leden van elke raad van advies van alle OMO-scholen. De leden wonen een keer per jaar de ledenraadvergadering bij. Daar worden o.a. de leden van de raad van toezicht gekozen. Ook praten ze mee over het beleid van de vereniging. Wilt u ook lid worden? Op www.omo.nl kunt u zien hoe u dat doet.

1.7.3 Raad van Advies

De raad van advies van onze school is als volgt samengesteld:

• ir. L.F.M. van Besouw• de heer J.P.T. van Osta• dr. J.J. Schalken• de heer S.H.L. Schukken• de heer J.L. de Vriend MME• vacature Reglement voor de raden van advies van Ons Middelbaar OnderwijsHet reglement voor de raden van advies van Ons Middelbaar Onderwijs regelt de relatie tussen de rector en de raad van advies. Het reglement voor de raden van advies Ons Middelbaar Onderwijs is te downloaden van de website van www.omo.nl enwww.bhcpraktijkonderwijs.nl.

1.7.4 Missie

Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs is opgericht in 1916. Het is een vereniging van scholen voor voortgezet onderwijs variërend van gymnasium tot praktijkonderwijs. De scholen liggen voornamelijk in Noord-Brabant. Wij bieden goed onderwijs geïnspireerd vanuit de katholieke traditie. Wij geven onze leerlingen een passende startpositie voor het vervolgonderwijs en voor toetreding tot de maatschappij. De scholen van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs hebben ieder een eigen identiteit. Door kennis tussen scholen te delen versterken we de professionaliteit van docenten.

Page 5: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

Onze scholen werken samen, maar behouden ook hun kleinschaligheid. En daar profiteren al onze leerlingen van.Wilt u meer lezen over het beleid van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs voor de komende jaren? Lees dan het strategische beleidsplan: Koers 2016. U vindt het plan op www.omo.nl. U vindt hier ook het jaarverslag.

1.7.5 Managementstatuut Ons Middelbaar Onderwijs

Het managementstatuut Ons Middelbaar Onderwijs regelt de verhouding tussen de raad van bestuur en de rector. Dit statuut is te downloaden van de website van www.omo.nl en www.bhcpraktijkonderwijs.nl.

1.8 OMO scholengroep Boxtel en samenwerking met scholen in de regio

AlgemeenDe scholen voor Voortgezet Onderwijs in Boxtel, het Baanderherencollege en het Jacob-Roelandslyceum, vormen samen de OMO Scholengroep Boxtel. Eindverantwoordelijk schoolleider voor de Scholengroep is drs. L.W.J. Spaan MME. De scholen werken nauw samen en voeren regelmatig overleg. Hiermee wordt beoogd elkaar zo volledig mogelijk op de hoogte te houden van de onderwijskundige, school organisatorische en andere ontwikkelingen die van belang zijn voor het verzorgen van goed onderwijs in Boxtel. De scholen willen hiermee bevorderen dat de overstap en doorstroming van leerlingen van de ene naar de andere school goed verloopt. Om deze aansluiting te bevorderen worden de onderwijsprogramma’s, voor zover mogelijk en indien nodig, op elkaar afgestemd. Beide scholen werken nauw samen met betrekking tot de toelating van leerlingen en de vorming van de TH-klas. TH-klasMet ingang van 2010-2011 is in Boxtel de TH-klas gestart. ‘Kies voor later’ is de slogan die bij deze klas past, omdat deze klas is bedoeld voor leerlingen die erbij gebaat zijn dat de keuze tussen vmbo-t en havo nog een jaartje wordt uitgesteld. De TH-klas wordt vormgegeven door de beide Boxtelse scholen. Van beide scholen geven docenten les om zo het niveau en de afstemming goed te kunnen bewaken. In 2014-2015 is er een T/TH-klas op het Baanderherencollege en een H/TH-klas op het Jacob-Roelandslyceum.

1.9 Regionale samenwerking en Netwerk Praktijkonderwijs

Samenwerking ROC / AOCHet BHC-Praktijkonderwijs onderhoudt goede contacten met scholen die opleiden voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Zo werken wij nauw samen met het Agrarisch Opleidingscentrum (AOC) Helicon in Boxtel. Deze mbo-opleiding verzorgt in samenwerking met het Praktijkonderwijs ‘groen’ lessen. Met Helicon in Boxtel maar ook met het Koning Willem I College te ’s-Hertogenbosch is een leerlijn ontwikkeld die voor onze leerlingen een mbo-diploma op niveau 1 (entree-opleiding) mogelijk maakt. Ook met het Summa College, ROC te Eindhoven werken we samen. Door middel van deze samenwerking sluit het BHC-praktijkonderwijs uitstekend aan op de Mbo-opleidingen waardoor de slagingskans in het MBO wordt vergroot. Zo behaalt uw zoon/dochter een erkend diploma voor een betere kans op de arbeidsmarkt Door deze intensieve samenwerking kunnen wij al jarenlang onze schoolverlaters opleiden voor een diploma voor een Entree-opleiding. De laatste jaren hebben wij hierin een slagingspercentage van rond de 90% van onze schoolverlaters. De andere schoolverlaters leiden wij tot een succesvolle deelname in de arbeidsmarkt.

Samenwerkingsverband De MeierijHet BHC-Praktijkonderwijs is, samen met andere scholen voor voortgezet onderwijs in de regio ’s-Hertogenbosch lid van het samenwerkingsverband ‘De Meierij’. Een taak van het samenwerkingsverband is het vormgeven van een zorgstructuur, zodat er voor alle leerlingen, die op een of andere manier voor lange of korte tijd extra aandacht nodig hebben, passend onderwijs is. Met name het vmbo-leerwegondersteunend onderwijs en het Praktijkonderwijs geven inhoud aan de zorgstructuur.Het samenwerkingsverband beschikt over extra financiële middelen om de scholen te ondersteunen bij het versterken van hun pedagogische en didactische mogelijkheden. Het beleid van samenwerkingsverband De Meierij is dan ook: ‘zo weinig mogelijk bovenschoolse voorzieningen creëren en zoveel mogelijk de scholen ondersteunen bij hun interne zorgverbreding’.Samen met de andere scholen voor voortgezet onderwijs werken onze school voor Praktijkonderwijs en het vmbo in het samenwerkingsverband De Meierij mee aan de realisatie van deze missie. Vanuit BHC-Praktijkonderwijs en het BHC-VMBO heeft de directeur onderwijs J. van den Berg zitting in het scholenoverleg van het samenwerkingsverband. In het overleg voor zorgcoördinatoren van het samenwerkingsverband heeft mevrouw F. Rou (PrO) zitting.

Page 6: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

De overige netwerkpartners • Gemeenten in de regio• Bedrijven en instellingen in de regio• Vakbranches• (Speciaal) basisonderwijs• Regionale Expertise Centra (REC’s)• Voortgezet onderwijs• Jeugd- en jongerenwerk• Maatschappelijke dienstverlening• Regionaal overleg Praktijkonderwijs• Landelijk overleg Praktijkonderwijs• Centra voor Werk en Inkomen• Centrum voor Jeugd en Gezin• Provincie• Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC & W)• Europees Sociaal Fonds (ESF)• UWV en jobcoachorganisaties• MEE

Netwerk Praktijkonderwijs (NPO) Noord-Oost-BrabantVijf scholen voor Praktijkonderwijs in Noord- Oost Noord-Brabant hebben zich verenigd in een netwerk. De scholen uit Boxtel, Veghel, Oss, Schijndel en ‘s-Hertogenbosch werken samen om zo goed in te kunnen spelen op landelijke ontwikkelingen, om samen een zo goed mogelijk onderwijsaanbod te verzorgen en om samen gesprekken met partners aan te gaan. Voor meer informatie kunt u terecht op www.netwerkpro.nl.

1.10 De inspectie voortgezet onderwijs

Het Praktijkonderwijs valt onder de Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO). Vandaar dat de school ook onder de inspectie op het voortgezet onderwijs valt. De inspectie ziet vooral toe op de kwaliteit van het onderwijs en de naleving van wet- en regelgeving. Op 27 maart 2012 is de school voor Praktijkonderwijs bezocht door de inspectie in het kader van een landelijke steekproef naar de staat van het voortgezet onderwijs in Nederland en scoorde het Praktijkonderwijs voldoende. Bovendien is er sinds begin 2011 een site van de VO- Raad genaamd “Vensters voor Verantwoording”; Ook hierop zijn de resultaten van BHC-Praktijkonderwijs terug te vinden. Inspectierapporten zijn te zien op de website www.onderwijsinspectie.nl.

Voor klachten over seksuele intimidatie en seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld, discriminatie en radicalisering kunt u dit het beste bij de vertrouwensinspecteur vermelden. Die is te vinden onder het volgende telefoonnummer: 088-111 31 11.

Inspecteur van het voortgezet onderwijs

Mevrouw Drs. Y.H.M.P. LeenenPostbus 885000 AB TILBURG T (088) 669 60 00www.onderwijsinspectie.nl

Page 7: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

2. Het personeel2.1 Directie

Algemeen directeur• drs. L.W.J. Spaan MME [email protected] Directeur onderwijs• J.F.A.W. van den Berg [email protected]

2.2 Teamleider

Teamleider Praktijkonderwijs• B. Strikkers [email protected]

2.3 Onderwijzend personeel / mentoren Praktijkonderwijs

Leerzone voor fase 1 • mw. E. van Hooren • C. van Raaij • W. Vonk

Leerzone voor fase 2 • mw. P. van Son • S. Schellekens

Leerzone voor fase 3, 4 en 5 • T. Baars • mw. M. de Groot • F. van Heesch • P. Rombouts • H. van Rooijen • mw. S. Prunières

Instructeur • S. Noordermeer

Onderwijsassistent • A. Hoogervorst • mw. S. Snijders-Hijnen

Teamleider / zorgcoördinator • B. Strikkers

Orthopedagoog • mw. drs. H.F. Rou

Tussen 14.30 en 15.00 uur zijn de mentoren op school bereikbaar onder telefoonnummer: (0411)-67 69 24. Als ouders informatie willen geven aan of verkrijgen bij personeelsleden, kunnen zij dit op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur aangeven

bij de schooladministratie. Een andere mogelijkheid is dit per e-mail te doen. De school is op werkdagen geopend van 08.00 tot 17.00 uur met uitzondering van feestdagen en schoolvakanties. Tijdens de openingstijden van de school zijn wij telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0411-676924. Bij calamiteiten buiten de openingstijden kunt u contact opnemen met de directeur onderwijs. J. van den Berg, telefoonnummer 06-47020196.

2.4 Onderwijsondersteunend personeel

Administratie mw. O. van Elderen mw. E. Hoffmans - den Biggelaarmw. H. Leenders-van den AkerL. Peijnenburg

receptie / leerlingenbalie mw. E. Breuer - GeersM. Mutsaertsmw. A. Trieling - Hoffmans

roosterzaken J. Lemmensmw. E. Hoffmans - den Biggelaar

lesassistentie mw. M. den Boermw. H. van HalP. van de NostrumR. OdijkP. van der Slootmw. M. van Someren - van HarenF. Stampsmw. J. Stans - van den Dungen

Page 8: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

hoofd facilitaire zaken T. Cuijten

facilitaire dienst M. van DijkR. de Fretesmw. H. van Halmw. H. Langenhuizenmw. M. Pastoor - Poirtersmw. H. Schalkx - PastoorA. van Somerenmw. M. Vingerhoets - Peijnenburgmw. R. Willems

hoofd ict J. van den Oord

ict E. LulofsR. Meulendijk

Page 9: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

3. Onderwijs3.1 Onderwijsconcept van het Baanderherencollege PrO

Bij het BHC-Praktijkonderwijs staat de leerling centraal. De leer- en leefomgeving is zodanig dat de leerling zich er thuis voelt. Hij wordt aangesproken op zijn talenten en begeleid naar een rol als zelfstandige wereldburger. Respect voor elkaar en een veilige schoolomgeving zijn daarbij belangrijk. De leerling ontwikkelt waarden en normen die op katholieke grondslag zijn gebaseerd. Op de school zijn leerlingen uit alle bevolkingsgroepen welkom en is er respect voor andere levensovertuigingen. Zie hoofdstuk 4 voor de specifiekere uitwerking van het onderwijsconcept voor Praktijkonderwijs.

3.2 Algemeen

Medewerkers van het Baanderherencollege Praktijkonderwijs geven hun leerlingen een opleiding die aansluit bij hun talenten, mogelijkheden en ambities. Wij stimuleren de leerlingen hun sterke kanten te ontwikkelen: uitgaan van kracht en niet van onvermogen. Het gaat erom vaardigheden te ontwikkelen die passen bij het niveau van beginnend beroepsbeoefenaar.

