VMS Sleutel winter 2012-2013

20
België - Belgique P.B. 8800 ROESELARE 1 3/5020 P 005908 SLEUTEL driemaandelijks tijdschrift afgiftekantoor Roeselare 1 verantwoordelijke uitgever: Willy Phlypo Vrije Middelbare School Arme Klarenstraat 40 8800 Roeselare tel. 051 20 42 48 editie: winter 2012

description

tijdschrift VMS Sleutel winter 2012-2013

Transcript of VMS Sleutel winter 2012-2013

Page 1: VMS Sleutel winter 2012-2013

België - BelgiqueP.B.

8800 ROESELARE 13/5020

P 005908

SLEUTEL

driemaandelijks tijdschriftafgiftekantoor Roeselare 1verantwoordelijke uitgever: Willy PhlypoVrije Middelbare SchoolArme Klarenstraat 408800 Roeselaretel. 051 20 42 48

editie:

winter2012

Page 2: VMS Sleutel winter 2012-2013

2

Sleutel winter 2012schooltijdschriftVMS Roeselare

verantwoordelijkeuitgever: Willy Phlypo

Medewerkers:Peter SoetePatrick Van ColenDries VandergunstVincent VanhoorneJohan VanoverbergheLuc Vanrobaeys

Foto’s:Stefaan BeelBart DeforcheSabrine GunstJan VanheckeChris Vermeersch

Druk: Verduyn Rumbeke

Inhoudstafel02 Voorwoord – colofon – inhoudstafel03 Lessen economie doorspekt met actua04 Herdenking Wapenstilstand / nieuwe sporthal05 Nieuwe VMS-kalender met taaltips06-07 Welkom in de VMS - de nieuwe eerstejaars08 De vakverantwoordelijken van de VMS09 Jelle Vyncke: van VMS naar CVO10-11 Ankerdag 2012 eert drie oud-leerlingen12 Patrick Van Colen met pensioen13 Jacques Declercq verlaat de VMS14-15 Sportnieuws16-17 Fotofinish18 Familienieuws19 Personeel VMS-schooljaar 2012-201320 Praktische informatie

CRUISE-BELEVINGGeachte lezers

Het nieuwe jaar 2013 wordt voor de toerisme-industrie ‘het jaar van de cruise’. In de toeristische sector gelooft men dat de reiziger een betaalbare, ontspannende vakan-tie wenst in een niet-alledaags decor. De vroege boekin-gen die worden gedaan, lijken de sector gelijk te geven. Onze school volgt al langer dan vandaag de ‘cruise-bele-ving‘ weliswaar met aangepaste doelstellingen. We willen een betaalbare school zijn en proberen steeds de beste oplossing te zoeken voor ouders en leerlingen. Zo komt de opbrengst van het ontbijtbuffet dat opnieuw een groot succes was, integraal ten goede aan de leerlingen.

Net zoals dat op een cruiseschip het geval is, vind je ook op school een gemengde populatie terug. Personeels-leden, leerlingen, ouders en oud-leerlingen hebben een bijzondere band met elkaar die niet in een-twee-drie uit te leggen is. Er is wederzijds respect en geen ruimte voor egotripperij. In de VMS doet men alles samen. De symbo-liek van de zee zit ook geworteld in de werking van de Oud-leerlingenbond. Zo heette het eerste tijdschriftje ‘Vaar Mee Student’ en reikt de VMS al vele jaren ‘Ankers’ uit aan verdienstelijke oud-leerlingen. Op de Ankerdag van begin december – het cruisegevoel is inderdaad nooit ver weg – werden Kurt Berteloot, Johnny Denorme en Tore Denys gehuldigd. Ze waren alle drie blij met deze waardering van hun vroegere school. Dat doet deugd bij iedereen die van dichtbij of van ver betrokken is bij de VMS.

Ook de bemanning van het VMS-schip streeft tijdens de zesjarige cruise van haar passagiers naar een optimaal welzijn van de leerlingen. Wij wensen gelukkige leerlin-gen te zien. Onze personeelsleden geven met plezier een beetje extra uitleg over de middag of na de lessen. Wij zetten sterk in op pedagogisch comfort voor zowel leerlin-gen als personeelsleden. Door goede omstandigheden te creëren, hopen we dat de leerlingen minder gestrest aan overhoringen en examens beginnen en goede studieresul-taten behalen. Op die manier kunnen ze daarna genieten van… een welverdiende vakantie. We wensen u en uw familie een deugddoende kerstperiode en een schitterend 2013 toe!

Willy PhlypoLuc Vanrobaeys

directie

Page 3: VMS Sleutel winter 2012-2013

3

LESSEN ECoNomIE dooRSpEkT mET aCTUaLITEIT

de financiële crisis, de sluiting van Ford Genk of de fede-rale regering die haar begroting opstelt. Er gaat geen dag voorbij of het televisienieuws, kranten en nieuwswebsites besteden aandacht aan economische berichten. die actua-liteit loopt als een rode draad door de lessen economie die de leerlingen van 3EC4 en 3EC5 krijgen.

Isabel Allegaert (3EC5), Karen Demets (3EC4), Maud De-gryse (3EC4) en Mathieu Leroy (3EC5) kozen na het twee-de jaar voor de studierichting economie. De VMS biedt de mogelijkheid om te kiezen voor vier uur Frans en vijf uur wiskunde (3EC5) of vijf uur Frans en vier uur wiskunde (3EC4). “Ik heb dit schooljaar voor economie gekozen omdat het een heel gevarieerde studierichting is”, vertelt Isabel. “Wiskunde is mijn beste vak en daarom volg ik nu de afdeling met vijf uur wiskunde. Met deze opleiding kan je later nog alle kanten uit en kan je bijvoorbeeld ook een eigen zaak starten.” Ook voor Mathieu waren die 5 uur wiskunde belangrijk. “Ik vind economie een aantrekkelijke richting. Ik zou later informaticus willen worden en daar kan 3EC5 me goed op voorbereiden.” Karen en Maud van 3EC4 vullen aan: “In het tweede jaar konden we al even van economie proeven in het vak SEI. In het nieuws op televisie komen vaak economische onderwerpen aan bod en daar wilden we graag wat meer over weten.”

Klas 3EC5 met bovenaan Coreano Dubus, Mathieu Leroy, Elina Tsukrueva, Dianara Verbouwe, Josefien Reverez, Chloë Beernaert, Sofie Vanrobaeys, Isabel Allegaert en Guillaume Veranneman. Onderaan: Stijn Schotte, Sybil Vandenabeele, Arne Leenknecht en Jana Stubbe.

Vraag en aanbod

Actualiteit vormt inderdaad de rode draad door de lessen economie. “Toen de sluiting van Ford Genk in het nieuws kwam, hebben we dat ook tijdens de les besproken. We brachten krantenartikels mee naar de klas en zochten samen met meneer Desimpele naar de achterliggende redenen van de sluiting”, zegt Isabel. “We bekeken ook filmpjes uit het journaal en pasten dat toe op onze kennis in verband met vraag en aanbod”, weet Karen. “Doordat actualiteit vaak aan bod komt, begrijpen we ook beter de onderwerpen die tijdens het nieuws besproken worden. Ik kijk meestal met mijn ouders naar het nieuws. Vaak kan ik dan de link leggen met wat er in de klas over verteld is en ik begrijp de termen ook beter.” Mathieu: “Ik probeer ook vaak naar het nieuws te kijken, blader door de krant of bekijk nieuwsfilmpjes op internet. We oefenen tijdens de lessen economie ook op de computer. Op websites zoeken we cijfers op en passen die dan toe op de oefeningen die we krijgen.”

