Ranst Info september - oktober 2013

32
Informatieblad van de gemeente Ranst Verschijnt 6 maal per jaar Nummer 5 I september-oktober 2013 V.U.: L. Hofmans RanstInfo www.ranst.be En ook nog: Openbare verkoop brandhout Start inschrijvingen sociale woningen ‘Hof van Ocken’ Het beste van 25 jaar Open Monumentendag ’T IS WEER VOORBIJ DIE MOOIE (SPEELPLEIN)ZOMER!

description

Tweemaandelijks informatieblad van de gemeente Ranst

Transcript of Ranst Info september - oktober 2013

Informatieblad van de gemeente Ranst

Verschijnt 6 maal per jaar

Nummer 5 I september-oktober 2013

V.U.: L. HofmansRanstInfo

www.ranst.be

En ook nog: Openbare verkoop brandhout Start inschrijvingen sociale woningen ‘Hof van Ocken’ Het beste van 25 jaar Open Monumentendag

’T Is weeR VooRbIj dIe mooIe (speeLpLeIN)zomeR!

GEMEENTERAADSZITTING JUNI 2013Akteneming verhindering OCMW-raadslid en aanduiding opvolgerDe gemeenteraad nam akte van het schrijven van mevrouw Minneke De Ridder waarin zij aangeeft dat ze wegens medische redenen verhinderd is om haar functie als OCMW-raadslid uit te oefenen. Zij wordt (tijdelijk) opgevolgd door mevrouw An Willems, die de eed als OCMW-raadslid aflegde op 11 juni 2013.

Levering en plaatsing tijdsregistratiesysteemIn de budgetwijziging is € 50.000 voorzien voor de aankoop van een nieuw tijdsregistratiesysteem voor het gemeentepersoneel. Het huidige systeem van 2006 is vrij verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. Bedoeling is een systeem aan te kopen dat voor iedereen gebruiksvriendelijk en overzichtelijk is, waardoor tijdsbesparend kan worden gewerkt. De gemeenteraad keurde de lastvoorwaarden goed.

Straatnaamgeving HogenaardsewegHet college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 7 februari jl. beslist om bepaalde delen van de Hogenaardseweg van naam te veranderen omwille van de verschillende zijtakken en de onlogische huisnummering. Aan de gemeentelijke adviesraad voor lokaal erfgoed werd gevraagd om enkele voorstellen te doen. Hieruit kwamen volgende voorstellen: 1. Gedeelte vanaf splitsing Hogenaardseweg tot Cruyenveldenbaan:

‘Bunderweg’2. Gedeelte aftakking Schawijksplasweg : ‘Wommelgemseweg’

De gemeenteraad keurde deze straatnamen principieel goed.

Straatnaamgeving verkaveling Schuurblok IIDoor de aanleg van de nieuwe verkaveling Schuurblok II dienen de nieuwe straten een naam te krijgen. Na advies van de adviesraad voor lokaal erfgoed, wordt voorgesteld om de volgende straatnamen te gebruiken: Kikkerstraat, Notenstraat en Rietveld.De gemeenteraad keurde deze namen principieel goed.

Implementatie materialendecreetDe gemeenteraad keurde de invoering van het materialendecreet

Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste punten die tijdens de gemeenteraadszitting(en) werden besproken. Het volledige verslag van de gemeenteraad kan je verkrijgen op het secretariaat (zie gegevens verderop).

gemeenteberichten

duurzaamheid

verkeer & veiligheid

UIT-kalender

OCMW

vrije tijd

2

8

9

uitneembaar

15

18VOLGENDE UITGAVE: 4 november 2013

Teksten dienen ten laatste op 24 september 2013 toe te komen op de dienst communicatie en gemeenschapsleven: [email protected].

Dit gemeentelijk informatieblad werd gedrukt op gerecycleerd papier.

gemeenteberichten gemeenteraad

[ 3 ]

met de reorganisatie van de afvalophaling en het afvalbeleid in de gemeente Ranst principieel goed. Concreet wordt het containerpark tegen 1 januari 2014 gereorganiseerd en zal ook de huis-aan-huis ophaling van grofvuil herbekeken worden, allebei in samenspraak met Igean.

Aankoop lessenaarsdeksels urnenveldenSinds de aanpassing van de wetgeving op de begraafplaats en lijkbezorging, is het mogelijk om urnen te begraven in een urnenveld. De vraag naar urnetegels is zo groot, dat er dringend een bijkomend aantal moet worden besteld. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, werd in de budgetwijziging € 51.000 voorzien voor de aankoop van lessenaarsdeksels voor het begraven van urnen in concessie. De gemeenteraad keurde hiervoor de lastvoorwaarden goed.

Vervangen linoleumvloeren door keramische vloertegels gemeentelijke lagere school RanstBinnenkort starten in de gemeentelijke lagere school van Ranst de werken voor het vervangen van de linoleumvloeren door keramische vloertegels. Met het beschikbare budget kon dit uitgevoerd worden in alle klassen van het gelijkvloers, uitgezonderd in 1 lokaal. Door een bijkomend budget van € 5.500 te voorzien, kan ook deze klas mee uitgevoerd worden. De gemeenteraad keurde hiervoor de verrekening goed.

Aankoop tafelfreesmachineIn het budget van 2013 is € 35.000 voorzien voor de aankoop van een tafelfreesmachine voor de schrijnwerkerij van de gemeentelijke magazijnen. De gemeenteraad keurde de lastvoorwaarden voor deze aankoop goed, zodat de onderhandelingsprocedure kan opgestart worden.

Kalender Gemeenteraad De gemeenteraad vergadert in principe elke derde maandag van de maand om 20 uur in de raadzaal van het ‘VRIESELHOF’.

Tijdens de maanden juli en augustus waren er geen gemeenteraadszittingen. De eerstvolgende zittingen vinden (onder voorbehoud) plaats op 21 oktober en 18 november 2013.

De agenda van de gemeenteraad is een week voor de zitting verkrijgbaar op het gemeentehuis en is ook steeds raadpleegbaar (en downloadbaar) op onze website www.ranst.be.Meer info: secretariaat, tel.: 03 470 10 86

Filmvoorstelling GROS

Op vrijdag 25 oktober 2013 organiseert de Gemeentelijk Raad voor ontwikkelingssamenwerking een filmvoorstelling over ‘Water’ in gemeenschapscentrum ‘Den Boomgaard’. De voorstelling start omstreeks 20 uur. De inkom is gratis

De film ‘Water’ is een Indiase film over de weduwen in het land. Weinigen weten welk lot weduwen in India moeten ondergaan. Ze zijn een ongelooflijk onderdrukte groep mensen. Volgens de Indiase traditie heeft de vrouw,

als haar man sterft, drie opties: Of ze kan ervoor kiezen om te worden verbrand op zijn brandstapel, of ze moet trouwen met één van zijn broers of ze gaat wonen in een weduwekolonie.Dit laatste is het geval bij Chuyia, een klein meisje van ongeveer 7 jaar, uitgehuwelijkt , wiens man sterft, zodat ze als kind, voor de rest van haar leven, als een weduwe dient te wonen in een weduwekolonie. De filmmaker Deepa Mehta wilde zeker geen zielige weergave van de weduwen weergeven. In plaats daarvan schets hij subtiel een beeld over het leven in de kolonie en de eeuwenoude onderdrukkende tradities. De verwondering,verbazing hierover laat hij aan de toeschouwers overIedereen is welkom!

gemeenteberichten

[ 4 ]

gemeenteberichten

Zo ziek als een hond? Liever niet.Laat je tijdig vaccineren tegen seizoensgriep.

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elke winter opnieuw opduikt. Gemiddeld krijgt ongeveer één op tien mensen griep. Meestal genees je vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen.

Griepvaccinatie: ook voor jou belangrijk?Voor mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes of een ziekte van longen, hart, lever of nieren is het belangrijk om extra waakzaam te zijn voor de griep. Ook voor 65-plussers wordt vaccinatie sterk aangeraden. Veel 65-plussers die zich gezond en fit voelen denken dat griepvaccinatie voor hen niet nodig is, maar niets is minder waar. Omdat de natuurlijke weerstand afneemt met de leeftijd is griepvaccinatie voor iedereen ouder dan 65 jaar zeer belangrijk.Daarnaast is het ook voor zwangere vrouwen belangrijk om zich te laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Als je zwanger bent, heb je minder weerstand tegen infecties. Daarom kan de griep ernstiger verlopen en meer complicaties veroorzaken, zoals een longontsteking. Een zware griepaanval kan ook de gezondheid van de baby ernstig schaden. Mogelijke gevolgen zijn een miskraam, vroeggeboorte of verminderd geboortegewicht. De veiligheid van het griepvaccin in

de zwangerschap is voldoende bewezen.Wie in nauw contact leeft met mensen uit deze risicogroepen, doet er goed aan zich te laten vaccineren. Ook als je beroepshalve voor risicogroepen zorgt, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of als thuisverpleegkundige, kan een vaccinatie jou en de mensen voor wie je zorgt tegen de griep beschermen.

Griepvaccin wordt terugbetaald aan risicogroepenDe ideale vaccinatieperiode is tussen half oktober en half november. Met een voorschrift van de huisarts kan je bij de apotheker een vaccin kopen. Bewaar het vaccin in de koelkast, anders wordt het waardeloos. Ga naar je huisarts om je te laten vaccineren.Het griepvaccin kost tussen de € 11 en € 12, maar wordt voor de

zo ziek alseen hond?

Heb je al een gezondheidsprobleem? Wees dan extra waakzaam voor griep. Met een vaccin tegen seizoensgriep heb je alvast een zorg minder, want het biedt je de ganse winter bescherming tegen het griepvirus. Zo kan je extra complicaties vermijden.

liever niet.laat je tijdig vaccineren tegen seizoensgriep.

Je huisarts en apotheker weten raad.

www.griepvaccinatie.be www.influenza.be

[ 5 ]

Openbare verkoop brandhoutHet gemeentebestuur organiseert binnenkort een openbare verkoop van 19 loten brandhout van elk ongeveer 8 m³. Dit hout is afkomstig van kap- en snoeiwerken en ligt momenteel aan de gemeentelijke magazijnen.

Praktische organisatie verkoop• Wie? Alle geïnteresseerden

kunnen bieden• Waar? Je kan de loten

komen bezichtigen aan de gemeentelijke magazijnen (Oostmalsesteenweg te Emblem)

• Wanneer? van dinsdag t/m vrijdag, telkens van 8 tot 16 uur.

• Jeboddient,ondergeslotenomslag, uiterlijk op vrijdag 25 september 2013 om 12.00 uur toe te komen bij:

Gemeentebestuur Ranst, technische Dienst

t.a.v. Stefan Grimon,G. Peetersstraat 7

2520 Ranst

• Eengeldigbodomvatnaastdeinschrijvingsprijs ook datum, naam, adres en handtekening van de bieder (indien mogelijk ook telefoonnummer).

• Elklotwordtverkochtaande hoogste bieder, bij gelijke biedingen wordt gevraagd een nieuw bod in te dienen dat minimaal gelijk is aan het eerste bod.

• Binnende10werkdagen,nadat je bericht hebt gekregen dat de goederen aan jou werden toegewezen, stort je het bedrag op het rekeningnummer 091-0001107-69 van het gemeentebestuur.

• Nabetalinghebje10werkdagen tijd om je brandhout af halen aan de gemeentelijke magazijnen, na aanmelding bij de magazijnier van dinsdag tot en met vrijdag van 8 tot 16 uur.

Meer informatie: Stefan Grimon, technische dienst 03 470 10 81

helft terugbetaald aan mensen uit de risicogroepen. Sommige mutualiteiten betalen het zelfs volledig terug.

Toch griep?Bij heel wat mensen leven misvattingen over griepvaccinatie. Het is een veel gehoorde uitspraak dat het vaccin griep veroorzaakt. Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken. Door het spuitje maakt je lichaam wel verdedigingsstoffen aan. Dit kan soms lichte ongemakken geven.

Als je kort na de inenting toch ziek wordt, kan het zijn dat je kort voor of na de inspuiting besmet werd. Het griepvaccin werkt pas na twee weken en helpt alleen tegen de “echte” griep, veroorzaakt door het influenzavirus. Het heeft helemaal geen invloed op het al dan niet krijgen van een gewone verkoudheid of een bronchitis. Een griepvaccinatie sluit niet volledig uit dat je griep kan krijgen, maar de kans op griep is aanzienlijk kleiner en ook de kans op complicaties neemt drastisch af.

Behoor je tot de doelgroep, vraag dan zeker raad bij je huisarts of apotheker.

Meer informatie: www.griepvaccinatie.be en www.influenza.be.

[ 6 ]

gemeenteberichten

Ontdek de plannen voor de A102 en de R11bis

Op 20, 22 en 23 september organiseert het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid een reizende infomarkt over de mogelijke aanleg van twee nieuwe wegen in de Antwerpse regio: de A102 en de R11bis. Tijdens deze infomarkt kunt u de plannen voor deze nieuwe wegen bekijken. U bent van harte welkom in Mortsel, Merksem of Wijnegem.

Duurzame oplossing verkeersdruk

De A102 en de R11bis zijn twee mogelijk nieuwe wegen, die het knooppunt van de E19 en de A12 in Ekeren zullen verbinden met de E313/E34 in Wommelgem en de E19 in Wilrijk. Volgens de huidige plannen zullen beide wegen ondergronds aangelegd worden. De wegen moeten de verkeersdruk op de Antwerpse Ring verminderen en het sluipverkeer in de zuidoostrand van Antwerpen tegen-gaan.

