Echo winter 2012

16

description

Dit is de Echo van december 2012

Transcript of Echo winter 2012

Page 1: Echo winter 2012
Page 2: Echo winter 2012

02 ECHO

Nieuwe richtingen sportafdeling

VOETBALSAMENWERKINGSAKKOORD MET

VOETBALFEDERATIE

(OPTIE)

De leerlingen van de richting lichamelijke opvoeding en sport kunnen sinds dit school-jaar kiezen uit drie keuzevakken: voetbal, omnisport en wetenschappen. Vier uur per week kunnen ze zich specialiseren in een van die opties. ” Tien jaar geleden startte onze school met het studiegebied lichamelijke opvoeding en sport”, vertelt directeur Danny Gladinez. “De richting bleek van in het begin een succes. De vraag om meer voetbal in de opleiding klonk echter ook steeds luider”. De optie voetbal houdt vier uur extra voet-baltraining in. Techniek, tactiek en didactiek komen aan bod maar ook het analyseren van een wedstrijd. De opleiding wordt gestuurd door de Belgische voetbalfederatie. Zij organiseert op verschil-lende plaatsen in onze provincie een degelijke opleiding voor jonge voetballers. Samen met burgemeester Francis Stijnen en schepen van onderwijs Katrien Van de Poel ondertekende de vertegenwoordiger van de voetbalfederatie het samenwerkingsakkoord.

VOETBAL KADETTENPLOEG

Proficiat aan de SHT-kadettenploeg!

Onze spelers behaalden de provinciale finale!

Page 3: Echo winter 2012

ECHO 03

EDITORIAALErgens halverwege …Beste ouders en leerlingen,Vraag het de ervaren rot in ’t vak en hij (zij) zal ongetwijfeld beamen dat met Kerstmis het schooljaar voor de helft voorbij is, “gezet is”, zoals wij in de Kempen zeggen.Meteen wordt de kerstvakanti e dan ook het eerste echte ijkpunt van het schooljaar. Tijd voor refl ecti e.Vergelijk het met een voetbalmatch … hal-verwege fl uit de scheidsrechter af. De spelers trekken voor een korte rustpauze naar de kleedkamers.De verliezers likken hun wonden, ontgoo-cheld, zoeken naar excuses en hernieuwde moti vati e. De trainer preekt, ti ert en zalft … Het moet, het kan, het zal beter.De winnaars daarentegen leven op wolken. Tevreden, soms zelfgenoegzaam, maar ook een beetje angsti g, want het ti j kan snel keren. Nog een helft te gaan. Ook het schooljaar is nu in rust, 14 dagen. Tijd voor bezinning.

Was het goed? “Houden zo.” Niet overmoe-dig worden. Een gemeende profi ciat. “Goe bezig!”.Was het minder? “Alles kan beter.” Blijf niet bij de pakken zitt en. “Doe iets.” Op je ouders en het korps kan je rekenen. Alti jd, onvoorwaardelijk.Een voetbalwedstrijd als metafoor voor het schoolleven? Ja, misschien, ups en downs, dat wel, of toch niet … 2,5 miljoen euro als afscheids-premie, daar kunnen wij enkel van dromen, nietwaar mijneer Leekens.Beste leerlingen, geniet van de vakanti e, laad de batt erijen op.En na de feesten … geven we er een lap op. Met z’n allen. In die 2de helft zullen wij absoluut scoren.

Leerkrachten en directi e wensen jullie en het hele gezin een voorspoedig 2013.

D. GladinezWnd directeur

COLOFONEcho is een uitgave van de Stedelijke Handelsschool Turnhout, Parklaan 52,2300 Turnhout.T. 014 43 80 00 E. [email protected] W.www.handelsschool.beDe cover is ontworpen door Joachim Sneyers uit 7 publiciteit.Echo is gedrukt op 100% gerecycleerd papier.

Page 4: Echo winter 2012

04 ECHO

ZO ONDERNEMEND ZIJN DE LEERLINGEN VAN DE HANDELSSCHOOL!NET ALS DE VOORBIJE SCHOOLJAREN STICHTEN EN RUNNEN ONZE LEERLINGEN WEER HEEL WAT MINIONDERNEMINGEN, STUDENTENBEDRIJVEN, JIEHA!-BEDRIJVEN EN OEFENFIRMA’S. ZIJ STELLEN ZICH GRAAG EVEN VOOR:

Bob D’Hondt, Kenneth Francott e, Ward Huybrechts, Manuela Kölling, Niels Levens en Alessandro Royens van 7 verkoop runnen minionderneming S-COVER. Zij produceren en verkopen geper-sonaliseerde beschermcovers voor smartphones en tablets.