Vincent Vanhoorne

Alle infoover het studieaanbod in

de VMS vind je op www.vmsroeselare.be

Page 4: VMS Sleutel winter 2012-2013

4

HERdENkING WapENSTILSTaNd

VmS BoUWT NIEUWE SpoRTHaL

de VmS neemt al vele jaren deel aan de herdenking van Wapenstilstand op de oude stedelijke begraafplaats naast de school. klas 3WETa woonde de herdenking bij en leraar peter Soete gaf deze toespraak.

“Als Roeselaarse school vinden wij het zeer belangrijk om hier vandaag aanwezig te zijn. Niet alleen willen wij hulde brengen aan de mannen en vrouwen die bijna 100 jaar geleden hun leven hebben gegeven om de democra-tie te bewaren, wij willen onze leerlingen ook bewust ma-ken welke offers er toen moesten gebracht worden om dat doel te bereiken. Het is onze taak om de jeugd te tonen dat de geschiedenis soms wreed is en dat er bijna een eeuw geleden jonge mannen het Kanaal overstaken om hier te vechten voor een volk en een land dat niet van hen was. Zij toonden moed en namen hun verantwoordelijkheid op, vaak ten koste van hun eigen leven. We zouden op op-voedkundig en menselijk vlak tekortschieten indien we de jeugd niet blijvend attent maken op de offers van deze sol-daten. Zij verdienen ons allergrootste respect en waarde-

ring. Wees ervan overtuigd, dames en heren, dat in onze scholen deze mannen en vrouwen die hun leven gaven voor ons, altijd zullen genoemd en herinnerd worden met de allergrootste ingetogenheid. Dood is men pas als men is vergeten. En dat is iets wat nooit zal gebeuren.”

Peter Soete

Een eerste schets van de nieuwe sporthal,gezien vanaf de speelplaats.

De voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe sport-hal op de terreinen van de VMS zitten in de laatste fase. “Het ontwerp voor de nieuwe sporthal is bijna klaar”, ver-telt directeur Luc Vanrobaeys. “Bij het ontwerp werd ge-kozen voor een open structuur. De sporthal zal gebouwd worden vanaf de plaats waar nu de prefablokalen staan en het achterliggende terrein dat door de school werd

aangekocht. Vanaf de speelplaats zal je een inkijk hebben in de sporthal via de grote ramen. De sporthal kan in drie speelvelden worden opgedeeld zodat drie klassen er tegelijk aan de slag kunnen. Daarnaast voorzien we ook zes kleedkamers (twee op de benedenverdieping en vier op de eerste verdieping), een

grote berging, een EHBO-ruimte en een lokaal voor de leerkrachten lichamelijke opvoeding. Het is onze bedoeling om de sporthal na de schooluren ook open te stellen voor sportverenigingen. We voorzien met de bouw te kunnen starten in het najaar van 2014. Een jaar later, in het schooljaar 2015-2016, kan de nieuwe sporthal dan in gebruik worden genomen.” In de volgende editie van Sleutel kunnen we een meer gede-tailleerd ontwerp meegeven.

Vincent Vanhoorne

Blijf als eerste op de hoogte

van al het VMS-nieuws: volg ons op Twitter via @VMSRoeselare

Page 5: VMS Sleutel winter 2012-2013

NIEUWE VmS-kaLENdER BooRdEVoL TaaLTIpS

Tijdens het oudercontact van het eerste trimester kregen alle ouders de VmS-kalender 2013 mee naar huis. deze kalender is een initiatief van de werkgroep taalbeleid van onze school. de kalender brengt week na week een klas of een vakgroep in beeld en combineert dit met taaltips.

De leerkrachten Luc Demey, Marino Mercier, Ann Caste-lein, Mike Loose en Veroniek Desombere vormen op onze school de werkgroep taalbeleid. “Samen ontwikkelen we op school activiteiten om taal en talenkennis te promoten”, vertellen Luc Demey en Marino Mercier. “Zo stimuleren we de leerlingen om deel te nemen aan de wedstrijd voor Frans ‘Olyfran’ of de opstelwedstrijd van het Davidsfonds. In het verleden organiseerden we ook al een poëziewed-strijd op school. We nemen ook initiatieven naar onze collega’s-leerkrachten. Zo geven we richtlijnen om tot een duidelijke vraagstelling te komen bij examens zodat er geen punten verloren gaan omdat een leerling de vraag niet begrijpt. We hadden ook een pedagogische studie-dag rond taalbeleid om iedereen bewust te maken van het belang van een correcte taal.”

Klassen in beeld“Voor onze kalender met taaltips lijstten we de meest cou-rante taalproblemen op. We concentreerden ons op die woorden of uitdrukkingen die we vaak fout horen gebrui-ken. Op elk kalenderblad staat een klas of een vakgroep met leerkrachten. Zij beelden de taaltip uit. Op elke foto werd een tekstballonnetje aangebracht en onder de foto vind je duiding omtrent het correct gebruik van de taal. De kalender bevat niet alleen taaltips in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, Duits en Spaans. Dankzij de crea-tiviteit van Veroniek Desombere en fotograaf Stefaan Beel

kon alles mooi in beeld gebracht worden. We zijn ook blij dat twee cartoonisten hun medewerking verleenden aan onze kalender: Roeselarenaar Steven ‘Lectrr’ Degryse die cartoons maakt voor De Standaard en onze eigen leraar Steven Selschotter. In 2013 vertoeven de VMS’ers dus in goed taalgezelschap! Dankzij de steun van sponsors konden we deze kalender gratis aanbieden aan de VMS-gezinnen.”

Vincent Vanhoorne

Klas 5WW legt het verschil uit tussen ‘geregeld’ en ‘regelmatig’.

Cartoonist Steven Selschotter zet de puntjes op de i.

Page 6: VMS Sleutel winter 2012-2013

6

WELkom IN dE VmS: 124 NIEUWE LEERLINGEN IN HET EERSTEJaaR

1Aa

Bovenaan: Yasmine Lybeer,

Céline Ver Eecke, Lowie Raveschot,

Gianni Verbrugghe, Egon Despeghel, Mathieu Derycke.

Midden: Lore Pype, Marie-Julie

Hemeryck, Aharon Hovsepyan,

Warre De Wandel, Toon Lamote,

Glenn Wannijn, Thanawat Vranken,

Olivier Leroy, klastitularis Hans

Delafontaine.Onderaan: Chloë Lingier,

Nathalie Lapere, Isabelle Huyghe,

Birgit Penninck, Babette

Vanspeybrouck, Simone Wydooghe,

Graciana Dudek.

1Ab

Bovenaan: Mathijs Vermeesch,

James Andries, Yaron Beernaert,

Simon Callebert, Maxime Casteleyn,

Zadaco Vankeirsbilck.Midden: Jorre Decaluwe, klastitularis

Lindsey Cneut, Delphine Deklerck,

Marie-Bo Sans, Helene Gruyaert,

Michelle Wielfaert, Hermien

De Baene, Gauderic Vanneste.