3.3 Inrichting van het Praktijkonderwijs

Toelatingsprocedure

Tot de toelatingsprocedure behoort altijd een intakegesprek met de teamleider, de ouders/verzorgers en de betreffende leerling. Na dit gesprek kunnen de ouders/ verzorgers een aanmeldingsformulier invullen en ondertekend inleveren. Na toestemming van de ouders/verzorgers vraagt de teamleider informatie op bij de laatst bezochte school. De orthopedagoog en de teamleider bestuderen deze gegevens over leervorderingen, leercapaciteiten en persoonlijkheidsontwikkeling. Eventueel wordt aanvullend onderzoek verricht. In voorkomende gevallen kan de schoolarts of de schoolmaatschappelijk deskundige in het overleg betrokken worden om vast te stellen of voor de aangemelde leerling in het Praktijkonderwijs passend onderwijs mogelijk is. Indien de toelatingscommissie de aanmelding

verantwoordt vindt, wordt dit gemotiveerde besluit samen met de zienswijze van de ouders/verzorgers voorgelegd aan de Regionale Verwijzingscommissie (RVC) te ’s-Hertogenbosch. Deze commissie geeft vervolgens een bindend advies over de toelaatbaarheid. Wanneer duidelijk is dat de leerling geplaatst kan worden in het Praktijkonderwijs, wordt meteen een startdossier gemaakt.

Toelating van een leerling met leerlinggebonden financiering, het zogenaamde ‘rugzakje’, volgens de oude regeling van de overheid (tot 1 augustus 2014).Sommige leerlingen hebben bij aanmelding nog “een rugzakje”, een leerlinggebonden financiering, omdat zij persoonlijkheidskenmerken hebben die meer specifieke zorg verdienen. Bij de aanmelding van een leerling met een positieve beschikking van een Commissie voor Indicatiestelling worden specifieke zorgvragen van dat kind doorgenomen. Vervolgens wordt onderzocht of het Baanderherencollege vmbo in staat is de noodzakelijke zorg te bieden. Indien er sprake is van persoonlijkheidskenmerken die de ontwikkeling van de leerling zelf of anderen ernstig kunnen belemmeren en het Baanderherencollege vmbo deze zorg niet kan bieden, wordt samen met de ouders/verzorgers gezocht naar een meer passende onderwijsplek.

Ambities

Het Praktijkonderwijs geeft de leerlingen een opleiding die aansluit bij hun talenten, mogelijkheden en ambities. Hierdoor worden zij gestimuleerd vanuit hun sterke kanten het onderwijs tegemoet te treden en te werken aan vaardigheden die opleiden tot het niveau van beginnend beroepsbeoefenaar. We realiseren ‘onderwijs op maat’ dat gericht is op een percentage uitstroom naar werk, het halen van certificaten of een diploma op mbo- niveau 1. Om een goede structuur en duidelijke leerdoelen te formuleren wordt voor elke leerling een individueel ontwikkelingsplan (IOP) opgesteld. De vorderingen van de leerlingen worden nauwkeurig gevolgd en regelmatig vinden er zogenaamde coachingsgesprekken plaats tussen de leerling en zijn mentor. De schoolloopbaangesprekken vinden jaarlijks plaats in samenspraak met de leerling, zijn ouders/verzorgers, de mentor en de teamleider met wie een zo passend mogelijk onderwijstraject op hoofdlijnen wordt uitgezet en geëvalueerd.

Page 10: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

Verder wordt binnen de school voor Praktijkonderwijs behalve aan theorie- en praktijklessen ook aandacht gegeven aan de ontwikkeling van waarden en normen. De school hanteert hierbij als uitgangspunt haar christelijke grondslag. Op de school zijn echter alle gezindten welkom en is er respect voor andere levensovertuigingen. Respect voor elkaar en een veilige leeromgeving zijn daarbij belangrijke pijlers. De medewerkers stimuleren de leerling in het ontwikkelen van zijn persoonlijkheid en ondersteunen hem in zijn sociaal emotionele ontwikkeling. De leerling wordt daarbij aangesproken op zijn mogelijkheden en hij wordt serieus genomen. Binnen het onderwijs wordt recht gedaan aan verschillen tussen leerlingen en wordt erkend dat elke leerling uniek is.

Binnen het onderwijsprogramma is er aandacht voor Wonen, Werken, Vrije tijd en Burgerschap. We bereiden de leerling voor op een zo volwaardig mogelijke deelname in de woon- en leefgemeenschap. De leerling wordt voorbereid om zo veel mogelijk in zijn eigen inkomen te voorzien. De leerling leert samen te werken, initiatieven te nemen, contacten te leggen en relaties aan te gaan. De leerling leert ook zijn vrije tijd op een goede en betekenisvolle wijze in te richten. De leerling leert te functioneren als burger in zijn samenleving.Het streven van het Praktijkonderwijs is de overgang van opleiding naar een plaats op de arbeidsmarkt en/of vervolgonderwijs voor de leerling naadloos te laten verlopen. De regionale ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en binnen het maatschappelijk bestel worden door medewerkers van het Praktijkonderwijs met regelmaat geanalyseerd om het onderwijsaanbod bij te stellen. Daarvoor worden contacten onderhouden met de gemeente, het bedrijfsleven in de regio, met maatschappelijke organisaties en andere vormen van onderwijs. De school geeft aan de leerling ondersteuning bij het ontwikkelen van zijn persoonlijkheid en zijn sociale vaardigheden. Daar waar dit kan worden de ouders/verzorgers van de leerling bij het onderwijs betrokken. Respect voor elkaar en een veilige schoolomgeving zijn bepalende elementen in het pedagogisch klimaat van de school en het welslagen van de missie.

Doelstelling

Hoewel de concrete onderwijs- en opvoedingsdoelen per leerling verschillen, kan toch wel een algemene doelstelling van de school geformuleerd worden:

Een school waar werk gemaakt wordt van ieders individuele talenten, passie en ambitie.

De hoofddoelstellingen van BHC-Praktijkonderwijs:1. De leerlingen binnen hun mogelijkheden optimaal scholen en vormen, zodat ze kunnen deelnemen aan alle facetten van het maatschappelijk leven, met een minimum aan afhankelijkheid van rechtstreekse en persoonlijke hulp.

2. De leerlingen door middel van individuele ontwikkelingsplannen (IOP’s) brengen naar arbeid, opleiding of een combinatie van beide.

3. De leerlingen hun scholings- en stagetraject laten afronden met mbo-niveau-1-diploma, of een door de vakbranches erkende kwalificatie in de vorm van een specifiek vakdiploma, certificaat of getuigschrift. Deze doelen trachten wij te bereiken door maatwerktrajecten te realiseren, waarbij de leerlingen niet alleen kennis en vaardigheden opdoen, maar ook uitgroeien tot mensen met een zeker zelfvertrouwen, zelfkennis, gevoel voor eigenwaarde en positief (sociaal) gedrag. Bij het realiseren van deze doelstelling wordt steeds rekening gehouden met de persoonlijkheidsontwikkeling, de talenten en de leercapaciteiten van de leerlingen.

Resultaten

In de laatste drie schooljaren resulteerde deze aanpak voor de schoolverlaters gemiddeld in het volgende: 100% verlaat de school met een diploma, certificaat of getuigschrift.

Het vervolgtraject ziet er als volgt uit:• ca. 60% gaat 4 dagen werken en 1 dag scholing.• ca. 25% gaat volledig dagonderwijs volgen.• ca. 10% van de leerlingen gaat werken.• ca. 5% anders.

3.4 Het onderwijskundige programma

Praktijkvakken

In de 1e fase van de onderbouw krijgen de leerlingen les in techniek en verzorging. In de 2e fase van de onderbouw gaat het om sectororiëntatie op de afdelingen metalektro, handel en verkoop transport & logistiek, tuinbouw, verzorging en bouwtechniek. De praktijkvakken worden in de vaklokalen gegeven in samenwerking met vmbo-vakdocenten.Het aantal praktijkuren per week bedraagt 10 voor de 1e fase en 14 voor de 2e fase. In de bovenbouw (fase 3, 4 en 5 stageklas) zijn, afhankelijk van het IOP, 10 praktijkuren per week.

Page 11: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

De praktijklessen

Zoals reeds vermeld worden de praktijklessen gegeven in symbiose, samenwerking met het VMBO, MBO en Helicon (AOC). Alle leerlingen krijgen per week minimaal tien lesuren praktische vorming.Deze lessen worden verzorgd door; één vmbo-vakdocent en in samenwerking met één docent, instructeur of onderwijsassistent van het Praktijkonderwijs. Voor elk vakgebied is binnen het Praktijkonderwijs een coördinator aangewezen die ook verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de lessen heeft.

Opleidingen die gegeven worden zijn o.a.:

• winkelmedewerker• magazijn & logistiek• horecamedewerker• groen• bouwtechnieken• facilitair medewerker• zorghulp• elektro• metaal• voertuigentechniek• VCA

De vakgerichte keuzes kunnen alleen gerealiseerd worden als er genoeg leerlingen zijn om groepen samen te stellen.

Theorievakken

Naast en in samenhang met de praktijkvakken worden ook theorielessen gegeven. Een belangrijk vak is arbeidsoriëntatie. Tijdens deze lessen krijgen de leerlingen inzicht in hun eigen mogelijkheden. Het leertraject bestaat uit 4 stappen die verspreid over de fases wordt gegeven.

Stap 1 is genaamd ‘Een beeld van jezelf’ en heeft tot doel dat de leerling een duidelijker zelfbeeld krijgt. De leerlingen krijgen inzicht in hun mogelijkheden: wie ben ik, wat kan ik, wat vind ik leuk, wat zijn mijn eigenschappen, hoe presenteer ik me. Kortom: waar zitten mijn sterkste kanten; waar ben ik goed in? Wat zijn mijn talenten?

Stap 2 ‘Zicht op beroepen en werk’ is een oriëntatie in de verschillende sectoren van arbeid. De leerling onderzoekt nu in welke beroepen hij zijn talenten kan benutten. Aanvullende informatie over beroepen en arbeid wordt tijdens dit leerjaar gegeven door middel van excursies.

Stap 3 ‘Welk werk past bij mij?’ gaat verder in op de stof van deel 1 en 2. De keuze voor de meest passende beroepsrichting wordt gemaakt in deel 3.

Stap 4 ’Op weg naar werk’ geeft behalve veel informatie van zakelijke aard ook handreikingen om de schoolverlaters te helpen om, met een passende opleiding, nu ook aan een passende baan te komen. Veel op zichzelf staande onderwerpen als: van school gaan, zoeken naar werk en uitzendbureau, solliciteren, arbeidsovereenkomst, uitkeringen, ontslag, ziekte en vrije job coaching.

Competentiegericht leren. In alle fases van het praktijkonderwijs wordt gewerkt aan het ontwikkelen van competenties die nodig zijn voor een succesvol traject.

De overige (theorie-)vakken zijn: Nederlandse taal, rekenen/ wiskunde, Engelse taal, geschiedenis, aardrijkskunde, burgerschap, levensbeschouwing, verzorging (zelfzorg), muziek, handvaardigheid en tekenen.

Verder krijgt elke leerling meerdere lesuren gymnastiek per week. De concrete invulling van deze vakken gebeurt zoveel mogelijk vanuit de individuele ontwikkelingsplannen (IOP). Per individuele leerling moet namelijk bekeken worden in hoeverre deze leerlijnen aansluiten bij de mogelijkheden van de leerling. Om leerling en ouders nauwkeurig te informeren en te betrekken bij de vormgeving van deze praktijk- en theorievakken worden in oktober de eerste IOP-gesprekken georganiseerd. Hierbij legt de mentor het individueel ontwikkelingsplan (IOP) uit en stelt dit zo nodig bij.

Buitenschools leren / excursiesBinnen het Praktijkonderwijs organiseren we voor alle leerjaren excursies. Voor de tweedejaars leerlingen worden in het kader van de arbeidsoriëntatie en de daarmee verband houdende beroepskeuze ook verschillende bedrijfsexcursies georganiseerd.

Maatschappelijke stage‘Maatschappelijke stage’ is een onderdeel van het onderwijskundige programma op het Baanderherencollege. Voor BHC-Praktijkonderwijs betekent dit dat de leerlingen in fase 3 (afhankelijk van competenties) kunnen beginnen aan een maatschappelijke stage van (totaal) 30 uren in samenwerking met de mentor Ouders en leerlingen worden van harte uitgenodigd ideeën voor een maatschappelijke stage aan te geven.