Bram Bols, Thomas Dorissen, René Hosselet, Mathijs Melis, Maarten Pijnenborg, Robrecht Rikken en Dries Van Sweevelt van 6 informati cabeheer runnen minionderneming WWWEBIT. Zij ontwerpen websites, geven infor-mati calessen en geven advies bij de aankoop van computerapparatuur.

Hicham Asabdoun, Hassana Bouziane, Marti jn Broeders, Renée De Laet, Laure-Anne Loots, Esther Narjis en Elke Vandecruys uit 6 secretariaat-talen run-nen de oefenfi rma MUSICDESIGN. Zij verhandelen multi media en multi media-accessoires.

Sanne Kielensti jn, Mauranne Geenen en Manon Oprins van 6 handel heb-ben studentenbedrijf JUSTINCASE opgericht. Zij verkopen pakketjes met arti kelen die handig kunnen zijn op elk moment zoals mini-deo’s, kauwgoms, pleisters, verfrissingdoekjes en papie-ren zakdoekjes.

Page 5: Echo winter 2012

ECHO 05

Sam Witt evrongel, Axel Melis en Eli Wouters van 6 handel vormen samen studentenbedrijf ANNO 95. Ze verkopen kwaliteitsvolle verzorgings-producten voor dagelijks gebruik (zeep, shampoo, gel …).

Ilias Aydir, Shana Hoes en Jasper Veulemans van 6 handel runnen studentenbedrijf EXCEPTIONAL en verkopen make-up, zowel afzonderlijk als in pakketjes, in een ecologische verpakking. Mathias van Roij, Jordy Gladines, Sergey

Krokhin, Daniela Covic en Simon Van Sweevelt van 6 handel zijn acti ef in het studentenbedrijf ISUPPORT en verkopen Apple-accessoires.

MINI-ONDERNEMINGEN

Joyce Arthur, Fabian Gashi en Ghanna Blashko van 7 kantoor runnen studen-tenbedrijf LA SQUADRA en bieden u drank en snoepgoed aan.

Page 6: Echo winter 2012

06 ECHO

Jonas Emonds, Sti jn Van Breda, Vince Van de Heijning en Carol Hopmans van 7 kantoor runnen studentenbedrijf SELLPHONE en bieden u verschillende goedkope telefoonaccessoires aan.

Saina Peeters, Fabiana van den Born en Bart Melis van 7 kantoor heb-ben studentenbedrijf WELNESS & RELAX opgericht. Zij verkopen verzorgingspakketjes.

Priscilla Schellekens en Sarah Van Noten van 7 kantoor runnen stu-dentenbedrijf WISHES en verkopen wenskaarten en -ballons.

Johan Vermeiren, Tim Melis en Laurence Jacobs van 7 kantoor vor-men samen studentenbedrijf KEY & WINEACCES en verkopen sleutelhan-gers en kurkentrekkers.

MINI-ONDERNEMINGEN

Page 7: Echo winter 2012

ECHO 07

CultuurdagenPUBLICITEIT SNUIFT CULTUUR OP

Op 13 en 14 september trokken we met onze leerlingen Publiciteit op 2-daagse naar Brugge en Oostende. De intenti e is om onze leerlingen hun culturele blik op de wereld te vergroten. Welke plaats is hiervoor meer uitgelezen dan Brugge? De leerlingen mochten, gewapend met plannetje en fototoestel, op wandel in deze fantasti sche stad. Afspraak in het Groeningemuseum. Hier stond een ontdekkingstocht op het programma doorheen de Vlaamse Primiti even. Voor onze leerlingen Publiciteit is het fi jn om de schilderijen, waarover verteld wordt ti jdens de lessen estheti ca, “in het echt” te zien. Volgens sommigen is het zoals een band zien waar je al jaren naar luistert. Mooi of niet? Fan of niet? Een eeuwige discussie, dus dit laten we in het midden. Maar de ongeloofl ijke techniek van deze meesters is een feit, daar was iedereen het over eens! Na de rondvaart op de Reien trokken we richti ng Oostende. Naar jeugdherberg “De Ploate”. Vrijdagochtend werden we ver-wacht in het kunstmuseum aan zee: muZEE. Een echte aanrader vol prachti ge werken. Ensor, Spilliaert, Alechinsky,… Jammer genoeg kregen we een deel van de vaste collecti e niet te zien door de opbouw van een tentoonstelling, die trouwens ook echt de moeite blijkt te zijn, over Victor Servranckx. De werken van Beaufort04 in Oostende vielen ons een beetje tegen, maar het was goed geweest… Onze honger naar cultuur is weer eens gesti ld. We kunnen er weer eventjes tegen.