Onderaan: Eef Kuyle, Emily Beel-

prez, Frauke Tetaert, Ella Devlamin-

ck, Noor Vandendriessche, Saar

Gevaert, Phaedra Van Brabant,

Febe Cuvelier.

1Ac

Bovenaan: Lieze Mortelé, Eline

Taillieu, Nitai Whitlock, Rien Desim-

pele, Jules Debruyne, Kasper

Verstraete, klastitularis Maaike

Decock.Midden: Arne Thorrez, Xander

Luteijn, Paola Stöhr-Botar, Fien Van

Eeckhout, Sarah Lauwers, Jana

Verlinde, Anouk Bouckenooghe,

Guillaume Van Coillie.Onderaan: Emely Dewachter,

Jade Vansteenkiste, Moica Martens,

Louis Herreman, Baptiste Verhoest,

Emiel Labeeuw, Caitlin Vanneste.

Page 7: VMS Sleutel winter 2012-2013

7

WELkom IN dE VmS: 124 NIEUWE LEERLINGEN IN HET EERSTEJaaR1Ad

Bovenaan: Benoit Geerolf,

Niels Thienpont, Yaron Coussée,

Simon Verlinde, Nathan Degryse,

Arthur Vincke, Thomas Demuynck,

Jens Vangheluwe, Sophie Bostoen,

Louise Mouton, klastitularis Saskia

Vanderhaeghe.Midden: Emile Bonte, Justien

Tylleman, Femke Callebert, Janne

Vandermeulen, Amber Eghermanne,

Michiel Claeys.Onderaan: Yasmina Zaoui,

Manon Dumortier, Axelle Debaes,

Lisanne Spruytte.

1Ae

Bovenaan: Jarne Dejonghe,

Rob Landuyt, Timon Braeckeveldt,

Ruben Desmet, Wouter Huyghe.

Midden: Marieke Deprez,

klastitularis Hans Lesage, Axelle

Djordjevic, Brent Vansteenkiste,

Xavier Baekelandt, Jaron

Jonckheere, Shenaya Dewaegemaecker, Aicha Coppenolle, Thomas Froyman.Onderaan: Paulien Buyse,

Marie Sierens, Yllka Bublak,

Lune Stock, Lisa Patteeuw,

Elles Maertens, Elize De Kestelier.

1Af

Bovenaan: Rani Beckers, Siebe

Vandevoorde, Viktor Degryse,

Lijs Devoldere, Hanne De Boe,

Valentine Callebaut.Midden: Laura Vandewalle, Levi

Vandevyvere, Matthias Ghesquière,

Ewout Casier, Alix Declerck,

Zalina Tsukrueva, Béatrice Chong,

Amber Vandamme.Onderaan: Yentl Beernaert,

Ruben Tyberghien, Amber Degryse,

Joshua Vansteenhuyse, Michelle

De Wulf, Robrecht Maertens,

klastitularis Lore Vandamme.

Page 8: VMS Sleutel winter 2012-2013

8

“VakWERkING IS BELaNGRIJkE pIJLER”

de leerkrachten van elk vak zoals wiskunde, Nederlands of aardrijkskunde vormen samen een vakgroep met aan het hoofd een vakverantwoordelijke. “deze vakgroepwer-king is een van de sterke pijlers van onze school”, zeggen de directeurs Willy phlypo en Luc Vanrobaeys.”

“Onze vakverantwoordelijken gaan het engagement aan om de werking voor hun vak te coördineren. Het doel van dit overleg tussen de leerkrachten van eenzelfde vak is de kwaliteit van elk vak op een hoog niveau te houden en dit van het eerste tot en met het zesde jaar. De leerkrachten die in eenzelfde jaar hetzelfde aantal uur een bepaald vak geven, overleggen voor het opstellen van de examens. Daarbij wordt ernaar gestreefd om een groot deel van het examen gelijk te maken. Er zijn ook afspraken voor de verbetersleutels en leerkrachten bekijken ook elkaars examens. Binnen elke vakgroep worden ook praktische afspraken gemaakt omtrent de maatregelen die zorgleer-lingen krijgen. Vakgroepen bespreken onder meer ook de attitudes van de leerlingen, de handboeken die op school gebruikt worden en de leerlijnen over de verschillende jaren heen. De vakverantwoordelijken onderhouden ook goede contacten met de pedagogische begeleiders en werken samen met de vakverantwoordelijken van de an-dere scholen van de scholengroep Sint-Michiel.”

De vakverantwoordelijken van de VMS met bovenaan Dries Vandergunst (aardrijkskunde), Marino Mercier (Frans), Alexander Willaert (geschiedenis), Ann Renier (lichamelijke opvoeding), Bart Caes (Duits), Luc Demey (Nederlands), Geert Beuselinck (economie), Dirk Decae (muziek), Evelyne Raes (techniek), Friedel Forret (cultuur- en gedragswetenschappen). Onderaan: Hans Delafontai-ne (biologie), Lieven Verstraete (wiskunde), Isabel Bostyn (ICT), Goedele Vandenbussche (godsdienst), Mieke Boes-mans (fysica), Ann De Splenter (esthetica), Mike Loose (Engels), Griet Claeys (chemie).

Opvolging doorlichting“Enkele keren per jaar vergaderen wij als directie ook met alle vakverantwoordelijken samen. Eind augustus is er altijd een eerste overlegmoment waarbij we een tweetal werkpunten formuleren. In de loop van het schooljaar wor-den deze werkpunten door de vakgroepen in de praktijk omgezet en op het einde van elk jaar bekijken we wat er concreet gerealiseerd werd. Dit schooljaar wordt vooral gewerkt rond enkele aandachtspunten die door de onder-wijsinspectie tijdens de doorlichting werden aangereikt. Als directie zijn we blij met de goede vakgroepenwerking op onze school en het engagement dat de vakverantwoor-delijken aan de dag leggen. Naast de vakgroepwerking bestaat er in de VMS ook een pedagogische werkgroep die zich richt op schoolgebonden thema’s. In deze werk-groep komen zaken zoals het schoolreglement, het exa-mensysteem of communicatie met de ouders aan bod.”

Vincent Vanhoorne

Page 9: VMS Sleutel winter 2012-2013

JELLE VyNCkE, VaN VmS NaaR CVo

Roeselarenaar Jelle Vyncke is lesgever in CVo Roeselare maar hij heeft ook een VmS-verleden. Zijn hele familie kent de VmS-campus trouwens zeer goed.

“Ik heb in het middelbaar inderdaad in de VMS geze-ten waar ik de afdeling Boekhouden Informatica heb ge-volgd”, begint de 27-jarige Jelle zijn verhaal. “De VMS was een logische keuze want mijn ma Griet geeft er Plas-tische Opvoeding. Ik heb in het eerste jaar les gehad van haar. Hoe dat is ? Ferm overschat. Iedereen denkt dat dit speciaal is maar op school is dat een leerkracht als een ander. Het grote voordeel was wel dat ik mijn punten altijd voor de andere leerlingen wist (lacht). De sfeer in de VMS was schitterend en vooral in de laatste jaren werden we behandeld als jongvolwassenen. Dat was prachtig.”