Page 12: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

(Bedrijven)Stage(s)In fase 4 van het Praktijkonderwijs volgen de leerlingen oriënterende stages van maximaal 80 dagen in bedrijven en instellingen passend bij hun beroepskeuze. Deze oriënterende stages verschaffen de leerling inzicht in de dagelijkse werkelijkheid van de gekozen beroepsrichting. In het laatste schooljaar (fase 5) wordt deze stage uitgebreid tot drie dagen per week. De stage heeft dan een verdiepend en opleidend karakter. Tevens is de beoordeling van deze laatste stage bij een geaccrediteerd bedrijf van belang om al dan niet toegelaten te worden tot het Entree-examen van het ROC of AOC. Soms volgt op de (voor)laatste stage nog een plaatsingsstage; plaatsing naar een vaste baan.De volgende soorten stages worden onderscheiden:

Interne stage • de algemeen voorbereidende stage • coaching op stagecompetenties

De algemeen voorbereidende stage is gericht op algemene beroepseisen en stagecompetenties zoals het werktempo, het onderhouden van de werkomgeving, omgang met collega’s en leidinggevenden en het toepassen van regels. Deze pre-kan in de school plaatsvinden (arbeidssimulatie).

Externe stage (bij leerbedrijven)

• De arbeidsoriënterende stageDeze is gericht op het opdoen van ervaringskennis met betrekking tot arbeidsomstandigheden en functie-eisen in verschillende beroepssectoren. Deze stage heeft een belangrijke functie voor het vaststellen (door de leerling zelf en door de stagecoach) van waar de leerling zich op zou willen en kunnen richten. De stage geeft de leerling een meer concreet inzicht in de toekomstige werkomgeving.

• De opleidende stageNadat de juiste beroepsrichting gekozen is, is deze stagevorm gericht op het verwerven van een algemene werkhouding en het aanleren van specifieke competenties en vaardigheden die binnen een bepaalde bedrijfstak worden gevraagd en/of nodig zijn binnen de Entree-diploma-eisen.

• De plaatsingsstageDeze stage is gericht op het verwerven van een betaalde baan op de arbeidsmarkt. De plaatsingsstage vindt meestal plaats in de laatste maanden voordat de leerling de school verlaat. Alle stages worden begeleid door een leerkracht van Praktijkonderwijs.

De nazorgDe nazorg is gericht op het behouden van het werk en/of scholing nadat de leerling de school verlaten heeft en omvat: • gesprekken en enquêtes waarin de leerling reflecteert op zijn functioneren; • afstemming met de vervolgopleiding (ROC/AOC); • hulp en doorverwijzing in bijzondere situaties.

BHC-Praktijkonderwijs doet mee aan de uitstroommonitor en de volgmodules voor oud-leerlingen.Vanuit het Praktijkonderwijs vindt twee keer per jaar een monitor plaats door middel van digitale enquêtes. Door deze uitstroom- en volgmodules worden effecten van het onderwijs op de langere termijn gemeten. In het geven van de nazorg krijgt de schoolverlater de mogelijkheid een beroep te doen op de consulent arbeid van de Sociaal Pedagogische Dienst (MEE). De stageleraar van de school kan daarin coördinerend optreden. Gegevens kunt u vinden op www.schoolkompas.nl.

Job coaching

Sinds enkele jaren werkt het BHC-Praktijkonderwijs samen met een jobcoachorganisatie. Speciaal voor leerlingen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt wordt job coaching ingezet. Met een plan van aanpak in samenwerking met UWV, leerling, werkgever en onze school wordt een optimale overgang school naar werk en het behoud van een baan gerealiseerd.

ArbeidstoeleidingDe arbeidstoeleiding en/of verdere scholing gebeurt in nauwe samenwerking met: • Werkgevers • Centrum voor Werk en Inkomen • ROC Koning Willem 1 College te ’s-Hertogenbosch en oudere ROC’s • AOC Helicon Boxtel (mbo) • Gemeenten in de regio • Jobcoachorganisatie • MEE/Sociaal Pedagogische Dienst • Europees Sociaal Fonds • Uitzendbureaus e.a.

In het kader van deze arbeidstoeleiding beschikt Praktijkonderwijs over uitgebreide netwerken.

Page 13: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

3.5 Lessen op maat

Elke leerling heeft een individueel onderwijskundig programma dat gebaseerd is op intelligentie, aanleg en belangstelling. Het individueel ontwikkelingsplan (IOP) van een leerling is daarop gebaseerd.

Het is belangrijk om voor elke leerling te bekijken welke (examen)doelen voor hem/haar nagestreefd worden. Uitgangspunt hierbij is het zogenaamde ‘adaptief onderwijs’: de leerling staat centraal. Hierbij wordt vanuit de mogelijkheden van elke leerling, bekeken wat het ideale leertraject zou kunnen zijn. Vervolgens wordt binnen de school- en de klassenorganisatie onderzocht wat daarbinnen mogelijk is. Willen we tot de juiste afweging komen, dan zijn de schoolloopbaangesprekken met ouders/verzorgers en leerling en de coachingsgesprekken tussen de leerling en zijn mentor hierin onmisbaar. Als dit allemaal goed in beeld is gebracht krijgt iedere leerling een speciaal voor hem of haar individueel uitgestippeld maatwerkprogramma.

Mbo-diploma AKA-niveau-1 (Entree-opleiding)

In het schooljaar 2005-2006 startte het Praktijkonderwijs, met goedkeuring van het ministerie van OC en W en de inspectie van het voortgezet onderwijs met het opleiden tot het diploma Entree-opleiding. Omdat deze diploma’s alleen uitgereikt kunnen worden door ROC of AOC heeft onze school overeenkomsten gesloten met ROC Koning Willem I College te ’s-Hertogenbosch en AOCHelicon in Boxtel om examinering en diplomering mogelijk te maken.

De voorbije schooljaren hebben ons geleerd dat rond 90 % van de leerlingen met een Mbo-diploma onze school verlaat. Deze opleidingstrajecten worden grotendeels vooraf in overleg met de leerling en ouders/verzorgers vastgelegd in een opleidingsplan. De niveau-1-opleiding bestaat uit praktische en theoretische vaardigheden. Daarnaast worden de vakken Nederlandse taal, rekenen/wiskunde en burgerschapskunde geëxamineerd.De beroepsvaardigheden door middel van bedrijvenstage speelt een belangrijke rol in het opleidingstraject. De scholing/opleiding vindt volledig plaats binnen het Praktijkonderwijs en de stagebedrijven.

Het examen, proeve van bekwaamheid, wordt afgenomen door en onder verantwoordelijkheid van ROC Koning Willem I College te ‘s-Hertogenbosch of AOC-Boxtel voor de tuinbouw. De leerlingen die onverhoopt niet slagen voor hun proeve van bekwaamheid krijgen een herkansing. Met een diploma niveau-1 kan de leerling, afhankelijk van capaciteiten en ambitie, naar een vervolgopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).Voor de sectoren techniek, zorg en welzijn en handel/economie worden de lessen in nauwe samenwerking met het vmbo van het Baanderherencollege verzorgd. De lessen voor de sector tuinbouw worden gegeven in nauwe samenwerking met de middelbare agrarische school Helicon in Boxtel. Het diploma geeft in het algemeen aansluiting op niveau 2 van het mbo.

Page 14: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

3.6 Buitenlesactiviteiten

Naast het onderwijs vinden er op school ook andere, soms buitenschoolse, activiteiten plaats. Deze kunnen van belang zijn voor een goede sfeer en kunnen prettige contacten tussen de leerlingen bevorderen. Het is belangrijk dat leerlingen zich fijn voelen op school. Elk jaar ‘vieren’ we de opening van het schooljaar begin september. De activiteit die daaromtrent plaats vindt wordt zo georganiseerd, dat vooral ook de nieuwe leerlingen op een informele wijze met iedereen kunnen kennismaken. In oktober wordt een ‘cultuur- doedag’ gehouden. Ook deze dag kan op zeer uiteenlopende manieren kennisgemaakt worden met kunst en cultuur. Met Kerstmis wordt een aangepaste activiteit georganiseerd. Door het jaar heen wordt een school/disco-avond georganiseerd. In april/mei wordt een sportdag gehouden; als regel in samenwerking met andere scholen voor Praktijkonderwijs en op een locatie buiten de school.

3.7 Lestijden

De lessen beginnen om 08.30 uur. De duur van een les is 45 minuten; een korte pauze duurt 15 minuten en een lunchpauze 30 minuten. De leerlingen van fase 1 en 2 hebben samen hun lunchpauze en de leerlingen van fase 3, 4 en 5 ook.

45 minutenrooster

1e uur 08.30 - 09.15 uur

2e uur 09.15 - 10.00 uur

pauze 10.00 - 10.15 uur

3e uur 10.15 - 11.00 uur

4e uur 11.00 - 11.45 uur

Pauze onderbouw 11.45 - 12.15 uur

5e uur onderbouw 12.15 - 13.00 uur

5e uur bovenbouw 11.45 - 12.30 uur

Pauze bovenbouw 12.30 - 13.00 uur

6e uur 13.00 - 13.45 uur

7e uur 13.45 - 14.30 uur

De lestijden zoals die per klas gaan gelden, worden aan het begin van het schooljaar bekend gemaakt. We steven ernaar om alle klassen om 8.30 uur te laten beginnen en ook elke dag laten eindigen om 14.30 uur.

Zoals in de lestijdenregeling te zien is, hebben alle leerlingen gezamenlijk hun korte pauze om 10.00 uur. De lunchpauzes voor de leerlingen van de onderbouw en de bovenbouw zijn na elkaar. Lunchen in de middagpauze kan in de Tijberzaal waar rustig aan tafels gegeten kan worden. Ook kan de leerling kiezen voor de grote hal van de school waar men in een wat vrijere sfeer kan eten. In de Tijberzaal is een uitgiftebar voor koffie, thee, een broodje of fruit.

Page 15: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

4. Leerlingenzaken4.1 Algemeen

Het Baanderherencollege is een school voor Praktijkonderwijs (PrO) en voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) met alle leerwegen, vmbo-breed.Bij inschrijving van een PrO-leerling is het uitgangspunt dat hij/zij de school gecertificeerd of gediplomeerd door middel van AKA-diplomering de school verlaat als beginnend beroepsbeoefenaar op de arbeidsmarkt of in het middelbaar beroepsonderwijs op regionale opleidingscentra (ROC’s) in de stedendriehoek ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Eindhoven.

KwalificatieplichtMet ingang van 1 augustus 2007 is de kwalificerende leerplicht tot 18 jaar ingegaan. Deze wet is een van de maatregelen om voortijdig schoolverlaten te voorkomen. Leerlingen van het praktijkonderwijs zijn leerplichtig tot en met het schooljaar waarin ze 16 worden. Daarna is het afhankelijk of ze het Praktijkonderwijs met een getuigschrift of diploma verlaten.

Regeling 18-jarigenIn de hogere leerjaren wordt de leerling steeds meer aangesproken op zijn eigen verantwoordelijkheid t.a.v. scholing, stage en toekomstige baan. Formeel mogen leerlingen die meerderjarig zijn, vanaf 18 jaar, een aantal beslissingen zelf nemen. Als regel proberen wij in voorkomende gevallen hierover werkafspraken te maken met de ouders/verzorgers.

4.2 Individueel ontwikkelingsplan (IOP)

Zodra de leerling bij het Praktijkonderwijs toegelaten is, wordt een begin gemaakt met een Individueel Ontwikkelingsplan. Vanuit de beschikbare leerlinggegevens maakt de orthopedagoog een startdocument van elke nieuwe leerling ten behoeve van de mentor.

In de eerste weken van het nieuwe schooljaar maakt elke mentor een individueel ontwikkelingsplan (IOP) voor iedere leerling van zijn mentorgroep. Dit plan wordt rond de herfstvakantie met de leerling en zijn ouders/verzorgers besproken. Ouders/verzorgers en/of leerling kunnen in dit plan nog wijzigingen voorstellen waarna het definitief wordt. In de coachingsgesprekken, leerlingbesprekingen, schoolloopbaangesprekken, rapportbesprekingen en andere overlegmomenten zal dit IOP steeds als uitgangspunt dienen. Zo proberen wij op onze school per leerling en samen mét de leerling individuele eindtermen te bepalen.

