Vrijuit - oktober 2014

32
De nieuwe regering tekent een blanco cheque voor de werkgevers. In ruil voor lastenverlagingen vraagt ze hun geen garantie op jobcreatie. De werkgevers hoeden er zich overigens danig voor om ook maar de geringste belofte te doen in die zin. “Het geld dat we op die manier uitsparen, zullen we gebruiken om de aandeelhouders te vergoeden en om investeringen te doen”, zeggen ze. Niets voor de werknemers, want de lonen zullen geblokkeerd worden. “De investeringen van vandaag zijn de jobs van morgen”, klinkt het eensgezind bij de werkgevers en de ministers, in de hoop ons te sussen. De houding van de werkgevers is nog tegenstrijdiger als het gaat over de verlenging van de loopbaan, die ze willen om de rekeningen binnen die tak van de sociale zekerheid in evenwicht te krijgen. Waarom de wettelijke pensioenleeftijd optrekken als de werkgevers toch hun oudere werknemers aan de kant zetten ? Wil u dat dit verandert ? Wil u dat de regering haar tekst herziet ? Kom dan massaal naar de betoging op 6 november ! 12 10 WINKELEN OP ZONDAG ? Shoppen op zondag kan leuk en ontspannend zijn. Ook sommige werknemers in de handelssecto- ren malen er niet om op die dag te werken. Maar laten we niet veralgemenen. 24 HIJ = ZIJ OP HET WERK ? Gelijke kansen voor mannen en vrouwen op de arbeidsvloer ? In theorie geen vuiltje aan de lucht. Dat er in de praktijk nog een weg af te leggen valt, leerde de studiedag van de Brusselse Regionale. HOE PLOTS IS PLOTS ? Om als slachtoffer van een arbeidsongeval erkend te wor- den, dient bij dat ongeval onder meer sprake te zijn van een plotse gebeurtenis. Wat beschouwt de rechtspraak als plots ? 30 ELEKTRONISCHE STEMPELKAART Als volledig werkloze moet je elke maand je controlekaart invullen en aan de ACLVB bezor- gen. Voortaan kan je dat ook via je pc, smartphone of tablet. 29 STRAFFE KOPPEN We moeten langer werken, de werkzaamheidsgraad hoort ver- hoogd. Goed, maar dan op voor- waarde dat er ánders kan gewerkt worden. Onderzoek hoe dat kan in jouw bedrijf met de tool Straffe Koppen. MAANDBLAD VAN DE LIBERALE VAKBOND AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X . P608646 85 ste jaargang oktober 2014 Vr i juit BETOGING OP 6 NOVEMBER 4 ONEERLIJK Wie het regeerakkoord uitpluist, beseft één ding : de aangekon- digde maatregelen zullen de werknemers en de sociaal verze- kerden zwaar treffen. Lees even mee.

description

 

Transcript of Vrijuit - oktober 2014

Page 1: Vrijuit - oktober 2014

De nieuwe regering tekent een blanco cheque voor de werkgevers. In ruil voor lastenverlagingenvraagt ze hun geen garantie op jobcreatie. De werkgevers hoeden er zich overigens danig voorom ook maar de geringste belofte te doen in die zin. “Het geld dat we op die manier uitsparen,zullen we gebruiken om de aandeelhouders te vergoeden en om investeringen te doen”, zeggenze. Niets voor de werknemers, want de lonen zullen geblokkeerd worden. “De investeringen vanvandaag zijn de jobs van morgen”, klinkt het eensgezind bij de werkgevers en de ministers, inde hoop ons te sussen. De houding van de werkgevers is nog tegenstrijdiger als het gaat overde verlenging van de loopbaan, die ze willen om de rekeningen binnen die tak van de socialezekerheid in evenwicht te krijgen. Waarom de wettelijke pensioenleeftijd optrekken als dewerkgevers toch hun oudere werknemers aan de kant zetten ? Wil u dat dit verandert ? Wil udat de regering haar tekst herziet ? Kom dan massaal naar de betoging op 6 november !

12

10WINKELEN OP ZONDAG ?Shoppen op zondag kan leuk enontspannend zijn. Ook sommigewerknemers in de handelssecto-ren malen er niet om op die dagte werken. Maar laten we nietveralgemenen.

24HIJ = ZIJ OP HET WERK ?Gelijke kansen voor mannen envrouwen op de arbeidsvloer ? Intheorie geen vuiltje aan delucht. Dat er in de praktijk nogeen weg af te leggen valt,leerde de studiedag van deBrusselse Regionale.

HOE PLOTS IS PLOTS ?Om als slachtoffer van eenarbeidsongeval erkend te wor-den, dient bij dat ongeval ondermeer sprake te zijn van eenplotse gebeurtenis. Watbeschouwt de rechtspraak alsplots ?

30ELEKTRONISCHE STEMPELKAARTAls volledig werkloze moet jeelke maand je controlekaartinvullen en aan de ACLVB bezor-gen. Voortaan kan je dat ook viaje pc, smartphone of tablet.

29STRAFFE KOPPENWe moeten langer werken, dewerkzaamheidsgraad hoort ver-hoogd. Goed, maar dan op voor-waarde dat er ánders kangewerkt worden. Onderzoek hoedat kan in jouw bedrijf met detool Straffe Koppen.

M A A N D B L A D V A N D E L I B E R A L E V A K B O N D

AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X . P608646

8 5 s t e j a a r g a n g oktober 2014

Vr i juitBETOGING OP 6 NOVEMBER

4ONEERLIJKWie het regeerakkoord uitpluist,beseft één ding : de aangekon-digde maatregelen zullen dewerknemers en de sociaal verze-kerden zwaar treffen. Lees evenmee.

Page 2: Vrijuit - oktober 2014

a c l v b - v o o r d e e l k a a r t2

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

WINCARD DEELNAMECOUPONJa, ik waag mijn kans en stuur deze antwoordkaart op een briefkaart naar Countdown WINCARD, Roodborstjeslaan 4, bus 3 - 1860 Meise, of ik mail mijn gegevens (met vermelding van mijn keuze in de onderwerpregel) naar [email protected] : .............................................................. VOORNAAM :...............................................

ADRES : ................................................................................................................................

PC : .................. GEMEENTE :...............................................................................................

ACLVB-lidnummer : : ..................................

MIJN KEUZE :q EXPO 14-18q SINTERKLAAS THEATERSHOWq ZENITH 2014

OOK

VIA

E-M

AIL

!

Meer voordelen : ga naarwww.countdown.be

of schrijf je in op de nieuwsbrief

Leef. Zorg. Geniet.Een goed gevoel. Een mooie toekomst !3 Bank- en verzekeringsinstellingen3 Financiën3 Tweede verblijf

Zorg voor jezelf en je familie. 3 Samenleving en non-profit3 Gezondheid3 Langer actiever

Genieten. Het zit in jou en mij.3 Interieur3 Reizen & Vrije tijd3 Gastronomie3 Creatief in je vrije tijd3 Schoonheid en verzorging

ZENITH 2014GA VOLUIT !50 vrijkaarten te winnen voor WINCARD-houders !

Kom met je (groot)ouders en vriendjesnaar De Sinterklaas Theatershow inAntwerpen. Het wordt een spetterend spektakel metde gekende liedjes !

Maar er is meer : doe mee met deSinterklaas-tekenwedstrijd en maak kansop een prijs die je op het podium magafhalen. Na de voorstelling mag je op defoto met De Sint en zijn hulppieten !

SINTERKLAAS THEATERSHOW IN DE STADSSCHOUWBURG ANTWERPEN

Koninklijk Museum van het Leger en deKrijgsgeschiedenisJubelpark 3, 1000 Brusselvan 26 februari 2014 tot en met 26 april 2015

Toegang : € 12, verminderd tarief voor groe-pen, 65+ en personen met een handicap : € 9,kinderen en studenten : € 8, kinderen jongerdan 6 j. : gratis - B-dagtrip

Info en reservatie : [email protected] - tel. 02-549.60.49

EXPO : 14-18, DIT IS ONZE GESCHIEDENIS !

Naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog werd deze maand de grote ten-toonstelling “14-18, dit is onze geschiedenis !” in het Koninklijk Museum van hetLeger en de Krijgsgeschiedenis geopend.

De tentoonstelling wil de bezoeker sensibiliseren voor de gebeurtenissen van dezeEuropese oorlog – daarna wereldoorlog - en aantonen dat dit conflict bepalend isgeweest voor het verder verloop van zijn leven. Verschillende emoties worden aan-gesproken, waardoor hij zich betrokken voelt. Deze tentoonstelling is dus de ont-moetingsplaats tussen de geschiedenis van ons allemaal – de geschiedenis meteen kleine g - en de Geschiedenis, met een grote G.

10 duotickets te winnen voor WINCARD-houders !

Reserveer je plaatsen met 15 % korting* op : www.sherpa.be/nlBE/Familie/Theater/De-Sinterklaas-Theatershow/?skin=promo5*(geldig voor plaatsen in de categorie VTM Kzoom Seats, kies de korting ‘SINT’)

Exclusief voor ACLVB-voordeelkaarthouders : 2 familietickets voor 4 personen te winnen voor de voorstelling op 6 december om 17 u.

€ 2 korting aan de kassa op vertoon van uw WINCARD !

Page 3: Vrijuit - oktober 2014

3Meer (werkbare) jobs ! Jonge werklozen vinden geen job. Hoegaan ze die wel vinden als wie werkt nog veel langer moet werken? Met minder tijdkrediet of landingsbanen of SWT … en dat tot67. De werkgevers krijgen miljarden lastenverlaging. Zonder enigeplicht om dit in jobs om te zetten. Want ze kunnen niets beloven ofgaranderen. Wie te lang werkloos is, wordt wel tot gemeen-schapsdienst gedwongen.

3 Een correct inkomen ! Vele facturen worden hoger (bus, trein, post,kinderopvang, school, diesel …). Maar het loon volgt niet. De index-sprong is een pure belasting van alleen de werknemers. Aangediktmet twee jaar nieuwe loonstop. Die verlaagde koopkracht wurgt deeconomie. Alleen de werknemers betalen het gelag. Alle andereinkomens (uit vennootschappen, uit vrije beroepen, uit aandelen, uitbeleggingen, uit huizenverhuur …) ontspringen de dans.

3Meer federale sociale zekerheid ! Men hakt 2,8 miljard weg uitde gezondheidszorgen. En 2,07 miljard uit de andere sociale uit-gaven. Dat wordt opnieuw door de gewone gezinnen gevoeld. Derijken doppen zelf wel hun boontjes. Onvrijwillig deeltijdsen zienhun inkomen dalen met 23 %. Tijdelijk werklozen met 9 %. Veelschoolverlaters verliezen hun wachtuitkering. Dus opnieuw, deminst betaalde werknemers betalen het gelag. Zonder enige hoge-re bijdrage van de andere inkomensgroepen.

3 Een degelijke overheid ! De staat wordt uitgekleed. Met enormebesparingen bij spoor, onderwijs, zorg, aansturende diensten …Dat komt opnieuw terecht op de rug van gewone mensen. Want wierijk is, koopt zelf wel zijn diensten op de markt. Minder overheidbetekent meer macht voor de sterkste. Wie arm is wordt armer, wierijk is rijker.

3Meer fiscale rechtvaardigheid ! De werknemers worden nu al hethoogst belast. De indexsprong verhoogt dat met 2 %. Alleen gewo-ne mensen betalen opnieuw de rekening en dat voor alle anderen.De andere inkomensgroepen dragen geen cent méér bij. De sterk-sten leggen dus meer last op de zwakkere schouders. Dat is fun-damenteel oneerlijk. Iedereen moet correct bijdragen naar draag-kracht en vermogen.

Deze regering schiet op de verkeerden. Wie rijk is behoudtzijn voorrechten. Gewone gezinnen betalen als enigen meerlasten. Er is geen enkel evenwicht.

VOOR EEN EERLIJK BELEID DAT LASTEN CORRECT VERDEELT

ACTIEPLAN3 6 november 2014 : nationale manifestatie

De rest van dit actieplan moet nog voorgelegd worden aan onsNationaal Comité van 3 november !

3 24 november 2014 : stakingsacties in de provincies Limburg, Antwerpen, Luik en Luxemburg

3 1 december 2014 : stakingsacties in de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Namen en Henegouwen

3 8 december 2014 : stakingsacties in de provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel

3 15 december 2014 : nationale staking ter ondersteuning van de spoorwegen

3 Evaluatie

NATIONALE BETOGING6 NOVEMBER 2014 - BRUSSEL

a c t u a l i t e i t3

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Federale regering HELPT werkgevers.Ze stuurt de factuur ENKEL aan wie werkt of een uitkering heeft.Ze vraagt NIKS aan wie zijn geld op andere manieren verdient.

Page 4: Vrijuit - oktober 2014

DDe regering wil de jobcreatie aanzwengelen door het concur-rentievermogen van de bedrijven te versterken en door de bin-nenlandse vraag en de koopkracht te ondersteunen. Wat hetconcurrentievermogen van de bedrijven betreft, is het evident.Blokkering van de lonen, toegenomen flexibiliteit, verminde-ringen … Daarentegen zien we niet goed hoe de binnenland-se vraag zal ondersteund worden wanneer de werknemers ende sociaal verzekerden armer worden gemaakt : indexsprong,verhoging van de accijnzen, verhoging van de btw op renova-tiewerken zullen de verhoging van het forfaitair bedrag van deaftrekbare beroepskosten compenseren.

De loonhandicap terugschroevenBelgië zou concurrentievermogen verloren hebben ten opzich-te van de drie referentielidstaten (Duitsland, Frankrijk enNederland). Dit zou banengroei afremmen en bestaandebanen, vooral in de arbeidsintensieve industrie, vernietigen. De regering verbindt er zich toe om minstens de loonhandi-cap met de buurlanden die sinds 1996 zou opgebouwd zijnvoor het einde van de legislatuur weg te werken. Doel is hierzo snel mogelijk mee te beginnen door reeds in 2015 en 2016onderstaande maatregelen door te voeren.

Indexsprong in 2015In afwachting van meer gedetailleerde informatie over demethode is het plausibel dat men in de overheidssector enbepaalde paritaire comités die hetzelfde mechanisme hante-ren, de indexe-ring die zou moeten volgen op het overschrijden

van de spilindex zal overslaan. In sectoren waar de lonen op periodieke basis(bijvoorbeeld trimestrieel of jaarlijks) worden geïndexeerd, zal men wellichtgeen indexeringen doorvoeren tot ook zij 2 % loonsverhoging zouden gege-nereerd moeten hebben.

LoonblokkeringDe loonmatiging komt zowat neer op een loonblokkering in 2015 en 2016, enlanger nog zolang de competitiviteit niet zal hersteld zijn.

Ook hier geen extra informatie, maar het zal wellicht gaan om een loonnormvan 0 % voor de periode 2015-2016, reeds bepaald voor de start van deonderhandelingen voor het volgende interprofessioneel akkoord.

Hoewel niet aan het mechanisme van automatische loonindexering wordtgeraakt, vermeldt de regering dat het mechanisme verder hervormd kanworden.

Herziening van de wet op het concurrentievermogenDe wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en preven-tieve vrijwaring van het concurrentievermogen bepaalt dat de sociale part-ners bij Interprofessioneel Akkoord (IPA) een maximale marge voor loonkos-tenontwikkeling dienen vast te leggen voor twee jaar. De loonkostenhandi-cap zal moeten verminderd worden bij elk IPA. De sociale partners zullenmoeten rekening houden met de evolutie voor de komende twee jaar, maarook met de evolutie van de voorbije twee jaar.

De loonsubsidies die in aanmerking worden genomen voor het meten van deloonhandicap, worden bepaald. Vandaag worden ze niet in rekening gebracht

Regeerakkoord

ALLE WINST VOOR DE WERKGEVERSIndexsprong, loonblokkering, optrekken van de pensioenleeftijd, ontmanteling van het brugpensioen (SWT), ver-hoging van de instapleeftijd eindeloopbaantijdskrediet, versterkte degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen… de regering Michel wil een maatregelenprogramma toepassen dat de werknemers en de sociaal verzekerdenzwaar treft. En dat allemaal zonder enige garantie dat er banen zullen gecreëerd worden in ruil voor de vermin-deringen van de patronale sociale bijdragen.

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

a c t u a l i t e i t4

Page 5: Vrijuit - oktober 2014

bij het berekenen van de loonkosten, terwijl ze goed zijn voor 6,5 mil-jard euro of 3,35 % van de loonlasten.

De loonnorm zal worden vastgelegd via cao indien de sociale part-ners tot een akkoord komen. Zoniet zal de ministerraad de loonnormbepalen bij KB.

Wet RenaultDe regering wil de duur van fase 1 (informatie en consultatie vande werknemers) inkorten. De sociaal bemiddelaar zal ook een eindkunnen stellen aan die belangrijke fase voor het voorbereiden vande onderhandelingen voor een aanvaardbaar sociaal plan.

De lasten verlagenDe hoofdbedoeling is de werkgeversbijdragen verminderen van 33 % naar 25 %. De regering voorziet het behoud van de verster-king van de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing ten voordele vanhet ploegen- en/of het nachtwerk, beslist in het kader van hetcompetitiviteitspact. Om jobcreatie in de kmo’s aan te moedigen,zal de regering de bijdragevermindering voor de eerste drie aan-wervingen in kmo’s versterken en vereenvoudigen.

Tot slot erkent de regering dat competitiviteit niet enkel afhanke-lijk is van de loonkosten, maar ook van andere elementen zoals deenergiekost.

Strijd tegen de werkloosheidsvallenOm werkloosheids- en inactiviteitsvallen weg te werken wil deregering het nettoloon van werknemers verhogen, door middel vaneen daling van de fiscale en sociale lasten die op het brutoloonworden afgehouden. Doel is de consumptie te ondersteunen en hetverschil tussen de vervangingsinkomens en de laagste inkomensuit arbeid te vergroten.