Inwoners kunnen reageren

Voor de A102 en de R11bis aangelegd kunnen worden, moeten onafhankelijke experts een milieueffectenrap-port of plan-MER opmaken. Daarin bestuderen ze de impact van de nieuwe wegen op mens, milieu, ruimte en mobiliteit. De experts onderzoeken ook relevante alternatieven. Om het plan-MER zo goed mogelijk te kunnen voorbe-reiden, worden de plannen voor de A102 en de R11bis in een kennisgevingsdossier gebundeld. In oktober wordt dat kennisgevingsdossier ter inzage gelegd in alle be-trokken steden en gemeenten. Alle inwoners kunnen dan reageren: wat moet er eventueel extra onderzocht worden? En op welke manier? Iedereen kan ook sug-gesties doen voor nog te onderzoeken alternatieven.

KOM NAAR DE INFOMARKTWilt u meer weten over de huidige plannen voor de A102 en de R11bis? Kom dan naar één van de infomarkten en leer meer over dit belangrijke mobiliteitsproject in uw buurt. Aan de hand van kaart- en beeldmateriaal geven medewerkers van het Agentschap Wegen en Verkeer uitleg bij de plannen voor de A102 en de R11bis. Ze beantwoorden vragen van bezoekers en gaan graag met hen in gesprek. De infomarkten vinden plaats op drie locaties en staan open voor alle inwoners uit de Antwerpse regio.

VRIJDAG 20 SEPTEMBER 2013

14.00 – 21.00 uurZaal ’t Parkske

Edegemsestraat 262640 Mortsel

ZONDAG 22 SEPTEMBER 2013

10.00 – 17.00 uurDistrictshuis Merksem

Burg. Jozef Nolf plein 12170 Merksem

MAANDAG 23 SEPTEMBER 2013

14.00 – 21.00 uurGemeenschapscentrum ’t Gasthuis

Turnhoutsebaan 1992110 Wijnegem

UITNODIGING INFOMARKT

KOM LANGS OP 20, 22, 23

/ 09

[ 7 ]

MEER WETEN?Meer informatie over de A102 en de R11bis vindt u op www.poortoost.be. Die website geeft een overzicht van tal van geplande infrastructuurprojecten aan de oostelijke (toegangs)poort van Antwerpen.

Ir. Laurens Hermans Afdelingshoofd Wegen en Verkeer Antwerpen

De A102 en de R11bis: van de E19 en de A12 in het noorden, via de E313 in het oosten, naar de E19 in het zuiden.

WEGEN EN VERKEER ANTWERPEN

Lange Kievitstraat 111-113 bus 412018 Antwerpen03 224 68 11 [email protected]

A12

E19

E313

E19

Herinnering kaartenverkoop seniorenfeestNog tot en met 20 september kan je op het onthaal van het gemeentehuis kaarten kopen (aan € 10 per stuk) voor het jaarlijks seniorenfeest voor 60-plussers op donderdag 3 OKTOBER 2013 in “Den Boomgaard”.

Op het programma staat een feestdiner met achteraf een optreden van ‘Paul Van Hoeydonck en Wim Quirynen’ (muziek en humor). De deuren gaan open om 11.30 uur.

MEER WETEN?Meer informatie over de A102 en de R11bis vindt u op www.poortoost.be. Die website geeft een overzicht van tal van geplande infrastructuurprojecten aan de oostelijke (toegangs)poort van Antwerpen.

Ir. Laurens Hermans Afdelingshoofd Wegen en Verkeer Antwerpen

De A102 en de R11bis: van de E19 en de A12 in het noorden, via de E313 in het oosten, naar de E19 in het zuiden.

WEGEN EN VERKEER ANTWERPEN

Lange Kievitstraat 111-113 bus 412018 Antwerpen03 224 68 11 [email protected]

A12

E19

E313

E19

MEER WETEN?Meer informatie over de A102 en de R11bis vindt u op www.poortoost.be. Die website geeft een overzicht van tal van geplande infrastructuurprojecten aan de oostelijke (toegangs)poort van Antwerpen.

Ir. Laurens Hermans Afdelingshoofd Wegen en Verkeer Antwerpen

De A102 en de R11bis: van de E19 en de A12 in het noorden, via de E313 in het oosten, naar de E19 in het zuiden.

WEGEN EN VERKEER ANTWERPEN

Lange Kievitstraat 111-113 bus 412018 Antwerpen03 224 68 11 [email protected]

A12

E19

E313

E19

Foutje in nieuwe VOR-brochureNaar jaarlijkse gewoonte kreeg je eind augustus de nieuwe VOR-brochure in je brievenbus. Er is echter een foutje in geslopen ... Op p.15 (senioren) staat het programma van vorig jaar nog afgedrukt. Je kan het juiste programma terugvinden op www.ranst.be, onder de rubriek onderwijs/VOR. In de volgende editie van deze Ranst Info zal het volledige programma met de juiste data worden gepubliceerd.

Noteer alvast de eerste conferentie, die start op 4 november 2013 om 14 uur in Den Boomgaard.

Meer info: VOR-secretariaat: 03 475 05 33 of [email protected] Of bij de verantwoordelijke seniorenconferenties: Raoul De Hondt, 03 475 08 56 - GSM: 0494 68 86 05 of [email protected]

[ 8 ]

duurzaamheid afval

Kringloopbedrijf Opnieuw & CoGRATIS ophaling van herbruikbare goederenTel. 03 488 38 83 - Website: www.opnieuwenco.be

Zelf brengen kan ook:Antwerpsesteenweg 387 | 2500 Lier Borsbeeksebinnenweg 51 | 2640 MortselHondiuslaan 46 | 2570 Duffel

Open van maandag t/m zaterdag van 10 tot 18 uur.

Pesticidenvrije begraafplaatsen Onze gemeente streeft naar pesticidenvrije groene ruimten en begraafplaatsen. Zo heeft onze werkleider groen het afgelopen jaar een opleiding gevolgd om het pesticidenvrij beheer van onze begraafplaatsen onder de knie te krijgen. Vanaf 1 januari 2015 mogen gemeenten sowieso geen pesticiden meer gebruiken om onkruid te bestrijden. Hierbij willen we ook jou als inwoner aansporen om voor het onderhoud van je eigen tuin geen pesticiden te gebruiken.

Als proefproject zijn we momenteel de kerkhoven aan het inzaaien met gras. Tussen de grafzerken, waar de grasmachines niet kunnen komen, doen we proeven met sedummatten (onkruidwerende doeken die ook gebruikt worden voor de aanleg van groendaken) en Geraniums. Zo proberen we op een ecologisch verantwoorde manier onkruidgroei te vermijden.

Meer tips over tuinieren zonder pesticiden?Ga kijken op de website www.vmm.be/zonderisgezonder van de Vlaamse Milieumaatschappij.

[ 9 ]

Opgelet: je PMD-zak wordt gecontroleerd!PMD maakte vroeger een groot deel van ons restafval uit. Door het PMD apart te sorteren en in te zamelen, kunnen we een hoop verpakkingsmateriaal recycleren in plaats van verbranden. Je hebt er zelf ook voordeel bij, want een PMD-zak is veel goedkoper dan de restafvalzak of –container.

Iedereen weet hoe zijn PMD te sorteren … of toch bijna iedereen. Want het PMD-residu - dit is de som van al het verkeerd gesorteerd PMD - bedraagt in onze regio ‘slechts’ 17 %. Maar het kan nog beter! De meest gemaakte fout is dat de ‘P’ van PMD wordt gelezen als ‘plastic’. De ‘P’ staat echter alleen voor

‘plastic flessen en flacons’. Al het andere plastic afval mag dus niet bij het PMD.

Om je te helpen bij het sorteren, stuurt IGEAN begin september jobstudenten op pad. De jobstudenten zullen vóór de ophaling in enkele straten van de gemeente de aangeboden PMD-zakken op zichtbare afwijkingen controleren.

Zijn er geen zichtbare afwijkingen in de PMD-zak? IGEAN feliciteert!De betrokken bewoners krijgen een brief in de bus, met felicitaties voor hun goede sortering.Zijn er wel zichtbare afwijkingen in

de PMD-zak? IGEAN sensibiliseert!De jobstudenten bellen aan om de bewoners te melden dat er iets fout in de PMD-zak zit. Zij geven ook meer uitleg bij de PMD-sorteerregels. De inwoners krijgen een brief waarin ze gewezen worden op de foute sortering van hun PMD afval.Met deze positieve PMD-actie proberen we het PMD nóg beter te sorteren!Samen zorgen we voor juist gesorteerd PMD!

Heb je nog vragenwww.igean.be, www.betersorteren.be of bel naar de milieulijn 03 350 08 14.

Huis-aan-huis* inzameling in de PMD-zak

Opmerkingen• Volledig leeg• Maximum volume: 8 liter• Geen plastic bidons vastmaken

aan de buitenkant van de PMD-zak

Volg de PMD-sorteergids

Alle andere plastic verpakkingen en voorwerpen (plastic potjes en vlootjes, plastic zakken, folie, ...),

aluminiumfolie, piepschuim en motorolie

Plastic flessen en flacons

Niet toegelatenMetalen verpakkingen

Drankkartons

*of via het containerpark. Opmerkingen• Verpakkingen die giftige of bijtende middelen

bevat hebben, zijn niet toegelaten in de PMD-zak• Breng injectienaalden naar het containerpark

(KGA)

Geen andere plastic verpakkingen of voorwerpen

Ook : spuitbussen vanvoedingsmiddelen en cosmetica,aluminium schaaltjes en bakjes,

metalen deksels en doppen

In de gewone vuilnisbak werpen

Samen Goed sorteren Beter recycleren

duurzaamheid milieu

[ 10 ]

Provinciale ‘Vriend van’-campagne

Lust jij graag croissants? Word dan ‘vriend van den tap’! De provincie roept haar inwoners op (van 5 augustus tot 29 september) om twee weken kraantjeswater te drinken i.p.v. flessenwater. Word een ‘vriend van de tap’ en daag de provincie uit.

Hoe daag je je provincie uit? Log in op de site www.vriendvan.be, registreer je en klik op ‘ik doe mee’. Hierdoor verdien je sterren en daar draait het rond. Want alle vrienden sparen op die manier erg veel sterren. Als de sterrenteller op 25.000 staat, deelt de provincie gratis croissants uit aan de fiets-o-strades!

Waarom ‘vriend van de tap’ worden?- Kraantjeswater is 200 keer goedkoper dan

flessenwater. 1 liter water krijg je uit de kraan voor amper € 0,004 (of 4 eurocent voor 10 liter). Vergelijk eens met het goedkoopste flessenwater: per liter bespaar je algauw een halve euro.

- Kraantjeswater is even gezond* als flessenwater. Ook volgens Test-Aankoop is leidingwater van de beste kwaliteit. En je hebt je water altijd gekoeld binnen handbereik.

- Vind je kraantjeswater niet lekker? Vul dan eens een karaf en zet die een nacht in de koelkast. Doe gewoon even de test: proef je nog een verschil?

*Voor zwangere vrouwen en zuigelingen gelden strengere normen. In hun drinkwater mag maximaal 10 mg nitraat per liter zitten. Volgens de Pidpa voldoet hun drinkwater aan die norm. AWW raadt zwangere vrouwen en zuigelingen aan om flessenwater te drinken. Let wel: ook flessenwater voldoet niet altijd aan de strengere norm. Kijk voor het nitraatgehalte op het etiket.

Vriend van…omdat duurzaamheid en levenskwaliteit hand in hand gaan.

Naast de ‘vriend van de tap’ zijn er nog heel wat andere acties die het leven makkelijker maken. Dit kan op vele vlakken. Er zijn acties die tijdswinst opleveren, geld besparen, handig of gewoon leuk zijn.

Word je ‘vriend van den tap’ en drink je water zoals je pintjes, van den tap? Ga je op de lappen in je buurt en word je ‘vriend van mijn buurt’? Of kies je ervoor om gezellig samen te douchen en word je ‘vriend van samen douchen’? Stuk voor stuk acties die je het leven makkelijker maken. De keuze is aan jou.

Check de website en kies de acties die je het beste liggen: ‘vriend van de wasdraad’, ‘vriend van mijn buurt’, ‘vriend van samen douchen’ of ‘vriend van groene stroom’? Iedereen kan meedoen! Neem gewoon een kijkje op de site www.vriendvan.be!

duurzaamheid milieu

Zijn er zwerfpoezen in jouw omgeving?

Dan kan je terecht bij de milieudienst Ranst: 03 470 10 89

of mevr. Bonjean: 0495 26 21 08

Of gebruik het meldingsformulier op www.ranst.be(onder Milieu & wonen > Milieu > Zwerfkatten)

[ 11 ]

Oproep vrijwilligers zwerfkattenproject

Sinds een aantal jaar loopt in onze gemeente het zwerfkattenproject, en met succes! Door de inzet van een aantal vrijwilligers zagen we het aantal ingrepen uitgevoerd door de dierenartsen (sterilisatie, castratie en/of euthanasie) drastisch verminderen.

Om de goede werking van dit project verder te kunnen garanderen, zijn wij nog op zoek naar gedreven vrijwilligers om het zwerfpoezenteam te vervoegen.Meer info kan je verkrijgen via mevrouw Lia Bonjean (03 385 91 76) of via de milieudienst (03 470 10 89 of [email protected])

Steriliseren = beschermenLaat ook je huiskatten steriliseren en help zo mee het aantal katjes zonder thuis onder controle te houden. Je helpt zo mee de zwerfkattenpopulatie in te perken en toont je een echte dierenvriend!