Sociale en communicatieve vaardigheidstrainingIn elke fase wordt planmatig gewerkt aan sociale en communicatieve vaardigheden / zelfredzaamheid. Bovendien start elk jaar een sociale vaardigheidstraining die gericht is op de vergroting van praktische sociale vaardigheden en zelfredzaamheid voor leerlingen die hierin extra getraind moeten worden. Hierbij wordt individueel of in kleine groepen geoefend. Om extra te oefenen wordt ook wel huiswerk meegegeven.

4.3 Basisorganisatie

Het praktijkonderwijs werkt in leerzones. Binnen deze leerzones, waarin 2 of 3 leerfases zijn samengevoegd, worden de leerlingen competentiegericht gecoached en beoordeeld. Elke leerling zit binnen een leerzone in een mentorgroep van ongeveer 15 leerlingen en werkt daar met een vaste mentor, soms met ondersteuning van een onderwijsassistent. Bij de samenstelling van de groepen wordt gelet op leeftijd, prestaties in bepaalde onderdelen van de leerstof en de aanspreekbaarheid op pedagogische criteria en competenties. Omdat de leerlingen veel lessen van de eigen mentor krijgen, ontstaan er voor de mentor goede mogelijkheden om snel zicht te krijgen in de ontwikkelingen van de individuele leerling en zijn functioneren in de betreffende leerzone.

4.4 Leerlingvolgsysteem

Om de leerresultaten en de persoonlijkheidsontwikkeling van de leerlingen goed te kunnen volgen werkt de school met een leerlingvolgsysteem (LVS). De school gebruikt daarvoor Magister. Van de leerlingen worden leertrajecten bijgehouden. Tijdens het werken observeren en toetsen van de leerling worden rapportages gemaakt. Er vinden leerlingenbesprekingen plaats aan de hand van de IOP’s die tevens worden gebruikt bij de schoolloopbaangesprekken tussen ouders/verzorgers, mentor en leerling. Het LVS is een goed middel om de competenties van de leerlingen te analyseren, te bespreken, te ontwikkelen en vast te leggen, zodat er van elke leerling een overzicht bestaat van zijn/haar resultaten, werkhouding en gedragingen gedurende het schooljaar. Dit overzicht vormt de basis voor de rapporten die twee keer per schooljaar worden uitgereikt.

Page 16: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

4.5 Van Praktijkonderwijs naar basisberoepsgerichte leerweg vmbo-3

Wij vinden het belangrijk dat een leerling van school kan veranderen. De leraren hebben hierbij een adviserende taak. Bij verandering van school worden de wettelijke voorschriften in acht genomen. Tussentijdse overstap of doorstroming van het Baanderherencollege Praktijkonderwijs naar het Baanderherencollege vmbo of eventueel een andere school, vindt doorgaans na het tweede jaar plaats. Voor wijzigingen in de schoolloopbaan is een stappenplan opgesteld.Het aanmelden dient door de ouders/verzorgers zelf te gebeuren. Bij verandering van school is het van belang dat de onderwijskundig belangrijke gegevens aan de ontvangende school worden verstrekt. Dit gebeurt in verband met de privacy alleen als de ouders/verzorgers hiermee instemmen.Het Praktijkonderwijs heeft altijd een aantal leerlingen dat zich bevindt op het grensvlak van Praktijkonderwijs (PrO) en vmbo met leerwegondersteuning (LWOO). Omgekeerd heeft het vmbo soms ook leerlingen in dit grensgebied. Schakelen tussen deze twee onderwijssoorten is te allen tijde bespreekbaar. Soms wordt bij de start van de schoolloopbaan deze constructie al voorgesteld om een zo passend mogelijk leerarrangement mogelijk te maken. Voor deze schakelprocedure wordt een stappenplan gehanteerd.

4.6 Examens

In samenwerking met Regionale Opleidingen Centra (ROC en AOC) voor Mbo-opleidingen kunnen de leerlingen van het Baanderherencollege Praktijkonderwijs opgeleid worden voor een diploma op niveau 1 van het mbo (Entree-opleiding). Bovendien behaalt de leerling die zijn leertraject met succes doorlopen heeft een getuigschrift.

4.7 Huisbezoek en ouderavonden

Voor de opvoeding van het kind naar volwassenheid zijn ouders/verzorgers en leerkrachten samen verantwoordelijk. Gezin en school hebben hetzelfde doel: een zo goed mogelijke ontwikkeling van hun dochter/zoon.De uitgangspunten die de school hanteert, dienen door de ouders/verzorgers onderschreven te worden. Tussen ‘te veel laten doen’ en ‘alles voor hen doen’ moet een juiste middenweg gevonden worden. Belangstelling voor wat uw kind op school geleerd heeft en het stimuleren van een zinvolle vrijetijdsbesteding, zodat uw kind ook thuis en in de buurt meer zelfredzaamheid ontwikkelt.De mentor heeft overleg over de persoonlijkheidsontwikkeling van de leerling met de ouders/verzorgers en de leerling. Het is onze taak u

op de hoogte te houden van de schoolloopbaan van uw dochter/zoon. We hopen u door deze schoolgids over zaken betreffende het onderwijs en andere activiteiten voldoende te kunnen inlichten.

HuisbezoekAlle leerlingen in fase 1 worden tenminste één keer per schooljaar door de mentor thuis bezocht in aanwezigheid van de ouders/verzorgers. Dit gebeurt op afspraak en zo mogelijk in de eerste helft van het schooljaar.Ouders/verzorgers blijven graag op de hoogte van de ontwikkeling van hun kind. Daarom vindt er per jaar een aantal ouderavonden plaats. In de maand september is er een algemene ouderavond. Na het algemene, informatieve deel van deze avond gaan de ouders/verzorgers met de mentor mee en worden per jaargroep geïnformeerd over programma en begeleiding.Ook van de leerlingen in fase 5, zij zijn immers de schoolverlaters, voor hen gaan er grote veranderingen plaats vinden, worden de ouders/verzorgers en de leerlingen goed geïnformeerd. In oktober vindt de bespreking van het individuele leertraject plaats. Verder zijn er tweemaal per jaar rapportgesprekken voor alle ouders/verzorgers en de betreffende leerling. Deze gesprekken zijn eind januari en aan het einde van het schooljaar. Tijdens dit gesprek wordt het rapport uitgereikt. Tussen de data van de ouderavonden is de mentor beschikbaar om met ouders te praten over hun dochter/zoon. Het kan ook voorkomen dat de mentor de ouders/verzorgers op school uitnodigt.

SchoolloopbaangesprekkenZodra de leerling de mogelijkheden heeft om door te gaan naar een volgende opleidingsfase wordt een schoolloopbaangesprek afgesproken tussen de ouders/verzorgers, de leerling, de groepsmentor en de teamleider. In dit gesprek worden de afwegingen om door te stromen naar de volgende fase met alle betrokkenen besproken. Bij dit gesprek is de teamleider aanwezig die instemming verleend met de afwegingen om de schoolloopbaan aan te passen. In elk schoolloopbaangesprek wordt het doel bij het uitstroom, het uitstroomperspectief (opnieuw) vastgesteld.

In de eerste fase speelt de vraag; Zit de leerling bij BHC-PrO op de juiste school; Klopt het leer- niveau met de capaciteiten; Heeft de leerling al een beeld van zijn/haar mogelijkheden?In de tweede fase staan deze gesprekken vooral in het teken van de vakkeuze, de schakelmogelijkheid en de persoonlijkheidsontwikkeling.

Page 17: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

In de derde fase wordt vooral gesproken over een mogelijke oriënteringsstage en de keuze voor een bepaalde diplomalijn.In de vierde fase zijn de oriënteringsstage en het doorgaan naar de stageklas met de definitieve examenkeuze de belangrijkste gespreks- onderwerpen.In de vijfde fase, de laatste fase, wordt zowel over de opleidende stage als de vervolgmogelijkheden qua werken en leren besproken.

4.8 Leerlingbegeleiding

Leerlingbegeleiding is alles wat een school doet om het rendement van het onderwijs te verhogen door de goede voorwaarden te scheppen. De drie hoofdterreinen van de leerlingbegeleiding zijn: • het aanleren van algemene studievaardigheden • de sociaal-emotionele ontwikkeling • de oriëntatie op studie en beroep.

Het Praktijkonderwijs kent mentorgroepen van ongeveer 15 leerlingen per mentor. De leerlingen worden daardoor individueel goed begeleid. Zo vallen de leerlingen die extra ondersteuning en aandacht nodig hebben al snel op en kan worden bekeken welke hulp voor hen noodzakelijk is.De coaching door de mentor richt zich vooral op: competenties, lesorganisatie en didactiek. Ook binnen theorievakken wordt zoveel mogelijk gezocht naar praktische, concrete en toepassingsgerichte werkvormen. De mentor werkt nauw samen met andere betrokkenen zoals personeel, het ondersteunend personeel en de orthopedagoog. Mocht een leerling op wat voor gebied dan ook extra zorg of begeleiding nodig hebben of op een andere manier opvallen, dan kan meteen overlegd worden of de leerling bij meerdere leerkrachten hetzelfde gedrag vertoont en er kan, indien nodig, snel actie ondernomen worden. Men kan ook sneller tot uitwisseling van gegevens over de leerlingen komen.Bovendien kunnen de leraren elkaar op succesvolle handelingswijzen attenderen. De bevindingen worden vastgelegd, zodat men ook op genomen maatregelen en afspraken kan terugvallen. Zo nodig komen complexere zaken op de agenda van het Zorg Advies Team terug.

4.8.1 De verschillende begeleidingslijnenWe maken bij de begeleiding van leerlingen onderscheid tussen de ondersteuning in de eerste, tweede en derde lijn. Onder de ondersteuning in de eerste lijn verstaan we de reguliere ondersteuning waar alle leerlingen mee te maken hebben: de ondersteuning geboden door vakdocent, mentor en teamleider. Deze bestaat uit signaleren en begeleiden. Als de ondersteuning in de eerste lijn de hulpvraag van de leerling niet kan beantwoorden, wordt de leerling door de mentor aangemeld bij de zorgcoördinator. De zorgcoördinator coördineert van hieruit de interne (tweede lijn) en externe (derde lijn) ondersteuning die leerlingen wordt geboden.

4.8.2 Eerste lijn

1. De rol van de docentDe docent begeleidt iedere les opnieuw de leerling bij het leerproces. Hij draagt er zorg voor dat het leerklimaat tijdens zijn lessen veilig en zorgzaam is, zodat alle leerlingen zich wel bevinden. De docent signaleert het bij de mentor als hij opvallende zaken waarneemt bij een van zijn leerlingen.

2. De rol van de teamleiderDe teamleider is verantwoordelijk voor de begeleiding van alle leerlingen op de drie gebieden van de leerlingbegeleiding. De teamleider behartigt de dagelijkse gang van zaken en onderhoudt contact met de docenten die lesgeven. Op het Baanderherencollege Praktijkonderwijs is de heer B. Strikkers teamleider. De teamleider beslist na overleg met betrokkenen over het vervolgtraject en maakt met betrokkenen afspraken over de communicatie en terugkoppeling.

4.8.3 Tweede lijn

InformatieplichtAlle scholen in het samenwerkingsverband De Meierij hebben een zorgadviesteam (ZAT). Hierin participeren doorgaans de zorg-coördinator van de school, de arts of verpleegkundige van de GGD, de schoolmaatschappelijke werker en de leerplichtambtenaar. Dit zijn de personen die een signaal kunnen geven aan Zorg voor Jeugd. Voordat zij dat doen worden de ouders en/of verzorgers van deze jongere geïnformeerd. Op het moment dat een signaal wordt afgegeven heeft u dan ook recht op inzage of correctie van mogelijk foute gegevens.

Page 18: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

1. De rol van de zorgcoördinator en ZATAls docenten en de mentor in het reguliere aanbod de hulpvraag van een leerling niet kunnen beantwoorden, wordt de leerling “overgedragen” aan de zorgcoördinator de heer B. Strikkers. De zorgcoördinator is voorzitter van het ZorgAdviesTeam (ZAT) en heeft overleg met mentoren, de orthopedagoog en externe deskundigen als de jeugdarts, de schoolmaatschappelijk werker en eventueel andere interne en/of externe deskundigen. Hij communiceert met de leerling, de ouders, en de mentor. De zorgcoördinator is ook het aanspreekpunt voor de externe zorg in de derde lijn.