Nog meer flexibiliteitDe vereenvoudiging en modernisering van de reglementering wor-den na advies van de sociale partners verdergezet. Dit omvatonder andere de annualisering van de arbeidstijd, overuren, deel-tijdse arbeid en schoolbelcontracten.

De regering zal, na advies van de sociale partners, voorstellendoen voor het invoeren van een loopbaanrekening. Het principe kanals volgt samengevat worden : werknemers kunnen zowel tijd en/of

geld opsparen tijdens hun actieve carrière. Die opgespaarde reke-ning kan gebruikt worden om loopbanen te onderbreken, als aan-vulling bij werkloosheidsuitkeringen of als aanvulling bij het wet-telijk pensioen. De regering spreekt bovendien over een integratie van allerhandeverlofstelsels (tijdskrediet, loopbaanonderbreking) in dergelijksysteem.

TijdskredietHet niet-gemotiveerd tijdskrediet zal niet langer rechten openen opRVA-uitkeringen en wordt niet langer gelijkgesteld voor de pensi-oenberekening.Het gemotiveerd tijdskrediet en thematische verloven wordenbehouden en zelfs uitgebreid in de volgende gevallen :3 Zorg over eigen kind tot 8 jaar (momenteel 36 maanden)3 Palliatieve zorgen (momenteel 36 maanden), 3 Bijstaan van een zwaar ziek of zwaar gehandicapt familie- of

gezinslid (momenteel 36 maanden maar enkel voor gezinslid offamilielid tot tweede graad dat zwaar ziek is; 48 maanden vooreigen gehandicapt kind; 48 maanden voor eigen minderjarigernstig ziek kind of minderjarig kind dat beschouwd wordt alsdeel uitmakend van het gezin)

Ontmanteling SWTDe huidige regels van het stelsel van werkloosheid met bedrijfs-toeslag (het vroegere brugpensioen) worden behouden voor dewerknemers die hun opzegging uiterlijk op 31 oktober 2014 ont-vangen.

Het SWT 58/35 zware beroepen en het SWT 58/35 medische pro-blemen zijn niet vermeld in de regeringstekst. Voor ondernemingenin moeilijkheden of in herstructurering werden de regels reeds ver-strengd onder Di Rupo I en het zal nog verergeren in 2017 (leeftijdwordt naar 60 jaar gebracht).

>>>

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

VANDAAG REGEERAKKOORDCao 17 60 jaar 62 jaarSWT algemeen stelselSWT 56/33 bouw en 56 jaar 58 jaarnachtwerk (cao 106 2013-2014) 60 jaar (in 2017)SWT 56/40 (2008-2015) 56 jaar 58 jaar‘zeer lange loopbaan’ 60 jaar (in 2017)

a c t u a l i t e i t5

Page 6: Vrijuit - oktober 2014

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Aanvullende pensioenenDe regering gaat de fiscale behandeling van de uitkering van de2de pensioenpijler in rente beter afstemmen op die van de uitke-ring in kapitaal.

Om te vermijden dat in een groepsverzekering te grote bedragenworden verzekerd, heeft de fiscus een maximum vastgelegdbetreffende de aftrekbaarheid van de premies. De som van hetwettelijk pensioen en de aanvullende voordelen mag niet meer dan80% van de jaarlijkse brutobezoldiging bedragen. De vergoedin-gen derde pijler worden hier niet meegeteld.

Minimum rendementsgarantieTot op heden is de rendementsgarantie vastgelegd op 3,25 % voorwerkgeversbijdragen en 3,75 % voor werknemersbijdragen.

Bijdrageniveau van minimum 3 % Elke sector zal voor aanvullende pensioenen een bijdrageniveauvan minimaal 3 % moeten bereiken. De sociale partners wordenverzocht te onderzoeken in welke mate een bepaald percentage

van de loonstijgingen bij akkoord kan worden aangewend voor bij-dragestortingen in de aanvullende pensioenen om tot dit mini-mumniveau te komen.

Opbouw van een vrij aanvullend pensioen in de 2de pijler door de werknemer.Door inhoudingen op het loon van de werknemer door de werkgeverzal de werknemer de mogelijkheid hebben een aanvullend pensi-oen op te bouwen.Het bedrag kan door de werknemer bepaald worden binnenbepaalde grenzen.

Vervroegde uittreding voor het wettelijk pensioenDe regering wenst de vervroegde uittrede inzake aanvullende pen-sioenen te ontmoedigen zodat het aanvullend pensioen niet kanopgenomen worden voor de wettelijke pensioenleeftijd.

WerkloosheidDegressiviteit. De onder de vorige regering ingevoerde versterktedegressiviteit van de uitkeringen zal worden verdergezet. Er komtin ieder geval geen beperking van het recht op werkloosheidsuit-keringen in de tijd.

Passend werk. Het regeerakkoord voorziet dat de definitie vanpassend werk zal worden aangepast en geëvalueerd om meer reke-ning te houden met de competenties van de werkzoekende.Momenteel moet het passend karakter van een werk steeds beoor-deeld worden rekening houdend met de geschiktheden en vorming(fysieke geschiktheid, intellectuele mogelijkheden, beroepserva-ring, studieniveau, enz.)

Daarnaast geldt op het vlak van de beroepskwalificatie een bij-zondere bescherming : vanaf 50 jaar is een betrekking in principemaar passend als ze o.m. aansluit bij het aangeleerde beroep ofaanverwante beroepen. Voor wie jonger is dan 50 jaar geldt diebescherming slechts gedurende de 1ste 3 of 5 maanden werkloos-heid (naargelang de leeftijd en het beroepsverleden). Nadien moetmen een betrekking aanvaarden in een ander beroep. Die bescher-ming geldt niet als de kans op tewerkstelling in dat beroep zeerbeperkt is volgens de bevoegde gewestinstelling.

Verplichte gemeenschapsdienst. Wie te lang werkloos is (de tekstzegt niet hoe lang dat precies is), moet gemeenschapsdienst doengedurende 2 halve dagen per week, op straffe van schorsing. Diegemeenschapsdienst mag de beschikbaarheid voor de arbeids-markt niet verminderen en moet ingepast worden in een trajectnaar werk. Bij de ACLVB stellen we ons heel wat vragen over hoedie intenties in de praktijk zullen worden omgezet. Hoe waarborgen dat het om kwaliteitsvol werk gaat ? Met welkecriteria zal rekening gehouden worden om het passend karakterervan te beoordelen ? Welk sociaal statuut zal de betrokkenegenieten ? Zullen de betrokkenen voor die gemeenschapsdiensteen bijkomend inkomen verwerven bovenop hun werkloosheidsuit-kering ?We vrezen dat die gemeenschapsdienst de mensen in een situatievan werkloosheid zal bestendigen in plaats van een overgang naarde klassieke werkgelegenheid te bevorderen. We vragen ons af ofer niet eerder reguliere arbeidscircuits gecreëerd moeten wordenvoor het verrichten van gemeenschapsdienst.

Inkomensgarantie-uitkering (IGU) bij deeltijdse werkhervatting.Het regeerakkoord voorziet om de IGU-toeslag opnieuw te bereke-nen zoals voor 2008.

a c t u a l i t e i t6

HUIDIG STELSEL HERVORMING VANAF 2017

SWT ‘ondernemingen 52 jaar in 2012in moeilijkheden’ 52 jaar en 6 maanden

in 2013; 53 jaar in 2014 ;53 jaar en 6 maandenin 2015; 54 jaar in2016; 54 jaar en 6 maanden in 2017;55 jaar in 2018

SWT ‘ondernemingen in 55 jaar in 2013herstructurering’ Tussen 2013 en 2017 : bij collectief

ontslag = 20 % + treft alle werknemers van TBE of vanbedrijfsafdeling die minstens twee jaar bestaat op de dag vanbekendmaking van het collectief ontslag : idem regel ondernemingenin moeilijkheden

60 jaar behalve werknemers die uiterlijk op 31.12.2016 zijn ontslagen(huidige regels)

Page 7: Vrijuit - oktober 2014

a c t u a l i t e i t7

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Een 21-plusser zal dan ook nog maar recht hebben op een IGU alszijn brutomaandloon lager is dan € 1.501,82. Momenteelbedraagt de loongrens voor het recht op IGU nog 1.559,38.Bovendien wordt de forfaitaire uurtoeslag voor de uren die menpresteert boven 1/3 van een voltijdse betrekking verlaagd in hoof-de van samenwonenden en alleenstaanden.

Inschakelingsuitkeringen. Om voor de leeftijd van 21 jaar nog tekunnen genieten van inschakelingsuitkeringen na de studies,moet men vanaf 1 januari 2015 beschikken over een minimaaldiploma. De maximumleeftijd om inschakelingsuitkeringen tegenieten, zal verlaagd worden van 30 naar 25 jaar. Hogergeschoolden en zittenblijvers riskeren hierdoor niet meer in aan-merking te komen voor uitkeringen na studies, en hierdoor even-min voor bepaalde tewerkstellingsmaatregelen.

Beschikbaarheid van de werklozen. De werklozen zullen tot hun65ste beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt. Ze zullen totdan actief moeten zoeken naar werk en als werkzoekende inge-schreven moeten blijven (actieve beschikbaarheid).

Anciënniteitstoeslag. een oudere werkloze kan momenteel vanafzijn 55 jaar genieten van een toeslag bovenop zijn normale werk-loosheidsuitkering (anciënniteitstoeslag), na 1 jaar werkloosheiden mits hij/zij 20 jaar beroepsverleden heeft. Die toeslag verschiltvolgens de leeftijd en de gezinssituatie.De anciënniteitstoeslag bij de werkloosheidsuitkeringen waarvan dewerklozen kunnen genieten vanaf de leeftijd van 55 jaar, na 1 jaarwerkloosheid en gesteld dat ze 20 jaar beroepsloopbaan hebben, zalafgeschaft worden voor de nieuwkomers vanaf 1 januari 2015.

Tijdelijke werkloosheidBovendien voorzien de begrotingsnotificaties van de regeringvanaf 1 januari 2015 een verlaging van de uitkering voor tijdelijkewerkloosheid van 70 naar 65 procent.

Re-integratie van personen die arbeidsongeschikt zijnTen laatste 3 maanden na de start van de arbeidsongeschiktheidwordt een re-integratieplan en voor wie het nodig is ook een tijde-lijk herinschakelingstraject opgemaakt met prioritaire aandachtvoor de (rest)mogelijkheden op de arbeidsmarkt (multidisciplinai-re aanpak, elektronische communicatietool, responsabiliserendsysteem). Er zullen regelmatige opvolgingsgesprekken georganiseerd wor-den, waarbij de voormalige werkgever en de gewestelijke arbeids-bemiddelingsdienst betrokken worden.

Gewaarborgd loon van 2 maandenDe periode van gewaarborgd loon bij arbeidsongeschiktheid wordtop 2 maanden gebracht. Zo worden werkgevers geresponsabili-seerd en krijgen ze de mogelijkheid om via preventieve maatrege-len en aangepast werk te vermijden dat de werknemers definitiefde arbeidsmarkt verlaten en arbeidsongeschikt blijven.

Door het recht in te voeren op twee maanden gewaarborgd loon, tebetalen door de werkgever, moet er minder snel beroep gedaanworden op het ziekenfonds, wat een besparing betekent van 300miljoen euro. Echter de helft daarvan, 150 miljoen euro, zou terug-vloeien naar de werkgever in de vorm van een loonlastenverlaging.

>>>

Page 8: Vrijuit - oktober 2014

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

HorecaDe regering zal in overleg met de sector een fiscale lastenverlagingvan de overuren van 180 naar 360 uren toekennen teneinde dearbeidskosten te verlagen.De wettelijke interne grens wordt van 143 uur naar 250 uurgebracht.Daarnaast wordt bij de gelegenheidsarbeid voor de werkgever degrens (dit is de berekening van de socialezekerheidsbijdragen opeen voordelige forfaitaire basis van € 7,5 per uur en € 45 per dag)van 100 naar 200 dagen gebracht. Werknemers met minimaal een4/5 job bij een andere werkgever kunnen in de horeca bijverdienenaan het nettoloon verhoogd met 25 % bevrijdende bedrijfsvoorhef-fing (het regeerakkoord is hier nogal vaag). Deze maatregelen, in deloop van 2015 ingevoerd, zullen via de controle door de geregi-streerde kassa verlopen.

PensioenhervormingDe wettelijke pensioenleeftijd verhoogt naar 66 jaar in 2025 en naar67 jaar in 2030.

Vervroegd pensioenOnderstaande tabel maakt duidelijk hoe het was en hoe het zouworden.

Toegelaten arbeid. Geen cumulbeperking pensioen met beroepsin-komsten meer na de wettelijke pensioenleeftijd OF na 45 jaar loop-baan.

Zware beroepen. Specifieke maatregelen inzake pensioen voorzware beroepen in de privésector en de openbare sector, zullengenomen kunnen worden in overleg met de sociale partners.

Strijd tegen de armoedeTerwijl ze maatregelen neemt die een groot deel van de burgersarmer zullen maken, is de regering van plan een federaal meerja-renactieplan armoedebestrijding op te stellen.Ze denkt aan het geleidelijk verhogen van de minimum socialeze-kerheidsuitkeringen en de socialebijstandsuitkeringen tot hetniveau van de Europese armoededrempel.De enveloppes 2015-2016, 2017-2018 en 2019-2020 voor aanpas-sing van de sociale uitkeringen aan de welvaart zullen voor 100 %besteed worden.

Fiscale hervormingDe regering neemt nota van wat we al decennialang zeggen : debelastingdruk is onevenwichtig gespreid tussen enerzijds dearbeidsinkomsten en anderzijds de andere inkomsten. Ze zalnagaan of een verschuiving naar belastingen op andere inkomstendan uit arbeid, indirecte belastingen en/of ecofiscaliteit mogelijk is.

Bij het begin van de regeerperiode wordt onmiddellijk een verschui-ving van de belasting op arbeid naar belasting op andere inkom-sten doorgevoerd, dit door een verhoging van de forfaitaire aftrekvan beroepskosten.

Dat resulteert in een netto-verhoging van het inkomen voor werkne-mers die hun werkelijke kosten niet bewijzen. De kostprijs van dezemaatregel zal gefinancierd worden door accijnsmaatregelen (tabak,diesel), een uitbreiding van handelingen die onderworpen zijn aande btw, en een belasting van trusts en andere juridische construc-ties in het buitenland, de zogenaamde ‘doorkijkbelasting’, of eenbelasting op vermogen dat verstopt zit achter ingewikkelde structu-ren zoals ‘trusts’.

Het pensioensparen in de derde pijler wordt sneller belast. Debestaande heffing op het pensioensparen wordt verlaagd van 10 %naar 8 %. De verminderde heffing wordt vervroegd ingehouden endit gespreid over meerdere jaren.

EcofiscaliteitDe accijnzen op tabak worden hervormd en de accijnzen op dieselworden verhoogd zonder effect op de terugbetaling van de professi-onele diesel. De accijnzen worden jaarlijks geïndexeerd, rekeninghoudend met de inflatie en het risico op concurrentienadeel.De energieprijzen en energiebelastingen worden geëvalueerd. De milieuheffing, de zogenaamde picknicktaks, op o.a. wegwerp-tassen, foliën etc., wordt opgeheven.

Geen beloftenWe zijn in dit artikel niet gedetailleerd ingegaan op alle maatrege-len van de regeringsverklaring omtrent de strijd tegen sociale frau-de en sociale dumping waar we ook sterk op aandringen. We stellenenkel vast dat de regering geweigerd heeft het aantal gecreëerdejobs te becijferen waarop ze rekent in ruil voor de 450 miljoen euroverlaging van sociale lasten die ze cadeau doet aan de werkgeversin 2015, 2017 en 2019. Een zwaar tekort dat verdiend moet wordenvoor de sociale zekerheid en waar de werknemers en de sociaal ver-zekerden zwaar zullen moeten in bijdragen.

MINIMUMLEEFTIJD LOOPBAAN UITZONDERINGEN LANGE LOOPBANENDI RUPO2014 61 jaar 39 jaar 60 j. indien 40 j. loopbaan2015 61,5 jaar 40 jaar 60 j. indien 41 j. loopbaan2016 62 jaar 40 jaar 60 j. indien 42 j. loopbaan

61 j. indien 41 j. loopbaanMICHEL2017 62,5 jaar 41 jaar 60 j. indien 43 j. loopbaan ?

61 j. indien 42 j. loopbaan ?2018 63 jaar 41 jaar 60 j. indien 43 j. loopbaan ?

61 j. indien 42 j. loopbaan ?2019 63 jaar 42 jaar 60 j. indien 44 j. loopbaan

61 j. indien 43 j. loopbaan

a c t u a l i t e i t8

Page 9: Vrijuit - oktober 2014

a c t u a l i t e i t9

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Vooral de sector van groenten en fruit is getroffen. Ook de zuivelex-port is aan banden gelegd en de vleesexport naar Rusland blijftonmogelijk. Hiervoor geldt al sinds midden februari een importstopomwille van fytosanitaire redenen (mond- en klauwzeer inLitouwen).

De importstop komt bijzonder ongelegen voor de fruitsector. Detelers hebben een fantastisch productiejaar en moeten bij de startvan de oogst vaststellen dat een van de belangrijkste exportmark-ten afhaakt. Globaal is de Russische markt goed voor een afnamevan 148.000 ton fruit, goed voor een exportwaarde van 155 miljoeneuro in 2013.

Ook de groentetelers kreunen onder het Russisch importverbod. In2013 was Rusland goed voor 42.000 ton kwaliteitsgroenten van bijons, wat overeenstemt met een exportwaarde van 36 miljoen euro.

Het Russisch importverbod schudt de markt stevig door elkaar enzorgt voor een overaanbod in Europa. Dat leidt tot prijsdalingen,waarvan de telers de dupe zijn.

OveraanbodSnel na de bekendmaking van het importverbod ontstonden lokaalal enkele initiatieven om de telers een hart onder de riem te steken.

De twitteractie #toffepeer en #SHAREaPEAR werden onmiddellijkopgepikt, ook door de media. Regelmatig maken sympathisanten,scholen en verenigingen een actie bekend om de telers te steunen.Die steun is broodnodig, en niet alleen voor de perentelers. De helelandbouwsector wachten bijzonder moeilijke maanden.