Overzicht evolutie kattenproject

Kattinnen Katers Euthanasie Totaal

2006 50 32 4 86

2007 64 41 4 109

2008 68 48 9 125

2009 67 44 7 118

2010 64 40 7 111

2011 53 33 7 93

2012 41 33 5 79

Blad1

Kattinnen Katers Euthanasie Totaal2006 50 32 4 862007 64 41 4 1092008 68 48 9 1252009 67 44 7 1182010 64 40 7 1112011 53 33 7 932012 41 33 5 79

Overzicht evolutie kattenproject

0

20

40

60

80

100

120

140

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Kattinnen

Katers

Euthanasie

Totaal

Pagina 1

Weeral een geslaagde editie BelgerinkelDe twaalfde editie van de campagne ‘Met Belgerinkel naar de winkel’ zit er alweer op. En of ze geslaagd was!! Meer dan vijftig handelaars in Ranst stempelden in totaal ruim 1616 spaarkaarten vol. Dat is goed voor meer dan 11.000 fietsritjes en bijna 5.000 kg minder co2 uitstoot!

42 deelnemers werden voor hun fietsinspanningen beloond met een prijs. Zij werden uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen bij de start van het parkevenement in het Vrieselhof op 5 juli. De hoofdprijs ging uiteindelijk naar Patrick Van Rompaey. Hij mocht met de retro fiets van Achielle naar huis fietsen.

Wij willen iedereen bedanken die deelnam aan deze actie (fietsers én handelaars) en ook de extra sponsors die zorgden voor de mooie prijzen. We hopen dat zo veel mogelijk mensen in de toekomst de fiets blijven verkiezen als vervoersmiddel bij het boodschappen doen.

Infoavond groene stroom

Op donderdag 19 september 2013 organiseert onze gemeente samen met de gemeente Wommelgem en de provincie Antwerpen een infoavond over de samenaankoop groene stroom. Op deze infosessie krijg je de mogelijkheid om je inschrijving in orde te brengen. Breng daarom zeker je laatste jaarafrekening mee!

Waar? GC Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 57 te 2520 Ranst. De infosessie start om 20 uur

Meer info www.samengaanwegroener.be of via de milieudienst op het nummer 03 470 10 89

[ 12 ]

duurzaamheid milieu

Help het milieu een handje! Rationeel energiegebruik, kortweg ‘REG’, is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Wil je aan REG doen? Start dan met deze tien concrete tips om je energieverbruik te verlagen en dus ook je CO2-uitstoot te beperken. Gloeilampen afstoffen, automatische tijdschakelaars gebruiken en milieuverantwoordelijker rijden: het zijn maar enkele manieren om rationeler met energie om te gaan.1. Zet je verwarming zo lang mogelijk in zomerstand.

Zo vermijd je dat de verwarming automatisch opstart bij een lage buitentemperatuur (bijvoorbeeld ’s ochtends)

2. Stof je peertjes, lampen en radiatoren af. Stof verhindert de verspreiding van licht en warmte

3. Vul je wasmachine volledig, maar overdrijf ook niet. Een machine met een propvolle trommel wast niet goed. Als je hand nog tussen het wasgoed en de trommelwand past is je machine perfect gevuld!

4. Gebruik zo weinig mogelijk je droogkast en laat je wasgoed bij mooi weer buiten aan de waslijn drogen

5. Vergeet niet dat daglicht gratis is. Schakel het kunstlicht uit als er voldoende daglicht is om goed

te verlichten.6. Denk aan automatische tijdschakelaars in de

garage, hal of kelder. Zo verspil je minder energie. 7. Een goed onderhouden verwarmingsketel gaat

langer mee en heeft een hoger rendement. Vergeet dus niet om hem regelmatig te laten onderhouden of zelfs te laten vervangen als hij ouder is dan 15 jaar.

8. Kies voor wandelen, fietsen, carpooling of het openbaar vervoer

9. Hebt je je auto echt nodig? Rij dan ecologisch, met een verantwoorde en soepele rijstijl die aangepast is aan het verkeer en resulteert in minder stress, minder vermoeidheid en minder CO2 (ecodriving).

10. Onderhoud je auto regelmatig. Een veilige en zuinige rijstijl is enkel mogelijk met een goed onderhouden voertuig. Een voertuig dat slecht onderhouden is, kan het verbruik met tot 25% doen stijgen.

11. Doen!Kijk voor meer info over rationeel energieverbruik op www.energiesparen.be of op de website van eandis voor meer info over premies en subsidies www.eandis.be

Stem voor je favoriete ‘Buitengewoon plekje’In april lanceerde Regionaal Landschap de Voorkempen in samenwerking met het gemeentebestuur een oproep voor buitengewone plekjes in onze gemeente. In het totale werkingsgebied van Regionaal Landschap de Voorkempen werden 230 plaatsjes aangemeld als buitengewoon plekje. Een jury bestaande uit een vertegenwoordiger van onze gemeente, een medewerker van de provincie Antwerpen en een medewerker van het regionaal landschap, hebben per gemeente aan de hand van vooropgestelde criteria een shortlist aan ‘Buiten-gewone plekjes’ voorgedragen. Voor onze gemeente werden een 3-tal plekjes

weerhouden. Vanaf september kan je stemmen op jouw favoriete verrommelde plekje. Indien het als winnaar uit de bus komt, krijgt het plekje begin 2014 een groene renovatie.Stemmen doe je via de website: www.buitengewoneplekjes.be

Meer informatie: Kevin Grieten, Regionaal Landschap de Voorkempen,[email protected] of 03 312 87 17Of van de milieudienst, [email protected] of 03 470 10 89

Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

[ 13 ]

verkeer & veiligheid

Ranst - geplande snelheidscontroles september – oktober 2013

PLAATS Toegelaten maximum snelheid

Aantal gecontro-leerde voer-tuigen

Aantal PV's

OELEGEM

Schildesteenweg 50 km/h 587 19

BROECHEM

Gustaaf Peetersstraat 50 km/h 713 0

Resultaten snelheidscontroles mei en juni 2013

Datum Van Tot Straat

2/09/2013 10 11.30 Schildesteenweg

3/09/2013 10 11.30 Dorpstraat

4/09/2013 14 15.30 Oelegemsesteenweg

5/09/2013 16 18 Ranstsesteenweg

6/09/2013 14 16 Jozef Simonslaan

16/09/2013 9 10.30 Zandhovensteenweg

17/09/2013 13.30 14.30 Schawijkstraat

18/09/2013 11.30 13 Doggenhoutstraat

19/09/2013 9 11 Broechemsesteenweg

20/09/2013 14 15.30 Kreupelstraat

30/09/2013 8.30 10 Herentalsebaan

1/10/2013 10.30 12 N14

2/10/2013 11 13 Doggenhoutstraat

3/10/2013 9 11 Massenhovensesteenweg

4/10/2013 13 15 Ranstsesteenweg

14/10/2013 14 16 Dorpstraat

15/10/2013 9 10.30 Oelegemsesteenweg

16/10/2013 15 16.30 Schildesteenweg

17/10/2013 13 15 Zandhovensteenweg

18/10/2013 8 10 Kreupelstraat

28/10/2013 11 13 Doggenhoutstraat

29/10/2013 8 10 N14

30/10/2013 12 14 Kreupelstraat

31/10/2013 8.30 10.30 Schildesteenweg

Hoe voorkom je fietsdiefstal ?

© Secunews.be

Veel fietsdiefstallen kan je vermijden als je enkele simpele voorzorgen neemt. Op verschillende websites waaronder www.provelo.org en besafe.bevan de FOD Binnenlandse Zaken vind je enkele praktische tips. Een korte herhaling van deze nuttige tips.

Als je je fiets onbewaakt achterlaat : • Gebruikjefietsslotookalsjehemmaarevenuitogen

laat, zelfs op plaatsen die je veilig lijken.• Vermijdplaatsenwaarhijuithetzichtstaatofwaar

weinig voorbijgangers zijn. • Maakhetkaderenéénvandewielenaltijdvastaan

een vaste basis : een lantaarnpaal, een fietsenstalling of een metalen afsluiting...

• GebruikeendegelijkU-vormighangslotinvangehardstaal met het ART kwaliteitslabel. Indien mogelijk kan je nog een tweede hangslot gebruiken.

• Verwijderalleaccessoires:fietspomp,afneembareverlichting, enz.

Vergeet niet je nationaal nummer op je fiets te laten graveren en elke diefstal te melden, ofwel op de site police-on-web, ofwel met een aangifte bij de lokale politie.

Bron: https://besafe.ibz.be

[ 14 ]

verkeer & veiligheid

Gemachtigde personen om het verkeer te regelen Moet je de aanwijzingen opvolgen van een werfopzichter die het verkeer regelt bij wegenwerken? Het antwoord is duidelijk ja! Want hij is één van de personen die de wegcode speciaal aanduidt omdat zij ter gelegenheid van bepaalde omstandigheden de veiligheid van een groep verzekeren.

Artikel 41 van de wegcode voorziet dat bepaalde personen tijdelijk gemachtigd zijn om het verkeer te regelen. tijdens wielerwedstrijden, folkloristische stoeten, aan schooluitgangen, enz...In tegenstelling tot de bevoegde personen, geven deze personen, die tijdelijk ingezet worden voor de veiligheid van een groep, geen bevelen maar aanwijzingen die elke weggebruiker moet opvolgen.

De personen die gemachtigd zijn om het verkeer te regelen zijn : De signaalgevers bij wielerwedstrijden, culturele, sportieve of toeristische evenementen zoals bv.• Dewegkapiteinsvoorfietsersenmotorfietsersingroep.

De normen van de begeleiding variëren in functie van het aantal deelnemers.

• Deopzichtersgemachtigddoordegemeente.Hetgaatom volwassenen die een opleiding hebben gekregen en die kinderen en ouderen, ... moeten beschermen bij het oversteken.

• Degroepsleidersvangroepenvoetgangersenruitersomhet oversteken op kruispunten zonder verkeerslichten te vergemakkelijken.

• Dewerfopzichtersomhetpersoneelvanwerkenopdeopenbare weg te beschermen.

Om het verkeer stil te leggen, moeten deze signaalgevers, wegkapiteins, groepsleiders, werfopzichters gebruik maken van een schijf waarop het verkeersbord C3 staat afgebeeld (een ronde witte schijf met een rode rand).

Let op: de verkeersbrigadiers (in het algemeen kinderen) of de gewone begeleiders (ouders, leerkrachten,... die kinderen, ouderen of personen met een handicap begeleiden) die een groep de straat helpen oversteken zijn NIET gemachtigd om het verkeer te regelen. Zij moeten dus het geschikte moment afwachten om de groep te laten oversteken. Maar een bestuurder mag niet door een groep scholieren breken die oversteekt met de hulp van een verkeersbrigadier of een begeleider.

Bron: www.wegcode.be

Opendeur in de brandweerpost RanstOp zondag 29 september zet de brandweerpost van Ranst de deuren open voor het grote publiek. Tussen 13 en 18 uur valt er voor groot en klein weer heel wat te beleven in en rondom de brandweerkazerne.Tijdens diverse demonstraties zie je brandweermannen, voertuigen en materieel in actie. Daarenboven komt er dit jaar wel heel speciaal bezoek: de luchthavenbrandweer van Deurne zal immers aanwezig zijn met één van haar blusvoertuigen.Actievelingen kunnen, met een ademluchttoestel, zelf hun weg zoeken door een met rook gevulde ruimte of kunnen aan de slag met hydraulisch reddingsgereedschap. De kleinsten kunnen dan weer als een echte brandweerman aan de slag met de blusslang of kunnen een ritje maken in een echte brandweerwagen.Plaats van het gebeuren is de brandweerkazerne aan de Sintelweg 27 in Broechem. Tot dan!

septem

ber 2013

VRIJD

AG

6 SEPTEMB

ER OM

20 UU

R

KA

BA

TOO

N: PA

T V

AN

DO

OR

ENCabaretavond m

et teksten en liedjes geschreven en gebracht door Pat Van D

ooren, een singer-song- w

riter uit Rijkevorsel. Liedjes met een lach en een

traan, humor, af en toe frivool en som

s zelfs een beet-je stout. W

aar? Am

belhuis, Am

belweg 2.

Info: ww

w.kabatoon.be

ZATERDA

G 7 SEPTEM

BER VA

N 20.15 TO

T 22.15 UU

R

EYN

DELIJK

!: VO

ICE M

ALE

Na 2000 voorstellingen keert Voice M

ale terug naar de plaats w

aar ze hun eerste optreden ooit hebben gegeven, in O

elegem. H

et publiek in de parochie-zaal van O

elegem heeft de eer om

als eerste te m

ogen luisteren naar hun nieuwe show

”Big Bang”. A

Capella van het hoogste niveau. € 15; € 18 aan de kassa. W

aar? Parochiezaal, Venusstraat 10. Info: 0478 48 58 66, kristin.vandeneynde@

eyndelijk.be,w

ww

.eyndelijk.be

ZON

DA

G 8 SEPTEM

BER VA

N 12 TO

T 19 UU

R, M

AA

ND

AG

9 SEPTEMB

ER VAN

11 TOT 19 U

UR

GILD

ENB

OY

S ZV

C: M

OS

SELK

ERM

ISM

osselen of stoofvlees met frieten of brood. Er is ook

een springkasteel voor de kleinsten. Inschrijven is niet nodig . W

aar? Gildenhuis Broechem

, Pertendonckstraat 14. Info: 0485 52 63 69

ZON

DA

G 8 SEPTEM

BER VA

N 12.30 TO

T 19 UU

R

WO

ON

ZO

RG

CEN

TR

UM

CZ

AG

AN

I: TU

INFEES

T

Jaarlijks tuinfeest met gedurende de ganse nam

iddag kinderanim

atie en volksspelen. Hapjes en drankjes zijn

steeds verkrijgbaar en ook de succesvolle restaurant-dag w

ordt opnieuw georganiseerd. Je kan eten om

12.30, 16.30 en 18.15 uur. H

iervoor kan je je inschrijven aan het onthaal van w

oonzorgcentrum Czagani.