Coördinatie van de leerlingenzorg houdt in dat er op school een medewerker is die weet hoe alle procedures, afspraken en taakverdelingen tot stand komen en die daarin ook een faciliterende, sturende en bewakende rol heeft. Binnen de kern van het ZorgAdviesTeam vindt wekelijks, onder leiding van de teamleider, de kwaliteitsbewaking plaats en de controle op de uitvoering en de voortgang van de nieuwe en lopende handelingsplannen. De verslagen van dit ZAT-overleg zijn voor de mentoren digitaal beschikbaar.

2. De rol van de orthopedagoogAan het Praktijkonderwijs is een orthopedagoog verbonden die enerzijds een onderwijsondersteunende taak heeft in het adviseren van leraren, leerlingen, ouders/verzorgers en andere belanghebbende personen bij het zoeken naar de meest adequate handelwijze. Anderzijds wordt de orthopedagoog vanuit de specifieke deskundigheid ingezet voor onderzoek en diagnostiek.

De individuele zorg heeft de mentor, maar als die mentor om wat voor reden ondersteuning nodig heeft bij handelingsvragen rondom pedagogische zaken dan kan de orthopedagoog daartoe om advies gevraagd worden. Vragen van meer complexe aard komen in het ZAT-overleg (zie 4.8.). Tevens ziet de orthopedagoog toe op de uitvoering en de kwaliteit van de leerlingenzorg. Zij leidt de geplande leerlingenbesprekingen en heeft ook met betrekking tot de individuele handelingsplannen een coördinerende en coachende taak ten behoeve van de mentoren.

4.8.4 Derde lijn

In de derde lijn zijn een aantal externe deskundigen beschikbaar om de leerlingen waar nodig extra te ondersteunen. Ook worden er trainingen op maat verzorgd voor leerlingen die daar baat bij hebben, zoals weerbaarheidstraining, faalangstreductietraining.

1. De rol van de ambulant begeleiderIedere leerling met een leergebonden financiering (LGF, rugzak) heeft een ambulant begeleider. Deze is wekelijks aanwezig op school. Hij adviseert school en ouders, is nauw betrokken bij het schrijven van de handelingsplannen en het informeren van de docenten.

2. De rol van de jeugdarts en sociaal verpleegkundigeOp de afdeling Jeugdgezondheidszorg van Boxtel (onderdeel van de GGD van het stadsgewest ’s-Hertogenbosch) zijn werkzaam mevrouw L. Brukx, jeugdarts alsook een sociaal verpleegkundige. Samen met een psycholoog bekommeren zij zich om de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van onze leerlingen. De gegevens van mevrouw Brukx zijn: Centrum voor Jeugd en Gezin, Baroniestraat 22, 5281 JE BOXTEL, telefoon (0411) 657957. Het postadres van mw. L. Brukx is: GGD Hart voor Brabant, Jeugdgezondheidszorg, Postbus 3166, 5203 DD ’s-Hertogenbosch, T. 0900 463 6443 (keuze 2).

3. De rol van de maatschappelijk werkerSchoolmaatschappelijk werk kan, in overleg met de zorgcoördinator, worden ingezet op verzoek van de leerling, de mentor, de orthopedagoog, en/of ouders/verzorgers om kortdurende, (meestal adviserende en regulerende ondersteuning te bieden in de thuissituatie, wanneer dat nodig is.

Ook binnen de school worden jeugdhulpverleningstrajecten aangeboden. Wanneer het zich laat aanzien, dat langduriger hulp noodzakelijk is, kan het schoolmaatschappelijk werk verwijzen naar bijvoorbeeld Sociaal Pedagogische Dienst (MEE), Algemeen Maatschappelijk Werk, of andere hulpverleningsinstanties. Elke dinsdagochtend is de schoolmaatschappelijk werker op school te spreken.

Een afspraak kunt u maken met via het telefoonnummer: T. 06 - 42 94 53 06 of bij Centrum Jeugd en Gezin T. (0411) - 65 79 57

Page 19: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

4.9 Klachtenregeling OMO

Onze school heeft als doelstelling klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht er zich een klacht voordoen, dan dient deze op een effectieve en rechtvaardige manier te worden behandeld. Een klacht dient altijd eerst neergelegd te worden bij de afdelingsleider van de leerling. Deze zal de klacht in behandeling nemen of u doorverwijzen naar de heer J.W. van den Berg, sectordirecteur. Als deze afhandeling door afdelingsleider en sectordirecteur opnieuw aanleiding geeft tot een klacht, dan kunt u deze indienen bij de algemeen directeur van de school, de heer drs. L.W.J. Spaan MME.Daarnaast is er voor het Baanderherencollege een klachtenregeling vastgesteld door de Raad van Bestuur. Op basis van deze regeling kunnen ouders en leerlingen klachten indienen over gedragingen en beslissingen of het nalaten daarvan van personeel, schoolleiding of bestuursleden. Een klacht op basis van de klachtenregeling wordt in behandeling genomen als geen beroepsmogelijkheid mogelijk is op basis van het algemeen reglement of de regeling ter voorkoming van seksuele intimidatie, agressie en geweld (waaronder pesten) en discriminatie. De klachtenregeling kunt u downloaden op onze website www.bhcpraktijkonderwijs.nl.

4.10 Reglement bezwaar en beroep in leerlingenzaken

Het reglement bezwaar en beroep in leerling zaken regelt de procedure welke dient te worden gehanteerd voor de behandeling van bezwaar en beroep tegen besluiten tot toelating, bevordering, schorsing en verwijdering van leerlingen en examenzaken. Het reglement is te downloaden van onze website www.bhcpraktijkonderwijs.nl.

4.11 Intimidatie, agressie en geweld (waaronder pesten) en discriminatieLeerlingen en personeelsleden kunnen alleen goed functioneren als zij zich veilig voelen. Seksuele intimidatie, agressie, geweld (waaronder pesten) en discriminatie kan op geen enkele wijze getolereerd worden. Toch leren de ervaringen in Nederland dat het gevaar altijd aanwezig is. Ter voorkoming van problemen op dit terrein hebben wij op school afspraken gemaakt. Enkele voor ons essentiële aspecten hieruit zijn:• onze school besteedt aandacht aan seksuele agressie, intimidatie en geweld (waaronder pesten) door middel van preventie en opvang; in overeenstemming met eerder genoemde regeling heeft het Baanderherencollege Praktijkonderwijs een

vertrouwenspersoon en contactpersonen aangesteld die tot taak hebben, het verzorgen van de eerste opvang van personen die met seksuele intimidatie, agressie, geweld (waaronder pesten) en discriminatie zijn geconfronteerd en het bieden van hulp en advies.• Het personeel heeft een meldings-, overleg- en aangifteplicht bij vermoedelijke zedenmisdrijven.

De contactpersonen op onze school zijn in principe de directieleden en leraren, maar in het bijzonder de heer B. Strikkers. Het PrO heeft twee vertrouwenspersonen: mevrouw F. Rou en de heer T. Baars. Als een leerling zich niet lekker voelt op school, problemen heeft buiten school, eenzaam, bang of somber is zich zorgen maakt om iemand anders, dan kan een vertrouwenspersoon handig zijn.

Wanneer een leerling een probleem heeft, kan hij contact opnemen met zijn mentor. Die kan doorverwijzen naar een vertrouwenspersoon. Een leerling kan ook zelf naar een vertrouwenspersoon gaan. Met de vertrouwenspersoon kan een leerling een probleem in vertrouwen bespreken. Een leerling mag dus zelf zeggen met wie van de twee vertrouwenspersonen hij een gesprek wil aanvragen. Dit kan door één van hen gewoon aan te spreken of door in een mail te vragen om een afspraak. De vertrouwenspersoon spreekt eerst goed af hoe er met de geheimhouding wordt omgegaan. Daarna luistert een vertrouwenspersoon. Hij praat met de leerlingen om het probleem goed duidelijk te krijgen. Samen bespreken ze de mogelijkheden die er zijn om het probleem op te lossen. Als het nodig is wordt de leerling verwezen naar andere hulpverleners.

4.12 De regeling ter voorkoming van seksuele intimidatie, agressie en geweld

De regeling ter voorkoming van seksuele intimidatie, agressie en geweld (waaronder pesten) en discriminatie is voor de school vastgesteld door de Raad van Bestuur. Op basis van deze regeling wordt de zorg voor een prettig schoolklimaat en een prettige omgang met elkaar nagestreefd. De regeling is de downloaden van onze website www.bhcpraktijkonderwijs.nl.

4.13 Privacyreglement

In het Privacyreglement staat weergegeven op welke wijze binnen de Wet Bescherming persoonsgegevens worden verwerkt. Het privacyreglement is te downloaden van onze website van www.bhcpraktijkonderwijs.nl.

Page 20: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

5. Rondom het onderwijs5.1 Medezeggenschapsraad

Baanderherencollege Praktijkonderwijs heeft een Medezeggenschapsraad (MR-1). Deze vergadert ongeveer eenmaal in de zes weken. De raad bestaat uit drie personeelsleden en drie ouders/verzorgers. Het medezeggenschapsreglement Ons Middelbaar Onderwijs regelt de samenstelling en bevoegdheden van de medezeggenschapsraad. Dit reglement is te downloaden van onze website www.bhcpraktijkonderwijs.nl. De medezeggenschapsraden van het BHC-vmbo en BHC-PrO vergaderen samen met die van het Jacob-Roelandslyceum over onderwerpen die de OMO Scholengroep Boxtel betreffen.

5.2 Ouderraad

De ouderraad stelt zich ten doel een schakel te zijn tussen ouders en school op alle mogelijke gebieden en waarin het kind de centrale figuur is. De ouderraad heeft regelmatig vergaderingen met de teamleider van de school, waarbij zaken worden besproken die van belang zijn voor de leerlingen.De ouderraad kan speciale thema-avonden organiseren waarbij het de ouders/ verzorgers informeert of rondom bepaalde zaken de meningen peilt. Ook worden door het schooljaar heen allerlei buitenlesactiviteiten georganiseerd. Hierbij is de medewerking en de financiële ondersteuning van de ouders onontbeerlijk. De samenstelling van de ouderraad en meer informatie over de ouderraad vindt u op de website.

5.3 Leerlingenraad en leerlingenstatuut

De Leerlingenraad behartigt de belangen van de leerlingen. De teamleider betrekt de raad bij allerlei zaken die de school betreffen. Drie keer per schooljaar vergadert de Leerlingenraad. Teamleider is aanwezig om vragen van leerlingen te beantwoorden en/of deel te nemen aan gesprekken over allerlei zaken. De leden van de Leerlingenraad spreken niet over individuele personen. De teamleider zorgt ervoor dat een kort verslag gepubliceerd wordt op de website van de school en in het mededelingenblad voor het personeel. De rechten en plichten van leerlingen zijn specifiek vastgelegd in het leerlingenstatuut. Het leerlingenstatuut is te downloaden van onze website www.bhcpraktijkonderwijs.nl.

5.4 Financiële rijksregeling voor het schoolgaande kind

Ouders en leerlingen krijgen te maken met de volgende regelingen:

KinderbijslagIs de leerling jonger dan 18 jaar, dan blijft de ouder kinderbijslag ontvangen tot het kind 18 jaar wordt.

Tegemoetkoming scholieren (leerlingen in het voorgezet onderwijs van 18 jaar of ouder)Als een leerling een opleiding in het voortgezet onderwijs volgt en 18 jaar of ouder is, kan hij/zij bij DUO een tegemoetkoming scholieren aanvragen.

5.5 Ouderbijdrage

Leerlingen kunnen zich bij de school inschrijven en aan het reguliere onderwijs en de examens deelnemen, zonder dat ouders verplicht zijn een bijdrage te betalen of verplicht worden het lidmaatschap van een ouderraad aan te gaan. Elke bijdrage die aan ouders wordt gevraagd voor schoolkosten is vrijwillig te betalen. (artikel 27a lid 2 van de WVO). De oudergeleding van de MR wordt vooraf instemming gevraagd met hoogte en bestemmingen van de aan ouders gevraagde bijdragen voor schoolkosten. De school stelt elk leerjaar gratis aan een leerling het voorgeschreven lesmateriaal ter beschikking.

Als vanuit de school atlassen, woordenboeken, laptops, gymkleding, gereedschap, werkkleding, rekenmachines, verbruiksmaterialen, proefwerkpapier, etc. tegen betaling beschikbaar worden gesteld aan leerlingen, kunnen ouders ervoor kiezen deze (aanvullende)materialen bij een andere leverancier aan te schaffen.Op het Baanderherencollege praktijkonderwijs wordt met betrekking tot de ouderbijdrage gehandeld

Page 21: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

conform het OMO-beleid. Het OMO-beleid kent voor de ouderbijdrage twee categorieën. Onderstaand zijn deze categorieën omschreven, inclusief een niet limitatieve opsomming van specifieke materialen en diensten.