EET LOKAALOnze producten hebben weinig voedselkilometers, zijn van uitste-kende kwaliteit en meer dan ooit volop beschikbaar. Onze landbou-wers en tuinders kunnen dat beetje gezond chauvinisme zekergebruiken.

Steun onze telers door :

3 te kiezen voor een gezond tussendoortje zoals een appel of een peer3 vers fruit of verse groenten te verwerken in een smoothie of

vitaminedrank3 verse soep te maken3 aperitiefhapjes te bereiden met bv. een bloemkool,

kerstomaatjes, radijsjes enz. van bij ons3 een kant-en-klaarmaaltijd te vervangen door een vers

bereide schotel met een stevige portie groenten.Maarten DEDEYNE

ACLVB Groene Sectoren

Steun onze landbouwers en tuinders

KOOP LEKKERS VAN BIJ ONSOp 7 augustus legde Rusland een importverbod op aan landbouwproducten uit de EU. Dat heeft eenenorme weerslag op onze landbouw, die sterk gericht is op export.

OVERDOSIS Vrijuit ?

Bent u met meerdere gezinsleden aangesloten bij de ACLVB ? Dat iseersteklas ! Betekent dat ook dat u per maand meer dan één exem-plaar van Vrijuit in de brievenbus vindt ? Waarschijnlijk wel. Heeft uwgezin genoeg aan één Vrijuit per maand, laat dan weten aan uw plaat-selijk secretariaat wiens abonnement mag opgezegd. We doen meteenhet nodige om u van uw overdosis af te helpen. En u zorgt er gelijk voordat de Liberale Vakbond zijn middelen nog efficiënter kan investerenin dienstverlening. Tip : u kan uiteraard ook uw dubbel exemplaardoorgeven aan kandidaat-ACLVB’ers. Ook dat is investeren !

Page 10: Vrijuit - oktober 2014

LLaat ons niet hypocriet doen : we zijn allemaal wel tevreden dat som-mige zaken op zondag deels of geheel open zijn. Om twee uur op zon-dagnamiddag nog gauw een taartje halen bij de bakker omdat omaonverwacht langskomt; bij de buurtsuper nog snel om vlees kunnenals het geplande varkenshaasje blijkbaar toch al twee jaar in dediepvries stak; in een tuincentrum terechtkunnen nadat je spademinder sterk bleek dan de Belgische grond vol stukken baksteen …

Met andere woorden : voor de winkels die grosso modo onze per-soonlijke zondagactiviteiten ondersteunen, zijn de mogelijkheden eral. Alleen : laat ons ervoor zorgen dat we die wel nog kunnen doen.Als al het winkelpersoneel op zondag moet werken, samen met zove-le anderen, wie gaat de winkels dan nog kunnen bezoeken ? En - zozal een opmerkzame/cynische/opportunistische (schrappen wat nietpast) ziel opperen – waarom zouden de winkelbedienden moetenwerken en de andere sectoren niet ?

Waarom zou pakweg een vakbond gesloten zijn als er zovelen op zon-dag werken ? Waarom zouden de leveranciers dicht zijn als hun win-kels wél open zijn ? Waarom zouden de banken toe zijn, als de restvan de straat open is ? Waarom u niet ? Onder het mom van gelijkerechten voor de verschillende bedrijfstakken, zou de zondag al sneleen dag zoals een ander worden. Met als gevolg dat de mensen diein hun vrije tijd dachten te winkelen, die dag geen vrije tijd meerhebben.

Aan de echte zondagse vrijwilligerUiteraard hebben wij als ACLVB – een vakbond die erkent dat iede-re mens andere behoeften heeft – het allergrootste begrip voor men-sen die wél graag op zondag werken. Voor sommigen is het juist een

Handelssectoren

NAAR NOG MEER ZONDAGSOPENINGEN? Op vrijdag 3 oktober voerde ACLVB - samen met de andere bonden - actie aan het station van Antwerpenen in de winkelstraten van Luik. De bedoeling was de pendelaars en de klanten bewust te maken van deevolutie naar steeds meer zondagsopeningen in de handelssectoren. Een eenvoudige actie was het niet,de kwestie laat zich immers niet in één zin uitleggen. Onder het motto “één beeld zegt meer dan duizendwoorden” verkleedden twee ACLVB’ers zich als respectievelijk tennisser en motorrijder die hun zondagsehobby’s niet meer zouden kunnen uitoefenen.

a c t u a l i t e i t10

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Page 11: Vrijuit - oktober 2014

a c t u a l i t e i t11

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

betere dag om zich in het privéleven te kunnen schikken : misschienwerkt de partner ook op zondag, misschien zijn precies die dag dekinderen bij de ex-partner, etc. Voor andere mensen is het dan weereen kwestie van een centje bij te verdienen. Maar nogmaals – envergeef ons het cynisme - : als iedereen aan het werk zou zijn opzondag, dan zou het niet lang duren vooraleer een wijsneus zouopperen dat het een dag zoals een ander is en de zondagswerkersniet meer moeten verdienen dan een ander … waardoor het finan-ciële voordeel dus zou verdwijnen. Als er al één is.

Een boodschap dus aan de échte zondagse vrijwilliger : het is in jevoordeel dat het zondagswerk niet compleet opengetrokken wordt.Om nog maar te zwijgen over de plaatsen waar de extra tegemoet-komingen nu al omzeild worden … winkelpersoneel behoort al niettot de best betaalde sectoren. En dinsdag thuis mogen blijven in plaats van zondag, kan je niet met-een een billijke ruil noemen, tenzij het je écht wel beter uitkomt … endan kunnen we inderdaad weer over echte vrijwilligheid spreken.

Toeristische centra ?Als klant kan je nu al van 1 mei tot 30 september in de winkels vande toeristische centra terecht, waar nog eens dertien zondagenbovenop komen in de rest van het jaar én de kerst- en paasvakantie-periode. Winkels die tuinartikelen of meubels en aanverwanten verko-pen, komen zelfs aan 40 (!) zondagen per jaar. En dan hebben we hetnog niets eens over handige manoeuvres die sommigen uithalen doorde regelgeving op slinkse wijze te interpreteren …Bij toeristische centra denkt u misschien aan de kustplaatsen, dekuuroorden en die andere plaatsen die op zondag dagjestoeristenaantrekken. Wat al heel wat mogelijkheden biedt in een land dat eenvoorschoot groot is. Daar houdt het echter niet bij op : als men de lijstvan ‘erkende toeristische centra’ bekijkt, zal de gemiddelde mens –

met alle respect voor de gemeenten in kwestie - toch eensde wenkbrauwen fronsen bij het lezen van sommigedorpsnamen (!) … en concluderen dat andere gemeen-ten en steden toch eerder in aanmerking komen, die hier-door dan uiteraard een extra argument krijgen omerkend te worden.Is de gemeente desalniettemin geen toeristisch cen-trum, dan heeft iedere winkelier nog altijd recht op zes

zondagen om toch de deuren open te doen.

BegripsvervagingWant hiermee zijn we bij de kern van de zaak gekomen : het gaat

ons niet om de openingen die nog als logisch kunnen beschouwdworden, maar om de verwatering van het begrip toeristisch centrumen de term zondagsrust. De klant hoeft dus niet bang te zijn dat we terug willen naar ‘zon-dag = kerkdag’. Maar laat ons eerlijk zijn : wie per se voorwerp X wilkopen op zondag, kan dat effectief doen … en dan nog op niet al teverre afstand; wie op zondag zijn tuingerief wil halen in de stockamericain in het dorp, kan dat. Wie een zondags uitje naar Oostendeof een andere toeristische stad onderneemt en tussen het bakje gar-nalen en de wandeling op de pier door een paar schoenen wenst tekopen, kan dat. En wie na zijn zondagse voetbalmatch nog snel“Fifa ‘15” op de kop wil tikken met het handvol premiegeld, kan dat

dus allicht óók nog ergens doen … Laat ons er gewoon voor zorgen dat niet álles quasi-perma-

nent open is en dat zondag niet herleid wordt tot een dagzoals een ander. Zodat het voor de zondagse werker demoeite blijft om dit te willen doen. En zodat jij nog in jetuin kan krabben, zodat je nog eens naar Oostende kangaan, zodat je nog kan voetballen … en Fifa ’15 spelen.

Tom VAN DROOGENBROECK

Page 12: Vrijuit - oktober 2014

Ua r b e i d s r e c h t b a n k12

ARBEIDSONGEVAL : HET BEGRIP PLOTSE GEBEURTENIS

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Uit het door de wet ingesteld vermoeden blijkt dat een arbeidsonge-val het samengaan van een plotse gebeurtenis en een daaruit vol-gend letsel vereist. Die gebeurtenis moet zich bovendien hebbenvoorgedaan tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereen-komst.

Binnen het korte bestek van dit artikel beperken we ons echter tot deongevallen tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.Ongevallen op weg naar en van het werk zullen hier niet aan bodkomen. We zullen het bovendien alleen hebben over dat element vande definitie waarrond de meeste interpretatieproblemen zich stellen,met name de plotse gebeurtenis. In een volgende editie zullen ook deandere voorwaarden worden besproken.

Noodzaak van een ‘plotse gebeurtenis’Het volstaat niet dat het opgelopen letsel het rechtstreeks gevolg isvan het uitoefenen van beroepswerkzaamheden, doch er dientbovendien sprake te zijn van een plotse gebeurtenis. Zo kan het zichplots manifesteren van een hartaanval of een hersenbloeding tijdenshet werk niet automatisch een arbeidsongeval uitmaken. Dat zalslechts het geval zijn wanneer die letsels het gevolg zijn van bij-voorbeeld een uitzonderlijke stresstoestand of een buitengewoneinspanning. Er dient met name een plotse gebeurtenis aanwezig tezijn waardoor het letsel werd veroorzaakt.

De bewijslast van een plotse gebeurtenis ligt bij de getroffene ofdiens rechthebbenden. Alle middelen van recht, getuigen en ver-moedens inbegrepen, zijn toegelaten.

Betekenis van het begrip ‘plotse gebeurtenis’In de wetgeving zelf kan men geen definitie noch een omschrijvingvan het begrip plotse gebeurtenis terugvinden, doch in de recht-spraak werd het begrip veelvuldig geïnterpreteerd.

Met ‘gebeurtenis’ wordt elk voorval bedoeld dat in tijd en ruimte kanworden gesitueerd (Arbeidshof Brussel, 2 januari 1995). Dat voorvalkan een beweging, een gebaar of een handeling zijn.

a) Hoe plots moet de plotse gebeurtenis zijn ? De term “plots” laat toe een ongeval van een (beroeps)ziekte (eenlichamelijke ongesteldheid of een geleidelijk proces van aftakelingvan de fysische integriteit) te onderscheiden. Essentieel is dat hetletsel opgelopen wordt ten gevolge van een duidelijk aanwijsbareoorzaak op een welbepaald ogenblik. Zoals hierboven reeds bena-drukt, maakt een letsel dat zich plots manifesteert op zichzelf niet deplotse gebeurtenis uit die vereist is om van een arbeidsongeval tekunnen spreken (Arbeidsrechtbank Luik, 17 februari 2004;Arbeidsrechtbank Kortrijk, 18 december 2001; Arbeidshof Gent, 21december 2000).

Door de jaren heen is er in de rechtspraak een opmerkelijke versoe-peling merkbaar voor wat betreft de invulling van het begrip plotsegebeurtenis. Dit geldt vooreerst voor wat betreft de duurtijd ervan. In principe kan een plotse gebeurtenis slechts bestaan in een in de

tijd definieerbaar feit van korte duur. Het behoort aan de rechter omte oordelen of de duurtijd van een gebeurtenis de grens overschrijdtvan wat als een kortstondige gebeurtenis kan worden beschouwd (Hofvan Cassatie, 28 april 2008). ‘Plotseling’ wordt in de rechtspraaksteeds ruimer opgevat. Het volstaat dat het feit van een ‘relatief’korte duur is. Zo werden ook gebeurtenissen die zich uitstrekken overmeerdere uren, een halve of zelfs een volledige arbeidsdag, als plot-se gebeurtenis aanvaard. De gebeurtenis dient zich overigens ook niette beperken tot één enkele handeling, ook verschillende opeenvolgen-de handelingen kunnen een plotse gebeurtenis uitmaken.

Zo werd bijvoorbeeld een 5 uur durende hurkhouding die door over-belasting letsels veroorzaakt, als een plotse gebeurtenis gezien (Hofvan Cassatie, 28 april 2008). Ook het gedurende een volledige werk-dag optillen en vastklemmen van zware voorwerpen met als gevolgeen spierletsel aan de schouder werd als plotse gebeurtenis aan-vaard (Arbeidshof Antwerpen, 31 mei 1983). Het gedurende een 10-tal uur verrichten van zwaar werk in moeilijke arbeidsomstandighe-den wordt eveneens aanvaard als plotse gebeurtenis (ArbeidshofLuik, 25 februari 2011). In bepaalde gevallen worden zelfs handelin-gen die zich uitstrekken over meerdere werkdagen nog aanvaard alsplotse gebeurtenis.

Het letsel dat ontstaat tijdens het uitvoeren van herhaaldelijkebewegingen over een tijdspanne van een aantal weken is daarente-gen niet het gevolg van een plotse gebeurtenis (ArbeidshofAntwerpen, 17 november 1992). In dat geval werd geoordeeld dat erniet meer kon gesproken worden van een relatief korte tijdspannebinnen dewelke het letsel is ontstaan.

b) Plotse gebeurtenis en de normale uitoefening van de beroeps-activiteitNiet alleen het plotse karakter ervan is relevant. Ook de aard, hetkarakter, van de gebeurtenis is van doorslaggevend belang.

Ook op dat vlak is er een duidelijke versoepeling in de rechtspraakmerkbaar. De rechtspraak vereist niet langer dat het gaat om eenabnormaal element of een bijzondere oorzaak.

Zelfs het uitvoeren van de gewone dagtaak op zich kan volgens dehuidige rechtspraak aanleiding geven tot een arbeidsongeval. Datwas in het verleden anders. Zo werden bijvoorbeeld het tillen van eenvuilniszak door een vuilnisman (Arbeidsrechtbank Brussel, 20december 1994) of het ophangen van de was door een huishoudster(Arbeidshof Gent, 23 maart 1995) niet als plotse gebeurtenisbeschouwd.

Het Hof van Cassatie heeft intussen meerdere malen bevestigd datde uitvoering van de gewone en de normale dagtaak een plotselingegebeurtenis kan opleveren, voor zover er evenwel in die uitvoeringeen specifiek element aanwijsbaar is dat het letsel kan hebben ver-oorzaakt. Het is daarbij niet vereist dat dit element onderscheiden isvan de uitvoering van de arbeidsovereenkomst (Hof van Cassatie, 2januari 2006; Hof van Cassatie, 6 mei 2002). Evenmin dient het

Het kan gebeuren dat een werknemer het slachtoffer wordt van een ongeval tijdens de uitvoering van zijnof haar werk. Om als slachtoffer van een arbeidsongeval te kunnen worden erkend en aanspraak te kun-nen maken op de vergoedingen voorzien in de Arbeidsongevallenwetgeving, dienen echter een aantalvoorwaarden vervuld te zijn.

Page 13: Vrijuit - oktober 2014

a r b e i d s r e c h t b a n k13

aanwijsbaar element bijzonder te zijn. Zelfs een louter banale han-deling of beweging volstaat (Hof van Cassatie, 5 april 2004).

Een plotse gebeurtenis vereist dus niet dat er een bruuske bewegingvoorhanden zou zijn of dat de beweging een bijzonder of ongewoonzwaar karakter zou vertonen, noch dat er sprake is van extremeomstandigheden.

Concreet oordeelde het Hof van Cassatie in de arresten waarnaarhierboven wordt verwezen, dat de handeling een dweil uit te wringen,wat de gewone en normale uitoefening van de dagtaak van eenpoetsvrouw uitmaakt, op zichzelf een plotse gebeurtenis kan zijn dieeen pijn aan de voorarm heeft kunnen veroorzaken. Ook de bewegingdie erin bestaat zich te bukken om een metalen stuk te nemen, kaneen plotse gebeurtenis zijn, zelfs indien die beweging de gewone ennormale uitoefening van de dagtaak uitmaakt. De arbeidsgerechtenkunnen volgens het Hof van Cassatie ook niet weigeren een acutelumbago opgelopen door een verpleegster tijdens het opmaken vaneen bed, te erkennen als arbeidsongeval omdat er geen elementwordt aangewezen dat onderscheiden is van de uitvoering van dearbeidsovereenkomst.

c) Kunnen ook banale en alledaagse handelingen een plotsegebeurtenis uitmaken ?

De tendens in de rechtspraak om ook de gewone dagtaak zonderenige bijzondere omstandigheid als plotse gebeurtenis te aanvaar-den, heeft zich de laatste jaren derhalve onomkeerbaar doorgezet.

Toch deinsde sommige rechtspraak er tot voor enkele jaren nog voorterug om banale handelingen (bv. rechtstaan vanuit gehurkte hou-ding) verricht in het kader van de normale beroepsuitoefening, alseen plotse gebeurtenis te beschouwen. Zo werd het verzwikken ofomslaan van een voet doorgaans niet als een plotse gebeurtenisaanvaard en dit ongeacht de vraag of dit gebeurde op de beganegrond, dan wel bij het op- of afstappen van een trap of een trede(Arbeidshof Antwerpen, 18 oktober 2004; Arbeidshof Bergen, 22januari 2003; Arbeidshof Bergen, 13 november 1998; Arbeidshof

Brussel, 2 november 1996; Arbeidshof Gent, 23 maart 1995). In dievisie konden dergelijke feiten pas een plotse gebeurtenis uitmakenindien er een bijzonder extern element aanwezig was dat de gebeur-tenis in de hand werkte. Er zou met name slechts sprake zijn van eenarbeidsongeval indien de getroffene bijvoorbeeld zijn voet had ver-zwikt op een oneffen ondergrond of bij het afstappen van een met oliebesmeurde en dus uitzonderlijk gladde trede.