Page 8: Echo winter 2012

08 ECHO

HOGER ONDERWIJS TRAMMELANTDonderdag 22 november 2012 zijn de leerlingen van 3 en 4 publiciteit de hele dag opgetrokken met de chauffeurs, controleurs en mecaniciens van de Lijn. De kennismaking was erg fijn. Dan werd er een filmpje getoond waar het duidelijk werd dat er veel schade is aan de bussen. De leerlingen werden bewust gemaakt

van de kosten en tijd die schade met zich meebrengt. Alle leerlingen gingen zich dan in groepjes inleven in een andere persoon. Waar zou jij je aan ergeren als je een mama met baby was of een bejaarde of een student of een leraar of … als je op de bus stapt? De

uitkomst was duidelijk dat iedereen “respect” moet heb-ben voor de anderen.’s Middags zijn we met de “Trammelantbus” vertrok-ken naar de stelplaats op de Merodelei in Turnhout en hebben we samen gepicknickt. Het namid-dagprogramma was leuk. We mochten binnen in het

atelier (waar anders niemand binnen mag). Het was heel indrukwekkend toen we onder een bus door mochten gaan. Diegenen die wilden, zijn ook in de bus op de brug naar boven gehesen. Dinsdag 27 november 2012 hebben de leerlingen van 3 en 4 publiciteit en de medewer-kers van de lijn het project samen overgebracht aan de leerlingen van het eerste en tweede jaar. De leerlingen ontpopten zich tot ware leraars!

RICHTINGEN HANDEL EN BEDRIJFSKUNDE BIJ TOP 3 IN HOGER ONDER-WIJSEen opleiding volgen die aansluit bij je middelbare schoolopleiding en die bo-vendien uitzicht geeft op een boeiende job: een ideaal traject voor leerlin-gen van de Stedelijke Handelsschool Turnhout!Dat de wisselwerking tussen school en bedrijven belangrijk is, beseffen ze in de Turnhoutse Handelsschool al enkele de-cennia. De begeleiding van de piepjonge ondernemers gebeurt professioneel en enthousiast. Met succes!Vorig schooljaar nog kaapten de mini-ondernemingen voor de zoveelste keer op rij de eerste prijzen weg, en won de school de titel van VLAJO-ambassadeur. Dat kwaliteitslabel bevestigt de prima reputatie van de Stedelijke Handelsschool Turnhout op het vlak van ondernemerschap.Nu uit een recent onderzoek blijkt dat handel of bedrijfskunde ook in master- en bacheloropleidingen in de lift zit, verwacht de Stedelijke Handelsschool Turnhout een groeiende interesse voor de richtingen handel en handel-talen.

Page 9: Echo winter 2012

ECHO 09

LIER,HET BRUGGE AAN DE NETE

ZITTEN WE NOG MAAR NET, ALS NIEUWBAKKEN DERDEJAARS, IN DE KLAS EN WE KRIJGEN EEN EERSTE OPDRACHT ONDER DE NEUS GESCHOVEN.EEN VIRTUELE VERKENNING VAN LIER. JA, HET ZIJN MODERNE TIJDEN. HELEMAAL IN DE SFEER VAN FACEBOOK EN ONZE VIRTUELE VRIENDJES. WE SPEUREN NAAR TIMMERMANS EN PALLIETER, BEGIJNHOVEN EN BELFORTEN, STADSOMWALLINGEN …

Onze opdracht is nog maar net ingeleverd en de volgende valt al in onze bus. De route uittekenen, die we op woens-dag 26 september door Lier lopen tijdens onze stadsver-kenning. In realitas, deze keer.

Waarom we als derdejaars een halve dag door Lier zwerven? In de maand mei worden we drie dagen lang ondergedompeld in het historische Brugge. En dit is een voorsmaakje. Zwerven? Jawel, want we moeten deze verkenning op eigen houtje klaren. Van de ene beziens-waardigheid naar de andere:

begijnhof, Zimmertoren, Spui, Grote Markt, St.-Gummarus, …

Onze leraar Nederlands verdenkt er ons van dat we geen kaart kunnen lezen. En gelijk heeft hij. Vandaar de voorzorgsmaatregel van het gezamenlijk uittekenen van de routes. Het is zo al moeilijk genoeg. Want er resten ons tijdens de tocht nog tal van opdrachten. Op elke locatie moeten we, aan de hand van een duidelijk herkenbare groepsfoto, bewijzen dat we daar waren (‘Kilroy was here’).Voor de andere taken moeten we ons brein op scherp

stellen, goed kijken en nog nadenken ook: huisnamen i.p.v. huisnummers, het type begijnhof herkennen, gotische van romaanse architectuur onderscheiden …

In groepjes van drie zwerven door de stad. Achter elk hoek-je duikt wel een leerkracht op. We worden geschaduwd in een ware 007-stijl. Want de V van vrijheid is ook de V van verantwoordelijkheid.Hebben we hier toch wel anders leren aankijken tegen het stadsbeeld. De wortels van het verleden zitten overal, je moet ze ontdekken en leren begrijpen.En ja, Lier is ook 800 jaar jong, net als Turnhout. Dat merk je aan de heraangelegde markt-pleinen in beide steden.