“Na mijn middelbare studies heb ik Multimedia en Com-municatietechnologie gestudeerd in Kortrijk. Ik koos de specialisatie Webtechnologie en deed het laatste jaar mijn stage in CVO Roeselare. Toen ik afstudeerde, kreeg ik de

kans om te beginnen als lesgever Informatica. Dat was spannend. Of de eerste lessen vlot verliepen ? Helemaal niet ! Ik had nog nooit lesgegeven en volgde snel een D-cursus, nu heet dat een SLO-cursus. Ondertussen loopt het vlot en ben ik het na zes jaar gewoon.”

“Ik geef nu Informatica en Digitale Fotografie maar ben ook nog medeverantwoordelijk voor de CVO-website. Onderhoud en nieuwe webtoepassingen voor bijvoor-beeld de Internationale Week zijn voor mij. Ik amuseer me enorm in CVO. Ja, het is echt: op een dag vind je de job van je leven.”“Mijn pa en mijn zus hebben ondertussen ook al de weg naar het CVO gevonden. Ze volgen allebei Spaans bij mijn collega Eva Andries. En ja, ik vermoed dat ze hun best doen. Eva praat alleszins nog tegen mij (lacht).”

Peter Soete

THUISOP SCHOOLTHUISOP SCHOOL

REGIO ROESELARE - ARDOOIE

Respect is ons recept!

Bezoek ons op de infodagen of maak vrijblijvend een afspraak!

Kattenstraat 33 - 8800 Roeselare - T 051 25 90 00 - [email protected]

HARTELIJKE OPVOEDING

effi ciënte studiebegeleiding - deugddoende ontspanning

eigen keuken - individuele kamer

Respect is ons recept!

HARTELIJKE OPVOEDING

www.internatenroeselare.be

Alle opleidingen

van CVO Roeselare vind je

terug op

www.cvoroeselare.be

Page 10: VMS Sleutel winter 2012-2013

10

20ste aNkERdaG VaN oUd-LEERLINGENBoNd WaS WEER SFEERVoL VmS-EVENEmENT

de oud-leerlingenbond van de VmS reikte op zondag 2 december voor de 20ste keer ankers uit aan verdienstelijke oud-leerlingen. de ankers 2012 hangen voortaan in de woonkamers van kurt Berteloot (directeur van de Vlaamse dienst voor het katholiek Volwassenenonderwijs), Johnny denorme (oud-leraar van de VmS) en Tore denys (gere-nommeerd tenor).

Kurt Berteloot

Kurt Berteloot studeerde in 1979 af aan de VMS. Na zijn studies Germaanse talen kon hij aan de slag in de avond-school van de VMS, de Roeselaarse Leergangen, waar hij twee avonden per week Engels gaf. Tot 1989 bleef Kurt lesgeven in de avondschool, een parttimebaan die hij combineerde met een job in het verzekeringskantoor van zijn vader. Eind de jaren ’80 telde de avondschool twaalf leerkrachten talen en informatica. Op het ogenblik dat Willy Phlypo directeur werd van de dagschool, werd Kurt Berteloot directeur van de avondschool. Onder impuls van Kurt Berteloot groeide de avondschool uit tot een van de sterkste spelers in West-Vlaanderen. De cursistengroep zou de komende jaren vertienvoudigen: van zo’n 400 naar meer dan 4.000. Kurt Berteloot startte in 1989 als halftijds directeur, een opdracht die hij combineerde met lesgeven. Later kon hij zich volledig op de leiding van de avondschool focussen. Hij omringde zich met goede mede-werkers, volgde de evoluties in het volwassenenonderwijs op de voet en werkte de fusie met het VTI uit waardoor de opleidingsportefeuille van CVO Roeselare aanzienlijk verruimd werd.

Hij bleef bijna 20 jaar directeur van onze avondschool en werd in 2008 directeur van de Vlaamse Dienst voor het Katholiek Volwassenenonderwijs. In die functie is hij ver-antwoordelijk voor de pedagogische ondersteuning van de centra voor volwassenenonderwijs in Vlaanderen in opvolging van doorlichtingen en kwaliteitszorg. De dienst zorgt ook voor juridisch-administratieve ondersteuning, bijvoorbeeld in personeelsdossiers. Kurt Berteloot verte-genwoordigt ook de werkgevers wanneer over wetteksten moet onderhandeld worden of wanneer het onderwijsbe-leid voor de CVO’s uitgestippeld wordt. Kurt zorgt ervoor dat hij op dat vlak een visie kan vormen in samenspraak met de centra, want hij vindt het belangrijk dat er een draagvlak is voor bepaalde beslissingen of hervormingen. Door zijn ervaring bij CVO Roeselare kan hij ook goed inschatten wat een bepaalde maatregel precies betekent voor de CVO’s.

Johnny Denorme

Johnny Denorme ging in september 1973 aan de slag in de school waar hij ook zijn middelbare studies volgde. Nadat hij afstudeerde aan de Normaalschool in Torhout kon hij onmiddellijk in de VMS aan de slag want Urbain Vandenbroeck ging met pensioen. Na twee jaar verliet hij de VMS even om zijn legerdienst te vervullen. Onder-tussen was hij ook getrouwd met zijn buurmeisje Brigitte Loyson. Aanvankelijk gaf Johnny Denorme economie en fysica in het tweede en derde jaar, later werd wiskunde zijn hoofdvak. Tijdens zijn loopbaan in de VMS heeft het altijd goed geklikt met de leerlingen. In de tijd dat dit door de inspectie nog niet echt gewaardeerd werd, sprak hij de leerlingen toch met hun voornaam aan. Hij zag zijn publiek in de klas door de jaren heen ook evolueren, maar zeker niet in negatieve zin, beklemtoont hij. De leerlingen werden opener en Johnny evolueerde mee, waardoor hij ook met zijn pensioen in zicht, heel erg gewaardeerd werd door dat jong geweld.

De jaarlijkse schoolreis naar Parijs – hij ging wellicht een 30-tal keren mee – was steeds een bijzondere dag. Niet alleen voor onze laureaat van het Anker, maar ook voor de leerlingen voor wie het vaak hun eerste grote schoolreis was. Zeker in de beginjaren toen er nog niet zoveel ge-reisd werd. Johnny zette zich ook in om van de VMS een sportieve school te maken. Hij begeleidde de schoolploe-gen en trok zelf ook de voetbalschoenen aan in het lera-renteam. Je mocht Johnny altijd vragen om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten. Recent vervoegde Johnny de kookploeg van het kamp voor de eerstejaars en ook volgend jaar gaat hij met onze eerstejaars in de potten roeren in Westouter. Je merkt het, Johnny is de verpersoon-lijking van de slogan ‘eens VMS’er, altijd VMS’er’. Zijn collega’s zijn dan ook blij als hij na zijn bewegingsuurtje in de FitClass, heel af en toe op vrijdagavond nog eens de bar binnenkomt. Wie de VMS in zijn hart draagt, en bovendien al meer dan 40 jaar lid van de Oud-leerlingen-bond is, heeft het Anker meer dan verdiend.