Info: 03 475 10 10, WZC Czagani, Kapelstraat 64.

Contactpersonen zijn Ann H

elsen, Patricia Wuyts

en Nadine Botteldoorn.

ZON

DA

G 8 SEPTEM

BER VA

N 10 TO

T 17 UU

R

FOR

T O

ELEGEM

: MO

NU

MEN

TEN

DA

GO

m 10, 11.30, 14 en 15.30 uur zijn er begeleide

rondwandelingen door de verschillende gebouw

en van het m

onument. U

itleg over het belang van Fort O

elegem voor de vleerm

uizen. Zorg voor waterdicht

schoeisel, zaklamp, iets w

armere kledij. W

aar? Fort O

elegem, G

oorstraat 18. Info: 0475 29 04 87, fortoelegem

@hotm

ail.com,

ww

w.natuur2000.be.

ZON

DA

G 8 SEPTEM

BER VA

N 13.30 TO

T 18 UU

R

PAS

AR

GR

OO

T-R

AN

ST: FIET

STO

CH

TFiets m

et ons mee langs rustige w

egen naar het park Rivierenhof.Verder brengt deze tocht je langs veras-send m

ooie, groene en autovrije wegen aan de rand

van de stad Antw

erpen.Ongeveer halfw

eg nemen

we een pauze voor een drankje. H

et is een tochtje van 38 km

, geschikt voor elke recreatieve fietser, jong en oud, iedereen is dus w

elkom. W

aar? Parking Sporthal H

et Loo, Antw

erpsesteenweg 59.

Info: 03 475 92 90, frans.rosa.wuyts@

telenet.be

VRIJD

AG

13 SEPTEMB

ER VAN

19 TOT 22 U

UR

WER

ELD-D

ELEN: JU

BILEU

MZ

ITT

ING

20 JAA

R

WER

ELD-D

ELENW

ereld-Delen bestaat 20 jaar. D

at vieren we m

et een tentoonstelling een academ

ische zitting en receptie op 13 septem

ber 2013. Waar? G

emeenschaps-

centrum D

en Boomgaard, A

ntwerpsesteenw

eg 57. Info: w

ww

.wereld-delen.be

ZATERDA

G 14 SEPTEM

BER VA

N 20 TO

T 21.30 UU

R

FOR

T O

ELEGEM

: VLEER

MU

IZEN

-INFO

AV

ON

DBriefing over onze vleerm

uizen,rondleiding door de fortgebouw

en met aanduiding van de over-

winteringsplekjes. D

aarna kan je bij droog weer de

insectenjacht boven de fortgracht waarnem

en met

behulp van een bat detector. Zorg voor waterdicht

schoeisel, goede zaklamp, iets w

armere kledij.

Prijs: € 5, onder 12 jaar en boven 65 jaar € 4, 1 jaar fortnieuw

sbrief inbegrepen. Waar? Fort O

elegem,

Goorstraat 18.

Info: 0475 29 04 87, fortoelegem@

hotmail.com

, w

ww

.natuur2000.be, ww

w.fortoelegem

.be

ZON

DA

G 22 SEPTEM

BER VA

N 12 TO

T 19 UU

R

PAR

OC

HIEFEES

TEN

OLV

OELEG

EMG

ezinsfeest van de parochie OLV O

elegem m

et restaurant en tea-room

en een ontspanningsmiddag

voor groot en klein met allerlei attracties, optre-

dens, grote kermism

olen, springkasteel, enz. Grote

parochiale tombola m

et schitterende prijzen o.a. helicoptervluchten. W

aar? Parochieplein Oelegem

, Venusstraat 10. Info: fransvandeuren@

telenet.be

ZON

DA

G 22 SEPTEM

BER VA

N 9 TO

T 12.30 UU

R

BO

EREN

MA

RK

TBoerenm

arkt met pom

poenwedstrijd voor de

kinderen. Mooie prijzen voor elk kind dat een

zelfgekweekte pom

poen meebrengt. Iedereen m

ag deelnem

en aan de markt m

et natuurprodukten. G

ezamenlijke fietstocht langs rustige w

egen. Vertrek: 14 uur aan de kerk. N

adien nog natje en drankje voorzien voor de deelnem

ers. Iedereen welkom

in het Streep. Info: 03 485 54 20

DO

ND

ERDA

G 26 SEPTEM

BER VA

N 14 TO

T 16 UU

R

OK

RA

AC

AD

EMIE V

OO

RK

EMP

EN: W

AT

DO

ET D

E B

AN

K M

ET O

NS S

PAA

RG

ELD?

“De banken hebben hun lesje w

el geleerd. Ze heb-ben hun casino gesloten en financieren w

at wij als

samenleving nodig hebben.” O

f toch niet? Welke

banken zetten banktegoeden niet duurzaam in?

Bij welke bank loop je het m

eest/minst risico dat je

spaargeld vergokt wordt of gebruikt voor m

aat-schappelijk schadelijke investeringen?. G

ratis koffie,

thee en/of frisdrank . Prijs: € 5 voor Okra-leden en

€ 7 voor niet-leden. Waar? In de raadzaal van het

gemeentehuis van Zandhoven, Liersebaan 12.

Info: C.Hofm

ans, 03 384 22 84.

VRIJD

AG

27, ZATERDA

G 28 O

M 20 U

UR ,

ZON

DA

G 29 SEPTEM

BER O

M 15 U

UR

WO

ENSD

AG

2, VRIJD

AG

4 EN

ZATERDA

G 5 O

KTO

BER O

M 20 U

UR

KA

BA

TOO

N: R

OB

/RO

BER

TToneelstuk geschreven en geregisseerd door de 17-jarige Koen D

e Vos over een heel actueel onder-w

erp. Waar? A

mbelhuis, A

mbelw

eg 2. Info: w

ww

.kabatoon.be

VRIJD

AG

27 SEPTEMB

ER OM

20.30 UU

R

PAS

AR

GR

OO

T-R

AN

ST:

TON

EEL IN H

ET S

TALT

EAT

ERN

aar jaarlijkse gewoonte bieden w

e je de gelegen-heid te kom

en genieten van een avondje toneel in het Stalteater (Knodbaan 149b). ‘M

ijn lieve Mathilde’

is een tragikomische productie. A

musem

ent gewaar-

borgd! Na de voorstelling is er gelegenheid om

nog iets te drinken in het cafetaria. Er zij nook boterham

-m

etjes verkrijgbaar (in de prijs begrepen). Tickets kosten € 10. Leden van Pasar en 60 plus betalen € 9. Voor -26 jarigen is het € 5.Info: 03 475 92 90 of 03 475 00 10

ZON

DA

G 29 SEPTEM

BER O

M 19 U

UR

CO

MIT

É DER

VO

LKS

SP

ELEN R

AN

ST:

LICH

TJESLO

PEN

Kinderen en volwassenen verzam

elen aan het Gil-

denhuis met een lichtbron zoals kaarsjes, lam

pions, lantaarns enz. en trekken m

et muziek van de Konink-

lijke Harm

onie De N

achtegaal door het dorp en gaan langs de pastoor w

aar ze bij het zingen van het liedje “Kerske aan de lanteirn” een snoepje ontvangen. Je kan ook talrijke prijzen verdienen op het einde van de stoet bij het Com

ité der Volksspelen. Waar? Café

Het G

ildenhuis, Lievevrouwestraat 15.

Info: mastboom

[email protected]

ZON

DA

G 29 SEPTEM

BER VA

N 10 TO

T 12.30 UU

R

GEZ

INS

BO

ND

: SP

EELGO

EDB

EUR

SKinderen kunnen hun speelgoed, boeken, knuffels, CD

´s, ... zelf verkopen. Tafels beschikbaar vanaf 9 uur. W

il je een standje opbouwen, dan kun je je inschrij-

ven bij Tine Sels-Muyshondt (Lievevrouw

estraat 13) of stort het juiste bedrag op rekeningnum

mer

407-9045741-92 met verm

elding van aantal tafels en eventueel je lidnum

mer. Prijs: als lid van de gezins-

bond betaal je € 3 per tafel, niet-leden betalen € 6. Inkom

is gratis voor mogelijke kopers. W

aar? Gilden-

huis, Lievevrouwestraat 15.

Info: 03 485 70 93

ZON

DA

G 29 SEPTEM

BER VA

N 13 TO

T 18 UU

R

BR

AN

DW

EERP

OS

T R

AN

ST: O

PEN

DEU

RD

AG

B

RA

ND

WEER

Op zondag 29 septem

ber valt er voor groot en klein w

eer heel wat te beleven in en rondom

de brandw

eerkazerne aan de Sintelweg 27 te Ranst

(Broechem). D

iverse demonstraties geven een beeld

van de activiteiten van de brandweer. Actievelingen

kunnen hun weg zoeken door een ruim

te vol rook of kunnen aan de slag m

et hydraulisch reddingsmateri-

eel. Voor de kleinsten liggen de blusslangen al klaar en zijn er rondritten m

et een brandweerw

agen. Info: brandw

eerpost.ranst@gm

ail.com

oktober 2013

ZATERDA

G 5 EN

ZON

DA

G 6 O

KTO

BER

VAN

10 TOT 16 U

UR

WER

ELD-D

ELEN:

RO

MM

ELMA

RK

T W

ERELD

-DELEN

Twee m

aal per jaar zet het magazijn van W

ereld-De-

len de deuren open voor een romm

elmarktverkoop.

Op die m

anier geeft de overstock de nodige inkom-

sten voor onze werking. M

aar tegelijk hebben bezoe-kers de kans om

kennis te maken m

et de werking. Er

zijn imm

ers twee projecten in het m

agazijn gehuis-vest: project ‘D

e Loods’ (gratis materiaal m

ensen zon-der bezit en in nood), project SoW

i (betalend). Waar?

Magazijn W

ereld-Delen, Van den N

estlaan 104b. Info: 03 485 73 52, w

[email protected],

ww

w.w

ereld-delen.be

ZATERDA

G 5 O

KTO

BER VA

N 13 TO

T 18.30 UU

R

GLS D

E SLEU

TEL B

RO

ECH

EM:

KN

OES

ELLOO

P 2013

De Knoeselloop is alw

eer aan zijn 21ste editie toe en zoals elk jaar verw

achten we w

eer een grote ver-scheidenheid aan lopers. H

et is een mooie, vlakke en

snelle omloop en w

e hopen op goed sportweer. Voor

de kleinsten is er een springkasteel en een keileuke speelhoek. Voor iedereen zijn er Zum

ba-workshops.

Waar? G

emeenteschool ‘D

e Sleutel’ Broechem,

Lostraat 51. Info: w

ww

.knoeselloop.be, ww

w.glsdesleutel.be

DO

ND

ERDA

G 10 O

KTO

BER VA

N 14 TO

T 16 UU

R

OK

RA

AC

AD

EMIE V

OO

RK

EMP

EN: “V

AN

ST

RIN

G

TOT

ST

RIN

G” G

ESC

HIED

ENIS V

AN

3000 JAA

R

LING

ERIE

Wist je dat de oude Egyptenaren al strings droegen?

En sinds wanneer draagt de m

ens een onderbroek? W

anneer zagen de jarretelles het levenslicht? En wat

met de nylonkous en de diepe décolletés? Erna Sie-

bens is al meer dan 25 jaar kostuum

ontwerpster voor

toneel, musical, tv-reeksen en film

s. Inkom: € 5 voor

Okra-leden en € 7 voor niet-leden).

Gratis koffi

e, thee en/of frisdrank. Waar? In de raad-

zaal van het gemeentehuis van Zandhoven, Lierse-

baan 12. Info: C. H

ofmans 03 384 22 84

activiteitenkalenderuitneembare katern

RA

NS

T

septem

ber 2013

VRIJD

AG

6 SEPTEMB

ER OM

20 UU

R

KA

BA

TOO

N: PA

T V

AN

DO

OR

ENCabaretavond m

et teksten en liedjes geschreven en gebracht door Pat Van D

ooren, een singer-song- w

riter uit Rijkevorsel. Liedjes met een lach en een

traan, humor, af en toe frivool en som

s zelfs een beet-je stout. W

aar? Am

belhuis, Am

belweg 2.

Info: ww

w.kabatoon.be

ZATERDA

G 7 SEPTEM

BER VA

N 20.15 TO

T 22.15 UU

R

EYN

DELIJK

!: VO

ICE M

ALE

Na 2000 voorstellingen keert Voice M

ale terug naar de plaats w

aar ze hun eerste optreden ooit hebben gegeven, in O

elegem. H

et publiek in de parochie-zaal van O

elegem heeft de eer om

als eerste te m

ogen luisteren naar hun nieuwe show

”Big Bang”. A

Capella van het hoogste niveau. € 15; € 18 aan de kassa. W

aar? Parochiezaal, Venusstraat 10. Info: 0478 48 58 66, kristin.vandeneynde@

eyndelijk.be,w

ww

.eyndelijk.be

ZON

DA

G 8 SEPTEM

BER VA

N 12 TO

T 19 UU

R, M

AA

ND

AG

9 SEPTEMB

ER VAN

11 TOT 19 U

UR

GILD

ENB

OY

S ZV

C: M

OS

SELK

ERM

ISM

osselen of stoofvlees met frieten of brood. Er is ook

een springkasteel voor de kleinsten. Inschrijven is niet nodig . W

aar? Gildenhuis Broechem

, Pertendonckstraat 14. Info: 0485 52 63 69

ZON

DA

G 8 SEPTEM

BER VA

N 12.30 TO

T 19 UU

R

WO

ON

ZO

RG

CEN

TR

UM

CZ

AG

AN

I: TU

INFEES

T

Jaarlijks tuinfeest met gedurende de ganse nam

iddag kinderanim

atie en volksspelen. Hapjes en drankjes zijn

steeds verkrijgbaar en ook de succesvolle restaurant-dag w

ordt opnieuw georganiseerd. Je kan eten om

12.30, 16.30 en 18.15 uur. H

iervoor kan je je inschrijven aan het onthaal van w

oonzorgcentrum Czagani.