Verzamelen aan de Zimmertoren en een halfuur-tje (extra) vrije tijd, het kan niet op. Dan met de voltallige ploeg naar het station, waar we zelf moeten uitvlooien op welk perron onze trein naar Turnhout stopt. Verdraaid, leren we ook nog met de trein reizen.Gelukkig was er op de terug-weg geen opdracht m.b.t. de NMBS. We hadden het treintraject al uitgetekend op de heenreis. We kenden onze weg.

KLAAR VOOR BRUGGE?

We denken van wel. Het Lierse aperitief smaakt naar meer.

Page 10: Echo winter 2012

10 ECHO

INTERVIEW MET DOMINIC DE GRUYTER

audio visual rental +32 (0)14 44 08 70

PFL.be

VAN 5 T.E.M. 23 NOVEMBER LIEPEN VIER STUDENTEN VAN ONZE ZWEEDSE PARTNERSCHOOL ABB INDUSTRIGYMNASIUM STAGE IN BELGIË. EEN VAN DE BEDRIJVEN DIE EEN ZWEEDSE STUDENT VOOR DRIE WEKEN ONDER ZIJN VLEUGELS NAM, WAS PFL BVBA UIT LICHTAART. PFL IS GESPECIALISEERD IN DE WERELDWIJDE TECHNISCHE ONDERSTEUNING VAN MEETINGS, FESTIVALS, BEDRIJFSEVENEMENTEN EN BEURSSTANDEN. PFL WERD OPGERICHT DOOR DOMINIC DE GRUYTER, EEN OUD-LEERLING VAN ONZE SCHOOL.

Wanneer volgde je les aan de Handelsschool? Ik liep school aan de Parklaan van 1975 tot en met 1985 en volgde er Handel. Dacht je er toen al aan om ondernemer te worden? Niet meteen, maar ik was al wel gepassioneerd bezig met geluid en techniek. Geluid en techniek waren mijn hobby, mijn passie. Ondernemen werd toen nog niet zo duide-lijk gestimuleerd als vandaag de dag, met alle oefenfirma’s en miniondernemingen. Maar onrechtstreeks werd het wel aangemoedigd, we kregen al-

vast een goeie basis mee. M’n schoolse basis van boekhou-ding heeft me zeker geholpen in het nemen van beslissingen in verband met investeringen.Wanneer startte je met PFL? Ik startte eerst als onderne-mer in bijberoep in 1986 als geluidstechnicus en eigenaar van D&F audio.In 1998 startte ik PFL bvba op en werd ik fulltime-eigenaar en zaakvoerder. Hoe is de zaak sindsdien geëvolueerd? In 1998 ben ik gestart als eenmanszaak, en sindsdien is er elk jaar een collega bijgeko-men. Ondertussen zijn we met z’n vijftienen. Hoe kwam je op het idee om met deze zaak te starten? Destijds was ik de FOH (front of House) geluidstechnicus voor tal van Belgische, maar ook internationale bands (the Scabs, the Tramps, Junior Walker & the all stars, Eddy Floyd, Praga Khan, enz.) en ik tourde hiermee de wereld rond. Ik zag dat ik van mijn hobby en passie mijn beroep kon maken en waagde de sprong. Ik begon met het ver-huren en verkopen van geluid, licht en video. Ik hoopte een gat in de markt gevonden te hebben. En dat bleek ook.

Geluid, licht en video werden in de loop der jaren steeds belangrijker zowel in de muziekwereld als in de bedrijfswereld (denk maar aan presentaties, videoconferencing). Een goeie gok, dus!Wat is jullie sterkte? PFL is ondertussen gespecialiseerd in de wereldwijde technische on-dersteuning van meetings, festivals, bedrijfsevenementen en beursstan-den. Onze sterkte is enerzijds onze kwaliteitsgarantie tegen marktcon-forme prijzen en anderzijds het feit dat we alle disciplines - van ontwerp tot realisatie - zelf in huis hebben. We hebben in-house-experten op het vlak van ontwerp, geluid, licht, video, meetingsupport, webcasting enzovoort.Op die manier is PFL de one-stop-shop voor elk (bedrijfs)- evenement. Ben je blij dat je gestart bent als zelfstandig ondernemer? Heel zeker. Zoals ik net al zei: mijn collega’s en ik hebben het geluk dat we van onze hobby ons beroep konden maken. Daarenboven bepaal je als zelfstandig ondernemer zelf je agenda en kan je voor 100% gaan waarvoor je staat.Anderzijds, het is een 7/7- en 24/24-job die verweven zit in je leven. Het stopt nooit. Daar moet je mee kunnen omgaan. Net als met het fiscale klimaat voor de ondernemer in België. Heb je nog een tip voor onze leerlingen als toekomstige ondernemers? Een echte ondernemer gaat 200% voor z’n zaak en laat zich niet ontmoedigen door een of meerdere tegenslagen. Hij blijft doorgaan tot hij zijn doel bereikt heeft.