Page 11: VMS Sleutel winter 2012-2013

11

20ste aNkERdaG VaN oUd-LEERLINGENBoNd WaS WEER SFEERVoL VmS-EVENEmENT

Tore Denys

Tore startte op 1 september 1987 in de VMS. Toen al was duidelijk dat er muzikantenbloed door zijn aderen stroom-de. Hij startte studies trompet aan het conservatorium in Antwerpen. Een vriendin merkte op dat hij best wel een mooie stem had en Tore volgde enkele zanglessen. Hij deed audities bij het Wereldjeugdkoor, een project van Jeugd & Muziek en werd geselecteerd voor een muziek-reis door Uruguay, Paraguay en Argentinië. Hij bleef ook de daaropvolgende jaren lid van het Wereldjeugdkoor en werd door verschillende muziekensembles in ons land ge-engageerd. Ondertussen rondde hij zijn trompetstudies in Antwerpen af met een masterdiploma.

Met die muzikale bagage, maar zonder centen op zak, trok Tore in 1998 naar Wenen waar hij deelnam aan het ingangsexamen van het conservatorium. Tore werd opge-nomen in het Arnold Schönberg Chor en ging als solist met dit koor op diverse tournees. Een jaar later werd hij lid van het koor van de Weense Staatsopera en zong elke zomer twee maanden bij de Salzburger Festspiele. Later zette hij de stap om zelfstandig zanger te worden zodat

hij op muzikaal vlak volledig zijn eigen weg kon gaan. Hij richtte zijn eigen ensembles op en investeerde er veel tijd en energie in om die te maken tot wat ze op vandaag zijn. Hij stichtte onder meer Vivante, een ensemble dat vooral muziek brengt uit de Italiaanse vroegbarok voor twee te-noren en continuo. Een ander ensemble van hem, Cinque-cento, viel internationaal in de prijzen en nam recent een cd op met muziek van de Roeselaarse componist Adriaen Willaert. Tore is sinds 2006 ook lid van Capilla Flamenca, een vocaal-instrumentaal ensemble dat zich richt op het po-lyfone repertoire van de jaren 1400 tot 1600. Met Capilla Flamenca toert Tore de wereld rond en het gezelschap sleepte al enkele prestigieuze prijzen in de wacht. Binnen de wereld van de klassieke muziek geniet Tore Denys een uitstekende reputatie en met het Anker geeft ook de VMS Tore de erkenning die hij verdient.

Vincent Vanhoorne

Bovenaan: Dries Gruyaert (OLB-bestuur), Amand Cracco (Anker ‘98), John Goddeeris (Anker ‘10), Dieter Desmedt (OLB-bestuur),

Edwin Billiet (Anker ’04), Patrick Van Colen (Anker ‘04), François Deroo (Anker ‘02), José Saelen (Anker ‘94), Eric Reynaert

(Anker ‘02), Jacques Vanderhaeghe (Anker ‘91), Eddy Dewaele (Anker ‘01), Vincent Vanhoorne (voorzitter OLB), Geert Deraeve

(Anker ‘05), Goedele Vandenbussche (OLB-bestuur), Jos Willem (Anker ‘00), Frederik Depaepe (OLB-bestuur), Georges Decoene

(Anker ‘95), Gilbert Degryse, Jozef Reynaert (Anker ‘97), Pierre Samoy (Anker ‘94), Erik Grimonprez (Anker ‘06), Patrick Soenen

(Anker ‘11), José Debels (Anker ‘10).

Onderaan: Marcel Bostoen (Anker ‘96), Carlos Lamote (Anker ‘09), Willy Phlypo (directeur, Anker ‘06), Johny Denorme

(Anker ’12), Kurt Berteloot (Anker ’12), Tore Denys (Anker ’12), Paul Dejonghe (voorzitter Sint-Michiel, Anker ‘07),

Luc Vanrobaeys (directeur).

Page 12: VMS Sleutel winter 2012-2013

12

paTRICk VaN CoLEN TREkT dE SCHooLdEUR dICHT

patrick Van Colen vierde op 23 december zijn verjaar-dag en meteen ook zijn afscheid aan de Vrije middelbare School. Na meer dan 43 jaar VmS gaat patrick met pen-sioen.

Patrick zette zijn eerste stappen als leerling binnen de VMS op 1 september . “Nochtans was ik van thuis uit voorbe-stemd om ‘een stiel’ te leren. Ik was zelfs al ingeschreven in het VTI maar VMS-leerkrachten Jacques Vanderhaeghe en Paul Demuynck konden mijn ouders overtuigen om mij toch naar de VMS te sturen. Ik was de eerste in de lagere school in Beitem met een goed percentage en de VMS was eigenlijk een logische keuze. Wiskunde was zwaar maar het lukte. De leerkrachten zagen het gewoon wanneer de leerlingen het moeilijk hadden. We moesten zelfs geen uitleg vragen: ik herinner me Jacques Vanderhaeghe die gewoon met zijn mouw het bord afveegde en herbegon met de uitleg. Ik studeerde af met 74 % maar na negen uur wiskunde én twee uur wetenschappelijk tekenen in het laatste jaar had ik het wel gehad en ik koos voor regen-taat Nederlands-Engels-economie. Economie nam ik erbij om het mezelf een beetje gemakkelijk te maken. Tijdens mijn laatste drie VMS-jaren had ik namelijk economie in de VMS- avondschool gevolgd. Toen ik 18 was, had ik een diploma boekhouden.”

HuismeesterNa zijn hogere studies kon Patrick onmiddellijk terugkeren naar de VMS. “We spreken 1975 en er bewoog veel in het onderwijs. Er werd onder andere beslist dat het onder-steunend personeel flink werd uitgebreid en in de VMS kwamen er twee plaatsen bij. Ik solliciteerde en werd als studiemeester aangenomen, samen met mijn collega Dirk Surmont. Dirk heeft dan de overstap gemaakt naar het lesgeven maar ik heb dat niet gedaan. Op een bepaald ogenblik kreeg ik de kans om Nederlands te geven in het derde jaar maar ik bleef liever studiemeester. Ik voelde me goed in de job die ik deed en de vooruitzichten als lesgever in die tijd waren ook niet van die aard om te veranderen. En ik bleef waar ik was en ik heb het me nooit beklaagd. Maar ik heb wel negen jaar Engels gegeven in de avondschool, dus het leerkrachtgevoel raakte ik niet zo snel kwijt. Ik ben begonnen als studiemeester-opvoeder en wanneer de huismeester-opvoeder van de VMS, voor 1975 noemde men dat de econoom, in 1985 vertrok, kwam ik in zijn plaats. Later zijn alle ambten gelijkgesteld naar studiemeester-opvoeder maar de weddeschalen wer-den gelukkig behouden (lacht).”

Eerste kampen“Als ik mij een periode zal blijven herinneren in de VMS, dan zijn het toch de eerste kampen voor de eerstejaars. In mei 1980 trokken we op Hemelvaartsdag tot en met de zondag met 80 eerstejaars op kamp naar de Arden-nen. We waren met vijf leraars en iedereen zorgde voor een klas, daar kwam het eigenlijk op neer. Drie echtge-notes vormden de kookploeg. Dat was formidabel hard werken maar de leerlingen hadden een schitterende tijd. We hebben dat negen jaar gedaan. Dat is gestopt doordat er in de eerste plaats minder leerlingen waren maar ook doordat er enkele collega’s het onderwijs verlieten. Nu is het kamp al een tijdje terug en dat is goed. De leerlingen blijven dat een leven lang onthouden.”