Categorie 1:Lesmateriaal, verbruiksmateriaal en diensten door scholen kosteloos aan ouders te verstrekken:• Lesmateriaal: leerboeken, werkboeken, project en tabellenboeken, examentrainingen, eigen leermateriaal van de school, bijbehorend cd’s / dvd’s en de ontsluiting van digitaal leermateriaal (de kosten van licenties) die een leerling in dat leerjaar nodig heeft.• Verbruiksmateriaal (*): zoals proefwerkpapier, verf, hout, tekenpapier, eenvoudige gereedschappen.• Diensten: activiteiten en diensten die het collectieve belang van de school dienen en/of als algemene voorziening gelden: mediatheek, leeszaal, zorgstructuur, computers, leerlingenraad, diploma-uitreiking, viering, introductie, sportdag.

(*) Verbruiksmateriaal is kosteloos voor zover het om een ‘standaardnormale’ hoeveelheid gaat. In specifieke gevallen is toewijzing naar categorie 2 mogelijk.

Categorie 2:Lesmateriaal en diensten door scholen tegen betaling aan ouders te verstrekken:• Lesmateriaal: materiaal dat ouders op verzoek van school aanschaffen, door school omschreven als essentieel vanuit onderwijskundig perspectief en noodzakelijk voor het volgen van onderwijs. In deze categorie valt materiaal dat persoonsgebonden is, door meer gezinsleden kan worden gebruikt en/of meerdere jaren meegaat: agenda, atlas, woordenboek, multomappen, gereedschap, rekenmachine, sportkleding, materiaal studie- en beroepskeuze.

Deze specifieke lesmaterialen voor de (beroepsgerichte) vakken conform categorie 2 kunnen op school besteld worden of zelf door de ouders/verzorgers aangeschaft worden. De eisen van de lesmaterialen ten aanzien van Arbowetgeving zijn op te vragen bij de docent van het desbetreffende vak. Een overzicht van alle overige benodigde lesmaterialen kunt u terugvinden op onze website www.bhcpro.nl

• Diensten: educatieve excursies, culturele activiteiten en andere diensten, door school omschreven als essentieel vanuit onderwijskundig perspectief, maar waarvoor de school geen bekostiging krijgt.

Voor deze activiteiten geldt dat in alle gevallen de school een vervangend programma tijdens de normale lestijd als alternatief moet bieden in het geval de ouder beslist hiervoor niet te betalen. Diensten die niet essentieel zijn vanuit onderwijskundig perspectief, zoals opbergkastjes, een schoolkamp, een wintersportreis of bepaalde festiviteiten, worden gefactureerd als geleverde dienst vanuit het principe ‘de gebruiker betaalt’.

OVERZICHT EDUCATIEVE EXCURSIES EN CULTURELE ACTIVITEITENOp onze website is een actueel en compleet overzicht van educatieve excursies en culturele activiteiten te raadplegen. De verwachtte bedragen staan vermeld en zijn afgestemd met de MR.

Eendaagse excursiesDe kosten worden “op maat” aan de ouders / verzorgers doorberekend. Hierna treft u een overzicht aan van de excursies die gepland zijn voor 2014-2015. Op de website van de school is altijd een actueel en compleet overzicht hiervan te raadplegen met de te verwachten bijbehorende kosten. De kosten dienen door de ouders vooraf te worden voldaan. Indien ouders afzien van het betalen van deze kosten “op maat”, kan de leerling niet deelnemen aan de excursie en wordt een vervangende opdracht aangeboden.

Page 22: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

Eendaagse excursie

Excursie Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Fase 5

Activiteitenweek € 12,00 € 12,00 € 12,00 € 12,00

NPO-dag (sportdag)

€ 11,50 € 11,50 € 11,50 € 22,50 € 22,50

Leerlingen Groen die uitstromen Bezoek aan tuinen van Appeltern

€ 15,00

BHC-dagen

Bestemming / activiteit

Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Fase 5

BHC-dagen fase 1

€ 42,50

BHC-dagen fase 2

€ 40,00

BHC-dagen fase 3, 4 en 5

€ 62,50 € 57,50 € 25,00

Overig

Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Fase 5

Gebruik leerlingenkluisje

€ 20,00 € 20,00 € 20,00 € 20,00 € 20,00

Contributie oudervereniging

€ 3,00 € 3,00 € 3,00 € 3,00 € 3,00

Schoolbenodigdheden

Algemene schoolbenodigdheden welke door de leerling zelf aangeschaft worden voor alle vakken, voor alle leerjaren:

Algemeen: balpennen, potlood, liniaal, gum, kleurdoos, prittstift, puntenslijper, stevige (school)tas, huishoudschaar (links- of rechtshandig), USB-stick, hoofdtelefoon of “oortjes”

Voor de gymlessen: gymbroek, schone gymschoenen, speciale sportsokken, handdoek, een tas om alleen de gymspullen in te doen.

Voor de kooklessen: dichte, lage schoenen, 2 pannenlappen en een theedoek

Page 23: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

Specifieke lesmaterialen

Materiaal Vak / richting Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Fase 5

Sportshirt (vanaf Fase 1, eenmalige aanschaf is voldoende)

Lichamelijke opvoeding

€ 10,00

Werkjas (vanaf Fase 1, eenmalige aanschaf is voldoende)

Techniek € 26,00

Werkschoenen (vanaf Fase 2, eenmalige aanschaf is voldoende)

Technische vakken

€ 28,00

Schort (vanaf Fase 2, eenmalige aanschaf is voldoende)

Zorgvakken en koken

€ 9,00

T-shirt (vanaf Fase 2, eenmalige aanschaf is voldoende)

Zorgvakken en koken

€ 8,00

Poloshirt met naam (vanaf Fase 3, eenmalige aanschaf is voldoende)

Bouw € 14,00

Kosten VCA *(1-malig, is meerdere jaren geldig)

€ 100,00 € 100,00 € 100,00

*Afhankelijk van de beroepskeuze van de leerling

Page 24: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

Kopieer-/printkosten (onder voorbehoud)

Het maken van afdrukken met kopieer- of printapparatuur door leerlingen voor eigen gebruik kan op school plaatsvinden tegen betaling van de kosten. Alleen als een leerling voldoende printtegoed heeft, kunnen opdrachten worden gegeven. Op enkele pleinen staan computers met muntautomaten, waarmee het printtegoed opgewaardeerd kan worden naar het leerling-account.

Kosten kopiëren/printen: € 0,05 per afdruk.

Kosten kopiëren/printen in kleur: € 0,20 per afdruk.

5.6 Schoolboeken en schoolbenodigdheden

Zoals in het voortgezet onderwijs gebruikelijk is, kent ook onze school, sinds die onder de werking van de Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO) valt, het boeken- en materialenfonds. De kosten van alle studieboeken en alle werkboeken en de kosten die gemaakt worden voor projectboeken, eigen leermateriaal (kopieën) van de school, de licentiekosten van digitaal lesmateriaal, videobanden, cd’s en dvd’s met lesmateriaal, etc. komen voor rekening van de school. Daarover hoeft u zich geen zorgen meer te maken. De leerlingen zijn verantwoordelijk voor het zorgvuldig omgaan met de boeken en materialen. De boeken en (digitale) leermiddelen blijven eigendom van de school. De werkboeken worden in dit systeem wel eigendom van de leerling, omdat daarin wordt geschreven en ermee wordt gewerkt. De ouders/verzorgers hoeven zelf geen boeken, cd-roms, e.d. aan te schaffen. De school zorgt ervoor dat elke leerling het bij hem passende lesmateriaal krijgt uitgereikt aan het begin van het schooljaar.

5.7 Financiële zaken

Wijze van betalingVoor de activiteiten waar in het verleden de deelname groot is geweest wordt bij de start van het schooljaar een overeenkomst afgesloten met de ouders/verzorgers van onze leerlingen. Deze overeenkomst is te vinden op onze website. Voor educatieve excursies, behorende bij vakken binnen verschillende leerjaren worden gedurende het schooljaar afzonderlijke overeenkomsten met de ouders/verzorgers afgesloten. Voor deze activiteiten zal de school, bij niet intekenen, een vervangend programma bieden tijdens de normale lestijden. De betaling kan op school plaatsvinden.

Reductie- en kwijtscheldingsregelingIndien de financiële draagkracht van ouders/verzorgers niet toereikend is beschikt de school over een reductie- en kwijtscheldingsregelingDe school verleent onder de hierna genoemde omstandigheden van de verschuldigde bijdrage, op verzoek van de wettelijk vertegenwoordiger, gehele dan wel gedeeltelijke kwijtschelding:a. Indien het gezinsinkomen niet hoger is dan de voor de wettelijk vertegenwoordiger geldende bijstandsnorm;b. Indien op de wettelijk vertegenwoordiger de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen van toepassing is verklaard;

De complete regeling waarin ook de procedure is opgenomen is te downloaden van onze website www.bhcpraktijkonderwijs.nl. Daarnaast verwijzen wij u ook naar de Stichting Leergeld Boxtel. De teamleider van de afdeling waarin u zoon/dochter onderwijs volgt kan u hierover ook informeren.

Stichting LeergeldIn Nederland leven zo’n 340.000 kinderen in gezinnen met een inkomen rond de bijstandsnorm. Anders dan in ontwikkelingslanden, maar in verhouding even schrijnend en bovendien om de hoek. Schoolgaande kinderen - in de greep van de armoede - kunnen niet of weinig met andere kinderen meedoen. Niet met schoolkamp/week, niet met excursie, geen sportclub of kunstzinnige vorming. Meedoen vergroot de horizon van kinderen; zij maken sociale contacten, leren teamgeest, zich handhaven in een groep, leren winnen en verliezen. Als kinderen dit soort dingen niet leren maar worden buitengesloten, komen niet alleen zij ernstig tekort maar zal de maatschappij daar later duur “leergeld” voor betalen.

Page 25: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

Als ouders een aanvraag indienen voor bekostiging van (buiten)schoolse activiteiten komt een medewerker van de Stichting op bezoek om de mogelijkheden te bespreken. Als ouders van deze mogelijkheid gebruik willen maken, kunnen zij een aanvraag indienen bij Stichting Leergeld (06-48658836, [email protected]). Voor in Boxtel woonachtige leerlingen heeft ook de gemeente een regeling die geldelijke ondersteuning biedt in bepaalde gevallen.

Loket wegwijsLoket WegWijs is het loket voor alles wat een mens in zijn dagelijks bestaan aan ondersteuning nodig kan hebben. Hieronder vindt u informatie over 3 thema’s van loket WegWijs.

WelzijnsfondsHet welzijnsfonds geeft een vergoeding voor leuke en nuttige activiteiten op het terrein van sport, cultuur en recreatie. De gemeente vindt het belangrijk dat alle inwoners, ook met een laag inkomen, mee kunnen doen met deze activiteiten.

Bijzondere bijstandBijzondere bijstand geeft een vergoeding voor noodzakelijke, bijzondere kosten die u niet uit uw gewone inkomen kunt betalen.

Computers voor schoolgaande kinderenDeze regeling is bedoeld voor ouders met een kind tot 18 jaar dat op het voortgezet onderwijs zit en die de kosten voor de computer niet (helemaal) uit hun eigen inkomen kunnen betalen.

Hoe vraagt u een bijdrage aan?U vraagt een bijdrage van het Welzijnsfonds aan bij Loket Wegwijs. U krijgt eerst een brief waarin staat of u een vergoeding uit het Welzijnsfonds krijgt. Hierbij zijn vier declaratieformulieren gevoegd. Wanneer u kosten hebt gemaakt, stuurt u een declaratieformulier op met de bewijsstukken van betaling. U mag elk jaar vier keer per jaar een declaratieformulier opsturen.

Heeft u vragen?Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij WegWijs. Meer informatie kunt u vinden op www.boxtel.nl of www.haaren.nl. U kunt WegWijs Boxtel bezoeken op St. Ursula 12 of u kunt bellen met (0411) 655990.

5.8 Beleid inzake sponsoring

Het convenant “Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring”, dat gedragsregels bevat die scholen als richtlijn kunnen gebruiken bij hun sponsorbeleid, is te downloaden van onze website www.bhcpraktijkonderwijs.nl.