Info: 03 475 10 10, WZC Czagani, Kapelstraat 64.

Contactpersonen zijn Ann H

elsen, Patricia Wuyts

en Nadine Botteldoorn.

ZON

DA

G 8 SEPTEM

BER VA

N 10 TO

T 17 UU

R

FOR

T O

ELEGEM

: MO

NU

MEN

TEN

DA

GO

m 10, 11.30, 14 en 15.30 uur zijn er begeleide

rondwandelingen door de verschillende gebouw

en van het m

onument. U

itleg over het belang van Fort O

elegem voor de vleerm

uizen. Zorg voor waterdicht

schoeisel, zaklamp, iets w

armere kledij. W

aar? Fort O

elegem, G

oorstraat 18. Info: 0475 29 04 87, fortoelegem

@hotm

ail.com,

ww

w.natuur2000.be.

ZON

DA

G 8 SEPTEM

BER VA

N 13.30 TO

T 18 UU

R

PAS

AR

GR

OO

T-R

AN

ST: FIET

STO

CH

TFiets m

et ons mee langs rustige w

egen naar het park Rivierenhof.Verder brengt deze tocht je langs veras-send m

ooie, groene en autovrije wegen aan de rand

van de stad Antw

erpen.Ongeveer halfw

eg nemen

we een pauze voor een drankje. H

et is een tochtje van 38 km

, geschikt voor elke recreatieve fietser, jong en oud, iedereen is dus w

elkom. W

aar? Parking Sporthal H

et Loo, Antw

erpsesteenweg 59.

Info: 03 475 92 90, frans.rosa.wuyts@

telenet.be

VRIJD

AG

13 SEPTEMB

ER VAN

19 TOT 22 U

UR

WER

ELD-D

ELEN: JU

BILEU

MZ

ITT

ING

20 JAA

R

WER

ELD-D

ELENW

ereld-Delen bestaat 20 jaar. D

at vieren we m

et een tentoonstelling een academ

ische zitting en receptie op 13 septem

ber 2013. Waar? G

emeenschaps-

centrum D

en Boomgaard, A

ntwerpsesteenw

eg 57. Info: w

ww

.wereld-delen.be

ZATERDA

G 14 SEPTEM

BER VA

N 20 TO

T 21.30 UU

R

FOR

T O

ELEGEM

: VLEER

MU

IZEN

-INFO

AV

ON

DBriefing over onze vleerm

uizen,rondleiding door de fortgebouw

en met aanduiding van de over-

winteringsplekjes. D

aarna kan je bij droog weer de

insectenjacht boven de fortgracht waarnem

en met

behulp van een bat detector. Zorg voor waterdicht

schoeisel, goede zaklamp, iets w

armere kledij.

Prijs: € 5, onder 12 jaar en boven 65 jaar € 4, 1 jaar fortnieuw

sbrief inbegrepen. Waar? Fort O

elegem,

Goorstraat 18.

Info: 0475 29 04 87, fortoelegem@

hotmail.com

, w

ww

.natuur2000.be, ww

w.fortoelegem

.be

ZON

DA

G 22 SEPTEM

BER VA

N 12 TO

T 19 UU

R

PAR

OC

HIEFEES

TEN

OLV

OELEG

EMG

ezinsfeest van de parochie OLV O

elegem m

et restaurant en tea-room

en een ontspanningsmiddag

voor groot en klein met allerlei attracties, optre-

dens, grote kermism

olen, springkasteel, enz. Grote

parochiale tombola m

et schitterende prijzen o.a. helicoptervluchten. W

aar? Parochieplein Oelegem

, Venusstraat 10. Info: fransvandeuren@

telenet.be

ZON

DA

G 22 SEPTEM

BER VA

N 9 TO

T 12.30 UU

R

BO

EREN

MA

RK

TBoerenm

arkt met pom

poenwedstrijd voor de

kinderen. Mooie prijzen voor elk kind dat een

zelfgekweekte pom

poen meebrengt. Iedereen m

ag deelnem

en aan de markt m

et natuurprodukten. G

ezamenlijke fietstocht langs rustige w

egen. Vertrek: 14 uur aan de kerk. N

adien nog natje en drankje voorzien voor de deelnem

ers. Iedereen welkom

in het Streep. Info: 03 485 54 20

DO

ND

ERDA

G 26 SEPTEM

BER VA

N 14 TO

T 16 UU

R

OK

RA

AC

AD

EMIE V

OO

RK

EMP

EN: W

AT

DO

ET D

E B

AN

K M

ET O

NS S

PAA

RG

ELD?

“De banken hebben hun lesje w

el geleerd. Ze heb-ben hun casino gesloten en financieren w

at wij als

samenleving nodig hebben.” O

f toch niet? Welke

banken zetten banktegoeden niet duurzaam in?

Bij welke bank loop je het m

eest/minst risico dat je

spaargeld vergokt wordt of gebruikt voor m

aat-schappelijk schadelijke investeringen?. G

ratis koffie,

thee en/of frisdrank . Prijs: € 5 voor Okra-leden en

€ 7 voor niet-leden. Waar? In de raadzaal van het

gemeentehuis van Zandhoven, Liersebaan 12.

Info: C.Hofm

ans, 03 384 22 84.

VRIJD

AG

27, ZATERDA

G 28 O

M 20 U

UR ,

ZON

DA

G 29 SEPTEM

BER O

M 15 U

UR

WO

ENSD

AG

2, VRIJD

AG

4 EN

ZATERDA

G 5 O

KTO

BER O

M 20 U

UR

KA

BA

TOO

N: R

OB

/RO

BER

TToneelstuk geschreven en geregisseerd door de 17-jarige Koen D

e Vos over een heel actueel onder-w

erp. Waar? A

mbelhuis, A

mbelw

eg 2. Info: w

ww

.kabatoon.be

VRIJD

AG

27 SEPTEMB

ER OM

20.30 UU

R

PAS

AR

GR

OO

T-R

AN

ST:

TON

EEL IN H

ET S

TALT

EAT

ERN

aar jaarlijkse gewoonte bieden w

e je de gelegen-heid te kom

en genieten van een avondje toneel in het Stalteater (Knodbaan 149b). ‘M

ijn lieve Mathilde’

is een tragikomische productie. A

musem

ent gewaar-

borgd! Na de voorstelling is er gelegenheid om

nog iets te drinken in het cafetaria. Er zij nook boterham

-m

etjes verkrijgbaar (in de prijs begrepen). Tickets kosten € 10. Leden van Pasar en 60 plus betalen € 9. Voor -26 jarigen is het € 5.Info: 03 475 92 90 of 03 475 00 10

ZON

DA

G 29 SEPTEM

BER O

M 19 U

UR

CO

MIT

É DER

VO

LKS

SP

ELEN R

AN

ST:

LICH

TJESLO

PEN

Kinderen en volwassenen verzam

elen aan het Gil-

denhuis met een lichtbron zoals kaarsjes, lam

pions, lantaarns enz. en trekken m

et muziek van de Konink-

lijke Harm

onie De N

achtegaal door het dorp en gaan langs de pastoor w

aar ze bij het zingen van het liedje “Kerske aan de lanteirn” een snoepje ontvangen. Je kan ook talrijke prijzen verdienen op het einde van de stoet bij het Com

ité der Volksspelen. Waar? Café

Het G

ildenhuis, Lievevrouwestraat 15.

Info: mastboom

[email protected]

ZON

DA

G 29 SEPTEM

BER VA

N 10 TO

T 12.30 UU

R

GEZ

INS

BO

ND

: SP

EELGO

EDB

EUR

SKinderen kunnen hun speelgoed, boeken, knuffels, CD

´s, ... zelf verkopen. Tafels beschikbaar vanaf 9 uur. W

il je een standje opbouwen, dan kun je je inschrij-

ven bij Tine Sels-Muyshondt (Lievevrouw

estraat 13) of stort het juiste bedrag op rekeningnum

mer

407-9045741-92 met verm

elding van aantal tafels en eventueel je lidnum

mer. Prijs: als lid van de gezins-

bond betaal je € 3 per tafel, niet-leden betalen € 6. Inkom

is gratis voor mogelijke kopers. W

aar? Gilden-

huis, Lievevrouwestraat 15.

Info: 03 485 70 93

ZON

DA

G 29 SEPTEM

BER VA

N 13 TO

T 18 UU

R

BR

AN

DW

EERP

OS

T R

AN

ST: O

PEN

DEU

RD

AG

B

RA

ND

WEER

Op zondag 29 septem

ber valt er voor groot en klein w

eer heel wat te beleven in en rondom

de brandw

eerkazerne aan de Sintelweg 27 te Ranst

(Broechem). D

iverse demonstraties geven een beeld

van de activiteiten van de brandweer. Actievelingen

kunnen hun weg zoeken door een ruim

te vol rook of kunnen aan de slag m

et hydraulisch reddingsmateri-

eel. Voor de kleinsten liggen de blusslangen al klaar en zijn er rondritten m

et een brandweerw

agen. Info: brandw

eerpost.ranst@gm

ail.com

oktober 2013

ZATERDA

G 5 EN

ZON

DA

G 6 O

KTO

BER

VAN

10 TOT 16 U

UR

WER

ELD-D

ELEN:

RO

MM

ELMA

RK

T W

ERELD

-DELEN

Twee m

aal per jaar zet het magazijn van W

ereld-De-

len de deuren open voor een romm

elmarktverkoop.

Op die m

anier geeft de overstock de nodige inkom-

sten voor onze werking. M

aar tegelijk hebben bezoe-kers de kans om

kennis te maken m

et de werking. Er

zijn imm

ers twee projecten in het m

agazijn gehuis-vest: project ‘D

e Loods’ (gratis materiaal m

ensen zon-der bezit en in nood), project SoW

i (betalend). Waar?

Magazijn W

ereld-Delen, Van den N

estlaan 104b. Info: 03 485 73 52, w

[email protected],

ww

w.w

ereld-delen.be

ZATERDA

G 5 O

KTO

BER VA

N 13 TO

T 18.30 UU

R

GLS D

E SLEU

TEL B

RO

ECH

EM:

KN

OES

ELLOO

P 2013

De Knoeselloop is alw

eer aan zijn 21ste editie toe en zoals elk jaar verw

achten we w

eer een grote ver-scheidenheid aan lopers. H

et is een mooie, vlakke en

snelle omloop en w

e hopen op goed sportweer. Voor

de kleinsten is er een springkasteel en een keileuke speelhoek. Voor iedereen zijn er Zum

ba-workshops.

Waar? G

emeenteschool ‘D

e Sleutel’ Broechem,

Lostraat 51. Info: w

ww

.knoeselloop.be, ww

w.glsdesleutel.be

DO

ND

ERDA

G 10 O

KTO

BER VA

N 14 TO

T 16 UU

R

OK

RA

AC

AD

EMIE V

OO

RK

EMP

EN: “V

AN

ST

RIN

G

TOT

ST

RIN

G” G

ESC

HIED

ENIS V

AN

3000 JAA

R

LING

ERIE

Wist je dat de oude Egyptenaren al strings droegen?

En sinds wanneer draagt de m

ens een onderbroek? W

anneer zagen de jarretelles het levenslicht? En wat

met de nylonkous en de diepe décolletés? Erna Sie-

bens is al meer dan 25 jaar kostuum

ontwerpster voor

toneel, musical, tv-reeksen en film

s. Inkom: € 5 voor

Okra-leden en € 7 voor niet-leden).

Gratis koffi

e, thee en/of frisdrank. Waar? In de raad-

zaal van het gemeentehuis van Zandhoven, Lierse-

baan 12. Info: C. H

ofmans 03 384 22 84

activiteitenkalenderuitneembare katern

RA

NS

T

[ 15 ]

ocmw

Start inschrijvingen verhuur 14 sociale woningen Hof Van OckenVanaf dinsdag 24 september kunnen kandidaten voor een sociale woning in Ranst zich inschrijven. Het OCMW van Ranst bouwt momenteel 14 sociale huurappartementen in de Dorpstraat 14 in de deelgemeente Emblem (Hof Van Ocken). Begin 2014 zullen deze appartementen in gebruik worden genomen.

De 14 sociale woningen werden gebouwd met subsidies van de Vlaamse Gemeenschap. Ze zullen verhuurd worden volgens het sociaal huurstelsel. Er zijn vijf appartementen met één slaapkamer, zeven met twee slaapkamers en twee met drie slaapkamers.

Het OCMW wil voorrang geven aan personen die een binding hebben met de gemeente. Dit betekent dat in eerste instantie kandidaten uit de gemeente Ranst en de deelgemeenten in aanmerking komen.