In de VMS blijven“Met de ontwikkeling van de scholengemeenschap verhuis-den het schooldossier en de personeelsdossiers naar de centrale dienst in de Kattenstraat. Ik ben niet meeverhuisd. Oh ja, men heeft het me wel gevraagd maar ik ben gestart in de VMS en ik wilde er ook stoppen. Ik ben helemaal niet bang van dat zogenaamde ‘zwarte gat’. Ik ben al 32 jaar vrijwilliger voor Ziekenzorg CM en dat slorpt veel tijd en energie op. Er zijn nog andere zaken in het leven. Ik heb twee kleinzoons die ik graag zie opgroeien.”

Peter Soete

Page 13: VMS Sleutel winter 2012-2013

13

“ELkE daG IS EEN mooIE HERINNERING”

Zal zijn vertrek een aardbeving op onze school teweeg-brengen, een tsunami aan emoties losweken bij de leerlin-gen of leiden tot de ontbossing van de oude lindenbomen op de speelplaats? Feit is dat Jacques declercq in zijn vrij korte loopbaan in de VmS zelf uitgroeide tot een aardrijks-kundig fenomeen. op 1 januari 2013 gaat ‘dJB’, zoals hij zichzelf graag noemt, met pensioen.

“Ik ben een geboren Oostendenaar”, vertelt Jacques De-clercq. “In 1978 verhuisden we met ons gezin naar Roe-selare. We wilden graag dat onze kinderen hier school zouden lopen en bovendien was de stad me niet vreemd, mijn moeder was van Roeselare afkomstig. Ik genoot een opleiding industrieel ingenieur chemie en werkte lange tijd in de privésector. Tijdens mijn professionele loopbaan veranderde ik een aantal keren van bedrijf, ook al omdat ik vaak met reorganisaties geconfronteerd werd. Dat was ook het geval bij mijn laatste werkgever Alcatel. De over-stap naar het onderwijs is vlot verlopen. Ik had al mijn bekwaamheidsdiploma op zak omdat ik als jongeman les wilde geven aan de industrieel ingenieurs in Oostende, een plan dat uiteindelijk niet is doorgegaan. In 2002 kwam ik in de VMS waar ik Inge Oosterlinck verving voor wiskunde. Het was een tijdelijke opdracht en de daarop-volgende jaren zou ik in verschillende scholen in Roeselare en Kortrijk vervangingen doen. Toen leraar aardrijkskunde Marc Supply in de VMS met pensioen ging, kon ik zijn opdracht overnemen. Ik werd benoemd in zijn uren, wat toch vrij uniek is voor iemand van 60 jaar.”

Een streepje muziek“Ik voelde me in de VMS onmiddellijk goed thuis. Zelf pas ik me ook wel gemakkelijk aan aan nieuwe situaties. Bo-vendien werd ik hier goed aanvaard door de collega’s, wat toch niet evident is wanneer iemand van 55 plots in een groep terechtkomt. Aardrijkskunde heeft me altijd al geboeid. Mijn verzameling atlassen is daar de stille getuige van. Bovendien is het een vak met heel diverse invalshoeken wat het bijzonder boeiend maakt. Het was altijd mijn bedoeling om de lessen aangenaam te maken zodat de leerlingen er naar zouden uitkijken. De les werd steevast gestart met een streepje muziek dat paste bij het onderwerp dat we zouden behandelen.”

AutobiografieJacques Declercq blikt tevreden terug op zijn periode in de VMS. “Elke dag die ik hier beleefde is een mooie herin-nering. Ik heb ook bijzonder genoten van de theaterwan-delingen die we organiseerden naar aanleiding van 75 jaar VMS en vond het fijn om groepjes mensen langs de tafereeltjes te mogen begeleiden. Ik heb geen schrik om op pensioen te gaan. Ik heb heel wat hobby’s waarvan er nu één, het lesgeven, wegvalt. Dat betekent dat ik wat meer tijd heb voor de rest. Ik werk momenteel aan een boek dat semi-autobiografisch zal zijn, ik reis graag en wil in alle gemeenten van België geweest zijn. Ik heb me kunnen voorbereiden op mijn pensioen en zie er helemaal niet tegenop, integendeel. In het wapenschild van onze familie staat immers ‘nec plus ultra’. Het wordt dus alleen maar beter!”

Vincent Vanhoorne

Page 14: VMS Sleutel winter 2012-2013

14

TopTEamS EN TopSpoRTERS

VMS-sportteams in de kijker

Dit trimester kwamen een aantal VMS-ploegen in actie op woensdagnamiddag.

De volleybalmeisjes kwamen bij de kadetten in actie in de SVS-competitie. In de kwartfinale moesten ze het op-nemen tegen twee andere Roeselaarse scholen. Het Klein Seminarie bleek een maatje te groot voor beide andere ploegen. De beslissing moest dus vallen tegen de Broe-derschool. Onze meisjes liepen makkelijk 2-0 uit, maar moesten na een spannende vijfde set toch de duimen leg-gen. Na nieuwjaar proberen ze het opnieuw in de Kardi-naalsbeker.

De jongens miniemen kwalificeerden zich in het SVS-voetbaltornooi voor de kwartfinale tegen Middenschool De Pélichy Izegem en het VTI van Roeselare. Ze wonnen respectievelijk met 3-0 en 2-1. In die kwartfinale namen onze jongens het op tegen het KTA van Brugge. Die ploeg

bestond uitsluitend uit spelers van Club en Cercle en wat op voorhand gevreesd werd, kwam ook uit. Onze ploeg verloor kansloos tegen de torenhoge favoriet. Wel waren de spelers tevreden over de nieuwe uitrusting, geschonken door de directie.

Onze lopers ten slotte, namen deel aan het veldloopcri-terium. Daarin werden Graciana Dudek eerste en Lore Pype tweede in het eindklassement bij de meisjes. Op het Provinciaal kampioenschap werd Graciana mooi derde en Toon Lamote vijftiende. Daardoor mochten ze naar het Vlaams kampioenschap waar Graciana vijfde werd en Toon negentiende. Ook de andere lopers zetten hun beste beentje voor.

Individuele sterke prestaties

De Borlées achterna?

Alexander Doom uit 4ECO4 werd in september Bel-gisch kampioen in de atletiekdiscipline 400 meter vlak. Is een nieuwe Kevin of Jonathan Borlée gebo-ren? “Ik won de titel op de piste van Oordegem”, ver-telt Alexander. “Ik brak er mijn persoonlijk record en

Page 15: VMS Sleutel winter 2012-2013

15

vestigde ook een nieuw Belgisch record. De nieuwe nationale besttijd bij de kadetten is nu 49’83”. Het oude record stond al op de tabellen sinds 2006. Deze winter leg ik mij toe op het indoorseizoen en hoop dan natuurlijk ook op een aantal knalprestaties. Ik wil ten slotte ook nog een paar van mijn klasgenoten bedanken die mij op het BK kwamen steunen. Ik wist van niets en vond dit echt tof. Ze hadden zelfs een spandoek bij.”