Ook die zienswijze werd intussen evenwel verlaten. Het Hof vanCassatie heeft concreet geoordeeld dat de arbeidsgerechten nietmogen weigeren het omslaan van een voet tijdens het afstappen vaneen taboeret als een arbeidsongeval te erkennen op basis van deoverweging dat het louter afstappen van een taboeret tot de norma-le en dagelijkse uitoefening van de dagtaak behoort en een banalehandeling uitmaakt (Hof van Cassatie, 18 mei 1998). Al dient er inde eventueel banale handeling, wel nog steeds een aanwijsbaar ele-ment dat het letsel kan hebben veroorzaakt, aanwezig te zijn(Arbeidshof Antwerpen, 20 december 2004).

ConclusieIn de huidige stand van de rechtspraak volstaat het dat het slacht-offer bewijst het slachtoffer te zijn geweest van een in tijd en ruimtete situeren feit dat zijn letsel heeft kunnen veroorzaken, zonder dat eraan dat feit zelf nog bijkomende eisen worden gesteld, opdat zougeoordeeld worden dat hij het slachtoffer is geworden van een plot-se gebeurtenis. De inhoudelijke discussies over de invulling van hetbegrip plotse gebeurtenis worden derhalve in de overgrote meerder-heid van de gevallen beslecht in het voordeel van het slachtoffer.

Hieraan dient echter onmiddellijk toegevoegd te worden dat de ver-soepeling in de rechtspraak niet heeft geleid tot een koerswijzigingbij de arbeidsongevallenverzekeraars. De praktijk leert immers datdeze laatsten zich ook op heden nog blijven vastklampen aan ach-terhaalde rechtspraak ter ondersteuning van hun beslissingen ombepaalde feiten te weigeren als arbeidsongeval te erkennen. Het isevident dat het in veel van die gevallen aangewezen is de beslissingvan de arbeidsongevallenverzekeraar juridisch aan te vechten.

Marleen VANDERSTRAETEN

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Page 14: Vrijuit - oktober 2014

b e d r i j v i g14

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Aan de Directie van Delhaize

WAAROM DE WERKNEMERS DE TOEGANGTOT DE WINKELS BLOKKEREN

Pascal Freson, die voor ons de onderhandelingen voert in dit dossier, heefteen persiflage gemaakt van de brief. Neen, de werknemers zijn niet tevredenmet de slechte wil van de directie bij het beantwoorden van hun vragen in hetkader van fase 1 binnen de Renault-procedure.

We willen even terugkomen op de incidenten die de afgelopen weken voorvielen in uw supermarkten.

We begrijpen dat het aangekondigde hervormingsplan emoties opwekt,ook bij een Directie die op zijn minst overrompeld lijkt door de gebeurte-nissen, waarvan nochtans zij zelf de enige echte aanstichter is. De actiesdie gevoerd werden, en nog zullen gevoerd worden indien u het geweer nietvan schouder verandert, moeten volledig in dat kader gezien worden. Eénenkele winkel werd gesloten in heel België ? Er zullen er nog volgen. Wil uer meer ? Verander dan vooral niets aan uw manier van tewerk gaan.

We nemen kennis van uw bekommernis om oplossingen te vinden, bijvoor-beeld via de interne dialoog. Op vandaag werd die dialoog nog niet aan-gewend door de leden van de Directie : in dialoog gaan is nog iets andersdan koste wat kost uw logica opdringen. In het kader van de eerste fasevan een herstructurering betekent dialogeren voor alles antwoorden op devragen die u worden gesteld. Op een heldere manier. Precies. En op allevragen …

Wij betreuren het in de laatste Ondernemingsraden geconfronteerd te zijngeweest met misplaatste en ongeregelde weigeringen om te antwoordenop sommige vragen. We wensen te benadrukken dat uw werkwijze ingaattegen de bepalingen in de wetgeving en de geplogenheden ter zake. Devakbonden hebben altijd voorrang verleend aan de interne dialoog. Zemogen hopen dat dat in de toekomst nog mogelijk zal zijn.

We hopen dat u zich bewust bent van het feit dat de strategische veran-deringen die de opeenvolgende directies de jongste jaren uitvoerden, vaakindruisend tegen het gezond verstand, een belangrijke daling van hetzakencijfer tot gevolg hebben gehad, temeer daar u het merendeel van detijd geen gehoor geeft aan uw personeelsleden. Nochtans hebben zij hetnauwst voeling met de realiteit van het beroep en het terrein. Om nog tezwijgen over het feit dat uw trouwe klanten zich betrokken voelen bij demanier waarop u uw personeel behandelt, terwijl uw zakencijfer het zaltoelaten uw aandeelhouders een dividend uit te keren.

Overigens, en voor zover het nodig is, herinneren we u eraan dat de socialevrede een kostprijs heeft, terwijl op solidariteit daarentegen geen prijs staat!

Wil geloven in onze blijken van oprechte solidariteit met de werknemers.Wij blijven te uwer beschikking om eindelijk te vernemen wat uw antwoor-den zijn op al de vragen die uw werknemers zich stellen.

De werknemers van Delhaize ontvingen een verrassende brief van hun directie. Die verbaast zich erover dat dewerknemers reageren tegen het plan om 2.500 mensen af te danken als gevolg van het sluiten van winkels.

ACLVB-MILITANTEN SOLIDAIRNa afloop van het Uitgebreid Regionaal Comité vande Brusselse Regionale op 17 oktober kwam afge-vaardigde Gaspare Amico een toelichting gevenomtrent de actuele situatie bij Delhaize. In heel watwinkels en de depots werd die dagen gestaakt.De Brusselse militanten betoonden hun warmesolidariteit met de Delhaiziens en ondertekendeneen steunaffiche.

De arbeiders van het distributiecentrum Zellik hebben spontaan hetwerk neergelegd. De inleveringsvoorwaarden die de directievoorstelt, zijn onaanvaardbaar. Tevens pikken de werknemers hetniet dat de directie ondertussen beroep doet op anderedistributiecentra om zo toch de goederen te kunnen verspreiden.Dat getuigt van een gebrek aan respect voor de werknemers. DeACLVB gaat de directie vragen een perspectief op de toekomst tegeven aan het personeel om zo hun job te kunnen vrijwaren onderbetere voorwaarden dan degene die nu door de directie op tafelgelegd zijn.

Page 15: Vrijuit - oktober 2014

b e d r i j v i g15

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Daniel Eusepi en Thierry Dumay weigeren zelfs denaam van deze nieuwe concurrent uit te spreken, hijmoet immers niet nog meer publiciteit krijgen. Zezijn respectievelijk ACLVB-afgevaardigden in hetCPBW en de OR bij Autolux, een taximaatschappijdie inzet op de kwaliteit van de service in een sterkgereglementeerde sector, waar de Brusselse overhe-den weer orde op zaken hebben gesteld om zwart-werk, de onderverhuring van voertuigen en stroperijuit te schakelen. Uber heeft een mobiele applicatieontwikkeld die downloadbaar is op gsm; daarmeekunnen mensen die zich willen verplaatsen in ver-binding gesteld worden met anderen die over eenvoertuig en tijd beschikken om tegen vergoedingchauffeur te zijn. Die service zou heel sympathiekkunnen lijken als hij zich niet ontwikkelde in demarge van alle verplichtingen die opgelegd wordenaan de andere spelers in de transportsector.

Low costIn Brussel schrijven de kandidaat-chauffeurs zichin bij UberPoP, de goedkope versie van Uber, diezich beperkt tot het controleren of de betrokkeneminstens 21 jaar is, sedert minstens een jaar zijnrijbewijs heeft en een persoonlijke verzekering. Dewagen moet minstens 4 deuren hebben en magniet ouder zijn dan 10 jaar. De gebruikers downloa-den de app en geven het nummer van hun krediet-kaart; na elke rit wordt hun rekening automatischgedebiteerd. De basisprijs is vastgelegd op 1 euro+ 15 cent per minuut + 90 cent per kilometer, meteen minimum van 4 euro. Ze krijgen de chauffeurste zien die in de buurt beschikbaar zijn, bestellen

de rit, betalen met hun smartphone. “Eenvoudigeren betrouwbaarder dan een taxi voor een vergelijk-bare prijs”, stelt Uber op zijn website. HetAmerikaans bedrijf houdt zelf 20 % van hetbedrag, de rest wordt gestort aan de chauffeur.Voor sommigen betekent het een extraatje bij hunloon, voor anderen gaat het om een echte job.Vermits de klanten een beoordeling kunnen toeken-nen aan hun gelegenheidschauffeur, kan die vande lijst geschrapt worden door Uber zonder voorop-zeg of vergoeding, noch een uitleg.

Geen regels“Het principe van carpoolen is niet nieuw”, herin-neren Daniel Eusepi en Thierry Dumay eraan.“Taxi-stop is actief sinds 1975 in België. Wat wehier aanklagen, is de kolonialistische houding vaneen bedrijf dat aan geen enkele van de regelsonderworpen is die ons worden opgelegd. De gele-genheidschauffeur betaalt geen specifieke verze-kering die hem dekt voor het vervoer van personen.Wat zal er gebeuren bij een ernstig ongeval ? Zalde klant correct vergoed worden ? En de bestuur-der, wie zal de schade aan zijn wagen betalen alshij in fout blijkt ?” Men kan zich ook afvragen of dechauffeur van de wagen zijn inkomsten aangeeftaan de fiscus en de RSZ. “Deze situatie bedreigt dewerkgelegenheid in de taxibedrijven, de openbarefinanciën en de sociale zekerheid”, benadrukkenonze afgevaardigden.

VoorhoedegevechtIn naam van de almachtige moderniteit betaamt

het niet om kritiek te geven op bedrijven zoalsUber. Zoals de overheden (die al Uber-voertuigen inBrussel hebben laten in beslag nemen) gaan devakbondsmensen andermaal door voor ouderwetselui die vastklampen aan de vrijwaring van de ver-worven rechten. “We willen niet elke concurrentieverbieden”, zeggen Daniel Eusepi en ThierryDumay met klem. “We zijn klaar om de uitdagingmet de nieuwe technologieën aan te gaan. Maarmet gelijke wapens, met andere woorden door debewuste bedrijven te verplichten alle reglemente-ringen te respecteren waaraan wij onderworpenworden, terwijl zij alles in het werk stellen om ze teomzeilen”. Taxichauffeur zijn is een echt beroep,een beroep dat een opleiding veronderstelt, dekennis van de beste trajecten in functie van deverkeersomstandigheden, een onthaal van deklanten in verschillende talen. Onze voertuigen zijnuitgerust met een zwarte doos, die een bijkomendegarantie vormt van ons goed besturen voor demensen die we vervoeren.”De taxibedrijven en de werknemers van de sectorvoeren dus geen achterhoedegevecht. Ze vrageneenvoudigweg de gelijke behandeling en zijn vastvan plan het verschil te maken door de kwaliteitvan hun diensten te vrijwaren.

De ACLVB in het SPC van de taxi’sNa lange onderhandelingen heeft de ACLVB haarrepresentativiteit te gelde kunnen maken en heeftze een mandaat behaald in het sub-paritair comitévan de taxi’s. Peter Börner is onze effectieve afge-vaardigde.

Uber

GELD VERDIENEN MET JE WAGEN ENGROTE ZORGEN BIJ EEN ONGEVAL

Amper na een pijnlijke saneringskuur wordt de Brusselse taxisector geconfronteerd met een nieuwe vorm van oneer-lijke concurrentie : personenwagens met chauffeur. De bekendste van die onruststokers is Uber, een toepassing vansamenrijden tegen vergoeding, die floreert in de marge van alle reglementeringen die aan de erkende taxibedrijvenopgelegd worden. Het belangrijkste argument is uiterst simpel : verdien geld met je eigen wagen.

Thierry Dumay, PeterBörner (SectoraalVerantwoordelijke),Daniel Eusepi enStephan De Muelenaere(Bestendig Secretaris). De concurrentie van depersonenwagens metchauffeur is noch voor dewerkgelegenheid, noch voor destaatsfinanciën, noch voor desocialezeker-heidskassen een goede zaak.

Page 16: Vrijuit - oktober 2014

b e d r i j v i g16

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

De directie van de Tiense Suikerraffinaderij hieldop 14 oktober een Bijzondere Ondernemingsraadom mee te delen dat er zal geherstructureerdworden.

De Tiense Suikerraffinaderij heeft de intentie omtegen begin 2015, 45 bedienden en kaderleden teontslaan van de technische en administratievestaffuncties in Tienen en Brussel. Deze technischebedrijfseenheid stelt momenteel 124 arbeiders en199 bedienden, kaderleden en directeurs tewerk.De arbeiders blijven buiten schot. Zij zijn nietbetrokken in de intentie. De directie neemt dezemaatregel om te anticiperen op de wijzigingen inde suikermarkt vanaf oktober 2017. Vanaf dan

wordt het nieuwe Europese suikerbeleid ingevoerdmet volgende aanpassingen :- geen quotasysteem meer, m.a.w. geen productie-

beperkingen meer qua productievolume suiker;- geen minimum bietenprijs meer;- geen referentiesuikerprijs meer.Omdat er geen productiebeperkingen meer gaanzijn, zal de productie van suiker enorm stijgen, erzal overproductie zijn en de prijzen zullen kelde-ren. De directie had een daling van de verkoopprijsverwacht maar niet zo snel. Ze wil de prijzenoorlogaangaan door 45 bedienden en kaderleden teontslaan en te investeren (onder meer in eennieuwe fabriekshal) om meer suiker te kunnenproduceren.

De herstructurering is een mokerslag voor dewerknemers die hun job verliezen en daarenbovenzijn het arbeidsplaatsen die voor altijd verlorenzijn. Het is ontzettend moeilijk om te aanvaardendat er langs de ene kant miljoenen worden geïn-vesteerd en langs de andere kant werknemers hunjob verliezen. Onze regio is de beste qua bieten-teelt en er is geïnvesteerd in de fabriek in Tienen,maar binnenkort wordt het ‘een mooi huis’ metweinig bewoners.

De komende maanden zullen directie en vakbon-den onderhandelen om een sociaal akkoord tekunnen afsluiten.

SV

Bij Crelan gaat Francis Dehondt met pensioen. Tijdens een heuglijkeviering werd hij geroemd om zijn jarenlange inzet als ACLVB-afge-vaardigde. “Niet alleen als mens kijken we met veel plezier op je car-rière terug, maar zeker als syndicalist heb je je sporen verdiend ennagelaten voor de volgende generatie”, sprak Jan Vercamst hem toe.

Vervolgens overliep de ACLVB-voorzitter het indrukwekkend palmares vanFrancis : “Je carrière zelf ben je niet bij het Landbouwkrediet begonnen, maarbij Caterpillar. Nota bene op je eerste werkdag breekt er een staking uit, endat is voor jou meteen de aanleiding om je bij de ‘goei’ aan te sluiten.” “Je overstap heb je dan gemaakt in ’76 bij het toenmalige Nationaal InstituutLandbouwkrediet. Pas dan heeft je syndicale carrière een hoge vlucht geno-men, want in 1977 werd je jongerendelegee. En dat was het begin van eenlange reeks mandaten die je met verve hebt uitgevoerd.”

Wie op dat moment nog niet was gaan zitten, moest dat maar doen, zomaande Jan Vercamst de toehoorders op de pensioenviering aan, want :“Francis heeft steeds een mandaat bekleed in de OR, het CPBW en deSyndicale Delegatie. Tot de fusie met Centea is Francis ook steeds vrijgesteldgeweest. Hij was maar liefst zes keer secretaris van de Ondernemingsraad.Weinigen is het gegeven, maar Francis heeft eveneens een mandaat afge-dwongen in de Europese Ondernemingsraad. Hij was tevens Voorzitter vanonze belangengroep bij de openbare kredietinstellingen, nu de spaarbanken.

Op de koop toe kon Francis als geen ander het woord voeren voor de ACLVB.Francis vormde daarnaast een hechte tandem met Spirou zaliger, en daarnamet Renaat. En dan … een geweldige prestatie : van de 500 personeelsle-den worden er maar liefst 160 lid van de ACLVB !”

Tiense Suikerraffinaderij

HERSTRUCTURERING IN HET VOORUITZICHT : MASSALEINVESTERINGEN, MAAR DEEL PERSONEEL VERLIEST JOB

Crelan FRANCIS DEHONDT ZET PUNT ACHTER INDRUKWEKKEND PARCOURS

Johan Duyck was sedert de socialeverkiezingen van 2000 actief alsafgevaardigde in de verschillendeoverlegorganen bij CRI Catalyst.Hij nam op het einde van zijn car-rière ook de functie waar van secre-

taris in de Ondernemingsraad. Wewensen Johan te bedanken voor zijnsyndicale inzet en hopen dat hij numet volle teugen van zijn brugpen-sioen kan genieten ! Uiteraard kunnen de werknemers

van CRI Catalyst te Gent nog steedsterecht bij de andere ACLVB-afge-vaardigden, die zich elke dag actiefinzetten voor hun collega's.

SVG

CRI Catalyst - Gent

BEDANKT, JOHAN !

De ACLVB-militanten, sectorverantwoordelijken Martine Lefèvre en Thibaut Montjardin, enNationaal Secretaris Olivier Valentin beaamden de loftuitingen met een daverend applaus. Dankjewel, Francis, het ga je goed !

Page 17: Vrijuit - oktober 2014

17

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

e u r o p a

BEWOGEN HOORZITTING VOOR SOMMIGE EUROPESE

COMMISSARISSEN

Waar heel wat kandidaat-commissarissen het ver-trouwen kregen van de Europese parlementsleden,hadden anderen moeite om hen te overtuigen. Zijwerden daarom uitgenodigd op een tweede sessieom extra informatie aan te dragen.