Bedankt, Dominic, en nog veel suc-ces met je bedrijf!

Page 11: Echo winter 2012

PROJECT ‘MENSENRECHTEN’ VOOR ONZE DERDEJAARSLEERLINGEN Onze leerlingen zijn eerst zelf aan het werk gegaan met inter-actieve opdrachten bij diverse informatiebronnen. Ze gingen op onderzoek en via allerlei bronnen uit hun eigen leefwe-reld (foto’s, cartoons, teksten, filmpjes, …) kwamen ze te we-ten wat jongerenrechten inhou-den. Spelenderwijs verwierven zij heel wat informatie over hun eigen rechten en verantwoor-delijkheden en die van kinde-ren en jongeren in de rest van de wereld. De leerlingen waren erg enthousiast en hebben heel goed meegewerkt!

GLIMLACHEN.BEOnze leerlingen van de eerste graad weten voortaan hoe ze zelf kunnen zorgen voor een schoon en gezond gebit. Daarvoor zorgde het projectuurtje ‘Glimlachen.be’! En nu: poetsen maar ...

PPROJECTEN

KLANKBORDGROEPHallo!!! Mogen wij even jullie aandacht?Wij zijn de nieuwe klankbord-groep!!! Wij zijn allemaal su-perenthousiaste leerlingen uit de eerste graad en wij zorgen voor leuke en ludieke acties op school. Zo hebben we dit schooljaar al kunnen smullen van heerlijke hot-dogs! Maar daar blijft het niet bij: gezonde koekjes, warme cho-colademelk ... stuk voor stuk kleine dingen om de pauzes nog fijner te maken.

ZONNEPANELENSinds het begin van het schooljaar prijken maar liefst 456 zonnepanelen op onze schooldaken. Moeilijk voor de Sint en zijn paard, maar goed voor het milieu!

SCHRIJF-ZE-VRIJDAG!19 oktober. De hele school klom in de pen voor de jaar-lijkse “Schrijf-ze-vrij-actie” van Amnesty International.Het centrale thema was dit jaar vrijheid van menings-uiting, artikel 19 van de Universele Verklaring van de

Rechten van de Mens.In heel wat landen wordt het recht op vrije meningsuiting geschonden en bedreigd. Redacties worden gesloten, boeken en dagbladen ver-boden, internetsites geblok-keerd en bloggers vervolgd. Mensen die opkomen voor hun mening, komen terecht in gevangenissen, worden gemarteld of vermoord.Onze leerlingen schreven een brief naar de Chinese en/of de Iraanse overheid om de on-middellijke vrijlating te vragen van twee journalisten.

10%-REGEL IN TEKEN VAN TAALBELEIDOm taalvaardiger te kunnen worden moet je in de eerste plaats voldoende aandacht schenken aan de taal die je gebruikt!Daarom probeert iedere leer-kracht vanaf dit schooljaar in zijn lessen de houding van onze leerlingen ten opzichte van taal te verbeteren. Als een leerling geen of onvoldoende aandacht besteedt aan taal in een schrif-telijke taak, toets of proefwerk, mag de leerkracht daarvoor 10 procent van het totale aantal punten aftrekken.Een rijke taalkennis vergroot je toekomstkansen, zoveel is zeker! Op de Handelsschool zijn we daar rotsvast van overtuigd!

Page 12: Echo winter 2012

12 ECHO

HEFTRUCKOPLEIDING – 7 LOGISTIEK VIA VDAB KREGEN DE LEERLINGEN VAN 7 LOGISTIEK DE KANS OM GEDURENDE 9 DAGEN EEN INTENSIEVE HEFTRUCKOPLEIDING TE VOLGEN. DEZE HEFTRUCKOPLEIDING VOND PLAATS VAN 22 TOT 26 OKTOBER EN VAN 5 TOT 9 NOVEMBER.

De twee eerste dagen van de opleiding kwa-men voornamelijk neer op het inoefenen van de basisvaardigheden, waarbij de volgorde van de bewerkingen bijzonder belangrijk is:

• Positioneren voor de stapel;• Mast verticaal plaatsen alvorens de last

op te heffen;• Last op hoogte brengen;• Lading boven locatie plaatsen;• Vorken vrijmaken;• Eerst kijken, dan rijden;• Vorken laten zakken tot 25 à 35 cm.