Hoe inschrijven voor een sociale woning?Het inschrijvingsregister wordt geopend op dinsdag 24 september. Van 15 tot 18 uur kunnen kandidaten terecht op het OCMW, Schildesteenweg 16. Een tweede inschrijvingsmoment gaat door op dinsdag 1 oktober, eveneens van 15 tot 18 uur. Belangrijk is dat de volgorde van inschrijving bepalend is voor de toewijzing. Uiteraard moeten we ook rekening houden met de rationele bezetting. Dat wil zeggen dat het appartement moet aangepast zijn aan de gezinsgrootte. Zo kan een alleenstaande niet terecht in een appartement met drie slaapkamers of een gezin met twee kinderen niet in een appartement met één slaapkamer.

Daarna kunnen kandidaten terecht bij de ‘Lierse Maatschappij voor de Huisvesting cvba’ met wie het OCMW een samenwerkingsovereenkomst zal afsluiten. Om misverstanden te vermijden, geven we in dit artikel enkel informatie over de inschrijvingen op het OCMW.Aangezien de woningen verhuurd worden volgens het sociaal huurstelsel, zijn er specifieke voorwaarden voor de inschrijving en toewijzing. Breng daarom alle documenten mee die nodig zijn voor je inschrijving. Met een onvolledig dossier kunnen we niet inschrijven.

Voor informatie over de sociale woningen en je inschrijving kan je terecht op het OCMW, elke werkdag van 9.30 tot 11.30 uur of via het telefoonnummer 03 385 38 88.De volgorde van inschrijving is bepalend. Je dossier moet volledig zijn om in de volgorde te worden opgenomen.

Dit zijn de voorwaarden om kandidaat voor een sociale huurwoning van het OCMW te kunnen zijn:Kandidaten die op het moment van de toewijzing minstens drie jaar inwoner van de gemeente zijn of in de periode van zes jaar voor de toewijzing minstens drie jaar inwoner van de gemeente geweest zijn, hebben voorrang.Verder mogen of moeten zij:• Geenwoningofbouwgrondinvolleeigendom

hebben• Meerderjarigzijn• Eenbeperktinkomenhebben(maximum

gezinsinkomen 2010: € 20.233 voor een alleenstaande,€ 21.929 voor een alleenstaande gehandicapte en € 30.350 voor een gezin, vermeerderd met € 1.696 per persoon ten laste)

• BereidzijnomNederlandsteleren• Bereidzijneeninburgeringstrajecttevolgen

(voor verplichte inburgeraars)• Ingeschrevenzijninhetbevolkingsregister.

[ 16 ]

Inschrijven voor sociale woning• Opdinsdag24septemberen1oktober• Telkensvan15tot18uur• OCMW,Schildesteenweg16,2520Ranst(Oelegem)

Nodige documenten• Aanslagbiljetvandebelastingenvandeinkomsten

2010, aanslagjaar 2011 én de inkomsten van 2011, aanslagjaar 2012, op naam van de kandidaat–huurder, partner, inwonende kinderen ouder dan 25 jaar en andere niet- verwante inwoners;

• Indiendeaanslagbiljettengeenbedragvermelden:attest leefloon OCMW of attest uitkering werkloosheidsvergoeding of ziekteverzekering of invaliditeit (2010 en 2011)

• Indiengeeninkomstenin2010:bewijzenvaninkomsten van de laatste 3 maanden

• Documentenvoorhetbewijzenvandetaalbereidheid (alle personen vanaf 18 jaar)

o getuigschrift basis, secundair of hoger onderwijs in een door de Vlaamse Gemeenschap of door Nederland erkende georga niseerde of gesubsidieerde onderwijsinstelling

o studiebewijs, getuigschrift of diploma waaruit onmiskenbaar blijkt dat je het vereiste niveau haalt

o vrijstelling op basis van een toelatingsproef van een Centrum voor Basiseducatie of een centrum voor Volwassenenonderwijs

o verklaring van mondelinge taalvaardigheid, ter uitvoering van art. 4 bis en art. 4 ter van het kaderbesluit sociale huur

• Indienjeeenverplichteinburgeraarbent,dienjeéén van de volgende attesten voor te leggen:

o een attest van inburgeringo een attest van vrijstellingo een attest van EVC (eerder verworven

competenties)o het inburgeringscontracto een attest van aanmelding, uitgereikt door het

onthaalbureau• Bijechtscheiding:bewijsdatdeechtscheidingis

ingezet.• Naechtscheiding:uitspraakvrederechter(vonnis)in

verband met:- toewijzing/bezoekrecht van de kinderen- gemeenschappelijke eigendom.

• Invaliditeitsattestopnaamvanelkepersoonmeteen invaliditeitsgraad van meer dan 66 %

• Bevelvansloping,onteigeningsbesluit,onbewoonbaarheids- en / of ongeschiktheidsverklaring van de door jou bewoonde woning – indien van toepassing.

Een verklaring op eer in verband met eigendom dient eveneens te worden bijgevoegd. Een model hiervan kan je verkrijgen op het OCMW of kan ter plaatse worden ingevuld.

Je kan deze informatie ook terugvinden op www.ranst.be

ocmw

[ 17 ]

EXTRA ACTIVITEIT VAN HET DEMENTIECAFE DWAALLICHT in samenwerking met het OCMW

“Dag Roger!”, theatergezelschap Inspinazie

Dag Roger!Alice vergeet.Alice verwart.Alice verwijt.Alice verdwijnt.

‘Dag Roger’ is een interactieve improvisatietheatervoorstelling over het dementieproces van Alice. Ook de roetsjbaan waarop haar dochters en zonen, haar naasten en buren en zorgverstrekkers zitten, wordt taboeloos in de kijker gezet. De verschillende fasen van dementie, en in het bijzonder de respectievelijke aandachtspunten voor de omgeving, komen aan bod. Op interactieve wijze worden de angsten, vragen en hoopvolle gedachten van de toeschouwers vertaald naar de scène. Apart aan

deze voorstelling is dat het publiek mee de concrete inhoud bepaalt en zo mee richting geeft aan het verloop.

Wanneer? Op 24 oktober 2013 om 20 uur.

Waar?Gemeenschapscentrum ‘Den Boomgaard’, Antwerpsesteenweg 57, Broechem.

Prijs?Inkom: € 3, drankje inbegrepen.Vooraf [email protected] of 03 385 38 88 (OCMW Ranst)

Verslag ‘Dag van de Mantelzorger 2013’

Als mantelzorger verdien je het om af en toe eens in de watten te worden gelegd. Mantelzorgers zorgen onbetaald en op regelmatige basis voor een zorgbehoevende in hun omgeving. Het gaat om zorg die nodig is zodat de zorgbehoevende zo lang mogelijk kan verder leven in zijn/haar vertrouwde thuisomgeving. Via hun hulp wil de mantelzorger het de zorgbehoevende een beetje aangenamer maken. Meestal is dit een taak die veel tijd opslorpt en toch vaak een impact heeft op het sociale leven van de mantelzorger.Sinds 2001 is 23 juni daarom uitgeroepen tot nationale ‘Dag van de Mantelzorger’. Deze dag is een moment van erkenning en waardering geworden voor alle

mensen die zorg dragen voor een huisgenoot, familielid, vriend, buur of kennis. Ook het OCMW van Ranst is deze mantelzorgers dankbaar. Op dinsdag 18 juni 2013 organiseerde het OCMW daarom een verwennamiddag voor deze mantelzorgers. Evert-Jan De Kort van Choqoa.com nam de mantelzorgers mee op ontdekking in de wereld van de artisanale pure originechocolade en vertelde over hoe chocolade wordt gemaakt, hoe je chocolade moet proeven en vergelijken. Het werd een heerlijke en boeiende ervaring.Nogmaals dank aan alle mantelzorgers die erbij waren. We hopen dat jullie er opnieuw van hebben genoten en hopelijk tot volgend jaar!

[ 18 ]

vrije tijd sport

SPORTDIENST

Sporthal ‘Het Loo’ | Antwerpsesteenweg 59 | 2520 RanstTel.: 03 475 19 66 - fax . 03 475 13 81 [email protected] | www.sportinranst.be

Sportacademie voor jongeren en kleuters

Vanaf 11 september 2013 zullen de turnzalen van Broechem en Ranst weer gonzen van de activiteiten op woensdagnamiddag, want dan gaat onze sportacademie weer van start! Op een leuke manier kom je in contact met

verschillende vormen van bewegen en sporten. Zonder het te beseffen wordt je leniger, sterker, balvaardiger, ... kortom sportiever. De fantastische monitoren staan al paraat om samen met jullie te spelen en te sporten!

Sportacademie voor kleutersWanneer? elke woensdagnamiddag (uitgezonderd schoolvakanties) van 14.15 tot 15.15 uur of van 15.15 tot 16.15 uurWaar? polyvalente zaal sporthal ‘Het Loo’ (Antwerpsesteenweg 59, 2520 Broechem)Voor wie? alle kleuters geboren in 2008 en 2009

Sportacademie voor jongerenWanneer? elke woensdagnamiddag (uitgezonderd schoolvakanties) van 14 tot 15.30 uur (opgelet, nog slechts 1 groep jongeren)Waar? gemeentelijke turnzalen Broechem (Lostraat 51) en Ranst (Schoolstraat 17)Voor wie? alle jongeren van het 1ste leerjaar tot en met het 6de leerjaar

Prijs? € 2 voor 1 beurt - € 13 voor een 10-beurtenkaart

Meer infoSportdienst Ranst, 03 475 19 [email protected]

KnoeselloopOp zaterdag 5 oktober 2013 vindt voor de 21ste keer de Knoeselloop plaats in de straten van Broechem. Naast de loopwedstrijd zelf, zijn er ook workshops en allerlei leuke activiteiten voor de kinderen.

Voor de inschrijvingen, de start en de kleedkamers moet je in en rond de gemeentelijke lagere school “De Sleutel” (Lostraat 51, Broechem) zijn.De Knoeselloop is een organisatie van het oudercomité en de leerkrachten van de gemeentelijke lagere school ‘De Sleutel’ met de medewerking van BLOSO, de sportraad en het gemeentebestuur van Ranst.Inlichtingen: [email protected] www.knoeselloop.be

Programma:13 uur: Jeugdreeksen 350 m – 500 m – 1000 m – 1500 m (€ 1,5)

Gedeelte van de afstand met voorloper.Ieder kind (per reeks) krijgt dezelfde prijs bij aankomst : Knoeselverrassingspakket.

14.35 uur: Gezinskilometer (€ 2,5)15.30 uur: Joggings 3,5 km (€ 3,5) –5,5 km (€ 5,5) – 8,2 km (€ 7)

Mooie naturaprijzen voor iedere aankomende atleet. Elektronische tijdsregistratie. Prijzen onmiddellijk na aankomst af te halen!

16.30 uur: 10 miles (exacte afstand) (€ 8)Wedstrijd over 4 ronden: Elektronische tijdsopname, afstandsaanduiding per km.Rangschikking per reeks:Dames Seniors – Veteranen 1 – Veteranen 2 - Heren Seniors – Veteranen 1 – Veteranen 2 – Veteranen 3

Prijzentafel bestaande uit geld- en naturaprijzen (iedereen prijs). Premie van € 50 voor de eerste atleet die in haar/zijn reeks het wedstrijdrecord verbetert.Inschrijvingen ter plaatse vanaf 12 uur. Uitslagen om 18 uur.Wedstrijdrecords en uitslagen op www.knoeselloop.be

Blijf op de hoogte van het sportnieuws in onze gemeente!

Neem regelmatig een kijkje op onze website of op onze facebookpagina.

Je kan je ook steeds aanmelden op onze nieuwsbrief.

[ 19 ]

Week van de sportclubsTijdens de “week van de sportclub”, van 7 tot 15 september 2013, kan elke Ranstenaar kennismaken met de sportclubs en hun activiteiten. Dan zetten de clubs massaal de deuren open voor alle geïnteresseerden.Volgende clubs hebben hun deelname reeds bevestigd:

Bmx: Je kan kennis komen maken met de bmx-sport op dinsdag 10 september en donderdag 12 september, telkens van 18.30 tot 19.30 uur. De instaptrainingen voor de nieuwe rijders zijn steeds op de 1ste en de 3de donderdag van de maand. Inschrijven voor deze trainingen kan steeds als de kantine open is, maar doe je best een training op voorhand. Je kan ook altijd eens komen kijken naar één van onze trainingen. Je hoeft enkel lange broek en trui met lange mouwen mee te brengen, de helm en fiets krijg je in bruikleen tijdens de eerste trainingen. Verdere info kan je bekomen op onze website, of een mailtje sturen naar [email protected] Het bmx-seizoen loopt normaal van maart tot einde oktober, en in de winterperiode geven we opleidingen voor onze licentiehouders. Waar? Domein Moervelden

Korfbal Sparta Ranst: Initiatietraining• zaterdag7en14september:pupillen(8/9jaar)van10

tot 11.30 uur, bewegingsschool (4/5 jaar), miniemen (6/7 jaar) van 10 tot 11 uur

• woensdag11september:kadetten(10/11/12jaar)enscholieren (13 t.e.m. 16 jaar) van 18.30 tot 20 uur

Telkens op de terreinen aan Groenenbroek te Ranst (Millegem)

Voetbal: Onze 4 clubs Broechem, Emblem, Ranst en Oelegem nodigen alle jongens of meisjes uit die graag kennis willen maken met voetbal. Wanneer? op woensdag 11 september.