Levendige hoorzittingenDe aanstelling van de Tsjechische Vera Jourová alscommissaris voor justitie, consumenten en gen-dergelijkheid werd niet in vraag gesteld door deEuroparlementariërs. Maar ze hoopten dat deTsjechische kandidate zich meer zou uitsprekenover dossiers zoals de bescherming van de consu-menten, mensensmokkel of gendergelijkheid.De prestatie van Jonathan Hill, benoemd voorfinanciële stabiliteit, de financiële diensten en deunie van kapitaalmarkten, voldeed niet. Met zijnverleden als lobbyist van de financiële marktenvreesden de Europarlementsleden een belangen-conflict, ondanks de belofte van de Brit te hande-len in het belang van de Europese Unie. Hij zal detest uiteindelijk doorstaan, maar zal betwist blij-ven voor zijn stilzwijgen in gevoelige dossierszoals de creatie van euro-obligaties. Weinig overtuigend tijdens de hoorzitting was deHongaar Tibor Navracsics, die ook moest antwoor-den op een reeks bijkomende vragen. De Europeseparlementsleden verweten hem nauwe banden tehebben met de Hongaarse president Viktor Orban.Bijkomende vragen om met name dat punt te ver-duidelijken, werden hem voorgelegd. HoewelNavracsics geprobeerd heeft afstand te nemenvan het beleid ingesteld door de Hongaarse rege-

ring, heeft hij niet het noodzakelijk aantal stem-men kunnen verzamelen om zijn kandidatuur voordie functie goedgekeurd te krijgen. Er zal hem eenandere portefeuille moeten toegewezen worden. De belangrijkste aanklacht van de Europarlemen-tariërs jegens de kandidatuur van de FransmanPierre Moscovici – aangesteld voor economischeen financiële zaken en fiscaliteit – had betrekkingop de hem toevertrouwde verantwoordelijkheid ineen domein waar zijn nationale ervaring in de hoe-danigheid van Minister van Economie enFinanciën niet briljant was. Het is vooral dankzijpolitiek getouwtrek tussen de verschillende poli-tieke groepen in het Europees Parlement dat zijnkandidatuur gestemd is.De andere strijdkandidaat voor wie de politiekeintriges van pas gekomen zijn, is Miguel Cañete.De aanstelling van de Spanjaard op energie en kli-maat was weinig geloofwaardig geacht. De kritie-ken hadden te maken met vrouwonvriendelijke uit-spraken die hij in het verleden zou hebben gedaan,maar niet alleen dat. Hij werd beticht van poten-tiële belangenconflicten gelinkt aan aandeelhou-derschap van zijn omgeving in petroleummaat-schappijen. Hoewel hij zich verontschuldigd heeftvoor de uitspraken die hem werden ten lastegelegd, en ofschoon hij zijn aandelen van depetroleumgroepen Ducar en Petrologis verkocht,heeft zijn pleidooi geen eensgezindheid kunnenwinnen tijdens de eerste hoorzitting. Hij heeftbovendien een verklaring over financiële belan-gen moeten doen, die is goedgekeurd door hetEuropees Parlement.

Ondanks de methode aangenomen door Jean-Claude Juncker om de competentieportefeuilles ende spanningen die eruit voortvloeiden niet noodza-kelijk te verdelen naar de specialiteiten van debetrokkenen, is uiteindelijk de hele ploeg Junckerbevestigd, met uitzondering van de kandidatuurvan Alenka Bratusek, voorgedragen voor energie.Zij werd ontslagen en Slovenië zal een nieuwe kan-didate moeten voordragen.

En België ?De hoorzitting van Marianne Thyssen die aange-steld is voor de functie van Commissaris voorWerkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden enArbeidsmobiliteit, werd beschouwd als voorbeeld.De prioriteiten die Marianne Thyssen ter inleidingheeft voorgesteld, zijn de strijd voor betere jobs ende sociale bescherming. Ze herhaalt haar engage-ment om een sociale dimensie te geven aan deBolkestein-richtlijn en de financiële markten tereguleren. Voor de Belgische kandidate moeten debedrijven zich kunnen ontwikkelen en zich aanpas-sen aan de globalisering, en dienen de werknemersdan weer hun job te kunnen uitoefenen in omstan-digheden die hun waardigheid en hun fundamente-le rechten eerbiedigen. Ze zal tot slot ook zeggendat de sociale dialoog moet hersteld worden opdatde sociale partners volwaardig deel zouden uitma-ken van het Europees semester. Volgende etappes :een stemming in plenaire zitting van het EuropeesParlement zal de nieuwe Europese Commissiegoedkeuren. Die zal bevoegd zijn op 1 november.

Dienst Europa

Jean-Claude Juncker heeft op 10 september de samenstelling van de toekomstige Europese Commissie onthuld. Devolgende etappe bestond erin dat de kandidaat-commissarissen door de commissies van het Europees parlementgehoord werden over hun vaardigheden en expertise inzake hun respectievelijke portefeuille. Die hearings of hoor-zittingen hebben plaatsgevonden van 29 september tot 7 oktober.

Page 18: Vrijuit - oktober 2014

D

i n t e r n a t i o n a a l18

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Burkina Faso

EEN BURGERSYNDICALISMEDANKZIJ DE SAMENWERKING

Dat thema was gekozen gezien de nationale context, getekend dooreen politieke crisis rond de kwestie van de machtswissel in 2015,na een periode van 27 jaar bewind van president Blaise Compaoréaan het hoofd van Burkina Faso. Bij de verjaardagviering heeft deCSB ook een staat kunnen opmaken van haar mobilisering en zeke-re vooruitgangen die ze realiseerde sinds ze het vrije en onafhan-kelijke syndicalisme heeft aangenomen, in plaats van het revoluti-onaire syndicalisme, dat ze aanhing van 1974 tot 1994. Die voor-uitgangen waren mogelijk dankzij de steun van IVV-Afrika, het IVVen de bilaterale samenwerking, meer bepaald die met de ACLVB viaBIS. Die samenwerking heeft vooral de mobilisatie van heel watwerknemers en vooral werkneemsters van de informele economie inde dertien regio’s van Burkina binnen de CSB mogelijk gemaakt.

Uitrusting en vormingNaast de mobilisatie zorgde het programma voor de uitrusting vande CSB-permanenties in de dertien regio’s, en de vorming van demilitanten op het vlak van beheer van de permanenties, gender inde informele sector, syndicaal leiderschap, decentralisatie en derechten van de werknemers in de informele sector. Die vormingenhebben de werknemers en de werkneemsters van de 13 regio’s toe-gelaten werkgroepen op te richten rond 4 thema’s in verband methun levens- en arbeidsvoorwaarden, jaarlijks eisenplatformennaar voor te schuiven bij de lokale autoriteiten en ze te verdedigen;bij wijze van geslaagd voorbeeld citeren we onder andere de regiovan het centrum.

SolidariteitsfondsIn 2010 telde de CSB minder dan 50 militanten van de informeleeconomie in haar rangen, in de regio van het centrum. Vandaag endankzij de samenwerking CSB/BIS is het aantal militanten geste-gen tot bijna 4.000, waarvan 3.110 vrouwen. Georganiseerd opbasis van de activiteiten die werden gehouden in het kader van detwee reeds vernoemde programma’s (2010/2012 – 2012/2014),hebben de werkneemsters van de informele economie van de regiovan het centrum verdeeld over 5 dorpen en de hoofdstadOuagadougou een systeem van syndicale solidariteitsfondsenkunnen oprichten, ingevoerd in het eerste programma, in het kadervan de syndicale ondersteuningsdiensten.

Opwaartse spiraalVandaag bedraagt het fonds 7.200.000 F CFA (hetzij 10.992 euro).Het laat de militanten toe hun activiteiten van groenteteelt, bewer-king van lokale producten, verkoop van granen, enz. te financieren.Die geslaagde ervaring die de rekrutering van werknemers enwerkneemsters van de informele economie, hun vormingen, hunorganisaties en hun omkadering, combineert zodat ze syndicaleondersteuningsdiensten ontwikkelen afgestemd op hun omgeving,vormt een opwaartse spiraal van syndicalisme dat “syndicalevruchten” afwerpt, dankzij een geslaagde samenwerking tussende CSB en BIS. Een samenwerking die naar waarde geschat werdbij de 40ste verjaardag van de CSB.

Internationaal departement

Op 27 september 2014 heeft de Confédération Syndicale Burkinabé (CSB) haar 40-jarig bestaan gevierd. Bij die gele-genheid hebben tal van militanten die de verplaatsing hadden gemaakt, kunnen stilstaan bij de syndicale actie van hunorganisatie. Er werd een panel georganiseerd rond het thema ‘syndicalisme en politiek’.

Page 19: Vrijuit - oktober 2014

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

i n t e r n a t i o n a a l19

Om beter op die uitdagingen in te gaan werd een nieuwe subre-gionale vakbondsstructuur van de Arabische landen gecreëerd tergelegenheid van het Stichtingscongres van de ArabischeConfederatie van Vakbonden (Confédération arabe des Syndicats,kortweg CAS) te Amman, Jordanië. Houcine Abassi van de ‘UnionGénérale des Travailleurs de Tunisie (UGTT)’, unaniem verkozen totvoorzitter van de CAS, heeft in zijn eigen inleiding verklaard :“Deze historische ontwikkeling zal de democratische en onafhan-kelijke vakbonden van de Arabische wereld helpen efficiënter enkrachtig in te gaan op de enorme uitdagingen die de werknemersvan de regio ervaren.”

De ACLVB heeft actief bijgedragen tot dit Congres, door samen metde twee andere Belgische vakbonden (ABVV en ACV) een pre-semi-narie te organiseren; doel daarvan was de totstandkoming of eenbeter gebruik van mechanismen die efficiënter waardig werk en

respect voor sociale normen ondersteunen in het economischbeleid en het beleid rond ontwikkelingssamenwerking van de EU.Gedurende twee dagen zijn sprekers van de InternationaleArbeidsorganisatie (IAO), het Internationaal Vakverbond (IVV), hetEuropees Vakverbond (EVV) en de Europese Commissie in dialooggetreden met vakbondsvertegenwoordigers uit de regio. Dit seminarie kadert in een serie van activiteiten ter mobilisatievan het bilaterale (relaties met de EU) en internationale (IAO)niveau in functie van het respect voor Waardig Werk in deArabische regio.

Begin november zal een vervolg worden gebreid aan dit semi-narie; een delegatie vakbondsvertegenwoordigers uit deArabische regio zal dan uitgenodigd worden in Brussel omconcrete maatregelen uit te werken.

Internationaal departement

EEN NIEUWE VAKBONDSORGANISATIEIN DE ARABISCHE WERELDSinds 2011 vormden zowat alle landen van de Arabische wereld op diverse niveaus het speelveld vanvolksmanifestaties op een ongeziene schaal, die opriepen tot democratisering van de politieke syste-men aan het bewind en nieuwe beleidsvormen die werk en sociale rechtvaardigheid garanderen.

BESTELLEN EXCLUSIEF via www.countdown.be e-bons. Vraag uw login en paswoord aan via [email protected].

Einde verkoop : 16 november 2014.

Page 20: Vrijuit - oktober 2014

u i t d e s e c t o r20

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

AMP/PVDJaar : 2014Referteperiode : 1/01/2014 – 31/12/2014Bedrag : € 135

Banken (PC 310)Jaar : 2013Referteperiode/Aansluiting : in 2013 ten minste6 maanden gewerkt hebben in een ondernemingmet PC 310, met uitzondering van de brugge-pensioneerden en gepensioneerden.De (brug)gepensioneerden ontvangen de premieindien zij ten minste 1 maand gewerkt hebben inde sector in het jaar van uitbetaling. Wie arbeidsongeschikt is of in tijdskrediet, blijftgerechtigd op de syndicale premie.Aangesloten zijn uiterlijk op 1/3/2014 en opdatum van betaling in orde zijn met de syndica-le bijdragen.Bedrag : € 35 voor voltijdse en deeltijdse werk-nemers

Belgische Rode KruisJaar : 2014Referteperiode : 1/09/2013 – 31/08/2014Bedrag : vermeld op het attest + een sectoralepremie van € 90 (voltijdse bijdragen) en € 45(deeltijdse bijdragen)

Makelarij (PC 307)Jaar: 2013Referteperiode/Aansluiting : in 2013 ten minste6 maanden gewerkt hebben in een ondernemingmet PC 307, met uitzondering van de brugge-pensioneerden en gepensioneerden.De (brug)gepensioneerden ontvangen de premieindien zij ten minste 1 maand gewerkt hebben inde sector in het jaar van uitbetaling. Wie arbeidsongeschikt is of in tijdskrediet blijftgerechtigd op de syndicale premie.Aangesloten zijn uiterlijk op 01/03/2014 en opdatum van betaling in orde zijn met de syndica-le bijdragen.Bedrag : € 35 voor voltijdse en deeltijdse werk-nemers.

Scheikunde bedienden (PC 207)Jaar : 2014Referteperiode/aansluiting : 1/01/2013 - 31/12/2013Bedrag : 90 euro Betaling : 3/11/2014 t.e.m. 31/1/2015 door dedienst BZ/SP

Bijzondere voorwaarden : - in de loop van het jaar 2013 ten minste 1

maand tewerkgesteld zijn in een ondernemingvan PC 207;

- ten laatste op 1/08/2014 lid zijn en in ordezijn met de bijdragen op het moment van debetaling van de premie.

Leden die in de loop van het refertejaar in brug-pensioen zijn gegaan, hebben eveneens recht opde premie.

Spaarbanken (PC 308)Jaar : 2013Referteperiode/aansluiting : in 2013 minstens 6maanden gewerkt hebben in een ondernemingmet PC 308, met uitzondering van de brugge-pensioneerden en gepensioneerden.Wie arbeidsongeschikt is of in tijdskrediet, blijftgerechtigd op de syndicale premie.De (brug)gepensioneerden ontvangen de premieindien zij ten minste 1 maand gewerkt hebben inde sector in het jaar van uitbetaling. Aangesloten zijn uiterlijk op 1/3/2014 en opdatum van betaling in orde zijn met de syndica-le bijdragen.

Bedrag : € 35 voor voltijdse en deeltijdse werk-nemers.

Bijzondere voorwaarden : in 2013 ten minste 6opeenvolgende maanden lid zijn geweest vaneen van de representatieve vakbonden en op hetmoment van uitbetaling in orde zijn met de bij-dragen.

Textielnijverheid (PC 120)Sociale toelage Jaar : 2014In dienst : 28/06/2014 (30/9/2014 voor school-verlaters)Aansluiting : 4/2014 t.e.m. 6/2014Bedrag : € 130 Bijzondere voorwaarden : Voor bruggepensioneerden en ontslagenen kun-nen formulieren aangevraagd worden bij ACLVB.Het wit aanvraagformulier ‘eerste sociale toela-ge als ontslagene’ is voor een deel door de laat-ste werkgever in te vullen.De reden van ontslag moet vermeld worden.

De leden waarvan het brugpensioen uitbetaaldwordt door het sociaal fonds, kunnen aanspraak

maken op de sociale toelage tot aan hun pensi-oen. Formulieren te verkrijgen bij ACLVB.

Er wordt een bedrag toegekend van € 3,29 pervergoede werkloosheidsdag. Een bedrijfsvoor-heffing van 26,75 % wordt toegepast.

Opgelet : vanaf het refertejaar 2014 wordt ergeen premie meer toegekend aan interimarbei-ders (beslissing Raad van Beheer van10/3/2014)

Textielverzorging (PC 110)Jaar : 2014Aansluiting : in orde zijn met de bijdragen op hetogenblik van betalingBedrag : € 135Bijzondere voorwaarden : op 30/06/2014 voorko-men als arbeider(ster) op de personeelslijst vande onderneming.Diegenen die op 30/06/2014 volledig en onvrij-willig werkloos waren en ontslagen werden doorhun werkgever na 1/07/2013, kunnen eveneensaanspraak maken op deze premie. Dit geldt ookvoor de gepensioneerden, op voorwaarde dat zijna 1/07/2013 nog prestaties hebben geleverd.Werkloosheid en brugpensioen geven nog rechtop 1 jaar syndicale premie. Voor de syndicale premie werkloosheid moet eenkopie van de C4 opgestuurd worden samen meteen attest volledige werkloosheid op30/06/2014.

Verzekeringen (PC 306)Jaar : 2013Referteperiode : 1/1/2013 tot 31/12/2013Referteperiode/Aansluiting :- in 2013 ten minste 6 maanden gewerkt heb-

ben in de sector verzekeringen, uitgezonderdvoor bruggepensioneerden en gepensioneer-den;

- de bruggepensioneerden ontvangen de premieindien zij ten minste 1 maand gewerkt hebbenin het jaar van uitbetaling;

- aangesloten zijn uiterlijk op 1/3/2014 en opdatum van betaling in orde zijn met de syndi-cale bijdragen;

- wie arbeidsongeschikt is of in tijdskrediet,blijft gerechtigd op de syndicale premie.

Bedrag : € 40 voor voltijds en deeltijds tewerk-gestelden

SYNDICALE PREMIES

3 de formulieren voor het jaar 2013 worden door de PDOK rechtstreeks aande arbeiders verstuurd op 6/10/2014;3 het dienstjaar loopt van 1 januari tot 31 december;3 alle werknemers die tewerkgesteld zijn in een bouwfirma met RSZ-ken-

getal 024, 026, 044 en/of 054 hebben recht in geval van arbeidsongevalof ziekte;3 berekend op basis van een fictief loon (€ 4,08/dag).

3 de formulieren voor het jaar 2013-2014 werden door de PDOK recht-streeks aan de arbeiders verstuurd op 1/10/2014;

3 alle werknemers die tewerkgesteld zijn in een bouwfirma met RSZ-ken-getal 024, 026, 044 en/of 054 hebben recht;

3 9 % op de brutolonen van 1 juli 2013 tot 30 juni 2014.

GELIJKSTELLINGSFORMULIEREN BOUW 2013 GETROUWHEIDSFORMULIEREN BOUW 2013-2014

Page 21: Vrijuit - oktober 2014

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

u i t d e s e c t o r21

Op vandaag werken er heel wat aannemers en bouw-vakkers onder het minimumloon. Dit heet socialedumping. Daardoor is er minder werk voor de bouw-vakkers die wel correct verloond worden.