Voor elke leerling werd een heftruck ter beschikking gesteld. De leerlingen dienden met elke heftruck te werken, aangezien de bediening soms verschillend is. Op de derde dag vond er een tussentijdse evaluatie van de leerlingen plaats. Eenmaal de basisvaardigheden onder de knie, dienden ze verder ingeoefend te worden aan de hand van nieuwe opstellingen. Tijdens de zesde dag werden de leerlingen opnieuw onderworpen aan een tussentijdse evaluatie. Wanneer zij voor deze test een vol-doende behaalden, mochten zij overgaan tot het effectief werken in de rekken. Indien niet, dienden zij die oefeningen eerst helemaal onder de knie te krijgen. Uiteindelijk behaalde iedereen dit niveau.Op de laatste donderdag moesten de leerlin-gen een eindtest afleggen om hun diploma als heftruckbestuurder te behalen. Uiteindelijk slaagden vijf van de acht leerlingen in deze eindproef. Zij hebben een certificaat “interne transportmiddelen” ontvangen, dat 10 jaar geldig blijft.

Page 13: Echo winter 2012

ECHO 13

REGIONALE BEURS VOOR

OEFENFIRMA’S

Onze leerlingen van 6 secretariaat-talen en 6 handel waren te vinden op de regio-nale beurs voor oefenfirma’s in Geel (8 november).

Tijdens een beurs voor oefen-firma’s ontmoeten de leerlin-gen klanten en leveranciers, voeren ze verkoopsgesprek-ken met hen, doen ze aan orderregistratie, oefenen ze de juiste attitudes en sociale vaardigheden in. Music Design (6 secretariaat – talen) verhandelt multimedia en multimedia-accessoires en had heel wat succes op de beurs. De leerlingen van 6 handel waren op de beurs aanwezig met Eurogift, de oefenfirma van VDAB, aange-zien ze momenteel een stage ‘Polyvalent bediende’ volgen in samenwerking met VDAB. Die stage leidt de leerlingen op tot “allround” meertalige bediendes die in staat zijn om a.d.h.v. een ERP-software, MS Dynamics Navision, zelfstan-dig administratieve taken uit te voeren.

OP STAGE: DICHTBIJ OF VER WEG!Bijna is het zover. De leerlingen van het zesde jaar boekhouden-informatica, handel, en secretari-aat-talen staan op het punt om te vertrekken naar hun stageplaats. Vanaf 26 januari draaien ze twee weken mee in een bedrijf, ondervinden aan den lijve wat het betekent op de werkvloer te staan. Spannend, wat moeten ze verwachten, hoe gaat het zijn? Voor 12 van onze tso-leerlingen krijgt deze stage nog een extra dimensie. Zij blijven niet in de Antwerpse Kempen, maar verleg-gen letterlijk hun grenzen en stappen het vliegtuig op, richting Zweden. Voor twee weken wordt een gastgezin in Västeras hun thuis. Een Zweeds bedrijf wordt hun stagegever. Het project ‘Internationaal werkplekleren’ is een stageproject voor 12 leerlingen 6 tso. Met de financiële steun van ‘Leonardo da Vinci’ (binnen het programma ‘LifelongLearningPlan’ van de Europese Commissie) gaan Laure-Anne, Renée, Floor, Inez, Hasana, Hanne, Kokky, Katrijn, Shane, Mauranne, Cédric en Robbe op 26 januari het vliegtuig op, richting Västerås, Zweden. Tijdens het teambuildingsweekend leerden ze elkaar beter kennen, ze moeten tenslotte op elkaar kunnen terug-vallen, daar ‘in den vreemde’. Ze leerden ‘Heydå’ , ‘vänster en hö-ger’ en ‘äpple’. Meteen werden de nieuwe woorden geoefend tijdens de lunch. In de namiddag scherp-ten ze hun ‘Overlevingsengels’ wat aan. De leerlingen zullen vooral Engels gebruiken in Zweden, aangezien Zweeds moeilijk is om op korte tijd te leren en Engels de tweede taal is in Zweden.

