Vok info september 2013

5
Nr 52 van 02 SEP 2013 Verantwoordelijke uitgever : Raoul VERBINNEN Doornhofstraat, 2 8670 KOKSIJDE 058 / 514353 E - mail : [email protected] Website : www.vokkoksijde.tk

description

 

Transcript of Vok info september 2013

Nr 52 van 02 SEP 2013

Verantwoordelijke uitgever : Raoul VERBINNEN Doornhofstraat, 2 8670 KOKSIJDE ' 058 / 514353 E - mail : [email protected] Website : www.vokkoksijde.tk

Nr 52 van 02 SEP 2013

Verantwoordelijke uitgever : Raoul VERBINNEN Doornhofstraat, 2 8670 KOKSIJDE ' 058 / 514353 E - mail : [email protected] Website : www.vokkoksijde.tk

VRIENDENKRING DER OUDGEDIENDEN VAN KWARTIER KOKSIJDE

Zetel: Kwartier Adjudant Vlieger Frans ALLAEYS

R. Vandammestraat 100 8670 KOKSIJDE

Secretariaat: Doornhofstraat 2 8670 Koksijde Telefoon 058 / 514353 E-mail: [email protected] Website: www.vokkoksijde.tk

BNP PARIBAS FORTIS - Nr BE21-0011-4733-5703 / BIC: GEBABEBB VOK - INFO uitgave - tweemaal per jaar - in April en September

* VOK - INFO 52 van 02 september 2013 *

1. HET MONUMENT van de VLIEGENIERS te KOKSIJDE.

Dit jaar viert de Belgische Luchtmacht haar 67 jarig bestaan. Ter deze gelegenheid organiseert het Bestuur van de V.O.K. Koksijde in samenwerking met het Gemeentebestuur van Koksijde op 12 oktober 2013 om 10.30 Hr. een plechtigheid met bloemenhulde aan het “Monument van de Vliegeniers” te Koksijde.

Tijdens deze plechtigheid herdenken we eveneens onze vrienden die het voorbije jaar overleden zijn. (afgesloten op 31 juli 2013)

2. ONZE HERFST - FEESTDAG 2013 – op 12 oktober 2013. Dit jaar kunnen we echt niet van de zomer klagen, of het zou moeten zijn dat het soms toch iets wat te warm was. Gedurende deze periode hebben de leden van het bestuur V.O.K. niet stil gezeten en hebben ze de nodige voorbereidingen getroffen om van 12 oktober een mooie dag te maken. We zijn dan ook zeer verheugd al onze leden en hun partner op deze dag te mogen uitnodigen op de FEESTDAG V.O.K., die zoals van oudsher bestaat uit het HERFSTFEEST, dat zal plaats vinden in onze traditionele locatie, namelijk de KERKEPANNE zaal in de Strandlaan, 128 te SINT IDESBALD.

- 2 -

Net als vorig jaar wordt deze feestdag ingezet met de plechtigheid aan het monument van de Vliegeniers te Koksijde; waar hulde wordt gebracht in het kader van de “Dag van de Luchtmacht”(15 oktober), maar ook zoals vermeld op de gedenkplaat aangebracht in 2004, herdenken we alle vliegeniers en grondpersoneel van de Vliegbasis te Koksijde en in het bijzonder onze leden die het voorbije jaar zijn heen gegaan,met name: Frits Vande Moortele 2012 – Marc Dehaemers 06/04/13 – Omer Dobbelaere 07/05/13. Het programma van deze dag ziet er als volgt uit : Om 10.15 Hr. Samenkomst en opstelling in de Ranonkellaan (aan de molen te Koksijde). Om 10.30 Hr. Opstelling aan het Monument van de Vliegeniers met:

- Lezen van de intro-tekst. - Appel van de overledenen. - Klaroenen: Last Post. - Neerleggen van de bloemstukken. - Vaderlands Volkslied.

Om 11.00 Hr. Opstelling voor de optocht en het défilé langs de Koninklijke Prinslaan en en de A. Verbouwelaan naar het museum “Ten Duinen”, waar in de inkom – hall een receptie wordt aangeboden door het gemeentebestuur van Koksijde. Om 12.30 Hr. Openen van de deuren van de « Kerkepannezaal » met aperitief. Om 13.30Hr. Aanvang van het feestmaal met aansluitend gezellig samenzijn onder muzikale begeleiding tot omstreeks 19.00 Hr. De « Salons Saint Germain » wordt, uit tevredenheid van onze deelnemers van al onze vorige feesten terug aangesproken en heeft voor ons weer een heel speciaal menu opgesteld dat er als volgt uitziet :