Volley Bravoc Startdag in sporthal ‘Het Loo’ op zaterdag 7 september Van 10 tot 12 uur verwachten wij alle kinderen van 5 tot 12 jaar. Wij voorzien sport en spel en een volleybalinitiatie

SportunaBen je geïnteresseerd in keurturnen of wil je je uitleven op hiphopmuziek? Kom dan zeker een kijkje nemen op de proeflessen die starten vanaf vrijdag 6 september. Kijk op www.sportuna.be voor de juiste uren per tak!

VOR- dansZin om mee te komen dansen, dan ben je welkom in Sporthal ‘Het Loo’ op:• maandag9september:om16.30uurballetvoor8-en

9- jarigen en om 18.30 uur hedendaagse dans (voor +12- jarigen)

• dinsdag10september:om17.30uurklassiekballetvoor +12-jarigen

• donderdag12september:om16.30uurballetvoor8-en 9-jarigen

• vrijdag13september:om16.30uurballetvoor6-jarigen, om 17.30 uur ballet voor 7-jarigen en om 18.30 uur hedendaagse dans voor +12-jarigen.

Energy in Motion zondag 15 september van 10 tot 12 uur: kennismaking met taichi en qigong in de Knodhoeve, Knodbaan 147 te Oelegem

[ 20 ]

vrije tijd sport

Sport overdagVanaf dinsdag 3 september 2013 starten we weer met sport overdag. Voor alle volwassenen die willen bewegen en zich een uurtje sportief willen ontspannen. Iedereen kan op zijn/haar eigen tempo meedoen. Zowel voor mannen als vrouwen. Iedereen is welkom! (Niet tijdens de schoolvakanties en feestdagen)• Op dinsdag van 10-11 uur: bewegen op muziek Een leuk uurtje waarbij we werken aan onze

conditie; we doen spierversterkende oefeningen, lenigheidsoefeningen; kortom we werken aan ons lichaam en onze conditie op een aangename manier.

• Ook op dinsdag van 13.30-15 uur: badminton Badminton is een plezierige sport. Je kan elke

dinsdagnamiddag vrij komen spelen.• Op donderdag 10-11 uur: omnisport Verschillende sporten staan op het programma o.a.

badminton, netbal, basketbal, speedminton, ...• Prijs: € 2 per beurt, € 13 voor een 10-beurtenkaart (geldig

voor beide activiteiten). Op voorhand inschrijven is niet nodig!

• Plaats: sporthal ‘Het Loo’, Antwerpsesteenweg 59, 2520 Broechem.

Data sportactiviteiten jongeren en kleuters SCHOOLJAAR 2013-2014Op woensdagnamiddag gedurende het ganse schooljaar (tot aan de paasvakantie): sportacademie voor jongeren en kleuters (niet tijdens vakanties)

herfstvakantie di 29/10/2013 regiosportdag golf

herfstvakantie woe - do 30-31/10/13 sportdagen voor jongeren en kleuters

kerstvakantie ma 23/12/2013 sportdag voor jongeren en kleuters

krokusvakantie woe 5/03/2014 sportdag voor jongeren

krokusvakantie do - vr 6-7/3/2014 kleuterdoedagen

paasvakantie ma - do 14/4 tem 17/4 paas4-daagse voor jongeren en kleuters

zomervakantie di 5/08/2014 sportdag voor jongeren en kleuters

zomervakantie do 7/08/2014 sportdag voor jongeren en kleuters

zomervakantie di - woe 12-13/8/14 sport2daagse voor jongeren en kleuters

zomervakantie ma tem vr 18 tem 22/8/14 sportkamp voor jongeren en kleuters

zomervakantie woe 27/08/2014 sportdag voor jongeren en kleuters

onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

Regio sportdag ‘Golf’Golf, de sport van het jaar? Inderdaad, je leest het goed. Golf is door Bloso verkozen tot ‘Sporttak in de kijker’ voor het jaar 2013. Gespreid over het ganse jaar vinden er tal van initiatieven plaats om de golfsport zelf te ontdekken. Ook in Ranst organiseren we samen met de regio Midden-Provincie een sportdag die in het teken staat van golf.

Wanneer: dinsdag 29 oktober 2013Waar: Domein Moervelden, Bistweg, 2520 BroechemProgramma: golf, kickboards, swingtunnel, krolf, kubbVoor wie: 8-15 jarigen (geboren tussen 1998 en 2005)Deelnameprijs: € 15 / deelnemer (inbegrepen: busvervoer, verzekering, drankje en materialen)Inschrijvingen: sportdienst RanstBenodigdheden: sportieve kledij, lunchpakket en drankje

[ 21 ]

vrije tijd jeugd

JEUGDDIENST

GC Den Boomgaard (gelijkvloers) Antwerpsesteenweg 57 | 2520 RanstTel.: 03 225 34 14 - gsm: 0497 56 05 [email protected] | www.jeugdranst.be

Speelplein RanstHet is weer voorbij die mooie (speelplein)zomer. We konden ons niet bedwingen en namen al snel even de evaluatieformulieren van de ouders door. We scoren gemiddeld een ongelooflijke 9 op 10 (weliswaar met een paar kleine werkpunten). Wij willen iedereen bedanken voor de geweldige opkomst, de fantastische activiteiten en de uitbundige sfeer! Een sfeerbeeld ...

KampbezoekenDe schepen van jeugd en Stefan van de jeugddienst trokken er deze zomer op uit om 2 jeugdbewegingen te bezoeken op hun kampplaats. Het was een superleuke en ook interessante ervaring om te zien hoe het er aan toe gaat (en waaraan de subsidies besteed worden). We werden deze vakantie uitgenodigd door heel wat jeugdverenigingen en kozen voor chiro Broechem (Tielt – Winge) en scouts en gidsen Oelegem (Zutendaal). Een sfeerbeeld ...

[ 22 ]

vrije tijd jeugd

Kunstkoppen

Kan jij een gekke kop trekken?Is dat kunst?Wat is kunst?

Geïnspireerd door ‘mijn kunst is top’, een Ketnet- programma (ga zeker eens naar hun superleuke website kijken en ontdek heel wat fijne ‘kunstel – technieken’) slaan de cultuur- en de jeugddienst de handen in elkaar en nodigen we jullie uit om op zaterdag 13 oktober de artiest in jou naar boven te halen op onze ‘kunstkoppen’.

Een ganse dag ben jij zelf de kunstenaar, kan je zelf aan de slag of kan je je kunstjes laten zien en nodigen we professionele kunstenaars uit.

Den Boomgaard (het gemeenschapscentrum) en omgeving wordt een laboratorium vol creatieve, geniale geesten. Iedereen is welkom! Hou de Facebookpagina van jeugd – en cultuurdienst Ranst in het oog, onze gemeentelijke website www.ranst.be en de info die we verspreiden via de lagere scholen.

Jeugdbeleid September betekent ook de opstart van de kinder- en de jeugdraad. Het evalueren van de zomerwerking (kosten – batenanalyse) en de samenstelling van een nieuwe stuurgroep speelpleinwerking (adviesorgaan) maken dat we ook reeds naar de edities 2014 toewerken.

Samen met de schepen van jeugd hebben we grootse plannen en vonden we een ‘kapstok’ om onze doelstellingen (buitenspeeldag, speelpleinwerking, speelpleintjes, jeugdverenigingen, roefeldag, …) aan op te hangen. We schrijven in september onze visietekst (werking 2013- 2014) en leggen deze voor aan de adviesorganen, collega’s en het college van burgemeester en schepenen. Dat we ambitieus zijn en van Ranst nog meer dan ooit een kindvriendelijke gemeente willen maken, daar mag je van op aan!

Dansen bij valavond

Naar jaarlijkse traditie organiseerden de cultuur- en jeugddienst weer 3 zomerse edities van ‘Dansen bij Valavond’ in de mooie tuin van de Cijnshoeve. Dit jaar werd een ‘best of’ editie met op het programma Country en Linedance met live optreden van ‘The Cockroachkillers’, Oostenrijkse dans met live optreden van ‘Ortlahner Shuhplattergruppe’ en tenslotte Salsa met live optreden van ‘Rey Cabrera en DJ El Rubio’.Bij het schrijven van dit artikel is de eerste (country)editie net gepasseerd onder een stralende hemel. Vierhonderd cultuurliefhebbers vonden hun weg naar de Cijnshoeve en genoten mee met ons van het live-optreden, de dansinitiatie en het fijne gezelschap in een schitterende omgeving.

Sfeerbeelden kan je terugvinden in de fotogalerij op www.ranst.be

Verloren voorwerpen speelpleinDe speelpleinwerking is weer achter de rug, maar er zijn een heleboel spullen blijven liggen.Op dinsdag 17 september kan je tussen 17 en 19 uur komen kijken op de jeugddienst of er iets van jou tussen zit. Daarna gaat alles onherroepelijk weg (naar een goed doel).

[ 23 ]

vrije tijd cultuur

DE CULTUURDIENST GC Den Boomgaard (1ste verdieping)Antwerpsesteenweg 57 | 2520 RanstTel.: 03 225 34 19 - fax: 03 225 34 [email protected] | www.ranst.be www.denboomgaardranst.be

Najaarsprogramma ‘Den Boomgaard’

HOPLAHOP(gezinsvoorstelling 1 tot 5 jaar)zondag 29 september 2013 - 14 – 15 uurFoyer is open vanaf 13 uurPrijs: Volwassenen: VVK: € 8, Kassa: € 10-26 jaar: VVK:€ 6, Kassa: € 8, Reservatie en tickets via www.denboomgaardranst.be

Willen jullie een dag meemaken uit het leven van Hopla en zijn vriendjes? Dat kan! Het populairste konijntje van televisie Hopla bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een leuke voorstelling speciaal voor de allerkleinsten.

Hopla staat op maar wat zal hij aandoen en wat zal hij eten ? En vooral wat zal hij vandaag eens doen ?De vriendjes zijn natuurlijk ook van de partij. Kennen jullie hen nog ?Er is Lola de poes, die houdt van thee en koekjes, Nina de beer, die een eigen winkel heeft en Onki het varken, die wil vooral eten en slapen.Samen beleven ze allerlei spannende avonturen tot Hopla terug gaat slapen en alles rustig wordt.

De voorstelling is figuratief en wordt uitgevoerd door dansers. In 4 scènes beleven we de dag van Hopla.Elke scène wordt gedragen door een andere emotie.

DE JONGEN van de maan(voor iedereen vanaf 5 jaar)zondag 27 oktober 2013 van 15 – 16 uurFoyer is open vanaf 14 uurPrijs: Volwassenen: VVK: € 10, Kassa: € 12-26 jaar: VVK:€ 8, Kassa: € 10Reservatie en tickets via www.denboomgaardranst.be

Een wondermooie voorstelling over de intense vriendschap tussen een jongen en zijn geit.Op een West-Vlaamse geitenboerderij zien een jongetje en een lammetje op hetzelfde moment het levenslicht. De twee worden boezemvrienden, hartsverwanten, beste vrienden voor ‘het leven’. Wannes en Frieda zijn onafscheidelijk. Maar de tijd staat niet stil. En is hun vriendschap bestand tegen de tijd?Van piepjong tot stokoud. Doorheen een sober kartonnen scènebeeld, en met meer dan 100.000 verschillende kartonnen figuren, vertelt DE JONGEN het relaas van een ongewone vriendschap tussen een mens en een dier.DE JONGEN is een speelse en grappige voorstelling die bij momenten droevig, maar vooral vertederend uit de hoek komt. Door haar originaliteit en heldere verhaallijn weet ze zowel kinderen als volwassenen te prikkelen en uit te dagen.

[ 24 ]

vrije tijd cultuur

Het beste van Open Monumentendag Dit jaar wordt het een Open Monumentendag anders dan anders. Voor de feesteditie naar aanleiding van de 25ste editie op zondag 8 september 2013 is gevraagd ‘het beste’ uit de kast te halen. En daar hielp het toeval een handje.

Op 16 januari 2012 verscheen in het Belgisch staatsblad het ministerieel besluit van 19 december 2011 van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, over ‘de voorlopige opname van een verzameling Merovingische grafveldvondsten in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap’. Op 9 oktober 2012 is die voorlopige opname definitief bekrachtigd. Of in mensentaal: de archeologische collectie van het Merovingische grafveld van Broechem behoort tot de ‘topstukken’ van ons Vlaamse erfgoed. Het was de allereerste keer dat een archeologische collectie op die topstukkenlijst raakte, een primeur!

Aanleiding genoeg voor ons om het verhaal van het Merovingische grafveld nog eens te brengen. Archeologen ontdekten tussen 2001 en 2007 tussen de Nierlenderstraat en de Van den Nestlaan in Broechem niet minder dan 441 lijkbegravingen en 68 crematiegraven verspreid over een oppervlakte van ca. 2500 m². De grafgiften weerspiegelen een rijke multiculturele samenleving,

met interregionale contacten van de Baltische tot de Middellandse zee!

De grootschalige opgravingen op de nieuwe verkaveling Boswijk tussen Zevenbergenlaan en Zevenbergenbos in 2007 openden een echt kijkvenster op onze oudste geschiedenis: met sporen van het neolithicum tot de 19de eeuw voert deze site ons maar liefst vijfduizend jaar terug in de tijd. Ook hier heeft verder onderzoek, nadat het terreinonderzoek was afgelopen, verrassende nieuwe inzichten opgeleverd. Zo blijkt bijvoorbeeld de Romeinse nederzetting véél groter te zijn geweest dan aanvankelijk gedacht.