5.9 Verzekeringen

5.9.1 Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering biedt de school, met inbegrip van de leerlingen en zij die voor de school actief zijn (zoals personeel en vrijwilligers), dekking tegen schadeclaims ten gevolge van onrechtmatig handelen. De school is echter niet zonder meer aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. De school heeft pas een schadevergoedingsplicht wanneer er sprake is van verwijtbaar gedrag en moet dus tekort zijn geschoten in haar rechtsplicht. De school is niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of, als zij jonger zijn dan 14 jaar, hun ouders) zijn primair zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Een leerling die tijdens de schooluren of tijdens andere door de school georganiseerde activiteiten door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt, is daar dus in de eerste plaats zelf (of de ouders) verantwoordelijk voor. Het is dus van belang dat ouders/verzorgers zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. De school is niet aansprakelijk voor beschadiging aan persoonlijke eigendommen (kleding, fiets, bril enz.) of voor verlies of diefstal ervan, ook niet als deze zijn opgeborgen in een kluisje.

5.9.2 Reisverzekering

Er is een doorlopende schoolgroepsreisverzekering afgesloten. Dit betekent dat deelnemers aan schoolreizen en buitenlandse reizen zijn verzekerd tegen personenschade en zaakschade. De polisvoorwaarden van alle verzekeringen zijn te downloaden van onze website www.bhcpraktijkonderwijs.nl. Indien ouders de dekking van deze verzekering onvoldoende vinden, verzekeren zij hun kinderen op eigen initiatief bij. Voor andere of hogere vergoedingen aanvaardt de raad van bestuur geen aansprakelijkheid.

Page 26: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

5.9.3 School-ongevallenverzekering

De school-ongevallenverzekering dekt de gevolgen van een ongeval, waar niet door een voorliggende verzekering voor verzekerd is. Het komen en gaan van en naar school, via de kortste weg, is meeverzekerd. Activiteiten buiten de school, mits in schoolverband en onder toezicht, vallen ook onder de dekking. Schade aan kleding, brillen, brommers e.d. veroorzaakt door een ongeval, wordt niet gedekt door deze verzekering.

Page 27: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

6. Kwaliteitszorg6.1 Meten is weten

Om zicht te krijgen op de kwaliteit van ons onderwijs heeft de school gedurende de laatste jaren aan intern kwaliteitsonderzoek gedaan. Het Baanderherencollege Praktijkonderwijs neemt deel aan het kwaliteitstraject “Stimulans” van het Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs. In een cyclus van twee jaar worden leerlingen, ouders en medewerkers geënquêteerd.

Vensters voor verantwoordingIeder jaar levert het Baanderherencollege Praktijkonderwijs gegevens aan om invulling te geven aan de kwaliteitsindicatoren zoals die door de Inspectie voor het Onderwijs zijn opgesteld. Het gaat daarbij om: Algemene gegevens; Resultaten; Onderwijsbeleid; Kwaliteit en Bedrijfsvoering! De informatie is te vinden op: www.venstersvoorverantwoording.nlVerder wordt er jaarlijks een avond belegd om in gesprek te komen met oud-leerlingen. Op die manier proberen we zicht te krijgen op de effecten van ons onderwijs ook nadat de leerling de school al verlaten heeft. We gaan hierbij tot vijf jaar terug. Jaarlijks laat het Baanderherencollege Praktijkonderwijs een uitstroommonitor maken, waarbij de school vergeleken wordt met landelijke en regionale metingen. Uit deze meting komt het Baanderherencollege Praktijkonderwijs Boxtel positief naar voren. Het meten van de kwaliteit is met deze acties een structureel punt van aandacht:

• Doen we de goede dingen? • Doen we de goede dingen goed? • Wat vinden anderen daarvan?

Deze drie vragen vormen de kern van onze kwaliteitszorg. Voor meer informatie kunt u de website raadplegen van de inspectie voortgezet onderwijs. www.onderwijsinspectie.nl

6.2 Schoolplan

Voortdurend wordt geprobeerd de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Binnen de leerlijnen en de individuele leertrajecten wordt hier, afhankelijk van de leerling, gebruik van gemaakt. In de achterliggende jaren is in samenwerking met het BHC-vmbo gewerkt aan de aanpassing van het praktijkcurriculum, zodat het onze leerlingen de mogelijkheid biedt een mbo-diploma niveau-1(entree-opleiding) te behalen. Ook met het Agrarisch Opleidings Centrum Boxtel (Helicon) wordt in samenwerking met Praktijkonderwijs Boxtel gekeken naar de realisatie van het diploma Niveau 1 AOC voor leerlingen die in de land- of tuinbouw willen verder gaan. Steeds opnieuw vragen deze ontwikkelingen om actualisering van het schoolplan. Zo is het schoolplan een dynamisch plan.Succes is mede afhankelijk van competenties van de medewerkers. Door middel van teamscholing en individuele ontwikkeltrajecten gaan zij zich verder bekwamen en certificeren. Op de terreinen van activerend leren en klassenmanagement, coachingsgesprekken, gebruik van portfolio wordt de teamscholing verder doorgezet. De ingrijpende onderwijsvernieuwing ten behoeve van het competentiegericht onderwijs blijft teamscholing en begeleiding vragen. Deze begeleiding wordt in 2014-2015 doorgezet.

Page 28: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

7. (School)regels en afspraken7.1 Schoolreglement

Gedrag binnen en buiten het schoolcomplexJij en de anderenOf je buiten of in het schoolgebouw bent, jij vindt het vanzelfsprekend dat je correcte taal gebruikt en respect hebt voor medeleerlingen en personeelsleden. Als je respect hebt voor de ander, dan krijg je dat terug. Aan gepest worden bijvoorbeeld heb jij een grote hekel. Daarom vind jij het logisch dat pesten niet geaccepteerd wordt. Jij vindt het fijn dat wat van jou is niet gestolen of beschadigd wordt en normaal dat jij je eigen bezit en andermans eigendommen respecteert.

Aan risicovol gedrag zoals pesten, stelen, vandalisme, blowen doe jij niet mee, want je wenst niet dat anderen dit afwijkende gedrag naar jou vertonen. “Doe normaal!” biedt jou en anderen veiligheid. Daarom kun je afwijkend en onverantwoordelijk gedrag gerust melden bij je mentor, de conciërge, de pleinmeester, de directie of bij iemand die tijdens de (lunch)pauzes toezicht houdt.

Indien je schade toebrengt aan het gebouw, meubilair, gereedschap, machines of andere zaken van de school, worden de kosten daarvan aan je ouders/verzorgers of aan jou zelf in rekening gebracht.

Uit de les gestuurd Als je uit de les gestuurd wordt, volg je de aanwijzingen van je mentor op.

Het is niet toegestaan om elders in de school of buiten de school te verblijven, als je uit de les gestuurd bent. De betreffende leraar spreekt met jou de datum, de tijd en de plaats af waar je moet nakomen. Bij herhaalde verwijdering uit de les worden ouders/ verzorgers hierover geïnformeerd door de teamleider en wordt je gedrag besproken om herhaling te voorkomen. Bij herhaling van verwijdering uit de les kan interne of externe schorsing volgen.

Risicovol gedragHieronder verstaan wij gedrag waarbij je jezelf en/of anderen in gevaar brengt. Vormen van risicovol gedrag zijn: (digitaal) pesten, vechten, stelen en gebruik van drugs of handelen daarin.

• Indien een vorm van voornoemd gedrag wordt vastgesteld door een personeelslid, een medeleerling of een ander persoon, dan onderzoekt de teamleider het gemelde risicovolle gedrag. De teamleider of zijn plaatsvervanger neemt zo spoedig mogelijk contact op met je ouders/verzorgers.• De teamleider of zijn plaatsvervanger stelt in samenhang met het vastgestelde risicovolle gedrag de maatregel vast.

•Indien een meerdaagse schorsing wordt opgelegd, dan informeert de teamleider de leerplichtambtenaar en de inspectie van het voortgezet onderwijs over de opgelegde schorsing.• Bij herhaling van risicovol gedrag kan de procedure tot verwijdering van school in werking gesteld worden.

Leerlingenbalie en leerlingenpas

LeerlingenbalieDe leerlingenbalie is te vinden in de hal bij de hoofdingang (receptie).Leerlingen melden zich volgens afspraak bij de leerlingenbalie als ze te laat komen, ziek worden, iets willen vragen over hun rooster, iets gevonden hebben, iets kwijt zijn enz.

LeerlingenpasIedere leerling ontvangt een schoolpas met foto en de nodige gegevens erop. De pas is persoonlijk en de leerling dient deze altijd bij zich te hebben. Uitlenen van de leerlingenpas is niet toegestaan, verlies hiervan dient onmiddellijk gemeld te worden bij de teamleider.

Een veilige, gezonde en schone school

Het schoolterreinVind jij het heerlijk om in een nette omgeving te zijn? Als jij iets gegeten en gedronken hebt, dan gooi jij het afval in een prullenbak. Met hetzelfde gemak gooi je je rommel in de afvalbak. Werk dus mee aan een ‘schone school’. Leerlingen mogen nergens in het schoolgebouw roken. Leerlingen wordt het roken ernstig ontraden.

Corvee Jij kunt net als alle andere leerlingen enkele keren per schooljaar aan de beurt komen om binnen en buiten te corvee- en. De medewerkers van de leerlingenbalie informeren je tijdig over de verplichte corveebeurten. Het is zelfs mogelijk dat je strafcorvee krijgt, maar dat heb je zelf in de hand. Elke leerling moet tussen 08.00 uur en 17.00 uur beschikbaar zijn om een strafcorvee uit te voeren.

Page 29: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

Het programma schoolstewardSchoolstewards zijn leerlingen uit een bepaald leerjaar die opereren in duo’s en leerlingen aanspreken op hun gedrag. Het aanspreken van doelgroep tot doelgroep noemen we de peer to peer-methode. Schoolstewards zijn leerlingen die getraind zijn om ongewenst gedrag – zoals rommel maken, schelden en respectloze handelingen – te signaleren en daartegen op te treden. Stewards kunnen op verschillende manieren ingezet worden: in de aula, de gangen, fietsenstalling en bij de uitgang. Dit project heeft relatie met de maatschappelijke stage en met burgerschapsvorming in het algemeen.

In het gebouwRespect voor de ander is de basis voor elk contact. Dat blijkt uit je houding en je taalgebruik. Een school kan niet zonder goede gedragsregels. Daarom zijn er gedragsregels die jij hopelijk ook vanzelfsprekend vindt.

• Aan pesten doe jij niet mee.• In overeenstemming met het dagrooster heb jij je boeken en hulpmateriaal voor alle lessen bij je.• In verband met veiligheid draag je geen hoofddeksel en hoofdbanden.• Je gsm, iPod of overige apparaten staan in het gebouw op ‘uit’; in de grote hal is het gebruik hiervan toegestaan. Houd jij je niet aan deze regel, dan volgt een passende maatregel. • Afval gooi jij in de afvalbakken.• Elke dag lees jij op een van de monitoren in het gebouw of de website de informatie over het lesrooster, corvee of een (oproep)bericht.• Gebruik toiletruimtes op nette wijze, want iedereen heeft recht op schone toiletten.• Op een aantal plaatsen hangen in het gebouw camera’s om diefstal en vandalisme te voorkomen. De videobeelden worden opgeslagen, zodat tussentijdse controle mogelijk is. De conciërge heeft door middel van de camera’s voortdurend zicht op verschillende ruimtes.

Gezonde schoolHet Baanderherencollege maakt zich in schooljaar 2014 – 2015 sterk voor het predikaat ‘gezonde school’. Dat betekent dat in dit schooljaar het aanbod in de schoolkantine nader wordt bekeken en eventueel verder wordt aangepast aan de eisen van gezonde voeding. Daarnaast wordt er bij iedere activiteit waarbij leerlingen aanwezig zijn geen alcohol geschonken, ook niet aan personen boven de 18 jaar. Dit houdt bijvoorbeeld in dat ook de diploma-uitreikingen op het Baanderherencollege alcoholvrij zijn.

Vanaf 1 augustus is de school in alle leerlingruimtes rookvrij. Dat houdt in dat roken voor leerlingen op het gehele schoolterrein, dus ook op en in de directe nabijheid van het buitenterrein niet is toegestaan.

Gebruik van drugs en alcohol is ten strengste verboden.Jij gebruikt en/of handelt niet in vuurwerk, drugs, alcohol en jij gooit niet met voorwerpen. De politie adviseert de directie bij gebruik en/of handel van voorwerpen die wettelijk verboden zijn. Houd jij je niet aan deze belangrijke gedragsregel, dan kan schorsing of zelfs verwijdering van school het gevolg zijn. Jij begrijpt dat tegen risicovol gedrag opgetreden wordt. Bij constatering van ernstig risicovol gedrag en onbehoorlijk taalgebruik naar medeleerlingen en personeelsleden neemt de teamleider of de directeur onderwijs onmiddellijk contact op met je ouders/verzorgers en/of de politie. Veiligheid begint bij jezelf!