Aperitief V.O.K. special

o O o Roomsoepje van tuingroenten

o O o Huwelijk van tong en tarbot met gesmolten kreeftenboter

bos champignons en verse kruiden o O o

Gebraden eendenborst met grof zout “en four” geglaceerde sjalotjes

zacht sausje van veenbessen en kleurrijk groenten palet o O o

Warm appelgebak met calvadosroom en caramelijs o O o

- 3 -

Dit prachtig menu wordt uiteraard overgoten met de nodige witte en rode wijn. Dit alles wordt U aangeboden voor de V.O.K.- prijs van 45.00 Euro per persoon. De dranken zijn in de maaltijd inbegrepen. Tijdens het gezellig samenzijn staat de bar ter beschikking met bieren en soft drinks; te verkrijgen tegen de democratische prijzen van de gekende drankbonnetjes. Uiteraard is niemand verplicht aan het volledige pakket deel te nemen, volgende keuzes zijn mogelijk:

a. All-in = plechtigheid aan het monument + receptie aangeboden door het Gemeentebestuur van Koksijde + feestmaaltijd en gezellig samenzijn (kostprijs 45,-€ per persoon).

b. Enkel deelname aan de feestmaaltijd met gezellig samenzijn (kostprijs 45,-€ per persoon). c. Enkel deelname aan de plechtigheid aan het monument; al dan niet aangevuld met de receptie

aangeboden door het Gemeentebestuur van Koksijde (gratis). d. Bovendien kunnen onze leden die dit wensen, vanaf 17.00 Hr GRATIS binnenkomen en de

sfeer van het gezellig samenzijn, met dans en muziek; het weerzien van vrienden , collega’s meemaken.

Uw inschrijving, door middel van het bijgevoegd stortingsformulier , zoals naar gewoonte op onze rekening gestort, wordt ingewacht ten laatste tegen VRIJDAG 04 oktober 2013. Gelieve rekening te houden dat: bij het overschrijven van je bijdrage tot deelname aan het Herfstfeest de storting een paar dagen kan duren vooraleer we hiervan op de hoogte zijn. Bij late stortingen kunnen we geen rekening meer houden met jullie gewenste tafelindeling. Voorkeur van de tafelindeling kan steeds gevraagd worden (via het stortingsformulier rubriek “mededeling” of aan André GUNST GSM nr 0486-715632), we zullen ons best doen om er rekening mee te houden; wonderen kunnen we spijtig genoeg nog niet doen, de verdeling gebeurt bij veelvouden van vier. Het bijgevoegd stortingsformulier.

Het hierbij gevoegd stortingsformulier is enkel bestemd voor deelname aan het herfstfeest op 12 oktober 2013. Het is NIET bestemd voor het storten van het lidgeld 2014. Daarvoor wordt je speciaal aangeschreven eind januari 2014. Gevraagd wordt niet vroeger uw lidgeld 2014 te storten, dit kan enkel problemen geven in onze boekhouding 2013.

Mocht U eventueel moeilijkheden ondervinden, waardoor Uw inschrijving of Uw aanwezigheid in het gedrang komt; of bent U vergeten U in te schrijven en wenst U toch te komen, geen nood, bel gewoon onze secretaris op het nummer 058/514353. Een regeling is zo getroffen en het bespaart ons heel wat werk en narigheid. Gewoon doen en … bedankt daarvoor !

3. NIEUWS VAN ONZE LEDEN.

- 4 -

Op 20 november vieren Dhr. en Mevr. Denys André – Beuselinck Georgette hun briljanten jubileum (65 jaar getrouwd), ze hebben twee dochters, vijf kleinkinderen en zeven achter kleinkinderen. Dikke proficiat aan het echtpaar en dat ze nog vele jaren gelukkig samen mogen zijn.

Vanaf 1 augustus 2013 is ons e-mail adres [email protected] terug geopend en is het bestuur via deze weg terug bereikbaar. Naar aanleiding van het voorstel tot afschaffing van de begrafenis vergoeding werd door de voorzitter van de Belgian Air Force Association aan de eerste minister volgende brief gestuurd.

Wordt vervolgd, het bestuur houdt u op de hoogte!