Om dit tegen te gaan, moeten de controlediensten kunnen nagaanwie op de werf correct werkt en wie niet. Daarom moet elke bouw-vakker voortaan een Construbadge dragen en op een grote werf gere-gistreerd worden.

Vanaf oktober moet je je registreren op grote wervenWat is een grote werf ?Dat is een werf waar werken worden uitgevoerd ter waarde van800.000 euro en meer (zonder btw).

Hoe moet je je registreren ?Aan de RSZ moet doorgegeven worden wie wanneer aanwezig is opde werf. Dat kan op verschillende manieren :1. Ofwel gebeurt de registratie niet op de werf.

Dan doet je werkgever dit.2. Ofwel gebeurt de registratie op de werf. Dan doe jijzelf de regis-

tratie tijdens het begin van je werkdag. Dat kan via een computer,een smartphone of een ander systeem. Het toestel dat je hiervoorgebruikt, moet ter beschikking worden gesteld door de werkgever.

Wie moet zich registreren ?Iedereen die zich op een grote werf bevindt, moet geregistreerd wor-den. Ook zelfstandigen, jobstudenten, interimmers en buitenlandsewerknemers moeten geregistreerd zijn. Elke onderneming moetervoor zorgen dat haar personeel geregistreerd wordt op de werf. Alser een registratiesysteem is waarop je je moet registreren, dan benjij ervoor verantwoordelijk dat dit gebeurt. Anders kan je een boeteontvangen. Als het registratiesysteem niet werkt, laat dat danweten aan je werkgever.Kan je werkgever nu zien waar je gaat en staat ?De bedoeling van een registratiesysteem is niet om je overal te vol-gen. Je werkgever mag dat dus niet zomaar doen. Als dat wel gebeurt,neem contact op met je ACLVB-kantoor.Nog vragen ?Neem contact op met je ACLVB-kantoor als je nog vragen hebt envraag naar de bestendig secretaris verantwoordelijk voor de bouw-sector.

In september ontving je een Construbadge bij jou thuisElke bouwvakker ontving in september een Construbadge in de bus.Bij die Construbadge zit een brief en een brochure die uitleggenwaarvoor de badge dient. Hierna herhalen we nog even de belang-rijkste zaken.

Wat moet ik doen met de Construbadge ?De Construbadge is een kaart die je zichtbaar moet dragen op dewerf.

Waarvoor dient de Construbadge ?Op deze kaart staan onder andere je naam en telefoonnummer. Opdie manier kunnen controlediensten snel weten wie je bent, enkunnen ze ervoor zorgen dat je veilig werkt. Op die wijze kunnen zeer ook voor zorgen dat er geen bouwvakkers zijn die onder de prijswerken. Door de Construbadge zichtbaar te dragen, help je socialedumping aan te pakken.

Wat als ik mijn Construbadge verlies of als ze beschadigd geraakt ?Laat dit dan weten aan je werkgever. Hij zorgt voor een nieuwebadge.

Nog vragen? Geen badge ontvangen ? Enz.Neem contact op met je ACLVB-kantoor als je nog vragen hebt envraag naar de bestendig secretaris verantwoordelijk voor de bouw-sector.

BDK/JV

Bouw

HOE WILLEN WE ONZE JOBS IN DE BOUWSECTORVERZEKEREN EN SOCIALE DUMPING TEGENGAAN ?

LOONAANPASSINGEN OP 01.10.2014P.C. ACTIVITEIT AANPASSING106.01 Cementfabrieken - 0,0498 % op de minimumlonen (index)117 Petroleumnijverheid & -handel - 0,0498 % op de minimumlonen (index)140.01.3 Autocarondernemingen + 0,11 % (index)314 Kappersbedrijf + 0,5 EUR op de minimumlonen van cat. 2 (cao 27.08.’12)314 Kappersbedrijf + 0,75 EUR op de minimumuurlonen & + 123,50 EUR op de minimummaandlonen van cat. 3, 4 & 5 (cao 27.08.’12)314 Schoonheidszorgen + 2,5 % (cao 27.08.’12)326 Gas- & elektriciteitsbedrijf - 0,0498 % op de minimumlonen (index)

Page 22: Vrijuit - oktober 2014

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

u i t d e s e c t o r22

De ACLVB stelt vast dat er veel gepraat wordt overdeze epidemie, maar dat er weinig concreetgebeurt voor de bescherming van de werknemersop de Belgische luchthavens, in het bijzonderBrussels Airport.

De ACLVB kon tot hiertoe leven met de maatregelen die voortvloeienuit het akkoord dat met Brussels Airlines was afgesloten. We stel-len echter vast dat de epidemie steeds meer uitbreidt, tot buitenOost-Afrika, en dat er besmettingen gesignaleerd zijn in Europa ende Verenigde Staten.

Bovendien regeert meer en meer angst bij de betrokken personeels-leden, waardoor de uitgevoerde vluchten niet uitsluitend meerbemand worden door vrijwilligers, maar wel door schijnvrijwilligers,die onder lichte dwang staan. Bovendien zijn de personeelsledenvan de verschillende bedrijven (handling, catering, schoonmaak en

de werknemers van de luchthaven) onvoldoende geïnformeerd overde gevaren en de te nemen maatregelen in geval van mogelijkcontact met een besmet persoon.

De ACLVB eist dan ook een aantal maatregelen om het risico tebeperken en de werknemers te beschermen :3 de opschorting van alle vluchten naar de getroffen gebieden tot

dit opnieuw op een veilige manier kan gebeuren; 3 duidelijke en correcte informatie over de te volgen procedures en3 een aangepaste opleiding daartoe; 3 een gecoördineerde procedure van de overheden en de luchtha-

venautoriteiten;3 het ter beschikking stellen van persoonlijke beschermingsmidde-

len;3 waterdichte controles van alle passagiers bij aankomst vanuit

de getroffen regio of indien nodig andere aankomende vluchten.

PB/TV

Luchthavenpersoneel

ACLVB EIST VOORZORGSMAATREGELENTEGEN EBOLA-VIRUS

VERNIEUWD RESERVATIESYSTEEMEEN ACLVB-VAKANTIEHUIS RESERVEREN GAAT VOORTAAN NOG MAKKELIJKER !Zin in een vakantie aan de Belgische kust, in de Ardennen of in Zuid-Frankrijk ? Boek nu je favoriete ACLVB-vakantiehuis

via het vernieuwd online reservatiesysteem ! Surf naar http://vakantiehuizen.aclvb.be. De frissere look en de gebruiksvriendelijkheid van de reservatietool zullen je onmiddellijk opvallen !

Reserveren voor de krokus-, paas-, herfst– en kerstvakantie is nu reeds mogelijk !

Niet te vergeten Vanaf 1 december

2014 kan jereserveren voor hethoogseizoen 2015.

Beschik je niet over eeninternettoegang ? Wend je dantot je plaatselijk ACLVB-kantoor

en laat er je vakantiewoningreserveren.

Page 23: Vrijuit - oktober 2014

Vijftig jaar geleden vestigden de eerste werk-nemers uit Turkije en Marokko zich in België. Zekwamen om te werken in de Limburgse mijnen,de Gentse textielfabrieken, …

Ondertussen veranderden zowel de Belgischesamenleving als de Turkse, Marokkaanse, ...gemeenschap. De ACLVB-militanten van Centerparcs warenbenieuwd hoe de Turkse gemeenschap in Limburghun migratie beleefd had. Diversiteitsconsulent Ayten Yildirim regelde daar-om voor hen een bezoek aan de tentoonstelling

over vijftig jaar Turkse migratie ‘Miras 50’ en aande Turkse moskee te Sledderlo, ongetwijfeld demooiste in Limburg.

Mia Drijkoningen, afgevaardigde vanCenterparcs, vertelde ons nadien : “Zowel ikzelfals mijn collega’s hebben deze dag als een verrij-king ervaren. De kennismaking met de leefwerelden integratie van medemensen van een andereorigine blijft, zo blijkt, toch voor velen een onbe-kende wereld. In die zin was ons bezoek aan detentoonstelling ‘Miras 50’ voor ons weer een stap-je van herkenning en bewondering. Ook voor het

hoe en waarom mensen deze stap in hun levengezet hebben en welke de grote en kleine moei-lijkheden en aanpassingen waren en nog steedszijn, is een zekere bewondering en respect - zo dieal niet bestonden -, gegroeid.”

AY

Wil je ook ondersteuning rond een diversiteits-en loopbaanbeleid in je bedrijf of wil je een work-shop organiseren over diversiteit, werkbaarwerk, sociale innovatie, … ? Contacteer dan dediversiteitsconsulent van je regio (zie contact-gegevens op blz. 29 in deze Vrijuit).

Na onze geslaagde voorjaarsuitstap naar Tongeren, trokken we deze keer naar nog zuidelijkere gebieden binnen ons landje.

Onze eerste halte na een gezellige busrit was La Roche. In dit stadje begononze zoektocht aan het gemeentehuis. Je kon rondkuieren in de winkelstraatmet zijn winkels en restaurantjes, waar ook een kleine galerij gevestigd isbinnen de kerkmuren. Ook de meer historisch gezinden konden hun hartjeophalen door een bezoekje te brengen aan het kasteel van La Roche, met zijnschitterende panorama. Had je wat last van de hoogte, dan kon je al dezemooie plekjes ontdekken door een rit te maken in het treintje, en dat voor eenschappelijke prijs.

In de namiddag trokken we naar Durbuy, het kleinste stadje van België. Dezegekende streek biedt meer dan alleen uitdaging voor de sportliefhebber. Wekonden er genieten van prachtige uitzichten, zowel vanop een hoogte, als opde lager gelegen plaatsen. Een kabbelende Ourthe, een prachtige groeneomgeving en bovenal een leuke bende, maakten van deze dag een gesmaaktgebeuren.Als afsluiter konden we gezellig met z’n allen nagenieten van de zon en devele bezienswaardigheden op een terrasje, voordat we terug richtingAntwerpen trokken. Kortom een dag om niet te vergeten.

Ben je 50-plusser, lid van ACLVB zone Antwerpen en geïnteresseerd in de acti-viteiten van de Antwerpse ACLVB-senioren ? Neem zeker even contact op met :- Walter Goormans, tel. 03-664.70.14, [email protected] Martin Rochtus, tel. 03-828.16.69- Albert Pynenborg, tel. 0484-67.83.45, [email protected]

KR

Senioren zone Antwerpen

AANGENAME BUSUITSTAP NAAR DE ARDENNEN

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

r e g i o n a a l23

MILITANTEN CENTERPARCS MAKEN KENNIS MET 50 JAAR TURKSE MIGRATIE

Page 24: Vrijuit - oktober 2014

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

r e g i o n a a l24Gendercommissie Brusselse Regionale ACLVB hield studiedag rond gelijke kansen m/v op het werk

HIJ = ZIJ IN DE ARBEIDSWERELD ?

Gelijke kansen voor vrouwen en mannen op de arbeidsvloer : geen probleem, alles wettelijk geregeld in België, toch ? “In theo-rie hebben we het inderdaad wel voor elkaar. Maar de dagelijkse praktijk laat nog steeds een ander beeld zien”, aldus PhilippeVandenabeele, Brussels Gewestsecretaris ACLVB, tijdens een studiedag van de Brusselse Gendercommissie eind vorige maand.Verschillende sprekers traden hem volmondig bij.

“Worden mannen en vrouwen gelijk behandeld ?”,vroeg Staatssecretaris voor Gelijke Kansen in deBrusselse regering Bianca Debaets zich af, en - om dediscussie aan te wakkeren - : “Moéten mannen envrouwen gelijk behandeld worden ?”. Zelf gelooft deStaatssecretaris in de verschillen, die zorgen immersvoor rijkdom. Vanuit die visie maakt ze werk van gelijke kansen. Hetdaaraan gekoppelde man/vrouw-evenwicht zietBianca Debaets als een horizontale uitdaging, m.a.w.een die moet doorgetrokken worden in zoveel mogelijkgeledingen van de maatschappij; dat gaat van desamenstelling van de Brusselse regering, die perfectin m/v-evenwicht is (de Brusselse Gewestregering isde eerste paritair samengestelde regering, ze telt 4mannen en 4 vrouwen) en ook in andere raden, enz.“Het is niet altijd gemakkelijk om op te groeien inBrussel, er is een grote ongelijkheid, er zijn veel sin-gles, veel eenoudergezinnen. Daarom dienen instru-menten ontwikkeld om mensen op weg te helpen,zoals Citydev, het Woningfonds en de boosterleningen,inspanningen rond kinderopvang, …. Het besteinstrument om ongelijkheid weg te nemen is dat vanonderwijs en vorming, omdat het de kansen op dearbeidsmarkt aanzienlijk vergroot.” “Het is in dit debat vooral belangrijk te beseffen dat deexcuses op zijn”, aldus de Brusselse Staatssecretaris.“De biologische, sociale, maar ook de economische. Deharde cijfers staan aan onze kant : een recent rapportvan Crédit Suisse heeft het over een studie die vanbegin 2012 tot juni 2014 werd gevoerd en waaruitblijkt dat grote bedrijven met ten minste één vrouw ineen belangrijke bestuursfunctie, 5 % beter scoordendan de andere.”

ACLVB-voorzitter Jan Vercamst vroeg tijdens de stu-diedag aandacht voor 3 kwetsbare groepen vrouwenals het gaat over de toegang tot de arbeidsmarkt :laaggeschoolde vrouwen, vrouwen met kinderen envrouwen met een andere nationaliteit of van vreem-de origine. Maar zelfs als ze op de arbeidsmarktgeraken, kijken die vrouwen aan tegen de beruchteloonkloof. De ACLVB-voorzitter had het daarnaastover een andere kloof die gestaag toeneemt : die tus-sen voltijdse werknemers en deeltijdse werknemers.“Er groeit een kloof tussen de comfortabele kant vande arbeidsmarkt met zijn hoge lonen en vele voorde-len en de veel minder interessante deeltijdsebanen.” Op die arbeidsmarkt met twee snelhedenzijn de vrouwen oververtegenwoordigd in de tweedecategorie jobs.Het streven naar meer vrouwen in kaderfuncties isbelangrijk, maar uit onderzoek blijkt wel dat het geenoplossing is om de loonkloof te dichten. “Wie ervanuitgaat dat meer vrouwen in en leidinggevende ofaanwervende positie een oplossing vormt om de loon-kloof te dichten, is eraan voor de moeite.”De ACLVB-voorzitter brak een lans voor de belangrij-ke rol die we als vakbond te vervullen hebben bij debewustwording en de mentaliteitsverandering. “Vaakhebben mensen geen besef van hun discriminerendehouding. Dat is ook zo bij de bedrijfsleiding. Het isaan ons om het management daarop te wijzen.”“Overigens zijn de verschillen tussen vrouwen onder-ling doorgaans groter dan de verschillen tussenvrouwen en mannen”, aldus nog Jan Vercamst.Françoise Goffinet belichtte de realiteit op basis vanhaar expertise bij het Instituut voor Gelijkheid vanVrouwen en Mannen, niet te verwarren met het

Interfederaal Gelijkekansencentrum, zij het dat detwee instanties samenwerken, ze hebben ook het-zelfde groen nummer voor wie een klacht op het vlakvan gelijke kansen wil indienen. “Soms is er nog onwetendheid. Mannen kennen hunrechten op het vlak van ouderschapsverlof nog nietgoed, enz. Vaak wordt ook nog in stereotypengedacht : vrouwen vinden het normaal dat ze minderwerken als er kinderen zijn.” Ondertussen is het 10 jaar geleden dat het Chartervoor Gendermainstreaming vrijwillig door de vak-bonden is ondertekend. “Vrouwen laten opkomen bijde sociale verkiezingen blijft een uitdaging”.

ACLVB-afgevaardigde Gisèle Martin toonde zichbezorgd omtrent de opvoeding van kinderen op hetvlak van gendergelijkheid. Françoise Goffinet : “Wehebben al veel inspanningen gedaan bij de toeleidingvan jongeren naar niet-genderstereotiepe jobs. Wekunnen vanuit het Instituut wel aanmoedigen en tipsgeven, maar daarna is het aan de jongeren zelf.”Florence Ruckineer, ACLVB-afgevaardigde en voer-tuigbestuurster bij de MIVB : “Een van de redenenwaarom ze me aangeworven hebben, was de nood-zaak aan meer vrouwelijke personeelsleden. Maar opvandaag stellen we vast dat de uniformen en de toi-letten onvoldoende aangepast zijn voor vrouwelijkewerkneemsters.” Françoise Goffinet : “Werkgevers dievrouwen aanwerven, moeten er op voorhand aan den-ken om aanpassingen te doen !”. Valérie Uda, eveneens delegee van de MIVB, getuigtover het feit dat haar bij de aanwerving gevraagd wasof ze kinderen wou. “Daar heb ik toen niet op geant-woord !”.

Page 25: Vrijuit - oktober 2014

r e g i o n a a l25

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

En de werkgevers, wat vinden zij ?Joelle Evenepoel, Secretaris Generaal van de Brusselsewerkgeversorganisatie BECI (de Kamer vanKoophandel en het Verbond van Ondernemingen teBrussel), merkt dat de context ten opzicht van een paardecennia geleden al veel veranderd is. “De generatietwintigers en dertigers van nu, zowel mannen als vrou-wen is veel meer bekommerd om het ontwikkelen vanzowel hun beroepsleven als hun privéleven. Jongerenwillen zich waarmaken in die 2 levens, zonder al te veelte moeten kiezen. Moet een werkgever verantwoordelijkzijn voor de ontwikkeling van een werknemer in zijn pri-véleven en moet omgekeerd het gezin verantwoordelijkgeacht worden voor het zich professioneel kunnen ont-wikkelen ?”. In ieder geval stelt Joelle Evenepoel dat wemoeten denken in termen van duurzaamheid en eenloopbaanvisie op lange termijn. “Werkgevers zoekenconstant naar manieren om het werk te organiseren ineen steeds veranderende context. En er is geen uniekeaanpak, iedere onderneming doet dit op haar manier,naargelang wat het best past bij haar structuur enactiviteit.”