Daarnaast wilden we jullie zeker ook een staalkaart tonen van het gebouwde erfgoed van Ranst. In de afgelopen 20 jaar – Ranst doet al sinds 1993 trouw mee aan de Open Monumentendag – passeerden niet minder dan 52 gebouwen en sites de revue. De Raad Toerisme Ranst, die in samenwerking met de cultuurdienst gewerkt heeft aan de opmaak van nieuwe toeristische kaarten, verzorgde voor deze feesteditie van OMD een extra ‘bijlage’ met focus op monumenten en landschappen.

Privécollectie. Foto Stefan Dewickere)

[ 25 ]

vrije tijd bibliotheek

Hou je van LEZEN en praat je graag over BOEKEN?

Dan is dit iets voor jou!!!De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV voor de vrienden) bestaat uit juryleden van 4 tot 16 jaar. Als je jurylid bent, lees je tussen oktober tot maart de 10 boeken uit jouw leeftijdsgroep. Wanneer je alle boeken gelezen hebt, stem je. Alle stemmen van alle juryleden worden verzameld en geteld en zo komt er in elke leeftijdsgroep een winnaar uit de bus.In onze bib starten we ook dit jaar met leesgroepjes die een 6-tal keer samenkomen om over de boekjes te praten, over wat je goed vindt en wat net niet. Voor de kleinsten (groep 1 ) worden de boeken voorgelezen in de bib. Zij komen een 10-tal keer samen. Op zondag 27 april 2014 zijn alle juryleden welkom op een eigen Ransts slotfeest en worden ze extra in de bloemetjes gezet. De winnaars van Ranst worden dan bekend gemaakt.Tijdens een groot slotfeest in Turnhout op 4 mei 2014 worden de winnaars van heel Vlaanderen bekend gemaakt.Voor meer inlichtingen en inschrijven kan je terecht in de bib (03 485 66 05) [email protected]. En kijk alvast eens op www.kjv.be.

De bibliotheekraad: iets voor jou?Het beheersorgaan van de bibliotheek geeft advies aan het college van burgemeester en schepenen over de werking en het beleid van de bibliotheek. Deze raad vergadert vier keer per jaar. Heb je interesse en wil je meewerken aan het beleid van de bibliotheek? Stel je dan kandidaat om in deze raad te zetelen. Hoe? Stuur een mail met jouw gegevens naar [email protected]. Ook voor verdere inlichtingen kan je terecht op dit adres of bel ons gerust op het nummer 03 485 66 05

OMD 8 september 2013 praktisch

Archeologietentoonstelling ‘Van neolithische boeren tot Merovingische graven’Gemeentehuis, Gustaaf Peetersstraat 7 – Broechem, 10 – 18 uur

Deze tentoonstelling is ook na OMD nog tot 3 november te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. Meer informatie over openingsuren tijdens het weekend of over groepsbezoeken vind je op www.ranst.be of [email protected] samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap en de dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen

MonumentenrouteEen nieuwe routekaart voor fietsers en wandelaars geeft een globaal beeld van alle erfgoedtroeven waarover onze gemeente beschikt. Via QR-codes op de routebeschrijving kom je terecht bij thematische fiches op de gemeentelijke website.De routebeschrijvingen kan je tijdens OMD vinden in de inkomhal van het gemeentehuis en in de stenen molen, Kerkhoflei in Oelegem.

Meer informatie: www.ranst.be.

wachtdienstregeling huisartsen

Voor ALLE deelgemeenten (Ranst, Broechem, Oelegem en Emblem) is er 1 CENTRAAL OPROEPNUMMER.

0900 70 212Wij vragen je rekening te houden met het volgende.- Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt.- Je komt onmiddellijk terecht bij de dokter van wacht.- Hou het gesprek kort en zakelijk. (kwestie van de telefoonlijn zoveel mogelijk vrij te houden)U kan ook terecht op www.hpovzw.be

WACHTDIENSTREGELING TANDARTSENOp zaterdag, zondag en wettelijke feestdagen kan je voor noodgevallen een tandarts bereiken op.

CENTRAAL OPROEPNUMMER (betalend). 0903 39 969- Wacht tussen 9 en 18 uur, DUS NIET MEER ’S NACHTS!- Steeds na afspraak- www.tandarts.be

ADRESSEN THUISVERZORGINGBOSSAERTS KathleenEmblemseweg 55, tel. 0474 44 81 35CAPPELLE Ilse Berkenlaan 20, tel. 0479 88 92 03DUBOIS Bart (diabeteseducator)Schildesteenweg 69, tel. 0497 51 92 27ENGELEN BrittKriekenstraat 12, tel. 0479 71 76 50HOES LuciaCreyboschlaan 22, tel. 0479 29 59 49MAMPAY MariaRembrandtlaan 1A, tel. 0477 84 02 31NEEFS KarinVeenmolstraat 18, tel. 0477 68 27 27NIJS LindaBurg. Louis Pittoorslaan 9, tel. 0495 21 69 21SCHOTTE Freya (verpleegkundige wondzorg) Sint- Antoniusstraat 7, tel.: 0476 29 56 77

STORMS NeleKromstraat 1 bus 3, tel. 0474 97 81 32SEUNTJENS JanEksterlaan 11, tel. 0474 48 44 74VANDERMOEREN VeerleBroechemsesteenweg 95, tel. 0491 22 75 33VANDENBOSCH AnjaRundvoortstraat 66, tel. 0476 51 37 22VAN DER STEEN CarryRubenslaan 6, tel. 0479 26 43 51VERBEECK NatalieGemeenteplein 4, tel. 0477 56 85 56VRIJSEN Ann, DE BACKER Nancy Dullaard 36, tel. 0478 62 74 71 en 0476 92 59 67WOUTERS Eleni Zandhovensteenweg 20, tel. 0472 52 64 31WUYTS NicoleCreyboschlaan 8, tel. 0479 29 59 49

Dit is maar een beperkte lijst van thuisverpleegsters. Meer info vind je op www.verplegingthuis.beJe kan eveneens terecht bij Wit-Gele Kruis van Antwerpen vzw.Frans Hensbergenstraat 39 te 2980 Zoersel, Tel . 03 383 23 85 (24u /24)Je bent zelfstandig thuisverzorg(st)er en wenst dat jouw gegevens worden opgenomen in deze rubriek? Stuur dan een mailtje met je coördinaten naar [email protected] of bel 03 470 10 88 en wij doen het nodige…

Bereikbaarheid + bevoegdheden Burgemeester en Schepenen

Schepencollege Burgemeester LODE HOFMANS (Open VLD) Bevoegdheden: burgerlijke stand, senioren, politie, brandweer, veiligheid, ruimtelijke ordening, personeel.Venusstraat 27, 2520 Ranst (Oelegem), tel.: 03 383 55 33 of GSM: 0496 29 06 06, e-mail: [email protected]

Eerste schepen TINE MUYSHONDT (CD&V)Bevoegdheden: bibliotheken, documentatie en erfgoed, gezondheid, informatica, milieu, onderwijs en vorming, verkeersveiligheid.Lievevrouwestraat 13, 2520 Ranst, tel.: 03 485 70 93 of GSM: 0476 94 05 22, e-mail: [email protected]

Tweede schepen JEF VERHAEGEN (Open VLD)Bevoegdheden: jumelage, lokale economie en KMO, parken, plantsoenen en begraafplaatsen, sport, toerisme.Oeverweg 18, 2520 Ranst (Emblem), tel.: 03 488 32 62 of GSM: 0476 97 31 87, e-mail: [email protected]

Derde schepen FERNAND BOSSAERTS (CD&V)Bevoegdheden: ontwikkelingssamenwerking, openbare werken en mobiliteit, landbouw en plattelandsbeleid.Beemdenstraat 6, 2520 Ranst (Broechem), tel.: 03 485 80 78 of GSM: 0479 31 99 41, e-mail: [email protected]

Vierde schepen ROEL VERMEESCH (Open VLD)Bevoegdheden: cultuur, erediensten, financiën, gebouwen, patrimonium en monumenten.Antwerpsesteenweg 32A, 2520 Ranst (Broechem), tel.: 03 293 62 31 of GSM: 0479 75 00 53, e-mail: [email protected]

Vijfde schepen HILDE GORIS (Open VLD)Bevoegdheden: communicatie, jeugd en speelpleinwerking, feestelijkheden, gezinsbeleid.Broechemlei 59, 2520 Ranst, tel.: 03 485 55 94 of GSM: 0497 66 77 88, e-mail: [email protected]

Zesde schepen STAN DE SCHUTTER (2013- 2015) (CD&V)Bevoegdheden: sociale zaken, voorzitter OCMWLaarstraat 5, 2520 Ranst, tel.: 03 485 61 92 of GSM: 0477 57 47 87, e-mail: [email protected]

[ 28 ]

opeNINGsUReNGemeentehuis, sport-, cultuur- en jeugddienst. Alle werkdagen van 9 tot 12 uur. Dinsdagnamiddag van 14 tot 19 uur

GemeeNTeHUIsGustaaf Peetersstraat 7, 2520 BroechemALGEMEEN TEL.: 03 485 79 69 Fax: 03 475 01 23 of 03 234 19 61E- mail: [email protected] lijnen:

Technische dienst : 03 470 10 81Ruimtelijke Ordening : 03 470 10 83Bevolking/burgerlijke stand : 03 470 10 84Personeelsdienst : 03 470 10 85Secretariaat : 03 470 10 86Financiële dienst : 03 470 10 87Communicatiedienst : 03 470 10 88Milieudienst : 03 470 10 89

spoRTdIeNsTSporthal ‘Het Loo’Antwerpsesteenweg 59, 2520 BroechemTel.: 03 475 19 66 - Fax: 03 475 13 81E- mail: [email protected]

CULTUURdIeNsT‘Den Boomgaard’ (1ste verdieping)Antwerpsesteenweg 57, 2520 BroechemTel.: 03 225 34 19 - fax: 03 225 34 21.E- mail: [email protected]

GemeeNsCHapsCeNTRUm ‘deN boomGaaRd’Antwerpsesteenweg 57, 2520 BroechemTel.: 03 225 34 19 - fax: 03 225 34 21.E-mail: [email protected]

jeUGddIeNsTAdres. idem cultuurdienst, maar dan gelijkvloersTelefoon: 03 225 34 14 - E-mail: [email protected]

bIbLIoTHeeKHoofdbibliotheek Ranst - tel.: 03 485 66 05 Maandag 14 tot 20 uur Dinsdag 14 tot 20 uur Woensdag 14 tot 18 uur Donderdag 10 tot 12 uur en 14-20 uur Zaterdag 10 tot 12 uurUitleenpost Oelegem - tel.: 03 385 40 11 Maandag 18 tot 20 uur Woensdag 12 tot 15 uur Donderdag 18 tot 20 uur Zaterdag 10 tot 12 uurUitleenpost Emblem – tel.: 03 488 17 78 Dinsdag 18 tot 20 uur Woensdag 14 tot 16 uur Zaterdag 10 tot 12 uur

G e m e e N T e d I e N s T e N : adResseN, TeLeFooNNUmmeRs eN opeNINGsUReN

OPENINGSUREN: Gemeentehuis, sport-, cultuur- en jeugddienst: Alle werkdagen van 9 tot 12 uur Dinsdagnamiddag van 14 tot 19 uur

GemeeNTeLIjKe maGazIjNeNOostmalsesteenweg, 2520 Emblem(voormalig militair domein)Tel.: 03 475 99 26. - Fax: 03 475 99 36

Openingsuren: Maandag GESLOTEN Dinsdag t/m vrijdag van 8.30 tot 11.45 uur en van 13.45 tot 15.30 uur.

GemeeNTeLIjK doCUmeNTaTIeCeNTRUmDorpstraat 43, 2520 EmblemTel.: 03 488 64 86E-mail: [email protected]

Openingsuren: Maandag van 20 tot 22 uur na afspraak op het telnr.: 03 225 34 19 Woensdag van 9.30 tot 16 uur

oCmwSchildesteenweg 16, 2520 OelegemTel.: 03 385 38 88 (centraal nummer)E-mail: [email protected]: Alle werkdagen van 9 tot 12 uur Dinsdagavond van 17 tot 19 uur ’s Namiddags enkel op afspraak. Permanentie is voorzien.

OCMW-voorzitter Stan De Schutter, Laarstraat 5, 2520 RanstGSM: 0477 57 47 87 - [email protected]

p.w.a.Doggenhoutstraat 4, 2520 RanstTel.: 03 385 86 04 - Fax: 03 297 55 70 - [email protected]: Donderdag en vrijdag van 9 tot 12 uur, in de namiddag (do/vr) enkel op afspraak.

poLITIeCommIssaRIaaTGustaaf Peetersstraat 7, 2520 BroechemTel.: 03 485 65 11 Voor dringende oproepen. 101Openingsuren: alle werkdagen van 7.00 tot 19.00 uur bRaNdweeRBrandweer Lier - Voorpost RanstSintelweg 27 te 2520 RanstNoodnummer. 100 of 112Voor administratie, brandpreventie, inlichtingen en het verwijderen van wes-pennesten, processierupsen: 03 8000 398Alle briefwisseling richten aan. Brandweer, Grote markt 57 te 2500 Lier

CoNTaINeRpaRKTer Stratenweg 33, 2520 OelegemTel.. 03 475 98 61 Openingsuren: Dinsdag. van 8.00 tot 11.45 uur en van 12.30 tot 18.45 uur Donderdag. van 8.00 tot 11.45 uur Vrijdag van 8.00 tot 11.45 uur en van 12.30 tot 15.45 uur 1ste en 3de zaterdag van de maand van 8 tot 11.45 uur en van 12.30 tot 15.45 uur.

De gemmentediensten zullen gesloten zijn op vrijdag 1 november.Opgelet: het containerpark is ook op zaterdag 2 november dicht !