Heb je iets te vieren, of hebben jullie uw gouden, diamanten bruiloft gevierd, laat het ons weten. (liefst met een digitale foto, via [email protected]) Wij zorgen voor de verdere verspreiding in ons VOK-info.

asbl Belgian Air Force Association vzw Brussel 27 Juni 2013 Aan de Heer Elio Di Rupo Eerste Minister

Wetstraat 16 1000 Brussel

Mijnheer de Eerste Minister,

De Raad van Bestuur van de vzw Belgian Air Force Association heeft met verstomming kennis genomen van de door de Vice premier en Minister van Pensioenen A.De Croo geplande in beslag name van de bijdrage van 0,5% van de gepensioneerde militairen. Deze bijdrage werd afgehouden zoals uitdrukkelijk aangegeven om de begrafenisvergoeding te financieren. De gepensioneerde militairen beschouwen deze jarenlange afhouding dan ook terecht als een verzekeringspremie of een spaarpotje dat renteloos ter beschikking van de staatskas wordt gesteld en waarvan door de beperking van de uit te keren som in vele gevallen een deel in de staatskas achter blijft. Met verontwaardiging stellen we vast dat “De geëngageerde burger” (zie het boekje van mevr. Gwendolyn Rutten) eens te meer de dupe dreigt te worden van deze geplande wetswijziging. De militairen hebben een ganse carrière, gedisciplineerd hun taken uitgevoerd. Nooit of nimmer is er één dag, één uur gestaakt. De werkomstandigheden lagen, wegens de voortdurende besparingen op het budget van Landsverdediging, dikwijls beneden alle peil maar toch werd de taak volbracht, dikwijls in moeilijke omstandigheden, soms met levensgevaar en af en toe zelfs met fatale afloop. Een minimum aan tegenprestatie van de Natie en haar machthebbers voor deze loyale diensten lijkt ons dan ook een respect van de aangegane verbintenissen en beloften. Wij hebben vernomen dat het dossier nog moet voorgelegd worden aan de respectievelijke onderhandelingscomités. Met dit schrijven, Mijnheer de Eerste Minister, wens ik te benadrukken dat de onderhandelingen een eerlijke kans moeten krijgen en dat een grondige bijsturing van de vooropgestelde maatregelen zeker zou bijdragen tot het herstel van het vertrouwen van onze leden, de geëngageerde Belgen, in hun regering en volksvertegenwoordigers.

Hoogachtend

G Vanhecke Voorzitter Belgian Air Force Association

- 5 -

LEDENBESTAND.

Gezien de plotse ontslagname van het bestuurslid verantwoordelijk voor het ledenbestand en er momenteel nog wordt gewerkt aan de vervanging hiervan kan het bestuur voor 2013 geen up-date geven van de nieuwe leden die zich bij de V.O.K. hebben aangesloten, waarvoor onze excuses.

4. INTERNET: V.O.K. on line.

Dringende oproep!! Help ons, bespaar ons papier, tijd en werkingskosten! Wegens aanpassingen bij het verzenden van onze berichtjes via de militaire post (UV), vragen we onze leden, die over een PC en e-mailadres beschikken ons hun e-mailadres door te mailen. U ontvangt dan de dringende berichten op uw PC. Dit bespaart ons kosten, papier, tijd en werk. Tevens is het goed voor het milieu. Zo help je ons en het werk van uw contactman te verlichten en contactmannen zijn nu moeilijk te vinden! Met dank aan alle medewerkers VOK. Ons mailadres: “ [email protected]” Hierbij dank aan de reeds alle VOK-leden welke hun e-mailadres mailden en zo VOK-berichten ontvangen via hun PC.

Onze website.

Wil je meer informatie, foto’s … van onze vriendenkring, surf dan naar: “www.vokkoksijde.tk” en ontdek zo de laatste VOK-nieuwtjes in onze VOK-blog, via de links.

We zijn DRINGEND op zoek naar een reserve vrijwillige medewerkers voor het verspreiden van overlijdensberichtjes en info-blad VOK, dit voor de zones: Koksijde dorp, Middelkerke-Westende, en Ieper. Info: John De Ridder Tf. 058/51.12.47.

5. ONZE KAARTERSCLUB.

Na 23 seizoenen kent de KAARTERSCLUB VOK nog steeds een enthousiaste bezetting. Wij kunnen regelmatig aan de slag met acht tafels, op die manier is de Bar ook gezellig gevuld. Wij hebben nog slechts plaats voor twee tafels!!

- 6 -

De kampioenen viering, seizoen 2013, had dit jaar plaats op 3 juni. Uiteindelijk werd Mevr. Michèle Desmedt kampioen. De tweede plaats was voor Dhr. Romain Harnisfeger, gevolgd door Dhr. Robbrecht Symmaeys. De rode lantaarn werd dit jaar Fernand Coens.

De kampioenviering werd afgerond met een voortreffelijke maaltijd in het restaurant van de basis, meer sfeerbeelden van de aangename namiddag zijn terug te vinden op: “www.vokkoksijde.tk”

Eke eerste maandag van de maand, behalve juli en augustus wordt er gekaart om 14.00 uur in de bar All-ranks dit. Uw lidkaart geeft u toegang tot de kazerne, en volg de richtlijnen van het wachtpersoneel. Kandidaten kaarters en zelfs niet-kaarters, die de sfeer willen opsnuiven zijn altijd welkom. Al is het maar om een ex-collega, vriend terug te zien. Eens komen kijken en een glaasje drinken zou ik zeggen.