“Als het gaat om aanpassing van de arbeidsduur, zienwe dat dat nog altijd merendeels door vrouwen wordtwaargenomen, met name voor de opvoeding van dekinderen. Hoewel meer en meer mannen in een derge-lijk systeem geïnteresseerd zijn, weten ze in de praktijknog steeds niet goed hoe ze zo in hun eigen loopbaandie arbeidsduurvermindering kunnen integreren. Inieder geval moeten we af van de stereotiepe visie die de vrouw en de man in eenspecifiek vakje duwt.” “Ja, u heeft gemakkelijk praten”, zo was Joelle Evenepoel haar publiek voor. ”Watmet de alleenstaande ouder, man of vrouw, hoe moet hij of zij dat oplossen ?” Inderdaad, in Brussel groeit 1 kind op de 4 op in een eenoudergezin. Vaak heeft deouder geen achterban om de kinderen op te vangen. “Het is daarom dat deBrusselse Raad voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen de tewerkstelling en alwat dit veronderstelt om meer gelijkheid te realiseren, als prioritair thema heeftweerhouden.” “Uiteindelijk zou het streven naar een evenwicht tussen privé enwerk een bewuste keuze moeten kunnen zijn voor zowel mannen en vrouwen !”,besloot Joelle Evenepoel.

Sabine Slegers, Nationaal Secretaris van ACLVB, stelde vast dat veel van debetrachtingen van de werkgevers parallel lopen met die van de werknemers. “Maarde dialoog tussen werknemers, werkgevers en overheid op dit vlak blijft nodig. Wantwe zijn er nog niet.”

Daarbij stipte Sabine Slegers een hele reeks pijnpunten aan. “Wat de verzoeningarbeid/privéleven betreft moet de overheid sommige verloven nog uitbreiden. Ikvrees echter dat we zullen moeten eisen te kunnen behouden wat we hebben. Ofop het vlak van de pensioenen : het wordt niet met zo veel woorden gezegd, maaraan de gelijkgestelde periodes zal worden geknabbeld. Dat is niet correct ! Wat dekosten voor kinderopvang betreft, vragen we positieve maatregelen aan de rege-ring. Helaas zien we bijvoorbeeld in Vlaanderen al dat de kosten voor kinderopvangworden opgetrokken. De flexibiliteit waarvoor werkgevers pleiten, moet ook tengoede van het gezin zijn. En wat het wegwerken van de loonkloof betreft, vragenwe een strikte controle op de toepassing van de bestaande cao’s. We beschikkenwel over wetgeving, maar die wordt niet altijd zuiver toegepast.”Sabine Slegers had een oproep voor de werkgevers : “Het is op de werkplaats dathet moet gebeuren. Ga in dialoog met de werknemers, bespreek het gelijkekan-senrapport in de Ondernemingsraad, licht de sociale balans toe. En aan de afge-vaardigden : het is aan jullie in het bedrijf om te kijken waar er noden zijn !”

Khadija Bouzerda, ACLVB-afgevaardigde bij Sofitel, was destijds zelf getroffen alsalleenstaande ouder en helpt nu vanuit die ervaring lotgenoten. “Toen mijn derdekind geboren werd, bleek er plots geen plaats meer te zijn in de crèche. We heb-ben dat met mijn werkgever bekeken, die heeft mee aan oplossingen gedacht, ikkreeg borstvoedingsverlof.”Bernadette Van Opstal en Noëlle Pelanis, tewerkgesteld in Résidence Porte de Hal,kennen het probleem van onregelmatige uurroosters. “We hebben bij de werkgeververkregen dat 8 % i.p.v. de wettelijk toegelaten 5 % van het personeel tegelijk

tijdskrediet kan nemen. Als we een dag verlof nodig heb-ben, kan daarover gepraat worden, de directie vindt hethuisgezin belangrijk.” Hun werkplaats ligt vlakbij deMarollenwijk. “Voor werkneemsters die het openbaar ver-voer nemen, is daarom ’s avonds komen werken een obsta-kel, ze zijn bang om de metro te nemen. Ook het vinden vankinderopvang ’s nachts is geen evidentie voor een alleen-staande.”

“De nood aan kinderopvang speelt ook vrouwen parten alsze werk zoeken”, weet Olivia P’tito, directeur van BruxellesFormation, waar de uitdaging is : mannen en vrouwen zindoen krijgen in jobs die ze vroeger niet deden. Philippe Vandenabeele : “Als vakbonden hebben wij viaBruxelles Formation een rol in het voorzien van meer oplei-dingen voor vrouwen en de toeleiding daarnaar, niet alleenin de sectoren, maar ook in de bedrijven.”“Bij vormingen die we bij ACLVB geven, zeker de residen-tiële vormingen, zien we altijd meer mannelijke deelne-mers dan vrouwelijke”, ervaart Patricia De Marchi van deACLVB-studiedienst. Ze overliep tot slot nog even alle stel-sels van thematisch verlof en tijdskrediet, op zich een nietgering aanbod … voor wie al zijn rechten uitput.“Werkneemsters én werknemers moeten er gebruik vanmaken !”

Hoopvol maar waakzaamDe sprekers sloten af met een positieve noot. Tegelijk riepenze op voor een blijvende waakzaamheid. Jan Vercamst : “Indenken dat we er al zijn, schuilt het gevaar van zelfge-

noegzaamheid.” De ACLVB-voorzitter verwees in dat verband naar de loonkloof-wet. “Ook hier moeten we waakzaam blijven voor bedrijven die de wet omzeilendoor functies anders te benoemen.”Bianca Debaets : “Vrouwen hebben alvast de tijd aan hun kant. Vroeg of laat zalde kanteling komen. Op dat moment is het goed om onze strijd voor gelijke kan-sen niet als revanchisme te laten aan de kant zetten. Niet als een strijd om cen-ten of dominantie. Wel een strijd voor een arbeidsmarkt, voor een samenleving diehaar bevolking beter weerspiegelt.” Of nog volgens Sabine Slegers : “Hoe je hetdraait of keert, uiteindelijk zal dit een win-win-strijd zijn. !”

DE GENDERCOMMISSIE VAN DEBRUSSELSE REGIONALE“Geen groep feministen, geen blinde gelijkheid”De studiedag was een initiatief van de Commissie Gender binnen deDiversiteitscel Brussel. Die Gendercommissie werd pas in mei dit jaar opge-richt. Gisèle Martin, ACLVB-afgevaardigde in de Ondernemingsraad en hetCPBW bij Stater Belgium, maakt er deel van uit : “We vormen een groep vak-bondsafgevaardigden, zowel vrouwen als mannen, die zich vragen stellen bij desoms flagrante ongelijkheid in de behandeling van vrouwen en mannen in demaatschappij, maar in het bijzonder in de arbeidswereld.”De doelstellingen die de commissie voor ogen heeft, omvatten onder meer hetopstellen van een inventaris van de problematieken vanuit socio-economischstandpunt, het verzamelen van informatie en getuigenissen, het innemen vanstandpunten, het sensibiliseren en het voeren van acties, …De groep komt om de 2 maanden bijeen om de omstandigheden bloot te legenwaar de ongelijke behandeling van vrouwen en mannen het opvallendst zijn.Daartoe doet de commissie een beroep op professionals, maar ook op afge-vaardigden en leden die kunnen getuigen vanuit de dagelijkse praktijk.Recent bracht de Gendercommissie een brochure uit “Evenwicht tussen werk enprivéleven”. Daarin wordt verwezen naar wetgeving waarop de afgevaardigdenzich kunnen baseren in hun strijd tegen discriminatie tussen mannen en vrou-wen op het werk. Verder geeft de brochure denkpistes mee waarover met dewerkgever kan van gedachten gewisseld worden om werk en privéleven beter opelkaar af te stemmen.

Meer info bij Eva Sahin, diversiteitsconsulente Brusselse Regionale, [email protected], tel. 02-210.01.01.

Bianca Debaets

Jan Vercamst, Sabine Slegers en Khadija Bouzerda

Page 26: Vrijuit - oktober 2014

r e g i o n a a l26

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

BRUSSELNEEMT WATERBEHEER

ERNSTIGHet Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft eenplan voor waterbeheer ontwikkeld. Dat wil nietenkel de kwaliteit van het water verhogen maarook overstromingen vermijden en jobs creëren.

WWater is een levensnoodzakelijk element. Het is een vitale bron vooralle levende wezens. Onze rivieren, meren, kust- en zeewaters,evenals onze ondergrondse wateren zijn kostbare rijkdommen diewe moeten beschermen. Menselijke activiteiten zoals landbouw, commerciële visvangst,energieproductie, nijverheid, transport en toerisme vergen grotehoeveelheden water. De aanwezigheid van water en de kwaliteitervan zijn belangrijke beslissende factoren in de keuze van hetbodemgebruik. Water kan tevens een bron van geopolitieke conflicten zijn, meerbepaald wanneer er een gebrek aan is.

Beperkt middelDe hoeveelheid water is niet onbeperkt. Water vormt het hart van denatuurlijke ecosystemen en van de klimaatregeling. Wetenschappers verspreiden de hypothese dat in een min of meernabije toekomst we zullen te maken hebben met een verminderdetoegang tot drinkbaar water als gevolg van de klimaatsveranderin-gen (smelten van de ijskap, toename van droogteperiodes, …). In de regio’s aan de Middellandse Zee worden nu al regelmatigmaatregelen voor een beperking van het waterverbruik genomen.Parallel daarmee zullen frequentere overstromingen, meer bepaaldop ondoordringbare vlaktes die steeds talrijker bevolkt zijn, de scha-de verhogen aan woningen, infrastructuur en de energievoorziening.We vinden het nu heel normaal te kunnen genieten van een onbe-perkte bevoorrading aan de kraan voor onze dagelijkse behoeften(voeding, hygiëne en vrije tijd). Maar we moeten ons ervan bewustzijn dat het water beheerd en beschermd moet worden, dat het gaatom een kostbare en levensnoodzakelijke natuurlijke bron voor detoekomstige generaties en dat net het drinkwater niet onbeperkt is.

Betere kwaliteitHet beheer van de watervoorraden is een complex proces, waarinverschillende actoren moeten tussenkomen, zoals de verschillendeniveaus van openbare besturen, de economische actoren en hetgrote publiek. Met die complexiteit heeft de Europese Unie (in 2000) de kader-richtlijn over water (richtlijn 2000/60/EG) aangenomen (omgezet inde ordonnantie van 20 oktober 2006 in BHG). Een richtlijn die de lid-staten verplicht de kwaliteit van het water te beschermen en te her-stellen. Voor 2015 zullen alle waters van de Europese Unie in goedestaat moeten zijn. Naar een duurzaam waterbeheer in het BHG.

Page 27: Vrijuit - oktober 2014

r e g i o n a a l27

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

WATERBEHEERSPLANHet Brussels waterbeheersplan is opgesteld rond 8interventiepijlers

1. ingrijpen op de polluenten. Met andere woorden dekwaliteit van het grond- en oppervlaktewater her-stellen en elke nieuwe aantasting van de aquati-sche ecosystemen voorkomen. Voor die pijler heefthet BHG 3 strategische doelstellingen vastgelegd :3 de te bereiken kwaliteitsdoelstellingen vastleggen

(onder kwaliteit verstaat de Europese richtlijn degoede chemische toestand en het goed ecologischpotentieel van het oppervlaktewater, evenals degoede chemische toestand van het grondwater) 3 ingrijpen op de verontreinigende stoffen in het

oppervlaktewater. De lozing van huishoudelijk enindustrieel afvalwater in de oppervlaktewaterenmoet dus geminimaliseerd of stopgezet worden (bv.via de zuiveringsstations), er dient ingestaan voorhet specifiek kwalitatief beheer van het Brusselskanaal, het hydrografisch net moet gereinigd wor-den (beheer van het slib, beheer van het verontrei-nigde water en van de nabijgelegen verontreinigdebodems, …)3 ingrijpen op de verontreinigende stoffen in het

grondwater, die een preventieve aanpak vergen doorverontreiniging aan de bron te voorkomen.

2. Het Brussels hydrografisch net kwantitatiefherstellen3 Sinds 2012 tracht het Brussels Hoofdstedelijk

Gewest via het ‘Blauwe Netwerk’-programmahet Brussels hydrografisch net toe te latenzijn belangrijkste natuurlijke functies terug tevinden, met name het afvoeren of, omge-keerd, net tegenhouden van het water bijregenweer (via de biodiversiteit).3 Het kwantitatief beheer van het grondwater

verzekeren via de controle van het kunstmatigonttrekken en terugvloeien van water in dediepe waterlagen en het verzekeren van eenduurzaam beheer voor het bemalingswateropgepompt uit de oppervlaktelaag.

3. De kosten van waterdiensten terugwinnen.Waterbeheer is duur. De prijs van het water ende mate waarin de overheid hierin tussen-komt moet dus worden vastgelegd.

4. Een duurzaam gebruik van water promoten,zowel voor huishoudelijk gebruik als voorniet-huishoudelijk en/of industrieel gebruik.

Dat impliceert het promoten van een spaar-zaam en duurzaam gebruik van leidingwateren van niet-drinkbaar water (bijvoorbeeldvoor de toiletten, de koelsystemen, …)

5. Een beleid voeren dat overstromingen doorregenval voorkomt (regenwaterplan)

6. Het water opnieuw in het leefkader van deinwoners integreren. De zichtbaarheid vanwater verhogen in het Brussels stedelijk land-schap (ontwikkeling van de kanaalzone, ont-wikkeling van het Blauwe Netwerk, …)

7. De productie van hernieuwbare energie via geo-thermische systemen op water (een geother-misch systeem dat warmte uit het water van deondergrond haalt) promoten. Geothermie vanwater zou een grote besparing van primaireenergie kunnen betekenen in het Gewest.

8. Bijdragen tot de invoering en ontwikkelingvan het internationaal waterbeleid.

Yael HUYSE

Het regenwaterplan wil de strijd aangaantegen de overstromingen in het BrusselsHoofdstedelijk Gewest. In de stedelijke zonehebben de overstromingen 4 grote oorzaken :3 het pluviometrisch systeem en de mogelijke

ongunstige evolutie;3 de toegenomen ondoorlaatbaarheid van de

bodems;3 een onaangepast en verouderd riolerings-

netwerk;3 het verdwijnen van natuurlijke overstro-

mingsgebieden.

Het regenwaterplan heeft 4 hoofddoelstellingen :3de gevolgen van de ondoorlaatbaarheid van

bodems verminderen en de toename van deondoorlaadbare bodems stoppen;3het rioleringsnetwerk in het Gewest vernieu-

wen en verbeteren;3meer aandacht geven aan het Blauwe

Netwerk en er zo voor zorgen dat regenwaterzo efficiënt mogelijk wegstroomt;3voorkomen dat nog wordt gebouwd in risico-

zones.YH

HET REGENWATERPLAN

De tweede as van de Alliantie Werkgelegenheid-Leefmilieu (AWL) in het Brussels HoofdstedelijkGewest is water. “De watersector kan gedefini-eerd worden als het geheel van technologieën,procedés en uitrustingen die toelaten de bron‘water’ te beheren, waarbij het voortbestaanvan die bron gegarandeerd wordt door het eco-nomisch gebruik ervan en de beperking vanhaar vervuiling en kwaliteitsdaling”.

Het Gewest ziet in de watersector een belangrij-ke potentiële economische pool. De renovatievan de rioleringen, het duurzaam waterbeheer,de uitvoering van het waterplan en van hetregenplan kunnen een opportuniteit zijn op hetvlak van werkgelegenheid, zakencijfers eninvesteringen.

De AWL water beantwoordt aan 3 algemenedoelstellingen :1. Het scheppen van werkgelegenheid in Brussel

bevorderen in ondernemingen die hebben

ingeschreven op aanbestedingen in hetdomein water

2. De aanwezigheid van Brusselse bedrijven inde watersector versterken

3. De watercyclus integreren in Brussel

Na anderhalf jaar functioneren van de waterasvan de AWL kunnen al bepaalde cijfers voorge-legd worden. Bijvoorbeeld :3 van de 58 contracten afgesloten door water-

operatoren werden er 29 in de wacht gesleeptdoor Brusselse maatschappijen3 10 gemeenten zijn actief betrokken bij de ver-

eenvoudiging van de stappen voor de plan-ning van de werven3 er werden een tiental gebouwen geïnventari-

seerd die een voorbeeld zijn op het vlak vanrationeel energiegebruik

Het Brussel Gewest stelt alles in het werk opdatde bron water haar plaats en rol in het Gewestzou terugvinden.

YH

EEN ECONOMISCHE POOL DIE JOBS VERSCHAFT

Page 28: Vrijuit - oktober 2014

r e g i o n a a l28

Op 4 oktober trokken de militanten van de zone Vlaamse Ardennen er samen op uit naarWest-Vlaanderen. In de voormiddag bezochten ze de brouwerij Omer Vander Ghinste inBellegem. Die brouwerij viel reeds verschillende jaren op rij in de prijzen tijdens de WorldBeer Awards. De leerrijke rondleiding werd uiteraard gevolgd door een degustatie van deverschillende bieren.

Na een lekkere maaltijd ging het richting Kortrijk. Tijdens ons bezoek met twee gidsenkwam niet alleen de geschiedenis van de stad Kortrijk aan bod, maar konden we ook proe-ven van enkele smakelijke streekproducten. De stad werd zo eens op een andere manierontdekt. De deelnemers waren tevreden; deze daguitstap verdient zeker navolging !