Hoe het hen vergaat in Zweden kan je volgen op www.handelsschool.be. De reizigers brengen dagelijks verslag uit via hun persoonlij-ke blog. Lees hoe makkelijk of moeilijk het is om te werken in een Engelstalige omgeving; of Zweedse kotbullar wel lekker is; of er leuke winkels zijn in Stockholm; hoe koud het nog in Zweden is begin februari.Intussen maakten de leerlingen ook kennis met enkele ‘echte’ Zweden. De Handelsschool heeft een uitwisselingsproject met het ABBIndustrigymnasium in Västerås (www.abbindustri-gymnasium.se). Van maandag 5 november tot vrijdag 23 november liepen Simon, Isak, Markus en Alexander hun buitenlandse stage. Die stage maakt deel uit van hun laatste jaar in de opleiding ‘Technik’ en ‘Internationelle Perspektiv’. Overdag werkten ze in verschillende bedrijven rond Turnhout, ’s avonds en tijdens het weekend proefden ze van het Kempense familie-leven. Ze aten mosselen, friet met biefstuk, ontdekten de Grote Markt in Turnhout en verwonderden zich over de veelheid aan Belgische bieren. Ze logeerden bij enkele van onze leerlingen. (Simon, Isak, Markus en Alexander liepen stage bij DNCS (Gierle), PFL (Lille) en BMI (Mol). Ze verbleven bij de familie Druyts, de familie Vandenbroek, de familie Loots en de familie Dierckx. We willen iedereen die deze stage mogelijk maakte, daarvoor van harte bedanken. )

Page 14: Echo winter 2012

14 ECHO

EX-TRAMU-ROS

SHT VERLEGT ZIJN GRENZEN

ONTHAAL DOOR ONZE LEERLINGEN De leerlingen van 6 toerisme verzorgden niet enkel het onthaal van ouders op de oudercon-tactavond van 13 november, zij namen ook het onthaal van gasten en sprekers op zich bij het colloquium over de hervormin-gen van het secundair onderwijs.Dat colloquium vond plaats in CC het Bolwerk in Vilvoorde op woensdag 14 november. De organisatie was in handen van het OVSG.

TENTOONSTELLING FIRMA WÜRTH PANORAMA DE VRIES EN OPEN ASIAOp dinsdag 8 oktober 2012 bezoch-ten de leerlingen van 7 verkoop de tentoonstelling Open Asia van Kris Dewitte in de Turnhoutse firma Würth. Maar eerst bewonderden ze een panorama van Turnhout. Het doek, 30 meter lang en 2 meter hoog, is gemaakt met acrylverf. Lau De Vries wilde het werk in de Turnhoutse wa-tertoren exposeren, maar dat stuitte op praktische bezwaren.Kris Dewitte is een fotograaf die een reputatie in de filmwereld heeft opgebouwd. Zijn tentoonstelling is speciaal gemaakt voor de 20ste editie van Open Doek. Dewitte reisde daarvoor vaak naar Azië, Cambodja en China, om foto’s te schieten op Aziatische filmsets.Reinhold Würth is een rijke Duitse ondernemer. Hij heeft in zijn bedrijf in Turnhout een museum geïnstal-leerd, zodat de mensen uit de regio kunnen genieten van zijn gigantische kunstverzameling.

STEDELIJKE HANDELSSCHOOL EN VDAB SLAAN HANDEN IN ELKAARDe Handelsschool biedt optimale kansen aan haar leerlingen door vanaf 1 september 2012 intensief samen te werken met VDAB. Op die manier verhoogt de Stedelijke Handelsschool aanzienlijk de tewerkstellingskansen van haar leerlingen.Zoals bekend wil VDAB werkzoe-kenden aan een geschikte job helpen. Om ook laatstejaarsleer-lingen al op het juiste spoor te zetten, richt VDAB zich voort-aan ook tot dit jongere publiek. De Stedelijke Handelsschool Turnhout grijpt deze kans met beide handen! Daardoor leren de SHT-leerlingen van handel werken met de ERP-software MS Dynamics Navision, en dat binnen het oe-fenbedrijf van VDAB. Daarnaast

volgen de laatstejaars van secretariaat-talen de modules sollicitatietraining en klantgericht telefoneren in het Nederlands, Frans en Engels. Dankzij de gratis heftruckopleiding worden de leerlingen van logistiek erva-ren heftruckchauffeurs. Ook de leerlingen van publiciteit vergroten hun kennis door de VDAB-opleiding Prepress.

“NO CREDIT, GAME OVER”

Op donderdagnamiddag 27 sep-tember namen de leerlingen van 5 boekhouden-informatica, 5 handel en 5 secretariaat-talen deel aan “No Credit, Game Over”. Dit is een stadsspel dat jongeren in beweging brengt rond een sociaal relevant thema, namelijk “schulden”. Met behulp van een tablet-pc baan-den de leerlingen zich een weg door Turnhout in een poging de schulden van hun personage af te lossen. Daarvoor moesten de leerlingen zelf bij allerlei instanties (OCMW, VDAB, CM, banken, uit-zendkantoren, ...) aankloppen en praktische oplossingen zoeken.

