Winter 2012/2013

Click here to load reader

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Afdelingsblad 'De 4-jaargetijden' Anbo afdeling Rozenburg

Transcript of Winter 2012/2013

 • Afdeling Rozenburg

  Winter 2013Editie 22

  De Vier JaargetijdenDe Vier Jaargetijden

 • Dit is een uitgave van:

  ANBO afdeling RozenburgDe Vier Jaargetijden

  Jaargang 7 - 2013Winter editie 22

  Colofon:Redactie: Fanny Zuur

  Els t HooftRichard VolkerPeter Meijer

  Advertentie verkoop: Peter Meijer

  Eindredactie: Fanny Zuur

  Contact ingezonden stukken: Acacialaan 38, 3181 BA Rozenburg Brink 18, 3181 PD Rozenburg

  of via email

  E-mail: [email protected]

  Website: www.anbo.nl/rozenburg

  Drukkerij: Rijpsma te Rozenburg

 • VoorwoordAllereerst wil het bestuur van ANBO Rozenburg u een goed en gezond Nieuwjaar wensen. Laten we hopen dat de 13 in het nieuwe jaartal geen ongeluk brengt, maar juist een heleboel geluk, dat kunnen we in deze tijd zeker goed gebruiken.

  Het wordt een jaar waarin veel gaat veranderen en met veel onzekerheid. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de pensioenen en de zorgverzekering. ANBO Anders gaat van start, u heeft er al veel over kunnen lezen. We blijven een vereniging waar belangenbehartiging hoog in het vaandel staat.

  Ook in afdeling Rozenburg zijn er veranderingen. Onze voorzitter, de heer Kast Denekamp, heeft besloten om de voorzittershamer aan iemand anders over te dragen. Wie de nieuwe voorzitter wordt is nog niet bekend. Ook stopt hij met het redactiewerk voor De Vier Jaargetijden, hij is er ooit mee begonnen en heeft er 21 gemaakt. Gelukkig is hij niet verloren voor de ANBO, hij wil actief blijven, maar wil zich nog bezinnen op welk gebied.

  We zijn gestart met een vernieuwde redactie en het resultaat is dit kwartaalboekje. We hopen dat u het kunt waarderen. De aankondigingen van activiteiten komen voortaan op ongeveer een convocatie per maand. Dit scheelt veel papier, goed voor het milieu, maar het scheelt ons ook in de kosten en dat is nodig in deze tijd van bezuinigingen.

  Een andere verandering is de dag waarop de themaochtenden plaats gaan vinden. U heeft het in ons vorige blad kunnen lezen, deze zijn voortaan op een maandagochtend. Het bestuur hoopt dat er net zoveel of nog meer mensen komen als op de dinsdagochtenden.Ik hoop dat we een goed jaar tegemoet gaan.

 • Woning ongeschikt voor zorg- of hulpbehoevendeOuderenorganisaties, gemeenten en woningbouwcorporaties moeten goed gaan samenwerken om het woningaanbod beter passend te maken voor ouderen. Daarnaast moet er betere ondersteuning thuis georganiseerd worden, desnoods door zorgverzekeraars afgedwongen. Dat is nodig om te voorkomen dat ouderen die niet meer in aanmerking komen voor verblijf in een zorginstelling, tussen wal en schip vallen. Met de hervorming van de AWBZ moeten ouderen, ook zorg- of hulpbehoevende ouderen, steeds langer zelfstandig kunnen blijven wonen. In de praktijk blijkt dat vaak niet te kunnen. Dat zeggen patintenfederatie NPCF en seniorenorganisatie ANBO, na veldonderzoek. De organisaties onderzochten wat ouderen nodig hebben om langer thuis te kunnen blijven wonen. In het vorige huis heb ik 61 jaar gewoond. Een eengezinswoning met toilet beneden. Ik wilde er wel blijven wonen maar het ging niet meer. Ik moet s nachts 5 tot 6 keer plassen. Op een traplift durfde ik niet.

  Meestal geen aangepaste woningSlechts een derde van de zelfstandig wonende ouderen in de verkenning woont in een gelijkvloerse (senioren)woning of een woning die aangepast is voor rolstoelgebruik. De meerderheid woont in een eengezinswoning of portiekflat zonder lift. Vooral ouderen die niet goed ter been zijn lopen daar meer risico om te vallen en voelen zich sneller onveilig en eenzaam. Volgens de onderzoekers is het essentieel dat er meer gelijkvloerse rollator- of rolstoeltoegankelijke woningen komen. Om dat te realiseren moeten seniorenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties op lokaal niveau gaan samenwerken.De nachtverpleegster moet uit Gouda komen. Dat duurt een half uur tot drie kwartier. Er zou hier 24-uursbezetting zijn maar te weinig mensen en daardoor te duur. Vannacht ben ik gevallen en moest drie kwartier wachten.

 • Geen vertrouwenOok bleek dat ouderen niet het vertrouwen hebben dat er snel hulp komt als zij na een val of incident alarm slaan. Hierdoor voelen ouderen zich onveilig, en hebben mantelzorgers niet het gevoel dat ze afstand kunnen nemen. Vernieuwing op het gebied van zogeheten onplanbare zorg is vereist: ouderen moeten kunnen terugvallen op ondersteuning bij zowel acute gezondheidsproblemen als geleidelijke achteruitgang. Daarvoor moet er beter worden samengewerkt tussen de aanbieders van ouderenzorg. Zorgverzekeraars kunnen die samenwerking afdwingen. Daarnaast moet hulp van mantelzorgers en vrijwilligers benut worden om het gevoel van veiligheid te versterken. Bijvoorbeeld door het opzetten van telefooncirkels of een sms-alert in de wijk.