6. NECROLOGIE.

Gezien de plotse ontslagname van het bestuurslid verantwoordelijk voor het ledenbestand en er momenteel nog wordt gewerkt aan de vervanging hiervan kan het bestuur voor 2013 geen up-date geven van de overleden leden voor 2013, waarvoor onze excuses.

Het bestuur V.O.K. Koksijde biedt hun oprechte medeleven aan.

We ontvangen geregeld rouwbetuigingen voor onze overleden leden. We denken dat deze vooral bedoeld zijn voor de partner, kinderen en familie. Daarom vragen we om jullie rouwbetuigingen op onze website te plaatsen, zo zijn ze voor iedereen beschikbaar en blijven ze bewaard. Hoe werkt dit: Surf naar onze website www.vokkoksijde.tk klik op het “kenteken van de Luchtmacht”, kies “in memoriam” ga naar de overledene. Bovenaan zie je “reacties”klik daarop. In het geel krijgt men “geef een reactie”. Schrijf uw rouwbetuiging in het wit vak en klik vervolgens op “ versturen”. Men vraagt je als slot:uw e-mailadres en naam. Klik op “reactie plaatsen”. Op het eerste zicht schijnt dit wat ingewikkeld maar het is het zeker niet! Het is een logisch opvolgen en invullen van de gegevens. We hopen veel reacties. Namens de familie dank bij voorbaat.

Gevraagd wordt om een overlijden (ook van een collega/vriend) zo snel mogelijk door te bellen naar John De Ridder Tf. 058/51.12.47. Het mag ook zon- en feestdagen.

8. PLANNING ACTIVITEITEN.

01 september 2013: Herdenking van de gesneuvelde Canadese soldaat “Charles Richards” te Sint Idesbald. 02 september 2013: Start van het nieuwe kaart seizoen. 08 september 2013: Herdenking van de gesneuvelde verzetslieden en de bevrijding van Oostduinkerke. 12 oktober 2013: Eerbetoon aan het monument van de gesneuvelde vliegeniers en grondpersoneel, gevolgd door het Herfstfeest V.O.K. in de Kerkepannezaal te Sint Idesbald. 11 november 2013: Herdenking van de wapenstilstand. 15 november 2013: Feest van de Dynastie ( plechtig “TE DEUM”. 17 februari 2014: Herdenking overlijden Koning Albert I. 03 mei 2014: Dertig jarig bestaan v/d V.O.K. 6de Lustrum viering.

- 7 -

9. HET BESTUUR ..... Steeds tot uw dienst ! Erevoorzitter: Kolonel vlieger bd Roger LAMS - Stichter St Willibrordusstraat 6 3670 GRUITRODE Voorzitter: Luitenant-Kolonel vlieger ir Peter VAN DEN BROUCKE Korpscommandant van Basis Koksijde R. Vandammestraat 100 8670 KOKSIJDE Ondervoorzitter: André GUNST Adjudant chef bd - Stichter Tuinwijkstraat 9 8434 MIDDELKERKE - Tel: 058-233766 GSM: 0486-372630 Algemeen secretaris/ penningmeester: Raoul VERBINNEN Adjudant chef bd Doornhofstraat 2 8670 KOKSIJDE - Tel: 058-514353 Secretaris/ Ledenbestand/ Public-relations: Jony DE RIDDER Commandant v/h vliegwezen bd Gaupinlaan 3 8670 OOSTDUINKERKE - Tel: 058-511247 Leden: André DENYS Korporaal chef bd Zannekinlaan 64 8630 VEURNE - Tel: 058-312534 Stefaan AMEYE Adjudant bd Robert Buyllestraat 17 8670 OOSTDUINKERKE - Tel: 058-519524 André SANTY 1ste Sergeant majoor bd Posthoornstraat 41 8900 IEPER - Tel: 057-207042 Pol DECLERCK 1ste Sergeant-chef bd Ter Weide 20 8670 OOSTDUINKERKE – Tel: 058/518514 Siegfried KIEKENS Adjudant-majoor - Korpsadjudant Basis Koksijde Wulpendamstraat, 82 8630 VEURNE Jan BOSSUWE 1Korporaal-chef – Korpskorporaal Basis Koksijde Kaatsspelstraat, 19 8690 ALVERINGEM

Vaandrig: André DECOENE Adjudant bd Brugse steenweg 113 8630 VEURNE - Tel: 058-312818 Webmaster Chris VAN HEVELE Adjudant chef bd Populierenlaan, 6 8460 OUDENBURG - Tel: 059-266376

- 8 -