“Risico’s durven nemen”

Jorre Decaluwé uit 1Ab is een talentvolle zwemmer bij de Lichterveldse zwemclub. “Ik begon bij die club te zwem-men in het eerste leerjaar”, vertelt Jorre. “In het begin was dat enkel trainen, maar vanaf het tweede leerjaar zwom ik mee in competities. Dit jaar behaalde ik een paar mooie overwinningen. Ik werd vorige maand provinciaal kampi-oen op de 25 meter vlinderslag, de 50 en de 100 meter vrije slag en op de 100 meter wisselslag. Vorig jaar werd ik ook al Belgisch kampioen op de korte afstand in mijn leeftijds-

categorie. Ik vind zwemmen een toffe sport omdat je er risico’s in kan nemen en zo het verschil kan maken met je tegenstanders. Maar het is ook een afwisselende sport.”

“Techniek en tactiek”

Karim D’heedene uit 6MTWe beoefent een niet-alledaagse sport, namelijk petanque. “In het begin kreeg ik daar soms wat reacties op, maar als je eens uitlegt wat het allemaal inhoudt, begrijpen veel mensen dat het niet zomaar een sport is voor oude mensen. Het is een sport waarbij tech-niek en tactiek hand in hand gaan. Ik speel het al een aantal jaar bij Colora Roeselare en werd dit jaar geselecteerd

voor het Europees kampioenschap voor de jeugd in Gent.” Karim en zijn twee Vlaamse en vijf Waalse ploegmakkers moesten alleen het superieure Frankrijk laten voorgaan. Dit in een tornooi waarin ze veel spannende matchen speel-den en vaak moeilijke situaties terug recht wisten te zetten.

“Op naar Wenen”

Voltige, turnen op een paard in galop, is een sport in op-mars. Lauren Vanlerberghe uit 4HW behoort al een aantal jaar bij de Belgische top. “Ik werd in oktober Belgisch kampioene bij de junioren solo. Daarbij moesten we een verplicht en een vrij te kiezen nummer brengen. Ik beoe-fen de sport al een aantal jaar bij een club uit Hooglede. Volgend jaar in de zomer zou ik graag weer deelnemen aan het EK. Dit keer vindt dat plaats in Wenen en ik zou er graag de finale halen. Dat betekent dat ik bij de 15 beste van Europa zou behoren. Ook Freya Cloostermans uit mijn klas is begonnen met voltige en ze werd zowaar al Vlaams kampioene bij de E-solo. Ook Silke Deprez uit 3HW en Luna Van Paemel uit 2MWa doen aan voltige.”

Dries Vandergunst

Page 16: VMS Sleutel winter 2012-2013

16

FoToFINISH

De eerste schooldagDe VMS mocht op de eerste schooldag 124 nieuwe eerstejaars

verwelkomen. Naar jaarlijkse gewoonte trokken de klastitularis-

sen van het eerste jaar een hele voormiddag uit om de nieuwko-

mers alle hoekjes en kantjes van de school te leren kennen. De

VMS telt dit schooljaar 599 leerlingen.

Fietstocht Palingbeek

Op woensdag 26 september vond de fietstocht naar de Paling-

beek plaats. Een 80-tal leerlingen en leerkrachten toonden zich

van hun sportieve kant en fietsten langs kleine wegen richting

Ieper. Klas 1Aa was het talrijkst vertegenwoordigd en won de

klassenwedstrijd. Proficiat aan alle deelnemers!

Kennismaking meters en peters

Leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde jaar nemen ook dit jaar

het meter- en peterschap over een klas eerstejaars op zich. Elke

maand staat er een activiteit op het programma en de eerstes

kunnen ook bij hun meter of peter terecht met vragen. De kennis-

makingsactiviteit begin september was alvast geslaagd.

Dag van de Jeugdbeweging

Op vrijdag 19 oktober nam ook de VMS deel aan de Dag van

de Jeugdbeweging. Heel wat leerlingen kwamen in de kledij van

hun jeugdbeweging naar school. De leerkrachten die elk jaar met

de eerstes kamperen in Westouter, hadden hun kamptrui aange-

trokken. Op de speelplaats vonden ’s middags activiteiten plaats.

Educatieve fietstochten

De eerstejaars maakten begin september een educatieve fiets-

tocht in Roeselare. LO-leraar Ann Renier toonde de leerlingen

enkele fietsveilige routes om naar school te komen. Er werden

ook trajecten afgelegd die soms in klasverband gebruikt worden,

zoals de weg naar het Spillebad en Schiervelde.

Ouderraad schenkt banken

Tijdens het jaarlijkse ontbijtfestijn heeft de Ouderraad tien zit-

banken geschonken aan de leerlingen. De banken krijgen een

plaatsje op de nieuwe speelplaats. De opbrengst van de activitei-

ten die de Ouderraad organiseert, zoals de kaas- en wijnavond,

wordt opnieuw geïnvesteerd in de school.

Page 17: VMS Sleutel winter 2012-2013

17

Meer foto’s

van VMS-activiteiten vind je

op onze website: surf naar

www.vmsroeselare.be

Sinterklaas op bezoek

Op uitnodiging van de leerlingenraad brachten Sinterklaas en

zijn Zwarte Pieten op 4 december een bezoek aan de eerste-

jaars. Sinterklaas bevestigde dat er ook in de VMS geen stoute

kinderen zijn, al werd hier en daar toch wel een werkpuntje voor

sommige leerlingen aangehaald. De Sint had ook lekkers bij.

Scholengroep Sint-Michiel

De VMS maakt deel uit van de scholengroep Sint-Michiel. In sep-

tember vergaderde de raad van bestuur van de scholengroep

onder voorzitterschap van E.H. Paul Dejonghe in de Steenkap-

perij van de VMS. Onze fotograaf maakte van de gelegenheid

gebruik om de bestuurders op de gevoelige plaat vast te leggen.

Actie tijdens schoolsportdag

Begin september trokken alle VMS’ers op sportdag. Zo gingen de derdejaars naar Oudenaarde waar een avontuurlijk parcours werd

afgewerkt. De vierdejaars doken de zee in en konden onder meer met een raftingboot aan de slag.

Bezoek IlluseumIn het kader van de lessen gedragswetenschappen trok klas

4HW naar Gent. Het bezoek aan het Illuseum illustreerde het

thema ‘perceptie’ dat tijdens de les aan bod kwam. In de namid-

dag stond een fotozoektocht in Gent op het programma.

Een les automechanica

De zesdejaars met optie seminarie wetenschappen woonden in

het VTI een praktijkles automechanica bij. Ze kregen er te horen

hoe een viertaktmotor precies werkt en welke problemen vaak

opduiken in de motor van een auto. De zesdes leerden ook alles

over koelsystemen en turbo’s.