  "De hele maatschappij deelt de ambitie dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Maar dat kan alleen als er voldoende hulp en ondersteuning is, n als er voldoende veilige en aangepaste woonruimte is. Dat alles ontbreekt nu", zegt ANBO-directeur Liane den Haan.

  Steeds meer ouderen willen en moeten in hun eigen huis blijven wonen. Nu nog kunnen ouderen met een lichte zorgvraag naar een verzorgingshuis als ze niet meer veilig in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Maar de komende jaren wordt de toegang tot het verzorgings- en verpleeghuis verscherpt. Nieuwe clinten die in 2012 nog in aanmerking kwamen voor lichte zorg in een verzorgingshuis, krijgen in 2013 een indicatie voor zorg thuis.

 • MonitorPatintenfederatie NPCF en seniorenorganisatie ANBO willen dat de gevolgen van de maatregelen uit het regeerakkoord voor ouderen worden gemonitord. De organisaties zijn in principe voorstander van het scheiden van wonen en zorg, maar voorzien in de huidige uitvoering veel problemen voor de zelfstandigheid en kwaliteit van leven van ouderen.

  Mening ANBO ANBO vindt dat de kwaliteit van de Wmo centraal moet staan met voor iedereen betaalbare en goede Wmo-voorzieningen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en te kunnen participeren aan de maatschappij. Gemeenten krijgen steeds meer taken toebedeeld, maar hebben hiervoor voldoende middelen en ondersteuning nodig vanuit het rijk. ANBO pleit voor adequate mantelzorg- en clintondersteuning Betere informatie waar men terecht kan voor mantelzorg-ondersteuning is belangrijk. Zeker nu er steeds meer beroep gedaan wordt op mantelzorgers en het aantal overbelaste mantel-zorgers toeneemt. Toegankelijk Wmo-loket met klantvriendelijke en deskundige medewerkers Er moeten uniforme en betaalbare eigen bijdragen voor Wmo-voorzieningen opgelegd worden door gemeenten. Onder meer op dit punt zijn er teveel verschillen tussen gemeenten. In iedere gemeente een krachtige Wmo-raad, met eigen budget en met leden uit iedere clintengroep van de Wmo. Zorg voor een efficinte overheveling van de functie extramurale begeleiding en kortdurend verblijf naar de Wmo, zodat clinten een adequate en passende ondersteuning blijven behouden ANBO pleit voor een objectieve onafhankelijk efficinte Indicatiestelling.

 • Autobedrijf Lievaart

  Voor reparatie en onderhoud van alle bekende automerken gaat u naar Autobedrijf Lievaart op de hoek van de Emmastraat en Burg Just de la Passirestraat te Rozenburg.

  Tevens verkoop van onderdelen, accessoires en aanverwante artikelen. Voor autobrandstoffen kunt u terecht bij de SHELL tankstation waar u voor de laagste prijs uw auto van brandstof kunt voorzien. U krijgt hier uw korting via United Consumers (info bij ANBO) U betaalt daardoor gegarandeerd altijd de laagste prijs.

  LeKKeRSfeeR

  BeLeVeN

  PLUS Klaassen; de lekkerste supermarkt van Rozenburg !PLUS Klaassen - Emmastraat 84-86,

  3181 GC Rozenburg.Tel. 0181-215776 - Fax 0181-214796

  [email protected]

  Bent u lid van de ANBO? Dan bezorgen wij uw boodschappen gratis!!! Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

  RozenknopjeNieuwjaarswensen maakt men onvergetelijk door ze te verzenden in een ongefrankeerde omslag.

  Bernard Seulsten

 • Computer Opstap Centrum

  Dit zijn zes van de vierentwintig cursisten die afgelopen herfst een van de cursussen van het COC hebben gevolgd.

  De beginners starten met het leren aan- en uitzetten van de pc. Daarna het gebruik van de muis, gevolgd door wat oefeningen met het (dubbel)klikken en slepen. Echt de basis om te kunnen werken met de computer.

  Verder is het gebruik van het toetsenbord belangrijk, hoe verstuur je een e-mail, welke weg legt zon mailtje af en waarom kan het uren (zo niet dagen) duren voordat je antwoord krijgt. Hoe kunnen fotos meegestuurd worden en hoe bewaar ik fotos. Wat is Google en hoe gebruik je dit, hoe kun je dingen opzoeken op internet.

  In de vervolgcursus wordt alles nog eens kort herhaald en wordt er dieper op diverse zaken ingegaan.

  Er is ook een gevorderden cursus, waarin o.a. het bewerken van fotos behandeld wordt. De cursisten vonden het niet alleen leerzaam, maar ook heel gezellig en vonden het jammer dat de cursus voorbij was.

 • Aanmelding computercursus (Start februari 2013)ANBO- en DWR-leden betalen 70,00 - overigen betalen 95,00

  ANBO of DWR lid: ja / nee

  Naam: dhr. / mevr. :Adres:

  Postcode en woonplaats:Telefoonnummer:

  Eventueel e-mail adres:

  Besturingsprogramma: Windows XP / Vista / Windows 7 / weet niet

  Wil de cursus gaan volgen: beginners /