ADC

Nieuws uit de zones VLAAMSE ARDENNEN

MET DE MILITANTEN OP STAP

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Op donderdag 9 oktober werd in Roeselare het eersteZonaal Platform van West-Vlaanderen georganiseerd en wekonden geen beter moment gekozen hebben. Met de vor-ming van de regering een dag voor ons Zonaal Platformhadden we meteen stof genoeg om te debatteren. Aandebat was er dan ook geen gebrek. Alle genodigden - syn-dicaal afgevaardigden en personeelsleden - namen gedre-ven deel aan de gesprekken.Zo werd gestart met een toe-lichting over het Vlaams Regeerakkoord, gevolgd door eenuiteenzetting door onze beide Nationaal Secretarissen,Sabine Slegers en Olivier Valentin, over het FederaalRegeerakkoord. De voorziene tijd bleek snel verstreken, waardoor het derdethema, met name “mogelijke actievormen”, verder bespro-ken werd bij een hapje en een drankje.Kortom : een boeiende avond die zeker een verder vervolgmoet krijgen !

TL

GEANIMEERD ZONAALPLATFORM WEST-VLAANDEREN

Op deze jobbeurzen kon men kennis maken metwerkgevers die hun vacatures kwamen presente-ren. Men kon er zich een beeld vormen van even-tuele opleidingsvooruitzichten. Ook organisatieswaar men terecht kan voor begeleiding en hulp,kwamen hun aanbod voorstellen. 42 bedrijven enuitzendkantoren afficheerden hun vacatures,waaronder ook Duitse en Nederlandse bedrijven. ACLVB-Bijblijfconsulent Beyhan Bircan enACLVB-Loopbaanbegeleider Sarah Cverlebemanden samen met Bestendig SecretarissenLuc Nijs, Miek Versavel en Gert Steegmans deACLVB-stand, waar ze praktische info en adviesgaven aan de Ford-medewerkers, zowel arbei-ders, bedienden als middenkaders. Er werdenook afspraken gemaakt voor individuele coa-ching en ondersteuning op maat.

Medewerkers van Ford of van de toeleveringsbe-drijven die met vragen zitten over hun situatie,opleidingsmogelijkheden, het zoeken naar eennieuwe job, … kunnen nog steeds een beroepdoen op de ACLVB-consulenten. Je maakt in datgeval best een persoonlijke afspraak in een vande ACLVB-kantoren. Daarnaast kan men tot einddecember 2014 ook nog terecht op de verschil-lende werkpunten.

BB

Woon je in Limburg en zit je met een loopbaanvraag ? Contacteer een van de ACLVB-consulenten :Beyhan BircanBijblijfconsulent LimburgEuropalaan 53 3600 Genk Tel.: 089-32.29.00Gsm : 0475-25.83.20 E-mail : [email protected] : www.aclvb.be/bijblijven

Sarah CverleACLVB-LoopbaanbegeleiderEuropalaan 533600 GenkGsm : 0478-81.70.38E-mail : [email protected] : www.aclvb.be/loopbaanbegeleiding

Hasan DüzgünConsulent Werk, opleiding en begeleidingEuropalaan 53 3600 Genk Tel.: 089-32.29.00Gsm : 0476-88.09.33E-mail : [email protected]

JOB- EN LOOPBAANDAGEN BIJ FORD GENKEind december 2014 sluit Ford Genk zijn deuren. Meer dan 5.000 werknemers van Ford en zijntoeleveranciers moeten nog een nieuwe job vinden. Daarom organiseerde VDAB in samen-werking met Ford Genk, de toeleveranciers en de vakbonden Job- en Loopbaandagen.

Beyhan Bircan en Sarah Cverle

Page 29: Vrijuit - oktober 2014

r e g i o n a a l29

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Zoals er momenteel gewerkt wordt op de gemiddelde werkvloer, zaleen langere loopbaan voor velen niet haalbaar zijn. En men vreestdat men zal “moeten”. Het is echter een kwestie van “kunnen”.

Om werknemers te steunen bij het verbeteren van de werkbaarheidvan hun job, ontwikkelden de vakbonden samen met de SERR Genten het ESF het instrument “Straffe Koppen”. Daarmee kan men desituatie in het eigen bedrijf analyseren en daarnaast reikt het stra-tegieën aan om met de werkgever in debat te gaan.

Straffe Koppen richt zich tot werknemersvertegenwoordigers diehet thema ‘werkbaar werk’ op de werkvloer en bij hun werkgeverwillen aankaarten. Zij vormen de brug tussen collega-werknemers,leidinggevenden en directie en kunnen proberen om doelgericht enconstructief een verbetering van de kwaliteit van de jobs te stimu-leren. Met Straffe Koppen doorloopt men een proces dat leidt totdoordachte en prikkelende maatregelen.

Ook de collega’s worden hierbij betrokken. Men zoekt samen naarwerkbaarheidsmaatregelen waar zoveel mogelijk collega’s achterstaan. Men kan Straffe Koppen gebruiken om signalen te detecte-ren waarmee men aan de slag kan bij het sociaal overleg. Het doelvan het stappenplan dat men - eventueel met begeleiding van dediversiteitsconsulent of bestendig secretaris - kan doorlopen is hetboeken van kleine of grote werkbaarheidssuccessen op de werk-vloer.

Op de website www.straffekoppen.be vind je relevante informatie-fiches en het stappenplan om een gegronde argumentatie overwerkbaar werk op te bouwen waarmee men naar de werkgever kanstappen.

Zit je met vragen zoals de voorbeelden hieronder ? Vraag begelei-ding aan jouw Diversiteitsconsulent om je op stap te helpen.

3Wat is werkbaar werk ? Werkbaar werk is werk waarbij men reke-ning houdt met wat werknemers kunnen, kennen en willen.3 Hoe begin ik eraan ? Het belangrijkste dat je nodig hebt is de

moed je stem te laten horen.3Wat als de werkgever niet wil toehappen ? In praktijk behoort het

organiseren van werkbaar werk zelden tot de kernactiviteit vande ondernemer.3 Op zoek naar inspiratie voor cao 104 ? Ondernemingen die meer

dan 20 werknemers tewerkstellen zijn verplicht om een ‘werkge-legenheidsplan oudere werknemers’ op te stellen.3Wat zeggen vakbonden over werkbaar werk ? Elke werknemer

heeft recht op werkbaar werk.

3Wat als collega’s elkaar de zwarte piet doorschuiven ?Werknemers die problemen ervaren bij het uitoefenen van hunwerk hebben dikwijls de reflex om collega’s de schuld te gevenvan wat er fout loopt.3Wat als werkdruk een probleem is ? De meeste werknemers die

kampen met een te hoge werkdruk ontvluchten dikwijls de werk-vloer.3Wat als het werk de gezondheid van de werknemer schaadt ? Wat

kan de werkgever doen om te vermijden dat werknemers uitval-len door gezondheidsproblemen.3Wat als je niet gelooft dat werkbaar werk ook in jouw onderne-

ming kan ? Inzetten op werkbaar werk is een werk van langeadem, maar geen onbegonnen werk.

VM

Vragen, opmerkingen ? Vraag het aan je BestendigSecretaris of de Diversiteitsconsulent van jouw zone.Diversiteitsconsulenten : Lieve Van der AaProvincie AntwerpenLondenstraat 25 - 2000 AntwerpenTel. [email protected]

Ayten YildirimRegio Limburg/Vlaams-BrabantEuropalaan 53 - 3600 GenkTel : 089-50 07 [email protected]

Vincent MuhrRegio Gent/West-VlaanderenKoning Albertlaan 95 - 9000 GentTel. [email protected]

Hilde RimbautRegio Aalst-Ninove/Halle-Vilvoorde/Vl. Ardennen/Waas en DenderKerkhoflaan 14-16 - 9300 AalstTel. [email protected]

Je hoeft niet te wachten op je baas om werkbaar werk bespreekbaar te maken in je bedrijf !

Straffe Koppen

STAPSGEWIJS NAAR WERKBAAR WERK

Aan ons, werknemers, wordt gevraagd om langer te werken en zo ons steentje bij te dragen om dewerkzaamheidsgraad in Vlaanderen te verhogen. Langer werken oké, maar dan moeten we wel anderskunnen werken. Straffe Koppen helpt kijken hoe dat kan.

Page 30: Vrijuit - oktober 2014

w e r k l o o s h e i d30

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

Volledig werkloos ?

VUL VANAF NU JE CONTROLEKAART INVIA PC, SMARTPHONE OF TABLET

Arbeidsdagen, ziektedagen, vakantiedagen,… duid je op een eenvoudige manier aan en op heteinde van de maand is er maar één klik nodig om je elektronische kaart aan ACLVB te bezorgen.

Dat alles gebeurt binnen de beveiligde omgeving van de sociale zekerheid.

Surf naar www.aclvb.be; via de rubriek werklozenkan je klikken op “Vul je elektronische controlekaart hier in”.

Hoe log je in ?Op je pc3 Hiervoor heb je een e-ID (een Belgische elektronische identiteits-

kaart), kaartlezer en pincode nodigOp de pagina van eID belgium vind je onder de rubriek 'JE EIDGEBRUIKEN' instructies om je pc correct te configureren voor hetgebruik van de elektronische identiteitskaart.

3 Of met een burgertoken (heb je dit nog niet, dan kan je het aan-vragen via https://iamapps.belgium.be/sma)

Op je smartphone of tablet3 Via een gebruikersnaam en paswoord (aan te vragen via

https://iamapps.belgium.be/sma)

Wanneer je voor de eerste keer inlogt, moet je een “Verklaring opeer” ondertekenen. Via dit bericht geef je aan dat je in de toekomstenkel nog de elektronische controlekaart zal gebruiken. Dit berichtwordt dan via ACLVB overgemaakt aan de RVA.

Het invullen van de kaart is heel eenvoudigBen je de hele maand volledig werkloos, dan hoef je niets aan teduiden op de kaart. Je dient ze enkel op het einde van de maandnaar ACLVB te versturen.

Ben je ziek, neem je vakantie of start je met een job, dan selecteerje die dag door erop te klikken en duid je de situatie voor die dagaan.

Doe dit in ieder geval voor je naar het werk vertrekt, dan ben je vol-ledig in orde indien er controle is van de RVA.

Voorbeeld :Je werkt op 23/09 als interim.

Nadat je op “Bewaar” hebt geklikt, ziet je controlekaart er als volgt uit :

Als volledig werkloze moet je elke maand je controlekaart invullen en aan ACLVB bezorgen, zodat we je uitkering kunnen betalen. Vanaf nu kan dat ook via je pc, smartphone of tablet.

Page 31: Vrijuit - oktober 2014

Je kan ook meerdere dagen tegelijkertijd aanduiden.

Voorbeeld :Op 25 en 26 september ga je naar het buitenland en neem je vakantie.

Nadat je op “Bewaar” hebt geklikt, ziet je controlekaart er als volgt uit :

Kaart aan ACLVB bezorgen ?Op het einde van de maand (ten vroegste vanaf de aangegevendatum) kan je je controlekaart naar ACLVB verzenden.

Voordelen ?3 De toepassing wijst zichzelf uit en is heel eenvoudig in gebruik3 Je hoeft je niet langer elke maand naar je ACLVB-secretariaat te ver-

plaatsen3 Je bespaart op postzegels3 Je kan je kaart niet meer verliezen3 Je uitkering kan nog sneller betaald worden

Niks dan voordelen dus ! Waarop zou je nog wachten om voortaanje controlekaart online in te vullen ?Bevestigde kaarten en een overzicht van je betalingen kan je trou-wens raadplegen in “Mijn werkloosheidsdossier”.Via die toepassing kan je de stand van je dossier opvolgen, kan jezien of je al bent betaald en zo veel meer.Toegankelijk via www.aclvb.be/werklozen/

Kim DE SCHAMPHELEIRE

Heb je nog vragen ?Surf dan zeker eens naar de website www.aclvb.be waar je zowelvoor de toepassing op pc als voor de smartphone/tablet een hand-leiding vindt.

Voorlopig is enkel de controlekaart voor de volledig werkloze ver-vangen door een elektronische variant.

Word je voor het eerst werkloos of word je opnieuw werkloos na eenonderbreking, vergeet dan niet langs te gaan bij je ACLVB-secre-tariaat.Ook andere documenten, zoals bv. je inschrijvingsbewijs bij deVDAB of ACTIRIS, moet je je ACLVB-secretariaat nog op papierbezorgen.

Ben je tijdelijk werkloos, betalen we je een inkomensgarantie- ofACTIVA-uitkering, dan moet je ons nog steeds de nodige papierendocumenten bezorgen.

Interesse ?Kom dan zeker eens langs in je plaatselijk ACLVB-secretariaatvoor een woordje uitleg.

Heb je nog geen kaartlezer ? Vraag ernaar in je secretariaat.Verkrijgbaar zolang de voorraad strekt !

KDS

w e r k l o o s h e i d31

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

WerkloosheidVOLG JE DOSSIER OP DE WEBSITE VAN ACLVBBen je werkloos ? Dan herinneren we je eraan dat het mogelijk is om via deACLVB-website de stand van zaken van je werkloosheidsdossier of informatieover de uitbetaling van je werkloosheidsuitkeringen te raadplegen.

Wat heb je nodig ?- een pc met toegang tot het internet - een kaartlezer- je elektronische identiteitskaart en

de pincode van je kaart

Hoe ga je tewerk ?Je surft naar de ACLVB-website(www.aclvb.be) en je klikt “mijnwerkloosheidsdossier” aan. Je komt dan terecht op het scherm

“Aanmelden in de module mijn werk-loosheidsdossier”. Je volgt de aange-geven stappen en komt automatischin je persoonlijk dossier terecht.

Page 32: Vrijuit - oktober 2014

D

V R I J U I T / O K T O B E R 2 0 1 4

e d i t o r i a a l32

Dit is niet niets. Indexsprong. Loonblokkering. Strengere voor-waarden voor eindeloopbaantijdskrediet. Ontmanteling van hetbrugpensioen. Besparingen in de gezondheidszorg. Optrekkenvan de pensioenleeftijd. Verplicht werk voor de werkzoekenden.Het zijn harde tijden voor de werknemers. Het zijn harde tijdenvoor de gepensioneerden, de werklozen, de zieken, de arbeidsin-validen. En ik voeg er nog aan toe dat het harde tijden zijn voorde vakbondsleden. En dat de situatie nog ingewikkelder is voor deliberale vakbondsleden.

Een regering met liberale ministers – en zelfs een liberale pre-mier – is aan de macht. Maar die regering neemt maatregelen dieindruisen tegen de belangen van onze leden. Die antisociale poli-tiek noemen zelfs de oppositiepartijen en zelfs onze collega’s vanACV en ABVV ultraliberalisme. Zelfs zij zijn in staat om het ver-schil te maken tussen echt liberalisme en dit onrechtvaardigbeleid dat de regering ons wil opdringen. Louis Michel, de vadervan Charles, zegt dat het liberalisme sociaal is. Hij zegt en zegtopnieuw dat het liberalisme hoe dan ook sociaal is. Dat is watook ik meen. Nou ja … niet helemaal op dezelfde manier.

Bij de ACLVB hebben we onze eigen visie omtrent het sociaal libe-ralisme. Een liberalisme dat elkeen de kans geeft zich te ont-plooien. Een syndicalisme dat gelooft in solidariteit, niet insteuntrekkerschap. Een liberalisme dat gelooft in de marktecono-mie … als die sociaal gecorrigeerd wordt. Als de vruchten van degroei iedereen ten goede komen. Als de inspanningen in crisistijdverdeeld worden over iedereen.En het is daar dat het wringt. De regeringsverklaring is een cata-logus maatregelen die pijn zullen doen bij de werknemers, debruggepensioneerden, de gepensioneerden, de werklozen. Ze tref-fen niet de vastgoedeigenaars die leven van hun huurgelden. Zezullen evenmin de vermogenden raken. Noch de beleggers. Debedrijven zullen lastenverlagingen krijgen zonder ook maar ietsvan verplichting om in ruil jobs te creëren. De regering hoedt erzich trouwens duidelijk voor om wat dat betreft een streefdoelvast te leggen.

Dit regeringsprogramma is niet in evenwicht. Op die manier kun-nen we het niet goedkeuren.In een eerste fase gaan we betogen – in gemeenschappelijk vak-bondsfront – op 6 november in Brussel. Ik verwacht u daar in gro-ten getale om 11 uur. De optocht gaat van Noord naar Zuid. Deze manifestatie zal niet volstaan om het regeringsbeleid eenandere wending te geven.

Er zullen hoe dan ook andere acties moeten volgen. Welke ? Hetzal aan ons Nationaal Comité zijn om daarover te beslissen, op 3november. De ACLVB is een democratische organisatie. Het is aande vertegenwoordigers van de zones – personeel en militanten –om te beslissen tot waar we zullen gaan in het verzet. Er bestaatal een stakingskalender per groep provincies. Die voorziet eenalgemene staking op 15 december. Het is mijn wens dat de rege-ring zo snel mogelijk de vakbonden raadpleegt, zodanig dat hetzover niet moet komen.Al te veel beslissingen – zoals de indexsprong of het verplichtwerk voor werklozen … of het optrekken van de pensioenleeftijd– zijn genomen om zuiver ideologische redenen, niet om econo-mische redenen. Moeten er dan geen maatregelen worden genomen voor het her-stel van de economie ? Ongetwijfeld wel, maar niet op die manier.Niet door de hele last op de schouders van de werknemers en deuitkeringsgerechtigden te leggen. We willen een rechtvaardigeregering. Een regering die bekommerd is om het welzijn van dehele bevolking en niet enkel om dat van de kapitaalkrachtigen.U begrijpt dus waarom ik op u reken ! Afspraak donderdag 6 november om 11 uur in Brussel.

Jan VERCAMST, Nationaal Voorzitter

EVENWICHT ZOEKVrij

uit ACLVBKoning Albertlaan 959000 GENTTel. : 09-222.57.51E-mail : [email protected]://www.aclvb.be

VerantwoordelijkeUitgeverJan VERCAMSTKoning Albertlaan 959000 GENT

RedactieAnnick COLPAERTDidier SEGHIN

E-mail : [email protected]

Prepress & druk Creative Plus Production& Corelio Printing

De p

olye

thyle

en w

ikke

l van

dit

mag

azin

e is

biol

ogis

ch a

fbre

ekba

ar e

n 10

0 %

recy

clee

rbaa

r.Maandblad van de Liberale Vakbond Verschijnt niet in augustus.

Fot

o :

SM

ITS