Page 18: VMS Sleutel winter 2012-2013

18

FamILIENIEUWS

Geboren

•Héloïse, dochter van lerares Friedl Roels en Steven Verdoolaege

•matteo, zoon van administratief medewerker Dieter Desmedt en Stéphanie Vanneste

•Jayden, zoon van onderhoudsmedewerkster Heidi Debrauwer en Dieter Vanderperre

•anna, dochter van Leen Wyseur (centrale dienst scho-lengroep) en Jan Degryse

•kamiel, kleinzoon van Ria Termote (centrale dienst scholengroep)

•anna, dochter van oud-leerling Annelies Kindt, klein-dochter van Ria Termote (centrale dienst scholengroep)

Proficiat aan de ouders

Overleden

•danny Breyne, oud-leerling•Rosa Ghekiere, grootmoeder van lerares Lore Van-

damme•Roger demey, vader van leraar Luc Demey•miguel Vandelannoite, broer van oud-leerling Tom

Vandelannoite•maria marichal, grootmoeder van Bieke Detailleur

(6HWb)•Rika Hoornaert, tante van leerlingenbegeleidster Mieke

Hoornaert en van lerares Nele Goethals•Gustaaf Vanhaverbeke, vader van oud-leerling Frank

Staelens•Roger Vanthourenhout, vader van oud-leerling Dirk

Vanthourenhout

•maria Roose, overgrootmoeder van Jill Priem (2MWc)•daniël Lefevere, oud-leerling•Jeanne Vandoorne, overgrootmoeder van Siebe Vande-

voorde (1Af)•Zita Vanhee, tante van Tymen Vanhee (5EMT)•patrick Vanluchene, familie van Lisanne Spruytte (1Ad)•alice Coene, schoonmoeder van lerares Ann Castelein,

grootmoeder van oud-leerlingen Lore en Roel Geldhof•paul d’heedene, grootvader van Karim D’heedene

(6MTWET)•michel Vandenbussche, grootvader van Wout Vanden-

bussche (6WW)•marie-José Saelens, moeder van oud-leerling Christian

Dupulthys•Jacques Taillieu, grootvader van Eline Taillieu (1Ac)•Géry desmedt, grootvader van administratief medewer-

ker Dieter Desmedt, en van oud-leerlinge Elisa Allaert•Léontine Van Nerum, echtgenote van wijlen oud-leraar

Urbain Vandenbroeck, moeder van oud-leerling Daniel Vandenbroeck

•Luk Segaert, grootvader van Luna Segaert (3WETb)•maria declercq, grootmoeder van oud-leerlinge Kim

Vandewiele•andreas deroo, grootvader van oud-leerlingen Pieter,

Lien en Sarah Deroo•Reginald Bohné, grootvader van Anthony Bohné (5MT-

Wet)•Hubert despeghel, grootvader van Egon Despeghel

(1Aa)•Roger Carels en marguerite david, ouders van oud-

leerling Gerdi Carels, grootouders van oud-leerlingen Marieken Carels, Gregory en Kenneth Vermeulen

•Clara Gobbin, dochtertje van lerares Inge Oosterlinck en Jeroen Gobbin

•Godelieve devriendt, grootmoeder van Kiana Deproost (4HW) en oud-leerlinge Julie Vangheluwe

•Remi Verhelst, grootvader van Jordy Verhelst (5EW) en Cinzia Vandendriessche (5WW)

•Rafaël muylle, grootvader van Nathalie Pauwelyn (6EMT)

•Rachel Lebbe, grootmoeder van leraar Frederik De-paepe

•Georges Vandepitte, grootvader van oud-leerling Haike Vandepitte

De hele VMS-gemeenschap biedt de familieshaar medeleven aan.

Page 19: VMS Sleutel winter 2012-2013

pERS

oN

EEL

VmS

2012

-201

3

1. W

illy P

hlypo

, 2. L

uc Va

nrob

aeys

, 3. D

ries G

ruya

ert,

4. Dr

ies Va

nder

guns

t, 5.

Ann C

astel

ein, 6

. Ann

De S

plent

er, 7.

Eddy

Deb

ruyn

e, 8.

Miek

e Hoo

rnae

rt, 9.

Jacq

ues

Decle

rcq, 1

0. Lie

selot

Tally

, 11.

Alex

ande

r Will

aert,

12. D

omini

que C

oudr

on, 1

3. Lo

re Va

ndam

me,

14. B

art C

aes,

15. L

ieven

Verst

raete

, 16.

Inge

Oos

terlin

ck, 1

7. Ve

ronie

k

Deso

mbe

re, 1

8. Gr

iet W

yffels

, 19.

Vinc

ent V

anho

orne

, 20.

Peter

Soete

, 21.

Nata

sha S

taele

ns, 2

2. Ra

f Arte

el, 23

. Sas

kia Va

nder

haeg

he, 2

4. Isa

bel V

ande

putte

, 25.

Hans

Delaf

onta

ine, 2

6. Wa

rd B

raek

evelt

, 27.

Griet

Clae

ys, 2

8. Lin

dsey

Cneu

t, 29

. Mar

ino M

ercie

r, 30.

Geer

t Beu

selin

ck, 3

1. An

n Ren

ier, 3

2. Ba

rt Ra

vesch

ot, 3

3. Ch

ris Ve

rmee

rsch,

34. F

ilip T

angh

e, 35

. Han

s Les

age,

36. J

an D

esim

pele,

37. J

ohan

Vano

verb

ergh

e, 38

. Liev

en D

ejonc

khee

re, 3

9. Kr

istof

Lam

mer

tyn, 4

0. Di

rk D

ecae

, 41.

Miek

e Boe

sman

s,

42. K

urt V

elghe

, 43.

Tine A

cx, 44

. Bar

t Defo

rche,

45. M

aaike

Dec

ock,

46. S

andr

a Duc

astee

le, 47

. Virg

inie B

uyse

, 48.

Helen

a Lefe

vere

, 49.

Jan V

anhe

cke,

50. M

ike Lo

ose,

51. J

urge

n Deg

eyter

, 52.

Fred

erik

Lieve

ns, 5

3. Da

vid Va

ncloo

ster, 5

4. Go

edele

Vand

enbu

ssche

, 55.

Fred

erik

Depa

epe,

56. L

uc D

emey

, 57.

Evely

ne R

aes,

58. B

ernd

Verb

eke,

59. I

sabe

l Bos

tyn, 6

0. Ig

nace

Dum

ortie

r, 61.

Lore

nzo L

ouag

ie, 62

. Diet

er D

esm

edt,

63. S

abrin

e Gun

st, 64

. Goe

dele

Geer

aert,

65. N

ele G

oeth

als

12

34

56

7

1514

13

12

1617

18

810

9

20

34

11

2221

2324

2827

26

3736

35

4950

51

52

38

255453

3955

58

5657

59

40 41

29

60

42 43

3061

44

45

62 63

46

3147

64 65

48

3233 19

Page 20: VMS Sleutel winter 2012-2013

20

BELaNGRIJkE daTa

Twaalfjarigenavond: vrijdag 19 april 2013 om 19 uur

Schoolfeest: zondag 5 mei 2013

asoWetenschappen

asoModerne Talen -Wetenschappen

asoModerne Talen -

Wiskunde

asoWetenschappen -

Wiskunde

asoHumane

Wetenschappen

asoEconomie -Wiskunde

asoEconomie -

Moderne Talen

asoEconomie

asoHumane

Wetenschappen

asoModerne

Wetenschappen

1ste graad1ste jaar2de jaar

2de graad3de jaar4de jaar

3de graad5de jaar6de jaar

VMSVrije Middelbare SchoolArme Klarenstraat 40 - 8800 Roeselare

T 051 20 42 48 - F 051 26 11 [email protected]

www.sint-michiel.be

ORGANIGRAM

De VMS op het web:

www.vmsroeselare.be

www.facebook.com/vmsroeselare

@VMSRoeselare