Page 15: Echo winter 2012

ECHO 15

TENTOONSTELLING FIRMA WÜRTH PANORAMA DE VRIES EN OPEN ASIAOp dinsdag 8 oktober 2012 bezoch-ten de leerlingen van 7 verkoop de tentoonstelling Open Asia van Kris Dewitt e in de Turnhoutse fi rma Würth. Maar eerst bewonderden ze een panorama van Turnhout. Het doek, 30 meter lang en 2 meter hoog, is gemaakt met acrylverf. Lau De Vries wilde het werk in de Turnhoutse wa-tertoren exposeren, maar dat stuitt e op prakti sche bezwaren.Kris Dewitt e is een fotograaf die een reputati e in de fi lmwereld heeft opgebouwd. Zijn tentoonstelling is speciaal gemaakt voor de 20ste editi e van Open Doek. Dewitt e reisde daarvoor vaak naar Azië, Cambodja en China, om foto’s te schieten op Aziati sche fi lmsets.Reinhold Würth is een rijke Duitse ondernemer. Hij heeft in zijn bedrijf in Turnhout een museum geïnstal-leerd, zodat de mensen uit de regio kunnen genieten van zijn giganti sche kunstverzameling.

Leeslokaal voor 2de graadONTGOOCHELENDE RESULTATEN VOOR ‘RIJBEWIJS OP SCHOOL’Vijf jaar geleden was onze school pilootschool voor ‘Rijbewijs op school’, een initi ati ef van toenmalig minister Katleen Van Brempt. Jongeren volgen theoreti sche lessen op de school en leggen ook hun theoreti sch rijexamen af op school. Deze lessen worden gegeven door instructeurs van de rijscholen, het examen wordt afgenomen door het examencentrum. Daarenboven zijn zowel lessen als examen grati s. Een hele organisati e, maar wel de moeite waard: het slaagpercenta-ge van onze leerlingen lag hoog. Ook in andere pilootscholen was het proefproject een succes; het project werd doorgevoerd in alle Vlaamse scholen. Dat betekent dat ook dit jaar onze zeventi enjarigen zich konden inschrijven voor het theoreti sch rijbewijs op school. Leerlingen kregen een login om te oefenen op de website, ze konden een app. downloaden om te oefenen via een smartphone, de lessen werden georganiseerd op school. Het slaagpercentage ziet er dit jaar echter heel anders uit: slechts 36% van de inge-schreven leerlingen slaagde voor het examen. We merkten dat 14% van de leerlingen gewoon afh aakte, dat leerlingen niet de moeite deden hun login te ge-bruiken, niet studeerden en dus hun slaagkansen minimaliseer-den. Een evoluti e die we betreu-ren en die ons ertoe aanzet het project wellicht bij te sturen.

De Mid Bib voor de tweede graad werd op 11 septem-ber offi cieel geopend met bubbels!In deze prachti ge ruimte kunnen leerlingen stoeien … met woorden.Het prefab-lokaal is omgeto-verd tot een echte leesplek, waar leerlingen van de tweede graad kunnen ver-

dwalen in verhalen; in roeke-loze sti lte kunnen genieten van spannende boeken, ti jdschrift en en kranten.Iedere vrijdagmiddag zul-len mevrouw van Aken en mevrouw Fierens dit lokaal openstellen. Iedere vrijdagmiddag kunnen lezers schuilen onder woorden, die meppen en troosten.

MIDBIB

Page 16: Echo winter 2012

16 ECHO

JIEHA!

Onze schoolleuze ‘Hoe ondernemend ben jij?’ wordt overduidelijk waargemaakt! Het merendeel van onze leerlingen maakt tijdens zijn Handelsschoolcarrière kennis met de boeiende wereld van het ondernemerschap.Interesse in de producten van onze on-dernemers? Via Smartschool kan je hen contacteren.

De leerlingen van 5 verkoop, 4 handel en 4 handel-talen richtten een Jieha!-bedrijfje op.Zij verkopen eerlijke handelsproducten.

JANUARI - FEBRUARI MAART - APRIL - MEI7 - 15 JANUARI 7 MAART

7 PUBL VDAB OPLEIDING 4 KANT EXCURSIE NAAR MECHELEN

18 JANUARI - 9 FEBRUARI 23 - 30 MAART

6 TSO BLOKSTAGE+STAGE ZWEDEN 6 LOSP SKISTAGE IN LA PLAGNE

21 FEBRUARI 25 - 30 MAART

3 BSO BEZOEK AAN COCA-COLA EN VRT 5 TOER REIS NAAR NORMANDIE

22 FEBRUARI 6DE JRN REIS NAAR BARCELONA

ALLEN SHT-QUIZ OUDERCOMITÉ 27 - 29 MAART

5DE JRN REIS NAAR PARIJS

21 APRIL

ALLEN OPENDEURDAG

4 - 25 MEI

6 TOER STAGE IN SPANJE

8 MEI

7DE JRN PROJECT SOLLICITEREN

15 - 17 MEI

3 HT 3 H 4 KANT DRIEDAAGSE IN BRUGGE

Kalender