Uitgifte paracetamolIn het kader van veiligheid handelen wij op onze school conform de afspraken en regels van het Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen op scholen van de GGZ Midden-Brabant.Dit betekent dat wij geen paracetamol meer verstrekken aan leerlingen. Dit protocol kunt u vinden op onze website bij de downloads.

Roosterzaken / aanwezig / afwezig / ziek / verlof / te laat / spijbelen

LesuitvalOp de website van school of in Magister kun je de dagelijks roosterwijzigingen lezen. Op de monitoren in de hal kun je informatie lezen over lesrooster, corvee en andere zaken.• Indien er geen aanpassing mogelijk is, dan kun jij naar een studieplein gaan om aan je (huiswerk)opdracht te werken.• Zonder toestemming is het niet toegestaan het schoolterrein te verlaten, omdat je ouders/verzorgers ervan uitgaan dat je op school verblijft.

Na de laatste lesJe verlaat na je laatste les zo snel mogelijk het gebouw en het schoolterrein om op tijd thuis te zijn.

Iemand sprekenWil je de teamleider, een leraar of een directielid spreken, dan ga je naar de leerlingenbalie, want daar is men op de hoogte van hun aanwezigheid.

Page 30: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

Informatie en verlof aanvragenAls je bepaalde informatie wenst, dan ga je naar de leerlingenbalie in de hal. Elke vorm van verlof dient vooraf door ouders/verzorgers schriftelijk te worden aangevraagd bij de teamleider.

Te laatAls je te laat bent meldt je je bij de leerlingenbalie in de grote hal. Als je een geldige reden hebt, dan ontvang je een ‘telaatkaartje’ om naar de les te gaan. Het te laat komen wordt in Magister geregistreerd. Je ouders/verzorgers en docenten kunnen zo zien wanneer en hoe vaak je te laat was. Ben je zonder geldige reden te laat, dan kom je in principe dezelfde dag terug om een half uur te corveeën. Je moet je hiervoor na het laatste lesuur melden bij de leerlingenbalie. Sancties en bewaking van de uitvoering van de sanctie liggen bij de leerlingenbalie in samenwerking met de conciërges.

Bij vier maal te laat zonder reden wordt er vanuit de leerlingenbalie een mail naar de teamleider gestuurd. De leerlingenbalie maakt een aantekening in Magister. Helpt dit niet, dan wordt de leerplichtambtenaar geïnformeerd over het ongeoorloofd te laat komen en volgt een leerplichttraject met officiële melding.

ZiekteZiekte of onvoorzien verzuim geven je ouders/verzorgers ’s-ochtends telefonisch door aan de school bij de leerlingenbalie. Je wordt ziek gemeld met de verwachte duur van afwezigheid. Indien de duur van de afwezigheid afwijkt, bellen je ouders/verzorgers opnieuw. Wanneer je na ziekte weer terugkeert op school, dien je een getekend briefje van thuis af te geven bij de leerlingenbalie met de duur en reden van je afwezigheid. Dit briefje wordt gescand en toegevoegd aan Magister. Indien het briefje niet retour komt neemt de leerlingenbalie contact op met je ouders/verzorgers. Je afwezigheid wordt in Magister geregistreerd. Je ouders/verzorgers en docenten kunnen zo zien of je afwezig bent gemeld. Ben je afwezig zonder dat je afwezigheid gemeld is, dan neemt de leerlingenbalie die ochtend nog contact op met je ouders/verzorgers. Er wordt dan gevraagd naar de reden van het verzuim.

Ziek naar huisAls je tijdens de schooluren ziek wordt, meld je je bij de teamleider. Hij neemt contact op met je ouders/verzorgers. In overleg met je ouders/verzorgers wordt besloten of je wordt opgehaald of zelf naar huis fietst. Je krijgt een “toestemmingskaartje” (kaart met telefoonnummer) mee. Afwezigheid door ziekte wordt in Magister geregistreerd door de leerlingenbalie. Van thuis uit wordt naar school gebeld (zie punt 3 “terugbelkaartje”) om te melden dat je goed bent is thuisgekomen.

Ongeoorloofd schoolverzuim• Bij vastgesteld, ongeoorloofd schoolverzuim wordt met jou afgesproken hoe en wanneer de verzuimde lestijden worden ingehaald. Elke ongeoorloofde lestijd haal je dubbel in!• Bij herhaling ontvangen je ouders/verzorgers een schriftelijke uitnodiging voor een gesprek met de teamleider.• Bij hardnekkig ongeoorloofd schoolverzuim ontvangt de leerplichtambtenaar een overzicht van het ongeoorloofde schoolverzuim en zal verder actie ondernemen.

VerzuimspreekuurDe leerplichtambtenaar krijgt jongeren op het spreekuur die hebben verzuimd en/of vaak te laat zijn geweest. Hij kan wijzen op gevolgen van spijbelen of te laat komen. De leerplichtambtenaar geeft hen op deze manier een eerste waarschuwing. Dit is geen officiële waarschuwing en zal daarom door school nog niet gemeld worden in DUO. Het verzuimspreekuur heeft een preventieve doelstelling.

Fiets / brommer / garderobe / kluisje / tassen / jassen

(Brom )fietsenstallingVia de ingang aan de Van der Voortweg, kom jij met je (brom)fiets op het schoolterrein, stap je bij de poort af en loop je naast je (brom)fiets de (brom)fietsenstalling in. Je verlaat daarna onmiddellijk de stalling. (Brom)fietsen op het schoolterrein doe jij dus niet. Zorg ervoor dat je (brom)fiets voorzien is van je postcode, huisnummer en een goed werkend slot. Het gebruik van de fietsenstalling is op eigen risico. De school is niet aansprakelijk voor ontstane schadedoor het gebruik van de (brom)fietsenstalling.

Garderobes / kluisjeAls je gymles hebt, leg je voorwerpen als gsm, horloge, ring, kettinkje, portemonnee e.d. in je kluisje of je laat bepaalde kostbaarheden thuis. Neem niet te veel geld mee naar school. Het is niet toegestaan artikelen in je kluisjes te bewaren die wettelijk verboden zijn. Controle van leerlingenkluisjes door de directie en/of de politie is altijd onaangekondigd mogelijk. Als bij controle voorwerpen worden aangetroffen die niet zijn toegestaan neemt de directie passende maatregelen en/of neemt contact op met de politie. De garderobe is geen verblijfsruimte. Je hangt je jas en andere buitenkleding aan een kapstokhaak of bewaart deze in je kluisje. In je kluisje kun je ook andere eigendommen bewaren. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je spullen.

Page 31: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

KledingGezicht bedekkende kleding (waaronder burka, niqaab) is verboden om redenen van herkenbaarheid en communicatiemogelijkheden.

VrijwaringbedingHet schoolbestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor diefstal, vermissing en/ of beschadiging van eigendommen. De directie is niet verantwoordelijk voor activiteiten waarover vooraf geen schriftelijke informatie is gegeven. De directie is niet aansprakelijk voor vermissing, diefstal en/of beschadiging van eigendommen. Het kan gebeuren dat je iets kwijt bent. Daarom is het verstandig je naam en voornaam in kledingstukken, gym kleding, rekenmachine, gsm, discman en iPod te vermelden. Dit vergemakkelijkt het vinden ervan.

Gezamenlijke ruimtes

PauzerenIn de Tijberzaal en in de grote hal of op het schoolterrein breng jij je pauzes door. Jij gedraagt je in de Tijberzaal rustig. Wil je meer beweging, dan zijn de grote hal en het schoolterrein de beste verblijfsruimtes. Je volgt de aanwijzingen op van het toezichthoudende personeel. Alleen in de grote hal is gebruik van gsm toegestaan. Bij de Tijberbar kun je melk, thee, frisdranken en versnaperingen kopen. Tijdens de pauzes verblijf je nooit in de leslokalen, in de gangen en de trappenhuizen. Je mag zonder toestemming het schoolterrein niet verlaten, omdat je ouders/verzorgers ervan uitgaan dat je op school bent.

Gangen en trappenhuizenDeze zijn geen verblijfsruimtes en je loopt hier rustig, omdat het tijdens de leswisselingen en pauzes druk kan zijn. Eten, drinken en snoepen doe jij hier niet!

LiftpasDe lift wordt gebruikt in bijzondere omstandigheden en alleen met toestemming van de conciërge via een “liftpas”.

SportaccommodatieIn verband met de veiligheid is er altijd een gymleraar aanwezig, voordat je de gymzaal binnenkomt. Voorwerpen als portemonnee en gsm leg je in je eigen kluis. De leraar lichamelijke opvoeding bewaart geen eigendommen van jou. Je hebt immers een kluis of je laat je kostbaarheden thuis. Je volgt de regels op die gelden voor de sportaccommodatie. Douchen en omkleden doe je vlot en op correcte wijze. De kleedlokalen zijn geen verblijfsruimtes en daarom eet, drink en snoep je hier niet.

Administratief / fotomateriaal / bijzondere bepalingen

Administratief Adreswijzigingen, veranderde telefoonnummers e.d. worden zo spoedig mogelijk door ouders aan de administratie doorgegeven. Ouders van een leerling die aan het einde van het schooljaar de school verlaat, geven hiervan zo snel mogelijk bericht aan de schoolleiding.

Gebruik van foto- en filmmateriaalRegelmatig worden er door of namens medewerkers van onze school tijdens schoolactiviteiten foto- en video-opnamen gemaakt. Het komt steeds vaker voor dat deze opnamen worden gebruikt voor publicatie en andere, vooraf afgesproken, doeleinden buiten de school. Zo worden bijvoorbeeld video-opnames en foto’s gemaakt tijdens BHC-activiteiten of meerdaagse reizen en excursies om te gebruiken tijdens ouderavonden of ons Open Huis. Foto’s van onderwijsactiviteiten verschijnen op onze website, in onze schoolgids of brochure of worden ingelijst en in ons gebouw opgehangen. Soms wordt bij een krantenartikel een foto geplaatst van enkele van onze leerlingen.Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) vragen wij alle ouders begin 2014-2015 om een schriftelijke verklaring waarin zij toestemming verlenen. Jaarlijks kan aan het begin van het schooljaar de eerder gegeven toestemming ingetrokken worden.

Bijzondere bepalingenDe algemeen directeur is bevoegd om in dringende gevallen tijdelijke maatregelen te treffen of instructies uit te vaardigen in afwachting van een door het bestuur vast te stellen wijziging of aanvulling van dit reglement.

Tot slotHopelijk heb jij geen problemen met de afgesproken (gedrags)regels. Als jij en de anderen zich hieraan houden, dan is het verblijf op school plezierig en veilig. Dat willen we immers allemaal!

Page 32: BHC schoolgids PRO 2014-2015

bhc.nl

je telt mee op het

8. Jaarrooster8.1 Algemeen

• Introductie-ochtend dinsdag 2 september 2014• BHC-dag/Cultuur-sport-doedag vrijdag 3 oktober 2014• Disco-avond (onderbouw) vrijdag 10 oktober 2014• Sinterklaasviering vrijdag 5 december 2014• Kerstviering vrijdag 19 december 2014• Open huis zaterdag 10 januari 2015• BHC-dag/Cultuur-sport-doedag vrijdag 16 januari 2015• NPO-sportdag dinsdag (bovenbouw) 14 april 2015 dinsdag (onderbouw) 19 mei 2015• BHC-dag/Cultuur-sport-doedag vrijdag 10 juli 2014 • Diploma-uitreiking maandag 13 juli 2015

8.2 De (cijfer)rapporten en de data

Uitreiking individueel ontwikkelingsplan oktober 20141e Semesterrapport januari 20152e Semesterrapport juli 2015

8.3 Vakantierooster

herfstvakantie 20 oktober t/m 24 oktober 2014kerstvakantie 22 december 2014 t/m 2 januari 2015voorjaarsvakantie 16 februari t/m 20 februari 2015goede vrijdag 3 april 2015tweede paasdag 6 april 2015meivakantie 27 april t/m 8 mei 2015hemelvaart 14 mei en 15 mei 2015zomervakantie 20 juli t/m 25 augustus 2015

Tot slotVoor op- en/of aanmerkingen over deze schoolgids kunt u zich telefonisch en/of schriftelijk tot de directie wenden.